MuiderNieuws

17 januari 2018

MuiderNieuws 17 januari 2018


Muider Roemer voor feestcomité

De Muider Roemer als dank voor alles wat het COF voor de stad doet. Foto: Stadsraad Muiden

MUIDEN Als dank voor al hun feesten en evenementen voor de stad heeft het Comité Openbare Feesten afgelopen weekend de Muider Roemer toebedeeld gekregen. Wethouder Hendrik Boland reikte de vrijwilligersprijs afgelopen weekend uit op de nieuwjaarsreceptie van de Stadsraad Muiden.

Het COF ontvangt het beeldje voor al hun werk om de stad met feesten en evenementen leuker te maken en op de kaart te zetten. Van Koningsdag tot de sinterklaasintocht en van de kerstboomverbranding tot het Dickens Festival. Met een vaste kern aan Muider vrijwilligers, die vaak al jaren bij het COF betrokken zijn, wordt er elk jaar weer keihard aan gewerkt.

De vrijwilligers van het COF waren erg trots op de toekenning van de Muider Roemer. Volgens wethouder Boland was het meer dan terecht dat juist het COF dit jaar de Muider Roemer krijgt. "Aan de voorbereiding en uitvoering van al die openbare feesten en evenementen worden door jullie heel wat uren besteed. Heel veel mensen genieten ervan, zowel de eigen inwoners als de bezoekers. Het comité heeft er in grote mate aan bijgedragen dat Muiden op de kaart is gezet."

De Muider Roemer is sinds dit jaar overigens een beeldje, gemaakt door kunstenares Riet Blüm. De grote glazen wisseltrofee verdwijnt. Het beeldje mogen de winnaars houden.

Bermen lager tegen wateroverlast

GOOISE MEREN De bermen langs meerdere wegen van de gemeente worden verlaagd. Dat wordt gedaan om overlast van regenwater tegen te gaan. Dat meldt de gemeente.

Door het regenwater sneller af te voeren heeft het verkeer een stuk minder last van water op de weg als het hard regent.

Het werk wordt gedaan aan hoofdwegen zoals de Amersfoortsestraatweg (Naarden), Bussumergrindweg (Bussum) en de Maxisweg (Muiden). De werkzaamheden starten maandag en duren ongeveer drie weken. Er hoeven geen wegen worden afgezet. Het werd wordt gedaan achter rijdende afzettingen, waardoor auto's wel langzamer moeten rijden en er dus filevorming kan ontstaan.

Auto's opengebroken op P+R-terrein

MUIDEN Autokrakers hebben afgelopen week op het P+R-terrein langs de snelweg een hele reeks auto's opengebroken. Er werden meerdere spullen gestolen.

De autokrakers sloegen vooral vorige week maandag toe.

De autokraken staan niet op zichzelf, geparkeerde auto's op het P+R-terrein zijn wel vaker het doelwit. Vanwege de inbraken heeft het CDA raadsvragen gesteld over de situatie op het P+R-terrein.

Voetbalshirt

Voetbalclub SC Muiden gaat terug naar het blauw-wit-blauw van vroeger.

5

Weerbericht

Donderdag kans op storm

Donderdag trekt een sterk uitdiepende randstoring over de Noordzee. Het veroorzaakt een zuidwesterstorm met uitschieters boven 100 km/uur. Verder enige tijd regen en een oplopende temperatuur. In het weekeinde komt vanuit het westen een gebied van hoge druk dichterbij. De neerslagkansen nemen geleidelijk af. Het wordt rustiger met kans op lichte vorst in de nacht.

Donderdag en vrijdag

Donderdag regent het eerst enige tijd, later volgen opklaringen. De zuidwestenwind wakkert aan tot hard of stormachtig, aan de kust waarschijnlijk enige tijd storm (windkracht 9). De temperatuur loopt op naar 9 graden. In de nacht naar vrijdag daalt het kwik tot rond het vriespunt. Er vallen vrijdag enkele buien: regen, hagel of (natte) sneeuw. Het wordt 4 graden.

Het weekeinde

Zaterdag kunnen lokaal nog enkele winters getinte buien vallen, maar de neerslagkans neemt af. Zondag blijft het vaak droog, maar een enkele winterse bui blijft mogelijk. Er is verder vrij veel bewolking. Nu en dan schijnt de zon. De westenwind neemt verder in kracht af tot matig en krimpt naar zuid. In de nacht vriest het licht, in de middag wordt het circa 3 à 4 graden.

Weetje

Donderdag precies elf jaar geleden, op 18 januari 2007, trok een zware storm over Nederland met gemiddeld windkracht 10. Ongeveer 60% van de zware stormen komt voor in de winter, in december, januari en februari. Winterweer met langdurige vorst en sneeuw komt tenslotte minder vaak voor dan het winderige wisselvallige weer in onze overwegend zachte winters.

Protestantse Gemeente
Zondag 21 januari 10.00 uur
Grote Kerk, Oecumenische dienst
ds. B. Bootsma-Gerritsen

Zondag 21 januari 19.00 uur
Lichthuis, ds. W. van den Hul

Parochie van Levend Water
Vrijdag 19 januari 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria Magdalenakerk
Eucharistieviering, J. van Meeteren

Zondag 21 januari 10.00 uur
Grote Kerk, Oecumenische dienst
J. Haen en B. Bootsma

Dinsdag 23 januari 10.00 uur
Kapel, Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Evangelische Gemeente
Zondag 21 januari 10.00 uur
OAZ-gebouw, N. Groot

Gemeente reageert pas na een maand op vraag via e-mail

'Vraag was vastgelopen in het systeem'

Niet de beloofde vijf dagen, maar dik een maand deed de gemeente er recent over om een e-mail te beantwoorden. Wat ging er mis?

Gemeente belooft binnen vijf werkdagen te reageren. Foto: Christian Pfeiffer

GOOISE MEREN De gemeente Gooise Meren scoort wederom slecht als het gaat om haar bereikbaarheid per e-mail. Dat stelt het onderzoek van de website 'Wij verdienen beter', dat de bereikbaarheid van alle Nederlandse gemeenten heeft onderzocht. Een jaar geleden bleek het ook al niet goed te gaan.

Voor het onderzoek werd halverwege 2017 aan alle gemeenten per e-mail of, wanneer het niet anders kon, per webformulier een vraag gesteld. Dit keer wilde iemand weten of hij of zij kon inspreken bij een raadsvergadering. Het duurde langer dan een maand voordat er een antwoord kwam. Een groot verschil met de e-mailgedragslijn voor overheden; die zegt namelijk dat gemeenten binnen twee werkdagen moeten reageren.
De gemeente laat weten dat ze sinds vorig jaar al de doelstelling heeft om binnen vijf werkdagen te reageren. Dat het niet is gelukt, komt volgens de woordvoerder doordat het betreffende mailtje in het systeem is vastgelopen. "Daar willen wij ons overigens niet achter verschuilen. Ieder mailtje, en dat zijn er honderden per dag, komt binnen in ons systeem. Het klantcontactcentrum zet de vragen door naar de juiste afdeling; soms komt de zaak weer terug en moet gekeken worden wie dan wel de vraag kan afhandelen. Soms reageert een ambtenaar te laat, dan krijgt deze persoon daar ook een melding van. Het systeem is net zo goed als de mensen die ermee omgaan. Overigens betreft het hier één e-mail en dat zegt niets over hoe het in het algemeen gaat. Hoe het over het algemeen gaat? Dat durf ik niet te zeggen, ik weet niet of wij dat monitoren."
Wethouder Boland voegt hier aan toe dat de gemeente hard aan de bereikbaarheid blijft werken. Die laatste belofte deed hij vorig jaar ook al toen dezelfde steekproef werd gehouden. Boland zei destijds dat het afhandelen van de mails vaak nog te lang duurde en stelde vanaf toen dat vijf werkdagen de norm zou worden. "En die termijn is nog steeds de doelstelling. We moeten daar dus hard aan werken."
De onderzoekers kaarten eveneens aan dat de gemeente Gooise Meren geen e-mailadres op de website heeft staan. "Dat klopt", aldus de woordvoerder. "Wij hebben een webformulier. Dat werkt hetzelfde als e-mail en komt direct in ons systeem."
Op de redactie van deze krant kwamen diverse verhalen van inwoners binnen die hun eigen ervaringen over e-mailbereikbaarheid met de gemeente wilden delen. Die ervaringen lopen erg uiteen. Raadslid Jelmer Kruyt sprong direct boven op het nieuws en heeft nu op de site van zijn partij GDP een poll geopend om te horen hoe mensen denken over de website.

Gooise Meren krijgt een nieuwe onder- burgemeester

GOOISE MEREN Er moet een waarnemer komen voor het geval burgemeester Han ter Heegde ergens verstek moet laten gaan. De gemeenteraad benoemt deze 'onderburgemeester' nog deze maand.

De waarnemer vervangt de burgemeester op officiële momenten als hij er niet bij kan zijn of als ook de wethouders hun functie als locoburgemeester niet kunnen vervullen.

Nood

In de praktijk gaat het vooral om het vervangen van Ter Heegde als voorzitter van de gemeenteraad als hij er niet is, of als portefeuillehouder om vragen van de raad te beantwoorden. Maar het is ook mogelijk dat de onderburgemeester de burgemeester vervangt tijdens noodsituaties of andere urgente zaken.

Waarnemer

De waarnemer wordt gekozen uit de 31 raadsleden. Elke fractie kan raadsleden voordragen, de hele raad stemt erover. Tot voor kort was CDA'er Lodewijk Zweers nog waarnemer, maar hij stapte afgelopen jaar op als raadslid en verloor daarmee ook zijn functie als waarnemer.

SC Muiden gaat terug naar historisch blauw-wit-blauw

De huidige shirts van de club.

MUIDEN Voetbalclub SC Muiden gaat haar tenues aanpassen. Het wit-blauw-wit maakt plaats voor het traditionele blauw-wit-blauw. Dat vertelde SC Muiden-voorzitter Richard van Kooij afgelopen week op de nieuwjaarsreceptie van de club.

Het blauw-wit-blauw is de oorspronkelijke kleurstelling van de shirts van de Muider voetbalclub. Aan het eind van de vorige eeuw werd dat echter veranderd naar wit-blauw-wit toen de club nieuwe tenues kreeg. Nu SC Muiden weer voor de aanschaf van kleding staat, is besloten terug te gaan naar het verleden.

Werkstraf voor Muiderbergse wietteler

MUIDERBERG Een 43-jarige Muiderberger die een pand huurde aan de Kobaltstraat in Naarden waar tweeënhalf jaar geleden een hennepplantage werd opgerold, heeft een werkstraf van tachtig uur gekregen. Dat heeft de rechtbank gepaald.

In tegenstelling tot de officier van justitie vindt de rechtbank het bewijsbaar dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan het telen van hennep en aan de diefstal van elektriciteit. De 44-jarige medeverdachte is veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur voor medeplichtigheid aan het telen van hennep.

Professionele kwekerij

De hennepkwekerij, die op 14 juli 2005 in het gebouw aan de Kobaltstraat werd aangetroffen, was volgens de rechtbank zeer professioneel opgezet. De kwekerij zat verstopt op de eerste verdieping in een holle ruimte achter een muur. Deze geheime ruimte was slechts toegankelijk via een geïsoleerde brandkast. In totaal trof de politie 275 hennepplanten, hennepresten en goederen aan die gebruikt worden voor het onderhouden van een hennepkwekerij.

Officier vroeg vrijspraak

Twee weken geleden vroeg de officier van justitie nog vrijspraak voor de 43-jarige hoofdhuurder uit Muiderberg en 180 uur werkstraf voor de 44-jarige medeverdachte uit Den Haag. De rechtbank wijkt van deze eis af, omdat volgens haar de Muiderberger verantwoordelijk moet worden gehouden voor de hennepkwekerij. Hij heeft geprobeerd buiten beeld te blijven door het huurcontract van het pand op naam van de medeverdachte te laten zetten.

Toch straf

De rechtbank gelooft het verhaal van de Hagenaar, die altijd heeft verklaard tegen betaling de huurovereenkomst voor het bedrijfspand te hebben afgesloten met de Muiderberger. Daarvoor in de plaats kreeg hij 900 euro, waarvan hij 500 euro voor de huur aan de Muiderberger moest overmaken en 400 euro zelf mocht houden. De Hagenaar, die in financiële problemen zat, was de Muiderberger via via tegengekomen. Toen deze hem voorstelde het pand van hem te huren, zei hij meteen ja. Twee weken geleden, tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak, zei de Hagenaar dat hij ook wel het gevoel had dat hij als katvanger werd gebruikt: "Ik had wel ergens een vaag vermoeden dat het hier om een hennepkwekerij ging."

Verbod sluipverkeer als proef opgeheven

MUIDERBERG De inrijverboden tijdens de spits op de IJsselmeerweg (Naarderbos), Rijksweg en Naardervaart worden opgeheven. Het gaat om een proef van een maand. De proef start maandag, zo meldt de gemeente.

De inrijverboden op de wegen gelden nu al enkele jaren tussen zeven en negen uur 's ochtends om sluipverkeer tegen te gaan. Dat had te maken met de aangrenzende snelweg. Voordat de snelweg verbreed werd stonden er elke dag ellenlange files van Naarden naar Muiderberg, waardoor veel automobilisten een sluiproute over de IJsselmeerweg, Rijksweg of Naardervaart namen.

Minder sluipverkeer

Nu de snelweg breder is geworden en de filedruk een stuk verminderd is, is het de vraag of de nut en noodzaak voor de inrijverboden er nog is. Daar komt nog eens bovenop dat de Dorpsraad Muiderberg een probleem heeft met de verboden, omdat ze stellen dat Muiderberg daardoor een stuk slechter bereikbaar is. De gemeente gaat daarom onderzoeken hoe het ervoor staat met het sluipverkeer. De verboden worden vanaf komende week dus opgeheven. Daarna worden er op strategische punten verkeersmetingen gedaan om te kijken hoeveel sluipverkeer er nog over de routes gaat.

Als blijkt dat er inderdaad geen problemen meer zijn met sluipverkeer dan zal de gemeente besluiten de inrijverboden tussen zeven en negen uur 's ochtends definitief weg te halen. Dat gebeurt dan in mei.

Drie jubilarissen brandweer in zonnetje gezet

Foto: Brandweer Muiden

MUIDEN Maar liefst drie brandweermannen zijn recent tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van het brandweerkorps in het zonnetje gezet door de burgemeester. Maurice Wijma is al 20 jaar bij de brandweer, Arie Hoogenhoud 25 jaar en Peter Wegman maar liefst 40 jaar. Verder werden er drie nieuwe vrijwilligers verwelkomd voor de posten Muiden en Muiderberg.

Alleen thuis zitten hoeft niet meer, de BoodschappenPlusBus komt eraan

Iedere twee maanden een nieuw programma

In navolging van andere gemeenten in de regio krijgt nu ook Weesp een BoodschappenPlusBus. Deze bus biedt 55-plussers uitstapjes in de omgeving aan.

Foto: Carin van den Berg

WEESP 55-plussers in Weesp die om wat voor reden minder mobiel zijn, kunnen vanaf juli gebruikmaken van de BoodschappenPlusBus. Op initiatief van Willem van der Pol wordt deze voorziening nu ook in Weesp ingevoerd.

De BoodschappenPlusBus biedt 55-plussers uitstapjes in de omgeving aan. Denk hierbij aan musea, markten, restaurants, evenementen, tuincentra en concerten. Van der Pol: "Het idee achter de BoodschappenPlusBus is dat ook minder mobiele 55-plussers de kans moeten hebben om mee te doen in het maatschappelijk leven. Dit beschermt tegen eenzaamheid en bevordert sociale contacten."

In gang zetten

Versa Welzijn en het Nationaal Ouderenfonds maken deze dienstverlening mogelijk, maar de praktische uitvoering is in handen van vrijwilligers. Van der Pol uit Nederhorst den Berg is zelf chauffeur op de BoodschappenPlusBus in Bussum en Naarden. In Weesp was hij vrijwilliger bij de ouderenuitjes van het Rode Kruis, maar die uitjes zijn geschrapt. Van der Pol: "Hierdoor ontstond een gat. En dat terwijl dit soort initiatieven voor deze doelgroep ontzettend belangrijk is. Daarom ben ik gaan kijken of het mogelijk was om de BoodschappenPlusBus in Weesp in te voeren. Dat idee werd van alle kanten toegejuicht, en nu zijn we zover dat we de boel echt in gang kunnen gaan zetten."

Bus op afbetaling

De minibus wordt geleverd door het Nationaal Ouderenfonds, maar moet (voor een deel) wel worden terugbetaald. "De afbetaling gebeurt vanuit de kaartverkoop", vertelt Van der Pol. "De deelnemers betalen een bedrag per kilometer, plus de eventuele entreeprijs van het uitstapje. We proberen het - mede met behulp van sponsors - zo betaalbaar mogelijk te houden. Er zijn al dagjes weg voor 15 euro, maar een heel bijzonder uitje kan ook weleens 40 euro kosten."

Programmaboekje

Iedere twee maanden verschijnt er een programmaboekje met daarin de activiteiten. Bij de samenstelling van het programma wordt rekening gehouden met suggesties en wensen van (potentiële) deelnemers. De bus gaat in eerste instantie twee keer per week rijden. Er is in de bus plek voor rollators, de Weesper bus heeft helaas geen plek voor een rolstoel.

Vrijwilligers gezocht!

De BoodschappenPlusBus wordt altijd bezet door minimaal twee vrijwilligers: de chauffeur (die tevens begeleider is) en een tweede begeleider. Zij halen de deelnemers thuis op en ondersteunen hen waar nodig. Om de BoodschappenPlusBus straks goed te laten draaien, zijn zes tot acht vrijwilligers nodig, van een coördinator en chauffeurs tot gastvrouwen en administratieve krachten. Er wordt uitgekeken naar mensen die het leuk vinden om ouderen een fijne invulling van hun vrije tijd te bezorgen. Belangstellenden kunnen zich melden bij de Vrijwilligerscentrale, die elke dinsdag tussen 13.30 en 14.30 uur inloopspreekuur heeft in Gebouw Papelaan 99. Of mail naar vcweesp@versawelzijn.nl.

De plannen van de regering, maar dan in begrijpelijke taal

Rindert Kromhout schreef 'Regeerakkoord in Kindertaal'

Kromhout: '"Kinderen hebben er recht op om te weten wat onze regering van plan is.' Foto: Chris van Houts

door Ingrid Voet

WEESP Het regeerakkoord telt ruim 60 pagina's. Weesper schrijver Rindert Kromhout bewerkte het tot een kindvriendelijke versie van 15 bladzijden. Geschikt voor kinderen vanaf groep 8. Maar ook voor volwassenen heel prettig leesbaar.

Het laatste werk van Kromhout voor kinderen gaat niet over de Kleine Ezel of Erge Ellie en Nare Nellie. Kinderrechtenorganisatie Save the Childeren vroeg hem om de plannen van de nieuwe regering in het regeerakkoord te 'hertalen', zodat ook kinderen het goed kunnen begrijpen en erover kunnen meepraten. Het resultaat: een handzaam regeerakkoord met leuke illustraties van Jan Jutte. In begrijpelijke, maar zeker niet kinderachtige taal, bedoeld voor kinderen in groep 8 en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs. En de onderwerpen zijn evenmin kinderachtig. Ook ingewikkelde zaken als de belasting staan in 'Regeerakkoord in Kindertaal'. "Maar dan zo dat ik het zelf ook begrijp", zegt Kromhout. Hij schreef het zo: 'Zo zijn er nu vier belastingschijven. Hoe meer geld je verdient, hoe hoger de schijf waarin je terecht komt en hoe meer je moet betalen. (...) Zit je in schijf 4, dan moet je een beetje schijf 1, een beetje schijf 2, een beetje schijf 3 en een beetje schijf 4 betalen. Wie verzint er nou zoiets! Dat moeten twee schijven worden, dat is veel minder ingewikkeld. Wie weinig verdient, betaalt weinig belasting, wie veel verdient, betaalt veel. Klaar.'

'Ik heb het zo opgeschreven dat ik het zelf ook begrijp'

Zelf moest Kromhout wel eerst het hele regeerakkoord doorspitten zeker? "Nou, ik heb er wel in gelezen. Buitengewoon wollig taalgebruik. Als je het ingewikkeld kunt zeggen, moet je het vooral niet makkelijk zeggen blijkbaar. Gelukkig had Save the Childeren een aantal onderwerpen uitgekozen, dus kon ik me daarop richten", vertelt Kromhout. "Het lastigste was voor mij om echt alleen de plannen van de regering op te schrijven zonder mijn eigen mening erbij te geven. Ik vond het ook best moeilijk dat ik er daardoor niet zo veel humor in kwijt kon, maar in de tekeningen van Jan Jutte kon dat gelukkig weer wel."

Het was een leuke klus, vond de schrijver, en ook belangrijk. Het is vooral bedoeld als uitgangspunt om in de klas over door te praten. Verplichte kost op school, wat Kromhout betreft. "Kinderen hebben er recht op om te weten wat onze regering de komende jaren van plan is. Ik hoor trouwens ook wel van volwassenen dat ze het prettig vonden om de regeringsplannen eens in begrijpelijke taal te lezen." 'Regeerakkoord in Kindertaal' is voor iedereen via internet gratis te downloaden.

'Regeerakkoord in Kindertaal' is onder meer te vinden op www.rindertkromhout.nl.

Groeneweg gaat grote metamorfose tegemoet

Groeneweg moet 'As van allure' worden. Impressie: De Bie Wegenbouw

WEESP Een groene laan met veel bomen. Dat moet de Groeneweg gaan worden. Aannemer De Bie Wegenbouw heeft onlangs het eerste ontwerp voor de weg gepresenteerd. Volgens hen wordt de Groeneweg een 'As van allure'.

De meest gebruikte toegangsweg van Weesp staat een grote metamorfose te wachten. De weg met aan twee kanten een statige rij bomen moet Weesp zo een waardige entree geven.

Daarnaast komt er halverwege de weg, ter hoogte van de kruising met de Singel en de Hugo de Grootlaan, een markering. Dat was vroeger exact de toegang tot de vesting. De ontwerpers denken nu aan een soort metalen plaat met gleuf en opdruk, maar er kan ook een grote marmeren steen komen met een opdruk.

Eerst het riool

De Groeneweg gaat deze zomer samen met een deel van de C.J. van Houtenlaan op de schop. Er moet eerste ondergronds aan het riool worden gewerkt. Het werk gaat duren van juni tot en met oktober.

Een rondje langs het werk van Jan Spiering

Overzichtstentoonstelling ter ere van boek

Beelden aan Zee in Scheveningen staat komende weken in het teken van Jan Spiering. De beeldhouwer woonde tien jaar in Weesp.

'Meisje met kat' op de Korte Stammerdijk.

WEESP Ter ere van de verschijning van een boek over het leven en werk van Jan Spiering houdt museum Beelden aan Zee een overzichtstentoonstelling met werken van de beeldhouwer. Spiering woonde van 1964 tot 1974 in Weesp - eerst aan de Tuinkade, later in de Julianastraat. In die tien jaar wist hij vanuit de toen florerende Beeldende Kunstenaarsregeling drie beelden te 'slijten' aan de gemeente Weesp. Spiering overleed in 1994, maar de drie beelden staan hier nog steeds.

Jan Spiering studeerde aan de Amsterdamse Rijksakademie. Als kunstenaar werkte hij autonoom, voor de openbare ruimte en gaf les. In 1965 won hij de Prix de Rome.

Toen Spiering al een paar jaar in Weesp woonde, verwittigde hij de gemeente Weesp van zijn aanwezigheid in de hoop een opdracht in de wacht te slepen. Dit leidde in 1970 tot de aanschaf van 'Moeder en kind', dat op de hoek Amstellandlaan / Kostverlorenstraat te vinden is. In 1974 wordt zijn schets voor 'Meisje met kat' uitgevoerd; dit levert Spiering de Buys van Hultenprijs op. Een grote versie belandt op de Korte Stammerdijk, waar het meisje tegenwoordig uitkijkt op het geldpakhuis van Geldservice Nederland. Spiering had enige tijd een atelier op het terrein van de firma Methorst, toen nog gevestigd aan de Provincialeweg in Driemond. Daar keek hij uit op de polder. Dit uitzicht inspireerde hem tot 'Polderimpressie', een beeld dat bestaat uit vier bij elkaar schuilende koeien. Het staat in Aetsveld, op de kruising Grote Weer, Kleine Weer met de Bastionweg. 'Polderimpressie' is het enige Weesper beeld dat is opgenomen in de Beeldengids Nederland

'Moeder en kind' op de hoek Amstellandlaan / Kostverlorenstraat. Foto's: Marieke van Veen
'Polderimpressie' in Aetsveld.

In 1965 won de net afgestudeerde Jan Spiering de Prix de Rome

Brons, gips en kleinplastiek

De tentoonstelling in Beelden aan Zee toont een overzicht van enkele grote werken in brons en gips en veel kleinplastiek. De opening was vrijdag 12 januari en de expositie loopt tot 18 februari.

'Samen oud worden en iets voor elkaar en voor Weesp betekenen'

Zodra de eerste tekeningen er zijn, wordt er een infoavond voor de buurt gehouden

De toekomstige bewoners van de woongroep kunnen de faciliteiten van Oversingel gebruiken. Foto: Brian Elings

vervolg pagina 3

"Tussen zelfstandig wonen en een verzorgingshuis zit bijna niets", zegt Ingrid Dokter (65), voorzitter van Stichting Woongroep Weesp. "En dat terwijl de transitie in de ouderenzorg wel om nieuwe ontwikkelingen vraagt. Het houdt me al langer bezig. Ik heb het bij mijn eigen ouders gezien, die zaten op hoge leeftijd in een veel te groot en te duur huis. Ik vroeg me steeds vaker af: hoe zou ik zelf het liefst wonen als ik ouder wordt?"

Het antwoord: "In nabijheid van gelijkgestemden en dan waar het kan iets betekenen voor elkaar en voor de buurt." De beoogde locatie ziet Dokter helemaal zitten: "Het is een stukje braakliggende grond van Abbott, op loopafstand van horeca, winkels en bushaltes. Het grenst aan de aanleunwoningen aan de De Kuyperlaan en kijkt uit op zorgcentrum Oversingel. Als je eens je dag niet hebt kun je in Oversingel eten of gebruikmaken van hun andere faciliteiten. En het gezondheidscentrum zit ook nog eens om de hoek!"

'Wij zijn de eersten, dus wij moesten helemaal zelf het wiel uitvinden'

Parkje opknappen

Hoe het wooncomplex eruit komt te zien is nog niet bekend, maar uitgangspunt is dat de woningen geen tuin zullen hebben. Dokter: "In de omgeving is namelijk al genoeg groen, het is alleen nogal verwaarloosd. Daar willen wij graag iets aan doen. We willen het parkje opknappen, een moestuin aanleggen én we hebben plannen voor een open atelier en/of een buurthuiskamer. Het doel is om deze locatie veel beter te benutten. Dat komt de hele buurt ten goede." De eerst volgende stap is nu een haalbaarheidsonderzoek. Zodra de eerste tekeningen bekend zijn, wordt er een inloopavond voor de buurt belegd.

Ingewikkeld project

De Weespse werkt al jaren aan het project: "In het begin voelde het soms als trekken aan een dood paard, maar nu zit er schot in. Het was - en is - ook best ingewikkeld, want een woongroep in deze opzet bestaat nog niet in Weesp. Er komen er in de toekomst vast meer, maar wij hebben zelf het wiel moeten uitvinden. Nu de plannen concreter worden, wordt er heel enthousiast gereageerd. De gemeente, de politiek, Vivium, Van Wijnen, de Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp: ze denken aan alle kanten met ons mee."

25 appartementen

De woongroep moet gaan bestaan uit circa 25 appartementen in drie categorieën: van 50 m2 met een huurprijs ruim onder de huurgrens, van 65 m2 met een huurprijs net onder de huurgrens en van 80 m2 met een huurprijs boven de huurgrens. Het wordt een woongroep voor mensen die houden van sociaal contact en cultuur en die graag iets voor elkaar en anderen willen betekenen. Een door de stichting op te zetten bewonersvereniging gaat de kandidaat-huurders hierop 'toetsen'.

www.woongroepweesp.nl

Ingezonden brieven van lezers

Foto: Christian Pfeiffer

Fusiereferendum

Comité Zelfstandig Weesp laat via een spam-e-mailcampagne aan de inwoners van Weesp weten dat ze tegen een fusie is en dat ze ons adviseert bij het fusiereferendum te stemmen voor een fusie met Gooise Meren. Het is bizar, treurig en dom dat dit comité het referendum misbruikt om haar gram te halen. Want stel dat een meerderheid bij dat referendum kiest voor Gooise Meren, dan kan de gemeenteraad niet anders dan de uitslag van het referendum negeren. Immers, het is dan onbekend of de burger echt wenst te behoren bij het Gooi of dat dit proteststemmen zijn geweest. Natuurlijk is het mooi dat mensen betrokken zijn bij hun gemeente. Het is alleen jammer dat dit comité die andere betrokken Weespers zo grof diskwalificeert. In de spammail worden de raadsleden 'onze zogenaamde vertegenwoordigers' genoemd. Een diskwalificatie van de Weesper stemgerechtigden. Raad en stadsbestuur hebben de afgelopen jaren verschillende onafhankelijke deskundigen ingehuurd, er zijn onderzoeken gedaan en ook de burger is uitgebreid betrokken geweest bij het proces. Wij mogen er toch van uitgaan dat de raadsleden hun keuzes hebben gemaakt op basis van deze uitgebreide kennis? Daarvoor hebben we ze aangesteld. Spijtig dat onze democratische regels het mogelijk maken dat een klein groepje verongelijkte mensen met 476 (discutabele?) stemmen de 8000 bewuste Weesper stemmers zo aan de kant kunnen zetten. Met de uitslag kan door de geadviseerde proteststemmen niets worden gedaan. Wat een verspilling van energie en geld.
Vreneli Stadelmaier, Ruud Lampers

Fusiereferendum

In het WeesperNieuws van 10 januari werd de oproep van het Comité Zelfstandig Weesp bij het komend referendum op Gooise Meren te stemmen door de pro-Amsterdamse partijen in de raad buitengewoon fel aangevallen. Volgens Lars Boom (WSP) en Saskia ter Kuile (D66) heeft het comité de Weespers misleid en voorgelogen. Volgens GroenLinks is het referendum bij voorbaat waardeloos geworden. Dat is toch hoogst merkwaardig. Ten eerste heeft het comité de raad verschillende malen gevraagd zelf een referendum te organiseren. Alleen D66 en DSB voelden daarvoor, de andere partijen niet. Toen hebben wij zelf een referendum aangevraagd. Wij werden daarbij geadviseerd door Christian Zierleyn (D66), die ons attent maakte op de mogelijkheid van een referendumvraagstelling Amsterdam, Gooise Meren of geen van beide. Daar hebben wij steeds voor gepleit. Het college van B en W kwam echter met de vraagstelling Amsterdam of Gooise Meren. Wij hoopten erop dat vanuit de raad die vraagstelling zou worden veranderd. Volgens eigen zeggen heeft Lars Boom in het presidium van de raad ook gepleit voor een dergelijke vraagstelling en hij zou daarbij zijn gesteund door Zierleyn. Uiteindelijk werd op 9 november jl. een amendement aangenomen dat leidde tot de vraagstelling Amsterdam ja of nee. Daar konden wij prima mee leven! Maar in de extra raadsvergadering van 22 december werd die vraagstelling, die door de onafhankelijke adviescommissie van deskundigen ook was aanbevolen, op juridisch aanvechtbare wijze weer door de raad teruggebracht naar een keuze tussen Amsterdam of Gooise Meren. Iedere Weesper moet nu daaruit een keuze maken. En dat doen wij dus ook. Dat is ons democratisch recht. Bovendien is het toch volkomen duidelijk dat Weesp als klein onderdeeltje van Amsterdam-Zuidoost niets meer te vertellen zal hebben. Bij Gooise Meren blijft een kans op het behoud van de eigen Weesper vertegenwoordiging. Het is juist de WSP die de Weespers een rad voor de ogen draait door maar steeds te beweren dat Amsterdam het bij een ambtelijke fusie zal laten!
Gjalt Zondergeld, Comité Zelfstandig Weesp

Fusiereferendum

In het artikel 'Oproep comité maakt het referendum waardeloos' (WN 10 januari). wordt het advies van het Comité Zelfstandig Weesp om tegen een fusie met Amsterdam te stemmen, uitgelegd als als: 'obstructie van het fusieproces door de mensen aan te raden in het referendum tactisch te kiezen'. Mij bekruipt eerder het gevoel dat juist de politiek haar wens met Amsterdam te fuseren van extra kracht probeert te voorzien door de activiteiten van het comité in een dubieus daglicht te stellen. Ik denk dat de inwoners van Weesp simpelweg moeten stemmen voor wat verstand en gevoel hen ingeeft en ik denk ook dat het merendeel van de Weespers dat van plan is. Het zou weleens kunnen zijn dat het gemeentebestuur door vooraf stemming te maken per saldo het stemgedrag sterker tracht te beïnvloeden dan het fel bekritiseerde comité.
Daan van den Wall Bake

Column Hans Burggraaff

Wat een grauwe column van onze gewaardeerde stadgenoot Hans Burggraaff afgelopen woensdag. Alsof onze prachtige sinterklaasintocht is versjteerd door een groepje demonstranten tegen Zwarte Piet. Deze mensen hadden het recht om daar te staan, dat heeft niets met de "politieke correctheid van het gastvrije Weesper stadsbestuur" te maken. Petje af voor deze demonstranten, die de moeite namen om uren in Weesp te komen koukleumen om voor hun zaak te pleiten. De heer Burggraaff zag één Weespse onder de demonstranten. Betekent dat dat er in Weesp geen steun is voor hun strijd? Onzin! De PvdA is vierkant vóór een veelkleuriger stoet pieten en roept alle betrokkenen op hier in goede harmonie naar toe te werken.
Bert Keesman, lijsttrekker PvdA Weesp

Elke maand een andere winkel

Eigenaar: 'Maar het liefst vind ik een huurder voor de langere termijn'

En in maart is het pand een Verkiezingswinkel. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP Wat hebben Thuiz Conceptstore, Carriere Optiek en de Verkiezingswinkel met elkaar gemeen? Ze huizen het eerste kwartaal van dit jaar allemaal in hetzelfde pand: namelijk Slijkstraat 46.

'Die lunchroom gaat niet door, ik zit te vaak in het buitenland'

In het pand zat tot eind 2015 antiquariaat Lectori Salutem. Antiquair Pieter Wentzel verkocht het winkelpand aan Arthur de Bussy, die er een lunchroom in wilde beginnen. Dat gaat niet door. Dat dit karakteristieke winkelpand sindsdien leegstaat is zonde, maar in dit geval is de leegstand soms ook van nut. Zo gebruikten de lokale politieke partijen het pand vorig jaar als verkiezingswinkel voor de Tweede Kamerverkiezingen en dit jaar zijn ze hetzelfde van plan rond de gemeenteraadsverkiezingen. Op dit moment zit Thuiz Conceptstore in het pand, de eigen winkel aan de overkant (nr. 39) wordt momenteel verbouwd. Begin februari neemt Carriere Optiek het stokje over, ook voor een verbouwing. Daarna komt er een einde aan de pop-upcarrière van het pand. "Dat er deze periode elke maand een ander in zit, is toeval. Weesp is te klein voor een pop-upstore. En zelf heb ik ook liever een langdurige invulling. Ik ben met een partij in gesprek, maar daar kan ik nog niks over zeggen", vertelt eigenaar De Bussy. "Ik ga er in ieder geval zelf geen winkel of restaurant in runnen, dat is van de baan. Daarvoor zit ik te vaak in het buitenland. Maar ik heb altijd geprobeerd iets functioneels met het pand te doen, ook in de maanden waarin het wel leegstond. Er hebben bijvoorbeeld een tijdlang posters van theater de City of Wesopa op de ramen gehangen."

Thuiz Concepstore gebruikt het pand gedurende de maand januari. Foto: Marieke van Veen
In februari gaat Carriere voor een maandje naar de Slijkstraat.

De mooiste hardloopplekjes

Bjorn van der Neut loopt graag hard op de 's-Gravelandseweg.

WEESP De omgeving van Weesp is uitermate geschikt om een mooi rondje hard te lopen. In aanloop naar de Vechtloop, die dit jaar op 24 juni plaatsvindt, laat de organisatie ambassadeurs van mooie hardloopplekjes aan het woord: ze delen hun prachtplek met de rest van hardlopend Weesp.

Wie?

De sportieve Weesper Bjorn van der Neut (40) kan nogal hard lopen, maar ook in tafeltennis blinkt hij uit. Als werk test hij de website van een grote vergelijker van verzekeringen. En zelfs op zijn werk krijgt de altijd enthousiaste Bjorn zijn collega's aan het hardlopen! Bjorn weet als geen ander hoe hij mooie hardloopmomenten moet vastleggen, want tijdens Weesper sportevenementen staat hij vaak langs de kant met zijn camera om alle sporters in het heetst van de strijd op de foto te zetten.

Mooiste hardloopplekje?

"De 's-Gravelandseweg met het prachtige uitzicht op Weesp."

Waarom hier?

"Als ik aan het einde van een hardlooprondje over de 's-Gravelandseweg ren en dan naar Weesp kijk, ben ik elke keer weer onder de indruk van de schoonheid van Weesp. Vooral in het donker heb je vanaf hier een schitterend uitzicht op de verlichte Vechtbrug met de twee kerken erachter. Ik denk dat veel hardlopers, of eigenlijk alle Weespers, dit wel herkennen!"

Fotowedstrijd

Heb jij een favoriete hardloopplek in of rond Weesp? Laat het ons weten! Ga naar www.vechtloop.nl/foto en vertel over jouw mooiste hardloopplek. Dat kan door een foto te delen (leuk als je er zelf ook op staat!) of in tekst. Je maakt kans op een diner voor twee. De mooiste foto's komen op de website en Facebook van de Vechtloop.

Jakop Slegt, kunstenaar die leefde in zijn eigen wereld

Wie was deze mysterieuze Weesper kunstenaar?

In Leeuwenveld is afgelopen jaar een straat vernoemd naar Jakop Slegt. Wie was deze mysterieuze Weesper kunstenaar?

Weesp in de tobbe. Jakop Slegt

WEESP 'Vroeger liep Jakop altijd met een lichte grijns over straat in Weesp, maar of het pret of spot was, was niet duidelijk. Hij was een man die van binnen leefde. Hij had zijn eigen leefwereld en hoe de rest erover dacht, kon hem niets schelen. Als hij buiten tekende, droeg hij een alpinopet en rookte een pijpje alsof hij in gedachten in Frankrijk was.'

Als hij buiten tekende, droeg hij een alpinopet en rookte een pijpje

Bovenstaande beschrijving komt uit het prachtige prentenboek dat Lars Boom en Gerrit Portengen in juli 2005 over Jakop maakten. Jakop Slegt (1934) was een begenadigd pentekenaar. Hij maakte surrealistische tekeningen en straatbeelden. Zijn werk toont het Weesp waar hij in de jaren vijftig kwam wonen; eerst aan de Achtergracht, later aan de Middenstraat. Zijn grootste triomf was een tentoonstelling in het Singermuseum in 1971. De NOS zond een documentaire over zijn werk uit.
Ternauwernood slaagden Jakop en zijn vrouw Anna er enige tijd in te leven van Jakops werk. Niet zelden kwam daar een bedelbrief aan te pas. Jakops grote droom was om architect te worden van zijn eigen boerderij. Hij vertrok via Steenwijk naar Frankrijk om die droom te verwezenlijken. In 1989 kwam Jakop terug. Gescheiden van Anna, berooid en doodziek. Hij stierf in 1990 aan longkanker. Vlak daarvoor zocht hij bij Bijvoet een peperduur helderblauw joggingpak uit waarin hij begraven wilde worden. Met alpinopet. Hij leefde nog steeds in zijn eigen wereld.

Het stadhuis en het Grote Plein. Jakop Slegt 1965
Zicht op Weesp aan de Vecht Jakop Slegt

Met 'Uitgelicht' naar de monumenten toe

'Monumenten leer je pas echt kennen als je ze bezoekt'

Museum neemt bezoekers mee naar de molen, de Grote Kerk en Fort Ossenmarkt. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP De wisseltentoonstelling 'Uitgelicht' van Museum Weesp belicht de bijzondere kanten van vier bekende Weesper monumenten. Vanaf deze week koppelt het museum de expositie aan rondleidingen naar die monumenten toe. De Grote Kerk is zondag 21 januari als eerste aan de beurt.

De tentoonstelling 'Uitgelicht' geeft de bezoeker in een keer veel informatie over de belangrijkste Weesper monumenten, maar er is maar één manier waarop je deze gebouwen echt leert kennen. "En dat is door ze daadwerkelijk te bezoeken. Door er rond te lopen, de geur op te snuiven en hun schatten te bewonderen", zegt museummedewerker Anne Merkx.

'We beginnen expres nu, omdat januari wordt gezien als saaie maand'

Van oktober tot maart

De tentoonstelling loopt sinds oktober tot en met maart. Dat de koppeling met de rondleidingen nu pas wordt gemaakt, is een bewuste keuze. "We wilden wachten tot na de feestdagen; voor veel mensen toch een drukke periode. Met december achter de rug zien veel mensen januari als een saaie maand. Daarom leek het ons leuk om er nu mee te beginnen; we denken mensen hier een leuke middag mee te kunnen bieden."

Leuk voor de hele familie

Het idee is dat de deelnemers op de bewuste dagen om 14.00 uur eerst een half uur de tentoonstelling bekijken en dan om 15.30 uur met de begeleiders meegaan naar het monument. Ter plaatse krijgen ze een rondleiding van circa een uur. Daarna kunnen ze nog terug naar het museum om de rest van de collectie te bekijken. Merkx: "De rondleidingen zijn leuk voor iedereen die geïnteresseerd is in monumenten en historie en ook voor kinderen is dit een leuke activiteit." Dit is het schema: zondag 21 januari de Grote Kerk, zaterdag 27 januari Molen de Vriendschap, zondag 11 februari het fort aan de Ossenmarkt, zondag 18 februari de Grote Kerk, zaterdag 24 februari Molen de Vriendschap, zaterdag 3 maart Molen de Vriendschap, zondag 11 maart het fort aan de Ossenmarkt en tot slot zondag 18 maart de Grote Kerk. Voor de rondleidingen geldt een toeslag van € 3,50 op de entreeprijs.

Eerste Escape Room gaat 1 februari open

WEESP Vanaf 1 februari 2018 is het zover. Die dag opent Escape Room Weesp haar eerste ontsnappingskamer genaamd 'De Toneelmeester' in Theaterpand Weesp.

Hiermee hoopt directeur Daniëlle Meyer te beantwoorden aan de groeiende vraag naar deze populaire beleving.

Noodlottig ongeval

In het vervallen gedeelte van Theaterpand Weesp is een ruimte die niet meer wordt gebruikt. Bij de première van de laatste voorstelling van 'Macbeth' is de hoofdrolspeelster noodlottig om het leven gekomen. De enige die precies weet wat er is gebeurd, is de toneelmeester. Deelnemers moeten in teams zien te achterhalen wat er zich achter de schermen heeft afgespeeld.

Boekingen en informatie via www.escaperoomweesp.com.

King Arthur Groep houdt kenniscafé over dementiezorg

WEESP De King Arthur Groep, een thuiszorgorganisatie gespecialiseerd in dementiezorg, houdt donderdag 25 januari een Kennis-Zorgcafé in hotel Het Hart van Weesp.

Zorgverleners en mantelzorgers op het gebied van dementiezorg kunnen rekenen op een avond vol ontmoetingen, informatie en kennis. Gastspreker Noor Verheul spreekt over 'Professionele nabijheid': hoe houd je die professionele afstand, wat moet je wel doen en wat niet, hoe kun je het beste met bepaalde situaties omgaan en waar kun je tegenaanlopen. Met ruimte voor vragen en het bespreken van praktijkvoorbeelden. Aanvang: 19.00 uur.

Aanmelden kan via de mail: hr@kingarthurgroep.nl.

Met Wim Daniëls terug naar de lagere school

Foto: Heidi Wils

WEESP De lezing die Wim Daniels dinsdag 23 januari verzorgt in Plofhuis 7 bij Fort Uitermeer wordt een feest van herkenning voor mensen die op de lagere school hebben gezeten. Daniëls, bekend van radio en tv, heeft er een boek over geschreven en kan smakelijk vertellen over het tijdperk van schoolplaten, schoolmelk en staartdelingen. 20.00 uur / € 7,50. Kaarten via kaartverkoop@plofhuis.nl.

Nieuwe expo in het Lichthuis

WEESP In het Lichthuis is tot en met eind februari werk van Ria de Waal te zien.

Het gaat om schilderijen in acryl en olieverf, geïnspireerd op de zee en het strand. Het Lichthuis is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 9.30 tot 12.00 uur.

24 / 28

Donderdag in de City: de film 'Suburbicon' met Matt Damon.

Woensdag 17 januari

Soepmiddag

12.30 uur | Buurtkamer De Kastanje

Er staat weer een pan verse soep klaar, gemaakt door een vrijwilliger en gesponsord door AH.

Inloop Van Vuure

16.00 uur | Van Vuure

Wees welkom op het wekelijkse inloopspreekuur van afscheidscentrum Van Vuure aan de Utrechtseweg. U kunt hier terecht met al uw uitvaartvragen.

Biodanza

20.00 uur | Synagoge Weesp

Begin je jaar relaxed met biodanza. Aanbod in januari: meld je aan voor een proefles; als je doorgaat is die gratis en anders betaal je € 10,-. Op woensdagen om 20.00 uur, inloop vanaf 19.40 uur. www.biodanzametmarlie.nl.

Meezingen

20.00 uur | Toko WSV De Vecht

Gezellig het Hollandse lied meezingen onder begeleiding van twee accordeonisten. Tekstboeken liggen op tafel. Gratis entree, consumpties voor eigen rekening.

Donderdag 18 januari

Handwerkochtend

10.00 uur | Buurtkamer De Kastanje

Handwerkochtend in Buurtkamer De Kastanje. Gezellig: een handwerkje, een praatje en een kopje koffie. Ook zonder handwerkje is iedereen van harte welkom.

Linedance voor beginners

19.00 uur | Manege Bleijenberg

Voor iedereen die bewegen op (voornamelijk country)muziek fijn vindt.

Bingo Aetsveld

20.00 uur | Bar Olympus

Bingo Aetsveld verzorgt een gezellige bingoavond in bar Olympus bij Sporthal Aetsveld. Voor halen en brengen kan worden gebeld met: 06-40027274.

Film: 'Suburbicon'

20.00 uur | City of Wesopa

Tijdens een inbraak wordt de vrouw van Gardner Lodge (Matt Damon) om het leven gebracht. Hij vraagt zijn schoonzus om bij hem te komen wonen om voor zijn zoontje te kunnen zorgen. De politie zoekt ondertussen uit wat er echt aan de hand is. Het leven in het zo rustige stadje staat hierdoor volledig op zijn kop. Regie: George Clooney, VS 2017. Aanvang 20.00 uur / Entree € 8,-.

Vrijdag 19 januari

'Van Daguerre tot Dijkstra'

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Al sinds de opkomst van de fotografie in de eerste helft van de negentiende eeuw is deze kunstvorm onderwerp van discussie. In de cursus 'Van Daguerre tot Dijkstra' wordt afgerekend met de vooroordelen en leren de deelnemers dat deze kunstvorm veel meer is dan een druk op de knop. Er wordt ingegaan op het werk van toonaangevende fotografen zoals Louis Daguerre, Robert Capa, Richard Avedon, Diane Arbus, Man Ray en Weegee. Aanmelden via diana.kostman@gmail.com.

Klaverjassen bij FC Weesp

20.00 uur | FC Weesp

Iedere derde vrijdag van de maand is er klaverjassen bij FC Weesp. Dit is onderdeel van een klaverjascompetitie, maar er kan ook gewoon een avondje worden gekaart. Zaal open vanaf 19.30 uur. Entree € 3,50.

Zaterdag 20 januari

Cityquiz XL

20.30 uur | City of Wesopa

Een gezellige avond waarbij je na afloop het gevoel hebt dat je toch slim bezig bent geweest. Dit keer in de XL-versie, superspannend en supergezellig met 30 teams in de grote zaal. De beste teams plaatsen zich voor de finale aan het eind van het seizoen. Deelname kost 20 euro per team. Inschrijven via cityquiz@wesopa.nl.

Zaterdag 20 januari

Kangoeroe Klup Argus

10.00 uur | Argus korfbalkantine

Op zaterdagmorgen zijn alle kinderen van 2,5-6 jaar van harte welkom bij de Kangoeroe Klup van korfbalvereniging Argus. In de kantine aan de Papelaan kunnen kinderen spelletjes doen met ballen en hoepels. Na afloop is er voor elk kind een gezonde snack.

Open dag YogaToday

9.00 uur | YogaToday

YogaToday houdt een open dag met gratis proeflessen. Kijk voor het programma van de open dag op www.yogatoday.nl. Voor vragen: info@yogatoday.nl.

Zondag 21 januari

Rondleiding Grote Kerk

14.00 uur | Museum Weesp

Bezoek aan de tentoonstelling 'Uitgelicht' in Museum Weesp met aansluitend een rondleiding door de Grote Kerk. Toeslag van € 3,50 op reguliere toegangsprijs.

Singalong voor de ziel

14.00 uur | ZWAVE!

Spiritueel centrum ZWAVE! organiseert een singalong onder begeleiding van Lars Zebregs. Hij zorgt voor de muziek, ZWAVE! voor de songteksten. Adres: Spoorstraat 4. Kosten: € 15,- p.p. Meer info: www.zwave-weesp.nl.


Maandag 22 januari

Inloop Seniorweb

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor informatie over cursussen en vragen op het gebied van computer, tablet of telefoon. Van 10.00 tot 12.00 uur. De koffie is gratis.

Yoga 50+

YogaToday

Yoga voor 50+. Gratis proefles door docent Reina Selma. Bel 0294-413908 of mail naar reina.selman@simpc.nl.

Maandag 22 januari

Meer bewegen voor ouderen

14.00 uur | OAZ-gebouw

Koersbal in het OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan. Meedoen? Neem contact op via 0294-416081 of kom eens langs.

Dinsdag 23 januari

Mamacafé Weesp

10.00 uur | Bibliotheek Weesp

Voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen. Om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen.

Breicafé

13.00 uur | OAZ-gebouw

Buurtvereniging de Achtergracht is open voor het Breicafé. Je kunt hier terecht voor breien, haken, borduren. Er is expertise aanwezig. Toegang gratis.

Inloop vrijwilligerswerk

13.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Voor vragen of informatie over vrijwilligerswerk.

Spreekuur Rechtswinkel

19.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Ieder dinsdagavond houdt de Rechtswinkel spreekuur van 19.30 tot 20.30 uur. Neem alle papieren en contracten rond uw kwestie mee. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd van € 2,-.

Lezing Wim Daniëls

20.00 uur | Fort Uitermeer

Lezing door auteur Wim Daniëls, bekend van 'DWDD' en 'Pauw' over zijn boek 'De lagere school', dat je terugvoert naar een tijd waarin alles nog overzichtelijk leek, met taal en rekenen als de belangrijkste schoolvakken en met gedrag en vlijt. Daniëls is een auteur die zijn toehoorders op serieuze, maar ook humoristische wijze weet te boeien, van begin tot eind. Kaarten verkrijgbaar in de bibliotheek of via kaartverkoop@plofhuis7.nl.

Woensdag 24 januari

Spreekuur administratie

9.30 uur | Gebouw Papelaan 99

Gratis inloopspreekuur voor wie vragen heeft op het gebied van thuisadministratie.

Ontmoet & Groet Inloop

13.00 uur | Gebouw Papelaan 99

Gezellige inloop voor iedereen die zich wil verbinden met andere inwoners van Weesp. Opgeven is niet nodig en deelname is kosteloos.

Inloopspreekuur Van Vuure

16.00 uur | Van Vuure

Wees welkom op het wekelijkse inloopspreekuur van afscheidscentrum Van Vuure aan de Utrechtseweg. U kunt hier terecht met al uw uitvaartvragen.

Vrouwen van Weesp

19:00 uur | Gebouw Papelaan 99

De Stichting Vrouwen van Weesp geeft vrouwen sollicitatietips.

Biodanza

20.00 uur | Synagoge Weesp

Begin je jaar relaxed met biodanza. Aanbod in januari: meld je aan voor een proefles; als je doorgaat is die gratis en anders betaal je € 10,-. Op woensdagen om 20.00 uur, inloop vanaf 19.40 uur. www.biodanzametmarlie.nl.

Donderdag 25 januari

Handwerkochtend

10.00 uur | De Kastanje

Gezellig, een handwerkje, een praatje en een kopje koffie. Zonder handwerkje bent u ook hartelijk welkom.

Bingomiddag

14.00 uur | OAZ-gebouw

Buurtvereniging de Achtergracht houdt een gezellige bingomiddag met leuke prijzen. Deur open vanaf 13.30 uur, de balletjes gaan om 14.00 uur rollen. Toegang: gratis.

Zorgcafé

19.00 uur | Hotel Hart van Weesp

Een avond vol ontmoetingen, informatie en kennis, georganiseerd door de King Arthur Groep, een thuiszorgorganisatie gespecialiseerd in dementiezorg. Een leuke en interessante avond voor zorgverleners in de dementiezorg. Gastspreker Noor Verheul spreekt over 'Professionele nabijheid'. Aanmelden: hr@kingarthurgroep.nl.

Linedancen

19.00 uur | Manege Bleijenberg

Voor iedereen die bewegen op (voornamelijk country)muziek fijn vindt.

Zaterdag 27 januari

Open dag kinderen en tieners

Vanaf 13.00 uur | YogaToday

Ook kinderen en tieners ervaren soms stress. Yoga en mindfulness kunnen hierbij helpen. Zaterdag 27 januari kunnen er daarom gratis allerlei lessen geprobeerd worden voor verschillende leeftijdsgroepen. Reserveren vooraf hoeft niet en deelname is gratis. Voor vragen: info@yogatoday.nl.

Zaterdag 27 januari

Rondleiding molen

14.00 uur | Museum Weesp

Bezoek aan de tentoonstelling 'Uitgelicht' in Museum Weesp met aansluitend een rondleiding door Molen de Vriendschap. Toeslag van € 3,50 op de reguliere toegangsprijs.

Doorlopend januari

'Uitgelicht'

Museum Weesp

Wisseltentoonstelling 'Uitgelicht' over de Weesper monumenten. Kijk voor de openingstijden en entreeprijzen op museumweesp.nl.

Teken- en schildercursussen

Atelier de Ontdekking

Atelier de Ontdekking start met nieuwe teken- en schildercursussen. Het atelier richt zich vooral op beginners en enigszins gevorderden. Op vrijdagen is er portrettekenen en modeltekenen. Op dinsdagavond en woensdagavond is er tekenen/schilderen met vrije onderwerpkeuze. Dat geldt ook voor de maandagmiddag en maandagochtend. Er wordt gewerkt in kleine groepen en in een gezellige sfeer.

Expositie Ria de Waal

9.30 uur | Het Lichthuis

In januari en februari is er een doorlopende expositie van schilderijen van Ria de Waal. Het Lichthuis is geopend op dinsdag-, woensdag- en donderdagmorgen.

WEESP Het prachtige verhaal van de GVR komt op een unieke manier tot leven in dezer bijzondere poppentheatervoorstelling (6+) van Ila van der Pouw. Maak mee hoe de GVR de kleine Sofie uit het weeshuis haalt en meeneemt naar zijn magische grot met duizenden glazen potjes vol dromen. Zondag 21 januari in de City of Wesopa, aanvang 14.00 uur. Entree: kinderen € 7,50, volwassenen € 10,-. Kaartjes in de voorverkoop via wesopa.nl.