MuiderNieuws

4 mei 2016

MuiderNieuws 4 mei 2016


De spoorbrug gaat rijden

De spoorbrug staat op speciale vrachtwagens klaar. Hij weegt nu net zo veel als 7.600 personenauto's. Foto: Bastiaan Miché

MUIDEN - Dit weekend is het zo ver: de 255 meter lange, 55 meter hoge en circa 8.400 ton wegende nieuwe spoorbrug Muiderberg wordt schuin over de A1 gereden en op tijdelijke steunpunten geplaatst. Verkeer zal hiervan veel hinder ondervinden: de A1 wordt in beide richtingen afgesloten. Ook lokale wegen zijn afgesloten.

De brug is sinds 2014 in aanbouw. Een staalfabriek in België maakte de onderdelen. Deze werden in 2015 met speciaal vervoer naar de bouwplaats in Muiderberg vervoerd. Daar verschenen blauwe hulptorens die het bouwwerk ondersteunden terwijl de onderdelen in elkaar werden gelast. In oktober 2015 bereikte de brug zijn hoogste punt: de middenboog werd erin gehesen. Inmiddels bevat de brug net zo veel staal als de Eiffeltoren en heeft hij het gewicht van circa 7.600 personenauto's.

In de avond en nacht van 6 op 7 mei komt de spoorbrug in beweging met behulp van speciale voertuigen. De rit van bijna 400 meter gaat van de bouwplaats schuin de A1 over. Het bouwwerk komt vervolgens op tijdelijke steunpunten te staan vlak naast de huidige spoorbrug. Dan is de brug nog niet klaar. De maanden erna wordt hij afgebouwd. Eind augustus wordt de oude spoorbrug verwijderd en de nieuwe brug op het spoor aangesloten. ProRail, die betrokken is bij de bouw, wordt dan eigenaar en beheerder.

Het grote gewicht van de brug is een complexe opgave: de ondergrond van de baan waarover de brug naar de tijdelijke steunpunten zal rijden (de 'rijloper'), moest verstevigd worden. Anders zou de brug tijdens het verrijden weg kunnen zakken en uit balans raken. Om zeker te zijn dat de operatie succesvol zal verlopen, heeft Rijkswaterstaat een team van specialisten van de TU Delft gevraagd te toetsen of de rijloper voldoet en om de plannen voor de uitvoering te beoordelen. De afgelopen weken is hard gewerkt aan het verstevigen en vlak maken van de rijloper. Drie weekenden was de A1 deels dicht om het asfalt eraf te halen, grond te verwijderen, verbeterde fundering en nieuw zand aan te brengen. Vervolgens stampte een speciale machine met een stalen voet van 16.000 kilo het zand de grond in. De rijloper kreeg supersterk asfalt dat ook voor containerterminals en landingsbanen wordt gebruikt. De baan is nu zo sterk dat er als het ware een vliegtuig op kan landen.

Heineken vraagt om ontruiming Floris

MUIDEN - Dreigt ontruiming van restaurant Graaf Floris V? Vrijdag heeft Heineken de rechter om toestemming gevraagd om het pand te mogen ontruimen.

Volgens Heineken is er ondertussen een huurachterstand van bijna 170.000 euro. Waarom is onduidelijk, de uitbater verscheen niet bij de rechtbank. De rechter doet 13 mei uitspraak. Als zij akkoord gaat met het verzoek van Heineken dan moet Floris V voor eind mei zijn ontruimd.

1

veld van SC Muiden moet in september al af zijn

Lintjesregen: zes Muiders onderscheiden

Vorige week in de Grote Kerk in Naarden

Behalve de Muiders werden ook Naarders en Bussumers verrast met een lintje. Foto: Bob Awick

MUIDEN - Als dank voor hun jarenlange werk hebben zes Muiders en Muiderbergers een koninklijke onderscheiding gekregen. Bep Beusekamp-van Hoorn, Gerrit Ruiter, het echtpaar Dick en Anneke Marjot-van der Zon, Mona Lubach en Jan Bovenlander waren totaal verrast met het ereteken.

Bep Beusekamp-van Hoorn doet al 30 jaar veel voor de Protestantse Gemeente. Ze bezorgt onder meer het kerkblad en beheert het kerkgebouw Rehoboth. Daarnaast werkt ze als vrijwilliger voor de Wereldwinkel van Weesp. Eens per maand verkoopt ze in de kerk koffie, thee, en wat de Wereldwinkel verder te bieden heeft. Naast haar kerkwerk is de Muidense als vrijwilligster verbonden aan Unicef.

Gerrit Ruiter doet onder meer al een kwart eeuw veel voor het lokale CDA, waarvoor de Muiderberger onder meer een van de raadsleden was. Het succes van zijn werk werd mede bepaald door zijn grote netwerk. Dat netwerk werd opgebouwd door veel werk voor Muider IJsclub Eendracht, waar Ruiter al jaren voorzitter is. Verder doet Ruiter al vele jaren de organisatie van de Muiderslotloop.

De onderscheidingen zijn voor jarenlange onbaatzuchtige inzet

Dick en Anneke Marjot-van der Zon werden samen geridderd. Anneke Marjot doet onder meer veel voor de Oranje-Nassauschool. Daarnaast was ze redacteur van het parochieblad en bezorgde ze dat blad. Dick Marjot doet al jaren veel voor de Vereniging tot stichting en instandhouding van één of meer christelijke scholen in Muiderberg. Ook doet Marjot veel voor de Oranje-Nassauschool en de kerk: van missiewerk van de Kerk Levend Water tot het onderhoud van de ondertussen gesloten Boskapel van Muiderberg.

Mona Lubach was een kwart eeuw een van de leden van het Comité Openbare Feesten Muiden. Daarnaast regelde ze onder meer evenementen rond Halloween, speciale dagen rond het Koningshuis en de sinterklaasintocht van Muiden. Daarnaast kennen veel Muiders haar van haar werk op peuterspeelzaal 't Kwetternest, waardoor ze zelf ook vele Muider kinderen kent. Jan Bovenlander werd geëerd voor zijn vele werk voor de Muider maatschappij. De Muider was onder meer bestuurder van sportclub MSV'68. Daarnaast was Bovenlander betrokken bij vele actuele zaken die er binnen Muiden speelden, waaronder de ontwikkeling van het KNSF-terrein en de ontlasting van de snelweg A1. Daarmee ontwikkelde Bovenlander zich tot een krachtige waakhond voor de lokale overheid.

5 mei in Muiden bol van activiteiten

MUIDEN - Muiden is nog lang niet klaar met feestvieren. Op Bevrijdingsdag (donderdag) staan er weer tal van activiteiten op het programma.

Comité Openbare Feesten laat hierover weten: "Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag vallen dit jaar tegelijk, we hebben daarom dit jaar wat leuke activiteiten in samenwerking met Crescendo, de HKSM, MMM en Guus Kroon."

10.15 Het Gooi Bevrijd
Rond 10.15 uur zullen 60 oude legervoertuigen van het Gooi Bevrijd door Muiden rijden. Verzamelen om 10.00 op de Groote Zeesluis. Het C.O.F zorgt voor de vlaggetjes.

12.00 uur: Concert Crescendo
Het orkest onder leiding van Karel Jongerling zal een gezellig en gevarieerd programma brengen. Ook voor de mensen die de concerten niet kennen is dit een mooie gelegenheid om eens te komen luisteren. Met een programma variërend van concertwerken tot swingend festijn is er voor iedereen in het publiek iets passends.
Het concert vindt plaats op 5 mei, de locatie is op de Herengracht net voorbij het terras van Ome Ko en het begint om 12.00 uur.

13.00 uur: Wandeling
Wilt u meer weten over wat er in Muiden gebeurde in de Tweede Wereldoorlog? Ga dan mee met de Wandeling langs de Wereldoorlog op 5 mei met Guus Kroon. Vertrekpunt is de Schulpen en er wordt gewandeld langs de wallen van de vesting, waar in mei 1940 en in mei 1945 respectievelijk Nederlandse en Duitse soldaten op de vijand lagen te wachten. We nemen een kijkje bij de Broshuizen, waar in februari 1941 ook Muidenaren mee staakten met de Februaristaking tegen de Jodenvervolging. Verzamelen om 13.00 uur op de Schulpen.

14.30 uur: Mini-expositie
Er is in de Kazerne een mini-expositie over Muiden tijdens de Tweede Wereldoorlog. In samenwerking met de Historische Kring Stad Muiden, Het Muider Muizenfort Museum en het Historisch Archief Muiden zullen er foto's te zien zijn van Muiden tijdens de Tweede Wereldoorlog en wordt er een filmpje over de mobilisatie van Muiden afgespeeld.

16.00 – 20.00 uur: Bevrijdings-middagparty in de Kazerne
Na het succes van vorig jaar gaan we in de middag er samen met de Nederlandstalige zanger John Brouwer een echte bevrijdingsmiddag van maken. Dit geheel met een drankje, een dansje en aan het eind wellicht polonaise, zoals de bevolking dat op 5 mei 1945 ook deed.

Gemeente denkt aan huizen op plek gemeentehuis

Foto: Christian Pfeiffer

MUIDEN - De gemeente denkt aan huizen op de plek van het voormalige gemeentehuis van Muiden. Volgende week donderdag is er een informatieavond voor omwonenden.

De gemeente Gooise Meren gaat de voormalige gemeentehuizen van Muiden en Naarden verkopen. Die van Muiden staat al bijna helemaal leeg, die van Naarden wordt op dit moment nog gebruikt maar komt leeg te staan. In Muiden denkt de gemeente aan woningbouw. De gemeente gaat binnenkort op zoek naar een makelaar die het verkooptraject zal begeleiden. De avond is 12 mei vanaf 20.00 uur in de Kazerne.

Toch nog een heerlijke Koningsdag

Vermaak voor jong en oud. Foto: Matthijs Wink

MUIDEN - Muiden en Muiderberg kunnen terugkijken op een geslaagde Koningsdag. Het voorspelde slechte weer bleef grotendeels uit. Warm werd het niet echt, maar de zon scheen volop.

Koningsdag in Muiden werd traditiegetrouw weer afgetrapt met de aubade op de Sluis. Honderden Muiders kwamen een ballon oplaten. Daarna waren er door de hele stad activiteiten voor jong en oud. In de Naarderstraat was een vrijmarkt, de Amsterdamsestraat stond vol met speeltoestellen en werd daarmee omgedoopt tot een speelstraat en later in de avond waren er bij Gieling en Ome Ko optredens.

Het enige wat dit jaar ontbrak was de feesttent, maar daar was op feestgebied weinig van te merken.

De ballonnen voor de aubade worden aangevoerd. Foto: Matthijs Wink
Het bleef nog lang onrustig in Muiden. Foto: Matthijs Wink
Oranjegebak hoort er natuurlijk bij. Foto: Matthijs Wink
Ook drukte op de Brink in Muiderberg. Foto: Peter Wegman
Hendrik Boland en Ben Boogaard doen de aftrap.
En dat allemaal onder het toeziend oog van bekende Muiders.

Ook in Muideberg was het dit jaar weer erg gezellig. Er was geen aubade. De inwoners van Muiderberg werden doorverwezen naar Bussum of Muiden. Daarna werd er op de Brink een vrijmarkt gehouden en waren er ook hier tal van activiteiten voor kinderen. Ook hier kijkt de organisatie terug op een geslaagde dag.

6 / 24

Drijvend op voorkeurstemmen: raadslid Erik Pieter Vlaanderen

Erik Pieter Vlaanderen is in Muiderberg een lokale beroemdheid. Foto: Christian Pfeiffer

door Yvette de Vries

MUIDERBERG - Ruim 120 dagen is de raad van Gooise Meren nu aan de slag. Een van de meest in het oog springende volksvertegenwoordigers is Muiderberger Erik Pieter Vlaanderen (VVD). Die 120 dagen zijn voor hem een druppel op de gloeiende plaat. Sinds november 1998 speelt hij het politieke spelletje al mee.

Veel eerder nog, in 1972, meldde hij zich al bij de VVD. Achttien jaar was hij toen en hij moest nog vijf jaar wachten om zelf de raad in te mogen; dat mocht toen pas met 23 jaar. Dat weerhield hem er niet van om zichzelf vanuit de luwte klaar te stomen voor een rol in de politiek. Zo bekleedde hij diverse bestuursfuncties tot in de hogere echelons van het provinciaal bestuur.

Recht door zee, soms bij het botte af, kenmerkt de Muiderberger. Foto: Christian Pfeiffer

Het spook van belangenverstrengeling steekt de kop op

De makelaar uit Muiderberg zit ondertussen uiterst relaxed achter zijn bureau. De grote stapels papier zijn aan de kant geschoven; er is nog net een plekje vrij om een glaasje water neer te zetten. Vlaanderen ('EP' voor intimi) kijkt rustig rond en markeert met zijn handen de hoogte van de stapels die er lagen. Zo'n 40 centimeter boven het bureaublad. "Het was erger hoor, mensen die hier vaker komen vinden het nu opgeruimd", grapt hij.

Hij zit dan wel een kleine twintig jaar in de raad en kent het klappen van de zweep, maar duistere politieke spelletjes, daar is hij niet zo van gecharmeerd. "Ik heb alle spelletjes gespeeld die er te spelen vallen, maar ik strijd met open vizier", is zijn reactie.

Vlaanderen hekelt de bureaucratie van Gooise Meren.

En daag je hem uit dan gaat hij alleen maar harder lopen. Dat begon al in 1998. Vlaanderen wilde wel op de lijst, maar dan als voorzitter. "Te veel vijanden en te weinig vrienden, dus ongeschikt", was de reactie van een collega-politicus. Vanaf de elfde plek op de lijst kwam hij met voorkeurstemmen in de raad. Hij had zijn visitekaartje afgegeven. Vlaanderen karakteriseert zijn stijl als 'de school van Hans Wiegel': "Ik kan heel genuanceerd, maar ook heel helder zijn. Dingen die ik zeg, daar sta ik achter en ze zijn gemeend."

Voorkeurstemmen
Voorkeurstemmen zijn voor hem de graadmeter van zijn mandaat als volksvertegenwoordiger. Ook bij de afgelopen verkiezingen kreeg hij zo een plek in de raad. Al was hij dit keer op eigen verzoek laag op de lijst geplaatst. Een bewuste keuze volgens Vlaanderen, omdat hij het op eigen kracht wil doen. Maar het kan ook een slimme zet zijn om een eigen koers binnen de fractie met een afwijkend standpunt te rechtvaardigen. Hij stelt het heel simpel. "Als ik niet meer met voorkeurstemmen gekozen word, moet ik met pensioen." Dat vertrouwen van de kiezer is heilig voor hem en wat hij heeft beloofd dat komt hij na. Daarmee verklaart hij ook zijn soms eigenzinnige stemgedrag binnen zijn eigen VVD-fractie.

"Ik vertegenwoordig een minderheidsstandpunt, dat van de kiezers die op mij hebben gestemd." Met als kanttekening dat hij ook niet tegen het eigen coalitieakkoord zal stemmen wanneer dat slechts voorkomt uit een politiek steekspel tussen oppositie en coalitiepartijen. Hij haalt daarmee het voorbeeld van een motie aan begin dit jaar van de PvdA, die vroeg om onmiddellijke stopzetting van verkoop van sociale huurwoningen. De VVD-fractie stemde tegen de motie, hij voor.

125 dagen

Op de kop af 125 dagen zit de nieuwe gemeenteraad van Gooise Meren in het zadel. Het was in het begin even wennen, maar de raadsleden beginnen elkaar nu aardig te kennen. Echt grote beslissingen zijn er nog niet genomen, behalve dan het gelijktrekken van de lokale lasten. De gemeenteraad moet het uitzitten tot 21 maart 2018. Dan zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen.

Balanceren
Daarmee begeeft de VVD'er zich op glad ijs; het spook van belangenverstrengeling met zijn makelaarsactiviteiten steekt de kop op. Hij pareert dat onmiddellijk. Het is wel balanceren op een dun draadje, maar hij zegt zelf de scheidslijn goed in de gaten te houden. "Als ik in de buurt van de streep komt dan leg ik dingen helder voor." Hij houdt in dat soort gevallen ruggespraak met de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) en raadpleegt als het nodig is een juridisch adviseur. En ja, soms betekent dat dat hij zich onthoudt van stemming. Zoals bij de perikelen rond het Kruitpad in Muiden bijvoorbeeld.

Glazen huis
Hij vindt dat hij altijd transparant is en wijst ter illustratie op de muren van glas in zijn makelaarskantoor. "Ik leef in een glazen huis."

Bestuurlijk zwakker
Vlaanderen voelt zich dan wel als een vis in het water in de raad, maar hekelt wel de bestuurlijke bureaucratie van de gemeente Gooise Meren. De afstand tussen burgers en politiek is wat hem betreft te groot geworden. "Het bestuur is er slechter op geworden. En voor de burgers ook. Niet zomaar het gemeentehuis kunnen binnenlopen: als je zaken wilt regelen moet dat op afspraak."

Wat hem betreft zijn ze een beetje de weg kwijt in de fusiegemeente. En niet alleen naar de burgers toe zijn de regeltjes strakker en dus slechter. Het feit dat er nog maar één woordvoerder per politieke fractie is aangesteld zint hem ook niet. "In Muiden mocht je met z'n tweeën het partijstandpunt vertegenwoordigen." Het is geen reden om te stoppen met zijn politieke loopbaan. Want daarover beslist vooral de kiezer. Zolang die met voorkeurstemmen achter hem staat, gaat Erik Pieter Vlaanderen door.

'Als verloskundige deel je in blijdschap, geluk en verdriet'

Lilian Tekstra gaat na 42 jaar met pensioen

Lilian Tekstra met Govert: 'Ik zie wel wat er op mijn pad komt' Foto: Ruth van Kessel

Door Ruth van Kessel

WEESP – Hele generaties mensen heeft ze in Weesp op de wereld geholpen. Haar eerste baby's zijn nu veertigers, een zichtbare generatie in de samenleving. Hoeveel kinderen er van haar precies rondlopen op deze aarde heeft ze niet bijgehouden. Zijn het er drieduizend? Of vier? 'Ergens tussenin', lacht Lilian Tekstra. De Weesper verloskundige gaat na 42 jaar met pensioen.

In haar huis in de Klomp ligt wheaten Govert aan haar voeten. De zon schijnt naar binnen in de gezellige keuken. Lilian Tekstra zet een tulband op tafel. Niet dat ze zo'n bakster is, maar toen ze toch een tulband voor haar moeder ging bakken kon ze er net zo goed twee maken. Ze ziet een beetje op tegen het interview, want ze praat niet graag over zichzelf en haar privéleven. Zaken die ze altijd gescheiden hield van haar werk. Wat ze kwijt wil aan al die moeders - en ook vaders - die haar dankbaar zijn voor haar kundigheid, waarmee ze mocht delen in de blijheid van de geboorte van een gezond kind, maar ook waarmee ze verdriet deelde als de zwangerschap en bevalling niet zo verliepen als gehoopt, schreef ze in een brief. Tekstra: "Ik vind afscheid nemen lastig. 42 jaar verloskunde bedrijven is niet alleen mooi, maar is ook hard werken. Maar zoals ik schrijf in mijn afscheidsbrief: 'Dank voor al die mooie, zware, gelukkige, verdrietige, heftige en vrolijke en altijd intieme momenten die ik met jullie heb mogen delen. Ze hebben mijn leven verrijkt en ervoor gezorgd dat ik terug kan kijken op een enerverende en intense loopbaan.' En zo is het ook. En nu is het mooi geweest en verheug ik me op een toekomst met wat minder zwaarwegende verantwoordelijkheden."

'Misschien ga ik wel een boek schrijven over mijn leven als verloskundige'

Gaat u in een gat vallen?
"Nee, dat zeker niet. De laatste 15 jaar was ik al aan het afbouwen en ik deed sinds een jaar alleen nog maar spreekuur en geen bevallingen meer en sinds drie jaar geen nachtdiensten meer. Maar weet je dat ik nog steeds niet onafgebroken een nacht kan doorslapen? Dat steeds wakker worden voor een aanstaande moeder die belt met een vraag, of een bevalling die zich aandient, dat patroon van continu alert zijn, zit er nog steeds in."

Al die generaties kinderen…
"En dan kom je ze weer tegen als ze zelf kinderen krijgen of zelfs kleinkinderen, ja, dat is bijzonder. Zo kreeg ik twee jaar geleden een mail van een vrouw. Haar zoon, door mij gehaald, was veertig geworden en ze vertelde wat er van hem was geworden. Terug redenerend ontdekte ik dat dat een bevalling was geweest in de eerste dienst die ik tijdens mijn opleiding alleen moest doen. En uitgerekend toen ik veertig jaar verloskundige was en overwoog of ik wel of niet ging stoppen, kwam deze mail. Ik was blij verrast en heb het als een markering gevoeld."

'Je wordt je steeds meer bewust van wat er mis kan gaan'

Kent u de kinderen die u op de wereld heeft gezet?
"Gek genoeg voelde ik me meer verbonden met de moeders dan met het kind. Als de baby er is, zit voor mij het belangrijkste werk erop. Maar de moeders bleven me wel bij. Zeker in de beginjaren met al die spannende en indrukwekkende momenten die je samen doormaakt; al die eerste keren, dat wordt naarmate je het vak langer uitoefent steeds minder. En dat is maar goed ook, anders zou het vak te intens zijn."

Wat bepaalt die intensheid?
"Tijdens een bevalling ben je met twee levens tegelijk bezig. Een fout kun je niet goedmaken. Soms krijgt een baby het benauwd tijdens de geboorte, wordt het geboren met een afwijking of komt het te overlijden: als verloskundige maak je dat allemaal mee. Je zou denken dat het vak gemakkelijker wordt naarmate je het langer doet, maar dat is wat mij betreft juist niet het geval: je bent je steeds meer bewust van wat er mis kan gaan. De onbevangenheid van de eerste jaren verdwijnt en daar komt een grotere waakzaamheid en dus ook spanning voor in de plaats."

42 jaar, wat is er veranderd?
"Ik was 23 jaar toen ik samen met Henna Playfair en Marije Puyenbroek in 1974 de verloskundige praktijk van mevrouw Bühler overnam. Marije vertrok en Henna en ik deden in het groeiende Weesp en omstreken alle bevallingen, ook de medische indicaties. Eigenlijk was het gekkenwerk. We hadden het zo druk dat we geen vakanties konden nemen en zeven dagen in de week aan het werk waren. Er was een tekort aan verloskundigen, we moesten wel. Dat is nu allemaal veel beter geregeld en er staat hier met vier verloskundigen een gestroomlijnde praktijk in Weesp."

En inhoudelijk?
"In 1974 beschikten we over veel minder middelen om het kind en de moeder te bewaken dan nu. We voelden de buik, luisterden met een houten toeter, controleerden de bloeddruk, urine en gewicht en dat was het. Inzichten over voeding en leefwijzen veranderden steeds en de diagnostiek breidt zich nog steeds verder uit. Een grote verandering is de pijnstilling voor de moeder tijdens de bevalling. Ook voor ons als verloskundige een zegen, want waarom zou een vrouw zo veel pijn moeten lijden? Aan de andere kant, als vrouwen in de 12de week van hun zwangerschap al om een ruggenprik vragen, vraag ik me ook wel eens af waar we mee bezig zijn."

Wat is voor u het mooie aan verloskunde?
"Zeker de tijd toen wij, anders dan elders in het land, als verloskundige ook de medische bevallingen deden, heb ik als de mooiste periode ervaren. Het begeleiden van een zwangere van het begin tot het eind, met alle inspanningen die daar bij horen. Het is echter niet meer van deze tijd, maar het was voor mij wel de mooiste manier van verloskunde bedrijven. De vertrouwensband die een verloskundige met de zwangere opbouwt om samen de zware klus van de bevalling te kunnen klaren is voor mij altijd de grootste uitdaging geweest en hét facet van ons vak dat mij de grootste voldoening heeft gegeven."

En nu?
"Ik ga eerst genieten van het feit dat ik even geen verplichtingen heb. Ik verheug me om heerlijke wandelingen te maken met onze hond Govert en te zien wat er op mijn pad komt. Misschien ga ik wel een boek schrijven over mijn ervaringen als verloskundige. Weet je, dat is eigenlijk best een goed idee."

'Land of Mine' draait donderdag 12 mei in de City.

t/m zondag 8 mei

Meivakantie in de speeltuin

Don Bosco | 13.30 - 17.00 uur

Dit weekend: feest op het Domijn

In de meivakantie is Don Bosco iedere dag open met uitzondering van de zaterdagen. Bij erg slecht weer beslist de vrijwilliger van dienst of de speeltuin open gaat.

woensdag 4 mei

Nu we er zijn

Oversingel |18.00 uur

Jonge acteurs nemen het publiek mee langs bijzondere plekken in Weesp, waarin ze scenes spelen geïnspireerd op verhalen van Weespers en hun eigen ideeën over de oorlog. Startpunt: Hugo de Grootlaan 30, eindpunt: de synagoge aan de Nieuwstraat. Na afloop is het mogelijk aan te sluiten bij de Stille Tocht naar de herdenking bij het monument. Toegang: vrijwillige bijdrage. Reserveren: info@wesopa.nl.

Herdenking 4 mei

Ossenmarkt | 19.25 uur

Om 19.00 uur is de Synagoge in de Nieuwstraat het verzamelpunt van een stille tocht naar de Ossenmarkt, waar om 19.25 uur het programma van start gaat met muziek van het Weesper Blazers Collectief. Vervolgens is er zang van Janneke de Groot, een voordracht van Ruby Rademaker, leest Corry Alberts een gedicht voor en houdt burgemeester Van Bochove een toespraak. Na de taptoe en de twee minuten stilte is er een kranslegging en een defilé. Om 20.25 uur wordt het programma voortgezet in de Grote Kerk, waar de koffie klaar staat. Maarten Peters verzorgt hier om 20.45 uur zijn muziekvoorstelling 'Bevroren tranen'.

donderdag 5 mei

Koffie om de hoek

Papelaan 99 | 9.30 -12.30 uur

Koffie-inloop voor mensen met een GGZ-achtergrond. De sfeer is gemoedelijk, gastvrij en iedereen is welkom. Info: 0294 - 410578.

vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 mei

Showman's Fair

Het Domijn | 6 mei: vanaf 17.00 uur. 7 mei: vanaf 15.00 uur. 8 mei: vanaf 13.00 uur

Groot feest op Het Domijn. Daar wordt Showman's Fair gepresenteerd, een nieuw theaterconcept dat de wereld moet gaan veroveren. Een festival, maar voelt eerder als een bruiloftsfeest

zaterdag 7 mei

Broodbakwedstrijd

De Vriendschap | 10.00 - 16.00 uur

Wie bakt het beste volkorenbrood van Weesp? In de molenwinkel kan een kilo tarwemeel worden afgehaald waarmee volkorenbrood kan worden gebakken. Dit brood kan zaterdag 14 mei voor 13.00 uur ingeleverd worden. De inzendingen worden beoordeeld door Weesper bakkers. Het beste brood wordt beloond met een broodworkshop in juni.

Het Gooi Bevrijd

Herengracht | 11.45 - 13.15 uur

Het Gooi Bevrijd komt naar Weesp. Een konvooi van 60 authentieke Tweede Wereldoorlog voertuigen en motoren stopt rond 11.45 uur op de Herengracht. Bezoekers kunnen de voertuigen bekijken en fotograferen en genieten van live muziek uit de jaren '40.

Het eind van het liedje

De Wintertuin | 20.00 uur

Toneelvereniging MV uit Hilversum speelt 'Het eind van het liedje'. Het stuk speelt zich af in een Victoriaans huis. Samen met de buurvrouw, tevens medium, probeert het gezin ongelukkige geesten rustig te krijgen. Kaarten zijn te koop voor € 6,- bij Yolanda Taling: 06-51 68 33 32.

Muziektheater: Total Los!

City of Wesopa | 20.30 uur

Femke, Charlotte, Kim en Dookje zijn niet bang om deuken op te lopen! Met hun muzikaliteit, scherpe teksten en fysieke uitspattingen blijft LOS het publiek verbazen. Entree € 17,50.

zondag 8 mei

Jeugdfilm

City of Wesopa | 14.00 uur

Welke film er draait is nog niet bekend. Houd hiervoor wesopa.nl in de gaten. Entree € 5,-.

maandag 9 mei

Koffiemiddag Zonnebloem

De Wintertuin | 14.00 uur

Iedereen is welkom om onder het genot van een kopje koffie, thee of een glas fris, een spelletje te komen doen of aan te schuiven aan de kletstafel. De entreeprijs bedraagt 2 euro. Einde om 16.00 uur.

maandag 9 mei

Seniorweb

Bibliotheek | 10.00 - 12.00 uur

Seniorweb verzorgt een inloopochtend voor informatie over cursussen en hulp en ondersteuning bij problemen met pc, tablet, smartphone etc.

maandag 9 mei

Jeu-de-boules

Baan Amstellandlaan | 14.00 uur

Wat oudere dames en heren spelen (bij redelijk weer) jeu-de-boules op de baan op de hoek Amstellandlaan/ Waarschapsstraat. Nieuwe spelers zijn welkom.

dinsdag 10 mei

OAZ-gebouw | 13.00 - 16.30 uur

Breicafé

Buurtvereniging De Achtergracht opent de deuren voor buurtactiviteiten zoals het breicafé, spelletjes, een praatje en op afspraak biljarten. Toegang: gratis.

Rechtswinkel

Gebouw Papelaan 99 | 19.30 uur

Inloopspreekuur voor Weespers die hulp nodig hebben bij problemen op het juridisch gebied. Aan iedere bezoeker wordt een bijdrage van minimaal € 2,- gevraagd.

woensdag 11 mei

Administratie voor Elkaar

Gebouw Papelaan 99 | 9.30 uur

Administratie voor Elkaar biedt hulp bij schrijven van brieven aan organisaties en het invullen van allerhande formulieren. Een afspraak is niet nodig.

woensdag 11 mei

Mamacafé

Bibliotheek |10.00 - 11.30 uur

Voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen. Om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen. Organisatie: Centrum voor Jeugd en Gezin.

Hollandse lied

Hart van Weesp | 20.00 uur

Gezellig meezingen met Hollandse liedjes van alle tijden. Twee accordeonisten zorgen voor de muzikale begeleiding.

donderdag 12 mei

Film: 'Land of mine'

City of Wesopa 20.00 uur

Denemarken, 1945. Een groep jonge Duitse soldaten krijgt vlak na de Tweede Wereldoorlog de opdracht een strand met meer dan 40.000 landmijnen te ruimen. Met hun blote handen. Regie: Martin Zandvliet, DK 2015. Entree: 8 euro.

vrijdag 13 mei tot en met maandag 16 mei

Weespers aan de Wand

Diverse locaties

In de Van Houtenkerk en de Synagoge grote exposities met werk van maar liefst 26 kunstenaars. Langs de Nieuwstad het werk van basisschoolkinderen. In het stadhuis het werk van Vechtstede-leerlingen.

zaterdag 14 mei tot en met maandag 16 mei

Kunstweekend

Theetuin | 10.00 - 17.00 uur

De Theetuin aan de Ossenmarkt houdt een kunstweekend. Diverse kunstenaars exposeren hun werk. Toegang is gratis.

Protestantse Gemeente
Zondag 8 mei 10.00 uur
Grote Kerk
M.G.K. van Veen

Parochie van Levend Water
Vrijdag 6 mei 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Zondag 8 mei 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

Dinsdag 10 mei 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

NPB
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente
Zondag 8 mei 10.00 uur
OAZ-gebouw
G. Blonk

Rondleiders gezocht voor het museum

WEESP - Het vernieuwde Museum Weesp zoekt nieuwe rondleiders. Deze gidsen nemen het publiek mee langs de topstukken van de collectie.

Belangstellenden krijgen eerst een cursus aangeboden en lopen een periode mee met ervaren rondleiders.

Tevens wordt voor het museum een vrijwilliger gezocht die het museum via internet en de sociale media wil promoten.

Voor verpleeghuis Hogewey wordt uitgekeken naar iemand die muziekafspeellijsten wil samenstellen en op iPods wil zetten.

En voor Oversingel is versterking van de facilitaire dienst gewenst. De werkzaamheden bestaan uit het schoon en netjes houden van de appartementen, de terrassen en de tuin. Loop voor deze en andere vrijwilligersvacatures op dinsdag tussen 13.30 en 14.30 uur eens binnen bij de Vrijwilligerscentrale in Gebouw Papelaan 99. Of kijk op www.versavrijwilligerscentrale.nl.

Geredde Koningsdag werd een Oranjefeest voor jong en oud

Aubade met burgemeester Basjan van Bochove en Karin Sonneveld.

WEESP - Een dikke duim: het last minute Oranjecomité ontving voornamelijk lof voor hun inspanning om Koningsdag ook in Weesp een grootse feestdag te laten zijn.

Alle ingrediënten voor een Oranjefeest waren aanwezig: ballonnen, aubade, muziek, vrijmarkt, braderie, kinderactiviteiten en zelfs de zon liet zich ondanks de sombere voorspellingen van haar goede kant zien. De dag begon met het Wilhelmus onder begeleiding van Koninklijke Harmonie De Adelaar bij Oversingel. Binnen zongen bewoners luidkeels mee en werd de verjaardag van de Koning gevierd met een Oranjesoes. Rond 13.00 uur veegde een heftige bui de vrijmarkt vrijwel in één keer leeg. De aquabubbles, stormbaan en braderie hielden echter stand en toen de zon weer terugkeerde werd er gewoon doorgefeest in Weesp met het Grote Plein als muzikaal hart met veel lokaal dans- en muziektalent. De avond werd afgesloten met een dj-lasershow.

Op je mooist op Koningsdag.
Vrijmarkt aan de Nieuwstad is heel gezellig.
Warming-up voor alle festiviteiten.
Tot slot een lasershow op het Grote Plein.
Zie maar eens overeind te blijven in een aquabubble.
Een van de bandjes van de Muziektuin van Joachim Bosboom.

Hilariteit toen er om 22.00 uur plotseling een tiental vuurpijlen door de lucht schoot: het was een protest tegen het verdwijnen van vuurwerk op Koningsdag.

Veel belangstelling voor Bouhuijslezing

Foto: Eric Hage

WEESP - Suzanne Rodrigues Pereira beschreef in de Bouhuijslezing in de synagoge dit jaar haar toevallige ontdekking tijdens een verbouwing van haar huis in Amsterdam: een Joodse gebedsrol, verborgen in een deurplint. Er bleken heel veel Joodse gezinnen in haar buurt te hebben gewoond, tussen Amstel en Weesperstraat. Ze spoorde al die families op en zocht contact met hun nakomelingen. Er bleken ook allerlei verbanden te zijn met haar eigen familie. De Bouhuijslezing werd dit jaar voor de 20ste keer voorafgaand aan de herdenking in Weesp gehouden.

Win vrijkaarten voor 'Total LOS'

De meiden van Los kunnen tegen een stootje. Foto: Eva Broekema

WEESP - De meiden van LOS komen zaterdag 7 mei naar de City om hun muzikale voorstelling 'Total LOS' te spelen. Het theater verloot onder de lezers van het WeesperNieuws twee keer twee vrijkaarten.

Los bestaat uit Femke Vernij, Charlotte Waardenburg, Kim de Fuijk en Dookje van Dieren. De vier meiden kennen elkaar van de opleiding Muziektheater van het ArtEZ Conservatorium in Arnhem. Na hun allereerste optreden samen besloten ze verder te gaan als LOS Muziektheater.

Cabaretfestivals
Ze deden mee aan diverse cabaretfestivals en in 2010 was hun eerste voorstelling 'Lijf On Stage'. Daarna volgde 'FCKD' en nu dus 'Total LOS', geregisseerd door Silvester Zwaneveld. In het derde programma gaan de meiden verder, sneller en harder dan ooit.

Scherpe teksten
Femke, Charlotte, Kim en Dookje gaan niet gewoon los, ze gaan total los. Met hun muzikaliteit, scherpe teksten en fysieke uitspattingen weet LOS het publiek steeds weer te verbazen. 'Total LOS' loopt op zijn einde. De voorstelling is na het optreden in de City nog slechts zes keer te zien. Vanaf volgend seizoen staat de groep met de nieuwe voorstelling 'Vast' in de Nederlandse theaters.

Mail en win
De voorstelling in de City begint om 20.30 uur. Kans maken op de twee keer twee vrijkaarten kan door zo snel mogelijk een mail te sturen naar info@wesopa.nl onder vermelding van 'Total LOS'. De winnaars krijgen uiterlijk vrijdag 6 mei bericht. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Wie verzekerd wil zijn van een stoel, kan reserveren via wesopa.nl. De kaarten kosten 15 euro per stuk. Wie na de voorstelling geen genoeg kan krijgen van LOS, kan via www.los-muziektheater.nl cd's en dvd's bestellen.

Nieuwe Albert Heijn Achtergracht dan nu echt open

Bouw winkelcentrum gaat dit najaar door

Supermarktmanager Roland Storm is trots. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - De nieuwe Albert Heijn aan de Achtergracht is open. De vernieuwde supermarkt is ingericht met de modernste gemakken en met de verhuizing kan eindelijk de bouw van het winkelcentrum door.

De nieuwe Albert Heijn is een stuk groter dan zijn voorganger en is zelfs groter dan de vestiging aan de Amstellandlaan. Supermarktmanager Roland Storm is trots op zijn nieuwe winkel en op het personeel dat in de dagen rond Koningsdag heel hard heeft gewerkt aan de verhuizing. Ook de Gall & Gall heeft een nieuw onderkomen. Veel Weespers namen de afgelopen dagen een kijkje in de nieuwe winkels.

Sloop
De oude Albert Heijn is inmiddels leeg opgeleverd, het noodgebouw van de Gall & Gall is gesloopt. De komende weken vindt een inventarisatie van de aanwezige stoffen in het gebouw plaats. Ook moet het gebouw van gas en elektra worden afgesloten. Daarna kan de sloop beginnen. Als dat gebeurd is, wordt de grondgesteldheid gemeten.

In het najaar wordt de rest van het winkelcentrum gebouwd. Welke winkels daar komen moet deze zomer duidelijk zijn.

Sloepen voor parade gezocht

WEESP - Weesp Marketing is nog op zoek naar sloepeigenaren die bij de tweede editie van Weesp Gastvrij willen meevaren met de sloepenparade. Die moet de dag feestelijk openen.

Het is de bedoeling dat Weesp Gastvrij op 25 juni wordt afgetrapt met een parade met boten. Die vertrekt rond tien uur vanaf de molens naar de Kom, waar honderden Weespers de sloepen welkom moeten heten. Elke sloep wordt versierd. Er is nog plek voor een aantal boten. Meer informatie is te vinden op www.weespgastvrij.nl.

Inzameling Voedselbank

WEESP - De Rooms-Katholieke parochie en de Protestantse Gemeenschap Weesp Driemond organiseren met Pinksteren een inzameling van houdbare producten voor de voedselbank.

De inzameltijd is zondag 15 mei voor en na de kerkdiensten van beide kerken. Gevraagd wordt om houdbare producten als blikgroenten, pasta en koffie, maar ook wasmiddel en toiletartikelen zijn zeer welkom. Op dit moment maken ongeveer 50 Weespers gebruik van de voedselbank. De producten kunnen op zondag 15 mei gebracht worden bij de Grote Kerk aan de Nieuwstraat en bij de Maria Magdalenakerk aan de Troelstralaan van 9.00 tot 10.00 uur en van 11.00 tot 11.30 uur.

Huis helemaal overhoop

WEESP - Inbrekers hebben vorige week donderdag een huis aan de Korte Stammerdijk volledig op zijn kop gezet. Zo meldt de politie.

Tussen 14.30 en 22.15 uur kwamen de ongenode gasten binnen door de voordeur te forceren. Binnen namen de inbrekers de tijd, werkelijk het hele huis werd doorzocht. Er worden sieraden vermist. Twee dagen eerder, op dinsdag, werd er geprobeerd in te breken in een huis aan de Rembrandt van Rijnstraat. Daar werd dinsdag tussen 11.00 en 16.00 uur geprobeerd een raam open te breken. Dat mislukte.

Van allebei de zaken zoekt de politie getuigen. Die kunnen zich melden op 0900-8844.

Melk proeven

WEESP - De ene melk is de andere niet en ook yoghurt kent veel smaken, stellen Boy en Wendela Griffioen. Wie dat zelf eens wil ervaren is vrijdag en zaterdag welkom bij de proeverij op hun biologische boerderij De Groene Griffioen aan de Lange Muiderweg.

Vrijdag 6 mei van 15.00-18.00 uur, zaterdag 7 mei tussen 10.00-16.00 uur, aan de Lange Muiderweg 18a. De toegang is gratis.

Aanmelding evalueren

WEESP - De basisscholen en de gemeente gaan het plaatsingsbeleid evalueren. De leerlingen worden nu ingeloot en dat gaat over het algemeen goed.

Toch is er ook kritiek op het systeem. Er zijn ouders die stellen dat hun kind de laatste ronde op geen een van de drie aangegeven scholen geplaatst kon worden. De evaluatie moet dit najaar worden gehouden.

Dicht

WEESP - Vanwege Hemelvaartsdag is de gemeente morgen (donderdag) dicht.

Ook vrijdag 6 mei is de gemeente nog gesloten. Het is een verplichte vrije dag voor de ambtenaren.

Gaat FC Weesp het redden?

Kans neemt met de week toe dat tweedeklasser degradeert

Het zaterdagelftal van FC Weesp won afgelopen weekend van SV Diemen. Foto: Bastiaan Miché

WEESP - De kans wordt met de week groter dat het eerste zondagelftal van FC Weesp gaat degraderen. Terwijl de Weespers een week geleden nog goede zaken deden met een zege tegen FC Abcoude, was het afgelopen weekend weer bar slecht. De Weespers verloren kansloos met 3-1 van Zilvermeeuwen.
FC Weesp had afgelopen weekend in de jacht naar klassebehoud een goede slag kunnen slaan doordat de concurrenten tegen elkaar speelden. FC Weesp bleek echter al snel kansloos. De tegenstander had geen enkel probleem met het spel van de met vlagen onbeholpen spelende Weespers. FC Weesp keek al na een half uur tegen een 3-0 achterstand aan en kon daarmee een goede afloop al snel vergeten. Voor rust kon Marcin Kmiecik met een treffer wat terugdoen. Doordat de tegenstander vlak daarna vergat een strafschop te benutten, bleef het toch nog een beetje spannend.

Na rust speelde FC Weesp stukken beter dan daarvoor. Er werd veel meer vechtlust getoond. Echt goede kansen bleven echter achterwege. De beste kans was nog voor Wouter Spanjerberg: een kopbal van de Weesper werd nog maar net gered. Aan de andere kant kreeg de tegenstander nog wel een paar goede kansen, maar FC Weesp-doelman Arno Copier redde keer op keer knap.

Met nog twee duels te gaan wordt het nog even afwachten of FC Weesp het nog redt. Komend weekend treffen de Weespers concurrent Pancratius dat met twee punten meer een plaatsje hoger staat. Dan moet er gewonnen worden om kans te houden op klassebehoud.

Zege zaterdagelftal
Het zaterdagelftal van FC Weesp telt af naar de play-offs. Afgelopen weekend speelde het team het voorlaatste 'normale' duel: er werd met 2-1 gewonnen van streekgenoot SV Diemen. FC Weesp was al zeker van de derde plaats.

FC Weesp was vooral voor rust een stuk beter dan SV Diemen. De Weespers kwamen op een 2-0 voorsprong te staan door doelpunten van Lesley Las van Bennekom en Casper de Gooijer. FC Weesp leek vervolgens af te stevenen op een afgetekende zege, maar vergat meer doelpunten te maken. SV Diemen scoorde nog een tegentreffer en daardoor werd het duel nog even spannend. FC Weesp kon echter standhouden.

FC Weesp heeft komend weekend nog een duel te gaan voor de start van de play-offs; zaterdag spelen de Weespers tegen BZC'13. Daarna gaan de play-offs dus van start. Tegen welke ploegen FC Weesp dan moet spelen moet komende week bekend worden.

Voetbalsters te sterk
De voetbalsters van FC Weesp hebben afgelopen weekend zonder problemen gewonnen van Roda '46. De Weesper voetbalsters waren met 0-3 te sterk.

FC Weesp startte zwak en kon amper kansen creëren. De tegenstander speelde echter nog zwakker, waardoor FC Weesp beter was. Dat gold zeker na de eerste fase van het duel: FC Weesp rechtte knap de rug en speelde steeds beter. Dat leverde voor rust al doelpunten op. Grote naam aan de kant van de Weespers was Robien Lorent: de aanvalster zette FC Weesp na de eerste helft met goals op 0-3.

Na de rust zakte FC Weesp terug. De tegenstander mocht meer het spel maken en kreeg enkele kansen, maar FC Weesp kon haar doel schoonhouden. Zelf kreeg het nog twee goede kansen om de score nog verder op te hogen, maar er werden geen goals meer gemaakt.

FC Weesp staat na afgelopen week nog steeds vierde met een punt achterstand op de top 3. Komend weekend speelt FC Weesp het laatste duel van het jaar tegen tegenstander 't Goy.

Hockeysters MHCW vergeten toe te slaan

WEESP - Er lag afgelopen weekend achteraf een goede kans voor de hockeysters van MHCW om klassebehoud zeker te stellen. De meeste concurrenten verspeelden punten, maar MHCW vergat zelf ook punten te pakken: de Weesper hockeysters verloren met 0-1 van Xenios.

MHCW deed geen moment onder voor de beter geklasseerde tegenstander. De Weespers zetten alles op alles om punten te kunnen pakken en kregen meerdere kansen om toe te slaan. Doelpunten bleven echter achterwege. De tegenstander kon met een snelle counter wel scoren, waardoor MHCW verloor.

MHCW heeft nog vier duels te gaan om klassebehoud zeker te stellen. Komend weekend spelen de Weespers tegen de nummer twee Feliomare dat nog volop meedoet om de eerste plaats.

Spannend voor hockeyers
Voor de hockeyers van MHCW worden het eveneens nog een paar spannende laatste weken. De Weespers vechten eveneens nog voor klassebehoud. Afgelopen weekend werd er met 3-2 verloren van de voornaamste concurrent, het Amsterdamse Athena. De Weespers speelden te zwak om echt kans te maken op een goed resultaat.

MHCW speelt komend weekend tegen Terriërs dat tweede staat. Daarna volgen nog enkele duels. MHCW moet punten gaan pakken om klassebehoud zeker te stellen.

Argus staat topper te wachten

WEESP - De korfballers van Argus hebben nog steeds kans op de eerste plaats. De Weespers staan slechts zes punten achter op de nummer één van het klassement.

Als Argus de laatste duels van het korfbaljaar aan het langste eind weet te trekken, zou het wel eens kunnen dat de Weespers een feestje kunnen gaan houden. Maar dan moet er dus wel gewonnen worden. Argus staat komend weekend de eerste zware klus te wachten. De Weespers treffen zaterdag Luno, dat een plaats hoger staat. Als Argus de nummer twee verslaat, nadert het de ploeg tot op een punt. Argus heeft echter nog een duel tegoed.

De twee teams treffen elkaar zaterdag vanaf 15.30 uur aan de Papelaan.

Selena Piek behaald tweede en derde plaats op EK badminton

Foto: Screenshot

WEESP - Het EK badminton van afgelopen week heeft badmintonster Selena Piek een tweede en een derde plaats opgeleverd. Met gemengddubbelpartner Jacco Arends pakte ze brons, het damesdubbel met Eefje Muskens leverde de Weespse zilver op.

Vooral met Muskens was de Weespse sterk op het EK. Zonder al te veel grote problemen haalde het tweetal de finale, maar kwam tekort voor het goud. Het Deense tweetal Christinna Pedersen en Kamilla Rytter Juhl bleek na twee games te sterk: 21-18 en 21-17.

Met twee EK-plakken op zak stevent de Weespse hard af op deelname aan de Olympische Spelen van komende zomer. Later deze week krijgt de top dertien van de wereld een ticket. De Weespse en haar partner staan twaalfde.

Fietsen mee in een handomdraai

Slimme accessoires van Opel

Gemak dient de mens.

Opel maakt reizen leuker. In elk geval is er door tal van accessoires af te rekenen met inpakstress voor de vakantie. Er zijn talrijke accessoires leverbaar om de bagage handig, slim en veilig in de auto te stouwen, zoals speciale haken, scheidingsstangen en –netten.

De volledig geïntegreerde FlexFix-fietsendrager van Opel maakt het mogelijk om tot wel vier fietsen veilig mee te nemen. De fietsendrager is binnen enkele seconden klaar voor gebruik, zonder speciaal gereedschap. Als de fietsen eraf zijn, verdwijnt de fietsendrager onder de achterbumper. Het door Opel gepatenteerde systeem is er voor de Opel ADAM, Corsa, Meriva, Mokka en Zafira Tourer, vanaf € 595,-.
Losse bagage kan bij een noodstop tot gevaarlijke situaties leiden. Het FlexOrganizer-pakket (vanaf € 125,-) voor de Astra Sports Tourer, de Insignia Sports Tourer/Country Tourer en de Zafira Tourer is een perfecte oplossing. Met verstelbare spanbanden zijn voorwerpen vast te maken aan bevestigingsrails in de bagageruimte.

Opel biedt ook moderne infotainment-oplossingen voor in de auto, zoals FlexDock. Daarmee is een smartphone te bevestigen op het dashboard van de Opel ADAM, Corsa en Zafira Tourer, zodat de smartphone als navigatiescherm is te gebruiken. Er is ook een houder voor een iPad of een Samsung Galaxy-tablet leverbaar, zodat kinderen kunnen genieten van hun eigen entertainment.

Baleno scoort 4 sterren in nieuwe crashtest

De Baleno scoort uitzonderlijk goed in de crashtest.

De nieuwe Suzuki Baleno heeft als eerste auto de nieuwste Euro NCAP-crashtest doorstaan en heeft vier sterren verdiend.

Ondanks dat de nieuwe Suzuki Baleno met slechts 840 kilogram de lichtste auto in het B-segment is, heeft hij bijzonder goed gescoord in de nieuwe Euro NCAP-crashtests. De Suzuki Baleno High Executive is standaard uitgerust met Radar Brake Support. Dat was behalve de veilige constructie van de auto - een zeer stijve en aanrijdingsbestendige carrosserie - mede de aanleiding voor Euro NCAP om de Baleno met vier sterren te waarderen. De basisversie van de Baleno scoorde drie sterren overall met een goede score in de categorieën 'bescherming volwassenen', 'bescherming kinderen' en 'bescherming voetgangers'.

Nieuwe testmethode
Fabrikanten kunnen bij Euro NCAP voortaan kiezen voor een nieuwe 'dual rating'-testmethode. Daarbij onderwerpt het veiligheidsinstituut zowel de basisversie als een luxere versie - die gewoonlijk met meer veiligheidsvoorzieningen is uitgerust - aan de, overigens weer strenger geworden, crashtests. De Suzuki Baleno is de eerste en vooralsnog enige auto die op deze manier getest is.

Veel vraag naar Ford Mustang

In het eerste jaar dat de Ford Mustang wereldwijd verkrijgbaar was, werd de auto de best verkochte sportcoupé ter wereld. Circa 110.000 Mustang fastbacks gingen er over de toonbank, waarvan ruim 16.600 keer in Europa. Leveringen vanuit de Flat Rock-assemblagefabriek in de VS werden in de tweede helft van 2015 gestart. Van de 13.000 exemplaren die afgelopen jaar zijn verkocht, zijn er nu 4.700 geleverd aan klanten. De Mustang is in Europa verkrijgbaar met 5.0-liter V8-motor van Ford die een vermogen van 421 pk levert, of met de zuiniger 2.3-liter EcoBoost-motor, met een vermogen van 317 pk. Later dit jaar zijn er drie nieuwe Mustang-kleuren leverbaar.

Volvo wil naar miljoen elektrische auto's

Doel: 1 miljoen elektrische Volvo's in het straatbeeld.

Volvo Cars heeft een ambitieuze doelstelling bekendgemaakt: de fabrikant streeft ernaar in 2025 een miljoen (semi-)elektrische auto's verkocht te hebben.

Volvo verwacht dit aantal te bereiken door van elk model ten minste twee hybrideversies aan te bieden én door de lancering van de eerste volledig elektrische Volvo in 2019. Volvo heeft zich de afgelopen vijf jaar voorbereid op de opkomst van elektrisch rijden. Er zijn twee modulaire voertuigplatforms ontwikkeld die geschikt zijn voor de toepassing van (semi-)elektrische aandrijving.
Een van die platforms is geschikt voor alle grotere Volvo-modellen - de 90- en de 60-serie -, terwijl er voor de nieuwe 40-serie een compacte variant is ontwikkeld. "Het is een grote uitdaging, maar wij willen vooroplopen bij de overgang naar geëlektrificeerde aandrijving", zegt Volvo-president Håkan Samuelsson.

Nieuwe opties voor de Range Rover Evoque

Voor de Range Rover Evoque modeljaar 2017 introduceert Land Rover een aantal nieuwe opties. De uitvoeringen HSE Dynamic en Autobiography zijn leverbaar met een Graphite Design Pack. Door talrijke grijze en zwarte accenten oogt het uiterlijk extra stoer. Ook nieuw is het optionele InControl Touch Pro-infotainmentsysteem van de nieuwste generatie, met een groot en ultrabreed touchscreen. En er komen nieuwe lakkleuren, waardoor er te kiezen is uit in totaal achttien kleuren.

PASFOTO nodig? Vroom optiek maakt ze! Amstellandlaan 6, tel.: 0294-414100.

GARAGE SALE: Hemelvaartsdag van 10.00 tot 16.00, Dammerweg 1A in Weesp: o.a. (tuin)gereedschap, boeken, verlichting, puzzels, meubeltjes en huisraad!

Pesten een probleem? Kijk eens op www.posicom.nl

Pedagogisch medewerk(st)ers gezocht! Zin om snel aan de slag te gaan in de functie van pedagogisch medewerk(st)er in Weespof omgeving? Kijk dan snel op onze site voor meer informatie en solliciteer direct: www.kinderopvang
kidswereld.nl

Te huur: Werkplekken op mooie locatie te Weesp, Anna Horstinkstraat 122. Zie Funda kantoren. Geen borg of opzegtermijn. All-in € 600,00 p/m incl. gebruik van kantoormeubels, alle kantoorapparatuur en servicekosten. tel. 06-55762710.

Haardhout (goed droog) ca. 1 kuub 25 net € 79,50. In kist ca. 1,25 kuub. In kooi gestapeld ca. 1,9 kuub € 210,00. Voor meer info: Tuincentrum H vd Wurff. Tel.: 0294-412978

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Intensieve massage voor hardnekkige rugklachten, ook sportmassage: 06-18701953

Te koop gevr. tegen prima prijs: oud goud, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zila. munten, baartjes zilver en goud, muntverzamelingen etc. Munthandel Kevelam. Garderen 0577-461955 lid NVMH

Ligplaats te huur aan de centrale steiger Aquamarin te Weesp tot 1 november 2016. Kosten 500 euro incl. gebruik elektra en water. Inlichtingen 06-10913855

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats en organisaties. Interhouse Hilversum 035 303 13 20
www.interhouse.nl

Yoga, speciaal voor mensen met autisme. Door Tineke Koster, begeleider ASS en gecertificeerd yogadocente. In de yogaschool YogaToday aan de Achtergracht te Weesp. Aanmelden bij Tineke Koster; jantinakoster@hotmail.com.

250 m2 vol 2ehands, retro, antiek & brocante! open op vr. + zat. 10-17 u. Koninginneweg 66, K'hoef.
www.inboedelsenzo.nl

Weesp
Diverse ligplaatsen te huur

hoofdsteiger van Aquamarin
Huur € 850,- per seizoen
Info: Vuurtoren deMakelaars.nl
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

LANNEKE'S Aanbiedingen
op het kraampje voor de
winkel. Nieuwstraat 39
Weesp. Tel.: 0294-416464
Speelgoed en kleding
Kijk ook op lanneke.nl

Te koop: 38 grijze harosteen terrastegels 60x60x3 cm.
€ 200,- 06-45448050