MuiderNieuws

11 juli 2018

MuiderNieuws 11 juli 2018


Extra alertheid door droogte

De wallen in Naarden zijn ook kurkdroog. De brandweer moest al in actie komen. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Het regende de afgelopen twee dagen dan wel een beetje, maar we hebben nog steeds te kampen met aanhoudende droogte. Er wordt opgeroepen om extra zuinig met drinkwater om te gaan, de brandweer schaalt op vanwege het risico op natuurbranden en het waterschap houdt extra controles.

De brandweer heeft momenteel 'fase Twee' afgekondigd, de hoogste staat van paraatheid als het gaat om het risico van natuurbranden. De afgelopen week moest er al enkele keren worden uitgerukt omdat er ergens brand was.

Vanwege de droogte wordt er opgeroepen om zuinig met drinkwater om te gaan. Dat betekent onder meer korter en niet vaker dan normaal douchen, de tuin niet met kraanwater sproeien en de auto niet wassen.

Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht hoeft nog geen extra maatregelen te nemen vanwege de aanhoudende droogte. Wel wordt de situatie elke dag extra scherp gecontroleerd.

De regio heeft nu te maken met een tekort van gemiddeld 150 millimeter regen en dat wordt de komende dagen alleen maar groter. Het waterschap verwacht dat het tekort deze week oploopt tot 170 millimeter. Dan moeten onder meer dijken extra worden gecontroleerd en wordt de waterstand extra in de gaten gehouden.

Handen vol aan 'onverwoestbare' woekerplant

GOOISE MEREN Medewerkers van de gemeente hebben hun handen vol aan het weghalen van de haast onverwoestbare Japanse duizendknoop. De woekerplant staat op meerdere plekken in de gemeente.

De Japanse duizendknoop is een snel verspreidende plant die moeilijk weg te krijgen is. De plant is een gevaar voor gebouwen, bruggen, leidingen en aquaducten. De sterke wortelstokken en stengels kunnen schade veroorzaken.
De gemeente probeert de plant weg te krijgen door intensief te maaien en het maaisel apart af te voeren en te verwerken. Dat vergt wel tijd. De komende vier jaar moet de gemeente goed blijven meten om te zien of de methode het juiste effect heeft.

De gemeente roept bewoners die de Japanse duizendknoop in de openbare ruimte zien, dat te melden bij de gemeente.

Oktoberfest-sferen op Bierfeest op de Brink

MUIDERBERG Lekker weer, leuke optredens en bovenal heel veel bier: het Bierfeest op de Brink was zaterdag meer dan geslaagd. Het feest trok veel bezoekers. De een kwam in gewone alledaagse kleding, de ander maakte er wat meer werk van en trok een lederhose of dirndl aan. Het feest duurde tot in de late uurtjes.

Rondje Krijgsman

Toekomstige bewoners en betrokkenen waren uitgenodigd.

De opening van pop-upbar Kaboem op De Krijgsman en de informatiemiddag trokken veel belangstellenden.

3

Weerbericht

Aanhoudend droog, overwegend zonnig en (vrij) warm

De hogedrukblokkade duurt onverminderd voort. Een blokkade betekent dat storingen vanaf de oceaan niet over West-Europa en het Noordzeegebied kunnen trekken, maar met een grote boog ten noorden of zuiden langsgaan. De hogedrukzone ligt deze week opnieuw boven de Britse eilanden, waardoor de wind noord tot noordoost blijft. De droogte houdt daarmee aan.

Donderdag en vrijdag

Zowel donderdag als vrijdag blijft het droog. Mogelijk trekken er soms enkele wolkenvelden over. Ook kan laaghangende bewolking vanaf de Noordzee iets landinwaarts schuiven, maar de verwachting is dat in onze regio vooral zonneschijn het weerbeeld zal bepalen. Er waait een zwakke tot matige noordenwind. De maximumtemperatuur komt uit op 24 à 25 graden.

Het weekeinde

Ook in het weekeinde blijft het droog en overwegend zonnig. De wind waait zwak tot matig uit noord tot noordoost. De nachten verlopen koel met een minimum van 11 à 12 graden. Overdag stijgt het kwik tot een waarde tussen 25 en 27 graden. Ook na het weekeinde blijft het zonneregime voor strandweer zorgen. Halverwege de week neemt de kans op een bui toe.

Weetje

Tot en met 8 juli hebben we, gerekend vanaf april, al 28 zomerse dagen gehad. Dat zijn dagen van 25 graden en hoger. Nog nooit hebben we zo vroeg in de zomer al zo veel zomerse dagen gehad. Tropische dagen (30 graden en hoger) zijn door de overheersend noordenwind echter schaars. Alleen op 29 mei werd het 30 graden.

Een rondje Krijgsman; nieuwbouw vordert gestaag

Ruim 1300 woningen worden er gebouwd.

MUIDEN De opening van de pop-upbar Kaboem op De Krijgsman, met tegelijkertijd een informatiemiddag met de laatste nieuwtjes, trok vorige week flink wat belangstelling.

De projectontwikkelaar had nieuwe bewoners en andere betrokkenen uitgenodigd voor een praatje over de voortgang en tegelijkertijd werd de pop-upbar in gebruik genomen. Behalve dat er het een en ander verteld werd, was er ook een rondleiding over het terrein met landrovers. Op het terrein staan inmiddels al flink wat huizen.
Wie de woningen van bovenaf wilde zien kon met een helikopter de lucht in.
Er zijn overigens al flink wat woningen verkocht. 86 procent van de nieuwe Muiders komt uit Amsterdam, waarvan een groot deel IJburg inruilt voor de Vestingstad. In totaal komen er op het terrein van de voormalige kruitfabriek 1300 woningen.

De nieuwe wijk ligt aan het IJmeer.
De bouw is opgeknipt in fases.
Er kon een helikoptervlucht gemaakt worden.
Toekomstige bewoners en betrokkenen waren uitgenodigd.
Het plangebied. Foto's: Ellen van Vossen

Happy energy tijdens Puur Pampus

Bezoekers gingen zich door het festival realiseren hoe je de aarde kunt redden

Joos Ockels, vrouw van Wubbo Ockels, gaf een interessante lezing in het paviljoen tijdens de Pampus Talk. Foto's: Pampus

NAARDEN Forteiland Pampus was zaterdag en zondag het succesvolle toneel van het eerste duurzame zwerfafvalweekend 'Puur Pampus Festival'.

Duurzame markt met belangrijke 'groene organisaties'

Honderden kinderen konden van (zwerf)afval hutten bouwen en knutselkunst maken in grote en prachtig beschilderde indianententen. In de fortgracht waren bijna alle belangrijke Nederlandse 'groene organisaties' vertegenwoordigd op de duurzame markt. Door het fort liep een bijzondere route vol hoor- en zichtbare berichten van Sublime FM's Nieuws van de Vooruitgang. Het publiek was onder de indruk van de Solar Voyager van expeditie Clean2Antarctica, genoot van alle gezelligheid en schoof aan bij een van de vele interessante lezingen in het paviljoen. Niemand minder dan de vrouw van de vroegere astronaut Wubbo Ockels sloot deze reeks van Pampus Talks af en maakte de prijswinnaar bekend van een van de vijf BestWatt plug-inzonnepanelen die Pampus de komende zomermaanden mag weggeven.

De IJsbeer van vliegerteam Fryske Draeken hing heerlijk te zweven.
Promotieteam GAD Gooi en Vechtstreek was ook aanwezig.

"We hebben een geweldig weekend achter de rug", aldus de organisatie, bestaande uit Pampus, Lindeke Mast en Paul Ricken van Samen Sneller Duurzaam. "De bezoekers gingen zich door Puur Pampus realiseren dat je de aarde al helpt door bijvoorbeeld niet te hard te rijden of door wat zuiniger met gas en stroom om te gaan. En we ondervonden hoe waardevol het is om op dit kleine eiland milieu-enthousiastelingen uit het bedrijfsleven en de non-profitwereld met elkaar en met de bezoekers in contact te brengen."

Gemeentebestuur deelt zorgen met bewoners over hoogspanningskabels

Keverdijk heeft ondergrondse hoogspanningskabels. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN De zorgen over de gevaren van ondergrondse hoogspanningskabels worden gedeeld door het gemeentebestuur. De gemeente houdt morgen (donderdag) vanaf half acht een bewonersavond waarop bezorgde bewoners terechtkunnen voor vragen en antwoorden over de risico's.

Er leven al langer zorgen over de ondergrondse hoogspanningskabels. De zaak werd aangezwengeld door RTL Nieuws dat onderzoek deed. De conclusie was dat er op meerdere plaatsen ondergrondse hoogspanningskabels zo dicht bij woningen liggen dat ze gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Gooise Meren bleek een van de genoemde gemeenten te zijn.

Ver boven de norm

Vooral Naarden heeft enkele ondergrondse hoogspanningskabels dwars door een woonwijk, de wijk Tuindorp/Keverdijk. Een kort rondje door de buurt met meetapparatuur leert dat de straling van de ondergrondse hoogspanningskabels ver boven de norm ligt. En de Keverdijk is, voor zover bekend, niet de enige buurt waar ondergronds van zulke kabels liggen. Er lopen ook kabels door Bussum.
Veel bewoners hopen dat de gemeente wat gaat doen en maatregelen neemt om hun veiligheid te waarborgen. Dat de hoogspanningskabels gevaarlijk kunnen zijn voor de volksgezondheid heeft te maken met het magnetische veld dat rond deze kabels ligt. Er wordt onder meer een relatie gelegd met leukemie bij kinderen. Ook zijn er wetenschappers die betogen dat er een verband is tussen de magnetische velden en het optreden van de ziekte van Alzheimer. De schadelijke werking van fijnstof zou ook versterkt kunnen worden, volgens sommigen.

'Ergens je verhaal kwijt kunnen, geeft vaak al opluchting en verlichting'

Het CJG: voor alle vragen over opvoeden en opgroeien

Een voortvloeisel van het CJG: het Mamacafé in de bibliotheek. Ook voor vaders trouwens! Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP Het Centrum voor Jeugd en Gezin is een plek waar ouders, verzorgers, kinderen, jongeren (tot 23 jaar) én professionals terecht kunnen met al hun vragen over opvoeden en opgroeien. Pedagoog Gwen Bouwens legt uit wat deze organisatie voor mensen kan betekenen.

Welke hulp biedt het CJG?
"Wij bieden opgroei- en opvoedondersteuning aan iedereen die daar behoefte aan heeft. We bieden een luisterend oor, beantwoorden vragen, geven adviezen, organiseren workshops en cursussen en nog veel meer."

Voor ouders van jonge kinderen is er elke week een Mamacafé

Wie stappen er zoal naar binnen?
"Zwangeren met vragen over hun zwangerschap. Ouders van jonge kinderen met vragen over zindelijkheid. Ouders van - grotere - kinderen met vragen over pesten, pubergedrag of problemen op school. Mensen die een scheiding overwegen. Jongeren die het thuis om wat voor reden dan ook moeilijk hebben of met bepaalde gevoelens worstelen."

Gaan zij opgelucht de deur uit?
"Sommige vragen zijn voor ons makkelijk en snel te beantwoorden. Ik ben zelf pedagoog en mijn collega heeft een onderwijsachtergrond. Alleen al het feit dat je ergens je verhaal kwijt kunt, geeft vaak al opluchting en verlichting, maar het kan zijn dat er meer nodig is om iemand te helpen. En soms is de situatie zo complex dat doorverwijzing nodig is."

Vertel eens over het Mamacafé?
"Dat is een initiatief dat is voortgekomen uit de behoefte die we signaleerden onder jonge vaders en moeders. Iedere week van 10.00 tot 11.30 uur, afwisselend op dinsdag en woensdag, kunnen (aanstaande) moeders en vaders van kinderen tot 4 jaar elkaar ontmoeten in de kinderboekenhoek van de bibliotheek. Ze kunnen hier ervaringen uitwisselen, belevenissen delen en nieuwe contacten opdoen. Daarnaast hebben we eens per maand een thema, zoals een korte workshop 'Muziek op schoot'. In september starten we weer. Ouders van pubers die hiervan hoorden, vroegen zich af: waarom is er voor ons niet zo'n café? Dat heeft een moeder toen opgezet, maar die bijeenkomsten zijn minder frequent dan het Mamacafé. Als er weer een Puberoudercafé wordt gehouden, zullen we dat zeker op tijd bekendmaken."

Het Centrum voor Jeugd en Gezin is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur. Binnenlopen voor advies of hulp kan dan zonder afspraak. 's Middags gaan de consulten wel op afspraak. Op maandag is het centrum gesloten. Het CJG is gevestigd aan de Van Houtenlaan 1G.

www.cjggooienvechtstreek.nl

(035) 760 07 68

info@cjgweesp.nl

Juridische termen zijn voor veel mensen abracadabra

Bezoekers wordt verzocht alle documenten met betrekking tot de kwestie mee te nemen.

door Marieke van Veen

WEESP Rechtswinkel Weesp helpt Weespers bij het formuleren van de rechtsvraag en wijst hen op weg. Bestuurslid en medewerker Jan Keizer vertelt hoe dat in zijn werk gaat.

Welke hulp biedt de Rechtswinkel?
"Mensen kunnen bij ons komen als ze een juridisch probleem hebben, of denken dat te hebben, maar niet weten hoe ze dat moeten aanpakken. Het eerste dat we doen is kijken of de kwestie wel echt een juridisch vraagstuk is. Soms komen mensen bij ons met een heel verhaal. Dan moeten we net zo lang afpellen tot er wel of niet een juridische vraag overblijft. Vervolgens kunnen we ze dan op weg helpen door te vertellen welke stappen ze kunnen ondernemen."

'We sturen mensen de juiste kant op, maar begeleiden ze niet'

Met welke problemen komen mensen?
"Dat kan van alles zijn: van conflicten met een werkgever en moeilijkheden rond een echtscheiding tot de verdeling van een erfenis en een grote aanschaf die niet deugt. Ook krijgen we opvallend vaak met huurrecht te maken, er lopen verschillende conflicten met Ymere. We hebben vijf vrijwilligers - twee advocaten en drie mensen met verstand van juridische aangelegenheden - die om toerbeurt met z'n tweeën het spreekuur bemannen. Hierdoor kan het zijn dat degene die het meest van familierecht weet die avond niet aanwezig is. Dan moeten mensen voor het juiste advies een weekje later terugkomen. Dat advies kan heel simpel zijn: van een bepaald formulier invullen tot officieel bezwaar aantekenen, maar het komt ook vaak voor dat we mensen - afhankelijk van het inkomen - moeten doorverwijzen naar een advocaat of juridisch loket. We sturen mensen de juiste kant op, maar begeleiden ze niet bij het juridische traject dat hieruit voortvloeit."

Hoeveel Weespers maken gebruik van de Rechtswinkel?
"Zo'n 100 tot 110 mensen per jaar. We kunnen er best nog wat bij hebben en dat willen we ook. We willen zo veel mogelijk Weespers helpen. Juridische termen zijn voor veel mensen abracadabra. Bij ons krijgen ze snel duidelijkheid. Wat wel belangrijk is, is dat bezoekers van het spreekuur alle documenten meenemen. Zonder papieren kunnen we weinig."

De Rechtswinkel houdt elke dinsdag (met uitzondering van schoolvakanties) spreekuur van 19.30 tot 20.30 uur. Locatie: Gebouw Papelaan 99. Aan bezoekers wordt een minimum eigen bijdrage van 2 euro gevraagd voor onder meer de aanschaf van wetboeken.

Geslaagde expeditie

WEESP Een schooldag om nooit te vergeten, dat werd de Expeditie vorige week woensdag.

Het Vechtstede College overspoelde het Muiderslot en Pampus voor een dag bomvol activiteiten. Het was de eerste keer dat de school met alle leerlingen op schoolreisje ging. Dat was op touw gezet vanwege het twintigjarig bestaan van de school. De dag was meer dan geslaagd. De 1380 leerlingen konden meedoen aan uiteenlopende workshops, wedstrijden en activiteiten. Van schilderen, yoga en een escaperoom tot stoerdere activiteiten met de brandweer en de politie. De dag werd afgesloten met een actie voor het goede doel. Ook was er een feestje met een dj.

Foto's: Vechtstede College

Tuin moet terug naar gemeente

Hoger beroep bij Raad van State: uiterst gecompliceerde zaak

De Raad van State deed er lang over om tot een oordeel te komen.

door Adrie van der Wel

WEESP Een hoger beroep van enkele bewoners van de Nieuwstad bij de Raad van State over behoud van hun achtertuinen heeft niet tot het door hun gewenste resultaat geleid. De Raad verwierp vorige week woensdag hun bezwaren tegen het besluit van de gemeente Weesp om de tuinen op te eisen.

Hekwerken, een schuur, andere bebouwingen en bestrating moeten worden verwijderd. De toegeëigende tuinen mogen niet langer particulier gebruikt worden, omdat ze onderdeel zijn van gemeentegrond. De gemeente is ook niet van plan om het gebruik te legaliseren of de grond aan de betreffende bewoners te verkopen.

Uiterst gecompliceerd

De Raad van State heeft er lang over gedaan om tot een oordeel te komen. Deze ogenschijnlijk simpele zaak blijkt juridisch uiterst gecompliceerd, omdat er verschillende regelingen gelden voor deze zaak. Zo deden de bewoners wel een gedeeltelijk succesvol beroep bij de Raad van State op het zogeheten overgangsrecht dat het gebruik van de grond toch zou toelaten. Maar een andere regeling doorkruist dit recht weer. Met de aanleg van beplanting en bestrating en het gebruik als particuliere tuin wordt namelijk het rijksmonument De Schansen aangetast. Dat is volgens de Raad van State in strijd met de Monumentenwet. Het gebruik is eveneens in strijd met de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Weesp.

Publieke bestemming

De tuinen moeten dus weer een publieke bestemming krijgen na vele jaren niet ingrijpen door de gemeente Weesp. Volgens een van de teleurgestelde bewoners heeft hij zijn achtertuin al in gebruik sinds 1955. Het onderhoud van de gemeentelijke grond heeft de gemeente ook altijd overgelaten aan de bewoners. Maar dat zal dus binnenkort verleden tijd zijn.

Poes Lollypop na 17 jaar teruggevonden in Weesp

Judith en Eric de Hont konden na 17 jaar Lollypop weer in hun armen sluiten.

WEESP Zeventien jaar lang liep poes Lollypop door Weesp, zonder dat iemand wist dat de poes in Almere thuishoorde en haar baasjes al die tijd geen vermoeden hadden waar ze was. Het is een opmerkelijk verhaal, maar wel met een happy end. Afgelopen weekend kon de poes eindelijk weer naar huis.

Poes Lollypop blijkt een avonturier. Toen het beestje anderhalf jaar oud was, liep ze al eens weg uit Almere en werd ze na tien maanden teruggevonden in Muiderberg. Alsof dat al niet lang genoeg was, nam het beestje nog een keer de benen. Nu wandelde ze naar Weesp, waar ze waarschijnlijk zeventien jaar lang bleef. Afgelopen weekend werd ze gevonden. Na een check van de chip bleek ze al heel lang weg. "Er heeft blijkbaar al die jaren iemand goed voor haar gezorgd. Alleen is die persoon blijkbaar niet met Lollypop naar de dierenarts geweest, want dan was via de chip wel duidelijk geworden dat ze in Almere thuishoort", aldus haar baasje Eric de Hont in een interview met omroep Flevoland. Lollypop en haar baasjes zijn inmiddels herenigd.

'Dit stenen portret had nooit in de Kringloper mogen belanden'

Margot Meijer hoopt met heel haar hart dat de koper zich meldt

Margot Meijer hoopt dit familiestuk terug te vinden.

door Marieke van Veen

WEESP Margot Meijer (59) uit de Amsterdamse woonwijk Gein zit al niet bepaald lekker in haar vel, maar nu is ze ook nog eens een dierbaar familiestuk kwijt. Kennissen met goede bedoelingen hebben het object ingebracht bij de Kringloper in Weesp en het was binnen no time verkocht. Grote kans dat een inwoner van Weesp het nu in zijn woonkamer heeft staan. Margot hoopt dat de nieuwe eigenaar zich meldt en haar de kans geeft het familiestuk terug te kopen.

De Amsterdamse bevindt zich in een nare periode. Privéproblemen, een zeer ernstig zieke hond, en nu ook nog de bezorgdheid of ze het familiestuk ooit weer terugkrijgt... Het is te veel, vertelt ze geëmotioneerd. Maar hoe kon dat object dan in de Weesper Kringloper belanden?

'Het stond al in mijn huis zo lang ik mij kan herinneren'

"Ik had wat problemen met het op orde houden van mijn huis en toen hebben kennissen geholpen. Bij het opruimen hebben ze dingen weggegooid, maar er zaten ook spullen bij waar een ander nog wat aan zou kunnen hebben, beeldjes en dergelijke. Ze komen zelf graag in kringloopwinkels en hebben toen besloten die spulletjes in te brengen bij de Kringloper in Weesp, waar ik zelf ook regelmatig een kijkje neem. Het was dus goed bedoeld, maar toen ik ontdekte dat ook het stenen portret weg was, sloeg de schrik me om het hart. Het bleek een van de voorwerpen die ze naar de winkel hadden gebracht."

De Amsterdamse belde de volgende ochtend - afgelopen vrijdag - meteen naar de Kringloper, maar de steen bleek al verkocht. Het heeft nog geen twee dagen in de winkel gestaan. Geluk bij een ongeluk is dat de Kringloper wel een foto van het object heeft gemaakt, Margot had er namelijk zelf geen foto van. Het gaat om een houten standaard met daarin een soort dikke stenen tegel met daarop een portret van een dame. Achterop staat 1911, waarschijnlijk het jaartal waarin het is gemaakt. "Het heeft iets weg van een portret dat je op een graf kunt zetten, maar eigenlijk weet ik niet precies wat het is. Ik weet ook niet wie de afgebeelde dame is, maar ik denk dat ze familie is. Het is namelijk al zo lang ik me kan herinneren in de familie, ik weet niet beter dan dat het in mijn huis staat. Hierdoor was ik er erg aan gehecht. Mijn kennissen bedoelden het goed, maar hier zijn wel wat woorden over gevallen."

Ook de Kringloper zit met het gebeuren in haar maag en plaatste afgelopen maandag een oproep met foto op de Facebookpagina van de winkel. "Ze doen wat ze kunnen en vinden het heel naar voor me. Ik verwijt de Kringloper ook niets. Ik kom er zelf ook graag. Ik ben vaak in Weesp, omdat mijn hond door een Weesper hondenuitlaatservice wordt uitgelaten en dan stap ik graag even binnen om rond te neuzen."

De Amsterdamse hoopt dat de nieuwe eigenaar zich meldt en haar de kans geeft het stenen portret terug te kopen. De steen is waarschijnlijk woensdag 4 juli ingebracht. Vrijdag 6 juli stond het al niet meer in de winkel. Het stond te koop voor 35 euro, maar het kan met 50% korting zijn verkocht. Wie meer weet, kan mailen naar redactie@weespernieuws.nl.

Veel animo voor nieuwe vrijwilligersopzet S&B

Marlinde van Hedel (l) bij de vrijwilligersavond in Hotel Het Hart van Weesp.

door Marieke van Veen

WEESP De nieuwe vrijwilligersopzet voor het Sluis-en-bruggenfeest in augustus heeft maandagavond een goede start gemaakt. Flink wat Weespers waren naar Hotel Het Hart van Weesp gekomen voor de 'Kom en kies je taak'-avond.

Iedereen die het feest een warm hart toedraagt kon een klusje komen uitkiezen. Het gaat om behapbare taken die maximaal twee uur duren, zodat er volop tijd overblijft om zelf mee te feesten. De werkzaamheden lopen bovendien zeer uiteen, dus iedereen kan iets uitkiezen wat bij hem of haar past. Veel taken kunnen ook prima als duo worden gedaan.

Saamhorigheid

"Deze opzet wordt gewaardeerd", vertelt Marlinde van Hedel van de Stichting Volksfeesten blij. "Er kwamen echtparen en moeders en dochters op af die samen bij iets willen helpen, maar er waren ook nieuwe Weespers, die op deze manier juist nieuwe contacten hopen op te doen. Ik vond het leuk om te horen dat het Sluis-en-bruggenfeest voor saamhorigheid zorgt en dat mensen daarom ook bereid zijn om er samen iets voor te doen."

Puzzelen

De komende twee weken gaat de organisatie puzzelen. "Er is ook nog een lijstje met mensen die wel graag iets willen doen, maar er maandagavond niet bij konden zijn. Met hen gaan we proberen telefonisch tot iets passends te komen. Dan komen we al een heel eind, maar we kunnen nog steeds mensen gebruiken. Vele handen maken licht werk."

Wie zich alsnog wil aanmelden voor een vrijwilligersblok van twee uur kan mailen naar Nathalie Kapteijn via
info@sbfeest.nl.

www.sbfeest.nl

Op 13 juli is er een zomerse vaartocht vanaf het Vesting Museum Foto: Vestingmuseum

Donderdag 12 juli

Geef en neem winkel

9:00 uur | SCAN Naarden

Geef wat u niet meer gebruikt/nodig heeft. Of neem wat u kan gebruiken. Geopend op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

WerkZoekersServicePunt

9:00 uur | De Palmpit Bussum

Tot 12.00 uur inloopspreekuur voor alle vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald werk. Vrijwillige bijdrage.

Piano - en zanglessen

14:00 uur | Remonstranten Naarden-Bussum

Piano - en zanglessen

Creatief in deMess

14:00 uur | deMess Naarden

Workshop Porselein Schilderen met Hetty Bruna. Donderdag 12, 19 en 26 juli om 14.00 uur. Opgeven: hettybruna@gmail.com

Inloopspreekuur

16:00 uur | Afscheidscentrum Van Vuure | Niels Bussum

U bent welkom tijdens het inloopspreekuur met al uw uitvaartgerelateerde vragen, informatie over verzekeringen en het nakijken van polissen.

Blazersband

18:00 uur | De Gooische Muziekschool

Lessen klarinet, altsax, trompet, bariton of trombone. Locatie: Dr. Schaepmanlaan 8 Bussum. Van 18.00-18.40 uur in de grote zaal BG.

Orgelconcert

20:15 uur | Grote Kerk Naarden

Orgelconcert door Diederick Clements met werken van o.m. Bach en Mendelssohn. Entreeprijzen € 8,50 en € 7,--.

Vrijdag 13 juli

Workshop hoeden maken

9:30 uur | deMess Naarden

Op vrijdag 13 en vrijdag 27 juli. Hoeden maken met Cathrien Sturm. Maximaal 8 pers. Aanvang: 09.30 uur: Opgeven: info@cathrienstrumhoeden.nl

't Bussums GeheugenHuis

10:00 uur | WC Uit Wijk Bussum

't Bussums GeheugenHuis is een ontmoetingsplek, bedoeld voor inwoners van Bussum en omstreken met (beginnende) geheugenproblemen/dementie en hun mantelzorger. Contactpersoon: Esther Lindhout elindhout@versawelzijn.nl

SeniorWeb Inloopspreekuur

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen van 10-12 beantwoord een team computer-deskundigen van SeniorWeb kosteloos vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden.

Vaartocht

19:00 uur | Vestingmuseum Naarden

Een tocht van 3 uur met de patrouilleboot over het volledige grachtenstelsel van de vesting Naarden. Aanmelden: info@vestingmuseum.nl

Zaterdag 14 juli

Repair Café

10:00 uur | Broedplaats

Speciale zomerse reparatie bijeenkomst van het Repair Café tot 13.00 uur.

Kindermiddag

14:00 uur | Comenius Museum Naarden

Tussen 14.00-16.00 uur kunnen kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar onder leiding een speurtocht doen door het museum. Entree: € 1,- Aanmelden: info@comeniusmuseum.nl.

Musical Midzomernachtsdroom

20:00 uur | Theater Concordia Bussum

Leerlingen van De Gooische Muziekschool treden op in de musical Midzomernachtsdroom. Locatie: Graaf Wichmanlaan 46, Bussum. zie www.degooischemuziekschool.nl.

Compositieavond

20:15 uur | Remonstranten
Naarden-Bussum

Concert van composities waarvan de meesten nog niet uitgevoerd zijn. De uitvoerders zijn de componisten en vrienden. De toegang is vrij maar er zal een vrijwillige bijdrage gevraagd worden.

Zondag 15 juli

Festival Talk 'Militair Groen'

15:30 uur | Vestingmuseum Naarden

De tweede Festival Talk van het Goois Erfgoedfestival op het Vestingmuseum. Naarden-deskundige Jan Bergstein vertelt over de functie van groen op de vesting. Vrije toegang. www.groeningooivecht.nl.

Maandag 16 juli

Seniorencafé

10:30 uur | Stokjes en Lepel
Bussum

Tot 12.00 uur het ASGM Seniorencafé. Locatie: Nassaustraat 3 b, Bussum. Ook niet- ASGMleden zijn welkom.

Dinsdag 17 juli

Yoga op de stoel

10:00 uur | Amaris de Veste
Naarden

Yoga op de stoel bij Amaris de Veste, Koningin Wilhelminalaan 1, Naarden. Kosten per les € 5,0.

Administratie voor Elkaar

10:00 uur | De Kazerne Muiden

Inloop spreekuur van Versa Welzijn elke dinsdag van 10-12 uur(in de Buurtkamer,Kazerne)voor allerlei vragen over brieven, post en formulieren. Vrijwilligers geven deskundige hulp. Ook hulp bij inloggen Woningnet, controleren Toeslagen en aanvragen gemeentelijke regelingen zoals minimaregelingen.

Piano - en zanglessen

14:00 uur | Remonstranten
Naarden-Bussum

Power Yoga

19:30 uur | WC Uit Wijk Bussum

Voor vrouwen tussen de 18 en 60 jaar. Tot 20:45 uur. Inschrijven via elindhout@versawelzijn.nl. Deelname is gratis.

Woensdag 18 juli

Spieghelcafé

10:00 uur | Spieghelkerk Bussum

In 'de huiskamer van het Spieghel'. Locatie: nieuwe 's-Gravelandseweg 34. Elke woensdag van 10.00-11.30 uur. Vrije toegang.

Bridgen

19:30 uur | Denksport Centrum Bussum

Bij Bridgeclub SLEM met 6 tafels van 4 spellen.

Wandeltochten

13:00 uur | WOC Bellefleur Naarden

De duur van de wandelingen bedraagt ca. 1,5 uur. Kosten: geen. Vertrek vanaf Mackaylaan 11a in Naarden. Inlichtingen: Gré Poort: 035-6951686.

Theater zingen

19:30 uur | deMess Naarden

Zomerworkshop Theaterzingen met Johan Hoogeboom op woensdag 4, 11 en 18 juli. Voor wie kan zingen en een ander genre wil proberen. Er zijn kosten aan verbonden. Opgeven: johan.hoogeboom@planet.nl.

Bridgen

19:30 uur | Het Trefpunt
Bussum

Locatie: Lorenzweg 59 in Bussum. Informatie via: 035 6940321.

Donderdag 19 juli

Geef en neem winkel

9:00 uur | SCAN Naarden

Geef wat u niet meer gebruikt/nodig heeft. Of neem wat u kan gebruiken. Geopend op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

WerkZoekersServicePunt

9:00 uur | WOC De Palmpit

Tot 12.00 uur inloopspreekuur voor alle vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald werk. Vrijwillige bijdrage. l

Werk in je eigen wijk

9:00 uur | WOC De Palmpit

Alleen op afspraak tussen 9.00 en 12.00 uur. Wim van Oudheusden: 06-404 145 60, www.werkinjeeigenwijk.nl

Creatief in deMess

14:00 uur | deMess Naarden

Workshop Porselein Schilderen met Hetty Bruna. Donderdag 12, 19 en 26 juli om 14.00 uur. Opgeven: hettybruna@gmail.com.

Piano - en zanglessen

14:00 uur | Remonstranten
Naarden-Bussum

Inloopspreekuur

16:00 uur | Afscheidscentrum Van Vuure | Niels Bussum

Voor alle uitvaartgerelateerde vragen, informatie over verzekeringen en het nakijken van polissen.

Leesgroep Biografieën

10:00 uur | WOC Bellefleur Naarden

Een keer in de zes weken van 10.00 tot 12.00 uur. De vierde biografie is het boek van Cristina de Stefanio, "Oriana een vrouw". Deelname is gratis. wwww.wocbellefleur.nl

't Bussums GeheugenHuis

10:00 uur | WC Uit Wijk Bussum

't Bussums GeheugenHuis is een ontmoetingsplek, bedoeld voor inwoners van Bussum en omstreken met (beginnende) geheugenproblemen/dementie en hun mantelzorger. Contactpersoon: Esther Lindhout elindhout@versawelzijn.nl

SeniorWeb Inloopspreekuur

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen van 10-12 beantwoord een team computer-deskundigen van SeniorWeb kosteloos vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden.

Ierse Avond

20:30 uur | deMess Naarden

Ierse avond met Dolf Jansen, André van der Hoff, Aisling Urwin en anderen! Try-out ter voorbereiding op optreden in het Vondelpark in Amsterdam. Cabaret, muziek, verhalen.

Zaterdag 21 juli

Samen lunchen

12:30 uur | Proeflokaal Bregje Bussum

Door ASGM seniorencafe. Ook niet-ASGM leden zijn van harte welkom. Er is een maximum van 20 personen. Aanmelden voor 19 juli bij Lidemey 035-8889959 of Pépé 6944483.

Muziek in Huis

14:30 uur | Vivium De Antonius Hof Bussum

Concert van het ensemble Scherzando Trio. Locatie: Lange Heul 32, Bussum. Het concert is in De Brink en duurt 60 minuten. Entree € 6.

Zondag 22 juli

Spiegelwandeling

11:00 uur | Kom van Biegel
Bussum

Een wandeling van 11.00 tot 13.00 uur met een gids die vertelt en wijst op de geschiedenis, de architectuur, de natuur en de cultuur in het Spiegel. Begin- en eindpunt: Kom van Biegel. www.historischekringbussum.nl

Maandag 23 juli

Handwerken

10:00 uur | WOC Bellefleur
Naarden

Elke maandagochtend van 10.00-12.00. Kosten zijn € 0,50. Locatie: Bellefleur Mackaylaan 11 a , Naarden. Tel.: 035-6953117.

Seniorencafé

10:30 uur | Stokjes en Lepel
Bussum

ASGM Seniorencafé tot 12.00 uur. Locatie: Nassaustraat 3 b, Bussum. Ook niet- ASGMleden zijn welkom.

Dinsdag 24 juli

Yoga op de stoel

10:00 uur | Amaris de Veste
Naarden

Yoga op de stoel. Locatie: Koningin Wilhelminalaan 1, Naarden. Kosten per les € 5,0.

Festival Talk 'Militair Groen'

De meidoorn werd gebruikt als prikkeldraad.

NAARDEN Het tweede Festival Talk van het Goois Erfgoedfestival vindt zondag 15 juli plaats van 15.30 tot 16.15 uur in het Vestingmuseum. Naarden-deskundige Jan Bergstein vertelt over de functie van groen op de vesting. Zie ook vestingmuseum.nl.

Caribische sferen bij 't Helletje

Foto's 2017: Café 't Helletje

WEESP Café 't Helletje aan de Stationsweg maakt zich op voor de tweede editie van het Caribbean Food en Salsa Festival. Ondanks het minder goede weer van vorig jaar smaakte het evenement naar meer. Daarom krijgt het festival op zaterdag 28 juli een vervolg.

Voor de deur staan die dag eetkraampjes met onder meer Surinaamse, Antilliaanse en Hindoestaanse hapjes en gerechten, er is een buitenpodium met (live)muziek van onder andere een salsa-dj, een brassband en Master Stu. Bij de beachbar zijn cocktails en andere koude drankjes te krijgen.

Het Caribbean Food en Salsa Festival is een feest voor het hele gezin. Buiten komen diverse springkussens te staan, waaronder een piratenrun. Aanvang: 15.00 uur. Dresscode: tropical natuurlijk.

Vacatures vrijwilligerscentrale

Forteiland Pampus in het IJmeer.

WEESP De Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn biedt deze week de volgende vacatures aan.

Rondbrengen voedselpakket
Voor twee cliënten die lichamelijk niet in staat zijn om zelf hun voedselpakket op te halen bij de voedselbank zoekt Versa een betrokken vrijwilliger. De pakketten moeten donderdag tussen 13.30 en 14.30 uur met de auto worden opgehaald bij de Grote Kerk en dan bij de cliënten thuis worden afgeleverd. Hier staat een kleine onkostenvergoeding tegenover.

Praktische klusjes
Versa Vrijwillige Thuishulp Weesp zoekt vrijwilligers die het leuk vinden om anderen te helpen met klusjes in of om het huis. Iemand thuis opzoeken, een boodschap doen of meegaan naar de dokter vallen hier ook onder.

Administratief medewerker
Vrouwen van Weesp

De Stichting Vrouwen van Weesp is opgericht door en voor vrouwen. De stichting wil de zelfredzaamheid en de zelfbewustheid van vrouwen stimuleren, bevorderen en ontwikkelen. Dat gebeurt onder meer middels themabijeenkomsten, taallessen en een inloopspreekuur. Momenteel is de stichting op zoek naar iemand die de administratie wil bijhouden.

Kinderbegeleiders
Forteiland Pampus

Kom werken op het mooiste eiland in het IJmeer. Forteiland Pampus zoekt educatievrijwilligers die ervoor zorgen dat kinderen een onvergetelijke dag op Pampus hebben. Het gaat om het begeleiden van schoolgroepen bij lesprogramma's op weekdagen of bij een speciaal evenement of kinderfeestje in het weekend.

De vrijwilligerscentrale van Versa houdt iedere dinsdag inloopspreekuur van 13.30 tot 14.30 uur in Gebouw Papelaan 99.

Komende zondag de eerste Weesper Jeugd Triathlon

Deze kinderen trainen meerdere keren per week. Foto: Marieke van Veen

WEESP Aanstaande zondag, 15 juli, wordt de eerste editie van de vernieuwde kindertriatlon gehouden. Wie wil komen kijken en aanmoedigen moet niet bij de Vest maar op Sportpark Vechtoever zijn.

De locatie is niet de enige verandering. De nieuwe organisatie pakt het serieus aan. 's Ochtends is het parcours het domein van kinderen met een atletenlicentie. Om 09.00 uur start de jeugd tot en met 15 jaar en om 10.00 uur de junioren. Daarna zijn de recreanten aan de beurt. Om 12.00 uur zijn de kinderen van 7 t/m 10 jaar aan de beurt, en om 13.00 uur de kinderen van 11 t/m 15 jaar. De meisjes starten in elke categorie 5 minuten na de jongens.

1/8 triatlon

Elke categorie heeft zijn eigen afstanden. De junioren met licentie leggen de langste afstanden af: 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen, wat neerkomt op een 1/8 triatlon. Het zwemmen is in de Vecht, het fietsen op de 's-Gravelandseweg en het lopen is rond Sportpark Vechtoever.

De prijzen worden uitgereikt door de lokale triatlontoppers Steff Overmars en Deborah Schouten.

Zomermarkten bij Vivium

WEESP Vivium De Hogeweyk houdt woensdag 18 juli een zomermarkt ter gelegenheid van de 'Zomer in huis'-weken in De Hogeweyk.

Van 11.00 tot 15.30 uur staan er verschillende kraampjes in de Passage en met mooi weer ook buiten op het plein. Te koop zijn sieraden, brocante, shawls, schoenen, kaarten, schilderijen en meer. Voor de lekkere trek zijn er een cocktailbar, ijskar, haringkraam en poffertjeskraam. Ook is er een rad van fortuin met leuke prijzen.

Ook in Oversingel

De week erop is er een zomermarkt in Zorgcentrum Oversingel, met tal van kraampjes waar de bewoners en bezoekers allerlei leuke spullen kunnen kopen. Ook is er een loterij. Vanaf 12.00 uur is er een hamburgerbuffet en staan er diverse eetkraampjes met lekkernijen.

Zomerconcert: 'Grüße aus...'

WEESP Koninklijke Harmonie De Adelaar uit Weesp opent de vakantieperiode aanstaande zondag 15 juli met het thema-concert: 'Grüße aus...'.

Kom naar 'Campingplatz De Adelaar' voor het echte vakantiegevoel. Het orkest staat onder leiding van Weesper dirigent Dim van den Berge en de opening van het concert wordt verzorgd door het Leerlingenorkest. Locatie: het onderkomen van De Adelaar aan de Papelaan. De toegang is vrij, de zaal gaat om 14.00 uur open.

Voor aanvang van het concert is er een instrumentenmarkt voor mensen die muziekles overwegen of het weer willen oppakken. Dit is van 13.00 tot 14.00 uur op dezelfde locatie.

24 / 24