MuiderNieuws

23 december 2014

MuiderNieuws 23 december 2014


Nieuw Florisberg anticipeert op toekomst

Bewoners verhuizen tijdelijk naar Bussum

door Christian Pfeiffer

MUIDERBERG - Het huidige Florisberg moet volgend jaar plaatsmaken voor een nieuw Florisberg. Helemaal klaar voor de toekomst, waar iedereen een kamer met zorg kan huren.

Florisberg wordt gesloopt. Het huidige verzorgingshuis is verouderd en kan niet meer worden omgebouwd voor de moderne behoefte. De plannen voor een nieuw Florisberg zijn af en de procedures voor de nieuwbouw zijn gestart. De plannen worden deze week aan de Welstandscommissie gepresenteerd.Het nieuwe Florisberg moet ruimte gaan bieden aan 58 'zorgeenheden'. Daarvan worden 24 stuks als intramuraal ingericht, oftewel voor continuzorg. De appartementen worden verdeeld over drie etages. Zo ontstaan er drie groepen van 8 ouderen die elk een tweekamerappartement bewonen en gebruikmaken van een gemeenschappelijke huiskamer.

Ook komen er 19 tweekamerappartementen en 14 driekamerappartementen. Deze appartementen hebben een minder intensieve zorg. De plannen lijken sterk op wat er eerder met verzorgingshuis Oversingel in Weesp gebeurde: wie straks verzorgd wil worden, kan een kamer met zorg huren in het verzorgingshuis. De plannen zijn af, de weg voor de nieuwbouw ingeslagen. Eigenaar Amaris hoopt volgend jaar te beginnen met de bouw. De 40 bewoners gaan tijdelijk naar het klooster Mariënburg in Bussum. De verhuizing moet in juni plaatsvinden.

Sfeervolle Muidermarkt rond sluis

Foto: Yannick uit den Boogaard

MUIDEN - De speciale kersteditie van de Muidermarkt, afgelopen vrijdag, was een groot succes. Het was druk bij de kraampjes rond de sluis.

De sfeer zat er meteen goed in. Muiders liepen af en aan langs de sfeervol verlichte kraampjes. Daar werden allerlei lokale producten verkocht. Ook was er volop eten en drinken. De markt begon vrijdagmiddag en duurde tot in de avond. De Muidermarkt wordt normaal in de zomer gehouden bij stadscafé Gieling. Fotograaf Matthijs Wink was ook op de markt. Op pagina 5 een sfeerreportage van zijn hand.

Graaien naar geld op de snelweg

MUIDEN – Een kleine chaos, vrijdagmiddag op de A1 bij Muiden. Uit een auto zouden biljetten van 500 euro worden gegooid.

Dat was althans de melding die bij de politie binnenkwam. De melders vertelden ook dat automobilisten op de snelweg stil gingen staan om de briefjes op te rapen. Dit veroorzaakte gevaarlijke situaties. Toegesnelde agenten zagen op de snelweg echter niemand meer stilstaan, maar vonden op de wisselstrook nog wel de biljetten. Die bleken vals te zijn en bovendien te zijn voorzien van de rode opdruk 'Poker.nl'. Medewerkers van Rijkswaterstaat hebben de papiertjes opgeruimd. Een nader onderzoek is ingesteld.

7

redenen heeft Weesp waarom zij de Bloemendalerpolder willen

Fusiepartners vragen om aanvullende garanties

Stuurgroep wil compensatie van Rijk voor KNSF-debacle

KNSF-plannen houden ook de fusiepartners bezig Foto: Yannick uit den Boogaard

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Voor de gemeente Muiden stond 2014 vooral in het teken van de fusie met Naarden en Bussum en de voortslepende financiële gevolgen van het KNSF-debacle. Dat zal in 2015 nog wel even doorgaan. De fusiepartners vragen de minister weer om aanvullende maatregelen.

In een recente brief van de stuurgroep fusie Bussum, Muiden, Naarden aan de minister van Binnenlandse Zaken staat dat de gemeenten ontevreden zijn over de financiële garantstellingen die het Rijk geeft. De nieuwe gemeente Gooise Meren blijft verantwoordelijk voor de schulden die Muiden nu maakt om het bouwplan op het KNSF-terrein mogelijk te maken. De stuurgroep vraagt nogmaals om een financiële compensatie.

VVD Bussum: 'Wij reikten Muiden immers de helpende hand'

Die vraag wordt vooral ingegeven vanuit de gemeenteraad van Bussum. In die gemeente begint het verzet te groeien voor de fusie met Muiden. Al voor het inzetten van de fusieprocedure keken de Bussumers met argusogen naar de weg die Muiden insloeg door zichzelf onder financiële curatele van het Rijk te laten plaatsen om het bouwplan op het KNSF-terrein te kunnen bekostigen. De zorgen namen alleen maar toe toen bleek dat Muiden volgend jaar de lokale lasten extreem moet verhogen om die curatele aan te kunnen vragen.

De Bussumers werden zoet gehouden met de belofte dat de minister dit allemaal wel financieel zou afdekken in het wetsvoorstel voor de fusie. Het Rijk zou met een zak met geld komen en de nieuwe gemeente Gooise Meren kon dan met een schone financiële lei beginnen, zo werd gezegd. Eigenlijk te mooi om waar te zijn, en dat was het ook. Minister Ronald Plasterk schrijft in het wetsvoorstel dat Gooise Meren gewoon het geld moet terugbetalen dat het Rijk aan Muiden gaat betalen.

De Bussumse oppositiepartijen Hart voor Bussum, Gooise Ouderen Partij en Partij voor Bussum vragen nu aan de Tweede Kamer om de fusie af te blazen. Ook de Bussumse collegepartij VVD begint te morren. VVD-raadslid Bellaart: "Nadat we met succes de fusie met Naarden, Muiden en Weesp van tafel hadden gekregen, dreigde Muiden in een isolement terecht te komen omdat Weesp in een andere richting toenadering zocht. Muiden verkeerde echter in acute problemen en daarom deden zowel het Rijk als de provincie een beroep op Bussum. Omdat Bussum toch al een aantal gemeentelijke taken voor Muiden uitvoert, heeft Bussum de bereidheid getoond de helpende hand toe te steken. Het geeft geen pas als de minister vervolgens Bussum met een open einde achterlaat, tegen eerdere toezeggingen in." Duidelijke taal over hoe in Bussum tegen de fusie wordt aangekeken. Of het Rijk gaat luisteren is de vraag.

De provincie Noord-Holland maakte deze week ook bekend dat het ingestelde financiële toezicht van de gemeente Muiden voor het komende jaar wordt verlengd. Dat was vorig jaar al ingesteld. De verlenging is dan ook geen verrassing. De begroting van de gemeente is niet op orde.De Tweede Kamer neemt naar verwachting in de lente van volgend jaar een besluit over de fusie en de financiële dekking die wordt verleend aan de nieuwe gemeente.

Muizenfort Museum teleurgesteld

MUIDEN - Het Muider Muizenfort Museum is teleurgesteld. Zij voelen zich niet gehoord door de gemeenteraad die vorige week het toekomstplan van de vesting besprak. Dat plan werd aangenomen, zonder veranderingen voor het Muizenfort.

Er wordt meer kans gegeven aan horeca in het Muizenfort. Guus Kroon namens het Muizenfort: "Daarmee zijn de plannen van het Muizenfort Museum van de baan. Op mijn inspreekbeurt voor de raad werd totaal niet gereageerd, door geen enkele partij. Na 11 jaar is waarschijnlijk een eind gekomen aan het initiatief om in Muiden een lokaal museum te vestigen. Door politieke onwil, onbenul en onbetrouwbaarheid."

Het Muizenfort had de hoop op de gemeenteraad gevestigd. Zelf werkten zij jaren aan een plan om het Muizenfort te exploiteren en het museum vaker open te stellen.

Opening

MUIDEN - Aangepaste openingstijden voor het gemeentehuis rond de feestdagen.

Het gemeentehuis is dicht op woensdagmiddag 24 december om 12.30 uur, beide kerstdagen 25 en 26 december, woensdagmiddag 31 december vanaf 12.30 uur en 1 en 2 januari 2015. Voor dringende zaken kunnen Muiders contact opnemen met de politie via het algemene nummer 0900-8844.

Weesp: onze polder

MUIDEN - Een statement van de Weesper gemeenteraad: alle partijen hebben zich unaniem uitgesproken voor het toevoegen van de hele Bloemendalerpolder aan de gemeente Weesp. Het politieke steekspel over de gemeentegrens gaat door.

Muiden is fel tegen en wil de grens zo houden zoals die nu is. Eerder sprak de Muider gemeenteraad zich daar al unaniem over uit.

Muider Ton Sijbrands breekt weer record dammen

De poging van Sijbrands werd door omroep Max uitgezonden.

MUIDEN - Muider Ton Sijbrands heeft het wereldrecord blindsimultaandammen gebroken. De oud-wereldkampioen begon vrijdag aan de poging. Na 48 uur dammen zonder slaap brak hij het record.

Sijbrands speelde tegen 32 ervaren dammers. Hij had alleen een briefje met hun namen erop en zag de speelborden en de tegenstanders niet. Elke partij speelde hij helemaal uit het hoofd.

Sijbrands heeft het wereldrecord voor de elfde keer te pakken. Er werd 7120 euro mee opgehaald. Dat geld brengt Sijbrands naar Serious Request.

Inbraak

MUIDEN – In een huis aan De Werven is vorige week woensdagmiddag ingebroken.

Volgens de politie werd aan de achterkant van het huis de deur opengebroken. Dat moet zijn gebeurd tussen 13.00 en 16.00 uur. Uit het huis lijkt niets te zijn meegenomen. Getuigen worden gezocht.

Muidermarkt in kerstsferen

De organisatoren van de Muidermarkt kunnen terugkijken op een geslaagde editie. Foto: Matthijs Wink

MUIDEN - Gezellig, druk, knus, écht Muidens: een paar complimenten die vrijdag waren te horen over de Muidermarkt in kerstsferen die rond de sluis werd gehouden. Een bijzonder groot succes.

Jong en oud kwam op de markt af. Het weer leek 's ochtends nog roet in het eten te gaan gooien, maar gelukkig knapte het snel op. Het werd zelfs bijzonder aangenaam. Alleen de wind wakkerde fors aan.

De markt werd mogelijk gemaakt door de Muidertafel en het Ontwikkelingsfonds, de vorig jaar opgerichte initiatieven om de Muider economie te stimuleren. De markt is een van de goede doelen, net zoals de Winterfair vorige week in Muiderberg. De Muidermarkt was verlicht door honderden lampjes, vuurkorven en verlichte schepen. Een speciale act, een verlichte danseres op stelten, zorgde voor het nodige vermaak. Muider ondernemers kwamen aan het eind van de middag borrelen. De markt ging door tot in de avond.

Spectaculaire show tijdens het vallen van de avond. Foto: Matthijs Wink
Een warm drankje tegen de kou doet het altijd goed. Foto: Matthijs Wink
De Muidermarkt is er natuurlijk om koopjes te scoren. Foto: Matthijs Wink
Links of rechts, de klant mag kiezen. Foto: Matthijs Wink
Muidermarkt goed bezocht. Foto: Matthijs Wink
Lekkere etenswaren uit de hele regio te koop. Foto: Matthijs Wink

Fotograaf Matthijs Wink was ook op de markt aanwezig en maakte deze serie foto's.

'Kom met je ideeën en zoek de dialoog met elkaar op'

Burgemeester Bas Jan van Bochove blikt terug en kijkt vooruit

Bas Jan van Bochove vraagt de inwoners van Weesp om actief te zijn in hun wijk en voor hun stad. Foto: Ruth van Kessel

door André Verheul

WEESP - Het eerste dat Bas Jan van Bochove deed toen hij begin dit jaar aantrad als waarnemend burgemeester van Weesp, was zijn mouwen opstropen. Bij evenementen liet hij zich zien, met wijkagenten liep hij mee en het vergadertempo van de gemeenteraad schroefde hij op. Velen hebben al met hem kennisgemaakt. De eerste indruk: ervaren, sympathiek, doortastend, streng waar het moet, meegaand als het kan.

U bent nu negen maanden burgemeester van Weesp. Waar kijkt u met het meeste genoegen op terug?
"Op de plezierige manier waarop we met elkaar aan het werk zijn geweest. De gemeentelijke organisatie, het bestuur en de bewoners."

'Soms is het goed als de lijnen kort zijn, maar er schuilt ook een gevaar in'

Hebt u iets veranderd?
"Misschien dat door mijn aanwezigheid of betrokkenheid mensen zaken anders zijn gaan aanpakken, maar dat wil ik dan niet zozeer als mijn verdienste zien. Weet u wat het aardige is? Dat de fractievoorzitters eigenlijk al voor mijn aantreden de scheidslijn van politieke tegenstellingen hadden overwonnen. Daar ligt de start van het proces van de afgelopen maanden, waar we nu de vruchten van plukken."

Zag u dan geen zaken die verkeerd gingen. Of die ergernis opwekten?
"Je ergeren moet je nooit doen, dat is slecht voor je gezondheid. Wat ik wel zie, is dat Weesp zo zijn eigen cultuur en eigen gewoonten heeft. De manier waarop men hier met elkaar omgaat en elkaar aanspreekt."

'Met het burgerpanel betrekken we de bewoners bij hun wijk'

Kunt u een voorbeeld geven?
"De Weespers zijn heel dicht bij elkaar betrokken en spreken elkaar daardoor heel snel aan op een manier van: 'ja, maar dat kun je toch wel even voor mij doen…?' In mijn woonplaats Lelystad is dat helemaal niet het geval. Daar moest ik wel aan wennen. Soms is het heel goed als lijnen kort zijn, want dan kun je dingen in beweging zetten. Maar er schuilt ook een gevaar in. Als we alleen maar dingen gaan doen omdat we mekaar kennen, is dat niet goed."

Stel dat 'wij Weespers' een goed voornemen voor 2015 zouden willen formuleren, wat zou u dan adviseren?
"Mijn advies zou zijn om de dialoog met elkaar op te zoeken. Ga het gesprek aan, kom met je ideeën. Dan wijs ik toch op de burgerparticipatie. Dat is precies het aanknopingspunt waarin wij met elkaar een meerwaarde aan Weesp kunnen geven. Daarnaast moeten we de zorg voor elkaar hebben. Vanaf 1 januari komen we met grote veranderingen in het sociaal domein op lokaal niveau. We zullen daarbij echt nog wel problemen tegenkomen. Dat moeten we met elkáár oplossen. Als je er voor elkaar bent, kun je veel van elkaar hebben en veel voor elkaar betekenen. En het grappige is: die Weespers hebben dat feilloos in de gaten. Neem de nieuwe VVW. Er is een geweldige drive om er wat van te maken, de uitdaging voor 2015 is om daar de volgende stap in te zetten en om te zorgen dat we niet bij een teleurstelling afhaken, maar doorgaan."

Ervaring

Bas Jan van Bochove (1950) was voor het CDA tien jaar lid van de Tweede Kamer. Hij was woordvoerder op het terrein van wonen, wijken, bouwen, rampen, rampenbestrijding en koninkrijksrelaties. In 2012 nam Van Bochove het initiatief voor de parlementaire enquête naar het stelsel van de volkshuisvesting en het toezicht op de woningcorporaties. Daarvoor was hij wethouder in Lelystad en werkzaam in het onderwijs.

Wat zal, naast de zorg, 2015 nog meer beheersen in Weesp?
"Dat wij als gemeente ons enorm gaan inspannen om de dingen die we doen te verbeteren. Dat kan alleen als de inwoners ook gaan meedoen. De kwaliteiten van deze stad, daar staan wij voor, maar u mag niet verwachten dat het gemeentebestuur en de ambtenaren dat alleen doen. We hebben ook de hulp van burgers nodig. Figuurlijk - en vaak ook letterlijk - staat de deur van het stadhuis open. De inwoners kunnen hun burgemeester, hun wethouders en hun raadsleden aanspreken."

Weesp lanceert het burgerpanel. Wat is dat precies?
"Met het burgerpanel wil de gemeente de bewoners op nadrukkelijke wijze betrekken bij hun wijk en bij hun stad om zodoende op een plezierige manier met elkaar te leven en om te gaan. In de wijken uitnodigen we de bewoners uit om met ons mee te denken en mee te doen. Wij zeggen: het is in uw belang dat wij ervoor kunnen zorgen dat we met elkaar plezierig in deze stad kunnen leven."

Wat moeten we ons precies voorstellen? Een tafel, een zaaltje? Wat gaan we precies doen?
"We nodigen bewoners van een wijk uit voor een bijeenkomst om te praten over wat ze in de wijk anders zouden willen. Wat missen ze, wat zou er beter kunnen? We maken meteen duidelijk wanneer iets niet kan en wanneer wel en onder welke voorwaarden. Inwoners kunnen meteen aangeven op welke manier ze willen bijdragen: door mee te denken en hun kennis in te brengen of juist liever door de handen uit de mouwen te steken."

Stel: er komt een groepje jongeren dat een ontmoetingsplek wil in de buurt, maar er zijn ook bewoners die dat niet willen. Hoe dan?
"Een herkenbaar voorbeeld. Dan moet je met elkaar het gesprek aan. In een stad die heel gedifferentieerd is moet je soms accepteren dat - in dit geval - die jongeren ook een plek krijgen. En die jongeren zul je duidelijk moeten maken dat hun gedrag tot overlast kan leiden. In zo'n burgerpanel ga je die slag met elkaar aan en maak je heldere afspraken over bijvoorbeeld geluid en sluitingstijden. En weet je: die jongeren snappen dat dan ook. In andere plaatsen zijn er genoeg voorbeelden dat dat werkt."

Van inwoners wordt voortaan het initiatief verwacht

Dit initiatief was goed, maar de uitvoering (nog) niet.

WEESP - De deur van het stadhuis staat open, zegt burgemeester Bas Jan van Bochove in het artikel hierboven. Het is een uitnodiging aan inwoners om contact te zoeken met de gemeente om zaken voor elkaar te krijgen, bijvoorbeeld in de wijk. Dat klinkt erg sympathiek, maar er steekt meer achter. Een open stadhuisdeur betekent dat inwoners in actie moeten komen en verantwoordelijkheid dienen te pakken, omdat de gemeente dat minder en minder zal doen.

Van Bochove: "Dat is precies wat ik bedoel. De overheid is in belangrijke mate terugtredend en vaak alleen nog voorwaardenscheppend. De burger ziet dat graag, want die wil het best zelf doen. En dat zullen wij stimuleren. De tijd dat de gemeente dingen gaat organiseren is voorbij. Wij kijken waar we kunnen helpen, maar je moet het zelf doen."

Een concreet voorbeeld?
"Stel dat je spontaan een bootje in het water wil leggen. Dan zeg ik: neem eerst contact met de gemeente op, dan gaan we dat samen regelen. De overheid hoeft heus niet alles te blokkeren. Maar we moeten wel vooraf duidelijk hebben dat als er iets misgaat, wie we er dan op kunnen aanspreken. Dus er kan heel veel, maar wel eerst met elkaar afspraken maken zodat de vrijheid van de een niet de beperking van de ander wordt."

U doelt op het veelbesproken bootje in de Vest. Hoe staat het daarmee?
"Toen we dat bootje aantroffen, was er niemand op aanspreekbaar. Toen hebben wij gezegd: dan moet het weg. Daarna hebben zich toch mensen gemeld en nu zijn we met elkaar in gesprek. Of het mag blijven? We zoeken naar een oplossing en ik hoop dat we er samen uitkomen."

Wij wensen...

WEESP - Met de viering van kerst en oud en nieuw is december bij uitstek de maand van reflectie en bezinning. Deze krant vroeg diverse Weespers en Weesper organisaties hun wens voor Weesp op papier te zetten. Op deze pagina een selectie.

'Dat alle inwoners van Weesp
respectvol omgaan met de dieren
en hun leefomgeving'
Kees en Bianca de Graaf,
Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp

Hoe Sybilla-aanbod strandde in postvak van museum

17e-eeuws schilderij mogelijk snel en goedkoop naar gemeente

Dit schilderij van de Weesper Gouden Eeuw-schilder Sybilla zou in het gemeentemuseum moeten hangen, vindt wethouder Eijking. Foto: Christian Pfeiffer

Burgemeester

Kunstschilder Gijsbert Sybilla (1597-1655) was burgemeester van Weesp, schepen, weesmeester en gasthuismeester. Er zijn zeker 15 andere schilderijen van hem bekend, waaronder een andere kruisafhanging. In de raadzaal en de burgemeesterskamer hangen werken van hem, net als in het Gemeentemuseum. Zijn pièce de résistance is de protestantse preek in een stadskerk uit 1635. Het hangt in het Catharijneconvent in Utrecht.

WEESP - Tienduizend euro moest het kosten. Het idee voor een crowdfundingactie was al opgekomen, enkele portemonnees al getrokken. Maar het 17e-eeuwse schilderij van Sybilla hoeft helemaal niet zo duur te zijn, zo blijkt ineens.

Om het verhaal vol misverstanden te kunnen ontrafelen, moeten we even terug naar vorige week. Het WeesperNieuws publiceerde toen het artikel over het schilderij 'De kruisaflegging van Jezus' uit 1640 dat niet mee kan naar de nieuwe kerk van de katholieken aan de Troelstralaan, want daar is er geen plek voor.

Het kunstwerk is van Gijsbert Janszoon Sybilla, ongeveer de enige bekende schilder die Weesp heeft gekend. Hij maakte dit werk speciaal voor de katholieken, die in die tijd nog opereerden vanuit een schuilkerk. Wethouder Peter Eijking is een kenner van die periode en kan er fantastisch over vertellen. Hij vindt het vanuit historisch oogpunt belangrijk dat het kunstwerk in Weesp behouden blijft en bij voorkeur in het Weesper museum komt te hangen. Het verhaal was dat het bisdom in Haarlem het wilde verkopen voor minimaal 10.000 euro.
Dat klopt, zegt Leo Ruiter van de Weesper parochie, maar toch niet helemaal: "Ten eerste is het schilderij niet van het bisdom, maar van ons: de parochie. Wij hebben tijden geleden al contact gezocht met de gemeente, omdat we ook van mening zijn dat dit schilderij in Weesp hoort. Maar we kregen slechts moeizaam contact en werden doorverwezen naar het Gemeentemuseum."
En daar ging het mis. Het museum wordt sinds dit jaar tijdelijk beheerd door het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen. Die handelde de correspondentie over het schilderij zelf af, zonder overleg met gemeentebestuurders. Het museum reageerde op het aanbod door aanvullende informatie te vragen. De parochie stuurde die informatie op en stelde daarbij ook weer een vraag. Kortom, er verstreek een hoop tijd zonder dat er zaken werden gedaan. De parochie besloot een bedrag in de strijd te gooien om een antwoord te forceren: 10.000 euro.

Doorverwezen naar het museum. En daar ging het mis

Ondertussen kwamen de ontwikkelingen rondom de Laurentiuskerk in een nieuwe fase. Er werd eerder deze maand een intentieverklaring getekend over de herontwikkeling van de kerk. Dat gebeurde in de pastorie, pal voor de enige muur met nog iets leuks aan de wand: het schilderij van Sybilla. Eijking: "Het schilderij stond prachtig op de achtergrond op die foto in het WeesperNieuws. Ik ben eens gaan informeren en hoorde van die tienduizend euro. Maar nergens die correspondentie die er met het museum is geweest." De wethouder nam de 10.000 euro aan als een gegeven en begon van lieverlee al met het inzamelen van geld. Hoe sneller de gemeente het bedrag bij elkaar had, hoe eerder het schilderij veiliggesteld kon worden. Eijking voegde daar vorige week vrijdag een spontane oproep op Radio Weesp voor crowdfunding aan toe. Ook de Historische Kring Weesp werd ingelicht: daags daarna kwam de Kring met een ronkend persbericht waarin zij voor behoud van Sybilla op de bres springt. Actiebereidheid alom.
Toen onze redactie voor een vervolgverhaal nog eens rondbelde, bleek de parochie helemaal niet zo zwaar tilde aan die tienduizend euro. René Groot ondertekende de brief waarin namens de parochie de prijs voor het schilderij werd genoemd. "Dat was toen", zegt hij. "Ons uitgangspunt is hetzelfde gebleven: wij willen het schilderij in Weesp houden. Dat is het belangrijkste, over de rest valt te praten. Weet je wat ik doe? Ik loop vanavond wel even bij Peter Eijking langs. We wonen slechts enkele deuren bij elkaar vandaan."

Wie mag zich Weesper van het Jaar noemen?

Volgende week maken we bekend wie de allereerste Weesper van het Jaar is.

WEESP - In Weesp zorgen vele mensen voor mooie, goede, ontroerende, aansprekende, belangwekkende en spraakmakende activiteiten. Het WeesperNieuws vindt het de hoogste tijd een van hen uit te roepen tot 'Weesper van het Jaar'.

Sporters, politici en allerlei andere personen van het jaar, de bokalen vliegen je rond deze tijd van het jaar om de oren. Zou zo'n verkiezing ook in Weesp passen? En hoe pak je dat aan? Wie bepaalt dat je Weesper van het Jaar bent? Wat moet je daar voor doen? Is het niet een tikje overdreven om een Weesper zo op een schild te hijsen? Al die vragen hielden ons bezig, maar weerhielden ons er niet van dit positieve initiatief door te zetten. In Weesp zijn veel mensen die er met hun inzet voor zorgen dat onze stad er mooier op wordt. Aan het einde van het jaar willen wij een van deze mensen - via onze voorpagina - laten stralen.

Onze redactie heeft alle kranten van het afgelopen jaar nog eens goed nagelezen en heeft een lijst van genomineerden opgesteld. Daarbij golden enkele criteria, waarvan de belangrijkste zijn dat de persoon (of organisatie) iets uitzonderlijks heeft gedaan en daarmee anderen inspireert en bijdraagt aan een postieve uitstraling van Weesp.

Jury
Om een breedgedragen keuze te kunnen maken, stelden we een gemêleerde jury samen, bestaande uit notaris Niels van de Griend, VVW-voorzitter André Wierper, onderneemster Karin Wesselman en onze hoofdredacteur André Verheul. Zij bepalen de toekenning van de award (want die is er ook). Volgende week maken we bekend wie de allereerste 'Weesper van het Jaar' is.

In verf verhaald

Diane Kostman gaat in Bibliotheek Weesp de cursus 'In verf verhaald' geven. De startdatum is vrijdag 16 januari. In acht lessen wordt gekeken naar de verhalen die kunstwerken vertellen en welke symboliek de kunstenaar heeft gebruikt. De kosten voor de cursus bedragen € 88,- inclusief syllabus. Opgeven via diana.kostman@casema.nl of 035-8884795.

Protestantse Gemeente
Woensdag 24 december 22.30 uur
Grote Kerk
Kerstnachtdienst
ds. A. Groeneveld

Donderdag 25 december 10.00 uur
Grote Kerk, ds. M.C. Hage

Donderdag 25 december 19.00 uur
Grote Kerk, ds. Den Dikken (GB)

Zondag 28 december 10.00 uur
Grote Kerk, ds. W.J. Lamfers

Zondag 28 december 19.00 uur
Lichthuis, kand. J. Mulder (GB)

Parochie van Levend Water
Dinsdag 23 december 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

Woensdag 24 december 19.00 uur
Kerk Troelstralaan
Kinderkerstviering
J. van Meeteren

Woensdag 24 december 21.00 uur
Kerk Troelstralaan
Kerstnachtviering
G. Rizzo en J. van Meeteren

Donderdag 25 december 10.00 uur
Kerk Troelstralaan
Kerstdagviering, J. Haen

Zondag 28 december 10.00 uur
Kerk Troelstralaan
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

NPB
Woensdag 24 december 19.30 uur
Van Houtenkerk
Kerstavonddienst
ds. J. v/d Kuil

Evangelische Gemeente
Donderdag 25 december 10.00 uur
OAZ-gebouw, Th. Meij

Zondag 28 december 10.00 uur
OAZ-gebouw, P. Stolk

zondag 28 december

De toverketel

De City of Wesopa viert de Kerstvakantie met een goochelvoorstelling voor de jeugd. Goochelaar Hilbert Geerling voert zondag 28 december 'De toverketel van Swiegel Miegel' op. Swiegel Miegel is lelijk, achterbaks, gemeen en verschrikkelijk vals. Ze eet kinderen het liefst met mayonaise en ketchup. Volwassenen verandert ze in kikkers voor haar verzameling. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Aanvang: 14.00 uur. Entree: Kinderen € 7,50 Volwassenen € 10,-. Kaarten zijn te koop via wesopa.nl.

Top 2000 concert

De Weesper coverband Orphan-P strijkt voor het vierde jaar op rij neer bij De Adelaar voor het Top 2000 concert. Op zondag 28 december kunnen jong en oud hier genieten van de muzikale hoogtepunten van de afgelopen vijftig jaar. De zevenmans formatie speelt een gevarieerd programma waarin alle decennia van de popmuziek zijn gedekt. Aanvang: 20 uur. Kaarten zijn voor €7,50 te koop via www.orphan-p.nl.

De Ontdekking

Alweer voor de vijftiende keer organiseert Nico Pronk in zijn atelier een tentoonstelling van werk van zijn cursisten. Al het materiaal is tijdens cursussen in 2014 gemaakt. Pronk ruimt voor deze expositie graag zijn atelier op, haalt eigen werk van de wanden en zorgt dat het werk van de cursisten zo aantrekkelijk mogelijk wordt gepresenteerd. Er zijn er onder meer model- en portrettekeningen, landschappen, vrij werk, stillevens en stadsgezichten te bewonderen. De materialen die zijn gebruikt variëren van potlood tot acrylverf, inkt, pastelkrijt, gemengde technieken en meer. Iedereen is welkom op zondag 28 december tussen 11.00 en 17.00 uur in Atelier de Ontdekking, adres: Achtergracht 105.

woensdag 7 januari

Meezingavond

Er is woensdag 7 januari een meezingavond in hotel Hart van Weesp. Het repertoire: Hollandse liedjes van alle tijden. Een accordeonist zorgt voor de muzikale begeleiding. Aanvang: 20.00 uur. Deelname is gratis.

Dirk Scheele

Dirk Scheele komt woensdag 7 januari naar de City om de jongste inwoners van Weesp te vermaken met zijn voorstelling 'Op de boerderij'. Dirk heeft dieren, een hoooiberg, een schuur en een traktor... maar verder is het erg stil op de boerderij. Tijd voor een feestje. De voorstelling is geschikt voor kinderen van 2 tot 6 jaar. Aanvang 14.00 uur en 16.00 uur, entree € 7,50.

Literatuurkring

De Weesper Literatuurkring bespreekt in januari 'Een vlucht regelwulpen' van Maarten 't Hart. Maarten, een jonge hoogleraar celbiologie, staat onhandig in het leven. In het boek komen psychologische vragen en levensvragen aan de orde die de lezer ook zichzelf moet durven stellen. De kring komt bij elkaar op woensdag 7, 14 en 21 januari van 20.00 tot 22.00 uur in Het Lichthuis aan het Waagplein. Aanmelden voor gratis deelname kan bij gespreksleider ds. W.J. Lamfers: 0294 - 411629 / wjlamfers@hetnet.nl.

doorlopend

Buurthuis

Buurtvereniging De Achtergracht houdt elke dinsdag en donderdag een buurthuis in het OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan. Tussen 13.00 tot 16.30 uur kunnen buurtbewoners hier komen sjoelen, kaarten, biljarten en een praatje maken.

Erika Dekker

In Het Lichthuis aan het Waagplein is tot eind december werk te zien van Erika Dekker. Het gaat om realistische, figuratieve en abstracte schilderijen in acrylverf.

Jilles Molenaar

Jilles Molenaar exposeert tot en met 4 januari in De Bibliotheek aan de Oudegracht. De expositie heeft als naam Kleur-en-Pracht en omvat kleurrijke landschappen en stillevens. De schilderijen zijn te zien tijdens de openingstijden van de bibliotheek.

Speelgoedkast

Door de feestdagen is de berg speelgoed in veel gezinnen weer groeiende. Wie van wat speelgoed af wil en dat speelgoed een tweede leven wil geven, kan terecht in de Geef-en-neem-kast in het Centrum voor Jeugd en Gezin. Anderen kunnen dit speelgoed dan gratis meenemen. Het CJG / Consultatiebureau is gevestigd in het gezondheidsgebouw aan de Hugo de Grootlaan.

Jazzproject

Roy Mock is bezig een jazzclub op te richten die maandelijks jazzconcerten en jamsessies in Weesp gaat organiseren. Het doel is het promoten van jazz in Weesp. Voor de concerten wordt gedacht bekende en/of opkomende artiesten en groepen. Het plan is om de activiteiten onder te brengen in een stichting. Mock zoekt zowel bestuursleden voor de stichting als andere vrijwilligers. Mensen met interesse kunnen mailen naar roymock@hotmail.com.

dinsdag 23 december

Mamacafé

In De Bibliotheek aan de Oudegracht wordt dinsdag 23 december een Mamacafé gehouden. Vaders, moeders en jonge kinderen kunnen elkaar hier ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Tijd: van 10.00 tot 11.30 uur.

woensdag 24 december

Kerstbestand

Wereldwijd staan beiaardiers op kerstavond (woensdag 24 december) stil bij het Kerstbestand van 1914 tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vijanden waagden zich uit de loopgraven en vierden samen Kerst. Ook in Weesp wordt ter herdenking om 19.14 uur precies door Kit Miles 'Stille nacht' gespeeld op het carillon van de St. Laurenstoren.

zondag 28 december

B.O.O.M

Zondagmiddag 28 december van 13.00 tot 17.00 uur speelt B.O.O.M 'unplugged' bij Paviljoen Uit en Meer. Vrij toegang. B.O.O.M is de band van de Weespers Geert-Jan Hoek en Eline van Tijn. Ze spelen eigen repertoire en bekende nummers in New Orleans style, funky en jazzy, blues en R&B. Zie ook B.O.O.M op Facebook of beluister hun muziek op Spotify.

zaterdag 3 januari

Wijkoverleg

Wijkoverleg Hogeweij houdt zaterdag 3 januari een nieuwjaarsreceptie in het Grand Café van de Hogeweyk. Wijkbewoners zijn van harte welkom elkaar een goed Nieuwjaar te wensen. Tijd van 16.00 tot 18.00 uur.

Weesper Moppen

De Weesper Moppen heffen op zaterdag 3 januari 2015 het glas op het nieuwe jaar. Donateurs, adverteerders, leden en iedereen die de carnavalsvereniging een warm hart toedraagt is van harte welkom. Aanvang: 15.00 uur in La Ruelle, Slijkstraat 53.

zondag 4 januari

Wiplala

De scholen hebben vakantie, en dan houdt de City altijd een filmmiddag voor kinderen. Zondag 4 januari wordt de film Wiplala vertoond, naar het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt. Wiplala is een heel klein mannetje dat bij toeval in het keukenkastje gevonden wordt door het negenjarige zoontje van de familie Blom. Een spannend avontuur over hele kleine mensen in een hele grote wereld. Aanvang: 14.00 uur entree € 5,-.

maandag 5 januari

Taalcursus

Stichting Vrouwen van Weesp gaat een Nederlandse en Engelse taalcursus voor beginners geven. Vrouwen die belangstelling hebben voor deze cursussen kunnen zich vanaf maandag 5 januari 2015 aanmelden. Voor meer informatie over deze cursussen kan worden gebeld met 06 - 43 981 582. Langskomen op het spreekuur kan ook: elke maandag van 13.00 tot 15.00 uur en elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur in gebouw Papelaan 99.

maandag 5 januari

Cursus Picasa

Bij Seniorweb Weesp start op maandag 5 januari 2015 een cursus Picasa (fotobewerking). De cursus bestaat uit drie dagdelen en wordtgehouden in De Bibliotheek. De kosten bedragen € 40,00 voor de cursus en € 11,00 voor het lesboek. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar: weesp@swleercentra.nl.

donderdag 8 januari

Film: Pride

De Britse mijnwerkersstaking van 1984 was een uitputtingsslag van bijna een jaar tussen de vakbonden en premier Thatcher. De stakende mijnwerkers kregen steun vanuit onverwachte hoek: namelijk van homoactivisten. Hierop is een film gebaseerd, Pride, op donderdag 8 januari te zien in de City. Aanvang 20.00 uur, entree € 8,-.

Weerbericht

Groene kerstdagen, wisselvallig en minder zacht
Woensdag passeert het polaire front met regen, waarna vanaf de kerstdagen iets koudere polaire lucht binnenstroomt. We komen echter nog niet in winterse sferen. Zaterdag passeert een volgende depressie. Het wordt dan opnieuw onstuimig en nat. In de achterkamer van het systeem wordt het vanaf zondag geleidelijk weer kouder met kans op enkele winterse buien.

De kerstdagen + het weekeinde
Eerste kerstdag schijnt af en toe de zon. Het is wat guur met kans op een bui. Het wordt 7 graden. In de nacht naar tweede kerstdag vriest het licht. Ook overdag is het droog met kans op wat zon. Het wordt 5 graden. Er waait een matige westenwind. In de nacht naar zaterdag volgt regen, mogelijk voorafgegaan door natte sneeuw. Overdag regent het soms. De zuidenwind wakkert aan tot krachtig. Zondag vallen buien met kans op hagel of natte sneeuw bij 3 tot 5 graden.

Trend na het weekeinde
Er is kans dat het rond de jaarwisseling kouder wordt. Mogelijk ontstaat er een gordel van hoge luchtdruk boven het Europees continent. Het is dan rustig en meestal droog winterweer met soms zon en kans op mist. In de nacht vriest het licht, overdag wordt het een paar graden boven nul.

Weetje
De hype van een witte kerst is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Er bestaan afspraken over wanneer het een witte kerst is. Een paar natte sneeuwbuien maakt nog geen witte kerst. Er moet minstens een laagje sneeuw van 1 cm liggen tijdens beide kerstdagen. Dat komt gemiddeld slechts eens per 17 jaar voor. Niettemin waren beide kerstdagen wit in zowel 2009 als 2010.

Bijzondere kerst voor Laurens

FC Weesper Laurens Brouwer overleeft hartstilstand dankzij tegenspelers

Laurens Brouwer viert het leven met zijn teamgenoten van FC Weesp en het team van SC Muiderberg.

door Ruth van Kessel

WEESP / MUIDEN – Wat is hij blij dat hij weer tussen zijn maten op het voetbalveld staat. Op datzelfde veld kroop Weesper Laurens Brouwer nog maar een week daarvoor door het oog van de naald. Een hartstilstand overviel hem. Laurens is zijn redders Cam Koopman, Leen Edelbaas en Han van Wees eeuwig dankbaar.

Het leek een gewone voetbalwedstrijd te worden op die bewuste zaterdag 29 november. Het tweede veteranenteam van FC Weesp, samengesteld uit spelers van zowel Weesp als Muiden, had een spannende eerste helft achter de rug tegen het eerste veteranenteam van SC Muiderberg. De teams kenden elkaar goed, waren aan elkaar gewaagd en de sfeer was sportief fel en gemoedelijk. In de rust voelde de 46-jarige Laurens ineens een koude gloed over zijn borstkas opzetten. Een akelig gevoel, dat gelukkig weer verdween toen de tweede helft begon. Tijdens het spelen voelde hij zich ineens dodelijk vermoeid. Zeker conditietekort, dacht hij nog toen hij vooroverhangend even uithijgde. Met een tegenspeler hield hij nog een voetbalpraatje en toen… ging het licht uit.

'Straks in het vliegtuig komt vast het besef: liefste, ik ben er nog'

Wat gebeurde er?
"Ik voelde me ineens zo duizelig, op een manier als ik nog nooit had meegemaakt. Achteraf hoorde ik dat ik midden in een zin bleef steken en voorover viel. Vanaf dat moment ben ik een stuk kwijt. Het bleek dat ik een hartstilstand had. Ik weet nog wel dat ik bijkwam en dat ik hard met mijn hoofd aan het schudden was. Twee tegenspelers waren met me bezig. Leen met mond-op-mondbeademing en Cam met hartmassage. Ik had helse pijn. Door mijn hoofd flitste de gedachte: nee, dit mag niet gebeuren. Niet nu, ik wil nog zo veel doen, ik wil naar mijn vriendin in Brazilië. Ik wist meteen dat ik in levensgevaar was."

En toen hielp scheidsrechter Han van Wees je met de AED?
"Aan hem heb ik heel veel houvast gehad. Ik zocht zijn hand, hij bleef zo rustig. Van de omstanders herinner ik me hun paniek, sommige waren in shock, stonden als verlamd. Ik zal ook nooit de blik in de ogen van mijn vader vergeten. Hij heeft zijn eigen vader toen die 54 jaar was, dood zien neervallen. Later ook nog een collega. Ik dacht: ik kan hem dit niet aandoen. Niet ook nog zijn kind. Hij heeft genoeg meegemaakt."

Je had tijd om dat te bedenken?
"Gek genoeg wel. Toen de ambulancebroeders kwamen begon ik meteen het gebeurde te relativeren. Ik maakte zelfs grapjes, ook om mensen gerust te stellen. Ik ben er nog. Het eerste dat ik vroeg was: ik kan 24 december toch nog wel naar Brazilië? Ik was meteen met de toekomst bezig."

Wat als de Muiderbergers niet zo hadden gehandeld?
"Dan had ik of niet geleefd of had ik complicaties gehad. Dat zei de cardioloog ook nog. Er bleek een vat te zijn dichtgeslibd. Nadat ze die prop hebben opgelost is er een stent ingebracht. Het lijkt erop dat ik geen blijvende schade heb en gek genoeg ben ik de kortademigheid die al een poosje sluimerde ook kwijt. Ik ben Leen, Cam en Han mijn verdere leven dankbaar; zonder hen was ik er niet zo goed uitgekomen."

Besef je wat er gebeurd is?
"Toen de kerstversiering werd opgehangen dacht ik wel: voor hetzelfde geld waren mijn familie en vrienden nu in diepe rouw geweest. Dat had ik vooral voor hen heel erg gevonden, zelf had ik dat niet geweten. Ik sta er eigenlijk nuchter in, al houdt de vraag waar die prop vandaan kwam me wel bezig. Toen ik een week later weer tussen dezelfde mensen op het voetbalveld stond voelde ik me vooral blij en opgewekt. Fijn dat ik aan de jongens kon laten zien: kijk, het gaat goed met me. Wel heb ik het gevoel dat ik even een glimp heb kunnen opvangen van mijn eigen begrafenis. Dat het voor zo veel mensen belangrijk is dat je leeft doet me goed. Ik denk dat het echte besef nog moet komen. Maar als ik straks in het vliegtuig naar Brazilië zit verschijnt er vast een glimlach op mijn gezicht: liefste, ik kom naar je toe. Ik ben er nog."

'Dit is het mooiste werk, past goed in mijn huis'

Winkelactie Tussen Kunst en Kerst feestelijk afgesloten

Wethouder Eijking overhandigt het glaskunstwerk aan Andrea Rook. Links de maker van het werk: Ton-Hoe Lau. Foto: André Verheul

WEESP - Andrea Rook uit Weesp kreeg zaterdagavond een werk van glaskunstenaar Ton-Hoe Lau overhandigd. Ze is de winnaar van de winkelactie Tussen Kunst en Kerst, die dit jaar voor het eerst was georganiseerd.

In winkels en restaurants stonden afgelopen maand kunstwerken van Weesper kunstenaars. Het winkelend publiek werd uitgedaagd op zoek te gaan naar wat hij of zij het mooist vond. Online of via een bon uit het WeesperNieuws kon vervolgens worden meegedongen naar het favoriete kunstwerk. Dat leverde ruim 200 inzendingen op, sterk verdeeld over de uiteenlopende kunstwerken. Vrijdagavond werd op Radio Weesp de winnaar getrokken: Andrea Rook. Ze was blij verrast. "Ik vond dit veruit het mooiste kunstwerk. Daarom heb ik er ook op gestemd. Het past goed in ons huis, de kleur rood komt mooi terug. Ik heb al een plekje vrijgemaakt", zei ze. De winkeliers bieden haar het kunstwerk aan. Wethouder Peter Eijking sprak zijn waardering uit voor Tussen Kunst en Kerst. De initiatiefnemers zijn tevreden over deze nieuwe actie. Een vervolg in 2015 ligt voor de hand.

WeesperNieuws Kerstpuzzel 2014

WEESP - Hier is-ie weer: de jaarlijkse woordzoeker van het WeesperNieuws. De redactie selecteerde 80 woorden cq. items die het afgelopen jaar in onze kolommen opdoken. Pak een potlood of pen en ga op zoek.

De woorden staan kriskras in het veld: zowel horizontaal en verticaal als diagonaal. Soms staan de woorden ook nog eens achterstevoren. Sommige woorden in de lijst worden eigenlijk geschreven met een ij, maar staan om technische redenen met een y vermeld. Streep de woorden door in het veld en geef op de lijst aan welke woorden al gevonden zijn. Als u uiteindelijk alle 80 woorden heeft opgespoord, blijven er 54 letters over. Die vormen achter elkaar een zin van 15 woorden. Het betreft een uitspraak van Charles Dickens. Mail de oplossing voor maandag 29 december naar marieke@weespernieuws.nl, graag onder vermelding van Kerstpuzzel 2014. Of gooi een briefje met het antwoord in de bus bij de redactie op de Fijnvandraatlaan 2a. Bij deelname graag adres en telefoonnummer vermelden.

Onder de juiste inzendingen verloten we een oud-en-nieuwpakket van Kaas & Zo vol lekkere hapjes voor een geslaagde jaarwisseling. De winnaar krijgt persoonlijk bericht. Succes en fijne feestdagen!

Wil jij in 2015 Meer Met Online? Vraag nu een gratis quickscan aan via
www.meermetonline.nl

Motor pech of transport nodig? FTW Copperhead Customs www.ftwcc.nl Bel
06-29818120

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Haardhout: ca. 1 kuub € 77,50 (Goed droog). Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff. Tel.: 0294-412978. Wij bezorgen ook aan huis.

Docent wiskunde geeft bijles 06-19057155

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, fiets, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Tramedico Logisic Services te Weesp zoekt OPROEP-
KRACHTEN (M/V). Wij zoeken oproepkrachten voor werkzaamheden in ons magazijn zoals orderpicken of het verpakken van producten en promotiematerialen.
Belangstelling? Zie
www.t-logistics.eu

Lieve Bijstandsman 62, 1.68, zoekt lieve Bijstandsvrouw om lief en leed te delen. Lft onbel. Tel.: 06-54386978.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel: 0294-418722

Te huur: Kantoorruimtes in kleinschalig verzamelgebouw. Units van 18 en 24,5 m2. Prijs vanaf € 350 excl. BTW.
COMPLICITY - Weesp - 0294 484 620 www.complicity.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?

Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

Voor baby & peuter
LANNEKE

kraamcadeaus/verzorging
speelgoed/kleding
Nieuwstraat 39 Weesp
naast het gemeentehuis