MuiderNieuws

21 januari 2015

MuiderNieuws 21 januari 2015


Tot het najaar geen beslissing over KNSF

Beslissing KNSF-terrein uitgesteld tot februari. Foto: Yannick uit den Boogaard

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - De gemeente Muiden vraagt weer uitstel voor een besluit over het bouwplan op het KNSF-terrein. Op zijn vroegst wordt het bestemmingsplan nu in het najaar verwacht.

Dat heeft het college van B en W dinsdagavond na uren van overleg besloten. De Muider gemeenteraad was vorige week al op de hoogte gebracht van de problemen, gisteravond (dinsdag) zijn ook de raadsleden van fusiepartners Naarden en Bussum bijgepraat.

"De aanleiding voor dit besluit is een aantal ingediende zienswijzen die aangeven dat er een te hoge concentratie stikstof verspreid wordt op het natuurgebied het Naardermeer als gevolg van de ontwikkeling van De Krijgsman. Verschillende modellen zijn getoetst en nieuwe berekeningen hebben aangetoond dat er inderdaad sprake is van een te hoge concentratie stikstof in dit gebied. De strikte juridische wetgeving daaromtrent laat dit niet toe. Daarmee wordt het noodzakelijk om alsnog een milieueffectrapportage uit te voeren", zo meldt de gemeente.

En dat betekent uitstel. "Het is jammer dat het plan later wordt vastgesteld, alleen bij een project als De Krijgsman heb je naast de gewenste snelle en geplande voortgang ook oog te hebben en rekening te houden met belangen en zienswijzen van derden. We hebben nog steeds een gezamenlijk doel, namelijk: komen tot een gedragen besluit over het bestemmingsplan dat nog steeds in 2015 door de gemeenteraad van Muiden wordt vastgesteld", geeft Rob Meerhof aan. De PvdA noemt het een flater. "We hebben er meerdere malen op gewezen dat het ter visie gelegde bestemmingsplan kansloos zou zijn bij de Raad van State", aldus fractievoorzitter Jan Hylkema. "Het is natuurlijk treurig dat in Naarden en Bussum de tegenstanders van de fusie door al dit bestuurlijke gepruts van het college luid roepen dat ze nu zeker niet verder willen gaan met de fusie", zo stelt raadslid Fred Winnubst.

Huizen overhoop gehaald

MUIDEN - Twee inbraken in huizen in Muiden, de afgelopen week. Op dezelfde dag, rond hetzelfde tijdstip en in de buurt van elkaar. De politie denkt dat het om dezelfde dader(s) gaat.

De inbraken vonden donderdag plaats aan de Huygenslaan en aan de P.C. Hooftlaan. Aan de Huygenslaan werd aan de achterkant van het huis een deur opengebroken. Binnen werd het hele huis doorzocht, er worden sieraden vermist.

Aan de Hooftlaan werd ook aan de achterkant van het huis een deur opengebroken. Ook daar werd het huis overhoop gehaald. Daar is nog niet bekend wat er wordt vermist.

De inbraken hebben aan het einde van de middag of het begin van de avond plaatsgevonden. De politie hoopt dat iemand iets gezien heeft, getuigen worden opgeroepen zich te melden op 0900-8844.

1

emmer gratis strooizout kunnen Muiders weer ophalen. Info bij de gemeente

'Geen vertrouwen dat het met de fusie goed komt'

HvB: 'Gevolgen claim Muiden niet goed afgedekt '

Muiden blijft de buurgemeenten zorgen baren. Foto: Christian Pfeiffer

Gesprekken

Een afvaardiging van de Tweede Kamer komt op 30 januari naar Muiden om daar zogenaamde rondetafelgesprekken te voeren over de fusie. Diverse mensen hadden zich hiervoor aangemeld, maar alleen vertegenwoordigers van groepen kunnen hier hun zegje doen. Politieke partijen of individuele sprekers zijn niet welkom. De bijeenkomst is wel openbaar, dus iedereen kan komen kijken.

BUSSUM - Aan de vooravond van het bezoek van de vaste Kamercommissie van de Tweede Kamer zijn er nog steeds onzekerheden over de schuld van Muiden. Want is de claim van 376 miljoen euro nu wel of niet gedekt? En gaan de inwoners van de nieuw te vormen gemeente Gooise Meren dat betalen?

De meningen daarover verschillen. Minister Plasterk deed een toezegging, maar die nam nog niet al het wantrouwen weg. De VVD liet vorige week al in deze krant weten zich grote zorgen te maken en niet te willen opdraaien voor de schuld van Muiden. De raden van Bussum en Naarden hebben altijd gesteld dat ze alleen met Muiden willen fuseren als hun inwoners geen last krijgen van financiële lijken uit de kast van fusiepartner Muiden. Oppositiepartijen Hart voor Bussum, de Gooise Ouderen Partij en Partij voor Bussum hebben er geen enkel vertrouwen in dat het met de fusie nog goed komt.

Honderden euro's
Als een zwaard van Damocles hangen de schulden van Muiden boven het hoofd van de inwoners van de nieuw te vormen gemeente uit Naarden, Bussum en Muiden. Dit kan volgens Hart voor Bussum in het ergste geval oplopen tot honderden euro's per Bussums huishouden, de gemeente die het geld waarschijnlijk via de algemene reserve of middels een ozb-verhoging moet ophoesten.
De toezeggingen van minister Plasterk om de schulden kwijt te schelden zijn volgens fractievoorzitter Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum 'boterzacht'. "De claim is niet van tafel en er wordt enkel gesproken over een aanvullende uitkering. Maar om hoeveel geld gaat het dan? Bovendien voldoet Muiden al niet aan de eerste voorwaarde omdat het bestemmingsplan niet op tijd is vastgesteld in de raad. Plasterk hoeft dus helemaal geen aanvullende uitkering te geven."

Wel vertrouwen
Wethouder Marcel Adriani van Naarden heeft juist wel vertrouwen in de toezeggingen van de minister. "Hij zegt toe geld te zullen neerleggen over hetgeen nu overzien kan worden en als er meer nodig is, dan gebeurt dat. Ik denk dat Muiden alle stappen zet om te zorgen dat het niet misloopt. Er is een mogelijkheid dat alles tussen Muiden en de projectontwikkelaar goed komt. Dat het bestemmingsplan later wordt besproken, is in overeenstemming met alle betrokkenen gebeurd en leidt alleen maar tot een betere voorbereiding. Ik heb er dus vertrouwen in dat het goed komt. Het is goed dat de Bussumse oppositie scherp is, maar ik maak mij geen zorgen."

Cijfers
Munneke Smeets vroeg al een paar maanden geleden om nu eens met de cijfers boven tafel te komen. Het college van Bussum gaf hier geen gehoor aan en daarom heeft haar partij zelf maar uitgerekend wat een fusie gaat kosten. "Het kost de Bussumers vanaf 1 januari 2016 vier miljoen per jaar. Dit bedrag is opgebouwd uit een lening van Muiden, de artikel 12-aanvraag van Muiden en de ozb-verlaging voor Muiden en Naarden. Muiden is een lening aangegaan bij de gemeente Beverwijk en daarvoor moet structureel een half miljoen euro rente per jaar worden betaald."

Daarnaast heeft Muiden kosten gemaakt door het contract met KNSF Vastgoed (de vaststellingsovereenkomst) en dit kost jaarlijks voor een periode van 10-15 jaar ook een half miljoen. Het eerste jaar betalen de Muiders dat via verhoging van de ozb, daarna loopt dat door voor de inwoners van Gooise Meren. De stuurgroep heeft gezegd dat in de nieuwe gemeente het ozb-tarief van Bussum leidend moet zijn. Bussumers betalen nu het minst van de drie gemeenten. Dat houdt in dat de ozb in Naarden en Muiden flink omlaag gaat. Dan hou je wel jaarlijks een gat over van bijna 3 miljoen en waar moet dat geld vandaan komen?"

'Ik denk dat Muiden zelf zorgt dat het niet misloopt'

Failliet
Ze vraagt zich af of het college wel inzage heeft in de consequenties van deze fusie. Daar komt nog bij dat op de achtergrond geheime financiële afspraken zijn gemaakt tussen de projectontwikkelaar van het KNSF-terrein en de gemeente Muiden. Als de woningplannen niet op tijd af komen, hangt de claim van 376 miljoen euro van de projectontwikkelaar boven het hoofd. "Voldoet de gemeente Muiden niet aan de eisen, dan kan de schuld van honderden miljoenen euro's zelfs ten laste komen van de nieuwe gemeente. Gooise Meren zou dan al direct failliet kunnen worden verklaard."

Het mooist opgeknapte bedrijfspand

MUIDEN - iLocator gaat op zoek naar de pandeigenaar die zijn bedrijfspand op de beste manier heeft opgeknapt. Op 19 februari wordt aan de winnaar de iLocator Award uitgereikt.

iLocator is de regionale ontwikkelingsmaatschappij die werkgebieden in de regio Gooi en Vechtstreek wil verbeteren. De verkiezing geldt dan ook voor de hele regio. Iedereen kan kandidaten voor deze prijs aanmelden. Hoe dat werkt, wordt uitgelegd in de advertentie in deze krant. Het MuiderNieuws en de andere bladen van uitgever Enter Media werken mee aan deze verkiezing.

Kroeg niet om de hoek

MUIDEN - Muiders moeten gemiddeld 2,3 kilometer reizen om naar een kroeg te gaan. Dat meldt het NRC.

De cijfers kunnen per gemeente verschillen. Weespers hoeven bijvoorbeeld maar 800 meter af te leggen naar een kroeg, zo becijferde het CBS voor de krant.

De afstanden werden berekend nadat marktonderzoeker Datlinq bekend maakte dat het aantal cafés de laatste jaren afneemt. Cafés kunnen nauwelijks overleven. Als voornaamste reden wordt het overaanbod aan cafés genoemd.

18 boetes voor sluipen

MUIDEN - Agenten hebben bij een controle langs de Naardertrekvaart maandagmorgen 18 bekeuringen uitgeschreven voor sluipen. Dat vertelt de politie.

De agenten controleerden maar anderhalf uur, maar wisten in die tijd 18 automobilisten langs de kant te zetten die daar niet mochten rijden. De boete is 120 euro. Er is de afgelopen maanden meer gecontroleerd op sluipen langs de trekvaart en op de Maxisweg.

De Kleine Prins doet 't: De Weesper Boekhandel

Nathalie Scheffer voor het pand Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Aan de Nieuwstad in Weesp moet in mei De Weesper Boekhandel openen. Nathalie Scheffer van De Kleine Prins wil een winkel openen waar (kinder)boeken, speelgoed, koffie en nog veel meer te koop is.

De Weesper Boekhandel moet in de Scapino komen. De intentieovereenkomst is maandag gesloten. Beide vestigingen van De Kleine Prins in de Slijkstraat zullen verdwijnen. "Een belangrijk deel zal worden ingenomen door een koffiecorner. De gedachte is dat mensen hier komen voor een kopje koffie. En natuurlijk met boeken", zo vertelt Scheffer.
Meer op pagina 17.

Vleugel voor kerk

MUIDERBERG - Een particulier heeft een vleugel geschonken aan de Vrienden van de Kerk aan Zee.

De vleugel zal niet alleen tijdens concerten worden gebruikt, zoals bij het concert van aanstaande zondag, maar ook tijdens reguliere diensten, begrafenissen en bruiloften.

Ruim 4000 euro voor schone toiletten

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Een project van maanden. De leerlingen van de Van der Muelen-Vastwijkschool hebben met allerlei acties ruim 4000 euro ingezameld voor Safi Sana. Die bouwen toiletten bij scholen in Ghana. En daar blijft het niet bij. Nadat de toiletten zijn neergezet moeten de scholen zelf voor het onderhoud zorgen. Zo wordt langdurig de sanitaire voorziening gegarandeerd. De ontlasting wordt door Safi Sana ingezameld en verwerkt tot mest en stroom. Weesper Aart van den Beukel van Safi Sana nam de cheque vrijdag in ontvangst.

Nico Dalmulder

Slager aan de Oudegracht van 1968 tot 1996
Geboren en getogen Weesper
77 jaar

Foto: Ruth van Kessel

Favoriete plek in Weesp
"De Oudegracht, ik ben er geboren en getogen."

Mooie jeugdherinnering?
"Toen je nog op straat kon spelen: tollen, hoepelen, steltlopen en straatvoetbal."

Met wie zou u een gesprek willen?
"Vanwege interesse in onze familiestamboom zou ik eens graag met Casper Dalmulder willen spreken. Hij kwam in 1729 naar Weesp, als eerste van onze familie."

Weesp 50 jaar geleden of Weesp nu?
"Weesp nu."

Trots op?
"Leven en fietsen in Weesp, de meest karakteristieke plaats van de Vechtstreek."

Uw beste eigenschap?
"Ik ben behulpzaam en goed in sociale contacten."

En uw slechtste?
"Daar moeten vrienden en bekenden maar over oordelen."

Wat weten veel mensen niet van u?
"Dat ik jarenlang tijdens vakanties zware bergbeklimmingen in de Duitse en Oostenrijkse Alpen heb gedaan."

Wat doet u in het dagelijks leven?
"Ik werk graag in mijn groentetuin op Kweeklust, ben actief bij de Historische Kring, lees en biljart graag en luister naar klassieke muziek."

Ze mogen u wakker maken voor?
"Als iemand hulp nodig heeft."

Welk boek ligt er op uw nachtkast?
"'Geschiedenis van Weesp', 'De gebroeders Karamazow' van Dostojevski en een gedichtenbundel van Guido Gezelle."

IJsje of hartige snack?
"Hartige snack."

Uw wens voor Weesp?
"Geen fusie. Voor alle Weespers: veiligheid en tolerantie."

Als u burgemeester was?
"Dan zou ik begraafplaats Landscroon renoveren."

Welk lokaal nieuws houdt u bezig?
"De winkelleegstand, Bloemendalerpolder en nieuwe woningbouwprojecten."

Dinant en Muiden stoppen samenwerking haven

De lezingen tussen de twee lopen nogal uiteen

Voorlopig komt hier nog geen haven. Foto: Matthijs Wink

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - De gemeente en de ontwikkelaar gaan definitief niet meer samen aan de slag met de plannen voor een buitenhaven. Dinant dreigt met een schadeclaim.

Het college van B en W maakte vorige week bekend dat zij niet meer doorgaan met ontwikkelaar Dinant. "Uit de gesprekken, overleggen en briefwisselingen is duidelijk geworden dat Dinant zich niet wilde conformeren aan het volgen van een bestemmingsprocedure. Ondanks de herhaaldelijke verzoeken hiertoe door het college. De gemeente wil een zorgvuldig proces doorlopen waar ruimte is voor inbreng van de andere belangenpartijen. Gebleken is verder dat er onoverbrugbare discussiepunten bleven bestaan over de financiële opzet en exploitatie van de haven. Het college begrijpt dat een dergelijk grote ontwikkeling in deze tijd een financiële uitdaging is. De gemeente is echter beperkt in haar mogelijkheden om mee te gaan in maatregelen en oplossingsrichtingen zoals die door de ontwikkelaar werden aangedragen."

'Dinant wilde zich niet aan de afgesproken procedure houden'

Een nieuwe buitenhaven is een langgekoesterde wens van het gemeentebestuur van Muiden. Het bevorderen van de economie, het kunnen voorzien in de grote vraag naar ligplaatsen in Muiden en het bieden van een oplossing voor de krapte in de huidige haven zijn nog altijd prioriteit. Met het aantreden van een nieuw college werd het plan opnieuw ter hand genomen. Eind mei 2014 viel de keus op Dinant.

Paul en Ronald Dinant zien dat toch anders. "Naar onze mening waren de meningsverschillen tussen de wethouder en ons zeer goed oplosbaar, maar ontbrak de wil om deze verschillen op te lossen. Ik vind het van geen maatschappelijke betrokkenheid getuigen dat de wethouder één week voordat hij vertrekt uit Muiden de belangen van Muiden aan de kant schuift door de havenontwikkeling af te breken. De redenen die wij horen om niet door te gaan met onze ontwikkeling zijn uiterst vaag. Er staat dat wij ons niet willen conformeren aan het volgen van een bestemmingsplanprocedure; dit is natuurlijk onzin."

Dinant wil geld van de gemeente zien voor de geleden schade

Dinant dreigt met een claim

"Onze belangen worden door de gemeente ernstig geschaad door het onmogelijk te maken dat wij de ontwikkeling voortzetten; daarbij passeert ze ons en gaat de gemeente in overleg met andere projectontwikkelaars. Wij zullen onze schade als gevolg hiervan in rekening brengen bij de gemeente en met de gemeente hierover in overleg gaan."

Straten in Wijk Zuid op de schop

WEESP - De omgeving van de De Kuyperlaan in wijk Zuid gaat dit jaar flink op de schop. De gemeente gaat de straten opnieuw inrichten en legt meteen een nieuw riool aan.

Het werk vindt plaats in de Dr. A. Kuyperlaan, Dr. J. Th. de Visserlaan, Mgr. Dr. W.H. Nolenslaan, Mr. J.R. Thorbeckelaan en de Hugo de Grootlaan (tussen de Aetsveldselaan en de Dr. A. Kuyperlaan).

De straten worden ingericht als een 30 km/u-zone. Er komen nieuwe straatstenen, parkeervakken en verkeersdrempels. De lantaarnpalen worden vervangen voor nieuwe. Het gemengde rioolstelsel wordt vervangen door een gescheiden stelsel.

Op dinsdag 3 februari 2015 vindt er van 19.00 uur tot 21.00 uur in het Stadskantoor een informatieavond plaats over de herinrichting.

Aan de slag met inbraken en jeugd

WEESP - De politie gaat zich de komende jaren in Weesp richten op het terugdringen van woninginbraken en overlast van jeugdgroepen.

Dat staat in de nieuwe Veiligheidsstrategie van de politie Midden-Nederland. Het document geeft de koers van de politie tot 2018 aan.

In de 24 pagina's tellende visie schrijft de politie dat de criminaliteit omlaag moet, samen met het gevoel van onveiligheid. Bewoners moeten meer betrokken worden bij het veiliger maken van hun plaats en hun buurt.

Woninginbraken hadden al prioriteit in Weesp. De laatste weken nam na maanden van rust het aantal inbraken ineens weer fors toe.

Van Kesteren vertrekt bij 't Weesperplein

WEESP - Maurice van Kesteren heeft zijn aandeel in 't Weesperplein verkocht. Hiermee vertrekt een bekend gezicht uit de Weesper horeca.

Van Kesteren: "Na 16 succesvolle, leerzame en bijzondere jaren is voor mij nu het moment om ruimte te geven aan nieuwe dingen. Mede-eigenaar Rinze Bruinsma nam onlangs mijn aandeel over en gaat door met dit geweldige restaurant."

'Aan Michiel de Ruyter is jaren van research voorafgegaan'

De film Michiel de Ruyter gaat maandag in première.

door Marieke van Veen

WEESP - De historische avonturenfilm Michiel de Ruyter gaat maandag 26 januari in première in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum. Die avond zit ook Lars Boom uit Weesp in de zaal. Hij werkte als scenarist mee aan deze epische productie.

Wat een project moet dit geweest zijn!
"Dat kun je wel stellen. Het was echt een ongelooflijke klus, maar ook een ongelooflijk mooie klus. Het begon vier jaar geleden. Toen zat ik samen met producent Klaas de Jong om tafel om te kijken vanuit welke hoek we dit verhaal konden vertellen. Er waren meerdere opties, maar niet alles was goed uitvoerbaar. Dus hebben we gekozen voor de verdeeldheid van het volk. De Oranje-aanhangers tegen de republikeinen. Machtsspelletjes, complotten, moorden. Daar kon ik wel wat mee."

Scenarist Lars Boom.

'Moorden, complotten, machtsspelletjes... daar kon ik wel wat mee'

Wat wist je over de zeventiende eeuw?
"Wel wat, maar ik heb behoorlijk wat onderzoek moeten doen. Je kunt wel stellen dat aan dit filmscript jaren van research vooraf is gegaan. Gelukkig houd ik van geschiedenis. Ik heb vaker biografieën uitgewerkt waarvoor ik in iemands verleden en/of een bepaalde periode moest duiken. Bovendien ben ik nu bezig met Batavia's Death Song, een filmscenario over de ramp van de Batavia. Dat is enigszins vergelijkbaar, dus ik heb zeker wel wat met die tijd."

Ben je bij de opnames van Michiel de Ruyter geweest?
"Twee keer zelfs. Een keer in het oude stadhuis in Middelburg en een keer bij het Markermeer in Lelystad waar de zeeslagen zijn gefilmd. Dat was geweldig om te zien. Ik ben erg trots op deze film. Zonder andere producties tekort te doen, durf ik toch wel te zeggen dat dit een van de meest bijzondere producties is waar ik aan mee heb gewerkt. Het komt in Nederland zelden voor dat je een scenario mag schrijven voor zo'n ongekend grootse en dure productie."

'De zeeslagen zijn gefilmd in Lelystad. Fantastisch om te zien'

Ben je benieuwd naar het eindresultaat?
"Ik heb de film zelf al gezien, maar zonder geluid en zonder muziek. Het is fantastisch om je scenario tot leven te zien komen. Ik was geroerd, terwijl het geluid nog ontbrak en met geluid de impact van de beelden nog veel groter is."

Hoe spannend is een première nog voor jou?
"Premières zijn altijd spannend. Hoe reageert het publiek? De verwachtingen zijn hooggespannen. Men noemt het een bijna on-Nederlandse productie. Maken we dat waar? Bij theatervoorstellingen is dat nog erger, dan zitten de recensenten in de zaal. Bij de lancering van nieuwe films is er altijd een speciale voorstelling voor de pers, meestal een week voor de première. Daarbij: theater of musical is live, er kan nog van alles misgaan. Een film is helemaal af: als-ie eenmaal draait kun je er niets meer aan veranderen en als het goed is, wil je dat ook niet. Ik ga er volgende week maandag dus maar gewoon van genieten."

De historische avonturenfilm Michiel de Ruyter draait vanaf maandag 26 januari in de Nederlandse bioscopen. In de 17e eeuw is Nederland een grote zeevarende natie met Michiel de Ruyter (gespeeld door Frank Lammers) als briljant strateeg. Het Hollandse volk is verdeeld. Oranje-aanhangers en republikeinen vechten om de macht. Tegenstanders van Johan de Witt proberen prins Willem III stadhouder te maken met behulp van de Engelse koning Charles II. De republikeinen is er daarom alles aan gelegen om de oorlog met de Engelsen te winnen. De Ruyter weet de Engelse vloot te verpletteren, maar wordt vervolgens meegesleurd in een stroom van politieke ontwikkelingen.

Nieuwe Spieringbrug nadert voltooiing

De Spieringbrug is al goed zichtbaar. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Het gaat hard met de nieuwe Spieringbrug. Over de Vecht is vorige week het beweegbare deel van de nieuwe Spieringbrug geplaatst. Over de brug wordt straks het lokale verkeer voor Weesp en Muiden geleid.

De Spieringbrug ligt vlak naast het nieuwe aquaduct van de A1 over de Vecht. Het gevaarte is vanuit Rotterdam over het Amsterdam-Rijnkanaal naar Nigtevecht gebracht. Daar is het woensdagmorgen overgezet op een kleiner ponton en naar Muiden gevaren.

De bouw van de brug verloopt voorspoedig. Aan de oostkant zijn na de fundering de groene brugliggers geplaatst die al een goed beeld geven van hoe de brug er straks uitziet. Leuk weetje over het beweegbare deel: het 12 meter lange, ruim 16 brede en 80 ton wegende deel bestaat uit een stalen frame met een kunststof dek. Het is het grootste beweegbare kunststof brugdek van Nederland.

De bouw van de Spieringbrug verloopt voorspoedig. Aan de oostkant zijn na de fundering de groene brugliggers geplaatst, die al een goed beeld geven van hoe de brug er straks uitziet. Brug en landhoofd (waar de brug op de wal steunt) zijn aan die kant op elkaar aangesloten, waarna het val kon worden opgehangen.
Nu volgt nog het aanbrengen van de brugliggers aan de westzijde van de brug, en de afbouw van de brug: het aanbrengen van wegdek, hekken, verlichting en alle andere kleine dingen.

Na een testperiode van enkele weken is de Spieringbrug dan begin mei 2015 klaar. De brug is gebouwd door de provincie Noord-Holland in opdracht van de gemeente Muiden.

Peuterpret

Om de Nationale Voorleesdagen te vieren houdt De Bibliotheek zondag 1 februari een peutermiddag. Peuters en hun (groot)ouders zijn van 14.30 tot 16.00 uur welkom om te komen knutselen, zingen en speuren. Om 15.00 uur is er een poppentheatervoorstelling. Kaarten (4 euro) vooraf kopen is noodzakelijk en kan via www.debibliotheek.org of aan de balie.

Protestantse Gemeente Zondag 25 januari 10.00 uur Grote Kerk ds. M.C. Hage

Parochie van Levend Water
Zondag 25 januari 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
G. Rizzo

Dinsdag 27 januari 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

NPB
Zondag 25 januari 10.30 uur
Van Houtenkerk
G.J. Kardol

Evangelische Gemeente
Zondag 25 januari 10.00 uur
OAZ-gebouw
Th. Meij

Taaldocenten gezocht voor vluchtelingen

WEESP - Voor het Vluchtelingen Werk Weesp is de Vrijwilligerscentrale van Versa welzijn Weesp op zoek naar maatschappelijk begeleiders en taaldocenten.

Deze vrijwilligers kunnen met hun inzet een belangrijke bijdrage leveren aan de zelfredzaamheid van vluchtelingen.

Belangstellenden kunnen bellen met 410578. Elke dinsdag is er van 13.30 tot 14.30 uur een inloopspreekuur.

De Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn is gevestigd in gebouw Papelaan 99.

woensdag 21 januari tot en met zondag 1 februari

Voorleesdagen

Tijdens de Nationale Voorleesdagen van woensdag 21 januari tot en met zaterdag 31 januari is er in De Bibliotheek aan de Oudegracht een prentenboektentoonstelling te zien. Bovendien krijgen alle peuters en kleuters die (gratis) lid worden een vingerpopje cadeau. Zondag 1 februari is er van 14.30 tot 16.00 uur een Peuterpretmiddag met onder meer de poppentheatervoorstelling 'Ik ruik de zee'. Kaarten zijn voor 4 euro per stuk verkrijgbaar bij de balie van De Bibliotheek.

maandag 26 januari

Samen handwerken.

Haak je aan en brei je mee? Sinds afgelopen zomer vinden er in de verenigingsruimte van Oversingel ontmoetingsavonden plaats voor mensen die van handwerken houden. Er is nu een winterstop, maar op maandag 26 januari gaan deze avonden (19.30 tot 21.30 uur) weer van start. Belangstellenden zijn van harte welkom. De entree bedraagt € 2,- in verband met de zaalhuur. Deelnemers dienen hun eigen materiaal mee te nemen. Belangstelling? Bel 06-22178225 of 06-20170933.

Seniorweb

Seniorweb houdt elke maandag van 10.00 uur tot 12.00 uur een inloopochtend in De Bibliotheek aan de Oudegracht. Voor informatie over computercursussen en hulp en ondersteuning op het gebied van computers, tablets en smartphones.

woensdag 28 januari

Rode Kruis soos

Het Rode Kruis houdt op woensdag 28 januari een soos in Gebouw Papelaan 99. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje en een spelletje. De entree is 2 euro.

Meeleesclub

Speciaal voor volwassenen die moeite hebben met lezen start De Bibliotheek een Meeleesclub. Iedereen moet kunnen genieten van mooie verhalen, zo vindt de bieb. Op woensdag 28 januari is er van 10.30 tot 12.00 uur een start- en kennismakingsbijeenkomst. Daarna wordt bekeken wat het beste moment in de week is om bij elkaar te komen. Aanmelden kan via 0294-412704 of weesp@debibliotheek.org. Zonder aanmelding binnenlopen mag ook.

Mamacafé

Het Centrum voor Jeugd en Gezin, het consultatiebureau, de Verloskundige Praktijk Weesp en De Bibliotheek houden woensdag 28 januari een Mamacafé in het Leescafé van De Bibliotheek. Aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen zijn van 10.00 tot 11.30 uur welkom om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Deze week is er een thema: Muziek op schoot.

vrijdag 30 januari

Gooi Got Talent

In navolging van Weesp Got Talent komt Zone 1380 dit seizoen met een Gooi Got Talent. Talenten uit de hele Gooi en Vechtstreek mogen meedoen. Zang, spel, voordracht, dans, cabaret, comedy, magic: alles mag. Inschrijven gaat via info@zone1380.nl. De eerste voorronde is vrijdag 30 januari. Aanvang: 20.30 uur. De voorronde als publiek bijwonen kan voor € 7,50 per persoon. Reserveren via zone1380.nl.

Ernest Beuving

Ernest Beuving speelt vrijdag 30 januari in de City of Wesopa zijn cabareteske muziektheaterprogramma 'Klap van de korenmolen'. Hij wordt begeleid door het huiskoor van de City: The City Singers. Aanvang 20.30 uur, entree € 16,50. Voorverkoop via wesopa.nl en in De Bibliotheek.

zondag 1 februari

Kinderconcert

Getalenteerde musici uit bekende orkesten verzorgen zondag 1 februari een 'So What'-kinderconcert in de Van Houtenkerk aan de Oudegracht. In deze editie staat muziek uit The Sound of Music centraal, maar er wordt ook klassiek, jazz, pop en blues gespeeld. Aanvang: 11.00 uur. Toegang: kinderen € 5,00 | volwassenen € 7,50. Kaartverkoop aan de deur en voorverkoop online via www.stadsherstel.nl.

Er is de komende periode zo veel te doen in Weesp dat de activiteiten niet op één pagina passen. Kijk voor meer agenda op pagina 19, onder de sport.

woensdag 21 januari

Meezingavond

Er is woensdag 21 januari een meezingavond in hotel Hart van Weesp. Het repertoire: Hollandse liedjes van alle tijden. Aanvang: 20.00 uur. Deelname is gratis.

Vrouwen van Weesp

Stichting Vrouwen van Weesp houdt woensdag 21 januari onder leiding van Willemien Posthumus een thema-avond over vrouwen en kinderen. Locatie: Gebouw Papelaan 99. Tijd: 19.30 uur.

donderdag 22 januari

Film: 'Party Girl'

De City draait donderdag 22 januari de film 'Party Girl'. Een oude nachtclubdanseres stapt in het huwelijksbootje met een vaste klant, en de aanstaande bruiloft herenigt haar met haar in een pleeggezin opgegroeide dochter. Aanvang 20.00 uur, entree € 8,-.

vrijdag 23 januari

Klezmer

Shishkova & Di Vanderer verzorgen vrijdag 23 januari in de City een avond met zowel traditionele Jiddische liederen en klezmer als hedendaagse composities. Aanvang 20.30 uur, entree € 15,-.

zaterdag 24 januari

Prinsenbal

De Weesper Moppen vieren zaterdag 24 januari het Prinsenbal in de feestzaal van Hotel Hart van Weesp aan de Herengracht. Dansen kan op de muziek van de band Griffin. Aanvang 20.30 uur, entree € 5,00 (leden gratis).

zondag 25 januari

Koffieconcert

Het Koffieconcert van januari wordt verzorgd door Romana Goumare (dwarsfluit) en Femke de Graaf (piano). In de City spelen zij zondag 25 januari werken van onder anderen Schubert, Mozart, Debussy, Poulenc en Fauré. Aanvang 11.00 uur, zaal open vanaf 10.15 uur. Entree € 9,50, kinderen tot 12 jaar € 5,-.

maandag 26 januari tot zaterdag 31 januari

Open lesweek

Dansstudio Van Harten houdt een open lesweek. Van maandag 26 januari tot en met zondag 31 januari kunnen zowel kinderen als volwassenen gratis een les uitproberen. Aanmelden voor een proefles kan door een mailtje te sturen naar info@dansstudiovanharten.nl. Kijk voor het lesrooster op www.dansstudiovanharten.nl.

dinsdag 27 januari

Breicafé/buurthuis

Buurtvereniging De Achtergracht houdt elke dinsdagmiddag in het OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan voor een breicafé. Terwijl de dames breien - er is een expert aanwezig voor tips en/of hulp - kunnen heren een biljartje leggen. Van 13.00 tot 16.30 uur.

donderdag 29 januari

Bingo

Buurtvereniging Achtergracht houdt een bingo in het OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan. Van 13.00 uur tot 16.30 uur. Iedereen is welkom.

'Aanmodderfakker'

In de City draait donderdag 29 januari de film 'Aanmodderfakker' waarin het lapzwanzerige eeuwigestudentenleven van de 32-jarige Thijs in beeld wordt gebracht. In dit leven begint schot te komen na een ontmoeting met de sprankelende zestienjarige Lise. Aanvang 20.00 uur, entree € 8,-. Deze film draait ook op zondag 1 februari.

vrijdag 30 januari tot en met zondag 1 februari

Keramiek Uitgelicht

In de Synagoge aan de Nieuwstraat is van vrijdag 30 januari tot en met zondag 1 februari een keramiekexpositie van de Kreatieve Groep Weesp te zien. Begeleiders Nicola Wolstenholme, Ti Fens en Cor de Korte tonen (examen)werk. Hun leerlingen exposeren het resultaat van de gevolgde masterclasses. Openingstijden: vrijdag 30 januari van 19.00 tot 22.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

zaterdag 31 januari

O'Dreams

De band O'Dreams treedt zaterdag 31 januari op in de City. Het publiek staat een avond vol 'Irish Ways and Irish Laws' te wachten. Achter het land van de pubs, pints en paddies gaat een onontdekte wereld van magische songs schuil. Aanvang 20.30, entree € 12,50. Voorverkoop via wesopa.nl en aan de balie van De Bibliotheek.

Techniek laat Henno in de steek

Weesper rallyrijder strandt in negende etappe van de Dakar

De Dakar verliep eigenlijk meer dan prima voor Henno van Bergeijk. Totdat kortsluiting roet in het eten gooide.

door Marieke van Veen

WEESP - Juist toen het in de Dakar 2015 net lekker ging met Henno van Bergeijk liet zijn Husaberg hem vorige week in de steek. De motor had het op een zoutvlakte zo zwaar te verduren gehad dat de Weesper meerdere keren stil kwam te staan. De wedstrijdleiding besliste op een gegeven moment dat het mooi was geweest en haalde Van Bergeijk uit de race.

"Ik had 'm zo graag uitgereden", verzucht de Weesper. "Ik begrijp het besluit van de organisatie, maar zelf was ik nog niet aan opgeven toe. De dag ervoor had ik ook technische problemen, maar ben ik toch gefinisht. Wie zegt dat dat niet weer was gelukt?"

De wedstrijdleiding vond het echter niet verantwoord om Van Bergeijk door te laten rijden. Hij had zo veel achterstand opgelopen dat hij een gevaarlijk deel van de negende etappe pas in het donker zou bereiken. Dus volgde de Weesper de rest van de Dakar samen met Tim Coronel in de camper van het Maxxis-team.

De Dakar 2015 was een zware editie. "Het is altijd afzien - dat maakt het juist ook zo mooi - maar er waren dit jaar opvallend veel afvallers", meent Van Bergeijk. Bij hem ging het mis in de achtste etappe. "Daarvoor ging het hartstikke goed. Richting Uyuni in etappe zeven regende het heftig. Het water gutste van de bergen en in de rivieren ontstonden kolkende modderstromen. We moesten zo'n rivier oversteken. Ik zag zo'n dertig coureurs twijfelend stilstaan en vloog ze voorbij. Bij de finish werd ik als een held onthaald."
Vanwege zijn goede prestatie mocht hij de dag erna vroeg starten. "Ik had vleugels zo leek het wel, maar door zware regenval veranderde de zoutvlakte in een spekgladde en natte ondergrond." Van Bergeijks Husaberg viel uit en lange tijd kreeg hij hem niet aan de praat. Pas toen er iemand stopte die hem een reservebenzinepomp leende, kon hij met veel vertraging de etappe volbrengen. Op een powernap na bracht de Weesper de nacht sleutelend bij maanlicht door. Het mocht niet baten. Nog geen dertig kilometer na de start van de negende etappe sloeg de Husaberg opnieuw af. Toen Van Bergeijk een paar uur verbeten aan het sleutelen was, kwam de organisatie hem vertellen dat hij uit de race werd gehaald.

Meeste bewoners blij met eigentijdse Wintertuin

Ymere voltooit na drie jaar verbouwing seniorencomplex aan de Nieuwstad

De vernieuwde binnentuin oogt licht en ruim. Foto: Ruth van Kessel

WEESP - Met koffie en gebak vierden bewoners, vrijwilligers, Versa Welzijn, de aannemer en Ymere woensdagochtend dat de grootschalige verbouwing van De Wintertuin aan de Nieuwstad is afgerond. Vooral de binnentuin van het seniorenwooncomplex heeft een metamorfose ondergaan en kan weer voor jaren mee.

Licht en ruimte: dat is het eerste dat de bezoeker opvalt zodra hij het atrium van De Wintertuin betreedt. Het overheersende grijs heeft plaatsgemaakt voor wit en licht valt ongestoord door de compleet vernieuwde koepel naar binnen. De vogeltjes zijn verhuisd naar de zijkant, pal naast de inpandige stalling voor de scootmobiels. Aan de tafels zitten groepjes mensen te kaarten, de klaverjasclub speelt haar competitie. Aan de andere kant van de ruimte speelt Nico Loef met een vriend een potje biljart. De bewoner kan zijn geluk niet op met de vernieuwing van zijn woonomgeving: "Alles lijkt ruimer en lichter. Vooral de vloer - houtlook vinyl - is een geweldige verbetering."

Met de afgeronde renovatie van het atrium komt er een einde aan de grootscheepse verbouwing van De Wintertuin. Drie jaar heeft het project geduurd, dat in totaal 2,1 miljoen euro heeft gekost: eerst werd de buitenkant aangepakt, toen werden technische installaties vernieuwd en ook in de woningen zijn desgewenst keukenblokken vernieuwd. In het atrium zijn naast de koepel, vloer en inrichting ook een nieuwe brandmeldinstallatie, automatische deuren, een camerasysteem en lampen aangebracht. Niet zichtbaar, maar wel cruciaal voor een prettig klimaat is de nieuwe luchtbehandelingsinstallatie. Kees Kunst, directeur vestiging Weesp van Ymere: "In de zomer was het vaak heel benauwd in de binnentuin. Als het goed is is dat verleden tijd. De Wintertuin is nu weer volledig van deze tijd en we zijn trots op het resultaat." De aanpassingen zijn in goed overleg met de bewonerscommissie, beheerder, vrijwilligers en Versa Welzijn bedacht. Kunst: "Dat was een heel positief proces. Samen hebben we bedacht hoe we de functionaliteit van het atrium maximaal kunnen benutten en we zijn daar, denk ik, heel goed in geslaagd."
De meeste bewoners zijn meer dan tevreden met het resultaat. Pieter Oldekotte vindt zijn woonomgeving een stuk gezelliger geworden en Corrie de Vries roemt de sfeer, maar mist persoonlijk wel een beetje kleur. Alleen de plantenbakken worden node gemist. Een bewoonster: "Het mag dan allemaal wel eigentijdser zijn geworden, ik mis het groen. En mijn uitzicht op het dak van de stalling vind ik ook maar niks. Voor mij had dit niet gehoeven."

'Een positief proces samen met bewoners, vrijwilligers en Versa'

100 jaar jong: 'Hard werken en zo nu en dan een borreltje'

Pensioen? Op z'n 65ste ging Teus Vos juist weer aan de slag

Teus Vos (rechts) kreeg op zijn 97ste nog een ballonvaart cadeau. Foto: Fam. Vos

door Marieke van Veen

WEESP - Op z'n 59ste werd Teus Vos afgekeurd: een kapotte knie. En dat voor iemand die altijd graag bezig was. Na een paar jaar thuis zitten, was hij het helemaal zat. Terwijl zijn leeftijdsgenoten met pensioen gingen, ging hij juist weer aan de bak. Tot hij 88 werd en geen auto meer wilde rijden. Het harde werken heeft hem geen windeieren gelegd: gisteren vierde de Weesper zijn honderdste verjaardag. Samen met zijn grote familie dronk hij een welverdiende borrel op deze mijlpaal.

Een jaar geleden woonde Teus Vos nog zelfstandig in De Wintertuin: "Op mijn 97ste heb ik nog een oplichter eruit gebonjourd. Twee jongens probeerden binnen te komen: de een moest dringend wat water drinken. Ik vertrouwde dat natuurlijk voor geen meter. Ik heb die ene bij zijn nekvel gegrepen en op straat gezet. Ik heb nog twee jaar last gehad van mijn arm, maar het was het waard."

Teus Vos woont sinds een jaar in Oversingel. Foto: Marieke van Veen

Op zijn 97ste gooide Teus Vos nog een inbreker zijn huis uit

Zoon Jan Vos en diens vrouw Nel horen het glimlachend aan. Hun (schoon)vader zit vol verhalen. Wat wil je na honderd jaar levenservaring. En Teus is nog helder genoeg om de ene na de andere anekdote uit zijn mouw te schudden. Vooral over zijn werkzame leven valt genoeg te vertellen, Teus heeft behoorlijk wat baantjes versleten. "Als ik het ergens zat was of elders meer kon verdienen was ik weg. Dat ging zo in die tijd."

Zo is Teus slager geweest - maar dat verdiende te weinig. Reed hij op een vrachtwagen - maar toen werd het oorlog en hij wilde niet werken voor de Duitsers. Toen kwam de kolenhandel en weer daarna werd hij melkwagenchauffeur en rijinstructeur ineen: "Ik gaf jongens rijles in de melkwagen. Daar werd toen helemaal niet moeilijk over gedaan en mijn baas vond het prima dat ik die melkwagen daarvoor gebruikte. Ik heb zelf altijd goed kunnen rijden en had als jonge knul dan ook al snel mijn rijbewijs."
Op z'n 88ste zat hij voor het laatst achter het stuur. "Ik bracht op vrijwillige basis onderdelen rond voor Mafait, drie dagen in de week. Maar toen ik in korte tijd twee keer betrokken was bij een aanrijding - buiten mijn schuld - was de lol eraf. Toen ben ik gestopt met werken en heb ik mijn rijbewijs ingeleverd."

'Dankzij een Duitse SS'er kon ik terugvluchten naar Nederland'

Teus groeide op in Driemond, met zeven (half)broers en een halfzus. Zijn moeder was eerder getrouwd geweest met zijn oom. Toen haar man overleed trouwde ze met diens broer en samen kregen zij ook nog kinderen, waaronder Teus. Zijn zus en veel van zijn broers zijn ook vrij oud geworden: "De een ver in de tachtig, de ander ver in de negentig. Het zit blijkbaar in de genen." Zoon Jan wrijft zich in zijn handen: "Dat belooft nog wat." Dan serieuzer: "Ik slik nu al meer medicijnen dan mijn ouweheer in zijn lange leven heeft geslikt. Als ik eind zeventig ben en ik heb dan nog dezelfde gezondheid als mijn vader, dan knijp ik mijn handjes dicht."

Schoondochter Nel: "Pa at altijd groenten uit zijn eigen moestuin en ook vlees slachtte hij het liefst zelf. Van wat er op hun bord lag, wisten ze altijd precies waar het vandaan kwam. Nu is dat weer de trend, maar voor mijn schoonvader was dat toen al heel normaal." De honderdjarige denkt zelf dat ook het harde werken een rol speelt in het bereiken van zijn hoge leeftijd. "Ik heb nooit stilgezeten, was altijd actief. Door bezig te blijven, blijf je jong. Verder ben ik nooit zo heel erg met mijn gezondheid bezig geweest. Ik drink bijvoorbeeld graag een borreltje en heb zelfs tot mijn tachtigste sigaren gerookt."

Toen de oorlog uitbrak werkte Teus als vrachtwagenchauffeur voor een zand- en grindhandelaar. "Maar toen namen de Duitsers de vrachtwagens in beslag en ik was niet van plan voor de Duitsers te werken." Daar dacht de vijand echter anders over. Teus werd gedwongen te werk gesteld in Duitsland. "Ik heb uiteindelijk terug naar Nederland kunnen vluchten met hulp van een Duitse SS'er. Ze waren niet allemaal slecht."

100-plussers

Teus Vos is niet de enige honderdjarige in Oversingel. In 2013 vierde Dick Horseling (vader van oud-burgemeester Bart Horseling) zijn 100ste verjaardag en inmiddels gaat hij richting de 102. Of er buiten deze twee heren nog meer 100-plussers in Oversingel wonen, is niet bekend. Cijfers van het CBS geven ook niet veel duidelijkheid: 26 Weespers zijn 95 jaar of ouder, maar hoeveel daarvan 100+ zijn wordt niet vermeld.

De oorlog bracht Teus ook andere dingen: een huwelijk en een gezin. In 1944 trouwde hij met Ger Kruijswijk, eveneens uit Driemond. Ze betrokken een woning aan het Gein en kregen samen vier kinderen. Hun derde kind, een jongetje, verongelukte op jonge leeftijd. "Gelukkig kregen we jaren later nog een vierde kind, een meisje nog wel. Wat een vreugde na al dat verdriet." In hun 57ste huwelijksjaar in 1999 kwam Gerritje op 77-jarige leeftijd te overlijden. Teus verhuisde verruilde het Gein voor Weesp. Hij woont nu sinds ruim een jaar in Oversingel. Hij heeft veel aanloop en brengt als het even kan verjaardagen en feestdagen bij zijn familie door.

De familie is gek op de 100-jarige pater familias. Zijn verjaardagen worden niet zelden groots gevierd en ook wat cadeaus betreft wordt er graag flink uitgepakt. Zo kreeg Teus op zijn 95ste verjaardag een helikoptervlucht cadeau en op zijn 97ste verjaardag werd hij verrast met een ballonvaart. Daar denkt hij met veel plezier aan terug: "Die dingen wilde ik altijd al eens doen. Parachutespringen stond ook op dat lijstje, maar dat gaat er niet meer van komen denk ik." Ook zijn honderdste verjaardag was weer een feestje: hapjes, drankjes en als afsluiter een gezamenlijke maaltijd in de vorm van een stamppottenbuffet.

De jarige houdt van terugblikken, maar vooruitkijken doet hij ook nog. Er zijn al voorzichtige plannen voor een korte zomervakantie naar Zeeland, in een pension waar hij graag komt. Daarbij vertrekt een kleindochter voor een paar maanden naar het buitenland en die wil hij nog wel terugzien. Kortom: Teus heeft nog helemaal geen tijd om er tussenuit te knijpen. En daar zijn zijn drie kinderen en ruim twintig klein- en achterkleinkinderen maar wat blij mee.

Complimenten voor FC Weesp op internationaal toernooi

Foto: Peter Visser

WEESP - Geen tweede ronde, maar wel een hoop complimenten voor de jonge spelers van voetbalvereniging FC Weesp die onlangs in Duitsland meededen aan de Internationale Vereins Service Cup. Zowel de spelers als de begeleiding kijken tevreden terug op het voetbalweekend over de grens. Het was een niet gegeven penalty die de spelers van FC Weesp van een tweede ronde weerhield. Vorige week gingen de spelers weer huiswaarts, maar eerst werd nog een bezoek gebracht aan het voetbalstadion van VfB Stuttgart.

Crowdfunding moet boekhandel terugbrengen

Vanaf deze week kunnen Weespers intekenen

Scheffer: 'Het hangt van de banken en Weespers af' Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Krijgt Weesp een enorme boekhandel aan de Nieuwstad? Nathalie Scheffer gokt op het enthousiasme van de Weespers en gaat voor crowdfunding.

Nog voor de zomer moet De Weesper Boekhandel opengaan. "De financiering is een heel belangrijk ding. Die is nog niet rond. Het hangt af van twee dingen: de banken moeten meewerken en de Weespers. Vooral op dat laatste hoop ik heel erg", zo vertelt Scheffer.

Plan voor financiering: iedereen kan straks een obligatie kopen

Ze heeft al veel gesprekken gehad met de eigenaar van de 'boekhandel in oprichting' Het Colofon in Arnhem, een succesvol initiatief om met crowdfunding een boekhandel op te starten. Nathalie Scheffer is hoopvol gestemd en denkt dat het plan gaat werken. Ze heeft ook contact gehad met de groep bezorgde Weespers die de koppen bij elkaar staken na het stoppen van de BoekenArk.

Weespers kunnen straks een obligatie kopen, zo is het idee. Een aandeel van een lening voor de nieuwe winkel. "Daar hoop ik heel erg op: de steun van Weesp. Dan gaan we er gewoon een hele mooie plek van maken. Eigenlijk staat het plan nog in de kinderschoenen. We zijn druk bezig met de exacte cijfers. Aan het einde van de week lanceren we de website. Iedereen kan daar per mail inschrijven en dan kunnen we contact opnemen." Wanneer dat precies gebeurt is nog niet exact duidelijk. "Ik heb vrij genomen van de winkels, dan kan ik mij de komende tijd hierop richten."

Inschrijven voor informatie over de obligaties kan via www.vriendenvandeweesperboekhandel.nl.

Inbreker overlopen

WEESP – Een bewoner van een huis aan de Drosthagenstraat heeft vrijdag een man betrapt die bezig was zijn voordeur open te breken. De inbreker vluchtte weg.

De bewoner hoorde om kwart voor acht in de avond gerommel bij zijn voordeur. Toen de bewoner poolshoogte ging nemen zag hij achter het matglas van de deur een man bezig. Die ging snel weg. Er was geprobeerd de deur te forceren.

De politie heeft een signalement vrijgegeven. Het gaat om een relatief kleine man (1,60/1,70 meter) met een Marokkaans uiterlijk. Hij was rond de twintig jaar.

Opvallend is dat er die dag in de Drosthagenstraat ook in een ander huis is ingebroken. Daar werd het hele interieur overhoop gehaald. Zelfs de kleden op de vloer werden weggehaald. De politie gaat ervan uit dat de inbraken door dezelfde dader zijn gepleegd.

Ook een inbraak in een bedrijf aan de Pampuslaan, in het weekend. Daar werd het raam van een deur ingegooid om drie flessen, wat de daders dachten, parfum mee te nemen. Dat blijken lege dummy's te zijn.

Politiek wil met Weespers praten over museum

WEESP - De gemeenteraad roept Weespers op om vanavond (woensdag 21 januari) te komen praten over de toekomst van het Gemeentemuseum. Voor het eerst wordt er een Politiek Plein gehouden.

Het Plein is een nieuw initiatief van de gemeenteraad om te discussiëren met Weespers en dient ter voorbereiding van de raadscommissie een week later. Tijdens het politieke plein is er een korte presentatie van het raadsvoorstel waarna er ruim de tijd is voor vragen en meningen van burgers.

Weespers hoeven zich niet aan te melden voor het Plein. Inlopen kan vanaf 20.00 uur in het stadskantoor.

De politiek staat voor een lastige keuze. Er zijn vier opties: het museum gaat dicht, het museum wordt een digitaal museum, het museum wordt uitgebreid en verzelfstandigd óf het museum blijft behouden en wordt gemoderniseerd.

De meningen van Weespers worden meegenomen naar de bespreking over het Gemeentemuseum, woensdag 28 januari in de raadscommissie. Begin februari neemt de gemeenteraad een definitieve beslissing.

Plan voor jazzclub even in de ijskast

WEESP - Roy Mock zet zijn plannen voor een jazzclub even in de ijskast. Het plan werd hem even iets te veel. Toch ziet hij op termijn nog kansen.

Mock vertelde vorige maand dat hij van plan was om een jazzclub op te richten in Weesp. Weespers die interesse hadden mochten zich bij hem aanmelden, zo luidde de oproep.

Toen het echt begon te lopen, begon het de Weesper echter een beetje te duizelen van wat hij zichzelf allemaal op de hals had gehaald, zo vertelt hij.

"Als ik het zou doen, moet ik er voor honderd procent voor kunnen gaan en ik moet helaas concluderen dat ik dat op dit moment niet kan", aldus Mock.

De musicus schrijft het plan echter zeker niet af, maar parkeert het alleen even tot er een beter moment aanbreekt om zijn project ten uitvoer te brengen.

Extra controles op snelheid

WEESP - De politie gaat extra controleren op het traject Hogeweyselaan-Leeuwenveldseweg-Korte Muiderweg tot de A1. Dat hebben Openbaar Ministerie en politie bekendgemaakt.

Op negen plaatsen in de politieregio Midden-Nederland wordt extra ingezet op snelheidscontroles. Het traject in Weesp is daar onderdeel van.

Analyse
De locaties zijn gebaseerd op een jaarlijks terugkerende ongevallenanalyse. De ongevallenanalyse bestaat uit een ongevallenregistratie en informatie geleverd door de politie en de gemeenten.

Op deze manier wordt inzichtelijk gemaakt op welke wegen en trajecten de (meeste) ongevallen plaatsvinden in de regio en waar handhaving effectief kan zijn.

Weesp
In Weesp zijn daar de Hogeweyselaan, de Leeuwenveldseweg en de Korte Muiderweg tot aan de A1 uitgekomen. Sinds de Hogeweyselaan is opgeknapt wordt er volgens omwonenden harder gereden. Op de Korte Muiderweg gebeuren regelmatig ongelukken. Het is nog niet bekend vanaf wanneer er gecontroleerd gaat worden.

Vergroening zet door

WEESP - Bedrijventerrein Noord wordt mooier en beter. Niet alleen met asfalt, maar ook met groen. Glenn Janssen, bedrijvencontactfunctionaris gemeente Weesp, geeft een tussenstand.

"Eerder berichtte de gemeente dat er een start is gemaakt met de vergroening van bedrijventerrein Noord. Er zijn vorig jaar twintig bomen geplant op de Bloemendalerweg, in samenwerking met de ondernemers aldaar. Dit alles om het industrieterrein een nog betere uitstraling te geven. Doordat er niet het hele jaar door zomaar geplant mag worden heeft het project even stilgelegen", aldus Janssen.

Bedrijven op de Flevolaan en de Pampuslaan hebben hun medewerking toegezegd om een stukje grond/tuin af te staan voor het planten van een boom. "Na de Flevolaan en de Pampuslaan doen we nog een ronde langs bedrijven aan de Zuiderzeelaan, IJsselmeerlaan, de Hogeweyselaan en het noordelijk deel van de Pampuslaan om te vragen of men mee wil werken aan dit vergroeningsproject. Met een beetje goede wil van iedereen ziet bedrijventerrein Noord er volgend jaar zomer een stuk groener uit."

Schilder heeft tijd. Hoge kwaliteit, redelijk tarief,
vrijblijvende prijsopgaaf.
Tel.: 06-55955587

Haardhout: ca. 1 kuub
€ 77,50
(goed droog)
Voor meer info: Tuincentrum
H. vd Wurff. Tel: 0294-412978
Wij bezorgen ook aan huis

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel: 0294-418722

Met spoed gezocht: gitarist voor rockband Burning Strings in Weesp. Leeftijd c.a. 17-20 jaar. Elke maandagavond repetitie met professionele begeleiding. Telefoonnummer: (06) 34 10 80 84 e-mail:
thebandburningstrings@gmail.com www.facebook.com/BurningStringsWeesp

HUURWONING GEZOCHT.
Wij zijn op zoek naar een
tijdelijke woonruimte in Weesp of omgeving. Minimaal 3 slaapkamers vanaf half maart voor ca. 7 maanden. Tel.: 06-25219886

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Te huur: Kantoorruimtes in kleinschalig verzamelgebouw. Units van 18 en 24,5 m2. Prijs vanaf € 350 excl. BTW.
COMPLICITY - Weesp - 0294 484 620 www.complicity.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?

Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

De Praktijk voor Passend Onderwijs in Weesp biedt individuele- of groepslessen aan voor bijles of huiswerkbegeleiding. Voor leerlingen van de basis- of middelbare school. Informeert u naar de mogelijkheden: info@praktijk
voorpassendonderwijs.nl

Goed voornemen: gezonder eten & meer bewegen. Kom (fietsend) naar De Groene Griffioen. Kaas, melk & vlees van eigen erf, ook andere producten. Lange Muiderweg 18a. Winkel open: di 10-12u, vrij 15-18u & zat 10-16u.
Ook om kalfjes te aaien!

Weesp
Diverse ligplaatsen te huur

hoofdsteiger van Aquamarin
Huur € 825,- per seizoen
Info: De Vuurtoren makelaardij
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl

Gezocht: leuke, ervaren TANDARTSASSISTENTE.
Voor Groepspraktijk in Diemen op donderdag en vrijdag.
Bel 020-6991065 of mail naar tandartsmagendans@telfort.nl

24 januari 2015 organiseert Gasterij Stadzigt een lezing over het Naardermeer door de heer Wim Krijnen. Welkom om 15.00 uur. Na afloop serveren we een dagschotel. De kosten bedragen € 17,50 per persoon. Inschrijven via
info@gasterijstadzigt.nl

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan/boten en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag

Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Voor baby & peuter
LANNEKE

kraamcadeaus/verzorging
speelgoed/kleding
Nieuwstraat 39 Weesp
naast het gemeentehuis

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator, fiets. 06-34606808

Gevraagd: Huishoudelijke hulp Weesp noord. 3 uur per
2 weken. Tel.: 0294-779357

In januari start een les voor leerlingen die zich willen voorbereiden op het rekenexamen (middelbare school). info@praktijkvoorpassend
onderwijs.nl

De Praktijk voor Passend
Onderwijs:
een combinatie van onderwijszorg en jeugdzorg. Voor scholen en particulieren. www.praktijk
voorpassendonderwijs.nl

Pianoles voor jong en oud in Gooi-Vechtstreek. Tel.:
06-40676258.

Wintertennis voor kinderen

Whizzkids-programma is ook voor niet-leden

Tennis is populair in de zomer. De tennisclub komt nu met een winteractiviteit. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - De Weesper Tennis Club heeft iets leuks en nieuws voor aanstormende tennistalentjes van Weesp en omgeving, namelijk een winterprogramma zonder dat je lid hoeft te zijn.

Op zondag 15 februari en 29 maart organiseren de trainers van de Weesper Tennis Club een tennisprogramma voor tennistalenten met ervaring, aangevuld met een clinic voor potentiële tennistalenten zonder ervaring (dus ook voor kinderen die geen lid zijn van de Weesper Tennis Club).

Whizzkids
Kinderen vanaf 3 jaar kunnen meedoen aan het Whizzkids-programma. Om voldoende animo te organiseren voor een leuk, gezellig en druk programma gaan de Weesper Tennis Club, TV Huizen en First Class Tennis dat gezamenlijk organiseren. First Class Tennis heeft dit programma samen met de jeugdcommissie bedacht om ook in de wintermaanden een aantrekkelijke activiteit voor de jeugd te bieden.

Wedstrijdjes
Het programma voor de jeugd tussen 6 en 18 jaar met (enige) ervaring verloopt als volgt: elke ochtend zullen spelers bij de warming-up een bewegingsprogramma volgen van circa een half uur tot drie kwartier. Verder worden er mentale doelen gekoppeld aan de wedstrijdjes, zodat spelers zich ook op het mentale vlak ontwikkelen. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen zal de tennisdag duren van 9.00 uur tot 13.00. Alle deelnemers worden ingedeeld op leeftijd en speelsterkte.

Clinic
Voor nieuwe en/of onervaren jeugdspelers wordt een clinic georganiseerd waarbij ze enthousiast worden gemaakt voor het tennisspelletje. Deze dag kunnen ook de allerkleinsten terecht. Er is namelijk een speciaal programma voor de zogenoemde Whizzkids, kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar, die zo op een leuke en sportieve manier met tennis in aanraking komen.

Kom zondag 15 februari om 9.00 uur in sportkleding naar de Weesper Tennis Club. Voor tennisrackets en ballen wordt gezorgd. Meedoen kan al voor vijf euro per keer. Inschrijven kan via info@firstclasstennis.nl of kijk op www.weespertennisclub.nl.

Hockeyers halen met veiling 9.000 euro op voor nieuw clubhuis

WEESP - Met een succesvolle veiling hebben de hockeyers van MHC Weesp afgelopen zondag 9.000 euro opgehaald voor de inrichting van het nieuwe clubhuis. In anderhalf uur tijd kochten de leden een kleine 40 veilingitems. "We hadden gerekend op een opbrengst van 5.000 euro, het werd bijna het dubbele", zegt een tevreden veilingmeester Kiki Alpherts.

De veiling vond plaats tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie van de hockeyclub. "Die was al extra feestelijk omdat we vanmiddag ook hebben getoost op het slaan van de eerste paal van ons nieuwe clubhuis", vertelt voorzitter André Lauterslager. Om dat nieuwe onderkomen een beetje aan te kleden haalt de hockeyclub nu geld op met verschillende fundraisingacties. Naast de veiling komt er een groots culinair evenement en kunnen leden een deel van het clubhuis kopen.
Origineel
Veilingmeester Kiki Alpherts was te spreken over de hoeveelheid originele kavels waar men op konden bieden: "Hockeyclinics, drumlessen, een kijkje achter de schermen bij Tussen Kunst en Kitsch, een set zonnepanelen, een huifkartocht door de Oostvaardersplassen... de emoties liepen af en toe hoog op."

Voorzitter Lauterslager is is heel blij met het succes van de actie.

Inschrijving Vechtloop geopend

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - De inschrijving van de Vechtloop is geopend. De organisatie hoopt op een recordaantal deelnemers. Omdat te behalen moeten er zondag 28 juni meer dan 1500 meedoen.

Er zijn verschillende hardloopafstanden mogelijk: 2,5 kilometer, 5 kilometer, 10 kilometer, 15 kilometer en 21 kilometer. Wandelen kan ook: 10, 25 of 30 kilometer. Voor de jongste kinderen is er een Mini Kids Run van 10 minuten.

Aanmelden voor het sportieve evenement kan via de website www.vechtloop.nl. Inschrijven kan ook nog op de dag zelf, maar wie zich vooraf aanmeldt is goedkoper uit.

Deelname aan de Mini Kids Run kost 4 euro, deelname aan de wandeltochten kost 4,50 euro, hardlopers tot en met 15 jaar betalen 6 euro en hardlopers vanaf 16 jaar betalen een tientje.Op de dag zelf zijn de inschrijvingskosten 1 tot 3 euro hoger, afhankelijk van de categorie.

De start en de finish zijn op Sportpark Vechtoever aan de s-Gravelandseweg. Het wandelen start 's ochtends, het hardlopen is vanaf 11.30 uur.

FC Weesp komt tekort

WEESP - De voetbalsters van FC Weesp hebben geen punten overgehouden aan het duel met SDZ.

De Weespers leken lang af te stevenen op een gelijkspel, maar stapten toch met een 1-0 nederlaag van het veld. FC Weesp startte zwak, maar kon gedurende de eerste helft opkrabbelen. Toen was de ploeg ook erg gewaagd aan de Amsterdamse tegenstander. Na de rust kreeg FC Weesp een doelpunt te verwerken. Daarmee verloor de ploeg.

We Have verslaat koploper

WEESP - Met een marge van zes doelpunten hebben de handballers van We Have afgelopen weekend een afgetekende zege geboekt tegen Leidsche Rijn.

Het werd 26-20. De Weespers begonnen sterk aan het duel en konden het aanvalsplan dat van tevoren was bedacht goed uitvoeren. Dat leverde al snel een voorsprong op. Na rust wisten de Weespers die voorsprong goed vast te houden.

Knappe zege waterpoloërs

WEESP - Een knappe zege van de waterpoloërs van Triton afgelopen weekend tegen concurrent Noordkop.

De Weespers waterpoloërs waren al snel de betere en stonden het hele duel op voorsprong. Noordkop zette de tegenstander wel onder druk, maar door veel te bewegen konden de Weespers de ruimtes goed benutten en kansen creëren. Dat leverde dan ook meerdere doelpunten op. De eindstand was 14-19 in het voordeel van Triton.

Volgende week speelt Triton uit bij hekkensluiter en nog puntloze Waterwolf uit Amsterdam.

doorlopend

Expositie Lichthuis

In Het Lichthuis aan het Waagplein is tot eind februari werk te zien van Janny van den Bergh. Zij werkt met olieverf en schildert veelal figuratief en detaillistisch. Inspiratie haalt zij uit vakantiefoto's, tijdschriften en ansichtkaarten. Het Lichthuis is van dinsdag tot en met donderdag geopend van 9.30 tot 12.00 uur.

Moeder en zoon

In De Bibliotheek aan de Oudegracht zijn tot eind februari schilderijen en ruimtelijke objecten te zien van Egbertje de Keijzer-Heetebrij (85) en haar zoon Alexander de Keijzer (58). Landschappen en natuur zijn hun beider inspiratiebron.

Vechtloop

De inschrijving van de Vechtloop is geopend. De organisatie hoopt op een recordaantal deelnemers (1500+). Er zijn verschillende hardloopafstanden mogelijk tussen de minimale 2,5 tot de maximale 21 kilometer. Wandelen kan ook: 10, 25 of 30 kilometer. Aanmelden kan via www.vechtloop.nl.

Leesgroep

De Leesgroep Geschiedenis in Weesp zoekt nieuwe leden. Deze leesgroep leest en bespreekt boeken over geschiedenis en bespreekt die aan de hand van leeswijzers en discussievragen. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Ria Essink: ria.essink@bressink.nl.

Zondag 1 februari

Peuterpret

Om de Nationale Voorleesdagen te vieren houdt De Bibliotheek aan de Oudegracht zondag 1 februari een Peuterpretmiddag. Peuters en hun (groot)ouders zijn van 14.30 tot 16.00 uur welkom om te komen knutselen, zingen en speuren. Om 15.00 uur speelt poppentheater Dubbele Jan de theatervoorstelling 'Ik ruik de zee'. Toegang: € 4,- per persoon, inclusief 1 consumptie. Kaarten vooraf kopen of reserveren is noodzakelijk en kan via www.debibliotheek.org of aan de balie.

'Aanmodderfakker'

In de City draait zondag 1 februari de film 'Aanmodderfakker' waarin het lapzwanzerige eeuwigestudentenleven van de 32-jarige Thijs in beeld wordt gebracht. In dit leven begint schot te komen na een ontmoeting met de sprankelende zestienjarige Lise. Aanvang 20.00 uur, entree € 8,-.