MuiderNieuws

7 juni 2017

MuiderNieuws 7 juni 2017


MuiderNieuws en VechtJournaal samen

MUIDEN De vele trouwe lezers van huis-aan-huisbladen in de Gooi en Vechtstreek krijgen een nog dikkere en completere krant op de mat. Enter Media gaat met ingang van deze week alle titels in dit gebied uitgeven. In Muiden betekent dat dat het MuiderNieuws en het VechtJournaal voortaan samen in de bus vallen.

Beide kranten zijn bovendien in een nieuw jasje gestoken. Deze voorpagina is daar het eerste toonbeeld van. Inhoudelijk vullen ze elkaar aan. Terwijl de eerste titel zich meer richt op nieuws en achtergronden, richt de andere titel zich meer op activiteiten en service. De lezer krijgt dus in één keer alle lokale informatie in de bus, zonder dubbele verhalen. "We voegen de redacties samen, waardoor we enorm aan journalistieke kracht winnen. We zijn nu nog veel meer in staat om actualiteiten te volgen, achtergronden te schrijven en mensen met een boeiend verhaal aan het woord te laten. De lezer krijgt echt één prachtige krant in de bus: inhoudelijk sterk en compleet, met een sterke focus op het lokale nieuws. Daarnaast hebben we ook nog aandacht voor wat er in de regio gebeurt, zodat we op dat gebied beter kunnen aansluiten op de belevingswereld van onze lezers", zegt hoofdredacteur André Verheul. Niet alleen de papieren krant profiteert van de samenvoeging van de redactionele kracht, ook online kan er een volgende stap worden gezet.

3

Sportcomplex SC Muiden volgend seizoen echt open

MUIDEN Er wordt al meer dan een jaar op gevoetbald, maar komende september gaat het sportcomplex van SC Muiden echt officieel open. De sportclub wil er een groot feest van maken.

Het sportcomplex wordt pas komend voetbaljaar geopend omdat het dan pas opgeleverd wordt. De club heeft het afgelopen jaar al gevoetbald op een van de nieuw aangelegde velden, maar het tweede veld wordt pas de komende maanden aangelegd. Dat veld, van kunstgras, wordt deze zomer opgeleverd zodat er vanaf volgend voetbaljaar op gespeeld kan worden.

Aan het clubgebouw van de club werd de afgelopen maanden door vele leden hard gewerkt. Het clubgebouw wordt na de zomer ook met een feestje geopend. De plannen daarvoor moeten nog worden gemaakt. De sportclub roept de leden op met leuke ideeën te komen.

Veel werk verzet

Het bestuur van SC Muiden laat weten dat het staat te trappelen voor komend jaar. "Er is een enorme berg werk verzet door de vele vrijwilligers en het resultaat mag er zijn. Wij hebben veel zin in het nieuwe seizoen waarbij we als vereniging weer de nodige stappen zullen gaan maken naar een mooie toekomst", zo meldt de club.

De burgemeester haalt het afval op

Foto: Gemeente Gooise Meren

MUIDEN Een opvallende vuilnisman reed woensdag door de straten van Muiden: niemand minder dan burgemeester Han ter Heegde kwam de afvalbakken legen. Nadat Ter Heegde zijn nette pak had verruild voor 'vuilnismannenkleding' stapte de burgemeester met de vaste medewerkers van de GAD de vuilnisauto op voor de ophaalronde.

Buurtbemiddeling

Niet alle buren kunnen het goed met elkaar vinden. Gooise Meren verwacht 50 burenruzies per jaar op te gaan lossen.

3

Weerbericht

Wisselvallig, in het weekeinde vrij warm

Op 1 juni ging de meteorologische zomer van start. Het zomerweer komt deze week in een wisselvallige fase door lagedrukgebieden. In het weekend trekt een nieuw lagedrukgebied over de Britse eilanden noordoostwaarts, terwijl boven het Europese vasteland de luchtdruk stijgt. Het wordt dan tijdelijk iets warmer, maar naast zonneschijn blijft er kans op een bui.

Donderdag en vrijdag

Donderdag lijkt het een groot deel van de dag droog te blijven met een mengelmoes van wolken en zonneschijn, maar later op de dag neemt de kans op een bui toe. Vrijdag is de kans op enkele buien groter. Het is daarbij wisselend bewolkt met ook af en toe zon. Er waait beide dagen een matige zuidwestenwind. Het wordt daarbij in de middag circa 20 graden.

Het weekeinde

Het weer voor het weekeinde is nog tamelijk onzeker, maar wel is de kans groot dat het iets warmer wordt, met een maximum van circa 23 graden. Er waait een matige wind tussen zuidwest en zuid. De zon schijnt naar verwachting geregeld en het blijft meest droog, maar in de loop van zaterdag of in de nacht naar zondag bestaat er kans op een regen- of onweersbui.

Weetje

Mei 2017 behoort tot de 10 warmste meimaanden. Tot de 20e was mei vrij somber. Dankzij de zeer zonnige laatste 10 dagen was mei in totaal ook vrij zonnig. Mei 2017 was ook droog met in onze regio circa 30 mm neerslag tegen 60 mm normaal. Na de zeer natte juni van 2016 zijn de meeste maanden te droog verlopen. Het neerslagtekort liep in mei daardoor verder op.

Van de lezers

Een dovenhoorn van bakeliet. Foto: Marieke van Veen

Door mijn verhuizing was ik de afgelopen periode niet in staat om stukjes voor u te schrijven. Excuses. Mijn vrouw en ik hebben verzamelingen over vele onderwerpen aangelegd, eigenlijk konden we niet verhuizen. 200 dozen hadden we nodig om alles over te krijgen. Een voordeel van een verhuizing is dat je alles weer eens onder ogen krijgt. Ik stuitte op deze spreuk: 'Wat is verhuizen in het leven? Het is alles pakken en dan gaan. Wat is het einde van ons leven? Het is gaan en alles laten staan.' In een oude doos vond ik bijvoorbeeld een dovenhoorn van bakeliet terug (zie foto). Deze voorloper van het hoortoestel werd 80 tot 100 jaar geleden gebruikt. In het boek 'Honderd jaar Rijksrecherche' worden op bladzijden 65, 66 en 67 wantoestanden uit Weesp vermeld. Rijksrechercheur W. (1918 - 1938) wist vele zaken tot klaarheid te brengen. In 1920 werd door hem een sergeant ontmaskerd die zich onder valse naam uitgaf voor rijksrechercheur en als zodanig en buitenecht samenleefde met een prostituee. Tussen de andere zaken uit de jaren twintig vallen veel internationale zakkenrollers en kwartjesvinders, maar ook de affaire van een politiechef uit Weesp die een verdachte van een inbraak had aangehouden op grond van een spiritistische seance. De man bleek onschuldig. W. slaagde erin het medium tot een bekentenis te dwingen. Bovendien wist W. nog enkele ernstige knoeierijen binnen de Weesper politie op te helderen. Ten slotte wierp ik een blik in een boekje uit 1694 van Johannes en Caspaarus Luiken, waarin 100 oude ambachten staan omschreven. Eén beroep valt me direct op: de lijndraaier, het beroep van mijn voorouders. Misschien staat het beroep van uw voorouders er ook in. Wilt u hier meer over weten, dan mag u me bellen.

Vrijwilligers ingezet bij bemiddeling burenruzies

Gemeente denkt 50 conflicten per jaar te behandelen

Gooise Meren start met buurtbemiddeling om conflicten tussen buren op te lossen. Het is een proef die tot eind van dit jaar duurt.

De wereldbarbecue: zo kan het ook, samen met je buren barbecueën en muziek maken. Foto: anthel reijnders

GOOISE MEREN Een toenemend aantal conflicten tussen buren, onderlinge irritaties en het wordt voor mensen blijkbaar steeds lastiger om die samen op te lossen. Redenen voor de gemeente om, net als al in veel andere gemeenten, te starten met buurtbemiddeling. Ze doet dit samen met vijf woningcorporaties binnen de gemeente en Versa Welzijn.

De totale kosten bedragen ruim € 31.000, waarvan de gemeente zo'n 30 procent voor haar rekening neemt. De rest wordt betaald door de woningbouwcorporaties. De bemiddeling zelf wordt uitgevoerd door speciaal opgeleide vrijwilligers. Een coördinator van Versa Welzijn moet alles in goede banen leiden.

Korte lontjes

60 procent van de burenruzies kan op deze manier worden opgelost

Volgens de gemeente zorgen individualisering en dynamiek in de maatschappij ervoor dat steeds meer mensen overlast van elkaar ervaren en daarnaast niet in staat zijn om er samen uit te komen. Voor de bemiddeling worden vrijwilligers ingezet die van tevoren een speciale training krijgen. Zij moeten gaan praten met de ruziënde buren om te voorkomen dat de ruzie nog verder uit de hand loopt. Ook wordt er samen naar een oplossing gezocht. Uit ervaring bij andere gemeenten blijkt dat op deze manier zeker 60% kan worden opgelost of verdere escalatie voorkomen wordt.

Buurgemeenten

In buurgemeenten Hilversum, Wijdemeren en Huizen is buurtbemiddeling al jaren actief. De aangestelde coördinator vertelt dat een dergelijke conflictbemiddeling de grootste kans van slagen heeft als er vroegtijdig hulp wordt ingeroepen. "Bij irritatie moet je eigenlijk al aan de bel trekken en niet wachten totdat een en ander escaleert." Buurtbemiddeling vindt veelal ad hoc en kortstondig plaats. Twee afzonderlijke gesprekken met de betrokken buren en één bemiddelingsgesprek. Soms is een bemiddelingsgesprek niet eens nodig vertelt de coördinator. "Als mensen hun verhaal kwijt kunnen is dat soms al genoeg. Dat brengt dan al lucht. Zelfs als buren geen gesprek willen zie je dat er daardoor soms al wat verandert." De vrijwilligers van buurtbemiddeling gaan overigens altijd met z'n tweeën op pad.

Professionals

Voor conflicten die niet door een vrijwilliger kunnen worden opgelost, omdat ze te ingewikkeld zijn en er geen oplossing kan komen, gaat alsnog een professional aan de slag.

Ontlasten politie

Volgens de gemeente snijdt het mes met buurtbemiddeling aan meerdere kanten. Het kan bijdragen aan de zelfredzaamheid van de betrokken bewoners en politie en wijkagent hebben hun handen vrij om zich met andere zaken bezig te houden.

Vernieuwde krant

vervolg pagina 1

De bundeling van krachten volgt op de overname van de HMC-titels (Holland Media Combinatie) door BDUmedia en de daaruit voortvloeiende vergaande samenwerking met Enter Media. De vertrouwde namen blijven aan de kranten verbonden, want de redacties en verkoopafdelingen zijn samengevoegd en werken vanuit het hoofdkantoor van Enter Media in Weesp. Om het aanleveren van berichten voor de krant en aankondigingen van de agenda te vergemakkelijken, is er op de website van de krant een aanleverportaal geopend waarmee iedereen eenvoudig zijn of haar berichten naar de redactie kan sturen.

Door de samenvoeging van de lokale titels in het verspreidingsgebied van Enter Media ontstaan de volgende combinaties: Gooi en Eembode/HilversumsNieuws, Nieuwsblad voor Huizen/HuizerNieuws, Laarder Courant de Bel/BELNieuws, WeesperNieuws/VechtJournaal, MuiderNieuws/VechtJournaal, BussumsNieuws/Gooi en Eembode, NaarderNieuws/Gooi en Eembode. In Baarn blijft het Baarns Weekblad verschijnen en in Diemen het DiemerNieuws. De Woonbode en GooisWoonNieuws worden geïntegreerd en worden opgenomen in alle titels, behalve DiemerNieuws.

Onafhankelijk

De redactionele formule blijft bestaan uit een prettige mix van hard en zacht nieuws, politieke verslaggeving, cultuur, sport, achtergrondartikelen en interviews met mensen met een boeiend verhaal. Dat alles vanuit journalistieke onafhankelijkheid. De redactie richt zich niet alleen op de wekelijkse krant, maar ook op dagelijkse nieuwsvoorziening online en op sociale media.

Putten leeggezogen

GOOISE MEREN De komende weken worden op meerdere plekken de putten van het riool leeg gezogen.

De putten worden leeg gezogen omdat bloesembomen veel blaadjes afgeven. De vele blaadjes kunnen er voor zorgen dat het riool verstopt raakt. Het leeghalen van de putten moet dat voorkomen. Er worden nu alleen putten leeggezogen op plaatsen waar bloesembomen staan. Komend najaar worden alle putten van de gemeente leeg gezogen. Dat gebeurt dan weer om de herfstbladeren weg te halen.

Flink wat knelpunten en wensen

Dorpsraad Muiderberg presenteert Wijkactieplan 2017

Enkele buurtbewoners hebben al war klusjes opgepakt zoals het hek om de Beatrixboom.

MUIDERBERG Het Wijkactieplan 2017 voor Muiderberg, opgesteld door de Dorpsraad, gaat zijn beslag krijgen. Afgelopen week werd het goedgekeurd tijdens de algemene ledenvergadering van de Vereniging Dorpsraad Muiderberg.

Harry Mock, voorzitter van de Dorpsraad, vertelt dat alle punten die in het Wijkactieplan staan opgepakt gaan worden. Samen met de gemeente zijn ze verantwoordelijk voor de uitvoering. In het document van zeven pagina's staan flink wat zaken benoemd die moeten worden aangepakt. Zo staan er allerlei acties op het gebied van leefklimaat, onderwijs, openbare ruimte en gebouwen, verkeer en verkeersveiligheid, sociale veiligheid, recreatie en toerisme, milieu en natuur en de doe-democratie genoteerd.

Op het gebied van geluidsoverlast zijn al stappen genomen. Een werkgroep is aan de slag gegaan met de geluidsoverlast van Schiphol en er is al een bijeenkomst geweest met deskundigen uit de luchtvaart. Doel is om de geluidsoverlast te beperken. Op het gebied van verkeer pleit de Dorpsraad voor de terugkeer van afslag 4 (de Hackelaar) op de A1. Volgens Mock gaat het daarbij vooral om het garanderen van aanrijtijden voor hulpdiensten.

'Afrit 4 op de A1 moet terugkomen voor hulpdiensten'

Toerisme

En net als Naarden zet Muiderberg ook in op toerisme. Een natuurbad zou de aantrekkelijkheid van Muiderberg moeten vergroten. Of dat überhaupt mag, is nog maar de vraag. Muiderberg valt onder Natura 2000 en heeft daardoor ook te maken met allerlei regels. En zo is er ook nog de kwestie van de 6.000 zogenaamde 'compensatiebomen'. Deze heeft Muiderberg nog tegoed, maar waar en wanneer die komen is nog onduidelijk.

Doe-democratie

In het kader van de doe-democratie is er ook een werkgroep Dorpsklussen opgezet, die inmiddels het hek rondom de Beatrixboom heeft opgeknapt; een volgend punt is de trap van de muziektent. Om het dorp nog verder te verfraaien wil de Dorpsraad bovendien dat de volière terugkomt op de Brink en dat de Brinkvijver een fontein krijgt.

Top tien verkeersdrempels

De dorpsraad heeft ook een top tien van slechte verkeersdrempels opgesteld en die bij de gemeente onder de aandacht gebracht. Mock: "Die voldoen niet aan de regels en ook raken auto's beschadigd. De aanpak daarvan kan niet worden uitgesteld tot gepland onderhoud."

Politie van Dallas op Maxis-terrein

Foto: Politie Weesp

MUIDEN Het parkeerterrein van de Maxis stond afgelopen zaterdag bomvol met klassieke auto's. De oldtimers, allemaal van Amerikaanse makelij, waren een lust voor het oog en trokken veel bekijks. Een van de opvallendste auto's was een politieauto uit Dallas. De politie Muiden zette hun auto ernaast om ze met elkaar te vergelijken.

Pasgeboren eendjes weggehaald door agenten

MUIDERBERG Agenten hebben afgelopen week twee eendjes meegenomen van een Muiderbergs stel dat de beestjes verzorgde. Het voorval zorgde voor de nodige ophef.

Het stel verzorgde de eendjes omdat ze waren afgestoten door de moedereend. De beestjes werden goed verzorgd. Een boze buurtbewoner sommeerde het stel de eendjes weer los te laten. Toen het stel dat weigerde stapte de man naar de politie.

Agenten namen poolshoogte en besloten de twee eenden mee te nemen, omdat het volgens de natuurwet verboden is om wilde dieren te vangen en te houden. "Buiten het feit dat het strafbaar is gesteld, zouden de eendjes geen overlevingskans hebben wanneer deze op een gegeven moment los zouden worden gelaten, ondanks de goede intentie van de houder", zo laat de politie weten.

De eendjes werden door de agenten naar de vogelopvang van Naarden gebracht. Daar worden ze nu verder verzorgd en grootgebracht, zodat ze later kunnen worden teruggezet.

50PLUS pleit voor zorgcentrum

GOOISE MEREN Er moet een regionaal zorgcentrum in Gooise Meren komen. Daarvoor pleit politieke partij 50PLUS. De gemeenteraad praat vandaag (woensdag) over een voorstel van de partij daartoe.

Dat 50PLUS pleit voor een regionaal zorgcentrum heeft alles te maken met de naderende sluiting van het Blaricumse Tergooi-ziekenhuis. De partij vreest dat door het vertrek van het ziekenhuis de afstand tot zorg voor bewoners te groot wordt. De politieke partij probeert al langer de sluiting van het ziekenhuis tegen te gaan, maar dat lijkt al zo goed als vast te staan.

Extra werkgelegenheid

Volgens 50PLUS moet de gemeente Gooise Meren zich nu actief gaan bemoeien met de komst van een zorgcentrum in Gooise Meren, met zo veel mogelijk faciliteiten en diensten. Naast zorg in de buurt moet het zorgcentrum volgens de partij ook werkgelegenheid opleveren.

Helder overzicht, dat blijkt lastig

B en W tijdens een schorsing. Wethouder Overmars bestudeert de stukken. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP Het helder op een rijtje zetten van wat het gemeentelijk vastgoed in Weesp kost, blijkt een stuk moeilijker dan gedacht. Wethouder Joop Overmars heeft het er maar wat moeilijk mee.

De raadscommissie behandelde vorige week de aanvankelijk geheim gehouden Nota Maatschappelijk Vastgoed. Die nota, slechts enkele A4'tjes met informatie die al bekend was, bleek allesbehalve het document waarin kraakhelder staat beschreven welke verborgen subsidies verenigingen precies krijgen. Volgens wethouder Joop Overmars bleek het toch allemaal niet zo eenvoudig om op papier te krijgen. Hij ziet dit stuk dan ook liever als een eerste aanzet naar een meer gedetailleerd plan. Wordt vervolgd?

Klucht

De geheimhouding rondom het stuk beet de wethouder in de staart. Overmars, zo zei hij vorige maand, vond het wel zo netjes om de cijfers eerst met de verenigingen te bespreken alvorens ze in de openbaarheid te brengen. Maar door de geheimhouding mocht hij er buiten het stadhuis niet meer over spreken, ook niet met de verenigingen. De geheimhouding was daarom niet nodig geweest en met de verenigingen is niet gesproken. "Dat zijn de momenten dat politiek een klucht wordt. De wethouder vraagt om geheimhouding om er met de verenigingen over te kunnen praten en praat vervolgens niet met de verenigingen omdat het stuk geheim is. Logisch", stelt D66-fractievoorzitter Christian Zierleyn in een bijtende blog. Zierleyn was in de vorige periode overigens de wethouder die dit klusje moest klaren, maar hij kwam er toen ook niet ver mee.

De gemeenteraad is absoluut niet blij met de gang van zaken en zal het proces tijdens de komende raadsvergadering grondig en kritisch benaderen.

Raad wil meer zeggenschap over nieuwe terrassen

Het voorstel voor meer terrassen is kritisch ontvangen.

WEESP De gemeenteraad wil zelf gaan kijken naar hoe en waar er terrassen kunnen komen in Weesp. Na een storm van kritiek op het plan van het college van B en W willen de raadsleden zelf aan de knoppen zitten.

Het college kwam in april met een voorstel om terrassen in de binnenstad ruim baan te geven. Dat leverde meteen weerstand op bij binnenstadbewoners. Er kwamen zienswijzen binnen en bij de raadscommissie spraken deze week twee bezorgde burgers in, onder wie een kersverse Herengrachtbewoner die bij het kopen van zijn woning niet gerekend had op mogelijk een terras voor zijn deur.

Ook de gemeenteraad was kritisch over de plotselinge verruiming van de terrasregels. Er zijn zorgen om het verlies van openbare ruimte en het gevaar dat de binnenstad te veel 'een kermis' wordt. De raad draagt het college op om de plannen eerst aan de raad voor te leggen. Daarmee is er (meer) ruimte voor een openbaar debat over dit onderwerp. Het WeesperNieuws vroeg Joris Verhaar, de andere inspreker, om zijn pleidooi in een artikel te vatten.

15 Opinie Joris Verhaar

Letta's rust gaf Johan rust

Johan en Letta Mulder in de zomer van 2012. Foto: Ruth van Kessel

WEESP Drieënhalf jaar geleden overleed de markante kapper Johan Mulder. Vorige week overleed zijn vrouw Letta op 67-jarige leeftijd. Ze was al enige tijd ziek. In hun kapsalon en parfumerie aan het Binnenveer werden ze 'bekende Weespers'.

Letta Mulder-Vermeulen (uit Duivendrecht) leerde Johan kennen in de disco bij Tony's Bar aan de Groeneweg. "Sindsdien zijn we samen", vertelde ze in 2012 aan het WeesperNieuws. Na hun trouwen betrokken ze een eengezinswoning aan de Dotingalaan, waar ze tien jaar woonden. Johan en Letta vulden elkaar perfect aan, hoewel ze erg verschillend waren. Johan was de drukke van het stel en was graag buitenshuis, Letta behield de rust en was graag thuis. "Ik denk weleens, mijn rust geeft Johan rust. Al kunnen we heerlijk bekvechten. Over de kleinste dingen kunnen we ruziën, dat vuurwerk hoort bij ons."

Parfum

Letta begon als handenarbeidjuf op wat nu de Jozefschool heet. "Daar heb ik vijftien jaar met plezier gewerkt, maar door bezuinigingen verdween mijn functie. Vond ik niet heel erg, want ik had een kind en ik wist dat we kort daarna de kapsalon/parfumerie zouden overnemen. Ik had alle tijd om me om te scholen tot schoonheidsspecialiste en parfumerist. Die combinatie met Johan achter in de kapsalon en ik voor in de parfumerie heeft tot 2005 bestaan. Het was echt mijn wereld en ik genoot van het mooie product dat ik verkocht."

Oma

Na het overlijden van Johan in september 2013 lukte het Letta niet de kapsalon voort te zetten zoals ze graag had gewild. De afgelopen vijf jaar heeft ze mogen genieten van haar kleinkinderen, waar ze in het interview in 2012 al erg naar uitkeek.

Raad kritisch over jongeren- woningen op plek oude school

WEESP Wat zijn jongerenwoningen en wat is betaalbaar? De politieke partijen zijn kritisch over het plan van het college van B en W over jongerenhuizen op de plek van de voormalige Jan Woudsmaschool.

Wat het college betreft is twee derde van de te bouwen woningen bestemd voor jongeren. Het moet dan gaan om 'betaalbare koopwoningen' met een maximale koopprijs van 180.000 euro en sociale huurwoningen met een huurprijs tot 710 euro per maand. Hoe het aantal koop- en huurwoningen verdeeld wordt, wordt bepaald aan de hand van een 'marktconsultatie' onder jongeren.

"180.000 euro? Die huizen worden direct weggekocht door speculanten en vervolgens onderverhuurd", zo stelde Berend Klopstra van D66. Het was een van de kritische vragen over het plan. Er waren ook zorgen over het huurbedrag van 710 euro (te hoog voor jongeren) en de mix van ouderen- en jongerenwoningen door elkaar.

Aanpassen

Volgens wethouder Peter Eijking moet veel blijken uit de marktanalyse die voorafgaand aan de bouw wordt gehouden. Dan wordt bijvoorbeeld ook gekeken of de huur te hoog is en hoeveel jongerenhuizen er precies moeten komen. "Als het plan dan niet blijkt te kloppen, kunnen we het altijd nog aanpassen", aldus de wethouder.

De gemeenteraad beslist komende week over het voorstel. Maar er is al aangekondigd dat er een aantal zaken veranderd moet worden voordat de partijen akkoord gaan.

'Bij nieuwe ontwikkelingen moeten we onze eigenheid goed bewaken'

Aanzet tot debat over de toeristische ambities van Weesp

Centrumbewoner Joris Verhaar pleitte bij de raadscommissie voor een afgewogen terrassenbeleid. Op verzoek van het WeesperNieuws gaat hij hier verder op in.

Wie zit er niet graag op een terrasje aan het water? Maar hoe ver moet de gemeente gaan in haar toeristische ambities. Foto: André Verheul

WEESP Op 30 mei heb ik gebruikgemaakt van het recht om in te spreken bij de raadscommissie SOB op het onderwerp Terrassenvisie Binnenstad. De reden daarvoor was dat ik mij grote zorgen maak over de beheersbaarheid van het proces dat het college van burgemeester en wethouders in gang wil zetten voor de ontwikkeling van het toerisme in de binnenstad en rond de sluis en de havenkom.

Het college wil te snel. Bij een nieuwe inrichting van zo'n belangrijk gebied moet er eerst veel afgestemd worden voordat je de vergunning voor een nieuw terras kunt afgeven. Stappen moeten daarbij in de juiste volgorde worden gezet.

Kleine stapjes

'Ik proef bij veel Weespers dat zij geen grootschaligheid willen'

Ik juich een verdere ontwikkeling van activiteiten rond sluis en havenkom toe, maar dat moet dan toch weloverwogen gebeuren, gecontroleerd en in kleine stapjes.

Weesp is juist zo charmant vanwege de kleinschaligheid en de diversiteit in wat er geboden wordt. En dat in een historisch decor. Het gebied rond sluis en havenkom is daarbij gekenmerkt door de mix van vertier, historische ambiance, de bewoning door gewone burgers en de toegankelijkheid voor iedereen. Die mix moet je koesteren, want dat is onze eigenheid: kleinschalig en divers.

Terrassenbeleid is heel concreet over onze leefomgeving

Monocultuur

Bij de uitrol van nieuwe ontwikkelingen moeten we die eigenheid goed bewaken. De notitie van B en W geeft mij hiervoor veel te weinig houvast, en geeft met grensverleggende toezeggingen aan de ontwikkeling van Herengracht 16 eerder blijk van het tegendeel.

Wat ik proef bij veel Weespers is dat zij geen grootschaligheid willen en geen monocultuur van eenvormige toeristenstromen. Iedereen lijkt juist de kleinschaligheid, het gevarieerde aanbod en vooral ook de vrije ruimte en een goede toegankelijkheid belangrijk te vinden.

Bankje

Wat zijn mijn eigen ideeën hierbij? We hebben al een aantal prachtige terrassen rond sluis en havenkom. Al die terrassen hebben een eigen karakter en trekken een eigen publiek. Op het plein voor de voormalige Laurentiuskerk komt ook vast een mooi terras van bierbrouwer Wispe, prachtige ontwikkelingen dus. Om in deze fase aan Herengracht 16 (Wispe) ook al een terras aan te bieden op de sluis tegenover Herengracht 14 en 15 lijkt mij te voorbarig. Mij lijkt dat toch al verstorend voor de aanblik van de sluis en de historische gebouwen daar omheen. Dit zou een bepaalde categorie bezoekers van Weesp misschien weer doen besluiten niet meer naar Weesp te komen. En zo'n extra terras kan altijd nog. Maar ik wil er nu voor pleiten om de walkant tussen Toeters & Bellen en 't Heertje verder vrij te houden van terrassen.

Dan kunnen de bewoners van Weesp, en ook hun gasten, vrij genieten van een wandeling langs de historische aanblik van deze unieke omgeving. Zet liever een extra bankje op de sluis, zodat men ook zonder 'met een drankje op een terras' in alle rust de omgeving in zich op kan nemen.

Tastbaar

Wie denkt hier anders over? Wie heeft betere ideeën?

Het gaat hier om de leefwereld van alle Weespers, om hun beleving van hun stad. We hebben de afgelopen maanden veel gesproken over samenwerking / fusie met andere gemeenten. Dan ging het vaak over abstracte zaken, die bovendien vaak ook nu al op regionaal niveau georganiseerd worden. Hier, bij het nieuwe terrassenbeleid van het college van B en W, gaat het heel concreet en heel tastbaar over onze directe leefomgeving.

Daar moeten wij als burgers toch in kunnen participeren?

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

COMPLICITY Computers & Services WEESP. Al 17 jaar de lokale computerspecialist. Verkopen, repareren, installeren, upgraden, datarecovery, back-up etc. In onze eigen werkplaats kunnen wij (bijna) alles met computers.
Hogeweyselaan 209c Weesp -
Tel.: 484 620

Zwangerschapswens en je wordt niet zwanger? Je kunt tercht bij Desirée Lekkerkerker, Acupunctuur Weesp. www.ackrufy.nl of 0294-785331

Leuk werk als de zon schijnt! Oproepkrachten gevraagd voor horeca. Afwisselend en lekker buiten. Kijk voor de locatie op www.midgetgolfbaan.nl of bel 06-53818288 (Frieda)

KANTOREN TE HUUR 18 en 24 m2 in kleinschalig verzamelgebouw. Fullservice. Kortlopende contracten. COMPLICITY Computers & Services 0294-484 620

LAPTOPS 12 - 14". Partij mooie gebruikte Dell laptops. Van dual core tot i5. Windows 10. Vanaf € 155,- COMPLICITY Computers & Services 0294-484 620

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app
06-25418595

PASFOTO'S NODIG? Vroom optiek maakt ze! Amstellandlaan 6, W.C. Hogeweij

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Caravanstalling: Veilig uw caravan, vouwwagen, aanhanger stallen. www.citystalling.nl Tel.: 06-55 164 370

Schilder heeft tijd. Hoge kwaliteit, redelijk tarief, vrijblijvende prijsopgaaf. Tel.: 06-55955587 www.vandamschilderwerk.nl

SCOOTER WEESP reparatie / verkoop alle merken. Pampuslaan 224 Weesp 0294-414108

Dansen in weiland op Funky Farm Festival

Bij boerderij Krokus kan jong en oud samen genieten van de muziek van vijf dj's

Een heus muziekfestival in Weesp: het Funky Farm Festival op zaterdag 17 juni. Een hip dansfeest voor iedereen van 18 jaar en ouder.

Een hip dansfeest op de boerderij. Foto: Joy Heijstee

Weesp De weilanden van boerderij Krokus aan het Honswijkerpad vormen over ruim een week het decor van het Funky Farm Festival, het eerste muziekfestival in Weesp waar jong en oud samen kunnen genieten van muziek, hapjes en drankjes.

Drie jonge Weespers organiseren het Funky Farm Festival. Bobby Zamaray, Karel Voigt en Rick Stol organiseerden eind vorig jaar al een geslaagd feest bij hun voetbalclub FC Weesp en dat smaakte naar meer. "We kregen veel vragen of we het feestje nog eens wilden herhalen en dat gaan we nu doen", vertelt Bobby. "Het was een feest waar jong en oud kwam, dus dat willen we ook op het Funky Farm Festival", vult Karel aan.

Bij een panelgesprek van de gemeente hoorde Bobby dat er vroeger veel te doen was in Weesp, zoals Flat 113, maar dat er nu voor de jongeren vrijwel niks is. Hoog tijd om iets te organiseren dus. "Er zijn wel festivals in het Diemerbos en bij de Gaasperplas. Daar zien we altijd veel jongeren uit Weesp, het festivalgevoel leeft dus wel bij de meesten van ons."
Het was de bedoeling er weer een wat kleiner feest van te maken, maar het Funky Farm Festival wordt toch een feest van formaat. Bobby: "We hebben hulp gekregen van diverse mensen en van onze sponsors RGB events, AF Bouw en De Vest Projecten." Er moest ook een festivalterrein gevonden worden en zo kwamen de organisatoren uit bij boerderij Krokus. "Daar hebben we de ruimte en kunnen we het festival zo inrichten dat we met het geluid de natuur in de buurt niet verstoren."

Plannen voor een klein feest groeiden uit tot een heus festival

Muziek van vroeger en nu

De organisatoren willen met het Funky Farm Festival iedereen, van jong tot ouder, bij elkaar brengen met popmuziek en R&B van vroeger en nu. Met de line-up zit dat vast goed: Beumer (Social club, L'Alé, Sugarfactory), Die ene met die Baard (Club NYX, Studio K), DJ Richard Westland (Hart van Weesp, FLAT 113), zijn zoon DJ Ramos (Gaasperpleasure, Back to Backyard) en Praia del Sol (Latin Village, Vunzige Deuntjes, FunX).

Naast de muziek op een groot podium kan er ook genoten worden van hapjes en drankjes. Bij de Afghan Mom's Chicken 'n Veggiebooth bijvoorbeeld. "Daar maakt mijn moeder zelf heerlijke kipgerechtjes en vegetarische hapjes", vertelt Bobby. Daarnaast zijn er de Big Fat Burgerbar, de High Hay Lounge en de Piggytail's Cocktail 'n Shooterbar. "We hopen natuurlijk op mooi weer, maar mocht het toch regenen dan wordt een deel van het festivalterrein overdekt."

Het Funky Farm Festival is zaterdag 17 juni van 14.00-23.00 uur bij boerderij Krokus aan het Honswijkerpad. Hoe kom je daar eigenlijk? "Neem het fietspad vanaf de Lange Muiderweg richting Muiden en Naarden, dan kom je er vanzelf", legt Karel uit. "Met de auto kan ook vanaf de Keverdijk, maar de parkeermogelijkheden zijn zeer beperkt."

De kaarten vliegen inmiddels de deur uit. Van de 400 kaarten zijn er al 250 verkocht. Wie dit muziekfeest niet wil missen doet er dan ook goed aan om kaarten te bestellen via de Facebookpagina van het Funky Farm Festival. Ook aan de deur kunnen kaarten gekocht worden, als ze dan niet al allemaal weg zijn natuurlijk.

www.facebook.com/FunkyFarmFestival/

Op weg naar Jong Ajax (1)

Mees bereidt zich in Suriname voor op Jong Ajax. Foto: Stefano van Delden

WEESP - Mees de Wit bereidt zich in Suriname voor op zijn rol in Jong Ajax. Samen met zijn coach Stefano van Delden houdt hij ons maandelijks op de hoogte.

Van Delden: "Mees houdt zijn seizoensvoorbereiding in Suriname. Om uit te rusten van een zwaar seizoen, om te herstellen van een vervelende enkelblessure en om zich optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen als speler van Jong Ajax. Dat Mees zich in de tropen kan voorbereiden op de volgende stap in zijn voetbalcarrière is mede te danken aan sponsors als Surinam Airways en Torarica Group. Nogmaals bedankt! Mees heeft ook wel echt een mooie vakantie verdiend, na al het harde werken en de goede resultaten die hij ondanks zijn blessure afgelopen seizoen heeft geboekt. De laatste voetbalweek bij Ajax O19 eind mei was pittig. Eerst de wedstrijd om het landskampioenschap tegen Feyenoord. Ajax O19 werd kampioen, mede dankzij twee fraaie assists van Mees. Een paar dagen later was de bekerwedstrijd tegen PSV. Ook die titel kaapte Ajax O19 weg, en opnieuw bleek Mees van grote waarde. Een fantastische afsluiting van Mees z'n tijd in Ajax O19. Nu op naar Jong Ajax. En vanuit daar door naar Ajax 1. Mees heeft geen makkelijke jeugd gehad, desondanks is hij ontzettend gefocust op het voetbal. Daarvoor zet hij echt alles aan de kant en dat verdient een beloning. We gaan lekker uitrusten, maar daarnaast hebben we ook nog van alles te doen voor mijn welzijnsorganisatie Masterboys. Ik ben al jaren maatschappelijk actief in Suriname. Ik geef voetbalworkshops en ben bezig een eigen voetbalveld aan te leggen. Ook Mees gaat hier voetbalclinics verzorgen en we hebben in Nederland voetbalschoenen ingezameld die we hier gaan uitdelen. Daarover volgende keer meer."

Weespers aan de Wand

Foto: Sjoerd Stoop

WEESP Gevraagd naar wat nu eigenlijk het aantrekkelijkste is aan Weespers aan de Wand antwoordde kunstenaar Dirk van Someren: "De gezelligheid."

En gelijk heeft hij. Want tijdens het bezoeken van de jaarlijkse kunstmanifestatie draait het niet alleen om de kunst, maar ook om de ontmoetingen met vrienden en bekenden. Je staat langer met elkaar te praten dan naar een schilderij te kijken. Editie nummer twintig vormde geen uitzondering. Vanwege het jubileum mochten ook niet-geballoteerden hun werken tentoonstellen. Dat gebeurde bij De Adelaar aan de Papelaan: een fraaie pendelbus zorgde voor het vervoer. Overal was het druk. Conclusie na vier gezellige kunstdagen: de formule van Weespers aan de Wand is nog lang niet uitgewerkt.

Foto: André Verheul
Foto: André Verheul
Foto: André Verheul
Foto: Sjoerd Stoop