MuiderNieuws

8 november 2017

MuiderNieuws 8 november 2017


Nieuwe woon- en werkwijk op Crailo

Wethouders Hendrik Boland (Gooise Meren), Ton Stam (Laren) en Wimar Jaeger (Hilversum). Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN De gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Laren kopen samen voor 33,2 miljoen euro het voormalige Defensieterrein Crailo. Het is de bedoeling om hier gezamenlijk een duurzame woon- en werkwijk te ontwikkelen.

Ze zullen daartoe gezamenlijk een Gemeenschappelijke Exploitatiemaatschappij Crailo oprichten. Dit voorstel aan hun raden maakten de colleges in de drie gemeenten eind vorige week bekend. De wijk die gemeenten willen ontwikkelen, dient één buurtschap te vormen die een focus heeft op het buitenleven, een samenhangend ecosysteem kent, energiepositief en materiaalbewust is en ruimte biedt aan innovatief ondernemerschap.
Met de aankoop is een bedrag gemoeid van 33,2 miljoen euro. De terugverdiencapaciteit is onderdeel van een haalbaarheidsstudie die ten minste budgettair neutraal moest zijn van de gemeenten. Dat is ook gelukt, stellen de gemeenten: de huidige studie laat een bescheiden positief eindresultaat zien.
De overdracht is voorzien op 31 december van dit jaar. De koopsom wordt de komende jaren in delen betaald aan de provincie Noord-Holland, 'lasten en lusten' worden naar draagkracht over de drie gemeenten verdeeld.

Nieuwe hangplek in Echobos

MUIDERBERG De groep hangjongeren kan rekenen op een kleine opknapbeurt van hun hangplek in het Echobos. Dat zegt burgemeester Han ter Heegde.

Ter Heegde was afgelopen zomer een keer samen met de jongerenwerkers op bezoek bij jongeren die zich verzamelen in het bos. "Het is een groep van 20 tot 30 jongeren die hier graag komt. In het bos hebben ze een prachtige plek en daar heeft niemand last van ze. Ze zitten een beetje van de bewoonde wereld af. Ze hadden te weinig prullenbakken, dat is geregeld. De bank en tafel zijn te klein en ze missen een afdak. Dat hebben we in overleg met de dorpsraad nu toegezegd. We hopen dat de plek rond 1 april gereed is."

Organisatie Muiden-Pampus-Muiden geoliede machine

Foto: Michiel van Walsem

muiden Maar liefst 160 sloepen en gigs waren zaterdag en zondag op het water te bewonderen tijdens de 26ste editie van Muiden-Pampus-Muiden. Het grootste roeisloepevenement was volgens de organisatie een groot succes en te snel voorbij. "Het liep als een geoliede machine", aldus een woordvoerder.

5

GooiTV

Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

Burgemeester Han ter Heegde is vanaf woensdag om de week op GooiTV te zien.

3

Weerbericht

Opnieuw wisselvallig, minder koude nachten

De week begon met een winterse speldenprik met de eerste nachtelijke vorst van het seizoen, maar een vroege winterse periode lijkt onwaarschijnlijk. Vanaf donderdag veroorzaken uitlopers van depressies wisselvallig weer met geleidelijk aan ook een straffe wind. De temperatuur stijgt enkele graden. Vanaf zondag vloeit polaire lucht het Noordzeegebied binnen. Het wordt dan iets kouder met enkele buien.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag daalt het kwik naar 2 à 3 graden. Overdag wordt het 10 graden. Af en toe schijnt de zon, maar meestal overheerst de bewolking. In de loop van vrijdag neemt de kans op regen toe. De zuidwestenwind wakkert aan tot (vrij) krachtig en ruimt naar west. De nachtelijke minima liggen rond 7 graden. In de middag wordt het 11 à 12 graden.

Het weekeinde

Zaterdag overdag is er vrij veel bewolking. Er kunnen enkele buien vallen. Het wordt 9 graden. Ook zondag is het onbestendig met kans op enkele buien. In de nacht daalt het kwik naar 3 à 4 graden. Overdag wordt het 7 of 8 graden. Het voelt in het weekeinde nogal guur met een matige tot krachtige wind tussen west en noordwest.

Weetje

November is een overgangsmaand. Soms kan het al winters koud zijn. Tussen 1 en 10 november 1980 vroor het elke nacht tussen -1 en -7 graden. Op 3 november 1980 bleef zelfs overdag de temperatuur onder nul. Dat was recordvroeg. Daarentegen kan het ook nog aangenaam, zelfs bijna nazomers, zacht zijn. Tussen 1 en 10 november 2015 werd het dagelijks tussen de 15 en 20 graden.

'Het loopt goed in Gooise Meren, ook de inwoners gaan ervoor'

Burgemeester Han ter Heegde om de week op GooiTV

BussumsNieuws en GooiTV interviewen burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren voortaan om de week.

Burgemeester Han ter Heegde voor de camera van GooiTV en BussumsNieuws. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN "De deur voor Weesp staat nog altijd open", zegt burgemeester Han ter Heegde over het fusieproces in de regio. Inmiddels zoekt ook Wijdemeren toenadering.

U bent een jaar geleden begonnen. Hoe bevalt het?

"Het was een goed jaar, zo zie ik het. Ik heb het erg naar mijn zin. Ik ben hier meteen komen wonen. Dat geeft rust, want je kunt dan veel fietsen en het geeft meteen het gevoel bij de gemeenschap te horen, je snuift ook dingen op. Politiek is het zwaar, als fusiegemeente. We hebben een goed ambtenarenapparaat dat, en dat valt mij echt op, na anderhalf jaar goed ingewerkt is. Ik merk ook dat men vanuit de bevolking zegt: we gaan er nu voor. Het loopt goed, ik geniet ervan."

'Ook voor Wijdemeren moet bestuurlijke fusie stip op horizon zijn'

Weesp zegt te kiezen voor een samengaan met Amsterdam en niet met Gooise Meren. Wat vindt u van die afwijzing?

"De gemeenteraad van Weesp beslist erover, daarover geen enkel misverstand. Maar als je kijkt naar de vestingsteden en de Vecht, wat is er dan niet evidenter dan verder te gaan met Gooise Meren. Dat geldt ook voor de samenwerking in de regio. Daarnaast is het zo dat de invloed van de Weespers groter is in een Gooise Meren met zo'n 80.000 inwoners dan wanneer ze opgaan in het veel grotere Amsterdam. Maar... er kwam een onderzoek tussendoor dat uitwees dat het bedrag per inwoner in Amsterdam twee keer zo veel is. Die afweging heeft men in Weesp gemaakt. Onze deur blijft gewoon open staan. Er komt nog een referendum. Wij hopen het beste voor Weesp en wachten de nieuwe ontwikkelingen verder af."

'Nu tempo maken met de hete hangijzers in centrum Bussum'

De volgende partner staat voor de deur: Wijdemeren wil praten over een ambtelijke fusie.

"Het is wat laat, maar ik heb altijd geleerd: als er een verzoek is om te praten, dan moet je ook gaan praten. Dus staan wij open voor een gesprek. Ik zal in dat gesprek enkel opsnuiven en daarna terugkeren naar raad en college. Je moet open staan voor nieuwe ontwikkelingen. Er is wel één duidelijke richting die onze gemeenteraad hierin aangeeft: een ambtelijke fusie is prima, maar er moet wel altijd een bestuurlijke fusie als stip op de horizon staan."

Iets anders: de vermakelijksheidsretributie. Kunt u dat toelichten?

"Voor grote instellingen als het Muiderslot, Spant! en Oud Valkeveen maken wij kosten: denk aan het parkeren, de boa's en het groenbeheer. Het idee is: dit zijn goedlopende instellingen, kunnen wij die niet iets vragen om de kosten die wij maken te dekken. Muiden had het al, Naarden en Bussum niet. De raad heeft gezegd: werk eens uit dat er zo'n heffing in heel Gooise Meren komt. Daar ageert men nu tegen. Het is een beetje een heftige discussie aan het worden. Ik hoop dat we daar in redelijkheid uit kunnen komen. De raad moet daar de komende periode over beslissen."

Voor Bussum komt de centrumvisie aan de orde. Wat staat erin?

"Daarin komen met name de grote discussiepunten aan de orde: de Vonk Villa, Scapino, de mogelijke verplaatsing van Albert Heijn. De raad stelt naar verwachting een dezer dagen de economische visie vast en daarin staat ook het oppimpen van het centrumgebied Bussum. Wij vinden dat we kort daarna over die hete hangijzers tot bespreking moeten komen. Er moet één pakket komen met al die voorstellen daarin, zodat je tot één afweging kunt komen. We gaan hierin nu echt tempo maken; ik verwacht in de loop van volgend jaar meer duidelijkheid hierover. Iedereen wordt daar weer bij betrokken."

'Al zin in editie 2018'

Foto: Copyrights2017: Michiel van Walsem

Muiden De omstandigheden voor de deelnemers aan Muiden Pampus Muiden waren afgelopen weekend uitstekend. Alleen zondagmiddag nam de wind wat toe.

Daardoor was het voor de mannen - die op dat moment in het water lagen - niet gemakkelijk om de eindstreep te halen.

Na afloop waren er echter louter lachende gezichten na weer een vlekkeloos verlopen, professioneel georganiseerd evenement, dat volgens organisatiewoordvoerder Maartje Scheers veel te snel voorbij was. "Ik heb nu al weer zin in volgend jaar." Dan is het evenement op 3 en 4 november.

Foto: Copyrights2017: Michiel van Walsem
Foto: Copyrights2017: Michiel van Walsem
Foto: Copyrights2017: Michiel van Walsem
Foto: Copyrights2017: Michiel van Walsem
Foto: Copyrights2017: Michiel van Walsem
Foto: Copyrights2017: Michiel van Walsem

Foto's: Foto: Copyrights2017: Michiel van Walsem

Weesp krijgt voorlopig nog helemaal geen zak geld van Amsterdam

Hoe dan ook nog vier jaar zelfstandig verder

Weesp mag en moet de komende jaren de eigen boontjes doppen.

door André Verheul

WEESP Wat de gemeenteraad ook beslist over de bestuurlijke toekomst van Weesp, de Vechtstad heeft in elk geval tot 2022 een eigen gemeenteraad, bepaalt zijn eigen beleid en kent dezelfde financiële beperkingen als nu.

In de discussie over de gemeentelijke toekomst vliegen de zakken geld en andere voor- en nadelen van Amsterdam en Gooise Meren in het rond. Maar Weesp wordt niet opgepakt en ergens midden in Zuidoost of (je weet maar nooit) op de Bussumse hei neergezet. Weesp zal altijd Weesp blijven, de inwoners blijven Weespers heten en samen zullen ze blijven opkomen voor wat ze in hun wijk of buurt belangrijk vinden. Die Weespers zullen het op termijn echter met een ander, groter gemeentebestuur moeten zien te stellen. Een bestuur dat beschikt over meer bestuurskracht. Dat maakt het besluit over de toekomst zowel ingrijpend als historisch.

Weesp kiest op 21 maart voor vier jaar een eigen gemeenteraad

Wat wordt er besloten?

Over welk besluit gaat het precies? Dit is het voorstel waar de gemeenteraad morgen (9 november) in de Grote Kerk een debat over houdt luidt als volgt: 'De keuze te maken om (optie a) met de gemeente Gooise Meren of (optie b) met de gemeente Amsterdam te komen tot een ambtelijke fusie. In overleg met de voorkeurspartner wordt de precieze datum bepaald en dit wordt vastgelegd in het plan van aanpak. Deze ambtelijke fusie leidt op termijn tot een bestuurlijke fusie. Deze bestuurlijke fusie vindt niet plaats in de komende raadsperiode."

Eigen gemeenteraad

Wat betekent dat concreet? In elk geval niet dat er bierfietsen onze kant op komen, de voorzieningen voor minima ineens goudomrand zullen zijn en Weesp een spoortunnel krijgt. Het betekent dat Weesp eerst ambtelijk gaat fuseren. Met de partnergemeente wordt dan één gemeentelijke organisatie gevormd om al het gemeentewerk uit te voeren. Het beleid bepaalt Weesp zelf, want Weesp houdt in elk geval tot 2022 een eigen gemeenteraad, die bestaat uit Weesper ingezetenen die de Weespers op 21 maart 2018 mogen kiezen.

Het zou zelfs zo kunnen zijn dat Weesp nóg een periode van vier jaar bestuurlijk zelfstandig blijft, dus tot 2026. De WSP rekent daar zelfs op. Fractievoorzitter Lars Boom hoopt dat de ambtenarenfusie met Amsterdam ervoor zorgt dat de boel in Weesp zo lekker gaat draaien dat de bestuurlijke fusie (vorming van één gemeente) niet meer nodig is. Daar vindt hij Jan Renzenbrink van het CDA tegenover zich. "Dromen", noemt Renzenbrink dat. "Amsterdam is zo veel groter, dat Weesp daar totaal geen sturing aan kan geven", zo prikt hij de droom van Boom door. Renzenbrink durft de stelling aan dat een ambtelijke fusie met Amsterdam in bestuurlijke en maatschappelijke geledingen dermate veel impact heeft dat Weesp binnen twee jaar zal smeken om er maar zo snel mogelijk één gemeente van te maken. Zijn CDA pleit voor een fusie met Gooise Meren, ook eerst vier jaar ambtelijk.

De gemeenteraad zal morgen de argumenten voor en tegen Amsterdam en Gooise Meren uitwisselen en daarover in debat gaan. Een besluit wordt uitgesteld tot na het referendum.

Comité wil alleen referendum met 'geen van beide'

Bahman Khalafi arriveert met de aanvraag en de handtekeningen bij het stadhuis, Foto: André Verheul

WEESP Als de raad morgen instemt, mogen Weespers zich via een referendum uitspreken over de vraag of Weesp een fusie moet aangaan met Amsterdam of met Gooise Meren. Het Comité Zelfstandig Weesp, dat het referendum heeft aangevraagd, wil daar het vakje 'geen van beide' bij.

Donderdag wel debat over toekomst, maar besluit wordt uitgesteld

Het comité wil namelijk helemaal geen referendum over Amsterdam of Gooise Meren, maar een uitspraak van de Weespers over überhaupt een fusie ja of nee. Dat laatste is niet mogelijk. Er mag alleen een volksraadpleging worden gehouden over een besluit dat voorligt aan de gemeenteraad. Een besluit over zelfstandigheid is (impliciet) vorig jaar al genomen. Waar de raad over moet besluiten is de keuze tussen ambtelijke en later bestuurlijke fusie met Amsterdam of met Gooise Meren. Het antwoordvakje 'geen van beide' is de achterdeur waarmee het comité toch een soort uitspraak over zelfstandigheid hoopt te forceren. Het is onduidelijk of dat derde antwoordvakje er komt. Het comité kreeg vorige week het bericht dat de fractievoorzitters daar niet aan willen. Daarop maakte ze wereldkundig dat ze de aanvraag niet zouden doen. Immers: als je alleen kunt kiezen uit Amsterdam of Gooise Meren, kies je altijd voor fusie. De meerderheid van het comité is in het weekeinde op andere gedachten gebracht. Raadslid Gerton van Unnik (die zijn partij DSB heeft omgedoopt in 'Weesp bij Gooise Meren'), heeft hen ervan overtuigd dat de antwoordoptie 'geen van beide' wel degelijk nog mogelijk is, zo reconstrueert Khalafi de verwarrende aanloop naar de aanvraag. Hij stelt 'geen van beide' als voorwaarde. "Komt dat er niet dan zullen wij andere maatregelen moeten nemen." Het intrekken van de aanvraag is daarbij volgens hem een optie, desnoods een oproep om niet op te komen. Er is nog een andere manier waarop de comité haar zin kan krijgen: als de raad het raadsvoorstel wijzigt in een voorstel voor of tegen fusie. Dat is echter niet aannemelijk.
Hoe dan ook: er zijn net voldoende geldige ondersteuningsverklaringen voor het referendum binnengehaald. De raad beslist morgen (9 november) of het referendum er komt. Zo ja, dan volgt daarna het debat over de keuze tussen Amsterdam of Gooise Meren, maar wordt het besluit uitgesteld uit tot na het referendum. Een onafhankelijke commissie van deskundigen adviseert over het referendum. De raad wil het referendum vooralsnog houden op 21 maart 2018, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen. De uitslag is niet bindend. Ook al is het ná de verkiezingen, de huidige gemeenteraad neemt het uitgestelde besluit over de bestuurlijke toekomst.

'Mensen lijken het buurtpanel vooral te zien als klachtenuurtje'

Versterking gezocht voor Buurtpanel Centrum en Buitengebieden

Rineke (links) voelt een grote maatschappelijke betrokkenheid. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP "Toen ik vijf jaar geleden in Weesp kwam wonen, voelde ik me meteen zeer betrokken. Weesp is een buitengewone stad." Dus sloot Rineke Lochtenberg (75) zich al snel aan bij verschillende 'clubjes'. Een daarvan is Buurtpanel Centrum en Buitengebieden, het buurtpanel waarvoor de gemeente Weesp op zoek is naar nieuwe mensen.

Ook Lochtenberg hoopt op versterking: "Ik ben laatst uit nieuwsgierigheid naar de avond van buurtpanel Hogewey en Noord-West geweest. Dat is een enthousiaste groep mensen die al veel voor elkaar heeft gekregen. Denk aan Buurtkamer de Kastanje en het Moestuinproject."

'Klagen mag, maar de handen uit de mouwen steken is veel beter'

Betrokkenheid

Waarom is het ene buurtpanel succesvoller dan het andere? Wist Rineke het maar. "De buurtpanelavonden worden georganiseerd door de gemeente. De oproep vindt onder meer plaats via de wekelijkse gemeentepagina in het WeesperNieuws. Ik lees de krant en die pagina altijd heel goed, want ik wil weten wat er in Weesp gebeurt. Maar sommige mensen - ook binnen mijn eigen kennissenkring - zijn daar wat laconieker in. Als ik ze dan vertel over een leuke en/of leerzame avond waar ik bij was, dan weten ze soms nergens van. Ik snap dat niet. Als ze dan vervolgens vragen: hoe was het? Dan zeg ik: ja, dág. Dat zeg ik niet. Had je er maar bij moeten zijn."

Verkeerde verwachtingen?

Verkeerde verwachtingen spelen ook mee, denkt de Weespse. "Ik merk dat veel mensen die wel naar ons buurtpanel komen het vooral als een klachtenuurtje zien. Ergens snap ik dat wel, want in de aankondiging staat dat er ruimte is voor het aandragen van problemen en ideeën. Dan kun je erop rekenen dat er vooral problemen aan bod komen. De gemeente reageert daar niet altijd even goed op. Niet dat er ronduit gezegd wordt dat je zeurt, maar je merkt wel wrevel en ongeduld. Ik denk dat mensen daarom soms al in de pauze weer opstappen. Ze voelen zich niet altijd even goed gehoord."

Betrokkenheid

Maar Lochtenberg blijft wel zitten. "Ja, ik wel. Maar mijn maatschappelijke betrokkenheid is dan ook groot. Vanuit mijn opvoeding en vanuit mijn opleiding. De maatschappij, dat ben je samen. Zo heb ik mijn kinderen ook opgevoed. Een mooi voorbeeld: mijn dochter zorgt nu voor een pleegkind, dat vind ik heel bijzonder. Die ambitie om bij te dragen aan een betere wereld heeft ze van mij." De Weespse hoopt dat er vooral oplossers en doeners bij komen: "Want klagen mag wel, maar zelf de handen uit de mouwen steken is beter."

Mail: buurtpanel@weesp.nl.

Startschot voor herinrichting Nijverheidslaan

Betrokken partijen geven startschot. Foto: Gemeente Weesp

WEESP Er werd de dagen ervoor al volop gewerkt, maar het officiële startsein voor de werkzaamheden aan de Nijverheidslaan werd vorige week donderdag gegeven. Wethouder Herman Tuning van Economische Zaken, Hans de Waard van bedrijvenvereniging IVW en een afgevaardigde van Fronik Infra BV uit Mijdrecht kwamen hiervoor bijeen bij het bouwbord.

De aannemer gaat aan de slag met het vervangen van de straatstenen, het breder maken van de weg, het aanleggen van parkeerplaatsen, het plaatsen van riolering en het planten van bomen. Hiervan moet de Nijverheidslaan een stuk gaan opknappen. Dit stuk industrieterrein langs de Vecht ligt er al jaren verwaarloosd bij, maar eerdere plannen kwamen niet van de grond.

Schouw met ondernemers

Bedrijventerrein is toe aan opknapbeurt. Foto: André Verheul

In fase drie, na de jaarwisseling, wordt de trailerhelling aangelegd

Nadat eerder de gemeenteraad had besloten de openbare ruimte van bedrijventerrein Nijverheidslaan op te knappen, werd de basis voor het plan gelegd via een schouw met ondernemers. Daarna zijn met belanghebbenden diverse gesprekken gevoerd voor het opstellen van een geschikt inrichtingsplan.

'Op alle belangen gelet'

Wethouder Tuning is blij dat de werkzaamheden zijn gestart: "Met de ondernemers en de IVW is hard gewerkt aan het plan voor het opknappen van het bedrijventerrein. Ik ben blij dat we goed de tijd hebben genomen en dat we op alle belangen hebben gelet. De ondernemers verdienen het. Nu kan de schop de grond in."

De totale herinrichting is verdeeld in drie fasen. De eerste twee fasen van het plan worden uitgevoerd tussen 30 oktober en 23 december. Op het deel tussen de Korte Muiderweg en Nesland worden alle bestratingsmaterialen vervangen, een hemelwaterriool aangelegd en bomen geplant. Tevens worden er lichtmasten met ledverlichting geplaatst en parkeerplaatsen gecreëerd.

Trailerhelling komt eraan

Aansluitend hierop wordt fase drie uitgevoerd, waarin onder meer de realisering van de trailerhelling aan de Vecht aan de beurt komt. Met behulp van die trailerhelling kunnen Weespers straks zelf hun boot in en uit het water halen. Het gebruik is gratis. Voor de trailerhelling was een vergunning van Waternet nodig. Die vergunning is vorige maand verleend.

Oplevering medio maart

Als alles volgens planning verloopt wordt de vernieuwde Nijverheidslaan medio maart 2018 opgeleverd.

'Dat mensen hier graag komen, is voor mij het allerbelangrijkste'

Joke de Jong werkt al 25 jaar op de dagverzorging van Oversingel

Joke legt een kaartje met de bezoekers. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP Joke de Jong (64) werkt deze week alweer 25 jaar in Oversingel, onderdeel van Vivium. Morgen is er ter ere van dit jubileum een receptie. Wij mochten maandag al even langskomen, op het moment dat haar werkdag ten einde liep.

Op tafel liggen plakboeken. Joke heeft ze maar weer eens uit de kast gehaald. De ouderen bladeren er naar hartenlust in. De boeken staan vol foto's van cliënten en verslagen van de vele activiteiten die de afgelopen decennia mede door Joke zijn georganiseerd.

'Geroddel en gemopper druk ik vriendelijk doch beslist de kop in'

Dagopvang
Het is voor de cliënten van die dag tijd om terug naar huis te gaan. De plakboeken gaan dicht, de kaart- en bordspellen terug in de doos. Joke helpt de ouderen in hun jas, zet indien nodig hun rollator klaar en zegt dat ze hen de volgende keer weer hoopt te zien. Joke: "De dagverzorging is een voorziening voor ouderen die - meestal - nog zelfstandig wonen maar wel somatische zorg nodig hebben. Door ze een of meerdere dagen per week hier op te vangen, gaan we sociaal isolement tegen en ontlasten we mantelzorgers."
De sfeer is gezellig en gemoedelijk, de cliënten zijn hier zichtbaar graag. "Dat vind ik ook het allerbelangrijkste: dat iedereen zich hier thuis voelt en hier graag komt. Ik ben zelf een heel positief mens, een positieve sfeer is belangrijk. Geroddel en onnodig gemopper druk ik vriendelijk doch beslist de kop in. We laten de cliënten heel vrij in wat ze willen doen. We proberen iedereen te betrekken bij vaste onderdelen als het lezen van de krant en bewegingsoefeningen, maar er is vooral veel ruimte voor individuele invulling. Er kan hier veel: van bijpraten of een boek lezen tot een spelletje doen of creatief bezig zijn. Ik hou er zelf ook niet van als iemand mij vertelt wat ik moet doen."
De Weespse heeft altijd in de zorg gewerkt. Eerst bij de mensen thuis en sinds 1992 in Oversingel. In al die jaren is er onder druk van vergrijzing en bezuinigingen veel veranderd binnen de ouderenzorg. Oversingel is geen bejaardenhuis meer, maar een wooncentrum met zorg op maat. "Een paar jaar geleden leek het er ook even op dat de dagverzorging een doodlopende zaak was. Maar juist nu de overheid wil dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven, zijn diensten als dagverzorging onmisbaar. Maar er is wel minder geld beschikbaar. Gelukkig hebben we fantastische vrijwilligers die individuele aandacht mogelijk maken. Een van die vrijwilligers heeft hier zelf tien jaar gewerkt. Ik zie mezelf dat na mijn pensioen ook wel doen." Stilzitten is namelijk niks voor Joke. Ze is binnen Weesp onder meer actief binnen de tennisclub, de korfbalclub en de Kreatieve Groep. Ook zit ze in een wandelgroepje en is ze elke vrijdag oppasoma.

Diamanten bruiloft voor Lex en Henny Schulp

Het echtpaar Henny (m) en Lex (r) Schulp met burgemeester van Bochove. Foto: Ingrid Voet

door Ingrid Voet

WEESP Lex en Henny Schulp-Roest kregen vorige week burgemeester Van Bochove op bezoek. Hij kwam hen feliciteren met hun 60-jarig huwelijksjubileum.

Het stel trouwde op 6 november 1957 in het gemeentehuis van Weesperkarspel aan de Hoogstraat. Niet in het stadhuis van Weesp even verderop, want Henny was geboren en getogen aan het Gein, en dat viel toen onder Weesperkarspel. Lex groeide op aan de Hoogstraat in Weesp. "Wij zijn dus geboren aan de twee mooiste rivieren van Nederland", zegt hij trots.

Verkering: 'Hand-in-hand langs het Singeltje, dat was het wel'

Een prachtige, zonnige dag

De twee kenden elkaar van de Hervormde Kerk aan de Nieuwstraat. Henny werkte bij kruidenier Zijlstra in de Slijkstraat. "Ik heb daar in die tijd heel wat keren door het raam staan kijken", vertelt Lex lachend. Hij zat toen in militaire dienst en was alleen in de weekenden in Weesp, bij zijn ouders. Gingen ze ook uit in hun verkeringstijd? "Welnee, dat deed je toen niet. Handje-in-handje langs het Singeltje, dat was het wel." Na een verlovingstijd van vier jaar trouwde het stel. Eerst het burgerlijk huwelijk in het gemeentehuis en dan, met de auto, naar de Hervormde Kerk in de Nieuwstraat. "De dominee wachtte bij de deur en wilde eerst ons trouwboekje zien, anders ging het kerkelijk huwelijk niet door. Zo ging dat in die tijd." Het was een prachtige, zonnige dag, weet Lex nog. "De dagen ervoor en erna was het beestenweer, maar die dag was het heel mooi."

Actieve vrijwilligers

Na hun huwelijk ging het stel wonen in een huisje aan het Gein, tegenover de ouders van Henny. Na een jaar of zeven verhuisden zij naar Weesp, woonden ruim 45 jaar aan de Fijnvandraatlaan en verhuisden toen naar een mooie flat, waar zij nog steeds wonen. Het echtpaar kreeg twee zoons en heeft vijf kleinkinderen. Lex Schulp werkte eerst bij margarinefabriek De Valk in Weesp. Later werd hij acquisiteur bij De Nieuwe Weesper en de Perscombinatie. Beiden waren ook jarenlang actief als vrijwilliger voor diverse organisaties in Weesp. Zo was Lex betrokken bij de Historische Kring Weesp, acht jaar als voorzitter en zeven jaar als secretaris en was maar liefst 15 jaar stadsgids. Hij kreeg een koninklijke onderscheiding voor zijn vrijwilligerswerk. Henny was evenzovele jaren voorzitter en secretaris bij De Hulpverlening, een voorloper van de huidige 'Vrouwen op weg' en bezocht als bezoekzuster bewoners van Hogewey.

Kaders bouw Irenelaan: deels sociaal

Het gaat hier om ruimtelijke kaders, voor als er een plan wordt gemaakt

Een impressie van de stedenbouwkundige invulling als zowel de Rabolocatie als het gemeenteplantsoen wordt bebouwd.

WEESP Mochten er woningen gebouwd worden aan de Prinses Irenelaan in Weesp, dan moet een derde deel in het betaalbare segment worden gerealiseerd. Het is een van de kaders die B en W stellen in een raadsvoorstel.

Het voorstel gaat over de voorwaarden waaronder een integraal plan voor woningbouw zou kunnen worden ontwikkeld op het vrijkomende terrein van de Rabobank en het aangrenzende stuk gemeentegrond.

Andere voorwaarden in het voorstel zijn: een combinatie van eengezinshuizen en appartementen en maximaal vier bouwlagen inclusief kap. Daarmee moet de nieuwbouw aansluiten bij de stedenbouwkundige en architectonische opzet van De Hofsingel en het Amaliahof, die in 2012 verderop aan de Irenelaan verrezen.

Rabobank
De Rabobank heeft het kantoor aan de Irenelaan verkocht. De nieuwe eigenaren hebben onder de projectnaam De Prinses van Weesp BV een verzoek gedaan om het pand te slopen ten behoeve van woningbouw. De bank zoekt naar een andere locatie in Weesp, maar kan op de huidige plek blijven zolang er geen andere geschikte locatie gevonden is.

Het collegevoorstel opent de mogelijkheid om het naastgelegen stuk gemeentegrond bij de bouwlocatie te trekken, zodat er een totaalplan kan worden gemaakt. Nu is hier een grasveld. In de raadscommissie is het betrekken van de gemeentegrond met veel reserve ontvangen. Daarover is het laatste woord duidelijk nog niet gezegd.
Geen bouwbesluit
De gemeenteraad behandelt het voorstel over de ruimtelijke kaders op maandag 13 november. Wethouder Peter Eijking (PvdA) legde uit dat het hier niet om een bouwbesluit gaat, maar slechts om de voorwaarden die de gemeenteraad wil stellen aan een toekomstig bouwplan.

Popkoor Funtastic swingend een nieuw lustrum in

WEESP Popkoor Funtastic is zaterdag op dynamische wijze een nieuw lustrum binnengestapt. Het Weesper koor verzorgde een middagvullend jubileumconcert in het gebouw van Koninklijke Harmonie de Adelaar.

Ook het publiek zat na het opreden weer vol energie. Swingende hits, mooie ballads en heerlijke evergreens - gezongen door een groot en enthousiast koor: de mensen in de zaal werden er blij van. Hoogtepunt was het laatste blok dat een gospelthema had. Solisten als 'The Dutch Tina Turner' Mariska Lunes, Krystle Sarijoen, Joni Koeman en Thamar de Vries zongen samen met Funtastic de mooiste gospels. De presentatie van de middag was in handen van Lars Boom. 's Avonds was er nog een feestavond voor de koorleden en hun partners. Er werd tot in de late uurtjes gedanst. Foto's: Marieke van Veen.