MuiderNieuws

25 juni 2014

MuiderNieuws 25 juni 2014


Provincie steunt fusie

Bloemendalerpolder hoogstwaarschijnlijk wel naar Weesp

MUIDEN - Een belangrijke stap in het proces van de fusie van Muiden, Naarden en Bussum. De provincie Noord-Holland is akkoord. Ook met een grenscorrectie in de Bloemendalerpolder.

Dat heeft Provinciale Staten (het bestuur van de provincie) maandag besloten. Bijna alle partijen gingen akkoord met het plan om Muiden, Naarden en Bussum te laten fuseren tot een gemeente en de Bloemendalerpolder aan Weesp te geven. Die gemeente blijft zelfstandig en als compensatie mag Weesp de hele wijk in de Bloemendalerpolder de komende jaren ontwikkelen.

Muiden is overigens fel tegen die grenscorrectie. De plannen zijn onlangs ook iets aangepast. De zorgboerderij Hoogerlust en het Pippi-Langkoushuis blijven gewoon op Muider grondgebied liggen. Ook Bussum is tegen de correctie, maar de protesten blijken nu dus niet te hebben gewerkt. De fusie van Muiden komt nu snel dichterbij. Bij het akkoord van de provincie zijn ook een groot deel van de zorgen om de KNSF-claim weggenomen.

Linksom of rechtsom, in principe belooft de provincie dat Muiders, Bussumers en Naarders nooit lang de dupe mogen worden van de claims die nog steeds boven de markt hangen omdat er nog steeds geen huis staat op het KNSF-terrein. Het Rijk moet gaan meebetalen. Er moeten nog wel een aantal stappen worden gezet voordat de fusie daadwerkelijk door kan gaan op 1 januari 2016.

Het voorstel wordt nu van de provincie Noord-Holland naar minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken gestuurd. Die gaat ernaar kijken en stuurt het naar verwachting dit jaar nog door naar de Tweede Kamer. Die neemt de uiteindelijke beslissing. Daarna buigt de Eerste Kamer zich er nog over, dat is een formaliteit.

Scholieren in actie voor open Nuonweg

Foto: Pam van Olst

MUIDEN - 42 scholieren uit Muiden en Muiderberg die naar school gaan op het IJburg College hebben de politiek opgeroepen zich in te zetten voor het in stand houden van een veilige fietsverbinding van Muiden naar IJburg.

In een brandbrief aan de colleges van B en W van de gemeenten Diemen, Muiden en Amsterdam stellen de scholieren dat het onverantwoord is om het fietspad langs de Nuonweg op te heffen. Het enige alternatief is het nieuwe natuurfietspad langs het IJmeer. Dat is niet verlicht en te gevaarlijk.

Discussie Nuonweg gaat door

MUIDEN - Ook na een gesprek vorige week van de Diemense wethouder Lex Scholten met zijn Amsterdamse collega Van Poelgeest blijft Scholten bij het besluit dat de Overdiemerweg over het terrein van Nuon eind juli dichtgaat.

Van Poelgeest, tot vorige week wethouder in Amsterdam, concludeert in een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad dat het vanwege de verkeersveiligheid onvermijdelijk is dat de Nuonweg wordt afgesloten zodra de OOIJ open gaat. Dat staat gepland voor 25 juli. In de eerste week van juli is er nog een hoorzitting over het verkeersbesluit van de gemeente Diemen hierover. Dan zullen 120 bezwaarmakers worden gehoord.

300

euro boete krijgt een Muider (43) voor het openbaar tonen van zijn geslachtsdeel in 2012

'Een goed netwerk is voor mij erg belangrijk'

Kool aan de slag als nieuwe wijkagent Muiden

Efred Kool vindt de Sluis de mooiste plek in Muiden. Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Efred Kool is de nieuwe wijkagent van Muiden. Ingrid Arnst is naar Bussum vertrokken en Kool heeft sinds vorige week haar functie overgenomen. Tijd voor een kopje koffie.

Die koffie komt, gelukkig, nog uit een koffiezetapparaat en is vers. Het is een welkom gevoel in de politiepost naast het gemeentehuis. Efred Kool zit tevreden achter zijn bureau. "Dit is een mooie plek", zo vertelt hij lachend.

Efred Kool is nu een week aan de slag als wijkagent. "Mijn werkgebied strekt zich uit van de Maxis aan de ene kant tot de rand van Muiderberg aan de andere kant. Enorm gevarieerd", zo legt Kool uit. Wellicht dat Muiders hem vooral kennen van zijn eerdere politiewerk als biker (politieagent op een mountainbike). "Ik ben ook hier van plan zoveel mogelijk met de fiets te gaan doen. Behalve als het erg slecht weer is", zo grapt hij. Muiden is mooi, Muiden is vooral boeiend. "Ik ben nu bezig met jongerenoverlast op een basisschool in Muiderberg. Samen met netwerkpartners proberen wij de overlast terug te dringen", zo vertelt Kool. Burenconflicten, sociale problemen en verkeer maken daarnaast deel uit van zijn dagelijkse werk.

De koffie is vers op de politiepost. Foto: Christian Pfeiffer

'Mijn belangrijkste doel blijft gewoon boeven vangen'

"Ik steek veel energie in het opbouwen van een goed netwerk. Een goed netwerk kan leiden tot tips die later kunnen worden omgezet in aanhoudingen of het oplossen van zaken. Ik hang spreekwoordelijk boven Muiden en merk problemen op. Die zaken speel ik door naar de organisaties die daar wat mee kunnen. Neem bijvoorbeeld een buurvrouw die constateert dat haar buurman aan het verwaarlozen is. Die melding komt als eerste bij mij binnen en ik zorg ervoor dat de juiste instanties ermee aan de gang gaan. Maar mijn belangrijkste doel blijft gewoon boeven vangen", zo legt Kool uit.

Efred Kool is nu bezig om de horeca-overlast in het weekend aan te pakken. Een probleem dat al lang speelt, voornamelijk in de Weesperstraat. Als de kroegen uit gaan, dan gaan jongeren richting huis en dat gaat met de nodige overlast gepaard.
"Dat heeft voor mij prioriteit. Die overlast moet verminderen. Ik ben nu druk in overleg met de gemeente en de horeca om hier een oplossing voor te vinden." Kool twittert graag over zijn werk. Wie wil weten wat hem bezighoudt kan hem volgen op het account @wijkag_muiden. Elke dinsdag- en donderdagochtend is tussen 9.00 en 12.00 uur ook de politiepost open aan Het Anker.

'Horeca-overlast Weesperstraat heeft voor mij prioriteit'

KNSF-plan akkoord, Buitenhaven niet

MUIDEN - Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Holland zijn positief over het bouwplan voor het KNSF-terrein. Het plan voor de Buitenhaven moet worden aangepast.

Dat heeft het dagelijkse bestuur van de provincie vorige week besloten. Voor het bouwplan De Krijgsman op het KNSF-terrein is een positief advies. "We verzoeken de gemeente Muiden om aandacht te besteden aan de openheid van het gebied rondom de Westbatterij en het resterende stuk veenweidelandschap in de oksel van de dijk bij het fort. Daarbij verzoeken wij Muiden te onderzoeken hoe zij de landschappelijke en cultuurhistorische waarden van het gebied zo goed mogelijk in het plan kunnen opnemen", aldus de provincie.

Over het plan voor de Buitenhaven is Gedeputeerde Staten negatief. "Het plan ligt op een zeer kwetsbare locatie binnen de Stelling van Amsterdam aan de voet van de Westbatterij. GS vragen zich af of het plan de landschappelijke en cultuurhistorische waarden ter plaatse voldoende behoudt en versterkt." Ook zijn er twijfels over de zichtlijnen en de verkeersbelasting. De provincie wil dan ook dat dit plan wordt aangepast.

Muiden in kaart door Zonatlas

MUIDEN - Kunnen er zonnepanelen op het dak en wat is dan de opbrengst? Voor Muiden is de website Zonatlas.nl online.

Via de site kan vrij snel een inschatting worden gemaakt of het rendabel is om zonnepanelen op het dak te laten plaatsen. De website neemt bij de berekening een aantal variabelen mee en geeft een inschatting hoeveel zonnepanelen ongeveer opbrengen. Dat Muiden nu te vinden is, komt doordat heel Noord-Holland in een klap in kaart is gebracht. Dat gebeurde in opdracht van de provincie.

Boot gestolen uit Trekvaart

MUIDERBERG - In de nacht van woensdag op donderdag is uit de Naardertrekvaart een boot gestolen.

De boot, een witte polyester motorsloep van het merk Princess werd tussen acht uur 's avonds en zeven uur 's ochtends meegenomen. Aan de boot zat een 30 pk buitenboordmotor. De politie zoekt getuigen.

Muider met scootmobiel de sloot in

Foto: Christian Pfeiffer

Brandweerlieden hebben vrijdagochtend in Weesp een man uit Muiden op een scootmobiel bevrijd die een sloot aan de Utrechtseweg was ingereden. De Muider raakte niet gewond. Volgens een omstander reed de man op de Utrechtseweg en kwam met een wiel in de zachte berm. Omdat de dijk daar steil afloopt, verloor hij de macht over het stuur en duikelde de naastgelegen sloot in. De opgetrommelde brandweerlieden vonden hem in de sloot. Met hulp van ambulancebroeders werden de man en zijn scootmobiel uit de sloot gehaald.

Barbara Mounier

Beroep: journalist en taaltrainer
Muider sinds: 2005
Leeftijd: 41

Wat is Hart voor Muiderberg?
"Een stichting die zich inzet voor het beheer en behoud van de leefomgeving van Muiderberg. Klinkt deftig, maar het betekent dat we opkomen voor de mooie plekken in ons dorp."

Weet u een betere plek voor het hockeyveld?
"Wat dacht je van een sportcomplex waar we kunnen voetballen én hockeyen? Als we dat combineren, zijn we flexibeler."

Wat heeft u met Duitsland?
"Ik werk in Nederland en in Duitsland op het gebied van taal, media en cultuur. Met een Nederlandse vader en een Duitse moeder spreek ik beide talen even goed."

Wat houdt u verder bezig?
"Netwerkbouwers. Met Marjolijn Bruurs verzorg ik social-mediamanagement en online communicatie. We zijn in mei begonnen en het loopt goed."

Wat weet bijna niemand over u?
"Voor een documentaire maakte ik een afspraak in Berlijn met de voormalige baas van de Stasi. Als geintje deed ik een beige regenjas aan en een roos in mijn knoopsgat. Hij ook."

Welk boek ligt er op dit moment op uw nachtkastje?
"'De Boerenoorlog' van Martin Bossenbroek. Super geschreven, helaas bijna uit."

Favoriete plek in Muiderberg?
"Ik heb er wel 100, ik noem er twee. Het strandje bij De Maar. En het uitzicht vanaf de Googweg als je het dorp in komt."

Welk lokaal nieuws houdt u bezig?
"De bouwplannen rond het KNSF-terrein. En de politieke besluitvorming daarover. Wat een brevet van onvermogen!"

Als je een dagje burgemeester van Muiden was, dan…
"…zou ik meteen van Zutphen naar Muiden verhuizen. Of, leuker nog, naar Muiderberg!"

Verder nog iets leuks…?
"Ik heb de hoofdprijs gewonnen in de loterij op de braderie! Ik mag mee met de rondvaartboot door Naarden-Vesting, met een verrassingsconcert van Noot voor Noot. Lachen, toch?"

Jubilerende Meiden zingen op Midzomeravondpicknick

Koor kijkt terug op geslaagd jubileumjaar

De Meiden van de Kade zingen op picknick. Foto: Ellen Roijaards

MUIDEN – Voor de Meiden van de Kade startte het jubileumjaar in augustus 2013 op de Herengracht met een optreden tijdens het Spieringfestival. De afsluiting vond zaterdag plaats in de tuinen van het Muiderslot tijdens de Midzomeravondpicknick.

Maar er was meer, veel meer. Want het koor verzorgde ook de afsluiting van de Muider Kunstroute in de kerk aan de Herengracht, zij traden op tijdens het korenfestival in Weesp, de korendagen in Paradiso en in de haven van Muiden tijdens de traditionele Vlaggetjesdag. Ook gaven zij het startsein van de informatiebijeenkomst over de fusie tussen de gemeentes Bussum, Naarden en Muiden.

Hoogtepunt van dit jaar was het jubileumconcert voor een uitverkochte en bomvolle zaal van stadscafé Gieling dat werd afgesloten met een klein feestje. Als afsluiting van het jubileumjaar zongen de Meiden dus afgelopen zaterdag in de tuinen van het Muiderslot. Zij waren onderdeel van de muzikale invulling van de Midzomeravondpicknick op zaterdag 21 juni. In de boomgaard was het gezellig druk met veel publiek.

Uitleg over gevaren bouwverkeer

Kinderen op gevaren vrachtwagen gewezen. Foto: Eigen Foto

MUIDEN - Omdat er in de omgeving van Muiden hard wordt gewerkt aan de nieuwe A1 hebben de aannemer en Rijkswaterstaat vorige week maandag op de Oranje Nassauschool uitleg gegeven over de gevaren van vrachtverkeer.

Op sommige locaties kruisen de vrachtwagens het reguliere verkeer. Niet alle kinderen zijn zich ervan bewust dat een vrachtauto een fietser niet altijd kan zien. Vandaar dat de dode hoek is meegenomen in het Veiligheidsproject van de school.

Jongerenwerk zeilt

MUIDEN - Jongerenwerk Muiden gaat volgende week woensdag weer zeilen.

De afgelopen jaren was het altijd een drukbezochte activiteit. Iedereen tussen de 10 en 16 jaar mag mee. Het Jongerenwerk heeft de schipper van de Anna en zijn bemanning bereid gevonden dit jaar weer het water op te gaan. Na afloop is er een barbecue.

Om alles goed te kunnen regelen moeten kinderen zich van tevoren opgeven. Dat kan via Jeugdwerk Muiden, Remon Popelier: rpopelier@versawelzijn.nl.

Diner op de Herengracht

MUIDEN - De Herengracht is zaterdag het toneel van het Herengrachtdiner.

Het idee is afkomstig van de Serviceclubs Rotary Weesp - Vechtstreek Noord en Lions Muiden Weesp Vechtmond in Muiden. De opbrengst komt geheel ten gunste aan de Stichting Het Vergeten Kind.

De Herengracht in Muiden wordt weer feestelijk aangekleed. Er kan worden genoten van de heerlijkste gerechtjes en drankjes en dit alles onder muzikale begeleiding. Restaurateurs uit Weesp en Muiden - Minevitus uit Weesp en Della Nonna en Graaf Floris uit Muiden - doen mee en er is een loterij met prijzen. Het evenement gaat om 18.00 uur van start en zal tot 23.00 uur duren. Kaarten kosten een tientje en zijn verkrijgbaar aan de kassa op de Herengracht te Muiden.

Muiderbergers winnen Pampuscup

MUIDERBERG - De jaarlijkse golfderby om de Pampuscup is dit jaar voor de tweede keer op rij gewonnen door de golfers uit Muiderberg.

Op golfbaan Naarderbos traden 17 juni meer dan dertig golfers uit Muiden en Muiderberg aan om met hun drives, chips en putts in zo min mogelijk slagen holes te winnen. In de ochtend speelden de teams in tweetallen tegen elkaar in de zogenaamde 9 holes foursomewedstrijd.

In de middag speelden de spelers uit Muiden en Muiderberg onderlinge 18-holeswedstrijden in matchplay. In totaal werden 14 wedstrijden gespeeld. Muiderberg trok wederom aan het langste eind met een eindstand van 14,5 tegen 12,5 punten, waarmee de Pampuscup ook de komende 12 maanden in Muiderberg zal staan.

De Terp verwelkomt nieuwe directeur

Foto: Ruth van Kessel

Met de overhandiging van een symbolische sleutel verwelkomden leerkrachten en kinderen van basisschool De Terp vrijdag hun nieuwe directeur Rutger Slok. Sjoerd Zwaan nam op datzelfde moment afscheid van zijn school; hij gaf zes jaar leiding aan het team. Slok komt uit Diemen en was de laatste drie jaar schooldirecteur op een basisschool in Amsterdam-West. Zwaan gaat met vervroegd pensioen en heeft er 41 jaar in het onderwijs op zitten, waarvan 37 jaar in Weesp. De overdracht van De Terp aan de nieuwe directeur vond plaats tijdens het jaarlijkse zomerfeest.

Bestolen in eigen huis

WEESP - Een 86-jarige Weesper is maandagmiddag in zijn huis aan de Utrechtseweg bestolen door een man die aan de deur kwam. De politie blijft waarschuwen om alert te zijn.

Bij de oude man werd rond kwart voor twee in de middag aangebeld door een man die een verhaal afstak over boten. De Weesper liet hem binnen. Achteraf bleek hij te zijn bestolen van zijn portemonnee met daarin zijn pinpas, rijbewijs en paspoort.

Van de dader is weinig bekend, behalve dat het een man was met een breed, groot postuur, lichtgetinte huidskleur, tussen de 30 en 45 jaar en brildragend. Hij vertrok in een auto. De politie is op zoek naar meer informatie over de zaak. Getuigen kunnen bellen op 0900-8844. Verder waarschuwt de politie om alert te blijven voor oplichters die aan de deur komen.

Zone betaald parkeren Achtergracht verdwijnt

WEESP - Op een deel van de Achtergracht hoeft binnenkort negen maanden lang niet betaald te worden om te parkeren. De gemeente heft de betaaldparkerenzone bij de Albert Heijn tijdelijk op.

Nu moet er nog betaald worden op het deel tussen de Albert Heijn en de Breedstraat. Omdat er gebouwd gaat worden heeft de gemeente besloten er een blauwe zone van te maken. De borden worden op korte termijn weggehaald.

Er mag straks een uur worden gestaan als er een parkeerschijf achter de ruit wordt neergelegd: van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur en op koopavond tot 21.00 uur.

'Een mooi mens, altijd druk bezig - vooral voor een ander'

Dirk Wagenaar (82) overleden

Dirk Wagenaar in 2006.

WEESP - Op 82-jarige leeftijd is vrijdag Dirk Wagenaar overleden. 'Er is een Weesper doodgegaan', zo staat er veelzeggend boven zijn overlijdensbericht.

Dirk (niemand noemde hem meneer Wagenaar) werd geboren in Amsterdam. In 1949 kwam hij in Weesp wonen. Hij werd hier actief op allerlei gebied. Van de Roeivereniging tot de Kreatieve Groep en van het S&B-feest tot Radio Weesp. Ook was hij in het feestjaar 2005 een van de steunpilaren. Drie decennia eerder was hij betrokken bij woningbouwvereniging AWWV en de inrichting van de wijk Aetsveld. Het botste soms ook wel eens met Dirk. In het WeesperNieuws zei hij daarover: "Ik heb wel eens dingen verkeerd aangepakt. Maar dat is niet erg, daar leer je van." Dat paste bij zijn motto om nooit terug te kijken, altijd vooruit.
Michel van Gemert van het discussieprogramma Rondje Weesp op Radio Weesp reageert aangeslagen op de dood van zijn mede-panellid: "Dirk was een mooi mens. Altijd druk met van alles, altijd bezig - en dan vooral voor een ander." Dirks dood kwam onverwachts. Hij wordt morgen (donderdag 26 juni) gecremeerd.

Opgepakt voor inbraak

WEESP - Een 22-jarige Weesper is vrijdag opgepakt omdat hij wordt verdacht van een inbraak in een huis aan de Frans Halsstraat een dag eerder.

Volgens de politie werd er tussen donderdagmiddag en vrijdag ingebroken vanaf het balkon. Er werden onder meer een televisie, een iPad en een computer meegenomen.

Na onderzoek kon de politie de volgende dag, op vrijdag, de Weesper aanhouden in Amsterdam. Hij wordt ervan verdacht de inbraak te hebben gepleegd. Het onderzoek loopt nog.

Johan Mulder Haardesign dicht

WEESP - Kapsalon Johan Mulder Haardesign sluit voorgoed de deuren. Afgelopen zaterdag is er voor het laatst geknipt in de bekende zaak aan het Binnenveer.

In een advertentie in het WeesperNieuws hebben Letta en Ivar Mulder alle klanten bedankt voor de afgelopen 25 jaar. Eigenaar Johan Mulder overleed plotseling in 2013. Twee weken geleden opende de voormalige bedrijfsleider van Johan Mulder, Patricia de Haan, haar eigen zaak aan de Nieuwstad. Zij nam bijna het voltallige team van Johan Mulder Haardesign mee.

Lüken wethouder in Blaricum

WEESP - Ben Lüken is geïnstalleerd als wethouder in Blaricum. Hij was daar al eerder wethouder en daarvoor ook in Weesp.

CDA'er Lüken gaat zich richten op het Sociaal Domein, Onderwijs, Subsidiebeleid en Agrarische Zaken. Voor Ben Lüken is 'ontheffing van het vereiste van ingezetenschap' verleend; hij woont nog steeds in Weesp. Ben Lüken was eerder wethouder in Weesp en tussen 2006 en 2010 wethouder in Blaricum.

Team TTW 9e in Stein

WEESP - Team TTW is zaterdag in Stein als 9e geëindigd tijdens de Eredivisiewedstrijd over de sprintafstand. Milan Brons debuteerde voor het Weesper triatlonteam.

Verder kwamen in actie: Barry Dooper, Chris Brands en Mark Hamersma. Barry bewees dat het lopen zijn specialisme is en kwam uit het achterveld naar voren. Hij pakte met een eindsprint de 49ste plek. Mark was echter de beste van het stel en vestigde zich in de top 15.

Zomermarkt

BUSSUM - De ondernemers van de Spiegelstraat in Bussum houden op zondag 29 juni een zomermarkt.

De organisatie is enthousiast: "De belangstelling voor de zomermarkt is groot. Er zullen meer dan 70 kramen te vinden zijn met een zeer grote diversiteit aan leuke zomerartikelen."
De zomermarkt kent ook diverse activiteiten. Zo is er een springkusssen, een wijnterras en een workshopplein. Blaaskapel De Fluutjes zal voor de vrolijke noot zorgen.

De liften op Naarden-Bussum doen het!

Veel belangstelling bij de openingshandeling. Foto: Bob Awick

NAARDEN/BUSSUM - Na jaren wachten was het vrijdag zover: station Naarden-Bussum beschikt over twee liften van en naar de perrons.

Reizigers die slecht ter been zijn of die veel bagage bij zich hebben, hoeven niet meer de trap te nemen op het oude station. De liften zijn in stijl gebouwd. Het duurde zo lang door terugkerende problemen met het grondwater. Onder toeziend oog van vele Naarders en Bussumers nam Willem Wijt vrijdag de liften in gebruik namens de verenigde ouderenbonden.

'Van vrome plaatjes houd ik niet, ik wil mensen prikkelen'

De Laurentiuskerk hangt en staat de komende twee maanden vol met kunst van pater Jan Haen. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Pater Jan Haen gooit de deuren van de katholieke kerk aan de Herengracht weer open. Nu hier geen kerkdiensten meer worden gehouden, kan hij het monumentale pand mooi gebruiken voor een overzichtstentoonstelling van zijn kunstwerken.

Vanwaar deze expositie?
"Ik ben nu 70 en vond het tijd om te laten zien wat ik allemaal heb gedaan en hoe mijn ontwikkeling is geweest als kunstenaar, als eestelijke en als mens. Letterlijk, want er zitten ook zelfportretten bij."

'Bij de marine leerde ik luisteren. Mijn verhaal boeide die jongens niet'

U bent uw eigen muze?
"Nee hoor! Het zijn er maar vijf of zo. Het zijn momentopnamen van mijn leven, ze laten zien wie ik toen was. Als ik ze nu zie, weet ik meteen wat me toen bezighield."

Wat krijgen we nog meer te zien?
"Mijn leven als geestelijke, mijn verzet tegen de apartheid in Zuid-Afrika, mijn tijd in het klooster... het komt allemaal terug in mijn werk. Mijn religieuze betrokkenheid is duidelijk, maar ik houd niet van vrome plaatjes. Ik wil mensen prikkelen en verrassen. Prima als dat discussies oplevert."

'Door mijn verzet tegen rassenhaat werd ik Zuid-Afrika uitgezet'

Jan Haen: priester of kunstenaar?
"Mijn werk als geestelijke en mijn kunst zijn met elkaar verweven. Ik heb van jongs af aan getekend en geschilderd. Op wat lesjes na ben ik autodidact. Je moet durven experimenteren en dat durf ik - zowel in stijlen als in materialen."

Hoe kreeg u al uw werk op één plek?
"Een aantal belangrijke kunstwerken is helaas niet in de kerk te zien: mijn muurschilderingen en glas-in-loodramen. Ik heb daar wel foto's van hangen."

Wat gaat er met al dit werk gebeuren?
"Het meeste wordt verkocht voor het goede doel. Mensen kunnen een schilderij of object reserveren in ruil voor een gesloten envelop. Of daar nu 1 euro of 2000 euro inzit, doet er niet toe. Alhoewel, ik hoop natuurlijk op een mooie opbrengst. Maar het gaat erom dat mensen zelf bepalen hoeveel ze kunnen missen."

U bent opgegroeid in Zuid-Afrika?
"Ik was een kind en wist niet beter, maar op een gegeven moment werd ik wel erg geconfronteerd met rassenhaat. Daar verzette ik me tegen in mijn tekeningen en schilderijen. Als studentenpastor op de universtiteit van Pretoria sprak ik met blanke studenten over apartheid. Mijn werkzaamheden als geestelijke maakten het me mogelijk discriminatie bespreekbaar te maken."

Kunst in de kerk

De tientallen kunstwerken van pater Jan Haen zijn van dinsdag 1 juli tot en met zondag 31 augustus te zien in de Laurentiuskerk aan de Herengracht. Elke zaterdag- en zondagmiddag kunnen mensen binnenlopen. Jan Haen is zelf aanwezig en geeft desgewenst toelichtingen en rondleidingen. De expositie op een andere dag bezoeken kan op afspraak met de kunstenaar: haen.jan@gmail.com of 0294 - 430332.

Dat heeft u niet in problemen gebracht?
"In 1978 ging ik met verlof naar familie in Nederland. Tijdens dat bezoek kreeg ik bericht dat ik niet langer welkom was in Zuid-Afrika. Daar zat ik dan. Ik had hier wel familie, maar verder had ik toen niks met dit land. Het was een zware tijd. Ik moest me helemaal opnieuw oriënteren en bedenken wat ik met mijn toekomst wilde."

Wat werd het?
"Ik ben als vlootaalmoezenier bij de marine gaan werken. In Zuid-Afrika had ik vooral kerkelijk werk gedaan en nu belandde ik op een schip op zee met 250 jongens die amper bezig waren met God en het geloof. Wat doe ik hier, heb ik me in het begin heel vaak afgevraagd."
Wat was het antwoord?
"Ik moest leren luisteren. Ik had altijd een verhaal te vertellen, maar daar zaten ze op dat schip helemaal niet op te wachten. Het opende mijn ogen: iedereen heeft een verhaal en naar die verhalen moest ik leren luisteren. Ik ben uiteindelijk zestien jaar bij de marine gebleven en kijk daar tevreden op terug. Toen ik met pensioen ging, woonde ik al in Weesp. Ik ben hier blijven wonen en als vrijwilliger bij de parochie van Weesp en Muiden aan de slag gegaan."

'Nu al schade en 't ergste komt nog'

De plek van de gesloopte brandweerkazerne Foto: Marieke van Veen

WEESP - Omwonenden van de gesloopte brandweerkazerne houden hun hart vast. De sloop bracht al de nodige schade en overlast met zich mee, maar hoe gaat dat straks als er geheid en gebouwd moet worden ten behoeve van het nieuwe winkelgebied?

Toen begin mei de sloop van de oude brandweerkazerne aan de Achtergracht van start ging, was het voor de bewoners van de Achtergracht, Singelstraat en Emmastraat wel even slikken. De deuren en kozijnen stonden soms te trillen in de sponningen en hier en daar gleed er een dakpan van het dak.
Bij Norman Pondman aan het eind van de Emmstraat ontstond er zelfs een rioolbreuk (zie p7). Hij kampte lange tijd met stankoverlast en heeft uiteindelijk de buizen onder het huis en de tuin moeten laten vervangen en herstellen: "De hele tuin lag open. Het was hier een bouwput."
Hij vreest straks nog veel meer schade als de herontwikkeling van het winkelgebied begint. "Aan de kant van de huizen wordt trillingsarm geheid, maar de rest gaat op de gebruikelijke hydraulische manier. Het is wachten op nog meer problemen. Dit zijn allemaal oude huizen, gebouwd op huiden. Verzakkingen zijn bijna niet te voorkomen."

De gemeente Weesp vertrouwt op een goede afloop. Een woordvoerster laat weten dat het palenplan voor de nieuwbouw een uitgekiend plan is, gemaakt op basis van richtlijnen en zorgvuldige analyses: "Enerzijds om de overlast te beperken, anderzijds om schade te voorkomen. Dat is ook een eis van de verzekering van de aannemer." Mocht er toch schade zijn of nog ontstaan? "Dan is de aannemer hiervoor verzekerd. Vanuit deze verzekering zullen schadegevallen behandeld worden."

Bruisend weekend: Lappendag en muziek

Winkeliers zetten in koopweekend Weesp op haar kop

Reuring op straat. Foto: Marieke van Veen

WEESP - Een gezellig weekend en veel reuring op straat. Dat is de wens die de Weesper winkeliers voor ogen hebben met hun inmiddels traditionele Lappendagen. Naast de kraampjes met aantrekkelijke koopjes voor de winkels is er volop muziek in de stad en zijn er voor kinderen leuke activiteiten.

En dat maakt winkelen in Weesp dit weekend wel een heel gezellige onderneming. Voor het hele gezin is er van alles te doen.

Zaterdag tot 17.00 uur
Lappendag:
Kramen met koopjes bij de deelnemende winkels

Voetbalattracties vanaf 12.00 uur op het Weesperplein:
Levend tafelvoetbalspel
Gatengoal
Voetbalspringkussen

Theater:
Als start van de kaartverkoop voor de Theatertour 'Kan ik u helpen?' van De City speelt (zie elders op deze pagina)

Oranje suikerspinnen

Zondag van 13.00 tot 17.00 uur
Lappendag:
Kramen met koopjes bij deelnemende winkels

Muziek:
Jazzduo Bejazzed loopt zingend rond in het centrum
Zangeres Black Pearl Zumba geeft concert op podium in de Slijkstraat

Theater:
Zone 1380 acteert met theateractiviteiten in de binnenstad.
Kinderknutselen aan de Nieuwstad

Grachtenconcert aan de Nieuwstad georganiseerd door Minevitus en de Amstelstroom (zie deze pagina)

Medeorganisator Nathalie Scheffer van kinderboekenwinkel De Kleine Prins heeft veel zin in het weekend: "Nu nog duimen dat het weer meewerkt! We willen meegeven aan het publiek dat winkelen in Weesp gewoon heel erg leuk is."

Muziek in alle soorten en smaken

Grachtenconcert aan de Nieuwstad

Vorig jaar was het genieten van zon en muziek. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Ook het Grachtenconcert belooft een nieuwe traditie te worden in Weesp. Op zondagmiddag geeft een grote variatie aan muzikanten een kort optreden op de Groenebrug aan de Nieuwstad. Bij de initiatiefnemers Minevitus en Amstelstroom is het dan goed toeven op het terras, maar zomaar zitten op het gras en luisteren naar muziek is natuurlijk ook een mogelijkheid. Het Grachtenconcert begint om 13.00 uur en duurt tot 20.00 uur.

De herinnering aan het debuut van het Grachtenconcert vorig jaar ligt nog stevig in de herinnering: wat was het toen mooi weer en wat was het genieten van de muzikale klanken van toen vooral Weesper bands. Dit jaar komen de bands weer uit Weesp, maar ook van buiten Weesp maken muzikanten hun opwachting. Op het terras worden speciale concertgerechten geserveerd voor de lunch of diner. Onder het winkelend publiek wordt op vrijdag en zaterdag een lunchbon voor Minevitus verloot, uitsluitend in te wisselen op deze zondagmiddag.

Het programma:

13.00 - 13.35 uur
Nova Forte: klassiek ensemble

13.50 - 14.30 uur
Combo Roy Mock: jazz

14.45 - 15.15 uur
Ricardo Sivamarc: Spaanse gitarist en zanger

15.30 - 16.05 uur
Weesper Saxofoon Kwartet: pop, jazz en licht klassiek

16.20 - 17.00 uur
Turning Tides: soul&funk

17.15 – 17.50 uur
Exclamation en Saxofonist Robbin Snip: hiphop

18.05 – 18.40 uur
Funtastic: popkoor (50/60 koorleden)

19.00 – 19.45 uur
Master Stu: Entertainment, pop, jazz en Amsterdams

WDO introduceert het koopweekend

Elk laatste weekend wordt koopweekend. Foto: André Verheul

WEESP - Voortaan is elk laatste weekend van de maand een officieel koopweekend in Weesp. Dat heeft de WDO besloten na een enquête onder haar leden en dat betekent dat het grootste deel van de winkels in dat weekend op vrijdag doorlopend open is tot 20.00 uur, op zaterdag tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Met dit besluit willen de winkeliers meer duidelijkheid verschaffen over de openingstijden van de winkels in de binnenstad. De eenduidigheid was de laatste jaren ver te zoeken. Pogingen tot afstemming en daarmee de duidelijkheid voor de winkelende klant stierven vaak een stille dood. De WDO stelde per jaar een aantal vaste koopzondagen vast, maar omdat dat voor andere detaillisten niet ver genoeg ging, openden zij al langer op de laatste zondag van de maand hun winkeldeuren. Voor het winkelend publiek was het een verrassing welke winkel er open was en welke niet.

De koopavond op de reguliere vrijdagavond wordt per direct afgeschaft en alleen in het koopweekend in het laatste weekend van de maand zijn de winkels op vrijdagavond doorlopend open tot 20.00 uur. De meningen over de kracht van de koopavond zijn verdeeld. Sommige winkeliers betreuren de afspraak dat de koopavond een poos geleden werd teruggebracht van 21.00 naar 20.00 uur en sommige zien liever een wekelijkse koopavond. Woordvoerster voor de WDO Karin Wesselman: "Het staat winkeliers vrij om nog steeds open te gaan op vrijdagavond, maar het besluit om extra openingstijden te bundelen in een maandelijks koopweekend wordt door de grootste groep onderschreven. We volgen de landelijke trend: koopzondagen worden beter bezocht dan koopavonden. We hopen met dit besluit de eenheid te vergroten."

Voorverkoop: 'Kan ik u helpen?'

'Tortellini' in juni 2013. Foto: Ruth van Kessel

WEESP - Tijdens de Lappendag op zaterdag start De City Speelt met de voorverkoop van hun nieuwste culinaire theatertour. De voorstelling 'Kan ik u helpen?' is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de winkeliers en wordt in drie weekenden van september gespeeld.

Om hun nieuwste productie onder de aandacht te brengen voeren de acteurs van De City Speelt op zaterdag kleine theaterstukjes op. Voor het winkelende publiek de kans om zich te verzekeren van een plekje aan tafel in de theatertour 'Kan ik u helpen?'

De theatervoorstelling biedt het publiek een spannende ontdekkingsreis door Weesp. Achter bekende deuren liggen onbekende verhalen: wat speelt zich erachter af? Verschillende scènes passeren de revue. Tot slot ziet het publiek zich terug als gast bij het afscheidsdiner van een winkelier die met pensioen gaat. Deze scène speelt zich af in een restaurant. Onder leiding van een gids zwerft het publiek door de binnenstad en ziet niet allemaal dezelfde scènes. Het slotdiner aan het einde van de voorstelling wordt verzorgd door verschillende restaurants. De theatertour wordt negen keer georganiseerd in de weekenden van 12, 19 en 26 september (op vrijdag, zaterdag en zondag).
De culinaire theatervoorstelling 'Tortellini' die vorig jaar in juni werd uitgevoerd was een groot succes en binnen twee weken uitverkocht. Door de voorstelling nu in drie weekenden op te voeren, hoopt De City Speelt een groter publiek te bereiken.

Van de lezers

Schansen (1)
Op weespernieuws.nl staat een prachtige foto van de Draaiersschans, het lijkt wel een sprookje. In de discussie over de schansen wordt er, nu het einde van het schansenplan nadert, soms wel erg vreemd gereageerd. Het huidige college wil - volgens mij zeer terecht - van het schansenplan af. Als dan een voormalig collegelid de huidige coalitie gaat verwijten 'machtspolitiek' te bedrijven, dan neem je de democratie niet erg serieus. Schapen op de schansen is ook zoiets: eerst hebben wij een hondenbeleidsplan geïntroduceerd en van de schansen speelruimten voor kinderen gemaakt. En dan zouden wij die schansen gaan bevuilen met uitwerpselen van schapen? Schapen die ook nog eens voor de verspreiding van teken en ziekten kunnen zorgen. De resultaten van de Nieuwe Achtkant en de adviezen van experts houden mij bij mijn opvatting: weg met die grijze klaagmuur en handen af van de schansen.
Hein Stulemeijer

Schansen (2)
In de politiek helpt het te denken in kansen in plaats van in problemen. Je bereikt meer. Donderdag stemt de gemeenteraad over de toekomst van het schansenplan. Afgelopen week hebben WSV de Vecht, de Historische Kring Weesp en Niek Roozen een vurig pleidooi gehouden om het schansenplan door te laten gaan. Niek Roozen heeft een voorstel gedaan om het plan aan te passen. Een compromis tussen het huidige plan en niets doen, waarbij ook nog eens de door iedereen gehate betonnen kolos op de Nieuwe Agtkant wordt aangepakt. Als een bewoner van Weesp met buitengewoon veel verstand van zaken zelf een plan maakt en dat aan de commissie presenteert, dan noem ik dat een burgerinitiatief. Ik had verwacht dat de nieuwe coalitie, die zo vol is van participatie en burgerinitiatieven, enthousiast de discussie was aangegaan. Maar nee: geen vragen, geen discussie, wegstemmen en snel vergeten leek het motto. Ik ben verbaasd over deze houding en zie een vorm van machtspolitiek die niet past bij de ambitie van deze coalitie. Daarom zou ik WSP, GroenLinks en PvdA willen oproepen om in de geest van het nieuwe bestuursakkoord te handelen. Daar staat: "Als bestuur zijn we gastvrij en luisteren we naar de initiatieven vanuit de samenleving. De initiatieven zullen door ons worden getoetst op haalbaarheid." Ik zou zeggen, hou je aan deze belofte, ga om te beginnen met de gemeenteraad en Niek Roozen in discussie en kijk of we tot een compromis kunnen komen die voor iedereen acceptabel is. Grijp deze kans.
Christian Zierleyn, D66 Weesp

Schansen (3)
Flora- en Faunabescherming Weesp is verheugd dat de nieuwe coalitie de visie heeft om de schansen met rust te laten, dit vanuit het oogpunt van natuurbehoud. Conserverend onderhoud is voldoende. Buiten het feit dat het onwenselijk is om de schansen te reconstrueren, is het ook juridisch niet haalbaar. In februari jongstleden heeft de rechtbank bepaald dat de gemeente in geval van reconstructie dient te beschikken over ontheffingen, maar die ontheffingen zullen voor dat plan nooit worden verleend. De schansen vormen een essentieel leefgebied voor vele beschermde soorten. Het idee van landschapsarchitect Niek Roozen om de boel op te strakken geeft blijk van weinig kennis van zaken. Tekeningen maken kan hij, maar verstand van natuurwaarde ontbreekt. Dat is al eerder gebleken bij Uiteraard Uitermeer. Het valt ons op dat de voorstanders van de omstreden plannen simpelweg niet willen horen dat er wettelijke beperkingen zijn als gevolg van de functie die de schansen momenteel vervullen. Het is een verstandig besluit van de coalitie om de stekker er uit te trekken. Het negeren van de wet leidt tot nog veel hogere kosten. Als de gemeente eerder naar onze stichting had geluisterd, dan had dat de gemeenschap een hoop geld bespaard.
Flora- en Faunabescherming Weesp

Kruising
Dat de kruising op de N236 klaar is lijkt heel goed en snel, maar helaas zijn de nieuwe stoplichten nog niet goed afgesteld. Met als gevolg dat er maandagmiddag om 17.30 uur een enorme rij auto's stond op de Prinses Irenelaan die Weesp wilde verlaten; de rij stond tot voorbij de Roskambrug. Zelf stonden we vanmiddag om 14.00 uur al in de rij vanaf de bocht met de Van Houtenlaan om richting Hilversum te komen. Het duurt verschrikkelijk lang voor het licht groen word en dan kunnen er net drie auto's door. Hopelijk wordt dit snel beter afgesteld.
M. Pos

Weerbericht

Vanaf het weekeinde wisselvalliger, vrij koel
Een hogedrukgebied boven Noord-Europa is aanvankelijk bepalend voor het weer. Het zorgt voor een paar droge dagen die iets warmer zullen verlopen. In het laatste weekeinde van juni komt een Atlantisch lagedrukgebied naderbij. Het trekt via de Britse eilanden over Nederland naar het oosten. De buienkans neemt daardoor sterk toe. Het wordt dan wederom vrij koel.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag worden zonnige perioden verwacht. Het blijft droog. Er waait een zwakke tot matige zuidoostenwind. Het wordt 20 à 21 graden. Ook vrijdag schijnt naar verwachting eerst de zon nog geregeld. In de loop van de dag komt er meer bewolking. In de namiddag of avond neemt de kans op een bui toe. Bij een matige zuidoostenwind wordt het 21 à 22 graden.

Het weekeinde
In het weekeinde moet gerekend worden op wisselvalliger weer. De kans op enkele buien neemt verder toe. Met name op zaterdag is die kans vrij groot. De bewolking voert de boventoon maar af en toe is er ook ruimte voor zonneschijn. Er waait een matige westenwind. De nachtelijke minima schommelen rond 11 graden. In de middag wordt het circa 19 graden.

Weetje
De zomermaand juni is qua temperatuur en hoeveelheid zonneschijn dit jaar geen opvallende maand. Wel is het veel te droog. Opvallend is dat maart tot dusver de zonnigste maand is dit jaar met 203 uur tegen 120 uur normaal. De stand in deze juni staat momenteel op circa 175 uur. Normaal is 195 uur over de gehele maand. Zeer zonnig was juni 2010 met 280 uur.

Foto: Marieke van Veen

Wij gaan het dit keer eens hebben over merklappen. Nooit van gehoord hoor ik u al zeggen. De definitie van een merklap is 'een borduurwerk dat vaak werd geproduceerd als een test van iemands vaardigheden in het naaldwerk'. De merklap bestaat meestal uit een stuk stof waarop van alles geborduurd kan zijn, zoals figuren, het alfabet, motieven, (religieuze ) decoraties, stambomen, namen enzovoorts. Merklappen werden tot 1950 vaak op school gemaakt door meisjes tussen de 6 en 12 jaar, met als doel om later hun linnengoed te kunnen merken, letteren en versieren. De oudste bewaard gebleven merklappen dateren uit de vijftiende en zestiende eeuw. In musea zijn ze nog terug te vinden. Ook uw oudere familieleden hebben ze vaak nog bewaard. Vraag ernaar en berg ze op in uw familiearchief. Zelf hebben wij er veertien in ons bezit, erg leuk en interessant om te bewaren. Een selectie van deze merklappen vindt u op bijgevoegde foto.

'Ik geloof echt in dit concept'

Architecte Ellen Sander introduceert de 'barn' in Weesp

Architecte Ellen Sander met hond Sam bij haar barn aan de Kreugerlaan. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Ooit woonde hier de burgemeester van Weesperkarspel, daarna boerden een paar generaties Kreuger op de (kaas)boerderij aan het naar hen vernoemde laantje en nu huist architecte Ellen Sander er met haar gezin. Ze transformeerde de boerderij in een 'barn'. Hofstede Den Burgh kent sinds de bouw in 1784 een lange geschiedenis op deze grond grenzend aan het Naardermeer. Grond dat nu in eigendom is van Natuurmonumenten. Met haar ontwerp trekt Sander veel aandacht.

Na een druk op de bel zwaait het ambachtelijke hek gastvrij open. Grasveld, stapels hout en fruitbomen komen in zicht. Hond Sam komt vrolijk aangerend, al snel gevolgd door Ellen Sander, die zich met haar natuurlijke uitstraling lijkt te hebben aangepast aan de omgeving. De grote hoeveelheid hout aan het woonhuis valt op, evenals de hoge staldeuren en de enorme luiken aan de bovenverdieping die wagenwijd openstaan: later zullen ze bij een teveel aan wind automatisch dichtklappen. De vroegere stal is een grote leefruimte geworden. De koeiengoot nog zichtbaar, de wanden van leem, de balken stevig in de nok. Een raampartij aan de achterzijde kijkt weids uit op het Naardermeer waar de uitgezette Galloway runderen lijken te grazen in de achtertuin. Sander: "Toen mijn man Erik Veldhoen en ik in 2009 op zoek waren naar een plek waar we konden wonen en werken, vielen we als een blok voor deze boerderij. Wat een plek en wat was de structuur van het gebouw nog mooi intact. Weesp kenden we al een beetje, dus toen we van Natuurmonumenten toestemming kregen om onze plannen te realiseren, waren we dolgelukkig."

'Met dunne buisjes halen we warm water uit de kern van de aarde'

Wat had je voor ogen?
"De realisatie van een zogeheten 'barn' met het behoud van de kenmerken van deze monumentale boerderij, duurzaamheid en een sobere uitstraling. En dat is gelukt: naarmate het hout veroudert zie je het huis steeds verder opgaan in het Naardermeer. Dat had ik voor ogen. "

Waar word je door geïnspireerd?
"Ik ga voor duurzaamheid en hergebruik van cultureel erfgoed. Dit stukje aarde wil ik zorgvuldig gebruiken en door het open te laten, kan iedereen ervan meegenieten.'

Met welke duurzame vondsten?
"Jammer genoeg zijn we niet volledig zelfvoorzienend, maar we komen wel ver. We maken gebruik van aardwarmte door dunne buisjes 100 meter de grond in te boren en het warmere water uit de kern van de aarde in een gesloten systeem rond te pompen. Zonnepanelen zorgen voor een groot deel van de elektriciteit en verder heb ik veel materialen hergebruikt."

Feel Good Wood

Ellen Sander startte in 1990 met Sander Architecten in Amsterdam. Opvallende projecten van haar hand zijn onder meer het Rabo hoofdkantoor in Utrecht en het ministerie van Defensie in Den Haag, waar zij tekende voor zowel het interieur als het exterieur. Particulieren vinden haar door haar concept 'The Barn' . Haar boek 'Feel Good Wood' komt binnenkort uit.

Een unieke klus?
"Dat niet. Al eerder had ik voor een vriendin met dezelfde uitgangspunten een huis voor haar aan de Utrechtseweg ontworpen en later mocht ik ook een huis aan de Keverdijk in deze stijl neerzetten. Mijn 'barns' worden door voorbijgaande fietsers en wandelaars herkend. Ze spreken me erop aan, superleuk. Ik mag nu ook de visserij aan de Meerkade van Staatsbosbeheer in deze stijl verbouwen."

Was ontwerpen altijd al je ding?
"Helemaal niet. Dierenarts wilde ik worden, maar toen ik drie maal was uitgeloot, besloot ik architectuur te gaan studeren. Ik ging voor de stoerheid van beton, maar kreeg aanvankelijk vooral interieuropdrachten. In Leidschenveen heb ik mijn principes van het laten opgaan van gebouwen in hun omgeving toegepast op een Vinex-woonwijk. Dat heeft ogen geopend: mooi hoeft niet altijd duur te zijn, Ik geloof echt in dit concept."

Vechtloop meer langs Vecht en door centrum

33ste editie Vechtloop start vanaf Manege Bleijenberg

Start van de scholierenloop in 2013, toen nog vanaf MHCWeesp. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Geen recordaantal zoals vorig jaar, maar wel heel veel mensen schreven zich in voor de Vechtloop, die zondag voor de 33ste keer gelopen wordt. Ruim 1000 voorinschrijvingen staan genoteerd, daar komen de na-inschrijvingen tot en met zondagochtend nog bij. De start en finish zijn dit jaar bij Manege Bleijenberg.

De deelnemers bijten zich vast in de afstanden 2,5, 5, 10, 15 en 21 kilometer, waarbij voor de langere afstanden dit jaar het parcours door het centrum van Weesp met een kilometer is verlengd. Het grootste deel van de lopen gaat dit jaar langer langs de Vecht, met keerpunten bij Fort Uitermeer en de Reaalspolderweg. De 21 kilometer wordt verlengd met een rondje Naardermeer. En deelnemers van de 5 kilometer moeten goed opletten dat ze dit jaar rechtsaf gaan na de start: het parcours is gewijzigd en loopt via de Lange Muiderweg naar een keerpunt aan de Reaalspolderweg. Vanaf 12.00 uur is de start van de 5, 10, 15 en 21 kilometer.
Om 11.30 start de 2,5 kilometer en de Scholierenloop. Maar liefst 171 kinderen van de Weesper basisscholen hebben zich ingeschreven, waarvan er 62 meedoen aan de Mini Kids Run (groep 1 t/m groep 4). Die vindt overigens net als vorig jaar plaats op de velden van MHCWeesp en start om 10.45 uur. Wie het wat rustiger aan wil doen kan zich nog inschrijven voor de Weespergilde Vechtwalk en kiezen voor een afstand van 10 of 25 kilometer. Tijdens de wandeling kunnen wandelaars nog besluiten om een extra lus te lopen en komen dan met 30 kilometer in hun benen weer terug in Weesp. De route gaat langs de hoogtepunten van de Stelling van Amsterdam en de Hollandse Waterlinie.
De organisatie verheugt zich. William Elegeert: "Dit is de op een na grootste Vechtloop in haar bestaan en dat ondanks veel concurrentie in de regio. Het verlengde parcours door het centrum wordt vast een happening, waar veel Weespers op afkomen. Wel kunnen we nog vrijwilligers gebruiken. Dus wie zich geroepen voelt? Graag!"

Wie mee wil doen, kan zich tot zondagochtend nog inschrijven

Ook dit jaar verbindt de Vechtloop zich aan de Stichting Semmy, een goed doel dat geld inzamelt voor onderzoek naar hersenstamkanker bij kinderen. Vorig jaar leverde de Vechtloop een donatie van 2500 euro op.

Wie na dit lezen enthousiast is geworden kan zich nog inschrijven vanaf vandaag tot en met zaterdag bij Bijvoet Sport aan de Achtergracht of op zondag tot ongeveer 11.00 uur op de startlocatie Manege Bleijenberg. Ook jonge lopertjes die op de valreep mee willen doen aan de Mini Kids Run zijn tot zondagochtend 10.15 uur nog welkom.

Albert Vos aan de leiding

De Jan Woudsmaschool en de Cornelis Jetsesschool in Driemond hebben alle vertrouwen in Oranje.

Nederland - Chili; dat wordt 2-0, zo voorspelde Albert Vos gedurfd. De andere deelnemers waren iets voorzichtiger. Aan Chili zou Oranje wel eens een lastige tegenstander kunnen hebben. Dat was ook zo, maar toch had Albert het bij het juiste eind. Dat leverde hem gisteren de koppositie op in de WeesperNieuws WK-pool.

Albert was maandag helemaal wel lekker bezig. Ook met de andere wedstrijden die die avond werden gespeeld, zat hij heel goed. Hij had alle winnaars juist en zat soms ook met de uitslagen bijna goed. Samen met het voorspellen van de kwartfinalisten kreeg hij er in één klap tientallen punten bij, waardoor hij dinsdag met 217 punten het klassement aanvoerde.

Toch hoeft Albert nu niet meteen plek vrij te maken voor de loungeset: Bob Gorter zit hem met 216 punten op de hielen. Nick IJkhout en Willie Verweij maken ook nog steeds een goede kans. Zij staan gedeeld derde met 213 punten.

Er doen ruim 1100 liefhebbers mee aan deze WK-pool. De actuele en volledige stand staat op www.weespernieuws.nl. De hoofdprijs is een loungeset.

De stand tot en met maandagavond

1 Albert Vos (Weesp) 217
2 Bob Gorter (Weesp) 216
3 Nick Ijkhout (Nederhorst) 213
3 Willy Verweij (Weesp) 213
5 Ronald Bunnig (Muiderberg) 210
6 Ronald Bergsma (Weesp) 209
6 Michael Weszberge (Weesp) 209
8 Marcel van Wees (Weesp) 207
9 Thomas Dijkman (Weesp) 206
9 Terry Lazonder (Weesp) 206
11 Eric de Klerk (Weesp) 205
12 Henk Ebing (Weesp) 204
12 Iris Seinen (Weesp) 204
12 Ed van Vliet (Driemond) 204
15 Femke van den Bos (Weesp) 203
15 Sebastiaan van Essen (Weesp) 203
15 Mark van der Meulen (Weesp) 203
18 Ronald van Lambalgen (Weesp) 201
18 Nienke van der Zee (Weesp) 201
20 Remco van der Horst (Weesp) 200
21 Maarten van den Bosch (Weesp) 199
21 Henk de Groot (Weesp) 199
23 Ron Andriessen (Weesp) 198
23 Steven Veenstra (Weesp) 198
25 Jorg Dame (Weesp) 197
25 Ton Ebbing (Weesp) 197
25 Jolande Ebing (Weesp) 197
25 Nico van Lambalgen (Weesp) 197
25 Helma van Mer (Nederhorst) 197
25 Ingrid Nauta (Muiden) 197
25 Robert Vermeulen (Weesp) 197
25 Kelly Voogd (Weesp) 197
33 Yannick Bergsma (Weesp) 196
34 Jeroen Aukema (Weesp) 195
34 Stefan Benschop (Weesp) 195
34 Harry Kruithof (Weesp) 195
34 Yvon Kuiper (Muiden) 195
34 Hans Voigt (Weesp) 195
34 Cherique Zijlemaker (Weesp) 195
40 Odette de Bruin (Nigtevecht) 194
40 Matija Hutters (Weesp) 194
40 Jesse Lamme (Nederhorst) 194
40 Wilma van Ormondt (Weesp) 194
44 Joeri van Alphen (Driemond) 193
44 Annemarie Lolkema (Weesp) 193
44 Marinka Sprenger De Rover (Weesp) 193
44 Floor van Wees (Weesp) 193
48 Dyonne van Mer (Nederhorst) 192
48 Joop Parinussa (Weesp) 192
48 Wim Sijmons (Muiderberg) 192
48 Thomas Wiersma (Weesp) 192
52 Matthijs Julio Roberto de Boer (Muiderberg) 191
52 Benjamin van der Brug (Weesp) 191
52 Dave Gouwswaard (Weesp) 191
52 R Hageman (Weesp) 191
52 Ralf Harskamp (Weesp) 191
52 Magnus magnus Hazenberg (Weesp) 191
52 Jan Hijzelendoorn (Weesp) 191
52 Dick van Huisstede (Nederhorst) 191
52 Hans Metz (Nigtevecht) 191
52 Erik Rengelink (Weesp) 191
52 Dirk Streefkerk (Muiden) 191
52 Frank Visser (Weesp) 191
52 Folkert van der Weert (Weesp) 191
52 Jeroen van Wegen (Weesp) 191
66 Jordy Boor (Nederhorst) 190
66 Gerrit van den Brink (Driemond) 190
66 Henk van Raaij (Weesp) 190
69 Vince van de Beek (Weesp) 189
69 Erwin de Boer (Nigtevecht) 189
69 Maarten van den Born (Weesp) 189
69 Joanne Dikke (Weesp) 189
69 Justin Fokkens (Weesp) 189
69 Michel van Gemert (Weesp) 189
69 Tom Hayje (Weesp) 189
69 Mariëtte Matthijsen (Weesp) 189
69 Roel Pleizier (Muiderberg) 189
69 Esther Streefkerk (Muiden) 189
79 Buddie Buddenberg (Weesp) 188
79 Kaya Elmas (Weesp) 188
79 Sander Gijzen (Weesp) 188
79 Robert Goedemans (Muiden) 188
79 Mark Loodema (Weesp) 188
79 Jan-Marten Otterman (Weesp) 188
79 Rie Schaefers (Weesp) 188
79 Roy Simons (Weesp) 188
79 Ellen Van Der Vliet (Weesp) 188
88 Barry Bonsen (Weesp) 187
88 Jarno de Jong (Weesp) 187
88 Ashley Meijer (Weesp) 187
88 Mike Mulder (Weesp) 187
88 Rodger Visser (Muiden) 187
88 Marcel van Vliet (Nigtevecht) 187
88 Rick Vrijhoef (Nederhorst) 187
95 Dewi Aaftink (Weesp) 186
95 Bernd De Groot (Weesp) 186
95 Jeroen Franssen (Nigtevecht) 186
95 Milan Geertsma (Weesp) 186
95 Arthur Geraerts (Weesp) 186
95 Youp Janssen (Weesp) 186
95 Roos Kemmink (Driemond) 186
95 Ina van Lambalgen (Weesp) 186
95 Channa Overbeek (Weesp) 186
95 Arnold Pronk (Weesp) 186
95 Koen van der Zee (Weesp) 186
106 Klaas Gijzen (Weesp) 185
106 Anouk de Graaf (Weesp) 185
106 Bjorn Hansen (Weesp) 185
106 Helen van Heiningen (Weesp) 185
106 Christian van Huisstede (Nederhorst) 185
106 Remie Jansen (Weesp) 185
106 Dirk Lekkerkerker (Nigtevecht) 185
106 Dirk Lekkerkerker (Nigtevecht) 185
106 Bertus Lekkerkerker (Weesp) 185
106 Dennis Pikee (Weesp) 185
106 Dorus Pronk (Weesp) 185
106 Jordy Samson (Weesp) 185
106 Ria de Vreugd (Weesp) 185
119 Hans Burggraaff (Weesp) 184
119 Dennis Hijzelendoorn (Weesp) 184
119 Annelies Jutte (Weesp) 184
119 Sissy Mooijman (Weesp) 184
119 Peter Oudshoorn (Weesp) 184
119 Yorick van den Pas (Weesp) 184
119 Hugo Riksen (Weesp) 184
119 Roy Smeekes (Weesp) 184
119 Mark van der Werff (Weesp) 184
119 Lianne van der Zaag (Weesp) 184
129 Jos van Amerom (Weesp) 183
129 Henri Blom (Weesp) 183
129 Lars Boom (Weesp) 183
129 Anja de Bruin (Nigtevecht) 183
129 Carlo van Hekken (Weesp) 183
129 John de Hollander (Nederhorst) 183
129 Johan Klercq (Weesp) 183
129 Mitchell Koopmans (Weesp) 183
129 Peter Kouffeld (Driemond) 183
129 Ron Krancher (Weesp) 183
129 Wouter Leijgraaff (Nederhorst) 183
129 Tim Lolkema (Weesp) 183
129 Theo Scheltinga (Driemond) 183
129 Lisette Scipio (Weesp) 183
129 Rien Visscher (Weesp) 183
129 Karel Voigt (Weesp) 183
129 Sabine Voigt (Weesp) 183
129 Astrid de Vries (Weesp) 183
129 Mariska Westland (Weesp) 183
129 Dick Winkel (Weesp) 183
149 Sofian Azdad (Weesp) 182
149 Olesia Babaytseva (Weesp) 182

Zomerdrive

De Weesper Bridge Club organiseert elke dinsdagavond een zomeravonddrive. De eerstvolgende speelavond is dinsdag 1 juli, aanvang 19.45 uur. De bridgeclub is sinds kort gevestigd in Gebouw Papelaan 99, ingang aan de kant van de Boternesserstraat. Deelname kost € 2,- per persoon. De beste deelnemer van de avond wordt beloond met een leuke prijs.

Protestantse Gemeente Muiden

Zondag 29 juni 10.00 uur
Grote Kerk
J. de Vries

Parochie van Levend Water Muiden

Zondag 29 juni 10.00 uur
Nicolaaskerk
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB Weesp

Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente Weesp

Zondag 29 juni 10.00 uur
OAZ-gebouw
R. Bogaerds

Vrijwilligers

De Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn is al jaren succesvol in het koppelen van vrijwilligers aan organisaties. De centrale heeft altijd een groot en actueel aanbod van vactures in Weesp en de nabije omgeving. Op dit moment zijn er gastvrouwen nodig voor het Mamacafé in Bibliotheek Weesp, Ouderenbond ANBO heeft behoefte aan een notulist(e) en ook voor preventief huisbezoek aan ouderen worden nieuwe vrijwilligers gezocht. Alle vactures bekijken en bespreken kan elke week tussen 13.30 en 14.30 uur op Papelaan 99. Bellen kan ook: 0294-410578. Of kijk op: www.versavrijwilligerscentrale.nl.

woensdag 25 juni

Rode Kruis Soos

Het Rode Kruis houdt woensdag 25 juni een ouderensoos op Papelaan 99. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje en een spelletje. De entree bedraagt € 2,-. Wie geen vervoer heeft, kan maandag 23 juni tussen 18.00 en 20.00 uur bellen met 06-13898245. Deze vervoersservice kost € 1,50.

Finale City Quiz

De winnaars van het afgelopen quizseizoen spelen woensdag 25 juni tegen elkaar in een spannende finale. Er doen 14 teams mee, zij maken kans op mooie prijzen. Inschrijven kan niet meer, maar komen kijken mag altijd. Aanvang: 20.30 uur.

Infoavond Dammerweg

Op 25 juni verzorgt de provincie een informatieavond over de onderhoudswerkzaamheden aan de Dammerweg en Spiegelweg (N523) in Weesp. Belangstellenden zijn van 19.00 tot 21.00 uur welkom in de Weesper Koe. Om 19.30 uur start de presentatie. Er wordt door de provincie een presentatie gegeven over de werkzaamheden, de planning en de te verwachten verkeers- en geluidshinder. Er zijn ook deskundigen aanwezig om vragen te beantwoorden.

zaterdag 28 juni

Vrouwen van Weesp

Vrouwen van Weesp bestaat 10 jaar. Dat wordt zaterdag 28 juni gevierd in de synagoge aan de Nieuwstraat. Van 14.00 tot 19.00 uur zijn er hapjes, drankjes, workshops en culturele actviteiten. Gratis entree. Iedereen is welkom.

Lappendag

Tijdens de gezellige Lappendag van de Weesper detaillisten zijn er altijd aantrekkelijke koopjes te scoren. Zie ook pagina 13.

Open huis Globe

Muziekschool Globe houdt een open dag. Op zaterdag 28 juni kunnen muziekliefhebbers in Fort Ossenmarkt kennis komen maken met de school, de sfeer en de docenten. Er zijn optredens van leerlingen en muziekinstrumenten om uit te proberen. Tijd: van 12.00 tot 16.00 uur.

Openstelling Grote Kerk

De Grote Kerk in de Nieuwstraat is tot en met half oktober elke zaterdagmiddag geopend voor publiek. Van 13.00 tot 16.00 uur kan het gebouw worden bezichtigd en is er een verkoop van tweedehands boeken.

zondag 29 juni

Vechtloop

Jong en oud wordt uitgedaagd mee te doen aan de Vechtloop. Er zijn korte en lange hardloopafstanden en er is een wandelroute. De start is bij de hockeyclub op de 's-Gravelandseweg.

Koopzondag

Deelnemende Weesper detaillisten zijn open van 13.00 tot 17.00 uur. Zie ook pagina 13.

Grachtenconcert

Restaurant Minevitus en café Amstelstroom organiseren zondag 29 juni het Grachtenconcert. Tussen 13.00 en 20.00 uur zijn er optredens, hapjes en drankjes. Zie ook pagina 13.

Weesper Hairgallery

Op zondag 29 juni zijn belangstellenden van harte welkom bij de opening van de Weesper Hairgallery. Van 15.00 tot 18.00 zijn er hapjes en drankjes. Donaties zijn zeer welkom en gaan naar de Nederlandse kankerstichting en KiKa.

doorlopend

Expositie Lichthuis

In Het Lichthuis aan het Waagplein 10 hangt momenteel werk van Berber Otten-Kempe. Zij schildert vooral met olie op doek en maakt aquarellen. Een selectie van haar werk is tot eind juli te zien.

Kandidaten Cultuurprijs

Kandidaten voor de Weesper Domijn Cultuurprijs 2014 kunnen nog tot eind juli worden aangemeld. In aanmerking komen personen of instellingen die gedurende een langere periode een bijdrage hebben geleverd aan het culturele of artistieke leven in Weesp. Namen en een toelichting kunnen worden ingeleverd bij Casparuslaan 202 / anton.pastor@versatel.nl.

vanaf vrijdag 20 juni

Rode Kruis 100 jaar

Het Rode Kruis Weesp bestaat deze zomer 100 jaar. Vanwege dit jubileum vestigt de vereniging dit jaar extra aandacht op de activiteiten. Van vrijdag 20 juni tot en met zaterdag 5 juli is er in de voormalige schoenenwinkel aan de Nieuwstraat 26 een Rode Kruis-winkel te vinden. Elke vrijdagavond en zaterdag kunnen belangstellenden binnenstappen.

maandag 23 t/m 28 juni

Boekenverkoop

De Bibliotheek gaat afgeschreven boeken verkopen. Van maandag 23 juni tot en met zaterdag 28 juni staat er een tafel met boeken die om verschillende redenen uit het assortiment gaan. Deze boeken zijn voor een prikkie te koop.

dinsdag 24 juni

Mamacafé

Moeders, vaders en hun jonge kinderen kunnen elkaar ontmoeten in De Bibliotheek. Het Mamacafé is bedoeld om ervaringen uit te wisselen en nieuwe contacten op te doen. Van 10.00 tot 11.30 uur. Gratis entree.

donderdag 26 juni

'Grand Budapest Hotel'

In de City draait donderdag 26 juni de film 'The Grand Budapest Hotel'. Regisseur Wes Anderson gunt de kijker een doorkijkje naar vergane glorie. Aanvang 20.30 uur, entree € 8,-. Kaarten zijn te koop via wesopa.nl.

vrijdag 27 juni

Zomerconcert

Vrijdag 27 juni is het weer tijd voor het jaarlijkse zomerconcert van Muziekschool Globe uit Weesp. Van beginner tot gevorderde, van zangeres tot pianist: in dit afwisselende concert zullen ze allemaal hun muzikale bijdrage laten horen in de City of Wesopa. Het concert begint om 19.00 uur en iedereen die interesse heeft is welkom.

dinsdag 1 juli

Kortemouwconcert

Christiaan de Jong verzorgt dinsdag 1 juli het kortemouwconcert in de Van Houtenkerk. Onder het genot van een kopje koffie of een zelf meegebrachte lunch kan er geluisterd worden naar de gitaarmuziek van Christiaan de Jong en zijn muzikale vrienden. Deze middag: het Sudbury Guitar Trio, een talentvol en bekend Canadees gitaartrio. Aanvang: 12.30 uur. Kosten: vrijwillige bijdrage.

donderdag 3 juli

Alzheimer café

Op donderdag 3 juli houdt het Alzheimer Café in samenwerking met Rabobank Amstel en Vecht een informatiebijeenkomst voor ouderen over financiële zaken. De bijeenkomst vindt plaats in het Hart van Weesp aan de Herengracht 35. Leonard Steinhart en Conny Nel laten ouderen stilstaan bij het belang om financiële zaken tijdig goed op orde te hebben. Zaal open vanaf 19.00 uur. Het programma zelf start om 19.30 uur. Toegang is gratis.

vrijdag 4 juli

Stadswandeling

De Historische Kring Weesp organiseert in juli en augustus stadswandelingen door het centrum van Weesp. Elke vrijdagavond wordt er verzameld voor de Grote Kerk aan de Nieuwstraat. Aanmelden is niet nodig. De wandeling, onder leiding van een ervaren stadsgids, begint om 19.00. Duur: 1,5 uur. Op de laatste avond van augustus is er geen wandeling in verband met het Sluis-en-bruggenfeest. Aanvang: 19.00 uur. Kosten: € 3,50,-.

zaterdag 5 en zondag 6 juli

Expositie Jan Haen

De Weesper priester/kunstenaar Jan Haen exposeert in de voormalige Laurentiuskerk aan de Herengracht. Het betreft een overzichtstentoonstelling van schilderijen, tekeningen, ontwerpen en muurschilderingen. De openingstijden zijn in het weekend van 12.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

zaterdag 5 t/m 12 juli

Jeugdkampen

Het Jongeren Kampwerk Weesp viert de zomervakantie in Lunteren. Er is een kamp voor kinderen in de basisschoolleeftijd en een kamp voor tieners (onderbouw voortgezet onderwijs). De kampen worden gelijktijdig gehouden, maar het programma verschilt. De kampweek is van 5 juli tot en met 12 juli. Inschrijven kan via www.jkwkampen.nl.

woensdag 9 juli

Rode Kruis Soos

Het Rode Kruis houdt woensdag 9 juli een ouderensoos op Papelaan 99. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje en een spelletje. De entree bedraagt € 2,-. Wie geen vervoer heeft, kan maandag 7 juli tussen 18.00 en 20.00 uur bellen met 06-13898245. Deze vervoersservice kost € 1,50.

Tiffany wil industrieel ontwerper worden

door Marieke van Veen

WEESP - De vier jongeren op deze pagina hebben onlangs te horen gekregen dat ze geslaagd zijn. Gaan ze doorleren of gaan ze werken? Nemen ze een bijbaantje of gaan ze op vakantie? En hoe zien ze hun toekomst?

Tiffany Clein dacht dat ze natuurkunde flink verpest had.

Naam: Tiffany Clein (19)
Woonplaats: Weesp
School: Vechtstede College
Geslaagd voor: vwo

Was het verlossende telefoontje echt verlossend?
"Ondanks het feit dat ik dacht dat ik natuurkunde flink verpest had, wist ik eigenlijk wel dat ik geslaagd was. Toch is dat telefoontje wel degelijk verlossend geweest!"

Hoe heb je je voorbereid op de examens?
"Je zou denken dat je na al die jaren alles wel behandeld hebt, maar toch kwam er op het eind nog een stortvloed aan informatie. Ik heb alle stof nog eens doorgenomen en examentraining gevolgd."

Je beste vak?
"Totaal onverwachts bleek scheikunde mijn beste examen. Maar op mijn eindlijst is Nederlands nog steeds mijn beste vak. Mijn slechtste vak is natuurkunde: een leuk vak, maar behoorlijk pittig."

Hoe ga je je diploma vieren?
"Mensen brachten bloemen en cadeautjes, ik ben uit eten geweest en de komende tijd zijn er nog genoeg gezellige feestjes."

Hoe kijk je terug op je middelbareschooltijd?
"Ik heb een leuke schooltijd gehad, soms iets té gezellig. Maar na zeven jaar Vechtstede College ben ik wel aan iets nieuws toe."

Wat zijn je toekomstplannen?
"
Ik wil Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft gaan studeren. Het is alleen nog de vraag of ik wel ingeloot word, dus misschien moet ik een plan B bedenken."

Wat ga je deze zomer doen?
"Voor mijn slagen heb ik een citytrip naar Rome gekregen van mijn moeder, daar gaan wij samen heen. Verder werk ik in het Victoriabad en bij paviljoen Uit & Meer: ik moet sparen om op kamers te kunnen gaan. Ook staat er nog een weekje Sziget-festival op de planning, daar heb ik veel zin in!"

Vera gaat vakantie vieren in Vietnam

Vlak voor de examens sloeg de stress bij Vera Verweij alsnog toe.

Naam: Vera Verweij (16)
Woonplaats: Weesp
School: Sint Vitus in Naarden
Geslaagd voor: mavo

Hoe heb je je voorbereid op de examens?
"De afgelopen vier jaar zijn me redelijk makkelijk af gegaan, maar vlak voor de examens sloeg de stress toch toe. Ik heb niet zitten blokken, al had ik dat misschien beter wel kunnen doen. Wel heb ik examentraining gedaan en dat heeft me goed geholpen."

Je beste cijfer?
"Een 8,1 voor wiskunde. Dankzij die examentraining waar ik het net over had. Mijn slechtste cijfer was voor Engels, daarvoor heb ik een 4,7. Ik heb geen herexamen gedaan voor een beter cijfer. Het was toch niet beter geworden, ik ben gewoon heel slecht in Engels."

Je hebt nu extra lang vakantie, wat doe je met al die vrije tijd?
"Ik was eerst van plan om te gaan werken om wat extra geld te verdienen, maar ik ga binnenkort met mijn ouders een maand naar Vietnam, dus dat moet even wachten. Op dit moment breng ik de dagen vooral door met uitslapen en chillen met vrienden."

Wat ga je volgend schooljaar doen?
"De havo, ook weer op het Sint Vituscollege in Naarden. Het is een fijne kleinschalige school, waar iedereen elkaar kent. Ik ga er op de fiets heen. Is het slecht weer, dan pak ik de trein."

Wat wil je later worden?
"Ik heb echt nog geen idee. Daarom ga ik nu ook naar de havo. Dat geeft me nog twee jaar de kans om na te denken over wat ik nu eigenlijk wil en ik heb dan ook betere papieren voor een vervolgopleiding."

Moeilijk om afscheid te nemen van je klasgenoten?
"Er zijn gelukkig nog meer meiden die net als ik de havo gaan doen, dus dat valt mee."

Job is er na zeven jaar Vechtstede wel klaar mee

Job van Alphen kijkt uit naar zijn vakantie.

Naam: Job van Alphen (18)
Woonplaats: Weesp
School: Vechtstede College
Geslaagd voor: vwo

Gefeliciteerd! Een makkie of pittig?
"Ik heb eerst de havo gedaan, dus het waren niet mijn eerste examens. En ik stond er al wel goed voor, dus ik maakte me niet zo'n zorgen. Het verlossende telefoontje was vooral een opluchting voor mijn moeder. Ik wist al vrijwel zeker dat ik was geslaagd."

Je hoogste cijfer?
"Een 8,5 voor Engels. Wiskunde heb ik heel slecht gedaan: een 4,8. Ik heb nog geprobeerd om dat cijfer te verbeteren in de herkansing. Maar volgens mij is dat niet gelukt. Dat hoor ik deze week."

Wat ga je nu doen?
"Naar de universiteit. Ik overweeg Future Planet Studies. Als ik aangenomen wordt in Amsterdam, blijf ik voorlopig in Weesp wonen. Op kamers komt later wel, over twee jaar of zo."

Hoe kijk je terug op de schooltijd?
"De havo ging me makkelijk af, dus heb ik vooral veel plezier gehad. Ook de laatste twee jaar waren prima te doen, maar ik ben er na zeven jaar Vechtstede College wel een beetje klaar mee."

Wat ga je deze zomer doen?
"Feest vieren. Met vrienden op vakantie. En extra werken. Ik werk bij 't Weesperplein in Weesp en bij Graaf Floris V in Muiden."

Ga je je schoolvrienden missen?
"Echte vrienden blijven vrienden, die zie ik ook buiten school. Dat zal niet veranderen, denk ik."

Aan welke leraar heb je veel gehad?
"Ferry Nessen. Hij was afdelingsleider van de havo. Maar toen ik vwo ging doen, is hij betrokken gebleven en is hij me blijven begeleiden."

Kim heeft nog geen idee wat ze wil worden

Kim Methorst vond het altijd gezellig in de klas.

Naam: Kim Methorst (17)
Woonplaats: Driemond
School: Vechtstede College
Geslaagd voor: havo


Was het wachten op het verlossende telefoontje spannend of wist je het al?
"Het was wel spannend omdat ik niet precies wist wat voor cijfers ik had gehaald voor mijn examens. Maar gelukkig was het goed genoeg om te slagen."

Hoe ga je het vieren?
"Er komt nog een klein examenfeestje voor vrienden en familie."

Je hoogste cijfer?
"Een 7,5 voor wiskunde, het laagste was een 4,4 voor Engels. Het examen geschiedenis vond ik het moeilijkst."

Wat ga je volgend schooljaar doen?
"Dan ga ik Verpleegkunde studeren in Almere. Ik weet nog niet precies wat ik uiteindelijk wil worden."

Hoe kijk je terug op je middelbareschooltijd?
"Ik heb een hele leuk tijd gehad op het Vechtstede College. Ik had altijd een leuke en gezellige klas. Hoogtepunt van mijn middelbareschooltijd was absoluut de werkweek naar Parijs."

Aan welke leraar heb je het meest gehad?
"Aan mevrouw Annerieke Kroeze, zij was mijn docent Frans en afdelingsleider. Haar lessen waren altijd leuk en ze maakte ons altijd aan het lachen. Als er wat was of als we ergens mee zaten, konden we altijd ons verhaal bij haar kwijt. Dat was erg fijn."

Een school verlaten, betekent afscheid nemen...
"Ik had het altijd heel gezellig in de klas en dat ga ik zeker missen."

Nu extra lang vakantie!
"Ik ben momenteel druk aan het werk en over twee weken ga ik met twee vriendinnen op vakantie naar Blanes. En daarna nog met mijn ouders en zusje naar Kroatië."

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Tuinonderhoud! Heggen snoeien, vakkundig tuinadvies. Bestrating en terrasaanleg. Tegels en muren groenvrij maken. Bel voor info 035-622 36 76. www.edregelthet.nl

Te huur: Kantoorruimtes in kleinschalig verzamelgebouw. Units van 18 en 24,5 m2. Prijs vanaf € 350 excl. BTW. COMPLICITY - Weesp - 0294 484 620 www.complicity.nl

Voor baby & peuter
LANNEKE

kraamcadeaus/verzorging
speelgoed/kleding
Nieuwstraat 39 Weesp
naast het gemeentehuis

Voor alle klussen in en rondom het huis! Schilderwerk en verbouwingen. Vakkundige medewerkers. Bel voor info 035-622 36 76.
www.edregelthet.nl

BALLORIG STEUNT
de Balkan!!!
De getroffen mensen hebben uw hulp hard nodig!
Elke financiële bijdrage is
welkom en kunt u storten op:
NL 15 INGB 0006 4485 04t.n.v. Stichting Servische Taal en Cultuur in Nederland
'Vuk Stefanovic Karadzic', met kenmerk: Hulp voor mensen in nood
door overstroming in Servië en Republika Srpska, gevolgd door uw naam.
Kijk voor info op Ballorig.nl!

Ervaren hockeysters gezocht: Heb je zin om het het hockey op te pakken? De zondag A-dames zoeken speelsters van 27 jaar of ouder. We trainen op woensdag. Meer weten? Mail naar j.vanarnhem10@gmail.com

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Vic's broodjes2day zoekt hulpkrachten vanaf 15 jaar. Interesse? Mail naar
broodjes2day@hotmail.nl

Vic's broodjes2day, vleeskroket van 1,50 NU 1,00. Br. ei van 1,60 NU 1,00

Schilder heeft tijd. Hoge kwaliteit, redelijk tarief, vrijblijvende prijsopgaaf.
Tel.: 06-55955587

Wiver Logistiek zoekte flexibele verhuizers die aan willen pakken, bel 020-8208766 of mail je CV naar
diemen@wiver.nl

NIEUW! ZOMERKAART bij YogaToday. Voor binnen- en buitenyoga! www.yogatoday.nl of 06-215 72 555

Gevraagd (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

TE KOOP: Opnieuw te bekleden 3-zits Gelderland-bank + 2 fauteuils van Jan des Bouvrie met certificaat. € 350,-
Tel.: 06-40376750

24 / 24

Nieuw

Nigtevechtseweg 26 te Vreeland

Huurprijs € 1.950,= p.m.

Direct aan het water gelegen geheel gerenoveerd woonhuis met luxe woonkeuken en voorzien van tuin op het zuiden met eigen aanlegsteiger alsmede een parkeerplaats.

Nieuw

J.H. Leopoldhof 22 te Weesp

Vraagprijs € 129.500,= k.k.

Geheel gerenoveerd driekamerappartement voorzien van eigen centrale verwarming, moderne keuken, moderne badkamer, doorlopende laminaatvloer en balkon op het zuidoosten.

Nieuw

Reigersweide 151 te Weesp

Vraagprijs € 126.500,= k.k.

Luxe tweekamerstudioappartement van ca. 53 m² voorzien van nieuwe moderne keuken met diverse inbouwapparatuur, dakkapel aan de achterzijde en een nieuwe badkamer.

Nieuw

Leeuwerikstraat 12 te Weesp

Vraagprijs € 149.500,= k.k.

Verzorgde tweekamerbenedenwoning met een kleine achtertuin op het zuiden en een ruime voortuin met parkeergelegenheid op eigen terrein en een vrijstaande stenen berging.

Nieuw

Groenlandsekade 59-20 te Vinkeveen

Vraagprijs € 139.000,= k.k.

Op besloten terrein gelegen recreatiehoekwoning, woonoppervlak ca. 55 m², voorzien van zonnige tuin op het zuidwesten en eigen parkeerplaats. Mogelijkheid voor de aanleg van een boot.

Nieuw

Sinnigvelderstraat 333 te Weesp

Vraagprijs € 157.500,= k.k.

Op de vijfde woonlaag gelegen geheel gerenoveerd vierkamerappartement van ca. 87 m² met zonnig balkon op het westen, moderne keuken, modern sanitair, glad stucwerk en fraaie laminaatvloer.

Nieuw

Lange Stammerdijk 1 D te Driemond

Vraagprijs € 309.000,= k.k.

Op de begane grond gelegen vierkamerhoekappartement, woonoppervlak ca. 110 m², voorzien van terras van ca. 30 m² op het zuiden, direct aan de rivier De Gaasp en met eigen achterom.

Nieuw

Petersburg 33 te Nigtevecht

Vraagprijs € 449.000,= k.k.

Verzorgde en ruim bemeten hoekvilla voorzien van aangebouwde garage, ruime parkeergelegenheid op eigen terrein en achtertuin van ruim 70 m² op het zuidoosten met achterom.

Nieuw

Jaargetijden 1 te Driemond

Vraagprijs € 639.000,= k.k.

Uitstekend onderhouden vrijstaande villa (dijkwoning, bouwjaar 2010), woonoppervlak ca. 173 m², met rondom een fraaie tuin voorzien van ruime vrijstaande garage van ca. 35 m² en achterom.

Verkocht onder voorbehoud

Casparushof 53 te Weesp

Vraagprijs € 479.000,= k.k.

Op de vierde woonlaag gelegen zonnig en ruim vierkamerhoekappartement van ca. 157 m² met inpandige parkeerplaats in de onderliggende garage en terras van ca. 15 m² op het zuiden.

Verlaagd

Willem de Merodestraat 61 te Weesp

Vraagprijs € 122.500,= k.k.

Op de derde woonlaag gelegen geheel gerenoveerd tweekamerappartement van ca. 56 m² voorzien van dubbele beglazing in aluminium kozijnen, balkon op het westen, berging en eigen c.v.

Verlaagd

Buitenveer 10-12 te Weesp

Vraagprijs € 269.500,= k.k.

Te moderniseren winkel-woonhuis met winkelruimte (nr. 10) alsmede een bovenwoning (nr. 12), beide met een vloeroppervlak van ca. 64 m², voorzien van een tuin grenzend aan Smal Weesp.

Verlaagd

Kerkstraat 2 te Nederhorst den Berg

Vraagprijs € 479.000,= k.k.

17e-eeuwse, recent geheel gerenoveerde poortwoning met tuitgevel (rijksmonument), voorzien van zonnige en besloten achtertuin van ca. 150 m² op het westen. Woonoppervlak ca. 150 m².

Nieuw

Achtergracht 7 E Weesp

Midden in het centrum gelegen representatief en geheel gerenoveerd tweekamer appartement van ca. 83 m2 voorzien van zonnig dakterras van ca. 12 m2 en ruime berging op de begane grond.

Verhuurd

Prinses Irenelaan 36 te Weesp

Huurprijs € 1.200,= p.m.

Luxe en geheel gemeubileerd driekamerappartement op zeer korte loopafstand van het stadscentrum met eigen parkeergelegenheid en een ruim terras op 15 autominuten van Amsterdam Centrum.

Verhuurd

Dorpsstraat 62 te Nigtevecht

Huurprijs € 1.250,= p.m.

Gemoderniseerd woonhuis voorzien van riante en ruim 38 meter diepe achtertuin op het zuidwesten met vrijstaande houten berging en ca. 9 meter lange Vechtoever met afmeergelegenheid.

Foto: Lianne de Bruijn

Nieuwstraat 88 te Weesp

Midden in het stadscentrum gelegen sfeervolle en in 2004/2005 geheel gerenoveerde begin19e-eeuwse stadswoning voorzien van een fraaie voorgevel en een woonoppervlak van ca. 89 m².

Vraagprijs € 239.000,= k.k.