MuiderNieuws

6 december 2017

MuiderNieuws 6 december 2017


Overbodig vastgoed moet weg

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN Er moet vanaf volgend jaar een hele reeks 'overbodige' gemeentelijke gebouwen verkocht worden. Dat stelt wethouder Jan Franx. De gemeenteraad moet gaan bepalen welke gebouwen behouden worden en waar straks een tekoopbord op prijkt.

De gemeente Gooise Meren heeft momenteel 153 gebouwen op haar naam staan met een totale taxatiewaarde van 90 miljoen euro. Lang niet alle gebouwen heeft de gemeente echt nodig en worden dan ook verkocht. Afgelopen week werd de verkoop van het eerste pand al afgerond: het regiokantoor aan de Brinklaan wisselde voor 9 miljoen euro van eigenaar.

Er volgen er meer. "We hebben per pand bekeken wat we er als gemeente mee doen. Het gemeentehuis en scholen bijvoorbeeld, zullen we nooit verkopen. Maar we hebben ook panden waarvan het bezit onwenselijk is. Deze moeten gefaseerd worden verkocht", aldus Franx.

Met de verkoop van de panden kan de gemeente volgens Franx enkele tonnen per jaar besparen. Dat zegt hij deze week in het eerste eindejaarsgesprek met de leden van het gemeentebestuur in deze krant. Franx trapt deze interviewreeks af.

8/9

Gewoon Gooise Meren stopt na verkiezingen

GOOISE MEREN Gewoon Gooise Meren doet volgend jaar maart niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. De partij maakt de huidige raadsperiode wel af.

De partij onvoldoende toekomstperspectief. "Wij hebben ons de vraag gesteld wat ervoor nodig is om als lokale partij invloed te hebben in de gemeenteraad. Naast goede mensen met passie en energie moet je ook uitzicht hebben om met voldoende raadsleden terug te keren in de raad. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat de kans op dat laatste niet zo groot is", zo laat het weten.

Gewoon Gooise Meren is de partij van raadsleden René Sweijen en Han van Wees.

Jaar na inbraak opgepakt

WEESP Een 17-jarige inwoner van Muiden is een jaar na een inbraak aan het Buitenveer in Weesp opgepakt op verdenking van het plegen van dat vergrijp.

De jongen liep tegen de lamp na een recente DNA-match.

Hij is vorige week aangehouden en na verhoor heengezonden. Hij zal zich later moeten verantwoorden voor de rechter.

Sinterklaas vierde zijn verjaardag met leerlingen van De Vinkenbaan

Foto: GooiTV

MUIDERBERG Sinterklaas kwam dinsdag speciaal naar De Vinkenbaan om zijn verjaardag te vieren. Voordat hij de school in ging, werd hij keihard toegezongen door zijn Piet die op het dak stond en de leerlingen. "Wat een warm welkom", aldus de sint. Daarna werd het feest voortgezet in de gymzaal met natuurlijk pepernoten en cadeautjes.

Floor Forrer

De 19-jarige verpleegkundige in spe gaat als vrijwilliger aan de slag om vluchtelingen in Europa te helpen.

3

Floor Forrer (19) gaat als vrijwilliger aan de slag om vluchtelingen te helpen

Vepleegkundige in spe zet zich in voor vluchtelingen in Europa

Floor Forrer gaat over een week als vrijwilliger naar Duinkerken en deed een oproep voor hulpgoederen.

Floor deed al eerder ervaring op met het helpen in vluchtelingenkampen.

MUIDEN "Tenten, rollen biscuits, flesjes water, dekens, zeildoek, suiker en thee", de 19-jarige Floor Forrer somt zonder enige aarzeling op wat de vluchtelingen in Duinkerken allemaal nodig hebben. Afgelopen week plaatste ze een oproep op Facebook en kreeg flink wat gehoor. Maar genoeg om de gemiddeld 350 vluchtelingen die zich daar in de bossen bevinden te helpen, is het nog niet.

'Het gaat mij om het helpen van andere mensen'

Floor volgt een opleiding voor verpleegkundige en het is niet de eerste keer dat ze naar het buitenland vertrekt om vluchtelingen te helpen. Vorig jaar was ze al in Griekenland en in Calais in Frankrijk. Ze kan ook dit keer maar kort blijven, want ze moet wel gewoon naar school en stage lopen. De veertiende vertrekt ze met een clubje andere mensen richting Duinkerken. Ze doet dat onder de vlag van de Live for Lives Foundation, die zich vooral richt op het vergroten van de leefbaarheid in vluchtelingenkampen in Europa. "De mensen slapen daar in bossen", vertelt Floor. "Kinderen, mannen en vrouwen. De politie komt een keer in de zoveel tijd en haalt dan de hele boel overhoop en brengt de meesten van hen naar de Spaanse grens." Maar ze komen al snel terug in de hoop de overtocht naar Engeland te kunnen maken, naar hun familie. Iets waar de Foundation zich volgens Floor helemaal buiten houdt. "Wij zorgen ervoor dat die mensen te eten en te drinken hebben en dat ze niet buiten hoeven te slapen." Ze vertelt verder dat er slechts één waterkraan is met koud water voor al die mensen. Vandaar ook de flesjes water.
Floor is 19 jaar en een van de jongste vrijwilligers. Officieel ligt de leeftijdsgrens op 20 jaar, maar ze schreef een uitstekende motivatiebrief. "Veel van mijn leeftijdsgenootjes zijn bezig met hun carrière of het kopen van een huis en dat vind ik ook oké. Maar ik doe dit." Waar die drive precies vandaan komt weet ze niet, maar de ervaring die ze als elfjarige in Australië had speelt zeker een rol. Als elfjarige heeft Floor een jaar met haar ouders in Australië gewoond en ze zat daar op een vluchtelingenschool met veel kindsoldaten. "Daar was een rainbowproject om die kinderen, door middel van toneelspel, van hun trauma af te helpen."
"Het gaat mij om het helpen van andere mensen. In Nederland loop ik bijvoorbeeld stage in de thuiszorg en ik wil na mijn studie ook graag werken in derdewereldlanden." Over een half jaar is ze klaar met haar opleiding en wil ze graag een half jaar klinische ervaring opdoen, zodat ze eigenlijk overal waar hulp nodig is aan de slag kan.
Wie Floor en de vluchtelingen wil helpen kan contact met haar opnemen via 06-49651616.

Hier zien we Floor omringd door dankbare kinderen.

Hilversumse wethouder kraakt betoog Gooise Meren over zeggenschap Crailo

Dé kans om tekort aan woningen middensegment op te lossen

Wel meer zeggenschap willen over Crailo, maar niet meer willen betalen.
Die vlieger gaat volgens de Hilversumse wethouder Jaeger niet op.

Alle raadsleden van de drie gemeenten bespraken maandag in Hilversum het dossier Crailo. Foto: Bastiaan Miché

GOOISE MEREN Best een mooi gezicht in de raadzaal van het Hilversumse raadhuis maandagavond. Gebroederlijk zitten de vertegenwoordigers van de gemeenteraden van Hilversum, Gooise Meren en Laren naast elkaar bij de gezamenlijke discussie over de aankoop van Crailo. Maar zo mooi als het plaatje oogt, zo groot blijkt het wantrouwen van met name Gooise Meren richting Hilversum.

De drie gemeenteraden zijn bijeen om eerder ingediende moties en amendementen met elkaar te delen en aan te horen wat de stuurgroep - met daarin de verantwoordelijk wethouders - daarvan vindt. Over twee weken, op woensdag 18 december, praten de gemeenteraden ieder apart over dit onderwerp. Dan wordt duidelijk of de aankoop van het nu nog provinciale grondgebied, kosten 33,2 miljoen euro, doorgaat. Het terrein moet ruimte bieden aan 400 tot 600 woningen, vijf hectaren aan bedrijventerrein en groen.
Over die aankoop zijn de gemeenteraden best enthousiast, blijkt maandag, al wordt er nu ook al gesproken over uittreding en de 'huwelijkse voorwaarden' die daarbij horen. Maar het gebied biedt wel dé kans om het tekort aan woningen - met name in het middensegment - in deze regio enigszins op te lossen. De vraag is echter onder welke voorwaarden. Uit Gooise Meren komen de meeste zorgen. Met name de raadsleden Hugo Bellaart van de VVD en Freek Vos van GroenLinks zijn kritisch. Zo zijn volgens hen te veel zaken al vastgelegd en zou Hilversum te veel zeggenschap hebben.

Bij de aankoop van de grond is namelijk afgesproken dat Hilversum 55 procent betaalt, Gooise Meren 35 en Laren 10 procent: gelijk aan het aantal inwoners per gemeente. Eerder vreesde de gemeenteraad van Gooise Meren al dat deze percentages ook gelden voor de zeggenschap per gemeente over het gebied. Dat betekent dat theoretisch gezien Hilversum alle plannen van Gooise Meren en Laren samen zou kunnen tegenhouden en het nieuwe distributiecentrum van Hunkemöller - nu gelegen in een drukke woonwijk in Hilversum - zo zou kunnen verplaatsen naar Crailo-Noord tegen Bussum-Zuid aan. En dus wil Gooise Meren meer zeggenschap, voor de inwoners van Bussum zijn de gevolgen straks het grootst, is de gedachte.
De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger stelt dat de eerdergenoemde verdeling er is vanuit de solidariteitsgedachte. Als het gaat om inhoud is het juist belangrijk dat alle drie de gemeenten het ergens wel of niet over eens zijn, aldus de wethouder. Hij kraakt bovendien het betoog van Gooise Meren en concludeert dat die gemeente dus wel meer zeggenschap wil, maar niet meer wil betalen dan die 35 procent. "U kunt niet zeggen: wij liggen ertegenaan en de Hilversummers zijn met meer, dus zij betalen."

Een waar getouwtrek waar wel en niet de bedrijven moeten komen

"Gaan we uit van een vertrouwensmodel of een wantrouwensmodel", is de reactie van fractievoorzitter Peter Calis van Larens Behoud op deze discussie. De raadsleden van Laren zitten pal tussen die van Hilversum en Gooise Meren en excelleren in zwijgen. Alsof ze denken dat ze gezien die percentageverdeling van 55 - 35 - 10 maar een fractie van de totale spreektijd hebben. Toch heeft diezelfde Calis al vrij snel tijdens de discussie de opmerking van de avond wanneer hij aangeeft met verbazing het tafereel te aanschouwen. Vooral tussen Hilversum en Gooise Meren vindt er een waar getouwtrek plaats waar wel en niet de bedrijven moeten komen. De wethouders geven aan dat dit niet zo veel uitmaakt, zolang de verhouding maar intact blijft. Immers, wanneer er bedrijven komen waar nu woningen gepland staan, moeten die woningen wel elders worden gebouwd. Anders zijn er nadelige gevolgen voor de grondexploitatie. Ook over de BV Crailo zijn er zorgen. Veel raadsleden zien liever een gemeenschappelijke regeling ontstaan. Hiermee voorkomen ze buitenspel te komen staan. Ook ziet men een BV als financieel risicovol. Ook daar is nog niet het laatste over gezegd. Wel is er steun voor een onderzoek naar een Park+Bike voor automobilisten die naar bijvoorbeeld het Mediapark moeten. Na afloop overheerst toch een wantrouwensmodel, al is de conclusie van discussieleider Paul van Ruitenbeek een terechte: het is van belang om voor de achttiende december snel de koppen bij elkaar te steken.

'Gooise Meren kan de komende jaren gaan floreren'

Een krappe twee jaar heeft Jan Franx erop zitten als wethouder van de gemeente Gooise Meren. Gekomen als de 'grote onbekende', maar al snel naam gemaakt door zijn nuchtere en no-nonsenseaanpak van de meest uiteenlopende zaken. En dat wekt vertrouwen. Maar nu komen de verkiezingen eraan. Blijft Jan Franx straks nog wel wethouder van Gooise Meren? En hoe kijkt hij terug op het afgelopen jaar?

Wethouder Jan Franx neemt plaats in de gloednieuwe raadzaal van Gooise Meren. Foto: Bob Awick

U was zo'n beetje de enige wethouder waar het afgelopen jaar amper kritiek op was. Loopt alles zo op rolletjes?
"Volgens mij gaat het niet slecht. Maar kritiek is er altijd wel. En ik zie kritiek ook als gratis advies, daar leer ik ook van. Dus kom maar op. Ik heb nu alle fractievoorzitters van de gemeenteraad ook uitgenodigd voor een gesprek. We gaan het hebben over wat er volgens hen goed gaat en wat er beter kan, en of ze verbeterpunten voor me hebben. Natuurlijk hoop ik dat ze zeggen dat ze mijn inzet waarderen, maar ik hoop dat er zeker wat kritische noten gekraakt worden. Maar samengevat gaat het volgens mij best goed. Ik heb twee jaar geleden gezegd dat ik als wethouder niet kom om op de winkel te passen. Ik wil ook echt wat doen. We hebben nu de begroting op orde, de basis om als Gooise Meren de komende jaren echt te floreren."

Hoe denkt u dat bewoners over u denken?
"Ik ben de wethouder die na een mailtje meteen contact opneemt en even terugmailt of -belt. Dan hoor ik van mensen: 'belt u nu al? We hadden gehoord dat u heel direct was, maar dit is wel heel erg snel.' En dat wordt gewaardeerd."

Even een paar zaken uit uw portefeuille. Eerst eens de financiën. Hoeveel werk heeft u daaraan gehad?
"Het was heel veel werk. Daar hebben we met veel mensen hard aan gewerkt. We hebben een solide begroting en hebben ook meevallers gehad. Dat levert geld op. Dus elke wethouder kan nu ook zijn ambitie uitspreken voor de komende jaren en daarvoor geld aan de gemeenteraad vragen. Maar daar gaan we niet roekeloos mee om. We moeten gaan werken aan goede beheersplannen en goede investeringsplannen en ga zo maar door. Dat moeten we gefaseerd doorvoeren. En ondertussen moeten we er scherp op blijven dat de begroting ook de komende jaren op orde blijft, de structuur moet goed zijn."

'Het hele proces voorafgaand aan Paviljoen Heidezicht verdient geen schoonheidsprijs'

Over geld gesproken. U bent het afgelopen jaar druk geweest met het vastgoed van de gemeente en wat er verkocht kan worden?
"De gemeente heeft heel veel vastgoed. We hebben per gebouw gekeken welke panden we moeten houden, zoals scholen. Maar ook wat we kunnen verkopen. En dat is nogal wat. Daar kunnen we heel veel geld mee besparen. Zo hebben we afgelopen week het regiokantoor verkocht. Dat scheelt zo een paar ton per jaar. We gaan komend jaar kijken wat we nu verder kunnen verkopen en wat niet."

Even naar Paviljoen Heidezicht. Dat heeft een nieuwe eigenaar. Er was afgelopen jaar weer veel onrust onder de buurt omdat ze overlast vreesden. Dat lijkt nu allemaal koek en ei...
"Ja, daar zijn we dan ook best trots op. Dat er nu een ondernemer klaarstaat met een goed plan en dat dat ook op de steun van de buurt kan rekenen. Maar het hele proces dat de afgelopen jaren heeft gespeeld verdient absoluut niet de schoonheidsprijs. En dat mogen we onszelf als gemeente wel verwijten. Met de kennis van nu hadden we anders moeten handelen en geen verkeerde verwachtingen moeten wekken bij de buurtbewoners. Maar we kunnen nu samen gaan werken aan iets moois."

'Het verbouwde gemeentehuis is echt het huis van de gemeente geworden'

Dan was er veel te doen over de Brinklaan en dan vooral over het zebrapad...
"We hebben daar de weg nu heel erg veranderd, maar het is in ons opzicht een heel stuk verbeterd. Natuurlijk was er heel veel om te doen, maar het was ook voor veel mensen een onderbuikgevoel. Met dat zebrapad was het natuurlijk niet per definitie heel veel veiliger. Bovendien is er daar nog nooit een ongeluk gebeurd. Toen we over de plannen spraken en toen de ophef over het zebrapad er was, waren er toevallig twee ongelukken op andere zebrapaden. Er was zelfs een slachtoffer met een gebroken been. Een zebrapad is dus helemaal niet heel veel veiliger. Het gaat erom hoe je zelf met het verkeer omgaat. Volgens ons staat er nu wat moois en heeft het centrum enorm verbeterd en de Havenstraat beter verbonden met de rest."

En het gemeentehuis is klaar...
"En dat is heel mooi geworden. Daar ben ik ontzettend trots op. Het is echt het huis van de gemeente geworden. Een plek waar de gemeente werkt, maar waar je ook als bewoner zomaar naar binnen kunt lopen voor een bakje koffie en om even te zitten. We gaan straks verder met het parkeerterrein. Daar hopen we een mooi groen plein van te maken. Met plek voor auto's, maar zeker ook voor de evenementen. De plannen moeten we nog maken."

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Keert u na maart weer terug?
"Ik heb onlangs aangegeven dat ik graag nog doorga, het hangt nu van de VVD af wat ze ermee doen. Zelf sta ik er zeker voor open."

U woont nu nog in Enkhuizen. Verhuist u dan straks naar Gooise Meren als het zover is?
"Dat is nog even de vraag. Toen ik twee jaar geleden aangaf graag hier naartoe te komen verhuizen waren de prijzen natuurlijk een stuk lager. Daar komt nog eens bovenop dat er niet heel veel te koop is. Bovendien is een wethouder een voorbijganger. Ik moet mijn huis daar verkopen en hier wat kopen met het risico dat ik na twee jaar bedankt wordt voor bewezen diensten. Het is bovendien vanuit Enkhuizen maar 50 minuten rijden. Als ik met de fiets bijvoorbeeld vanuit Muiden naar Bussum zou moeten rijden, ben je ook al een half uur bezig. Maar verhuizen naar Gooise Meren is zeker een optie, want het is hier gewoon heel fijn."

'Leg die overbodige administratie weg, dát zou pas een goede staking zijn!'

Volgende week zijn de scholen opnieuw een dag dicht

Omdat het kabinet nog steeds niet gezwicht is, gaan de leraren in het basisonderwijs volgende week opnieuw staken. Wat vinden ouders in Weesp hiervan en hoe gaan ze ermee om?

Volgende week dinsdag zijn de basisscholen opnieuw een dag dicht wegens staking. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP De basisscholen hebben voor dinsdag 12 december een nieuwe staking aangekondigd. De leraren willen zoals bekend een beter salaris en minder werkdruk. Hier is inmiddels 700 miljoen euro voor uitgetrokken, maar volgens de leraren is er nog eens 700 miljoen euro nodig. Door de samenleving te frustreren hopen zij dit bij de minister af te dwingen. Dit machtsmiddel leidt tot uiteenlopende meningen onder ouders in Weesp.

Sonja Brekelmans
"Als kinderen goed in hun vel zitten, nemen ze lesstof beter in zich op. Het lijkt me voor kinderen én leraren fijner als klassen kleiner worden, zodat er meer aandacht is voor de kinderen. Ook lijkt het me goed als leraren minder bezig zijn met administratie. Maar demonstreren voor hogere salarissen vind ik niet per se wenselijk. Meer geld zorgt niet voor minder werkdruk. Wel zouden meer mensen misschien kiezen voor het vak, maar als de zwaarte van het werk hetzelfde blijft, dan blijft dat een probleem. Ik pleit voor meer geld om de werkdruk te verlichten. Het aantal werkenden met een burn-out is schrikbarend gestegen. Het is toch een verontrustende gedachte dat veel basisschoolleraren op hun tenen lopen? Voor de hele maatschappij zou het goed zijn als er meer aandacht komt voor de inhoud: kinderen en hun spel en minder focus op alle regelzaken. Iedere dag een klas van soms dertig of meer kinderen boeien is een topprestatie. Lesgeven draait om passie, anders houd je het niet vol. Hoe mooi zou het zijn als het accent in het onderwijs meer hier op komt te liggen? Als kinderen weten wat ze leuk vinden en waar hun kracht ligt, kunnen ze hier de rest van hun leven op terug vallen. Hoe ik het vind dat ze protesteren door geen les te geven? Deze acties raken vooral de kinderen en hun ouders. Niet de overheid, het orgaan dat ze willen bereiken. Leraren zouden er ook voor kunnen kiezen om overbodige administratie niet meer te verrichten. Dát zou pas een signaal zijn."

Sascha Boin
"Ik sta volledig achter de staking. Ik heb veel respect voor de leerkrachten. Voor mijn zoontje heb ik dinsdag de keuze: of extra betaald opvang bij de BSO - als ze tenminste de hele dag open zijn - of ik hou hem thuis. Ik werk vanuit huis dus dat laatste zou een oplossing zijn, maar niet ideaal. Een andere mogelijkheid zou zijn om hem naar een vriendje of vriendinnetje te brengen. Ik heb nog geen definitieve keuze gemaakt."

'Er wordt tegenwoordig wel erg veel van een juf of meester gevraagd'

Remco Bonsen
"Ik vind dat leraren in het primair onderwijs goed beloond moeten worden voor het werk dat ze in onze kinderen - lees: de toekomst - steken. Het is schandalig dat er steeds meer inspecties komen waardoor leraren meer werk moeten verzetten, terwijl daar niet meer salaris tegenover staat. Leraren moeten zich gezien de huidige omstandigheden steeds meer indekken om confrontaties te voorkomen. Helaas zal deze stakingsdag niet helpen om dit te verbeteren; het kabinet zal er alleen om lachen. De scholen kunnen jammer genoeg geen berg stront op de stoep van het Binnenhof gooien, laat ze dan maar een week staken om een statement te maken. Opvoeding is de taak van de ouders, zodat de leraren zich weer volledig kunnen richten op primair onderwijs. Voor de aanstaande staking kan ik vanwege geplande afspraken niet thuisblijven met Thijs, dus zal mijn vrouw moeten thuiswerken of vrij moeten nemen. Niets aan te doen, ik gun iedereen de beloning die hij of zij verdient."

Mariëlle Stoffelen
"Onze dochter Lina gaat naar mijn ouders die dag, ik regel dus oppas. Maar ik vraag me wel af hoe het zit met het aantal onderwijsuren dat leerlingen moeten 'maken' in hun basisschooltijd. Ik heb het idee dat er normaal al zo weinig tijd is om het programma af te krijgen en nu blijft er dus nog minder tijd over. Deze stakingen duperen onze kinderen dus ook. Anderzijds begrijp ik dat de leraren weinig andere mogelijkheden zien om druk uit te oefenen op de overheid en aandacht te vragen voor de problemen in het onderwijs."

'Hoe zit het met de onderwijsuren, komen die niet in de knel?'

Andries van Heijningen
"Ik vind dat de leraren groot gelijk hebben dat ze staken. De werkdruk is toegenomen, er wordt veel meer van een meester of juf gevraagd dan voorheen. Ik denk dat dit te maken heeft met de toename van eenoudergezinnen en tweeverdieners. Er is daardoor minder tijd om aan de opvoeding te besteden en zo komt er (onterecht) meer bij de juf of meester terecht. Tegelijkertijd zijn ouders kritischer en mondiger geworden. Als je dit in ogenschouw neemt en weet dat leraren in het voortgezet onderwijs veel meer betaald krijgen, snap ik dat ze gaan staken. Het feit dat dit wéér gebeurt, is begrijpelijk als het doel nog niet bereikt is. Ik kan me voorstellen dat sommige ouders hier niet op zitten te wachten, omdat het werkende leven vaak ingericht is op de schooltijden van je kinderen. In ons geval is het geen probleem omdat de stakingsdagen toevallig op roostervrije dagen vallen, maar anders was het best lastig geweest. Ik blijf dinsdag lekker thuis met de jongens, gaan we knutselen en spelletjes doen."

Binnenstad ging op slot voor 'Thriller'

Oud-leden Batucada digitaliseren memorabele playbackclip

Michael Jackson werd gespeeld door Michel MacDonald, toen dé 'Nederlandse Michael Jackson'. Foto: Screenshot Youtube

WEESP De binnenstad van Weesp stond in 1984 op z'n kop voor de opnames van de Weesper versie van Michael Jacksons wereldhit 'Thriller'. De toen veelbesproken parodie staat nu eindelijk op het web.

De Weesper 'Thriller' werd gemaakt door de Weesper playback- en theatergroep Batucada. Playbacken, of lipsyncen zoals het tegenwoordig modern heet, was toen nog amper bekend. Toch waagde de Weesper groep zich eraan: met een groep van zeventig man werd hard gewerkt aan de videoclip.

De opnamedag was een waar spektakel: veel straten werden afgesloten, bekende Weesper plekken werden het decor en zelfs de echte Hells Angels verleenden hun medewerking en kwamen met groots machtsvertoon Weesp binnenrijden.

Michael Jackson werd gespeeld door Michel MacDonald, die toen in binnen- en buitenland bekend stond als de 'Nederlandse Michael Jackson'. Een ander lid van de groep behoeft geen uitleg: een piepjonge Wendy van Dijk speelde en danste vrolijk mee.

'Een stukje geschiedenis'

De Weesper Thriller-clip bleef niet onopgemerkt. Na een exclusieve voorvertoning in de later afgebrande Amsterdamse discotheek IT werd het clipje onder meer uitgezonden door de TROS, de Vlaamse BRT en de Zweedse televisie. "Kortom: een stukje Weesper geschiedenis", zegt Tonny Vieira, samen met Rob de Jezus, Fred van Wielink, Karin Zevering, Katinka Wierper en Harmina Snoodijk de grondlegger van Batucada.

De Thriller-clip en de vele andere optredens van Batucada werden onlangs gedigitaliseerd en op YouTube gezet. Een week geleden hield de playbackgroep bovendien een reünie voor oud-leden.

YouTube: mozeyoume

Afscheid van juf Marga van Wijngaarden

Joop en Marga van Wijngaarden genieten van Marga's afscheidsfeest. Foto: Jan Woudsmaschool

WEESP De Jan Woudsmaschool in Driemond heeft vorige week woensdag afscheid genomen van juf Marga van Wijngaarden. De Weespse gaat genieten van haar pensioen.

Marga is vele jaren onderwijsassistent geweest op de Driemondse basisschool. Daarvoor werkte ze op de Kors Breijerschool in Weesp, waar haar man Joop van Wijngaarden ook werkte. Hij was tot vijf jaar geleden de directeur van deze school en ging in de zomer van 2012 al met pensioen.

Om de juf te bedanken hadden de leerkrachten en leerlingen van de Jan Woudsmaschool stiekem een feest voorbereid. Marga werd onthaald met een erehaag en een afscheidslied. Daarna volgden allerlei verrassingen, zoals een speciaal voor de gelegenheid geschreven kleutermusical over de berenzolder van juf Marga. Ook kreeg ze een boek waarin alle kinderen tips geven over wat de Weespse in haar nieuw verworven vrije tijd allemaal zou kunnen doen. Vervelen zal ze zich vast niet, ze heeft nu meer tijd om samen met Joop fietsvakanties te houden en concerten te bezoeken.

'Ik vind het geweldig om uitleg te geven over de verzorging van een pup'

Natasja Dorlas is 10 jaar eigenaar van dierenspeciaalzaak Dobey Weesp

Natasja Dorlas staat nog steeds met veel plezier in de winkel. Foto: Ingrid Voet

door Ingrid Voet

WEESP Tien jaar en een paar maanden geleden zag Natasja Dorlas de winkel van Dobey aan de Herengracht vanaf de boot waarmee ze op vakantie door Weesp voer. Die plek zou ik wel willen hebben, dacht ze. Afgelopen zondag, 3 december, vierde zij haar tienjarig jubileum als eigenaar van Dobey in Weesp.

Indertijd stond Natasja al ingeschreven bij het franchisebureau waar Dobey onder valt. En toen, nog in dezelfde vakantie dat zij de winkel in Weesp zag, kwam de winkel beschikbaar. Zij zei meteen ja. En het is niet tegengevallen, ook al was de winkel helaas meer dan eens het doelwit van inbraak en vernielingen. Natasja staat nog steeds met veel plezier in de winkel. Andere bekende gezichten achter de toonbank: man Fred, zoon Dylan en medewerkers Robin - "zij werkt hier het langst want ze was er al voordat wij de winkel overnamen" - en Ivanka, die de trimsalon in de zaak voor haar rekening neemt. "Mijn dochter Naomi stond van kleins af aan ook vaak in de zaak, maar zij heeft het nu even erg druk met andere dingen", maakt Natasja het lijstje compleet.
Dobey verkoopt eigenlijk alles voor huisdieren, tot zwemvesten voor honden aan toe. "En als we het niet hebben, kunnen we het bestellen." Sinds een jaar of drie fungeert de zaak ook als DHL-punt en dat combineert prima.
Op deze maandagmorgen is de winkel nog gesloten en hoor je nog beter dan anders de dieren die er wonen en wachten op een baasje. Vooral de jonge hamstertjes laten zich horen, tot Natasja ze wat aandacht geeft, dan zijn ze weer stil. Even. Winkelkat Bram nestelt zich gezellig op de toonbank. Die is niet te koop. Dat geldt wel voor de konijntjes, vissen, vogeltjes, hamsters, cavia's en ratjes. "Een tijd lang hebben we ook reptielen gehad, maar daar is weinig vraag meer naar. Zo gaat dat." Natasja kijkt altijd wel goed of ze denkt dat de dieren ook goed terechtkomen voordat ze meegaan met hun nieuwe baasjes. "Een te kleine kooi bijvoorbeeld, dat kan ik echt niet over mijn hart verkrijgen." Zelf heeft ze thuis, naast heel wat andere dieren, drie honden. "Twee Sint Bernhards, dat zijn echt mijn lievelingshonden en een Cavalier. Ik vind het ook geweldig als mensen hier binnenlopen met hun kleine pup en ik ze van alles kan uitleggen. Ook al lezen mensen zich in op internet, zo'n hondje in huis, 24 uur per dag, is toch even anders." Die honden ziet ze ook vaak terug in de winkel met hun baasjes. "En één kat. Die mevrouw neemt hem altijd mee uit wandelen."

Om het jubileum te vieren krijgen klanten een goodiebag

Om het tienjarig jubileum van Natasja als eigenaar van Dobey te vieren, worden er deze week goodiebags uitgedeeld aan de klanten. Vol spullen, maar wel voor hun kat of hond natuurlijk.

Oude Utrechtse Poort laat zich nog heel even zien

Hier, tussen de twee vestingwallen, stond de Utrechtse Poort. Foto: Anton Cruysheer

WEESP Amateurarcheologen hebben aan de Nieuwstad resten van vermoedelijk de fundamenten van de oude stadspoort Utrechtse Poort aangetroffen. Het gaat om de resten van een structuur die aansluit op de vestingwallen.

De Utrechtse Poort was een van de oude stadspoorten van Weesp. Hij werd gebouwd tussen 1674 en 1676 en halverwege de negentiende eeuw weer afgebroken. Dat er nog resten in de grond zaten, heeft de archeologen verrast. De sporen werden per toeval gevonden door oud-archeoloog Anton Cruysheer. Hij reed langs de plek waar nu werkzaamheden vanwege de nieuwe bestating bezig zijn, en zag een duidelijk archeologisch spoor dat zich in het zand aftekende. Cruysheer meldde de vondst, waarna een lokale archeoloog ter plaatse kwam. De stratenmakers vertelden dat ze ter hoogte van de grondsporen ook een muurwerk van zeker 80 centimeter breed hadden gevonden. Omdat het werk verder moet, kan er geen verder onderzoek plaatsvinden. Er zijn wel brokstukken van eeuwenoud aardewerk veiliggesteld.

Kinderkerstfeest: niet alleen luisteren en zingen, maar ook lekker knutselen

Grote Kerk steekt kinderkerstfeest in een nieuw jasje

Knutselen in de kerk, dit jaar ook met kerst. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP De Protestantse Gemeente van Weesp en Driemond viert het jaarlijkse Kinderkerstfeest dit jaar op een nieuwe manier. In navolging van de succesvolle Kliederkerk kan er met kerst nu ook geknutseld worden in de Grote Kerk.

Pauline de Groot (18) van de organisatie: "We willen de kinderen niet alleen passief laten luisteren, we willen ook iets met ze doen. Dat deden we voorheen ook al wel door een toneelstuk met ze op te voeren, maar het werd steeds lastiger om alle deelnemers voor een repetitie bij elkaar te krijgen."

'Iedereen is welkom met kerst, ook als je anders nooit komt'

Kliederkerk

"Ongeveer een jaar geleden zijn we begonnen met de Kliederkerk in het Lichthuis, waarin we rond een bepaald thema Bijbelverhalen behandelen door ze te combineren met knutselactiviteiten. Dat bevalt goed. En omdat we met het Kinderkerstfeest toch ook al niet meer echt in het koor pasten, kunnen we nu net zo goed de knutseltafels in de Grote Kerk neerzetten."

Sneeuwklokje Klingelingeling

De kinderdienst wordt wel gewoon geopend met het kerstverhaal en samenzang. De Groot: "Die traditionele elementen blijven, dat moet ook. De dominees vertellen over de geboorte van het kindeke Jezus en we zingen samen liederen als 'Stille Nacht', 'Ere zij God' en natuurlijk - favoriet bij veel kinderen - 'Sneeuwklokje klingelingeling'. Maar daarna splitsen we op en kunnen de kinderen zelf kiezen wat ze willen doen. Bij de ene tafel kunnen ze kerststalletjes maken, bij een andere een kerstboom, er is een puzzeltafel, enzovoorts. En na het knutselen komen we dan weer bijeen voor een gezamenlijke afsluiting."

Familiefeest bij uitstek

De kinderkerstviering en bijbehorende activiteiten zijn bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd, maar: "Jongere broertjes en zusjes mogen gewoon mee, dat kan ook, want het is geen dienst waarbij ze lang stil moeten zitten. En ook oudere broers en zussen zijn natuurlijk welkom. Het is de bedoeling dat ouders en/of grootouders er tijdens de viering bij blijven. Niet alleen omdat het praktisch is met het knutselen, maar ook omdat kerst een familiefeest bij uitstek is."

Save the date

Het Kinderkerstfeest is zondag 17 december in de Grote Kerk aan de Nieuwstraat. Tijd: van 17.00 uur tot ongeveer 18.15/18.30 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. Pauline hoopt op een grote opkomst: "Iedereen mag komen; ook als je verder nooit in de kerk komt ben je met kerst heel erg welkom. Het is juist een hele mooie gelegenheid om eens binnen te komen."

Facebook: Kliederkerk Weesp

Niet iedereen overtuigd van stadsdeelcommissies

Wie na de fusie met Amsterdam iets van het gemeentebestuur wil, moet aankloppen bij de stadsdeelcommissie.

WEESP De gemeente Amsterdam voert komend jaar een nieuw bestuurlijk stelsel in. Ook Weespers krijgen daarmee te maken als Weesp in of na 2022 opgaat in Amsterdam.

Na een fusie krijgen ook Weespers te maken met nieuwe bestuurlijk stelsel

Weespers die iets op de politieke agenda van de gemeente willen zetten, moeten (als de fusie met Amsterdam een feit is) aankloppen bij de stadsdeelcommissie. Die commissie bestaat uit lokale vertegenwoordigers. Weesp mag vier leden aanbrengen. Iedere kiesgerechtigde Weesper mag zich voor de stadsdeelcommissie kandidaat stellen; je hoeft niet lid te zijn van een politieke partij. Bij gemeenteraadsverkiezingen brengen Weespers (na een fusie met Amsterdam) twee stemmen uit: één voor de stadsdeelcommissie en één voor de gemeenteraad van Amsterdam. Van een stadsdeelcommissielid wordt het een en ander verwacht. "Om het bestuur goed te kunnen adviseren over wat er speelt in het stadsdeel, praat de stadsdeelcommissie met bewoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen. Onderwerpen die meer aandacht moeten krijgen, bespreken zij direct in hun gezamenlijke overleg met het dagelijks bestuur van het stadsdeel", legt de gemeente Amsterdam uit. Dat dagelijks bestuur (niet gekozen, maar benoemd door B en W) staat dan weer in contact met de Stopera.

Niet iedereen is overtuigd van dit stelsel. Cruciaal kritiekpunt: de stadsdeelcommissie geeft slechts advies en heeft dus geen macht. "Een tandenloze tijger", aldus de PvdA in de raad van Amsterdam. De coalitie benadrukt dat het om zwaarwegend advies gaat, waarbij de stadsdeelcommissie, mocht het stadsdeel niet willen luisteren, het recht heeft om zelf onderwerpen op de agenda van de gemeenteraad zetten. Dus wel degelijk een machtig orgaan, vindt D66. Ook deskundigen twijfelen openlijk. Het was de bedoeling dat actieve buurtbewoners meer naar voren zouden treden als lid van zo'n stadsdeelcommissie. Doordat er echter toch ook politieke partijen kunnen meedoen aan de verkiezingen voor de stadsdeelcommissie, wortd dat effect mogelijk tenietgedaan. "De stadsdeelcommissies zullen worden gemonopoliseerd door de grote partijen", waarschuwde politicoloog Henk van der Kolk in Het Parool. Oud-ombudsman Alex Brennikmeijer, adviseur van Amsterdam, had gehoopt op meer directe democratie en transparantie, maar waarschuwt nu voor het omgekeerde.
Of Weesp opgaat in Amsterdam hangt af van een besluit door de gemeenteraad van Weesp. Eerst is er nog een raadgevend referendum, vermoedelijk tegelijk met de raadsverkiezingen in maart 2018.

Tafeltennissers promoveren naar landelijke tweede divisie

TTV moest met 7-3 winnen, het werd 9-1

De tafeltennissers van The Victory werden zaterdag kampioen in eigen huis. Hiermee is het Weesper tafeltennis weer helemaal back on track.

The Victory werd zaterdag in eigen huis kampioen. Foto's: Jeroen Heemskerk

WEESP Veni Vidi Vici: deze bekende Latijnse uitspraak die Julius Caesar in het jaar 47 voor Christus deed, is ook van toepassing op de selectie van The Victory. Al bij aanvang van het seizoen lieten de mannen weten met minder dan het kampioenschap geen genoegen te nemen en die belofte wisten ze zaterdag te verzilveren. En dat wordt beloond met promotie naar de landelijke tweede divisie.

Het Weesper team, bestaande uit Frank van der Wurff, Fjodor Rademaker en Rutger Jacobi, moest met minstens 7-3 winnen van koploper en concurrent DOV.

Van der Wurff op Radio Weesp: "Bij de uitwedstrijd van vijf weken geleden werd het nog 5-5. Om niets aan het toeval over te laten hebben we de laatste tijd extra getraind." Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want The Victor sloot de kampioenswedstrijd af met 9-1 op het scorebord. Volgend seizoen speelt het team landelijke tweede divisie, kunnen de Weespers dat aan? Van der Wurff: "Fjodor en ik hebben bij een andere clubs al eens landelijke eerste divisie gespeeld. Ik moest toen wel op mijn tenen lopen, maar Fjodor redt het wel op dat niveau. Voor Rutger wordt het nieuw, maar hij heeft veel potentie dus dat komt vast goed. Ik weet niet of het ambiëren van de eredivisie als volgende stap realistisch is. Ik denk dat we straks eerst maar eens moeten laten zien dat we lekker kunnen meedraaien."

TTV speelt DOV compleet weg.

Uitkijken naar een vierde man voor het volgende seizoen

Sinds het vertrek van vierde man Max Koopman staat het team wel onder druk. Van der Wurff: "Spelen met invallers is niet ideaal. Nu we naar de tweede divisie gaan is een speler van een andere vereniging bereid onze kant op te komen. Hopelijk gaat dat door. Dat zou heel goed zijn voor de versterking in de breedte van ons team."

FC Weesp pakt weer een puntje

WEESP FC Weesp heeft afgelopen weekend een punt overgehouden aan het treffen met het stugge Elinkwijk. De Weespers bleven steken op 0-0 en waren daar erg tevreden mee.

FC Weesp startte goed en zag Elinkwijk terugzakken. FC Weesp mocht het spel maken en kon met een paar goede aanvallen voor gevaar zorgen. Het ontbrak echter aan een goede laatste pass. Langzaam maar zeker kwam Elinkwijk ook een stuk beter voor de dag, maar net als FC Weesp konden de Utrechters geen goede kansen creëren. FC Weesp-doelman Arno Copier, verreweg de beste man van het veld, werd wel een paar keer getest maar kon zijn doel schoonhouden.

Na de rust was het spelbeeld nagenoeg hetzelfde. Er waren wel kansjes, maar FC Weesp en Elinkwijk konden geen doelpunten scoren.

Geen problemen zaterdag

Het zaterdagelftal van FC Weesp dendert maar door. De Weespers, momenteel tweede achter de ongenaakbare koploper Laren '99, wonnen afgelopen weekend met 0-5 van nummer laatst Real Sranang.

Komend weekend wacht FC Weesp de streekderby tegen SV Diemen.

Weer zege voetbalsters

De voetbalsters van FC Weesp hebben afgelopen weekend ook SV DIOS weten te verslaan. De Weespers spelen de laatste weken sterk en zetten hun goede reeks voort met een 0-3 zege.

Voor rust was het spel nog ondermaats, maar na rust was FC Weesp los. Met fel voetbal en veel aanvallen werd SV DIOS onder druk gezet. Doelpunten van Sanne van Dalen (2x) en Robien Lorent zorgden voor de overwinning.

Argus komt net tekort

WEESP De korfballers van Argus hebben afgelopen weekend net geen punten kunnen pakken tegen het bekende Vlug & Vaardig. De Amsterdammers waren met 15-14 te sterk.

Argus begon voortvarend en zorgde met goede aanvallende acties voor mooie doelpunten en vervolgens een 8-8 ruststand.

Na rust konden de Amsterdammers een kleine voorsprong pakken. Argus kon deze achterstand niet meer goedmaken.