MuiderNieuws

9 april 2014

MuiderNieuws 9 april 2014


Nieuwe brandweerwagen voor Muiden

Foto: Ronald Helder

Daar staat-ie, voor de kazerne: de nieuwe brandweerwagen van het Muider brandweerkorps. De wagen is vorige week donderdag in gebruik genomen nadat alle spullen zijn overgepakt van de ene naar de andere tankautospuit. De afgelopen maanden hebben de brandweerlieden er al mee geoefend. Het nieuwe exemplaar is een MAN en vervangt de oude Mercedes brandweerwagen die 19 jaar dienst heeft gedaan voor het Muider korps.

Raadsbreed akkoord over nieuw college lijkt dichtbij

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Een college van twee wethouders met de steun van de voltallige gemeenteraad lijkt binnen handbereik. Alleen de PvdA twijfelt nog.

Onder leiding van de VVD zijn de afgelopen weken gesprekken gevoerd met alle partijen in de Muider gemeenteraad: PvdA, D66, CDA en nieuwkomer Ons Muiden Muiderberg (OMM). Maandagavond is er een raadsakkoord op tafel gelegd. Alle partijen gaan nu met de achterban overleggen. De meeste fracties zijn al akkoord. Hier en daar wordt er nog wel gevraagd om kleine aanpassingen.

Definitief
Maandag wordt de definitieve knoop doorgehakt. Bijna alle partijen laten aan het MuiderNieuws weten het akkoord in principe te steunen, alleen de PvdA wil het nog even laten bezinken. Zij zouden graag nog wat extra garanties over KNSF en integriteit in het akkoord zien. Opvallend is wel dat alle partijen, dus ook de PvdA, de huidige afspraken met ontwikkelaar KNSF steunen. Over de invulling wordt per partij wel weer anders gedacht.

Een ander punt waar de partijen nog niet uit zijn, is de invulling van de wethoudersposten. Muiden heeft nu drie fulltime wethouders (3 fte). Een tijdelijke uitzondering, gemaakt door de provincie Noord-Holland in 2012, om wethouders aan te trekken die hebben geholpen de ruzie binnen de gemeenteraad te verhelpen. Drie wethouders op zo'n klein stadje zijn eigenlijk te duur, dus Muiden moet weer terug naar 2 fte, of mogelijk zelfs naar 1,8 fte.

Twee
Een meerderheid van de raad ziet het liefst dat de huidige wethouders, Rob Meerhof (PvdA) en Henny Timmerman (VVD), blijven om de klus af te maken. Maar tegen beide wethouders zijn bezwaren. Vooral de PvdA heeft moeite met de eigen wethouder Meerhof. Die maakte onlangs afspraken met de KNSF waar de PvdA niet blij mee was. Meerhof heeft daarvoor zelfs zijn ontslag ingediend, maar werkt nog gewoon.

"Linksom of rechtsom, voor dit raadsakkoord en deze wethouders is steun van een meerderheid van de gemeenteraad", aldus Werner van Bastelaar van D66. De gesprekken werden onder leiding van de VVD gevoerd. Jens Duyts: "We moeten alleen kijken welke partij zich nu aansluiten."

Er wordt dus vooral gekeken naar de houding van de PvdA. "We laten het allemaal even bezinken. Wij zien bijvoorbeeld graag Charles Wiss als wethouder", aldus PvdA-fractievoorzitter Jan Hylkema. "Volgende week geven we duidelijkheid."

Met de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in maart zijn allerlei mogelijkheden open. De VVD werd nipt de grootste partij met drie zetels. De PvdA haalde ook drie zetels, net als D66. Het CDA kreeg twee zetels toebedeeld. Nieuwkomer Ons Muiden Muiderberg (OMM) haalde ook twee zetels en werd daarmee de grote verrassing van de verkiezingen. De Muider gemeenteraad telt 13 zetels, een coalitie heeft dus altijd zeven zetels nodig voor een meerderheid. Met de steun van de VVD, D66 en CDA voor het huidige raadsakkoord lijkt dat wel snor te zitten.

Brediusdriehoek
Naast de steun voor de KNSF-plannen zijn er al twee opvallende speerpunten van het raadsakkoord bekend. De partijen willen graag de Brediusdriehoek nog eens onder de loep nemen om te kijken welke sportvoorzieningen daar allemaal kunnen komen.

Identiteit
Ook moet de identiteit van de kernen Muiden en Muiderberg stevig worden verankerd in het laatste akkoord dat de zelfstandige gemeente Muiden lijkt te sluiten. Dit in aanloop naar de fusie met Naarden en Bussum in 2016.

Pas op voor valse enquêtes

MUIDEN - De gemeente waarschuwt voor enquêtes per telefoon door nepambtenaren. Enkele inwoners hebben de afgelopen dagen een telefoontje gehad van de nepambtenaren.

De enquêteurs stellen vragen over het huishouden en de leeftijd van de ondervraagden.

De gemeente benadrukt dat het momenteel zelf geen onderzoek doet en ook geen opdracht daartoe heeft gegeven. Daarom wordt aangeraden het gesprek meteen af te breken.

Speciale 'jas' voor heipaal tegen overlast

MUIDEN - Rijkswaterstaat heeft bij de bouw van het nieuwe aquaduct een van de heistellingen voorzien van een speciaal mobiel geluidsscherm om overlast te voorkomen.

Er moeten duizenden heipalen de grond in voor het project. Om overlast te voorkomen, is een van de heistellingen ingepakt in kokosmatten. Dat moet zeker 10 decibel schelen. Het heien is in Muiden goed hoorbaar.

Het mobiele geluidsscherm is uniek in Nederland, zo zegt Rijkswaterstaat. Meer over de bouw van het nieuwe aquaduct en de duizenden heipalen op pagina 11: '5300 heipalen voor aquaduct'.

3640

paaseieren worden er rondom het Muiderslot verstopt op 20 en 21 april

Van de lezers

Nel Mateman ergert zich aan de verloedering van voormalig kerkcentrum Hogewey. Foto: Christian Pfeiffer

Achtergracht
Sinds enige tijd is men druk op de Achtergracht. Dat dat enige overlast met zich meebrengt, is niet te vermijden, maar dat alle oversteekplaatsen afgesloten worden door geparkeerde auto's is hoogst vervelend. Bejaarden, moeders met kinderwagens en mensen met een rollator moeten soms halsbrekende toeren uithalen. Hopelijk kan de gemeente er wat aan doen om het op te lossen?
J.C. Griffioen

Voormalig Kerkcentrum
Bewoners en burgers worden geacht 'ogen en oren van de gemeente' te zijn. Daarom deze oproep: Ik loop vaak langs voormalig kerkcentrum Hogewey. In de tijd dat ik voorzitter was van het wijkoverleg is het kerkcentrum verkocht aan de heer Putter, die daar in eerste instantie een disco in wilde vestigen. Daartegen hebben we als wijkbewoners gedemonstreerd en we hebben ook een handtekeningenactie gehouden. Ik ben die handtekeningen persoonlijk aan de heer Putter gaan overhandigen, maar die verdwenen meteen de prullenbak in. Tot op vandaag gebeurt er niets en verloedert de zaak steeds meer. Er hebben mensen uit Polen gebivakkeerd (daar werden toiletten en douches voor aangelegd) en soms krijg je het gevoel dat er dingen gebeuren die niet helemaal door de beugel kunnen. Dat valt niet te bewijzen omdat er om het gebouw hoge hekken staan. Hierdoor kunnen we ook de rotzooi niet opruimen omdat het terrein van de heer Putter is. Het gebouw ziet er niet uit, het onkruid en de rommel eromheen overstijgen het trottoir, zodat de ouderen met een rollator en moeders met kinderwagens er amper door kunnen. In het bosje op de hoek voor het centrum ligt allerlei troep, er staat een winkelwagen van AH en het stinkt er behoorlijk. Als wij er als bewoners niet bijkunnen om de rotzooi op te ruimen, hoe gebeurt dat dan? Kan de heer Putter niet eens gemaand worden te zorgen dat wij in een nette omgeving wonen en niet in een buurt die alsmaar verder verloedert? Dat is volgens mij aan de gemeente, want de heer Putter reageert niet op mijn telefoontjes. Wat nu? Je zou bijna weer gaan demonstreren, maar dan op een manier waar de heer Putter - en ook de gemeente - niet omheen kan.
Nel Mateman

Chamber Music Festival
Graag wil ik enkele woorden wijden aan het Weesp Chamber Music Festival. Weesp heeft de eer gehad door het internationaal befaamde Navarra String Quartet te zijn verkozen tot basis voor een kamermuziekfestival van absoluut topniveau. Van vrijdag 28 tot en met zondag 30 maart was de Van Houtenkerk de sfeervolle plek waar het kwartet en diverse nationale en internationale gasten speelden voor een volle zaal. Vrijdag waren er twee concerten, waarvan één bij kaarslicht. Zaterdag kon men de geheimen van de viool leren kennen van een vioolbouwer uit Weesp. Daarna volgde een highteaconcert door het Cuijpers Ensemble van talentvolle strijkers tussen de 10 en 17 jaar oud. Ook de overige concerten waren onvergetelijk. De passie voor het samen muziek maken spatte van het podium af. Wat een prachtig festival, wat een rijkdom dat Weesp dit in haar schoot geworpen krijgt! Nu is het zaak er zuinig op te zijn. Het de aandacht te geven die het verdient. Vele mensen en hun sponsors hebben zich met hart en ziel ingezet om dit mogelijk te maken. En hun inzet is niet voor niks geweest; de kerk zat alle dagen bomvol met diverse gasten uit binnen- en buitenland. Dit is iets waar we als Weesp trots op moeten zijn, iets wat we moeten koesteren. Maar dat gaat niet vanzelf. Meer aandacht is nodig. Het zaadje is geplant, nu moeten we het samen koesteren en laten groeien.
Fenneke van Swigchum

Hebt u zich wel eens verdiept in uw voornaam? De Nederlandse Voornamen Databank van het Meertens Instituut geeft informatie over 500.000 verschillende officiële voornamen die in ons land voorkomen. Een dagblad constateerde onlangs in een artikel dat sommige voornamen langzaam aan het uitsterven zijn. Als voorbeeld werd de naam Maria genoemd. Een van de belangrijkste beslissingen die een echtpaar bij een geboorte moet nemen is de naam van het kind dat geboren gaat worden. Het kind krijgt een naam waar hij zijn hele leven mee moet doen, maar misschien is hij of zij er later helemaal niet content mee. Wel bestaat de mogelijkheid de officiële voornaam via de rechtbank te laten veranderen, maar daar moeten dan belangrijke redenen voor zijn. Vroeger kregen de kinderen meestal dezelfde voornaam als een familielid. Men spreekt dan van vernoemen. Het vernoemen gebeurt hier en daar (gelukkig) nog steeds. Maar vroeger was het algemeen gebruikelijk dit te doen. Weliswaar waren het gewoonteregels waar regelmatig van afgeweken werd, maar de 'gangbare' volgorde van vernoemen was in principe een vaststaand gegeven.
Eerste zoon:

Grootvader vaders kant
Tweede zoon:
Grootvader moeders kant
Derde zoon:
Oudste broer vader
Vierde zoon:
Oudste broer moeder
Vijfde zoon:
Tweede broer vader
Zesde zoon:
Tweede broer moeder
Eerste dochter:
Grootmoeder moeders kant
Tweede dochter:
Grootmoeder vaders kant

Derde dochter:
Oudste zus moeder

Vierde dochter:
Oudste zus vader
Vijfde dochter:
Tweede zus moeder
Zesde dochter:
Tweede zus vader

Als de moeder overleed in het kraambed werd het kind vaak naar haar vernoemd. Buitenechtelijke kinderen werden meestal naar de grootouders van moeders kant genoemd en soms naar de vader, bijvoorbeeld als een drukmiddel om hem het vaderschap te laten erkennen. Vroeger gaven mensen hun kind vaak meerdere namen, te weten doopnamen. Die drukten verbondenheid met een geloofsgemeenschap uit. Katholieken gebruikten hiervoor Latijnse doopnamen. Het is zeer leuk om te ontdekken wanneer jouw voornaam voor de eerste maal in jouw familie gebruikt werd. Mijn vader heette Maarten Cornelis Draijer. De naam Maarten of Meerten kwam reeds omstreeks 1550 in mijn familie voor, terwijl de naam Cornelis omstreeks 1650 voor de eerste maal voorkwam. Over de betekenis van de voornamen hebben wij niets besproken. Advies: Lees het 'Woordenboek van Voornamen' van Dr. J. van der Schaar.

Weerbericht

Licht wisselvallig, vrij koel
Het weer is in deze tweede aprilweek compleet omgeslagen. Een Atlantisch hogedrukgebied bepaalt het weer. De wind is gedraaid naar west tot noordwest waarmee polaire lucht wordt aangevoerd met frisse temperaturen. Een geheel ander weertype, maar dit zijn wel de normale temperaturen voor de eerste aprilhelft. Een front van een depressie zorgt vrijdag voor een bui.

Donderdag en vrijdag
Donderdag verloopt naar verwachting droog met zonnige perioden. Landinwaarts ontstaan stapelwolken. De middagtemperatuur wordt 14 à 15 graden. Er waait een matige westenwind. Vrijdag schijnt af en toe de zon, maar tijdelijk raakt het bewolkt en er vallen enkele buien. Het wordt maximaal 12 à 13 graden. De strakke noordwestenwind is matig tot vrij krachtig.

Het weekeinde
Zeer waarschijnlijk verloopt het weekeinde nagenoeg droog. Mogelijk dat er op zondag een lokaal buitje valt. Er schuiven wolkenvelden over. Nu en dan schijnt de zon. Met name aan zee klaart het soms breder op. De nachtelijke minima schommelen rond 3 à 4 graden, in de middag wordt het 12 à 13 graden. Er waait daarbij een matige west- tot noordwestenwind.

Weetje
Een 'droge maart is goud waard als het in april maar regenen wil', of anders gezegd 'een droge maart en een natte april is de boeren naar hun wil' luiden twee weerspreuken, waaruit blijkt dat regen in april voor de groei en bloei van de gewassen belangrijk is. Er is begin deze week vrij veel regen gevallen. Bovendien is de verdamping minder bij dit koelere weer.

Bewoners Mariahoeve mokken over parkeren

Gemeente vraagt medewerkers auto verderop neer te zetten

Gemeente vraagt medewerkers om buiten de wijk te parkeren, dit om overlast te voorkomen Foto: Christian Pfeiffer

door André Verheul

MUIDEN - Omwonenden van het gemeentehuis in Muiden klagen over een tekort aan parkeerplaatsen. Volgens de bewoners wordt het probleem veroorzaakt doordat de gemeente meer tijdelijke vergunningen afgeeft. De gemeente erkent de toename van de parkeerdruk en probeert de zaak op te lossen.

"Waar mijn auto nu staat? Op de stoep. Er is nergens anders plek", reageert de heer Mostert, een van de omwonenden. Hij wijst naar de gemeente. "Er werken op het gemeentehuis nu zoveel mensen van buitenaf, die parkeren allemaal hun auto in onze wijk. Ik heb ze op een dag geteld: van de 37 parkeerplaatsen waren er 27 bezet door auto's met een tijdelijke vergunning. Dat kun je zien achter de voorruit."

Heg weg voor acht extra parkeerplekken

Parkeren op de stoep is niet de oplossing, al was het maar omdat de politie er met enige regelmaat bekeuringen voor uitdeelt. Dat schoot veel bewoners in het verkeerde keelgat. 'Bewoners pesten', noemden ze dat. Dat de bewoners vervolgens wel af en toe een politieauto op de stoep geparkeerd zien staan (want ontheffing), werkt ook niet echt mee. Mostert zou willen dat de gemeente minder tijdelijke vergunningen afgeeft en werknemers en bezoekers dwingt om te parkeren op het parkeerterrein aan de Mariahoeveweg bij Fort H. "En dan dat kleine stukje lopen naar het gemeentehuis. Want zo kan het niet langer. Er moet echt iets gebeuren. Anders komt er nog een opstand."
De heer Mostert is niet de enige. De buurt verzamelde al in oktober ruim 50 handtekeningen om het pleidooi voor meer parkeerplaatsen kracht bij te zetten. Daarna bleef het lang stil. In februari meldde de gemeente zich weer via een mail aan een van de bewoners. Het bericht begint met excuses voor het uitblijven van de reactie op de handtekeningen.

Extra parkeervakken
Verder wordt er in het schrijven aangekondigd dat de gemeente extra parkeerplaatsen wil aanleggen in de wijk. De bewoners hebben daar in februari ook al een informatiebrief over ontvangen. Eerst zijn op de brede stoepen met witte verf parkeervakken getekend. Dat is echter niet genoeg om het parkeerprobleem op te lossen. Er is aan de zijkant van het gemeentehuis ruimte gevonden om nog acht parkeervakken bij te maken. Maar dan moet er een heg verdwijnen en daar hebben sommige bewoners bezwaar tegen omdat ze niet tegen geparkeerde auto's aan willen kijken.

De gemeente heeft intussen de andere suggestie opgepakt door een interne oproep te doen aan medewerkers om buiten de wijk te parkeren. "We hopen dat hiermee de parkeerdruk afneemt", legt de woordvoerster van de gemeente Muiden uit. Ze wijst erop dat er overdag vaak wel voldoende parkeerplek vrij is in de wijk. "Dat maakt het zo lastig inschatten. Tot enkele maanden geleden was er geen probleem. Maar nu zien wij ook een duidelijke toename van de parkeerdruk. Dat heeft inderdaad te maken met het feit dat de gemeente nu meer medewerkers van buitenaf heeft. We moeten kijken hoe het nu gaat. Hoe dan ook willen we een goede buur zijn." Tot slot blijkt er nog een complicerende factor te zijn: voetballende jeugd. Om die ook tevreden te houden, roept de gemeente de bewoners op om in het weekend het parkeerpleintje bij de muur van het gemeentehuis vrij te houden.

Voorbereidingen voor Vlaggetjesdag in volle gang

Vlaggetjesdag in 2013. Foto: Yannick uit den Boogaard

MUIDEN - Tweede paasdag is het weer zover, dan presenteert de Muider vloot zichzelf op Vlaggetjesdag, de start van het vaarseizoen.

Alle schepen liggen mooi opgetuigd in de haven en iedereen mag aan boord rond komen kijken.
Er is die dag nog meer te doen in en rond de haven. Livemuziek, een kleine markt met nautische spullen en een palingroker. Er is ook een boekenmarkt in de kerk aan de Herengracht.

De voorbereidingen voor het evenement zijn in volle gang. Vlaggetjesdag is op maandag 21 april van 11.00 tot 17.00 uur.

Bussum: polder moet bij Muiden blijven

MUIDEN - De Bloemendalerpolder hoort deels gewoon bij de nieuwe gemeente Muiden-Naarden-Bussum. De polder aan Weesp geven is onzin. Zo zegt de gemeente Bussum in een schrijven aan de provincie Noord-Holland.

Bussum moet op 1 januari fuseren met Naarden en Muiden. Weesp blijft zelfstandig. Als compensatie wil de provincie de Bloemendalerpolder aan Weesp geven. Dit om de nieuwbouwwijk die daar gebouwd gaat worden, onder één gemeente te laten vallen.

Bussum is het er niet mee eens. De gemeente vindt dat er niet voldoende draagvlak voor de grenscorrectie is. Daarmee zou de hele fusie wel eens in gevaar kunnen komen.

Ook zou Weesp door de nieuwe wijk bestuurskrachtig sterker worden door meer inwoners. Een voordeel dat ook voor de gemeente Muiden-Naarden-Bussum moet gelden, zo schrijft de gemeente verder.

Als er dan toch een grenscorrectie in de Bloemendalerpolder moet plaatsvinden dan is het idee van de gemeente Weesp om het Pippi-Langkoushuis in Muiden te laten voor de hand liggend, aldus Bussum.

Muiden is ook tegen de grenscorrectie in de Bloemendalerpolder.

15 jaar Meiden van de Kade

MUIDEN - Het Muidense vrouwenkoor Meiden van de Kade bestaat dit jaar 15 jaar.

Zij vieren dit met een ThuishavenConcert in Stadscafé Gieling. Samen met en onder leiding van dirigent Vincent de Lange en accordeonisten zingen zij oude en nieuwe nummers. De Meiden van de Kade zingen sinds augustus 1999. Nummers over de wrede zee, het zware zeemansleven, verre havens en heimwee. Het concert is donderdag 24 april, aanvang 20.00 uur in Gieling. Entree € 5,-. Zie voor reservering www.demeidenvandekade.nl.

Open dag Thuiszorg

MUIDERBERG - Het nieuwe kantoor van de thuiszorg Muiden-Muiderberg is vrijdag te bezoeken.

Er wordt een open dag gehouden. Het kantoor ligt aan de G.A. Heinzelaan 6/6. De open dag is van 16.00 tot 19.00 uur.

Spiering bikkelt tijdens Vechten op de Vecht

Foto: Yannick uit den Boogaard

Daar gaan ze, met volle kracht onder de brug door in Weesp, de Dames 1 van sloeproeiteam de Spiering. In Weesp was dit weekend Vechten op de Vecht, de traditionele start van het roeisloepenseizoen. 108 teams streden op de Vecht om de prijzen. De teams moesten 11,1 kilometer roeien over de rivier. De dames op de foto roeiden in de 'Gebroeders van Amerongen', een van de sloepen van de Spiering. Vooral de Dames 3 van de Spiering deden het erg goed, zij werden derde in de Speedcup. Zij deden er 1:11 uur over.

Actievoerders vragen om stop aanleg hockeyveld

Raad van State doet snel uitspraak

Het veldje bij het bos. Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

MUIDERBERG - De strijd om de aanleg van een tweede hockeyveld naast het Kocherbos duurt voort. Vorige week stonden actievoerders en de gemeente Muiden bij de Raad van State.

De actiegroepen Groen Muiderberg en Hart voor Muiderberg vroegen daar om een voorlopige voorziening. In het kort: een stop op de ontwikkelingen rondom de aanleg van het hockeyveld zoals is voorzien in het bestemmingsplan dat onlangs door de gemeenteraad is vastgesteld. Met dat bestemmingsplan wordt groen licht gegeven voor de aanleg.

Tweede hockeyveld in Muiderberg al jaren inzet van strijd

De actiegroepen zijn pertinent tegen een veld op die plek en willen dat alle voorbereidingen per direct worden gestaakt zolang er nog geen duidelijkheid is over de langdurige procedure die wordt gevoerd om het bestemmingsplan ongedaan te maken. Dat is een voorlopige voorziening.

De gemeente Muiden bestrijdt dat en wil gewoon doorgaan met de voorbereidingen en stelt dat een voorlopige voorziening alleen kan worden afgegeven als er op korte termijn onherstelbare schade aan het gebied zou kunnen worden toegebracht, zonder dat de rechter al een besluit heeft genomen in de bodemprocedure tegen het bestemmingsplan. Spoed zit er echter niet achter, zo stelt de gemeente. Want, zo schrijven zij in een persbericht, er is er nog helemaal geen overeenstemming met de huidige pachter van de gronden. De aanleg van de velden kan daardoor niet op korte termijn van start gaan. Tenminste niet voordat er een uitspraak is in de bodemprocedure.

Actievoerders betichten gemeente van doorgestoken kaart

De actievoerders lijken daarmee nul op het rekest te krijgen op hun vraag voor een voorlopige voorziening. Doorgestoken kaart, zo zeggen zij op hun beurt: de gemeente heeft het op een dealtje met de pachter gegooid en doet nu bij de rechtbank alsof de pachter niet wil meewerken, maar in feite is er wel een akkoord. Als dan straks de voorlopige voorziening wordt afgewezen kan de deal worden gesloten en snel worden gestart met het werk. Of de Raad van State ook met deze redenering meegaat, moet over enkele weken blijken. Er wordt snel een uitspraak verwacht.

Er wordt al jaren gestreden tegen het nieuwe hockeyveld naast het Kocherbos. Lang is de plek een van de locaties geweest waar een veld zou kunnen komen, maar eind vorig jaar wees de gemeenteraad de plek definitief aan. De hockeyclub kampt al jaren met ernstig ruimtegebrek.
Tegenstanders vinden de plek niet goed. Zij vrezen dat het aangezicht van Muiderberg, en de natuur daar, wordt verpest.

Rita Kop- van der Zee

Beroep: zelfstandige, kaasboerin
Muider sinds: 1964
Leeftijd:58 jaar

Foto: Christian Pfeiffer

Rita's kaas?
"Al 58 jaar het lekkerste stukje kaas in Muiden en Muiderberg."

Blokje of plakje kaas?
"Blokje, stiekem lekker snoepen uit de koelkast of bij een lekker glaasje wijn."

Jonge of oude kaas?
"
Alle kazen van jong tot brokkeloud, ik vind ze allemaal even lekker."

Op naar de 25 jaar?
"
Graag, zolang de gezondheid het toelaat."

Boek lezen of tv-kijken?
"
Boek lezen, breien, borduren, fröbelen etc."

Waar wordt u gelukkig van?
"
Kinderen, kleinkinderen en natuurlijk een lekker stukje kaas."

Met wie zou u eens een goed gesprek willen?
"
Met de minister-president."

Favoriete plek in Muiden?
"
De dijk met uitzicht op het eiland Pampus, kan ik heerlijk van genieten."

Welk lokaal nieuws houdt u bezig?
"De veranderingen in en om Muiden en Muiderberg."

Als je een dagje burgemeester van Muiden was, dan...
"...zou ik alle vrijwilligers en mantelzorgers een extra schouderklopje geven."

Verder nog iets leuks?
"Mijn droom was altijd al zelfstandig iets te beginnen. Als ik vroeger bij ome Jan kaas kwam halen vond ik het altijd al erg gezellig. Toen hij aangaf te willen gaan stoppen, ben ik er direct ingesprongen en doe het nu (na 12½ jaar) nog steeds met veel plezier."

Pampus volgende week open

MUIDEN - Forteiland Pampus gaat volgende week zaterdag weer open voor bezoek. Er kunnen straks online kaarten worden gekocht.

Pampus blijft dit jaar ook langer open dan gebruikelijk. Het eiland is tot 16 november te bezoeken. Nieuw is dat dit jaar kaarten online kunnen worden besteld. Volgens het forteiland staan er dit seizoen weer bijzondere activiteiten op de agenda.

Het was een roerige winter voor Pampus. Eind vorig jaar werd besloten de fortwachters te ontslaan. Dat leidde tot een rel. Nadat aanvankelijk de fortwachters weigerden te vertrekken, is er nu overeenstemming over de kwestie.

De fortwachters, Kris en Maartje, verlaten volgende maand het eiland. Zij gaan op het vasteland wonen. Pampus wordt straks door een wisselende bezetting bewoond.

Bijeenkomst voor schippers

MUIDEN - De provincie Noord-Holland houdt volgende week dinsdag in de Kazerne een informatieavond over de bouw van de Spieringbrug en het aquaduct. De avond is voor schippers.

Op de avond worden de gevolgen van de bouw voor de beroeps- en recreatievaart over de Vecht besproken. De avond is georganiseerd in samenwerking met Rijkswaterstaat en SAAone.

De informatiebijeenkomst begint om 19.20 uur.

Kenteken gestolen

MUIDERBERG - Van een grijze Volkswagen Fox zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag de kentekenplaten gestolen.

Volgens de politie stond de auto geparkeerd aan de Scharing en zijn de platen tussen vrijdagavond 18.00 en zaterdag 12.00 uur verdwenen.

De vermiste kentekenplaten luiden 15-TB-SL.

Gemeente dicht

MUIDEN - Het gemeentehuis is op Goede Vrijdag 18 april en tweede paasdag 21 april dicht.

Voor dringende zaken kan de politie worden gebeld, zo zegt gemeente.

'Staat er ineens een auto in je woonkamer'

Foto: Bob Awick

Op de Churchillstraat in Naarden is in de nacht van maandag op dinsdag een dronken automobilist met hoge snelheid een huis ingereden. Daarbij raakte niemand gewond, maar de schrik bij de bewoners was groot. Op het moment van de klap zaten twee bewoonsters beneden op de bank. "Het is wonderwel goed gegaan', vertelt bewoner Philip Dijs. "Alle puin en glas is langs ze heengegaan." Dijs zelf lag al in bed. "Onwerkelijk. Kom je beneden, staat er ineens een auto in je woonkamer. Met de lichten nog aan." De bestuurder rende na de botsing weg, maar werd aangehouden. Volgens de politie had de man gedronken.

Expositie is voorbij: 'Het waren er echt 200'

Muizenfort wil meer van dit soort exposities

Expositie goed bezocht. Foto: Matthijs Wink

MUIDEN - Het zit er weer op: afgelopen zondag was de laatste dag dat de foto-expositie '200 connections|stories|portraits' te zien was in het Muizenfort.

JoJo Keller liet namens de fotografen weten met enorm veel plezier terug te kijken op de expositie. "Het was een enorm succes, er is echt iets gebeurd in Muiden afgelopen week. Zoveel mensen, zoveel mooie verhalen, zoveel gezichten, zoveel complimenten", aldus Keller. Zij bedankte het Muider Muizenfort Museum voor de prettige samenwerking.
Het Muider Muizenfort Museum (MMM) heeft, gesteund door vele instanties, de afgelopen jaren een toekomstvisie voor het Muizenfort ontwikkeld met als doelstellingen onder meer het Muizenfort gratis toegankelijk maken voor alle Muiders, Muiden op de kaart te zetten, een professionalisering van het museum en presentaties over de historie van Muiden.

Deze doelstellingen zijn uitgewerkt in een plan dat uitgaat van een kostendekkende exploitatie en een intensieve samenwerking met onder meer de Historische Kring Stad Muiden, de lokale middenstand en andere vestingwerken in de regio. Zodra er een nieuw college is, hervat het MMM het overleg met de gemeente om spoedig haar plannen te kunnen realiseren.
Het houden van wisselende exposities is tevens onderdeel van de MMM-plannen. Guus Kroon van het MMM-bestuur keek dan ook met veel plezier terug op de expositie: "Het is een groot succes geworden en wij zijn heel blij met deze samenwerking. De voorbereiding heeft heel veel moeite gekost, ook voor ons, maar het resultaat is mooier geworden dan we hadden durven hopen", aldus Kroon. Inmiddels heeft het MMM meerdere verzoeken gekregen voor exposities in het museum. Voor degenen die het toch gemist hebben: op www.facebook.com/200CSP zijn binnenkort alle beelden te zien.

Vechtstede Theater komt met nieuwe voorstelling

WEESP - Het Vechtstede Theater voert volgende week 'Hotel der Krankzinnigen' op. In de sporthal, want die is nu eenmaal makkelijk om te toveren tot een theater met alle benodigde faciliteiten. Remy van Tilburg heeft een hoofdrol.

Hotel der Krankzinnigen, dat klinkt nogal sinister?
"Misschien, maar de voorstelling is helemaal niet eng. Het is juist heel erg grappig en er is zang en dans. Mensen kunnen dus prima met het hele gezin komen kijken - en dat hoeft echt niet alleen omdat er een bekende meespeelt. Alle Weespers zijn welkom."

Licht eens een tipje van de sluier op?
"Ik speel een student die van zijn rijke oom een ton heeft geleend voor zijn medicijnenstudie. Dat geld heb ik echter verbrast. Van studeren is weinig gekomen. En dan laat mijn oom weten dat-ie langskomt om te kijken of mijn studie vordert..."

Dat brengt jou in de problemen?
"Ja, er zit niks anders op dan mijn oom om de tuin te leiden. Hoe ik dat aanpak, moet het publiek zelf maar komen bekijken."

Doe je al langer mee met het Vechtstede Theater?
"Als sinds ik op het Vechtstede zit. Ik zit nu in 3 vwo en doe dus voor de derde keer mee. En weer vind ik het geweldig! Ik zit nu ook op theaterles bij Zone 1380. Ik hoop dat het me lukt om van theater mijn beroep te maken."

Is het goed te combineren met school?
"Ja, maar vooral omdat ik het zo leuk vind. Ik offer hier met liefde vrije uren voor op."

De uitvoeringsdata zijn: maandag 14 april (try-out met publiek), dinsdag 15 april (première), woensdag 16 april en donderdag 17 april. Aanvang steeds om 20.00 uur. Kaarten (€ 5,- / € 7,50) zijn te koop bij de BoekenArk en bij de Mediatheek van het Vechtstede College.

Vernieuwd Kruidvat donderdag open

Foto: Marieke van Veen

WEESP - Het Kruidvat aan de Nieuwstraat wordt compleet verbouwd en gaat donderdag 10 april weer open. Volgens de winkelketen is vooral de logica van de winkel aangepakt.

"Nu worden producten zo gepresenteerd dat klanten intuïtief vinden wat zij zoeken. De logica van de klant is bij de nieuwe presentatie het uitgangspunt. Naast de haarstylingproducten en shampoos staan nu bijvoorbeeld ook de föhns gepresenteerd", aldus het Kruidvat.

Winkelmanager Cynthia Bruseker is erg trots op haar vernieuwde winkel.

Wieldoppen gestolen

WEESP - Van twee Fords zijn de afgelopen week wieldoppen gestolen. De auto's stonden geparkeerd aan de Achtergracht en de Achterherengracht.

Volgens de politie zijn de wieldoppen meegenomen in de nacht van donderdag op vrijdag. Aan de Achtergracht van een Ford Fiesta, aan de Achterherengracht van een Ford Focus. Allebei de auto's waren blauw van kleur. De politie denkt dat de diefstallen verband houden met elkaar.

Inbraak Blokland

WEESP - In een huis aan het Blokland in Aetsveld is vrijdag ingebroken. De politie zoekt meer informatie.

De dieven kwamen tussen 08.00 en 18.00 uur binnen via een raam aan de achterkant. Eerst was geprobeerd de achterdeur te forceren, maar dat lukte niet.

De politie heeft al een buurtonderzoek gehouden, maar hoopt dat andere mensen die iets gezien of gehoord hebben zich melden op 0900-8844.

Zevering erelid van golfclub

WEESP - Rie Zevering is afgelopen weekend door Golfvereniging Weesp benoemd tot erelid. De Weespse is al ruim 12 jaar secretaris van de vereniging.

"Rie is een belangrijke steunpilaar in ons bestuur: toegewijd, punctueel en daadkrachtig", verklaart voorzitter Ben Lüken. De vereniging hoopt nog jaren van haar inzet te mogen profiteren. De Weespse was overdonderd.

Van Unnik op kieslijst Europees Parlement

WEESP - Gerton van Unnik staat vijfde op de kieslijst van Artikel 50 voor de Europese Verkiezingen. 22 mei zijn er verkiezingen.

De kandidaten zijn donderdag gepresenteerd. Van Unnik was bij de gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker van Artikel 50 in Weesp. Die partij haalde een zetel en Van Unnik zit nu in raad. Hij gaat er niet van uit dat hij wordt gekozen. Gebeurt dat wel, dan maakt hij de overstap naar het Europees Parlement.

Kinderen openen fortentijd

WEESP - Het fortenseizoen in Weesp wordt dit jaar geopend met een kindermiddag.

Kinderen vanaf 6 jaar kunnen hun eigen theaterstuk 'Het geheim van het Torenfort' maken en opvoeren. Onder begeleiding van professionals werken de kinderen van 14.00 tot 17.00 uur aan het scenario en dans, muziek en decor. Aan het eind van de middag wordt het stuk opgevoerd. Aanmelden via nismissen@mail.com. Deelname kost € 10,-.

5300 heipalen voor aquaduct

Dat was de afgelopen weken te horen ook

Om geluidsoverlast te voorkomen, zet de aannemer een uniek mobiel geluidsscherm in. Foto: Rijkswaterstaat

door Christian Pfeiffer

WEESP - Met de oostenwind van de afgelopen week was het goed hoorbaar: het heien van duizenden palen voor het nieuwe aquaduct van de snelweg A1.

Het gaat goed met het werk in de Bloemendalerpolder. Ruim tien procent is al gedaan, zo meldt opdrachtgever Rijkswaterstaat. Een slordige 2400 mensen werken op dit moment aan het hele project, dat zich uitstrekt van Almere tot Schiphol. Het zwaartepunt ligt echter bij de afslag Weesp.

Nieuwe Spieringbrug moet over een jaar al af zijn

Wie het werk aan de nieuwe snelweg niet regelmatig volgt, schrikt van de enorme metamorfose die de noordkant van de Bloemendalerpolder de laatste maanden heeft ondergaan. Nog maar enkele maanden geleden werden de oude boerderijen aan de Rijksweg in Muiden gesloopt.
Anderhalve week geleden werd het einde van de Korte Muiderweg bij de oprit naar de A1 verlegd. Wie daar nu met de auto komt, stijgt enkele meters en komt op een nieuwe rotonde uit die in één weekend is aangelegd.

Vanaf die verhoogde weg is er een prachtig zicht op de bouwplaats van het nieuwe aquaduct onder de Vecht door. Twaalf rijstroken van de nieuwe, verlegde A1 zakken hier straks onder de rivier. De weg wordt niet alleen veel breder, ook wordt daarmee de huidige snelwegbrug bij Muiden overbodig. Het is nu nog altijd een vreemde gewaarwording om midden op de snelweg op een openstaande brug te wachten.

Heien
Voor het nieuwe aquaduct moeten er aan beide oevers van de Vecht 5300 heipalen worden geslagen. Dat was te horen. Om de geluidsoverlast zoveel mogelijk te voorkomen is er onlangs een mobiel geluidsscherm in gebruik genomen. Een soort jasje rondom de heistellingen. Een jasje van kokosmatten van 16 meter hoog, 12 meter en breed en 10 ton zwaar. Uniek in Nederland.

Tankstations
Eigenlijk is alles wel uniek wat er op dit moment langs de snelweg gebeurt. Rijkswaterstaat gaat binnenkort beginnen met het opspuiten van de zandvlakte voor het nieuwe tankstation Honswijck (het tankstation van verkeer van Amsterdam naar Naarden).
Dat tankstation verplaatst met de nieuwe snelweg mee, enkele tientallen meters naar Weesp toe. Aan de andere kant, richting Amsterdam, bij het Amsterdam-Rijnkanaal, zijn werklieden begonnen met de voorbereidingen van een nieuwe brug. Die komt naast de huidige snelwegbrug te liggen en vormt de verbinding tussen de A9 en A1.

Nieuwe A1

Al het werk is voor de nieuwe snelweg A1, met twaalf banen straks de breedste snelweg van Nederland. Het aquaduct is zelfs de breedste van Europa. De weg komt een stukje meer naar Weesp te liggen. De huidige snelweg wordt uiteindelijk groen. Het werk gaat nog zeker zes jaar duren. Als alles zo voorspoedig blijft verlopen, dan is de weg in 2020 af.

Bloemendalerpolder
In de Bloemendalerpolder zelf wordt hard gewerkt aan het verplaatsen van de hoogspanningsmasten die in de weg staan. De weilanden worden sinds enige tijd ondergespoten met een mengsel van water en zand. Het mengsel wordt vanaf het IJmeer aangevoerd met speciale buizen en vormt het fundament van de nieuwe snelweg die er komt te liggen.
Zover is het overigens nog lang niet: het zand moet nadat het is opgespoten nog een paar jaar goed inklinken voordat er geasfalteerd kan gaan worden.

Spieringbrug
Als we weer naar de Vecht kijken, dan zien we dat tussen de bouwplaats van het nieuwe aquaduct en Muiden langzaamaan de taluds zichtbaar beginnen te worden van de nieuwe brug voor het lokale verkeer die daar komt te liggen.

Die nieuwe Spieringbrug is straks als eerste af, volgens planning kan die ergens in de lente van volgend jaar al in gebruik worden genomen. Lokaal verkeer hoeft dan niet meer door de binnenstad van Muiden.

Weesp Sportief moet 45-plusser van de bank krijgen

Laagdrempelige proefabonnementen voor beginnende en herstartende sporters

Run to The Start bereidt voor op hardloopevenementen. Foto: André Verheul

door Marieke van Veen

WEESP - Voor mensen die al tijden niet meer gesport hebben of eigenlijk nooit sportief zijn geweest, wordt het met het klimmen der jaren steeds moeilijker om wel in beweging te komen. Bang om voor schut te staan, stap je als 45-plusser niet snel als tennismaagd de baan op. Nu wel, hopen vijf Weesper sportclubs en All Sports Academy. Zij lanceren namelijk 'Wees(p) Sportief'.

Wees(p) Sportief is een sportproject dat wordt ondersteund door overheidssubsidies. De kar wordt getrokken door Mariska van Vliet van All Sports Academy. Samen met een aantal sportclubs heeft zij proefabonnementen opgesteld die de 45-plussers in Weesp voor de buis vandaan moeten krijgen.

'De anderen hebben ook geen conditie, niemand staat dus voor schut'

Het zijn FC Weesp, de Weesper Tennis Club, Jeanette's Sport & Fun en FysioTrainingscentrum Weesp die de handen ineenslaan. Weespers van 45 jaar en ouder kunnen kiezen uit de volgende sportactiviteiten: 7x7 voetbal, ClubFit tennis, een wandeltraining, Run to The Start voor de beginnende evenementenloper en Start to Run voor de individuele loper.

De proefpakketten kosten tussen de 15 en 30 euro en zijn behalve dat de kosten bijzonder laag zijn, niet met elkaar te vergelijken. Zo spelen de deelnemers van het voetbalabonnement een half seizoen lang in wisselende teams een onderlinge competitie. En het tennispakket bestaat uit vijf privélessen met afsluitend een hapje en een drankje en eens per week vrij spelen. Voor alle sportactiviteiten geldt dat er meerdere dagen en tijdstippen beschikbaar zijn.

"Maar wat vooral ideaal is voor beginnende en herstartende sporters is dat ze niet bang hoeven te zijn voor koudwatervrees", vertelt Mariska van Vliet van All Sports Academy. "De andere deelnemers hebben ook niet zo'n denderende conditie of kennen de sport ook nog niet zo goed. Je bouwt het samen op en wordt samen beter, niemand staat voor schut."

Als het abonnement ten einde is, is het aan de deelnemers en de clubs zelf hoe zij de samenwerking voortzetten. "Dat hangt ook erg van de behoefte van de deelnemers af. Neem de wandelgroep. Misschien wil deze groep wel op dezelfde dag blijven wandelen. En wie tennis heeft geprobeerd, gaat misschien een volledig lidmaatschap aan. Deze pakketten zijn een voorzetje. De clubs zullen zelf hun best moeten doen deze potentiële leden binnenboord te trekken."

De proefabonnemnten zijn te vinden op weespsportief.nl. Op de site kunnen belangstellenden ook een inschrijfformulier invullen.

Voor de bingo was helaas geen tijd

Máxima en Silvia tonen zich erg onder de indruk van De Hogeweyk

Máxima en Silvia waarderen de hartelijke ontvangst met hier en daar een hand en een enkel kort gesprekje. Foto: André Verheul

door André Verheul

WEESP - Koningin Máxima en koningin Silvia toonden zich erg onder de indruk van de manier waarop dementerende ouderen in De Hogeweyk in Weesp kunnen wonen. Ze raakten geïnspireerd door het bezoek dat ze vrijdag aan deze zorginstelling van Vivium brachten.

Zo is via de hofdames overgebracht, want zo gaat dat. Koningin Silvia is door persoonlijke omstandigheden erg betrokken bij dit onderwerp. Vandaar dus dat Máxima en Silvia hun echtgenoten Willem-Alexander en Gustav tijdens het staatsbezoek achterlieten bij een seminar over innovatie van de Zweedse Kamer van Koophandel in Amsterdam en in de auto naar Weesp stapten. In De Hogeweyk wonen 152 mensen met dementie in een speciaal voor hen gebouwd wijkje met 23 woningen en bijbehorende voorzieningen zoals een café, een kapperszaak en een theater. Kenmerkend is de mix van bewoners en niet-bewoners in deze wijk. Deze manier van opvang is veel geroemd en trekt internationale belangstelling. Niet alleen van vorsten (in 2003 bracht Beatrix ook al eens een bezoek), maar ook bijvoorbeeld van CNN. De Amerikaanse nieuwszender maakte een serie over De Hogeweyk onder de titel 'Untold Stories: Dementia Village'. CNN's medisch verslaggever Sanjay Gupta had over zijn bezoek aan De Hogeweyk bewonderend gezegd dat hij nog nooit in zijn leven zoiets gezien had.

'Sommigen hadden wat hulp nodig, ze leven nog in de tijd van Beatrix'

"Wij laten graag zien hoe we werken en hopen anderen daarmee te inspireren", zegt Sanne de Graaf van De Hogeweyk. Hoewel er voor wat extra levendigheid in de wijk was gezorgd door familie, vrijwilligers en schoolkinderen te vragen juist deze middag langs te komen, was het voor en na het koninklijk bezoek een alledaagse dag in De Hogeweyk. Meneer Spel was er bijvoorbeeld ook. Zijn vrouw woont in De Hogeweyk en elke dag maken ze samen een tochtje op de duofiets. Het ritje werd spontaan onderbroken door de koninklijke visite.

Het bezoek duurde één uur en twintig minuten. Na de aankomst is er in het café van De Hogeweyk ongeveer een kwartier gesproken over het onderwerp dementie. De overige tijd werd gebruikt voor een rondleiding langs de verschillende woongroepen. De koninginnen spraken met bewoners en bezichtigden woningen. Enkele bewoners hadden wel zin in een potje bingo, maar daar was helaas geen tijd voor. De Graaf: "Beide koninginnen waren oprecht geïnteresseerd, dat zag je aan de aandacht die ze schonken aan de bewoners, de medewerkers en de familie. Je kunt je voorstellen dat er veel spontane momenten bij zijn geweest. De bewoners reageerden heel verrast en blij. Soms hadden ze een beetje hulp nodig, bijvoorbeeld om uit te leggen dat dat koningin Máxima was. Veel mensen leven nog in de tijd van Beatrix. Iedereen was hoe dan ook heel blij met deze aandacht."

Rond tien over half vijf vertrok de koninklijke delegatie weer. De koninginnen werden gereden in een donkerblauwe verlengde Volvo (uit Zweden), begeleid door motoragenten en gevolgd door een bus met gasten en enkele auto's met beveiligers en ander gevolg. Van Weesp zelf hebben ze niet de mooiste kant gezien: bij het verlaten van De Hogeweyk keken de vorstinnen uit over de kale vlakte van het Papeveld en via de dringend op te knappen Hogeweyselaan hobbelden ze het bedrijventerrein af.

Lars Boom schreef scenario 'Toen was geluk heel gewoon'

'Toen was geluk heel gewoon', de film.

WEESP - Jaap wordt voor het gerecht gesleept, Nel is verliefd op de yogaleraar en meneer Harmsen komt uit de kast. Weesper Lars Boom heeft zich uitgeleefd op het scenario van de film 'Toen was geluk heel gewoon'.

De film met onder anderen Gerard Cox, Joke Bruijs en Sjoerd Pleijsier gaat deze week in première. Het verhaal begint waar de TV-serie ophield: in 1974. Lars Boom: "Het jaar van de verloren WK-finale tegen Duitsland. Dat paste bij een ander beeld dat ik in mijn hoofd had: een TV-toestel dat uit het raam gegooid wordt en dan bijvoorbeeld op een hondje terechtkomt. Daar begint het verhaal dan ook mee."

Oranje Fonds helpt de Vrouwen van Weesp

WEESP - Stichting Vrouwen van Weesp heeft van het Oranje Fonds 3400 euro gekregen voor de aankleding van de nieuwe verenigingsruimte in Gebouw Papelaan 99.

De Weesper organisatie gaat de subsidie gebruiken om een ontmoetingscentrum in te richten.

Vrouwen van alle nationaliteiten kunnen hier terecht voor uiteenlopende activiteiten: van taallessen en informatieavonden tot ontmoetingsbijeenkomsten en advies.

De stichting heeft sinds eind vorig jaar een eigen ruimte in Papelaan 99. De huur hiervan slokt de jaarlijkse inkomsten op, waardoor Vrouwen van Weesp voor de inrichting van het gebouw en het ontplooien van activiteiten op andere manieren aan geld moet zien te komen.

Artikel 50: Gemeente moet Wispe schenken

WEESP - Als het aan de nieuwe partij Artikel 50 ligt, schenkt de gemeente Weesp bij gelegenheden in het stadhuis alleen nog maar het Weesper Wispe-bier.

De partij gaat dit donderdag in de gemeenteraad voorstellen. Volgens lijsttrekker Gerton van Unnik wordt er nu op het stadhuis "lauw anoniem bier geschonken".

"Citymarketing begint bij jezelf en Weesp heeft met Wispe het uitgelezen instrument om hier een voorbeeldrol in te vervullen", aldus Van Unnik.

De gemeenteraad beslist donderdagavond.

Berisping parkeren invalidenplek

WEESP - Eén boete en een waarschuwing. Agenten hebben afgelopen twee keer moeten ingrijpen bij foutparkeerders op een invalidenplek aan de Nieuwstraat.

Een automobilist kwam er zaterdagochtend met een waarschuwing vanaf. Een andere automobilist had vrijdagavond pech: hij kreeg een boete.

Een bekeuring voor het parkeren op een invalidenparkeerplaats is niet mals. Maar liefst 370 euro wordt er door het CJIB in rekening gebracht.

Oprechte betrokkenheid

De koninginnen waarderen de enthousiaste begroeting van de Weespers bij De Hogeweyk. Foto's: Christian Pfeiffer, Paul Tollenaar, André Verheul

WEESP - "Tijdens dit bezoek voelde ik de oprechte aandacht en betrokkenheid van beide Koninginnen", blikt Eloy van Hal terug.

Hij was namens de Vivium Zorggroep de gastheer bij het bezoek van de koninginnen Máxima en Silvia, afgelopen vrijdag aan De Hogeweyk in Weesp. "Ik heb het idee dat ik ze een goede indruk heb kunnen geven van hoe onze bewoners prettig wonen in De Hogeweyk." Dementie is een onderwerp waar koningin Silvia erg mee begaan is. Opvallend was haar openheid over haar persoonlijke ervaring in de zorg voor haar moeder.

Koningin Máxima ontmoet bewoners van De Hogeweyk, elf jaar na het bezoek van Beatrix aan het verpleeghuis. Foto: Paul Tolenaar
Koningin Silvia sprak ook over de verzorging van haar moeder. Foto: Paul Tolenaar
Oprechte betrokkenheid. Foto: Paul Tolenaar
Zweedse Weespses voor de Zweedse TV. Foto: André Verheul
Bij zo'n bezoek komt nog een hoop kijken. Foto: Christian Pfeiffer
Nog een laatste foto door de autoruit. Foto: Christian Pfeiffer

Punt FC Weesp op karakter

Zaterdagelftalnadert play-offs

FC Weesp vecht voor een punt. Foto: Yannick uit den Boogaard

WEESP - Met hard knokken heeft FC Weesp zondag een punt overgehouden aan het duel met DVC Buiksloot. De Weespers kwamen voor rust op een forse achterstand te staan, maar kwamen toch tot 2-2 tegen de Amsterdammers.

FC Weesp en de Amsterdammers waren al voor rust erg aan elkaar gewaagd. FC Weesp speelde goed, maar werd al snel twee keer verrast door de tegenstander. Zonder echt door te drukken kwamen de Amsterdammers op een 0-2 voorsprong. FC Weesp kon nog voor rust wat terugdoen toen Marcin Kmiciek een tegentreffer kon produceren. Na rust was het spelbeeld geen moment anders. De twee teams waren aan elkaar gewaagd. FC Weesp kon op het allerlaatste moment nog tot een gelijkspel komen toen de net op het veld verschenen debutant Milan Geertsma de 2-2 kon maken.

Play-offs naderen voor zaterdag
De kans wordt met de week groter dat de zaterdag van FC Weesp over enkele weken mee moet gaan doen met de play-offs voor klassebehoud. Afgelopen weekend werden er wederom punten verloren door de Weespers: het Almeerse Waterwijk kon FC Weesp op 1-1 houden.

Punt op karakter. Foto: Yannick uit den Boogaard

FC Weesp was voor rust de betere ploeg en kon al snel een voorsprong pakken door een doelpunt van Alexander Fransen. De Weespers vergaten daarna de Almeerders echter goed vast te zetten, waardoor de tegenstander te veel aan voetballen toe kwam. Voor rust bleef de schade nog beperkt. Na rust konden de Almeerders toch een tegentreffer produceren. FC Weesp probeerde de schade nog te herstellen, maar faalde. Aan de andere kant had FC Weesp het aan de goed spelende doelman te danken dat de schade verder beperkt bleef; de Almeerders kregen genoeg kansen.

Punt voetbalsters
Vooral omdat de ploeg erg gehavend was hebben de voetbalsters van FC Weesp 'slechts' een punt overgehouden aan het duel met Hooglanderveen: 3-3. FC Weesp had maar elf speelsters en moest daardoor hard werken. Met het punt was de ploeg tevreden.

Oberon trekt nog net aan langste end

WEESP - Een zware klus, maar toch hebben de volleybalsters van Oberon vlak voor het weekend gewonnen van Atalante. De Weespers wonnen na een extra set met 2-3.

Oberon startte erg sterk en zette meteen de toon tegen de eveneens sterk spelende tegenstander. De Weespers kwamen knap op voorsprong en konden door 17-25 en 20-25 meteen een voorschot nemen op de zege. Toch kwam Atalante goed terug en stuitten de Weespers op problemen. Met 25-22 en 25-23 had Atalante opeens weer alle kans om de zege te pakken. Het bleek echter de laatste adem van de tegenstander. De Weespers konden de extra set zonder problemen pakken en staan daardoor nog sterk op de tweede plaats.

Volleyballers komen tekort
Een spannend duel, maar toch net geen zege voor de volleyballers van Oberon. De Weespers kwamen tegen het wat lager geklasseerde US met 3-2 net tekort.

Oberon moest de eerste set meteen vol aan de bak. De Amsterdamse tegenstander startte sterk en kwam met 25-18 op voorsprong. De Weespers kwamen daarna meteen terug en pakten met 23-25 de tweede set. Daarna was het weer de beurt aan US. Met 25-20 namen de Amsterdammers weer een voorsprong, maar de Weespers kwamen met 19-25 wederom terug. Er moest een extra set aan de pas komen om de zege te bepalen. Geheel volgens het spelbeeld van de rest van het duel was nu US weer aan de beurt. De Amsterdammers pakten met 15-11 de laatste set en wonnen het duel.

Weesper turnsters door

WEESP - Turnsters Anne van Reenen en Amber Keijzer van WVGV doen door hun goede resultaten op het regiokampioenschap deze maand mee aan het districtskampioenschap.

De Weespers scoorden afgelopen weekend goed op het regiokampioenschap: Van Reenen werd achtste met 52,400 punten, Keijzer kwam zes plaatsen lager te staan met 42,875 punten.

Ook Weespers Fatime Mustafa (3e), Alana de Wit (19de), Iris van Hese (16de) en Nikki Rijst (25ste) deden het goed, maar kwamen net tekort voor de volgende ronde.

MHCW komt sterk terug na zwakke eerste helft

MHCW boekt weer eens een zege. Foto: Yannick uit den Boogaard

WEESP - De start was slecht, maar toch hebben de hockeysters van MHCW afgelopen weekend gewonnen van Fletiomare. De Weespers waren vooral na rust onverslaanbaar en wonnen met 4-2.

MHCW kon voor rust amper opbouwende aanvallen creëren. De tegenstander maakte het spel en zorgde voor een 0-2 achterstand. Waar de ploeg het tot voor kort niet meer goed kon maken, zo sterk werd er nu na rust gespeeld. MHCW speelde na rust veel beter en kon met een reeks goede aanvallen terugkomen. Eerst zorgde Tessel van Maanen er met twee goals voor dat het 2-2 werd, daarna konden Merel van Kassel en Marie-Jeanne Smitshuis nog twee keer scoren.

Knotsgek punt hockeyers
Veel goals voor de hockeyers van MHCW. De Weespers pakten een punt tegen Baarn en stapten met 6-6 van het veld.

Werk aan Nieuwstad gaat weer verder

Foto: André Verheul

De werkzaamheden aan de Nieuwstad gaan deze week gewoon weer verder. Vorige week trof de aannemer vervuiling in de grond aan. Een deel van de straat werd afgezet met hekken. Volgens de gemeente is ondertussen duidelijk geworden dat het om olie en benzine gaat. Door de werkwijze aan te passen wordt de verontreiniging verwijderd. Daarna kan de herinrichting doorgaan. Ook de groenstrook wordt gesaneerd. De grond voor de boomgaten wordt afgevoerd en voorzien van nieuwe grond voor de bomen.

Familie en vrienden houden herdenking voor Rob Mons

'Zo kunnen we toch afscheid van hem nemen'

Robin Mons overleefde zijn laatste vakantie op de Filipijnen niet.

door Marieke van Veen

WEESP - De nabestaanden van Robin Mons uit Weesp houden aanstaande zondag (13 april) een herdenking op het Verlengd Buitenveer. Iedereen die daar behoefte aan heeft, is welkom.

De 51-jarige Robin Mons, door vrienden Rob of Sproet genoemd, werd twee weken geleden neergestoken in de Filipijnse stad Bacolod. Hij overleed een paar dagen later.

Zijn nabestaanden blijven achter met een hoop vragen en een ingewikkelde afhandeling. Vriend Eric: "Gelukkig hebben we veel gehad aan Eurocross, een hulpverlenende instantie voor Nederlanders die waar dan ook ter wereld in nood zitten." Of de dader ooit gaat worden berecht, is volgens Eric nog maar de vraag. "Het zou bekend zijn wie er achter zit en Buitenlandse Zaken zou er mee bezig zijn, maar iets concreets hebben we nog niet gehoord."

Wrang is ook dat er geen echte uitvaart meer mogelijk is. Eric: "Rob is al op de Filipijnen gecremeerd. Vandaar dat we hier in Weesp alleen nog een herdenking kunnen houden. Dat geeft ons toch de kans om afscheid te nemen."

De herdenking vindt van 16.00 tot 17.30 uur plaats bij autobedrijf De Baan op het Verlengd Buitenveer 13/15. "We zetten zijn brommertje neer, draaien muziek van The Cats en er is Peking eend, want dat was Robs lievelingsgerecht", licht Eric de plannen toe.

Rob had veel kennissen en vrienden, dus verwachten de nabestaanden een behoorlijke toeloop. "Het zou best wel eens druk kunnen worden. Daarom hebben we ook netjes bij de gemeente een ontheffing aangevraagd", vertelt Eric. "We verzoeken Weespers die willen komen niet met de auto te gaan. Zo worden omwonenden ontzien en vanuit Weesp is het lopend of met de fiets prima te doen." Vooraf aanmelden is niet nodig.

Inbraak Blokland

WEESP - In een huis aan het Blokland in Aetsveld is vrijdag ingebroken. De politie zoekt meer informatie.

De dieven kwamen tussen 08.00 en 18.00 uur binnen via een raam aan de achterkant. Eerst was geprobeerd de achterdeur te forceren, maar dat lukte niet.

De politie heeft al een buurtonderzoek gehouden, maar hoopt dat andere mensen die iets gezien of gehoord hebben zich melden op 0900-8844.

Zevering erelid van golfclub

WEESP - Rie Zevering is afgelopen weekend door Golfvereniging Weesp benoemd tot erelid. De Weespse is al ruim 12 jaar secretaris van de vereniging.

"Rie is een belangrijke steunpilaar in ons bestuur: toegewijd, punctueel en daadkrachtig", verklaart voorzitter Ben Lüken. De vereniging hoopt nog jaren van haar inzet te mogen profiteren. De Weespse was helemaal overdonderd.

Van Unnik op kieslijst Europees Parlement

WEESP - Gerton van Unnik staat vijfde op de kieslijst van Artikel 50 voor de Europese Verkiezingen. 22 mei zijn er verkiezingen.

De kandidaten zijn donderdag gepresenteerd. Van Unnik was bij de gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker van Artikel 50 in Weesp. Die partij haalde een zetel en Van Unnik zit nu in raad. Hij gaat er niet van uit dat hij wordt gekozen. Gebeurt dat wel, dan maakt hij de overstap naar het Europees Parlement.

Kinderen openen fortentijd

WEESP - Het fortenseizoen in Weesp wordt dit jaar geopend met een kindermiddag.

Kinderen vanaf 6 jaar kunnen hun eigen theaterstuk 'Het geheim van het Torenfort' maken en opvoeren. Onder begeleiding van professionals werken de kinderen van 14.00 tot 17.00 uur aan het scenario en dans, muziek en decor. Aan het eind van de middag wordt het stuk opgevoerd. Aanmelden via nismissen@mail.com. Deelname kost € 10,-.

Bijzondere stukken Joodse gemeenschap in museum

WEESP - In het gemeentemuseum van Weesp zijn deze maand de enige twee stukken te zien die bekend zijn van de voormalige Nederlands Israëlitische Gemeente Weesp.

Het betreft een 'uitboezeming', uitgegeven na de opening van de Weesper synagoge in 1840 en een Reglement van Orde uit 1873.

De stukken komen van de Nederlands Israëlitische Gemeente Bussum en zijn een schenking aan RHC Vecht en Venen, locatie Weesp - zoals het voormalige Weesper gemeentearchief tegenwoordig heet.

Volgens archivaris Tijmen Pranger zijn de stukken erg bijzonder en zijn het de laatste archiefstukken van de Joodse Gemeente in Weesp. Ze zijn de hele maand april te zien in het gemeentemuseum.

Het Gemeentemuseum Weesp is van dinsdag tot en met donderdag en op zaterdag en zondag geopend van 13.30 uur tot 16.30 uur.

Eerste leerlingen volgens nieuw beleid toegewezen

WEESP - De eerste kinderen die vallen onder het nieuwe toelatingsbeleid van de Weesper basisscholen zijn geplaatst.

In de eerste ronde zijn de kinderen die niet waren aangemeld op een van de Singelscholen, allemaal op de school naar wens geplaatst. De Triangel en de Van der Muelen-Vastwijkschool deden nog niet mee. Zij zitten al vol. Dat melden de schooldirecteuren.

Kinderen die vanaf 1 oktober vier jaar worden, worden tegenwoordig door de scholen zelf over Weesp verdeeld.

Daarmee willen de schooldirecteuren voorkomen dat de ene school meer dan vol zit en de andere school leegstaat. Ouders van leerlingen mogen wel zelf aangeven welke scholen hun voorkeur genieten.

De eerste groep kinderen die nu is geplaatst, worden tussen 1 oktober en eind december vier jaar.

De volgende ronde doen de twee Singelscholen wel mee.

Inzameling Voedselbank succes

WEESP - De inzamelingsactie van de Voedselbank in winkelcentrum Hogeweij heeft zaterdag 2600 producten en ruim 107 euro opgebracht.

Een geweldig resultaat, zo zegt Wim Koole van de Voedselbank. "Afgelopen zaterdag werd door de winkelende Weespers weer met gulle hand gegeven aan onze Voedselbank."

In mei worden weer spullen ingezameld bij de Maxis in Muiden.

Wieldoppen gestolen

WEESP - Van twee Fords zijn de afgelopen week wieldoppen gestolen. De auto's stonden geparkeerd aan de Achtergracht en de Achterherengracht.

Volgens de politie zijn de wieldoppen meegenomen in de nacht van donderdag op vrijdag. Aan de Achtergracht van een Ford Fiesta, aan de Achterherengracht van een Ford Focus. Allebei de auto's waren blauw van kleur.

De politie denkt dat de diefstallen verband houden met elkaar. Getuigen kunnen 0900-8844 bellen.

Rest. Het Luifeltje, E. du Perronstr. 34, 0294-411935. Tweede paasdag zijn wij open voor lunch (€ 17,50 p.p.) of diner (fondue € 29,50 p.p. of à la carte). Wel even reserveren! Eerste paasdag zijn wij gesloten.

Weesp
Diverse ligplaatsen te huur
hoofdsteiger van Aquamarin
Huur € 750,- per seizoen
Info: De Vuurtoren makelaardij
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl

Te huur
kantoorruimtes in
kleinschalig verzamelgebouw.
Units van 18 en 24,5 m2.
Prijs vanaf € 350,- excl. BTW.
COMPLICITY - Weesp -
484 620 - www.complicity.nl

WINDOWS XP STOPT!!
Geen paniek.

Wij leveren nieuwe en
gebruikte Windows 7 en 8 systemen.

Ook upgrade is vaak haalbaar.
Bel of kom langs.

COMPLICITY
Computers & Services WEESP.

Hogeweyselaan 209c
1382 JL Weesp

tel: 484 620
www.complicity.nl

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?

Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Hobbyfestival 13 april Almere-Sporthal Haven. Entree € 4,- kortingsbon: met deze adv. € 1,- korting op de reg. entree+gratis hobbymagazine. Zo. 11-17 uur, 030-7370855 info@heins-hobbys.nl /
www.hobbyfestival.nl

Mevr. Anna zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. 8 jaar ervaring en met goede ref. 9 euro p/u
tel.: 06-49769446

Verhuis- en Transportbedrijf Van der Linden. 24-uursservice. Tel.: 06-54304112

Telefoon stuk! Vandaag nog gerepareerd. Bel: 433101, Hogeweyselaan 209F

CURSUS ZWEEDS beg. & gev. start 16 apr. in bieb Weesp, o.l.v. erv. ZW/NL docent,
gratis proefles, ensabel@telfort.nl, 06-51322253

Welke vogel zingt op 26-4-2014 het volkslied?
(Antwoord: Een Wilhelmus)

Schrijf u nu in bij Hondenschool Joppes voor nieuwe cursussen. Voor info www.hondenschooljoppes.nl of
06-28648162.

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator, gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Te koop: Garage, verwarmd en met elek. deur 584x476
Sinnigveld. 06-23737013
bod vanaf 35.000

Huiswerk- en studiebegeleiding Alles Kids
www.bijlesabcoude.nl
Les van Tess

Hulp nodig bij telefoonupdates? Bel: 0294-433101, Hogeweyselaan 209F

Te huur: 3-kamerapp. 60 m Muiderberg € 850,00 ex. g/w/l, gestoff./gemeub. Huisbewaring. Borg 2 mnd. Bij bus/vijver/strand enz. max. 1 jaar! 06-42833326

Kinderfeestjes met ponyhuifkar op woensdagmiddag / vrijdagmiddag.
Tel.: 06-18701953

Tuincentrum H. vd Wurff
HAARDHOUT 1 kuub
(25 netten)
77,50 euro (goed droog).
Wij bezorgen ook aan huis.
Voor meer info:
tel.: 0294-412978

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Auke Kok

De bekende schrijver Auke Kok komt deze maand naar Weesp. Zaterdag 19 april geeft hij een lezing in de BoekenArk op de Nieuwstad. Hij komt daar vertellen over zijn nieuwste boek, 'De eenzaamste vrouw van Amsterdam', een bundeling van zijn beste columns uit Het Parool. Na afloop van de lezing kunnen Weespers Kok ontmoeten en signeert hij boeken. Aanvang: 16.00 uur.

Protestantse Gemeente
Muiden

Zondag 13 april 10.00 uur
Grote Kerk
J.M.F. Bellwinkel

Parochie van Levend Water Muiden

Vrijdag 11 april 10.00 uur
Nicolaaskerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Zondag 13 april 10.00 uur
Nicolaaskerk
Eucharistieviering
G. Rizzo

Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB Weesp

Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente Weesp

Zondag 13 april 10.00 uur
OAZ-gebouw
G.H. Kiers


Knutselverhaal

Tot en met 18 april: Heks Tillie en Tovenaar Til komen tot leven in de etalage van de voormalige Kantoorvakhandel de Ark op de Nieuwstad. Te zien zijn knutselwerken van de kinderen van de Nigtevechtse Knutselwerkplaats.

Kinderen

Emma's Lentetoer

Zondag 13 april: Toerfietsclub Weesp houdt Emma's Lentetoer voor KiKa. Deelnemers kunnen kiezen uit drie volledig gepijlde routes van 35, 70 of 100 kilometer. Starten kan vanaf 9.30 uur bij het clubgebouw aan de Papelaan. Deelname kost 8 euro.

Theater, muziek en film

Stadhuisconcert

Vrijdag 11 april: Violist Nicolas Dupont en violiste Olga Kirpicheva komen vanuit Parijs naar Weesp voor het stadhuisconcert van april. Op het programma staan werken van bekende en minder bekende componisten. Zo spelen ze een vioolsonate van Lucien Durosoir. Verder ook werken van Mozart, Beethoven en César Franck. Toegang € 10,-. Aanvang: 20.15 uur.

City Singers in de City

Vrijdag 11 april tot en met zondag 13 april: The City Singers staan met hun programma Ladies First in de City. Het repertoire bestaat uit liedjes geschreven en gezongen door vrouwen en liedjes over vrouwen. Vrijdag en zaterdag om 20.30 uur, zondag om 14.30 uur. Kaarten zijn voor € 8,- te koop bij De Kleine Prins, The City Singers of via www.wesopa.nl.

Samen zingen

Woensdag 17 april: Wie van zingen houdt, kan komen meezingen in hotel Hart van Weesp. Het repertoire: Hollandse liedjes van alle tijden. De muzikale begeleiding is in handen van twee accordeonisten. Van 20.00 tot 22.00 uur. Deelname is gratis.

Vrouwen

Poppen maken

Zondag 13 april: Ankh Schermer van POPenSPUL viert de lente met een poppenmaakworkshop. Voor aanmelden: pop.en.spul@live.nl of 06-44 484242.

Exposities

Beeldenverhaal

Zaterdag 12 en zondag 13 april: De expositie 'Beeldenverhaal' is te zien in de Synagoge in Weesp. Voor het derde jaar op rij laten cursisten van beeldhouwster Riet Blüm een weekend lang hun nieuwe beeldhouwwerken zien. Beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis.

Prins Heerlijk

Woensdag 9 april: Het Weesper poppentheater Fatsnerran voert de jeugdvoorstelling Prins Heerlijk op. Aanvang: 15.00 uur / Entree € 7,-. Kaarten zijn te koop via wesopa.nl.

Paasknutselen

Vrijdag 11 april: Er is paasknutselen bij Don Bosco. Adri Westland gaat met de kinderen paashaasjes maken. Aanvang: 15.00 uur. Toegang speeltuin: niet-leden € 2,00 / leden gratis.

Magic Circus

Vrijdag 11 april tot en met zondag 13 april: Het Magic Circus strijkt neer op de Aetsveldselaan. Dagelijks om 16.00 uur een voorstelling. Kaarten zijn voor aanvang te koop bij de circuskassa.

Ouderen

Ouderensoos

Woensdag 9 april: Het Rode Kruis houdt een ouderensoos in De Roskam. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje en een spelletje. De entree bedraagt € 2,-.

Koffiemiddag Zonnebloem

Maandag 14 april: De Zonnebloem houdt van 14.00 tot 16.00 uur een koffiemiddag in de Wintertuin. Iedereen is welkom om onder het genot van een kopje koffie een spelletje te komen spelen of aan te schuiven aan de kletstafel.

Spreekuur SeniorWeb

Maandag 14 april: SeniorWeb Weesp houdt van10.00 tot 12.00 uur inloopspreekuur in Bibliotheek Weesp. Senioren kunnen binnenlopen voor informatie over computers, tablets en smartphones.

Sport en spel

Pubquiz

Woensdag 9 april: Het is weer tijd voor de Wesopa Pubquiz. Meedoen kan met maximaal 5 personen. Het inschrijfgeld bedraagt 10 euro per team. Opgeven kan via cityquiz@wesopa.nl. Aanvang: 20.30 uur.

Paasklaverjassen FC Weesp

Vrijdag 10 april: Wie het leuk vindt om een kaartje te leggen, is welkom op de paasklaverjasavond van FC Weesp. Deelnemen kost € 5,-. Er zijn extra mooie prijzen te winnen. Inschrijven kan op de avond zelf vanaf 19.30 uur. Het klaverjassen begint om 20.00 uur.

Geinloop

Zaterdag 12 april: Wandelaars en hardlopers zijn welkom op de Geinloop in Driemond. Deelnemers kunnen kiezen uit verschillende afstanden. Inschrijven kan op de dag zelf vanaf 13.00 uur in de Cornelis Jetsesschool op het dorpsplein.

Open dagen Golfvereniging

Zaterdag 12 april en zondag 13 april: Golfvereniging Weesp houdt open dagen. Het golfcentrum, de golfschool en de vereniging organiseren verschillende activiteiten en bieden nieuwsgierige bezoekers de gelegenheid zelf een balletje te slaan. Uiteraard is het terras geopend voor kijkers.

Dag van Weesp

Zondag 13 april: Autosportvereniging De Vechtstreek houdt de Dag van Weesp als voorbereiding op de Nacht van Weesp. Vanaf 10.00 uur instructie. Starttijd 11.00 uur bij de Adelaar aan de Papelaan. Meer info www.asvdevechtstreek.nl.

For those in Peril

Donderdag 10 april: In de film 'For those in Peril' is Aaron de enige overlevende van een tragisch ongeluk op zee. Hij krijgt de frustratie van al zijn dorpsgenoten over zich heen. Locatie: De City of Wesopa. Aanvang: 20.30 uur. Entree: € 8,-.

Orgelconcert

Vrijdag 11 april: Organiste Christine Kamp geeft een orgelconcert in de Grote Kerk van Weesp. Op het programma staan werken van onder anderen J.S. Bach en C. Franck. Aanvang 20.00 uur, entree € 8,-. Na afloop is er de mogelijkheid voor een drankje in de kerk.

Leerlingenconcert

Vrijdag 11 april: De leerlingen van Christiaan de Jong verzorgen een concert in de Van Houtenkerk. Op gitaar en fluit brengen zij klassiek, blues, jazz en flamenco ten gehore. Aanvang: 18.45 uur. Na afloop verzorgt Christiaan de Jong van 21.15 tot 21.45 uur een soloconcert. Entree gratis.

Mamacafé

Woensdag 9 april: Moeders, vaders en hun jonge kinderen kunnen elkaar ontmoeten in De Bibliotheek. Van 10.00 tot 11.30 uur. Gratis entree.

Vrouwen van Weesp

Donderdag 10 april: Vrouwen van Weesp houdt donderdag 10 april een thema-avond over Taal en Verhaal. Om 19.30 uur in Gebouw Papelaan 99.

Communiceren met je baby

Dinsdag 15 april: Het Mamacafé houdt een themaochtend over Communiceren met je baby. Moeders, vaders en hun jonge kinderen zijn welkom. Locatie: Bibliotheek Weesp. Van 10.00 tot 11.30 uur. Gratis entree.

Overig:

Ophalen oud papier

Vrijdag 11 april en zaterdag 12 april: De werkgroep oud papier van de Grote Kerk haalt in Weesp het oud papier op. Het papier moet om 8.00 uur buiten staan.

Kleurwedstrijd volwassenen

Tot begin mei: Steeds meer volwassenen slaan aan het tekenen en kleuren. De BoekenArk speelt op deze trend in met een kleurwedstrijd voor 18+. In de winkel zijn speciale kleurplaten op te halen die voor 9 mei moeten worden ingeleverd. De mooiste inzendingen worden beloond met een tekenpakket.

Avond voor zzp'ers

Dinsdag 15 april: De balans tussen werk en privé is het thema van de tweede zzp-bijeenkomst in Bibliotheek Weesp. Sebastiaan Donders van Cybersoek vertelt hoe deze grenzen te bewaken zijn. Inloop 19.30 uur, gratis entree.

Protestantse Gemeente

Zondag 13 april 10.00 uur
Palmpasen

Grote Kerk
A. Groeneveld

Zondag 13 april 19.00 uur
Grote Kerk
Gereformeerde Bond
J.L.W. Koppenhol

Parochie van Levend Water

Zondag 13 april 10.00 uur
Laurentiuskerk
Eucharistieviering
J. Haen

Dinsdag 15 april 09.00 uur
Stiltecentrum
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB

Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente

Zondag 13 april 10.00 uur
OAZ-gebouw
G.H. Kiers

Vrijwilligerswerk

Wie wil er een spin in het web zijn voor de Volksuniversiteit van Weesp? De Vrijwilligerscentrale van Versa zoekt iemand die mee wil denken over het cursusaanbod, docenten regelt, de promotie verzorgt en de administratie bijhoudt. Voor het nieuwe Mamacafé in de Bibliotheek zijn gastvrouwen nodig. Ouders kunnen hier samen met hun jonge kinderen koffie drinken, tips uitwisselen en ervaringen delen. De gastvrouwen ontvangen de bezoekers, inentariseren wensen en behoeften en bedenken er organiseren thema's en activiteiten. Voor deze en andere vacatures kan worden gebeld met 0294 - 410578.