MuiderNieuws

1 oktober 2014

MuiderNieuws 1 oktober 2014


Maxis dreigt met claim

Rekening van 3,5 miljoen euro ligt klaar

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Winkelcentrum Maxis dreigt met een claim van 3,5 miljoen euro aan het adres van de gemeente Diemen. Het winkelcentrum zegt 30 procent minder omzet te hebben nu de Nuonweg dicht is.

Dat maakte advocaat Jeroen Heuving van Hypermarkten Holland BV, eigenaar van Maxis, deze week bekend in Het Parool. Hij noemt het in het dagblad een 'nadeelcompensatie' van Diemen.

Diemen is totaal niet onder de indruk van dreigen met claim

Maxis claimt dertig procent minder omzet te hebben nu de Nuonweg dicht is. Daardoor mist het bezoek uit IJburg. De jaaromzet van de Maxis bedroeg in 2011 zestig miljoen euro.

En dat is de schuld van de gemeente Diemen. Die besloot deze zomer dat de Nuonweg dicht moest.

Volgens Heuving gaat de Maxis bij de rechter door om de afsluiting van de weg aan te vechten. Wethouder Lex Scholten laat aan Het Parool weten niet onder de indruk te zijn. "Het was altijd bekend dat de weg tijdelijk in gebruik zou zijn. En nu is het voorbij'", zo zegt Scholten.

Amsterdam
Alle ogen zijn ondertussen gericht op Amsterdam. De hoofdstad heeft in het coalitieakkoord opgenomen dat zij graag zouden zien dat de Nuonweg weer opengaat. Nog dit najaar wordt er een voorstel verwacht van het Amsterdamse college over de toekomst van de Nuonweg. Ook de gemeente Muiden is een groot voorstander van het weer openstellen van de weg tussen Muiden en IJburg.

Diemen wil wel meewerken aan het weer openstellen van de Nuonweg, maar dan moet er eerst aan veertien voorwaarden worden voldaan. Een van die voorwaarden is een onderzoek naar sluipverkeer door Diemen als het op de snelweg vastloopt.

Ingewijden vertellen aan Het Parool dat het Amsterdamse college zo'n onderzoek gaat betalen. Ook komt er hoogstwaarschijnlijk een voorstel hoe de kruising van de Nuonweg met de nieuwe Oostelijke Ontsluiting van IJburg zo kan worden aangepast dat dit een veilige situatie wordt. Op de Oostelijke Ontsluiting van IJburg is op dit moment nog geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat er een afslag naar de Maxis komt. Wat er ook wordt besloten, het zal nog lang duren voordat er weer verkeer over de Nuonweg rijdt.

Verplicht oversteken na dodelijk ongeluk

Foto: Christian Pfeiffer

MUIDEN - Muiders die met de fiets of de brommer naar Weesp willen, moeten sinds kort verplicht oversteken over de Weesperweg. De gemeente heeft borden geplaatst na een dodelijk ongeluk tussen een brommer en een groep fietsers deze zomer.

Naar Weesp fietsen kan nu alleen nog maar aan de rechterkant van de Weesperweg. De politie houdt de situatie de komende tijd extra in de gaten en waarschuwt nu nog, maar stapt binnenkort over op het bekeuren van iedereen die zich niet aan de regels houdt.

In actie voor de 5-jarige Dima uit Muiden

MUIDEN - Een handtekeningactie voor de 5-jarige Dima Al Temieme uit Muiden. Zij dreigt terug te worden gestuurd naar Irak.

Dima zit in groep 2 van de P.C. Hooftschool. Dima is 5 jaar en is in Nederland geboren en opgegroeid. De ouders van Dima komen uit Irak. Zij hebben in 2007 asiel aangevraagd en wonen nu zeven jaar in Nederland. De Nederlandse regering heeft in 2012 het kinderpardon aangenomen. De bedoeling van het kinderpardon is om kinderen van vluchtelingen een toekomst te bieden. Het kind moet langdurig in Nederland hebben gewoond en hier zijn geworteld. Dima voldoet daar ruimschoots aan, zo stellen de actievoerders. Toch is er anders besloten.

"Een terugkeer naar het vaderland is uitgesloten daar hun leven daar niet veilig is", zo schrijven de actievoerders op Facebook. Er waren gisteren al honderden handtekeningen binnengekomen op een online petitie. Die is te vinden via Facebook op de pagina 'Dima moet Blijven'.

159

Muiders kregen in juni een WW-uitkering

Opvang Het Kleine Huis gaat dicht

Antroposofische opvang verhuist naar Weesp

Traditie: met Sint Maarten met lampionnen door de straten van Muiden. Foto: Irene Vonk

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Kunie de Baat stopt met kinderopvang Het Kleine Huis. De opvang verhuist aan het eind van dit jaar naar Weesp. "Het doet pijn, maar het is mooi om te zien dat de fakkel wordt overgedragen", zo kijkt Kunie terug.

Het is mooi geweest. Dat zegt Kunie. In 1999 begon zij de antroposofische kinderopvang Het Kleine Huis in Muiden. De opvang zou snel uitgroeien tot een begrip in de stad. In de hoogtijdagen bestond de opvang uit twee huizen en veel meer kinderen dan nu. Tijd voor Kunie (70) om er nu uit te stappen. En met de opening van kinderopvang Kinderkade bij de familie Meester is er een concurrent bij gekomen.

Met zijn antroposofische inslag is Het Kleine Huis anders. In de antroposofie staat de innerlijke ontwikkeling centraal die ervoor zorgt dat de geestelijke wereld toegankelijk wordt. Kort gezegd: een goede zorg voor het lichaam zorgt voor een goed contact met de ziel. "Kinderen mogen zich helemaal ontplooien. Wij, als maatschappij, leggen veel te veel verantwoordelijkheden bij kinderen", zo zegt Kunie. "Door te spelen en te leren kom je dichter bij je eigen ik." Beleven is een bouwsteen bij Het Kleine Huis. "De kinderen zitten bij ons gewoon in de keuken als we eten maken. Weet je hoe mooi een appel is als je hem doorsnijdt?"

Een echte traditie was de lampionnenoptocht die elk jaar met de kinderen van Het Kleine Huis met Sint Maarten werd gehouden. Kunie voorop, de kinderen met lampionnen erachteraan.
"De schemertijd is prachtig. En lopen is enorm belangrijk. We gaan elke dag een uur naar buiten om te lopen in Muiden. Dan beleef je pas echt goed de wereld om je heen."

Het Kleine Huis in Muiden stopt. Maar de kinderopvang verhuist naar de Keverdijk in Weesp. Een aantal kinderen gaat mee. Een aantal kinderen niet.

Kunie zelf gaat van haar vrije tijd genieten. Met een achtergrond als heiltherapeut ziet ze nog genoeg mogelijkheden.

Impressie nieuwe wijk KNSF in te zien

MUIDEN - Hoe moet de nieuwe wijk De Krijgsman op het KNSF-terrein er uit gaan zien? Dat staat in het beeldkwaliteitsplan dat de raadscommissie volgende week woensdag bespreekt.

Het plan geeft een inkijkje over hoe de nieuwe wijk op het KNSF-terrein er in hoofdlijnen uit moet komen te zien. Veel groen, modern en met veel uitstapjes naar andere wijken in Nederland.

In het MuiderNieuws volgende week uitgebreid aandacht voor het beeldkwaliteitsplan. Wie niet wil wachten kan al terecht op de website van de gemeente Muiden, www.muiden.nl. Daar is het beeldkwaliteitsplan te downloaden.

D66 bezoekt hete hangijzers in Muiden

D66'ers uit buurgemeenten op het KNSF-terrein. Foto: Eigen foto

MUIDEN - Op hun route langs 'hete hangijzers' in de nieuwe fusiegemeente heeft D66 zaterdag het KNSF-terrein bezocht.

D66 bereidt zich voor op de fusie van de gemeenten Muiden, Naarden en Bussum. De dag begon in Muiderberg waarbij de schuldpositie, reserves en de belastingen van de drie gemeenten de revue passeerden. Ook is gesproken over de verlegging van de A1, de bouw van het aquaduct en de Bloemendalerpolder. Daarna volgde een wandeling over het Krijgsmanterrein met veel groen en mooie waterpartijen. Rietje Rijnja (D66 Muiden): "We hebben kunnen laten zien hoe mooi Muiden is."

Opnames voor film Homies bij Van Houtenkerk

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Rondom de Van Houtenkerk werd maandag gefilmd voor de nieuwe speelfilm Homies. Voor de draaidag in Weesp werden vooraf al figuranten gezocht die van verkleden houden. 'Homies' is een Nederlandse comedy over verbroken relaties en een probleem met de maffia. In de film spelen onder meer Robert de Hoog, Manuel Broekman, Gijs Naber, Tibor Lukács, Charlie Chan Dagelet en Victoria Koblenko mee. De speelfilm moet in januari volgend jaar in première gaan.

Jan Neuteboom

Bekend van: Yanantin energietherapie
Muiderberger sinds: 2000

Foto: Christian Pfeiffer

Sabbatical?
"Ja, voor een jaar uit het bedrijfsleven en tijd voor andere zaken als mantelzorg en studie. Vandaag had ik weer moeten beginnen."

En, nieuwe inzichten?
"Ik volg mijn hart en keer niet meer terug naar mijn werkgever."

U brengt post rond?
"Ja, een dag per week lekker buiten aan het werk. Het is heel leuk om te doen."

Wat doet een energetisch therapeut?
"Ik help mensen om hun Chi of levensenergie weer te laten stromen wanneer deze stokt en de klant klachten krijgt op emotioneel of lichamelijk vlak."

Wat houdt u verder bezig?
"Ik ben zorgvrijwilliger bij een hospice in Hilversum. Het is heel dankbaar om dit werk te mogen doen."

Wat weet bijna niemand over u?
"Dat ik op mijn 16e regelmatig op de brommer vanuit Amstelveen naar Muiderberg reed om bij een vriendinnetje op bezoek te gaan."

Wat weet bijna niemand over Muiderberg?
"Dat het een spiritueel dorp is. Er wonen en werken veel natuurgeneeskundigen."

Met wie zou u eens een goed gesprek willen?
"Met Edith Schippers, over de verkwanseling van de gezondheidszorg en specifiek het uitkleden van de ouderenzorg."

Favoriete plek in Muiderberg?
"Het weiland waar onze IJslandse paarden staan. Ik rij zelf graag. Mijn vrouw geeft les aan mensen."

Welk lokaal nieuws houdt u bezig?
"De kaalslag rond de snelweg. Wordt de uitbreiding niet overdreven? Wat zijn de plannen voor terugkeer van groen?"

Als u een dagje burgemeester van Muiden was, dan…
"...zou ik borgen dat na de fusie de sociale voorzieningen in ons dorp behouden blijven. Sporthal, sportvelden, bibliotheek, kinderopvang."

Kunstenaars geëerd met straatnamen Leeuwenveld

Hof voor Posthuma, Slegt, Van Velzen & Van Vliet

Thomas Posthuma (l) en George Hoogervorst (r) krijgen bloemetje. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - De gemeente eert overleden Weesper kunstenaars in de nieuwe wijk Leeuwenveld 3. Weesp krijgt er straks een Thom Posthumahof, Jakop Slegthof, Pieter van Velzenhof en Wout van Vliethof bij.

De vier namen zijn gekozen uit ruim 50 namen die wethouder Peter Eijking kreeg ingestuurd na zijn oproep op Radio Weesp aan Weespers om zelf met suggesties voor straatnamen voor de nieuwe wijk Leeuwenveld 3 te komen. Hij kreeg het idee spontaan tijdens het wekelijkse vragenuurtje voor leden van het college van B en W in het actualiteitenprogramma Lokaal Centraal. Aan zijn oproep werd massaal gehoor gegeven. "Een spectaculair succes. Burgerparticipatie ten top", zo zegt Eijking.

Leeuwenveld 3 is de nieuwbouwwijk die komt te liggen naast Leeuwenveld 1, parallel aan de Leeuwenveldseweg. Wie over die weg rijdt, ziet dat het zand al is opgespoten. De bouw moet begin volgend jaar beginnen. Er is veel vraag naar de huizen. Binnen korte tijd werden 22 huizen van de eerste fase en 12 huizen van de tweede fase verkocht. Dat is voldoende om te beginnen met de bouw. Nog deze maand gaat de derde fase in de verkoop.
Het waren George Hoogervorst, Harro Smit en Thomas Posthuma die onafhankelijk van elkaar met het idee kwamen om de straten te vernoemen naar overleden Weesper kunstenaars. Een hele lijst van suggesties werd gedaan. Wethouder Eijking vond dat een goed idee en koos vier kunstenaars uit. Op het stadhuis werden gisteren de winnende namen bekendgemaakt.

Veel vraag naar de huizen in de nieuwe wijk Leeuwenveld 3

Jakop Slegt (1934-1990) was een schilder en tekenaar. Bekend is onder meer van zijn tekening van Weesp uitgebeeld in een tobbe, omringd door water. Pieter van Velzen (1911-1990) was beeldhouwer en glasschilder. Er hangen onder meer grote glas-in-loodramen van Van Velzen in de Laurentiuskerk.

Wout van Vliet (1948-1997) was schilder en kunstenaar. Zijn werk is door het hele land bekend, hij wordt gerekend tot de stroming Nieuwe Figuratieven. Thom Posthuma (1893-1941) was kunstschilder en industrieel ontwerper. Hij werkte voor tal van bekende bedrijven. Bovendien was hij ook de vader van Thomas Posthuma. Toen hij gisteren van wethouder Eijking hoorde dat zijn vader werd geëerd met een eigen straatnaam, moest hij een traantje wegpinken.

Werthouder kreeg idee voor wedstrijd spontaan op de radio

Er komen nog twee straten in Leeuwenveld 3. Die worden niet vernoemd naar kunstenaars. De Landscronerlaan en Bloemendalerpoldersingel vormen straks belangrijke doorgaande wegen in de nieuwe wijk.

Hotel wil uitbreiden op deze plek

WEESP - Hotel Hart van Weesp wil uitbreiden. Voor de naastgelegen huizen aan de Herengracht is een sloopvergunning aangevraagd.

De panden aan de Herengracht zijn in slechte staat van onderhoud. De gevelrij moet plaatsmaken voor nieuwbouw in dezelfde stijl.

In de nieuwbouw moeten extra kamers voor het hotel komen.

Er worden al jaren plannen gemaakt om Hotel Hart van Weesp te kunnen uitbreiden.

Sloop Recreatie Centrum Muiden van start

MUIDEN - De sloop van het Recreatie Centrum Muiden (RCM) is begonnen. De sporthal tussen Weesp en Muiden moet plaatsmaken voor de nieuwbouw in de Bloemendalerpolder.

Gedeputeerde Tjeerd Talsma van de provincie Noord-Holland gaf vrijdag samen met Bouwfonds-directeur Harm Janssen het startschot door met de hand een klein zijgebouwtje te slopen. Dat gebeurde onder grote belangstelling van medewerkers van de gemeente Muiden, Weesp en de provincie Noord-Holland.

Het RCM was al vanaf mei gesloten en niet meer beschikbaar voor sportverenigingen.

De sloop van de het RCM is onderdeel van de gemaakte afspraken over de ontwikkeling van het gebied. De beoogde start van de bouw is in 2016. In de eerste bouwfase van het project wordt ook een school met een sporthal neergezet.

Werk aan de Rijnkade

WEESP - De Rijnkade wordt opgeknapt. Er komt een nieuwe asfaltlaag op en de scherpe bocht voor de Gemeentewerf wordt aangepakt.

Er wordt van 6 tot en met 10 oktober gewerkt aan de Rijnkade en de Verlengde Rijnkade. Verkeer kan daar last van hebben.

De bocht voor de Gemeentewerf wordt ruimer gemaakt door de weg naar de binnenzijde van de bocht te verbreden.

In de nacht van donderdag 9 op vrijdag 10 oktober wordt er geasfalteerd. De weg is dan afgesloten.

'Ik wil alleen naar school, maar hoe kan ik veilig oversteken?'

Wisse Wiersma wacht tot het stoplicht verderop op de Casparuslaan op rood springt. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP – Wisse Wiersma wil veilig en zelfstandig naar school kunnen fietsen, maar stuit op een onveilige oversteek op haar route ter hoogte van de Roskambrug. Het meisje startte een actie en overhandigde 18 september bijna tweehonderd handtekeningen aan burgemeester Van Bochove.

Wisse Wiersma is tien jaar en zit in groep 7 van de Van der Muelen Vastwijkschool. Het meisje wil graag zelfstandig naar school fietsen, maar een ongelukkige oversteek op haar fietsroute verhindert dat. Veel te gevaarlijk, zeggen haar ouders. Het gaat om de kruising Korte Stammerdijk/Casparuslaan, een als fietspad aangemerkte route die langs Smal Weesp loopt. De route wordt ter hoogte van de Roskambrug onderbroken door de drukke Casparuslaan. Auto's rijden af en aan. Hoe kom je veilig aan de overkant? Net als veel anderen kiezen Wisse en haar meefietsende vader of moeder ervoor om over te steken als het stoplicht voor de auto's op de Casparuslaan op rood staat. "Maar dan moet je wel snel zijn", zegt Wisse, "want vanaf de kant van de Irenelaan en het Buitenveer komen dan alweer andere auto's aangeracet." Dat moet toch veiliger kunnen, vindt het meisje. Want niet alleen zij heeft er hinder van, maar iedereen die over wil steken loopt gevaar. Wisse maakt zich vooral zorgen om ouderen, omdat ze denkt dat die niet meer zo snel zijn. Ze besloot tot actie en verzamelde in een paar dagen 179 handtekeningen van gelijkgestemden. Vorige week overhandigde ze de lijst hoogstpersoonlijk aan de burgemeester. Hij beloofde haar met een handdruk dat ze erbij mocht zijn als de gemeenteraad een uitspraak doet over de situatie. Wisse wacht vol spanning op de uitnodiging.

'Als je over wilt steken moet je snel zijn, anders word je overreden'

Heb je al wat gehoord?
"Nee, maar dat kan ook niet zo snel. De mensen van de gemeenteraad moeten eerst overleggen. De burgemeester was heel aardig, dus ik denk dat het wel goed komt, al heeft hij niets beloofd."

Hoe kwam je aan de handtekeningen?
"Ik ben samen met mijn vader langs de deuren van Aquamarin gegaan en heb de bewoners gevraagd of ze wilden ondertekenen. Verder heb ik een paar middagen op de brug gestaan. Eigenlijk was iedereen het met me eens."

Vol ideeën

Wisse Wiersma heeft nog veel meer ideeën: "Als je op de Herengracht ter hoogte van dierenwinkel Dobey wil oversteken naar het fietspad op de Korte Stammerdijk kun je niet zien of er verkeer om de hoek aan komt rijden. Ook dat is heel gevaarlijk. Ik denk dat als je er een spiegel plaatst het er veel veiliger zou worden. Toch? Maar van mijn ouders mag ik voorlopig niet weer een actie starten…, dus dat doe ik maar even niet."

'Als een stoplicht niet kan, kunnen ze toch wel wat anders bedenken?

Wat wil je dat de gemeente doet?
"Zorgen voor een veilige oversteek. Als ik vanaf mijn huis in Aquamarin via de Korte Stammerdijk door wil fietsen naar het centrum kom ik de kruising haast niet over."

Hoe zou het op te lossen zijn?
"Weet ik ook niet. Misschien met een stoplicht voor de fietsers aan beide kanten van de Korte Stammerdijk? Of een klaar-over? Een verklikker aan de achterkant van het stoplicht voor de auto's op de Casparuslaan zou ook al handig zijn. Dan weet je tenminste wanneer het rood of groen is, nu moet je het maar raden."

Waarom loop je niet over de stoep naar het veilige zebrapad bij de Irenelaan?
"Dat is geen goed idee. Want dan moeten fietsers over de stoep over de Roskambrug en als je dan op de hoek komt moet je het Verlengde Buitenveer oversteken. Ook daar is geen stoplicht en komen er auto's van drie kanten op je af."
Dus nu kan je niet alleen naar school?
"Nee, en dat vind ik jammer want ik zou dat best al kunnen, maar door deze oversteek kan het niet."

En als de gemeenteraad nu besluit dat ze niets aan de situatie kunnen doen?
"Mijn ouders hebben al eerder een brief hierover naar de gemeente gestuurd. Toen was het antwoord dat er geen extra stoplicht kon komen vanwege technische probleempjes of zo. Maar dat geloof ik eigenlijk niet. Anders kunnen ze toch wat anders bedenken?"

Kinderboekenweek wordt feest voor groot en klein

Jarmo van The Voice Kids treedt op tijdens het Weesper Kinderboekenbal.

door Marieke van Veen

WEESP - Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar 'Feest'. Daar weten ze in Weesp wel raad mee. Voor groot en klein zijn er de komende anderhalve week tal van leuke dingen te doen.

Vrijdag 3 oktober om 19.00 uur barst het feest los in Theaterpand Weesp. Theaterschool Zone 1380 voert een jeugdvoorstelling op. Maaike wil graag een feest geven, maar ondervindt tegenwerking van een gekke moeder en een strenge tante. Na de voorstelling gaat in samenwerking met De Kleine Prins het Kinderboekenbal van start. Het feest wordt geopend met een optreden van Jarmo van The Voice Kids. Kaarten zijn voor 3 euro verkrijgbaar via zone1380.nl.

Omdat de voorstelling en het bal voor kinderen vanaf 10 jaar is, is er voor jongere kinderen een andere dag gepland. Op zaterdag 4 oktober kunnen de kleintjes van 4 tot 6 jaar in restaurant Selene genieten van een voorleesontbijt. 's Middags is daar voor kinderen van 7 tot 9 jaar een voorleeshightea. Kaarten zijn voor 3 euro verkrijgbaar bij De Kleine Prins. Als klap op de vuurpijl komt Kim-Lian van der Meij zaterdag 11 oktober om 13.00 uur zingen in De Kleine Prins. Zij heeft samen met Gitte Spee het boek 'Dierendorpje' uitgebracht. De Kleine Prins pakt extra uit vanwege het 12,5-jarig bestaan van de winkel.

Ook de BoekenArk en de City of Wesopa dragen bij aan de feestvreugde. Zondag 5 oktober om 14.00 uur is in de City de circustheatervoorstelling 'Vreemde Gasten' te zien: een eigenaardig circusgezelschap inclusief olifant strijkt neer in Weesp en dat loopt behoorlijk uit de hand. Entree 5 euro. Kaarten zijn te koop via wesopa.nl.

Trots op elk kind dat zich met een beperking weet te redden

Henry van Hal, pionier in kinderfysiotherapie, draagt stokje over aan Willem van Lindenberg

Henry van Hal, eerste en enige kinderfysiotherapeut in Weesp, gaat met pensioen. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP – Hij had nog wel even na zijn 65ste door willen gaan, maar als de kans zich voordoet om je geliefde praktijk over te dragen aan een gewaardeerde collega, dan laat je zo'n kans niet schieten. Dus stopt Henry van Hal na 36 jaar als kinderfysiotherapeut in Aetsveld en laat hij per 1 oktober de voortzetting van zijn praktijk over aan fysiotherapeut Willem van Lindenberg.

Neuriënd loopt Henry van Hal zijn werkkamer binnen. Links het wandrek, rechts de behandeltafel waar kinderen zo kort mogelijk op hoeven te liggen, een wand vol uitdagend spelmateriaal, maar vooral: overal kindertekeningen. De wanden hangen er vol mee. 'Lieve Henry , dank je wel' staat er met grote hanenpoten onder een vrolijk getekend meisje. Op andere dagen zou hij tegen een kind zeggen: 'laat maar zien wat je kan' en de oefentol uitdagend laten wiebelen. 'Dat is goed, knap hoor.' Maar vandaag is het een andere dag: een afscheidsinterview. Is dat nodig, vraagt hij zich af? Wat heb ik nu voor iets bijzonders gedaan? Dat hij zich een pionier in kinderfysiotherapie mag noemen en al die jaren de enige in Weesp, lijkt hij zich nu pas te realiseren.

'Ik heb me als kinderfysiotherapeut echt moeten bewijzen'

Je was al kinderfysiotherapeut voordat het een apart vak was, toch?
"Dat is waar. Tijdens mijn opleiding inspireerde een docent mij om een kijkje te nemen in het kinderrevalidatiecentrum in Arnhem. Ik vond het meteen zo leuk en er was een vacature, dus ik kon daar aan de slag. Toen, in 1976, was er voor kinderfysiotherapie nog geen aparte opleiding en heb ik het vak in de praktijk en met cursussen geleerd. Wel was er een aparte vereniging voor fysiotherapeuten die met kinderen werkten en voor ik het wist zat ik in het bestuur en heb ik meegewerkt aan de ontwikkeling van het vak. Dat het een aparte discipline werd duurde toen nog tien jaar."

Een eerste kinderfysiotherapiepraktijk in Weesp, hoe bijzonder was dat?
"In het revalidatiecentrum ontdekte ik dat ik de diagnostische fase het leukst vond, dus was een eigen praktijk een logische stap. In 1978 begon ik in Weesp. Dat was echt pionieren: kinderfysiotherapie was nog een onbekend fenomeen en niemand in Weesp die me kende. Ik heb wat scholen, artsen en consultatiebureaus afgelopen om te vertellen wat ik kon betekenen voor kinderen. Ik moest mezelf echt bewijzen, het was een mooie tijd. Nu bellen huisartsen mij: Henry, wat vind jij?"

'Het is jouw kindje, jij beslist wat er gebeurt, niet al die hulpverleners'

Voorkeur voor een leeftijd?
"Voor ouders is elk probleem met hun kind heel groot. Ze maken zich zorgen, terechte zorgen. Het maakt niet uit welke leeftijd dat is: hele kleintjes zijn kwetsbaar, maar ook als een kind niet lekker gaat op school. Dan is het fijn dat ik met mijn ervaring ouders ook kan geruststellen: het komt wel goed. In de meeste gevallen dan. Ik begon met de behandeling van kinderen in de basisschoolleeftijd met een motorische achterstand, ontwikkelstoornis en spierziekten. Zo kwam ik ook bij het speciaal onderwijs terecht, waar ik zelf naar de scholen toe ging. Later toen ik meer naam had in Weesp kreeg ik steeds jongere kinderen in behandeling."

Een hele verantwoordelijkheid?
"Je mag als therapeut jonge ouders begeleiden in de omgang met hun kind. Je krijgt hun vertrouwen en ze varen op je deskundigheid. Een kind is het meest kostbare bezit voor ouders en als ik dan later terughoor dat ze – ook als een kind een ziekte niet heeft overleefd – je dankbaar zijn, dan raakt me dat. Elke keer weer."

Hoe zie jij je rol?
"Als een kind een neurologische ontwikkelingsstoornis heeft, worden ouders vaak overdonderd door alle hulpverlening. Ik hielp ze dan om zelf te blijven denken en de regie te houden: het is jouw kindje, jij mag bepalen wat er gebeurt. Als je iets niet wil, doe het dan niet. Jij beslist. Ik hielp ouders alle mogelijkheden, voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Ik zie de kinderen natuurlijk ook heel vaak, meer dan een arts of een consultatiebureau of school. Deze begeleiding vond ik heel leuk om te doen en hulpverleners wisten na 36 jaar mijn oordeel ook wel op waarde te schatten."

Hoe win je vertrouwen bij kinderen?
"Ik zie snel wat voor vlees ik in de kuip heb. Bij de een begin je heel rustig, de ander kun je meteen al uitdagen. Het kan mij niet schelen of ik een paar behandelingen nodig heb voor testen, het gaat erom dat het goed gebeurt en in het tempo van het kind. Het is belangrijk dat je steeds net op het randje van wat een kind kan gaat zitten en het zo steeds een stapje verder brengt. De trots op die smoeltjes als het ze ineens lukt om zelfstandig te fietsen, is goud."

Hoe krijg je het voor elkaar?
"Door steeds respect te houden voor het kind. Door te luisteren naar wat het zegt en door te kijken wat het doet. Als je dat niet doet, bereik je niets, een kind geeft zich alleen als hij of zij dat wil."

Met welk compliment ben je blij?
"Als ik nu een volwassene succesvol zie functioneren, terwijl ik weet van hoe ver hij of zij komt, dan ben ik trots. Op hem of haar. Dat zijn kinderen die ondanks een beperking zich ontwikkelen en doorgaan, opgroeien tegen wil en dank. Als ouders mij daar dan een rol in toebedelen vind ik dat natuurlijk aardig, maar wat mij betreft ligt het toch aan de inspanningen van de jongen of het meisje zelf."

Ouder worden, combineert dat met kinderen?
"Het wordt alleen maar gemakkelijker. Je werkt relaxter, je hebt vertrouwen, ik laat me niet meer opjutten door gedoe met verzekeringen en dat bevalt me goed. Met de kinderen probeer ik in de pas te blijven lopen door me in te leven in hun leefwereld. Als je een open houding naar kinderen hebt en oprecht nieuwsgierig bent, dan gaat dat vanzelf. Sommige therapeuten zijn strak en doelgericht bezig, ik beweeg liever met het kind mee."

Oud en nieuw

Per 1 oktober draagt Henry van Hal zijn praktijk over aan Willem van Lindenberg. Bram van Bergen zet vanaf die datum de kinderfysiotherapie voort. Het team met Diet Pot en Danella Haan wordt uitgebreid met kinderoefentherapeut Irene Ruijter en Kevin Jacobs. Op vrijdag 10 oktober van 16.00 -17.30 uur geeft Van Hal een afscheidsreceptie aan het Kooimancentrum 15A in Aetsveld. Het hernieuwde team is dan ook aanwezig.

Je hebt twee dochters, heeft je dat veranderd als kindertherapeut?
"Door Lyanne en Wendy heb ik nog meer geleerd me in te leven in wat er gebeurt met een kind. Stiekem keek ik ook wel eens met de ogen van een fysiotherapeut naar hen en deed ik motorische testjes. En wist ik, oké, het zit wel goed. En als ik heel eerlijk ben doe ik dat nu ook met de kleinkinderen."

Je wordt oppasopa?
"Heel erg leuk. Ik had eerst langer door willen werken; mijn vrouw Lenny is 8 jaar jonger en ik werk nog steeds met plezier. Nu ik de praktijk kan verkopen, is het goed om afstand te nemen. Het zal niet gemakkelijk zijn om mijn kindje los te laten, maar ook in die zin zijn mijn kleinkinderen een zegen. Zij zorgen voor afleiding."

Blij dat de praktijk in Aetsveld blijft?
"Toen ik de praktijk in 1993 van de Troelstralaan naar Aetsveld verhuisde, heb ik eerst huisarts Ben de Groot gebeld. Hij had ervaring met Aetsveld. Ben stelde me gerust: 'De mensen weten je echt wel te vinden, Henry.' En hij had gelijk. Ik vind het grappig dat Ben en ik nu tegelijk stoppen en dat zijn opvolger nu een praktijk pal naast de mijne – nou ja, die van Willem van Lindenberg - bouwt."

Na een scheiding

Dominee Lamfers begint donderdag 9 oktober een gesprekskring over verbroken relaties. Met de deelnemers praat hij over wat een verbroken relatie met mensen doet. Aan bod komt: In welke mate is je leven veranderd? Hoe reageert de omgeving? Hoe ga je om met je ex? Ben je op zoek naar een nieuwe partner? Gratis deelname. Opgeven: wjlamfers@hetnet.nl.

Protestantse Gemeente Zondag 5 oktober 10.00 uur Grote Kerk W.J. Lamfers Zondag 5 oktober 19.00 uur Grote Kerk J.L.W. Koppenhol

Parochie van Levend Water
Vrijdag 4 oktober 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Zondag 5 oktober 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
J. Haen

Dinsdag 7 oktober 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente
Zondag 5 oktober 10.00 uur
OAZ-gebouw
G.H. Kiers

Vrijwilligers

Stichting Hope and Future Moldova | Nederland stelt zich ten doel om de leef- en woonomstandigheden van families en kinderen in Moldavië te ondersteunen en waar mogelijk te verbeteren. Hiertoe worden in een loods in Weesp hulpgoederen gesorteerd. Hierbij moet worden gedacht aan kleding, schoenen, matrassen, dekbedden, schoolspullen enzovoort. Wie wil meehelpen met sorteren, kan zich aanmelden bij de Versa Vrijwilligerscentrale. Bel 0294-410578 of mail naar vcweesp@versawelzijn.nl.

woensdag 1 oktober

Filosofiekring

De Weesper filosofiekring behandelt in het tiende seizoen het denken van Emmanuel Levinas (1906-1995). Deelnemers kunnen kiezen uit verschillende data. Alle bijeenkomsten vinden vanaf begin oktober plaats in Het Lichthuis. Aanmelden: 0294-411629 / wjlamfers@hetnet.nl. Deelname is gratis.

Spelletjesmiddag

De Bibliotheek en het Centrum voor Jeugd en Gezin houden woensdag 1 oktober een spelletjesmiddag in de bieb. Van 14.00 tot 16.30 uur.

Servies beschilderen

Yvonne de Ridder start deze maand met nieuwe workshops 'servies beschilderen' in haar atelier in Weesp. Inschrijvingen via www.yvonnederidder.nl of y.de.ridder1@kpnplanet.nl.

Koe melken

Bij de Albert Heijn aan de Achtergracht kan woensdag 1 oktober vanaf 15.00 een houten koe worden gemolken. Het betreft een actie van boerderijen de Groene Griffioen en Ter Beek in het kader van Adopteer een Koe.

Wees(p) Sportief

Wees(p) Sportief gaat van start met de tweede cyclus. Wees(p) Sportief moet 45+'ers in beweging krijgen. Er is keuze uit hardlopen, wandelen, tennis en 7 tegen 7-voetbal. Deelname kost tussen de 15 en 30 euro per cursus. Aanmelden: www.weespsportief.nl.

Vilten voor de synagoge

De Weesper synagoge wil een betere akoestiek bij lezingen. Dekens tegen de muur moeten uitkomst bieden. Omdat zo'n fraai gebouw fraaie dekens verdient, worden die gevild onder leiding van Truus Brouwer. Wie kan vilten en het leuk vindt om mee te helpen, kan zich aanmelden via 0294-254249 / info@synagogeweesp.nl.

Kinderboekenweek bieb

Bibliotheek Weesp viert de Kinderboekenweek 2014. Tijdens de openingstijden is er tot 12 oktober in de bibliotheek aan de Oudegracht een interactieve tentoonstelling te zien. Ook kunnen kinderen leuke opdrachten uitvoeren en zijn er cadeautjes te leen.

donderdag 2 oktober

Alzheimercafé Weesp

Alzheimercafé Weesp bestaat zes jaar. Dat wordt donderdag 2 oktober gevierd met een theateravond. Ida van Dril voert 'Oma's Oma' op, een verhaal over het meisje Merel dat ziet hoe haar dementerende oma verandert. Aanvang: 19.30 uur in hotel Hart van Weesp, inloop vanaf 19.00 uur. De entree is gratis.

Buurthuis

Buurtvereniging De Achtergracht houdt elke donderdag een buurthuis in het OAZ-gebouw. Tussen 13.00 tot 16.30 uur kunnen buurtbewoners hier komen sjoelen, kaarten, biljarten en een praatje maken.

Seniorenmarkt

Bibliotheek Weesp houdt donderdag 2 oktober een Seniorenmarkt. Ouderen kunnen tussen 13.00 en 16.00 uur langskomen voor informatie en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van zorg, wonen, hulpmiddelen en vakantie.

'The Fault in Our Stars'

De film 'The Fault in Our Stars' is een verfilming van John Greens populaire young-adultroman over een prachtige romance die is gedoemd om in treurnis te eindigen. Deze film draait donderdag 2 oktober en zondag 5 oktober om 20.00 uur in de City. Een kaartje kost 8 euro.

STOPtober bij Burggraaff

In het kader van STOPtober kunnen rokers vanaf donderdag 2 oktober deelnemen aan een cursus stoppen met roken in de praktijk van dokter Burggraaff aan de Waarschapsstraat 1a. Deze cursus bestaat uit 6 tot 7 bijeenkomsten op donderdagavond. Opgeven: via tel 0294-412633 / h.b.burggraaff@hccnet.nl of aan de balie. Deelname is gratis, no show tien euro.

vrijdag 3 oktober

Cursus kunstgeschiedenis

Diana Kostman verzorgt vanaf vrijdag 3 oktober in De Bibliotheek een cursus kunstgeschiedenis. Deze cursus, 'Meesterlijk' genaamd, beslaat tien vrijdagochtenden. De lessen zijn van 10.00 tot 11.30 uur. De cursus kost € 110,-. Aanmelden via info@artemisomnibus.nl.

Workshop Biodanza

Biodanza met Marlie verzorgt vrijdag 3 oktober een workshop 'Business Un-usual' in YogaToday. De workshop begint om 19.30 uur en duurt circa 2 uur. Deelname kost € 15,- inclusief thee. Aanmelden: info@biodanzametmarlie.nl.

Bloeiende Maagden

De Bloeiende Maagden staan in de City met de voorstelling 'Toen neuken nog gewoon was'. Een scherpe, nietsontziende komedie over de oudste relatie ter wereld. Aanvang 20.30 uur, entree € 16,-. Reserveren via wesopa.nl.

Kinderboekenweekfeest

Vrijdag 3 oktober om 19.00 uur barst de Weesper Kinderboekenweek los in Theaterpand Weesp. Theaterschool Zone 1380 voert een jeugdvoorstelling op. Aansluitend gaat in samenwerking met De Kleine Prins het Kinderboekenbal van start. Kaarten (3 euro) zijn te koop via zone1380.nl. Zie pagina 7.

Portrettekenen in Weesp

Vanaf vrijdag 3 oktober kan er weerportret worden getekend in Atelier de Ontdekking. Zowel beginners als gevorderden zijn welkom. Er wordt gewerkt aan de hand van foto's. Aanmelden bij Nico Pronk: 06 12964344.

zaterdag 4 oktober

Dag van de Ouderen

De Weesper ouderenbonden vieren zaterdag 4 oktober gezamenlijk de Dag van de Ouderen. In de Hogeweyk van 13.00 tot 16.00 uur. Met een optreden van Peter Sellers en een hapje en een drankje. De kosten bedragen 2,50 euro.

Voorleesontbijt

De Kleine Prins viert de Kinderboekenweek. Kinderen van 4 tot 6 jaar kunnen zaterdag 4 oktober in restaurant Selene genieten van een voorleesontbijt. 's Middags is daar voor kinderen van 7 tot 9 jaar een voorleeshightea. Kaarten zijn voor 3 euro te koop in de winkel.

Tussen hemel en aarde

In de Grote Kerk wordt zaterdag 4 oktober een workshop gehouden: 'Er is meer tussen hemel en aarde'. Na een interactief gesprek onder leiding van dominee Marije Hage wordt er geschilderd met pastor Jan Haen. Tijd: van 13.00 tot 15.00 uur. Aanmelden: 0628504580.

zondag 5 oktober

Dienst voor (on)gelovigen

Cabaretier Sara Kroos, predikant Tom Mikkers en tekstschrijver Coot van Doesburgh verzorgen een 'Dienst voor (on)gelovigen'. Datum zondag 5 oktober om 15.00 uur in Theaterpand Weesp. Entree € 8,50. Kaarten via zone1380.nl.

So What Kinderconcert

So What geeft zondag 5 oktober een familieconcert in de Van Houtenkerk. Klassieke, jazzy en speelse klanken voor kinderen van 2 tot 100 jaar. Aanvang: 11.00 uur. Kinderen € 5,-, volwassenen € 7,50. Kaarten via zalen@stadsherstel.nl.

Cirkia Bohemia

Vanwege de Kinderboekenweek is er zondag 5 oktober een speciale voorstelling in de City of Wesopa. De Bibliotheek, de BoekenArk en de City laten kinderen tussen de 4 en 8 jaar kennismaken met een hele rare circusfamilie. Aanvang: 14.00 uur. Entree: € 5,-.

'The Fault in Our Stars'

De film 'The Fault in Our Stars' draait zondag 5 oktober om 20.00 uur in de City. Een kaartje kost 8 euro.

maandag 6 oktober

Inloop seniorweb

Seniorweb houdt elke maandag van 10.00 uur tot 12.00 uur een inloopochtend in De Bibliotheek aan de Oudegracht.

dinsdag 7 oktober

Dikke Jas Concert

Samen met dochter Aitana verzorgt Christiaan de Jong dinsdag 7 oktober een Dikke Jas Concert. Aanvang: 12.30 uur. Gratis entree. Voorafgaand brengt Bauke Reitsma tussen 11.00 en 12.00 uur op het carillon een nieuwe carilloncompositie van De Jong ten gehore.

Buurthuis

Buurtvereniging De Achtergracht houdt elke dinsdag een buurthuis in het OAZ-gebouw. Van 13.00 tot 16.30 uur.

woensdag 8 oktober

Rode Kruis Soos

Het Rode Kruis houdt woensdag 8 oktober een ouderensoos op Papelaan 99. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor koffie, een praatje en een spelletje. De entree is € 2,-.

Meezingavond

Er is woensdag 8 oktober een meezingavond in hotel Hart van Weesp. Het repertoire: Hollandse liedjes van alle tijden. Aanvang: 20.00 uur. Deelname is gratis.

Mamacafé

In De Bibliotheek wordt woensdag 8 oktober een Mamacafé gehouden. Van 10.00 tot 11.30 uur.

Victor Ferrero haalt rijbewijs op zijn 67ste

Rishi Sewkaransing van rijschool 2Gether heeft Victor Ferrero met veel plezier lesgegeven. Foto: Marieke van Veen

WEESP - Victor Ferrero heeft op 67-jarige leeftijd zijn rijbewijs gehaald. Sinds zijn pensioen als zwemleraar zit hij niet stil. Hij verzorgt gastlessen op het gebied van beweging en muziek en is vrijwilliger bij Oversingel. "Ik vind het leuk om met ouderen naar het zwembad te gaan, maar dat is maar eens per maand. Nu ik zelf kan rijden, kunnen we vaker", glundert de Weesper. Rishi Sewkaransing van rijschool 2Gether Weesp kijkt met plezier terug op het lessen met Ferrero. "Victor was een fijne leerling, altijd goedgehumeurd en sociaal. Maar soms wat eigenwijs."

Vijf Weespers gaan zondag de Cauberg op voor Step4Semmy

Lokale rijwielzaken sponsoren banden, helmen en outfits

De voorbereidingen zijn in volle gang. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Vijf Weespers gaan de uitdaging aan: zij steppen aanstaande zondag twintig keer de Cauberg op- en af. Zij doen mee aan de stepchallenge van Stichting Semmy. Initiatiefnemer Eric van Dijk is nu al trots op zijn team en alle andere deelnemers.

Van Dijk: "Dit is onze eerste stepchallenge. Geen idee hoe het uitpakt, maar het zou zomaar een succes kunnen worden."

Van Dijk baseert deze voorspelling op het enthousiasme bij de tientallen deelnemers en de vrijgevigheid van de sponsors. "Ik denk dat er nog veel mensen zijn die hebben zitten twijfelen. Die hebben nog nooit op zo'n step gestaan of weten niet zo goed wat de challenge inhoudt. Hopelijk doen zij volgend jaar wel mee."

Het Weesper team bestaat uit Eric van Dijk, Dennis Sempel, Julian van Dijk, Nick Hulsenboom en Wietze Jonker. Laatstgenoemde staat niet op de foto, maar verdient volgens Van Dijk wel een eervolle vermelding: "Hij heeft in zijn eentje voor ons team het hele sponsorgebeuren geregeld."

Op de foto wordt het team aangemoedigd door Henk de Kruijk van Fietspoint Oldenburger en Wouter van der Linden van Van der Linden Tweewielers. "We hebben zo veel respect voor deze jongens. Ook al is het financieel allemaal even wat minder op dit moment, dit soort initiatieven ondersteunen we graag." De ondernemers hebben de banden, helmen en outfits gesponsord.

De Cauberg in Valkenburg wordt zondag 5 oktober 20 keer bedwongen met een speciale step. De totale afstand bedraagt 58 kilometer. De deelnemers moeten minimaal 500 euro aan sponsorgeld inzamelen. De opbrengst wordt gebruikt voor onderzoek naar herstenstamkanker bij kinderen.

Alle shows 'Kan ik u helpen?' uitverkocht

WEESP - De theaterserie 'Kan ik u helpen?' zit erop. Alle voorstellingen waren uitverkocht. "Een enorm succes", zo blikt City of Wesopa-voorzitter Rob 't Hart tevreden terug.

"Ik ben enorm trots op het resultaat. Op regisseurs Lenne Koning en Maartje Ghijsen, op de deelnemende winkeliers, op alle spelers en iedereen die zo hard heeft meegeholpen", zo laat de voorzitter na de laatste voorstelling weten.

Volgens 't Hart benadrukt de show maar weer eens hoe leuk de binnenstad van Weesp is. "We moeten zuinig zijn op onze middenstand. Dit is uniek. De voorstelling had zo een gemeenschappelijk doel."

De theatervoorstelling 'Kan ik u helpen?' is de afgelopen drie weekenden in het centrum van Weesp opgevoerd. De voorstelling ging over de Weesper middenstand en speelde zich af in de winkels in het centrum. Bij de slotscène werd een diner geserveerd.

Gemeente wijst claim Wijnoutlet af

WEESP - De gemeente Weesp heeft de claim van ondernemer Hans van den Doel van de Wijnoutlet over de kinderkermis afgewezen.

Van den Doel wilde ruim 30.000 euro schadevergoeding van de gemeente hebben. Dat is de schade die hij geleden zegt te hebben door de kinderkermis voor de deur.

Hij stelde dat zijn omzet achteruit is gelopen en dat hij schade heeft opgelopen door een verlies aan goodwill.

Het college van B en W heeft nu besloten niet mee te gaan in die claim.

Nieuwe kledingzaak voor kinderen

WEESP - Weesp heeft er vanaf komend weekend een nieuwe winkel bij. Zaterdag 4 oktober opent kinderkledingwinkel Kladden de deuren aan de Nieuwstraat 13.

Kladden Kinderkleding biedt een ruim assortiment kleding voor jongens en meiden vanaf 2 jaar. De brede collectie bestaat uit outletkleding van grote merken zoals Outfitters Nation, Jottum, J.N.S. en EDC. Ook wordt er nieuwe kleding van minder bekende merken verkocht.

Er wordt momenteel nog hard gewerkt aan de inrichting van de winkel, maar zaterdag is iedereen vanaf 9.00 uur welkom. Om de opening te vieren is er voor alle kinderen wat lekkers en omdat het Dierendag is ligt er ook een traktatie klaar voor de huisdieren.

Weespse (51) betrokken bij zwaar ongeluk

WEESP - Een 51-jarige Weespse is zaterdagmorgen betrokken geraakt bij een ernstig ongeluk in Loenen aan de Vecht. Daarbij raakte een 87-jarige man uit Loenen aan de Vecht ernstig gewond.

Volgens de politie staken rond half negen in de ochtend twee fietsers de Rijksstraatweg over. De achterste fietser, de man uit Loenen, werd geschept door de Weespse die in haar auto over de weg reed.

De man raakte ernstig gewond. Een traumahelikopter heeft ter plaatse assistentie verleend. Vermoedelijk is het zicht slecht geweest door de laag hangende zon, afgewisseld met schaduw van de bomen. Het onderzoek is nog gaande.

Meepraten over de schansen

WEESP - Een klankbord Schansen en een platformbijeenkomst over de schansen: over de oude vestingwerken van Weesp kan volgende maand volop worden gesproken.

Nog dit jaar wil de gemeente met een plan komen voor de toekomst van de schansen. Daarvoor zoekt de gemeente Weespers die plaats willen nemen in een klankbordgroep.

Die bewoners kunnen meedenken over de plannen. Aanmelden kan via de site van de gemeente. Wie niet in de klankbordgroep wil maar wel zijn mening kwijt wil, kan terecht op de platformbijeenkomst van de WSP vanavond (woensdag 1 oktober) in hotel Hart van Weesp. De grootste partij in Weesp wil van Weespers hun mening horen over de netelige kwestie.

Nieuwe omleiding Lange Muiderweg

WEESP - Er zijn kleine veranderingen op komst rondom de bouwput van de nieuwe A1 aan de Lange Muiderweg. Volgende week wordt de weg rondom de bouwput iets verlegd. Het verkeer heeft er geen last van.

De weg wordt iets verlegd om plaats te maken voor een nieuwe keerlus voor het bouwverkeer.

Wat het verkeer wel gaat merken is dat in het weekend van 25 oktober afrit 4 van de A1 tijdelijk wordt afgesloten. Dan wordt ook die afrit aangepast. Aan de oostkant van de Vecht gaat het hard met de bouw van de Spieringbrug voor het lokale verkeer. De brug moet volgend jaar al af zijn.

Weesper verslavingsarts doet onderzoek naar antidrinkmiddel

'Baclofen hielp de lijfarts van François Mitterrand van de drank af'

Verslavingsarts Pieter Bodewits zoekt alcoholisten voor onderzoek. Foto: Christian Pfeiffer

door Marieke van Veen

WEESP - Verslavingsarts Pieter Bodewits maakt deel uit van een onderzoeksteam dat namens de Universiteit van Amsterdam onderzoek doet naar het medicijn Baclofen. Deze spierverslapper heeft als bijwerking dat het de behoefte aan alcohol vermindert. Al diverse drankverslaafde Weespers doen mee aan de studie, maar Bodewits zoekt nog meer proefkonijnen. Wie wil?

"Het is géén tovermiddel", benadrukt de Weesper. "Maar wij zien veelbelovende effecten en een aantal verslaafden zal hier baat bij hebben. Daarom wil ik dat de inwoners van Weesp weten van dit middel en dit onderzoek."

'Heus geen tovermiddel, maar het kan zeker mensen helpen'

Baclofen is geen nieuw medicijn, integendeel. Bodewits: "Olivier Ameisen, de lijfarts van oud- president Chirac, kon maar niet van de wijn afblijven. Hij stuitte in wetenschappelijke lectuur op een studie van Adolorato waarbij Baclofen in lage doseringen was getest als middel tegen drankverslaving. De resultaten waren interessant, maar er werd in de verslavingszorg verder niets mee gedaan. Ameisen besloot het op zichzelf uit te proberen in hoge doseringen en het heeft hem van de drank af geholpen. Hij schreef een boek over zijn bevindingen, vandaar dat verslaafden vaak zelf om dit medicijn vragen. Maar omdat de werking van hoge doseringen nog niet met een degelijk wetenschappelijk onderzoek bewezen is, is men nog een beetje huiverig met voorschrijven. Dit onderzoek moet daar verandering in brengen."

Bodewits loopt graag voorop in de ontwikkelingen in de verslavingszorg. Zo was hij met The Home Clinic pionier op het gebied van thuis afkicken met behulp van familie en vrienden. Bodewits' team van artsen en psychologen behandelt zowel drank- als drugsverslaafden in hun eigen omgeving. "Thuis is de verleiding weliswaar dichtbij, maar als je het daar redt, is de kans dat je clean blijft fors groter", verklaarde de Weesper in 2007 al in het WeesperNieuws. Maar liefst 75 tot 85 procent van zijn cliënten valt niet terug.

Door thuisafkickers Baclofen voor te schrijven, gaat Bodewits weer een stapje verder. "Aanvankelijk was het middel binnen het onderzoek alleen beschikbaar voor mensen die klinisch zijn opgenomen. Nu is het door aansluiting van onder meer The Home Clinic ook beschikbaar voor mensen thuis." Baclofen is een spierverslapper die wordt voorgeschreven aan mensen die last hebben van spierkrampen als gevolg van bijvoorbeeld spasticiteit, dystonie, ALS en MS. Het doel van het onderzoek van de UvA is het vergaren van wetenschappelijk bewijs dat het medicijn in hoge doseringen een middel is tegen alcoholverslaving. Bodewits: "Wij zien veelbelovende effecten bij mensen die al jarenlang in hun verslaving klem zitten en hier met dit medicijn uit kunnen komen. Voor sommige mensen kan dit echt het laatste redmiddel zijn."

Mensen die aan het onderzoek mee willen doen, kunnen zich aanmelden via www.thehomeclinic.nl. Het onderzoek maakt deel uit van het reguliere thuisbehandeltraject van The Home Clinic en wordt in principe vergoed vanuit de zorgverzekering. Is de vergoeding niet volledig, dan springt The Home Clinic bij. De deelnemers betalen dus niets. "Echt het proberen waard dus", meent Bodewits. "Aanmelden kan nog tot eind 2014. De proef duurt vier maanden, dus pas eind april zijn alle gegevens beschikbaar voor analyse. Het zal dus waarschijnlijk pas in de herfst van 2015 zijn eer de resultaten gepubliceerd worden."

Wegdwalen met bijna 5000 foto's

WeesperNieuws toont tot einde van het jaar pareltjes uit gemeentearchief

De opvallende Gereformeerde Kerk aan de Hoogstraat. Verwoest bij de grote brand van Weesp in 1968. Foto: RHC Vecht en Venen

door Christian Pfeiffer

WEESP - Bijna 4500 foto's over Weesp: de beeldbank over Weesp van het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen staat online. Het WeesperNieuws pikt er tot het einde van het jaar wekelijks een pareltje uit.

Weespers zullen het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen vooral kennen als het Gemeentearchief van Weesp. Daar komen de foto's dan ook vandaan. Al jaren worden de foto's gedigitaliseerd door de vrijwilligers.

Op de foto van deze week de Gereformeerde Kerk aan de Hoogstraat. Een opvallend gebouw uit 1922. Inwendig voorzien van houten gewelven die deels door lichtstraten, gevuld met glas-in-lood, doorsneden waren. Opvallend: de kerk lag op een langgerekte bouwkavel met de korte zijde aan de straatkant en mede daardoor waren de banken binnen een kwartslag gedraaid. De kerk is verwoest tijdens de grote brand van Weesp in 1968. Pogingen om de kerk weer op te bouwen mislukten.
De beeldbank van het RHC is te vinden via rhcvechtenvenen.nl.

'Derde klasse is voor ons van levensbelang'

Zaterdagelftal FC Weesp hoopt op snelle terugkeer

FC Weesp gaat voor een terugkeer naar de derde klasse. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

WEESP - Een ervaren spelersgroep met gedreven spelers, leuk voetbal en aan de kant van het veld een paar coaches met een doel: alles staat er goed voor om FC Weesp na één jaar weer te laten promoveren naar de derde klasse. Leuk voor de club, maar ook vooral van levensbelang voor het voortbestaan van de zaterdag van FC Weesp, meent de staf van het zaterdagelftal. Er moet komend jaar dus heel wat gebeuren.

Het was afgelopen voorjaar een grote tegenslag toen de zaterdag van FC Weesp na een jaar derde klasse weer degradeerde. "Dat kwam wel onverwachts", zeggen teammanagers Arie van Overeem en Ronald van Beeren op Radio Weesp. "Een paar weken voor de laatste duels stonden we er best goed voor. We verloren wel te veel punten, maar het leek allemaal goed te komen. We verloren toen heel zuur van De Posthoorn. Dat bleek achteraf een te grote klap voor de ploeg. De weken daarna hebben we veel punten verspeeld en degradeerden we. Maar daar konden we ons gauw overheen zetten. Het doel was om meteen weer terug te keren."

'Je zou het haast een schande mogen noemen als we de play-offs niet halen'

Grote spelersgroep
FC Weesp begon afgelopen zomer met een spelersgroep van meer dan 30 man. Enkele spelers stapten vlak voor de start van het jaar over naar andere teams waardoor het tweede elftal sneuvelde, maar het eerste elftal heeft wel meer dan voldoende spelers over om de klus komend jaar te klaren.

"Het verhaal heeft een beetje twee kanten. Het tweede elftal sneuvelde, waardoor we zelfs enkele overgebleven spelers moesten teleurstellen omdat we nou eenmaal te veel spelers hebben voor slechts één elftal. Erg zuur. Des te meer omdat deze spelers nu naar andere teams moeten, maar ook die teams hebben al voldoende spelers. De club moet dat probleem oplossen, maar dat is nog niet gebeurd. Aan de andere kant hebben we nu zelf wel een goede spelersgroep. Op de bank hebben we voldoende goede vervangers dus we kunnen zonder problemen een sterk team opstellen."

Zwakke tegenstanders
Alles klopt dus om komend jaar weer de stap naar de derde klasse te maken. Daarnaast boekt FC Weesp tot nog toe goede resultaten en staat het team bovenaan. "We spelen goed en hebben ook enkele afgetekende zeges geboekt. Het gaat dus de goede kant op. Je merkt dat er een klasse lager toch anders gespeeld wordt. We hebben amper tegenstanders waar we onszelf echt mee kunnen meten. Veel teams komen gewoon tekort. Je zou het haast een schande mogen noemen als we de play-offs niet halen komend voorjaar. Dat moet gewoon goedkomen. Afgaande op de eerste duels zullen we veel beter presteren dan de rest. Enkele teams, waaronder FC Weesp, spelen gewoon veel beter."

Belang
Het promoveren naar de derde klasse kent voor FC Weesp meerdere belangen. Naast dat je het 'leuk voor de club' mag noemen, kun je het voor de zaterdagtak van FC Weesp van levensbelang noemen. "Zo voelt het ook wel een beetje, zeker gezien het feit dat er afgelopen zomer een paar spelers vertrokken. Dat komt door de nauwelijks aansprekende tegenstanders. Een klasse hoger is dat heel anders en wordt er veel beter gevoetbald. Daar ontbreekt het nu aan, waardoor spelers de keuze maken om naar een andere club te gaan. Als we een klasse hoger spelen, zullen we betere spelers aantrekken en andere spelers vast kunnen houden. Stel dat we nu falen en ook volgend jaar nog tegen deze tegenstanders voetballen, dan zou het best eens kunnen dat er nog meer spelers afhaken. Dat zou de doodsteek worden voor de zaterdagtak van FC Weesp. Kortom: we moeten gewoon de derde klasse halen. En daar gaan we alles aan doen."

MHCW knokt zich naar winst

WEESP - De hockeyers van MHCW gaven alles en werden beloond: afgelopen weekend werd gewonnen van MHC Woerden: 1-2

Vooral voor rust had MHCW de controle over het duel en er ontstonden meteen volop kansen. Dat leverde MHCW ook al snel een voorsprong op. MHCW vergat de voorsprong ondanks vele kansen te verdubbelen. Na rust kon MHC Woerden wat terugdoen waardoor het duel weer spannend werd. MHCW rechtte na de tegentreffer weer de rug en kon vlak voor het slot met een knappe goal alsnog de zege zeker stellen.

Hockeysters tonen veerkracht
Een zwakke start, maar toch een zege voor de hockeysters van MHCW. De Weesper dames waren met 0-3 te sterk voor MHC Woerden. MHCW kende opstartproblemen, maar kon al snel goed hockeyen. MHCW kon daarna op voorsprong komen. Na de goal kon het team de voorsprong goed vasthouden. Na de rust kende MHCW geen problemen meer.

Zege We Have

WEESP - Zonder problemen hebben de handbalsters van We Have zondag gewonnen van KDO: 25-17.

We Have kon met gemak een forse voorsprong pakken voor rust. Na rust leek KDO heel even wat terug te doen toen We Have wat terugzakte. De voorsprong van de Weespers bleef echter tot het slot toe staan.

Argus komt tekort

WEESP - Goed spel en voldoende kansen waren afgelopen weekend onvoldoende voor de korfballers van Argus. De Weespers kwamen tegen koploper Hebbes met 12-8 een stukje tekort.

Argus moest meteen alles op alles zetten om kans te maken tegen de koploper. Argus kreeg veel kansen, maar de meesten bleven onbenut, waardoor Hebbes een voorsprong kon vasthouden. Na de rust kon Argus weer terugkomen, maar kwam de ploeg toch tekort.

FC Weesp deelt punten met DCG

WEESP - Een punt tegen de promovendus van een jaar geleden: FC Weesp heeft afgelopen weekend de punten moeten delen met het Amsterdamse DCG: 2-2.

FC Weesp startte stroef en zag DCG meteen voor gevaar zorgen. De Amsterdammers kwamen al snel op voorsprong. Na de goal duurde het even voordat FC Weesp beter kon gaan voetballen. Voor rust kon FC Weesp terugkomen door een doelpunt van Dirk Jan Aalst. Na de rust moest FC Weesp wederom een achterstand goedmaken, maar dat lukte ook deze keer. Jesse van Huisstede kon na een knappe manoeuvre een punt pakken voor FC Weesp.

Punt voor zaterdag
Het spel was met vlagen beter dan dat van de tegenstander, maar de zaterdag van FC Weesp heeft toch 'slechts' een punt overgehouden aan de topper met NVC: 1-1. FC Weesp zette meer druk dan NVC, maar vergat lang om een doelpunt te maken. Toen FC Weesp op voorsprong kwam door een goal van Karel Voigt kwam NVC meteen weer terug. De slotfase leverde nog enkele kansen op, maar de teams konden die niet meer benutten.

Zege voetbalsters
De voetbalsters van FC Weesp hebben zondag een afgetekende zege geboekt op RCZ. De Weesper dames waren met 5-0 te sterk. De twee teams waren het eerste gedeelte van het duel aan elkaar gewaagd, maar toch kon FC Weesp al snel weglopen. Na de eerste helft stond het al 3-0. Na rust bleek FC Weesp te sterk en scoorde het nog twee maal.

Feesthoedjes bij Trim- en Trainingsgroep Weesp

Foto: Bjorn van der Neut

De Trim- en Trainingsgroep Weesp (TTW) bestaat 25 jaar en dat werd afgelopen zaterdag gevierd in het clubhuis van Golfcentrum Weesp aan de Basisweg. Het werd een gezellige avond met een drankje, een hapje, toch ook nog een klein beetje beweging en het nodige ceremonie protocolaire. De groep sportievelingen die 25 jaar geleden aan de basis stond van deze vereniging werd in het zonnetje gezet. Twee van hen werden tot erelid benoemd: Victor Ferrero en Jan Bijvoet. Laatstgenoemde kon er helaas niet bij zijn. Sportwethouder Astrijd Heijstee deelde het speldje uit. De TTW verzorgt trainingsmogelijkheden voor hardlopen, fietsen, zwemmen en skigym. Ook brengt de club vier triatlonteams in competitie. Vandaag de dag zijn er 240 leden. Na het feest richtte het bestuur zich meteen op de Vechtloop van volgend jaar. De datum voor de editie 2015 is vastgelegd op 28 juni. Dit jaar werd het parcours veranderd en werden start en finish verplaatst naar Manege Bleijenberg. Komend jaar blijft dat zo.

Waterpoloërs delen punten

WEESP - De waterpoloërs van Triton hebben afgelopen weekend een punt overgehouden aan het treffen met GoSwim: 7-7.

De Weespers konden vooral met een sterk tweede kwart een voorsprong pakken, maar zagen de tegenstander steeds weer terugkomen.

Picanto BusinessLine met navigatie

Het navigatiesysteem is fraai in het dashboard verwerkt.

Kia breidt de Picanto BusinessLine uit met een fullmap navigatiesysteem. Daarmee vindt de Picanto-rijder altijd gemakkelijk de juiste weg en wordt er tijd en brandstof bespaard.

Het actiemodel is gebaseerd op de Picanto BusinessLine met soepele 1.0 CVVT motor. De meerprijs van het Navigator-pakket bedraagt € 495,-. De Picanto BusinessLine Navigator is uitsluitend leverbaar als praktische 5-deursuitvoering.

Behalve het fullmap navigatiesysteem omvat de BusinessLine Navigator onder andere airco, LED-verlichting voor en achter, mistlampen, elektrisch verstelbare en verwarmbare spiegels, elektrisch bedienbare ramen voor en achter, bluetooth connectiviteit, stuurwielbediening en een lederen stuurwiel en pookknop. Er is voor de Picanto ook nog een extra inruilpremie en een 50/50-deal.

BMW's sportieve gezinsauto

Nieuwe 2 Serie Active Tourer

Voor de sportieve rijder die met het gezin graag eropuit trekt.

De nieuwe BMW 2 Serie Active Tourer combineert compacte afmetingen, functionaliteit en variabiliteit met dynamisch design en rijplezier. Daarmee is het een ideale gezinsauto die is voorbereid op sportieve activiteiten, reizen en de hoge eisen van de BMW-rijder.

De BMW 2 Serie Active Tourer staat per 27 september in de showroom. Voor zowel de BMW 218i Active Tourer (vanaf € 28.900) als de BMW 218d Active Tourer (vanaf € 33.900) geldt het gunstige 20% bijtellingstarief. Er is keuze uit krachtige en zuinige drie- en viercilinderkrachtbronnen met BMW TwinPower Turbo techniek. Een automatische zesversnellingsbak is optioneel voor de versies met driecilindermotor. De automatische achttraps Steptronic-transmissie is standaard op de BMW 225i Active Tourer en voor de andere viercilindermotoren als optie verkrijgbaar. Tot de standaarduitrusting behoren onder meer een bandenspanningsweergavesysteem, tweefasenremlichten en een reeks veiligheidssystemen.

Comfortverhogende zaken zijn onder meer airconditioning en elektrisch te bedienen buitenspiegels en zijruiten voor en achter. Voor- en achterin is een armsteun met opbergmogelijkheden gemonteerd. Tot de uitrusting behoren verder een boordcomputer met een 6,5-inchdisplay, een iDrive-controller met Personal Profile en het audiosysteem BMW Professional. Als extra is er onder meer een breed aanbod BMW ConnectedDrive Services en Apps.

VW komt met plug-in hybride Passat

Volkswagen presenteert komende week in Parijs de Passat GTE. Een plug-in hybride die krachtig is, maar ook zuinig als de bestuurder dat vraagt. Deze Passat GTE komt in de zomer van 2015 naar Nederland.

De Passat GTE is er als limousine en als extra veelzijdige Variant. De plug-in hybridetechnologie omvat een 1.4 TSI benzinemotor, een elektromotor, een zestraps DSG-transmissie en een lithium-ion batterij (9,9 kWh). Er zijn verschillende rijmodi, waaronder 'volledig elektrisch'. De topsnelheid is dan 130 km/h. Met opgeladen accu bedraagt de elektrische actieradius maximaal 50 km. Als de TSI en de elektromotor samenwerken, is 160 kW/218 pk beschikbaar, goed voor een top van 220 km/h. De Passat GTE is net als andere uitvoeringen van de nieuwe Passat leverbaar met allerlei innovatieve opties, zoals het Active Info Display, een volledig digitaal instrumentenpaneel.

5 miljoen Ibiza's

In de SEAT-fabriek in Martorell is de vijf miljoenste Ibiza van Lijn 1 gerold. De Ibiza is daarmee het best verkochte en meest geëxporteerde model van SEAT. 70% werd buiten de Spaanse landsgrenzen verkocht in meer dan 75 landen waar het merk vertegenwoordigd is. Nog meer cijfers: dagelijks verlaten 700 Ibiza's de fabriekspoorten in Martorell. De auto garandeert zo'n 1.600 werknemers een baan. 21% van hen is vrouw. Gedurende het productieproces legt een Ibiza ongeveer 12 kilometer af langs 700 robots. Vijf miljoen achter elkaar geparkeerde Ibiza's overbruggen een afstand van 19.300 km, de afstand tussen Martorell (Spanje) en Auckland (Nieuw-Zeeland).

Renault Espace is herboren

De Renault Espace is herboren en opnieuw als grote, elegante en robuuste crossover vormgegeven. De moeder aller fullsize MPV's van dertig jaar geleden is geëvolueerd in een vloeiend gelijnde crossover met opvallende designfeatures als een 'zwevende' middenconsole. Het interieur van zowel de vijf- als de zevenpersoonsversie biedt daarbij een tot in detail uitgedachte modulariteit. De nieuwe Renault Espace beleeft komende week zijn wereldpremière in Parijs.

WINTERSTALLING boot: nog 2 plaatsen in de loods & enkele plaatsen op de wal. Ook mooie ligplaatsen in het water. Jachthaven Spiegelzicht Nederhorst den Berg 06-29024159

Vrouw zoekt werk voor in de huishouding met strijkwerk, 8 jaar ervaring en met goede ref. Mevr. Mariam 9 euro p/uur. Tel.: 06-11412386

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Voor baby & peuter
LANNEKE

kraamcadeaus/verzorging
speelgoed/kleding
Nieuwstraat 39 Weesp
naast het gemeentehuis

Te huur: Kantoorruimtes in kleinschalig verzamelgebouw. Units van 18 en 24,5 m2. Prijs vanaf € 350 excl. BTW. COMPLICITY - Weesp - 0294 484 620 www.complicity.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

TUINONDERHOUD!
o.a. heggen snoeien,
tuinadvies
herfst- en winterklaar maken
Info 035-622 36 76
Tegels en muren groenvrij maken

Bestrating- en terrasaanleg
Verder voor alle klussen in en
rondom het huis
www.edregelthet.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Sporten en fit worden kan nu ook in Muiden. Lesaanbod:
Bootcamp - Hardlooptraining - Circuittraining - Kids fit/kids bootcamp - Fit 60+ - Personal training. Info tel.: 06-40382644, web:
www.everyoneactive.nl, mail: everyoneactive@hotmail.com

Haardhout: ca. 1 kuub € 77,50 (Goed droog). Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff. Tel.: 0294-412978. Wij bezorgen ook aan huis.

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, fiets, radiator. Gratis
opgehaald. Tel.: 06-34606808