MuiderNieuws

5 maart 2014

MuiderNieuws 5 maart 2014


Benefietavond restaurants voor strijd tegen kanker

Sacha Bon en Ron Bot bij Fort H: 'We hopen op 500 gasten' Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Een unieke samenwerking voor het goede doel. Restaurants Fort H in Muiden en De Zeemeeuw in Muiderberg houden 27 maart een benefietavond voor KWF Kankerbestrijding. "We hopen op regionale, misschien wel landelijke navolging."

Twee horecafamilies, beide in de nabije omgeving getroffen door kanker. Ron en Rianda Bot (De Zeemeeuw) en Marc en Sacha Bon (Fort H) wilden iets groots doen en doen waar ze het beste in zijn: een hoogwaardig diner voorschotelen aan gasten. De opbrengst is geheel voor het goede doel.

27 maart
Wie op 27 maart een plekje reserveert in een van de deelnemende restaurants (ook in eetgelegenheid Dickens in Huizen en restaurant Rust Wat Blaricum) voor vijftig euro, krijgt een goed diner met een bijpassend wijnarrangement. Leveranciers en personeel werken gratis mee, daardoor kan de opbrengst volledig worden overgemaakt naar KWF Kankerbestrijding.

Telefoon
"Er is plaats voor 500 gasten. Daarmee hopen we 25000 euro bij elkaar te brengen", vertelt Ron Bot. Hij wil de bewustwording vergroten. "Het ene moment kunnen we hier zitten, het andere moment kan je telefoon gaan en ziet je leven er totaal anders uit."

Doordat hij het van dichtbij heeft meegemaakt, weet hij hoe belangrijk is het is om iets te doen. Als horeca-ondernemer is dat doen waar hij goed in is. Samen met Marc en Sacha van Fort H kwam hij op dit idee. "Dit is nog maar het begin. We hopen uiteindelijk ook op regionale, en misschien wel landelijke navolging", zo vertelt Bot. Eet voor Leven moet in Muiden en Muiderberg een terugkerend evenement worden.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is gaan Sacha en Ron deze zomer ook nog de Alpe d'Huez bedwingen met een groep uit Muiden. Fietsend en hardlopend. Maar dat is pas over een paar maanden.

Tijdens Eet voor Leven, 27 maart, treden ook lokale bands belangeloos op. Gasten krijgen een driegangendiner op hoog niveau voorgeschoteld met bijbehorende wijnen. Allemaal inclusief voor die vijftig euro. Zeker de helft van het aantal plaatsen is al geboekt, een succes lijkt daarmee gegarandeerd. Meer informatie over de actie is te krijgen via de website www.eetvoorleven.nl. Daar kan ook nog een plek worden gereserveerd.

Wink en Van Diest leiden debat

MUIDEN - Dorus van Diest en Matthijs Wink leiden maandagavond het verkiezingsdebat in de Kazerne.

Het debat is inmiddels een traditie geworden: al in de jaren 90 organiseerde het toenmalige Space TV verkiezingsdebatten in Taveerne de Mol, die indertijd op TV werden uitgezonden.

Maandag gaan de 5 lijsttrekkers (Jens Duyts - VVD, Jan Hylkema - PvdA, Werner van Bastelaar - D66, Dirk Jan Methorst - CDA en Sandra Deuling - Ons Muiden Muiderberg) onder leiding van debatleiders het debat met elkaar aan.

Lees verder op pagina 11.

20

uur begint het grote verkiezingsdebat, maandag in de Kazerne

Van de lezers

Veelbesproken onderwerp: KNSF Foto: Christian Pfeiffer

Lijstrekkers
In het MuiderNieuws van 26 februari geven de lijsttrekkers van de Muider politiek ons inzage in het standpunt van hun partij mbt ouderen. Dat betreft voornamelijk het verlenen van hulp, zodat ouderen langer thuis kunnen wonen.
Een loffelijk streven, maar helaas lees ik bij geen van de uiteenzettingen iets over het op korte termijn ter beschikking komen van betaalbare, gelijkvloerse woningen met lift voor ouderen waarin zij, ook als de dag komt dat zij zich alleen kunnen bewegen met behulp van rollator of rolstoel, prettig kunnen blijven wonen - al dan niet met hulp van buitenaf. Zulks bij voorkeur op een plek midden in de gemeenschap en niet ergens weggestopt in een uithoek ver weg van voorzieningen. Zie de voorbeelden in Weesp (bv bij Gezondheidscentrum, Meidoorneiland, etc.).
Met het oog op de vele inwoners van onze gemeente die nu al, of binnenkort, tot de groep ouderen zullen gaan behoren, had ik gehoopt dat een of meerdere partijen daar ook een visie op zou hebben.
Paula Boersma-Norbart

KNSF
Enkele jaren geleden riep Otto Holzhaus op om te stemmen op de PVDA.
Deze partij zou het waarmaken om niet meer dan 500 woningen op het KNSF terrein te bouwen.
Wilde je flats en tweeduizend woningen, moest je op VVD,D66 en het CDA stemmen.
Fred Winnubst,een aanhanger van De Nee-meermin,werd als wethouder naar voren geschoven om,
De KNSF te laten weten dat 600 woningen genoeg waren voor Muiden.Wat een rechtszaak opleverde met de grootste claim ooit.Nu als de gemeente Muiden eindelijk het voor elkaar heeft dat er weer gesproken wordt over een haalbare toekomst voor u en mij,probeert de heer Holzhaus beren op de weg te toveren.De grootste beer, de door PVDA en VIB stukgelopen onderhandelingen,een reuze claim en een lege schatkist vergeet Otto.Muiden heeft een lange geschiedenis met veel armoe maar ook van vooruitgang! Een van deze bloeiperiodes kan u meemaken.
Dick Rozendaal

Verkiezingen
Wat wordt er weer veel beloofd zo voor de verkiezingen. Bent u ook benieuwd wat er van terechtkomt? Volgens de huidige coalitiepartijen moet het allemaal beter gaan na 19 maart. Vier jaar geleden werd ook in diverse programma's aangegeven dat de burgers meer en beter betrokken moesten worden bij belangrijke beslissingen, maar heeft u gezien of gelezen dat het ook gebeurde? Neem het parkeerbeleid, de schansen, de Achtergracht met dwars parkeren. Ja, mensen mochten op informatieavonden komen, maar dat was het dan ook. Men is bang dat de opkomst nog lager wordt dan vier jaar geleden. Hoe zou dat toch komen? Politiek, luister niet alleen naar de burgers, maar voer het dan ook uit.
Luc Cornelissen

Schansen
Tijdens de informatieavond voor omwonenden van de schansen werd door mevrouw Dasselaar verteld dat de opgeknapte schansen toeristen moesten trekken naar de gemeente Weesp. Het onderhoud van deze drie schansen zou nu door het inzetten van 250 schapen een besparing van 75.000 euro opleveren. Ik weet een Weesper bedrijf dat de schansen nog voordeliger wil onderhouden. Los van het feit dat als er schapen het onderhoud gaan doen, geen toerist door de schapenstront wil lopen, mensen met honden niet welkom zijn en mensen met kinderen er ook niet komen. Want als er iets smerig is, is het wel schapenstront.
Cor Kranstauber

Mensenwerk
'Gemeente is met Klant Contact Centrum KCC klaar voor de toekomst', kopte het WeesperNieuws vorige week. Coördinator Marcel Brittijn roemt deze proactieve gemeentelijke dienstverlening als het toppunt van klantvriendelijkheid, gekoppeld aan de noodzakelijke efficiëntie van deze tijd. Het wordt voor de burger een stuk gemakkelijker. Op dezelfde pagina in het WeesperNieuws staat een bericht over het verkeerde adres van het stembureau in de Kors Breijerschool op de stempassen die de gemeente heeft verstuurd. De begeleidende excuusbrief aan de betreffende stemgerechtigden was ondertekend door… M.P. Brittijn van Bureau Verkiezingen. Inderdaad, zoals de WN-redacteur haar artikel over het flitsende Klant Contact Centrum besloot: "Het blijft mensenwerk…"
Henk Schneiders

Fusie Woningbouw
De fusie van De Woningbouw met Ymere is geformaliseerd. De Woningbouw is ontstaan door samenvoeging van de woningcorporaties uit Weesp en Muiden/Muiderberg. De Woningbouw zou geen bestaansrecht meer hebben. Als oorzaak wordt verwezen naar externe factoren. Zonder in detail te willen treden, durf ik te stellen dat vanaf aanvang de ambities van betrokken bestuurders, toezichthouders en medewerkers ver boven hun competenties uit gingen. De organisatie dijde uit, een eigen onderhoudsdienst werd opgestart en men wilde 'aan projectontwikkeling doen'. De juridische ondernemingsvorm werd aangepast om niet gehinderd te worden door kritische leden. De nu vertrokken directeur heeft alles gedaan om De Woningbouw nieuw leven in te blazen. Maar het heeft niet mogen baten. Volgens intimi was het kwaliteitsniveau van de organisatie op een belabberd niveau beland en de financiële positie zorgwekkend. Daarom nu de overname door 'mammoetorganisatie' Ymere. Als oud-toezichthouder van de AWWV moest ik terugdenken aan de mensen die in hun vrije tijd de bestuurlijke taken verrichtten en daarbij ondersteund werden door een compacte werkorganisatie. Zij lieten een financieel sterke corporatie achter. Een topprestatie! Weliswaar een andere tijd, maar toch. "De criticasters zullen verrast worden", aldus de scheidende directeur en diens opvolger. Ik mag het hopen. Frits Hutters.

Weerbericht

Droog en rustig voorjaarsweer, koude nachten
Een lagedrukgebied trekt naar het zuiden weg ten faveure van een uitloper van het Azorenhogedrukgebied. Dat krijgt verbinding met een Noord-Russisch hogedrukgebied. Daardoor verdwijnt na lange tijd de wisselvalligheid. Er breekt een periode aan van stabiel, vroeg voorjaarsweer met geregeld zonneschijn. In de middag is het zacht, de nachten zijn koud.

Donderdag en vrijdag
In de nacht naar donderdag vriest het licht , tot -2 graden. Er is kans op mist. Overdag volgen zonnige perioden. De temperatuur loopt op naar 11 à 12 graden. Ook vrijdag blijft het droog met geregeld zonneschijn. Na een koude nacht (rond het vriespunt) wordt het overdag 12 à 13 graden. Er staat beide dagen een zwak tot matig briesje met een voorkeur voor het zuiden.

Het weekeinde
Ook in het weekeinde blijft het droog met geregeld zonneschijn en vooral later op zondag ook enkele wolkenvelden. De nachten zijn koud met een minimumtemperatuur van net iets boven het vriespunt. Er is daarbij kans op vorst aan de grond. Met in de middag zo'n 13 à 14 graden zijn het bijna lentedagen. Er waait een zwak, en op zondag een matig windje uit het zuiden.

Weetje
De meteorologische lente is van start. De gemiddelde temperatuur in de voorbije winter was 6.0 graden. Dat is een gedeelde tweede plaats met de winter van 1989-1990. De zachtste winter ooit blijft 2006-2007 met 6.5 graden. Een record was nu wel het aantal vorstnachten van slechts 10. Het oude record stond op 15. Het was de meest vorstarme winter ooit.

Bouwput nieuwe A1 verrijst bij afslag Muiden

Zandwagens rijden sinds september af en aan om terrein te verhogen

Een zandvlakte met in de verte heistellingen, zo ziet het er nu uit bij Muiden. Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Wie bij de afslag Muiden om zich heen kijkt, herkent bijna niets meer terug. In amper een paar maanden tijd is naast Muiden een enorme bouwput verrezen. Voor de nieuwe A1.

Sinds september vorig jaar rijden zandwagens af en aan om aan weerszijden van de Vecht zand te storten. Het terrein is daardoor al een stuk hoger geworden. Het zijn de voorbereidingen voor de aanleg van nieuwe verbindingswegen tussen de toekomstige Spieringbrug (lokale brug) en de A1.

Weesperweg eind deze maand weekend dicht

Nieuwe A1
Uiteindelijk komt de A1 te liggen waar nu de zandauto's rijden. De snelweg baant zich straks een weg door de polder en schiet onder de Vecht door met het grootste aquaduct van Europa. Ook daarvan is de bouw begonnen. Naast de werkplaats van de lokale brug wordt al druk gewerkt aan de voorbereidingen voor dit enorme bouwwerk.

Hoogspanningsmasten
Deze week is begonnen met het verplaatsen van een aantal hoogspanningsmasten in de polder. Het is de hoogspanningsverbinding Diemen-Lelystad. Eerst worden de fundamenten van de masten neergelegd, later volgt de bouw van hele nieuwe masten. Een deel van de oude masten in de polder wordt afgebroken. Wie daar meer over wil weten is morgenavond (donderdag) van harte welkom op een informatieavond hierover in de Kazerne.

Weesperweg
Eind deze maand wordt de Weesperweg een weekend afgesloten, net zoals de op- en afrit van de A1. De Weesperweg wordt in dat weekend bij de rotonde een deel verlegd. Vanaf begin april worden automobilisten namelijk om het bouwterrein heen geleid en niet eroverheen, zoals nu het geval is.

Vecht
In de Vecht is ook het heien begonnen voor de nieuwe Spieringbrug voor lokaal verkeer. Ook worden er damwanden ingetrild. Het werk duurt ongeveer 2,5 maand. Als dat klaar is wordt er gestart met de bouw van de brugpijlers. Eerst aan de oostkant van de Vecht, daarna aan de westkant. Vandaag wordt overigens het scheepvaartverkeer op de Vecht een dag stilgelegd om twee leidingen in de rivier te leggen voor het transport van zand.

Amsterdam-Rijnkanaal
Aan de andere kant van de polder, bij het Amsterdam-Rijnkanaal, gaat de komende tijd ook veel veranderen. Dat gebied was tot nu toe relatief rustig. Binnenkort beginnen daar de voorbereidingen voor de bouw van de nieuwe brug die daar komt om de snelweg A9 en A1 te verbinden. Voor het werk wordt de Kanaaldijk-Oost afgesloten.

Het zijn allemaal kleine stappen in de enorme operatie die de bouw van de nieuwe A1 en de Spieringbrug is. De verlegging van de snelweg is onderdeel van een groot project om de doorstroming van het verkeer tussen Schiphol en Lelystad te verbeteren: een van de grootste projecten van Rijkswaterstaat ooit.

Het werk aan de A1, alleen al bij Muiden, gaat in totaal 910 miljoen euro kosten. De aanpassingen aan alle snelwegen tussen Schiphol en Almere kosten miljarden. Volgens planning is het project in 2020 gereed. De Spieringbrug moet al eerder klaar zijn, naar verwachting kan het eerste verkeer over twee jaar over de brug rijden.

Eigenaresse co.Boost doet aangifte van poging tot doodslag

Co.Boost doelwit vernielingen. Foto: Christian Pfeiffer

MUIDEN - Eigenaresse Daniëlle Westerweel is aangeslagen. Zondag werd haar winkel co.Boost het doelwit van, naar eigen zeggen, criminelen.

Zondag bleek de gevel van het pand wit te zijn geschilderd. De achterdeur en tevens nooduitgang van het pand was dichtgekit en de CV-afvoer werd afgedicht met een plaat, zodat de afvalstoffen in het pand terecht zouden komen. Levensgevaarlijk, zo vertelt Westerweel.

Co.Boost ging recent open in de Amsterdamsestraat. Westerweel heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag. De politie onderzoekt de zaak.

Inbreker Kruitpad gefilmd

MUIDEN - Een man die aan het inbreken was bij een huis aan het Kruitpad, is gefilmd. De politie heeft een signalement vrijgegeven.

De inbreker brak vrijdagochtend in via de tuin en nam een MacBook mee. Hij werd gefilmd. Volgens de politie gaat het om een blanke man, rond de 1.85 meter lang, normaal postuur, zwarte jas, donkere jeans, rode handschoenen en een blauwe pet met witte opdruk. Hij reed op een herenfiets.

Het was niet het enige huis dat deze week werd opengebroken. Ook aan de Badlaan in Muiderberg was het raak. Daar werd vrijdagmiddag een balkondeur opengebroken nadat in de tuin tafels op elkaar waren gestapeld om boven te komen. Het hele huis werd overhoop gehaald: er worden onder meer een laptop, stereo-installatie, Playstation en een mobiel vermist.

De politie hoopt dat iemand iets weet van beide zaken of het signalement herkent. Getuigen kunnen bellen op 0900-8844.

Geen WOB-verzoek per mail

MUIDEN - De gemeente Muiden accepteert geen WOB-verzoeken meer per mail. Alleen fysieke brieven worden nog aangenomen.

De reden is dat de gemeente in toenemende mate last heeft van verzoeken op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur, die erop gericht zijn om een dwangsom te innen als de gemeente niet op tijd antwoord. Dat is in de wet vastgelegd. "Het behandelen van deze WOB-verzoeken brengt een onevenredige belasting van de capaciteit van onze organisatie met zich mee, wat ten koste gaat van onze dienstverlening aan de burgers", zo zegt de gemeente.

Rare mannen in auto

MUIDERBERG - Agenten hebben zaterdagochtend een geparkeerde auto aan de Paulus Potterlaan onderzocht. Omstanders hadden de politie gebeld omdat ze de mannen verdacht vonden.

Tegenover de politie verklaarden de twee mannen, zonder vaste woon- of verblijfplaats, dat ze oud ijzer aan het verzamelen waren uit een container. Agenten sommeerden de mannen het ijzer terug te leggen en te vertrekken. Dat hebben ze gedaan.

Verkleed op bezoek bij het Muiderslot

Foto: Muiderslot

Ze zagen er allemaal zo mooi uit dat ze echt op de foto moesten. De kinderen van de BSO Zeezicht uit Muiderberg bezochten vorige week verkleed het kasteel. Na op de foto te zijn gegaan bij de ingang gingen de kinderen naar binnen en lieten ze zich alles vertellen over ridders en jonkvrouwen. De afgelopen vakantieperiode was sowieso een succes voor het Muiderslot. In de afgelopen twee weken bezochten meer dan 7000 bezoekers het kasteel. Het was daarmee drukker dan in dezelfde periode vorig jaar.

Harry Mock

Muiderberger sinds 1967
74 jaar

Foto: Christian Pfeiffer

De schaal van Mock?
"Door mij in 1984 ontworpen om kwalitatieve omzet- en winstprognoses van ondernemingen te 'vertalen' in kwantitatieve gegevens (percentages)."

Journalistiek of kunst?
"Schrijven was mijn beroep, nu - net als kunst - mijn hobby."

IJmeer of Kocherbos?
"Kocherbos met het hockeyveld en hopelijk gauw een tweede. Het IJmeer bewaar ik voor straks."

Boek lezen of tv-kijken?
"Tv-kijken, maar omdat ik zelf weer een boek aan het schrijven ben, lees ik ook veel."

En wat is dan op het moment uw favoriete programma?
"Studio Sport Eredivisie, een goede speelfilm en Pauw & Witteman."

Waar wordt u gelukkig van?
"Dingen doen met mijn kleinkinderen. Ze wonen in Muiderberg, dus dat is fijn. Wandelen in ons dorp en winnen met bridgen maakt mij ook blij."

Met wie zou u een gesprek willen?
"Met Wilders om hem proberen over te halen naar Roemenië te emigreren. Dan zijn we verlost van zijn kwetsende teksten en torenhoge beveiligingskosten."

Favoriete plek in Muiderberg?
"Het IJmeer. Lekker varen met familie en vrienden op mijn motorbootje of anders wel turen over het water."

Rondje Echobos?
"Vroeger veel gerend om te trainen; nu kom ik niet verder dan gewoon lopen. De 'gelijksprekende' echo heb ik overigens nog nooit gehoord, ondanks vele pogingen."

Welk lokaal nieuws houdt u bezig?
"De gemeentelijke herindeling en de plannen rond het KNSF-terrein (pardon, Krijgsman)."

Als u een dagje burgemeester van Muiden was, dan…
"…zou ik direct beginnen met het (doen) oprichten van een stadsraad voor Muiden en een dorpsraad voor Muiderberg, opdat de inwoners na de fusie zoveel mogelijk invloed op hun eigen omgeving houden."

OMM kritisch over KNSF-deal

WOB-verzoek voor informatie

 

KNSF-terrein in Muiden Foto: Yannick uit den Boogaard

MUIDEN - De nieuwe partij Ons Muiden Muiderberg is kritisch over het recent bereikte akkoord over woningbouw op het KNSF-terrein.

Met een verzoek op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur vragen ze om duidelijkheid. De brief is maandag bezorgd en is gericht aan de burgemeester. De kersverse politieke partij spreekt daarin de bezorgdheid uit over de deal en de grote geheimhouding waar veel stukken onder vallen. Een deel van de stukken, al dan niet geheim, kwam de afgelopen week op internet bovendrijven.

Zo wil OMM duidelijkheid over de mogelijke verkoop van de grond van de volkstuinen en het standpunt van het Hoogheemraadschap hierover. De volkstuinen liggen immers vlak bij de dijk. Ook zijn er vragen over de voorgenomen Artikel 12-status van de gemeente. Recent dook een memo van de provincie Noord-Holland op waarin staat dat de verwachte OZB-verhoging wel eens voor 10 jaar zou kunnen zijn, in plaats van één jaar. Bij de beoogde fusiepartners Bussum en Naarden klinkt al gemor: als dat waar zou zijn, dan zou dat de geplande fusie mogelijk toch gaan beïnvloeden.

Memo: OZB-verhoging voor 10 jaar

"Een deel van de informatie over deze besluiten valt onder geheimhouding. De genomen besluiten hebben een enorme impact op de meerjarige begroting van de gemeente Muiden. En als gevolg daarvan op de belastingtarieven die de inwoners betalen. Bij veel inwoners leeft onrust over deze situatie. Op verschillende sociale media zijn diverse discussies gaande met allerlei cijfers die noch bevestigd, noch ontkracht worden door het college", zo verklaart OMM. Ons Muiden Muiderberg werd onlangs opgericht en is een nieuwe lokale partij.

Schipper op kiel boot

MUIDERBERG - De Reddingsbrigade Naarden heeft zondag bij Muiden een schipper van de kiel van zijn zeilboot afgehaald. De boot was omgeslagen.

Er stond een stevige wind en de watertemperatuur was 6 graden. De reddingsboot Ronduit heeft het zeilbootje weer rechtop gezet. Voor de zeiler was het een geluk bij een ongeluk dat de reddingsboot op het water was en zijn omgeslagen bootje opmerkte. De opvarende had namelijk zelf geen middelen om hulp in te roepen. De schipper maakt het goed.

Geen aanvragen

MUIDEN - Bij de gemeente kan op 6 en 7 maart geen paspoort worden aangevraagd. Er wordt een nieuw systeem ingevoerd.

Dit is volgens de politieke partijen het belangrijkste

VVD

Op 19 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Muiden. In de aanloop daarnaar vraagt het MuiderNieuws naar de standpunten van de politieke partijen over een aantal heikele kwesties.

In de laatste standpunten voor de verkiezingen mogen de deelnemende partijen zelf bepalen welke onderwerpen zij het belangrijkst vinden. Oftewel: dit zijn de zaken die er volgens de lijsttrekkers echt toe doen en voor deze onderwerpen gaan zij zich de komende jaren keihard inzetten. 

Lokale kracht: de kracht van Muiden en Muiderberg zijn de mensen en de verenigingen die er voor zorgen dat iedereen betrokken blijft bij onze gemeenschap. Die steunen wij.
De buitenhaven. Zo snel mogelijk, hierdoor worden de bestaande ondernemingen gesteund.
Groen: de VVD staat pal voor het groene karakter van Muiden en Muiderberg. De enorme kaalslag door de A1-werken moet gecompenseerd worden. Ecologisch groen, laat de natuur de natuur zijn.
Sport: elke inwoners moet kunnen sporten. Als kinderen te weinig geld hebben voor sport moeten ze gesteund worden.
Sporthal: de Bredius-driehoek is een goede plaats om de sport zo veel mogelijk te bundelen, met een sporthal.
Financiën: natuurlijk de VVD.
Fusie: ja, maar de Bloemendalerpolder blijft van ons.
Fusie: ja, maar als we samengaan moeten dorps- en stadsraden opgericht worden.
Duurzaam: niet alleen voor de wereld van onze kinderen, maar ook als motor van nieuwe ondernemingen.
KNSF: het is goed dat er een oplossing is. Nu gaan we zorgen dat de uitwerking ook goed is, we blijven kritisch.
Onderwijs: elk kind heeft het recht op een gelijke start in het leven. Er moet ook openbaar onderwijs zijn.
Verantwoordelijk: wij zijn er ook als er iets mis gaat, wij mogen daar op aangesproken worden.
Paradijs: Muiden en Muiderberg zijn een ideale omgeving voor ons en onze kinderen. Wij gaan ervoor zorgen dat het zo blijft.

Compensatie voor groene kaalslag

PvdA

De PvdA staat voor:
Sport: goede sportvoorzieningen en een gezond verenigingsleven in Muiden en Muiderberg
Bibliotheek: de bibliotheek is belangrijk
Leefklimaat: zorg voor een veilig leefklimaat
Zorg en Welzijn: zorg op maat
Openbaar vervoer: goed openbaar vervoer
Fusie: na de fusie dorps- en stadsraad instellen die ook echt bevoegdheden heeft
Natuur: voor behoud natuur en landschap
IJmeer: het IJmeer moet open blijven
Verkeer: Vesting Muiden autoluw en verkeer over de lokale brug
Nieuwbouw: bouwen op Muider maat, dus circa 600 – 800 woningen op KNSF-terrein
en dan wel betaalbare woningen voor mensen met lage inkomens, starters en ouderen
Fusie: Bloemendalerpolder blijft bij Muiden. En we houden hem voor een groot deel groen
Politiek: niet zwichten voor corrupte politici
Wens: wij wensen de inwoners een integer bestuur, stem dus PvdA

Bibliotheek is belangrijk

D66

D66 heeft hard gewerkt aan het financieel gezond maken van de gemeente. D66 was initiator voor de oplossing van een aantal problemen waarmee de gemeente zich geconfronteerd zag na de weinig constructieve voorafgaande coalities. De gemeente stond aan de rand van de afgrond. Zo was daar de torenhoge claim van de eigenaar van het terrein van de voormalige kruitfabriek, het gebrek aan ligplaatsen voor onze inwoners, de dringende behoefte van de hockey aan een tweede veld, de positie van SC Muiden, de dreigende sluiting van de bibliotheek, de onvrede van onze ondernemers.

Hard gewerkt aan financiën

D66 stond onder andere aan de basis van de overeenkomst met de KNSF, de opzet van een buitenhaven, de oprichting van de Muider Tafel, de aanleg van het tweede hockeyveld, de nieuwe locatie van de Muider voetbal, de uitrol van de Economische Visie. De afgelopen jaren is er door de D66-wethouder Financiën een dusdanig beleid gevoerd dat sinds lange tijd de begroting op orde is. D66 wil dit beleid de komende jaren vasthouden. Als u zich kunt vinden in onze actieve positieve, stem dan op Democraten 66. Uw stem zal leiden tot een sterker Muiden/Muiderberg, dat klaar is voor de komende fusie.

CDA

Wat vindt het CDA belangrijk voor de komende raadsperiode?
Het huidige college heeft bij haar aanstelling een aantal speerpunten meegekregen om te realiseren:
- Toekomstvisie
- Lokale brug
- Sport
- Buitenhaven
- KNSF-Bloemendalerpolder
In de afgelopen periode zijn al deze onderwerpen in commissie en raad behandeld. Er ligt een duidelijke toekomstvisie voor Muiden. Het CDA wil de komende raadsperiode hier verder invulling aan geven.
De lokale brug hebben we helaas, door te veel toezeggingen van het vorige college, niet kunnen omzetten in een aquaduct zoals bijna heel onze gemeente wilde. In de afgelopen periode zijn er beslissingen genomen over de aanleg van het tweede hockeyveld. Het CDA zet zich in om dit besluit te steunen zodat het veld er ook daadwerkelijk komt. De jeugd heeft recht om te kunnen spelen. De ontwikkeling van de buitenhaven is in volle gang en het CDA ondersteunt ook na de verkiezingen de ingeslagen weg. Nu de contracten rond zijn met KNSF en de Bloemendalerpolder moeten de verdere ontwikkelingen voortvarend ter hand genomen worden. Het CDA wil dat er in deze ontwikkeling een passende oplossing voor de volkstuintjes en de zeeverkenners komt. Het CDA zal zich inzetten om de kosten voor de inwoners van Muiden tot een minimum te beperken en daarvoor de kosten voor de verhoging van de OZB alleen in 2015 te laten vallen. Het CDA wil afmaken waar we mee begonnen zijn.

Speerpunten voor de periode

OMM

OMM is de nieuwe lokale partij van en voor Muiden en Muiderberg. Per 1 januari 2016 fuseert Muiden met Bussum en Naarden. De fusie krijgt de komende twee jaar gestalte. OMM staat voor inspraak van onze inwoners binnen de nieuwe gemeente en voor behoud van de identiteit van Muiden en Muiderberg.
OMM luistert naar de inwoners en betrekt inwoners meer bij de politiek. Niet alleen tijdens de verkiezingsstrijd. OMM wil dat er voldoende betaalbare woningen voor ouderen en voor jongeren zijn in beide kernen. Daardoor komen er eengezinswoningen vrij en is er doorstroming. Goede scholen, kinderopvang en sportmogelijkheden houden Muiden en Muiderberg aantrekkelijk voor jonge gezinnen. Een rijk verenigingsleven is belangrijk voor het ons-kent-onsgevoel, sport moet in de kernen blijven. Voor jongeren tot 18 jaar moet een plek komen om elkaar te ontmoeten. Kosten en functies van een aantal gebouwen zijn onderwerp van gesprek. Voor het vrouwennetwerk, de kazernekring en andere clubs moet altijd plek blijven. De veranderingen in de omgeving door de uitbreiding van de A1/A6 zijn zeer ingrijpend, veel bomen zijn gekapt en mensen ervaren nu meer geluidhinder. Er moet meer natuurcompensatie komen. De geluidhinder moet verder teruggedrongen worden. Verschillende groepen zetten zich actief in voor hun leefomgeving, op het gebied van natuur, cultuurbehoud en duurzaamheid met veel kennis van zaken. Luisteren naar elkaar kweekt begrip. Door begrip ontstaat samenwerking. Vanuit samenwerking ontstaan oplossingen. OMM wil werken aan oplossingen!

OMM is de nieuwe lokale partij

De scepter kan terug in de kluis

Foto: Marieke van Veen

Weesp: de kostuums zijn naar de stomerij, de tiara's zijn afgezet en de scepter ligt weer in de kluis. Het Groot Carnaval zit erop. De Weesper Moppen hebben vier dagen lang feestgevierd. Start van de feestelijkheden was de sleuteloverhandiging op het stadhuis. Jeugdprinses Emily de Eerste en stadsprinses Marga de Eerste kwamen hem persoonlijk bij burgemeester Horseling ophalen. Een kindermiddag, twee feestavonden en een katerontbijt volgden. Gisteravond werden de feestelijkheden afgesloten met het traditionele haring happen in Bistrot La Ruelle.

Tijdens het lijsttrekkersdebat wordt alles doorgenomen

Partijen kijken terug en blikken vooruit

Foto: Matthijs Wink

MUIIDEN - In het grote lijsttrekkersdebat staan maandag een aantal heikele onderwerpen centraal. We kijken alvast vooruit.

Er wordt teruggekeken op de beloftes die in 2010 gedaan zijn: wat is er van terechtgekomen? En wat is bijvoorbeeld de laatste stand van zaken rond het tweede hockeyveld bij het Kocherbos in Muiderberg? Uiteraard komt ook de KNSF aan bod. Is de OZB-verhoging nu echt voor maar één jaar? Maar ook: hoe verder met de tuinders, de Zeeverkenners en SC Muiden? En komt er nu wel of niet sociale woningbouw in de nieuw te bouwen wijk?

In het debat wordt ook vooruitgekeken. Komt de fusie er nu echt en zijn dit dus de laatste verkiezingen van de gemeente Muiden? Als het aquaduct straks gereed is, hoe gaat het nieuwe gebied er dan uitzien? Benieuwd naar de standpunten van de politieke partijen in de gemeente Muiden? Kom dan maandag 10 maart naar de Kazerne. De inloop is vanaf 19.30 uur en het debat start om 20.00 uur. Iedereen is van harte welkom, vooraf aanmelden is niet nodig. Toegang, koffie en thee zijn gratis.

Supermarkt geen trekker in Bussum

BUSSUM - De komst van een 'trekker', zoals een modeketen of een grote supermarkt, zou de toestroom van klanten naar de Nieuwe Brink amper verbeteren. Dat concludeert een rapport van de taxateur. Het rapport, koren op de molen voor de tegenstanders van het plan, werd gemaakt in opdracht van de gemeente.

Bussum heeft al langer plannen om de vervallen Nieuwe Brink compleet te renoveren en naast meerdere (luxe)appartementen daar ook een grote supermarkt te vestigen. Dat plan zorgde al meteen voor weerstand, omdat veel Bussumers menen dat er vooral plaats gemaakt moet worden voor wonen en groen.

Het rapport maakt korte metten met de gemeenteplannen. De taxateur heeft grote vraagtekens of een trekker dit gedeelte van Bussum wel zou kunnen redden.

Zo wordt er gesteld dat er de afgelopen jaren ook al grote ketens hebben gezeten met luxe zaken en een grote trekker zoals de modezaak C&A, maar dat trok nauwelijks bezoekers. Nu zou een grote supermarkt de rol van trekker moeten vervullen. De taxateur zet grote vraagtekens of dat plan wel van de grond komt.

Om wel meer klanten naar het dorpshart te kunnen trekken, moet er volgens het rapport meer gebeuren. Dan zou de Kapelstraat aangepakt moeten worden om deze aangenamer te maken. De gemeente zou er volgens het rapport voor moeten zorgen dat het centrum, de Nieuwe Brink en de Kapelstraat beter met elkaar verbonden moeten worden voor een goed dorpshart.

Zo zouden de Kapelstraat en de Brinklaan autoluw moeten worden. Het rapport werd deze week openbaar nadat betrokken Bussumers een WOB-verzoek deden.

Blijven praten over toekomst Vesting

NAARDEN - De uitkomst van de onderhandelingen over het toekomstige beheer van de vestingwerken blijft onzeker. Wethouder Henk Lanting verwacht pas voor de zomer duidelijkheid uit Den Haag.

Om te bezuinigen wil het Rijk af van een dertigtal monumenten, waaronder Naarden-Vesting. De Nationale Monumentenorganisatie (NMO) moet de zorg voor de historische gebouwen van de staat overnemen. Daartoe onderhandelen de twee partijen al sinds vorig jaar. De gemeente Naarden schuift af en toe aan omdat de Vesting verreweg het grootste en meest kostbare monument van de lijst is.

Volgens de wethouder zijn alle opties nog steeds open. "We praten erover dat het Rijk eigenaar blijft en alleen het beheer uitbesteed wordt aan de NMO, over dat de NMO eigenaar én beheerder wordt en ook de optie dat de Vesting tóch niet vervreemd wordt, is nog niet van tafel."

Met het onderhoud van de vestingwerken zijn hoge bedragen gemoeid. Volgens Lanting kost het onderhoud van de Vesting jaarlijks 1,5 miljoen euro aan zaken als groenbeheer en restauraties.
Ook Bas Kreuger, directeur van het Vestingmuseum, valt het op dat de onderhandelingen lang duren en dat er weinig naar buiten wordt gebracht. "Maar er zijn ook wel harde noten te kraken over het financiële model. Als je de Vesting op het huidige niveau wilt behouden, dan kost dat jaarlijks heel veel geld."

Hockeyers zoeken versterking

MUIDERBERG - Volgend jaar komt er weer een Dames 1-elftal bij MHC Muiderberg. Een aantal oud-speelsters zullen dan weer samen een topelftal vormen.

De club is op zoek naar meer meiden die het leuk lijkt om in het gezellige Kocherbos van MHC Muiderberg te spelen. Daarom is er een borrel voor speelsters die geïnteresseerd zijn om in het Dames 1-elftal te komen spelen, vrijdag 7 maart van 17.30 - 19.00 uur op de club. Het bestuur zal er dan ook bij zijn om kennis te maken.

Film Vechthoeve in Kazerne

MUIDEN - De verplaatsing van de Vechthoeve, het Pipi Langkoushuis, naar Landgoed Hoogerlust was vorig jaar een bijzondere gebeurtenis en kreeg ook landelijk veel aandacht.

De Vechthoeve is een icoon voor Muiden en onlosmakelijk verbonden met de rijke historie van de vestingstad Muiden. Van de hele operatie is de documentaire 'De Vechthoeve gaat varen' gemaakt.

De film gaat over de spectaculaire verhuizing van de Vechthoeve, over water, naar landgoed Hoogerlust en over de ontwikkeling van het genoemde landgoed tot een zorglandgoed. De documentaire is gemaakt door Britt productions in opdracht van de Dienst Landelijk Gebied. Deze dienst is de huidige eigenaar van de hoeve en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Landgoed Hoogerlust.

Nog twee weken om te stemmen op Action!

De jongens van Action! in de studio van Radio Weesp. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - De concurrentie is pittig, maar het team van Action! hoopt voldoende stemmen binnen te krijgen voor de Yo Award voor jong radiotalent.

Action! is het jongerenprogramma van Radio Weesp. Elke dinsdag behandelen Kevin Ligtvoet, Niels Baas en Harry Donne van der Poel muziek en onderwerpen voor leeftijdsgenoten. "We krijgen altijd veel leuke reacties. Nu maar hopen dat onze luisteraars ook even op ons stemmen." Dat kan tot en met woensdag 19 maart op yomedia.nl. De uitreiking is 23 maart.

De Amstelstroom was voor Donders de druppel die de emmer deed overlopen

Na Weesp geen huispakkenparty meer voor Roy Donders

 

Roy Donders (rechts) poseert in een hoekje van café Amstelstroom met zijn fans. Foto: Bob Awick

door Marieke van Veen

WEESP – Roy Donders was het al zat aan het worden, maar na vorige week in café Amstelstroom is hij er he-le-maal klaar mee. Geen huispakkenparty's meer voor de 'Stylist van het Zuiden'. Hij is niet de enige met een kater, ook Yvonne de Veer kijkt met gemengde gevoelens terug op de party.

Zelf was De Veer al nooit zo'n fan van Donders. "IMaar vanwege de hype ben ik toch een keertje naar zijn soap gaan kijken. Vanuit zakelijk oogpunt leek het me interessant om hem naar Weesp te halen."

Wie is Roy?

Voor wie de hype gemist heeft: Roy Donders is een ondernemer uit Tilburg. Wat begon met een kledingzaakje groeide uit tot een huispakkenlijn. Ook is hij zanger, stylist en kapper. Zijn cliëntele bestond voorheen vooral uit vrouwen uit volksbuurten en woonwagenkampen, maar sinds RTL hem strikte voor een reallifesoap heeft hij fans door het hele land. Hij heeft nogal aparte gewoontes: zo eet hij elke dag worstenbroodjes als ontbijt.  

'Hij zou meer kleding gaan halen, maar was 'm gewoon gesmeerd'

 

Ze boekte hem en verspreidde het nieuws. Uit de reacties bleek dat het wel eens heel druk kon worden. Maar naarmate de datum dichterbij kwam, doken er ook andere verhalen op. Donders zou geen zin meer hebben in de party's en zou dat ook uitstralen waardoor er opstootjes ontstonden. De Veer begon 'm te knijpen: ging het wel door? Daags voor de party werd ze gebeld: of er tv-opnames gemaakt mochten worden? "En toen ook Donders' zus belde met wat vragen, was ik gerustgesteld. Met haar sprak ik af dat ik voor eten zou zorgen."

Donderdag 27 februari. Al rond 18.00 uur stapt de manager van Donders het café binnen. Hij vertrouwt De Veer toe dat hij een goed gesprek met de stylist heeft gehad. Het moet anders, het moet beter. Maar meteen die avond gaat het weer mis. Ondanks de eetafspraak blijkt Donders bij Van der Valk te dineren. De Amstelstroom begint vol te lopen, maar om 20.00 uur is er nog geen huispak te bekennen. Om kwart over acht komt Donders aankakken. Hij schrikt van de drukte. "Dit doe ik niet, het is veel te druk", was het eerste dat hij volgens De Veer riep. "Ja, vind je het gek? Als hij op tijd was gekomen had hij rustig kunnen eten en alles kunnen opbouwen. Nu zei hij doodleuk dat hij best met wat mensen op de foto wilde, maar dat de verkoop niet doorging. Toen heb ik hem flink de waarheid verteld", briest De Veer. De tv-ster kiest eieren voor zijn geld en haalt zijn pakken. Die zijn binnen een uur bijna uitverkocht en de grootste drukte neemt af. Donders besluit op te stappen, tot grote verontwaardiging van De Veer "Ik had hem tot 01.00 uur geboekt en heb hem gezegd dat ie als de wiedeweerga meer kleding uit zijn auto moest gaan halen. Er waren nog genoeg klanten. Toen hij naar de auto liep dacht ik dat hij met volle dozen zou terugkomen, maar hij was 'm gewoon gesmeerd. Toen ik daarover bij zijn manager mijn beklag deed, kwam Roy een kwartier later terug om me alsnog een hand te geven. Die hand kreeg ie mooi niet. Ik voelde me zo bedonderd."

Manager André van den Bogaert wil over dat 'wegglippen' wel wat kwijt: "Buiten stonden jongeren die vanwege hun leeftijd niet naar binnen mochten. Roy heeft een tijdje bij ze gestaan, dat siert hem juist. Ook binnen heeft hij volop de tijd genomen voor zijn fans." Waar ging het dan mis? "De hype rond Roy is te groot voor zo'n kleine locatie. Daar liepen we al vaker tegenaan. Weesp was de druppel. Roy stopt met de party's. Hij gaat zich nu volledig richten op zijn zangcarrière, zijn kledinglijn en het tweede seizoen van zijn tv-programma." Ondanks de vervelende toestanden is De Veer blij dat Donders het besluit om te stoppen niet een dag eerder heeft genomen.

"Dan had ik echt voor schut gestaan." De horecaonderneemster blijft ondertussen nieuwe plannen maken om haar toog vol te krijgen: "Ik heb alweer wat nieuws bedacht: zingende barkeepers op elke eerste vrijdag van de maand. Aanstaande vrijdag om 20.00 uur is de aftrap. Iedereen is welkom."

Wie kliederde het centrum van Weesp vol harten?

Het gebouw van de ABN Amro (hoek Groote Plein / Oudegracht) zit onder de rode harten. Foto: Christian Pfeiffer

door Marieke van Veen

WEESP - Is het een verkiezingsstunt, een reclamecampagne of leeft een warmbloedige kunstenaar of een verliefde burger zich uit?

In Weesp wordt volop gespeculeerd over wie vorige week de stad vol rode harten kliederde. De politie tast vooralsnog volledig in het duister.

40 panden
Opvallend is het wel. Of het nou een 'stoere tag' is of een lieftallig hartje, graffiti is en blijft vandalisme. Zeker veertig gebouwen zijn beklad. Het gaat om winkels, woningen, overheidsinstellingen en dienstverlenende organisaties aan onder meer de Achtergracht, Nieuwstad, Nieuwstraat, Slijkstraat, Waagplein, Kerkstraat, Groote Plein, Pieter Jacobstraat en Oudegracht.

Op het Stadskantoor staat de tekst 'Vandaliefde'. De eigenaren en huurders moeten het schoonmaken zelf regelen en zolang er geen dader in beeld is, draaien ze zelf voor de kosten op. De gemeente liet de tekten diezelfde dag nog weghalen. Weespers op straat reageerden vorige week heel verschillende. Bij de een vertoonde zich een flauwe glimlach op het gezicht, bij de ander overwon de boosheid na het zien van de grafitti.

Hoog op
De politie neemt de zaak dan ook hoog op. Het onderzoek is in volle gang. Wijkteamchef Henk van den Dikkenberg: "We zitten er bovenop, maar tot nu met weinig resultaat. We hebben buurtonderzoeken gehouden, passanten aangesproken, camerabeelden bekeken, het heeft allemaal niets opgeleverd. Natuurlijk scannen we ook de social media, maar ook dat heeft vooralsnog weinig aanknopingspunten naar voren gebracht. Het blijft bij speculeren. Wat inmiddels wel duidelijk is, is dat de daders een rondje hebben afgewerkt. Dat ontdekten we toen we de harten letterlijk in kaart brachten."

De politie en gemeenten roepen gedupeerden op om aangifte te doen: "We hebben er pas vijf binnen. Jammer, want voor het onderzoek is het van belang dat we alles goed in beeld hebben."

Getuigen
Ook hoopt Van den Dikkenberg dat getuigen zich alsnog melden. "De bekladding moet in de nacht van woensdag op donderdag zijn gebeurd. Het moet toch iemand opgevallen zijn dat een of meerdere personen met verf en een sjabloon over straat liepen?"

De politie is bereikbaar op 0900-8844. Anonieme tips zijn ook welkom, die kunnen worden doorgegeven via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Tegen Dwars stort zich op winkelplan

WEESP - Actiegroep Tegen Dwars houdt de ontwikkelingen van het nieuwe winkelcentrum aan de Achtergracht kritisch in de gaten. "Het mag het karakter van de straat niet aantasten."

Tegen Dwars werd opgericht als actiecomité tegen de plannen om haakse parkeerplaatsen op de Achtergracht aan te leggen. Dat plan lijkt na jaren van protesteren van de baan.

Maar nu horen de bewoners geluiden dat er mogelijk toch haakse parkeerplaatsen komen bij het nieuwe winkelcentrum. Ook twijfelen de bewoners of het nieuwe winkelcentrum het karakter van de Achtergracht niet te veel aantast.

"We blijven dus bij elkaar en we houden de ontwikkelingen kritisch in de gaten", zo vertelt woordvoerder Hans Mertens.

Boom moet wachten op eieren

WEESP - Door een broedend eendenstelletje aan de Oudegracht kan een nieuwe boom hier voorlopig nog niet worden geplant. De gemeente laat de eenden met rust totdat de eieren zijn uitgekomen.

Midden in het groene perkje, omgeven door bloemen en groene bladeren, zit de eend te broeden op haar eieren. Door de zachte winter is ze er al vroeg bij, meestal beginnen eenden pas volgende maand met broeden.

Langs de hele Oudegracht staan nu nieuwe bomen. Naar verwachting is de eend over een maand klaar met broeden.

Alle scholen doen mee aan voetbal-toernooi

WEESP - Leerlingen van alle basisscholen in Weesp en Driemond maken woensdag 26 maart hun opwachting op de velden van FC Weesp. Daar vindt vanaf 13.00 uur een groot schoolvoetbaltoernooi plaats voor de kinderen uit groep 5 t/m 8.

In totaal doen er maar liefst 450 leerlingen mee, goed voor 52 teams. De animo is zo groot dat de speeltijd per wedstrijd moet worden ingekort.

Publiek is van harte welkom om te komen kijken en de kinderen aan te moedigen.

Midas Dekkers nieuwste boek pleit voor de lust van ontlasten

Midas Dekkers: 'Poep zit onterecht in het verdomhoekje.' Foto: Annaleen Louwes

door Andre Verheul en Ruth van Kessel

WEESP – Genieten is zo moeilijk nog niet. Zelfs van iets basaals als ontlasten kan een mens genieten en waarom zouden we daar over zwijgen? Vergeleken bij alle aandacht voor eten is er opvallend weinig aandacht voor de andere kant van het spijsverteringskanaal, vindt Weesper schrijver en bioloog Midas Dekkers. Met zijn nieuwste boek 'De kleine verlossing of de lust van ontlasten' doorbreekt hij op eigen wijze dit taboe.

Maar liefst 256 pagina's vult de auteur en bioloog met zijn visie over poep. Alle facetten van ontlasten worden belicht: vanuit de biologie, de cultuur, de geschiedenis en het milieu. "Poep zit onterecht in het verdomhoekje", zo stelt Midas Dekkers.

Poepen kan lekker zijn: een drol die eruit glijdt is een heerlijk gevoel

 

Wat wil je ons leren met dit boek?
"Ik begin het boek met de zin 'Genieten is zo moeilijk nog niet.' Een mens heeft alles bij zich om te kunnen genieten: het eigen lichaam is een bron van genot. Alleen dat vergeten de meeste mensen. Tot ons derde jaar lieten we vol trots een mooi gedraaide drol aan onze pappa of mamma zien. 'Kijk eens wat ik heb gemaakt?' We werden erom geprezen. Knap gedaan."
Hoe komt het dat we al lang geleden gestopt zijn om trots te zijn op onze productie?
"Vanaf het moment dat we zindelijk moeten worden is de poep die eerst zo prachtig en creatief was, ineens viezigheid die weggegooid moet worden. Sigmund Freud stelt dat dit een cruciaal moment is in een mensenleven, wat sommigen nooit te boven komen."

Maar wat wil je ons leren?
"Dat poepen heel leuk is. Dat eten leuk en lekker is, begrijpen we. Daar wordt veel aandacht aan besteed in kookprogramma's op televisie en kookboeken worden vol geschreven. Maar over poepen niets van dat al, terwijl poepen ook zo lekker kan zijn: een kwartiertje voor jezelf in een kleine ruimte waar je met rust wordt gelaten en als je iets geschikts hebt gegeten, glijdt de drol, als een stuk zeep door je handen, eruit. Een heerlijk gevoel. Een tweede reden waarom de tijd rijp is voor een boek als dit, is dat de medische wetenschap steeds meer waardering krijgt voor de darmen en wat er uitkomt. Onze darmen zetten voedsel om in energie en die energie zorgt ervoor dat we kunnen denken en doen. Tot slot maak je van de restanten een prachtige drol, als kroon op het energievormingsproces."

Signeersessie

Schrijver en bioloog Midas Dekkers heeft een imposante lijst van boeken op zijn naam staan. Opvallende titels zijn 'Lief dier', 'De larf' en 'Lichamelijke oefening'. Hij staat bekend om zijn tegendraadse en controversiële mening over alledaagse onderwerpen. Op zaterdag 8 maart zal hij van 14.00-15.00 uur tijdens een signeersessie in de BoekenArk vertellen over zijn nieuwste boek.

Is de drol taboe?
"Er wordt weinig over gesproken en als er al iets gezegd wordt is het lacherig of vunzig. Je kunt naar een drol kijken vanuit de cultuurhistorie. Of met de ogen van een bioloog: hoe is het mogelijk dat je van een boterham met kaas binnen 24 uur een prachtige drol weet te maken. Vanuit medisch oogpunt kun je een drol diagnostisch beschouwen."

Poep blijft vies, toch?
"Zo was het vroeger met seks ook: eerst vies, toen lekker vies. Wat ik probeer duidelijk te maken is dat als je poep net als seks lekker vies vindt, het weliswaar vies blijft, maar wel een stuk interessanter."

Hoe zou je het beste kunnen poepen?
"Op de eerste plaats met plezier. Daarbij zou je eens kunnen letten op wat je eet. Een goed kookboek zou moeten vermelden hoe je twee keer kunt genieten van je eten: over hoe het binnenkomt, maar ook hoe het het lichaam verlaat. De smaak van eten zit aan beide kanten van de darm."

Je moet poep dus op waarde schatten?
"Klopt, des te meer plezier beleef je eraan."

Weesperfotomobiel voor jonge Weespers aan de Wand

Fotowedstrijd daagt jongeren uit foto's te maken met hun smartphone.

WEESP - Weespers aan de Wand is op zoek naar jongeren. Volwassenen en kinderen doen al jaren mee aan deze kunstmanifestatie, maar tieners vielen voorheen een beetje buiten de boot. Voor deze doelgroep is er nu de fotowedstrijd Weesperfotomobiel.

Aan de fotowedstrijd mogen jongeren tussen de 12 en 18 jaar meedoen. Zij worden uitgedaagd foto's in te sturen die gemaakt zijn met een mobiele telefoon. De categoriën zijn: nieuws, natuur, humor, drama en overig. Deelnemers mogen per categorie één foto in hoge resolutie insturen, eventueel bewerkt met een smartphone-app. Meedingen kan dus met maximaal vijf foto's per persoon.

Alle foto's worden tijdens Weespers aan de Wand (Pinksterweekend: donderdag 6 tot en met maandag 9 juni) en daarna nog de hele maand juli tentoongesteld in De Bibliotheek. De beste foto's worden beloond met mooie prijzen. De eerste prijs is een spiegelreflexcamera en publicatie van de foto in het WeesperNieuws. De tweede prijs is goed voor een compactcamera en publicatie van de foto in het WeesperNieuws. De derde prijs is een workshop fotografie door grafisch kunstenaar/fotograaf Eric Hage. Deze prijs wordt vijf keer weggegeven: voor de beste foto per categorie.

Aan de wedstrijd mogen alleen jongeren meedoen die in Weesp wonen of in Weesp op school zitten. De foto's moeten voor 1 mei binnen zijn. Inzendingen uploaden kan via www.weesperfotomobiel.nl. Op deze site zijn ook de spelregels en handige tips te vinden.

De organisatie hoopt veel foto's binnen te krijgen: "Pak je mobiel en leg je wereld vast. Wij willen zien wat jou beweegt en raakt!"

17 / 20

Protestantse Gemeente
Muiden

Zondag 9 maart 10.00 uur
Grote Kerk
J.M.F. Bellwinkel

Parochie van Levend Water Muiden

Woensdag 5 maart 19.00 uur
Nicolaaskerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Zondag 9 maart 10.00 uur
Nicolaaskerk
Eucharistieviering
G. Rizzo

Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB Weesp

Zondag 9 maart 10.30 uur
Van Houtenkerk
G. Kardol

Evangelische Gemeente Weesp

Zondag 9 maart 10.00 uur
OAZ-gebouw
R. Speelman


N. Reezigt 06-52518403

Te huur
kantoorruimtes in
kleinschalig verzamelgebouw.
Units van 18 en 24,5 m2.
Prijs vanaf € 350,- excl. BTW.
COMPLICITY - Weesp -
484 620 - www.complicity.nl

WINDOWS XP STOPT!!
Geen paniek.

Wij leveren nieuwe en
gebruikte Windows 7 en 8 systemen.

Ook upgrade is vaak haalbaar.
Bel of kom langs.

COMPLICITY
Computers & Services WEESP.

Hogeweyselaan 209c
1382 JL Weesp

tel: 484 620
www.complicity.nl

Stress of niet genoeg energie? Geef jezelf een cadeautje en gun je het proberen eens! Sound of Crystals geeft de maand maart ontspanningsbehandeling en jij bepaalt de vergoeding. Bel voor afstaak 06-13801899 of mail naar info@soundofcrystals.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?

Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Gedipl. pedicure ook diabetes/reumapatiënten.
Jan Tooropstraat 3.
Tel.: 06-54740847.

Verhuis- en Transportbedrijf Van der Linden. 24-uursservice. Tel.: 06-54304112

Tuincentrum H. vd Wurff
HAARDHOUT 1 kuub
(25 netten)
77,50 euro (goed droog).
Wij bezorgen ook aan huis.
Voor meer info:
tel.: 0294-412978

Taxi naar Schiphol of A'dam € 50,- vanuit Naarden en Bussum! Goodkinds taxiservice! Tel.: 06-26984855!

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

WONINGEN TE HUUR
GEVRAAGD! Voor expats & organisaties Interhouse
Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl

Stenzo Textiles is op zoek naar een sterke, fulltime/parttime magazijnmedewerker, leeftijd 18-28 jaar, zware werkzaamheden, wisselende tijden, ook bereid om de avond / weekend te werken? Voor informatie mail naar jeremy@stenzokids.nl

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator, gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Ga fris de lente in. Doe mee met nix! Info: www.
30dagenzonderalcohol.nu

PEDICURE komt aan huis, tevens reparaties kleding en gordijnen, haal-en-brengservice 06-42161131

TUINONDERHOUD! Heggen, (fruit)bomen snoeien. Grasveld verticuteren en bemesten, (terras)tegels groenvrij maken. Bel voor info 035-6223676 www.edregelthet.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Weesp
Diverse ligplaatsen te huur

hoofdsteiger van Aquamarin
Huur € 750,- per seizoen
Info: De Vuurtoren makelaardij
0294 – 4323 23
welkom@demakelaars.nl

Te huur gevraagd: Garage Leeuwenveld 1 of 2.
Tel.: 0294-416320.

'We hebben stappen gezet'

FC Weesp-coach René van Vark tevreden over resultaten zaterdag

FC Weesp zo goed als zeker van klassebehoud. Foto: Yannick uit den Boogaard

WEESP - Meedoen om de bovenste plaatsen was de afgelopen maanden nog even te hoog gegrepen, maar toch heeft FC Weesp-coach René van Vark een tevreden gevoel overgehouden aan zijn eerste halfjaar als coach van het zaterdagelftal. "Over het spel hebben we absoluut geen klagen", vertelt de coach op Radio Weesp.

Toen Van Vark afgelopen zomer aantrad als coach van FC Weesp trof de Amsterdammer een goede spelersgroep. "FC Weesp heeft een vaste kern van enkele goede spelers, daar kun je goed op bouwen. Dat geeft ook vertrouwen als je aan de slag gaat. Zeker als je weet dat je voor een zware opgave staat. De ploeg was net gepromoveerd naar de derde klasse. Best een grote stap, want voetballend moet je veel meer kunnen om je tegenstanders te kunnen verslaan. Maar het gaat naar behoren tot nog toe. De jongens hebben de laatste weken echt stappen gezet."

Constanter
Voetballend gaat het dus goed, maar het kan nog veel beter. FC Weesp moet nog constanter gaan presteren. "Wat dat betreft gaat het best vreemd. De ene week pakken we zonder problemen een zege, de andere week worden we fors verslagen. Dat moet gewoon beter, maar dat duurt even. Constanter gaan presteren vormt een van de voornaamste doelen voor de komende weken tot maanden, maar je kunt daar amper op oefenen. Zeker als je weet dat de jongens best weten hoe ze moeten voetballen en ze zelf ook wel weten wat ze beter moeten doen. Bepaalde puzzelstukjes moeten nog even goed vallen, maar dat komt wel."

Toch wordt er ook nog vaak verloren. Foto: Yannick uit den Boogaard

Met een vooralsnog negende plaats en een voorsprong van elf punten op de nummer laatst moet het raar lopen om FC Weesp nog van klassebehoud af te houden. "Wat dat betreft hebben we ons doel wel zo goed als gehaald, maar we zouden graag wat punten pakken. Een negende plek geeft een goed gevoel, maar een paar plaatsen hoger zou een nog beter gevoel geven. Een leuk plekje in de bovenste helft van het klassement. Maar daarvoor moeten we de komende weken nog wel presteren. Het kan wel, maar we moeten er hard voor werken."

Contract
Met het klassebehoud zo goed als op zak verlengde Van Vark, ondanks wat gerommel, zijn contract met FC Weesp voor een jaar. "We kunnen nu nog een jaar samen werken om beter te worden. Deze club zou, met een paar stappen meer, mee kunnen doen met de beste ploegen van de klasse. We moeten nastreven om daar vanaf nu aan te gaan werken. Dat gaan we ook zeker doen. Maar eerst nu nog voor een goed slot zorgen."

Hockeyers MHCW na maanden weer het veld op

De hockeyers van MHCW gaan proberen de eerste plaats zeker te stellen. Foto: Yannick uit den Boogaard

Na maanden zonder hockey gaan de hockeyers van MHCW komend weekend weer het veld op. Voor de Weespers valt de komende maanden nog genoeg eer te behalen. Vooral voor de hockeyheren: de Weespers staan eerste en kunnen komende zomer promoveren.

MHCW had een goede eerste helft van het hockeyjaar en verloor van de twaalf duels slechts één keer. Met 29 punten staan de Weespers trots bovenaan met één punt voorsprong op de naaste belager, concurrent Haarlem. Daarachter volgt Leusden met 27 punten, maar nog met een duel tegoed. De Weespers hervatten het hockeyjaar komend weekend tegen Haarlem.

Achterstand
Voor de hockeysters staan de zaken er heel anders voor. De Weespers hebben een achterstand van elf punten op de koploper, maar staan wel netjes op plaats 5 van de stand.

Argus pakt punt tegen Amsterdam

WEESP - Er waren kansen op een zege, maar toch hebben de korfballers van Argus 'slechts' een punt overgehouden aan het duel tegen het wat beter presterende Amsterdam: 15-15.

Argus had voor rust nog wat problemen met de Amsterdammers en vergat echt goed te korfballen. Langzaamaan werd het spel toch beter en had Argus steeds meer een antwoord klaar. Na de eerste helft stond het 7-7. Argus kon na rust veel beter spelen en zette Amsterdam meer onder druk. Dat leverde de ploeg ook tot twee keer toe een voorsprong op. Het ontbrak echter aan kracht om de voorsprong vast te houden. Amsterdam kwam op het laatste moment nog terug.

We Have komt tekort

WEESP - Vooral doordat het team gehavend was, hebben de handbalsters van We Have zondag verloren van het wat lager geklasseerde Venus/Nieuwegein. De Weespers kwamen op alle fronten tekort en verloren met 17-10.

We Have probeerde van alles, maar had geen enkele keer echt een antwoord op het betere spel van de tegenstander. De tegenstander zette al snel druk en kon al voor rust een gaatje slaan. Na rust bleef een ommekeer achterwege.

Zege handballers
Zonder al te veel problemen hebben de handballers van We Have zondag gewonnen van Havas. De Weespers waren met 19-37 een stuk sterker dan de Almeerders en hebben nog alle kansen om de eerste plaats zeker te stellen.

Nu eens geen goud voor Selena

WEESP - Na zes achtereenvolgende zeges heeft Selena Piek afgelopen weekend haar goede reeks geen vervolg kunnen geven. Op het German Open werden de Weesper badmintonster en haar partner Eefje Muskens vlak voor de finale verslagen.

Toch houdt het duo een goed gevoel over aan het evenement, vooral doordat er sterke tegenstanders werden verslagen. Zo versloeg het duo onder andere de nummer acht van de wereld. "We zijn zeker op de goede weg. We hebben aangetoond dat we ook tegenstanders van de wereldtop aankunnen", zo laat Selena weten.