MuiderNieuws

14 juni 2017

MuiderNieuws 14 juni 2017


KNSF-grond beste plek voor school

door Sjoerd Stoop

MUIDEN De te bouwen brede school voor Muiden moet komen op een kavel van het KNSF-complex. Dat stelt de gemeente na onderzoek naar meerdere plekken voor de school. De gemeenteraad praat later over de aankoop van de kavel.

De brede school moet de bestaande P.C. Hooftschool en de Jozefschool op den duur gaan vervangen. Er wordt nu gekeken naar enkele plekken waar de school zou kunnen komen: het KNSF-complex, de Brediusgronden even verderop en de plek aan de Constantijn Huygenslaan waar nu de P.C. Hooftschool staat. De gemeente heeft per plek gekeken naar onder meer de bereikbaarheid, de verkeersveiligheid, de parkeermogelijkheden, de snelheid waarmee de school er zou kunnen komen en de financiën.

De kavel van het KNSF-complex scoort op nagenoeg alle punten het best. Alleen de plek op de Brediusgronden komt in de buurt, maar scoort vergeleken met het KNSF-complex slechter op de planning en de financiën en matig op de bereikbaarheid. De plek aan de Constantijn Huygenslaan valt op alle fronten af.

Of de kavel van het KNSF-complex wordt aangekocht om er een brede school op te gaan bouwen hangt af van de gemeenteraad. De raad hakt over twee weken de knoop door. Daarna moet een verdere planning bekend worden.

Visboer Dirk van der Plas neemt na 35 jaar afscheid

Foto: Guus Kroon

MUIDEN Na 35 jaar heeft Muiden afgelopen weekend afscheid genomen van visboer Dirk van der Plas. De geliefde visboer ging onlangs met pensioen en droeg zijn zaak over. Veel Muiders kwamen hem gedag zeggen. Daarnaast werd er een bankje voor de viskraam onthuld ter ere van Van der Plas. De visboer was zichtbaar ontroerd.

Wethouder Marleen Sanderse draagt taken even over

GOOISE MEREN Wethouder Marleen Sanderse heeft haar taken even neergelegd. Dat doet ze vanwege gezondheidsredenen.

Wethouder Sanderse is al een paar weken afwezig. Ze herstelt momenteel van een operatie en moet revalideren.

De burgemeester en de andere wethouders nemen de taken van Sanderse de komende weken over. Ze hebben Sanderse op het hart gedrukt pas terug te komen als ze weer helemaal hersteld is.

Terugkeer onbekend

Volgens de gemeente staat daarom ook nog niet vast wanneer Sanderse terugkeert. Dat kan nog tot na het zomerreces duren.

Vechtkade even afgesloten

MUIDEN De Vechtkade wordt vandaag (woensdag) even afgesloten voor verkeer. Dat wordt gedaan vanwege de landelijke Buitenspeeldag.

De weg, en eventueel het plaatsje voor Stadscafé vanouds Gieling, wordt afgesloten van twaalf tot negen uur. Dat wordt gedaan zodat de kinderen ongedwongen op straat kunnen spelen.

De Vechtkade is de enige straat in Muiden en Muiderberg die meedoet aan de landelijke Buitenspeeldag.

Parkeerregels

Foto: Joost Lammers

Er wordt volop gesleuteld aan parkeerregels, maar er wordt nog veel over gemopperd. Wat gaat er gebeuren?

3

Weerbericht

Licht wisselvallig, vanaf vrijdag even minder warm

Het weer springt al enige tijd van de hak op de tak. Warme dagen worden snel afgewisseld door koelere dagen. Daar komt nog geen verandering in. Half deze week bepaalt een uitloper van het Azorenhogedrukgebied het weer. Het snoert zich af tot zelfstandige kern. Vrijdag veroorzaakt een depressie tijdelijk voor polaire luchtaanvoer met een westelijke stroming.

Donderdag en vrijdag

Donderdag belooft een zomerse dag te worden met een maximum van 25 à 26 graden. De zon schijnt eerst, maar vanuit het westen neemt in de middag de bewolking toe, gevolgd door een regen- of onweersbui. Er waait een matige zuidwestenwind. Vrijdag is het wisselend bewolkt met kans op een bui. Het is met 18 à 19 graden koeler. Er waait een stevige westenwind.

Het weekeinde

Ook zaterdag is het nog wisselend bewolkt met opklaringen en kans op een bui. Er waait een matige tot vrij krachtige noordwestenwind. Het wordt zo'n 20 graden. Zondag blijft het droog met zonnige perioden. De noordwestenwind neemt in kracht af. Het wordt met een maximum van 23 à 24 graden warmer. Na het weekend lijkt het opnieuw tijdelijk zeer warm te worden.

Weetje

De meteorologische zomer is op 1 juni gestart. De lente van 2017 was met 100 mm neerslag tegen 170 mm normaal een droge lente. Lange tijd was de lente vrij somber, maar dankzij de zeer zonnige tweede helft van mei scheen de zon 586 uur tegen 502 uur normaal. De lente is de op vier na warmste lente deze eeuw dankzij de zachte maart en de zeer warme tweede helft van mei.

Gepuzzel aan parkeerregels, gemopper houdt aan

Het centrum van Muiden houdt betaald parkeren; je betaalt er het meest van de hele gemeente. Foto: Joost Lammers

GOOISE MEREN Met het plan om het parkeren in de vier kernen te harmoniseren, moet er een einde komen aan een ellenlange discussie over de verschillen in de kernen. Maar de verschillen blijven, ook in de tarieven.

Volgens het college is dat logisch, omdat de situatie in de kernen niet te vergelijken is. Of inwoners, bezoekers en ondernemers blij zijn met het gepresenteerde plan wordt door een aantal raadsleden aan getwijfeld en ook het bewonersplatform Naarden-Vesting houdt een vinger aan de pols. Vorige week presenteerde de verantwoordelijk wethouder, Miriam van Meerten, haar plannen. Over twee weken mag de raad haar oordeel vellen.

Stationsgebied vergunningen

'Aanpassen per wijk kan altijd nog als blijkt dat het niet werkt'

Rondom station Naarden-Bussum wordt het voor het grootste deel vergunningparkeren. In Muiden vervalt de mogelijkheid om met een blauwe kaart te parkeren op plekken voor vergunninghouders en ook inwoners van Muiderberg krijgen geen vergunning meer om in Muiden te parkeren, tenzij ze er werken. En ook verdwijnt de blauwe zone in woonwijken die grenzen aan delen waar betaald parkeren geldt. In Bussum gaan de parkeertarieven in de straat omhoog en in de parkeergarages wordt het goedkoper. Parkeren in het centrum van Muiden is nu al fors duurder dan parkeren buiten de Vesting. Maar dat verschil moet nog groter worden om rondjes rijden in de Vesting te voorkomen. Het voorstel is om parkeren aan de Mariehoeveweg (P2) gratis te maken. Bij Het Gewest in Bussum wordt de invoering van vergunningplekken teruggedraaid. Er komt daar weer betaald parkeren. Voor wie nu een parkeervergunning heeft verandert er niet veel.

Parkeren in de Vesting wordt pas later onder de loep genomen

Alleen kunnen bedrijven in het centrum van Bussum niet meer automatisch aanspraak maken op meer dan drie vergunningen. Het bedrag dat voor een parkeervergunning betaald moet worden, wordt wel gelijkgetrokken voor de hele gemeente. Een bewonersvergunning gaat in het voorstel van de gemeente per jaar 35 euro kosten en een bedrijfsvergunning 150 euro. De bezoekersvergunning (Muiden) wordt afgeschaft en vervangen door bonnenboekjes naar Bussums voorbeeld. Vrij parkeren in de Vesting is nog ongemoeid gelaten, maar komt in 2018 wel op de agenda. "We hebben nu alleen gekeken naar plekken in de gemeente waar al regels, vergunning- en betaald parkeren, gelden", aldus de wethouder. Het bewonersplatform legt zich voorlopig neer bij de keuze voor de Vesting. "Vrij parkeren in de Vesting kan blijven, maar alleen als er niet nog meer evenementen bij komen en als de belangen van bewoners zwaarder wegen dan die van ondernemers en winkelend publiek", stelden ze al eerder in een schrijven aan de gemeente.

Van Meerten geeft in een reactie geruststellende woorden. "Bij evenementen zitten we er met alle betrokken al bovenop en er worden vaak al allerlei, ook creatieve, maatregelen genomen." Die kunnen wat haar betreft nog wel uitgebreid worden met bijvoorbeeld fietsverhuur vanaf het station of nog vaker pendelbusjes.

Kritiek vanuit Muiden

De meeste kritiek op de voorstellen kwam vanuit Muidense raadsleden. "We moeten rekening houden met de burgers, we zijn er voor de burgers", aldus E.P. Vlaanderen. Charles Wiss (PvdA): "We hebben toch de focus op wijkgericht werken, laat hun dan de keuze meebepalen." Het CDA kwam met haar stokpaardje: een pilot voor gratis parkeren in het centrum van Bussum. De wethouder beloofde daar opnieuw naar te kijken. René Sweijen (Gewoon GooiseMeren) ziet het anders. Hij vindt dat het denken vanuit de kernen tot het verleden moet behoren en dat je het nu eenmaal niet iedereen naar de zin kunt maken.

'Bijsturen kan altijd nog'

Volgens de wethouder kunnen aanpassingen per wijk altijd nog achteraf gedaan worden als blijkt dat het niet werkt.

Bezoekers Maxis even naar buiten na brandalarm

MUIDEN Bezoekers van de Maxis hebben het winkelcentrum maandagochtend even moeten verlaten nadat het brandalarm begon te loeien. Ze moesten hun boodschappenkarretjes laten staan en moesten meteen naar buiten.

De brandweer werd gealarmeerd, maar al snel bleek er helemaal niets aan de hand en de bezoekers mochten weer terug om hun boodschappenrondje af te maken.

Daarna duurde het nog wel even voordat het brandalarm kon worden uitgezet. Waardoor het brandalarm af ging is niet bekend.

Strand klaar voor warm weer

MUIDERBERG Er komen weer een paar warme dagen aan. Het strand van Muiderberg is klaar voor de komst van strandgangers.

De afgelopen weken werd het strand onder handen genomen om het klaar te maken voor de zomer. Het strand werd opgehoogd met zand dat kwam van de snelweg. Daarnaast werden er meerdere brokstukken van het strand gehaald en werden er glasscherven, kratjes en lege flessen weggehaald. "Het strand is weer klaar voor zomers plezier", zo laat de gemeente weten.

Naast het werk op het strand hebben gemeentewerkers de ballenlijn voor kitesurfers een stuk verplaatst. Dat wordt gedaan omdat met bepaalde windrichtingen de kitesurfzone te klein bleek. Dat leverde gevaar op voor zowel kitesurfers als zwemmers.

Veel steun voor petitie tegen gemeentefusie

Een groot aantal lokale partijen ziet de fusie niet zitten. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN De onlinepetitie van Hart voor Hilversum tegen 'de fusiedrift van de provincie' krijgt steun van negentien andere lokale partijen, waaronder de lokale partijen van Gooise Meren. De partijen kraken het beleid van de provincie Noord-Holland om al voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar een gemeentelijke herindeling te realiseren. De onlinepetitie is ondertussen al meer dan zeshonderd keer ondertekend.

De lokale partijen vinden dat de regie terug moet naar de betrokken gemeentes, zodat zij de ruimte krijgen om met een eigen oplossing te komen voor een grotere bestuurskracht in de regio en inwoners daarbij kunnen betrekken. "Doordat het besluit over herindeling bewust vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt genomen, staan onze inwoners buitenspel; er is dan niks meer te kiezen", aldus Marieke Munneke Smeets van Hart voor BNM uit Gooise Meren.

Gedeputeerde Jack van der Hoek van Noord-Holland gaf eerder aan dat de gemeenten maar niet met een plan komen en een gemeentelijke herindeling toch echt bittere noodzaak is. De bestuurskracht van Wijdemeren, Weesp én Gooi en Vechtstreek als geheel is onvoldoende. De lokale partijen menen voldoende mogelijkheden te zien om tot een grotere bestuurskracht te komen. Peter Calis van Larens Behoud zegt hierover: "Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan meerdere ambtelijke fusies, met behoud van zelfstandigheid voor de betrokken gemeentes."
De Gooise lokalen hekelen vooral het handelen van de provincie. Carien Bolger van Hart voor Blaricum: "De provincie doet maar. Er wordt niet meer geluisterd naar gemeentebesturen en inwoners. Dat moet nu ook maar eens gaan doorklinken in Den Haag."

De lokale partijen roepen inwoners op om de petitie te ondertekenen, zodat daarmee een krachtig signaal afgegeven kan worden aan de provincie en de Tweede Kamer. "En mocht Noord-Holland niet willen luisteren, dan moeten we misschien maar eens met Utrecht gaan praten; het zou niet onlogisch zijn als het Gooi door een grenscorrectie onder die provincie komt te vallen", zegt Gert Zagt van De Lokale Partij uit Wijdemeren.

Pampus zoekt tal van vrijwilligers

MUIDEN Je moet er een regelmatige overtocht naar het Forteiland voor overhebben, maar als reizen geen bezwaar is dan kun je dit seizoen als vrijwilliger aan de slag op Pampus.

Het Forteiland zoekt een aantal extra handjes voor de periode tot 31 oktober, waaronder een medewerker educatie/kinderactiviteiten voor het bezoek van schoolklassen, kinderfeestjes of tijdens speciale evenementen. Ook zit Pampus te springen om een begeleider voor allerlei knutselactiviteiten en spelletjes en een medewerker voor de winkel/infobalie die niet alleen wil helpen bij de verkoop, maar ook het aanspreekpunt is voor mensen die het museum willen bezoeken.

Groene vingers en PR

Voor de tuinploeg zoekt Pampus iemand met groene vingers voor het onderhoud van onder andere de moestuin. Voor de PR-medewerker die ze tot slot zoeken maakt Pampus een uitzondering: die mag zijn of haar werkzaamheden op de wal uitvoeren. Het is ook mogelijk om meerdere vrijwilligersfuncties met elkaar te combineren omdat het per functie slechts om een enkele dag of dagdelen gaat.

Informatie

Wie meer informatie wil kan contact opnemen met Barbara Oudejans via educatie@pampus.nl.

Jeu-de-boulestoernooi breng 500 euro op voor Kankerfonds

De winnaars van het toernooi.

MUIDERBERG Het traditionele jeu-de-boulen op tweede pinksterdag, het Willem Kaarsgarentoernooi, heeft maar liefst 500 euro opgeleverd. Het bedrag gaat in zijn geheel naar het Kankerfonds. Behalve een geldbedrag waren er ook nog andere prijzen te verdelen. In een Frans sfeertje op De Brink streden in totaal 12 teams van 3 personen om de eer. Het trio Sylvia Horst-Jaski, Bas Boswinkel en Allaart Horst ging er na een spannende strijd met de toernooiwinst vandoor. De tweede plaats was voor Truus en Willem Verdonk en Cor van Ark en de laatste podiumplek was voor John Haug, Jan van Dijk en Cor van de Peppe.

Hockeyclub Muiderberg wil spelers voor Heren 1

MUIDERBERG Het eerste herenteam van hockeyclub Muiderberg wil op het veld net zo sterk worden als in de zaal. Om dat te bereiken zijn ze op zoek naar nieuwe talentvolle spelers.

Het team speelt in de zaal Topklasse en op het veld zijn de heren sinds dit jaar actief in de derde klasse. Ze hebben de ambitie om door te stoten naar de eerste klasse en daar binnen vier jaar goed mee te kunnen draaien. Daarvoor is de club naarstig op zoek naar talentvolle hockeyende heren.

Open trainingen

Wie zin en ambitie heeft kan zich aanmelden voor twee speciale open trainingen op respectievelijk 20 en 22 juni. Aanmelden kan via heijmen@hotmail.com.

De Muiderbergse club speelt in het Kocherbos.

15 / 24

Als het in de Bouhuijstunnel stokt, staat de hele Korte Muiderweg stil

Afsluiting Driemond zorgt aan andere kant van Weesp voor verkeersinfarct

De verkeerschaos was vorige week dinsdag zo groot dat de Bouhuijstunnel werd afgesloten. Alleen zo kon het verkeer weer op gang komen.

De Geinbrug bij Driemond is gesloopt, je kijkt vanaf de tijdelijke fietsbrug zo het dorp in. Een filmpje van de sloop staat op WeesperNieuws.nl. Foto: Marieke van Veen

WEESP - Bij wegafsluitingen is de overlast in de eerste dagen altijd het ergst. Daarna vinden mensen letterlijk en figuurlijk beter hun weg. De afsluiting van de N236 zorgde op dag 1 voor opstoppingen aan de andere kant van Weesp: op de Korte Muiderweg.

In de ochtendspits moest al het verkeer via de Korte Muiderweg naar de A1. 's Avonds, toen het ook nog regende, kwam de hausse weer terug. Op het drukste moment stond het verkeer vast van de rotonde bij de Bouhuijstunnel tot helemaal op de afrit van de A1. Om de boel weer aan het rollen te krijgen, werd de Bouhuijstunnel afgesloten. Verkeer moest doorrijden via de Leeuwenveldseweg en het bedrijventerrein. Een extra omweg, maar daardoor kon het verkeer tenminste doorstromen.

Bottleneck

In de file naar Weesp. Foto: Edwin Bredius

'Heel wat telefoontjes gehad, soms op het woedende af'

Volgens verkeerswethouder Astrid Heijstee kon dat niet anders. "Als het in de tunnel vaststaat, vormt de rotonde echt een bottleneck en slibt de gehele Korte Muiderweg dicht. Ook hulpdiensten komen er dan niet meer door. Daarom moesten we besluiten de tunnel af te sluiten. Dat gaf wrevel en irritatie bij een aantal automobilisten, en dat kan ik mij heel goed voorstellen. We hebben het woensdag ook iets anders aangepakt. Het was sowieso woensdag al minder chaotisch."

Gaat de Bouhuijstunnel weer dicht als het te druk wordt?
"Een verkeersregelaar geleidt het verkeer op de rotonde. Als de doorstroming richting het centrum stokt, kan hij ingrijpen door de tunnel bijvoorbeeld voor een aantal minuten dicht te doen. Als het op de Herensingel weer doorrijdt, kan de tunnel weer open."

'Rijdt het weer op de Herensingel, dan kan de tunnel weer open'

Die wrevel en irritatie, hoe uit zich dat?
"We hebben heel wat telefoontjes gehad. Soms op rustige toon, soms op het woedende af. Het is niet altijd terecht. Feit is wel dat de Geinbrug drie maanden is afgesloten. Dat geeft nu eenmaal overlast en wij vragen daar begrip voor."

Hoe nu verder?
"We blijven monitoren en als het nodig is kan de provincie nog extra maatregelen nemen, zoals stoplichten om het verkeer te doseren. Maar dat is nu niet aan de orde. Mensen die niet door Weesp hoeven, moeten we nog meer op de A1 krijgen en houden. Misschien kunnen we ons daar nog meer op richten. Het is de provincie die dit allemaal regelt, want zij zijn als beheerder van de Geinbrug de 'veroorzaker' van het probleem. Wij staat in contact met ze en nemen elke week door of de maatregelen goed werken of dat we moeten aanpassen."

Bestuurlijke power van Amsterdam

Een vergelijk op dertien belangrijke punten geeft aan dat Weesp meer mag verwachten van een aansluiting bij Amsterdam dan bij Gooise Meren. Veel meer.

Bedrijven en inwoners in Weesp kunnen van Amsterdam een sterke bijdrage verwachten. Foto: Pixabay

WEESP - Wat is beter voor de inwoners van Weesp: aansluiten bij Amsterdam of bij Gooise Meren? In opdracht van de gemeente is een bureauonderzoek gedaan, waarvan de resultaten nu bekend zijn geworden. Na elk vergelijk is er een voorzichtige conclusie (indicatie). Als je dat op een rijtje zet, heeft Amsterdam overduidelijk meer te bieden dan Gooise Meren.

Er is gekeken naar onderwerpen die Weesp belangrijk vindt (kernwaarden). Rekening houdend met de verschillende factoren en kenmerken (kleinschaligheid tegenover grootstedelijk) is het toch gelukt om naast elkaar te zetten hoe zwaar de uiteenlopende taken zijn die op de gemeenten rusten (de 'taakzwaarte'). Zo is bijvoorbeeld het verstrekken van bijstandsuitkeringen voor Amsterdam een zwaardere taak dan voor Gooise Meren, omdat Amsterdam verhoudingsgewijs meer uitkeringsgerechtigden telt. Uiteraard is in het vergelijk alles in verhouding gebracht: de uitgave per inwoner of het aantal voorzieningen per duizend inwoners.
Het onderzoek is uitgevoerd door KplusV uit Arnhem in opdracht van de gemeente Weesp. We zetten de bevindingen samengevat op een rijtje, gevolgd door de indicatie van de onderzoekers.

Historische waarde

In de Toekomstgesprekken werd om cijfers gevraagd. Die liggen er nu.

Weesp en Amsterdam hebben een vergelijkbaar aantal monumenten per inwoner, Gooise Meren zit op de helft daarvan. Per 100 rijksmonumenten geeft Gooise Meren minder geld uit aan monumentenzorg dan Weesp en Amsterdam.
* Het beeld van Weesp komt meer overeen met Amsterdam dan met Gooise Meren.

Sportvoorzieningen

Grofweg besteedt Weesp twee keer zo veel aan sport dan Gooise Meren. En Amsterdam geeft weer twee keer meer aan sport uit dan Weesp.
* Op het gebied van sport kan een keuze voor Amsterdam voor Weesp een vooruitgang betekenen, een keuze voor Gooise Meren een achteruitgang.

Onderwijs

De verschillen zijn niet groot. Wel besteedt Amsterdam overduidelijk meer geld per inwoner aan openbaar en bijzonder basis- en speciaal onderwijs.
* Omdat uitgaven voor onderwijs vaak specifiek zijn, biedt het grotere onderwijsbudget van Amsterdam voor de inwoners van Weesp niet automatisch meer perspectief, maar ook niet minder.

Kunst en cultuur

Per inwoner geeft Amsterdam (ruim) vijf keer zo veel uit aan kunst en cultuur dan Weesp en Gooise Meren. Gooise Meren heeft naar verhouding een groter voorzieningenniveau.
* Amsterdam beweegt zich vanwege het grootstedelijke en internationale karakter op een heel ander speelveld dan Weesp en Gooise Meren. Een keuze voor Amsterdam kan mogelijk betekenen dat Weesp meelift op het ondersteunen van het voorzieningenniveau.

Bedrijvigheid en economie

Weesp trekt per inwoner twee keer zo veel uit voor economie (o.a. opknappen van bedrijventerreinen, versterken binnenstad) dan Gooise Meren. En Amsterdam weer het dubbele van Weesp.
* Bedrijven en inwoners in Weesp kunnen van Amsterdam een sterke bijdrage verwachten. Van Gooise Meren is dit niet te verwachten: die gemeente moet haar economische beleid nog bepalen. Amsterdam is op dit onderdeel duidelijk een sterkere partner dan Gooise Meren.

Openbare leefruimte

Weesp en Gooise Meren geven ongeveer evenveel uit aan wegen en openbare ruimte. Amsterdam twee keer zo veel. Voor groen en wijkbeheer liggen de uitgaven ongeveer gelijk.
* Amsterdam kan Weesp meer financiële armslag voor infrastructuur bieden dan Gooise Meren.

Sociale voorzieningen

Weesp en Amsterdam geven meer dan duizend euro per jongere uit aan jeugdzorg, Gooise Meren minder dan driehonderd euro. Voor jongerenactiviteiten en algemene voorzieningen besteden Gooise Meren en Amsterdam veel meer dan Weesp.
* Wat betreft financiële capaciteiten kan Weesp op het gebied van jeugdzorg meer van Amsterdam verwachten dan van Gooise Meren. Het vraagstuk in Amsterdam is groter. Of dat een voor- of een nadeel is, is niet direct te beoordelen.

WMO en gezondheidszorg

De grote verschillen in het aantal 65-plussers en het aandeel van het vergrijsde deel van de bevolking in acht genomen, ook verhoudingsgewijs, ligt de taakzwaarte van Weesp tussen die van Amsterdam en Gooise Meren in.
* De inwoners van Weesp mogen op het gebied van WMO en gezondheidszorg (financieel) meer verwachten van Amsterdam dan van Gooise Meren.

Uitkeringen en schuldsanering

Qua opbouw van de sociale structuur en daarmee de taakzwaarte zit Weesp tussen Amsterdam en Gooise Meren in.
* Veel op dit gebied is aan wet- en regelgeving gebonden. Daarin zou een keuze voor Amsterdam of Weesp geen verschil moeten maken. Wel lijkt Amsterdam qua taakzwaarte aan Weesp meer sociale solidariteit te kunnen bieden dan Gooise Meren.

Woningbouw, verkeer en vervoer

Opvallend: Weesp (21 euro per inwoner) en Gooise Meren (130 euro per inwoner) trekken geld uit voor ontwikkeling van grootschalige (woning)bouwprojecten, terwijl Amsterdam er 242 euro per inwoner aan verdient. Dat komt vooral doordat Amsterdam grootschalige ontwikkelingen voor eigen rekening en risico doet. Voor OV SAAL (uitbreiding spoor) geldt hetzelfde.
* Op het gebied van grootschalige ontwikkelingen is Amsterdam een duidelijk sterkere partner voor Weesp dan Gooise Meren.

Vergunningen, toezicht en handhaving

Amsterdam trekt hier het meeste geld voor uit, Weesp vervolgens weer meer dan Gooise Meren.
* Gelet op het belang van toezicht op bedrijventerreinen lijkt Weesp meer capaciteit van Amsterdam dan van Gooise Meren te kunnen verwachten. Dat geldt richting grotere bedrijven ook voor milieubeheer.

Ruimtelijke ontwikkelingen

In verhouding tot het aantal inwoners heeft Amsterdam weinig wegoppervlak en Gooise Meren juist meer. Weesp telt het grootste aantal bouwvergunningen. De waarde van bedrijfsmatig onroerend goed is in Gooise Meren het laagst, in Amsterdam het hoogst, met Weesp nagenoeg in het midden.
* Wanneer naar het geheel van ruimtelijke ontwikkelingen, woningbouw en verkeer en vervoer wordt gekeken, vormt zich het beeld dat Amsterdam voor Weesp een krachtiger partner is dan Gooise Meren.

Veiligheid

Als het gaat om algemeen veiligheid hebben Weesp en Gooise Meren een vergelijkbare taakzwaarte, voor sociale veiligheid trekt Amsterdam vier keer vaker de portemonnee dan Weesp. En Weesp weer drie keer vaker dan Gooise Meren. Wat betreft het aantal geregistreerde misdrijven per inwoner liggen Weesp en Gooise Meren op gelijk niveau, maar torent Amsterdam daar bovenuit.
* Er mag worden gehoopt dat een samenwerken met de een of de andere gemeente niet betekent dat je ook de problematiek van die samenwerkingspartner importeert. Amsterdam moet meer inzetten op veiligheid qua aard van de gemeente en qua problematiek. Of dit betekent dat je als Weesp daar voordeel van kunt hebben, is niet te zeggen. Vanuit het perspectief van Gooise Meren biedt die gemeente naar verhouding niet de inzet die Weesp nodig heeft.

Beleid

Onderzoeksbureau KplusV heeft ook het beleid van Amsterdam, Gooise Meren en Weesp naast elkaar gelegd. Ook hier komt het beeld naar voren dat Weesp meer profiteert van een samengaan met Amsterdam.

Gemeentelijke lasten

De lastendruk per huishouden is nu het hoogst in Weesp. Die gaat mogelijk omlaag bij zowel Amsterdam als Gooise Meren. Voor mensen met een koopwoning is Amsterdam duidelijk het 'goedkoopst'. Wie een huurwoning heeft, krijgt in Gooise Meren de laagste aanslag (doorbelasten rioolheffing niet meegerekend).

En nu?

Is hiermee alles gezegd? Nee, zeker niet. Weesp stelt een lijst op van zaken waarvan ze belangrijk vindt dat ze behouden of versterkt worden. Je kunt zeggen: een aanbestedingslijst. Een groot aantal van die 'kernwaarden' komt in deze vergelijking voor, andere niet. Het is aan Amsterdam en Gooise Meren om aan te geven in hoeverre ze aan de eisen en wensen van Weesp kunnen voldoen. Wat nu als Amsterdam bijvoorbeeld minder ver gaat in het groen houden van de Aetsveldsepolder dan Gooise Meren? Kortom, de strijd is nog niet gestreden. De knoop wordt in november door de gemeenteraad doorgehakt.

Wat vindt Weesp belangrijk?

Aan de hand van de kernwaarden (wat Weesp belangrijk vindt om te behouden en te versterken) is een aantal opgaven opgesteld. Een greep:
- In stand houden en versterken waarde van cultureel erfgoed
- Open zicht Aetsveldsepolder handhaven
- De afgesproken verhouding bebouwing, water en groen in stand houden
- Opknappen bedrijventerreinen
- Meer mogelijkheden voor detailhandel, horeca en recreatie in de binnenstad
- Realiseren uitstekende verbinding Weespersluis en rest van Weesp
- Weesp energieneutraal in 2030
- Sociale voorzieningen in stand houden of versterken
- Voorzieningenniveau op huidige peil houden
- Woonlasten blijven op betaalbaar niveau
- Dienstverlening gemeente minimaal op huidig niveau en tegen acceptabele kosten bereikbaar
- Inwoners van Weesp blijven betrokken bij beslissingen die Weesp aangaan

De gemeenteraad stelt de lijst vast in de vergadering van morgen (15 juni).

Yogi Lama Choenyi was drie weken lang gastdocent op de Jozefschool

'Verbinding en verbeelding': samenwerking tussen school, boeddhisme en kerk

Yogi Lama Choenyi leerde de kinderen over het boeddhisme. Foto: Studio Kastermans

WEESP Onder de noemer 'Verbinding en Verbreding' stond de Jozefschool drie weken lang in het teken van het boeddhisme. De leerlingen leerden over alle aspecten van deze levensbeschouwing. Aan dit project verleende een bijzondere gastdocent zijn medewerking: de boeddhistische geestelijke Yogi Lama Choenyi. Meester Douwe Hoitsma vertelt er meer over.

Hoe kwam je in contact met Choenyi?
"Tijdens een lezing over boeddhisme en compassie in Amsterdam vroeg ik: 'Hoe kan je compassie bij kinderen ontwikkelen?' De spreker wist het antwoord zo snel niet, maar Yogi Lama Choenyi die ook in de zaal zat, wilde graag met die vraag aan de slag. Choenyi is geboren in Tibet en woont in Katwijk. Hij is yogi – yogaleraar – en lama – boeddhistisch geestelijke."

Wat heeft Choenyi gedaan?
"Hij heeft yogaoefeningen met de kinderen gedaan. Als het lichaam soepel is, kun je ook beter leren en je concentreren. Ook heeft hij mandala's met ze gemaakt: cirkels met geometrische figuren."

'Choenyi heeft laten zien wat geduld, concentratie en vriendelijkheid is'

Hoe stond verbinding centraal?
"Bij een rondetafelgesprek in de kerk vertelden pater Jan Haen, dominee Gerben en lama Choenyi over hun geloof en over de tradities die daarbij horen. Voor Choenyi werd dat vertaald. Na afloop konden mensen vragen stellen. Doordat je samen bent en naar elkaar luistert, ontstaat er begrip, krijg je een ruimere blik op de wereld. Leer je dat je eigenlijk allemaal geluk nastreeft, op een net iets andere manier."

En verbeelding?
"Choenyi heeft mandala's gemaakt en pater Jan een mandorla, een heilige afbeelding uit het katholieke geloof: twee cirkels met een amandelvormige doorsnede waarin pater Jan geschilderd heeft wat belangrijk is voor hem. Dominee Gerben heeft verteld over de oude fresco's in zijn kerk."

Welke stroming gaat de Jozefschool volgend jaar behandelen?
"Het liefst alle religies tegelijk: het jodendom, christendom, boeddhisme, hindoeïsme en de islam en dan weer met een rondetafelgesprek. Dan krijg je nog meer verbinding. Dat zou ik heel mooi vinden."

Nog antwoord gekregen op je vraag over kinderen en compassie?
"Choenyi vertelde dat je als leerkracht vooral door je eigen gedrag moeten laten zien wat compassie is, je moet een rolmodel zijn. Hij heeft laten zien wat geduld, concentratie en vriendelijkheid is. Aan het eind heeft hij zakjes gezegend zand aan de kinderen uitgereikt, met zand in alle kleuren van de regenboog dat gebruikt is voor het maken van mandala's. Een bijzonder geschenk. Alle kinderen waren gek op Choenyi en we hopen hem in de toekomst weer te mogen begroeten."

10 jaar Kindertriatlon: de pioniers blikken terug

Menno is het gelukkigst tussen de koeien.

door Marieke van Veen

WEESP Koen Beenken organiseerde in 2008 een kindertriatlon voor de kinderen in de buurt. Inmiddels is de kindervariant net zo populair als de WeesperNieuws Triatlon. Zondag 27 augustus is de tiende editie. WeesperNieuws laat de komende tijd steeds een deelnemer van het eerste uur aan het woord.


Menno Gijzen (18)

Na zijn eerste Kindertriatlon wist Menno het zeker: 'Dit nooit meer.'

'Boer worden is mijn alles, ik ben het liefst altijd tussen de beesten'

Waarom deed je destijds mee?
"Koen Beenken, de buurman van mijn oma in de Wilhelminastraat, pikte mij van de straat. Samen met de zes anderen. Zullen wij vandaag een triatlon doen? Dat was stoer! Ik hielp zelfs mee om de boei in De Vest te leggen."

Wat kun je je ervan herinneren?
"Het was erg gezellig met z'n zevenen met familie en vrienden. Maar toen ik klaar was, heb ik gezegd: dit doe ik nooit meer!"

Zwemmen, fietsen of lopen?
"Zo hard mogelijk fietsen. Ik was op mijn crossfietsje. Kleine wieltjes, dikke banden. Gewoon gaan!"

Hoe vaak heb je meegedaan?
"De eerste keer was meteen de laatste keer. Zwemmen en hardlopen zijn niet aan mij besteed."

En de WeesperNieuws Triatlon?
"Dat is niets voor mij."

Is sporten belangrijk voor je?
"Ja natuurlijk, je moet fit blijven. Maar mijn sport is het werk op de boerderij: het hooien, gooien met hooibalen en stropakken; ik hoef niet naar de sportschool. En ik fiets heel wat af tussen huis, de boerderijen en mijn oma."

In 2008 was je nog een kind. En nu?
"Nu volg ik de opleiding melkveehouderij niveau 2 op het Wellantcollege in Houten. Ik loop stage op een boerderij aan de Gooilandseweg en werk op een boerderij in Gein-Noord. Boer worden en zijn is mijn alles! Ik ben het liefst altijd buiten, tussen de beesten. Het mooiste moment van de dag is om 's ochtends vroeg tussen de koeien te lopen. Kijken of het goed met ze gaat. Het is zeker geen negen-tot-vijfbaan. In het seizoen van half zes 's ochtends tot acht uur 's avonds. Echt: een boer is stoer!"

Nog tips voor de deelnemers van 2017?
"Oefenen en verkennen. Dan kun je zien waar het sneller kan. En veel plezier hebben, natuurlijk!"

Ben je erbij met de 10e Kindertriatlon?
"Jazeker. Gezellig op bezoek bij mijn oma die nog steeds in de Wilhelminastraat woont. Daar ben ik sowieso elke zondag. Vroeger om te vissen, nu voor de taart."

www.kindertriatlon.com.

Zomaar een donderdagochtend in Buurtkamer de Kastanje

Mevrouw Ris is er voor het eerst: 'Ik hoop hier nieuwe mensen te leren kennen'

De Kastanje is elke dag open voor koffie, een gezellig praatje of een luisterend oor. De buurtkamer moet zorgen voor meer sociale cohesie in de wijk.

Mevrouw Ris (links) wordt hartelijk ontvangen door gastvrouw Ria Jansen. Foto's: Marieke van Veen

WEESP Mevrouw Ris wordt steeds minder goed ter been. Bovendien is haar beste vriendin verhuisd naar een zorginstelling in Hilversum. Hierdoor ontbreekt het de 78-jarige Weespse aan sociale contacten, terwijl ze daar wel behoefte aan heeft. Op deze druilerige donderdag heeft ze de stoute schoenen aangetrokken en is ze binnengestapt bij Buurtkamer de Kastanje.

"Ik stap niet zo makkelijk op mensen af", bekent ze aan gastvrouw Ria Jansen. Ria 'bemant' de buurtkamer elke donderdag, dan is er vanaf 11.00 uur een handwerkinloop. De gastvrouw legt haar breiwerkje aan de kant en schenkt voor mevrouw Ris koffie in.

Na wat vriendelijke vragen ontdooit de dame en zet ze haar situatie uiteen: ze is weduwe, heeft uiteenlopende lichamelijke klachten, mist haar goede vriendin met wie ze wekelijks afsprak en haar familieleden leiden drukke levens, dus die valt ze liever niet lastig met haar besognes. Mevrouw Ris wordt deze eerste keer begeleid door een sociaal werker. Zij hoort het gesprek tussen de vrouwen glimlachend aan: "Wat fantastisch dat dit er is in Weesp. Dit is zo laagdrempelig. En ook nog eens elke werkdag open. In Weesp hoef je niet in je eentje achter de geraniums te zitten."

Buurtkamer de Kastanje opende twee maanden geleden de deuren.

'In Weesp hoef je niet in je eentje achter de geraniums te zitten'

Aan de andere kant van de grote tafel zit een groepje mannen bij elkaar. Een van hen heeft zijn zoontje bij zich. Ze hebben duidelijk het een en ander te bespreken. De man aan het hoofd van de tafel maakt tijdens het gesprek aantekeningen op een blocnote. Ria heeft geen idee wie de mannen zijn en waarom ze hier hebben afgesproken: "Dat hoeft ook niet, dat maakt het juist zo leuk. Iedereen kan hier binnenstappen, het is een ontmoetingsplek. Je kunt hier afspreken met bekenden, maar ook nieuwe contacten opdoen - zoals mevrouw Ris." Ondertussen stappen weer twee buurtbewoners binnen; aan de manier waarop zij Ria begroeten valt af te leiden dat ze wel vaker in de Kastanje komen. "De opkomst is heel wisselend", vertelt de gastvrouw. "Nu ben ik de enige met een breiwerkje, maar vorige week zaten we met z'n vijven te handwerken." Ze wijst naar het bord. Daarop staat wat er in juni allemaal te doen is in de Kastanje. Naast de dagelijkse inloop van 11.00 tot 15.00 uur worden er namelijk ook gerichte activiteiten georganiseerd, zoals een zwerfafvalmiddag, een bbq en een spelletjesdag. Mevrouw Ris dept na haar openhartige relaas haar ogen droog en kijkt nog eens goed om zich heen: "Hier kom ik nog weleens terug. Niet elke dag, een of twee keer per week misschien?" Ria klopt bemoedigend op haar arm: "Vooral doen!"

Verzilver nu uw oude goud! T.k.gevr. tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, muntverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

PASFOTO'S NODIG? Vroom optiek maakt ze! Amstellandlaan 6, W.C. Hogeweij

Zwangerschapswens en je wordt niet zwanger? Je kunt tercht bij Desirée Lekkerkerker, Acupunctuur Weesp. www.ackrufy.nl of 0294-785331

Thuishulp Woudenberg is op zoek naar een collega voor de huishouding per 01-08-2017 in Weesp/ Muiden. Kijk voor meer info op www.thuishulpwoudenberg.nl of bel met 035-7723878

Pianostemmen? Redelijk tarief. Voor info: tel.0294-253109 of www.de pianostemmer.biz

Huishoud. Hulp gevraagd voor woning in Weesp Aetsveld. 1 x per week gedurende 2 uur. Tel. 06-11516321

Ik zoek een gepensioneerde man die tegen betaling mijn achtertuin voor mij wil bijhouden. Het is een kleine tuin van mijn rijtjeshuis in Aetsveld. Tel. 06-11516321

Gedipl. pedicure ook diabetische/reumapatiënt. Jan Tooropstraat 3. Tel. 06-54 74 08 47.

Gezocht winkelmedewerk(st)er 10-16 uur per week (ervaring met ruitersport is een pre), enthousiaste scholier. Zie vacature op www.deboerdierenruiter.nl

Duurzame en betaalbare woonaccessoires & meubels (maatwerk) van Studio Vivre TE KOOP bij De Gooische Loods te Bussum (Laarderweg 118). Kom een kijkje nemen. Voor meer informatie kunt u ook bellen met 06-23814078 of mailen naar info@studiovivre.nl

LAPTOPS 12 - 14". Partij mooie gebruikte Dell laptops. Van dual core tot i5. Windows 10. Vanaf € 155,- COMPLICITY Computers & Services 0294-484 620

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

KANTOREN TE HUUR 18 en 24 m2 in kleinschalig verzamelgebouw. Fullservice. Kortlopende contracten. COMPLICITY Computers & Services 0294-484 620

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

SCOOTER WEESP reparatie / verkoop alle merken. Pampuslaan 224 Weesp 0294-414108

Kinderopvang is veel meer dan snot afvegen

Foto: Marieke van Veen

WEESP - Kinderopvang Kidswereld gaat samenwerken met het MBO College Hilversum. De school komt met de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker. Deelnemers gaan in 1,5 jaar van niveau 3 naar 4. Erkend leerbedrijf Kidswereld biedt de studenten werk- en stageplekken. Daarnaast verzorgt Willy Verweij, directeur van Kidswereld, een aantal lessen.

Verweij: "Kinderopvang is allang niet meer alleen koesteren, neuzen afvegen en voor eten en drinken zorgen. Het is een serieus vakspecialisme dat kinderen - hoe klein ook - sociaal-emotioneel, cognitief en motorisch begeleidt, op een ongedwongen, speelse manier."

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid eist dat medewerkers specifiekere scholing krijgen en dat organisaties zich sterker richten op de ontwikkeling van kinderen en op vaste medewerkers voor de babygroepen. Het werkveld wil hierop inspelen en de kwaliteit van medewerkers verhogen naar niveau 4.

MBO College Hilversum wil bijdragen aan deze kwaliteitsslag, door het aanbieden van een BBL-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4. BBL-studenten die al werkzaam zijn in een kinderopvang kunnen in 1,5 jaar doorstuderen van niveau 3 naar 4. Ook BOL-studenten die dit schooljaar niveau 3 behaalden, kunnen zich aanmelden voor dit traject. In het schooljaar 2017-2018 duurt voor hen deze vervolgstap 1 jaar.

Kinderopvang Kidswereld heeft reeds tien medewerkers aangemeld. Daarnaast biedt de kinderopvangorganisatie studenten de mogelijkheid om hun stage te volgen op een vaste werkplek binnen Kidswereld. Met de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4 kan een medewerker/student zichzelf ontwikkelen. Ze leren kinderen met specifieke ontwikkelingsbehoeften te ondersteunen en de verschillen tussen kinderen te herkennen. Ook is er aandacht voor coördinerende taken.

Kidswereld is opgericht in 1988 in de keuken van een operationele veehouderij aan de Kanaaldijk in Weesp. Dit is uitgegroeid tot een opvang met tien vestigingen in Weesp en omstreken.

Het schiet op met de nieuwe, bredere Vechtbrug

WEESP - Op deze luchtfoto, die G.J. Schulz begin deze maand maakte, is goed te zien hoezeer het opschiet met de bouw van de nieuwe Vechtbrug. De basis voor de nieuwe bredere brug is er, en ook is al goed duidelijk hoe de weg hier straks op aan gaat sluiten. Later worden ook nog de kruisingen met de Lage Klompweg, de Dammerweg en de 's-Gravelandseweg aangepakt: dat worden rotondes. Het hele project moet begin 2018 af zijn.

Kijkje in de Laurentiuskerk

WEESP Wie nog een laatste blik wil werpen in de Laurentiuskerk kan zaterdag 17 juni van 10.00 tot 12.00 uur terecht in het kerkgebouw aan de Herengracht.

Eigenaar Cees van Vliet houdt dan een open huis om belangstellenden de kans te geven de kerk van binnen te bekijken voordat de ingrijpende interne verbouwing gaat plaatsvinden. Bezoekers zullen een 'open vloer' aantreffen: de houten kerkvloer is weggehaald omdat eerst de fundering moet worden hersteld. Als dat is gebeurd, wordt het kerkgebouw opgedeeld in verschillende ruimten. Er komen onder meer een proefbrouwerij, een yogastudio en appartementen.

Terrassenplan pas in najaar weer aan bod

WEESP Er wordt pas komend najaar meer bekend over de verruiming van de regels voor horecaterrassen. De raad praat daar medio september of oktober over verder.

Het stadsbestuur kwam twee maanden geleden met het idee om terrassen ruim baan te geven. Het plan was om tijdelijk parkeerplaatsen op te offeren. Daar is echter weerstand tegen. De gemeenteraad gaat nu zelf onderzoeken hoe en waar er terrassen kunnen komen. Komend najaar wordt de knoop doorgehakt. Toch kan het zo zijn dat er deze zomer al parkeerplaatsen worden ingericht als terras. Ingediende aanvragen worden wel beoordeeld.

Coalitie geeft groen licht voor jongeren- huisvesting

WEESP De gemeenteraad is akkoord met de ontwikkeling van huizen voor jongeren aan de Waarschapsstraat. Niet zonder slag of stoot: het voorstel wordt alleen door de coalitie gesteund.

Er was veel kritiek vanuit de oppositie. Er loopt een onderzoek naar de wensen van jongeren en de mogelijkheden hiertoe, maar toch legt de gemeenteraad nu al restricties aan de plannen op: een koophuis mag niet meer dan 140.000 euro kosten en de huur niet meer dan 414 euro. De oppositie had eerst de resultaten van het onderzoek willen afwachten.