MuiderNieuws

7 oktober 2015

MuiderNieuws 7 oktober 2015


3FM viert feest op Pampus

Optredens op de steiger van Pampus onder een strakblauwe hemel. Foto: Pampus

MUIDEN - Eén groot feest, zo is de viering van 50 jaar 3FM op Pampus de afgelopen week wel te noemen. Alles zat dan ook mee.

Het radiostation streek vorige week donderdag neer op het forteiland voor de kust van Muiden om daarvandaan onafgebroken radio te maken tot zondagavond. Luisteraars konden met de boot gratis naar het eiland om te kijken naar het maken van radio of naar een van de vele optredens die er waren.

Ook de weergoden hielden kennelijk van een feestje: er viel geen drupje regen en de zon was er bijna altijd. De sfeer was dan ook opperbest.
Welke muziek moet er eigenlijk mee naar een onbewoond eiland? Deze vraag stelde 3FM de luisteraar tijdens zijn 50e verjaardag op Pampus. Het antwoord van de 3FM luisteraar is: vooral rock en alternative. Van Nirvana, Foo Fighters, Franz Ferdinand en Pearl Jam tot Kensington en Tame Impala. Maar uiteraard gaat er ook dance, urban, pop en singer-songwritermuziek mee de koffer in naar een onbewoond eiland.

Zondag hoorde de 3FM-luisteraar de 100 favoriete platen uit 50 jaar popgeschiedenis en 50 jaar 3FM.

De track die door de meeste luisteraars meegenomen wordt naar een onbewoond eiland is Nirvana's 'Smells Like Teen Spirit'.

Voorkeur voor nieuwe kazerne naast oude

MUIDEN - De brandweerkazerne voldoet niet meer aan de huidige eisen. De gemeenteraad krijgt de keus uit drie scenario's. Het college ziet het liefst een nieuwe naast de bestaande kazerne.

De huidige kazerne aan de Weesperweg voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. En dus is er de keuze voor renovatie van het gebouw of nieuwbouw. Het college spreekt in een raadsvoorstel nu de voorkeur voor nieuwbouw uit. Het liefst naast de huidige kazerne, maar op het P+R-terrein zou ook een optie zijn.

De gemeenteraad bekijkt het plan vanavond (woensdag) voor het eerst tijdens de vergadering van de raadscommissie in de Kazerne. Duidelijk is wel dat Muiden alleen nog maar de voorbereidende stappen kan zetten. De rest wordt dan overgenomen door de nieuwe fusiegemeente Gooise Meren. Nieuwbouw van de kazerne moet ongeveer 7 ton gaan kosten.

Zandtransporten volgende week van start

MUIDEN - De zandtransporten voor de aanleg van een tijdelijk zanddepot op het oostelijk gedeelte van het KNSF-terrein gaan maandag van start. Naar verwachting zijn de transporten in het voorjaar van 2016 afgerond.

Het tijdelijk zanddepot wordt ingericht op het oostelijk gedeelte van het KNSF-terrein, bovenop de voetbalvelden van SC Muiden. Het zand is afkomstig uit het nieuwe tracé van de A1 en bereikt via de ophaalbrug over de trekvaart het KNSF-terrein.

Ter beperking van de overlast als gevolg van de transportbewegingen en de werkzaamheden op het KNSF-terrein treft de ontwikkelaar specifieke maatregelen zoals het schoonhouden van het wegennet en het voorkomen van verstuivend zand. Er wordt op toegezien dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Ook komen er maatregelen om de veiligheid te waarborgen, de verkeersveiligheid staat voorop, zo zegt de gemeente. Zo wordt een verkeersregelaar ingezet en worden extra lichtpunten geplaatst ter plekke van het fietspad bij de ophaalbrug naar het KNSF-terrein.

Ook wordt er tijdelijke borden geplaatst. Vragen over het werk kunnen aan ontwikkelaar KNSF worden gesteld via info@knsf.nl.

17

oktober is de brug over de Keetpoortsluis klaar

Pampus: 'Dit was voor ons prachtige exposure'

Organisatie kijkt meer dan tevreden terug op 50 jaar 3FM

Uitrusten op de kant in het lekkere weer. De sfeer was uitstekend. Foto: Pampus

door Christian Pfeiffer

WEESP - Precies een uur voor het einde was zondagavond de patat op. Alsof het zo moest zijn. Pampus-directeur Tom van Nouhuys is trots op zijn organisatie die het maar wel even flikte: vier dagen groot feest op Pampus voor 50 jaar 3FM.

"Het is perfect verlopen", zo kijkt Van Nouhuys terug. "Dit was voor ons geweldige exposure. Dit sloot helemaal aan waarvoor wij als Pampus willen staan: de vrijheid, de ruimte om je heen." De luisteraars konden vanaf donderdag ook niet om Pampus heen. De dj's bleven op het eiland en raakten maar niet uitgepraat over het uitzicht, het water en het 'eilandgevoel'. Op elke radio die op 98.6 FM (frequentie 3FM) stond afgestemd kwam continu 'Live vanaf Pampus' op de RDS (tekst in display) voorbij.

Feesten in het oude fort. Foto: Pampus

Zondag, precies een uur voor het einde, was de patat op

De Stichting Pampus staat altijd wel open voor dit soort dingen, maar zo vaak kruisen dit soort unieke gelegenheden niet het pad van het eiland, zo zegt Van Nouhuys. En in dit geval was het ook nog zo dat het publiek van 3FM wel een beetje het publiek is dat Pampus als organisatie wil aanspreken. Geweldige goede promotie dus.

2500 gasten
Van Nouhuys schat dat ongeveer 2500 gasten tussen donderdag en zondag de trip naar het eiland hebben gemaakt. En dat is toch behoorlijk meer dan gebruikelijk. "Pampus was gewoon open voor het publiek. Mensen die dit weekend het eiland wilden bezoeken hebben we doorverwezen naar 3FM, daar konden gratis kaarten naar het eiland worden geregeld. Alleen de zondag was op een gegeven moment vol."

De horeca van het eiland draaide goede zaken met een aangepast menu. "Als 3FM hier volgend jaar weer een weekend zou willen terugkomen, dan staan wij er zeker voor open", zo zegt Van Nouhuys.

Trots is hij op zijn organisatie, grotendeels vrijwilligers, die allemaal keihard hebben gewerkt om het weekend tot een succes te maken.

Verkiezingen: Viola Holt op kieslijst 50PLUS

Viola Holt wil dat de Muidense stem gehoord wordt. Foto: 50PLUS

MUIDEN - Een opvallende naam op de kieslijst van 50PLUS voor de gemeenteraadsverkiezingen van komende november: tv-presentatrice Viola Holt doet mee.

De bekende tv-presentatrice staat als lijstduwer op de lijst van de seniorenpartij. Viola Holt woont al meer dan 10 jaar in Muiderberg. Naast Viola staat ook haar man Peter Holt op de lijst. "Het zou niet goed zijn als Muiden niet in de nieuwe gemeenteraad Gooise Meren is vertegenwoordigd. Daarom gaan we voor Peter een actie voeren in Muiden en Muiderberg om hem met voorkeurstemmen gekozen te krijgen. Het geluid van Muiden moet gehoord worden."

Kunstroute voert door Muiderberg

MUIDERBERG - Enthousiasme, creativiteit en het verhaal staan dit weekend centraal tijdens de Kunstroute in Muiderberg. 53 kunstenaars laten op 23 locaties werk zien.

Het Kunstenaars Collectief Muiden / Muiderberg houdt eens in de twee jaar een kunstroute. Dit jaar in Muiderberg. Pittoresk Muiderberg inspireert veel kunstenaars. Op zaterdag lopen groepjes van het koor Noot voor Noot verschillende locaties van de route af en laten hun liedjes horen. Om 17.15 uur treedt het voltallige koor op in het Rechthuis.

Alle locaties zijn herkenbaar aan een oranje wimpel. Zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie op www.kunstinmuiden.nl.

Heinze en Crescendo treden op

MUIDEN - Muziekvereniging G.A. Heinze uit Muiderberg en Muziekvereniging Crescendo Muiden geven zondag een concert in de gymzaal van de P.C. Hooftschool.

Tijdens dit concert zullen beide ensembles een eigen programma laten horen, maar zal er ook gezamenlijk worden opgetreden. "Luisteraars zullen ontdekken dat slagwerkmuziek véél meer is dan marsmuziek en de standaard tweekwartsmaten", aldus de organisatie.

Vanaf 15.00 uur. Toegang gratis. De zaal is open vanaf 14.30 uur.

Verwarde vrouw op de snelweg

MUIDEN - Agenten hebben zaterdagochtend vroeg een verwarde vrouw op een fiets van de snelweg A1 bij Muiden afgehaald.

Voorbijrijdende automobilisten seinden de politie in, die de vrouw bij de afslag Weesp aantrof. De vrouw kon geen verklaring geven hoe ze op de snelweg terecht was gekomen.

Stemwijzer

MUIDEN - De Stemwijzer van de gemeenten Muiden, Naarden en Bussum voor de verkiezingen in november gaat zaterdag online.

De gemeenten fuseren op 1 januari tot de gemeente Gooise Meren.

Onderzoek doen tijdens spelmiddag Bibliotheek

Foto: Bibliotheek

MUIDEN - In De Bibliotheek van Muiden is volgende week woensdag een spelmiddag vanwege de Kinderboekenweek. De week draait dit jaar om natuur, wetenschap en techniek. "Op onderzoek uitgaan en te weten willen komen hoe de wereld in elkaar zit is een natuurlijke drijfveer van kinderen", zo vertelt Judith Kortland van De Bibliotheek. Tijdens de middag is een route uitgezet met opdrachten. Kinderen gaan op onderzoek uit en doen proefjes. Zijn de antwoorden goed, dan krijgen ze een prijs mee naar huis. Woensdag 14 oktober van 14.30-16.30 uur.

Felice Benlahsen

Speelt toneel bij de City Bende
Weesper sinds 9 jaar
11 jaar

Een echte toneelspeelster?
"Ik vind toneelspelen echt superleuk. Bij 'Surprise' was ik een kinderpostzegelverkoopster, dat was ook heel leuk."

Wat vind je leuk op school?
"Ik zit in groep 8 en verheug me erg op de eindmusical en de kampweek. Van de vakken vind ik geschiedenis erg leuk."

En minder leuk?
"Taal."

Jouw lievelingsboek?
"'Ik word een ster' van Jantien Belt. Dat gaat over een meisje dat beroemd wil worden."

Paardrijden of hockey?
"Ik doe allebei graag, maar als ik moet kiezen dan toch maar paardrijden."

Wat is je beste eigenschap?
"Spontaan, grappig en sportief."

En je slechtste?
"Ik ben best eigenwijs."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat je me wakker mag maken voor sushi."

Over tien jaar?
"Woon ik nog thuis en zit ik misschien wel op de toneelschool."

IJsje of patatje?
"Een ijsje van Nelis: pistache en biscotti!"

Fijnste plek in Weesp?
"De manege en het hockeyveld."

Wat zou je doen met 1000 euro?
"De helft geven aan KiKa en de andere helft op mijn bankrekening zetten."

En met een miljoen?
"Een paard kopen en op vakantie naar Ibiza."

Wat mis je in Weesp?
"Een buitenzwembad."

Als je burgemeester was, dan?
"Zou ik een klimbos bouwen voor alle kinderen."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Het opknappen van het fietstunneltje: ik hoop dat het lichter wordt en er geen scooters meer doorheen mogen rijden."

Gered voor Weesp, 'De Vier Evangelisten' van Sybilla

Familie Pieterse schenkt het aan de gemeente

Eijking voor het doek op de zolder van het stadhuis Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

WEESP - 'De Vier Evangelisten' is gered. Het 17de-eeuwse schilderij van de Weesper schilder Sybilla blijft in Weesp door een bijzonder gebaar van Pim, Bart en Marijke Pieterse uit Zuid-Afrika.

Pim Pieterse is digitaal geabonneerd op het WeesperNieuws en las vorige week het verhaal van wethouder Peter Eijking die alles op alles zette om het doek voor Weesp te behouden. Het verhaal greep hem zo aan dat hij in overleg met zijn broer en zus besloot de benodigde 6000 euro beschikbaar te stellen om het werk te kopen en te schenken aan de gemeente Weesp. Het was dan ook een heel plezierig telefoontje dat Peter Eijking donderdag kreeg van CDA-raadslid Cees Sluyk, een volle neef van de familie Pieterse. Hij is door de familie ingeschakeld om hier in Nederland alles te regelen. Eijking is meer dan blij met het genereuze aanbod.

Verhaal in WeesperNieuws wordt in Zuid-Afrika gelezen

Waarom de band met Weesp? Pim, Bart en Marijke vertrokken in 1965 met hun ouders Bartel en Anna Maria Pieterse-Sluyk vanuit Weesp naar Zuid-Afrika en bouwden daar een succesvol bestaan op. Toch bleef Weesp altijd een belangrijke rol spelen, zo legt Cees Sluyk uit. Ook toen Bartel en Anna Maria overleden. Die band met Weesp is ook de reden voor het feit dat in Zuid-Afrika het WeesperNieuws elke week nog wordt gelezen. En het schilderij 'De Vier Evangelisten' hoort in Weesp, zo vindt ook de familie Pieterse. Er is alleen één voorwaarde aan de deal verbonden: als het schilderij straks weer in het opgeknapte Gemeentemuseum komt te hangen, moet er een bordje onder komen met: 'Ter nagedachtenis aan Bartel en Anna Maria Pieterse-Sluyk.' "Geen enkel probleem, natuurlijk", zo reageert wethouder Eijking op de voorwaarde. "En als mensen dat meer willen doen, mooie dingen schenken met als enige voorwaarde een naambordje, dan is daar altijd over te praten", zo grapt hij verder. Eijking is nog steeds erg blij met de onverwachte redding. Met dit nieuws is de tweede redding van een schilderij van Sybilla voor Weesp dit jaar een feit.

Eerder dreigde de katholieke kerk al een doek te verkopen.

Tweede redding van een schilderij van
Sybilla dit jaar

100.000 euro voor postzegel

Foto: NPV

WEESP - Bij de Nederlandse Postzegel- en Muntenveiling in Weesp is zaterdag 100.000 euro betaald voor een postzegel. Op de zegel uit 1867 is koning Willem III afgebeeld. De nominale waarde is 25 cent.

Volgens de veilingmeester is dit het enige postfrisse exemplaar dat bekend is van deze zegel. De koper is een Nederlandse verzamelaar. Met dit recordbedrag is de postzegel de duurste Nederlandse postzegel ooit geveild. Het veilinghuis verwachtte een opbrengst onder de 60.000 euro.

Bestuursleden gezocht voor herdenkings-comité

WEESP - De Stichting Nationale Herdenkingen Weesp is op zoek naar nieuwe bestuursleden. De stichting organiseert onder meer elk jaar de 4 mei-herdenking.

Sjoerd Huisingh vertelt: "Wij zijn op zoek naar inwoners van Weesp die ons bestuur willen versterken. Naast de algemene taken in het bestuur zijn wij ook op zoek naar iemand die de financiën van de stichting wil beheren. En ook voor de website zoeken we iemand."

Naast de jaarlijkse dodenherdenking houdt de stichting ook activiteiten op scholen. In 2014 won de stichting de Cultuurprijs voor het werk voor Weesp. Belangstellenden kunnen zich melden bij secretaris Mary Schouten: 0294 - 411624.

D66 legt fusievraag bij Weespers neer

WEESP - Moet Weesp zelfstandig blijven als gemeente of moet er gekeken worden naar een gemeentelijke fusie? Die vraag legt D66 aan alle Weespers voor.

In het Theaterpand Weesp wordt dinsdag 3 november een avond gehouden over dit onderwerp. Aanvang 20.00 uur | Theaterpand Weesp | Toegang gratis.

'Ik voel me soms alleen, al zou dat eigenlijk niet hoeven'

Zonnebloem in actie tegen eenzaamheid

Mevrouw Van Bruggen woont sinds een jaar in De Wintertuin. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Vanwege de Week tegen Eenzaamheid namen De Zonnebloem en de Riki Stichting donderdag een groep ouderen uit Weesp en omgeving mee uit eten. De organisatie wilde mensen die zich wel eens eenzaam of alleen voelen met elkaar in contact brengen.

Een van de genodigden was mevrouw Van Bruggen (87) uit De Wintertuin. Ondanks dat eenzaamheid nog steeds een taboe is, durft zij hardop toe te geven dat zij zich soms alleen voelt, zeker sinds het overlijden van haar man.

Niemand lastigvallen
Om daar meteen aan toe te voegen: "Maar ik hóéf niet alleen te zijn. Ik woon sinds een jaar in De Wintertuin en zou zo naar beneden kunnen lopen voor een potje rummikub. Of ik zou een van mijn dochters kunnen bellen." Waarom doet ze dat dan niet? "Ik wil anderen hier niet mee lastigvallen. Ouder worden valt niet mee. Je kunt steeds minder en mensen om je heen vallen weg. Maar daar doe je niets aan, je moet doorgaan. Iedereen krijgt hiermee te maken."

Te zwaar
Mevrouw Van Bruggen heeft jaren voor haar man gezorgd, die aan hartfalen en deliria leed. Het echtpaar woonde toen nog in Muiden. "Ook al ging mijn man steeds vaker naar de dagopvang, het werd gewoon te zwaar. Uiteindelijk kon hij in Oversingel terecht. Om dichtbij te zijn, ben ik toen naar De Wintertuin verhuisd. Daar heb ik het in het begin verschrikkelijk moeilijk mee gehad. Ik droomde elke nacht van Muiden."

Klein wereldje
Nog geen jaar na haar verhuizing overleed haar man. Waarom is ze niet teruggegaan naar Muiden? "Ik ben inmiddels 87, dan verhuis je niet zo makkelijk meer." Daar komt bij dat de eenzame gevoelens die ze soms heeft voor een groot deel veroorzaakt worden door lichamelijke gebreken die ouderdom nu eenmaal met zich meebrengt: "Ik zie steeds slechter, ik hoor steeds slechter, ik ben steeds sneller moe. Daardoor wordt je wereldje letterlijk steeds een beetje kleiner."

Niet zielig
Mevrouw Van Bruggen wil benadrukken dat ze niet zielig is: "Dat zou ook niet eerlijk zijn tegenover mijn kinderen. Mijn dochters hebben een heel druk leven. Eens per week komen ze op de koffie. Dan nemen ze hun kleinkinderen mee, daar geniet ik heel erg van. Verder ga ik elke dag een frisse neus halen en doe ik gezellige dingen met Het Rode Kruis: ik zit heus niet de hele dag alleen. Maar soms mis ik iemand om mee te praten. Dan is het hier in huis wel heel erg stil."

De oudere dame maakt zich ook zorgen over hoe het moet als haar iets overkomt nu ze alleen woont. "Wat als ik 's nachts een keer val? Ik heb wel een alarmknop aan de muur, maar daar kan ik natuurlijk niet bij als ik op de grond lig. Laatst was een buurvrouw gevallen. Ik heb toen 's nachts wel getik gehoord, maar wist niet wat het was. Gelukkig hebben de onderburen wel ingegrepen."

Column

Wegtrekkers

Stefan: "Jan... Ik ben afgelopen zaterdag de jaarlijkse trekvogelpeiling vergeten. Het zijn echt geweldige tijden, steeds meer schitterende trekvogels komen naar Weesp. In heel Nederland dit jaar 1.4 miljoen en 208 verschillende soorten en ze komen overal vandaan. En heel veel van onze gevederde Weesper gelukszoekertjes trekken naar warme, verre oorden. Mooi gezicht die wegtrekkers. Een levend kunstwerk."
Jan: "Was je vorig jaar die peiling ook niet vergeten? Maar goed, ik had trouwens zelf even een wegtrekker deze week. Ik las dat Weesp geen 6000 euro overheeft om een van zijn grootste meesters, tijdgenoot van Rembrandt, te behouden. Terwijl de staat wel 80 miljoen overheeft. Voor je weet wel. Ook mooi, daar niet van."
Stefan: "Weesper meester?"
Jan: "Jazeker! De schilder Sybilla en in het bijzonder het doek 'De 4 Evangelisten'. Onze gedreven oud-geschiedenisleraar wethouder Heijking verwoordde het in het de krant prachtig: "Heel mooi is het niet, dat moet elke kijker toegeven, maar de meester was wel gasthuismeester, weesmeester en zelfs burgemeester."
Stefan: "Maar het is dus niet zo'n mooi schilderij."
Jan: "Daar gaat het toch niet om! Een tijdgenoot van Rembrandt staat nu ingepakt in plastic ergens in een hoek."
Stefan: "Mooi dat er iemand is als wethouder Hekking."
Jan: "Heijking. Maar goed, dat was een wegtrekker, gecombineerd met het feit dat ik niks hoor of lees, ook niet in deze krant, over het prachtige kunstwerk van de wereldberoemde kunstenaar Christo hier in onze stad. Schitterend hoe Christo de Vechtbrug heeft ingepakt!"
Stefan: "Ook in plastic toch? Een prachtig project voor de opening van het culturele seizoen van Weesp."
Jan: "Nu nog 'de 4 Evangelisten' uit het het bubbeltjesplastic en we kunnen het hele seizoen genieten van een gelukkige wethouder Eijking... geen Heijking trouwens."
Stefan: "Jan, ik moet ophangen. Ik ga zo naar biodanza. Een uur vrij dansen met anderen om geestelijk en lichamelijk in balans te blijven en ook nog een lekkere opkikker voor relatieproblemen en ander wegtrekkers. Dat is ook een kunst."

'Schitterend hoe Christo de Vechtbrug heeft ingepakt'


Jan: "Stefan...! Met Jan weer. Heb je het ook gelezen? 'De 4 Evangelisten' zijn toch voor Weesp gered! Een weldoener."
Stefan: "Geweldig Jan. Ook dat je nog even belt. Hou vol."
Jan: "Hou vol."

Met getrokken pistool voor de deur

Agent met getrokken pistool doorzoekt pand. Foto: Fotomix

vervolg van voorpagina

Wat er nou precies gebeurde is niet duidelijk, maar ongeveer een half uur nadat agenten vrijdag de voormalige autozaak waren binnengevallen aan de Rijnkade ontstond het vermoeden dat er iemand binnen zou kunnen zijn met een pistool.

Binnen korte tijd werd de Rijnkade afgesloten en werden er behoorlijk wat extra agenten, een politiehelikopter en een arrestatieteam naar Weesp geroepen. Anderhalf uur na de eerste inval gingen mannen met bivakmutsen, kogelvrije vesten en zware wapens opnieuw naar binnen. Daar werd niemand meer gevonden. Tot zeker tien uur 's avonds werd het pand vervolgens met een stofkam nageplozen, maar iets nieuws bleef uit.

Feit is wel dat het al maanden onrustig is rondom het autobedrijf en de achterliggende bedrijven. Begin februari vatte er een auto vlam in de garage. Een week later brandde een groot deel van het pand volledig uit. Beide branden werden aangestoken. Sindsdien staat het pand er armzalig bij: de ramen liggen eruit en gaten zijn provisorisch met hout dichtgemaakt. De gestolen babyvoeding die werd gevonden is er in de nacht van donderdag op vrijdag neergezet, na een diefstal in Hoofddorp. Dat moet vroeg in de ochtend zijn gebeurd, want in het pand was die avond daarvoor tot zeker middernacht nog iemand aanwezig.

Van de vier mannen die vrijdag werden opgepakt, blijken er twee niet betrokken bij de diefstal. De andere twee zitten nog vast. Er worden nog mannen gezocht die mogelijk ten tijde van de inval over het dak wegvluchtten.

Wethouders willen ook in Gooise Meren aan de slag

Sanderse (CDA), Boekhoff (PvdA) en Van Meerten (VVD) willen allemaal wethouder worden in Gooise Meren. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

Drie zittende wethouders doen als lijsttrekker mee aan de gemeenteraadsverkiezingen voor Gooise Meren. Miriam van Meerten (VVD), Gerard Boekhoff (PvdA) en Marleen Sanderse (CDA) hopen allemaal dat ze hun werk voort kunnen zetten in de nieuwe gemeente die op 1 januari ontstaat. Want afmaken waar ze aan begonnen zijn, dat is iets wat ze alle drie voor ogen hebben.

VVD
De VVD ziet in Miriam van Meerten uit Naarden de ideale lijsttrekker. De liberale energieke dame heeft haar eerste jaren in het college als prettig ervaren en ze wordt warm van lokaal bestuur. "Je kunt hier echt zaken veranderen. Het gaat over serieuze thema's zoals de Vestingwerken, maar ook over de oude dame die een rollator nodig heeft en bij de gemeente aanklopt. Ik ben net goed warmgedraaid en wil graag verder aan de slag. Maar daar beslist uiteindelijk de fractie over. Wat wij met de VVD willen is de grootste partij in Gooise Meren blijven. Omgerekend zouden we nu 7,4 zetels hebben en ik rond graag af naar boven, dus 8 tot 9 zetels zou mooi zijn."
Kinderen en onderwijs gaan haar aan het hart. "Toen wij tien jaar geleden in Naarden kwamen wonen waren er wachtlijsten voor de scholen en de sportclubs. Dat is voor mij de trigger geweest om politiek actief te worden. Daarnaast ben ik bestuurslid voor de gelukskoffer." Achter Van Meerten staat het Bussumse raadslid Alexander Luijten. "Hij is een goede verbinder die het speelveld overziet." Hij wordt gevolgd door de nummer drie op de lijst Jens Duyts, die een stabiele en ervaren liberaal is en zowel Muiden als Muiderberg goed kent.
Vrijheid en eigen kracht zijn voor Van Meerten twee heel belangrijke uitgangspunten. "Neem nu de zorg. Ik ben heel trots op wat we hebben bereikt. Ik vind het belangrijk dat iedereen meedoet, niemand hoeft aan de kant te staan." Ook toerisme gaat Van Meerten aan het hart. "Het Muiderslot is Amsterdam Castle, Naarden wordt Amsterdam Fortress. Ik zie kansen voor mooie arrangementen in samenwerking met ondernemers. Mooie initiatieven zoals Pro Bussum en Stadspromotie Naarden zie ik graag behouden en versterkt in de nieuwe gemeente terugkomen. De VVD is voor een beter ondernemersklimaat en dus voor zondagopenstellingen. Ook gaan we ons hard maken voor fietsstraten waar de fiets midden op de weg mag fietsen en de auto's erachteraan rijden. Denk vooral aan verkeersveiligheid bij scholen. Wat betreft de campagne houden we op 2 november een ondernemersavond waarbij ook minister Henk Kamp aanschuift. Met meerdere themavonden, flyeren en zichtbaar in de wijk zijn hopen wij de kiezers naar de stembus te krijgen."

Rode rozen, klavertjevierbolletjes: het uitdelen gaat beginnen

CDA
De enthousiaste en makkelijk toegankelijke Marleen Sanderse is lijsttrekker voor het CDA. Deze wethouder van Naarden wordt op de lijst gevolgd door raadslid Lodewijk Zweers uit Bussum. Raadslid Arie Mastenbroek uit Muiden is de nummer drie op de lijst. Kortom: het CDA biedt een top drie aan mensen met veel bestuurlijk ervaring. De christendemocraten laten weten dat het team bestaat uit een mix van ervaring en talent. Zo staan er ondernemers, onderwijzers en politiemensen op de lijst.
Sanderse trekt de kar dus van het CDA, zelfs letterlijk, want bij de aftrap van de campagne reed ze met een huifkar door Gooise Meren om al haar partijgenoten op te halen. De campagne past ook binnen een van de belangrijkste speerpunten van het CDA, namelijk 'zichtbare politiek' voeren. Sanderse legt uit wat ze daarmee bedoelt: "We vinden het heel belangrijk dat de inwoners ons zien. Dat we kunnen uitleggen wat we doen en onze keuzes verantwoorden. Transparant beleid vinden wij belangrijk. Hier in Naarden hebben we net twee hele belangrijke visies ontwikkeld, samen met inwoners en verenigingen. Die visies zijn unaniem aangenomen door de raad en ik kan je vertellen dat het twee hele ingewikkelde onderwerpen waren met verschillende belangen. Ik ben er trots op hoe dat tot stand is gekomen."
Ze vervolgt: "Landelijk gezien doen we het goed in de peilingen. Ik hoop dat dat ook zijn effect heeft op deze lokale verkiezingen en dat we daar van kunnen profiteren. Ik ben ambitieus en zet in op vijf of zes zetels. In Naarden heeft het CDA 3 zetels en in Muiden en Bussum allebei 2. Het is hoe dan ook belangrijk dat de inwoners weten dat er verkiezingen zijn en dat ze naar de stembus gaan. Het is maar voor 2,5 jaar, maar wel belangrijk. Het CDA zal met haar campagne als een groene golf door Gooise Meren trekken. We delen onder andere klavertjevierbolletjes uit. We gaan de komende tijd de wijk in en gaan in gesprek met de inwoners."

PvdA
Als er één trotse wethouder is, dan is het wel Bussumer Gerard Boekhoff. Hij twijfelde dan ook geen moment om lijsttrekker en wethouderskandidaat te worden voor de PvdA. Boekhoff kan niet wachten om verantwoording af te leggen over het gevoerde beleid van de afgelopen jaren. "Het gaat behoorlijk goed in Gooise Meren, maar dat gaat niet vanzelf."
Boekhoff was bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen ook al lijsttrekker. Op plek twee staat de zeer ervaren sociaal democraat Lars Voskuil, raadslid in Naarden en plek drie is voor het Bussumse raadslid Mieke de Wit. Muider en oud-wethouder Fred Winnubst staat op vier. "Zo zijn we met mensen uit alle kernen vertegenwoordigd. Ik denk dat we zeker vier zetels in de wacht zullen slepen, en ik hoop op vijf", spreekt hij zijn ambitie uit.
Met de stevige portefeuilles Financiën en Zorg en Welzijn kreeg Boekhoff de afgelopen tijd heel wat op zijn bordje. "Ik maak die klus graag nog verder af. Het gaat nu goed en ik wil dat graag zo voortzetten", laat hij weten. "Er is veel bezuinigd en de voorzieningen zijn behouden. We kennen ook relatief lage woonlasten. We hebben bijvoorbeeld nog niet hoeven bezuinigen op huishoudelijke hulp en we bieden onze inwoners met een zorgvraag precies wat ze nodig hebben. Ik vind het heel belangrijk dat alles wat nu loopt zo doorgaat. Het blijft de puntjes op de i zetten. Als iemand slecht ter been is, is er dan altijd een scootmobiel nodig? Of is de inwoner met een andere oplossing beter af? Het hoort bij de PvdA dat je mensen een steuntje in de rug geeft. Wat vooral speelt is dat we op het gemeentehuis op een andere manier moeten gaan werken."
In verkiezingstijd gaan de betrokken PvdA-leden weer langs de huizen met rode rozen en worden er vragen gesteld over wat er beter kan. "Dat doen we eigenlijk het hele jaar door, maar het gebeurt nu iets vaker. Ook zullen we bij organisaties langsgaan en in het dorp flyeren. Het is echt belangrijk dat mensen naar de stembus gaan", zo besluit hij.

'Het is echt belangrijk dat mensen naar de stembus gaan'

Onderzoek Heijman kostte 40.000 euro

BUSSUM - Een onderzoek van de provincie naar de opgestapte burgemeester Henk Heijman heeft maar liefst 40.000 euro gekost.

Niemand weet echter precies waar dat geld aan is besteed. Een urendeclaratie ontbreekt en een officiële opdracht voor het onderzoek werd pas drie maanden na de start ervan op papier gezet. Dat meldt RTV NH.

Mislukte plofkraak

NAARDEN - De brand die gistermorgen rond 05.00 uur woedde in een geldautomaat aan de Ten Boschstraat is mogelijk het gevolg van een mislukte plofkraak.

De brand lijkt te zijn aangestoken. De brandweer trof een fles met vloeistof aan, nadat een bewoner eerder al aan de achterkant van het pand een gasslang had aangetroffen. Uit voorzorg moesten bewoners van de omliggende woningen hun huis verlaten. De automaat is als gevolg van de brand stuk.

Voorkeur voor nieuwe kazerne naast oude

MUIDEN - De brandweerkazerne voldoet niet meer aan de huidige eisen. De gemeenteraad krijgt de keus uit drie scenario's. Het college ziet het liefst een nieuwe naast de bestaande kazerne.

De huidige kazerne aan de Weesperweg voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. En dus is er de keuze voor renovatie van het gebouw of nieuwbouw.

Paviljoen Heidezicht

Paviljoen Heidezicht publiekstrekker voor hele regio Foto: Yvette Geerts

De gemeente Gooise Meren zit vol met leuke winkels, bezienswaardigheden en natuurschoon. Iedere week pikt de redactie een speciaal plekje uit een van de gemeenten om zeker niet te missen. Vandaag: Paviljoen Heidezicht, aan de rand van de Bussumse Heide. Restaurant en speeltuin in één.

Paviljoen Heidezicht biedt eigenlijk voor ieder seizoen en voor iedereen wat wils. Als vertrekpunt voor een yogales, een mooie fietstocht of een stevige wandeling. Ook honden kunnen er in de omgeving naar hartenlust rondrennen. En wie alleen wil genieten van het uitzicht of het zonnetje gaat lekker op een bankje zitten met een kop koffie, thee of wat te eten. Sinds Heidezicht in de zomer van 2012 haar deuren opende is het een plek die erg in trek is bij ouders met kinderen. Onder meer vanwege de ruime opzet, de aandacht voor veiligheid van kinderen en de relaxte sfeer. De speeltuin is ingericht met veel verschillende (houten) speeltoestellen, van avontuurlijke kabelbaan tot een grote schommel voor de allerkleinsten. Ook zie je er steeds meer mensen die met hun laptop aan een tafel gaan zitten of op dit rustieke plekje een zakelijke afspraak plannen. Aan de voorzijde kun je, ook na sluiting, genieten van een prachtige zonsondergang. Het restaurant heeft een uitgebreide keuken.
De toegang tot de speeltuin is gratis. Speeltuin en restaurant zijn zeven dagen per week geopend, tussen 10.00 en 19.00 uur.

Bloeiende heide en mooie vergezichten. Foto: Bob Awick

woningen gebouwd vóór 1850

'Ik ben niet van het bekeuren, ik praat liever'

Het gezicht van de politie in Weesp, Ton Nieuwpoort, neemt morgen afscheid

WEESP - Het gezicht van de politie in Weesp neemt morgen afscheid. Ton Nieuwpoort (61 jaar) was sinds 1994 op het politiebureau in Weesp te vinden. Als wijkagent van het Centrum en Wijk Zuid is hij voor vele Weespers het aanspreekpunt. We lopen nog een keer met hem een rondje door de binnenstad voordat hij afzwaait. "Die spanning, die verandering die elke dag brengt, dat is mijn drijfveer."

'Ik ga u missen', zegt de mevrouw. Ton Nieuwpoort glimlacht. 'Dat is voor mij een groot compliment.' Foto: Christian Pfeiffer

We staan op de Slijkstraatbrug in het zonnetje te praten over Weesp als een man zich meldt. "Excuseert u mij, maar ik wilde even wat melden. Er staat al een tijdje een meneer tegenover de ING bank en het lijkt wel of hij de boel observeert. Misschien moet u even gaan kijken." Ton bedankt hem en we lopen rustig die kant op. "We gaan even aan de overkant lopen", zo zegt Ton op het Buitenveer. Het is geen vraag, het is geen bevel. Het is een constatering die je instinctief meteen opvolgt. "Dan hebben we beter zicht op de ING bank." Alleen een agent denkt aan zoiets. Er is overigens niks aan de hand. Ton loopt even naar binnen, constateert dat de boel rustig is en stelt voor weer terug te lopen. "Ik denk dat ik wel weet wie dat was. Geen problemen."

Het is misschien de glimlach, zijn lengte, wellicht de jeugdigheid die flonkert in zijn ogen. Maar Ton straalt een rust en natuurlijk overwicht uit die niet iedere agent gegeven zijn. Streng en vriendelijk tegelijk. "Ik weet niet eens meer wanneer ik de laatste bekeuring heb uitgeschreven. Boetes geven is niet mijn stijl. Praten werkt soms veel beter. Er zijn veel meer manieren om iemand terecht te wijzen. Ik waarschuw veel liever. Maar er is wel een grens. Ik waarschuw altijd twee keer. Bij de derde keer heb je de bekeuring te pakken. Ik mag dan slecht in namen zijn, maar gezichten onthouden kan ik als de beste."

Ton Nieuwpoort begon zijn carrière bij de marechaussee, daarna volgde de politie. Eerst in het roerige Amsterdam en later in Hilversum. In 1994 kwam hij naar Weesp waar hij later wachtcommandant op het bureau aan de Hoogstraat zou worden. Vergeleken met zijn eerdere werk in Amsterdam en Hilversum was Weesp natuurlijk klein, maar dat maakt niet uit, zo zegt hij. "Het werk blijft in de basis hetzelfde. In Amsterdam gebeurde natuurlijk veel en veel meer, maar er waren ook veel meer agenten op de been."

'De Middenstraat is mijn favoriete straat. Heel sociaal'

Wat is de heftigste melding die je ooit hebt gehad? "Ik weet het nog precies. Dat was nog in mijn tijd in Hilversum. In 1988, een donderdagavond, om twee minuten over acht brak er brand uit in Chinees restaurant Boeddha. Ik was samen met een andere agent als eerste ter plaatse. De vlammen sloegen eruit. Er zaten mensen vast, maar we konden niets meer doen. Even, het leken 3 of 4 minuten voor mijn gevoel, wist ik niet wat ik moest doen. Dat gevoel heb ik ook nooit meer gehad daarna. In werkelijkheid was het natuurlijk veel korter en dan ga je handelen. Handelen zoals je moet doen." Uiteindelijk kwamen er bij die brand drie mensen om die vastzaten in het restaurant. "Dat is de enige keer geweest dat ik mijn vrouw 's nachts wakker heb gemaakt om over een melding te praten. Mijn emoties zaten zo hoog. Ik moest mijn verhaal toen gewoon kwijt."

Een vrouw meldt zich en het gesprek stokt. Zij komt afscheid nemen van Ton. "We gaan u missen", zegt ze. Ton glimlacht en bedankt haar. "Ik vind het fijn dat mensen tegen me zeggen dat ze me gaan missen; dat betekent volgens mij dat ik het goed heb gedaan."

'De sinterklaasintocht in Weesp is echt uniek'

We lopen in de Middenstraat. "Mijn favoriete straat. Ik vind het hier zo mooi en het is hier zo gezellig. De sociale cohesie is hier enorm. Dat vind ik fijn. Het is een beetje zoals vroeger, gezellig met mensen voor de deuren." De Middenstraat loopt hij elke werkdag wel een keer. Vaste prik. En dan op dinsdags naar de markt en dan via de Slijkstraat naar de Slijkstraatbrug. Daar staat hij altijd. "Expres, dat plekje heb ik van de oude wijkagent Kloosterman overgenomen. Vanaf dit punt overzie je de Slijkstraat, Nieuwstad en Binnenveer. Ik hoop dat mijn opvolgster, Angela Vos, hier ook gaat staan. Mensen weten je hier te vinden."

Wijkagenten

Wie 112 belt krijgt heel vaak geen wijkagent aan de deur, maar een agent van de noodhulp. De politie-organisatie maakt een duidelijk verschil tussen die twee. De agenten in de noodhulp zijn er voor de eerstelijnshulp, de wijkagenten zijn meer voor het in de gaten houden van de sociale contacten en voor de informatie op de straat.
Ton zegt daarover: "Wijkagenten zijn soms veel meer sociale hulpverleners. Ik denk dat het belangrijk is. Wij helpen met allerlei kleine dingen en begeleiden grote dingen met onze kennis. "

Weesp kent vijf wijkagenten; allemaal werken ze vanaf het bureau aan de Hoogstraat.

Ja, die Slijkstraat. Moet de politie optreden tegen mensen die fietsen, wordt er gevraagd? "We sommeren de mensen af te stappen en wijzen ze op het feit dat zij fietsen in een voetgangersgebied en de gevaren daarvan. Met een ambtenaar van de gemeente heb ik het probleem fietsen in de Slijkstraat een jaar of twee geleden besproken. Ik heb hem toen gevraagd of het niet mogelijk is om het eenrichtingsverbod op de Achteromstraat vanaf de Slijkstraatburg op te heffen voor fietsers, zodat de fietsers vanaf de Slijkstraat richting de Hoogstraat kunnen fietsen. Veel fietsers doen dit overigens al. Als je dit formeel maakt, maken mogelijk meer fietsers gebruik van de Achteromstraat. Volgens de ambtenaar van de gemeente zou dit tot aanrijdingen kunnen leiden omdat het onoverzichtelijk is bij de kruising met de Hoogstraat. Zover ik weet heeft zich daar nog nooit een aanrijding voorgedaan. Maar goed, ik kan slechts een advies gegeven. De gemeente bepaalt."

De sinterklaasintocht is voor Ton zijn jaarlijkse hoogtepunt. "Ik vind dat zo speciaal. De intocht is uniek. Het is niet verwonderlijk dat het elk jaar zo druk is. Het is zo bijzonder met al die kinderen rond de Kom. Waar zie je dat? Het plaatje is compleet en daar kan ik echt waanzinnig van genieten. De mooiste intocht vond ik die van twee jaar geleden toen de kinderen ook op de kade langs de Achteromstraat konden staan. Toen stonden overal mensen te genieten. Ik heb me altijd afgevraagd waarom Weesp nog nooit het decor voor de landelijke tv-intocht is geweest? Ik kom zeker terug naar Weesp om met mijn kleinkinderen naar de intocht te kijken."

Ook het werk met het interventieteam is voor hem een hoogtepunt geweest. "Enkele jaren geleden gingen wij langs bedrijven in Weesp in samenwerking met andere instanties zoals de Douane, de Belastingdienst en het UWV. Dat schakelen tussen instanties vond ik enorm leuk om te doen. Dat we dan vervolgens een complete 'jointfabriek' vonden bij een inval in een bedrijf was een enorme kick. Dan zit je thuis nog wel na te genieten. Weesp is voor mij heel bijzonder", zo besluit Ton. "Ik heb op vele plekken gewerkt, maar werken op het politiebureau in Weesp is uniek. De sfeer is hier altijd zo waanzinnig goed. Dat heb ik nergens anders meegemaakt. Er wordt veel gelachen, de collegialiteit is enorm en we hebben onderling enorm goede grappen uitgehaald. Ik ben blij dat ik in Weesp mijn carrière mag afsluiten."

Twee uur na dit interview treffen we Ton onverwachts weer, bij een zwaar ongeluk op de Verlengde Rijnkade. Hij staat het verkeer in goede banen te leiden. "Dat bedoel ik nou. Het werk is erg afwisselend. Soms lopen dingen heel anders dan dat je 's ochtends denkt."

Brandpreventie

De brandweer is donderdag 15 oktober van 10.00 tot 12.00 uur in Bibliotheek Weesp aan de Oudegracht om te vertellen over veiligheid in en om het huis. Ben Derriks, medewerker Risicobeheersing en Brandveilig Leven, geeft informatie en handige tips. Een belangrijk onderdeel van het verhaal is preventie van branden. Iedereen is welkom, de toegang is vrij.

Protestantse Gemeente
Zondag 11 oktober 10.00 uur
Grote Kerk
ds. A. Groeneveld

Parochie van Levend Water
Woensdag 7 oktober 19.30 uur
Kapel
Gebedsviering
Parochianen

Zondag 11 oktober 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
J. Haen, G. Rizzo en
J. van Meeteren

Dinsdag 13 oktober 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Zondag 11 oktober 10.30 uur
Van Houtenkerk
G. Kardol

Evangelische Gemeente
Zondag 11 oktober 10.00 uur
OAZ-gebouw
G.H. Kiers

Vrijwilligers

WEESP - De Versa Vrijwilligerscentrale in Weesp bemiddelt sinds jaar en dag tussen vrijwilligers en organisaties.

Er staan momenteel verschillende leuke en uitdagende vacatures open: van overblijfmoeders en wandelbegeleiders tot Wereldwinkelmedewerkers en goederensorteerders.

Belangstellenden kunnen bellen met 0294-410578 of eens op een dinsdag tussen 13.30 en 14.30 uur binnenlopen bij de Vrijwilligerscentrale in Gebouw Papelaan 99.

woensdag 7 oktober

Afscheidscentrum

Afscheidscentrum Nieuwhof-Van Vuure houdt ook nog in oktober elke woensdagmiddag open huis. Bezoekers kunnen het uitvaartcentrum bekijken, advies inwinnen over wat er allemaal bij een uitvaart komt kijken en hun polis laten checken. Van 15.00 tot 17.00 uur aan de Utrechtseweg 110a.

Mamacafé: Gastouders

In De Bibliotheek wordt weer een Mamacafé gehouden. Aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen zijn van 10.00 tot 11.30 uur welkom om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Er is dit keer een thema: 'Gastouders'.

Vrouwen van Weesp

De Vrouwen van Weesp houden een avond met als thema: 'Hoe presenteer ik mijzelf? Ik ben uniek!' Met Willemien Posthumus. In gebouw Papelaan 99. Vanaf 19.00 UUR.

Meezingen

Wie van zingen houdt, kan komen meezingen in Hotel 't Hart van Weesp. Muzikale begeleiding met accordeons. Aanvang 20.00 uur. Toegang gratis.

donderdag 8 oktober

Voor ondernemers

De Bibliotheek houdt een bijeenkomst voor ondernemers. Rogier Deen van Viva la Media legt uit wat er bij het maken van een zakelijke website komt kijken. Vanaf 19.30 uur inloop. Om 20.00 uur start het programma. Aanmelden: bvo@debibliotheek.org. Leden van de bibliotheek gratis, niet-leden € 10,-.

Filosoferen met Mill

De Weesper Filosofiekring gaat weer van start. Er is gekozen voor het boek 'Over vrijheid' van John Stuart Mill. Wegens grote belangstelling kent de Weesper filosofiekring twee groepen. Groep 1 komt voor het eerst bijeen op 8 oktober, de tweede groep op 22 oktober. De kring komt van 20.00 tot 22.00 uur bijeen in Het Lichthuis. Opgeven kan via 0294-411629 of wjlamfers@hetnet.nl.

Film

De film 'Everything Will Be Fine' draait in de City. Een schrijver veroorzaakt met zijn auto per ongeluk de dood van een kind. Hoe kan hij daarna verder leven? Aanvang 20.00 uur | entree € 8,-.

Voedselbank

Iedere donderdag is er de mogelijkheid tot het inleveren van producten ten behoeve van de Voedselbank. Tijdstip tussen 12.30 en 13.00 uur in de Grote Kerk, ingang Waagplein.

Amstellandlaan 84

De kantoorpanden aan de Flevolaan 4 en Amstellandaan 84 worden getransformeerd tot woonappartementen. Weespers zijn welkom op een informatiebijeenkomst van 15.00 en 17.00 uur in het Stadskantoor. U kunt de bouw- en verbouwplannen inzien en er wordt een toelichting gegeven op de plannen.

zaterdag 10 oktober

Molenwedstrijd

Roeivereniging Weesp houdt van 9.00 tot 16.00 uur de zestiende Molenwedstrijd. De start vindt plaats ter hoogte van het politiebureau aan de Hoogstraat (450 meter) en tegenover molen de Vriendschap aan de Utrechtseweg (250 meter). Er roeien steeds twee boten tegen elkaar. De finish is voor het verenigingsgebouw aan de Utrechtseweg 17.

Najaarsconcert

Het Senioren Harmonie Orkest uit Utrecht verzorgt een Najaarsconcert in de Grote Kerk. Met operette, musical en meer. Aanvang: 14.30 uur, zaal open vanaf 14.00 uur. Gratis entree (mede dankzij Stichting Leefbaarheid Weesp, Muiden en Muiderberg).

Jan Rot

In een serie nieuwe liedjes keert 'de langste zanger van Nederland' terug naar zijn jeugd en de beslissende wendingen in het leven: de eerste zelfgespaarde voetbal, de eerste keer verliefd en natuurlijk de eerste keer op het podium. Jan Rot staat in de City met 'Jong & Veelbelovend'. Aanvang 20.30 uur | entree € 15,-.

zondag 11 oktober

Oost-west-rit

ASV De Vechtstreek uit Weesp houdt de Oost-west-rit. Start en finish zijn bij de Koninklijke Harmonie De Adelaar aan de Papelaan.Inschrijven vanaf 12.00 uur, starten vanaf 12.31 uur. Deelname kost € 10,00 per equipe.

Collectanten gezocht

De Brandwonden Stichting zoekt mensen die in de week van 11 t/m 17 oktober willen collecteren in Weesp. Opgeven kan bij Enno Aerts: ennoaerts@gmail.com / 06-12807723.

Concert Adelaar

Het jaarlijkse najaarsconcert van Koninklijke Harmonie De Adelaar. De harmonie neemt u deze middag mee op een mooie reis rond de wereld. Wij nodigen u van harte uit in ons gebouw, Papelaan 126a. De zaal gaat om 14.00 uur open en het concert begint om 14.30 uur. De entree is vrij.

vrijdag 9 oktober en zaterdag 10 oktober

Ophalen oud papier

De werkgroep oud papier van de Grote Kerk haalt in Weesp het oud papier op. Het centrum is vrijdag 9 oktober aan de beurt, de andere wijken in Weesp zaterdag 10 oktober. Het papier moet om 8.00 uur buiten staan.

maandag 12 oktober

Koffiemiddag

De Zonnebloem houdt van 14.00 tot 16.00 uur een koffiemiddag in De Wintertuin. Iedereen is welkom om onder het genot van een kopje koffie een spelletje te komen spelen of aan te schuiven aan de kletstafel. De entreeprijs bedraagt € 2,00.

Inloop Seniorweb

Seniorweb houdt inloopspreekuur in De Bibliotheek. Van 10.00 uur tot 12.00 uur.

dinsdag 13 oktober

Mamacafé

In De Bibliotheek wordt weer een Mamacafé gehouden. Aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen zijn van 10.00 tot 11.30 uur welkom om elkaar te ontmoeten.

Musica Callada

Remy van Kesteren en Eric Vloeimans van Musica Callada treden op in de City. Werken van de Spaanse componist Federico Mompou (1893-1987) vormen de basis van een muzikale reis en zoektocht naar stilte. Aanvang 20.30 uur | Entree € 15,-.

Breicafé

Buurtvereniging De Achtergracht is elke dinsdag open voor buurtactiviteiten zoals breien, biljarten of een praatje. Openingstijden: 13.00 - 16.30 uur. Locatie: OAZ-gebouw. Gratis entree.

woensdag 14 oktober

Rode Kruis Soos

Het Rode Kruis Weesp houdt een soosmiddag in Gebouw Papelaan 99. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor een praatje, kopje koffie en een spelletje. Toegang: € 2,-.

Tunneltje wordt volgende maand opgeknapt

Foto: André Verheul

WEESP - De opknapbeurt van het fietstunneltje naar Aetsveld wordt volgende maand uitgevoerd, zo belooft Nuon. Het is alweer anderhalf jaar geleden dat de tunnel werd uitgeroepen tot engste van Nederland. "De laatste acties worden momenteel ondernomen", vertelt een woordvoerder van het energiebedrijf. Kunst van het Vechtstede College wordt momenteel geproduceerd op tegels. Als dat klaar is en de gemeente de verlichting heeft aangepast kan het tegelzetbedrijf aan de slag. Daarna wordt de definitieve datum voor een openingsevenement gepland.

'Toen Wietse me vroeg, was ik er eigenlijk nog niet aan toe'

Hun leven samen begon in Weesp pas echt

Wietse en Thea genieten van Elise. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Dat de 1-jarige Elisa kind aan huis is bij Wietse en Thea Veenstra-Abma blijkt wel uit het aanwezige babyspeelgoed in de woning van het diamanten bruidspaar. Terwijl de burgemeester nog een kop koffie ingeschonken krijgt, wordt het goedlachse meisje pontificaal op de grond gezet en is ze de rest van het bezoek letterlijk het stralende middelpunt.

Een dag eerder (op zondag 4 oktober - de echte trouwdag) was de kleine meid er niet bij. Toen hadden Wietse (85) en Thea (80) hun kinderen, kleinkinderen en aanhang mee uit eten genomen naar Restaurant Loodijk. Daarvoor was Elisa nog wat te klein, dus was er oppas geregeld.

Al 48 jaar in de Sinnigvelderflat: 'de fijnste straat van Weesp'

Fijnste straat
Het familiediner was slechts een van de festiviteiten rond het diamanten huwelijk. "We vieren al twee weken feest", glundert Thea. Ze vertelt dat ze de buren van hun galerij in de Sinnigvelderflat hebben getrakteerd op een smulpartij in een pannenkoekenrestaurant. "Wij wonen in de fijnste straat van Weesp", verklaart Wietse. "En dan bedoel ik onze galerij. We hebben echt zulke fijne buren!"
Groningen
Het echtpaar woont al 48 jaar in de Sinnigvelderstraat en al bijna 60 jaar in Weesp. Oorspronkelijk komen ze uit Groningen, maar toen Wietse bij Philips Duphar kon komen werken, kwam Weesp als woonplaats in beeld. Wietse: "Philips Duphar kon huisvesting regelen, dus toen heb ik Thea ten huwelijk gevraagd." Heel romantisch ging dat niet. Thea: "Ik vond het veel te vroeg om te trouwen en hield in eerste instantie de boot af."

Overstag
Maar toen duidelijk werd dat ze hierdoor de aangeboden woning konden mislopen, ging ze alsnog overstag. "We zijn meteen in ondertrouw gegaan en twaalf dagen later getrouwd. Eigenlijk moest de ondertrouw 14 dagen duren, maar vanwege onze situatie werd er een uitzondering gemaakt." Het paar trouwde op 4 oktober 1955, verhuisde naar Weesp en stichtte een gezin. Ze kregen twee dochters die later voor vier kleinkinderen zorgden.

Verre reizen zijn niet meer te doen, maar Duitsland moet kunnen

Verre reizen
Wietse en Thea genieten met volle teugen van het leven. Verre reizen maken, zoals voorheen naar Azië en Amerika, zien ze zichzelf niet meer doen, maar ze trekken er nog steeds graag met de auto op uit: "Twee jaar geleden zijn we nog naar het Gardameer gereden, maar daar beginnen we niet meer aan. We komen nog wel graag in Duitsland en dat is ons nu ver genoeg."

Tergooi start verloskundig spreekuur in Weesp

WEESP - Goed nieuws voor zwangeren met een medische indicatie: zij kunnen vanaf deze week ook in Weesp terecht voor begeleiding en controles.

Normaal gesproken worden zwangeren begeleid door verloskundigen, zoals de medewerkers van Verloskundigenpraktijk Weesp of verloskundige huisarts Hans Burggraaff. Maar als er complicaties zijn of als daar een verhoogde kans op is, wordt er gesproken van een medische indicatie. De verantwoordelijkheid voor de bevalling wordt dan door de verloskundige overgedragen aan een klinisch verloskundige en/of een gynaecoloog.

Sinds kort houdt ziekenhuis Tergooi in het Weesper Gezondheidsgebouw aan de Van Houtenlaan elke maandagmiddag poliklinisch spreekuur tussen 13.30 en 16.30 uur. Dat wordt geleid door een klinisch verloskundige en een gynaecoloog.

Zwangerschapsmassage
Nog meer nieuws voor zwangeren: sinds deze maand verzorgt massagepraktijk Arigato van Indra Sewcharan zwangerschapsmassages in het pand van YogaToday. Elke maandag kunnen vrouwen die in verwachting zijn tussen 14.00 en 21.00 uur op afspraak bij haar terecht met problemen als bekkenklachten, vochtophopingen, nek- en schouderklachten en kuitkrampen en spanningen.

Wispe komt met bockbier

WEESP- Het is feest bij de brouwers van het Weesper biermerk Wispe. Vrijdag lanceerden zij bij restaurant Aaltje hun vierde bier: een bokbier. Want het is herfst.

Volgens Jitze Vellenga is bok een echt herfstbier. "Vroeger werd het gebrouwen van de eerste oogst van de zomer. Een echte traditie. Wij laten het ook in Beieren (Duitsland) brouwen. Daarom ook de Duitse naam bock." Wispe timmert hard aan de weg. Het biermerk werd in 2009 opgericht en groeit als kool. Het duo ambieert een brouwerij in de Laurentiuskerk.

Elektricien leidt politie naar oude kwekerij

WEESP - In een pand aan de Bloemendalerweg heeft de politie vorige week dinsdag een ontmantelde wietkwekerij gevonden. Twee mannen zijn aangehouden.

Bij een politiecontrole langs de A6 controleerden agenten rond 19.45 uur twee mannen. Zij hadden elektragereedschap bij zich; één van hen heeft een strafblad. Zij vertelden op weg naar Amsterdam te zijn. De agenten vertrouwden het niet en besloten hen te volgen. Zij reden naar een pand aan de Bloemendalerweg.

De agenten controleerden de mannen opnieuw toen zij naar buiten kwamen. Een van de mannen had bekabeling in zijn handen, hij bleek elektricien te zijn. Binnen troffen agenten een pas ontmantelde hennepkwekerij aan, zonder planten. De twee mannen, van 27 en 42 jaar uit Almere, werden aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Avond over Mies Bouhuys in de bieb

WEESP - In De Bibliotheek wordt donderdag 15 oktober een avond over de in Weesp geboren en getogen Mies Bouhuys gehouden. Onder meer schrijfster Karin Snoep en dichter Jos van Hest werken mee.

Vorig jaar verscheen onder de titel 'Omdat ik in de wereld loop' een bijzonder boek over Bouhuys. Als activiste tegen onrecht werd zij bekend vanwege haar steun aan de Dwaze Moeders in Argentinië en in het verlengde daarvan 'de kwestie-Zorreguieta'.

15 oktober zijn de schrijfster van het boek Karin Snoep, Roos Kwakernaak en dichter Jos van Hest te gast in De Bibliotheek in Weesp. Met verhalen, gedichten en beeld- en geluidsfragmenten vertellen brengen zij het leven van Bouhuys in beeld. Aanvang 20.00 uur. Toegang € 10,- .

Help mee met taartbakken

WEESP - Marjan van der Meer van Weesp in actie voor bootvluchtelingen wil alle bezoekers van de actiedag op 17 oktober koffie met taart kunnen verkopen. Van de opbrengst worden dekens voor bootvluchtelingen gekocht. Ze zoekt mensen die willen helpen met bakken. Mail naar weespinactie@gmail.com.

FC Weesp komt tekort

Elftal speelt te onzeker en kan geen doelpunten maken

FC Weesp startte goed, maar kon daarna geen doelpunten maken. Foto: Bastiaan Miché

WEESP - FC Weesp zakt steeds verder weg. De Weesper tweedeklasser kon afgelopen weekend wederom geen zege boeken en verloor met 0-1 van het Amsterdamse DCG.

FC Weesp startte nog sterk en voetbalde zeker de eerste fase van het duel naar behoren. De Weespers leken daarmee sterker dan de Amsterdammers, maar echt goede kansen bleven achterwege. Waar FC Weesp vergat te scoren, deed DCG het wel. Het doelpunt bleek een klap voor FC Weesp: na de treffer kwam de ploeg nog amper aan goed voetbal toe.

FC Weesp speelde te onzeker en kon geen druk meer zetten op de achterhoede van de Amsterdamse tegenstander. Als de ploeg al kansjes kreeg, vergat het goed af te ronden.

Na de tegentreffer kwam FC Weesp tekort. Foto: Bastiaan Miché

Door de nederlaag staat FC Weesp nu op een teleurstellende twaalfde plaats. Als FC Weesp zo doorgaat, zou het komend voorjaar wel eens hard moeten gaan knokken voor klassebehoud. Komende zondag treft FC Weesp het eveneens slecht presterende NVC.

Zware nederlaag zaterdagelftal
Het zaterdagelftal van FC Weesp zakt weg van de top van het klassement. Afgelopen weekend leden de Weespers een zware nederlaag tegen Buitenboys: 6-1.

FC Weesp kon geen moment echt tot voetbal komen tegen de Almeerders. Tot overmaat van ramp moest topscorer Sasja Fransen geblesseerd van het veld, waardoor de kansen van FC Weesp helemaal verkeken waren.
FC Weesp staat na afgelopen weekend gedeeld derde. Komend weekend wacht het veel lager geklasseerde OSO.

Voetbalsters op koers
De voetbalsters van FC Weesp hebben revanche genomen na de nederlaag van een week geleden: afgelopen weekend won de ploeg weer. FC Weesp versloeg zondag Maarssen, dat evenveel punten had, met 4-0.

FC Weesp startte meteen sterk. Al voor rust kwam de Weesper ploeg op een 2-0 voorsprong door doelpunten van Lydia Lisser en Fleur Jacobs. Na de rust scoorde Tess Brunekreef en zorgde een eigen doelpunt van Maarssen voor de 4-0 zege.

FC Weesp staat na afgelopen weekend op een gedeelde derde plaats. Komend weekend staat het duel tegen het lager geklasseerde Hoogland op het programma voor de Weespers.

Eerste zege voor hockeheren MHCW, hockeydames pakken puntje

Foto: Bastiaan Miché

WEESP - Het mocht even duren, maar de hockeyers van MHCW hebben hun eerste zege te pakken. De Weespers wonnen afgelopen weekend, mede door een goede start, met 4-3 van Alphen.

MHCW kwam snel op voorsprong te staan en leek de zege daarmee ook meteen zeker te stellen. Alphen kwam echter net zo snel weer terug en maakte het nog even spannend.

Punt voor hockeysters
Een punt zondag voor de hockeysters van MHCW. De Weespers speelden sterk tegen IJsseloever en kwamen tot 2-2. MHCW startte sterk en was vooral het eerste deel beter dan de tegenstander en kwam dan ook voor rust via een benutte strafbal van Susan Droomers op voorsprong. Na rust bleef het lang spannend. Na een tegentreffer leek MHCW wakker te worden en kwam het door een goal van Nina Gorter weer op voorsprong. Ook nu kon de tegenstander terugkomen.

Argus houdt koers met twee zeges

Foto: Ingrid Rijst

WEESP - Argus doet na twee zeges afgelopen week nog volop mee om de bovenste plaatsen. De Weesper korfballers wonnen woensdag met 11-9 van SDO, zaterdag was het met 16-10 te sterk voor OVVO.

Argus kon tegen zowel SDO als OVVO voor rust een groot gat van zes punten slaan. Dat bleek onoverbrugbaar voor de tegenstanders, waardoor de zeges snel zeker waren. Argus staat na afgelopen weekend op de tweede plaats met twee punten achterstand op koploper De Vinken. De twee teams treffen elkaar komend weekend.

JAWS te sterk voor Weesper waterpoloërs

WEESP - De waterpoloërs van Triton hebben afgelopen weekend geen punten kunnen pakken tegen de goed presterende promovendus JAWS. De Weespers kwamen met 4-7 tekort tegen de Amsterdammers.

De Weespers probeerden al snel druk te zetten op de tegenstander, maar JAWS bleek een stuk sneller en dat zorgde voor veel problemen. Nadat het na het eerste partje nog 1-1 stond, konden de Amsterdammers een gaatje slaan. De Weespers kwamen nog wel even terug, maar schoten tekort om nog een punt te kunnen pakken.

Eerste plaats Ashley Rijst

WEESP - Roeister Ashley Rijst heeft zondag de Amstel Drecht Regatta gewonnen. De Weespse, roeister bij Roeivereniging Weesp, scherpte met haar skiff zelfs het baanrecord aan.

Rijst roeide de vier af te leggen kilometers in 18.33 minuten. Ze haalde daarmee maar liefst een minuut van het baanrecord af.

Komend weekend wacht de volgende race: dan doet Rijst samen met Frank van de Gender mee aan de Abcoude-Amsterdam Race.

Contant voor uw goud bij GELDGOED Bussum Laarderweg nr. 9 naast de AH, gratis taxatie goud zilver sieraden horloges

Kennismaking charmante vrouw, 68 jr, sl. houdt van wandelen, fietsen, golf en watersport, ook van muziek en kunst en zoekt een vriendelijke man (weduwnaar) voor vaste relatie. E-mail:
lvanderbent@planet.nl

EXPOSITIE MADE BY LUTH IN DE BIBLIOTHEEK WEESP. Van 26 sep. tot 26 nov. 2015 is de expositie met dierenschilderijen, portretten en modelschetsen gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van de bibliotheek.
www.madebyluth.nl -
info@madebyluth.nl

Vlooienmarkt Amstelveen 10&11 okt. De Emergohal, 160 kramen 2e hands. Kraam 2 dagen € 45,- DonEvents.nl 0294-237320

Vrouw heeft 10 jaar ervaring en zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, met goede ref. Mevr. Femke 9 euro p/u. Tel.: 06-47815528

GEZOCHT: Auto's, motors, boten, campers, sieraden, fietsen, telefoons, laptops DIRECT GELD. Geldgoed Laarderweg 9 Bussum, naast AH 06-33487000

Posicom geeft individuele therapie en training bij problemen omtrent pesten en / of bij het verwerken van een pestverleden. Voor kinderen, pubers en volwassenen.
Meer informatie op:
www.posicom.nl

SCOOTERS te koop: VESPA en PIAGGIO uit voorraad laagste prijs incl. 2 jaar garantie. Alle merken leverbaar
SCOOTERDUMPER.NL grote collectie nieuw en gebruikt 0294-414108 / 06-12868539 Bloemendalerweg 41 A Weesp

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel: 0294-418722

HAARDHOUT, 25 netten ca. 1 kuub € 79,50 (superdroog). Vanwege de brugafsluiting Lange Vechtbrug bezorgen wij tijdelijk gratis thuis (in Weesp). Voor meer info:
Tuincentrum H. vd Wurff, Lange Muiderweg 12.
Tel.: 0294-412978

SCOOTER reparatie, alle merken, snel en vakkundig ! Ma t/m Za SCOOTER WEESP Bloemendalerweg 41 A, 0294-414108 / 06-53656082 RDW-erkend. Tevens oude / kapotte scooters gezocht. GRATIS opgehaald !

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

OUTLETPRIJZEN
kleding en speelgoed
LANNEKE
Nieuwstraat 39
Weesp - tel.: 416 464
naast het gemeentehuis

Verloren bij de AH, wit leren armband met magneet-
sluiting. Met 2 bedels. Heeft grote emotionele waarde. Heeft u hem gevonden bel 0294-416395.