MuiderNieuws

11 januari 2017

MuiderNieuws 11 januari 2017


Zware crash na achtervolging

De auto raakte total loss, op de achtergrond wordt de bestuurder geholpen. Foto: AS Media.

MUIDEN - Een zware crash afgelopen vrijdagochtend langs de Maxisweg. Een op de vlucht geslagen man raakte gewond.

De bestuurder werd op de snelweg opgemerkt omdat de apk van de auto was verlopen en het raam aan de achterkant kapot en afgeplakt was. De auto bleek ook nog eens gestolen. De agenten besloten de man een stopteken te geven, maar de man trapte vol op het gaspedaal en sloeg op de vlucht. Er werden snelheden van rond de 200 km/uur gehaald.

Eenmaal van de snelweg af verloor de man op de Maxisweg, ter hoogte van de kruising met de Amsterdamsestraatweg, de macht over het stuur. De man raakte van de weg, botste tegen een gashuisje, vloog over een bult en belandde vervolgens in de sloot. De auto raakte total loss. De autodief raakte zwaargewond, maar kon toch nog lopend op de vlucht slaan en zich even verderop in een ijskoude sloot verstoppen. Een politiehelikopter kon de man opsporen. De man werd gepakt en met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht.

Een buurtbewoner hoorde het ongeluk gebeuren. "Het is niet de eerste keer dat hier iets aan de hand is. Maar dit keer klonk het anders. Het trilde zelfs in mijn slaapkamer."

Er wordt nog onderzoek gedaan.

Buurt vreest nog meer stank door plannen groenrecycling

MUIDERBERG - Bewoners aan de rand van Muiderberg hebben zorgen over de plannen van groenrecyclingsbedrijf Den Ouden Groenrecycling om de capaciteit te vergroten. Ze vrezen nog meer stankoverlast.

De stankoverlast zorgt al vele jaren voor problemen voor bewoners aan de rand van het dorp. Buurtbewoners stellen dat zij zomers amper buiten kunnen zitten en dat ze hun ramen en deuren gesloten moeten houden vanwege de geur. De plannen van Den Ouden Groenrecycling om de opnamecapaciteit te vergroten en de compostering te verdubbelen, zullen de overlast alleen maar erger maken, zo stelt de dorpsraad.

Enkele betrokkenen hebben afgelopen maand een bezoek gebracht aan het groenrecyclingsbedrijf, waar medewerkers onder meer hebben verteld dat de overlast, mede doordat er gewerkt wordt met de modernste apparatuur, wel mee zal vallen. Dat heeft de buurtbewoners echter amper gerust kunnen stellen. Eerdere uitbreidingen van het bedrijf hebben ook voor een toename van de overlast gezorgd. De dorpsraad heeft nu namens de buurtbewoners bezwaar aangetekend tegen de plannen.

De dorpsraad trekt aan de bel omdat er naast de stankoverlast van de groenrecycling veel meer overlast op hen afkomt. De betrokken dorpsbewoners doelen daarmee onder meer op de geluidsoverlast van de verbrede snelwegen langs het dorp, de overlast van het spoor en de vele vliegtuigen recht boven het dorp. De dorpsraad stelt dat de provincie Noord-Holland er bij het verlenen van een vergunning aan het bedrijf rekening mee moet houden dat de Muiderbergers qua overlast al veel voor hun kiezen krijgen.

Helft bewoners heeft last van parkeer-problemen

GOOISE MEREN - Ongeveer de helft van de bewoners van de gemeente Gooise Meren met een auto heeft weleens problemen om de auto te kunnen parkeren.

Dat valt te concluderen aan de hand van de parkeerenquête van de gemeente.

Van de bewoners van de gemeente met een auto geeft 45% aan wel eens problemen te hebben met het parkeren van de auto aan de openbare weg vlak bij hun huis.

Daarnaast geeft 13% van de bewoners aan meestal of elke dag problemen te hebben met het vinden van een parkeerplekje voor de deur. De rest (42%) geeft aan geen enkel probleem te hebben met het parkeren van de auto.

Veel klachten
De meeste parkeerproblemen worden gemeld door bewoners van Naarden-Vesting en Muiden, maar ook bewoners van Bussum ervaren eveneens meermaals problemen.

Alleen al afgelopen jaar trokken meerdere bewoners van de kernen van de gemeente aan de bel vanwege grote parkeerdrukte. Voor enkele straten werden wel maatregelen genomen om de druk te verlagen.

3

van de twaalf achtstegroepers van de P.C. Hooftschool kregen afgelopen jaar een vwo-advies

Weerbericht

Wisselvallig, geleidelijke daling van temperatuur
Na een zeer traag passerend dooifront afgelopen zaterdag kwam een westelijke stroming op gang met zachtere lucht. Nadat donderdag een koufront passeert met enkele buien stroomt met een noordwest- tot noordenwind koude lucht uit de poolstreken naar het Noordzeegebied. Het is dan wisselvallig en winderig. Enkele buien kunnen een winters getint karakter krijgen.

Donderdag + vrijdag
Donderdag en vrijdag is het sterk wisselvallig. Af en toe schijnt de zon, maar veelal overheerst de bewolking. Er vallen enkele buien in de vorm van regen, hagel of natte sneeuw en in de nacht naar vrijdag kan het ook sneeuw zijn. Het wordt in de middag 4 à 5 graden. In de nacht naar vrijdag kan het licht vriezen. Er waait een (vrij) krachtige westen- tot noordwestenwind.

Het weekeinde
Ook in het weekeinde vallen enkele buien in de vorm van hagel of (natte) sneeuw, maar ze gaan geleidelijk in aantal afnemen. Nu en dan schijnt de zon even. Er waait een voelbare noordwestenbries, die iets in kracht afneemt. In de nacht vriest het rond -2 graden. Overdag wordt het +2 à +3 graden. Na het weekeinde wordt het droog en waarschijnlijk winters koud.

Weetje
Deze winter verloopt minder zacht dan de vorige drie winters. Wat winterweer betreft bleef het echter beperkt tot enkele korte koude perioden, die de term 'flitswinter' verdienen. Tot nu toe kregen we vier van die flitswinters. Mogelijk wacht ons komend weekeinde de vijfde, maar prognoses tonen dat er dan kans is op een langere vorstperiode. Het wordt spannend!

Poëzieochtend met Eke Mannink

WEESP - Dichter Eke Mannink neemt haar toehoorders mee op weg bij het begrijpen en waarderen van poëzie. Deze poëzieochtend wordt donderdag 19 januari gehouden in de bibliotheek.

Ekke Mannink vertelt hoe het dichten bij haar werkt en wat haar inspireert. Ze is dichter, denker, schrijver en radiomaker. Vooral de raakvlakken tussen deze terreinen interesseren haar. Zij woont sinds 2000 in Weesp en bracht vorig jaar oktober de bundel MIN uit, een ode aan haar overleden vriendin Minny Schenk die de laatste jaren van haar leven in Oversingel woonde. Naast MIN heeft zij nog 4 bundels met gedichten uitgebracht. Bezoekers van deze themaochtend wordt gevraagd hun eigen favoriete gedicht mee te nemen en te vertellen waarom het favoriet is. De ambassadeurs van de themaochtenden zullen dat ook doen. Aanvang: 10.00 uur. De entree is vrij

Gratis proeflessen tijdens open dag Yoga Today

WEESP - Wie zaterdag 21 januari langs de open dag van YogaToday bezoekt, kan de verschillende stijlen van yoga ervaren en kennis maken met de docenten.

Tijdens de open dag zijn de lessen gratis. Iedereen heeft andere behoeften, yoga geeft in al haar vormen daar invulling aan. Daarom is er bij YogaToday uit vele yogastijlen te kiezen. Van intensief tot ontspannend, van therapeutisch tot speels en van authentiek tot hedendaags. Op www.yogatoday.nl is het programma voor de open dag te vinden. Aanmelden hoeft niet.

Gemeente had zorgen P+R eerder moeten aankaarten

'Gooise Meren zat te slapen'

De provincie kan de gemeente nu niet meer helpen met de problemen rond het P+R-terrein. Foto: Sjoerd Stoop

door Yvette de Vries

Provincie: er verandert niets aan de situatie met de P+R

MUIDEN - Te laat. Zo luidt het snoeiharde oordeel van de provincie op de zorgen die de gemeente heeft geuit over de bereikbaarheid van het P+R-terrein. De problemen ontstonden door het verleggen van de snelweg en in haar kielzog het P+R-terrein. De provincie laat weten dat de gemeente heeft zitten slapen en is niet van plan aanvullende maatregelen te treffen om de bereikbaarheid te verbeteren.

Verantwoordelijk wethouder Marleen Sanderse schreef begin oktober een brief aan de provincie waarin ze haar zorgen uitte over een aantal zaken, waaronder dus de bereikbaarheid van Muiden. Inwoners van Muiden klaagden steen en been over de verplaatsing van de P+R door het verleggen van de A1. Volgens de provincie is aankaarten van het probleem vanuit de gemeente een beetje mosterd na de maaltijd. In haar reactie stelt zij dat de gemeente al vanaf het begin door Rijkswaterstaat betrokken is bij de informatie over de werkzaamheden en dus veel eerder aan de bel had kunnen trekken. Of dat veel had geholpen is nog maar de vraag. Het is volgens de provincie logisch dat het P+R-terrein dicht bij de A1 ligt vanwege haar functie: die van parkeerplaats voor automobilisten en fietsers die met het OV verder reizen en als overstapmogelijkheid tussen de snelle R-net-buslijnen.
Er verandert dus niets aan de situatie met de P+R. Maar ook het antwoord op de vraag of de provincie mee kan helpen om de bereikbaarheid van de P+R voor fietsers te verbeteren, biedt niet veel soelaas. Ze legt daarbij eigenlijk de bal terug bij de gemeente. De gemeente mag met ideeën en plannen komen voor verbetering van de toegankelijkheid per fiets. Vervolgens is de provincie wel bereid om mee te denken over de realisatie en haar rol daarbij. Ook geeft zij geen enkele garantie dat het aantal fietskluizen en OV-fietsen dat is meeverhuisd naar de nieuwe locatie, gehandhaafd zal blijven. Voortzetting kan alleen als het rendabel is en daar lijkt het nu niet op omdat er onvoldoende gebruik van wordt gemaakt.

Ook wat betreft de bereikbaarheid van het Muiderslot en andere toeristische attracties in de gemeente legt de provincie de verantwoordelijkheid bij de gemeente en de betreffende trekpleisters. "De provincie werkt vanuit toerisme vooral aan een goede communicatie over de bereikbaarheid", zo is te lezen in haar brief. "Via de P+R kunnen bezoekers overstappen op lijn 110 en dan is het nog drie minuten lopen naar het Muiderslot", is haar conclusie. En die informatie kan het Muiderslot op haar website zetten, is het advies. De conclusie is in ieder geval dat de provincie op dit moment geen reden ziet om extra busritten in te zetten op lijn 110 om het Muiderslot een plezier te doen. Het Muiderslot en ook andere partijen kunnen volgens haar zelf het best inventariseren hoe groot de vraag naar vervoer vanaf de P+R is en als er behoefte is aan extra ritten dan kunnen die via de provincie bij Connexxion worden ingekocht.
Enig lichtpuntje is dat de provincie op dit moment geen redenen ziet om buslijn 110, die ook de kernen Muiden en Muiderberg aandoet, op te heffen. Deze busverbinding tussen Weesp en Bussum doet ook de P+R aan.

De wethouder kon niet binnen de deadline van deze krant reageren op het artikel.

Beheerder voor begraaf-plaatsen gezocht

GOOISE MEREN - Er wordt gezocht naar een beheerder voor de begraafplaatsen van de gemeente. De gemeente heeft een vacature geplaatst.

Van de beheerder wordt verwacht dat de begraafplaatsen netjes gehouden worden, samen met een team van zeven medewerkers. Er moet groenonderhoud gepleegd worden, maar er moeten ook graven klaargemaakt worden voor uitvaarten. Daarnaast wordt er van de beheerder verwacht dat uitvaarten netjes begeleid worden.

De gemeente beheert zeven begraafplaatsen, verdeeld over alle kernen. Daarnaast telt de gemeente nog drie begraafplaatsen die beheerd worden door de kerk.

Weer voetbal op kunstgras

GOOISE MEREN - Alle voetbalclubs van de gemeente blijven gewoon voetballen op kunstgras. Dat hebben ze met elkaar en de gemeente afgesproken.

De afgelopen maanden was er veel te doen om de kunstgrasvelden en met name vanwege de rubberkorrels. Deze zouden kankerverwekkende stoffen bevatten. Na onderzoek bleek het echter allemaal wel mee te vallen.

De lokale voetbalclubs hebben met de gemeente afgesproken geen maatregelen te nemen. De voetbalclubs SDO, BFC en NVC speelden ondanks de onrust gewoon nog op kunstgras. Alleen SC Muiderberg besloot even van de kunstgrasvelden af te stappen, maar daar gaat vanaf nu ook weer op gevoetbald worden.

Veel steun voor behoud tuintjes

MUIDERBERG - Al 550 betrokken Muiderbergers hebben een petitie ondertekend om de volkstuintjes aan de Echolaan te behouden.

De volkstuinders kregen afgelopen december te horen dat ze hun tuintjes na jaren moeten verlaten. De beheerder van de grond, de Joodse Gemeente, bleek te hebben besloten de grond te verkopen. De volkstuintjes zouden plaats moeten maken voor een grote moderne villa.

De volkstuinders praten nog met de Joodse Gemeente over een eventuele koop van de grond.

Naardervaart rest van de maand afgesloten

Het oude viaduct wordt gesloopt. Foto: Sjoerd Stoop

MUIDEN - De Naardervaart tussen Naarden en Muiderberg moet enkele weken worden afgesloten voor werkzaamheden. Het werk begon maandag en duurt tot en met 3 februari.

De weg wordt afgesloten omdat het viaduct boven de weg wordt gesloopt. Er wordt daar al langer aan gewerkt. Een groot deel van het viaduct werd de afgelopen weken al gesloopt.

Verkeer wordt ter plaatse over andere routes gestuurd, er staan verkeersregelaars op de Naardervaart. Verkeer naar de Naardervaart zelf moet vanuit Muiden eerst naar Naarden.

Grote stapels kerstbomen op de brandstapel

Foto: Brian van den Berg

MUIDEN - De twee kerstboomverbrandingen waren weer een succes. Afgelopen vrijdag kwam weer een grote groep mensen op de twee vredevuren af. Er waren, zoals vertrouwd, weer twee kerstboomverbrandingen: een aan de Schapenkaai van Muiden en een aan de rand van Buitendijken in Muiderberg. Er werden twee grote stapels kerstbomen aangestoken. De vuren werden aangestoken en gecontroleerd door mensen van de brandweer; de kerstboomverbrandingen werden gehouden door het Comité Openbare Feesten en de Stichting Muiderbergse Feesten.

Raadsleden René Sweijen en Han van Wees gaan samen verder

Meer GOP'ers stappen over naar nieuwe partij

Sweijen en Van Wees vormen nu samen Gewoon GooiseMeren. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN - Raadsleden René Sweijen en Han van Wees starten een politieke partij: Gewoon GooiseMeren. Dat hebben ze afgelopen week bekendgemaakt. Daarmee is het definitief over tussen de twee en de Gooise Ouderenpartij (GOP).

Han van Wees wordt de fractievoorzitter van Gewoon GooiseMeren, Piet Philipse, Marion van Roden en Hanneke van der Wiele vormen de steunfractie. Ze komen allen van de Gooise Ouderenpartij, waar Sweijen en Van Wees zelf eveneens deel van uitmaakten.

GOP'ers afgehaakt
Het groepje stapt op na eerder ontstane strubbelingen. "Wij zijn blij dat we nu weer vooruit kunnen kijken. Verdere samenwerking binnen de GOP was onmogelijk met de heren Elenbaas en Kwekkeboom. Zelfs de adviezen van Jan van der Starre, die door de leden was gevraagd te bemiddelen, leggen ze volledig naast zich neer. Meerdere leden zijn al afgehaakt. We kunnen nu met z'n vijven weer al onze energie in het raadswerk stoppen", aldus René Sweijen.
Speerpunten
Gewoon GooiseMeren heeft drie speerpunten waar ze zich als lokale partij voor gaat inzetten. "Wij willen zorgen dat Gooise Meren een fijne plek blijft om te wonen: groen, veilig, met aandacht voor onze mooie omgeving en historische gebouwen. Verder zetten wij ons in om samen tot goede oplossingen te komen. Dat betekent goed luisteren en met elkaar de dialoog aangaan. Een fijne plek om te wonen is ook een plek waar we voor elkaar zorgen. Dus aandacht voor de mensen om je heen die het moeilijk hebben en wel wat hulp kunnen gebruiken. Zowel ouderen als jongeren", zo vertelt de kersverse fractievoorzitter Han van Wees.

Gewoon GooiseMeren maakt vandaag (woensdag) haar entree in de politieke arena van Gooise Meren.

D66 komt met plan voor Blauwe Punt aan Weesper water

WEESP - Coalitiepartijen WSP, GroenLinks en PvdA willen de band tussen Weesp en het water versterken en lanceren vele plannen, zoals het verhogen van de Slijkstraatbrug. Maar waarom kijkt de coalitie niet naar het mooiste plekje aan het water? Dat vraagt D66 zich af. Zij lanceren het idee voor de Blauwe Punt.

"Iedereen kent al de Groene Punt. Aan de overkant ligt de Hoogstraat. Die bestaat uit prachtige historische panden, kleine geveltuintjes aan de voorkant, een stoep, heel veel geparkeerd blik, een drukke straat, mooie kastanjebomen die bedreigd worden door ziekte en kap, een stukje gras waar je liever niet loopt vanwege de vele hondenpoep, dan een wandelpaadje met een paar gezellige bankjes waar af en toe iemand wandelt, dan een stevig dijklichaam dat ons moet beschermen tegen een overstromende Vecht en dan het water", zo begint fractievoorzitter Christian Zierleyn op zijn blog.

Het wandelpad langs de Vecht is volgens Zierleyn niet heel spannend. "Ik heb mij daar altijd over verbaasd. En het meest verbaas ik mij over het laatste stukje, als je bij de Slijkstraat en de Achteromstraat aankomt. Daar houdt het wandelpad ineens op."

Het plan: "De Blauwe Punt loopt van de Sluisbrug tot aan ongeveer de Slijkstraat en is een lange brede trap, die van de stoep langs het dijklichaam langzaam naar beneden loopt en uitkomt op een lange, druppelvormige vlonder net boven het waterpeil. Op de vlonder is ruimte voor een aantal bankjes en je kunt ook op de rand gaan zitten met je voeten in het water. Je ziet de bootjes aankomen vanuit Muiden en de Lange Vechtbrug en ziet ze voor je neus langs varen de sluis in naar Smal Weesp."

Kunstwerk
"Mensen kunnen op de bankjes zitten, maar ook op de trappen zelf. Om te benadrukken dat het de Blauwe Punt is zou je nog een kunstwerk kunnen plaatsen, of een deel van de vlonder cirkelvormig in blauw kunnen laten uitsteken, zodat het helemaal een duidelijk herkenningspunt wordt. Waar zullen we afspreken, bij de Blauwe Punt? Ja, is goed, dan neem ik wat te drinken mee… Ik zie het helemaal voor me. The place to be in Weesp. De gezelligste plek om te vertoeven. Vechten op de Vecht gaat straks om het bemachtigen van het beste bankje op de Blauwe Punt", zo zegt Zierleyn.

Hij wil kijken of Weespers te porren zijn voor het idee.

Muider Roemer slaat een jaartje over

MUIDEN - De Muider Roemer wordt dit jaar zeer waarschijnlijk niet uitgereikt. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. Hetzelfde geldt voor de andere vrijwilligersonderscheidingen.

Bussum, Naarden en Muiden reikten elk jaar onderscheidingen uit aan mensen die zich vrijwillig inzetten voor de gemeente, maar sinds de gemeentefusie tot Gooise Meren is dat er nog niet van gekomen.

De vrijwilligersonderscheidingen bestaan wel nog steeds en zullen ook nog wel worden uitgereikt maar dat laat nog even op zich wachten, zo meldt de gemeente. "Dat heeft meerdere redenen. Het zou kunnen dat we de onderscheidingen op een later moment dit jaar nog uitreiken, maar de kans is groter dat we dat volgend jaar pas weer doen. De gemeenteraad moet voordrachten voor de vrijwilligersonderscheidingen nog behandelen."

Weesper oud-wethouder Van der Weide overleden

WEESP - Oud-wethouder en oud-raadslid van Weesp André van der Weide is overleden. Daarmee is een markante en betrokken lokale politicus heengegaan.

André van der Weide zat in de jaren zestig en zeventig namens de PCG en later het CDA in de gemeenteraad van Weesp. Van 1968 tot en met 1982 was hij wethouder. Als wethouder was hij midden jaren zeventig nauw betrokken bij de verhitte discussie over waar en hoeveel Weesp moest uitbreiden. Dat leidde eind jaren zeventig in elk geval tot de bouw van de woonwijk Aetsveld zoals wij die nu kennen.

Lang betrokken
Na zijn langdurige politieke periode bleef de Weesper in het nieuws komen, onder andere met een schrijfactie om een ter dood veroordeelde Amerikaan uit de gevangenis te krijgen. Van der Weide was overtuigd van diens onschuld, maar zijn inspanningen bleken uiteindelijk tevergeefs.

Van der Weide woonde al weer vele jaren in Amsterdam, zijn geboorteplaats. Maar hij bleef het nieuws uit Weesp volgen. Anderhalf jaar geleden kwam hij nog naar het Politiek Plein in het stadhuis om suggesties te geven voor het behoud van de Laurentiuskerk.

André van der Weide overleed op 29 december. Hij werd 87 jaar.

Weer brand slaapkamer Diepenbroick-park

WEESP - Voor de tweede keer in korte tijd is er brand uitgebroken in een slaapkamer aan het Diepenbroickpark. Het gaat om hetzelfde huis.

De melding kwam rond zeven uur 's morgens. De brandweer was met veel materieel opgekomen en had de zaak snel onder controle.

Volgens de brandweer moet de oorzaak worden gezocht in kortsluiting. Ook bij de vorige brand was dat de oorzaak. Er volgt nu een nader onderzoek waarbij gekeken wordt naar de elektrische installatie in de woning. Ook worden de bewoners voorgelicht over elektra en veiligheid, zo meldt de brandweer Gooi en Vechtstreek.

De vorige brand was op 6 december. Buurtbewoners beginnen zich ongerust te maken na de tweede slaapkamerbrand binnen een maand.

Trots, wijs, eigenzinnig en met gevoel voor rechtvaardigheid en humor

In memoriam oud-wethouder en oud-raadslid André van der Weide

De beroemde foto van de misstap bij de VIP-trein. Foto: André Verheul sr

WEESP - Weesper oud-wethouder en oud-raadslid André van der Weide overleed op 29 december op 87-jarige leeftijd. Hij zal in de herinnering blijven als een markante en betrokken lokale politicus.

Het overlijden van André van der Weide maakt veel herinneringen los. In de jaren zestig en zeventig zat hij namens de PCG en later het CDA in de gemeenteraad van Weesp. Van 1968 tot en met 1982 was hij wethouder.

Aetsveld
Als wethouder was hij midden jaren zeventig nauw betrokken bij de verhitte discussie over waar en hoeveel Weesp moest uitbreiden. Dat leidde eind jaren zeventig in elk geval tot de bouw van de woonwijk Aetsveld zoals wij die nu kennen. Met trots overhandigde Van der Weide destijds de sleutel aan de eerste bewoners van de wijk.

Van der Weide en de eerste Aetsveldbewoners. Foto: Gerrit Hols / HKW

Een kleurrijk verhaal dat uiteindelijk het landelijke nieuws haalde was de deelname van de voormalige wethouder aan een bijzondere treinrit. Dat was in april 1978. Van der Weide maakte deel uit van een gezelschap dat zich in een VIP-trein liet vervoeren langs het toekomstige spoor naar Flevoland. Bij het instappen, op station Weesp, miste Van der Weide de treeplank en zakte met één been tussen perron en trein. Hij herstelde zich snel en stapte veilig in. Fotograaf André Verheul sr. legde de misstap vast en zijn foto haalde de landelijke pers. Van der Weide vond dat, achteraf, niet erg. De fotograaf en hij spraken daarna nog dikwijls over het incident en konden daar samen smakelijk om lachen.

Mening
Als lokale politicus stak Van der Weide zijn mening niet onder stoelen of banken. Hij stond voor zijn standpunten en je moest van goeden huize komen wilde je hem daar vanaf brengen. Lang combineerde hij zijn werk in de lokale politiek met het docentschap aan wat tegenwoordig het Pieter Nieuwland College heet in Amsterdam-Oost. Hij doceerde daar het vak aardrijkskunde en naar zeggen heeft hij generaties leerlingen de liefde en het enthousiasme voor dat vak bijgebracht.

Een herinnering van een leerling uit die tijd: "Van der Weide was een fenomeen die de boodschap van zijn lessen levendig wist over te dragen in de vorm van kleine toneelstukjes. Van der Weides imitatie van een rennend hert door het klaslokaal staat mij nog levendig voor ogen. Wat kon die man vertellen!"

Na zijn langdurige politieke periode bleef de Weesper in het nieuws komen, onder andere met een schrijfactie om een ter dood veroordeelde Amerikaan uit de gevangenis te krijgen. Van der Weide was overtuigd van diens onschuld, maar zijn inspanningen bleken uiteindelijk tevergeefs.

Ook werkte Van der Weide jarenlang mee aan het programma 'Rondje Weesp' op Radio Weesp, waar hij zijn mening gaf over wat er in Weesp gebeurde.

Laurentiuskerk
Ook al woonde Van der Weide al weer vele jaren in zijn geboorteplaats Amsterdam, het nieuws uit Weesp bleef hij op de voet volgen. Zo toog hij anderhalf jaar geleden nog op hoge leeftijd naar het Politiek Plein in het stadhuis om suggesties te geven voor het behoud van de Laurentiuskerk. Hij zou tevreden zijn dat het gebouw nog steeds in het centrum van Weesp overeind staat.

Stap gezet naar vooruitstrevende streekredactie

Nieuwsredacties Enter Media, NH en lokale omroepen werken vergaand samen

De reconstructie met drie Gooise agenten is een eerste resultaat van de streekredactie. Foto: Politie Huizen

WEESP - Het is niet zomaar een samenwerking die het WeesperNieuws en de andere kranten van Enter Media, de regionale omroep NH en de lokale omroepen zijn aangegaan: door één streekredactie voor de Gooi en Vechtstreek te vormen, is er een concrete en vooruitstrevende stap gezet richting de lokale en regionale journalistiek van de toekomst.

Al het nieuws dat zich in deze regio voordoet, wordt vanuit deze streekredactie aangepakt en gedistribueerd via de kanalen van de deelnemende mediapartners: krant, website, kabelkrant, radio, tv, social media en app.

Dat levert lezers van deze krant meer nieuws en achtergrondreportages op en er verschijnen meer nieuwsfilmpjes op de websites. NH gaat meer nieuws uit deze streek brengen, zoals ook de lokale omroepen volwaardig putten uit en bijdragen aan dit nieuwscollectief. Een win-win-win-situatie: als gevolg van de samenwerking kunnen de journalisten in de regio tijd en mankracht beter verdelen en dus achter meer verhalen aangaan. De openhartige reconstructie van het incident waarbij drie agenten bijna werden doodgereden door een agressieve man, vorige week paginagroot in deze krant én als documentaire op NH, is een eerste resultaat van die werkwijze. Maar ook het spraakmakende interview met burgemeester Broertjes van Hilversum ("meer macht aan de buurt") kwam tot stand binnen de streekredactie, net als reportages over agressie tegen de hulpverleners in de nieuwjaarsnacht en over twee vriendinnen die elkaars zussen bleken te zijn.

Streekredactie is dé plek waar nieuws uit onze regio vandaan komt

Ook de Stichting Streekmedia maakt deel uit van de streekredactie. Deze nieuwe stichting heeft als doel om de lokale omroepen in deze regio te ondersteunen. Radio/TV Weesp, GooiTV (Gooise Meren en Wijdemeren) zijn al aangesloten. RTi Hilversum en 6FM (Huizen-BEL) zijn bij het initiatief betrokken, maar geven aan meer tijd nodig te hebben en haakten (vooralsnog) af. "Heel jammer", zegt initiatiefnemer Adri de Bruijn, directeur van Enter Media. "Onze streekredactie is dé plek waar het nieuws uit onze regio vandaan komt en ik hoop dat RTi en 6FM daar alsnog bij aansluiten."

Eenieder is het erover eens dat regionale journalistiek van groot belang is. Maar het is niet eenvoudig om die te produceren, want de financiële basis is krap. Daarom is hoofdredacteur André Verheul erg enthousiast over de streekredactie. "We kunnen veel meer van onze journalistiek ambities waarmaken. Meer eigen nieuws, meer mooie en noodzakelijke verhalen van inwoners, dichter op de plaatselijke politiek en wat dat voor de inwoners betekent. Los van elkaar kunnen onze organisaties dat niet of slechts ten dele. Nu we één streekredactie vormen, kunnen we dat meer en beter."

Media-wethouder Wimar Jaeger van Hilversum onderstreept het belang daarvan. Hij steunt de streekredactie en informeert zijn collega-portefeuillehouders in de regio erover. "Ik verwacht dat hiermee de kwaliteit en capaciteit van de journalistieke taak in de regio verbetert. Ik vind dat het moet leiden tot de kwaliteit en innovativiteit die past bij de Media Valley die wij in deze regio vormen. Zodat deze regio - als dit initiatief een paar slagen verder is - ook voor de rest van Nederland een voorbeeld kan zijn."

'Als je een dynamische regio wilt zijn, moet je dat ook faciliteren'

Volgens FIN-bestuurder Joop van Dort laat de gemeente wel wat steken vallen

De FIN is geen voorstander van de plannen voor een haven in de Vesting. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Hij is een drukbezet man, Joop van Dort. Een bekend gezicht bij veel clubjes en lokale en regionale initiatieven. De 62-jarige advocaat is onder meer voorzitter van bedrijvenvereniging FIN Gooise Meren, zit in het bestuur van de Economic Board Gooi en Vechtstreek, is secretaris bij de Kredietunie en tennisclub Soestdijk maakt al 37 jaar dankbaar van zijn diensten gebruik. Wat drijft deze man en wat is zijn mening als FIN-bestuurder over de rol van de gemeente als het gaat om het gezond houden van de regio.

Hoe zit het met de FIN? Wat zijn jullie ambities voor de komende tijd?
"We willen als club groeien en nog meer betrokkenheid hebben met de directe omgeving. Natuurlijk is gezelligheid ook belangrijk en iedereen kent elkaar wel, maar er moet ook gewerkt worden. We willen en moeten meer zijn dan een netwerkclubje. Je bent niet in de eerste plaats lid van de FIN om elkaar werk toe te schuiven. Het gaat veel meer om elkaar te adviseren en hulp te bieden. Daarnaast houden we ons vooral met belangenbehartiging van de ondernemers in Gooise Meren bezig. We spreken namens de ondernemers en werkgevers; hoe meer er lid zijn hoe beter we alle belangen kunnen behartigen."

Zijn die belangen van ondernemers niet soms tegenstrijdig?
"We willen zo veel mogelijk met één stem naar buiten treden, bijvoorbeeld richting de politiek. De groep is divers, maar sommige problemen zijn collectief en die pakken we aan. Kijk bijvoorbeeld naar beveiliging op bedrijventerreinen, het ophalen van het vuil, een gezamenlijke inkoop, maar ook onze korte lijnen met de wethouder. Bij individuele conflicten of vraagstukken kunnen en zullen we natuurlijk wel bemiddelen. We zetten ons in voor het gemeenteloket, waar alle ondernemers uit de gemeente met hun vragen terechtkunnen. En heb je interesse in duurzaamheid bijvoorbeeld dan kan de FIN een ingang zijn om met zo'n clubje die daar zich mee bezighoudt in contact te komen."

Leegstand

De leegstand op het bedrijventerrein Gooimeer Zuid valt mee, er wordt zelfs druk gebouwd. Zo streek Eurami hier eind oktober neer, betrok Wessels onlangs een nieuw pand en Volvo Buitenweg gaat er een nieuwe vestiging openen. Op Gooimeer Noord is het andere koek. Daar staan talrijke verdiepingen van kantoorpanden leeg, waarvan sommige, in de voor gemeentelijke begrippen kantoorkolossen, soms al tien jaar.

De Nieuwjaarsreceptie van de FIN werd vorige week gehouden.

'Als we niets doen dan wordt onze regio een groen graf'

De FIN heeft zich altijd verzet tegen retail op de bedrijventerreinen, dat is niet altijd gelukt. Hoe zit dat?
"Het wordt gedoogd, maar we zijn er niet blij mee. Strikte handhaving vindt de gemeente al snel te duur en te omslachtig. Het lastige is dat wanneer het al in een aantal gevallen oogluikend wordt toegestaan, je het een ander bedrijf moeilijk kunt weigeren. De gemeente heeft in het verleden wat steekjes laten vallen zeg maar, en heeft volgens ons niet goed gekeken naar bedrijven als opkomende webwinkels en pop-upstores. Daar is, wellicht onbedoeld, ruimte voor gelaten in het bestemmingsplan. Het voordeel is wel dat het leegstaande panden vult. Toch zitten de ondernemers op de bedrijventerreinen niet op hordes consumenten te wachten. Er zijn natuurlijk ook bedrijven die niet zo goed terechtkunnen in binnensteden, die zitten ook redelijk dichtgetimmerd, maar je moet oppassen dat het centrum niet leegloopt. De FIN blijft wel bij haar standpunt dat het bedrijventerrein bedoeld is voor bedrijven die traditioneel op een bedrijventerrein horen. Denk dan aan de maakindustrie en bedrijven die opslagruimte nodig hebben."

Ondernemers zijn meestal wel te porren voor iets nieuws, maar de FIN is tegen de plannen voor een passantenhaven in de Vesting. Hoe zit dat?
"Het is geldverkwisting en tast het industrieterrein aan. Ook parkeren, geluidsoverlast en het verkeer met open bruggen wordt een probleem. Het is, als er niet een echt rondje komt, varen van Loosdrecht naar de Vecht, een volstrekt oninteressant traject. Er kunnen maar weinig bootjes in aantal en soorten van de route gebruikmaken en sloepeigenaren nemen hun eigen eten en drinken mee. Het echte seizoen is heel kort en de vaartijd veel te lang. De economische invloed zal zo goed als nihil zijn. Extra toeristen over de weg levert aanzienlijk meer op, zo verwachten wij."

'De economische invloed van een haven zal zo goed als nihil zijn'

De gemeente is nu een jaar oud. Waar schort het nog aan en waar moeten ze aandacht aan geven volgens de FIN?
"Als je wilt dat de regio groeit en gezond blijft, moet je zorgen voor meer mogelijkheden en ruimte voor ondernemers, het aantrekkelijk maken voor jongeren om te wonen en meer groen binnen de kernen. Anders wordt onze regio een groen graf. De gemiddelde leeftijd is hoog, het aantal arbeidsplekken daalt en de huizenprijzen stijgen. De regio slibt dicht qua bereikbaarheid en ook intern verkeer is niet eenvoudig. Daarbij vind ik dat ze verder moeten kijken dan de gemeente. Het aantal werkenden in onze regio neemt af en het aantal inwoners neemt toe. Ze werken dus veelal buiten de regio. Als je een dynamische regio wilt zijn, moet je dat faciliteren. Op het gebied van onderwijs, ondernemerschap, werkgelegenheid en wonen. Maak de centra leefbaar, het werken nabij stations mogelijk en zet in op innovatie schone bedrijven. Toerisme is een speerpunt, ook dat geeft kansen voor ondernemers en zorgt voor gebruik van onze natuur. Alles binnen kaders natuurlijk. Geen wilde dingen die niet in deze kwetsbare en vrij kleine regio passen."

Hebt u nog wel tijd om te werken of slaapt u nooit?
"Ik heb geen gezin en vind het verdienen van geld niet het belangrijkste. Ik heb een grote interesse in de regionale economie en op evenementen in de regio laat ik eigenlijk altijd wel mijn gezicht zien. Ik vind het leuk om die mensen te ontmoeten en ik ben geïnteresseerd in hun motivatie om daarmee bezig te zijn. Dat maakt het leven voor mij leuk en daarom kies ik ervoor minder declarabele uren te maken en meer van dit soort vrijwilligerswerk te doen. Ik houd ook nog tijd over om te golfen en uit eten te gaan. Veel vergaderingen zijn na werktijd. Dat betekent dat de avonden gewoon ietsje korter zijn. Ik ben wel verslaafd aan nieuws en informatie, lees de hele dag kranten, kijk op nu.nl en als ik televisie kijk dan is dat Voetbal Inside en sta ik tegelijkertijd te strijken."

Persoonlijke aandacht is het succes

Ten Have Installatie uitgeroepen tot Weesper Onderneming van het Jaar

Denise Vossepoel en Frank ten Have zijn vereerd met de IVW-award. Foto: Brian Elings

door André Verheul

WEESP - De toekenning van de eretitel Weesper Onderneming van het Jaar komt precies vijftien jaar nadat Frank ten Have de stap nam om voor zichzelf te beginnen. In die periode groeide hij uit van eenmanszaak in airco's en cv-installaties naar een installatiebedrijf voor klimaatbeheersing waar zestien mensen werk vinden. De sleutel van het succes is dat Frank ten Have het nog steeds beschouwt als een eenmanszaak. "Persoonlijke aandacht is voor ons het belangrijkst."

De IVW-award voor Weesper Onderneming van het Jaar wordt toegekend door een jury die gevormd wordt door IVW-voorzitter Reinier Mommaal, notaris Niels van de Griend en wethouder Herman Tuning van Economische Zaken. Om de keuze dit jaar op Ten Have te laten vallen, was niet moeilijk. De groei van het bedrijf tegen de crisis in, het hechte team van medewerkers, de eigentijdse manier van werken en de persoonlijke benadering: het is een greep uit de argumenten die de jury aandraagt voor haar keuze. Kortom, zo staat er in het juryrapport, een bedrijf om trots op te zijn.

Ten Have verzorgt de installaties van zestien Leen Bakker-vestigingen

Nigtevecht
Frank weet nog hoe het begon. "Op 1 maart is het precies vijftien jaar geleden. Vanuit de garage aan ons huis. Met cv's en airco's richtten we ons vooral op de particuliere markt, maar ook al op de kleine zakelijke markt. Ik was al werkzaam in deze branche en deed veel montage en service. Maar ik wilde het voor mezelf gaan doen. Ik kom uit een ondernemend gezin: mijn moeder heeft jarenlang bloemenzaak Mille-Fleurs in Bussum gehad. Het ondernemen is mij met de paplepel ingegoten."

Zijn aanpak is succesvol. Er staat nu een prachtig bedrijf dat service en kwaliteit koppelt aan persoonlijke benadering. Het draait allemaal om airconditioning, warmtepompen, centrale verwarming en luchtbehandeling. Als hij het zo eens terugrekent, blijkt er elke drie jaar een grote stap te zijn gezet. "Thuis begonnen, toen een grote schuur gehuurd bij een boer, daarna naar de Zuiderzeelaan in Weesp verhuisd, vervolgens naar de Pampuslaan waar we nu zitten en drie jaar geleden dit pand doorgetrokken naar het magazijn aan de Keurstraat. Nu zijn we zo groot dat we hier niet meer weggaan. We hebben nu 16 mensen aan het werk." Van grote invloed op de groei van het Weesper installatiebedrijf is Leen Bakker, de keten van meubel- en interieurwinkels. "Dat was onze eerste grote klant. En dan moet je meegroeien. Althans, dat hebben wij gedaan. Zo zijn we met onze vaste relaties meegegroeid. Leen Bakker begon met drie à vier vestigingen. Ik was toen nog alleen en kreeg veel hulp van mijn vader. Daarna zijn Jonathan, Ton en Mike erbij gekomen", zo schetst Frank de eerste uitbreidingen in sneltreinvaart. Vader Willem ten Have laat overigens nog altijd geregeld zijn neus zien aan de Pampuslaan. Inmiddels verzorgt Ten Have de klimaatinstallaties van zestien Leen Bakker-vestigingen in Noord-Holland.

Franks partner Denise Vossepoel is een belangrijke schakel in het bedrijf. Denise: "Dat persoonlijke contact vind ik zo mooi. Neem autobedrijf Stern, toch een behoorlijk groot bedrijf met veel vestigingen. Maar we schakelen heel snel met elkaar", zo licht ze toe. De taakverdeling is simpel: Frank regelt alles buiten, Denise binnen. "Ik ben constant bezig om onze dienstverlening vanuit kantoor te verbeteren en te kijken naar hoe we de klant beter kunnen bedienen. Dat betekent veel digitalisering en automatisering. De kunst is dan juist om dat persoonlijke contact te behouden. Ja, ik denk dat wij ons daarmee enorm onderscheiden. Ons doel is: de klant ontzorgen van A tot Z. Wat de klant wil, gaan we regelen. En we laten de klant letterlijk en figuurlijk niet in de kou zitten, ook niet in het weekeinde. Als er storingen zijn bij onze vaste klanten gaan we daar meteen heen."

Die klanten zijn niet alleen bedrijven, ook particulieren kunnen bij Ten Have terecht, bijvoorbeeld voor hun cv-installatie of - lekker duurzaam - de warmtepompinstallaties.

'Ik viel als een blok voor de uitstraling van dit pand'

Bij Bistrot Castrique wordt gekookt volgens de Franse keuken zonder fratsen

Anouk Klauwers van Bistrot castrique: 'Ik ben blij dat ik voor Weesp heb gekozen' Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Ruim een half jaar nu runt Anouk Klauwers haar Bistrot Castrique aan de Achteromdwarsstraat met een terras aan de Kom van Weesp. Een spannende, maar juiste keuze, zo stelt de Beverwijkse na een voorzichtige start in de zomer van 2016. Oesters en kreeft blijken ook te worden gewaardeerd in Weesp en gasten die gaan voor een simpel, maar smakelijk kippetje weten de weg naar het restaurant inmiddels ook te vinden.

Als je oesters en kreeft op je menukaart hebt staan, denken mensen al gauw dat het alleen maar een chique boel is daar bij Bistrot Castrique. Anouk Klauwers snapt dat dat beeld over haar restaurant in Weesp ontstond, maar bleef trouw aan haar concept. "Oesters en kreeft zijn gewoon heel erg lekker en hoe fijn is het dat je dat bij ons in Weesp kunt eten. Wij gaan voor kwalitatief mooi eten en wat de prijs betreft kun je het zo gek maken als je wilt. Of je nu voor een menu, een hoofdgerecht of voor alleen een mooi glas wijn komt, je bent van harte welkom. Het gaat niet om chic, maar om lekker en dat is het eten bij ons. Gasten komen steeds terug en maken mond-tot-mondreclame voor Castrique. Dus dan doen chef-kok Roland Aarts en ik blijkbaar iets goed."

'Van mijn vader heb ik alle fijne kneepjes van het vak geleerd'

Markt
Dat Anouk in de horeca en dan vooral in de Franse keuken haar roeping zou vinden, kon geen verrassing zijn. De gastvrouw groeide op boven Hostellerie de Halewijn in Beverwijk, het etablissement van haar vader. Het restaurant was destijds een begrip in Noord-Holland en de jonge Anouk was er als klein meisje dag in, dag uit te vinden: meehelpen in de keuken, afwassen en toen ze ouder was mee boodschappen doen met haar vader op de markt. Anouk: "Ik vond het er prachtig. Steeds mocht ik een stapje erbij doen in de bistrot. Van mijn vader heb ik echt de kneepjes van het vak geleerd, de beste leerschool die je je kunt wensen." Na het Hilton, The Grand en twee brasseries werd het tijd voor een eigen onderneming. En natuurlijk koos Anouk opnieuw voor de Franse keuken. Anouk: "Ik hou van het basale en pure van de Franse klassiekers waarbij de kwaliteit van de ingrediënten leidt tot een herkenbare smaak. Frans zonder fratsen op je bord. En dan daarbij een mooi glas wijn."
De menukaart van Bistrot Castrique is bescheiden, passend bij de grootte van de keuken in het monumentale pand. Bij haar zoektocht naar een locatie viel Anouk als een blok voor de uitstraling, met als bonus het terras. "Ik bruis van de ideeën met Castrique en denk aan een combi van eten, muziek en wijn. Onze gasten reageren al enthousiast."

Geen uitvaart, geen muziek, niks

Nabestaanden Meindert Raaijmakers: 'Ze haalden zijn lichaam op en dat was het'

Meindert Raaijmakers overleed in december aan een hartstilstand.

door Marieke van Veen

WEESP - Als een dierbare onverwachts overlijdt - en dat ook nog eens vlak voor kerst - is dat voor nabestaanden al moeilijk genoeg. Maar Adrie Raaijmakers-Dolman (66) en haar dochters Yvonne (38) en Patty (42) moesten ook nog eens dealen met het feit dat Meindert Raaijmakers ervoor had gekozen zijn lichaam ter beschikking te stellen aan de medische wetenschap. En dus was er geen crematie of begrafenis of niets. Daarom herdenken ze hem zaterdag 14 januari met een borrel in 't Hart van Weesp.

De in Weesp geboren en getogen Meindert Raaijmakers (70) verlaat dinsdag 13 december per fiets zijn eengezinswoning aan de Aertjanssenstraat voor zijn wekelijkse kaartavondje. Dochter Yvonne woont vanwege problemen met haar gezondheid tijdelijk bij haar ouders in. Haar moeder schudt haar om 02.30 uur bezorgd wakker: "Je vader is nog steeds niet thuis!" Dat is niks voor Meindert, een betrouwbare reus op wie je kunt bouwen. Yvonne pakt de telefoon en belt haar oom, het vaste kaartmaatje van haar vader. Die oom vertelt haar dat hij om 00.10 uur tegelijk met Meindert naar huis is gegaan. De schrik slaat hen om het hart en ze bellen direct 1-1-2.

Hij wilde geen crematie of begrafenis, daarin was hij onvermurwbaar

Bijna thuis
Maar dat mag niet meer baten, zo blijkt een klein half uur later. De oom treft Meindert levenloos aan, half naast zijn fiets, hij was bijna thuis. Doodsoorzaak: een hartstilstand. En dan treedt datgene in werking dat zijn dierbaren eigenlijk helemaal nooit hebben zien zitten: Meindert had geregeld dat zijn lichaam naar de medische wetenschap ging, voor anatomisch onderwijs of onderzoeksdoeleinden. Hij wilde geen crematie of begrafenis. Daarin was hij onvermurwbaar. Dochter Yvonne: "Mijn vader had zich in 2009 aangemeld bij het AMC. Anderhalve maand voordat hij overleed heeft hij ook het VU benaderd om zijn kansen te vergroten. Hij had namelijk gehoord dat wanneer ze 'vol' zouden zitten, hij alsnog gecremeerd moest worden met een kist en de hele toestand en dat wilde hij gewoon écht niet. Mocht het ter beschikking stellen niet doorgaan, dan moest het een crematie worden zonder uitvaart."

'En wij dan?'
Zijn dochters en echtgenote hebben meermaals geprobeerd er met Meindert over te praten: "We hadden het er regelmatig over en vroegen hem dan: en wij dan? Maar dat interesseerde hem niet, dat was ons probleem. We moesten daarna maar lekker een borrel op hem drinken, zei hij steeds." Meindert had het allemaal tot in de puntjes voorbereid. Zijn lichaam werd diezelfde nacht nog door het AMC opgehaald en meegenomen naar het laboratorium. De auto met Meinderts stoffelijke overschot reed Weesp uit... en dat was het.

Adrie en haar dochters hebben een rouwannonce geplaatst in het WeesperNieuws en rouwkaarten gestuurd naar familie, vrienden en kennissen. Ze respecteren Meinderts wens - ze kunnen niet anders - maar hebben het er moeilijk mee dat het afscheid zo snel moest en proberen daarom te schipperen tussen wat Meindert wilde en wat zij zelf nodig hebben om zijn plotselinge dood te kunnen verwerken.

Borrel
Daarom kiezen ze nu voor die afscheidsborrel, waar Meindert het tijdens hun gesprekken over zijn wilsbeschikking steeds over had. Dus nodigen ze iedereen die Meindert een warm hart toedroeg uit voor een drankje in 't Hart van Weesp. De bezoekers kunnen dan samen met de nabestaanden van Meindert herinneringen ophalen en anekdotes uitwisselen: een middag met een lach en een traan. Zijn familie heeft dat nodig.

Met de nabestaanden proosten ter nagedachtenis aan Meindert Raaijmakers kan zaterdag 14 januari van 16.00 tot 18.00 uur in hotel Hart van Weesp aan de Herengracht 35.

'Onze traditionele start van een nieuw sportief jaar'

Marc Schouten blikt tevreden terug op deelname aan Egmondse klassiekers

Marc Schouten in actie tijdens de Egmond-Pier-Egmondrace Foto: AGU

door Ruth van Kessel

WEESP - Op zaterdag 36 kilometer fietsen over het mulle zand van het strand van Egmond en op zondag dat nog eens dunnetjes overdoen met een halve marathon hardlopen over datzelfde strand en in de duinen. Het was een lekker sportief weekendje, zo blikt Weesper triatleet Marc Schouten tevreden terug op zijn deelname aan de twee klassiekers: de AGU Egmond Pier Egmond en de Saucony Egmond Halve Marathon.

Alsof er geen 57,5 kilometer in zijn benen zit schoof triatleet Marc Schouten maandagavond aan voor een interview bij Radio Weesp. Met een lach op zijn gezicht vertelde hij over zijn prestatie, maar vooral over de gezelligheid en sportiviteit van dit evenement, dat voor hem en zijn twee vrienden Barry Dooper en Dirk van Hoek al zeventien jaar een traditionele start van het nieuwe jaar is geworden.

'Als vrienden kijken we elk jaar enorm uit naar dit gezellige weekend'

Weekend
Zoals elk jaar had het drietal met de drie echtgenotes al op vrijdag ingecheckt in een hotel in Egmond aan Zee. Ze hadden er weer zin in. De kleding voor de twee sportieve evenementen was al zorgvuldig bij elkaar gezocht, want zeker op de fiets kan het al gauw te koud zijn, en bestond uit minimaal drie laagjes waarvan één een windstopper die bestand moet zijn tegen de koude zeewind. En dan is het kiezen: wel of niet een jas aan of toch liever een bodywarmer. Schouten beslist dat altijd op het laatste moment: "Je moet er ook rekening mee houden dat je lek kunt gaan met je fiets en dan koel je snel af." De weersomstandigheden waren zaterdag bar: kou, regen en mist met om die reden minder fietsers aan de start dan anders. Na de start verschansten de echtgenotes zich in het Wapen van Egmond voor een lunch om hun mannen na drie kwartier weer op het strand aan te moedigen tot aan de finish. Daarna stond het ontdoen van de fietsen van het venijnige zeezout op het programma, gevolgd door de welverdiende douche en, ook weer traditioneel, een etentje bij de plaatselijke pizzeria. Schouten: "Het is gewoon een supergezellig weekend. We kijken er elk jaar naar uit." Hoe anders was het weer zondag tijdens de halve marathon: bijna lenteachtig. De korte broeken konden aan. Heerlijk! Terugblikkend is Schouten vooral tevreden over zijn prestatie bij het lopen: 1 uur en 43 minuten, een tijd die hij had gehoopt neer te zetten. Het is nog maar sinds september dat hij na een gedwongen break het lopen heeft hervat. Hartritmestoornissen maanden hem tot rust, nu lijkt de balans met medicatie en inspanning hervonden te zijn. Schouten: "Ik ben blij dat het zo goed gaat en dat ik me kan verheugen op een sportief 2017."

Zoektocht leidt tot fotoprijs

Corina Bouweriks uit Bussum wint NRC Fotoprijs

Voor haar nieuwe fotoserie zoekt Corina Bouweriks vijftigers die op een kantelpunt staan. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Corina Bouweriks is net de vijftig gepasseerd. Het is een leeftijd die wat met haar doet. Ze spreekt over een keerpunt, over zingeving, een nieuwe invulling van haar leven. In haar eigen zoektocht naar zingeving pakte ze de camera op en dat resulteerde onlangs in het winnen van de NRC Fotoprijs.

Dit gebeurde vrij onverwachts voor Corina. Ze fotografeert nog niet zo lang en haar winnende werk maakte ze als opdracht voor haar fotocursus. Ze werkt bij de politie en daarnaast is ze portretfotograaf. Corina is begonnen aan een zoektocht; niet alleen naar zichzelf, maar ook naar mooie portretten en verhalen. Via haar dochter kwam ze in contact met de oprichtster van de Stichting Haarwensen. Ze werd direct door het verhaal gegrepen. En dus was haar foto-onderwerp voor de winnende foto van de NRC Fotoprijs snel gevonden. Hierop staat de 5-jarige Nick zonder haar en met een vlecht van zijn zusje in zijn hand. Inmiddels is Corina op zoek naar een expositieruimte voor deze foto-serie en ze is bezig met een nieuwe reeks waarin vijftigers centraal staan.

Geen duik, maar wel net zo koud

Geen duik, maar rustige NieuwjaarsZIT bij het strand van Blaricum. Foto: Bob Awick

BLARICUM - Het is anders dan een duik, maar net zo koud: de Blaricumse NieuwjaarsZIT. Rond de tweehonderd deelnemers liepen afgelopen week na een warming-up het water in om daar enkele minuten in te blijven zitten. De warming-up werd verzorgd door de Gooise ijsmannen Wim Hof en koudwaterman Henk van den Bergh. Na de zit was er gelegenheid om op te warmen bij het vuur met een warm hapje en drankje. KNRM Huizen-Blaricum hield een oogje in het zeil. Het was de derde keer dat het nieuwe jaar op deze manier kon worden ingeluid.

Geadopteerde vriendinnen blijken zusjes te zijn

Cita en Sharon gaan nu op zoek naar nog meer familieleden. Foto: Carlijn Kolk

HILVERSUM - Al meer dan dertig jaar wonen de zussen Sita en Sharon, allebei geadopteerd uit Sri Lanka, zonder dat ze het weten zestig kilometer bij elkaar vandaan. Stomtoevallig kwamen ze met elkaar in contact en bleken ze wel heel veel overeenkomsten te hebben. Uit een DNA-test kwam naar voren dat ze zusjes zijn.

Via een WhatsAppgroep voor geadopteerden uit Sri Lanka leerden ze elkaar kennen. Ze hadden meteen een klik en oneindig veel gespreksstof. Na urenlange Skype-sessies spraken ze af op Schiphol. Ze zagen direct dat ze erg veel overeenkomsten hebben. "Ze zag er precies uit zoals ik en we reageerden hetzelfde", vertelt Sita. En dat waren niet de enige overeenkomsten: ze hebben dezelfde interesses, houden van hetzelfde eten en hun lach is ook hetzelfde.

Ze werden beste vrienden, maar vroegen zich ook al snel af of ze familie zouden kunnen zijn. "Het is net een spiegel waarin ik kijk. En we voelen elkaar aan", aldus Sharon. Ze besloten een DNA-test te doen, waaruit bleek dat ze zussen zijn. "Het was alsof het laatste puzzelstukje klik zei. En dat is niet in woorden uit te leggen", zegt Sharon. Al die tijd woonden ze maar zestig kilometer bij elkaar vandaan: Sharon in Hilversum en Sita in Den Haag. "Ik heb duizenden kilometers gereisd naar Sri Lanka en daar nooit wat gevonden. Was ik nou maar eerder in Nederland gaan zoeken", vertelt Sharon.

Tot hun grote verbazing hebben de vrouwen nog meer familie in Nederland. De advocaat die hun adoptie heeft geregeld, weet dat er nog twee halfzussen en mogelijk een halfbroer in Nederland wonen. Ze willen graag weten wie het zijn en zetten alles op alles om hen te vinden. Over hun zoektocht hebben ze inmiddels een website gemaakt.

Geinloop 2017 gaat wel door

DRIEMOND - De inschrijving voor de 40ste Geinloop is geopend. Voorinschrijven voor dit evenement kan via geinloop.nl. Het evenement vindt plaats op zondag 7 mei.

Vorig jaar besloot de organisatie een jaartje over te slaan. De stichting kampte met een onvolledig bestuur en er was bovendien veel onduidelijkheid rond de werkzaamheden aan de N236. De Geinloop is een groot sportevenement dat jaarlijks honderden deelnemers trekt. Ook onder sportieve Weespers is de loop zeer populair. De start is in Driemond, daarna gaat de route het Gein in. Deelnemers kunnen kiezen uit afstanden van 5 km tot en met een halve marathon. Voor de kinderen is er een kidsrun.

Bestel een tortilla vanaf 4 personen met saus naar keuze en ontvang 5 gevulde eieren GRATIS! Elke donderdag vanaf 18:00 t/m 20:00
www.oscarenoscar.nl

STILTE MEDITATIE Gun jezelf een moment van stilte. Dinsdagavond van 20.00 – 21.00, Het Fort aan de Ossenmarkt, proefles 17 januari, kosten € 5,-. Voor info en aanmelden zie Facebook 'Gewoon Zijn Meditatie' of bel 06-48194266.

GEZOCHT: Representatieve en secure dame om ons bedrijf schoon te houden- 2 X p. wk Auto Lancker - Cees Bosboom 0294-416619

COMPLICITY Computers & Services WEESP. Al 17 jaar de lokale computerspecialist. Verkopen, repareren, installeren, upgraden, datarecovery, back-up etc. In onze eigen werkplaats kunnen wij (bijna) alles met computers. Hogeweyselaan 209c Weesp - Tel.: 484 620

Vrijwilligers gezocht: wie gaat ons helpen met het restaureren van het bijzondere zeilschip De Berrona in de jachthaven van Naarden. Stichting Berrona, www.berrona.nl, 06-41725408

Apotheek Veldsema is op zoek naar een apotheekmedewerk(st)er voor diverse ondersteunende werkzaamheden in de logistiek en receptverwerking. Ben je nauwkeurig, flexibel en beschik je over een gezonde dosis humor? Mail dan naar joostpessers@ezorg.nl

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

ACTIE GRATIS ZONNEN Bij aankoop van een arrangement Zonnebank LuxuraX5 Zuidereinde 254 's-Graveland

Haardhout wind- en ovengedroogd in netten. Haardhout wind- en ovengedroogd in kooien, ca. 1,9 kuub strak gestapeld. In eiken, essen en berken. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff 0294-412978

Stenzo Textiles is op zoek naar een sterke vlotte magazijnmedewerker voor minimaal 32 uur per week die van aanpakken weet en een parttimer voor de stalenkamer voor 10 uur per week. Zoek jij een baan of wil je informatie, mail naar: jeremy@stenzokids.nl

MOTORFIETSEN te koop GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app 06-25418595

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Kaal zonder kerstboom?

De nieuwe wandplaten van HKLiving.

Haal een nieuwe plant in 2D of 3D in huis

De kerstboom is naar de GAD, de ballen zitten weer in de doos en alle lampjes en kersthuisjes zijn verbannen naar zolder. Opgeruimd staat netjes, maar het is nu misschien wel erg kaal in huis. Interieurstyliste Desiree Aalders (Dees) uit Hilversum geeft tips.

"Dat gevoel, dat het huis kaal is nu de kerstspullen zijn opgeruimd, dat hebben veel mensen", weet Aalders. "Sommigen vinden het heerlijk, maar anderen missen opeens iets. Je raakt gewend aan hoe je omgeving eruitziet. Op het moment dat je de kerstspullen opruimt, kijk je ook meteen weer met andere ogen naar je interieur. Mensen hebben dit vaak ook als ze terugkomen van vakantie. Dan kijk je met een frisse blik, dus het is eigenlijk ook wel een goed moment om iets te veranderen."

Nieuwe plant

Je kunt de boel rigoureus omgooien, maar ook met kleine aanpassingen is al snel resultaat te boeken. "Als je je kerstboom mist, zou je jezelf op een mooie, nieuwe plant kunnen trakteren. Dat compenseert in de winter ook meteen een beetje je kale balkon en/of tuin. Of zoek mooie takken in het park of in het bos, dat kost je niets. Veel groen in huis is sowieso helemaal van nu. En dat hoeft echt niet per se een echte plant te zijn: een andere woontrend is groen in 2D. Kussens en wandplaten met de afbeeldingen van planten en bladeren, zoals HKLiving ze in de nieuwe collectie heeft (zie foto)."

Voor wie moeite heeft om met een frisse blik naar zijn vertrouwde interieur te kijken, heeft Aalders een simpele tip: "Maak eens wat foto's en bestudeer die, dat helpt je om met andere ogen naar je omgeving te kijken. Is het te kaal of te licht? Met accessoires, een poster of een muur in een andere kleur toont je kamer al heel anders."

Interieuradvies

Wie er zelf niet uitkomt, kan een beroep doen op een interieurstylist zoals Aalders. Ze richt complete scholen, kinderdagverblijven en hotels in, maar komt met alle liefde ook gewoon bij mensen thuis tips geven. Voor een consult van twee uur rekent ze 150 euro. "We lopen dan samen door je huis, bespreken je wensen en ik geef je dan tips en adviezen waarmee je vervolgens zelf aan de slag kunt." Een consult aanvragen kan via deesinterieurstyling.nl.

Dag kerstboom, misschien tot later in de siertuin

De afgedankte kerstbomen worden tot compost verwerkt. Dat geldt niet voor tuinkabouters. Foto: André Verheul

Afgedankte kerstbomen worden opgehaald door de GAD. Da's mooi, maar wat gebeurt er vervolgens eigenlijk mee?

De boom gaat, in stukjes gezaagd, naar afvalverwerker Indaver en daar wordt er compost van gemaakt. Die compost kan dan weer gebruikt worden voor bijvoorbeeld siertuinen en gemeenteplantsoenen. Vorig jaar heeft de GAD in deze regio 196.310 kilo aan kerstbomen opgehaald, zo'n 20.000 stuks. Daarnaast zijn er nog charitatieve instellingen die kerstbomen ophalen en in Muiden en Driemond gaat de fik erin.

Aantal 80-plushuishoudens verdubbelt binnen 25 jaar

Over 25 jaar zal het aantal alleenwonende 80-plussers zijn verdubbeld tot 750.000. Er komen tot 2040 ook meer andere huishoudens bij, maar de sterkste groei zit in het aantal eenpersoonshuishoudens van ouderen. Dat blijkt uit de nieuwste huishoudensprognose van het CBS. De groei van het aantal huishoudens komt volledig voor rekening van huishoudens van mensen van 65 jaar of ouder. Daarvan zullen er over 25 jaar 1,3 miljoen meer zijn dan begin 2015, waarvan de helft een 80-plushuishouden is. Deze ontwikkeling is deels het gevolg van de ouder wordende babyboomgeneratie. Ook wonen ouderen steeds langer zelfstandig.

Cv-ketels aan banden


Cv-ketels mogen vanaf 2019 alleen nog maar door erkende bedrijven worden geïnstalleerd en onderhouden. Dat heeft de overheid bekendgemaakt. Jaarlijks overlijden vijf tot tien mensen aan koolmonoxidevergiftiging. De helft van deze gevallen wordt veroorzaakt door defecten aan cv-installaties. In februari van dit jaar start een overheidscampagne om burgers op de gevaren van koolmonoxide te wijzen.

Fundering


Het rijk komt met een fonds voor funderingsherstel. Dit fonds verstrekt leningen aan eigenaar-bewoners met een te laag inkomen of een te lage woningwaarde om in aanmerking te komen voor een aanvullende lening. Het fonds keert alleen uit als het huis in een gemeente ligt die een overeenkomst heeft met het fonds.

Gordijntrucs


Doe zodra de zon ook maar een beetje schijnt de gordijnen open. Zo tipt homenandgarden.nl. In de winter komen we zon tekort, dus laat 'm vooral binnen als hij er wel is, is de gedachte. Doe de gordijnen weer dicht als het donker wordt, dan kan er via de ruiten minder kou naar binnen en dat scheelt weer in de stookkosten.

Gluurstijging


De rechtbank buigt zich momenteel over de reacties van de belastingdienst en de verhuurderskoepels inzake de gluurverhoging. De Woonbond vindt dat de inkomensafhankelijke huurverhogingen moeten worden teruggedraaid en heeft deze partijen gedagvaard. De rechtbank bekijkt nu of er een rechtszaak komt.