MuiderNieuws

30 december 2015

MuiderNieuws 30 december 2015


Gemeentebestuur van start

Gerben Struik (GL), Miriam van Meerten (VVD), Marleen Sanderse (CDA) en Hendrik Boland (D66). Inzet: Jan Franx (VVD) Foto: Bastiaan Miché

GOOISE MEREN - Gooise Meren heeft afgelopen donderdag het gemeentebestuur en bestuursprogramma gepresenteerd.

Het gemeentebestuur wordt de komende twee jaar gevormd door vijf wethouders. Afgelopen donderdag werden Miriam van Meerten (VVD), Hendrik Boland (D66), Marleen Sanderse (CDA) en Gerben Struik (GroenLinks) al gepresenteerd. Afgelopen weekend werd bekend gemaakt dat de naam van Jan Franx (VVD) wordt toegevoegd aan het gezelschap.

De gemeente heeft daarmee haar bestuur compleet: twee weken geleden werd waarnemend burgemeester Albertine van Vliet al benoemd, de wethouders en de eerste gemeenteraad van Gooise Meren worden komende maandag in de Grote Kerk van Naarden geïnstalleerd. Naarden wordt ook de plaats waar het gemeentebestuur de komende twee jaar gaat zetelen. Daarna vertrekt men naar Bussum. VVD, D66, CDA en GL reageren erg tevreden. "We houden er een trots gevoel aan over", zegt VVD-wethouder Miriam van Meerten. "We hebben de afgelopen maand hard gewerkt en alles staat er goed voor. Al met al hebben we alles best snel voor elkaar gekregen. Dat komt vooral doordat we het op de hoofdpunten snel eens waren met elkaar. We gaan nu vol goede moed aan de slag."

Lees verder op pagina 3.

Reeks vernielingen aan auto's

MUIDEN - In de wijk Noord-West zijn in de nacht van donderdag op vrijdag meerdere auto's het doelwit geworden van vernieling. Van een vernieling is de dader waarschijnlijk bekend, de betrokkenheid met de andere vernielingen wordt onderzocht.

Er werden auto's beschadigd in de Prinses Beatrixstraat, Prinses Irenestraat en de Prins Bernhardsingel. Allemaal tussen 's avonds 21.30 en de volgende ochtend zeven uur.

In de Beatrixstraat werd van een Daihatsu de voorruit ingeslagen. Op het Bernhardsingel werd bij een Volkswagen Up ook het voorraam vernield en een buitenspiegel. Bij een Volkswagen Touran op de Irenestraat was de spiegel het doelwit. Van die laatste vernieling zijn mogelijk twee daders bekend. Wijkagent Efred Kool bekijkt nu ook de samenhang met de twee andere vernielingen.

Eerste receptie

MUIDEN - Alle Muiders zijn welkom op de eerste nieuwjaarsreceptie van de gemeente Gooise Meren. Die vindt op 7 januari 2016 om 20.00 uur plaats in het 'nieuwe huis van de gemeente' Gooise Meren, het voormalige gemeentehuis van Bussum aan de Brinklaan in Bussum.

Waarnemend burgemeester van Gooise Meren Albertine van Vliet-Kuiper zal een nieuwjaarsrede uitspreken en het glas heffen op het nieuwe jaar. Tijdens deze feestelijke receptie kan iedereen ook kennismaken met het nieuwe college van burgemeester en wethouders. Thema van deze bijeenkomst is 'vernieuwing'. In de ontmoetingsruimte is een speciale expositie ingericht met foto's van 150 leerlingen van 5 basisscholen uit Naarden, Muiden en Bussum.

203

jaar bestond de gemeente Muiden. Vanaf overmorgen niet meer.

Twee jaar bouwen aan aan sterke gemeente

Gemeentebestuur aan de slag met reeks speerpunten

Bussum wordt de 'hoofdstad' van Gooise Meren. Het bestuur zetelt overigens de eerste twee jaar in Naarden. Foto: Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Bouwen aan een sterke gemeente en zorgen dat de kernen van de gemeente nog beter met elkaar verbonden worden. Dat wordt de komende twee jaar het voornaamste doel van het gemeentebestuur van Gooise Meren.

Het bestuursakkoord van VVD, D66, CDA en GroenLinks heeft de naam 'Verbonden in verscheidenheid' mee gekregen. "Dat vat alles meteen goed samen", zo zeggen de wethouders. Dat slaat vanzelfsprekend op het creëren van het gemeenschapsgevoel tussen de woonplaatsen. "Maar het slaat eveneens op het samenwerken tussen de leden van B&W, het samenwerken met de andere raadsleden en vanzelfsprekend ook op het samenwerken met de bewoners van onze gemeente."

Speerpunten
Maar het bestuursakkoord gaat veel verder dan bouwen en samenwerken alleen. VVD, D66, CDA en GroenLinks hebben 5 voorname speerpunten opgesteld voor de komende twee jaar. Het gaat om: burgerparticipatie, economie/toerisme, duurzaamheid, preventie en regio.

'We staan open voor goede plannen van de gemeenteraad'

Burgerparticipatie wordt onder meer vormgegeven door te starten met 'wijkwethouders'. Alle wethouders nemen straks een buurt onder hun hoede. Op het vlak van economie en toerisme gaat het gemeentebestuur aan de slag om de gemeente kort gezegd voor toeristen meer op de kaart te zetten. Daar moet de gemeente economisch beter van worden.
Met preventie doelt het gemeentebestuur vooral op het voorkomen van problemen. Dat geldt voor zaken als jeugd- en ouderenzorg, maar ook over (verkeers-)veiligheid. Er wordt veel aandacht gegeven aan preventieve maatregelen. Op het vlak van duurzaamheid wordt het doel gesteld om de gemeente voor 2050 energieneutraal te maken.

Debat

De gemeenteraad moet het bestuursakkoord van VVD, D66, CDA en GroenLinks nog vaststellen. Dat gebeurt aanstaande maandag als de gemeenteraad van Gooise Meren voor het eerst vergadert. De gemeenteraad debatteert eerst nog over het akkoord.

De raadsvergadering van maandag wordt gehouden in de Grote Kerk van Naarden en start om zeven uur.

Daarnaast speelt 'regio' dus nog een grote rol. De gemeente Gooise Meren wordt, met 56.000 bewoners, een grote speler binnen de regio Gooi- en Vechtstreek en andere samenwerkingsverbanden. "Die positie zullen we benutten om de belangen van de bewoners van Gooise Meren goed te behartigen", stelt het bestuursakkoord.

Zaken aanpakken
VVD, D66, CDA en GroenLinks hopen de komende twee jaar daarnaast heel wat concrete zaken aan te pakken. Het gaat onder meer om grote knelpunten, maar ook om andere veelbesproken zaken. Als groot knelpunt kan onder meer verkeer worden genoemd. Er moet de komende twee jaar weer een sterke lobby komen om de spoorproblemen van Naarden en Bussum aan te kaarten.

Daarnaast wordt de komende twee jaar de koopzondag gehandhaafd, wordt er gekeken naar parkeren, moet er wat gebeuren met de problemen rond de voetbalclub van Muiden en de hockeyclub van Muiderberg en moet de voorraad sociale huurwoningen onder de loep worden genomen.

Andere goede plannen
Er worden dus al heel wat zaken aangepakt, maar het gemeentebestuur staat open voor andere goede plannen, benadrukken de wethouders. Van Meerten: "Er komt nog een debat over het akkoord. Het zou goed kunnen dat andere partijen goede plannen hebben voor de toekomst. Als we achter een plan staan, dan nemen we het graag over. We staan er zeker voor open."

Met volle snelheid tegen het tankstation aan

Auto is compleet afgeschreven na ongeluk. Foto: Bastiaan Miché

MUIDEN - Een echtpaar in een auto is maandagavond op volle snelheid tegen het gebouw van tankstation De Hackelaar aangereden. Wonderwel kwamen ze er zonder zware verwondingen vanaf.

Waarschijnlijk raakte de bestuurder van de auto, een 68-jarige man, onwel en reed hij daarom vol gas van de snelweg af.

Hij kwam er zonder verwondingen vanaf, zijn 57-jarige vrouw brak haar pols. Een blaastest wees uit dat de man niks had gedronken. Beiden konden zich na afloop van het ongeluk niks herinneren. De auto is compleet afgeschreven.

Geldbox leeggeroofd bij Muidernier

MUIDEN - De eigenaren van de Muidernier hopen dat de dieven zich melden die de goede-doelen-pot hebben leeggeroofd.

Bij de winkel staat een speciaal doosje voor Make-A-Wish, iedereen kan daar zijn donatie in kwijt. Nu blijkt dat dit doosje is leeggehaald. Op Facebook vertellen de eigenaren dat ze hopen dat de dader het geld komt terugbrengen.

Tabletcafé in de Muider bieb

MUIDEN - Ook in het nieuwe jaar is er weer gewoon een tabletcafé in de Muider bibliotheek. Woensdag 6 januari van 10.00 tot 12.00 uur.

Tablet Café is om informeel kennis te maken met tablets, e-readers en smartphones. Net als in een café kan iedereen gewoon even binnenlopen. De deelname is kosteloos. De inloop- en themaochtenden worden gehouden iedere eerste en derde woensdag van de maand. De ochtend wordt gehouden in samenwerking met Seniorweb.

Middeleeuws wonen op het Muiderslot

MUIDEN - In het nieuwe jaar gaan bijna alle activiteiten op het Muiderslot over wonen in de Middeleeuwen. In het laatste weekend van de kerstvakantie op 2 en 3 januari 2016 trappen een echte middeleeuwse bouwmeester en smid dit bijzondere Middeleeuwse jaar op het kasteel af.

Bouwmeester Maerten van Haerlem ontwerpt tijdens dit weekend in de Kemenade een authentiek middeleeuws interieur, dat komend jaar in dit bijzondere 15e-eeuwse vertrek gerealiseerd gaat worden. De ambachtelijk smid maakt ondertussen middeleeuws smeedwerk in zijn echte smidse op de binnenplaats.

Andere tijden voor afval

MUIDEN - Al het afval dat normaal gesproken op vrijdag wordt opgehaald, wordt donderdag (Oudjaarsdag) al opgepikt. Dat vertelt de GAD.

Dit vanwege nieuwjaarsdag. Tot 1 januari wordt de groene bak ook niet opgepikt.

Bruine Vloot verlengt afspraken

MUIDEN - Het zal de boeken ingaan als de laatste rechtshandeling van de gemeente Muiden: het verlengen van de afspraken met de Bruine Vloot, gistermiddag op het gemeentehuis. De afspraken over het afmeren in de haven zijn al weer 30 jaar oud en stonden op het punt van aflopen. Wethouder Hendrik Boland (rechts op de foto) zorgde er voor dat de afspraken tussen de twee, die al jaren en jaren samengaan, nog door de gemeente Muiden werden ondertekend. De komende tijd is zo de toekomst van de schepen gewaarborgd.

Dieven slaan toe met kerst

WEESP – Rond Kerst hebben inbrekers hun slag geslagen in Weesp. De politie meldt vier inbraken en minstens één poging daartoe.

De eerste was donderdag aan de Wilhelminastraat. Daar werd de voordeur van een huis opengebroken. De bewoners waren er niet, dus het is nog niet helemaal duidelijk wat er weg is.

Spaarvarken
Op eerste kerstdag is er ingebroken in een huis aan de Achtergracht. Via een poortdeur en een tuin is de achterdeur geforceerd. Binnen was het huis op zijn kop gezet. Het is nog niet bekend wat er allemaal weg is, in ieder geval een iPad. Diezelfde dag was het ook raak aan de Wiefferingdreef, waar een achterraam werd opengebroken. De dieven hebben het hele huis doorzocht. De buit: een iPad, een spaarvarken, een bril en een portemonnee.

Glasgerinkel
Op tweede kerstdag is er een poging tot inbraak gepleegd aan de Kostverlorenstraat. De bovenburen hoorden 's avonds glasgerinkel en keken uit het raam. Ze zagen een man over de schutting klimmen en wegrennen richting winkelcentrum Hogeweij. Diezelfde dag slaagde een inbraak aan de Hugo de Grootlaan wel. Via een niet afgesloten schuifpui konden dieven binnenkomen en het huis doorzoeken. De buit is nog onbekend.

Getuigen gezocht
Van al deze zaken zoekt de politie getuigen. Die kunnen zich melden op 0900-8844.

Bob Gorter

Adviseur Weesp Marketing
Directeur Cortex Communicatie
Weesper sinds 1993
51 jaar

Bob Gorter Foto: Marieke van Veen

Zit Weesp in de lift?
"Zeker. Weesp Marketing is een grote groep kwalitatieve vrijwilligers op vele terreinen en Weesp groeit door interesse uit Amsterdam. Iedereen is gemotiveerd en er is een bezielende leiding met veel ideeën en structuur in aanpak."

Sporten of op de bank hangen?
"Ik doe aan sloeproeien en wielrennen. Voetballen gaat helaas niet meer."

Op wie ben je trots?
"Mijn dochters Nina en Lois."

Waar droom je van?
"Financiële onafhankelijkheid. Niet dat ik dan stop met werken of erg rijk wil zijn. Ik voel me nu ook rijk."

Als kind was je?
"Een eigenwijs mannetje, altijd sporten. Later werden uitgaan en meisjes erg belangrijk."

Beste eigenschap?
"Ik kan goed luisteren."

Slechtste eigenschap?
"Langdradig vertellen."

Favoriete plek in Weesp?
Varen op de Vecht en in de Kom. Ik hoop dat ze de Achtergracht weer opengooien, dan kun je een leuk rondje varen."

Ideale vakantie?
"Eerst actief, veel zien en ontdekken, en dan afsluiten met een weekje luieren in de zon."

's Nachts wakker te maken voor?
"Patatje oorlog zonder ui."

Welke poster hing er boven je bed?
"Johan Cruijff bij zijn zilveren Citroën SM in zijn Ajax-tijd."

Het laatst hard gelachen met?
"Het Gekkenhuis, onze hechte vriendengroep."

Waarover heb je het laatst gehuild?
"Mijn moeder stierf in april."

Als je burgemeester was, zou je?
"De zorg voor hulpbehoevenden goed regelen. Daar stond ons land om bekend, maar dat is onder de rechtse regering sterk aan het afbrokkelen."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De Bloemendalerpolder. Goed voor de economie van Weesp."

Stichting Stad Muiden stopt er mee na 36 jaar

'Vloot behouden, rest kroonjuwelen verpatst'

Foto: Christian Pfeiffer

MUIDEN - De Stichting Stad Muiden stopt er mee. Na 36 jaar is het mooi geweest, zo meldt Jacob Veenhuysen.

De Stichting werd op initiatief van een gemêleerd gezelschap in 1979 opgericht om te voorkomen dat de Bruine Vloot uit de haven verjaagd zou worden. "Daarna hebben we ons bezig gehouden met het wel en wee van Muiden onder het motto 'levendig en leefbaar'. Dat hield onder andere in het organiseren van een maandelijks koffieconcert in het Muiderslot op de zondagmorgen van 1980 tot 2012 en het zich regelmatig kritisch uitspreken over de lokale politiek en democratie", zo vertelt Veenhuysen.

"De Bruine Vloot is nog steeds in de haven aanwezig, maar voor het overige zijn vrijwel alle kroonjuwelen verpatst, waardoor het Kruitbos verdwijnt en tuinders, sporters en zeeverkenners van hun vertrouwde locatie worden verdreven. Daar komt een nieuwe wijk met 1300 woningen van Gooise allure voor in de plaats tegen de bestaande kern aan. De stad Muiden valt voortaan onder een gemeentebestuur dat zetelt in Bussum. Dit alles heeft het bestuur doen besluiten de handdoek in de ring te gooien en te hopen dat een volgende generatie onder het nieuw regime voldoende eigenzinnigheid weet op te
brengen om het motto 'levendig en leefbaar' weer inhoud te geven."

"Er komt een wijk met 1300 huizen van Gooise allure"

Veenhuysen vervolgt: "Stichting Stad Muiden prijst zich gelukkig dat niemand op het idee is gekomen ons op enigerlei wijze voor onze inzet te belonen anders dan door aanwezig te zijn geweest bij onze activiteiten. Het afscheidsconcert op 20 mei 2012 in aanwezigheid van de initiatiefneemster Jo van Rooij te samen met enkele blazers van Muziekvereniging Crescendo in een volledig gevulde Ridderzaal was ons mooiste moment ter afsluiting van zoveel jaren enthousiasme en betrokkenheid."

Kan Aldi het supermarkt- probleem oplossen?

WEESP - Komt er een Aldi in het nieuwe winkelcentrum Achtergracht? De supermarkt lijkt serieus in beeld.

Als dat lukt, lijkt de impasse rond het winkelcentrum opgelost. Van de zomer had de Albert Heijn volgens planning moeten verhuizen, maar de supermarkt weigerde omdat er anders een Dirk naast zou komen. Voor de rechter voerde de Albert Heijn met succes aan dat die een te grote concurrent zou worden.

Onderhandelingen
Aldi is een ander soort supermarkt en daar speelt dat bezwaar niet. De komst is overigens nog niet zeker omdat er nog volop onderhandeld wordt. Ahold (Albert Heijn) zegt hierover: "Ik kan zeggen dat wij van niets weten en dat we nog in gesprek zijn met de eigenaar van het winkelcentrum over een passende oplossing."

Vuurwerk inslaan voor de jaarwisseling

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - De tijdelijke vuurwerkwinkel aan de Hoogstraat is weer geopend. Sinds gisterochtend wordt hier vuurwerk voor Oud & Nieuw verkocht. Afsteken mag nog niet: daar moet mee worden gewacht tot oudejaarsavond (donderdagavond).

Afsteken mag dit jaar alleen tussen 18.00 en 02.00 uur. Babypijlen en Romeinse kaarsen zijn sinds dit jaar verboden, vanwege het gevaar op verwondingen. Aan de Utrechtseweg mag geen vuurwerk worden afgestoken vanwege de brandgevoeligheid van de rietgedekte gebouwen daar.

'Het vak van huisarts ben ik nog lang niet zat'

Ria Jochemsen stopt met haar praktijk

Ria Jochemsen is 35 jaar huisarts, waarvan 32 jaar in Weesp. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP – Als Ria Jochemsen-van der Leeuw vanmiddag na haar allerlaatste huisartsspreekuur de deur van haar praktijk in Gezondheidscentrum Weesp achter zich dichttrekt, zal een tevreden gevoel haar overvallen. "Binnen mijn kunnen heb ik het goed gedaan, ik laat een mooie kwaliteitspraktijk achter"

Na 32 jaar huisarts te zijn geweest in Weesp stopt Ria Jochemsen met haar huisartsenpraktijk in Gezondheidscentrum Weesp. Het is mooi geweest. Het leiden van een huisartsenpraktijk in de huidige tijd vindt de 60-jarige te zwaar worden. De lange dagen eisen hun tol. Jochemsen: "Ik merkte dat er teveel energie ging zitten in het managen van de praktijk, energie die ik liever stop in directe patiëntenzorg en in het opleiden van huisartsen. Ik heb er goed over nagedacht en al zal ik de band die ik de afgelopen 32 jaar heb opgebouwd met mijn patiënten ontzettend missen, ik weet dat het een goede keuze is om te stoppen met de praktijk."

'De combinatie van een praktijk en huisarts zijn werd mij te zwaar'

Maar u blijft wel huisarts?
"Klopt. Het is de combinatie managen van een huisartsenpraktijk en huisarts zijn voor 2550 patiënten, dat het werk zwaar maakt voor mij, en mij heeft doen besluiten om te stoppen met de praktijk. Mijn hart ligt bij het huisartsenvak en straks wil ik in mijn nieuwe woonplaats Wageningen kijken of ik als huisarts aan de slag kan. Als waarnemer of ergens in dienst, dat ga ik nog bezien. Ook blijf ik als docent verbonden aan de huisartsenopleiding van de UvA en ben ik arts-onderzoeker. Ik heb nog lang niet genoeg van het vak zelf."

Wat is er zwaar aan een praktijk?
"Door de ontwikkelingen binnen de zorg heeft een huisarts steeds meer op zijn of haar bordje gekregen. We moeten veel meer zelf doen als vroeger: op het gebied van de GGZ worden mensen eerder terug naar de huisarts gestuurd voor begeleiding. Idem voor wat betreft de voor- en nazorg bij ziekenhuisopnamen, de terminale zorg (veel meer mensen sterven thuis) en de complexe zorg rond chronische patiënten. Mensen worden ouder, hebben meer aandoeningen tegelijk dan vroeger en overleven langer doordat wij betere en preventieve zorg kunnen bieden. Goede ontwikkelingen, maar het maakt het vak wel intensief, waar tegenover geen tariefverhoging staat terwijl de kosten voor een praktijk alleen maar zwaarder worden."

"Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat patienten mij gaven"

Legt u eens uit?
"Met al die complexe zorg heb je als huisarts vaak een dubbelconsult van 20 minuten nodig, wil je wat kunnen betekenen voor de patiënt. Dat vergoedt de zorgverzekeraar lang niet altijd. Enkelvoudige klachten worden gezien door assistentes en praktijkondersteuners, maar uiteindelijk worden al die patiënten wel doorgesproken met de huisarts en ook dat kost tijd. Praktijkondersteuners leveren geen tijds- of geldwinst op, wel is hun inbreng kwaliteitsverhogend. Prima dus, maar iedereen moet wel betaald worden: als er aan de inkomstenkant niets bijkomt, wordt een huisarts haast gedwongen om meer patiënten aan te nemen en meer verrichtingen te doen, om de kosten te kunnen blijven betalen. Dat betekent nog meer werk."

Casparus

De huisartsenpraktijk Jochemsen-van der Leeuw wordt per 1 januari 2016 overgenomen door de huisartsen Machteld van Reedt-Dortland en Tamara Noll. Beiden werken al langere tijd in de praktijk en zijn voor de meeste patiënten bekende gezichten. De praktijk in Gezondheidscentrum Weesp gaat verder onder de naam Huisartsenpraktijk Casparus, naar de naamgever van het adres C.J. van Houtenlaan 1H.

Wat zou er moeten veranderen?
"De zorgverzekeraars zouden hun tarieven kunnen bijstellen naar de realiteit. En je zou als praktijk apart een praktijkmanager kunnen aanstellen, een tendens die zich nu langzaam ontwikkelt."

Hoe gaat u afscheid nemen?
"De patiënten zijn uitgenodigd voor een gezondheidsmarkt op 9 januari. Alle disciplines van het gezondheidscentrum vertellen over gezondheidsprogramma's die zij bieden: interessant voor de bezoekers en voor mij een fijne informele manier om afscheid te nemen. Ik ben dankbaar dat ik zolang met mijn patiënten heb mogen meelopen en dat ze mij zolang hun vertrouwen hebben geschonken."

En nu Weesp uit?
"Het leek mij niet goed om tegenover mijn oude praktijk te blijven wonen. Al sinds mei wonen we in Wageningen, de roots van mijn echtgenoot. Het is daar heerlijk groen met veel bossen in de omgeving, iets wat ik miste in Weesp. Ik heb hier met veel plezier 31 jaar gewoond, onze drie kinderen zijn er geboren en heerlijk opgegroeid. Ik ga alle contacten zeker missen."

Column

Jan met de pet

'Mijn lieve tante, mijn jeugd. Het was mooi van triestheid.'

Jan: "Jan Kooper."
Stefan: "Met Stefan."
Jan: "Stefan...!"
Stefan: "Ga jij nog iets doen met oud en nieuw?"
Jan: "Ik vier het dit jaar in stilte. Bij mij op de werf samen met de Vecht."
Stefan: "Is er iets?"
Jan: "Nee, het mooiste moment van 2015 heb ik in stilte ervaren. Bij de uitvaart van mijn tante Aaf, afgelopen week, zag ik een foto van van mezelf als 3-jarige met een kapiteinspet op. Jan met de pet. Samen met haar in een tentje. Mijn tante was een icoon van de jaren zestig, met haar minirokje. Zij was de vleesgeworden vrijheid. Ik weet nog toen ik 12 was, toen zat ik bij haar achter op de mobylette, gingen we naar de kunstacademie, daar mocht ik model zijn. Naakt. Ik vond het spannend, maar niet eng. Later toen ik 17 was ging zij een week naar Londen en toen mocht ik op haar huisje passen. Ik was daar helemaal alleen. Dat was voor mij voor het eerst echt vrij zijn. Eigenlijk heel mooi. Ik zag tijdens haar uitvaart in doodse stilte, met mijn ogen dicht, alles heel scherp. Mijn lieve tante, mijn jeugd. Het was mooi van triestheid. Dus ik ga lekker met oud en nieuw een beetje voor me uit staren... En ik hoor vanzelf als het 2016 wordt. En daar heb ik in principe weer alle vertrouwen in. En jij?"
Stefan. "Ik in principe ook. Het was een raar jaar, 2015. Dat wel maar ja. Zoals mijn vader vroeger zei, meestal met kerst: 'het is een rare tijd mensen'. Dan zei mijn moeder: 'het is altijd een rare tijd'."
Jan: "Heb je nog een voornemen?"
Stefan: "Ik neem, als in de nagalm van Imagine, tijdens de Top 2000, het jaar 2016 begint, voorgoed afscheid van het cynisme. En ik laat mensen die me afleiden met hun krijg-allemaal-de-rambam-gedachte, mensen die andere mensen sukkels noemen, vluchtelingenhaters, godsdienstwaanzinnigen, geweldfetisjisten die me bang willen maken... die laat ik lekker, liefdevol, in hun kortzichtige sop gaar koken."
Dat voornemen had ik overigens vorig jaar ook. En jij Jan?"
Jan: "Ik ga in 2016 een kapiteinspet kopen. Het wordt voor mij denk ik het jaar van Jan met de pet.
Stefan: "Hou vol en ik hou van je."
Jan: "Hou vol en ik hou ook van jou."

'Mijn lieve tante, mijn jeugd. Het was mooi van triestheid.'

Sportsgrain Bar van Bakels wint Goede Voeding-prijs

WEESP - De Sportsgrain Bar van Bakels-Senior heeft de Jaarprijs Goede Voeding 2015 gewonnen. Het Weesper bedrijf is apetrots.

De reep is eigenlijk een broodproduct met sportspecifieke eigenschappen, ontwikkeld in samenwerking met (top)sporters. De jury vindt de Sportsgrain Bar innovatief: een goed alternatief voor bestaande energierepen.

Directeur Ronald Menting hecht veel waarde aan de prijs: "In de jury zaten onafhankelijke zwaargewichten uit de voedingswereld. Andere meedingende bedrijven waren onder meer Alpro, Avico, Peijnenburg en Campina, kortom de grote jongens. En die hadden ook nog eens allemaal mooie inzendingen, wel 35 in totaal. Wij waren een beetje de 'underdog'. Dan is het natuurlijk echt geweldig als je wint."

Met de winst mag De Sportsgrain Bar een speciaal logo voeren. Er wordt daarom hard gewerkt aan een nieuwe verpakking. Ook wordt er gekeken of de sportrange kan worden uitgebreid.

Wat weet u al van de nieuwe gemeente Gooise Meren?

Geniet van een etentje voor twee bij Fort H in Muiden. Foto: Fort H

GOOISE MEREN - Hoe goed kent u al de nieuwe gemeente Gooise Meren die per 1 januari 2016 een feit is? Test uw kennis en maak kans op een diner voor 2 bij restaurant Fort H in Muiden. Mail de juiste antwoorden voor maandag 4 januari naar redactie@bussumsnieuws.nl. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Veel plezier met de quiz!

1. Wie wordt vanaf 1 januari 2016 de waarnemend burgemeester van Gooise Meren?
a. Joyce Sylvester
b. Albertine van Vliet
c. Henk Heijman
d. Ronald Plasterk

2. Uit welke gemeenten bestaat Gooise Meren eigenlijk?
a. Bussum, Naarden, Muiden
b. Bussum, Naarden, Muiden, Muiderberg
c. Bussum, Naarden, Muiden, Muiderberg, Weesp
d. Bussum, Naarden, Muiden, Muiderberg, Weesp, Huizen

De groene heide bij Bussum. Foto: Sjoerd Stoop
Het zonnige strandje bij Muiderberg. Foto: Christian Pfeiffer
Het sprookjesachtige Muiderslot. Foto: Muiderslot
De indrukwekkende vestingstad Naarden. Foto: Jessica de Jong
b.
c.
a.
d.
Gooise Meren vanaf 1 januari 2016. Foto: Bob Awick

3. Stel u woont in Naarden, waar kunt u vanaf 1 januari 2016 terecht voor een paspoort?
a. Stadhuis Naarden
b. Stadskantoor Naarden
c. Bibliotheek Naarden
d. Gemeentehuis Bussum

4. Stel u woont in Bussum. Wat staat er straks op de borden langs de weg?
a. Bussum, gemeente Gooise Meren
b. Bussum, gemeente Gooise Meren, Hart van het Gooi
c. Bussum, gemeente Gooise Meren, Hart van het Gooi, Fairtrade gemeente
d. Bussum, Naarden, Muiden, gemeente Gooise Meren

5. Welke meren worden er eigenlijk bedoeld met Gooise Meren?
a. Het Naardermeer en het Eemmeer
b. Het Gooimeer, het IJmeer
c. Het Gooimeer en het Naardermeer
d. Niemand weet het precies, de naam is willekeurig gekozen

6. Muiden ligt aan welk water?
a. De Karnemelksesloot
b. De Gaasp
c. De Vecht
d. Het Amsterdam-Rijnkanaal

7. Op het KNSF-terrein in Muiden worden nieuwe woningen gebouwd. Waar staat de afkorting KNSF voor?

a. Kaneel Nougat en Snoepfabriek
b. Klap Natrium en Sulfaatfabriek
c. Koninklijke Nederlandse Springstoffenfabriek
d. Klingon Nexus Science Fictionfabriek

8. Hoeveel inwoners telt Gooise Meren?
a. 33.000
b. 48.000
c. 56.000
d. 68.000

9. Hoe heet de villawijk achter het spoor in Bussum?
a. Het Spiegel
b. Het Venster
c. Het Raam
d. Het Luijck

10. Bussum stond vroeger bekend vanwege welke chocoladefabriek?
a. Milka fabriek
b. Van Houten fabriek
c. Bensdorp fabriek
d. Verkade fabriek

11. Waarom komen toeristen uit Tsjechië graag naar Naarden?
a. Omdat er een voordelig toeristisch pakket is genaamd Praag - Naarden
b. Om het mausoleum van Jan Amos Comenius te bezoeken
c. Omdat er een bekend Tsjechisch schilderij in de Grote Kerk hangt
d. Omdat Naarden bekend is om zijn echte Tsjechische bradwurst

12. Hoeveel NS-stations liggen er in Gooise Meren?
a. 0
b. 1
c. 2
4. 3

13. Aan BN'ers geen gebrek in Gooise Meren. Wie is er niet in een van de Gooise Meren-plaatsen geboren?
a. Julia van der Toorn
b. Andries Knevel
c. Youp van 't Hek
d. Sjaak Swart

14. Als je hoog in een van de torens van het Muiderslot staat, in welke richting moet je dan kijken om Naarden en Bussum te zien liggen?
a. noord-oost
b. zuid
c. zuid-oost
d. west

15. Gooise Meren ligt voor een belangrijk deel aan de A1. Welke andere snelweg doorkruist de nieuwe gemeente?
a. A2
b. A6
C. A27
d. geen andere snelweg

16. Wat is het mooiste plekje van Gooise Meren?
a. Het Muiderslot en de zeehaven bij Muiden
b. Het strand bij Muiderberg
c. De Vestingstad Naarden
d. De heide van Bussum
e. Anders, namelijk....

Bonusvraag

Waar is de foto genomen? Kies uit de antwoorden: Bussum, Naarden, Muiden of Muiderberg

a.
b.
c.
d.

Buurt: 1200 vluchtelingen is te veel

BUSSUM - Buurtbewoners rond de vluchtelingenopvang op Crailo hebben er problemen mee als er straks twaalfhonderd vluchtelingen opgevangen gaan worden op het complex. Ze zijn een handtekeningenactie gestart.

De buurt vreest dat er straks overlast komt van de asielzoekers. "We vrezen voor fietsendiefstallen, vechtpartijtjes en andere ellende. We baseren ons een beetje op het verleden. Toen er jaren geleden ook asielzoekers woonden op Crailo hadden we al problemen", zegt buurtbewoner Peter Jan Schatens.

Vuurwerk- show Naarden

NAARDEN - De gemeente Naarden staat stil bij het einde van de bestuurlijke zelfstandigheid met een vuurwerkshow op 31 december. Om precies 24.00 uur zullen de pijlen in de lucht gaan.

Het vuurwerk wordt afgestoken op Ravelijn 1 en is goed te zien vanaf de Bedekte Weg tussen de kinderboerderij en de Kapitein Meijerweg en vanaf de wallen in de Vesting. Na het vuurwerk is om 0.30 uur op het Adriaan Dortsmanplein nog een laserfilm.

Lekker meespelen voor de lol of zelfs kans maken op een heerlijk etentje! Wat moet u doen? Stuur een mailtje met daarin de 16 antwoorden plus het antwoord op de bonusvraag via een mailtje naar redactie@bussumsnieuws.nl onder vermelding van Quiz. Dat geldt ook voor de lezers van MuiderNieuws en NaarderNieuws. Wij zullen uit de mailtjes met de goede antwoorden een winnaar trekken. Insturen kan nog tot en met maandag 4 januari!

Havenvisie rond

MUIDEN - De havenvisie Muiden is vastgesteld. Het belangrijkste thema is 'ontwikkeling met behoud van de Muidermaat'.

De visie is ontwikkeld om te zorgen dat de identiteit en ontwikkeling van de Muidense haven stevig wordt verankerd in Goois Meren. Vele participanten mochten meedenken met de visie.

Die schaatsen hoeven voorlopig niet uit het vet, zegt de weerman

Pieter de Blois waagt zich aan een wintervoorspelling

Weesp op de schaats in 2012. De kans is deze winter niet groot, maar wie weet? Foto: André Verheul

door Marieke van Veen

WEESP - Wie onze weerberichten van Pieter de Blois elke week leest, heeft al vernomen dat de winter tot nu toe opvallend zacht is. Is dat een voorbode voor de rest van het seizoen? Wij vroegen Pieter of hij zich aan een wintervoorspelling wilde wagen. Hij beantwoordde ook meteen nog wat andere vragen. Zo geeft hij eerlijk toe dat hij er met een voorspelling ook wel eens faliekant naast zit.

Kan het nog een barre winter worden?
"Die kans is klein. Deze eerste wintermaand laat het winterweer het afweten. Er zijn verschillende records gesneuveld, zoals de warmste 17e december ooit. De hoogste temperatuur gemeten in december bedraagt 15.3 graden op kerstavond 1977, tijdens een stormachtige zuidwestenwind uit de subtropen. De wind stroomt dan zo snel dat de lucht geen tijd heeft om af te koelen op weg naar het noorden. Hoge temperaturen moeten in de winter van deze snelle, warme luchtaanvoer komen en niet van de zon. Die staat in de winter te laag boven de horizon en geeft nauwelijks warmte."

Weerman Pieter de Blois kijkt hoeveel neerslag er gevallen is. Foto: Bob Awick

'Deze maand december wordt waarschijnlijk de warmste december ooit'

Kunnen onze schaatsen al uit het vet?
"Volgens het meest gebruikte weermodel is er 80 % kans op een zachte tot zeer zachte winter met weinig vorst en sneeuw. Wellicht vergelijkbaar met de winter van 2014. Dat was de op een na zachtste winter sinds 1901, alleen de winter van 2007 was nog iets zachter. Maar je kunt altijd voor verrassingen komen te staan. Zo verliep de winter van 2011 aanvankelijk ook zeer zacht. Eind januari sloeg het ineens om. In de eerste helft van februari was er zelfs sprake van een officiële koudegolf. Als de vorst toen een week langer had aangehouden had er mogelijk een Elfstedentocht verreden kunnen worden, zoals in 1985 en 1986 toen dit ook pas eind februari plaatsvond. Toch denk ik dat er ook een kans bestaat dat het abnormaal koude oceaanwater in het noordelijke deel bij IJsland leidt tot een sterk hogedrukgebied aldaar. Dan zouden we geen westenwinden maar noorden- of zelfs noordoostenwinden kunnen krijgen met kans op serieuze winterkou. We hoeven voorlopig nog niet de schaatsen uit het vet te halen, maar ik houd een slag om de arm."

Wat is de koudste winter ooit?
"De gemiddelde temperatuur in de winter bedraagt 3.3 graden. Er waren in de 20e eeuw acht winters met een gemiddelde temperatuur van onder het vriespunt (minder dan 0.0 graden). Dat zijn (zeer) strenge winters. De koudste winter was die van 1963 met gemiddeld -3.0 graden, gevolgd door 1947 met -2.4 graden. Enkele meer recente strenge winters en tevens de gemiddeld koudste winters van de laatste 50 jaar waren die van 1979 en 1996, respectievelijk -0.8 graden en -0.1 graden. Deze winters brachten echter geen Elfstedentocht. De koudste winter deze eeuw was de winter van 2009- 2010. Dit was tevens de sneeuwrijkste winter sinds 1979. Er wordt nu door vorst- en/of sneeuwliefhebbers geklaagd dat we tegenwoordig geen winter meer hebben, maar vrij recent hebben we nog vijf winters op rij gehad met serieuze winterkou. De winters van 2009 tot en met 2013 hadden allemaal minstens één vorstperiode waarin geschaatst kon worden en waarin ook sneeuw viel. Zowel in 2009 als in 2010 hadden we een witte kerst. Tweemaal een witte kerst achter elkaar is uniek."

'Misschien komt er in 2016 nog wat winterkou vanuit het noorden'

Is de winter lastig te voorspellen?
"Niet moeilijker dan een zomer. In het algemeen zijn de lente en herfst wat lastiger, het weer gedraagt zich tijdens die seizoenen vaak grilliger. Dat is niet altijd zo, want de zomer van 2015 was bijvoorbeeld uitermate grillig. In de koele, maar droge en vrij zonnige lente van 2015 was het weer juist stabieler, en daarmee makkelijker te voorspellen."

Pieter in het kort

* Woont inmiddels zeven jaar op IJburg
* Werkt bij de gemeente Amsterdam voor de Dienst Wonen, Zorg en Samenleving
* Presenteert sinds 1985 het weer op Radio Weesp
* Schrijft weerberichten voor kranten van Enter Media
* Bestudeert en interpreteert meerdere malen per dag diverse weerkaarten
* Wordt een wandelende weer-encyclopedie genoemd

Zit je er wel eens compleet naast?
"Jazeker, voorspellen van het weer op de wat langere termijn kan anders uitvallen dan eerst gedacht. Het weer wordt primair bepaald door de positie van hoge- en lagedrukgebieden en de luchtstromingen die de ligging van deze systemen tot gevolg heeft. Het komt ook wel eens voor dat fronten van lagedrukgebieden onverwachts versnellen of juist vertragen als gevolg van verandering van processen in de atmosfeer. Het kan daarom voorkomen dat een front, ofwel een regengebied, eerder of later overtrekt dan voorspeld."

Vind jij de winter een fijn seizoen?
"Niet mijn favoriet, maar elk seizoen boeit me. Zachte winters vind ik wat saai of er moet iets bijzonders gebeuren zoals een zeer zware storm of orkaan, zoals op 25 januari 1990 tijdens ook een zeer zachte winter. Boeiend kunnen ook lenteachtige temperaturen zijn, die niet alleen aangenaam maar ook bijzonder zijn zoals in deze decembermaand al voorkwam. Er is een grote kans dat deze december de zachtste december ooit wordt. De gemiddelde temperatuur van december bedraagt 3.7 graden. De warmste december ooit was in 1974 met 7.4 graden. De gemiddelde temperatuur in deze december wordt waarschijnlijk ruim 8.0 graden."

Voor Radio Weesp heb je vele seizoenspecials gemaakt, zoals de Winterspecial op zondag 20 december. Wat is het ultieme winternummer?
"Specials deed ik al tussen 1986 en 1991 bij de astronomische wisseling van het seizoen. Sinds 2008 ben ik er opnieuw mee gestart in een andere stijl. Het is een poëtisch programma met gedichten, teksten en muziek, gekozen in de sfeer van het nieuwe seizoen. Het gaat niet per se over het weer, maar dat wordt altijd wel even genoemd. In de winterspecial worden meestal nummers gedraaid van de cd's 'Wintersong' van Sarah McLaughlin, 'And Winter Came' van Enya en 'In a Winter's Night' van Sting. En in klassieke stijl een lied uit de 'Winterreise' van Schubert, uit 'de Vier Jaargetijden' van Vivaldi en uit de 'Seizoenen' van Tchaikovsky."

De WeesperNieuws Quiz 2015

Als trouwe lezer van het WeesperNieuws moet het een makkie zijn, deze achtste WeesperNieuws Quiz. En als u niet zo'n heel gulzige nieuwsconsument bent, kunt u er een leuke uitdaging in zien. We halen van elke maand van het afgelopen jaar twee opvallende nieuwsfeiten terug en u kunt controleren of u daar nog iets van weet. Om een beetje te helpen geven we er drie antwoordmogelijkheden bij.

U kunt de quiz op twee manieren spelen:
1 Stuur uw antwoorden vóór maandag 4 januari 2016 naar redactie@weespernieuws.nl. Dan dingt u mee naar de titel 'WeesperNieuwskenner van het Jaar', en maakt u kans op een dinerbon voor twee personen bij restaurant Rimini. Wie de meeste vragen goed heeft, is de winnaar (eventueel na loting). De 'WeesperNieuwskenner van het Jaar' wordt in de krant van 13 januari bekendgemaakt.

2 U kunt de quiz ook als test voor uzelf beschouwen of er een spel met vrienden van maken. Maar dan moet u geduld hebben tot 6 januari 2016; dan verschijnt het WeesperNieuws met de juiste antwoorden.

Foto: Ruth van Kessel

Januari

1. Op de foto ziet u mevrouw mevrouw Bruins. Ze was in januari nogal boos en haalde de krant met het briefje: 'Vuile dief, dat je zal branden in de hel'. Wat werd er steeds gestolen?
A. Haar tuinkabouters op het balkon
B. Haar toegangspas voor de deur
C. De cakes die ze in het kozijn liet afkoelen

2. De film Michiel de Ruyter ging in première. Welke Weesper heeft meegeschreven aan het scenario van deze Nederlandse monsterproductie?
A. Stefan Stasse
B. Gerard van Gemert
C. Lars Boom

Foto: Yannick uit den Boogaard
Foto: André Verheul
Foto: Christian Pfeiffer
Foto: Christian Pfeiffer
Foto: André Verheul
Foto: Ruth van Kessel
Foto: Christian Pfeiffer
Foto: Christian Pfeiffer
Foto: Ruth van Kessel
Foto: André Verheul
Foto: Christian Pfeiffer
Foto: Marieke van Veen
Foto: Christian Pfeiffer
Foto: Christian Pfeiffer
Foto: Christian Pfeiffer
Foto: André Verheul sr

Februari

3. Prins Obie de Eerste zal de Weesper geschiedenisboeken ingaan als een bijzondere carnavalsprins. Waarom?
A. Hij houdt niet van bier
B. Hij blijkt voorlopig de laatste Weesper prins
C. Hij was niet de Eerste, maar de Tweede

4. Weesp wordt geteisterd door een inbraakgolf. Weet jij welk getal er onder de pleister hoort?
A. 61
B. 51
C. 41

Maart

5. In maart verscheen er aan de Stationsweg een nieuw kunstwerk. Waarom?
A. Cadeau van Waternet na het uitbaggeren van de Vecht
B. De nieuwe VVV profileert Weesp als kunst- en waterstad
C. De bouwer van het Leeuwenveld had nog een potje voor kunst

6. Het einde van de eerste na-oorlogse flat in Weesp is een feit. Weet u nog hoe deze flat heette?
A. Kostverlorenflat
B. Ingelandenflat
C. Meidoornflat

April

7. Wat is hier aan de hand?
A. Opnames van de nieuwe Melkunie-reclames in Weesp
B. Yoga voor de koeien van boerderij de Groene Griffioen
C. Koeienuitbraak in Aetsveld, een hek van een boer stond open

8. In de Bloemendalerpolder wordt druk aan het aquaduct voor de nieuwe A1 gebouwd. Waarom worden er verschillende kleuren gebruikt?
A. Omdat oude stukken tapijt op het beton liggen tegen uitdrogen
B. Gewoon. Dat is kunst
C. Experiment van de ESA om te kijken of Weesp zichtbaar is in de ruimte

Mei
9. Taart! Nou ja, in ieder geval een extra Weesper Mopje bij de koffie. Weesp viert feest, want hoeveel jaar geleden kregen we stadsrechten?
A. 655 jaar
B. 660 jaar
C. 665 jaar

10. Wat kan hier nu wel, wat eerst niet kon?
A. Trouwen in de Theetuin. De gemeente laat alle regels voor trouwen in Weesp los
B. Koffie drinken in de Theetuin. Eerder werd hier alleen thee geschonken
C. Tuinieren in de Theetuin. Iedereen mag nu een eigen bloemenperkje beheren

Juni

11. WeesperNieuws krijgt voor het eerst een wekelijkse column. Wie er is geen columnist bij het WeesperNieuws?
A. Marije Hage
B. Hans Burggraaff
C. Midas Dekkers

12. Welk evenement is voor het eerst in juni gehouden en was een daverend succes?
A. Weesp Gastvrij
B. Welkom in Weesp
C. We love Weesp

Juli

13. De gemeenteraad neemt een besluit over de toekomst van de Laurentiuskerk. Een deel mag gesloopt worden om plaats te maken voor huizen. Uit welk jaar is de kerk aan de Herengracht?
A. 1462
B. 1876
C. 1928

14. Maak kennis met Rob Visser. Welke bijnaam draagt deze Weesper met zijn bekende stoeltje voor de deur aan de Herensingel?
A. De Poortwachter van Weesp
B. Big Brother van Weesp
C. De Nachtburgemeester van Weesp

Augustus

15. Columnist Sara Kroos noemt dit 'de mooiste etalage van Weesp'. Bij welke winkel hoort die etalage? De winkel in de Slijkstraat maakt in augustus bekend te gaan sluiten.
A. La Diva
B. Maxim
C. Lectori Salutem

16. En er gebeurt meer in de Slijkstraat. Het WeesperNieuws strijkt voor enkele weken neer in de winkelstraat. Welke winkel zat er voor de tijdelijke redactie in dit winkelpand?
A. Pearle Opticiens
B. Stoute Schoenen
C. Van Kesteren dierenwinkel

September

17. Trots! Wie is de snelste dame tijdens de WeesperNieuws Triatlon en komt ook nog uit Weesp?
A. Astrid de Graaf
B. Paula van der Pouw
C. Deborah Schouten

18. Problemen over de Vecht. De Lange Vechtbrug is in onderhoud en de gemeente legt een noodbrug neer. Wat gaat er mis?
A. Er wordt stiekem gefietst over de brug en dat leidt tot problemen en valpartijen
B. Sommigen kunnen de brug niet vinden en zwemmen in het warme weer naar de overkant
C. Een boot ramt de noodbrug die daardoor onbruikbaar wordt

Oktober

19. De gemeente komt met een nieuwe geldelijke bijdrage voor iedereen die iets wil organiseren. Dit om de sociale cohesie te vergroten. Hoe heet de bijdrage?
A. Het Weespersuffertje
B. De Weesperkei
C. Het Weespermoppertje

20. De strijd om het onderhoud van de Weesper schansen bereikt een juridisch hoogtepunt. Welk beestje speelt geen rol in de rechtszaak tussen de gemeente en de stichting Flora-en-Faunabescherming Weesp?
A. De Kikker-rat
B. De Watervleermuis
C. De Waterspitsmuis

November

21. Als er een winkel het nieuws beheerste dan was het dit jaar wel de nieuwe Weesper Boekhandel. De onderneemster vocht dit jaar als een leeuw om haar droom van de grote boekhandel werkelijkheid te laten worden. Hoe heet ze?
A. Nathalie Scheffer
B. Margarita Mitreva
C. Patty van der Werf

22. De maker van de nieuwe kerstverlichting, eh sorry, winterverlichting in het centrum van Weesp maakte eerder furore met verlichting in
A. de Van Houtenkerk
B. De Bijenkorf
C. het Top2000 café

December

23 Ian, de geleidehond van Jasper en Marion van Heeren uit Weesp wordt te grazen genomen door een andere hond tijdens het uitlaten. De eigenaar van die hond gaat er vandoor en wordt nooit meer gevonden. Ian blijft heftig gewond achter. Landelijk nieuws. Waar gebeurde dit?
A. Herensingel
B. Diemerbos
C. Blijwaterpad

24. Zij worden door het WeesperNieuws uitgeroepen tot de Weespers van het Jaar 2015 voor het organiseren van een zeer geslaagd evenement in juni (zie vraag 12.) Voor de hoeveelste keer wordt de prijs uitgereikt?
A. Tweede keer
B. Derde keer
C. Vierde keer

Bonusvraag

Heel veel nieuwe winkels openden dit jaar de deuren in de Weesper binnenstad. Weet jij welke winkelnaam bij welke foto hoort?

Foto: Christian Pfeiffer

A. Krijn Voorn Woninginrichting
B. Karakter Koffie en Thee
C. Pearle Opticiens
D. De Weesper Boekhandel

Foto: Christian Pfeiffer
Foto: Christian Pfeiffer
Foto: Christian Pfeiffer
Foto: Marieke van Veen

"Mijn voornemen is om het Vechtstede College nog meer een Weesper school te laten zijn door meer interactie met Weesper ondernemers, maatschappelijke organisaties en politiek. Voor mezelf neem ik mij voor om nog meer te genieten van mijn dochters en lieve vrienden. En wens ik dat we allemaal wat aardiger worden voor elkaar. Een vriendelijk woord is zo gezegd en maakt de wereld mooier."
Annerieke Kroeze, Vechtstede College

Foto: Ruth van Kessel

"Ik hoop dat 2016 het jaar wordt van de realisatie van de bouw van de nieuwe moskee en dat het een gebouw wordt waar alle Weespers trots op zullen zijn.
Ik wens iedereen hele fijne feestdagen. Ik hoop van harte dat Weespers ongeacht hun achtergrond een eenheid zullen vormen, dat het een jaar wordt van respect voor elkaar en dat er in de wereld vrede zal heersen."
Mohammed Ouardi, Assoenat moskee

"Ik neem mij voor om in 2016 net zo succesvol te zijn als in 2015: het jaar waarin ik een baan aangeboden kreeg bij een prachtig media- en marketingadviesbureau en cum laude mijn bachelor afrondde. Verder wens ik dat iedereen in Nederland zich voorneemt om het hoofd koel te houden in verschillende maatschappelijke discussies."
Danny Simons, Radio Weesp

Foto: Ruth van Kessel

"Ik neem mij voor om ook in 2016 een bijdrage te blijven leveren aan de open dialoog tussen inwoners, maatschappelijke organisaties en ons bestuur om daarmee de sociale kracht van Weesp groter te maken. Ik wens Weespers dat ze de mooie sociale en culturele initiatieven blijven zien en geïnspireerd worden om eigen ideeën met het college te delen." Astrid Heijstee, wethouder

Foto: Ruth van Kessel

"Ook in 2016 wil ik als vrijwilliger mijn best blijven doen als burgerwacht en afhaalpunt Aetsveld weggeefhoek Wijdemeren en wil ik blijven opkomen voor de Weesper cultuur en historie. Verder wens ik dat er geen winkel, horeca of kapper hoeft te sluiten, omdat Weespers herontdekken hoe bijzonder de diversiteit in Weesp is. Waar bezoekers enthousiast in ons stadje winkel in en uit gaan, rennen Weespers juist de stad uit." Beate van Bragt, onderneemster

Foto: Christian Pfeiffer

"Mijn goede voornemen voor 2016 is vooral het uitdragen van de WIJ-gedachte in Weesp, samen zijn wij zo veel sterker! Ik hoop dat iedereen zich wat meer bewust wordt van hoe leuk Weesp eigenlijk is en dat gepaste trots op ons stadje best wat meer geuit mag worden."
Andre Wierper, Weesp Marketing

"In 2016 wil ik een betere balans vinden in werk, vrije tijd en gezondheid en leren vaker nee te zeggen zodat er voldoende ruimte overblijft voor de belangrijke dingen in het leven.
Voor FC Weesp wil ik dat we doorgaan met bouwen aan een mooie jeugdafdeling, behouden van de kwaliteit van onze accommodatie en zorgen dat voetbal betaalbaar blijft. Helemaal mooi zou zijn als er nog meer meisjes en vrouwen gaan voetballen." Ben Schilder, jeugd FC Weesp

Foto: Ruth van Kessel

"Ik wil in 2016 vier succesvolle Kitchen Roulettes organiseren. Bij de eerste keer hadden we een fijne avond en is wonen in Weesp voor de deelnemers en mijzelf nog leuker geworden. En ik hoop op een mooi feest voor 25 jaar City of Wesopa."
"Voor de broers van Wispebier hoop ik dat hun plan voor de brouwerij met proeflokaal in de Laurentiuskerk uitkomt: een verrijking voor Weesp." Door Vriend, vrijwilligster

"In 2016 wil ik investeren in mijn gezin, klaar staan voor anderen en op mijn manier proberen de wereld een beetje mooier te maken.
"Ik zou graag willen dat ouders zich voornemen elkaar onderling meer te steunen. In plaats van crèche, BSO en moeilijke oppasscenario's zouden we elkaar meer kunnen helpen." Marjan van der Meer, fotograaf

"In de kersttijd ben ik zo druk dat ik eigenlijk geen nieuwe voornemens maak. Vanuit de muziekschool zijn wij blij met alle initiatieven die bijdragen aan het culturele hart van Weesp. Ook al is er in deze tijd minder geld voor subsidie, ik hoop dat de gemeente actief vorm blijft geven aan de portefeuille Cultuur." Marco de Jong, dirigent

Nieuw artikel

Het is de tijd van reflectie. Onder de kerstboom even nadenken over het nieuwe jaar. Wij vroegen deze twaalf Weespers wat hun voornemens zijn en wat ze komend jaar het liefst anders zien. Wat zijn eigenlijk úw goede voornemens? We wensen u alvast fijne feestdagen!

"Mijn voornemen is om in 2016 nog meer te gaan genieten van het leven. Pluk de dag!"
"Wat zou het fijn zijn als politie vaker zichtbaar op straat aanwezig is en daardoor meer aanspreekbaar."
Johan Groen, pensionado, voorheen van Groen Makelaars

"Mijn voornemen: Wacht niet op bijzondere momenten, maar maak de gewone momenten bijzonder. Mijn wens voor iedereen: zoals A.A. Milne zei: Je bent moediger dan je gelooft, sterker dan je lijkt en slimmer dan je denkt."
Deborah Schouten, snelste dame op de WeesperNieuws Triatlon 2015

Theaterdienst

Cabaretier Sara Kroos, predikant Tom Mikkers, tekstschrijfster Coot van Doesburgh en muzikant Martijn Breebaart verzorgen een dienst voor gelovigen, ongelovigen en alles daar tussenin. Met grote en kleine levensvragen, muziek, een preek en een column. Zondag 17 januari om 15.00 uur in Theaterpand Weesp. Kaarten à 8,50 via Theaterpandweesp.nl.

Protestantse Gemeente
Donderdag 31 december 19.00 uur
Grote Kerk
ds. A. Groeneveld

Zondag 3 januari 10.00 uur
Grote Kerk
ds. A. Groeneveld

Zondag 3 januari 19.00 uur
Lichthuis
Gereformeerde Bond
?ds. W. van den Brink

Parochie van Levend Water
Donderdag 31 december 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Vrijdag 1 januari 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
G. Rizzo

Zondag 3 januari 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
J. Haen

Dinsdag 5 januari 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Donderdag 24 december 19.30 uur
Locatie: Oudegracht 69
Kerstavonddienst, H. Schram

Evangelische Gemeente
Zondag 3 januari 10.00 uur
OAZ-gebouw
R. Westerveld

zondag 3 januari

Kinderconcert

De muzikanten van SoWhat staan te trappelen om een gevarieerd programma te spelen voor kleintjes vanaf 1 jaar en hun begeleiders. Het thema is: Beatles, Bach en Bubbels . Neem je nieuwjaarswensen mee en kom bellen blazen met Mozart, dromen van een bos vol oliebollen en lekker dansen op muziek van de naklinkende kerstdagen. Locatie: Van Houtenkerk. Toegang: € 7,50 | € 5,- voor kinderen | Aanvang 11.00 uur. Kaartverkoop: aan de deur .

Katerrit

Autosportvereniging De Vechtstreek houdt de katerrit, een puzzelrit voor auto's. Uitzetter Nico van Nes staat borg voor pakkende en originele opdrachten. Vanwege het nieuwe jaar is er wat lekkers bij de (gratis) koffie en na afloop hapjes, snert en een Nieuwjaarsdronk. De start en finish zijn bij De Adelaar aan de Papelaan. Inschrijven vanaf 12.00 uur, start vanaf 12.31 uur. Het deelnamegeld bedraagt € 15,00 per equipe. Info bij Wim den Doop 0346-564114.

Jeugdfilm

In De Sneeuwkoningin 2 ontdekt Orm dat je geen vriendschap, geluk en ware liefde kunt vinden als je iedereen voor de gek houdt. Aanvang 14.00 uur, zaal open om 13.45 uur. Entree: 5,-.

doorlopend januari

Taalcursussen

Vrouwen van Weesp verzorgt taalcursussen voor vrouwen. Het aanbod: Nederlands als tweede taal en Engels. Belangstellenden kunnen een gratis proefles krijgen. Aanmelden via 06-43981582 of kom langs op maandag van 13.00 tot 15.00 uur of woensdag van 10.00 tot 12.00 uur. Locatie: Gebouw Papelaan 99.

Expositie

Tot dinsdag 26 januari 2016 is er in De Bibliotheek in Weesp een expositie van aquarellen van Marianne Mak. De aquarellen hebben veelal water en de werking van het licht als thema. De stijl is naturalistisch, met enkele zijsprongen in de richting van abstract.

Kalligrafieworkshops

Voor wie het nieuwe jaar vol inspiratie wil beginnen, start Eric Hage in januari twee nieuwe workshopseries: 'Kalligrafie, inspiratie en meditatie’ en 'Illumineren & Illustreren’. De workshops starten begin januari en vinden plaats in Studio Eric Hage aan het Verlengd Buitenveer. Voor meer info: www.erichage.com of bel 0294-415125.

Keyboardles Weesp

De Gooische Muziekschool start het nieuwe jaar met keyboardlessen tegen een kennismakingstarief: 10 x 20 minuten privéles voor 85 euro, 10 x 30 minuten privéles voor 125 euro of 10 x een groepsles voor 60 euro. Interesse? Mail naar marco@degooischemuziekschool.nl.

Biodanza

Begin het jaar goed en kom lekker dansen bij Biodanza met Marlie. Alleen in januari kun je een gratis proefles volgen. Vooral ook mannen zijn welkom. Biodanza is een bijzonder systeem van muziek, dans en contact. Op www.biodanzametmarlie.nl staat meer informatie over Biodanza. Iedere woensdagavond in basisschool de Triangel om 20.00 uur. Aanmelden en info bij Marlie via info@biodanzametmarlie.nl / 06 24617030. of kom gewoon langs.

Schilderlessen

Leren tekenen en schilderen is vooral ook leren kijken. Vanaf 11 januari starten er nieuwe cursussen in atelier de Ontdekking aan de Achtergracht. Er zijn groepen overdag op maandag en vrijdag. En in de avonden op dinsdag en woensdag. Ook de zaterdagse workshops modeltekenen gaan weer van start. Meer informatie over tijden en kosten bij Nico Pronk: 06 - 12964344 / nico.atelier@upcmail.nl.

donderdag 31 december

Voedselbank

Iedere donderdag is er de mogelijkheid tot het inleveren van producten ten behoeve van de Voedselbank. Tijdstip tussen 12.30 en 13.00 uur in de Grote Kerk, ingang Waagplein.

Koffie om de hoek

Iedere donderdag is er voor mensen met een GGZ-achtergrond van 9.30 tot 12.30 uur een koffie-inloop in de Roskam aan de Papelaan 99 (rechts van de hoofdingang). De sfeer is gemoedelijk, gastvrij en iedereen is welkom. Meer info via 0294 - 41 05 78.

zaterdag 2 januari

Dit was 2015 quiz

Iedereen kan zijn hersens weer aan het werk zetten in de Grote Dit Was 2015 Quiz. Formeer een team en beantwoord de vragen over opvallende en minder bekende gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Een ontspannen en opfrissend begin van 2016. Om 20.30 uur in foyer van de City of Wesopa. Opgeven kan via cityquiz@wesopa.nl.

maandag 4 januari

Koersballen

Meer bewegen voor ouderen. Elke maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur wordt er in het OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan koersbal gespeeld. Meedoen? Neem contact op met Marianne van de Koppel: 0294-416081 of 06 - 10585167.

dinsdag 5 januari

Inloop Versa Welzijn

Versa Welzijn Weesp houdt elke dinsdag van 13.30 tot 15.30 uur een inloop in de aula van Gebouw Papelaan 99. Weespers kunnen hier terecht voor koffie, een praatje en met vragen. Gratis entree. Eens per maand schuift er iemand aan die vertelt over zijn/haar werk/passie en eens per maand vindt er een creatieve activiteit plaats (kosten activiteit € 1,- p.p.).

woensdag 6 januari

Vrouwen van Weesp

De Vrouwen van Weesp houden een nieuwjaarsreceptie. Locatie: Papelaan 99. Aanvang: 19.00 uur.

Literatuurkring

In de literatuurkring in Het Lichthuis (Waagplein 10) wordt op 6 en 27 januari en 3 februari van 20-22 uur het boek De verborgen bron van Hella Haasse besproken. Over een gevoelige, overspannen man die in een huwelijkscrisis verkeert. Hij doorgrondt zijn vrouw pas als hij het huis bezoekt waarin zijn vrouw is opgegroeid en meer over haar jeugd verneemt dan zij hem ooit heeft verteld. Opgeven voor deelname aan deze gratis kring kan bij ds. W.J. Lamfers (0294-411629 / wjlamfers@hetnet.nl.

donderdag 7 januari

Voedselbank

Iedere donderdag is er de mogelijkheid tot het inleveren van producten ten behoeve van de Voedselbank. Tijdstip tussen 12.30 en 13.00 uur in de Grote Kerk, ingang Waagplein.

Koffie om de hoek

Iedere donderdag is er voor mensen met een GGZ-achtergrond van 9.30 tot 12.30 uur een koffie-inloop in de Roskam aan de Papelaan 99 (rechts van de hoofdingang). De sfeer is gemoedelijk, gastvrij en iedereen is welkom. Meer info via 0294 - 410578.

Alzheimercafé

Het eerste Alzheimercafé van 2016 staat in het teken van brandveiligheid bij ouderen. Gastspreker is Ben Derriks van de Brandweer Gooi en Vechtstreek. Locatie Hotel 'Hart van Weesp', Herengracht 35 te Weesp. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Het programma start om 19.30 uur eindigt om 21.30 uur. Toegang en koffie gratis.

donderdag 7 januari en vrijdag 8 januari

Voeding en beweging

Wie gewicht wil verliezen op een gezonde en duurzame manier dient naast meer beweging ook het voedingspatroon aan te passen. In de combinatiecursus Voeding en Bewegen leren deelnemers in tien weken hoe ze op een gezond gewicht kunnen komen en blijven. De maximaal 9 deelnemers krijgen wekelijks een uur voedingsadvies van Juul van Ginneken en een uur fitnesstraining van een fysiotherapeut. Startdata: donderdag 7 januari om 20.00 uur of vrijdag 8 januari om 16.00 uur. Locatie: FysioTrainingscentrum Weesp. Kosten: € 80,- + € 6,- cursusmateriaal. Diverse zorgverzekering vergoeden de cursus. Inschrijven: info@kersversvoedingsadvies.nl of 06-404 76 254.

zondag 10 januari

Mediteren

Meditatieworkshop 'Gewoon Zijn' in het OAZ-Gebouw aan de J.A. Fijnvandraatlaan 2 van 13.30-15.30 uur. Meer info of aanmelden? Bel 06-38104942 of Facebook Gewoon ZIJN Meditatie.

Posicom geeft individuele therapie en training bij problemen omtrent pesten en / of bij het verwerken van een pestverleden. Voor kinderen, pubers en volwassenen. Meer informatie op: www.posicom.nl

Verzamelaar zoekt LP's en singles! Genres Pop, Jazz, Soul, Blues, Rock. Goede prijs! 06-53197138

Haardhout (goed droog) ca. 1 kuub 25 net € 79,50. In kist ca. 1,25 kuub. In kooi gestapeld ca. 1,9 kuub € 210,00. Voor meer info: Tuincentrum H vd Wurff. Tel.: 0294-412978

Cursus ZWEEDS voor gevorderden start 5 jan, olv erv. ZW/NL docent, in Weesp, GRATIS PROEFLES, ensabel@telfort.nl, 06-51322253

MEDITATIEWORKSHOP 'Gewoon Zijn' op zondag 10 januari in het OAZ-Gebouw aan de J.A. Fijnvandraatlaan 2 van 13.30-15.30 uur. Meer info of aanmelden? Bel 06-38104942 of facebook Gewoon ZIJN Meditatie

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

PASFOTO nodig? Vroom en Nobbe optiek maakt ze!
Amstellandlaan 6, Hogeweij.

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

SCOOTERS te koop: VESPA en PIAGGIO uit voorraad laagste prijs incl. 2 jaar garantie. Alle merken leverbaar
SCOOTERDUMPER.NL grote collectie nieuw en gebruikt 0294-414108 / 06-12868539 Bloemendalerweg 41 A Weesp

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SCOOTER reparatie, alle merken, snel en vakkundig ! Ma t/m Za SCOOTER WEESP Bloemendalerweg 41 A, 0294-414108 / 06-53656082 RDW-erkend. Tevens oude / kapotte scooters gezocht. GRATIS opgehaald !

OUTLETPRIJZEN
kleding en speelgoed
LANNEKE
Nieuwstraat 39
Weesp - tel.: 416 464
naast het gemeentehuis

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Weesper jenever helpt Afrikaanse slaaf bevrijden

Opmerkelijke geschiedenis achter Weesper jeneverkruik in museum St. Eustatius

Freek Schlingmann kreeg foto's van een Weesper kruik in een museum op Sint Eustatius en ontdekte de vertellenswaardige context.

WEESP - Een marinekorporaal uit Weesp stuitte in het historisch museum in Oranjestad op het Caribische eiland St. Eustatius op een zeldzame 18e eeuwse jeneverkruik van de Weesper jeneverstokerij Het Anker. In de begeleidende museumtekst wordt uitgelegd hoe Olaudah jenever kocht op St. Eustatius en het op het eiland Montserrat met winst verkocht. Freek Schlingmann uit Weesp dook in de opmerkelijke geschiedenis.

door Freek Schlingmann

De context wordt geleverd in de autobiografie van Olaudah Equiano (1745-1797), een ex-slaaf die met zijn memoires een standaardwerk afleverde. Zijn verhaal speelt in de tijd dat Weesper jenever in het Caribische gebied zeer gewild was. De jenever uit Weesp was smaakvol door het soort graan, maar ook gewild door het gerucht dat haar houdbaarheid in een warm klimaat beter zou zijn dan van de Schiedams jenever; later werd dit uitgebreid met vermeende wormpjes die in het Schiedams jenever zouden krioelen. Het was dezelfde tijd dat ook de verlichte geest uit de fles kwam: de zogenaamde abolitionisten (de voorvechters van afschaffing van de slavernij) konden het recht op gelijkheid en vrijheid in gesproken en geschreven woord uitdragen. In Nederland werden zij slavenvrienden genoemd. Zij waren geïnspireerd door het verlichte liberale idee dat individuele vrijheid het grootste goed was en de ene mens niet het eigendom van de ander kon zijn.

Toen hij het bedrag van 47 pond bereikte, kocht hij zijn vrijheid

In het jaar 1745 toen Olaudah Equiano in Nigeria werd geboren was het nog niet zover. Equiano werd op 10 jarige leeftijd met zijn zusje door slavenhandelaars gekidnapt en in een stinkend scheepsruim, volgestouwd met mannen, vrouwen en kinderen, naar de Nieuwe Wereld verscheept. Slavenhandel die gepaard ging met betaalmiddel naar keuze: geld, goud, zilver, tabak, wapens of Hollandse jenever. Uiteindelijk werd Equiano - gescheiden van zijn zusje - voor 40 pond doorverkocht aan de Philadelphia Quaker Robert King. In hem trof Equiano een buitengewoon zachte en menslievende meester voor wie hij graag hard werkte.

Inmiddels was Equiano ongeveer 20 jaar, en wilde maar één ding: vrij zijn. Aan deze wens kwam Robert King tegemoet door hem te beloven dat hij zijn vrijheid kon verkrijgen als hij ooit het bedrag van 40 pond plus rente kon terugbetalen. King die het grootste gedeelte van zijn bedrijf exploiteerde op het benedenwindse eiland Montserrat, liet Equiano werken op één van zijn schepen. Dit schip voerde voornamelijk op St. Eustatius, vanwaar gekochte slaven naar het Engelse Montserrat werden vervoerd. St. Eustatius werd ook de Golden Rock genoemd, omdat het in die tijd een belangrijk en winstgevend handelscentrum was, niet alleen voor slavenhandel, maar ook voor tabak, wapens en drank. Voor Equiano een uitgelezen markt om handel te drijven, waarmee uiteindelijk zijn vrijheid kon worden verkregen. Zelf beschrijft hij deze handel en wandel zo:

Jeneverstadje

In de 17e en 18e eeuw gaat het Weesp voor de wind dankzij de bierbrouwerijen en jeneverstokerijen. Met het schone Vechtwater als onderscheidend ingrediënt, staken de Weesper branders en stokers de concurrentie de loef af. In die hoogtijdagen werd het nieuwe stadhuis gebouwd (1772-1776). Het werd gefinancierd uit de accijnzen op alcohol, dus je zou dus ook kunnen zeggen dat het bij elkaar is gezopen.

Weesper jenever nam op St. Eustatius een dominante plaatst in

(…) Op een tocht naar St. Eustatius (een eiland der Hollanderen) kocht ik voor mijn halve bit een drinkglas; en te Montferrat koomende, verkocht ik het voor een bit, (zes stuivers) (afb.5) Gelukkig deden wij verscheidene reizen naar St. Eustatius waar de grootste markt van West-Indië was, omtrent twintig mijlen van Montserrat. Omdat dit glas mij zoveel voordeel bracht, kocht ik op onze volgende reis derwaarts, voor mijn bit twee glazen; en bij mijn terugkomst, verkocht ik die weer voor twee bits, (twaalf stuivers.) Wederom derwaarts vaarende, kocht ik voor deze twee bits, vier zulke glazen, welken ik bij onze terugkomst te Montferrat, voor vier bits (24 stuivers) verkocht. Op onze volgende reis naar St. Eustatius, kocht ik voor een bit (6 stuivers) 2 glazen en voor de overige 3 bit (18 stuivers), kocht ik een kruik Jenever, houdende omtrent drie pinten. (1.5 ltr.) Te Montferrat komende, verkocht ik de Jenever voor 6 bit (48 stuivers) en de glazen voor 2 bit (twaalf stuivers). Dus was mijn hoofdsom in een tijd van zes weken geklommen tot drie gulden. Ik dankte God, dat ik zo rijk was.(…)

Equiano had een flink basiskapitaal verdiend en daarmee kon het echte koopmanschap beginnen. Gedurende vier jaar, tussen 1765 en 1769, zeilde hij tussen verschillende eilanden en zette zijn handel voort tot hij het gewenste bedrag van 47 pond bereikte, waarmee hij zijn vrijheid heeft gekocht. Uit vrees om opnieuw in de slavernij te belanden vertrok hij naar Londen, waar hij zich inzette voor de abolitionisten. Equiano werd een veelgevraagde en populaire spreker, en men drong erop aan dat hij zijn memoires ging schrijven. Equiano was 52 jaar toen hij stierf. Hij heeft grote invloed gehad op het tot stand komen van de Slave Trade Act 1807, waardoor in Groot–Brittannië en haar kolonies de Afrikaanse slavenhandel eindigde.

Kruik en Jenever
De afgebeelde jeneverkruik is niet de kruik die Equiano op St. Eustatius kocht, maar gevonden op het eiland en dient om Equiano's verhaal aanschouwelijk te ondersteunen. Deze originele, onbeschadigde, aardewerk jeneverkruik is zeldzaam, met name voor Weesp, omdat deze ontbreekt in de jenevervitrine van het Gemeentemuseum. Wel is zeker dat het eiland hoofdzakelijk Weesper jenever heeft ingevoerd; niet alleen door smaak of door de gefingeerde mare over de houdbaarheid, maar eerder door de ogenschijnlijke belangen van de ondernemende zakenman Mr. Jan Hendriksz Schimmel. Met zijn broer Hendrik en zwager Gerrit Rittenberg was hij mede-eigenaar van de jeneverstokerijen St. Eustatius en Zeerust op de Achtergracht in Weesp. Als ambtenaar van de West-Indische Compagnie was hij op St. Eustatius: Raad van politie en Justitie (landrechter). Naast deze functie heeft hij tijdens zijn verblijf op De Golden Rock, goed zaken kunnen doen bij de import en verkoop van Weesper jenever. Door de Engelse en opvolgende Franse bezetting van het eiland vertrok hij in 1796 als vermogend burger naar Amsterdam. Door dit gegeven kan worden gesteld dat Weesper jenever - zeker met de naam St. Eustatius - op het eiland een dominante plaatst innam. In het zelfde jaar vestigde Jan Schimmel zich in Weesp en werd eigenaar van de jeneverstokerij Het Anker aan de Hoogstraat. De naam Het Anker ging later over op de Jeneverstokerijen St. Eustatius en Zeerust. De firma Bohl & John Bohlen in Philadelphia, importeerde de Anker Jenever en verkocht met veel succes als Anchor Gin in Amerika. Naast Gerrit Rittenberg wordt ook Bohl Bohlen aangetrouwd lid van de Schimmel familie, toen hij op 31-12-1807 op 53 jarige leeftijd in Weesp trouwde met Anna (Nancy) Schimmel, 21 jaar oud en dochter van Jan Schimmel en Maria Hensch. Omstreeks 1822 nam deze Bohl Bohlen de jeneverbranderijen in zijn geheel in eigendom over.

Deze jenever geschiedenis krijgt ruim 100 jaar later een opmerkelijk staartje, met de verloving van prinses Juliana en Bernhard von Lippe-Biesterfeld. Toen maakten genealogen in kranten en tijdschriften duidelijk dat Bohl Bohlen en de uit zijn eerste huwelijk - in Weesp opgegroeide - dochter Johanna Carolina Mathilde Bohlen, beide voorouders blijken te zijn van deze Bernard van Lippe-Biesterfeld. Johanna Carolina Mathilda is opgevoed in Weesp waar zij op de kostschool zat.