MuiderNieuws

22 oktober 2014

MuiderNieuws 22 oktober 2014


Muiden vindt het wel best: Gooise Meren per 2016

Veel belangstelling bij de fusieraad. Foto: Bob Awick

door Arthur Graaff

MUIDEN - U woont per 1 januari 2016 in de gemeente Gooise Meren. Het kostte de gemeenteraden van Bussum, Naarden en Muiden maandag een hele avond vergaderen om het daar over eens te worden.

Het gespartel van de partijen duurde zo lang dat dat er dinsdagavond zelfs nog een verlenging bijkwam. Er zaten bij de vergadering ook drie burgemeester klaar, maar liefst 12 wethouders en er was een recordaantal raadsleden in de zaal: 50, vijf meer dan Amsterdam en zelfs 13 meer dan Hilversum - geniet ervan zo lang het kan. Dat betekende niet dat de discussie grootstedelijk verliep.

De discussie verliep maandag zeker niet grootstedelijk

Naardingerland
De Bussumse oppositiepartijen GOP, Hart voor Bussum en het CDA bepleitten uitvoerig de naam Naarden-Bussum. GroenLinks steunde vruchteloos de naam Naardingerland. Na elven ging de Bussumse wethouder Nen van Ramshorst van GroenLinks dan maar verzoenend met worst en kaas rond, zelfs op de publieke tribune. Jammer voor alle moeite, vele tientallen bedachte namen, onderzoekjes op de markt van het CDA en heen-en weergepraat.

Dat alles tegen de dreigende achtergrond dat als de drie fusiegemeenten niet zelf iets zouden verzinnen, het rijk automatisch de naam Bussum kiest. Dat nooit, vonden de meeste Naarders. De Muidenaren vonden het wat minder belangrijk, als kleinste plaats van de drie. Maandagavond waren er ook drie insprekers. Het succesvolst leek de Neerlandicus en doctor Ad Welschen uit Bussum. 'Gooise Meren' noemde hij een 'denkfout' omdat het een fantasienaam is. Hij wees ook op gemeenten als Wijdemeren en Ronde Venen, echt platteland en zonder stedelijke kern. Dr Welschen bracht enige vrolijkheid in de lange vergadering en ontving zelfs enig applaus. Maar de politiek liet zich niet overhalen. Andere insprekers probeerden ook de raad op andere gedachten te brengen, maar dat lukte niet.

Uit Muiden sprak niemand in, maar de bijdragen van raadsleden mevrouw Deuling van Ons Muiden Muiderberg en de heer Duyts van de VVD maakten dat zeker goed.
Lees verder op pagina 3

Inbrekers gezien

MUIDEN – De politie zoekt meer informatie over drie mogelijke inbrekers die vrijdagavond zijn gezien aan het Karveel.

In een huis in die straat werd tussen zes uur 's avonds en kwart over acht ingebroken. Er werden sieraden, geld en een iPod meegenomen. Aan de achterkant werd een deur opengebroken. Getuigen hebben drie personen rondom het huis gezien. Een van de jongens was 1,90 meter lang, had een getinte huidskleur, droeg een korte zwarte jas en had opvallend haar. Kort opgeschoren langs de zijkanten, wat langer bovenop.

Het was niet de enige inbraak in Muiden afgelopen week. Vorige week dinsdagmiddag werd er ook ingebroken in een huis aan de Kogge.

1

nacht is afrit 4 (Muiderberg) volgende week donderdag op vrijdag dicht

Wat betekent de invoering van nieuwe naam?

De fusie kost een slordige 12 miljoen euro

Welkom in Muiden, gemeente Gooise Meren. Foto: Sjoerd Stoop

Vervolg van de voorpagina

MUIDEN - Wat betekent de invoering van een nieuwe naam, Gooise Meren', voor Bussum, Naarden en Muiden? Het wordt even wennen, dat is zeker. En de fusie kost 12 miljoen euro. Is dat veel, of juist weinig? En wat is nou eigenlijk het doel van de fusie?

Het doel van de fusie is de gemeente meer slagkracht geven, meer 'bestuurskracht' zoals dat in het jargon heet. Dan kan de gemeente allerlei problemen, zoals de zorg, beter aan, is de theorie. Een grotere gemeente geeft meer bureaucratie. Buitenstaanders krijgen het waarschijnlijk 't moeilijkst met de nieuwe naam. De meeste nieuwe gemeentenamen zeggen mensen uit de rest van Nederland namelijk helemaal niets. Neem bijvoorbeeld Zederik - al zo'n 20 jaar een gemeente middenin Zuid-Holland. Of Midden Drenthe - dat zegt buitenstaanders weinig, tot je hoort dat kamp Westerbork daar ligt. Het wordt ook voor schoolkinderen op aardrijkskundeles niet simpeler.

De raad vergaderde maandag lang Foto: Bob Awick

De drie gemeenteraden moeten van 50 leden nu naar zo'n 30 leden straks

12 miljoen
De kosten van de fusie bedragen zo'n 12 miljoen euro. Dat is best veel geld, maar wethouder Adriani van Naarden, die de geldzaken van de nieuwe gemeente voorlopig regelt, wijst erop dat de nieuwe gemeente een budget van ongeveer 120 miljoen per jaar krijgt. Daar heeft hij een punt: dan is het nog maar 10%. Verder kost het raadsleden veel extra werk, veel extra vergaderingen.

Bij de vergadering van de drie raden maandagavond werd daar al luid en duidelijk over geklaagd. De drie gemeenteraden moeten verder van 50 leden nu naar zo'n 30 leden straks. Dat gebeurt na extra verkiezingen eind 2015.

Nieuwe gemeente moet straks verhuizen. En dat wordt naar Bussum

Verhuizen
Dan moet de gemeente naar één gemeentehuis verhuizen. En dat wordt Bussum. Of er bijkantoren in de twee andere plaatsen zullen zijn of komen, is onduidelijk. Verhuizen is als altijd een hele heisa en kost extra geld. Het doel is ook dat de nieuwe gemeente beter werkt, maar ook goedkoper is. Van drie gemeentehuizen naar één zou een besparing op moeten leveren. Maar in de praktijk is dat meestal niet zo simpel. In vele tientallen plaatsen in Nederland staan verlaten gemeentehuizen ongebruikt leeg - en kosten de burgerij nog altijd geld.

Minder
Wel valt er te besparen op wethouders: van de huidige 12 nu kunnen er toch wel vijf of zes naar huis. Maar die krijgen nog een tijdje wachtgeld omdat de ervaring leert dat wethouders niet zo snel een nieuwe baan vinden, nu helemaal niet. Dan de ambtenaren. Het lijkt erop dat hier de meeste besparingen kunnen vallen. Maar dat zal pas gebeuren een jaar of twee na de fusie.

De eerste tijd zijn de ambtenaren nog heel druk met het op elkaar laten aansluiten van allerlei procedures. Een voorbeeld: Bussum is als eerste gemeente in Nederland bezig om papieren bestemmingsplannen helemaal digitaal te maken. De twee andere gemeenten zijn daar nog niet mee bezig, en moeten dus een inhaalslagje leveren. Ook lastig is dat er nu net uitgebreid bezuinigd moet worden op de zorg en de gemeenten allerlei extra taken op dat punt krijgen.

Dat maakt tegelijkertijd fuseren niet simpeler.

Diemen vindt claim Maxis 'bespottelijk'

MUIDEN - De gemeente Diemen heeft nog geen claim ontvangen van de eigenaar van Maxis in Muiden. "Maxis heeft gedreigd om een claim van 3,5 miljoen euro bij de gemeente in te dienen. Ik vind dat bespottelijk", aldus wethouder Lex Scholten.

De gemeente Diemen sloot in juli volgens afspraak de Nuonweg af. "In 2010 hebben wij uit welwillendheid de Nuonweg tijdelijk opengesteld in afwachting van de opening van de Fort Diemerdamweg. Wij hebben toen duidelijk aangegeven dat het om een tijdelijke openstelling ging. Ik heb nu begrepen dat Maxis door de openstelling van de Nuonweg jaarlijks 16 miljoen euro meer aan omzet heeft binnengekregen. Dat is een mooi geluk geweest voor dat winkelcentrum, maar het is wel omzet die elders wegvloeide."

"Het is ten koste gegaan van winkels in Amsterdam, vooral in IJburg, en in Diemen. De winkels in Amsterdam hebben op jaarbasis 15 miljoen minder omzet gedraaid, die in Diemen 1 miljoen euro per jaar. Ik vind een mogelijke claim van Maxis dus bespottelijk. Het is graaigedrag. Maxis wil dat de gemeente investeert in een weg zodat zij extra omzet draaien die ten koste gaat van heel veel andere ondernemers", aldus Scholten.

Scholten heeft vernomen dat winkeliersvereniging Maxis wil dat de Maxisweg wordt opengesteld. Dat is de weg die parallel loopt aan de A1. Op die weg rijden bussen en fietsers. Het openstellen van de Maxisweg is voor Scholten niet bespreekbaar.

"Het openstellen van de Maxisweg zorgt voor een toename van sluipverkeer en leidt tot verkeersgevaarlijke situaties. Het wordt dan drukker in Diemen. Daarnaast is er een kans dat de bussen regelmatig vertraging oplopen." De gemeente Diemen heeft een aantal klachten binnengekregen van vooral inwoners van Weesp en Muiden na het sluiten van de Nuonweg. Scholten: "Scholieren die op de fiets naar school in IJburg gaan maakten in het verleden vaak gebruik van de Nuonweg. Dat kan dus niet meer. Zij kunnen nu over de Maxisweg rijden. Dat betekent dat zij 1.200 meter extra moeten fietsen in vergelijking met toen de Nuonweg nog open was."

PvdA Bussum bezoekt Muidense collega's

Foto: Tony van Waveren

Op een prachtige zomerse zaterdagmiddag in het begin van de herfst zijn de beide afdelingen op stap gegaan. Naarden kon door begrijpelijke niet aansluiten. De middag stond in het teken van de "hot items" in Muiden en Muiderberg. De tocht ging langs het geplande tweede veld Kocherbos.Over de Noordpolderwerg naar het oude centrum van Muiden. Daarna verder over de natuurboulevard, langs KNSF en de volkstuinen die ter discussie staan. Ook werd een bezoek gebracht aan de nieuwe A1 en Brediusdriehoek.

Marijke Schwirtz

Zorgboerderij Hoogerlust
Muider sinds: 2002
Leeftijd: 52

Foto: Christian Pfeiffer

En? Wat leverde de collectie voor de ANGO op?
"Deze week worden de collectebussen ingeleverd bij ons. Veel collectanten gaven aan dat mensen weinig cash geld in huis hebben. De bussen klinken niet vol, dus dat is afwachten…"

Wat is nu voor jullie?
"Een kwart van de opbrengst."

Hoe gaat het op Hoogerlust?
"Goed. De zorgboerderij draait behoorlijk. De WMO geeft ons geen verrassingen. Deelnemers zijn tevreden."

Goede oogst?
"Wisselend. Vooral in augustus is er veel verregend."

Wat houdt u verder bezig?
"De toekomstige ontwikkeling van het terrein"

Wat weet bijna niemand over u?
"Dat ik vriend ben van het Metropole Orkest. Zo'n orkest mag nooit weg uit Nederland. Dat zou je met zijn allen moeten koesteren en waarderen. "

Welk boek ligt er op dit moment op uw nachtkastje?
"Inferno, van Dan Brown. Alles van hem gelezen, behalve deze."

Waar wordt u gelukkig van?
"Zondagochtend wakker worden in onze keuken met een kopje thee, de krant en lekkere muziek."

Met wie zou u eens een goed gesprek willen?
"Michael Bubble; niks geen zwaar, diepgaand gesprek. Gewoon praten over swingende arrangementen. Stiekem hopen op een uitnodiging voor een repetitie."

Favoriete plek in Muiden?
"Met de hond samen over de dijk bij de Westbatterij lopen en dan uitkijken over het IJmeer."

Welk lokaal nieuws houdt u bezig?
"Of Muiden zijn eigen identiteit kan houden als knus Vechtstadje als er rondom zoveel huizen en veranderingen komen. "

Als u een dagje burgemeester van Muiden was, dan…
."..zou ik de Amsterdamsestraatweg een betere, authentiekere en klantvriendelijkere uitstraling willen geven."

Bankje laatste gift oude stichting Hardzeildagen

Bankje en borden worden morgen onthuld

Hoge wier en de Nil Desperandum ronden de boei Foto: Yannick uit den Boogaard

MUIDEN - Voor de 36ste keer worden dit weekend de Muider Hardzeildagen gezeild. Op de Herengracht wordt morgen een bankje en bewegwijzering onthuld ter promotie.

Schipper Gerrit Portengen ('Rooie Gerrit') is een begrip in Muiden. Toch weet niet iedereen dat hij degene is die in 1979 met de oprichting van de Stichting Muider Hardzeildagen het startsein heeft gegeven voor de hardzeilwedstrijden bij Muiden. Na 10 jaar is het voormalig bestuur gestopt. De hardzeildagen werden door een nieuwe organisatie voortgezet, die de traditie komend weekend voor de 36e keer voortzet.

Als laatste gift schenkt het oud-bestuur nu een zitbankje langs de Herengracht (op de hoek Ossenmarkt) en wegbewijzeringsbordjes aan de gemeente Muiden ter promotie van de Bruine Vloot.

In 1979 richtte Gerrit Portengen samen met Gerard Demmers, Thom Thoden van Velzen en Peter Cornelisz de Stichting Muider Hardzeildagen op. Deze stichting is ontstaan uit de liefde voor de traditionele platbodem zeilschepen, de zogenaamde Bruine Vloot. Om deze historische schepen in goede staat te houden, mochten deze schepen niet te lang stil blijven liggen.

Vanaf 1977 werd er daarom al gevaren vanaf het IJmeer bij Muiden. Toen er vervolgens tussen schippers onderling steeds grotere verhalen kwamen over welke boot het snelste was, werd er besloten tot de oprichting van de stichting. Er werd toen een Olympische driehoeksbaan uitgezet, waarmee de jaarlijkse hardzeilwedstrijden met de traditionele vloot een feit waren. Afgelopen jaren heeft het voormalig bestuur diverse giften gedaan aan Muidense initiatieven, waaronder de Vereniging tot het Behoud van het IJsselmeer (VBY), de Historische Kring Muiden en de Zeeverkenners Muiden. Als allerlaatste gift schenkt het oud- bestuur nu een zitbank en wegbewijzering naar de Bruine Vloot aan de gemeente Muiden. De bordjes wijzen dagjestoeristen naar de traditionele Bruine Vloot.

Dit weekend: voor de 36ste keer Hardzeildagen

Feest bij de Spetters

MUIDEN - Buitenschoolse opvang de Spetters, die voorheen bij de P.C. Hooftschool zat, is verhuisd naar de Jozefschool.

In de school is een lokaal en een deel van de ruime speelhal omgebouwd tot 'kindernest' waar kinderen van 4 tot 12 jaar na school lekker kunnen spelen en relaxen. Om de verhuizing te vieren en de nieuwe locatie te openen, is er op vrijdag 24 oktober een open dag van 14.00 tot 18.00 uur, met leuke activiteiten voor kinderen.

Brandweer zoekt vrijwilligers

MUIDEN - De brandweer zoekt nieuwe brandweerlieden. Een deel van de huidige vrijwilligers vanwege het bereiken van de pensioenleeftijd geleidelijk de brandweer verlaten.

Ergens de komende dagen start de brandweer in Muiden en Muiderberg daarom met een gerichte wervingsactie voor nieuwe vrijwilligers.

De werving gebeurt door middel van het persoonlijk overhandigen van een brief door brandweervrijwilligers aan ongeveer 500 Muiders.

Dijkshoorn in de Bieb

MUIDEN - Op 3 november houdt De Bibliotheek vestiging Muiden een avond met Nico Dijkshoorn.

Zijn boek, Dijkshoorn kijkt kunst, is een bestseller. Aanvang: 20.00 uur Entree: 12,50 euro. Leden van de bibliotheek betalen 10 euro. Kaartjes verkrijgbaar tijdens openingstijden aan de balie van de bibliotheek. Reserveren kan via muiden@debibliotheek.org.

De marathon lopen zonder een hand voor ogen te kunnen zien

Trots en voldaan maakten Bjorn, Jeroen en Maarten na afloop van de marathon van Amsterdam deze selfie.

Meer Weespers

Naast Jeroen van der Linden ontdekten we nog negen Weespers in de uitslagenlijst van de marathon van Amsterdam: Ricardo Scholten (3.04.38), Chris Borsch (3.18.41) Jeroen Bos (3.29.26), Barry den Boer (3.31.28), Marc Aubel (3.53.23), Cosmo Schuurmans (3.59.03), Alexander Hoffman (4.10.51), Jerôme van Prattenberg (4.20.47) en Mariska Luth (4.48.22). Nog eens circa veertig Weespers namen deel aan de halve marathon.

WEESP - Jeroen van der Linden uit Weesp is zo slechtziend, dat hij geen hand voor ogen ziet. Dat weerhield hem er niet van de marathon van Amsterdam te volbrengen. Dankzij de hulp van zijn 'buddy's' Bjorn van der Neut en Maarten Sluyters. "Opgezweept door het publiek ging ik in de laatste kilometer steeds harder lopen. Totdat Bjorn riep: hé rustig aan, ik hou je niet bij."

Het linkeroog van Jeroen heeft een zicht van vijf procent, met beide ogen ziet hij slechts twee procent. "Ik kijk dus vooral met links. Je moet het je voorstellen alsof je in een auto zit met een sterk beslagen voorruit. Hoe verder ik naar voren kijk, hoe waziger het wordt", legde Jeroen eergisteren uit op Radio Weesp.

Toch kan Jeroen aan hardlopen doen. Meestal met een buddy, iemand die naast hem blijft lopen en instructies geeft. "Voor de marathon moest ik vier keer per week trainen, maar zoveel buddy's heb ik niet, dus deed ik dat soms alleen. Maar in een wedstrijd heb ik de buddy echt nodig." Voor de marathon van Amsterdam zelfs twee: Maarten Sluyters uit Bussum en Bjorn van der Neut uit Weesp. Bjorn, een bekende in het Weesper hardloop- en triatlonwereldje, maakte Jeroen enthousiast voor de hardloopsport. Maarten deed al eerder aan marathons en gaf zich op als vrijwilliger bij Running Blind, een organisatie in Amsterdam waar slechtziende hardlopers terecht kunnen voor begeleiding. "Ze hebben mij meteen aan Jeroen gekoppeld, twee dagen later stonden we al op de trainingsbaan. Het klikt goed tussen ons, we lachen veel en hebben tot nu toe geen grote brokken gemaakt: af en toe een struikelpartij",vertelt Maarten.

'Alsof je in een auto zit met een sterk beslagen voorruit'

Rood lint
Jeroen is tijdens het hardlopen met een opvallend rood lint verbonden aan zijn buddy. Daarmee raken de duo-lopers elkaar niet kwijt. Het helpt Jeroen ook met zijn evenwicht. Verder geeft het herkenning aan andere lopers. De buddy leent als het ware zijn ogen uit aan Jeroen en begeleidt hem met alles. Bijvoorbeeld met korte instructies om stoepjes op en af te gaan, obstakels te ontwijken en op het parcours te blijven. Ook zorgt de buddy voor mentale support: want of je nu blind bent of niet, die 42 kilometer en 195 meter is een conditionele uitputtingsslag die veel van je vraagt. Zondag waren de omstandigheden in Amsterdam ook nog eens behoorlijk zwaar: hoge temperatuur en veel wind. Maarten liep de eerste 25 kilometer mee met Jeroen. Dat ging als de gesmeerde bliksem. Onderweg kregen Jeroen en Maarten (en later Bjorn) veel aanmoedigingen, vooral van andere lopers. "In diverse talen. Dat gaf steeds weer een kick", zegt Jeroen. Op een strategisch punt nam Bjorn het lintje over en spoedde Maarten zich met de metro naar het Olympisch Stadion om de finish van Jeroen te filmen. Zo'n tien kilometer voor het einde zag Jeroen het eventjes niet meer zitten. "De bekende man met de hamer. Bjorn heeft mij er toen echt doorheen moeten trekken." De aanmoedigingen van het publiek op de Amstelveenseweg en in het Olympisch Stadion gaven Jeroen echter vleugels. "Dat gaf zo'n adrenalineboost dat ik alle pijn vergat. Ik liep in één ruk naar de finish. Eenmaal in het stadion deed ik er nog een tandje bij. Totdat ik Bjorn naast mij hoorde: hé man, doe eens rustig aan, ik hou je bijna niet bij, haha!" Met de armen in de lucht passeerden Jeroen en Bjorn de finish. De klok boven de meet gaf 4.44.35 aan. Een tijd waar Jeroen dik en dik tevreden mee is. "De marathon lopen was echt een droom voor mij", zo kijkt Jeroen trots en voldaan terug. Volgend jaar weer? "Gisteren zei ik van niet. Maar vandaag had ik al weer gedachten over wat ik kan doen om die man met de hamer op afstand te houden. Dus..."

Heeft Weesp plek voor twee exotische boompjes?

Waar in Weesp mogen deze Australische boompjes opgroeien? Foto: Jos ten Brink

door Ruth van Kessel

WEESP - Met toewijding kweekte Wil Pols drie exotische boompjes op haar balkon. Nu is het tijd om ze te planten. Maar zijn deze subtropische exoten wel welkom in Weesp?

In september 2013 werd Wil Pols door haar vriend verrast met een reis naar Marbella in Spanje. Het was Wils eerste buitenlandse reis en wat genoot ze van het subtropisch groen op haar vakantieadres. Na afloop nam ze als aandenken een zaaddoos van een exotisch boompje mee naar huis, stopte drie zaadjes in een emmer met verse aarde en wachtte af. Tot haar verrassing kwamen de plantjes op en na een start boven de verwarming op de vensterbank mochten ze afgelopen zomer naar buiten op haar balkon, waar ze uitgroeiden tot anderhalve meter. Op de toekomst gericht – volgens Wikipedia kan de van Australische oorsprong 'brachychiton acerifolius' uitgroeien tot een kleurrijke boom van 20 meter, in een koel klimaat tot 10 meter – benaderde het stel de gemeente voor een plekje voor hun geliefde exoten. Een ambtenaar wees hun erop dat de boom mogelijk giftig kon zijn en dat van planten dan geen sprake kon zijn. Opgelucht kon Wil vertellen dat dat niet het geval is en dat aboriginals vroeger zelfs leefden van de zaden van deze bijzondere boom. Toen bleef het stil. Wil: "Na drie weken wachten op bericht hebben we het grootste boompje geplant achter de flat. Helaas werd het er tot driemaal toe door voorbijgangers uitgetrokken en is het nu zelfs helemaal verdwenen." De Weespers zijn teleurgesteld. Heeft Weesp nu helemaal geen plek voor deze tropische verrassing? Het wachten is op het verlossende woord van de gemeente, want de bomen laten opgroeien op het balkon is geen optie.

'Er zijn meer Weespers nodig om rampen te bestrijden'

Het Rode Kruis doet veel meer dan pleisters plakken tijdens de triatlon

Emmy de Graaff zit al tien jaar bij het Rode Kruis Weesp. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - We kennen het Rode Kruis vooral van de EHBO-posten tijdens lokale evenementen. Maar ook bij calamiteiten in de omgeving, zoals de explosie in de flat in Diemen afgelopen september en het busongeluk op de snelweg bij Muiden in 2013, komen deze Weespers in actie. Om deze hulp te optimaliseren, zijn er meer mensen nodig. Vrijwilliger Emmy de Graaff uit Weesp vertelt wat dit werk zo boeiend maakt.

Wanneer zijn jullie voor het laatst opgeroepen?
"Vorige maand bij de gasexplosie in de flat Beukenhorst in Diemen. Er was een tekort aan vrijwilligers en dan wordt er ook een beroep gedaan op Rode Kruis-afdelingen in de regio. De flat werd ontruimd en voor de bewoners moest opvang worden verzorgd in de Marinekazerne in Amsterdam."

Eigen ruimte in gebouw Papelaan 99 is kers op de verjaardagstaart

Wat moeten jullie in zo'n geval doen?
"De opvanglocatie moest worden ingericht, zodat mensen er konden overnachten. Wat dat betreft was de kazerne met al die kamers een perfecte locatie. Ook zorgden we voor persoonsregistratie, zodat we precies wisten wie er binnen en dus veilig waren. En verder boden we natuurlijk een luisterend oor, want het is niet niks wat die mensen meegemaakt hebben."

Wat was jullie rol bij dat busongeluk op de snelweg bij Muiden in november vorig jaar?
"Stomtoevallig waren we uitgerekend die dag met een groep vrijwilligers op pad. We hadden elders in het land een training gehad en reden met ons eigen busje over de snelweg naar huis toen we van het ongeluk hoorden. Toen zijn we er natuurlijk naartoe gereden om te kijken of we iets konden betekenen. We verwachtten een chaos aan te treffen, maar ter plaatse bleek alles onder controle. We waren niet nodig. Toch is het niet zo dat we voor niks gegaan zijn. Als er een kans bestaat dat je mensen kan helpen, moet je dat doen."

'Onderweg naar een calamiteit begint de adrenaline te stromen'

Hoe ben jij bij het Rode Kruis beland?
"Ik ben apothekersassistente in Nigtevecht en heb al heel lang mijn EHBO-diploma. Op een gegeven moment vroeg iemand die ik kende of ik docent bij het Jeugd-EHBO in Weesp wilde worden. Het leek haar echt iets voor mij. Ze had gelijk. Dat is nu tien jaar geleden en ik doe het nog steeds heel graag. Later ben ik ook mee gaan draaien bij de EHBO-diensten tijdens evenementen zoals het Sluis-en-bruggenfeest en de WeesperNieuws Triatlon. En ik doe dus ook Bevolkingszorg, zoals wij de hulpverlening bij grote en kleine rampen noemen."

Paar uur over?

Ook vrijwilligerswerk doen? Niet alleen het Weesper Rode Kruis, maar ook tal van andere organisaties in Weesp zitten te springen om extra handen. Dinsdag 28 oktober houdt de Versa Vrijwilligerscentrale een open middag in gebouw Papelaan 99 in Weesp. Tijd: van 13.00 tot 15.30 uur. Deze middag is bedoeld voor zowel vrijwilligers die vrijwilligerswerk zoeken als organisaties die vacatures voor vrijwilligers hebben.

Wat vind je het leukst?
"Alles! Het geven van lessen aan de jeugd geeft veel voldoening. Binnenkort komen we op bijna alle Weesper basisscholen voor proeflessen, daarmee hopen we jeugdleden te werven. Maar ook de EHBO tijdens evenementen doe ik graag. Er hangt dan altijd een bijzondere sfeer in Weesp. Opgeroepen worden bij rampen is weer heel anders. Op de weg erheen begint de adrenaline te stromen. Je weet immers nooit wat je aantreft. Maar uiteindelijk is bij alles mijn drijfveer hetzelfde: ik vind het fijn om iets voor een ander te betekenen."

Waarom zijn er meer mensen nodig?
"Onze actieve kern bestaat uit zo'n dertig man. Dat klinkt misschien heel aardig, maar bij grote evenementen worden die allemaal ingezet en dan nog komen we mensen tekort. We doen dan een beroep op afdelingen in de regio, maar er wordt tegenwoordig zo veel georganiseerd dat er vaak meerdere activiteiten in hetzelfde weekend zijn. Soms draaien we diensten van wel twaalf uur. Daar komt bij dat ik, en de anderen vast ook, zelf ook wel eens een keer gewoon publiek wil zijn. Mijn dochter doet bijvoorbeeld mee aan de WeesperNieuws Triatlon en ik zou haar graag willen aanmoedigen. Maar als ik in de huidige situatie afzeg, dupeer ik de anderen. Ook bij calamiteiten zou meer speling in het vrijwilligersbestand prettig zijn. Nu moet je soms toch op pad, terwijl het met bijvoorbeeld je werk heel slecht uitkomt. Natuurlijk zijn we flexibel, maar we hebben ook nog ons eigen leven. Met meer vrijwilligers zou dat minder botsen."

Waar zijn jullie naar op zoek?
"Dat is niet in een paar woorden te vangen. Het Rode Kruis doet zo veel dat er altijd wel passend vrijwilligerswerk te vinden is. We houden bijvoorbeeld ook soosmiddagen voor ouderen. Daar heb je geen EHBO-diploma voor nodig. Je moet in ieder geval wel sociaal zijn. Dat sociale krijg je ook terug. Ik heb veel leuke contacten opgedaan. Het Rode Kruis is een fijne, hechte club. En de afdeling bestaat dit jaar 100 jaar! Dat we uitgerekend dit jaar een eigen ruimte hebben kunnen betrekken in Papelaan 99 is de kers op de taart. We hebben het daar ontzettend naar ons zin. Erg fijn dat we onze activiteiten hebben kunnen onderbrengen op een vaste locatie."

Esther Droste, vrijwilligersmanager van het Rode Kruis Gooi en Vechtstreek, laat potentiële vrijwilligers weten dat er binnenkort lessen van start gaan: "Over een paar weken start er weer een EHBO-opleiding en een training voor Vrijwilligers Bevolkingszorg. We zoeken nog vrijwilligers voor beide teams. Weespers die het verschil willen maken in grote en kleine noodsituaties zijn van harte welkom op zich aan te melden. Mail naar edroste@redcross.nl of bel 06-10293781. Of kom naar de open dag van de Versa Vrijwilligerscentrale."

Na 45 jaar heeft Henk zijn laatste peuk uitgedrukt

Henk Portengen rookte sinds zijn veertiende.

door Marieke van Veen

WEESP - Ook in Weesp wordt meegedaan aan Stoptober, zoals de maand oktober in de nieuwste anti-rookcampagne wordt genoemd. Eén van de stoppers is Henk Portengen. Hij drukte twee weken geleden zijn laatste shaggie uit. Hoe gaat het nu?

"Het valt me eigenlijk reuze mee", vertelt Henk Portengen opgewekt. "Ik slik champix, pillen die het verlangen naar nicotine tegengaan. Ze doen hun werk, want het lichamelijke verlangen is er vrijwel niet meer. Ik moet zelf nog wel vechten tegen de gewoonte. Voorheen stak ik een shaggie op als ik thuis achter de computer zat. Nu denk ik: oh ja, ik rook niet meer."

Het bedrijf waar de Weesper werkt voert per 1 januari een algeheel rookverbod in. De rookruimtes die er nu nog wel zijn, gaan dan dicht. Buiten roken mag nog wel maar met omkleden, naar de poort lopen, uitklokken etcetera wordt dat een tijdrovende bezigheid. Daarom stimuleert zijn werkgever het stoppen met roken. "Het bedrijf betaalt de medicijnen en de groepstraining, een mooie reden om te stoppen. Maar het belangrijkste was misschien nog wel dat ik er zelf ook echt klaar mee was."

Portengen is 59 jaar en heeft maar liefst 45 jaar gerookt. Acht jaar geleden deed hij ook al eens een poging tot stoppen. "Vier maanden heb ik het volgehouden. Maar toen gebeurde er iets heel naars in mijn leven en voor ik het wist stak ik een sigaret op. Eentje moet kunnen, dacht ik. Daar trap ik nu hopelijk niet meer in." Henk is verteld dat hij na drie weken het ergste heeft gehad. "Ik schat de kans dat het dit keer lukt groot in. Als roker ben je vandaag de dag een soort paria, dat wil ik niet meer."

Wereldwinkel

Wereldwinkel Weesp in de Nieuwstraat is vernieuwd. Aan het begin van de Fairtrade Week op zaterdag 25 oktober heropent de winkel de deuren. De zaak heeft een facelift ondergaan, met lichtere kleuren en een aangepaste inrichting. Iedereen is vanaf 10.00 uur welkom. De heropening gaat gepaard met livemuziek, schminken en korting grabbelen.

Protestantse Gemeente Zondag 26 oktober 10.00 uur Grote Kerk A. Groeneveld

Zondag 26 oktober 19.00 uur
Grote Kerk
Gereformeerde Bond
W. van den Brink

Parochie van Levend Water
Zondag 26 oktober 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
G. Rizzo

Dinsdag 28 oktober 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Zondag 26 oktober 10.30 uur
Van Houtenkerk
J. v/d Kuil en P. Korver

Evangelische Gemeente
Zondag 26 oktober 10.00 uur
OAZ-gebouw
R. Bogaerds

Vrijwilligers

De Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn is op zoek naar een ICT'er die de website van de Vrouwen van Weesp wil beheren. De werkzaamheden beslaan 1 tot 2 uur per maand. Voor wooncentrum Oversingel zijn er extra handen nodig in het restaurant. Wie wil de bewoners begeleiden naar/bij de maaltijd? Belangstellenden kunnen reageren door te bellen of te mailen: 0294-410578 vcweesp@versawelzijn.nl. Binnenlopen tijdens het wekelijkse inloopspreekuur kan ook. Dat is elke dinsdag van 13.30 tot 14.30 in Gebouw Papelaan 99. Er zijn nog meer openstaande vacatures.

woensdag 22 oktober

Rode Kruis Soos

Het Rode Kruis houdt woensdag 22 oktober een ouderensoos op Papelaan 99. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje en een spelletje. De entree bedraagt €2,-.

Meezingavond

Er is woensdag 22 oktober een meezingavond in Hotel Het Hart van Weesp. Het repertoire: Hollandse liedjes van alle tijden. Een accordeonist zorgt voor de muzikale begeleiding. Aanvang: 20.00 uur. Deelname is gratis.

Mamacafé

In De Bibliotheek aan de Oudegracht wordt woensdag 22 oktober een Mamacafé gehouden. Vaders, moeders en jonge kinderen kunnen elkaar hier ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Deze week is er een thema: opvoedparty. Tijd: van 10.00 tot 11.30 uur.

Vrouwen van Weesp

De Vrouwen van Weesp houden een informatieavond over de vrijwilligerscentrale. Pietje Vlot komt spreken. In gebouw Papelaan 99. Aanvang 19.00.

donderdag 23 oktober

Film: Blue Ruin

In de City of Wesopa draait donderdag 23 oktober de bekroonde film Blue Ruin. Dwight is een schichtige, onverzorgde dertiger die in zijn auto woont. Op een dag wordt hij opgehaald door een vriendelijke agente die hem een krant overhandigt met de woorden: 'Ik wilde niet dat je alleen zou zijn als dit nieuws je bereikte. Hij wordt binnenkort vrijgelaten.' Aanvang 20.00 uur, entree €8,-.

Buurthuis

Buurtvereniging De Achtergracht houdt elke donderdag een buurthuis in het OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan. Tussen 13.00 en 16.30 uur kunnen buurtbewoners hier komen sjoelen, kaarten, biljarten en een praatje maken.

vrijdag 24 oktober

Apps training

Computer Club Weesp start vrijdag 24 oktober met een nieuwe serie apps-trainingen voor Android tablets, Android Smartphones, iPhones en iPads. De onderwerpen zijn: Wat zijn apps? Hoe kom je er aan? Wat heb je er aan? En wat zijn goede apps? De training is steeds van 20.00 tot 21.30 uur in nis 23 in Fort Ossenmarkt. Kosten training: €25,-. Opgeven kan via e-mail: wremeijn@live.nl.

Herfstconcert

Renee van Bavel luidt vrijdag 24 oktober in de City de herfst in met een herfstconcert. De City belooft: Van Bavel heeft een stem die een verhaal kan vertellen en beheerst de kunst om een tekst te schrijven die aan je hart blijft kleven. Aanvang 20.30 uur entree € 15,-. Kaarten via wesopa.nl.

Effectief communiceren

Voor zelfstandige professionals uit Weesp en omgeving verzorgt Baete vrijdag 24 oktober een workshop 'Effectief communiceren met iMA'. Ontdek welk type jij bent en verkrijg inzicht hoe je effectiever kunt communiceren met anderen. Kosten: €25,-. Opgeven via www.baete.nl/webwinkel.

zaterdag 25 oktober

Klassiek in het Fort

Op zaterdag 25 oktober wordt in het Fort aan de Ossenmarkt een concert gegeven door sopraan Aleksandra Anisimowicz. Zij zingt onder meer liederen van Mozart, Schubert en Wolf. Het Fort is open om 20.00 uur, het concert begint om 20.15 uur. Na afloop wordt er een glaasje wijn geschonken. Info: www.globeckc.nl.

Nieuwe Wereldwinkel

Aan het begin van de Fairtrade Week op 25 oktober opent een nieuwe Wereldwinkel Weesp officieel haar deuren. De winkel heeft een forse facelift ondergaan, met lichtere kleuren en een vernieuwde inrichting. Vanaf 10.00 uur.

zondag 26 oktober tot zaterdag 1 november

Diabetes Fonds

De collecte voor het Diabetes Fonds is in de week van 26 oktober t/m 1 november 2014. In Weesp gaan 35 collectanten door weer en wind op pad om giften in ontvangst te nemen. Veel van de collectanten zijn zelf diabeet of hebben diabeten in hun familie of kennissenkring. Het fonds kan nog een helpende hand gebruiken, ook voor op de dinsdagmarkt en zaterdag in de winkelstraten. Meehelpen? Bel of mail dan met Chris Bakker: 0294-480250 / cbakkerweesp@gmail.com.

dinsdag 28 oktober

Mamacafé

In De Bibliotheek aan de Oudegracht wordt dinsdag 28 oktober een Mamacafé gehouden. Vaders, moeders en jonge kinderen kunnen elkaar hier ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Deze week is er een thema: Muziek op schoot. Tijd: van 10.00 tot 11.30 uur.

Viltcursus

Een viltcursus in creatief Weesp. Georganiseerd door Paviljoen3 en Purple Rain. In vijf avonden leert u verschillende technieken en gaat u eigen creaties maken. Locatie Achtergracht 49 te Weesp. Kosten €150,- incl materiaal, consumptie en gezelligheid! Start 28 oktober, voor info 06-54683653 /06-39195992.

Vrijwilligerscentrale

Op zoek naar vrijwilligers of leuk vrijwilligerswerk? Dinsdag 28 oktober houdt de Versa Vrijwilligerscentrale een open middag in gebouw Papelaan 99 in Weesp. Tijd: van 13.00 tot 15.30 uur. Deze middag is bedoeld voor zowel vrijwilligers die vrijwilligerswerk zoeken als organisaties die vacatures voor vrijwilligers hebben.

donderdag 30 oktober

CDA-ledenvergadering

CDA Weesp houdt donderdag 30 oktober om 20.00 uur een ledenvergadering in de Rabobank aan de Irenelaan. Op de agenda staan onder meer de nieuwste ontwikkelingen rond de samenwerking met Wijdemeren en Stichtse Vecht, de verkiezingsprogramma's voor het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en afscheid van de voormalige J. van Baars, M.M. Everts, J.J. van der Hoeven en B. Burggraaff-Moscoviter. Alle belangstellenden zijn welkom.

Film: The Double

De film The Double draait donderdag 30 oktober in de City. Een beklemmende gestileerde film naar de gelijknamige novelle van Fjodor Dostojevski. Aanvang 20.00 uur, entree €8,-.

zondag 26 oktober

Koopzondag

Deelnemende Weesper detaillisten zijn open van 13.00 tot 17.00 uur.

Koffieconcert

Om de donkere maanden door te komen, start de City zondag 26 oktober met een reeks koffieconcerten. Musici: Julia Tom (cello) en Eildert Beeftink (piano) spelen werken van Robert Schumann en Ludwig van Beethoven. Aanvang 11.00 uur, zaal open 10.15 uur, entree €9,50. Kaarten via wesopa.nl.

maandag 27 oktober

Inloop Seniorweb

Seniorweb houdt elke maandag van 10.00 uur tot 12.00 uur een inloopochtend in De Bibliotheek aan de Oudegracht. De vrijwilligers geven informatie over cursussen en bieden hulp en ondersteuning bij problemen met computers, tablets en smartphones.

vrijdag 31 oktober

Happy Hour

Het wijkoverleg Hogeweij houdt een Happy Hour. Het comité nodigt wijkbewoners uit voor een biertje, wijntje of frisje in Grand Café Hogeweyk. Datum: vrijdag 31 oktober van 16.30 tot 18.00 uur.

zaterdag 1 november

Carte Blanche

Cabaretier Daniël Arends geeft zichzelf Carte Blanche. Een schone lei. Geen kaders, geen beperkingen. Alle luiken in het hoofd mogen open, alle krochten in de geest worden verkend. Aanvang 20.30 uur. Voorstelling is uitverkocht.

zaterdag 1 november en zondag 2 november

Firma Vocaal

Firma Vocaal geeft zaterdag 1 november en zondag 2 november concerten in de Ide van Amstelzaal (gebouw van De Adelaar). Het thema is Zonnestralen. Het zaterdagconcert is om 20.00 uur, het concert op zondag om 14.30 uur. Kaarten kosten €12,50 per stuk, kinderen €8,-. Reserveren via firmavocaal@icloud.com.

doorlopend:

Expositie Nico Rijper

In Het Lichthuis aan het Waagplein is tot en met eind oktober werk te zien van Nico Rijper. Het gaat met name om landschappen en stads- en dorpsgezichten.

De kleur van het licht

De Utrechtse kunstenaar Koeno Jansen exposeert in De Bibliotheek in Weesp. Tot en met zondag 9 november is hier zijn tentoonstelling 'De kleur van het licht' te zien.

Eerst wegdromen, dan shoppen

City of Wesopa introduceert klassieke koffieconcerten op koopzondagen

Weesper celliste Julia Tom tijdens een optreden op de Uitmarkt in Amsterdam.

door Ruth van Kessel

WEESP - Wat is een mooier begin van de vrije zondag dan ontspannen wakker worden met een kopje koffie en mooie muzikale klanken van stadgenoten? Theater City of Wesopa introduceert deze winter 'Koffieconcert voor de donkere maanden' met musici uit Weesp en koppelt deze concerten aan de koopzondag. Leeuwenveldse celliste Julia Tom bijt op zondag 26 oktober de spits af.

Het zat al langer in het hoofd van de programmamakers van Theater City of Wesopa: hoe leuk is het om Weespers op een ontspannen en laagdrempelige manier te laten genieten van klassieke muziek op de luie zondagochtend? Kopje koffie, iets lekkers erbij en je dan laten onderdompelen in luchtige klassieke genres, die als het even kan een gevoelige snaar raken. Hoe heerlijk is zo'n start van de dag. Programmamaakster en klassieke muziekliefhebster Louky Schöne ziet het al helemaal voor zich: "Ik denk dat het veel mensen zal aanspreken. Wij zien de concerten als een spirituele opkikker voor de donkere maanden. Bewust houden we de koffieconcerten op de maandelijkse koopzondagen, zodat het publiek na afloop meteen kan doorlopen voor een rondje winkelen in Weesp. Ik hoop dat mensen deze koppeling kunnen waarderen."

Voor elk wat wils
Bij het samenstellen van de koffieconcerten voor de donkere maanden heeft Schöne gezocht naar een variatie in muziek en muziekinstrumenten, waardoor een breed publiek zich aangesproken kan voelen. Alle musici hebben een lijntje met Weesp. Zo kwam Schöne celliste van het Amsterdamse concertgebouworkest Julia Tom op het spoor door een artikel in het WeesperNieuws over nieuwe Weespers in Leeuwenveld en vond haar meteen bereid om mee te doen. Weesper pianist Otto Kruisdijk is al langer een graag geziene gast bij de City of Wesopa en verzorgde twee jaar lang de zogenaamde Sireneconcerten op de eerste maandag van de maand. In december verzorgt hij het koffieconcert en normaal meer gericht op jazz en improvisatie, speelt hij speciaal hiervoor klassieke muziekstukken, waar hij zelf veel mee heeft. Het (inter)nationaal bekende gitaarduo Marion Schaap en Peter Constant dat voor november staat gepland, komt wel niet uit Weesp, maar kent Weesp van de Stadhuisconcerten. Als het lukt, komen ze graag. In januari staat Roumana Goumare op het programma. De in Weesp geboren fluitiste speelt in Nederlandse symfonieorkesten en vindt het erg leuk om weer een keer in haar geboortestad op te treden. Voor Weesper kamerkoor Camerata Fectionata is het koffieconcert een thuiswedstrijd: de meeste koorleden en dirigent Fred Smalbrugge wonen in Weesp.

Weesper debuut voor Julia Tom
Nog maar vier jaar woont de in California geboren celliste Julia Tom met haar man pianist Eildert Beeftink in Weesp en vanaf dag één heeft het echtpaar Weesp in hun hart gesloten. Met een studio aan huis in hun woning in Leeuwenveld 2 vormt Weesp een rustpunt in haar leven, een plek waar ze kan studeren, musiceren met collega's en cellolessen kan geven. Een verademing tussen de vele buitenlandse reizen die ze maakt met het Amsterdamse Concertgebouwconcert en de muzikale projecten met het Amsterdam Ensemble. Ze is blij dat het lukt om tijd vrij te maken voor Weesp. Tom: "Dit wordt mijn Weesper debuut en ik vind dat absoluut geweldig. Ik ben zo trots op Weesp. Tijdens het koffieconcert ga ik mijn lievelingswerken spelen, de kern van het romantische cellorepertoire. Heel fijn dat ik dit mag doen en ik hoop hiermee de harten van Weespers te raken."

Alle musici van de koffieconcerten hebben een lijntje met Weesp

Koffieconcert voor de donkere maanden:
26 oktober Celliste Julia Tom en pianist Martijn Willers
30 november Gitaarduo Marion Schaap en Peter Constant (onder voorbehoud)
21 december Pianist Otto Kruisdijk
25 januari Fluitiste Romana Goumare en pianiste Femke de Graaf
29 maart Kamerkoor Camerata Fectionata

De foyer is vanaf 10.15 uur open. Aanvang concert is om 11.00 uur. Entree € 9,50.

Vier Weespers winnen adoptiekoe

Adoptiemoment bij melkveebedrijf Ter Beek. Foto: Teunie ter Beek

KlaraBella en Liselore heten de nieuwe adoptiekoeien bij de Groene Griffioen. De adoptie was de hoofdprijs van de boerderijactie bij Albert Heijn. Broers Hugo en Otis Schutz en mevrouw Van Maanen mochten bij de biologische boerderij aan de Lange Muiderweg zelf een kalf uitzoeken. De andere twee winnaars hebben bij melkveebedrijf Ter Beek aan de Aetsveldseweg een koe geadopteerd. Het gaat om Lisandre Peperkamp en Luc Cornelissen. De winnaars mogen op bepaalde dagen in het jaar komen kijken hoe het met hun koe gaat.

Duidelijke taal burgemeester: 'Weesp kan het alleen'

Bas Jan van Bochove ziet geen reden om te fuseren

door Christian Pfeiffer

WEESP - Wijdemeren mag dan voor een toekomst met Hilversum kiezen, maar dat wil niet zeggen dat ze over de toekomst van Weesp beslissen. Dat zegt burgemeester Bas Jan van Bochove.

De burgemeester ziet Weesp groeien. Zowel op politiek gebied in de gemeenteraad, als intern op het stadhuis. "We zijn bezig alles te optimaliseren en dat gaat goed." Van Bochove ziet dan ook niet in waarom Weesp nu ineens zou moeten fuseren. "Weesp zou zielig zijn omdat 'we' alleen achterblijven. Ik zie dat helemaal niet zo. We zijn sterk."

Burgemeester: 'Weesp zou zielig zijn. We zijn juist sterk'

De toekomst van Weesp zou best als zelfstandige gemeente kunnen zijn. Met een nieuwbouwwijk in de Bloemendalerpolder en een eigen gemeentebestuur. Grote overheidstaken kunnen met samenwerking worden opgelost, misschien wel met Wijdemeren. "Maar als Wijdemeren niet mee wil doen, waarom dan niet met Stichtse Vecht?", zo oppert Van Bochove.

"Fusie is een middel, geen doel. Centraal staat de Weesper. Die moet het beste krijgen. Mijn Haagse vrienden verklaren mij wel eens voor gek. Maar gemeenten met 100.000 inwoners zijn ook alweer achterhaald. De minister verklaarde onlangs dat gemeenten met 24.000 inwoners ook bestaansrecht hebben. Hij durfde niet echt een aantal meer te noemen."

Wijdemeren wil graag in 2019 fuseren met Weesp en Hilversum. "Dat hing al sinds de gemeenteraadsverkiezingen boven de markt, we hebben nu duidelijkheid. Dat is een pluspunt", zo reageert Van Bochove. De gemeenten Weesp, Wijdemeren en Stichtse Vecht vormen samen een samenwerkingsverband. Dat staat nu onder druk. Wijdemeren belooft alle gemaakte afspraken na te komen. De politieke partijen bespreken de situatie deze week.

Muiden, Naarden en Bussum gaan op in 'Gooise Meren'

WEESP - Gooise Meren: dat wordt de naam van de fusiegemeente die vanaf 2016 wordt gevormd door buurgemeenten Bussum, Naarden en Muiden. De raadsleden van deze drie gemeenten hebben dit besluit maandag genomen in het gemeentehuis van Bussum.

Hoewel Gooise Meren niet bij iedereen in de smaak viel, bleek men toch te willen kiezen voor de 'meest neutrale naam'.

De Bussumse oppositiepartijen GOP, Hart voor Bussum en het CDA hielden nog een pleidooi voor de naam Naarden-Bussum, maar konden daarvoor niet genoeg steun vinden. GroenLinks probeerde de naam Naardingerland er doorheen te krijgen, maar daar was ook geen meerderheid voor.

Bussum, Naarden en Muiden fuseren op 1 januari 2016. De fusiegemeente kon ontstaan nadat de Tweede Kamer na jarenlang gesteggel in 2012 zich tegen de GV4-fusie van Weesp, Muiden, Naarden en Bussum keerde.

Uitvaart-onderneming Myosotis wil nog steeds een crematorium

WEESP - Charles Benschop van uitvaartonderneming Myosotis is verbaasd dat de gemeente een streep zet door verder onderzoek naar een crematorium in Weesp omdat er onvoldoende draagvlak in de markt zou zijn. "Er is nog nooit met mij om tafel gezeten."

Het college van B en W besloot onlangs om verder geen onderzoek meer naar een crematorium in te stellen. Uit eerder onderzoek zou blijken dat er te weinig vraag vanuit de markt is. Uitvaartondernemer Benschop reageert vol verbazing. In samenwerking met uitvaartorganisatie DELA lanceerde hij in 2011 een plan voor een crematorium. Dat plan werd door de gemeenteraad afgeschoten.

Nu volgde een nieuw onderzoek. "Met mij is nooit om tafel gezeten. Zo'n onderzoek wordt door een extern bureau uitgevoerd en ik hoor er niks over", zo stelt Benschop. "Ik zie wel degelijk ruimte voor een crematorium. Al dan niet in combinatie met de huidige faciliteiten op Carspelhof."

Meer aankleding
De marktvraag naar een crematorium is ook niet uit te drukken in aantal crematies per jaar, aldus Benschop. "Natuurlijk verandert er in de regio veel met mogelijke crematoria in Hilversum en Laren, maar aan de andere kant zie je dat er veel vraag is naar uitvaarten die langer duren dan vroeger met meer aankleding eromheen. Ik zie zeker kansen in een crematorium waar extra aandacht is voor horeca, extra zalen enzovoort. Het is ouderwets om af te rekenen in aantal crematies per jaar."

Benschop weet nog niet wat hij met het schrappen van het crematoriumplan moet. Hij kijkt intern naar de mogelijkheden.

Buurthuis krijgt maandelijkse bingo

Een biljartje leggen in Wijk Zuid. Foto: Marieke van Veen

WEESP - Het buurthuis in het OAZ-gebouw moet nog een beetje op gang komen. Een maandelijkse bingo moet leven in de brouwerij brengen.

Ria Gijben van Buurtvereniging Achtergracht heeft nog niet veel aanloop. "Raar, want wij hadden juist begrepen dat er veel animo zou zijn nu De Roskam verhuisd is en De Wintertuin wordt verbouwd." Daarom houdt ze nu elke laatste donderdag van de maand een bingo. Verder kunnen bezoekers biljarten en bijkletsen onder het genot van koffie of een borrel. Het buurthuis is dinsdag en donderdag van 13.00 tot 16.30 uur open.

Werk aan brug: weg en afrit nachtje dicht

WEESP - De Lange Muiderweg en de afrit 4 van de snelweg A1 worden volgende week in de nacht van donderdag 30 op vrijdag 31 oktober afgesloten voor werk aan de nieuwe Spieringbrug.

De Lange Muiderweg wordt ter hoogte van de bouwput voor de nieuwe brug verlegd. Voor fietsers wordt er een apart fietspad aangelegd. De weg en de snelwegafrit worden voor het werk een nachtje afgesloten.

Verkeer wordt omgeleid. De bouw van de Spieringbrug gaat hard. De nieuwe brug over de Vecht voor het lokale verkeer is volgend jaar mei al af.

Zaagdieven zien geen handel in trilplaat

WEESP - Uit een tuin aan het Blauwschilderhof is zondagavond een grote zaag gestolen. Twee mannen werden gezien.

Een getuige zag de twee mannen met de zaag de tuin uitlopen. Er stond ook een trilplaat, die hebben de dieven laten staan. De twee mannen sloegen rond 22.30–23.00 hun slag en waren rond de 25 jaar, donker gekleed, met wollen muts en hadden een getinte huidskleur.

Tips en getuigen zijn welkom via 0900-8844.

Politie zoekt graffiti-spuiters

WEESP - De politie is zoek naar meer informatie over graffiti aan de Lakenkopersweg. Daar werden in de nacht van donderdag op vrijdag een huis en een schuur beklad.

De zilverkleurige graffiti werd tussen 23.30 uur en 08.15 gespoten. Tips en getuigen zijn welkom via 0900-8844.

Woning met 3 slaapkamers, tuin en schuur te huur in Nederhorst den Berg! Per direct beschikbaar! Huurprijs € 850,00 excl. Informatie:
06-29512848 (Na 18.00 uur)

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Op 4 nov. start er een meditatietraining in Fort Ossenmarkt. Mail voor meer informatie naar: Inbalanzmet
meditatie@gmail.com.

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Acupunctuur in Weesp! Heeft u last van slapeloosheid, migraine of PMS klachten? Maak dan snel een afspraak. www.ackrufy.nl / tel: 0294-785331

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Haardhout: ca. 1 kup € 77,50 (Goed droog). Voor meer info: Tuincentrum H. v/d Wurff. Tel: 0294-412978. Wij bezorgen ook aan huis.

Voor baby & peuter
LANNEKE

kraamcadeaus/verzorging
speelgoed/kleding
Nieuwstraat 39 Weesp
naast het gemeentehuis

Te huur: Kantoorruimtes in kleinschalig verzamelgebouw. Units van 18 en 24,5 m2. Prijs vanaf € 350 excl. BTW.
COMPLICITY - Weesp - 0294 484 620 www.complicity.nl

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel: 0294-418722

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of hecht u aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Uitlaatservice & Hondenschool Joppes. Een feest voor u en uw hond 06-28648162 www.hondenschooljoppes.nl

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, fiets, radiator gratis opgehaald. Tel: 06-34606808

Wie bakt de lekkerste chocoladetaart van Weesp?

Met 'Heel Weesp bakt' trapt Stadsherstel Amsterdam chocoladeweek 'Chocomania' af

Bonbons maken tijdens Chocoladefestival 2013. Foto: Christian Pfeiffer

door Ruth van Kessel

WEESP - Wie bakt de lekkerste chocoladetaart van Weesp? Dat is de oproep die Stadsherstel Amsterdam aan Weespers doet. Een professionele jury zal op 1 november de winnaar van 'Heel Weesp bakt' aanwijzen. Met deze taartwedstrijd gaat de chocoladeweek 'Chocomania' in de Van Houtenkerk aan de Oudegracht van start.

De organisatie roept Weespers van jong tot oud op om nu al aan de slag te gaan met het perfectioneren van hun lekkerste recept voor de heerlijkste chocoladetaart. En niet alleen verleidelijke taarten mogen meedoen, ook cake, gebak en koekjes mogen meedingen naar de eervolle vermelding 'de lekkerste taart van Weesp'.

Chocomania: een week lang genieten van de verleiding chocolade

De eer beperkt zich niet tot een oorkonde, maar tijdelijk tot een nieuw Weesper product: banketbakker Jacob Wesselman zal tot Sinterklaas het winnende baksel zelf gaan bakken volgens het aangeleverde recept en aanbieden in de winkel aan de Breedstraat. Zo kan heel Weesp proeven van de lekkerste taart van Weesp. Maar eerst moet wel de wedstrijd gewonnen worden: op 1 november kunnen de baksels tussen 12.00 en 13.00 uur aangeleverd worden in de Van Houtenkerk. Een jury bestaande uit Weesper chocolatier Martijn Havekotte, 't Weesperplein en een speciale chocoladegebakdeskundige zal vervolgens de lekkerste taart uitkiezen. Om 16.00 uur wordt de winnaar bekend gemaakt. Meedoen? Dan wel je graag vooraf aanmelden via een email naar zalen@stadsherstel.nl

Chocomania
Wie Van Houten zegt, zegt chocolade. Dus borduurt ook Stadsherstel Amsterdam, als relatief nieuwe eigenaar van de van Houtenkerk graag op deze reputatie voort. Het door hen vorig jaar georganiseerde Chocoladefestival was een groot succes en duurde een maand met allemaal chocoladegerelateerde evenementen en activiteiten in de Van Houtenkerk. Dit jaar kiest men voor een volle week met activiteiten met als rode draad de lekkernij. Chocolade verleidt: in muziek, in gedichten, in smaak, geur en voor het oog. Kortom: Chocomania.
Alle activiteiten op een rijtje. Op zaterdag 1 november is de aftrap met 'Heel Weesp bakt'. Op zondag 2 november komt So What Kinderconcert voor de derde keer naar Weesp. Kinderen worden uitgenodigd om mee te spelen en te dansen met de vijf muzikanten. 'ChocoLoco' heet het speciaal voor Chocomania gearrangeerde concert: beluister hoe hemelse modderklanken, ratelende hagelslag, pralinerende trompetten en meer samenkomen in muziek van Hot Chocolate en James 'Brownie'.

Kinderen lezen hun mooiste chocoladegedicht voor

Na afloop is er warme chocolademelk met brownies toe. Tijdstip van 11.00 tot 12.00 uur. Kaarten zijn te koop aan de deur of via zalen@stadsherstel.nl en kosten 5 euro voor kinderen en 7,50 voor volwassenen.

Op zondag 2 november is er nog meer muziek te beleven. De muzikale Van Houtensalon krijgt een vervolg. Met Gerrie Meyers en Christine Kamp die de piano quatre-main bespelen en Marieke van der Ven die tapdanst. Op het programma staan werken van Moszkovski, Faure, Langlais en Kattenburg. Aanvang: 20.15 uur. Entree 12,50. Kaarten via zalen@stadsherstel.nl.

Weesper chocola

Weesp, Van Houten cacao, Van Houtenkerk, het is allemaal onlosmakelijk met elkaar verbonden. Reden genoeg om dit gegeven jaarlijks te herinneren met een Weesper Chocoladefestival of zoals dit jaar een Chocomania in de van Houtenkerk. Georganiseerd door Stadsherstel Amsterdam, die de kerk in 2009 overnam van de Vrijzinnige geloofgemeeschap NPB en zo het gebouw als gehoorzaal behouden hield voor Weesp.

Dinsdag 4 november serveert Weesper gitarist Christiaan de Jong bij zijn maandelijke Dikke Jassenconcert warme chocolademelk.Tijdstip 12.30 uur. Entree gratis.

Chocoladegedicht
Kinderen tussen de 4 en 12 jaar kunnen tijdens Chocomania hun mooiste chocoladegedicht insturen en meedoen aan de Chocomania Gedichtenwedstrijd. Op woensdag 5 november is van 19.00 tot 20.00 uur de prijsuitreiking in de Van Houtenkerk. Kinderen mogen hun gedicht voorlezen op het podium en natuurlijk is er weer warme chocolade. Gedichten sturen naar Stadsherstel Amsterdam, Chocomania Gedichtenwedstrijd, Postbus 3777, 1001 AN Amsterdam.

Film
Chocoladeaddict? Reserveer dan een plekje aan tafel voor een Chocoladediner in de Van Houtenkerk. 't Weesperplein organiseert op vrijdag 7 november en zaterdag 8 november weer twee pop-up diners met alleen maar gerechten waar chocolade een belangrijk ingrediënt vormt. Na afloop kunnen de gasten nog genieten van de film 'Chocolat', met Juliette Binoche en Johnny Depp in de hoofdrol. De film vertelt het verhaal over een moeder en dochter, die zich vestigen in een conservatief Frans dorpje en daar een chocolaterie beginnen. Reserveren voor het chocoladediner en de film kan op 0294-482820.

Op de slotdag van Chocomania op zondag 9 november verzorgt Weesper Thomas Posthuma met zijn jazzensemble een jazzconcert, feestelijk aangekleed met een hightea. Thomas Posthuma heeft als grafisch ontwerper bij de fabriek van Van Houten meegewerkt aan de verpakkingen van de chocoladeproducten, waarmee de cacaofabrikant wereldfaam maakte. Jazz is zijn andere passie. 't Weesperplein verzorgt de hightea. Kaarten voor het concert en de hightea kosten 16,50 en te reserveren via 0294-482820.

'Wereldwijde belangstelling voor mijn automaten'

Weesp raakt het Automatenkabinet kwijt. Foto: Ruth van Kessel

Vervolg van de voorpagina
Vanwege de opgelegde eisen is Jelle Zijlmans al langer het plezier in het runnen van zijn Weesper Automatenkabinet kwijt. Het stuitte hem echter tegen de borst om zomaar de kleurrijke deur van het museum in de Middenstraat achter zich dicht te trekken. Daarvoor heeft het Automatenkabinet te veel fans, in én buiten Weesp.

Er waren plannen om het museum onder te brengen in het voormalige postkantoor aan de Oudegracht. Zijlmans was bereid zijn collectie te schenken aan de stad Weesp, op voorwaarde dat het stadsbestuur voor een duurzame exploitatie zou zorgen. Op die manier kon het museum voor Weesp behouden blijven. Ook uit dit plan heeft Zijlmans nu de stekker getrokken. "Ik heb een jaar lang mijn stinkende best gedaan, er lag een goed onderbouwd plan op tafel, maar er zat geen enkele voortgang in. Nou ja, dan maar niet."

En nu? Zijlmans: "Ik ga mijn speelautomaten verkopen. Dat betekent dat mijn collectie uitwaaiert over de hele wereld. Ik bezit veel zeldzame exemplaren, waarvoor vanuit Azië en Engeland al veel belangstelling is getoond. Ik heb daar geen haast mee. Ondertussen blijf ik de ruimte verhuren als locatie voor feestjes en andere bijeenkomsten. Of er moet binnenkort weer iemand met een pet op voor de deur staan. Dan stop ik daar ook acuut mee."

Het WeesperNieuws heeft de gemeente om een reactie gevraagd. Een woordvoerder laat het volgende weten: "De gemeente herkent zich niet in de strengere 'aangescherpte' eisen en gaat er vanuit nog steeds met het automatenkabinet in gesprek te zijn. Op korte termijn treden de gemeente en het kabinet nader in overleg".

'Wij kennen alle jeugdspelers'

WTC kijkt terug op opvallend sportief Open Jeugd Herfsttoernooi

Prima sfeertje op Open Jeugd Herfsttoernooi van WTC. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Geen winnaars, maar wel mooie finaleplaatsen voor Weesper tennissers op het Open Jeugd Herfsttoernooi van de Weesper Tennis Club dat afgelopen week gespeeld werd. Maar volgens de toernooileiders zijn alle spelers winnaars: dit jaar was het toernooi opvallend sportief.

Tennis, het is en blijft een mentaal spelletje. Zelf nog maar net de leeftijd van tennisjeugd ontgroeid, kunnen de Open Jeugd toernooileiders Jimmy Schulte (22) en Niels van der Linden (19) zich goed inleven in wat de spelers meemaken op de baan. Is de bal in of uit? Klopt de puntentelling? Hoe jong de spelers ook zijn – in dit jeugdtoernooi tussen de 10 en 17 jaar – ze moeten het met elkaar oplossen. Jimmy en Niels: "Bij discussies zijn er regels om eruit te komen, maar voor jonge kinderen zijn die best ingewikkeld. Het valt ons op dat we dit jaar bijna niet hebben hoeven ingrijpen. Natuurlijk waren er na een wedstrijd wel frustraties en teleurstellingen bij de spelers, maar dat hoort bij tennis. Je moet met tegenslag leren omgaan."

De jonge toernooileiders Jimmy Schulte en Niels van der Linden. Foto: Ruth van Kessel

88 kinderen waren afgelopen week op de Weesper tennisbanen te vinden. De Weesper tennissers waren sterk in de minderheid en vooral kinderen uit omliggende plaatsen als Muiderberg, Bussum en Hilversum kwamen op het Weesper Open Jeugdtoernooi af. Sommigen elk jaar weer, zoals Huizer Florian Kenter die al acht jaar in Weesp grote successen neerzet. Nu 17 jaar, schrijft hij zijn laatste overwinning als jeugdlid bij de enkelpartij in zijn leeftijdscategorie. Hij belooft terug te komen naar Weesp als seniorspeler in het Open Toernooi voor volwassenen. Hij roemt de gezelligheid en de persoonlijke sfeer in Weesp. Jimmy en Niels: 'Daar doen wij als toernooileiding erg ons best voor. We zorgen ervoor dat de spelers en hun ouders zich welkom voelen, maken met iedereen een praatje, zorgen dat iedereen op de juiste baan speelt, troosten als het nodig is en delen complimenten uit." Het duo denkt dat de dagelijkse mail aan alle spelers waar alle hoogtepunten van de dag nog eens de revue passeren, bijdraagt aan de persoonlijke sfeer. Jimmy: "Spelers leren elkaar daardoor echt beter kennen."
Voor Jimmy en Niels was het een nieuwe ervaring dat zij samen verantwoordelijkheid hadden voor de planning. Zo gaan ze steeds meer overnemen van de oudere garde, die dit jaar nog over de schouders van de jongens meekeek. "Het was supergezellig en leerzaam, volgend jaar staan we er weer", zo beloven de twee enthousiaste WTC-ers.

Slechte dag voetbalsters FC Weesp

Foto: Tim van den Akker

WEESP - Een slechte dag voor de voetbalsters van FC Weesp afgelopen weekend. De Weesper vrouwen konden geen potten breken tegen de sterke koploper Monnickendam en verloren met 1-8.

De koploper kon al snel de score openen. Het leek lang of FC Weesp nog wakker moest worden. Voor rust stond het al 0-3 voor de koploper. Na de rust zette Monnickendam door. Waar voor de koploper alles lukte, faalde FC Weesp op alle fronten. Alle kansen voor de tegenstander waren raak, voor FC Weesp kwam er slechts één doelpunt. De eer werd gered door Robien Llorent. Desondanks was FC Weesp allesbehalve tevreden.

Argus deelt punten

WEESP - Een spannend duel voor de korfballers van Argus afgelopen weekend. De Weespers speelden het laatste veldduel van het jaar en pakten een punt tegen concurrent Andijk: 12-12.

Al snel na de start bleek dat de twee ploegen erop gebrand waren om een zege te boeken. Argus kreeg echter al snel een tegenslag te verwerken toen Jelle Witteveen na een duel om de bal op te grond belandde en vervelend op z'n schouder terecht kwam. De Argus-speler moest geblesseerd van het veld. Dat kwam Argus meteen duur te staan; Andijk kwam op een 7-3 voorsprong. Na de rust moest Argus lang hard knokken om terug te kunnen komen.

Waterpoloërs geven les

WEESP - De sport leren kennen en meteen zelf proberen of je talent hebt. De waterpoloërs van Triton hebben afgelopen zaterdag waterpololes gegeven aan Weesper jeugd.

De Weesper waterpoloërs vertelden over het spel en de jeugd kreeg oefenstof voorgeschoteld. Komende zaterdag gaan er weer trainingen van start. De waterpoloërs hopen dat er dan weer veel jongeren naar het zwembad komen. De trainingen starten om 16.30 uur.

Handballers We Have boeken knappe oefenzege

Foto: Yannick uit den Boogaard

WEESP - Met het zaalhandbaljaar voor de deur hebben de handbalsters van We Have afgelopen weekend een knappe oefenzege geboekt. De Weesper handbalsters waren met 16-10 te sterk voor RKDES.


RKDES zorgde voor problemen aan de kant van We Have en zorgde met snel spel voor gevaar. We Have had het spel echter snel onder controle en was vooral technisch beter dan de tegenstander. Met een paar goede aanvallen en doelpunten stapten de Weespers toch met een zege van het veld.

Voor de Weesper handbalsters start het zaaljaar komend weekend. De Weespers spelen dan tegen Leidsche Rijn. De komende weken treft de ploeg onder meer Succes Schoonmaak/VOC, DSOV en SV Zeeburg.