MuiderNieuws

25 mei 2016

MuiderNieuws 25 mei 2016


Orkest pikt Ome Jan op

Dweilorkest voor de schaatstrainer. Net zoals in Heerenveen. Foto: Bob Awick

MUIDEN - Hij werd met een dweilorkest voor zijn deur opgehaald. Jan de Jong (Ome Jan) nam dit weekend afscheid als schaatstrainer in Driemond.
Reden om hem in het zonnetje te zetten. Er was een etentje met zijn vrouw en de leden van de schaatsclub vormden in Driemond een erehaag voor het icoon.

Inbreker gepakt

MUIDEN - De man die wordt verdacht van een brutale inbraak aan de Herengracht in Muiden is opgepakt.

De man kon worden opgespoord nadat afgelopen week camerabeelden van de man vertoond werden na een inbraak in Bussum. De man werd daarop herkend. Na verder onderzoek van de recherche kon de man, woonachtig in Baarn (36), worden aangehouden. De man kan hoe dan ook worden gekoppeld aan een inbraak aan de Rhijnvis Feithlaan eerder deze maand waar de man door camera's werd opgenomen, maar ook aan de inbraak op de Herengracht in Muiden.

25

jaar geleden ging Forteiland Pampus voor het eerst open voor publiek

Voor mij ligt het Weesper Nieuws- en Advertentieblad genaamd De Reclame van zaterdag 14 februari 1914, een weekblad met een oplage van ruim 1600. De uitgever was G. Posthuma uit Weesp. De redactie was gevestigd aan de Nieuwstad 52. Het abonnement per 3 maanden bedroeg 25 cent, franco per post 30 cent. Losse nummers kosten 3 cent. Het blad telde vier pagina's met veel advertenties. Op het eerste blad staat een artikel over het onderwerp plezier en hoe verschillend de genoegens van mensen kunnen zijn. Verder werd er aandacht aan lokaal nieuws besteed:
- De samenstelling van het bestuur van muziekvereniging De Adelaar;
- Een verslag van de vergadering van de Nederlandse Vereniging tot afschaffing van Alcholische Dranken in 't Middenstandsgebouw;
- De jaarlijkse gymnastiekuitvoering van gymnastiekvereniging Kracht door Oefening in de Roskamzaal;
- Een verslag van de vergadering van Muziekvereniging Jubal in verband met een te organiseren muziekconcours op 17 en 18 augustus 1914;
- Een verslag van de uitvoering van de Christelijke Zangvereniging Excelsior met gewijde muziek in de Grote Kerk. Driehonderd personen waren hierbij aanwezig;
- Het bestuur van voetbalvereniging Le Progres kwam bijeen. Deze vereniging heeft bestaan van 1907 tot 1915;
- Uitslag Voetbalwedstrijd Blauw-Wit - SDO: 1-1;
- Een verslag van een artikel in De Roepstem over afschaffing van de Bakkersnachtarbeid, waarin een interview met bakker Goedknecht wordt aangehaald;
- Ingezonden brief gericht aan de afdeling Weesp van de Bond van Nederlandse onderwijzers over de reorganisatie van de scholen.

Over de adverteerders vertel ik u volgende keer.
(369)

Van de lezers

Stop sloop Kastanjelaan
'Weesp loopt achter met opvang asielzoekers', meldt WeesperNieuws. De gemeente moet van het ministerie van Binnenlandse Zaken nog vóór het eind van het jaar 41 ex-asielzoekers – zogeheten statushouders – aan onderdak helpen. De teller staat nu op zes. Dat schiet dus lekker op. Zeker als je bedenkt dat we hier aanmerkelijk vlotter zijn met sloopplannen dan met bouwplannen voor sociale huurwoningen. De Kostverlorenflat bij winkelcentrum Hogeweij is alweer bijna vergeten. Aan de Kastanjelaan staan nu veertig duplex-woningen strak in het gelid al enkele jaren dichtgetimmerd te wachten op… ja, op wát eigenlijk? Dat er vleermuizen in zouden wonen, heeft deze huizen tot nog toe voor sloop behoed. Hoe slecht zijn die casco's nou echt? Ze staan er zo op het oog strak bij. Oude schoenen gooi je pas weg als je nieuwe hebt. Vijfentwintig jaar geleden zijn de bejaardenflats aan de Aetsveldselaan ook niet gesloopt, maar ze werden verbouwd tot jongerenwoningen. Ze staan er tot ieders tevredenheid nog steeds. Zou een creatieve projectontwikkelaar als Berry Janmaat (nu bezig met een opknapbeurt van 'zijn' winkelcentrum Hogeweij) of Cees van Vliet (druk met de herbestemming van 'zijn' Laurentiuskerk) de duplexwoningen aan de Kastanjelaan niet zomaar eigentijds kunnen renoveren tot twintig eengezinswoningen? Dat was bij de bouw destijds namelijk de bedoeling. Of moet daar weer eerst op burgerinitiatief een handtekeningenactie voor worden opgetuigd? Bij wie kan ik mijn handtekening kwijt voor een nuttige herbestemming van die veertig woningen aan de Kastanjelaan?
Henk Schneiders

Weerbericht

Geleidelijk wisselvalliger, wel iets warmer
De week begon koel en nat door een stagnerend koufront tussen koele lucht ten westen en warme lucht ten oosten van Nederland. Geleidelijk bouwt zich een gebied van hoge luchtdruk op boven Scandinavië, terwijl boven Midden-Europa een gebied van lage druk de scepter gaat zwaaien. Daarmee wordt de stroming oostelijk en wordt het warmer, maar tamelijk onstabiel.

Donderdag + vrijdag
Met een middagtemperatuur van 19 à 20 graden komt het kwik wat meer op lenteniveau. De zon schijnt geregeld. Er ontstaan ook stapelwolken. De kans op een bui is klein. Vrijdag kan het circa 21 graden worden, maar de atmosfeer wordt minder stabiel. Af en toe schijnt de zon, maar de kans op een bui wordt iets groter. Er waait een matige, naar noordoost ruimende wind.

Het weekeinde
De onstabiliteit neemt verder toe. Er is periodiek ruimte voor zonneschijn, maar er kunnen zich vooral in de (na)middag en avond enkele buien ontwikkelen. Vooral zondag lokaal ook met onweer. Er waait een matige oostenwind, zondag krimpend naar noordoost. De maximumtemperatuur stijgt naar zo'n 21 à 22 graden. Maandag neemt de buienkans verder toe.

Weetje
Mei is vernoemd naar de Griekse god Maia, de moedergodin van de vruchtbaarheid. Mei is een zeer groeizame maand, mits het warm en zonnig genoeg is en er voldoende regen valt. Die combinatie is normaal in mei. Mei is de gemiddeld zonnigste maand van het jaar met normaal circa 210 zonuren. Mei 1989 was zelfs de zonnigste maand aller tijden met 331 zonuren.

Irmelin bij 100 beste onderneemsters

WEESP - Irmelin Waalkens hoorde maandag opnieuw haar naam bij het opnoemen van TheNextWomen100, een onderscheiding voor de honderd beste vrouwelijke ondernemers van Nederland.

De Weesper onderneemster bevindt zich hiermee in goed gezelschap. Niemand minder dan koningin Máxima, Neelie Kroes en Annemarie Jorritsma waren spreeksters op The Innovation Summit in Amsterdam waar de top 100 bekend werd gemaakt. De lijst wordt gepubliceerd door Opzij, in samenwerking met vrouwenevenement TheNextWoman. Waalkens runt samen met Peter Desmet in Weesp het succesvolle Solar Clarity, een bedrijf in zonnepanelen: "Wat een eer! Ik ben supertrots dat ik weer een van de honderd The Next Women ben geworden."

Gezocht: burgemeester met voortrekkersrol (m/v)

Zoektocht naar volgende fase

Wie wordt de eerste echte burgemeester van Gooise Meren? Foto: Sjoerd Stoop

Schets: 'boegbeeld', 'aanjager' en 'ervaren bestuurder'

GOOISE MEREN - Welke burgemeester gaat straks als eerste de spiksplinternieuwe ambtsketen van de gemeente Gooise Meren dragen? De zoektocht naar een burgemeester gaat vanavond (woensdag) de volgende fase in.
De gemeenteraad spreekt vanavond over de burgemeester en aan welke eisen hij of zij moet voldoen. Dat wordt gedaan via een zogenoemde profielschets. Deze wordt, als alles goed gaat, direct vastgesteld. Daarmee weten we dus welke kenmerken de burgemeester moet hebben en dan kan de zoektocht van start gaan. De burgemeester moet een voortrekkersrol nemen en de gemeente Gooise Meren (nog meer) op de kaart zetten. Volgens de gemeente wordt het voor de burgemeester zaak om van de verschillende losse kernen nog meer één gemeente te maken. De door de gemeenteraad gemaakte burgemeestersschets staat verder nog vol met andere kernwoorden waar de burgemeester aan moet voldoen. Een paar voorbeelden: 'boegbeeld', 'aanjager' en 'ervaren bestuurder'. Bewoners mochten de afgelopen weken eveneens hun zegje doen over de profielschets. Ongeveer 700 bewoners deden hier aan mee. Volgens hen moet de gemeente vooral op zoek gaan naar een betrokken persoon, een echt mensenmens. Nog een puntje: het moet gaan om een betrouwbaar en 'onkreukbaar' persoon. Verder gaf meer dan 3 procent van de respondenten aan dat de volgende burgemeester van Gooise Meren hoe dan ook een vrouw moet worden. Als de gemeenteraad vanavond een klap geeft op de schets moet er eerst een vacature worden opgesteld, waarna er gesprekken met kandidaten zullen volgen. Na de zomer wordt de 'perfecte' burgemeester naar voren geschoven.

Schets: 'boegbeeld', 'aanjager' en 'ervaren bestuurder'

Dronken man met ongeldig rijbewijs negeert rood kruis

MUIDERBERG - Agenten hebben zondagavond een 57-jarige man uit Almere op de A6 langs de kant gezet die dronken en zonder geldig rijbewijs een rood kruis boven de weg negeerde en rechts inhaalde.

Kort daarvoor gebeurde op de snelweg een ongeluk. Twee rijbanen werden afgesloten voor het verkeer met een rood kruis. Agenten die naar het ongeluk gingen zagen een grijze BMW uit de ontstane file schieten, de file rechts inhalen over de afgesloten rijbanen, en even verderop weer invoegen. De automobilist werd langs de kant gezet en bleek na controle een ongeldig rijbewijs te hebben.

Dat rijbewijs was geschorst na asociaal rijgedrag in 2012 en was nog steeds ongeldig. Tijdens het gesprek bleek de man ook sterk naar alcohol te ruiken. Hij werd meegenomen en bleek ook nog eens 360 ug/l alcohol in zijn bloed te hebben, waar 220 ug/l is toegestaan.

Dorpsschouw voor Muiderberg

MUIDERBERG - Dit weekend was de eerste dorpsschouw, georganiseerd door de Dorpsraad Muiderberg. Aan wijkwethouder Gerben Struik, enkele ambtenaren van Gooise Meren, de wijkagent, de wijkcoach en de vertegenwoordiger van woningbouwvereniging Ymere zijn de gaten in de straten en de toestand van sommige trottoirs getoond.

Aandacht kregen de soms te venijnige drempels, de verkeers- en parkeerproblemen en de geluidsoverlast van spoor- en snelwegen. De Dorpsraad wees op de nieuwe ontwikkelingen in het Echobos en op het gemis van het zomaar weggehaalde informatiebord aan de Googweg.

De wijkwethouder kreeg te horen dat de Dorpsraad erg hecht aan het handhaven van de identiteit van Muiderberg, iets wat vóór de fusie met Naarden en Bussum tot de gemeente Gooise Meren door alle partijen was benadrukt. Ook werd met de wethouder gesproken over de toekomst en de leefbaarheid van het dorp en over het instellen van een eigen jaarlijkse vrijwilligersprijs voor een actieve Muiderberger. Meer weten over de Dorpsraad Muiderberg? Kijk op dorpsraadmuiderberg.nl.

Onwel geworden achter het stuur op de Mariahoeveweg

Auto schiet de vijver in aan de Mariahoeveweg. Foto: Bastiaan Miché

MUIDEN - Een automobilist is zondagavond met zijn auto van de Mariahoeveweg afgeschoten en in de naastgelegen vijver terechtgekomen. De man is door de ambulance naar het Flevoziekenhuis gebracht.

Het ongeluk leek aanvankelijk erger. Brandweer, politie en een traumahelikopter werden opgeroepen. De man was aanspreekbaar en verklaarde onwel te zijn geworden achter het stuur waardoor hij het water inreed.

De brandweer heeft die dag aan de Naardervaart ook nog een bus geholpen die vast was komen te zitten bij het keren.

Rechtsaf naar 'Muidenberg'

Foto: Christian Pfeiffer

MUIDERBERG - Muiderbergers hebben het niet altijd makkelijk. Waren ze eerder door Rijkswaterstaat al ingedeeld onder 'Muiden-Oost' op de afslag van de snelweg A1, nu is het dorp veranderd in 'Muidenberg'. Een foutje van de bordenmaker bij het nieuwe aquaduct. Daar is voor verkeer vanaf Weesp vanaf maandag te zien dat er naar 'Muidenberg' afgeslagen kan worden. De bordenmaker heeft het overigens kort daarvoor ook over de 'Zorgboerdrij'. Slordig.

Carl van Rheenen heeft vrije hand in laatste concert

Zondagmiddag in Kerk aan Zee

MUIDERBERG - In Kerk aan Zee is zondagmiddag het laatste van de zes concerten van dit seizoen. Het is inmiddels traditie dat de Muiderbergse componist en pianist Carl van Reenen dan de vrije hand krijgt. Hij mag zelf het programma bepalen.

Dit keer heeft hij ervoor gekozen om violiste Saskia Otto en cellist Maarten Jansen uit te nodigen om samen de mooiste pianotrio's te spelen. Beethoven, Brahms en Sjostakovitsj staan op de lessenaars.

Het is de afsluiting van alweer het derde seizoen van deze serie kamermuziekconcerten, die nu echt zijn vorm gevonden heeft en zich mag verheugen op stijgende belangstelling van het Muiderbergse publiek. "We hadden deze editie driemaal een volle zaal", aldus Pieter-Jan Meindertsma die namens de Stichting Vrienden van Kerk aan Zee de programmering doet. "Het publiek heeft veel waardering voor het niveau dat professionele musici bij deze concerten laten horen. Ook de musici komen graag. Zo hebben wij regelmatig leden van het Koninklijk Concertgebouworkest te gast, die het fijn vinden om in een kamermuziek-setting spelen."

Saskia Otto en Maarten Jansen komen op zijn uitnodiging

Het seizoen 2016-2017 begint op 2 oktober met het Utrecht String Quartet en telt ditmaal zeven concerten. "Omdat we op 18 december de familie Horsch weer konden krijgen, hebben we het aangedurfd om een kerstconcert te programmeren. Solocellist Gregor Horsch van het Concertgebouworkest komt met onder meer zijn dochter Lucie, die niet alleen een zeer begaafde, internationaal gelauwerde blokfluitiste is, maar ook prachtig piano speelt", vertelt Meindertsma. "Tweemaal eerder traden ze bij ons op. Deze muzikale familie heeft inmiddels veel fans in Muiderberg en dit belooft een sfeervol, barok kerstprogramma te worden." Hoogwaardig, laagdrempelig en gevarieerd zijn de concerten in het kerkje, waar de akoestiek ideaal is voor kamermuziek. Het hele programma komt op de website concertaanzee.com.

'Weesper Ondernemers Theater'

WEESP - De bibliotheek en de IVW trakteren Weesper ondernemers op een avond over marketing en het kennen van je klanten. Karen Romme en Richard Bordes zijn de sprekers op deze avond, die op 7 juni plaatsvindt in theater City of Wesopa. "Ik noem het 'zakelijk entertainment'", zegt Reinier Mommaal van de bedrijvenvereniging.

Met De Bibliotheek voor Ondernemers (BVO) richt de vestiging Weesp van de Bibliotheek Gooi en Meer zich al langer op zelfstandige ondernemers. Mommaal vindt het zowel erg prettig als belangrijk om nu samen iets op te zetten. Dat wordt deze avond, onder de noemer: Weesper Ondernemers Theater. "We hebben in onze netwerken gezocht naar twee mensen die een goed verhaal kunnen vertellen. Die hebben we met Karen en Richard gevonden."

Karen Romme vertelt over Calimeromarketing, waar ze al een vracht aan boeken over heeft geschreven, en de manier waarop de mens achter een (klein) bedrijf een krachtig marketinginstrument kan zijn. Richard Bordes is een goeroe op het gebied van social media en gaat met de aanwezigen in de zaal op zoek naar de verloren klant. Herman Tuning, wethouder Economische Zaken, verricht de opening en na afloop is er volop gelegenheid voor bijpraten en netwerken met collega-ondernemers.

Aanmelden
En dat alles in de sfeervolle setting van theater City of Wesopa aan de Herengracht in Weesp. De avond is bedoeld voor ondernemers uit Weesp en omstreken. Leden van IVW en BVO hebben gratis toegang. Niet-leden betalen € 10,-. Het aantal plaatsen is beperkt. Aanmelden kan via www.ivw-weesp.nl enwww.bibliotheekgooienmeer.nl.

'Man met schep' aangehouden

BUSSUM - Agenten hebben maandag de verdachte 'man met de schep' aan kunnen houden. Dat meldt de politie. De man wordt ervan verdacht enkele inbraken te hebben gepleegd.

De man kon worden opgespoord nadat afgelopen week camerabeelden van hem vertoond werden. De man werd daarop herkend. Na verder onderzoek van de recherche kon de man worden aangehouden.

De man kan hoe dan ook worden gekoppeld aan een inbraak aan de Rhijnvis Feithlaan eerder deze maand, waar de man dus door camera's werd opgenomen. De afgelopen weken werden echter meerdere inbraken gepleegd en werd eveneens een man met een schep opgemerkt. Er wordt nu gekeken of hij daar ook mee te maken heeft.

Recherche: tweede verdachte op het spoor

BUSSUM - Het wordt een kwestie van tijd voordat de tweede verdachte van de woninginbraak aan de Boomkleverlaan van afgelopen week wordt opgepakt. De recherche is de man op het spoor, zo meldt de politie.

De man sloeg met een andere verdachte op de vlucht nadat agenten het tweetal op heterdaad betrapte bij de woninginbraak. Een lange klopjacht op de twee verdachten volgde. Een van de mannen kon even later worden aangehouden, maar de tweede man bleef spoorloos.

De politie weet ondertussen wel wie de tweede verdachte is. "We verwachten dat we hem snel kunnen aanhouden", zegt een woordvoerder.

Eindelijk was-ie af, nu is-ie weg

Deze Chevy werd op klaarlichte dag gestolen bij Fort Uitermeer.

WEESP - Wie heeft deze oldtimer gezien? De auto werd dit weekend in Weesp gestolen en de eigenaar is op internet een speurtocht begonnen.

Hij schrijft op Facebook: "Na een restauratie van bijna 2 jaar en daarna de auto naar eigen smaak afgemaakt, blijkt dat er meer liefhebbers voor deze auto zijn! Gestolen: 1971 Chevrolet Impala." Volgens de politie is de auto vrijdag tussen 12.00 en 13.00 uur bij Fort Uitermeer gestolen. Op diezelfde parkeerplaats werd 's avonds ook een zwarte Peugeot 308 opengebroken. Er werd een laptop gestolen.

Op de vuist

WEESP – Een 34-jarige inwoner van Amsterdam is vrijdagochtend vroeg opgepakt op verdenking van mishandeling van een vrachtwagenchauffeur aan de Bloemendalerweg. Dat laat de politie weten.

Rond zeven uur in de ochtend werd de politie door de chauffeur ingeschakeld. Hij verklaarde ruzie te hebben gekregen met de man na een onenigheid in het verkeer. De man zou de vrachtwagenchauffeur vervolgens met een stok hebben geslagen. Op zijn rug waren inderdaad striemen te zien. De Amsterdammer werd daarop bij een bedrijf even verderop aangehouden.

6 / 24

'Mijn missie? Barokmuziek bij de jongere generatie te brengen'

Marieke Koopman speelt haar voorstelling in de Koepelkerk. Foto: Yvette de Vries

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen of clubs die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: theatermaakster Marieke Koopman, dochter van musicus, organist en dirigent Ton Koopman.

door Yvette de Vries

BUSSUM - Tijdens haar opleiding pedagogiek stond ze al vier keer per week op het podium. Marieke Koopman studeerde af als opvoeddeskundige, maar ging al snel daarna een andere richting op. Inmiddels heeft de 32-jarige theatermaakster al twee kindervoorstellingen gemaakt, waarin ze zelf ook meespeelt. Het zijn projecten waarin ze samenwerkt met haar beroemde vader Ton Koopman. Volgende week spelen ze twee voorstellingen van het stuk 'Caecilia' in de Bussumse Koepelkerk.

Groep vier van de Rehobothschool krijgt een lesje klassieke muziek.

Ze hoorde als kind alle 202 Bachcantates
voorbij komen

Al tijdens haar studie pedagogiek wist ze dat ze niet haar leven ging wijden aan onderzoek. "Ik ben echt een theatermens, geen onderzoeker", legt ze uit. Ze meldde zich daarom na haar afstuderen aan bij Theaterschool De Trap, een hoog aangeschreven opleidingsinstituut in Amsterdam.

Toch trok alleen spelen haar niet aan. Ze specialiseerde zich in theatermaken. "Ik ben te eigenwijs om alleen maar te spelen, ik wil ook theatermaken." Het werd theater waarbij ze vooral wil bewerkstelligen dat kinderen op een leuke manier kennismaken met muziek. Een uitkomst die achteraf wellicht voor de hand ligt met een studie pedagogiek, haar opleiding aan de theaterschool en uiteraard haar jeugd.

'Alleen luisteren naar muziek doen kinderen niet, ze multitasken'

In de stukken die ze schrijft bedeelt ze zichzelf ook vaak een rol toe. Het regisseren laat ze dan aan iemand anders over, hoewel ze ook vaak genoeg het regisseursstokje pakt. Koopman, hoe kan het ook anders met een musicus als Ton Koopman als vader, groeide op in een huis vol muziek. Barokmuziek, welteverstaan. Van haar zesde tot haar veertiende jaar hoorde ze alle 202 cantates voorbijkomen. Het vormde Koopman op een manier die anders was dan veel van haar leeftijdgenootjes. Die luisterden naar totaal andere muziek, terwijl Koopman steeds meer van klassieke muziek ging houden.

Zaadje planten
Haar generatie kwam, net als de huidige jongeren, niet of nauwelijks in aanraking met klassieke muziek, laat staan barokmuziek. Ze betreurt dat gemis en wil daar met haar theatervoorstellingen verandering in brengen.

Ze ziet het als haar missie om barokmuziek bij de jongere generatie te brengen. "Om dat te bereiken is het belangrijk om juist op jonge leeftijd al dat zaadje te planten. Zodat kinderen die associatie met klassieke muziek krijgen. Want wat je niet kent, dat mis je niet", stelt ze nuchter vast.

Kinderconcert
De samenwerking met haar vader lag misschien voor de hand, maar kwam toch heel spontaan tot stand. Ze hadden wel gesprekken over 'de jongere generatie' en hoe anders die in het leven staat. "Alleen luisteren naar muziek doen ze bijna niet, ze zijn eigenlijk altijd aan het multitasken." Om ze te interesseren voor muziek moet je het dus anders aanpakken.

Theaterstuk

Caecilia is een familievoorstelling met dans en muziek, geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Marieke Koopman schreef het stuk en Hans Thissen doet de regie. Ton Kooopman bespeelt uiteraard het orgel. Er zijn twee optredens in de Koepelkerk in Bussum: een besloten ochtend voor basisschoolleerlingen en een optreden op dinsdag 31 mei om 16.00 uur die voor iedereen toegankelijk is. Kaarten via www.amsterdambaroque.nl.

Vorig jaar viel het kwartje. In Frankrijk had ze een kinderconcert bijgewoond. "Daar werd aan kinderen uitgelegd wat een symfonie was, maar de manier waarop werkte echt niet." Ze lacht als ze eraan terugdenkt. "Ik zag kinderen voor mij al na een paar minuten 'handjeklap' spelen en over de stoelen hangen." Op de terugweg zat ze naast haar vader in de auto en het gesprek kwam onvermijdelijk op klassieke muziek en de manier waarop je kinderen daarvoor geïnteresseerd krijgt. Zodat ze geboeid luisteren en niet al na tien minuten op hun stoel gaan draaien en andere dingen gaan doen. Van het een kwam het ander en nadat ze een regisseur hadden gevonden en ook de financiële kant voor elkaar hadden, stonden ze voordat ze het wisten samen op de planken met het door haar geschreven muzikale theaterstuk 'Oorwurm'. Het trok volle zalen. Ze traden samen zo'n twintig keer op. Onder meer in Vredenburg (Utrecht), op scholen, in een uitverkocht Concertgebouw en ook in Frankrijk. Met haar tweede muzikale (familie)voorstelling 'Caecilia', waarin ook vader en dochter weer naast elkaar op de planken staan, hoopt ze op een herhaling van het succes van Oorwurm. Centraal in het theaterstuk staat het orgel. Volgens Koopman een van de oudste, krachtigste en meest veelzijdige muziekinstrumenten."

Les op school
Ze verzorgde vorige week ook een les aan leerlingen van de Rehobothschool in Naarden over dit volgens haar indrukwekkende instrument. Zo heeft het orgel van de Domkerk in Utrecht wel 3.700 pijpen. De les was een opwarmertje voor volgende week dinsdag. Dan mogen de leerlingen uit groep vier de besloten schoolvoorstelling Caecilia bijwonen.

De voorstelling ging vorig jaar al in première, maar heeft even stilgelegen: Koopman is in de tussentijd moeder geworden. Nu pakt ze dus met haar vader de reeks weer op met onder andere twee voorstellingen in de Bussumse Koepelkerk. Aan de Koepelkerk bewaart Koopman zelf mooie herinneringen. Haar moeder zong daar vaak tijdens diensten en het is een geliefde plek van haar vader voor het geven van concerten. In de ochtend een besloten voorstelling voor scholen en in de middag een openbare voorstelling voor jong en oud. De enthousiaste Koopman kan het niet nalaten om alvast een tipje van de sluier op te lichten.

Grapjes en humor
Caecilia gaat over het overtreden van regels. De twee standbeelden die op het orgel staan, kunnen niets. Maar door middel van muziek worden de regels anders. De beelden gaan bewegen. "Het is een andere manier om orgelmuziek te laten horen, met grapjes en humor." Dat maakt het volgens Koopman zo leuk en aantrekkelijk voor kinderen.

Weesp heeft er een schrijver bij

Matthijs Eijgelshoven debuteert met literaire roman 'Retour Calypso'

Matthijs Eijgelshoven presenteert zijn debuut 'Retour Calypso' in De Weesper Boekhandel. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP – Hij wordt door zijn uitgever nu al geplaatst in het rijtje van gevierde psychologische schrijvers als Jaap Robben en Gerbrand Bakker en toch is het pas zijn eerste boek: Weesper Matthijs Eijgelshoven debuteert met zijn literaire roman 'Retour Calypso' bij uitgeverij Ambo|Anthos. De presentatie vindt plaats op 1 juni om 17.00 uur in De Weesper Boekhandel.

Schrijven doet de Weesper al zijn leven lang. Hij weet niet beter dan dat wat hij meemaakt hij graag op papier deelt en op zijn achtste was de juf op school al onder de indruk van zijn opstellen en fantasieverhalen. Zijn brood verdient hij als projectmanager taalbeleid op de Hogeschool van Amsterdam, na eerder docent Engels en Nederlands te zijn geweest. Schrijven is de rode draad in zijn leven. Eijgelshoven lacht: "Op de middelbare school verkocht ik zelfs mijn eigen stripverhalen als bijverdienste en maakte ik furore met een verhaal in de schoolkrant. Ik zocht in mijn verhalen graag de grenzen op en dat vonden mensen leuk. Maar ik heb nooit gedacht serieus schrijver te worden. Nu weet ik dat wel en dat mijn werk omarmd wordt door een uitgeverij als Ambo¦Anthos maakt me trots."

'De interactie tussen lezer en boek verheft schrijven tot kunst'

Waar gaat Retour Calypso over?
"Over een jonge vrouw Suzy die terugkeert naar Gozo, het eiland waar ze opgroeide, om haar zieke vader te verzorgen. Ze heeft er weinig zin in, maar gaat toch en wordt overrompeld door haar verleden waarin zij veel verliezen heeft gekend. Terwijl haar vader verder aftakelt, ontdekt zij dat haar geest met een bepaalde manier met herinneringen omgaat: wil ze alle gedachten wel toelaten? Als lezer zit je de vijf dagen van haar bezoek aan Gozo voortdurend in haar hoofd en maak je haar proces van binnenuit mee."

Een psychologische ervaring?
"Wat je er zelf van maakt. Je reist als lezer mee met de gedachten van Suzy, maar wat je ervan vindt en wat je van het personage maakt heeft alles met de interactie tussen de lezer en het boek te maken. Dat maakt schrijven tot een kunstvorm en lezen tot een genot. In dit geval gaat het om: hoe goed kun je iemand echt kennen en hoe goed wil je jezelf kennen?"

Hoe kwam je bij het onderwerp?
"Tijdens onze huwelijksreis op Gozo ontmoetten we in een restaurant een Belgische hippie met zijn dochter. De man had het overduidelijk naar zijn zin, maar de dochter ventileerde dat ze al veel te lang op dat eiland woonde. Maar toch was ze er na 27 jaar nog steeds. Deze ontmoeting vond ik fascinerend en is in mijn hoofd blijven zitten."

Ambos|Anthos herbergt grote schrijvers en vergelijkt je met de schrijvers van 'Birk' en 'Boven is het stil'.
"Ja, van deze vergelijking ben ik wel onder de indruk. Het voelt als erkenning voor al het werk dat ik in dit boek heb gestopt. Aan elke zin en woord heb ik veel aandacht besteed, in etappes heb ik er vijf jaar aan gewerkt."

Wat betekent taal voor je?
"Aanvankelijk studeerde ik geschiedenis - in feite gaat het in dat vak ook om taal en het vertellen van verhalen – maar werd al snel docent, waarbij ik volwassenen Engels als tweede taal aanleerde. Later werd ik ook docent Nederlands NT2. Als je iemand een nieuwe taal aanleert, geef je de persoon er een wereld bij, dat gaat verder dan woorden. Met taal geef je vorm aan dingen en situaties. Dat is mooi. In mijn huidige functie als projectmanager taalbeleid aan de HvA kan ik datzelfde gevoel ook kwijt."

Geboren in Groningen, via Bilbao en Brighton in Weesp terechtgekomen...
"Weesp ligt ideaal tussen Amsterdam en Almere, de werkplaats van mijn vrouw. Onze kinderen groeien op in dit heerlijke stadje op een manier zoals ik dat zelf als kind in het kleine Noordhorn in Groningen ook heb mogen beleven. De ideale combinatie van het stadse, groen en rust. Ook voor een schrijver een ideale omgeving: mijn volgende roman is alweer in de maak en gaat over de politiek van liefde, vriendschap en trouw en het misbruik daarvan. Ook weer een spannend proces."

Rock, toneel en zang: Weesp Got Talent verrast

Finalisten van Weesp Got Talent bekend

De Weespse Janneke de Groot verrast met haar act waaraan haar broertje Willem (9) een prominente bijdrage levert. Foto: Ruth van Kessel

WEESP - Weesp Got Talent. En hoe. Na een spannende en zeer gevarieerde avond in Theaterpand Weesp mochten uiteindelijk zes acts door naar de finale op 25 juni.

Twaalf acts uit Weesp en omstreken lieten zich zaterdagavond van hun beste kant zien. Uit deze twaalf koos de vakjury uiteindelijk de zes finalisten:
- Rockband Evil Plan uit Hilversum
- Zangeres Swaan Lievestro uit Weesp
- Falco Neering, piano en zang, uit Almere
- Janneke en Willem de Groot, kleinkunst en zang, uit Weesp
- Guido Hoek en Eva van Drie, zang en akoestische gitaar, uit Weesp
- Stand-upcomedian Emily de Vries uit Almere.

Stemmen
Vanaf deze week zijn de optredens van de zes finalisten te zien op www.weespernieuws.nl en kan er op de acts gestemd worden. Degene met de meeste stemmen wint de publieksprijs van Weesp Got Talent, goed voor een workshop bij Zone1380. De vakjury bepaalt uiteindelijk de winnaar op 25 juni om 20.30 uur in Theaterpand Weesp.

Embers sluit zaterdag het jubileum van de City af.

donderdag 26 mei

Koffie om de hoek

Roskam Papelaan | 9.30 uur

Film van de week: 'The Prosecutor, The Defender, The Father and His Son'.

Koffie-inloop voor mensen met een GGZ-achtergrond. De sfeer is gemoedelijk, iedereen is welkom. Van 9.30 tot 12.30 uur. Meer info via 0294-41 05 78.

Bingo middag

OAZ-gebouw 14.00 uur

Buurtvereniging De Achtergracht houdt de laatste bingo van dit seizoen. Alle prijzen zijn een cadeautje. Zaal open vanaf 13.30 uur.

Levenskunst

Weesper Boekhandel | 19.30 uur

Een interactieve avond met dr. Heidi Muijen over filosofische levenskunst en levensgeluk. Verschillende visies worden belicht, die vervolgens gezamenlijk worden besproken. Entree: 5 euro. Aanmelden: 0294-457711 / info@weesperboekhandel.nl.

Film: 'The Prosecutor'

City of Wesopa 20.00 uur

Het Joegoslaviëtribunaal: twee ambitieuze advocaten staan tegenover elkaar in het proces tegen Milorad Krstic. Entree € 8,-.

donderdag 26 mei tot en met zaterdag 4 juni

Theaterproductie Circus Waltz

Het Domijn, Bloemendalerweg

De familie Waltz vecht al jaren voor het voortbestaan van hun circus. Hun geloof in het circus bindt hen, maar wanneer circusdirecteur Willy Waltz ernstig ziek blijkt te zijn, verandert de circusdroom in een nachtmerrie. Regie: Jori Hermsen. Kaarten zijn online te koop voor € 15,- per stuk via https://www.ticketkantoor.nl/shop/circuswaltz.

zaterdag 28 mei

Repair Café

De Wintertuin | 10.00 uur

Heeft u een kapotte waterkoker of die ene blouse waar een knoop vanaf is, kom dan naar het Repair Café om het samen met een deskundige te repareren.

Kraammarkt

Van Houten Industriepark 11a

Voor zwangere en kersverse moeders. Met kraampjes, workshops, demonstraties en consulenten. Van 10.00 tot 14.00 uur in de Verloskundige Praktijk Weesp.

Vind het Ritme in je Voeding

One Fitness | 11.00 uur

Deelnemers ontdekken in hoeverre zij een gezond voedingspatroon hebben en op welke vlakken het beter kan. Kosten: € 7,50. Inschrijven via 06-40476254 of www.kersversvoedingsadvies.nl.

City of Wesopa 25 jaar

City of Wesopa | 15.00 uur

De City viert feest, binnen en buiten met muziek, acts, eten en drinken. Vanaf 15.00 uur poppenspel, De City Speelt en livemuziek van Midlife, Skyfield en Speelman en Speelman. Deze festiviteiten zijn gratis. 's Avonds treden Niet Schieten! en feestband Embers op. Hiervoor zijn kaarten nodig, te koop via wesopa.nl.

zaterdag 28 mei tot en met zaterdag 16 juli

Zelfcompassie

YogaToday | 13.30 uur

In deze training van acht zaterdagmiddagen werken de deelnemers aan het ombuigen van de gewoonte om hard, streng en kritisch te zijn op zichzelf naar meer vriendelijkheid en zelfcompassie. De training wordt gegeven door therapeut Ronald van Aalten. Kijk voor meer info en aanmelden op www.zelfcompassie.nu.

maandag 30 mei

Seniorweb

Bibliotheek Weesp | 10.00 uur

Informatie over cursussen en hulp en ondersteuning bij problemen met pc, tablet, smartphone etc. Laatste inloop van dit seizoen.

Jeu-de-boules

Baan Amstellandlaan 14:00 uur

Een groepje wat oudere dames en heren speelt (indien het weer het toelaat) jeu-de-boules op de jeu-de-boulesbaan op de hoek Amstellandlaan/ Waarschapsstraat. Nieuwe spelers zijn welkom.

dinsdag 31 mei

Mamacafé

Bibliotheek | 10.00 uur - 11.30 uur

Voor (aanstaande) ouders van jonge kinderen. Om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen.

Breicafé

OAZ-gebouw | 13.00 - 16.30 uur

Buurtvereniging De Achtergracht opent de deuren voor buurtactiviteiten zoals breicafé, spelletjes, een praatje en op afspraak biljarten. Toegang: gratis.

Spreekuur Rechtswinkel

Papelaan 99 | 19.30 uur

Weespers kunnen binnenlopen voor hulp en advies op het juridisch gebied. Aan iedere bezoeker wordt per consult een bijdrage naar draagkracht gevraagd met een minimum van € 2,-.

woensdag 1 juni

Administratie voor Elkaar

Gebouw Papelaan 99 | 9.30 uur

Voor vragen op administratief gebied, zoals hulp bij schrijven van brieven aan organisaties en het invullen van allerhande formulieren. Een afspraak is niet nodig.

Bewegen is gezond

Fitness One | 18.30 uur

Vrouwen kunnen kennismaken met de sportieve activiteiten van Fitness One. Voor liefhebbers is er een wandeling met na afloop een lekkere smoothie, koffie of thee. Aanmelden voor deze activiteit op 0643981582.

donderdag 2 juni

Tablet Café

Bibliotheek Weesp | 10.00 uur

Deze ochtend staat het programma Windows 10 centraal, met alle ins en outs over deze nieuwste versie van Windows. De toegang is vrij. Deze ochtend wordt georganiseerd samen met Seniorweb.

Alzheimer Café

Hotel Hart van Weesp | 19.30 uur

Thema: Zorgwekkende zorgweigeraars. Vanuit onbegrip of ontkenning kunnen dementerenden heel ver gaan in het weigeren van hulp, zorg en begeleiding. Moet je accepteren dat iemand hulp weigert? Gastspreker is Marloes Martens van GGZ Centraal. Entree en koffie gratis.

zaterdag 4 juni

Inwonersbijeenkomst

Het Lichthuis | 14.00 uur

Weespers worden uitgenodigd hun ervaringen, vragen en behoeften op het gebied van meedoen in de maatschappij, mantelzorg en jeugdzorg te delen. Aanmelden via: adviesraadsociaaldomein@weesp.nl.

City Quiz XXL

City of Wesopa | 20.30 uur

Het quizseizoen wordt afgesloten met de City Quiz XXL. Er kunnen ruim 25 teams meedoen. Deelname kost € 25,- per team. Aanmelden via cityquiz@wesopa.nl.

Ontdek Weesp

Centrum / De Vecht | 13.30 uur

De ideale combinatie om Weesp te beleven. Na een korte stadswandeling maken de deelnemers een vaartocht over de Vecht. Kosten: € 12,50 p.p. inclusief een drankje naar keuze. Duur: 3 uur. Verzamelen bij de Grote Kerk aan de Nieuwstraat. Reserveren via cora.sloot@mooiweesp.nl, meer info via www.mooiweesp.nl/excursie. Bij slecht weer (hevige regen) is gratis annuleren mogelijk.

doorlopend

Expositie Het Lichthuis

Het Lichthuis

In de maanden mei, juni en juli exposeert John van Velzen. Hij is 15 jaar geleden begonnen met schilderen en maakt met acrylverf vooral natuurschilderijen en stillevens. Het Lichthuis is van dinsdag tot en met donderdag geopend van 9.30 tot 12.00 uur.

Protestantse Gemeente
Zondag 29 mei 10.00 uur
Grote Kerk
ds. M.C. Hage

Zondag 29 mei 19.00 uur
Grote Kerk
Gereformeerde Bond
ds. G.J. Mantel

Parochie van Levend Water
Zondag 29 mei 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
J. Haen

Dinsdag 31 mei 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente
Zondag 29 mei 10.00 uur
OAZ-gebouw
S. van Hattem

Vrijwilligers

WEESP - Ouderen kunnen donderdagochtend gezellig koffie komen drinken in de Wintertuin. Voor deze activiteit van Versa Welzijn Ouderenwerk Weesp zoekt de Vrijwilligerscentrale nieuwe gastheren en gastvrouwen.

Voor de Vrijwillige Thuishulp wordt uitgekeken naar een klaverjasmaatje voor een oudere heer. Ook een praatje maken, koffie drinken en een wandelingetje in zijn rolstoel vindt hij plezierig. Het gaat bij voorkeur om de woensdagochtend.

Voor Museum Weesp (op de bovenste verdieping van het stadhuis) is versterking van het weekendteam nodig. De werkzaamheden bestaan uit bezoekers ontvangen en het museum openen en afsluiten.

Tot slot heeft Forteiland Pampus verschillende openstaande vacatures: van tuinmannen en publieksmedewerkers tot klusjesmannen en gidsen.

Loop voor deze en andere vacatures op een dinsdag eens binnen tijdens het inloopspreekuur van de vrijwilligerscentrale. Dit spreekuur is van 13.30 tot 14.30 uur bij Versa in Gebouw Papelaan 99.

'Het ging voorspoedig tot Almere...'

Uiteindelijk kent de Nacht van Weesp alleen maar winnaars

Stefan Stasse wenst de deelnemers succes aan de start van de Nacht van Weesp. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - In een klassieke Triumph TR4 uit 1965 zitten deze twee mannen klaar om al slim redenerend de 45ste editie van autopuzzelrit Nacht van Weesp te volbrengen. NPO-radiopresentator Stefan Stasse spreekt ze moed in, maar steekt ook zijn bewondering voor deze groene oldtimer niet onder stoelen of banken.

De heren gaan een spannende nacht tegemoet. Zullen zij de eindstreep veilig weten te halen? Zullen ze de route goed en snel kunnen uitpuzzelen? Aan hun performance zal het niet liggen: het is een prachtig plaatje dat hier op zaterdagavond Weesp verlaat.

45ste editie
Ter gelegenheid van de 45ste editie is het wethouder Astrid Heijstee die zaterdagavond de eerste vijf deelnemers wegvlagt vanaf het Grote Plein. Daarna neemt Stefan Stasse de vlag over om de overige 130 equipes uit te zwaaien. De route door Weesp gaat dit jaar ook door Aetsveld, tot grote vreugde van een bewoner die zich laaft aan al dit automoois. De route gaat verder via Almere, Lelystad, Enkhuizen, Zwaagdijk, Hoorn en Purmerend en dan via Monnickendam, Schellingwoude en IJburg weer terug naar Weesp. Rond 04.30 uur zondagmorgen melden de eerste deelnemers zich bij het gebouw van Koninklijke Harmonie De Adelaar. Missie volbracht.
Pech en geluk
Terug naar de heren in de groene Triumph TR4. Vastbesloten een goede tijd neer te zetten ging het tweetal op pad in hun ruim 50-jarige trouwe oldtimer. Bij Almere gebeurde het. Haperende geluiden... stotteren, aarzelende vooruitgang. Wat was wijsheid? Doorrijden in deze beauty of toch maar eieren voor je geld kiezen? Wat een mazzel dat ze dichtbij wonen. Teleurgesteld wisselden ze hun oudje in voor een modernere versie en vervolgden de route. Bij Zwaagdijk-Oost passeren ze een Triumph-garage. Toch maar even stoppen voor nieuwe oude onderdelen voor de Triumph TR4 ... en dan volgend jaar gewoon weer zo'n flitsende start!

Vanwege het jubileumjaar van de Nacht van Weesp steunt organisator ASV De Vechtstreek deze keer KiKa met een deel van het inschrijvingsgeld en maakt 1.000 euro over naar dit goede doel voor onderzoek naar kinderkanker.

'Met Circus Waltz jagen wij onze eigen dromen na'

Keuze voor locatietheater op Het Domijn leidde tot afscheid van de City

Verscholen in het bos van Het Domijn: de tent van Circus Waltz. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Terwijl Guido Hoek en zijn tegenspeelster Manon Lewin elkaar verrot schelden (zie voorpagina), kijken Shaked Franke en Simon Akkerman goedkeurend toe. De jonge Weespers kennen elkaar nog van het Vechtstede Theater. Samen met de 'oudgedienden' van Paleis Wesopa staan ze vanaf morgen met de voorstelling 'Circus Waltz' op Het Domijn.

De generatiekloof die regisseur Joris Hermsen 'opeens' in zijn groep had, inspireerde hem tot het kiezen voor een bewerking van de tv-serie Circus Waltz. "In het stuk komen de verhoudingen tussen de verschillende generaties binnen de familie Waltz op scherp te staan. Met deze spelersgroep was het in het begin ook wel een beetje de jongeren tegen de oudjes."

Generatieclash binnen Paleis Wesopa leidde tot keuze voor Circus Waltz

Een theaterstuk over een circusfamilie speel je in en om een circustent, vindt Jori Hersmen. "We hebben scènes met acrobatiek in de tent en scènes bij de woonwagens buiten. Dat kan gewoon niet in de City of Wesopa. Het Domijn is een prachtige locatie voor deze voorstelling." Dat is bij de City in het verkeerde keelgat geschoten. Hermsen: "Het City-bestuur vindt dat de huisgroep in het eigen theater moet optreden. Hierdoor zijn we op een niet heel fijne manier uit elkaar gegaan. Wat mij betreft had het niet zo gehoeven." Ook in het geval van locatietheater kun je als theater profiteren van je huisgroepen, stelt de regisseur. "Ze bezorgen je publiciteit, een goede naam en een netwerk. Jammer dat de City die kansen niet ziet. Maar wij wilden dit stuk per se op deze manier én op deze locatie doen. De voorstelling gaat over het najagen van je dromen en dat je je daarbij door niets en niemand moet laten weerhouden. Deze productie is in feite ook zo tot stand gekomen."

Shaked Franke heeft geen last van de strubbelingen, ze geniet vooral heel erg van het feit dat ze weer theater kan maken met haar theatervrienden van de middelbare school. "Toen we het Vechtstede-theater ontgroeiden, vond ik dat heel erg. Het was zo'n geweldige tijd. Het is te gek dat we nu binnen Paleis Wesopa weer samen kunnen werken." Ook de zogenoemde oudgedienden van de toneelgroep zien Circus Waltz als een feestje. Trudie Hendriks - die bij de kassawagen voor de tent met Wilma van Oenen staat te praten - heeft er zin in: "Iedereen moet komen kijken, het wordt heel bijzonder."
Speeldata: donderdag 26 mei 20.00 uur, vrijdag 27 mei 20.00 uur (uitverkocht), zaterdag 28 mei 20.00 uur, zondag 29 mei 14.30 uur (uitverkocht), vrijdag 3 juni 20.00 uur, zaterdag 4 juni 20.00 uur. Kaarten via www.ticketkantoor.nl/shop/circuswaltz.

Eerste Open Tuinendag succes

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - De eerste Open Tuinendag die zondag in Weesp is gehouden kan een succes worden genoemd. Velen namen een kijkje in de prachtige binnenstadstuinen die waren opengesteld. Achter kleine poortdeuren blijken in Weesp ware paradijzen te liggen. Halverwege de tuinendag begon het echter te regenen. Dat was een domper, maar wel goed voor de tuin, zo merkte een bezoeker op. De Open Tuinendag is georganiseerd door de Rotaryclub Weesp-Vechtstreek Noord. De opbrengst wordt gebruikt voor het bouwen van watertanks in Kenia.

Golfcentrum in actie voor borstkanker

Nicole Schaft is een van de vrouwen die zich liet beschilderen, fotograferen en interviewen voor het boek 'Getekend Door'. Foto: Willem Schulte

door Marieke van Veen

WEESP - 'Geef je leven kleur', zo heet het evenement dat zaterdag 11 juni wordt gehouden bij Golfcentrum Weesp. De opbrengst wordt gebruikt voor onderzoek naar BRCA-genmutatie, die de drager een verhoogde kans op borst- en eierstokkanker geeft.

Het event is een initiatief van golfster Petra Korevaar: "In mijn directe omgeving hebben meerdere mensen het BRCA 1- en 2-gen. Daarom wilde ik graag iets doen."

Getekend Door
De Weespse heeft gekozen voor de stichting Getekend Door. "Deze organisatie heeft een prachtig boek uitgebracht waarin vrouwen met borstkanker hun verhaal hebben laten optekenen in beeld - bodypaint - en woord. Dit boek steekt iedereen die met borstkanker te maken heeft een hart onder de riem. Bovendien wordt de opbrengst gebruikt voor onderzoek naar het gen."

Zomerfair en golf
Tijdens Geef je leven kleur zijn er de hele dag activiteiten op de golfclub. Er is van 10.00 tot 16.00 uur een zomerfair met taarten, massages en bodypaint door de mensen van Getekend Door. Ook het eerdergenoemde boek is die dag te koop. Om 10.00 en om 14.00 uur worden er 9-holesgolfwedstrijden gehouden, met vooraf of aansluitend een lunch in De Pitch. Tussen 10.00 en 15.00 uur worden er golfclinics gegeven, geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Om 16.00 uur is er een veiling. De kavels variëren van een custommade golfset tot een beautymake-over en kunst. Om 18.00 uur wordt de dag afgesloten met een culinair driegangendiner.

Aanmelden
Aanmelden voor de golfclinics of de golfwedstrijden kan via www.golfcentrumweesp.nl/geef-leven-kleur. Belangstellenden hoeven geen lid van de golfclub te zijn om mee te kunnen doen.

Zandwagens rijden volgende week toch over Noord

(mits de bedrijven geen hoger beroep aanspannen)

Er is veel zand nodig voor de polderwijk. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - De zandtransporten over bedrijventerrein Noord beginnen volgende week, als de Weesper bedrijven geen hoger beroep aanspannen. Zo maken de ontwikkelaars bekend.

Afgelopen vrijdag heeft de rechter groen licht gegeven voor het zandtransport over industrieterrein Noord. De zandtransporten zijn nodig voor het ophogen van de Bloemendalerpolder, waar de eerste huizen van Weespersluis worden gebouwd.

Het zand komt per schip aan via het Amsterdam-Rijnkanaal. De transporten vinden vanaf de week van 30 mei plaats vanaf de loswal op het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie, over de Zuiderzeelaan, de Bloemendalerweg, een stukje Hogeweyselaan en de Leeuwenveldseweg naar de Bloemendalerpolder.

Werktijden
De vrachtwagens rijden van maandag tot en met vrijdag van 7.00 uur 's ochtends tot 19.00 uur 's avonds. Het kan zijn dat er incidenteel ook op zaterdag met zand wordt gereden. Het zand rijden voor de eerste woningen in Weespersluis duurt naar verwachting tot het eind van het jaar. Daarna blijft het zand enige tijd liggen totdat de grond bebouwd kan worden.

Slecht brugdek valt onder garantie

WEESP - De aannemer die vorig jaar de Lange Vechtbrug heeft gerestaureerd, moet opnieuw de bovenste laag doen. Het werk valt onder de garantie.

De bovenste laag van het brugdek laat los. De stroken zijn nu vastgezet met schroeven, maar dat is niet zoals het hoort. De VVD stelde hier vragen over aan de wethouder. Die schrijft in het antwoord dat de gemeente op de hoogte is van de problemen op de brug tussen de Hoogstraat en de Ossenmarkt en dat de aannemer op het matje is geroepen. Die gaat het repareren, maar wanneer is nog niet bekend.

Weesper projecten in de prijzen

WEESP - Een mooie avond voor Don Bosco, de Kreatieve Groep Weesp en Weesp Gastvrij. Alle drie kregen ze donderdagavond bij de finale een bijdrage uit het Rabobank Coöperatief Fonds.

Don Bosco
Don Bosco kreeg het meest: 10.000 euro voor een nieuw 'Miniland' voor de allerkleinsten. De speeltuin is erg blij.

KGW
De Kreatieve Groep Weesp ging naar huis met 7.000 euro voor ledverlichting in de nissen van Fort Ossenmarkt.

Weesp Gastvrij
Weesp Gastvrij kreeg de aanmoedigingsprijs: 2.500 euro voor het organiseren van het volgende evenement.

Fonds
De projecten zijn door de leden van de Rabobank gekozen. Er deden 11 projecten uit de hele regio mee. Er werden duizenden stemmen uitgebracht.

Sloop oude school pas na broedseizoen

WEESP - De voormalige Jan Woudsmaschool gaat dit najaar tegen de vlakte. De dichtgetimmerde school aan de Waarschapsstraat is velen een doorn in het oog.

Het college van B en W laat aan de gemeenteraad weten dat er een onderzoek is gedaan naar een mogelijke ontheffing op de Flora- en faunawet die nodig is voor de sloop.

Die ontheffing is niet nodig, maar wel is er geadviseerd pas na het vogelbroedseizoen met de sloop te beginnen. Het college neemt dat advies over.

Concreet betekent dit dat de sloop na de zomer begint. Dan moet ook duidelijk worden wat er met die plek gaat gebeuren.

Stefan Stasse maakt kans op radioprijs

WEESP - Stefan Stasse is met 'De Staat van Stasse' genomineerd voor de Zilveren Reissmicrofoon, een eer voor het KRO-NCRV-programma van de Weesper op Radio 2.

De Zilveren Reissmicrofoon is een prestigieuze Nederlandse radioprijs, vernoemd naar Eugen Reiss die in 1924 microfoons dusdanig verbeterde dat professionals bij de radio deze direct in gebruik namen.

Authentiek
De jury noemt Stasse een zeer authentieke presentator: 'Warm en geïnteresseerd laat hij weten dat hij geïnteresseerd is in zijn gasten en ook dat hij van muziek houdt. Het programma verrast en is onderscheidend.' Of de Weesper met de prijs naar huis gaat wordt 10 juni duidelijk bij de uitreiking in Amsterdam.

Uitbreiding Hart van Weesp geeft impuls aan toerisme

Ruim twintig extra kamers en een nieuwe entree

Peter Jansen hoopt nog op een terras aan het water.

door Ruth van Kessel

WEESP - Hotel Het Hart van Weesp aan de Herengracht is al 20 jaar het middelpunt van Weesp als het om prettig verblijven gaat in de stad, maar met de recente verbouwing straalt het enige stadshotel historische allure uit. Hiermee heeft het hotel ook nog eens haar capaciteit uitgebreid van 45 naar 67 kamers. Hotelmanager Peter Jansen ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet.

Het blijft echter niet alleen bij de uitbreiding van het hotel met 22 kamers in de nieuwbouw aan de Herengracht. Ook het oude gedeelte is bezig met een prestigieuze upgrading: een nieuwe entree met een lounge, een uitbreiding van het ontbijtgedeelte en een grotere backoffice met storeruimte voor koffers en meer. Het bruist aan de Herengracht. Als er dan toch nog wat te wensen overblijft dan is dat een terras aan Smal Weesp. Jansen: "Daar zijn we druk over met de gemeente in gesprek."

Nog even de stofzuiger erdoor en de gasten kunnen komen. Foto's: Brian Elings

'Winkeliers en horeca zouden meer samen moeten optrekken'

Je durft wel...
"Het was hard nodig. Het oude Hart zat regelmatig helemaal vol, we kwamen kamers tekort. Vanaf april loopt het storm en dan is het heel vervelend dat je als enige hotel van Weesp nee moet verkopen. Dat kwam te vaak voor. We zijn daarom waanzinnig wijs met de luxe kamers die we onze gasten nu kunnen aanbieden."

Een pand met historische allure
"We hadden deze huisjes aan de Herengracht al zeven jaar in ons bezit, maar het wachten was op alle vergunningen. Renovatie zat er niet in, met name vanwege de te lage verdiepingen. Ons geduldig wachten is beloond: de nieuwbouw heeft dezelfde historische aanblik als de huizen van vroeger, maar dan aangepast aan de eisen van de huidige tijd. Al het gemopper over het slopen is hiermee ook meteen verstomd."

Wie zijn de gasten?
"Naast de vaste gasten - zo'n 30% die doordeweeks in Weesp verblijft vanwege hun werk voor veelal DENSO en Abbott - zijn de gasten vooral toeristen. Mensen van over de hele wereld komen naar Weesp. De belangstelling neemt enorm toe."

Komen ze voor Weesp?
"Dat zou te mooi zijn. Nee, ze komen vooral voor Amsterdam. Amsterdam is booming en dan is een verblijf in Weesp ideaal: lekker uit de drukte, zeven minuten van het station en met vijftien minuten in hartje Amsterdam. Voor veel toeristen is Nederland toch maar klein en combineren ze de Keukenhof graag met een dagje Amsterdam of andersom."

'Gezonde concurentie: hotel en B&B's werken juist samen'

Gaat Weesp aan ze voorbij?
"Mensen zijn juist erg aangenaam verrast over Weesp. Het is toch ook prachtig hier: de Kom, het museum, de molens, varen op de Vecht, dus na dat dagje Amsterdam kiezen mensen ook steeds vaker voor een dagje Weesp."

Weesper feestje

De nieuwbouw van Het Hart van Weesp kwam bijna volledig tot stand met Weesper bedrijven. Zo zette Stork Architectuur zijn handtekening onder het ontwerp, staat Ten Have Installaties garant voor de verwarming en het sanitair en zorgde Pover Schilders dat alles strak in de verf kwam te staan.

Hotel Het Hart van Weesp is onderdeel van de Charmehotelketen.

Doet Weesp wel genoeg aan haar gastvrijheid?
"Met Weesp Marketing gaan we de goede kant op en staan de neuzen steeds vaker dezelfde kant op. Maar het kan beter. Ikzelf zou graag zien dat de horeca en de winkeliers elkaar beter zouden versterken en meer samen zouden optrekken. Neem bijvoorbeeld het winkelen met Luilak. Hartstikke leuk de Vroege Vogel Actie, maar waarom zou je je alleen beperken tot de ochtend? Maak er een complete feestdag van, dat trekt meer mensen. De samenwerking kan echt veel beter. Maar je ziet ook dat alles valt of staat met vrijwilligers."

Kan de gemeente meer doen?
"Ik vind dat de gemeente alles wat reuring brengt in Weesp zou moeten omarmen. Toerisme is goed voor een stad: mensen geven hier hun geld uit. We beseffen misschien zelf onvoldoende wat voor goud we in handen hebben."

Ervaar je concurrentie van de B&B's en Airbnb's?
"Totaal niet, er is ruimte genoeg in Weesp. Het is juist prettig dat een toerist meerdere keuzes heeft in verschillende prijsklassen. De B&B's en het hotel werken juist samen en als de een vol is verwijzen wij naar de ander. Dat is de spirit in Weesp en die moeten we uitbouwen, willen we de stad levendig houden."

Iedereen is welkom op de verjaardag van de City

Speelman & Speelman combineren muziek en humor.

door Marieke van Veen

WEESP - Theater de City of Wesopa nodigt alle Weespers uit voor haar 25ste verjaardag. Aanstaande zaterdag zijn er binnen en buiten festiviteiten voor jong en oud. De meeste daarvan zijn gratis toegankelijk.

Het wordt een jubileumfeest met muziek, acts, eten en drinken.

Straattheater
Om 15.00 uur beginnen de buitenactiviteiten met Jan en Alleman, een ouderwetse Hollandse straatpoppenkast. Huistheatergroep De City Speelt bestaat tien jaar. De kinderen spelen hoogtepunten uit eerdere voorstellingen nog een keer. De scènes worden 's middags in de omgeving van de City op straat opgevoerd.

Livemuziek
Op het buitenpodium maakt om 16.00 uur de band Midlife zijn opwachting met ongepolijste rock uit de jaren tachtig en negentig. Om 16.45 is de band Skyfield aan de beurt met vooral liedjes van de Beatles. Muziek en humor gaan hand in hand als de gebroeders Speelman & Speelman om 17.45 uur het podium overnemen.
Niet Schieten!
's Avonds verplaatst het programma zich naar binnen. In de beginjaren van de City traden drie vrienden voor het eerst op in de foyer. Het was een succes en Niet Schieten! was geboren. Zaterdag om 20.30 uur treden ze voor de gelegenheid nog één keer op in de oude samenstelling: Arend Edel, Maarten Hennis en Erik Jobben. Tegelijkertijd speelt het Iman Spaargaren Trio jazz in de foyer. Het jubileumfeest wordt om 22.00 uur afgesloten met een swingend concert van coverband Embers. Voor Niet Schieten! en Embers zijn kaarten nodig: wesopa.nl.

'Als je de Vecht aankunt...'

WSV De Vecht leert groepen kinderen de kneepjes van het zeilen

Met een bootje de Vecht op. Foto: Yannick uit den Boogaard

WEESP - Met een stad omgeven door water móet je wel het water op gaan. Althans, dat menen ze bij WSV De Vecht. En hoe kun je dat nou beter doen dan met een zeilbootje?

Elk jaar komt een grote groep jonge Weespertjes naar de watersportvereniging aan de Hoogstraat om te leren hoe je met je zeilbootje het water op kan. "Het duurt even voordat je echt goed kunt zeilen, maar als je het kan gaat er een wereld voor je open", zegt zeiltrainer Louis van Laar.

De mensen van WSV De Vecht weten het zeker: van zeilen leer je meer dan varen alleen. Van Laar: "Het klinkt misschien gek, maar met zeilen leer je echt heel veel. Je leert vooral zelfstandig aan de slag te gaan. Als je wat verkeerds doet, dan word je afgestraft. Dan kieper je om met je bootje of krijg je een giek tegen je hoofd aan. Je leert dus te anticiperen op dingen en zelf je problemen op te lossen. Daar heb je ook aan de wal erg veel aan."

Stap voor stap leer je hoe het zeilen werkt. Foto: Yannick uit den Boogaard

Stap voor stap
Vanaf acht jaar kun je je eerste zeillessen volgen. De zeiltrainers van WSV De Vecht leren je stap voor stap hoe het zeilen in zijn werk gaat. "Eerst leer je hoe je bootje werkt en hoe je alles op moet zetten om het water op te kunnen. Daarna ga je het water op en leren we je hoe je moet varen. Dat doen we met lessen, maar ook met spelletjes leer je hoe alles werkt. We geven onze lessen met gediplomeerde trainers volgens de CWO-methode. Daar heb je verschillende niveaus in. Dat kun je goed vergelijken met zwemdiploma's. Je moet er een paar maanden lessen voor volgen, maar dan kun je het wel echt goed. En hoe verder je gaat, hoe beter je het kunt."

Beste vaarwater
De cursussen worden allemaal gegeven op de Vecht. En als je daar goed op kunt zeilen, dan kun je het overal wel. "Als je de Vecht gewend bent en je je daar staande kunt houden, dan weet je wel hoe het zeilen werkt. Je komt op de Vecht van alles tegen. Omdat het water zo kronkelt heb je steeds te maken met andere wind. De ene keer komt de wind van voren, dan weer van achteren of van opzij. Dat moet je als zeiler aankunnen en daar moet je je ook op aan kunnen passen. Als je voor het eerst met je bootje de Vecht op gaat, maak je echt nog wel fouten. Dat gaat daarna steeds beter."

Het zeilen leren kennen kan door eens langs te gaan op een oefenavond van WSV De Vecht. "Elke dinsdag en woensdag vanaf half zeven ben je van harte welkom."

Golfen van Muiden naar Weesp

Foto: Rotary Weesp

WEESP - De Rotary Club Weesp-Vechtstreek Noord houdt op 4 juni voor de 18e keer het Muideropen, een golftoernooi dat begint in Muiden en eindigt in Weesp. De opbrengst komt ten goede aan opvang, scholing en begeleiding van kinderen die in Zuid-Afrika leven in armoede. Een nieuw schooltje is inmiddels gefinancierd, maar er is nog veel meer nodig. Door mee te doen aan het golftoernooi kunt u bijdragen. De ontvangst is op het binnenplein van het Muiderslot. De eerste 9 holes zijn uitgezet rondom het Muiderslot en op de vestingwallen van Muiden. De eerste afslag is in de tuin van het Muiderslot om 08.30 uur. Daarna start elke 10 minuten een flight. Op de baan van Golfclub Weesp, een officiële par 3/4-golfbaan, worden de 10e t/m 18e hole gespeeld. Tussen de twee rondjes is er een 'chip-, putt- en longest drive (met ijzer 7) wedstrijd'. De prijsuitreiking zal op het Golfcentrum Weesp plaatsvinden, waarna deze dag wordt afgesloten met een warm buffet. Informatie over inschrijven, buffet, greenfee etc. vindt u op www.muidenopen.nl.

FC Weesp start met zege aan play-offs

WEESP - Een goede start voor het zaterdagelftal van FC Weesp aan de play-offs. De Weespers hebben afgelopen weekend het heenduel tegen Real Sranang met 2-1 gewonnen.

FC Weesp kwam al snel op een voorsprong te staan en was voor rust al beter dan de Amsterdammers. Na de rust betekende een schot van afstand de 2-0, waardoor de zege voor FC Weesp zeker leek. FC Weesp bleef doorzetten en kreeg kansen op meer doelpunten, maar vergat een volgende treffer te maken. Real Sranang scoorde nog wel, waardoor de tegenstander nog hoop houdt om ten koste van FC Weesp de volgende play-offronde te halen.

Als FC Weesp de eerste ronde overleeft, hoeft het nog maar één tegenstander te verslaan om te promoveren naar de derde klasse.

Geen eerste klasse voor handbalsters We Have

WEESP - De handbalsters van We Have spelen nog een jaar tweede klasse. De Weespers verspeelden afgelopen weekend een extra kans om te promoveren naar de eerste klasse.

De Weespers kregen een extra kans om te promoveren omdat er een eersteklasseteam was weggevallen. Alle nummers twee van de tweede klasse kregen daarom de kans om de plek van het weggevallen team op te vullen. We Have speelde afgelopen weekend tegen Con Zelo, DSOV, HMS/Achilles en Alpha Tours/Valken; tegen elke tegenstander een half uur.

Geen punten gepakt
We Have startte tegen het onbekende Con Zelo. De Weespers begonnen slecht en stonden al snel op een forse achterstand. De ploeg kon nog terugkomen, maar kwamen tekort om Con Zelo te verslaan. Tegen het bekendere DSOV startte We Have wel sterk en kwam het al snel op voorsprong, maar nu kwam DSOV sterk terug en verloor We Have wederom.

De laatste twee duels leverden de Weespers eveneens geen punten op. Tegen oude bekende HMS/Achilles kwam We Have met 7-8 een punt tekort en daarmee was de kans om te promoveren verkeken. Tegen Alpha Tours/Valken probeerde We Have nog de eer te redden, maar met 4-5 kwam het wederom tekort voor een goed resultaat.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

LANNEKE'S Aanbiedingen
op het kraampje voor de
winkel. Nieuwstraat 39
Weesp. Tel.: 0294-416464
Speelgoed en kleding
Kijk ook op lanneke.nl

PASFOTO nodig? Vroom optiek maakt ze! Amstellandlaan 6, tel.: 0294-414100.

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats en organisaties. Interhouse Hilversum 035 303 13 20 www.interhouse.nl

Te koop GAZELLE "OMA FIETS" 3 VERSNELLINGEN € 150,00 tel. 430202

Gezocht per direct Schoonmaker(ster) die van aanpakken weet. Voor een aantal uren in de week. Schoonmaak/Servicebedrijf van Lambalgen Rijnkade 19C Weesp Tel: 06-10026984

Pesten een probleem? Kijk eens op www.posicom.nl

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Gedipl. Pedicure ook Diabetische/Reumapatiënt. Jan Tooropstraat 3. 06-54740847

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Weesp. Diverse ligplaatsen te huur. Hoofdsteiger van Aquamarin. Huur € 600,- per seizoen. Info: Vuurtoren deMakelaars.nl 0294-432323 welkom@demakelaars.nl