MuiderNieuws

30 maart 2016

MuiderNieuws 30 maart 2016


Coalitie twijfelt toch over grote lastenverlichting

door Christian Pfeifer

MUIDEN - Coalitiepartijen D66, VVD, CDA en GroenLinks denken er toch sterk aan om de lokale lasten minder te verlagen dan eerst voorgesteld. Dit om het gapende gat in de begroting van Gooise Meren te dichten. Alleen niet voor Bussumers, die zouden er geen last van mogen hebben.

Het is een raar spel en het wordt gespeeld met de onroerendzaakbelasting (OZB), die elke pandeigenaar moet betalen. Die belasting was in Muiden torenhoog, in Naarden gemiddeld en in Bussum extreem laag. Bij de fusie was de intentie om de OZB te verlagen naar het Bussumse tarief. Dat betekende concreet voor een Muider huishouden een gemiddelde lastenverlichting van zo'n 315 euro en voor een Naarder van 154 euro.

Maar de nieuwe begroting van de gemeente Gooise Meren laat een groot tekort zien en de coalitie heeft toch zijn twijfels gekregen over dit cadeautje. Tijdens de raadsvergadering woensdag (vanavond) lanceren de coalitiepartijen D66, VVD, CDA en GroenLinks een voorstel om de OZB voor woningen naar 0.0794 procent van de WOZ-waarde te brengen. Dat is fors hoger dan de eerder voorgestelde 0.0584 procent (Bussums tarief).

Toch anders
De beloofde lastenverlichting voor een Muider slinkt daarmee naar zo'n 250 euro gemiddeld en voor een Naarder naar 89 euro. Nog steeds wel een forse verlichting dus.

Het is alleen niet zo dat Bussumers meer moeten gaan betalen. De bewoners van het dorp worden ontzien in de plannen. De OZB stijgt in Bussum weliswaar ook naar 0.0794 procent van de WOZ-waarde, maar de Bussumers worden straks gecompenseerd door een lagere rioolheffing en ondernemers krijgen een extraatje door opschorting van de reclamebelasting. De rioolheffing mag namelijk nog tot 2018 per kern worden bepaald.

Het is de vraag of de coalitie de handen op elkaar krijgt voor dit idee. Er wordt tot aan de raadsvergadering nog aan het plan gesleuteld. De begrotingsraad is vanaf 20.00 uur te volgen in het raadhuis van Gooise Meren in Bussum.

Telefoon weg na vaag verhaal

MUIDEN - Bij een bedrijf aan de Ossenmarkt is vorige week woensdag een mobiele telefoon gestolen door een man met een vaag verhaal. Zo vertelt de politie.

Bij het bedrijf meldde zich rond 15.00 uur een man die een onherkenbare taal sprak en met veel handgebaren duidelijk maakte iets op internet te willen opzoeken. Dat lukte niet en de man ging weg, maar hij nam wel een mobiel mee.

De politie waarschuwt voor mensen met een vaag verhaal en heeft een signalement vrijgegeven: het gaat om een man tussen de 30/35 jaar met een gezet postuur en een breed hoofd. Hij had donker haar en een wit petje met een opvallend pukkelig gezicht. Hij droeg een zwart trainingsvest met bijbehorende broek en blauwe gympen. Hij had rode ogen, mogelijk door drugsgebruik. Hij was lichtgetint met een Slavische uitstraling. Hij had een Russische tongval. Getuigen worden gezocht; die kunnen zich melden via 0900-8844.

Poppentheater zorgt voor paaswarmte

Foto: Jessica de Jong

MUIDERBERG - Het slechte weer heeft de Pasen bij de Zeemeeuw in ieder geval niet verpest. In de strandtent was het maandag gezellig druk bij de poppenvoorstelling van De Kleine Zon.

Traditiegetrouw zijn er bij De Zeemeeuw altijd speciale activiteiten op tweede paasdag. Vooraf aan de voorstelling werden er paaseieren gezocht. De paashaas was er ook bij. De voorstelling van het poppentheater trok daarna veel bekijks. Buiten was het weer guur, het water stond door de harde wind opvallend laag.

10

april wordt Vlaggetjesdag waarschijnlijk ingehaald. Meer op pagina 5.

Weerbericht

Vanaf vrijdag droger en warmer
Met april op de kalender ontwikkelt zich boven de Noordzee een gebied van hoge luchtdruk. Dat trekt vervolgens richting Oostzeegebied. De wind draait dan naar het zuiden. Zondag kan de temperatuur boven de 15 graden stijgen. De weersverbetering oogt niet erg stabiel. In de loop van de zondag neemt de invloed van Atlantische lagedruk weer toe, met kans op een bui.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag wordt eerst vrij veel bewolking verwacht. Er is een kans op wat regen. Later op de dag kan het gaan opklaren. Er waait een matige noordoostenwind. Het wordt 10 graden. In de nacht naar vrijdag is lichte nachtvorst mogelijk. Overdag volgen er zonnige perioden en blijft het droog. Er waait een matige zuidenwind. In de middag wordt het zo'n 11 à 12 graden.

Het weekeinde
Ook zaterdag blijft het overwegend droog met een mix van wolken en zonneschijn. Het wordt 14 à 15 graden. Het lenteachtige weer wordt zondag voortgezet. De temperatuur stijgt naar 17 of 18 graden. Er is waarschijnlijk wat meer bewolking met kans op een bui, maar de zon laat niet geheel verstek gaan. Er waait in het weekeinde een meestal matige zuidelijke wind.

Weetje
De middag van 2e paasdag verliep onstuimig. Een herfststorm in de lente werd gezegd, maar ook in de lente komen stormen voor, zelfs ook zware stormen. Van de 55 zware stormen in de laatste 100 jaar kwamen er 10 voor in de lente en 17 in de herfst. De meeste zware stormen deden zich in de winter voor (27). Vorig jaar op 25 juli kregen we ook een zomerstorm.

Wie o wie wordt de nieuwe burgemeester?

'Beter géén blanke, kalende man van middelbare leeftijd'

Wat voor soort burgemeester zoeken de inwoners voor hun nieuwe gemeente? Foto: Gemeente Gooise Meren

door Jessica de Jong

GOOISE MEREN - Gezocht: een nieuwe burgemeester voor de gemeente Gooise Meren. Wie gaat het worden? En wat voor soort persoon zou hiervoor in aanmerking komen? De gemeente vraagt het de inwoners via een online enquête. Maar in hoe verre kan je echt iets met die uitkomsten?

Zelf meedoen

Wie zelf nog zijn of haar mening wil delen kan dat tot 4 april doen via burgemeester-gooisemeren.nl.

Bezoekers krijgen dan een aantal vragen te zien die ze kunnen invullen. Zo ontstaat een profiel van de burgemeester. Wie meedoet wordt door de gemeente op de hoogte gehouden in de zoektocht naar de burgemeester.

Een werkgroep van de gemeenteraad betrekt de uitslagen bij het opstellen van het profiel voor de nieuwe burgemeester. Het profiel wordt vervolgens naar de raad gestuurd die er ook nog haar zegje over mag doen. Op basis van het profiel stelt de minister van Binnenlandse Zaken de vacature open. Uit de sollicitanten selecteert de Commissaris van de Koning (CdK) een aantal kandidaten. De gemeenteraad laat vervolgens aan de CdK en de minister weten welke kandidaten de raad aanbeveelt, waarna de CdK de minister over de aanbeveling adviseert. De laatste stap is de benoeming van de burgemeester door de Koning. Tot die tijd blijft Albertine van Vliet-Kuiper aan als waarnemend burgemeester.

Bij alle vragen zou je beide antwoorden willen geven

De raadsleden hebben het dus voor het zeggen. Maar waar moeten zij hun mening op baseren? Op hun eigen politieke voorkeur? De inwoners mogen, als belanghebbenden, mee denken. Via een speciale website kunnen de inwoners aan de hand van stelling hun voorkeur uitspreken. Een aantal mogelijke vragen zijn door een bureau voorgelegd aan de fractievoorzitters, die hieruit een selectie hebben gemaakt. Voor de hele campagne om de burgers te betrekken is 15.000 euro beschikbaar gesteld.

Willen
Willen de inwoners van Gooise Meren een informele of een formele burgemeester? Iemand die in de wijk te vinden is of in het gemeentehuis? Een rustig en betrouwbaar iemand of liever een enthousiaste vernieuwer? En bestaan er geen enthousiaste vernieuwers die ook nog eens betrouwbaar zijn? Of zijn alle vernieuwers onbetrouwbaar? En als je rustig bent, ben je dan automatisch geen vernieuwer maar wel betrouwbaar? Bij alle vragen uit de enquête zou je eigenlijk beide antwoorden willen geven. Burgers willen natuurlijk een burgemeester die er voor de inwoners is. Die rondloopt op Koningsdag, die van zich laat horen als het nodig is. Maar wellicht dat de belangrijkste kwaliteiten niet goed te benoemen zijn. Iemand die knopen door kan hakken, die zorgt voor een positieve sfeer en uitstraling van de gemeente. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

'Ik zie iemand voor mij die toegankelijk is en autoriteit uitstraalt'

Zichtbaarheid
Gooise Meren als nieuwe gemeente zichtbaar maken. Dat zou een goede opdracht kunnen zijn voor de nieuwe burgemeester. Zichtbaarheidsspecialist Mirjam Hubregtse uit Naarden denkt dat je daarvoor in ieder geval beter geen stereotype blanke, kalende man van middelbare leeftijd voor kan inschakelen. "Een vrouw zou beter zijn. Ik zie iemand voor mij die toegankelijk is en tegelijkertijd autoriteit uitstraalt. Een open houding, mensen aankijken, rechtop staan, verzorgd gekleed en gekapt, maar niet te stijf."

Stembussen openen op 6 april

GOOISE MEREN - De gemeente opent woensdag 6 april alle stembureaus voor het referendum over de Associatieovereenkomst met Oekraïne.

Door heel Gooise Meren kan gestemd worden; in Muiden / Muiderberg gaat het om de volgende stembureaus: De Kazerne, P.C. Hooftschool, Oranje Nassauschool en De Rijver. Stemmen kan tussen half acht 's ochtends en negen uur 's avonds.

GeenPeil
Het Oekraïne-referendum is in september 2015 afgedwongen door actiecomité GeenPeil, met ruim 400.000 handtekeningen. Er geldt een wettelijke opkomstdrempel van 30 procent. Als er te weinig mensen komen stemmen, is het referendum niet geldig. Bij een 'voor' zal de regering het associatieakkoord bekrachtigen. Bij een 'tegen' moet het kabinet overleggen met de Tweede Kamer hoe met de uitslag om te gaan.

Meer informatie op: www.verkiezingen2016.nl.

Deze zondag: Gooise Merenloop

GOOISE MEREN - De start is bij het Muiderslot en de finish bij Fort Werk IV in Bussum. De Gooise Merenloop die komende zondag 3 april wordt gehouden zal dwars door de kernen van Muiden, Naarden en Bussum lopen.

Het hardloopevenement is een initiatief van Tempo AV, de hardloopvereniging uit Bussum. Ze bestaan 80 jaar en hebben daarom besloten dit te vieren met een eenmalige loop door de nieuwe gemeente.

Het startschot wordt om 11.00 uur gegeven door wethouder Marleen Sanderse. Het totale parcours is 15 kilometer lang en kan in estafettevorm met twee personen worden afgelegd. Het wisselpunt is na 7,5 kilometer in het Naarderbos. Het is ook mogelijk dat de hardlopers ervoor kiezen om de hele 15 kilometer zelf af te leggen. De finish zal zijn op de atletiekbaan van Tempo Ateltiekvereniging aan de Voormeulenweg in Bussum.

Onderweg zijn er verkeersregelaars die onder andere helpen bij moeilijk oversteekbare punten. De route is aangegeven met borden en/of linten. Meedoen kost € 7,50. Met loopshirt € 15,- en met vervoer € 17,50 euro.

Inschrijven kan nog tot en met 1 april via gooisemerenloop.nl.

Wethouder verkent nieuwe fietsroute Gooise Meren

Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN - Wethouder Miriam van Meerten heeft de eerste folder van de fiets- en wandelroute Gooise Meren in ontvangst genomen. Daarna vertrok ze direct met Jan Vollers en Klaas Oosterom van de werkgroep Historie van Gooise Meren voor een korte fietstocht. De fiets/wandelfolder voert de fietser en wandelaar langs de mooiste plekjes van Gooise Meren. In de folder zijn vier routes opgenomen. De fietsers worden door de flyer attent gemaakt wat er in het verleden was of gebeurde. "Als je maar weinig weet van Gooise Meren is deze tocht een eyeopener."

Vlaggetjesdag afgeblazen vanwege Paasstorm

10 april staat de herkansing gepland

Vlaggetjesdag afgelast, te veel wind. Foto: Yannick uit den Boogaard

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Vlaggetjesdag is maandag afgeblazen vanwege de paasstorm. De organisatie vond het onverantwoord om het evenement door te laten gaan.

De knoop werd zaterdagmiddag doorgehakt. Balen, maar het was niet anders. De windvoorspellingen waren zodanig dat de organisatie achter Vlaggetjesdag het niet aandurfde om op de Herengracht een markt op te bouwen. Ook zorgde de harde wind ervoor dat bepaalde elementen van de feestelijke dag niet door konden gaan. Er kon niet buitengaats gevaren worden met de Huizer botters en een tochtje met de RIB zou ook voor waaghalzen gevaarlijk geworden zijn. De veerdienst naar Pampus lag ook plat. Genoeg redenen voor de organisatie om het evenement af te blazen. Er is besloten een nieuwe datum te prikken. De opening van het zeilseizoen wordt nu gepland voor zondag 10 april. Daar moeten de vergunningen nog wel voor worden aangevraagd, maar de organisatie hoopt dat dit geen al te groot probleem hoeft te zijn. Meer op: www.vlaggetjesdagmuiden.nl.

Weer net zo veel statushouders

GOOISE MEREN - De gemeente moet volgend half jaar net zo veel ex-asielzoekers (statushouders) opvangen als de eerste zes maanden van het jaar. Dat verwacht het gemeentebestuur.

De gemeente moest de eerste zes maanden van het jaar 65 statushouders opvangen. De gemeente heeft een deel daarvan al onderdak gegeven.

Statushouders
Verwacht mag worden dat er volgend half jaar weer 65 statushouders naar de gemeente komen. "Meestal wordt de taakstelling voor de tweede helft van het jaar hetzelfde als de eerste helft", laat het gemeentebestuur weten na vragen van D66.

Nederland
Alle Nederlandse gemeenten moeten een aantal statushouders opvangen. Het worden er steeds meer. Het aantal hangt over het algemeen af van de grootte van de gemeente.

Er wordt nog gesproken over hoe de gemeente de statushouders onderdak gaat geven. De gemeente denkt onder meer aan containerunits en het versneld bouwen van starterswoningen.

4 april: Workshop Tarot

In de bibliotheek: workshop Tarot. Foto: Bibliotheek

MUIDEN - Wat is tarot? Hoe leg je de kaarten? In de workshop in de bibliotheek krijg je hulp en uitleg om zelf met de kaarten aan de slag te gaan.

Beeldend kunstenaar en workshopcoach Elke Bücheler ontwierp haar eigen tarotkaarten volgens de klassieke tarotspellen. Dat legt zij graag op 4 april vanaf 20.00 uur in de bibliotheek in Muiden uit. Vooraf aanmelden is gewenst en kan via muiden@debibliotheek.org, 0294-264768 of aan de balie van de bibliotheek. De workshop kost 5 euro.

Ballonkaart na 14 jaar retour

WEESP - Bijna veertien jaar nadat Maurice als 3-jarig jongetje een ballon opliet met Koninginnedag vanaf het Grote Plein is zijn kaartje terug: gevonden in Zeddam.

Het compleet verweerde kaartje werd opgestuurd door bewoners die in Zeddam hun huis aan het opknappen zijn, zo staat in het begeleidende briefje. "Een prijs zal het wel niet meer opleveren", zo schrijven ze erbij. De moeder van Maurice, Nathalie, vertelt: "Het is extra bijzonder omdat wij in 2003 de Chirurgijnsweg verlieten en nu weer terug zijn. Dit kaartje was de eerste post, via een buurtbewoner." Bijna een verjaardagscadeau: Maurice viert vandaag zijn 17e verjaardag.

Fonds steunt taallessen

WEESP - Het Oranje Fonds heeft een subsidie van 2.000 euro toegekend aan de Stichting Vrouwen van Weesp. De subsidie is speciaal bedoeld voor taalcursussen Nederlands en Engels die de stichting voor vrouwen verzorgt.

Het Oranje Fonds kan zich goed vinden in de doelstellingen van de Weesper organisatie: het stimuleren en ontwikkelen van de integratie en participatie van nieuwe Nederlandse vrouwen met een oorsprong in het buitenland die nu in Weesp en omgeving wonen. De taallessen worden op woensdag en vrijdag gegeven in gebouw Papelaan 99.

Brandweer forceert deur huis vol rook

MUIDEN - Een rookmelder heeft zaterdagavond erger weten te voorkomen aan de Weesperstraat. Omstanders belden de brandweer nadat de melder bleef afgaan.

Binnen bleek het huis vol rook te staan door een klep in de open haard die was dichtgegaan terwijl de kachel nog smeulde. De bewoners hadden dit niet door.

En de hond
De brandweer forceerde de deur, wekte de bewoners en de hond en heeft het huis ontlucht.

Traumaheli op de Westzeedijk

MUIDEN - Op de Westzeedijk is vrijdag een traumahelikopter geland voor een man die was gevallen.

De man was bij de naastgelegen jachthaven van een steiger gevallen. Zijn verwondingen bleken mee te vallen en de artsen van de helikopter waren niet nodig. De landing van het gevaarte zorgde voor veel bekijks.

Last van rook

WEESP – Twee Weespers zijn vrijdag naar het ziekenhuis gebracht na een brandje in hun huis aan de Jan Tooropstraat. Dat vertelt de politie.

Rond half tien 's avonds sloeg bij de bewoners de vlam in de pan. Het vuur was snel onder controle, en de brandweer heeft het pand ontdaan van alle rook. De twee Weespers hadden daar veel van binnengekregen en moesten voor de zekerheid naar het ziekenhuis.

Buurtpanel weekje later

WEESP - De eerstvolgende bijeenkomst van het buurtpanel Zuid en Aetsveld wordt een week verzet.

De avond stond gepland voor woensdag 13 april, maar is verschoven naar woensdag 20 april. De tijd en locatie blijven hetzelfde: 19.30 uur in het stadskantoor.

6 / 24

'Opvoeden moet je zien als een reis op meerdere manieren'

Ruth de Waal vierde vorige week haar 25-jarig jubileum.

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: Ruth de Waal. Directeur van Stichting Kinderdagverblijven SKBNM.

door Yvette de Vries

BUSSUM - Ze is gefascineerd door de wereld van kinderen, hoe ze opgroeien, de veranderingen die ze doormaken in hun leven en de rol die de omgeving daarin speelt. Vijfentwintig jaar geleden stond de 58-jarige De Waal aan de wieg van de kinderopvang in onze regio en vorige week werd ze in het zonnetje gezet. Naast haar baan is ze ook nog met haar echtgenoot een soort vliegende keep voor haar twee kleinzoons en schrijft ze maandelijks voor deze krant een column met tips over opvoeden.

Haar leven staat al meer dan dertig jaar in het teken van kinderen en opvoeden. Zij is doctorandus in de Pedagogie. Op haar 25ste werd ze voor het eerst moeder en haar jongste kleinzoon is één. Ze noemt hem tijdens het interview steevast 'mijn jongste'. Kinderen, werken en de manier waarop je in het leven staat, dat houdt je jong", verklaart ze haar jeugdige uitstraling.

Patchwork

De Waal past zelf regelmatig op op haar kleinkinderen, maar waakt er wel voor dat de week voor hen geen 'patchwork' wordt. Ze gaan drie dagen naar de crèche en de andere dagen zijn de ouders thuis. Als grootouders springen zij in de gaten. Volgens haar hebben ook kinderen van deze tijd altijd nog behoefte aan structuur en voorspelbaarheid. Ze moeten zich kunnen hechten en bij te veel opvoeders is dat gewoon lastig.

De Bommelburcht in Bussum.

Haar kleinkind van één noemt De Waal steevast 'mijn jongste'

De Waal is een paar dagen na het feestje van haar 25-jarig jubileum nog vol van alle aandacht. Ze was met een busje van de BSO thuis opgehaald en 'afgeleverd' bij de Vrije School in Bussum. Daar kwam ze terecht in een ballonnenzee en een aula vol zingende kinderen. Een heuse werkgroep was in het leven geroepen om haar feestje te organiseren en een cadeau te bedenken. "Dat cadeau was een schot in de roos", vertelt De Waal. De kinderen van de verschillende locaties van de SKBNM gaan de komende twee weken werken aan een kunstproject. Van de schilderijen en tekeningen worden muismatten, placemats, mokken en kleurboeken gemaakt om te verkopen. De opbrengst gaat naar het Jeugd Cultuur Fonds.

Prinsjes en prinsesjes
De Waal heeft een duidelijke visie op de rol van ouders en school en andere opvoeders. Het draait volgens haar om ruimte geven, kaders scheppen en daarbij een positieve houding aannemen. "Kijken naar het kind zelf. Waar hij of zij aan toe en in geïnteresseerd is. Sluit daarbij aan en daag het kind uit om een stapje verder te gaan", betoogt ze haar kijk op opvoeden. Het klinkt misschien alsof je daarmee verwende prinsjes en prinsesjes creëert, maar dat is zeker niet haar bedoeling. Meer verantwoordelijkheid geven en kijken naar wat een kind echt nodig heeft, gaan volgens haar hand in hand. Ook onderzoek en meer kennis over het kinderbrein geven een andere kijk op opvoeden. "Je doet dingen nog wel in een groep, maar dan in kleinere groepjes. Want kinderen vinden het altijd fijn om samen met andere kinderen dingen te doen. Ik zie wel dat opvoeders soms door alle bomen het bos niet meer zien." De Waal zag daar voor zichzelf wel een rol in weggelegd. Ze nam twee jaar geleden, samen met het CJG, het initiatief tot Kind & Koffie. Dat zijn ochtenden waarop (aanstaande) ouders van kinderen tussen de nul en vier jaar mét hun kind bij elkaar komen. "Ouders kunnen elkaar daar ontmoeten en we nodigen de professionals uit uit het Kind & Koffie-netwerk." Als werkende (groot)ouder weet ze uit eigen ervaring hoe lastig het is om werk met ouderschap te combineren. Verwachtingen van jezelf en van je omgeving doen daar volgens haar nog een schepje bovenop. De Waal steekt ouders liever een hart onder de riem: "De verwachting is dat je heel doordacht en bewust bezig bent als ouder, maar je hebt ook je eigen emoties. Gemiddeld genomen doen Nederlandse ouders het heel erg goed."

'Gemiddeld genomen doen Nederlandse ouders het erg goed'

Lesje loslaten
De Waal geeft tot slot nog een lesje 'loslaten'. Ze vertelt over haar kleinzoon van drie die besluit dat hij zichzelf wel kan aankleden: "Hij trekt, op zijn manier, heel doordacht kleren aan. Hij vergeet niets, alleen zit bijna alles achterstevoren en links en rechts verkeerd om. Dan laat ik het ook zo, want hij moet voelen dat ik het knap vind." Maar ook over de tieners bij Tiens, die in het begin nog wel eens moeite hebben met de vrijheden die ze krijgen.

"De eerste keer dat ze het dorp in mogen, komen ze natuurlijk later dan afgesproken terug. Maar als je ze ruimte geeft, vertrouwt en met ze praat over hoe ze het aanpakken, dan gaan ze zich vanzelf aan de afspraken houden", is haar ervaring en overtuiging. "Opvoeden moet je zien als een soort reis op meerdere manieren. Je hebt eerst je eigen reis, dan die van je kinderen en ten slotte die van je kleinkinderen."

'Vooral die starre houding steekt'

Ouders ontevreden over lotingsysteem Weesper basisscholen

Kleuters op het schoolplein van de Van der Muelen-Vastwijkschool. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - De teleurstelling bij ouders is groot nu blijkt dat na loting vijf kinderen niet geplaatst kunnen worden op de basisschool van hun keuze. De directeuren van de Weesper basisscholen hebben begrip voor de teleurstelling, maar blijven erbij dat het plaatsen van kleuters middels een lotingsysteem het eerlijkst is.

Sinds 2014 kiezen de schooldirecteuren voor een lotingsysteem bij het toelaten van nieuwe kleuters op hun scholen: ouders mogen drie voorkeurplaatsen opgeven en een computerprogramma combineert hieruit, in het bijzijn van alle schooldirecteuren, het kind en de school. Tot nu toe verliep dit proces naar volle tevredenheid en kwamen alle kinderen op de school van hun eerste of tweede keuze. De eerste lotingsronde in maart 2014 daargelaten: de Van der Muelen-Vastwijk en de Triangel deden toen niet mee, wat leidde tot teleurstelling van ouders die juist hun zinnen hadden gezet op deze Singelscholen. In de ronden daarna - er zijn drie lotingen per jaar - kwamen alle kinderen naar wens terecht. Tot nu: in de lotingsronde van afgelopen maart, waarbij het lot werd bepaald van de kinderen die in het najaar vier jaar worden, vielen vijf kinderen buiten de boot.

'In het oude systeem zaten scholen soms al jaren van tevoren vol'

Eerlijk of niet?
Vanwege de gevoeligheid van het onderwerp willen de geïnterviewde ouders niet met hun naam in de krant. Mevrouw A. koos bewust voor de Triangel als de eerste keus voor haar zoontje. Zelf bewaart zij ook alleen maar fijne herinneringen aan haar tijd op die school. Daarbij is de Triangel bij hen om de hoek. In het gesprek met de directeur, trouwens ook bij de Van der Muelen-Vastwijk - de school van hun tweede keuze - werd hen het beeld geschetst dat het wel losliep met de loting en dat ouders bijna altijd de school van hun keuze kregen. Om die reden hadden ze op het inschrijfformulier geen derde keuze aangegeven. A.: "En toen werden we geconfronteerd met een afwijzing voor beide scholen. Vooral de starre houding van de scholen steekt: we wilden onze zoon mee laten doen met een volgende ronde - dan maar later naar school - of laten plaatsen op een reservelijst voor het geval er toch ineens een plekje zou vrijkomen. Maar nee, er is geen enkel meebewegen." Een andere ouder, die ook slechts twee keuzen had opgegeven – de Van der Muelen-Vastwijk en De Terp - vertelt hetzelfde verhaal: "Wij kunnen onze zoon nu kwijt op de Kors Breijer, de Jozef of de Hobbedob, scholen waar wij bewust niet voor hebben gekozen, wat moeten we nu?" Een moeder die meedeed aan de eerste lotingsronde in 2014 doet ook haar beklag: "Wij hebben ons heel zorgvuldig georiënteerd op alle scholen en kwamen uit op de Van der Muelen-Vastwijkschool. Alles aan die school klopte bij ons gevoel. Dan krijg je ineens te horen dat die vol zit en niet meedoet aan de loting. Ons kind is toen gestart op een andere school, maar dat werkte niet. Zowel wij als ons kind voelden ons ongelukkig. Dolblij zijn we dat we in het volgende schooljaar toch een plaats op de Van der Muelen kregen, we hebben nu een heel happy kind. Ik snap dat er een plaatsingsregeling nodig is in Weesp, maar deze voelt niet eerlijk en niet in het belang van het kind."

Remon Pontman, directeur van de Jozefschool, is woordvoerder van de basisscholen: "Natuurlijk wil je dat een kind op de voorkeurschool terechtkomt. Dat het deze ronde is misgegaan komt doordat een aantal ouders maar twee voorkeuren had opgegeven. Anders hadden ze de school van hun derde keuze gehad. Gelukkig kunnen alle kinderen in Weesp op school terecht. Als een kind echt niet op zijn plek zit, zal er altijd naar een oplossing worden gezocht, in het belang van het kind. Ondanks de teleurstellingen is deze methode te verkiezen boven de oude, toen kinderen met 2,5 jaar al ingeschreven mochten worden. Het kwam voor dat scholen al een jaar van tevoren vol waren. Om die reden kijken wij nu sec naar het kalenderjaar waarin een kind vier wordt. De scholen staan achter dit lotingsysteem, waarin de criteria broertje of zusje, zorgleerling en Weesp, leidend zijn. Ook al lijkt het systeem misschien rigide, het is toch het eerlijkst. Voor alle kinderen in Weesp."

'Dit keer gaan we niet dansen, maar heerlijk eten'

5 november: een datum met een zwart randje waar nu een roze strik om gaat

Sandra van der Spruit wordt bijgestaan door Tamara Schipper. Foto: Christian Pfeiffer

door Marieke van Veen

WEESP - Wie heeft er een roze auto te leen? Heeft iemand toevallig nog een leeg attachékoffertje op zolder staan? En zijn er nog mensen die een prikbord hebben liggen waar ze niks mee doen? Wie Sandra van der Spruit volgt op Facebook vermoedde waarschijnlijk al langer dat ze weer iets aan het bekokstoven is. En inderdaad, de Weespse heeft grote plannen voor een You better Pink 2.0.

"Zet in je agenda alvast een groot roze kruis door zaterdag 5 november", lacht Van der Spruit. Dat is de datum die ze gekozen heeft voor haar nieuwste benefietevenement. Het is een datum met een zwart randje, waar ze nu een grote roze strik omheen doet: "Het is de sterfdatum van een van mijn beste vriendinnen, die de strijd tegen borstkanker heeft verloren."

Gasten lopen via de roze loper een tiptop verzorgde avond in

Diezelfde vriendin is ook de reden waarom Van der Spruit, nu voor de derde keer alweer, er volop tegenaan gaat om zo veel mogelijk geld op te halen voor Pink Ribbon. In 2011 en 2013 organiseerde de Weespse feestavonden in het dorpshuis van Nigtevecht. Die avonden waren een succes en ze heeft ervan genoten, maar Van der Spruit wilde dit jaar graag wat anders. "Dit jaar vindt You better Pink in Weesp plaats en gaan we niet dansen, maar heerlijk eten."

Het idee is om de Grote Kerk te vullen met grote tafels voor acht tot tien personen. De gasten krijgen een mooi viergangendiner geserveerd, waarvan elke gang bereid wordt door een ander lokaal restaurant: "Bloom Kitchen Bar verzorgt de amuse, restaurant Aaltje maakt het hoofdgerecht en Nelis' IJssalon regelt het dessert. Ik zoek nog een restaurant dat het voorgerecht op zich wil nemen..."

De 180 tot 200 gasten worden die avond volledig in de watten gelegd: "Vanaf het moment dat ze via de roze loper de kerk in lopen, wacht hen een volledig verzorgd programma met culinaire hoogstandjes, goede wijnen, entertainment en een spannende veiling. Dit trekt waarschijnlijk ander publiek dan de dansavonden in Nigtevecht, maar dat is niet erg."

Weet ze zeker dat er niet gedanst gaat worden? "We moeten die zaterdag al om 22.30 uur de kerk uit, omdat er de volgende dag een oogstdienst is. Ik overweeg daarom te kijken of er in de buurt een locatie is waar we een afterparty kunnen houden."

Wie op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen zoals de startdatum van de kaartverkoop, kan kijken op www.youbetterpink.nl of mailen naar info@youbetterpink.nl om zich aan te melden voor de nieuwsbrief.

Donderdag én zondag in de City: de film 'Spotlight'.

donderdag 31 maart

Koffie om de hoek

Roskam Papelaan 9.30 - 12.30 uur

Het Magic Circus komt naar Weesp.

Inloop voor mensen met een GGZ-achtergrond. De sfeer is gemoedelijk, gastvrij en iedereen is welkom. Meer info via 0294 - 41 05 78.

Film 'Spotlight'

City of Wesopa 20.00 uur

Spannende verfilming van de onthullingen van The Boston Globe over misbruik in de katholieke kerk, waarin de camera de dynamiek van de newsroom op de hielen zit. Oscars voor de beste film en de beste regisseur. Entree € 8,-.

vrijdag 1 april

The 70's Unplugged

City of Wesopa 20.00 uur

Akoestische muziek is weer helemaal terug. Dit inspireerde de groep Pure 99 tot een muzikale zoektocht naar de schatten van de popmuziek. De band speelt de mooiste akoestische liedjes uit de jaren zeventig.

Wereld Kalligrafie

Studio Eric Hage 13.00 uur

In acht lessen wordt een reis gemaakt langs acht talen o.a. Keltisch, Japans, Tibetaans, Arabisch, Hebreeuws, Balinees, maar ook de moderne kalligrafie komt aan bod. Voor meer info: www.erichage.com of bel 0294-415125.

zaterdag 2 april

Vechten op de Vecht

De Vecht 10.00 uur

Het spectaculaire begin van het sloeproeiseizoen. 11,5 km sloeproeien door een van de mooiste stukjes van Nederland. De start is vanuit de historische stadskern van Weesp. Daarna via de sluis de Vecht op. Eerst langs grachtenpanden, ophaalbruggen en molens, daarna langs wuivend riet en onder fraaie wolkenluchten.

Welkom in Weesp Wandeling

Centrum Weesp 13.30 uur

Speciaal voor nieuwe/toekomstige inwoners. Vol leuke weetjes, een stukje geschiedenis, een bezoek aan een monument en informatie over activiteiten in Weesp. Voor de kinderen is er een speurtocht. € 5,50 incl. koffie en limonade. Meer info: mooiweesp.nl. Aanmelden via cora.sloot@mooiweesp.nl.

Porselein schilderen

Museum Weesp 14.00 uur

Kom porselein schilderen in Museum Weesp. Er is keuze uit ontbijtbordjes, bekers, spaarvarkens, schaaltjes en taartborden. Opgeven via museumweesp@weesp.nl. De kosten bedragen € 22,50 exclusief het porselein en de entree voor het museum.

De tweede van Zeben

City of Wesopa 20.30 uur

Kim van Zeben is een stembandkunstenares: ze kan buikspreken, Bert en Ernie imiteren, een ingeslikt mannetje tot leven wekken en een boze dialoog tussen haar ouders nabootsen. Entree € 16,-.

Magic Circus in Weesp

Magic Circus 16.00 uur

Het Magic Circus zet met de nieuwe show ‘Sottosopra’ de tent op z’n kop. Met een acrobaat die als een vlieg tegen het plafond loopt, een Zuid-Amerikaanse schone die in kopstand rondjes draait op een trapeze en nog veel meer. Entree vanaf 10 euro.

zondag 3 april

Verrukkelijke Vuilnismannen

City of Wesopa 14.00 uur

Ko & Lou, twee rasechte Utrechtse circusartiesten, brengen een ode aan de ophaler van afval, zwerfvuil en rommel. Een voorstelling vol variété en circuselementen. Entree: kinderen € 7,50 / volwassenen € 10,-.

Film 'Spotlight'

City of Wesopa 20.00 uur

Spannende verfilming van de onthullingen van The Boston Globe over misbruik in de katholieke kerk. Entree € 8,-.

Vanaf zondag 3 april

Collecte ZOA

Weesp

De collectanten van ZOA komen ook in Weesp langs de deuren. ZOA staat voor Hulp, Herstel en Hoop van vluchtelingen ter plaatse.

maandag 4 april

Seniorweb

Bibliotheek Weesp 10.00 uur

Informatie over cursussen en hulp en ondersteuning bij problemen met pc, tablet, smartphone etc.

dinsdag 5 april

Dikke Jas Concert

Van Houtenkerk 12.30 uur

Jeroen Pek (fluit) en Christiaan de Jong (Spaanse en elektrische gitaar) spelen eigen composities met veel ruimte voor improvisatie. Entree: vrije gift.

Breicafé

OAZ-gebouw 13.00 - 16.30 uur

Buurtvereniging De Achtergracht opent de deuren voor buurtactiviteiten, zoals breicafé, spelletjes, een praatje en op afspraak biljarten. Toegang: gratis.

Gezond de zomer in

FysioTrainingscentrum 15.45 uur

Kersvers voedingsadvies en FysioTrainingscentrum Weesp geven een cursus Gezonde Voeding en Beweging. Wekelijks een uur leefstijladvies en aansluitend fitness. Kosten 80 euro, veel zorgverzekeraars keren een vergoeding uit. Aanmelden: 06 - 404 76 254

Rechtswinkel

Papelaan 99 19.30 - 20.30 uur

Rechtswinkel Weesp houdt spreekuur voor Weespers die hulp nodig hebben bij problemen op juridisch gebied. Aan iedere bezoeker wordt per consult een minimale bijdrage van € 2,- gevraagd.

Jheronimus Bosch

Bibliotheek Weesp 20.00 uur

In 2016 is het 500 jaar geleden dat Jeroen Bosch overleed. Kunsthistorica Diana Kostman vertelt over de kunstenaar aan de hand van bijzonder beeldmateriaal. Entree € 7,50. Voor kaarten: balie vestiging Weesp, 0294-412704 of www.bibliotheekgooienmeer.nl.

woensdag 6 april

Administratie voor Elkaar

Papelaan 99 9.30 - 11.00 uur

Inloopspreekuur voor vragen op administratief gebied, zoals hulp bij het schrijven van brieven en het invullen van formulieren.

Voorlezen senioren

Bibliotheek Weesp 10.30 uur

U (of uw partner) houdt van lezen, maar dat is wat moeilijker voor u geworden? In de bieb is elke woensdag een voorleesochtend. Gratis entree.

Schoolvoetbal

FC Weesp 13.45 uur

Ruim 200 kinderen komen voetballen. Daarnaast spelen 16 teams om zich te kwalificeren voor de regiofinale. Publiek is welkom.

Hollandse lied

Hart van Weesp 20.00 uur

Gezellig meezingen met Hollandse liedjes van alle tijden.

Cityquiz

City of Wesopa 20.30 uur

Met vragen over actualiteiten, geschiedenis, sport, muziek en meer. Inschrijven: cityquiz@wesopa.nl. Deelname € 15,- per team.

donderdag 7 april

Koffie om de hoek

Roskam Papelaan 9.30 - 12.30 uur

Inloop voor mensen met een GGZ-achtergrond. Info: 0294 - 410578.

Tablet Café

Bibliotheek Weesp 10.00 uur

Informeel kennismaken met tablets, e-readers en smartphones. Gratis entree.

Alzheimer Café

Hart van Weesp 19.30 uur

Actrice, columniste en schrijfster Tosca Niterink verzorgt samen met fotografe Anita Jansen de leesvoorstelling 'De Vergeetclub'. Entree en koffie gratis. Inloop vanaf 19.00 uur.

Protestantse Gemeente Zondag 3 april 10.00 uur Grote Kerk ds. G. Blom

Zondag 3 april 16.30 uur
Grote Kerk
Taizéviering

Zondag 3 april 19.00 uur
Grote Kerk
Gereformeerde Bond
ds. W. van den Brink

Parochie van Levend Water
Vrijdag 1 april 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Zondag 3 april 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
G. Rizzo

Dinsdag 5 april 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente
Zondag 3 april 10.00 uur
OAZ-gebouw
Th. Meij

Vrijwilligers gezocht

WEESP - De Vrijwilligerscentrale van Versa is op zoek naar Weespers die taallessen willen geven aan allochtone vrouwen. Dat gebeurt middels conversatieoefeningen.

Ook Computer Club Weesp zoekt versterking. De club zoekt iemand die een apps-training kan verzorgen. Er wordt uitgekeken naar een persoon die weet hoe je diverse Android apps kunt gebruiken en die het leuk vindt om deze kennis over te dragen op een groep van maximaal acht deelnemers.

En het Muiderslot hoopt op uitbreiding van het winkelmedewerkersteam. Loop voor deze en andere vrijwilligersvacatures op dinsdag eens binnen bij Versa. Van 13.30 tot 14.30 uur is er inloopspreekuur. Of neem eens een kijkje op de website versavrijwilligerscentrale.nl.

'Ik laat iedereen in zijn waarde. Behalve als het radicaal wordt'

Interview met GroenLinks-raadslid Max van Dorth

Foto: Christian Pfeiffer

door André Verheul

WEESP - De Weesper GroenLinks-raadsleden Max van Dorth, Charda Kuipers en Maarten Miner hebben het Jesse Klaver-effect niet nodig. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 boekten ze drie zetels, de hoogste uitslag ooit voor GroenLinks aan de Vecht. Uit de recente Stadspeiling bleek dat GroenLinks de kiezer nog steeds in die mate behaagt. Is er een Max van Dorth-effect?

Max van Dorth is blij met hoe constructief de huidige gemeenteraad de zaken tegenwoordig aanpakt. "De samenwerking tussen de verschillende partijen vind ik zó geweldig. Ik betrap mezelf erop dat ik wel eens te veel naar andere partijen stap met het idee om te kijken wat ze ervan vinden. Of als we als coalitie met een voorstel komen dat ik vraag of er bij de anderen nog wensen zijn. Niet uit politiek gewin, maar omdat ik het als één raad voel. En als de oppositie nu wel eens tekeer gaat, zit ik te lachen en denk ik soms zelfs: je hebt nog gelijk ook."

'Na elke stemming komt er dat stemmetje: heb ik het wel goed gedaan?'

Mag ik je omschrijven als de vriendelijke opa uit de raad?
"Zo probeer ik mij te manifesteren. Ik ben niet van de politieke spelletjes. Ik vind oppositie en coalitie ook rotwoorden. We zitten allemaal in één gemeenteraad. Als ik het niet eens ben met een voorstel van onze eigen coalitie stem ik tegen. Als ik tijdens de raadsvergadering merk dat Charda of Maarten wat op hun stoel zitten te schuiven, dan zeg ik: als je het er niet mee eens bent, dan neem je het woord maar. We houden elkaar scherp."

Een collega-raadslid zei over jou: Max is meer links dan groen.
"Ja, misschien wel. Knokken voor wat kwetsbaar is, dat was een verkiezingsleus van mij. Sociaal is voor mij belangrijk. Maar ik hou niet van pamperen. Dat geldt ook voor groen: behouden, maar niet doorslaan. Dus geen hele grote acties om een klein stukje groen te behouden. Zet je dan in voor de werklozen, denk ik dan."

'Als we ons staande willen houden, is schaalvergroting nodig'

Dus stemde je tegen het voorstel om de bloembakken in Weesp te behouden, omdat je het geld liever aan de zorg besteedt?
"Zo lag de keuze: bloemen of zorg. Als ik die keuze moet maken dan vind ik mensen belangrijker. Maar als het een voorstel was geweest voor een volledige kaalslag op de schansen dan was de aantasting van het groen zo groot geweest dat het voor mij misschien anders had gelegen."

Merk je iets van een kloof tussen burger en politiek?
"Als die kloof er is dan zou ik mij daarvoor moeten schamen, want die hoort er niet te zijn. Wel een kanttekening: de mensen lezen in de krant vaak wat de raad besloten heeft, maar daar staan niet alle overwegingen en diepere achtergronden bij. Het carillon is een voorbeeld. Die kwestie was met veel emotie omkleed. Wij hebben die emotie weggehaald en rationeel gekeken naar de argumenten voor en tegen. Dat is een inhoudelijke afweging geweest, maar dat komt niet bij iedereen voor het voetlicht. Ik snap dat de krant niet de complete raadsverslagen afdrukt, ik snap ook dat mensen niet verder komen dan: jij bent een mooie, je snoert ons mooie carillon de mond."

En de discussie over de Laurentiuskerk?
"Ik baal er nog steeds van hoe dat gelopen is. Wij hebben daar binnen onze fractie stevig over gediscussieerd. Ik vond dat we het proces moesten laten lopen zoals het liep. Omdat de gemeente beperkte invloed had, omdat het behoud van de toren vooropstond - waarvoor we hebben gepleit in onze verkiezingscampagne - en ook omdat ik een sterk vertrouwen heb in Cees van Vliet. Dus ook weer heel rationeel: om de toren te behouden ben ik deze richting op gegaan. Overigens heb ik over dit besluit heel weinig reacties gehad, dat carillon was veel heftiger."

Vind je het moeilijk om raadslid te zijn?
"Al er gestemd moet worden dan begint de twijfel. Politiek gezien weet ik wat ik moet doen, maar er is altijd dat stemmetje dat zegt: doe ik er wel goed aan? Die twijfel heb ik bij elke stem."

Waar twijfel je dan over?
"Of ik wel gelijk heb. Ik ben ook maar een simpele ziel. Maar altijd met de bedoeling het beste te doen. Niet voor 'de bevolking', want dat vind ik zo hoogdravend. Nee, ik zeg altijd: we doen het voor de stad. Als we de stad laten bloeien, profiteer je daar als inwoner van. Daarom kun je ook tegen die inwoner zeggen: ik ben tegen jouw mening, ook al ben je mijn kiezer. Want de stad profiteert ervan en daarom doen we het zo. En omdat raadsleden over elk voorstel worden bestookt met dikke pakken papier kunnen zij daar het beste een mening over vormen en over oordelen."

Wat is volgens jou het belangrijkste dat moet gebeuren met de stad?
"Samenwerking zoeken met andere gemeenten, in welke vorm dan ook. De druk is groot binnen het ambtelijk apparaat: van buitenaf, de rijksoverheid eist steeds meer, grote projecten walsen over ons heen; kijk maar naar ProRail. Willen we ons goed staande houden dan is schaalvergroting nodig."

Struikelstenen

Max van Dorth is zeventig jaar, vijftig jaar getrouwd met Ria. Ze hebben twee zoons en drie kleinkinderen. Max werd geboren vlak na de bevrijding in 1945 en is vernoemd naar een verzetsstrijder. De geboren Amsterdammer heeft zijn hart verpand aan Weesp, waar hij nu bijna vijftig jaar woont. Hij is actief bij de Historische Kring en maakte zich sterk voor de 'struikelstenen' om omgekomen Joodse Weespers te herdenken.

Voor de bewoners is het het beste als de gemeente groter wordt?
"Nee, voor de stád is dat het beste. En de bewoners profiteren."

Je werkte lang voor defensie en bent voor de VN uitgezonden naar Joegoslavië waar een burgeroorlog woedde. Hoe kijk je daar op terug?
"In de eerste maanden zaten we in een soort niemandsland tussen moslims en Kroaten. We hebben daar goede dingen kunnen doen. Een tweede missie was in Serajevo. Dat werd een ander verhaal. Ik heb daar heftige dingen meegemaakt. Ben gevangen geweest, elke dag beschoten… ik praat er liever niet over. Ik heb gezien wat oorlog is. Normen en waarden gaan heel hard achteruit. Met als gevolg mensonterende toestanden. Je bent ontzettend kwetsbaar. Door wat ik daar heb meegemaakt, weet ik wat het inhoudt om vluchteling te zijn. Als je dan nu in Nederland sommige mensen over vluchtelingen hoort praten, nou, dan zeg ik: geluk zoeken is er voor een echte vluchteling niet bij."

Hoe kijk je dan naar de vluchtelingencrisis?
"Ik sta daar gedeeld in. Ik snap dat mensen ertegen zijn, maar ze redeneren vanuit hun onderbuik. Maar ik vind ook dat de voorstanders vanuit hun onderbuik redeneren; het gevoel van: het is zielig. Zonder de kennis over wat het inhoudt, is de discussie erover moeilijk. In feite benader ik het ook vanuit de onderbuik, omdat ik heb meegemaakt wat ik heb meegemaakt. Voor elke discussie, ook in de Weesper politiek, geldt: het maakt mij niet uit of je voor of tegen bent, zolang je maar niet radicaal wordt. Je kunt een discussie aangaan om de ander te overtuigen. Lukt dat niet, dan moet je je daarbij neerleggen. Er geen strijd over leveren."

Maar het gebeurt wel.
"En daar verzet ik mij dan tegen. Dat heb je ook in raad kunnen zien. Ik ben een 'mensenmens'. Ik laat iedereen in zijn waarde, behalve als het radicaal wordt."

Kaartjes winnen voor De Verrukkelijke Vuilnismannen

Foto: Meatball & Vandecamp

WEESP - Circusartiesten Ko en Lou laten zondag 3 april in de City zien wat je als acrobaat allemaal kunt doen met afval. Voor deze kindershow zijn vrijkaarten te winnen. De jeugdvoorstelling 'De Verrukkelijke Vuilnismannen' is volgens Janpier Knaapen (Ko) zowel spectaculair als komisch: "Ko en Lou hebben veel problemen. Met elkaar, maar ook met hun werk. We combineren slapstick met acrobatiek." De City verloot onder onze lezers 2 x 2 vrijkaarten. Kans maken kan door te mailen naar info@wesopa.nl, onder vermelding van 'Vuinismannen'.

Vervolg Van de lezers

Bomenkap (2)
Na het lezen van het bericht dat er 70 bomen worden gekapt, zag ik in mijn woonomgeving drie kleine lieve boompjes die enorm hun best deden te groeien, in zaagsel verdwijnen. Waarom? De oude knotwilg wist sinds een paar weken dat de zaag erin ging. Hij had een oranje kenmerk gekregen. De vogels zaten er altijd zo lekker in te zingen. Ik vraag me af waarom? Waarom deze bomen? Waren die drie sprietige boompjes een gevaar voor de omgeving? Was die knotwilg langs de waterkant gevaarlijk? Ik zie in heel Weesp omgezaagde bomen, waarvan ik me afvraag of die nou zo nodig om moesten. In deze weggooimaatschappij zouden wij wat meer respect voor de natuur moeten hebben. Die bomen hebben ook een leven en dankzij bomen kunnen wij zuurstof inademen.
J. Heerooms

Bomenkap (3)
Er is iets vreemds aan de hand in Weesp. Het lijkt wel of hier nog de geest van de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw rondwaart. Toen werd de boom vaak als obstakel gezien, als een veroorzaker van rommel en overlast, waarop het devies luidde: 'weg ermee, opgeruimd staat netjes'. En als de reuzen dan hadden plaatsgemaakt voor een paar langs een touwtje gepote sprieten, keken de verantwoordelijken triomfantelijk in de rondte met een blik van 'zie je nu wel?'. Anno 2016 is dat gelukkig veranderd: instanties en burgers zien en begrijpen dat een boom - dat miraculeuze stuk leven dat onder de grond net zo volumineus is als erboven, dat onze lucht zuivert, dat huisvesting en voeding biedt aan ontelbare vogels en insecten, dat per seizoen van kleed verandert en dan meteen de bodem bemest en voor de winter afdekt - (aan de heilzame werking van bomen op nog veel meer terreinen is een lang essay te wijden) veel meer is dan een aardig object om naar te kijken. Bomen worden terecht in toenemende mate gekoesterd en bewaakt ... pardon, behalve in Weesp waar het grofmazige 'opgeruimd staat netjes' nog steeds het adagium lijkt te zijn, waar ieder voorjaar een luid concert gespeeld wordt van/door rooimachines en houtversnipperaars en waar opdrachtgevers en uitvoerders zich routineus indekken met: 'ziek, te oud, gevaarlijk, in verkeerde grond' en 'we hebben ons laten adviseren door een gecertificeerd bomenbedrijf'.
Daan van den Wall Bake

Sloop Kastanjelaan
Via de media worden wij als Weesper burgers regelmatig geïnformeerd over de sloop van de dichtgetimmerde woningen aan de Kastanjelaan te Weesp. Ymere wil op die plek nieuwe woningen bouwen en het project heet Nieuwe Oogst. Lijkt me een goed plan. Maar er is schijnbaar een Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp die het nodig vindt om de sloop van de woningen tegen te houden met als reden dat het vermoeden bestaat dat er in de woningen vleermuizen aanwezig zijn. De Dikke Van Dale zegt over 'vermoeden': zijnde een gissing, een denken, menen dan wel een veronderstelling. Ik zie dat als minpunt, laat die stichting eens met bewijs komen. Ik mag aannemen dat de stichting niet door onze Weesper burgers wordt gesubsidieerd. Als straks de huurverhogingen weer de deur uitgaan mag ik aannemen dat wij als bewoners die er direct op kijken daarvan verschoond blijven?
Wil Broeren

Leo Landwaarthof
Achter de nieuwbouwwoningen in de Papelaan ligt een groenstrook. Deze is eigendom van de gemeente Weesp. Gratis gekregen van een buurtbewoner die het in eigendom had om er wat leuks van te maken voor de buurt. De gemeente wil er geen geld insteken en zou de grond overdragen aan Ymere zodat zij dit, in samenspraak met de buurt, kan gaan ontwikkelen. Ymere kwam vol enthousiasme met ideeën en zelfs al een naam: Het Leo Landwaarthof.
Maar nu wil de gemeente Weesp ineens veel geld van Ymere voor het gratis verkregen groenstrookje. Het gesteggel hierover duurt alweer ruim twee jaar. De gemeente Weesp moedigt participatie van buurtbewoners aan, maar geeft wat betreft de groenstrook niet thuis. Mails naar Ymere en de betrokken wethouder brengen geen duidelijkheid. Het ja-neespelletje kan nog jaren duren, dus denken we erover om de groenstrook maar te 'kraken'. We doen het onderhoud van de groenstrook al zelf: het afsteken van kanten, putten vrijhouden, puin opruimen dat steeds wordt gestort. Een hekje eromheen, bordje erbij: 'Eigen grond', drie grote bomen, speeltoestellen voor de kinderen, en niet te vergeten een mooi naambord: Leo Landwaarthof. Je kunt de weduwe van de heer Landwaart wel een keer een bos bloemen brengen met excuses dat het allemaal zo lang duurt, maar om dat nu jarenlang te doen?
Bram en Riz Jongerius

Bermen
In 2015 werd door het WeesperNieuws uitgebreid ingegaan op duurzame beplanting met minder onderhoud en ook nog aantrekkelijk voor mens en dier op de middenbermen van de Van Houtenlaan en Irenelaan. Inderdaad was dit afgelopen zomer min of meer een succes te noemen. Vorige week hebben gemeentewerkers de bermen opgeschoond voor de komende lente en zomer. Tot mijn verbazing is gisteren echter alles weggehaald uit de bermen, en resteren enkel nog een paar polletjes. Waarom?
Jan van der Stam

Toelatingsbeleid scholen
Door overaanmelding van leerlingen op een aantal scholen moest het plaatsingsbeleid, voor kinderen die dit najaar 4 jaar worden, voor het eerst toegepast worden. De basisscholen hebben in 2014 in onderling overleg de voorrangsregels bepaald binnen dit beleid. Natuurlijk is het goed als broertje/zusje op dezelfde school geplaatst wordt, net als een evenredige verdeling van zorgleerlingen gewenst is. Welke regel ik in dit beleid mis is de keuze van speciaal (christelijk) onderwijs. Is dit niet belangrijk meer? Er zijn altijd nog ouders die hier bewust voor kiezen. Je zou maar gekozen hebben voor christelijk onderwijs en bij die vijf leerlingen zitten die niet ingeloot zijn op hun 1e, 2e of 3e keuze. Een school zoeken buiten Weesp is dan de enige oplossing. Dit kan toch niet de bedoeling? Op dit moment wordt gezegd dat er nog voldoende beschikbare plaatsen zijn. Hoe lang nog? Door de nieuwbouw zullen er steeds meer kinderen bij komen. Wanneer mogen scholen uitbreiden zodat alle kinderen wel geplaatst kunnen worden op een van hun voorkeursscholen? Helaas zal dit voor deze vijf leerlingen te laat zijn ,maar laat het zo zijn dat de plaatsing op een christelijke school in Weesp een vrijheid is en niet teniet gedaan wordt door een toelatingsbeleid.
Wijnie Holtmanns

Werk aan fundering Rode Dorp

WEESP - Woningbouwcorporatie Ymere gaat de funderingen van de huizen in de Talmastraat en omgeving aanpakken, ook wel bekend als het 'Rode Dorp'.

Kort na de overgang van de Woningbouw naar Ymere zijn de funderingen onderzocht. Die blijken aan een opknapbeurt toe. Het is nog niet bekend wanneer het werk plaats moet gaan vinden. De bewoners zijn op de hoogte gebracht van de plannen.

Het Rode Dorp is zo genoemd vanwege de kleur van de bouwmaterialen. Het is gebouwd door twee woningbouwverenigingen: de rooms-katholieke WBV St. Laurentius en de protestantse WBV Patrimonium. De wijk is gebouwd op een (nooit gerealiseerd) bastion en volgt aan de buitenzijde de contouren ervan. Weesp heeft de straten als 'karakteristiek en bijzonder' aangemerkt.

Ramen kapot door vuurwerk

WEESP – Twee jonge Weespers van 12 en 15 jaar zijn opgepakt voor het afsteken van een vuurwerkbom, afgelopen zaterdagmiddag in Aetsveld. Dat laat de politie weten.

Agenten kregen rond half drie in de middag de melding dat er aan het Reguliershof een flinke vuurwerkbom was afgegaan. Daarbij sneuvelden twee ramen van een schuurtje.

Agenten wisten kort daarna de twee jongens in de buurt aan te houden.

Treinreizigers verder in bus

WEESP - Er reden afgelopen weekend geen treinen tussen Weesp en Almere vanwege werkzaamheden.

Reizigers werden in Weesp opgevangen. Aan de achterzijde van het station was een halte voor een vervangende pendelbus ingericht.

Ook reizigers uit Naarden-Bussum en Almere moesten eerst met de trein naar Weesp om met de pendelbus naar Almere te kunnen gaan.

Huizen Kastanjelaan voorlopig nog niet plat

WEESP - De lege huizen aan de Kastanjelaan worden voorlopig niet gesloopt. Woningbouwvereniging Ymere vertelt dat er nog geen duidelijkheid is over de sloopplannen.

De verkrotte huizen staan te wachten op de slopershamer, maar de Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp heeft bezwaar ingediend tegen de sloop vanwege de mogelijke aanwezigheid van vleermuizen. Onlangs werden wel al de schuurtjes gesloopt om het veiligheidsgevoel te vergroten.

Ymere laat weten nog niet te kunnen zeggen wanneer ook de huizen tegen de vlakte gaan.

Inbraak

WEESP – In een huis aan het Muiderhof is in de nacht van zaterdag op zondag ingebroken. Dat laat de politie weten.

Aan de voorkant van de woning werd de cilinder uit het slot getrokken. De inbrekers zijn vervolgens naar binnen gegaan, maar tot op heden wordt er niks vermist.

Heel Weesp Schrijft biedt amateurschrijvers een podium

Korte verhalen, gedichten, overpeinzingen, songteksten: alles mag

Marije Hage bereidt zich voor op haar eerste Poetry Slam. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Als dominee van de Grote Kerk is Marije Hage al langer vertrouwd met de kracht van het gesproken en geschreven woord. Toch ging ze anderhalf jaar geleden op schrijfcursus om te ontdekken wat ze nog meer met taal zou kunnen doen. Inmiddels is haar eerste korte verhaal gepubliceerd, bereidt ze zich voor op haar eerste Poetry Slam en heeft ze sinds juni 2015 een maandelijkse column in deze krant.

Marije Hage is benieuwd of er nog meer Weespers zijn die in hun vrije tijd spelen met woorden. Daarom houdt ze vrijdag 15 april in samenwerking met De Weesper Boekhandel de voordrachtavond Heel Weesp Schrijft.

'Vooraf de tekst sturen hoeft niet, we laten ons graag verrassen'

Aanmoedigingsprijs
Iedereen die wil mag komen voordragen uit eigen werk. "Een kort verhaal, een hoofdstuk van een - nog onvoltooid - boek, een gedicht, een overdenking, een column, een songtekst... het mag van alles zijn." Ze heeft scenarioschrijver Lars Boom en de schrijvende zusjes Eva en Renée Kelder bereid gevonden in de jury plaats te nemen. "Niet de minste namen, maar laat je hierdoor niet ontmoedigen als je nog wat onzeker bent over je werk. Met Heel Weesp Schrijft willen we mensen juist aanmoedigen om te schrijven, niemand wordt afgebrand. Uit alle voordrachten kiezen we wél een winnaar: hij of zij wint een mooie aanmoedigingsprijs."

Schrijfcursus
Hage kent de schrijvende zusjes Eva en Renée Kelder van de schrijfcursus in Amsterdam die ze anderhalf jaar geleden bij hen volgde. "Ik heb altijd van taal en woorden gehouden en wilde kijken wat ik daar nog meer mee zou kunnen doen. Ik heb er veel aan gehad. Het heeft iets in gang gezet waarvan ik nog niet weet waar het toe leidt. Een kort verhaal van mijn hand, 'Strand', is gepubliceerd door het online literair tijdschrift Passionate Magazine. Het gaat over een jongetje dat een zandkasteel aan het bouwen is en daarbij tegen wil en dank hulp krijgt van een andere jongen. Ook ben ik begonnen met het schrijven van gedichten. Binnenkort doe ik voor de eerste keer mee aan een Poetry Slam, een voordrachtwedstrijd in een café. Erg spannend!"

Professioneel zingever
Wat Hage op papier zet, is wat eruit moet, dat wat gezegd moet worden. Lachend: "Maar ja, ik ben professioneel zingever van beroep hè? Betekenis geven is nu eenmaal mijn fetisj." Achter de voordrachten van Heel Weesp Schrijft hoeft wat haar betreft echt niet per se een diepere betekenis of een boodschap te zitten. "Ik ben gewoon heel nieuwsgierig naar de Weespers die ik niet ken, maar die net als ik zoeken naar de juiste vorm om een verhaal te vertellen. Daar zijn zo veel verschillende manieren voor. Ik hoop op een grote diversiteit in de aanmeldingen, zodat de avond ook voor het publiek heel leuk en afwisselend wordt."

Meedoen?
Weespers die willen meedoen, kunnen zich aanmelden via het event Heel Weesp Schrijft dat De Weesper Boekhandel eind deze week gaat aanmaken op Facebook. Aanmelden via de mail is ook een mogelijkheid: info@weesperboekhandel.nl. Ook gaat Hage posters ophangen bij de theaters, de scholen en andere organisaties in Weesp. Deelnemers hoeven niet vooraf hun tekst ter inzage te geven, Hage en de jury laten zich graag verrassen op de avond zelf. Aanvang: 20.00 uur.

Piet van Schooten was 'Mister Triton'

De vakanties met Margo koesterde hij als een van zijn mooiste herinneringen

Piet van Schooten, twee jaar geleden in zijn tuin aan het Buitenveer. Foto: Ruth van Kessel

WEESP - In Weesp wordt getreurd om het plotselinge overlijden van Piet van Schooten. Het leven van het 82-jarige erelid was nauw verweven met de Weesper zwemclub Triton. Gisteren is hij in Amsterdam gecremeerd.

'Er zijn 24 zwemslagen en ze zijn mij allemaal even lief'

Van Schooten was lid van Triton sinds 1945. In 1965 werd hij zwemonderwijzer en gaf hij diplomazwemles. Ontelbare zwemmers, jong en oud, hebben van hem les gekregen. Op de vraag van het WeesperNieuws wat zijn favoriete zwemslag was, antwoordde hij: "Er zijn 4 wedstrijdslagen en 24 wereldzwemslagen: ik heb ze allemaal gegeven en ze zijn me allemaal even lief." Piet van Schooten was vier decennia werkzaam bij de PTT en KPN en is ook actief betrokken geweest bij de Weesper triatlon en activiteiten van de zwembond en de Nationale Zwemraad. In 1993 werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Nog belangrijker dan de zwemsport, was zijn ontmoeting met Margo Vader bij Triton. "Na een mooie verkeringstijd zijn we in 1959 getrouwd en we zijn nog steeds gelukkig samen", zei hij twee jaar geleden tegen het WeesperNieuws. Piet en Margo waren onafscheidelijk. Als een van zijn mooiste herinneringen noemde hij hun vakanties in voormalig Joegoslavië en het met de camper trekken door Turkije, Marokko en de Noordkaap. "Globetrotters", zo typeerde de familie beiden in het overlijdensbericht. Maar niets is voor eeuwig, zo bleek maar weer eens. "Nu hun gezamenlijke wereld uiteenviel in verdriet en gemis besloot Piet zijn eigen weg te gaan", zo vond de familie de woorden om iets van de zelfgekozen dood publiek te maken.
Het bestuur van Triton meldt aan haar leden dat de club een van zijn zeer invloedrijke ereleden heeft verloren. "Piet is in alle disciplines van de zwemclub bekend en heeft jarenlang sturing gegeven aan het beleid van de club. Wij zijn in gedachten bij hem en bij al diegenen die hem lief hadden en wensen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte voor nu en voor wat nog gaat komen." Ook de Nederlandse Zwembond, afdeling Midwest, staat op haar website stil bij het overlijden van Piet van Schooten. Hij wordt gememoreerd als gewaardeerd speaker. Piet van Schooten sleet tot voor kort vele zondagmiddagen in zwembaden in de regio om de wedstrijden te begeleiden. Hij noemde alle namen van de zwemmers en de officials op, maar zijn eigen naam nooit. "Mijn naam is niet belangrijk", zei hij steevast. In de louter warme reacties op Facebook klinkt door dat Piet van Schooten een fijne man was en een voorbeeldvrijwilliger was die voor iedereen klaar stond. Sommigen schreven vol ongeloof dat hij vorige week nog hartelijk naar ze had gezwaaid.

Hulp bij rekenen, lezen, spelling en meer: www.RTbijInge.nl, 06-48776043

Rust,ruimte,relaxen etc. Kom maar eens langs op haven Spiegelzicht te Nederhorst den Berg. www.spiegelzicht.nl

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats en organisaties. Interhouse Hilversum 035 303 13 20
www.interhouse.nl

MEDITATIEWORKSHOP 'Gewoon Zijn' op zondag 10 april in het OAZ-Gebouw van13.30-15.30 uur. De laatste van dit seizoen, dus mis hem niet! Meer info of aanmelden? Bel 06-38104942 of Facebook Gewoon-ZIJN-Meditatie

Acupunctuur in Weesp! Heeft u last van darmklachten, migraine of zwangerschapswens. www.ackrufy.nl. Tel.: 0294-785331

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. 9 jaar ervaring en met goede ref. Mevr. Anna 10 euro p/u. Tel.: 06-31081920

Heeft uw tuin onderhoud nodig? Wilt u uw hagen gesnoeid hebben? Bel Propitius-hovenier! 06-31321965

Leuk werk als de zon schijnt! Oproepkrachten gevraagd va 15 jr. in de horeca en/of tuin. Leuk afwisselend werk en lekker buiten. Kijk voor de locatie op www.midgetgolfbaan.nl of bel 06-53818288 (Frieda)

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Haardhout (goed droog) ca. 1 kuub 25 net € 79,50. In kist ca. 1,25 kuub. In kooi gestapeld ca. 1,9 kuub € 210,00. Voor meer info: Tuincentrum H vd Wurff. Tel.: 0294-412978

LANNEKE'S Aanbiedingen
op het kraampje voor de
winkel. Nieuwstraat 39
Weesp. Tel.: 0294-416464
Speelgoed en kleding
Kijk ook op lanneke.nl

Pesten een probleem? Kijk eens op www.posicom.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Te huur: Studio 30 m2 in souterrain gemeubl. incl. G,W,EL. € 525,-. Inl. 035-6935525 / 06-22393323.

Weesp
Diverse ligplaatsen te huur

hoofdsteiger van Aquamarin
Huur € 850,- per seizoen
Info: Vuurtoren demakelaars.nl
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl