MuiderNieuws

28 mei 2014

MuiderNieuws 28 mei 2014


Provincie blijft bij nieuwe grens Bloemendalerpolder

Voorgestelde correctie. Rood: huidige gemeentegrens. Blauw: voorgestelde nieuwe grens.

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Ondanks verzet uit Muiden, Naarden en Bussum wil Gedeputeerde Staten (het dagelijks bestuur) van de provincie Noord-Holland dat de Bloemendalerpolder naar Weesp gaat. Alleen het Pippi Langkoushuis blijft in Muiden.

Dat staat in het definitieve advies van Gedeputeerde Staten over de voorgenomen fusie van Muiden, Naarden en Bussum. Het plan was al langer bekend, maar het is nieuw dat Gedeputeerde Staten de plannen voorzet, ondanks felle kritiek van onder meer Muiden. Volgens het advies is het belangrijk dat de nieuwe woonwijk die in de polder wordt ontwikkeld (2750 huizen) door één gemeente wordt begeleid. Weesp blijft de komende jaren zelfstandig en wordt door de nieuwe woonwijk juist sterker, zo redeneert Gedeputeerde Staten. Een klein deel van de Bloemendalerpolder, waar het Pippi Langkoushuis staat, moet nog wel Muider grondgebied blijven. Een nieuw idee van, nota bene, Weesp.

Schulden
Het advies voor de fusie moet nog wel door Provinciale Staten van de provincie worden goedgekeurd. In het 51 pagina's tellende document wordt de fusie voor de rest helemaal dichtgetimmerd. Zo staat er te lezen dat de provincie verwacht dat door de ontwikkeling van het KNSF-terrein Muiden dit jaar een begrotingstekort van ruim 13,8 miljoen euro oploopt. Voor de komende jaren loopt dit naar verwachting op naar 29 miljoen euro. Om Muiden aantrekkelijk te maken voor een fusie met Naarden en Bussum moet dit geld van het Rijk komen. Lees: Muiden moet op 1 januari 2016 zonder schulden trouwen met Naarden en Bussum.
OZB
Als tegenprestatie wil het Rijk dat de OZB-heffing voor Muiders de komende tien jaar naar het maximum wordt verhoogd (de zogeheten artikel 12-status). Muiden en de provincie vinden dit geen goed plan en proberen het voor elkaar te krijgen dat de maatregel alleen voor 2015 gaat gelden. Daar zijn de partijen nog niet uit.
Voelen
Duidelijk is wel dat Muiders de fusie in de portemonnee gaan voelen. Want met het verlies van de bouwgrond in de Bloemendalerpolder loopt de gemeente straks inkomsten mis. En ook de gemaakte kosten van de gemeente Muiden in het project Bloemendalerpolder worden door de provincie niet vergoed. Die zijn voor kosten van de nieuwe gemeente.

Opnieuw achter open weg aan

MUIDEN - De gemeenteraad van Amsterdam pleit opnieuw voor een overleg met de gemeente Diemen over het openhouden van de Nuonweg. Een meerderheid van de gemeenteraad van Amsterdam wil dat de weg openblijft.

De Nuonweg moet van de gemeente Diemen eind juli dicht, als de nieuwe verbinding naar de A1 over de Uyllanderbrug opengaat. D66, VVD en SP pleitten vorige week in de Amsterdamse gemeenteraad voor het openhouden van dit deel van de Overdiemerweg. "Uit een recent verschenen onderzoeksrapport blijkt dat het openhouden van de weg misschien een stuk goedkoper is dan aanvankelijk werd gedacht", zo zegt de Amsterdamse fractie van D66.

D66-raadslid Jan-Bert Vroege: "IJburg kan een regiofunctie vervullen voor bijvoorbeeld Muiden, Weesp en Diemen. Dan moet het wel maximaal toegankelijk zijn. We zijn blij dat de wethouder ons heeft toegezegd dat hij zich bij de gemeente Diemen hier sterk voor gaat maken."

559

stemmen kreeg D66 bij de Europese verkiezingen in Muiden en werd de grootste partij

Tevreden met start Poort van Muiden

Eigenaar Wim Siegenthaler kent het klappen van de zweep

Wim Siegenthaler steekt de kaarsen aan in rustieke Poort van Muiden. Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Eigenaar Wim Siegenthaler kijkt tevreden terug op de eerste weken in de Poort van Muiden. Begin april ging het restaurant open in het pand waar jaren De Klensput zat.

Met ruim veertig jaar ervaring in de horeca en jarenlang werkzaam in de top van de Amsterdamse keukens (onder meer bij Hotel de l'Europe) kent Siegenthaler het klappen van de zweep. Na restaurant Jan en Alleman in Kortenhoef en een break van een paar jaar waarin hij vooral anderen hielp een zaak op de starten, begon het vorig jaar toch weer te kriebelen bij Wim Siegenthaler. "Ik kende Hans Paardekoper (eigenaar De Klensput) en heb hem benaderd om te kijken wat hier mogelijk is." Met als gevolg dat in no time de deal rond was.

Drinken, eten en drinken, zo legt Siegenthaler uit Foto: Christian Pfeiffer

De open keuken biedt uitzicht op de werkplek van chef Gerben Bos

Wie de Poort van Muiden binnenkomt wordt ondergedompeld in een gezellige sfeer die het meest doet denken aan een knusse huiskamer. Bijna geen tafel is hetzelfde. Overal branden kaarsen. De open keuken biedt uitzicht op de werkplek van chef Gerben Bos.

De Poort van Muiden heeft 40 plekken en met mooi weer kan er buiten worden gezeten op het gezellige terras. De kaart wisselt met regelmaat en biedt elke dag een ruim aanbod aan gerechten die zijn gemaakt met dagverse producten. "Drinken, eten, drinken is mijn motto", zo vertelt Siegenthaler. Het maakt hem niet uit of de gasten een drankje komen doen of komen eten, de deur staat voor iedereen open. "Ik had laatst nog een stel zeilers binnen die om 22.00 uur een wijntje kwamen doen. Prima!" Overigens, met wijnkennis zit het ook wel goed bij de Poort van Muiden: Siegenthaler is zelf een groot wijnliefhebber.
"De klant staat bij mij centraal. Speciale wensen? Laat het me weten, we gaan het regelen voor je. Niets is mij te gek", zo legt Siegenthaler uit. Hij is blij met de eerste weken. Vooral het diner gaat goed. De komende weken gaat hij zich richten op de lunch.
De hele zomer door worden er in het restaurant de nodige speciale activiteiten ontplooid. Zo is er begin juni een wijnproeverij en komt er een 2-sterrenchef koken.

Efred Kool nieuwe wijkagent

MUIDEN - Efred Kool is de nieuwe wijkagent van Muiden. Ingrid Arnst stapt over naar Bussum.

Efred Kool maakte eerder deel uit van het wijkteam in Weesp en is bekend als biker. Hij nam deze week de diensten van Ingrid Arnst over. Kool is te volgen op Twitter. Via het account @wijkag_muiden twittert hij over zijn bevindingen in de gemeente.

Survival Hemelvaart

MUIDERBERG - SC Muiderberg houdt donderdag en vrijdag voor de 20e keer de hemelvaartsjeugdsurvival voor de F t/m C-junioren op en rond het complex van de voetbalclub.

Donderdagmiddag zijn er verschillende spelletjes en er is 's avonds een bingo in de kantine. In het donker wordt het Echobos bezocht. De 110 voetballertjes blijven slapen op het complex.

Vrijdag is de survival. Na het ontbijt worden de onderdelen afgewerkt met onder meer een stormbaan van 14 meter, een tobbedansbaan van 4 meter hoog, ballenregen, 5-gatendoelschieten en kunstgrasvoetbal.

Doorrijder Weesperstraat

MUIDEN - De politie is op zoek naar getuigen die hebben gezien hoe vorige week een geparkeerde Volkswagen Golf aan de Weesperstraat is beschadigd.

De politie gaat ervan uit dat de auto is geraakt door een andere auto. Die is doorgereden. De rechterkant van de grijze auto zit onder de krassen.

Schoonzusters openen Proeftafel

MUIDEN - Na weken van opknappen, schoonmaken en inrichten hebben de schoonzusters Marja van Sermond-Boud en Renata Boud-Feduzzi, de deuren geopend van De Proeftafel van Muiden.

De traiteur zit in het bekende pand op de hoek van de Amsterdamsestraat. Net versierd met nieuwe lampjes. De twee zijn geen onbekenden in de keuken. Marja heeft buiten haar passie voor koken en lekker eten jarenlange ervaring in de horecabranche, Renata daarentegen is het met de paplepel ingegoten door haar Italiaanse achtergrond en jarenlange ervaring in de foodbranche.

De dames koken elke dag wisselende gerechten en vullen van dinsdag t/m zaterdag de toonbank met lekkernijen uit alle windstreken. De Italiaanse keuken is uiteraard aanwezig. Denk verder aan een Arabische lamsstoofschotel of een Indisch menu met vlees, groenten en rijst. Ook aan de vegetarische klant wordt gedacht en kinderen zijn ook welkom.

De traiteur heeft 22 zitplaatsen, maar alle dagverse maaltijden kunnen ook worden meegenomen. Alle gerechten worden huisgemaakt op basis van dagverse ingrediënten van de lokale markt, de streekboer en uit de eigen moestuin.

Navigatie weg

MUIDERBERG - Uit een geparkeerde auto is vorige week een navigatiesysteem gestolen. Dat meldt de politie.

De zwarte Volvo V50 stond geparkeerd aan de Aalscholver. In de nacht van dinsdag op woensdag werd een raam ingeslagen. De politie roept getuigen op zich te melden.

Opa's en oma's kijken mee in de klas

Foto: Remko van der Heijden

Basisschool de Vinkenbaan hield vorige week een 'Opa-en-Omadag'. Normaal gesproken kunnen ouders twee keer per jaar een open les bijwonen, maar dit keer waren de opa's en oma's uitgenodigd. Ongeveer 60 opa's en oma's kwamen op school waar ze eerst bij hun kleinkind in de groep een les mochten bijwonen. Ook was er gelegenheid om in meerdere groepen te kijken zodat alle kleinkinderen aan bod kwamen. Nadat iedereen was voorzien van koffie en een koekje hield Remko van der Heijden, directeur van de Vinkenbaan, nog een praatje.

Gerd Theel

Dierenarts
50 jaar
Muider sinds 1997

Foto:

Welk MuiderNieuws volg je?
"De bouwperikelen. Ik denk als middenstander: schiet eens op met die nieuwe huizen. De horeca en de middenstand lopen te sappelen, nieuwe inwoners kunnen we goed gebruiken."

Wat wilde je vroeger worden?
"Timmerman en reisleider."

Welke dieren zijn het meest populair in 't Gooi?
"Toch de klassieke labrador. Met de Friese stabij op de tweede plaats."

Wat is je lievelingsdier?
"De papegaai. Ik ben een van de weinige dierenartsen die ze behandelt. Papegaaien zijn slim, ze hebben het intellect van een kind van 3-5 jaar. Vergeleken met hen zijn honden en katten oliedom. Papgeaaien krijgen ook vaak psychische problemen als ze te veel alleen worden gelaten door hun eigenaar."

Als je één dag burgemeester van Muiden was, wat zou je dan doen?
"Het fietspad van Naarden naar Muiden verlichten. In de winter fiets je daar in het pikkedonker onder de A1-A6 door. Veel te onveilig."

Welke poster hing er vroeger boven je bed?
"ABBA."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Voor een patatje oorlog met uitjes. Een sateetje gaat er ook in."

Heb je zelf huisdieren?
"We hebben drie Senegalpapegaaitjes. Afgelopen weekend is er eentje weggevlogen. Gelukkig reageerde hij op mijn stem en streek hij neer op de dakkapel van de buren. Daar kon ik hem van afhalen. Pfft."

Heb je ook een levensmotto?
"Het leven is te kort om te zeuren."

Waar zullen we eens op proosten?
"Op een top 3-klassering in de Harlingen-Terschelling-race. Vorig jaar werden we vierde met ons sloeproeiteam Heren 14, dus het zit er dit jaar wel in."

Dinant mag buitenhaven van Muiden gaan ontwikkelen

Gemeente gaat alles doen om provincie te overtuigen

MUIDEN - Ontwikkelaar Dinant mag de buitenhaven gaan ontwikkelen. Het college van B en W heeft het plan De Natuurhaven uitgekozen.

Volgens de gemeente is het plan van Dinant het meest uitgewerkte en meest voorbereide plan. "Juist dit aspect is van belang, zeker gezien de wens van de raad tot spoedige realisatie", aldus de gemeente.

De ontwikkeling van een buitenhaven staat al lange tijd hoog op de bestuurlijke agenda van de gemeente Muiden. Er hadden zich drie partijen gemeld die de haven wilden ontwikkelen. Dinant is volgens het college de beste.

Plan Natuurhaven van allemaal meest gevorderd

'De Natuurhaven' is een concept dat past binnen het Natura 2000-gebied. De ideeën én voorbereidingen van de ontwikkelaar zijn in een vergevorderd stadium. "Nu ook de overeenkomst met de KNSF voor De Krijgsman is gesloten en er hard wordt gewerkt aan de totstandkoming van het bestemmingsplan, liggen er kansen om deze twee ontwikkelingen goed op elkaar te laten aansluiten."

Twee weken geleden heeft overleg plaatsgevonden met de Provinciale Adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling (ARO). De ARO is een onafhankelijke commissie die Gedeputeerde Staten adviseert over ruimtelijke kwaliteit bij ontheffingen voor nieuwe ontwikkelingen in het landelijk gebied. De commissie adviseerde negatief over het plan, voornamelijk omdat de commissieleden bang zijn dat het aangezicht van Muiden verloren gaat. Een zwaarwegend advies voor de provincie.

De gemeente gaat er alles aan doen om toch de provincie mee te krijgen. "De ARO was kritisch en moet duidelijk nog overtuigd worden. De gemeente rekent op de creativiteit van de gekozen ontwikkelaar om te komen tot een plan dat zich goed verhoudt tot de provinciale visie en dat dan ook straks de steun krijgt van de provincie", aldus wethouder Rob Meerhof.

Treinverkeer stil voor werk aan kruising

Damwanden en palen worden geslagen. Foto: Rijkswaterstaat

MUIDEN - Rijkswaterstaat en ProRail hebben dit weekend de eerste damwanden en buispalen aangebracht voor de bouw van een nieuwe spoorkruising voor de toekomstige verbinding tussen de A9 en de A1 ter hoogte van het knooppunt Diemen.

De werkzaamheden zijn onderdeel van de weguitbreiding van de snelweg A1 langs Muiden. Het treinverkeer tussen Weesp en Amsterdam Muiderpoort werd vanwege het werk een weekend lang stilgelegd. Bij het Amsterdam-Rijnkanaal sluit de A9 met een nieuwe verbinding straks aan op de verbrede A1.

Jubileum voor loterij

MUIDEN - Op 14 november 1964 hield Muziekvereniging Crescendo voor de eerste keer een Bliksemverloting.

Op die zaterdagavond, lang geleden, werd een traditie geboren, want nog steeds houdt Crescendo jaarlijks haar Bliksemverloting. In de week van 2 t/m 7 juni 2014 gaan de verenigingsleden de straat op om de loten te koop aan te bieden.

Een lot kost 50 cent. De hoofdprijs van de verloting is een tuincentrum-waardebon van € 100,- en daarnaast zijn er nog diverse andere prijzen te winnen. Op dinsdagavond 10 juni om 19.30 uur vindt de trekking van de winnende lotnummers plaats in verenigingsgebouw 'Pro Musica', Fermanplantsoen 1 in Muiden.

Vier keer kampioen

MUIDERBERG - Afgelopen zaterdag heeft MHC Muiderberg op haar kampioensfeest, op de slotdag van de competitie, vier kampioenen mogen inhuldigen.

De jongens A1, de meisjes C1, meisjes D1 en de meisjes D2 waren de beste in hun poule.

Daarnaast zijn er bovendien zes teams tweede geworden. "We zijn er bijzonder trots op dat van de vijftien elftallen die in de jeugdcompetitie meedraaien voor MHC Muiderberg, er tien hebben gestreden om de absolute top", zegt voorzitter Johannes de Vries. "Je ziet dat de investeringen in goede trainers en de opleiding van trainers uit de eigen gelederen hun vruchten afwerpen."

Vernieling

MUIDEN - De Oranje Nassauschool kampt met vandalisme. Getuigen worden gezocht.

Het openbare karakter van het schoolplein trekt, naast buurtkinderen die daar komen spelen, ook jongeren aan die op het dak klimmen, vernielingen aanbrengen en een hoop troep achterlaten op het schoolplein. De gemeente roept iedereen op te helpen met het vinden van de daders. Bellen via 0900-8844.

Naar het NK

MUIDERBERG - De Anydale Angels, het carrouselteam van de Muiderbergse manege heeft zich geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap.

Dit weekend werden de voorrondes doorlopen. Het team is erg trots met het resultaat. Het NK wordt 15 juni in Haarlem verreden.

Erespeld voor jubilerende Gerard van Amstel

Foto: Trudy Kroese

Tijdens een muziekvoorstelling ter gelegenheid van zijn 40-jarig jubileum als dirigent, componist en arrangeur werd Gerard van Amstel zondag verrast met de Weesper Erespeld. De musicus ontving het eerbetoon uit handen van de wethouder van Cultuur, Peter Eijking. Van Amstel ontvangt de speld als blijk van waardering voor de manier waarop hij zich al zo lang muzikaal in Weesp manifesteert. Hij schrijft kinderliedjes en musicals voor basisscholen, dirigeert verschillende koren en geeft met zijn band Orphan-P jaarlijks concerten met top 2000-liedjes.

Inbraak in zorgwoning

WEESP - Uit een huis aan de Hugo de Grootlaan zijn zaterdagmiddag geld en sieraden gestolen. Het huis maakt deel uit van de zorgwoningen rondom Oversingel.

Volgens de politie is mogelijk gebruiktgemaakt van een hengeltruc: via de brievenbus wordt dan de deur geopend.

De politie vermoedt dat drie vrouwen die rond die tijd bij het complex binnen zijn gezien, iets met de inbraak te maken hebben. Alle informatie over die vrouwen is welkom. De vrouwen reden weg in een beige auto met witte kentekenplaten met zwarte letters. Een van de vrouwen was rond de 40/50 jaar, 1.70/1,75 meter lang met een mantelpak en een paardenstaart.

Het was niet de enige inbraak deze week. Aan de Kastanjelaan werd vorige week dinsdag een voordeur geforceerd. Uit het huis wordt ruim 3300 euro aan contanten en voor ruim 3000 euro aan sieraden vermist.

Van beide zaken zoekt de politie getuigen. Die kunnen zich melden op 0900-8844.

Grote onvrede binnen de regionale brandweer

Deel vrijwilligers dreigt op te stappen bij huidige koers

WEESP - De nood is hoog bij de brandweer. Als er niets verandert, stapt een deel van de brandweervrijwilligers op.

Zo concludeert de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers in een rapport. Sinds de regionalisering heeft een groot deel van de brandweerlieden het vertrouwen in het management verloren. Daarvoor werd ook met Weesper brandweerlieden gesproken. Volgens het rapport vaart het management in Hilversum, onder verantwoordelijkheid van de negen burgemeesters in de regio, te veel een eigen koers.

Ook hebben de vrijwilligers het idee dat de bezuinigingsklappen vallen op de werkvloer: de afgelopen maanden werd in de regio een flink aantal brandweerwagens uit dienst genomen. Het rommelt al langer binnen de brandweer. Het moreel daalt en er zijn steeds minder vrijwilligers beschikbaar om overdag uit te rukken. Vooral Weesp had hier de afgelopen jaren mee te kampen. Om dat laatste probleem te ondervangen werd in 2012 een nieuwe brandweerwagen geïntroduceerd, de tankautospuit2 (afgekort TS2). Weesp kreeg als een van de eerste gemeenten zo'n nieuwe wagen. De TS2 wordt bemand door twee professionele brandweerlieden. Ze kunnen sneller ter plaatse zijn dan een gewone tankautospuit (TS4), waar vier vrijwilligers voor nodig zijn.Dat klinkt goed, sneller ter plaatse, maar het moreel van de vrijwilligers lijdt eronder. Zij komen vaker voor niets naar de kazerne, want de TS2 heeft de zaak dan al onder controle.

Concept TS2 wordt aangepast na motivatieproblemen

Het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek gaat maatregelen nemen om de sfeer binnen te organisatie te verbeteren, zo meldt het bestuur in een persbericht. Er is besloten tot een compromis waarin een TS2 zeven dagen per week, 24 uur per dag direct blijft uitrukken vanuit onder meer Weesp. Daarnaast rukt vanuit de posten een tankautospuit uit met maximaal zes personen, twee meer dan eerst. Zo wordt voorkomen dat opgeroepen brandweervrijwilligers moeten achterblijven in de kazerne.

Weesper verdacht van fietsendiefstal

WEESP - Een 56-jarige Weesper is zaterdag aangehouden in een huis in Naarden toen daar een gestolen fiets werd gevonden.

Kort daarvoor, om half zes 's middags, zag een omstander hoe een fiets werd gestolen bij een stalling aan de Comeniuslaan. De politie werd gebeld, een andere omstander zag de fietsendief een huis binnengaan.Agenten die het huis binnenvielen, vonden de fiets en vier personen, waaronder de Weesper. Ze zijn alle vier aangehouden. Behalve de Weesper moesten een 42-jarige vrouw uit Naarden, een 48-jarige vrouw uit Amsterdam en een 50-jarige man uit Naarden mee naar het bureau.

Wel schade, maar geen klachten

WEESP - Er zijn bij de gemeente geen klachten bekend over overlast en schade van vrachtwagens die over de Oudegracht rijden nu de Breedstraat is afgesloten. Dat vertelde wethouder Herman Tuning na vragen van de PvdA.

PvdA-fractievoorzitter Duncan Borst stelde raadsvragen nadat bij hem klachten waren binnengekomen over zwaar verkeer over de smalle gracht nu de Breedstraat is afgesloten.

Gezocht: oude foto's van kermis Nieuwstraat

Oude ansichtkaart van de Nieuwstraat in 1955.

WEESP - De kermis keert terug in de binnenstad. Op 16 juni staan er voor het eerst sinds tientallen jaren weer attracties in het centrum. Het WeesperNieuws zoekt oude foto's.

Het is namelijk niet voor het eerst dat er een kermis wordt gehouden op de Nieuwstraat. Vlak na de Tweede Wereldoorlog werden er ook kermissen gehouden op die plek. Het WeesperNieuws is op zoek naar foto's hiervan. Die kunnen worden gemaild naar redactie@weespernieuws.nl. Ook kunnen wij foto's voor u inscannen.

WK-pool is geopend

WEESP - De inschrijving van de WeesperNieuws WK-pool is van start gegaan. Met het voorspellen van de uitslagen zijn mooie prijzen te winnen.

Inschrijven kan tot de eerste wedstrijd op donderdag 12 juni. Dan speelt gastheer Brazilië tegen Kroatië. Nederland speelt een dag later de eerste poulewedstrijd tegen Spanje.

Wordt Nederland kampioen? Vier jaar geleden schopten we het op het WK 2010 tot de finale. Maar op het EK van 2012 kwamen we niet eens door de poulefase. De pool en de spelregels zijn te vinden op weespernieuws.nl. Deelname is gratis.

Een na andere fiets gestolen

WEESP - In Weesp zijn de afgelopen week zeker vijf fietsen gestolen, zo meldt de politie.

Vorig weekend werd aan de Bloemendalerweg een mountainbike meegenomen. Vorige week maandag een Batavus aan de Oudegracht, aan de Meindert Hobbemastraat werd in de nacht van dinsdag op woensdag een Batavus gestolen. Vrijdag verdween een Gazelle herenfiets aan het Stationsplein.

Er werd ook een gestolen fiets teruggevonden. De bewuste fiets werd in de nacht van zaterdag op zondag aangetroffen in de Kostverlorenstraat.

Samen op de beurs

WEESP - De Vechtgemeenten Weesp, Wijdemeren en Stichtse Vecht presenteren zich dit jaar weer samen op de vastgoedbeurs Provada.

Vanwege het samenwerkingsverband van de drie gemeenten werd vorig jaar voor het eerst gezamenlijk een standje gehuurd. De drie gemeenten presenteren zich daar aan ontwikkelaars, bedrijven, woningcorporaties en andere geïnteresseerden.

In 2013 werd op de Provada het startsein gegeven voor de ontwikkeling van de nieuwe wijk Leeuwenveld 3.

Winkelverbod

WEESP - Een 34-jarige Weesper heeft een winkelverbod van een jaar en een boete gekregen nadat hij was betrapt op winkeldiefstal bij de Albert Heijn aan de Amstellandlaan.

De man werd vorige week vrijdag betrapt toen hij kaas, mayonaise, ketchup en andere levensmiddelen niet afrekende.

Steppen voor Stichting Semmy. Wie doet er mee?

Eric van Dijk: 'De organisatie zorgt voor een professionele step voor elke deelnemer.' Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP – Wie stept er mee de Cauberg in Limburg op? En niet één keer, maar twintig keer? Berg op, berg af? Weesper Eric van Dijk organiseert 5 oktober de 'Step4Semmy', de eerste stepchallenge die in Nederland wordt gehouden. De opbrengst gaat volledig naar Stichting Semmy.

Uit betrokkenheid bij Weesper Stichting Semmy, een goed doel dat geld inzamelt voor onderzoek naar hersenstamkanker bij kinderen, organiseert Eric van Dijk deze challenge: met professionele steps moet de Cauberg bij Valkenburg in Limburg twintig keer worden bedwongen. De berg heeft een klimlengte van 1450 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 5 % en zelfs een stuk van 12%. In totaal legt de stepper een afstand van 58 kilometer af. "Dat is echt een fikse uitdaging", lacht de organisator, die door het lopen van marathons en andere loopevenementen zichzelf "best getraind" noemt. "Maar het is te doen, als je er maar voor zorgt ontspannen op de step te staan." Alle deelnemers worden wel geacht een sponsorbedrag van 500 euro mee te brengen, want daar gaat het de organisator om. Van Dijk: "Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat het onderzoek naar de behandeling van hersenstamkanker doorgaat. Het geld is keihard nodig."

'In totaal legt de stepper een afstand van 58 kilometer af'

Waarom steppen?
"Steppen met autopeds associeer je toch al snel met kinderen. We hebben vroeger toch allemaal gestept? Ik wil wat groots en nieuws neerzetten, iets met een hoog sportief gehalte dat toch haalbaar is. Bij steppen gebruik je zowel je loop- als je fietsspieren intensief, maar wel afwisselend. Ik hoop op deelnemers uit het hele land en natuurlijk ook dat veel Weespers zich aangesproken voelen door deze fysieke uitdaging."

Stichting Semmy

Na het overlijden van hun zoon Semmy richtten John Emmerik en Nicole Bakker in 2007 Stichting Semmy op. Semmy kreeg in juli de diagnose hersenstamkanker en overleed in juni 2007. Hij werd slechts 5 jaar oud. Stichting Semmy stelt zich ten doel geld te werven voor onderzoek naar hersenstamkanker. Eric van Dijk was Semmy's stiefvader. Ambassadeurs zijn presentatrice en actrice Wendy van Dijk en kinderoncoloog professor Kaspers.

Hoe komen deelnemers aan een step?
"De organisatie stelt die gratis ter beschikking. Niet alleen op de dag van de Semmy StepChallenge zelf, maar ook tijdens de trainingsdagen en -avonden. Ik ben bezig met stepverenigingen om dat voor elkaar te krijgen. De eerste trainingsavond is 18 juni in Woudenberg. Er hebben zich al 20 mensen aangemeld."

'Ik hoop dat de Cauberg de Alpe d'HuZes van de Stichting Semmy wordt'

Waar hoop je op?
"Op een hele Cauberg vol met steppers! In file de berg op! Ik kijk wel eens jaloers naar het goededoelenevenement Alpe d'HuZes, met een enorme opbrengst aan sponsorgelden. Als de Cauberg toch eens de Semmy's Alpe d'HuZes zou mogen worden. Wat zou dat fantastisch zijn voor al die kinderen die als ze geconfronteerd worden met de diagnose hersenstamkanker hun doodvonnis getekend zien en in hele korte tijd overlijden. Met het geld is onderzoek mogelijk en is er dus kans op een goede behandeling. Een kans die er nu niet is."

De Stichting Semmy bestaat zes jaar, wat is er bereikt?
"De Stichting Semmy is uitgegroeid tot een vraagbaak voor ouders van kinderen die getroffen worden door hersenstamkanker. Semmy financiert een onderzoeksteam aan de VUMC dat voorzichtige resultaten boekt en hiermee internationaal de aandacht trekt. Omdat hersenstamkanker relatief weinig kinderen treft - toch 18 per jaar! - is het voor de farmaceutische industrie niet interessant om er geld in te steken. Dankzij de Stichting Semmy krijgen die kinderen toch een kans."

Hoe promoot je de Step4Semmy?
"Via www.step4semmy.nl en Facebook kunnen mensen alle informatie vinden. Daarnaast vertelt onze ambassadrice Wendy van Dijk – nee, geen familie – binnenkort bij RTL Late Night over acties voor Stichting Semmy. Ik hoop dat iedereen die ervan hoort net zo enthousiast wordt als ik."

Weesp toont zaterdag haar nautische kant

Watersportfestival draait vooral om mooie schepen. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Rondom de Kom van Weesp wordt zaterdag weer het Watersportfestival gehouden, een van de bijzonderste evenementen die Weesp kent.

Mannen met baarden, de geur van gekookte teer en shantykoren. Wie de nautische kant van Weesp wil ontdekken doet er goed aan om zaterdag even een rondje langs de Kom te lopen. Een keur aan mooie schepen ligt afgemeerd aan het Achterom, terwijl op de kade de nautische markt en de oude ambachten meteen de aandacht trekken.

Met de mooie weersvoorspellingen is dit allemaal prima gade te slaan vanaf een van de terrasjes. En wie dat doet wordt meteen muzikaal vermaakt door een van de shantykoren die traditiegetrouw ook hun opwachting maken.

Vooral de oude ambachten die langs de kade worden uitgeoefend zijn het bekijken waard. Na 12.00 uur zijn er demonstraties nautische ambachten, touwslagen en tanen van netten. Ook is er een kleine rondvaart door Weesp en een roeiwedstrijd met visboten.

De organisatie laat vooraf al weten dat er een aantal bijzondere sleepboten naar Weesp komen die bijzonder mooi zijn.

Het Watersportfestival wordt na de terugkeer in 2012 elk jaar een stukje groter. Vorig jaar was de dag een groot succes en sprak de organisatie van een perfecte dag.

Wie van oude schepen houdt, kan vrijdag zijn hart al ophalen. De meeste deelnemers aan het Watersportfestival komen dan al de stad binnen en leggen hun scheepje aan de Achteromstraat. Voor de schippers is er die avond een bijeenkomst.

Vers eten zonder te hoeven koken

Spar komt met maaltijdservice om zelfredzaamheid van ouderen in Aetsveld te vergroten

Jeffrey Veldt van Spar hoopt dat klanten de service weten te vinden. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Spar Veldt in Weesp levert sinds half mei maaltijdservice 'Eet smakelijk' aan mensen voor wie dagelijks koken een te grote opdracht is. Zij richten zich met deze service vooral op ouderen, die door het overheidsbeleid steeds langer thuis wonen. De service is nog wel een pilot: over drie maanden evalueert de Spar of het initiatief omarmd wordt door Weesp.

De overheid wil al jaren dat ouderen steeds langer op zichzelf blijven wonen. En omdat er elke avond een maaltijd gegeten moet worden, is dat een dagelijkse terugkerende klus: boodschappen doen, koken en vervolgens de afwas. De Spar is niet nieuw met hun maaltijdservice, die ze de naam 'Eet Smakelijk' hebben meegegeven, want ook organisaties als Apetito verzorgen met hun dienst 'Tafeltje Dekje', al jaar en dag maaltijden aan huis. En dan heb je nog de kant-en-klare maaltijden in supermarkten. Toch denkt Spar Holding iets toe te voegen aan de markt. Een gesprek met Jeffrey Veldt van de Spar in Aetsveld:

'De service is commercieel, maar lost ook een probleem op'

Wat is maaltijdservice 'Eet Smakelijk'?
"Mensen kunnen allerlei kant-en-klare maaltijden en menu's bij ons bestellen, die we vervolgens thuisbezorgen of die in de winkel kunnen worden opgehaald. Dat kunnen reguliere maaltijden zijn, maar ook natriumbeperkt, vegetarisch of zelfs gemalen varianten. En soepen, salades en toetjes. Alles wordt door koks vers klaargemaakt, snel teruggekoeld en luchtdicht verpakt. Hierdoor blijft het zonder conserveringsmiddelen 12 dagen houdbaar en wordt de voedingswaarde niet aangetast."

Goed ondernemerschap?
"Natuurlijk is de maaltijdservice commercieel aantrekkelijk voor ons, maar we lossen er ook een maatschappelijk probleem mee op. Het mes snijdt aan twee kanten."

WMO en Versa

Het WMO-loket en Versa Welzijn informeren cliënten over de mogelijkheden van maaltijdservices in Weesp: maaltijden aan huis door organisaties als 'Apetito' en 'Vers aan Tafel' of kant-en-klare maaltijden in supermarkten. Marjan Verstijnen van Versa is positief: "Het initiatief van Spar is een welkome aanvulling en een vriendelijk gebaar naar hun klanten in de wijk."

Spar springt in op een behoefte?
"Spar zit vaak in de wat meer afgelegen gebieden, waar voorzieningen voor ouderen vaak ver weg zijn en de buurtsuper een bredere functie heeft. Spar Holding ging in gesprek met het ministerie van Binnenlandse Zaken en dat leidde tot een intentieverklaring in oktober, waarbij is afgesproken dat Spar gestimuleerd wordt om met haar aanbod en diensten de zelfredzaamheid van buurtbewoners te ondersteunen. De maaltijdservice is hiervan een goed voorbeeld."

Waarom eerst een pilot?
"Spar probeert het concept uit in verschillende soorten omgevingen en past het daarop aan. Er lopen nu twaalf pilots, waarbij je nu al kunt zeggen dat de pilot in Bilthoven een groot succes is en veel mensen gebruikmaken van deze service. Hoe het in Weesp gaat lopen, weet ik nog niet. We hebben het gemeld bij het WMO-loket en Versa Welzijn; zij kunnen mensen dan wijzen op de service. We zijn nu twee weken bezig en hebben nu een paar klanten die al meerdere keren wat besteld hebben. De reacties zijn positief, maar het loopt nog niet storm."

Wat zijn de plussen en minnen?
"Plussen zijn de kwaliteit en variatie in maaltijden. Maar de wijze van bestellen kan beter. Mensen moeten in Aetsveld in de winkel bestellen en dat is natuurlijk niet handig. We zitter araan te denken om dat online te gaan regelen, maar zover zijn we nu nog niet. Mensen hebben de keuze om de maaltijden zelf op te halen óf ze te laten bezorgen, maar dan moeten ze wel bezorgkosten betalen. Een ander aandachtspunt is dat de service nog niet goed zichtbaar is, daar moeten we ook nog aan werken. Gelukkig staan de gemeente Weesp en Versa Welzijn positief tegenover het initiatief, dus dat gaat zeker helpen."

Afval scheiden in een flat, kun je mensen dat vragen?

Proef bij Ingelandenflat: GAD wil dat ook flatbewoners hun afval gaan scheiden

Bij de Ingelandenflat vindt de komende maanden een proef met afvalscheiding plaats. Foto: Marieke van veen

door Marieke van Veen

WEESP - Afvalstoffendienst GAD is vorige maand een proef gestart met gescheiden afvalinzameling bij de Ingelandenflat. Voorheen konden de bewoners gewoon hun vuilniszak in de ondergrondse container gooien. Een half jaar lang moeten ze echter alles apart houden en apart aanbieden. Kun je dat wel verwachten van iemand die op zeven hoog woont en geen tuin heeft? Juist wel, meent de GAD, de hoogbouw is al lang genoeg buiten schot gebleven.

Bij aanvang van de proef een paar weken terug is er een informatiebijeenkomst gehouden. Niet alle bewoners reageerden enthousiast. Die hebben geen zin in verschillende bakken in hun smalle keuken, stinkend gft-afval op het balkon en gezeul met meerdere zakken.

'Van apart bewaren gaat gft-afval echt niet opeens sneller stinken'

"Er waren aardig wat boze mensen", geeft GAD projectmanager Inger van Gelderen toe. "Maar als we het hergebruik in Nederland omhoog willen hebben, dan moeten we doorzetten. Dat is ons ook opgelegd vanuit de landelijke politiek. We zijn begonnen afvalscheiding in te voeren in de laagbouw, ook omdat die huizen vaak tuinen hebben. Maar nu is de hoogbouw toch echt aan de beurt."

De proef wordt ook in andere gemeenten in de regio gehouden. "Al die resultaten zetten we tegen elkaar af en daar rolt dan een werkbaar beleid uit", aldus Van Gelderen. Dat klinkt simpel, maar sommige bewoners zien het nog steeds niet zitten. Een mevrouw van zes hoog: "Glas, plastic en oud papier houd ik al langer apart, maar aan gft ga ik niet beginnen. Er staat gelukkig nog steeds een restcontainer, dus ik blijf het gewoon doen zoals ik het al deed. Ik heb geen zin in stinkend gft-afval in huis of op mijn balkon."

Volgens Van Gelderen hoeft gft-afval helemaal niet te stinken. "Datzelfde afval mocht voorheen bij het gewone huisvuil, dat soms ook een paar dagen in huis staat. Van apart bewaren gaat het niet sneller stinken." Wel kan ze zich voorstellen dat mensen even moeten slikken bij het idee dat ze voor gft, blik, drankenkartons, oud papier, glas, textiel en restafval aparte bakken of zakken moeten hebben. "Maar daar zijn mooie oplossingen voor", weet ze. "Er zijn verschillende systemen te koop, er is voor elke keuken wel iets passends."

Op een vergoeding voor de aanschaf hiervan hoeven de bewoners niet te rekenen. Op korting op de afvalstoffenheffing overigens ook niet. Inger van Gelderen: "Sterker nog: alleen als we met z'n allen meewerken aan afvalscheiding blijven de kosten gelijk. Zonder hergebruik zullen de kosten juist blijven stijgen."

Succes voor eerste Feest van de Natuur bij Uitermeer

Lokale producten, zoals kaas van de Groene Griffioen. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Met zo'n 500 bezoekers kijkt de organisatie van het Feest van de Natuur terug op een geslaagde eerste editie.

Rondom Fort Uitermeer presenteerden lokale bedrijven, natuurverenigingen en de stichting Uiteraard Uitermeer zichzelf zaterdag. Het weer zat mee. Bijna de hele dag scheen de zon. Vooral Weespers kwamen een kijkje nemen bij Uitermeer en dat was precies waar de organisatie vooraf op hoopte. Zij hopen met dit soort festiviteiten meer Weespers naar het fort te lokken. De plannen voor een tweede editie werden dan ook al gemaakt.

Goed weer zorgt voor ontspannen sfeer. Foto: Christian Pfeiffer
Wethouder Peter Eijking opent feest. Foto: Christian Pfeiffer
Veel aandacht voor natuur. Foto: Christian Pfeiffer
Zwoele zomermuziek van Victor Ferrero. Foto: Christian Pfeiffer
Markt rondom Fort Uitermeer. Foto: Christian Pfeiffer
Kersvers bruidspaar maakt van gelegenheid gebruik en komt ook kijkje nemen. Foto: Christian Pfeiffer

Vrijdag de 13e

De Kleine Prins en Theaterpand Weesp bieden liefhebbers van spannende boeken een bijzondere vrijdag de 13e aan. Vrijdag 13 juni wordt er een thrilleravond gehouden in Theaterpand Weesp. Thrillerauteurs lezen enge verhalen voor en er wordt een spookwandeling door Weesp gemaakt. Aanvang 20.30 uur, entree € 5,-. Reserveren via publiek@zone1380.nl.

Protestantse Gemeente Muiden

Hemelvaartsdag
Donderdag 29
mei 10.00 uur
Grote Kerk

Zondag 1 juni 10.00 uur
Grote Kerk
L.J. Rasser

Parochie van Levend Water Muiden

Hemelvaartsdag
Donderdag 29 mei 10.00 uur

Nicolaaskerk
Eucharistieviering
J. Haen

Zondag 1 juni 10.00 uur
Nicolaaskerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

zaterdag 31 mei

Commotie in de Kom

Het watersportfestival Commotie in de Kom vindt zaterdag 31 mei vanaf 10.00 uur plaats in en rond de Kom. Een greep uit het programma: een nautische markt, historische schepen, demonstraties nautische ambachten, rondvaarten, roeiwedstrijden en shantykoren. Zie ook pagina 7.

Huiskamerconcert

De band Tracey Silhouette verzorgt zaterdag 31 mei een huiskamerconcert op de biologische boerderij De Groene Griffioen. Tijd: van 15.30 tot 16.15 uur. Gratis entree. Locatie: Lange Muiderweg 18a.

Grote Kerk open

De Grote Kerk in de Nieuwstraat is tot en met half oktober elke zaterdagmiddag geopend voor publiek. Van 13.00 tot 16.00 uur kan het gebouw worden bezichtigd en is er een verkoop van tweedehands boeken.

zondag 1 juni

Revancherit

Autosportvereniging De Vechtstreek houdt op zondag 1 juni de Revancherit. Start om 11.31 uur bij de Adelaar aan de Papelaan. Met kaartlezen, routebeschrijving en bol-pijl. Meer info: www.asvdevechtstreek.nl.

'De Koning zonder kroon'

Spranke en Blos spelen zondag 1 juni in de City of Wesopa de jeugdvoorstelling 'De Koning zonder kroon'. Een koning wordt door zijn vrouw het paleis uitgezet omdat hij zijn kroon kwijt is. Maar wat rampzalig lijkt, blijkt later anders uit te pakken. Er zijn twee voorstellingen: om 14.00 en om 15.15 uur. Kaarten kosten € 5,- voor kinderen tot en met 12 jaar en € 10,- voor iedereen vanaf 13 jaar. Kaarten zijn een half uur voor aanvang bij de kassa te koop (graag gepast betalen).

donderdag 5 juni

Vrouwen van Weesp

Stichting Vrouwen van Weesp bezoekt donderdag 5 juni een museum. Meer informatie volgt.

Alzheimer Café

Het Alzheimer Café van donderdag 5 juni staat in het teken van veranderend gedrag. Hans van Dam, docent/consulent Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), is gastspreker. Het café vindt plaats in Hotel Hart van Weesp aan de Herengracht. Inloop vanaf 19.00 uur. Programma van 19.30 tot 21.30 uur. Gratis entree.

'12 Years a Slave'

In de City draait donderdag 5 juni de film '12 Years a Slave'. Het gaat om een verfilming van het boek uit 1853 van Solomon Northup over zijn twaalfjarige slavenbestaan. Northup, gespeeld door Chiwetel Ejiofor, is een vrije zwarte man die in New York als violist de kost verdient op societyfeestjes. Tot hij in de val wordt gelokt en als slaaf wordt verkocht aan een plantagehouder. Regie: Steve McQueen. Aanvang 20.30 uur, entree € 8,-.

Verder:

Uitstellen afleren

Natasja Kardos houdt eind juni een tweedaagse workshop die de deelnemers van uitstellen moeten afhelpen. Volgens de Weespse is uitstelgedrag normaal, maar als het te vaak gebeurt kunnen financiële problemen en stress om de hoek komen kijken. De workshop beslaat twee zaterdagmiddagen: 21 juni en 28 juni van 13.00 tot 17.00 in De Bibliotheek Weesp. De kosten bedragen € 45,-. Aanmelden: www.uitstellenvoorbij.nl.

Vrouweninloop

De vrouwen van Weesp hebben sinds dit jaar een eigen ruimte in gebouw Papelaan 99. Elke maandag van 13.00 tot 15.00 uur en elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur zijn alle vrouwen van Weesp welkom om elkaar hier te ontmoeten, ideeën aan te dragen en informatie in te winnen.

Schilderijen

"Bij abstracte schilderkunst moet je niet denken. Je moet het voelen, je moet het doen", meent Riny van der Valk. Haar schilderijen zijn momenteel te zien in De Bibliotheek.

Kandidaten Cultuurprijs

Wie wint de Weesper Domijn Cultuurprijs 2014? Weespers mogen hiervoor zelf kandidaten aandragen. Er zijn drie prijzen te vergeven: de cultuurprijs, een aanmoedigingsprijs en een eervolle vermelding. In aanmerking komen personen of instellingen die gedurende een langere periode een bijdrage hebben geleverd aan het culturele of artistieke leven in Weesp. Kandidaten inbrengen kan tot uiterlijk 31 juli door de namen en een toelichting door te geven aan het secretariaat: Casparuslaan 202 / anton.pastor@versatel.nl.

woensdag 28 mei

Samen zingen

Wie van zingen houdt, kan woensdag 28 mei komen meezingen in hotel Hart van Weesp. Het repertoire: Hollandse liedjes van alle tijden. De muzikale begeleiding is in handen van twee accordeonisten. Van 20.00 tot 22.00 uur. Deelname is gratis.

Rode Kruis Soos

Het Rode Kruis houdt woensdag 28 mei een ouderensoos op Papelaan 99. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje en een spelletje. De entree bedraagt € 2,-.

dinsdag 3 juni

Dikke Jas Concert

Het laatste Dikke Jas Concert van dit seizoen wordt gehouden op dinsdag 3 juni. Christiaan de Jong speelt in de Van Houtenkerk versterkte klassieke gitaar, elektronica en fluit. Thema: Jazzstandards en avantgarde flamenco. Tijd: van 12.30 tot 13.15 uur. Toegang: een vrije gift.

woensdag 4 juni

Voeding en bewegen voor het jonge kind

Het Mamacafé houdt woensdag 4 juni een themaochtend over Voeding en bewegen voor het jonge kind. Moeders, vaders en hun jonge kinderen zijn welkom. Locatie: Bibliotheek Weesp. Van 10.00 tot 11.30 uur. Gratis entree.

Happy Hour Bibliotheek

Ter gelegenheid van de uitbreiding van de openingstijden houdt Bibliotheek Weesp een Happy Hour. Wie woensdag 4 juni tussen 12.00 en 13.00 uur lid wordt, betaalt het eerste jaar slechts € 10,- in plaats van € 44,45.

vrijdag 6 tot maandag 9 juni

Sylvia van Opstall

Tijdens het pinksterweekend keert kunstenaar Sylvia van Opstall terug naar Weesp. Sinds zij jaren geleden Weesp verliet, heeft ze veel bijzondere dingen gedaan. Hoogtepunt is een portret van Job Cohen voor het televisieprogramma Sterren op het Doek. Dit schilderij hangt thans in de Stopera in Amsterdam. Vanwege Weespers aan de Wand exposeert Van Opstall vier dagen lang, van vrijdag 6 juni tot en met maandag 9 juni, in de Van Houtenkerk.

vrijdag 6 tot maandag 9 juni

Weespers aan de Wand

De jaarlijkse kunstmanifestatie Weespers aan de Wand gaat vrijdag 6 juni om 16.15 uur van start in de Van Houtenkerk aan de Oudegracht. Tot en met tweede pinksterdag is op uiteenlopende locaties in Weesp het gevarieerde werk van tientallen lokale kunstenaars te zien. Een kunstroute voert belangstellenden langs open ateliers, in de gracht drijven waterobjecten en langs het water zijn tekeningen van schoolkinderen te zien. In De Bibliotheek hangen de inzendingen van de fotowedstrijd Weesperfotomobiel.

zaterdag 7 juni

Grote Kerk open

De Grote Kerk in de Nieuwstraat is tot en met half oktober elke zaterdagmiddag geopend voor publiek. Van 13.00 tot 16.00 uur kan het gebouw worden bezichtigd en is er een verkoop van tweedehands boeken.

Vroege Vogel Actie

De Weesper winkeliers vieren Luilak met de inmiddels traditionele Vroege Vogel Actie. Hoe vroeger u opstaat, hoe meer korting u krijgt bij de deelnemende Weesper detaillisten. Aanvang: 06.00 uur. De wekker nog eerder zetten om te kunnen ontbijten, hoeft niet per se. Bij veel winkels worden de deelnemers beloond met koffie en iets lekkers.

dinsdag 10 juni

Boekstart Mamacafé

Het Mamacafé houdt dinsdag 10 juni een themaochtend over Boekstart, een programma dat lezen met jonge kinderen stimuleert. Locatie: Bibliotheek Weesp. Van 10.00 tot 11.30 uur. Gratis entree.

woensdag 11 juni

Rode Kruis Soos

Het Rode Kruis verzorgt woensdag 11 juni een ouderensoos op Papelaan 99. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje en een spelletje. De entree bedraagt € 2,-. Wie geen vervoer heeft, kan maandag 9 juni tussen 18.00 en 20.00 uur bellen met 06-13898245. Deze vervoersservice kost € 1,50.

Vrijwilligers

Voor het Rode kruis Weesp zoekt de Vrijwilligerscentrale een teamleider en hulpverleners voor het opzetten van bevolkingszorg. De bedoeling is een locatie in te richten waar mensen terecht kunnen voor hulp, opvang en informatie. Belangstelling? Bel 0294 - 410578.

'Mager zesje' voor FC Weesp

Weespers vallen na succesjaar tegen

FC Weesp verloor te veel duels. Foto: Yannick uit den Boogaard

door Sjoerd Stoop

WEESP - De voortekenen waren zo goed voor FC Weesp. Enkele maanden voor dit voetbalseizoen leek de ploeg te promoveren naar de eerste klasse, maar kwam net tekort. "Het moest komend jaar maar gebeuren", zo klonk het na een jaar met vaak erg goed voetbal. Maar dat je niet kunt bouwen op eerder behaalde resultaten bleek al snel. Het voetbal van FC Weesp was afgelopen jaar een stuk slechter en er werd te vaak verloren. "Al met al een jaar met een mager zesje", zegt vertrekkend FC Weesp-coach Karel Knaap.

De tegenvallende resultaten - FC Weesp werd slechts zesde - zorgen ervoor dat Knaap een ontevreden gevoel overhoudt aan het afgelopen jaar. "Zeker als je op een haar na niet de eerste klasse weet te halen, dan weet je dat er veel van je verwacht wordt en verwacht je er zelf ook veel van. We hebben erop gehoopt, maar we kwamen zeker de tweede helft van het jaar veel tekort. Erg jammer."

'We hebben er met z'n allen te veel van verwacht het afgelopen jaar'

Dat FC Weesp het succesjaar geen vervolg kon geven, heeft volgens Knaap meerdere redenen. "We hebben er met z'n allen te veel van verwacht. Dat geldt niet alleen voor de staf en de spelers, maar ook voor de club. We dachten het wel even te doen. Daarnaast hebben ook de tegenstanders ons anders benaderd; we waren nu de te kloppen ploeg. Daar komt nog eens bovenop dat we zelf slechter speelden. De sterke krachten van een jaar geleden speelden veel minder. Ze scoorden eerste achten, nu maar zesjes. Als je dat doet, wordt je afgestraft. Dat bleek ook. Dat heeft me soms heel boos gemaakt en dat heeft het team meerdere keren ondervonden."

Vertrek
Karel Knaap maakte afgelopen herfst bekend te stoppen als hoofdcoach van FC Weesp. De Almeerder heeft twee jaar achter de rug: een topjaar en het teleurstellende seizoen 2013-2014. Toch houdt Knaap een goed gevoel over aan zijn jaren als coach van FC Weesp. "Het waren twee hele leuke jaren. Qua club klopt FC Weesp, de sfeer was steeds erg goed en het was ook erg prettig om met zo'n goede spelersgroep te werken. Je merkt dat we met z'n allen heel veel stappen hebben gezet de afgelopen twee jaar. Daar gaat FC Weesp nog veel aan hebben de komende jaren."

Opvolger
Knaap wordt opgevolgd door de Weesper Mario Rijnsburger, al jaren aan de club verbonden en de laatste tijd de rechterhand van de hoofdcoach. "Daar heeft de club een goede stap mee gezet. Mario kent de club en ook de spelersgroep door en door en heeft een goede leerschool gehad. Je moet even afwachten hoe het gaat lopen, maar aan vertrouwen zal het niet ontbreken. Ze hebben nu een goede coach."

Toekomst
Knaap heeft er alle vertrouwen in dat FC Weesp het het volgend jaar weer goed gaat doen. "Dat komt omdat ze een goede spelersgroep hebben, maar ook omdat ze van het afgelopen jaar veel geleerd hebben. Ze weten nu ook hoe het anders moet. FC Weesp gaat volgend jaar gewoon weer meedoen om de bovenste plaatsen."

Zelf vertrekt de coach naar Hooglanderveen, dat twee klasses lager speelt dan FC Weesp. "Dat gaat totaal anders worden. Mensen hebben me raar aangekeken toen dat bekend werd. Maar Hooglanderveen speelt dan wel wat lager, maar heeft het doel om de komende jaren een paar grote stappen te maken. Dat trekt me ook zo aan in deze klus. Hooglanderveen kan nog promoveren naar de derde klasse en heeft als doel om snel de tweede klasse te halen. Daar gaan we nu aan werken. Het zou goed kunnen dat we FC Weesp een keer tegenkomen. Laten we het hopen."

Zaterdag FC Weesp gedegradeerd

WEESP - Een jaar nadat de ploeg knap promoveerde moet de zaterdag van FC Weesp alweer een stapje terug doen. De Weesper derdeklasser degradeerde afgelopen weekend nadat het met 0-5 een forse nederlaag leed tegen het Amsterdamse Fortius.

FC Weesp won een week geleden nog van de Amsterdammers met 0-1 en had daardoor het volste vertrouwen in een goede afloop. Dat was zaterdag echter al snel weg. FC Weesp had geen enkele kans tegen de Amsterdammers en stond na de eerste helft al met 0-2 achter. Na rust werd het geen moment beter. FC Weesp voetbalde slecht en werd helemaal weggespeeld. Dat frustreerde het team zo dat het ook nog een rode kaart kreeg na een gevecht tussen twee Weesper spelers. Met het ondertal hadden de Weespers helemaal geen kans meer en konden de Amsterdammers zonder problemen de zege pakken.

Nederlaag voor MHCW

WEESP - Het spel was met vlagen goed, maar toch hebben de hockeysters van MHCW afgelopen zondag het laatste duel van het jaar verloren. De Weespers kwamen met 4-2 tekort tegen Noordwijk.

MHCW begon wat zwak en kwam pas vlak voor rust echt op stoom. Het was toen ook al meteen raak met een goal van Merel van Kassel. Na de rust was het spel met vlagen goed, maar de tegenstander zette alles op alles om de Weespers te kunnen verslaan en kreeg ook vele strafcorners, waardoor het spel gespeeld was.

Forse nederlaag hockeyers
Een forse nederlaag zondag voor de hockeyers van MHCW zondag. De Weespers verloren met 7-2 van Bennebroek. MHCW en Bennebroek maakten het voor rust erg spannend. Na rust kon het nog alle kanten op, maar Bennebroek kon zijn slag slaan. MHCW probeerde het nog wel, maar kwam tekort.

Goed resultaat turnster

WEESP - De Weespse Megan Rijst (9) heeft een goede kans om volgende maand mee te doen aan het NK turnen.

De Weesper turnster deed zondag mee aan de halve finale van het NK meerkamp. Ze verloor onder andere op balk en brug enkele punten, maar deed het wel goed op sprong: ze werd eerste op dat onderdeel.

Oude complex laatste keer decor clubweekend We Have

Foto: Marianne Cinqualbre-Methorst

WEESP - Een feestje voor de jeugd van handbalclub We have afgelopen weekend. Voor de kinderen was weer een clubweekend op poten gezet vol met sport en spel.

De kinderen sloegen hun tenten op op het oude sportcomplex aan de 's-Gravelandseweg. Er werd an alles gedaan. 's Avonds was er een barbecue en er werd er overnacht naast het handbalveld van de club.

Oude complex
Het was zo'n beetje de laatste keer dat er wat gebeurde op het oude complex van de Weesper handbalclub. Het clubgebouw wordt straks gesloopt en het handbalveld wordt weggehaald om plaats te maken voor een derde hockeyveld van MHCW. We Have verkast naar een paar honderd meter verderop, waar een moderner complex voor de club komt te staan.

Tweede plek op EK voor Cees van de Griend

WEESP - Weer succes voor Cees van de Griend. De Weesper pakte afgelopen weekend een tweede plaats op het EK jiujitsu. Het talent zag het goud nog net naar z'n Servische tegenstander gaan.

De Weesper versloeg onderweg naar zijn succes meerdere vechters, uit Azerbeidzjan, Rusland en Frankrijk. De tweede plek op het EK is een knap vervolg op zijn succes van een maand geleden. Toen pakte de Weesper het goud op het NK.

Talenten naar FC Weesp

Cees van de Griend. Foto: Niels van de Griend

WEESP - De velden van FC Weesp vormen volgend weekend het decor van een groot jeugdvoetbalevenement.

Aan het evenement doen onder andere FC Weesp, BFC Bussum en AFC Amsterdam mee. Ook komt het Engelse Liverpool en Celtic Boys. Het speelschema staat op www.fcweesp.nl.

Nieuwe Peugeot 108 komt eraan

Ook als cabrio met canvas vouwdak

De nieuwe Peugeot 108 staat vanaf 19 juni in de showroom.

De nieuwe Peugeot 108 staat vanaf 19 juni in de showroom bij de Peugeot-dealers.

Direct vanaf de introductie is de nieuwe 108 in een volledig gamma leverbaar. Er is keuze uit de niveaus Access, Active en Allure, zowel in 3-deurs als in 5-deurs versies. De cabrio-variant 108 TOP! wordt aangeboden als Active en Allure, ook weer als 3-deurs en als 5-deurs en is standaard voorzien van een elektrisch bediend zwart canvas vouwdak.

De 108 Access is standaard goed uitgerust, waarbij met name de vele veiligheidsvoorzieningen in het oog springen. De 3-deurs 108 Access 1.0 e-VTi 68pk met handgeschakelde vijfbak kost € 9.690, en heeft een CO2-uitstoot van 88g/km. De e-aanduiding geeft aan dat deze motor is uitgevoerd met een Stop&Start-systeem.

De Active biedt daarnaast elektrisch bedienbare portierruiten vóór, centrale vergrendeling met afstandsbediening en een radio/mp3-speler met bluetooth. De 108 Active is leverbaar met dezelfde 1.0 e-VTi 68pk motor vanaf € 10.740. De Allure biedt bovendien 15" lichtmetalen velgen, mistlampen vóór, elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels, airconditioning en een 7" kleurentouchscreen met MirrorScreen. De 108 Allure is er met dezelfde motor voor € 12.540, maar ook met de uit de 208 bekende 1.2VTi 82pk. Deze kost als 3-deurs € 13.940 en heeft een CO2-uitstoot van 99 g/km. De 5-deurs Allure voor de 1.0 VTi ETG5 is er vanaf € 14.290.

Succesvolle ZOE viert 1e verjaardag

De elektrische Renault ZOE rijdt precies een jaar rond in ons land.

De Renault ZOE vierde 20 mei zijn eerste verjaardag sinds zijn introductie op de Nederlandse markt.

In ons land is het aantal verkochte exemplaren de zeshonderd voorbij, in Europa is het verkoopcijfer zelfs al de 10.000 gepasseerd. Het publiek kon de Renault ZOE voor het eerst aanschouwen op de Autosalon van Genève in 2012. In maart 2013 werd het allereerste exemplaar afgeleverd in Frankrijk. En precies een jaar geleden nam de eerste Nederlander de sleutels van zijn Renault ZOE in ontvangst.

Renault introduceerde ook een nieuwe manier om proefritten te boeken. Via de Renault ZOE-dealer op Facebook is direct een 'ZOE Experience' af te spreken. Sinds de opening van deze virtuele dealer in juli vorig jaar zijn al meer dan zeshonderd proefritten geboekt.

De Renault ZOE is de veiligste compacte auto die Euro NCAP in 2013 heeft getest. De titel 'Veiligste supermini van 2013' kwam boven op de maximale Euro NCAP-score van vijf sterren die de Renault ZOE in maart 2013 al kreeg. En in maart van dit jaar won de elektrisch aangedreven stadsauto ook nog eens de prestigieuze Rallye Monte-Carlo ZENN. De Renault ZOE behaalde de eerste plaats in alle categorieën.

Ford Fiesta kampioen van de kleintjes

De best verkochte compacte auto in Europa op dit moment.

Met 85.639 exemplaren was de Ford Fiesta in het eerste kwartaal van 2014 de best verkochte compacte auto in Europa.

De Ford Fiesta blijft maar populairder worden. Na twee opeenvolgende jaren als best verkochte compacte auto in Europa is het aantal verkochte Fiesta's in het eerste kwartaal van 2014 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 10 procent gestegen, meldt Ford. Veel klanten kiezen modellen met een hoog uitrustingsniveau, waaronder nieuwe technologieën als het connectiviteitssysteem Ford SYNC en de bekroonde 1.0-liter EcoBoost-motor.

Van alle Fiesta's die dit jaar zijn verkocht, is 80 procent uitgerust met het spraakgestuurde connectiviteitssysteem Ford SYNC, 47 procent met het model Titanium met hoog uitrustingsniveau en 29 procent uitgerust met de 1.0-liter EcoBoost-benzinemotor, twee maal uitgeroepen tot International Engine of the Year.

Kamperen in de Kuip met Opel

Als voetballiefhebber en als trotse hoofdsponsor van Feyenoord houdt Opel een uniek evenement voor Opel-rijders: kamperen in de Kuip. Voorafgaand aan deze bijzondere overnachting wordt er met elkaar naar Nederland-Spanje gekeken, de eerste wedstrijd van Oranje op het WK in Brazilië. Op vrijdag 13 juni tovert Opel de heilige grasmat om in een Oranjecamping met honderd tweepersoonstentjes. Wie erbij wil zijn, moet eerst lid worden van MyOpel op www.opel.nl.

Hyundai ix35 Go!

Hyundai heeft de populaire Hyundai ix35 niet alleen uiterlijk opgefrist, ook in technisch opzicht is hij aangepast. De Hyundai ix35 Go! is gebaseerd op de Hyundai ix35 1.6 GDI 6 MT i-Vision. De Go!-uitvoering profiteert van de nieuwe items van het modeljaar 2014, zoals LED-achterlichten, het Flex Steer-systeem waarmee de bestuurder de tegendruk van de stuurbekrachtiging naar wens kan aanpassen, bandenspanningcontrolesensoren, een geüpdatet stabiliteitssysteem, stoelverwarming voor en achter, privacy glass en parkeersensoren. Als extra heeft de Hyundai ix35 Go! een groot, modern en gemakkelijk te bedienen fabrieksnavigatiesysteem. De Hyundai ix35 Go! kost € 28.695,-.

Wij zoeken per september een lieve betrouwbare oppas voor onze twee kinderen (4&6). Wij zijn op zoek naar iemand die op 3 middagen serieus wil meedraaien in ons gezin. Beide kinderen zitten op school in Weesp. Wil je ons leren kennen? 06-18150876.

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Te huur: Kantoorruimtes in kleinschalig verzamelgebouw. Units van 18 en 24,5 m2. Prijs vanaf € 350 excl. BTW. COMPLICITY - Weesp - 0294 484 620 www.complicity.nl

Boek online www.beautyboulevardweesp.nl voor prachtige nagels, kapsels & wimpers, zachte voeten & huid, massages, kleding

Breng uw bedrijf onder de aandacht met een eigen website. Betaal niet te veel! www.mvdelzen.nl - Websites en Webshops. Treubweg 45 1112 BA Diemen

Mevr Ellen zoekt werk in de huishouding en strijkwerk 10 jaar ervaring met goede refs in Weesp 10 euro p/uur.Tel-0613776574.

Bourgogne te huur 6-pers. luxe huis vrij wk 34/35 - 37/38 Sully.nl 06-43285650

WWW.MADEBYLUTH.NL staat 7, 8 en 9 juni bij de Theetuin met dierenschilderijen en tekeningen. Pinksterweekend - kunstweekend - Weesp.

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of hecht u aan uw privacy?

Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator, gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Verhuis- en Transportbedrijf Van der Linden. 24-uursservice. Tel.: 06-54304112

Gedipl. pedicure ook diabetes/reumapatiënten. Jan Tooropstraat 3. Tel.: 06-54740847

Voor baby & peuter
LANNEKE
kraamcadeaus/verzorging
speelgoed/kleding
Nieuwstraat 39 Weesp
naast het gemeentehuis

24 / 24

Nieuw

H. Marsmanstraat 36 te Weesp

Vraagprijs € 129.500,= k.k.

Op de tweede woonlaag gelegen driekamerhoekappartement van ca. 65 m² voorzien van eigen c.v., een fraaie vloer, een zonnig balkon en een berging in de onderbouw.

Nieuw

Herenstraat 18 te Weesp

Vraagprijs € 219.500,= k.k.

Aan de rand van het gezellige stadscentrum gelegen driekamerbenedenwoning van ca. 55 m² voorzien van een ruime achtertuin van ca. 35 m² met een vrijstaande houten berging en een achterom.

Nieuw

Wyandottestraat 18 te Driemond

Wyandottestraat 18 te Driemond

Middenwoning met een woonoppervlak van ca. 116 m², voorzien van voortuin met parkeergelegenheid op eigen terrein en achtertuin op het oosten met vrijstaande houten berging en achterom.

Nieuw

Winonahstraat 1 te Almere

Vraagprijs € 249.000,= k.k.

Ruim en uitstekend onderhouden hoekherenhuis, met een woonoppervlak van ca. 152 m², voorzien van vijf slaapkamers en een zij- en achtertuin op het zuiden met een vrijstaande houten berging.

Nieuw

Dopheigang 3 te Kortenhoef

Vraagprijs € 259.000,= k.k.

Moderne eengezinswoning (2005) voorzien van vier slaapkamers, fraai aangelegde voor- en zonnige achtertuin van ca. 50 m² op het zuidoosten met vrijstaande houten berging en achterom.

Nieuw

Laarderweg 278 te Hilversum

Vraagprijs € 349.500,= k.k.

Nabij het natuurgebied 'Bussumerheide' gelegen geheel gerenoveerde hoekwoning voorzien van bijgebouw (28 m²), garage met een elektrische roldeur en een kantoorruimte met eigen entree.

Nieuw

Frederica Zeijdelaarweg 13 te Weesp

Vraagprijs € 535.000,= k.k.

Zeer verzorgde, geschakelde en zeer ruime halfvrijstaande villa voorzien van inpandige garage, kantoorruimte met eigen opgang, zes (slaap)kamers en achtertuin op het zuidoosten met achterom.

Nieuw

Spoorstraat 4 te Weesp

Vraagprijs € 650.000,= k.k.

Volledig gerestaureerd, karakteristiek herenhuis uit 1898 voorzien van overtuin aan de voorzijde grenzend aan de rivier De Vecht en een fraai bestrate achtertuin van ca. 70 m² met een achterom.

Nieuw

Oudegracht 33 te Weesp

Vraagprijs € 695.000,= k.k.

Uitstekend onderhouden, in de 18e eeuw gebouwde grachtenwoning voorzien van een besloten en privacy biedende stadstuin van ca. 30 m² en vele originele details, o.a. zeer fraaie (gerestaureerde) voorgevel.

Nieuw + direct verkocht

Jan Prinsstraat 4 te Weesp

Vraagprijs € 129.500,= k.k.

Op de tweede woonlaag gelegen driekamerhoekappartement van ca. 65 m² voorzien van balkon op het zuidoosten, berging in de onderbouw, eigen c.v. en gestuukte muren.

Verkocht onder voorbehoud

Parkwijklaan 177 te Almere

Vraagprijs € 179.750,= k.k.

Ruime eengezinswoning, gelegen op 158 m² eigen grond, voorzien van een dakterras, een voortuin en een royale zonnige achtertuin met een vrijstaande houten berging en een achterom.

Verkocht onder voorbehoud

Kleine Weekamp 20 te Weesp

Vraagprijs € 229.500,= k.k.

Op kindvriendelijke locatie in de woonwijk 'Aetsveld' gelegen verzorgde eengezinswoning voorzien van zonnige achtertuin op het zuidwesten met vrijstaande stenen berging aan de voorzijde.

Verkocht onder voorbehoud

Herenstraat 132 te Hilversum

Vraagprijs € 269.000,= k.k.

Ruime vierkamermaisonnette met mogelijke (huur)parkeerplaats voorzien van een zonnig terras van waar een vrij en fraai uitzicht over de Kerkbrink. Lift, intercom en berging in de onderbouw.

Verkocht onder voorbehoud

Aetsveldselaan 321 te Weesp

Vraagprijs € 298.000,= k.k.

In 'Park Gooiland' in een prachtige groene omgeving met een gemeenschappelijke tuin gelegen driekamerappartement van ca. 110 m² met terras op het zuidwesten, lift en berging in de onderbouw.

Verkocht onder voorbehoud

Petersburg 12 te Nigtevecht

Vraagprijs € 369.500,= k.k.

In rustig hofje gelegen half vrijstaande villa voorzien van een garage en aan de voorzijde een ruime oprit voor twee auto's alsmede een achtertuin van ca. 140 m², gelegen op 385 m² eigen grond.

Verkocht onder voorbehoud

Aquamarin 68 te Weesp

Vraagprijs € 395.000,= k.k.

Ruime watervilla, met een woonoppervlak van ca. 173 m² verdeeld over 4 woonlagen, voorzien van aanlegsteiger (met zwemtrap) voor een boot (tot 6.75 meter), zonnig terras (zuid) en inpandige garage.