MuiderNieuws

28 juni 2017

MuiderNieuws 28 juni 2017


Tijdelijke pendelbus komt eraan

Muiden is te ver lopen, een pendelbusje is voorlopig een oplossing. Foto: Sjoerd Stoop

MUIDEN Het pendelbusje tussen het P+R-terrein langs de snelweg en het centrum van Muiden gaat er snel komen. De gemeenteraad hakt vanavond (woensdag) de knoop door.

Als de raad akkoord gaat, rijdt de bus nog deze maand voorlopig elk kwartier rijden tussen het P+R-terrein en het centrum. Er is plaats voor acht passagiers. Sinds de A1 is verlegd en het P+R-terrein is verplaatst, is de afstand tussen de bushalte en het centrum eigenlijk te ver om te lopen. Het regende klachten en als het om verantwoordelijkheid ging, wezen provincie en gemeente naar elkaar.

De pendelbus moet uitkomst bieden, maar deze oplossing is tijdelijk: tot medio september. Voor de periode daarna moet iets anders worden bedacht om Muiden voor de ov-reiziger fatsoenlijk bereikbaar te maken. Er wordt gedacht aan een buurtbus, bestuurd door vrijwilligers. Het opzetten van de organisatie vergt echter nog een half jaar tot een jaar.

Raad hakt knoop KNSF-school door

MUIDEN Als alles volgens plan verloopt wordt vanavond (woensdag) bekend of er echt een brede school komt op het KNSF-complex. De gemeenteraad hakt, na veel debat eerder, een knoop door.

Er werd de afgelopen weken veel gesproken over de komst van de school. Dat er een brede school moet komen stond vast, maar vooral de plek waar de school moet komen was lang onderwerp van debat. Er werd behalve het KNSF-complex gesproken over de plek waar nu de P.C. Hooftschool staat en de Brediusgronden, naast de sportvelden. Het KNSF-complex bleek na onderzoek de plek met de meeste pluspunten.

Leraren staken

Leraren van de Jozefschool staken op Pampus tijdens Sportdag. Foto: Guus Kroon

Leraren in het basisonderwijs zijn het zat en hebben dinsdag kort gestaakt. Minder werkdruk en meer salaris is de inzet.

5

Weerbericht

Toenemend wisselvallig, in het weekeinde ronduit koel
Woensdag is het vrij warm en vochtig met enkele buien, lokaal met onweer. Van donderdag tot en met zondag gaat een omvangrijk Atlantisch lagedrukgebied het weer bepalen. Een stevige westelijke stroming voert in het weekeinde koele en onstabiele lucht naar het Noordzeegebied. Het wordt in het weekeinde uitgesproken koel met kans op enkele buien.

Donderdag en vrijdag
Donderdag is het wisselend bewolkt. Af en toe schijnt de zon. De kans op een bui neemt af. Het kan droog blijven. Er waait een matige zuidwestenwind. De maximumtemperatuur wordt 20 à 21 graden. Vrijdag schijnt eerst af en toe de zon. In de loop van de dag neemt de bewolking verder toe met kans op regen. Bij een stevige westenwind wordt het 19 graden.

Het weekeinde
In de nacht naar zaterdag regent het enige tijd. Overdag wordt vrij veel bewolking verwacht met af en toe regen. Mogelijk klaart het soms even op. Ook zondag is het onbestendig met kans op enkele buien. Later op de dag klaart het geleidelijk op. Er waait een matige tot vrij krachtige westenwind. Het is beide dagen koel met een maximum tussen 15 en 18 graden.

Weetje

Zomerweer in juni houdt zelden lang aan. Na een warme periode krijg je door daling van de luchtdruk boven het continent een koude (noord)westenwind. Dat wordt schaapscheerderskou genoemd. Schapen werden dan geschoren omdat de kale huid dan niet aan de felle zon werd blootgesteld. Vaak gebeurt dit voor 21 juni (langste dag), soms ook daarna, zoals nu.

'De administratieve lasten kun je niet helemaal beïnvloeden'

'Leraren staken; scholen uurtje dicht

Leraren in het basisonderwijs zijn het zat. En dus besloten ze dinsdag kort te gaan staken. Minder werkdruk en meer salaris is de inzet.

Leraren van de Jozefschool hielden hun staking op Pampus tijdens Sportdag. Foto: Guus Kroon

MUIDEN / MUIDERBERG De scholen zijn dinsdag een uurtje later opengegaan omdat de leerkrachten staakten. Met deze zogenoemde 'prikactie' werd aandacht gevraagd voor de hoge werkdruk, het lage salaris en het oplopende tekort aan docenten. De meeste scholen in Gooise Meren deden mee aan de actie.

De actiedag werd georganiseerd door PO-front, een landelijke samenwerking van organisaties in het basisonderwijs. De actiedag bestond uit een staking van een uur en een manifestatie in Den Haag, waar een petitie werd aangeboden aan het demissionaire kabinet.

Het blijkt dat men op de basisscholen in Gooise Meren tegen dezelfde problemen aanloopt als landelijk. Het is voor de scholen lastig om iets aan de situatie te veranderen, hoewel ze dat wel proberen. Voorbeelden die worden gegeven zijn: het niet meer dagelijks nakijken van de schriften van de kinderen, het meelopen met de oudervierdaagse niet meer verplicht stellen voor de leerkrachten, minder toetsen afnemen en geen dagelijkse verslagen bijhouden.

'Dagelijks de schriften doornemen? Dat doen we niet'

Wat met name veel tijd kost zijn de kinderen die voorheen naar het speciaal onderwijs zouden gaan maar nu in de reguliere klas zitten, de hoge administratieve druk en de ouders die met uiteenlopende problematiek bij de leerkrachten aankloppen.

Uurtje later

Ook de basisscholen in Muiden en Muiderberg deden dinsdagochtend mee aan de landelijke staking. Volgens Remko van der Heijden, directeur van De Vinkenbaan (Muiderberg) en de PC Hooftschool (Muiden) hadden de ouders begrip voor de staking en kwamen de leerlingen gewoon een uurtje later naar school. Alle druk en de bezuinigingen raken zijn scholen extra hard, meent hij. "Het zijn twee kleine scholen en de taken blijven hetzelfde, wij moeten het alleen met minder mensen doen." Jaren geleden zijn ze zelf daarom al kritisch gaan kijken naar de werkzaamheden. "Je moet keuzes maken, je kunt niet alles doen", stelt Van der Heijden.

Vooral allerlei administratieve taken zijn goed onder de loep genomen en ook worden de schriften van de leerlingen niet meer zo vaak doorgenomen als in het verleden. Volgens de directeur kan dat ook prima. "Je moet weten waar de leerling staat en waar je naartoe gaat, daarvoor is het niet nodig om dagelijks alle schriften door te nemen." Daarnaast wordt er een keuze gemaakt in het aantal toetsen dat wordt afgenomen. Wat betreft de last aan administratieve taken is Van der Heijden heel duidelijk. "Die kun je niet helemaal beïnvloeden." Zo laat hij allerlei proefballonnetjes uit Den Haag liever aan zich voorbijgaan.

Geen wethouders-posten herverdeeld

GOOISE MEREN Er worden geen wethouderstaken herverdeeld. Dat laat het gemeentebestuur weten nadat de PvdA woensdag met een plan daartoe kwam.

De PvdA probeerde vooral wethouder Jan Franx (VVD) aan meer uren te helpen. Dat mocht aan de ene kant opvallend worden genoemd, omdat het niet vaak gebeurt dat een oppositiepartij zo opkomt voor een wethouder van een andere partij. Aan de andere kant staat vast dat Franx al veel langer kan rekenen op steun van de hele gemeenteraad. Met zijn ervaring en heldere aanpak van de meest ingewikkelde dossiers heeft Franx zich ontpopt tot een zeer gewaardeerde wethouder, zowel door de politiek als door de burgers.

Wethouder Jan Franx heeft echter een parttime aanstelling. Daar hoopte de PvdA wat aan te doen. De wethouder heeft meermaals aangegeven graag naar Gooise Meren te verhuizen, maar vanwege zijn beperkte aanstelling is dat niet rendabel. Volgens de PvdA was het gezien de omvang van zijn portefeuille en de waardering voor zijn werk niet meer dan logisch dat de wethouder meer uren zou krijgen.

Toch blijft alles zoals het is. De coalitiepartijen en de andere gemeenteraadsleden deelden de waardering voor het werk van Franx. Maar als er met wethoudersposten en uren geschoven moet worden, dan moet het gemeentebestuur dat echt zelf bepalen, zo klonk het. Een herschikking is niet aan de orde. "Het college rooit het zo", zo oordeelde wethouder Miriam van Meerten.

Deze zaterdag Summerparty op het fort

MUIDEN Het C.O.F. organiseert zaterdag 1 juli weer de Summerparty in samenwerking met muziekvereniging Crescendo, Club 't Slovie, de brandweer en Zeeverkennersgroep Pampus.

Er zijn diverse activiteiten van 13.00 tot 17.00 uur, zoals vlotten bouwen, kanoën, stormbaan, knutselen, brandweerspuiten, muziek maken, videogames en dit jaar ook lasergamen. Alles spelletjes zijn gratis. Bezoekers zijn welkom op het Fort aan de Westbatterij in Muiden aan de Westzeedijk 11.

Straks geen blauwe zone meer?

Parkeerregels hebben vooral voor Muiden grote gevolgen

Parkeren in Muiden Vesting? Gewoon het hele jaar betalen.

door Sjoerd Stoop

MUIDEN Als de gemeenteraad vanavond (woensdag) akkoord gaat met de aanpassing van de parkeerregels dan gaat dat voor Muiden forse gevolgen hebben. Doordat straks voor de hele gemeente dezelfde regels gaan gelden, wordt het onmogelijk om in de woonwijken nog met een parkeerschijf te parkeren.

De gemeente heeft bepaald dat het systeem met parkeervergunningen en parkeerschijven door elkaar niet meer kan. Dat komt vooral doordat het volgens het gemeentebestuur te druk wordt met wildparkeerders en andere mensen die langer parkeren zonder vergunning door hun parkeerschijf steeds te verzetten.

Hele jaar betalen voor parkeren Muiden-Vesting

Met een amendement proberen PvdA, Fractie-Vlaanderen en Fractie-Kruijt de blauwe zones toch te behouden. De partijen stellen dat zowel bewoners als ondernemers momenteel erg tevreden zijn over het systeem. Het nieuwe systeem zou de situatie alleen maar verslechteren, zo menen ze. Het behouden van zowel parkeervergunningen als een blauwe schijf is volgens het nieuwe parkeersysteem eigenlijk niet mogelijk. Genoemde partijen proberen dat dus wel te bewerkstelligen. "Een derde smaak moet mogelijk zijn", zo menen ze.

Betaald parkeren

Er wordt ook nog gesproken over betaald parkeren in Muiden-Vesting. Dat moet straks gewoon nog het hele jaar en gaat € 2,40 per uur kosten. Volgens het gemeentebestuur moet dat ook wel om de toestroom van bezoekers naar Muiden te reguleren.

Met een amendement proberen PvdA, GOP, Fractie-Vlaanderen en Fractie-Kruijt dat nog aan te passen. Volgens de raadsleden kan het betaald parkeren alleen voor de zomer gelden, daarna zou parkeren gratis moeten worden. Betaald parkeren zou in de wintermaanden helemaal niet nodig zijn, zo stellen ze.

De partijen hopen tegemoet te komen aan een grote groep Muider ondernemers die het betaald parkeren, en dan vooral het hoge tarief, als een doorn in het oog zien.

Openstelling Nuonweg stap dichterbij

MUIDEN De openstelling van de Overdiemerweg achter de Maxis, beter bekend als de Nuonweg, is een stap dichterbij. De gemeente Diemen heeft laten weten haar medewerking te willen verlenen aan het heropenen van de weg.

Er wordt al veel langer gesproken over het heropenen van de weg tussen Amsterdam, Diemen en Muiden. De weg sloot enkele jaren geleden nadat de oostelijke ontsluiting van IJburg werd opgeleverd. Diemen wilde de weg graag dicht hebben omdat men sluipverkeer vreesde.

Sein op groen

Diemen laat nu wel weten graag mee te werken aan het heropenen van de weg, hoewel de gemeenteraad daar nog wel akkoord voor moet geven. Toch lijken alle seinen daarmee meteen op groen te gaan. De gemeenten Amsterdam en Gooise Meren hebben allebei ook al aangegeven mee te werken aan het plan om de weg weer open te stellen. Het zou overigens nog wel twee jaar kunnen duren voor het zover is.

Na zomer meer bekend over school-zwemmen

GOOISE MEREN Er wordt na de zomer meer bekend over wat de gemeente gaat doen aan het schoolzwemmen. Dat stelt wethouder Gerben Struik na vragen van de PvdA.

Alleen enkele Bussumse scholen doen momenteel nog aan schoolzwemmen, de andere kernen stopten er al enkele jaren geleden mee. Er wordt nu met alle scholen gesproken over het schoolzwemmen. Na de zomer komt er een plan voor alle scholen in de gemeente.

De PvdA meent dat er een onderzoek moet komen naar de behoefte aan schoolzwemmen. Dat onderzoek moet helder maken of de gemeente het schoolzwemmen weer moet steunen. De PvdA hecht veel waarde aan het schoolzwemmen.

Of het onderzoek naar het schoolzwemmen er ook echt komt, valt echter nog te betwijfelen. Het PvdA-plan kan tot op heden amper op steun rekenen.

Een lesje laserzeilen van Rutger van Schaardenburg

MUIDERBERG Een klein groepje fanatieke zeilers had zich afgelopen donderdag verzameld in Muiderberg voor een lesje van Olympisch laserzeiler Rutger van Schaardenburg. Rugter deed drie keer aan de Olympische Spelen mee en had behoorlijk wat tips voor de watersporters, zowel op het water als op de wal. Het onweer gooide even roet in het eten, maar later konden ze toch weer het water op.

'Solarcoaster' vervolgt in nieuw pand

Experience Center Solarclarity feestelijk geopend

Irmelin Waalkens en Peter Desmet vieren het officiële moment, dat wordt verricht door Jan Vos en Liesbeth van Tongeren.

door André Verheul

WEESP Na een middag vol feestelijkheden, toespraken, een duurzaamheidsquiz en champagne opende Solarclarity vrijdag het nieuwe pand aan de Hogeweijselaan. "We noemen het geen rollercoaster, maar solarcoaster", zo typeerde Peter Desmet de onstuitbare groei van zijn internationale groothandel in zonnepanelen.

Een vraag tijdens de duurzaamheidsquiz: hoeveel zonnepanelen verkocht Solarclarity sinds de eerste vestiging op het bedrijventerrein in 2009? Antwoord: 788.000. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren en voormalig PvdA-Kamerlid Jan Vos verrichtten de opening door een stekker te verbinden. De vele genodigden hieven het glas in het Energiemanagement Experience Center, zoals het voorportaal van het ruim 4000 m2 grote bedrijfspand heet. Hier is plaats voor de nieuwste pv-systemen, warmtepompen en innovatieve energiemanagementsystemen. Solarclarity richt zich nu ook op producten die de energie opslaan: batterijsystemen. Verder beschikt het bedrijf over een enorme distributieruimte (3000 m2) en op de eerste etage over fraaie kantoren en andere werkplekken. Op het dak liggen uiteraard heel veel zonnepanelen: driehonderd in totaal. Online is er sinds begin dit jaar een nieuw klantenportaal. Solarclarity was gevestigd aan de Flevolaan, maar groeide daar volledig uit zijn jasje en raakte verdeeld over meerdere panden. Het bedrijf werd in 2008 gestart door Peter Desmet en zijn partner Irmelin Waalkens. Desmet wist zich nog te herinneren dat ze toen voor keuzes stonden als: zullen we één pallet bestellen of twee. Inmiddels is de markt van zonnepanelen en andere duurzame energie big business. En niet alleen voor Solarclarity. Ook voor bedrijven en particulieren zit er steeds meer voordeel aan. "Het einde van de duurzaamheidsrevolutie is nog lang niet in zicht", zei Van Tongeren. De solarcoaster gaat door.

Meer controleurs nodig om regels te handhaven

Weesp heeft meer 'bijzondere opsporingsambtenaren' nodig om alle regels te kunnen handhaven.

door André Verheul

WEESP Parkeren op de stoep, overlast veroorzaken, een schuurtje bouwen waar dat niet mag: als we ergens geen moeite mee lijken te hebben dan is het wel het overtreden van regels. Problematisch is het dat de gemeente Weesp structureel mensen tekort komt om alle regels te handhaven. De burgemeester doet nu een poging de zaak op orde te krijgen.

Wie in Weesp een regel overtreedt, komt er best vaak zonder problemen mee weg. En dat kan natuurlijk niet, vindt Bas Jan van Bochove, waarnemend burgemeester van Weesp. Ten eerste zijn de regels er om nageleefd te worden. Daarnaast spelen zaken als rechtszekerheid en gelijke behandeling een rol: wat de één niet mag, mag de ander ook niet. "Een goede handhaving is ook van belang om de geloofwaardigheid, betrouwbaarheid en integriteit van gemeente en bestuurders te bevorderen. Met handhaving willen we verdere normvervaging tegengaan en voorkomen dat er civiele claims komen van burgers wegens inadequate handhaving en onverzekerbare risico's", aldus de burgemeester in een voorstel aan de gemeenteraad. Weesp huurt nu één parkeercontroleur in. Die mag zich alleen richten op de parkeermeters. Daarom wil Van Bochove die parkeercontroleur vervangen door een boa, een 'bijzondere opsporingsambtenaar'. Een boa mag ook optreden tegen andere overtredingen, dus die kun je ook op andere terreinen inzetten. De burgemeester wil de boa-capaciteit uitbreiden van 1 naar 1,8 fte.

Meer controleren op parkeermeters verdient zichzelf terug

Waslijst aan controles

Dat lijkt nog weinig, gezien de waslijst aan taak- en aandachtsvelden waar de handhaving het pakkie-an van de gemeente is. Naast parkeren gaat het over klein overlast, openbare orde (hangjongeren en alcoholisten), bouwen en monumenten, opkoopregisters (tegen heling), de Flora- en Faunawet, de Drank- en Horecawet, vuurwerkcontroles en een toenemend toezicht op evenementen. Toch is 1,8 fte voldoende om de problemen die de gemeente nu heeft met het handhaven van de regels het hoofd bieden, zo staat in het voorstel dat op 5 juli in de raadscommissie wordt besproken. Er kan dan voortaan 's avonds met twee man tegelijk worden gecontroleerd. Nu gebeurt dat vaak niet omdat het niet veilig is voor de controleur. Toename van controle betekent volgens de gemeente een meeropbrengst aan parkeergelden van liefst 30.000 euro per jaar, omdat minder mensen het aandurven de parkeermeter te negeren. De extra boa verdient zichzelf daarmee voor het grootste gedeelte terug.

Britt Metten en Jasmijn Hendriks winnen Weesp Got Talent 2017

Intieme start met Trijntje, daarna uitpakken met Beyonce's 'Survivor'

Jasmijn Hendriks en Britt Metten gaan de prijs investeren in hun muziekcarrière. Foto: Theaterpand Weesp

door Marieke van Veen

WEESP Britt Metten (19) uit Weesp en Jasmijn Hendriks (17) uit Soest hebben samen Weesp Got Talent 2017 gewonnen. Hun prijs (500 euro) investeren ze in hun muziekcarrière.

De meiden kennen elkaar van school, ze zitten allebei op de muziekacademie in Amsterdam. Britt: "We werden op een keer bij elkaar gezet in een projectgroepje. Het klikte meteen, zowel persoonlijk als muzikaal. Daarom heb ik haar voorgesteld om ook wat dingen samen te gaan doen. Ik heb een paar jaar geleden ook al meegedaan aan Weesp Got Talent. Toen ik Jasmijn daarover vertelde, was ze meteen enthousiast."

'Sublieme samenzang, gewaagde act en betoverende stemmen'

Slim aanpakken

Over wat ze dan zouden moeten zingen, daar waren ze niet zo een-twee-drie uit. "Ik ben nu over naar het laatste jaar en Jasmijn zit pas een jaar op school. Hierdoor krijgen we heel andere lessen aangeboden. Toen we kennismaakten was zij net heel erg met blues bezig, terwijl ik in de rock-fase zat. We moesten het dus slim aanpakken en goed bedenken wat onze sterke kanten zijn en dat zien te combineren."
Dat is ze gelukt, hun finaleplek verdienden ze met hun vertolking van 'Daydreamer' van Adele. Voor de finale besloten ze echt all the way te gaan. Met een set van vier totaal verschillende nummers lieten Britt en Jasmijn zien wat ze in huis hebbeen. Ze begonnen met het ingetogen 'Ken je mij' van Trijntje Oosterhuis. Daarna volgde 'This Town', het nummer waarmee de Ierse zanger Niall Horan vorig jaar doorbrak. Vervolgens gingen ze van countrysong 'Jolene' van Dolly Parton naar het sterke 'Survivor' van Beyoncé / Destiny's Child. "Sublieme samenzang, gewaagde act en betoverende stemmen", zo oordeelde de jury. Van juryvoorzitter Frank van Workum van Ziggo Dome kregen de meiden een cheque van 500 euro uitgereikt. Dat geld gaan ze investeren in hun muziek. "Jasmijn is aan het sparen voor een nieuwe gitaar en ik wil al langer een vocaleffectapparaat kopen. Daarmee kun je je stem verschillende effecten meegeven. Je kunt bijvoorbeeld je eigen stem transformeren naar een achtergrondkoor, heel gaaf. Ik heb sinds maandag vakantie, dus dan kan ik er de hele zomer mee oefenen."

The 4 Directions op Haltpop

De publieksprijs van het WeesperNieuws.nl is gewonnen door The 4 Directions. Deze band met vier jongens in de leeftijd van 9 en 10 jaar bracht een aantal nummers ten gehore. Bij de prijsuitreiking wachtte hen een speciale verrassing. Juryvoorzitter Frank van Workum maakte bekend dat de Weesper band het evenement Haltpop mag openen op zondag 23 juli. Wie The 4 Directions die dag in actie wil zien, kan hiervoor kaartjes kopen via haltpop.nl.

10 jaar Kindertriatlon: de pioniers blikken terug

De kleine Eyja op de fiets, nog steeds zijn favorietde onderdeel.

door Marieke van Veen

WEESP Koen Beenken organiseerde in 2008 een kindertriatlon voor de buurt. Inmiddels is de kindervariant net zo populair als de WeesperNieuws Triatlon. Zondag 27 augustus is de tiende editie. WeesperNieuws laat de zeven deelnemers van het eerste uur aan het woord.

Eyja Molkenboer (14)

Eyja nu: te oud voor de Kindertriatlon, te jong voor de grote triatlon.

'Omdat ik niet doorrende, ging mijn oma naast me rennen'

Waarom deed je destijds mee?
"Organisator Koen Beenken is mijn oom. Het leek mij leuk om mee te doen, samen met mijn neven Pim en Pieter en andere kinderen uit de Wilhelminastraat."

Wat kun je je ervan herinneren?
"De eerste keer heb ik niet gezwommen. Het was voor het plezier, niet voor de tijd. Dus mocht ik dat zwemmen in die vieze Vest overslaan. Tijdens het hardlopen had ik ook meer oog voor alles langs de kant. Mijn oma wilde dat ik doorrende en is toen met me mee gaan rennen. Echt een speciale ervaring."

Zwemmen, fietsen of lopen?
"Duidelijk het fietsen. Daar was ik het beste in. Ik ging toen ook al op fietsvakantie met mijn moeder, naar Terschelling bijvoorbeeld."

Hoe vaak heb je meegedaan?
"Ik heb vijf keer achter elkaar meegedaan, met een beste klassering als 4e toen ik 9 was."

En de WeesperNieuws Triatlon?
"Ik ben nog te jong. Maar ik wil daar wel naartoe werken. Het echte mannenwerk!"

Is sporten belangrijk voor je?
"Heel erg. Ik sport vier keer per week. Waterpolo en wedstrijdzwemmen, de 200 of 400 meter. Daar scoor ik ook het beste mee. Raar hè, vroeger vond ik zwemmen helemaal niet leuk en nu is het mijn sportieve uitlaatklep."

In 2008 was je nog een ukkie. En nu?
"Zit ik in de 2e klas havo/vwo op de Openbare Scholengemeenschap Bijlmer. In mijn vrije tijd doe ik als gezegd veel aan sport. Ook veel fietsen, snel, op het randje. Net niet té gevaarlijk."

Nog tips voor de deelnemers van 2017?
"Je moet oefenen op de wissels. Vanuit het water de fiets op, en het afgeven van de fiets voor het hardlopen. Goede kleding en goede schoenen dragen is ook belangrijk. Maar bovenal, je moet er plezier aan beleven."

Ben je erbij op 27 augustus?
"Ik ben er de afgelopen negen keer bij geweest. Eerst als deelnemer, later als vrijwilliger, want bij zo'n groot evenement heb je veel handen nodig. Jammer genoeg zit ik dit jaar in Londen."

Van de mooiste kant

Foto: André Verheul

WEESP De derde editie van Weesp Gastvrij bracht zaterdag veel mensen op de been. Ze zagen Weesp van z'n mooiste kant.

"Het was leuk, druk en voor ons allemaal een succes", zegt Gijs Numan van de organisatie. "Toen het 's morgens regende, schrokken we wel even. Na half elf bleef het droog en hebben we echt een superdag gehad. Het begon natuurlijk geweldig met het wereldrecord. Daarna bleef het druk en hebben de bezoekers zich vermaakt. We hebben echt heel veel leuke reacties gehad." Het evenement, waarbij winkels, restaurants en culturele instellingen laten zien wat ze in huis hebben, keert volgend jaar terug. "Zaterdag is opnieuw gebleken dat de inwoners van Weesp, maar zeker ook van omliggende plaatsen, er warm voor lopen."

Foto: André Verheul
Foto: André Verheul
Foto: André Verheul
Foto: André Verheul
Foto: André Verheul
Foto: André Verheul

Ideaal loopweer bij 36e Vechtloop

Het evenement trekt weer honderden deelnemers

Zij aan zij op weg naar de eindstreep bij Manege Blijenberg. Foto's: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP Wie niet meedeed zal ongetwijfeld teleurgesteld zijn geweest over het weer van zondag, maar voor de deelnemers van de Vechtloop waren de omstandigheden ideaal. Het miezerde zo nu en dan en dat betekent dat er veel zuurstof in de lucht zit. En dat het minder warm was dan eerder die week was ook mooi meegenomen.

Het evenement trok dan ook weer honderden deelnemers. De Vechtloop begon met de Mini Kids Run op het hockeyveld van MHCW. Daarna waren er verschillende startmomenten voor de 2,5, 5 en 10 kilometer. De langste afstand voerde deels ook door het centrum en trok langs de route veel bekijks. Ook bij de finish bij Manege Bleijenberg aan de 's-Gravelandseweg was veel publiek. Alle deelnemers werden met applaus onthaald.

Door de Middenstraat, met huisarts Marieke Verhaar voorop.
De deelnemers van de 10 kilometer rennen het centrum in.

Als het miezert zit er lekker veel zuurstof in de lucht

Uitslagen

2,5 kilometer
1. Maxwell Bayer 00:09:20
2. Luca Dooper 00:09:41
3. Rosalie Schouten 00:09:56

5 kilometer
1. Javier Barrero Gomez 00:18:51
2. Alex van Buttingha Wichers 00:19:22
3. Job Linssen 00:20:18

10 kilometer
1. Willem den Uyl 00:35:59
2. Jan van den Bossche 00:36:31
3. Mike Jansen 00:36:37

De volledige uitslag is te vinden op vechtloop.nl.

Op weg naar Jong Ajax (2)

Mees verzorgt een voetbalclinic in Suriname. Foto: Stefano van Delden

WEESP Mees de Wit bereidt zich voor op zijn rol in Jong Ajax. Zijn coach Stefano van Delden houdt ons op de hoogte.

"Mees heeft een droomvakantie achter de rug, vol afwisseling. Van uitrusten en per quad de natuur van Suriname verkennen tot een kookworkshop (pom!) en mooie citytour door Paramaribo. Daarnaast heeft Mees zich maatschappelijk ingezet door een meidenvoetbalproject te ondersteunen met materialen en workshops. De deelnemers vonden dat geweldig en ook de media vonden het een leuke actie. Het Jeugdjournaal in Suriname maakte een tien minuten durend item, dat al meer dan 10.000 keer bekeken is. We hebben dan ook besloten om de actie te continueren, onder meer door gebruikte voetbalschoenen in te zamelen. Mees gaat kijken of er bij FC Weesp, de club waar het voor hem allemaal begon, een container kan komen voor afgedankte voetbalschoenen. Herman Winter van de Surinaamse voetbalvereniging Transvaal (het Ajax van Suriname) zorgt er dan vervolgens voor dat de schoenen terechtkomen bij jongeren die ze echt nodig hebben. Mees heeft zelf ook gebruikte voetbalschoenen uitgedeeld en het raakte hem dat deze jongeren zo oprecht blij zijn met de gedoneerde spullen. Het gaf hem echt een goed gevoel. Zijn tijd in Suriname heeft Mees als mens veranderd. Hij heeft met eigen ogen kunnen zien wat armoede is, maar ook dat je ondanks die armoede gelukkig kunt zijn. Het is gek dat je aan de andere kant van de wereld gewoon Nederlands kunt praten en het links rijden vond Mees ook wel even wennen. Het heerlijke eten, het warme weer: het was een prachtige vakantie. Mees is helemaal ready voor zijn debuut in Jong Ajax. Hij gaat zich daar een week eerder melden om alvast een voorsprong te nemen in de voorbereiding op de start van het nieuwe seizoen."

'Blind' genieten van hardlopen door Weesp, dankzij een buddy

Ondanks visuele beperking toch meedoen aan de Vechtloop

Jeroen van der Linden uit Weesp is visueel gehandicapt. Toch deed hij zondag mee aan de Vechtloop, dankzij een buddy van Running Blind.

Machteld Cossee en haar buddy Merijn Simons beginnen aan het rondje centrum. Foto's: Marieke van Veen

WEESP De bochten en de klinkers in het centrum liepen voor Jeroen van der Linden (42) wat lastig, maar hij heeft vooral genoten. "Super dat de organisatie van de Vechtloop heeft geregeld dat we mee konden doen."

"Running Blind mocht steeds een minuut eerder weg dan de anderen. Dat was heel prettig. Als je niet goed kunt zien, is het niet fijn om in de massa te starten."

De Weesper blikt terug: "In het centrum moest ik mijn buddy Maarten Sluyters echt vasthouden. Ik heb namelijk naast een visuele beperking ook een evenwichtsstoornis. Dan loop je zowat been aan been en dat is lastig. Het publiek maakte het leuk, maar de lange, brede en vlakke 's-Gravelandseweg was voor mij veel fijner. Daar was een lintje genoeg en ben je veel vrijer."

Jeroen van der Linden (links) met buddy Maarten Sluyters.

'Hardlopen? Maar hoe dan? Want ik zag toch bijna niks?'

Van der Linden verloor op zijn 16e een groot deel van zijn gezichtsvermogen. Zijn oogzenuwen raakten beschadigd door een hersentumor en zijn zicht is hierdoor minder dan vijf procent. De Weesper is nooit bij de pakken neer gaan zitten. Sport is belangrijk in zijn leven. Hij is gediplomeerd sportmasseur en loopt in zijn vrije tijd drie tot vier keer per week hard: "Ik ben zeven jaar geleden besmet door een collega die hardlooptraining ging geven. Ik vertelde hem dat ik mee wilde doen; hij dacht eerst dat ik het niet serieus meende. Maar hoe dan? Want ik zag toch bijna niks? Toch heb ik me opgegeven. Ik was meteen verkocht."

De Weesper is wekelijks te vinden bij Running Blind op Spark United in Amsterdam. Daarnaast loopt hij meerdere keren per week met een buddy of zelfstandig circa tien kilometer langs het Amsterdam-Rijnkanaal. "Ik zie nog net goed genoeg om dat - als het zo uitkomt - zelfstandig te kunnen doen. Daar ben ik heel blij mee. En omdat ik geen oogziekte heb, zal mijn zicht waarschijnlijk niet verder achteruitgaan. Deze mate van zelfstandigheid kan ik dus blijven houden, daar mag ik mijn handen voor dichtknijpen."

Het volgende doel: de Marathon van Amsterdam

Ook de andere deelnemers van Running Blind kijken volgens Van der Linden met een uitermate positief gevoel terug op de Vechtloop. "We hebben meegedaan met vijf koppels: drie liepen de vijf kilometer, twee de tien. Voor een van de deelneemsters was het haar eerste grote evenement. Ze is doof en slechtziend, erg spannend dus, maar ook zij heeft de eindstreep gehaald!" Na afloop is de groep bij Jeroen thuis gaan barbecueën: "Echt een topdag!"
Van der Linden gaat zich nu focussen op zijn deelname aan de Marathon van Amsterdam in oktober.