MuiderNieuws

4 oktober 2017

MuiderNieuws 4 oktober 2017


Politie zoekt twee overvallers

Foto: Bastiaan Miché

MUIDEN De politie is op zoek naar twee jongens die afgelopen zaterdag eerst een sportwinkel in de Maxis hebben overvallen en daarna buskaartjes stalen uit een lijnbus, waarbij de buschauffeur ook nog eens gewond raakte.

De commotie begon in de middag rond 13.30 uur. Daar pleegden de twee een diefstal bij de sportwinkel. De beveiliging zag het gebeuren en achtervolgde het duo. Ze werden opgepakt en mee teruggenomen naar de winkel. Ze moesten de gestolen spullen teruggeven en kregen een winkelverbod.

Gratis meerijden

De jonge mannen waren daarna nog niet klaar met hun praktijken. Ze besloten rond 17.30 uur dat ze met de bus wilden reizen. De jongens vroegen aan de buschauffeur of ze gratis mee konden. De chauffeur weigerde. De mannen stalen hierop het ticketboekje en maakten dat ze weg kwamen. De buschauffeur liet dit echter niet over zijn kant gaan. Hij ging de dieven achterna, maar kwam hierbij lelijk ten val en raakte zelfs gewond.

Speurhonden

De politie heeft zaterdagavond nog met speurhonden jacht gemaakt op de twee jonge mannen, maar kon ze niet te pakken krijgen. Ze zijn op zoek naar getuigen die meer kunnen vertellen over de verdachten. Het gaat om twee negroïde mannen met zwarte kleding, één met een oranje rugtas, leeftijd rond de achttien jaar.

Dorpsraad wil opheffing inrijverbod tijdens de spits

MUIDERBERG Het bestuur van de Vereniging Dorpsraad Muiderberg heeft het college van B en W geadviseerd de inrijverboden op werkdagen tussen 07.00 en 09.00 uur op te heffen.

De dorpsraad vindt dat de doorstroming op de A1 en A6 na de verbreding goed verloopt. De dorpsraad vindt het inrijverbod daarom niet meer nodig. "Tijdens de ochtendspits is geen sluipverkeer meer door Muiderberg te verwachten. Bovendien doet zich het merkwaardige feit voor dat het verkeer op de A1 en A6 via de ANWB-bewegwijzeringsborden naar de IJsselmeerweg wordt geleid en dan op de genoemde tijdstippen met een inrijverbod wordt geconfronteerd. Om geen overtreding te plegen moet het verkeer een grote omweg maken om Muiderberg alsnog te bereiken via de Googweg. Hetzelfde geldt voor personen die 's morgens vanuit het Naarderbos het dorp in willen."
Het advies is in overleg met de ruim 300 leden genomen. Een derde van hen reageerde en hiervan was 87 procent voor opheffing van het inrijverbod. Het gaat om de IJsselmeerweg, Naarderweg en Naarderstraat. Als het lang duurt dan wil het bestuur dat het betreffende verkeersbord op de IJsselmeerweg zo snel mogelijk wordt weggehaald.

Dit weekend Kunstroute

MUIDEN Dit weekend wordt de Kunstroute weer gehouden.

Het betreft exposities met werk van 49 kunstenaars. De route is op zaterdag en zondag tussen 11.00 en 17.00 uur. Het betreft een initiatief van het Kunst Collectief Muiden & Muiderberg.

Vrijwilligers gezocht

Brandweer Muiden zoekt versterking. Open dagen op 11 en 14 oktober.

3

Van de lezers

Van de lezers

Verkeer wijk zuid II

In mei 2015 start het buurtpanel zuid II met de onveilige en onlogische verkeerscirculatie in de wijk zuid II. Gesprekken met gemeenteambtenaren, wethouders, de gemeentesecretaris. Inspreken in de raadscommissie voor stadsontwikkeling.
Daarna de inhuur van een verkeersdeskundige. Conclusie: de verkeerscirculatie kan veiliger en logischer, de verkeersdrempels nameten en op hoogte brengen en een extra verkeersdrempel aanleggen op de J.A. Fijnvandraatlaan.
Betrekken wijkbewoners:
De wijkbewoners zijn van de inzet op de hoogte via perspublicaties in het WeesperNieuws. Ook een huisarts besteedde in een eigen column aandacht aan de onlogische verkeerscirculatie. De gemeente stuurt tweemaal brieven waarin zij het initiatief toelichten. Tijdens de buurtpanelavond in november 2016 zijn de bevindingen en de gekozen verkeersvariant gepresenteerd. Helaas aan een klein aantal aanwezigen. Enkelen zijn het er niet mee eens.
Besluit van B en W:
Op 4 juli 2017 besluit B en W de aanbevelingen van de verkeersdeskundige over te nemen. Binnen zes weken kan men bezwaar indienen. Er komen 51 bezwaren, vanuit een selectief deel van de wijk. Deze bewoners zijn persoonlijk door een initiatiefnemer benaderd.
Uitvoeren van het besluit:
Het buurtpanel vertrouwt erop dat B en W het besluit handhaaft en uitvoert. De verkeersveiligheid en de verkeerscirculatie zijn daarbij gebaat.
Nut van een buurtpanel:
Wij onderschrijven het nut van buurtpanels in onze gemeente. Als de gemeente dit belang hoog heeft, dan zullen positieve initiatieven ook tot uitvoering komen. Nog langer wachten, stelt de motivatie van een buurtpanel wel heel erg op de proef.
Cor de Boer
lid buurtpanel zuid II

Herindeling

Naarden, Weesp en Muiden zijn een drie-eenheid. Drie stadjes aan de rand van de Hollandse en de nieuw- Hollandse waterlinie zijn historisch gezien gebouwd om Amsterdam te verdedigen. Als Weesp fuseert met Amsterdam dan zal dit nu, maar ook in de toekomst, worden uitgelegd als een historische fout. Zoals ook het eerder afwijzen van Weesp en Muiden als een historisch foute beslissing in de archieven is terug te vinden. Weesp gaat een keus maken tussen Gooise Meren en Amsterdam. Ik heb er het volste vertrouwen in dat Weesp voor Gooise Meren zal kiezen. Dan zijn we Samen Sneller Duurzaam, want pijn heelt de wonden en zullen door door 'verbinden' verdwijnen.
Jan Weerdenburg, Naarden

Herindeling

Burgemeester Han ter Heegde geeft deze week aan dat Gooise Meren verliefd is, en dat Gooise Meren zo lekker dichtbij is. Het lijkt mij evident dat een keuze uit liefde in het geval van een fusie niet gewenst is, en dat een dergelijke keuze op zakelijke gronden genomen moet worden. Nog niet zo lang geleden was Weesp in de ogen van Gooise Meren een verderfelijk oord. Inmiddels komt in Gooise Meren het ene na het andere lijk uit de kast en lijkt deze prachtige liefde ingegeven door economische motieven. Verder is deze fusie een opmaat naar de volgende fusie. Immers ,het hebberige op de loer liggende Hilversum zal binnen nu en tien jaar waarschijnlijk uit pure verliefdheid het armlastige gedrocht dat uit deze fusie voortkomt in haar armen nemen. Ter Heegde stelt voorts dat Weesp zichzelf zal blijven besturen. Ik vraag mij af in hoeverre hij de Weespers minacht, want er is toch werkelijk niemand, behalve Ter Heegde zelf wellicht, die dat gelooft. Immers, dat kan niet. De Weesper inwoners mogen straks een kruisje zetten bij de besluiten van de nieuwe gemeente. Komt het Bussumse theater straks geld tekort, dan zal dit door de inwoners van de nieuwe gemeente moeten worden opgehoest. Of krijgen we binnen de gemeente gedifferentieerde WOZ-tarieven? Ik lees overigens dat er lieden zijn die de illusie hebben dat we onze polders groen kunnen houden door niet voor Amsterdam te kiezen. Komen we dan in een reservaat en gaat de nieuwe gemeente de projectontwikkelaars onteigenen? Zolang wij dicht bij Amsterdam liggen zal onze bouwgrond daar in trek blijven. Een nieuwe, eventueel Gooise, gemeente zal door de provincie gedwongen haar bouwgronden te laten bebouwen. Of we nu deel uitmaken van de gemeente Amsterdam of van een Gooise gemeente.
Michel van Gemert

Weerbericht

Randstoring met regen en wind

In contrast met afgelopen jaren is de herfst dit jaar zeer onbestendig. Donderdag trekt weer een actieve randstoring over met regen en wind. Ook nadien staat het weer onder invloed van een lagedrukgebied boven Noord-Europa. Het blijft onbestendig maar in het weekeinde neemt de westenwind sterk in kracht af. De temperaturen liggen met 13 à 14 graden aan de lage kant.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is het eerst zwaar bewolkt met enige tijd regen. Later op de dag klaart het wat op met nog kans op een bui. Er blaast een krachtige westenwind, aan de kust mogelijk hard of stormachtig. Het wordt 15 graden. Ook vrijdag zien we vrij veel bewolking. Er kunnen enkele buien vallen. De wind neemt stilaan verder in kracht af bij een maximum van 14 à 15 graden.

Het weekeinde

Zowel zaterdag als zondag is het licht wisselvallig. Er is een mengelmoes van bewolking en af en toe zon met kans op enkele buien. Er waait een tot matig (windkracht 3) afnemende wind tussen noordwest en zuidwest. Het is met een maximumtemperatuur van 13 à 14 graden aan de koude kant. Het langjarig gemiddelde voor begin oktober bedraagt 16 graden.

Weetje

September was koel en nat met een normaal aantal zonuren. De gemiddelde temperatuur was 13.7 graden (normaal is 14.5 graden). Er kwamen geen zomerse dagen voor van 25+ graden tegen drie normaal. In onze regio viel 147 mm regen tegen 70 mm normaal. Het was de natste september sinds 2001. Toen viel er 177 mm. September 2006 was het droogst met 8 mm.

'Nieuwe vrijwilligers komen bij Brandweer Muiden in een warm bad'

Wie geïnteresseerd is kan komen kijken op 11 of 14 oktober

Een deel van de vrijwilligers van Brandweer Muiden wordt ouder. En dus moet er nieuwe aanwas komen. En snel ook. Want de benodigde opleiding duurt twee jaar.

Wie komt er bij het gezellige team van Brandweer Muiden? Foto: Jessica de Jong

MUIDEN Vier minuutjes duurt het ongeveer voordat de vrijwilligers van post Muiden aangekleed en wel kunnen wegrijden op de brandweerwagen. Minimaal vier man moet aanwezig zijn om te kunnen uitrukken. En hoewel ze het nu nog wel redden met 18 vrijwilligers, moeten er snel nieuwe mensen bij om te voorkomen dat ze over een paar jaar niet meer kunnen uitrukken.

Een van hen, Wiet Soonius, is al zestig. Eigenlijk te oud voor de brandweer, want met 55 zou je als brandweerman moeten stoppen. Maar ja, wat als je nog fit bent en betrokken? Dan blijf je gewoon nog even meedraaien. Staan de vrijwilligers eerst nog in hun dagelijkse kloffie, binnen een paar tellen zijn ze in pak. Helm in de hand en klaar om te gaan. In dit geval even op de foto. Uiteraard is de enige dame in het gezelschap, Ilse Helder, degene die de show mag stelen. Lachend poseren ze, want ja, in eerste instantie is de brandweer een hele gezellige club waar ze letterlijk en figuurlijk voor elkaar door het vuur gaan.

Al snel is duidelijk dat ze wel van een lolletje houden. Goede humor, veel geintjes onderling, dol op de frituurpan, maar stiekem ook heel gedreven. Zowel Ilse Helder als Pascal Soonius zit bij de brandweer omdat ze "nu eenmaal uit een brandweergezin komen". Vader, broers, allemaal doen ze mee.
Pascal weet nog hoe het kwam: "Ik stond bij de bushalte te wachten en was 18 jaar. Mijn vader reed langs met de brandweerwagen en door het raam gaf hij mij het aanmeldingsformulier." Thomas Griffioen kwam er via een vriend bij. "Drie jaar geleden kwam ik voor het eerst kijken." Inmiddels is hij zo door de brandweer gegrepen dat hij beroeps is geworden.

'Je gaat niet even bij de brandweer. Het kost tijd en investering'

Overdag in Muiden

Belangrijk bij de zoektocht is dat de nieuwe mensen uit Muiden komen of in Muiden werken. "Je moet overdag snel ter plekke kunnen zijn. We zoeken dus mensen die snel bij de kazerne kunnen zijn. Het schijnt dat we 250 zzp'ers in Muiden hebben, dat is voor ons een hele mooie doelgroep. Ook huismannen en huisvrouwen vragen wij te reageren. Wij zijn overal blij mee."

'Het werk is enorm veelzijdig en nooit hetzelfde'

De brandweer baalt dat er steeds minder werkgevers en betaalbare woningen zijn in Muiden. "Dat zijn wel twee heel belangrijke factoren. De gemeente is weg en de KNSF; dat waren bedrijven die het prima vonden als je onder werktijd moest uitrukken. Die medewerking van bedrijven is erg belangrijk. Daarnaast is het zo dat jonge mensen niet gemakkelijk aan een woning komen. Soms beginnen ze aan de opleiding, maar dan verhuizen ze naar bijvoorbeeld Almere omdat hier niets betaalbaars te vinden is. Dat zijn lastige situaties."

Uitbreiding gezocht

Helder vertelt dat je bij Brandweer Muiden vooral in een warm bad terechtkomt. "Je wordt met open armen onthaald. We zijn gewoon heel blij als we ons gezellige team kunnen uitbreiden. Het werk is enorm veelzijdig en nooit hetzelfde. De ene keer ruk je uit voor een een dier in nood en de andere keer voor het blussen van de kerktoren in Weesp." Pascal Soonius vult aan: "We zijn allemaal bezig om mensen te helpen. Het is erg leuk om te merken dat de waardering van ons werk ook steeds vaker wordt uitgesproken."

In teamverband opereren

Griffioen legt uit dat je niet 'even' bij de brandweer gaat. Je moet er echt iets voor overhebben en tijd investeren. "Je moet minimaal mbo2-niveau hebben, een beetje sportief zijn en wat technisch inzicht hebben, geen hoogtevrees hebben en sociaal zijn aangelegd. Daarnaast moet je stevig in je schoenen staan, want het kan gebeuren dat je in vervelende situaties terechtkomt. Het allerbelangrijkste is dat je in teamverband kunt opereren, want we doen het bij de brandweer als team. Als je aan de slag wilt bij de vrijwillige brandweer dan volg je een opleiding van twee jaar. Dat is meestal één avond in de week lessen volgen en op woensdag doe je mee aan de oefenavond. Je leert alles over brand, technische hulpverlening en gevaarlijke stoffen. Terwijl je leert mag je mee als leerling om ervaring op te doen. Ik heb de opleiding zelf als erg leuk ervaren. Als je klaar bent draai je mee op de oefenavonden en daar krijg je ook een vergoeding voor."

Keertje meedoen

Iedereen die wil weten of de brandweer voor hem of haar geschikt is, kan komen kijken op 11 of op 14 oktober. Mocht dat niet uitkomen dan zijn ook de oefenavonden op de woensdag een geschikt moment om langs te komen. "Je kunt een paar keer meedoen voordat je laat weten of het iets voor je is. Je mag een keer wat blussen, meedoen als 'slachtoffer' bij een oefening, het materieel bekijken en gewoon de sfeer proeven."

De open dagen zijn op woensdag 11 oktober van 18.30 tot 19.30 uur en op zaterdag 14 oktober van 10.00 tot 12.00 uur. Meer info via post.muiden@brandweergooivecht.nl.

Jarigsma: 'Het concept werkt nog steeds'

Voor het achtste jaar matchen tijdens het maatschappelijk diner

Vorig jaar was het diner in de Grote Kerk. Foto: Jessica de Jong

GOOISE MEREN Het maatschappelijk diner staat weer voor de deur. Dit jaarlijkse evenement waar maatschappelijke organisaties en ondernemers met elkaar aan tafel zitten om matches te sluiten, wordt alweer voor de achtste keer op rij georganiseerd. Tijd voor verandering of kan het nog wel een keertje?

'De vaste vorm helpt om inhoudelijk te vernieuwen'

Jochum Jarigsma, voorzitter van het Platform Maatschappelijk Verbinden Gooise Meren dat het diner jaarlijks organiseert, vindt dat een terechte vraag. "Dit is natuurlijk de vraag die het bestuur van club zichzelf elke keer bij het plannen van het diner stelt. Maar we zijn ervan overtuigd dat het diner en de manier waarop we dat doen nog steeds een goed format is." De deelnemers gaan met elkaar aan tafel en kijken of ze elkaar met gesloten beurs kunnen helpen. Volgens Jarigsma geeft dat structuur en daarbij is de vorm niet zo belangrijk. Dit jaar dus weer een diner en voor de derde keer in Spant!. Hoewel het de achtste keer is komt voor en tijdens zo'n avond veel op het bestuur af. Zelfs voor Jarigsma, die er al sinds de eerste keer bij is.
Denkt hij nooit aan stoppen? Lachend: "Ja,vaak genoeg, maar dan zie ik de maatschappelijke waarde die we creëren en dan denk ik: het is idioot om te stoppen. En dan komt er een mailtje van een deelnemer, een succesvolle match of een nieuw bestuurslid dat nieuw elan brengt. Daarnaast haal ik mijn motivatie uit de mensen met wie ik samenwerk." Hij grapt dat hij misschien wel wacht totdat iemand hem van zijn stoel duwt en dan zal hij zeker opstappen. Hij werkt bijvoorbeeld samen met Merijn Coster. Jarenlang was Coster medesponsor van de wijn bij het diner. Sinds vorig is hij aan de bestuurstafel aangeschoven. Hij bedacht vorig jaar al de Social Enterprise Award (SEA) en gaat een deel van de avond tijdens het diner begeleiden. Een taak die tot nu toe op de schouders van Jarigsma rustte. En volgens Merijn is er ook dit jaar veel animo voor het diner. Wellicht dat er volgend jaar een ander groot evenement komt. Het vijfkoppige bestuur heeft zichzelf de opdracht gegeven om allemaal met minstens één nieuw idee te komen. Wie mee wil doen op 9 oktober met het maatschappelijk diner kan zich aanmelden op info@pmonb.nl.

Gooise Meren verklaart Weesp de liefde

GOOISE MEREN Het valt goed te merken dat Gooise Meren er alles aan doet om straks te kunnen fuseren met Weesp. De gemeente verklaart haar buurman steeds meer de liefde.

Als er door het gemeentebestuur gepraat wordt over Weesp, vallen er louter lovende woorden. Het gaat veel verder dan alleen goed nabuurschap. "We zijn verliefd", zo zegt burgemeester Han ter Heegde. Gooise Meren doet er alles aan om Weesp over te halen om te kiezen voor Gooise Meren en niet voor Amsterdam. "Een keuze van Weesp voor Gooise Meren is een keuze voor nabijheid en Weesp bestuurt straks gewoon Weesp." De burgemeester bedoelt daarmee dat er na de fusie ook Weespers plaatsnemen in de gemeenteraad. "Neem nou Muiden en Muiderberg. Dat zijn de kleinste kernen van Gooise Meren en ze hebben een goede vertegenwoordiging in de gemeenteraad."
Daar komt nog bovenop dat Gooise Meren werkt met stads- en dorpsraden, waar bewoners problemen tot op stoeptegelniveau kunnen aankaarten en praten met de gemeenteraad of het gemeentebestuur. De gemeenteraad van Gooise Meren schaarde zich afgelopen week achter een eventuele fusie met Weesp. Het positieve raadsbesluit werd door de gemeenteraad en het gemeentebestuur tijdens een borrel aan de Weesper collega's overhandigd. Of Weesp ook echt kiest voor Gooise Meren zal op 9 november blijken.

Basisscholen staken donderdag

MUIDEN De meesters en juffen van de basisscholen leggen morgen, donderdag 5 oktober, hun werk neer om hun eisen kracht bij te zetten.

Zij willen net als de rest van hun collega's in Nederland meer loon en minder werkdruk. De scholen zijn die dag dicht. Om dit op te vangen, zijn de kinderdagverblijven extra open. In juni deden de scholen in Muiden en Muiderberg ook al mee aan de landelijke prikactie, een korte staking van een uur. De scholen zijn die dag dicht, werkende ouders moeten zelf een oplossing zoeken: een oppas, extra dag opvang of zelf vrij nemen. Mochten ook na deze staking de eisen niet worden ingewilligd, dan komt er mogelijk een tweede staking in november die twee dagen duurt.

Zorgboerderij Hoogerlust krijgt geld van Lidl Maxis voor trampoline

MUIDEN Zorgboerderij Hoogerlust is erg blij met de cheque van 1000 euro die ze maandag in ontvangst mocht nemen voor de aankoop van een grote trampoline voor de kindergroep. Lidl geeft in het hele land cheques weg om lokale initiatieven te ondersteunen ter gelegenheid van hun 20-jarige bestaan in Nederland.

'De reden voor mijn vertrek is mooi, maar het voelt evengoed heel raar'

Alie Rozendaal stopt na 42 jaar bij Bijvoet

Alie (links) krijgt een fles wijn van een dankbare klant. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP Voor Alie Rozendaal (60) uit Driemond was het afgelopen vrijdag na 42 jaar haar laatste werkdag bij Bijvoet Sport in Weesp. Een weloverwogen keuze, maar toch was het toen ze die ochtend binnenkwam wel even slikken: "Als je ergens zo lang en met zo veel plezier werkt, dan is het heel raar als daar een einde aan komt."

Pas 17 jaar was Alie, vers van school, toen ze een advertentie in de krant zag waarin Bijvoet een nieuwe medewerker zocht. Ze trok de stoute schoenen aan, hoge hakjes welteverstaan. "Ik wilde er netjes uitzien; geen moment heb ik eraan gedacht dat ik bij een sollicitatie in een sportwinkel misschien ook wel mooie gymschoenen had kunnen dragen."

Alies krukje blijft wel, want ook haar opvolger is klein van stuk

Knikkende knieën

De sollicitatie ging ze in met knikkende knieën, maar dat bleek nergens voor nodig. Het klikte meteen met meneer Bijvoet en Alie kon de volgende dag beginnen. De winkel was toen nog een stuk kleiner. "Ik heb het vanaf de eerste dag ontzettend naar mijn zin gehad. Ik heb in die 42 jaar natuurlijk ook best wat collega's zien komen en gaan, maar wie hier werkt blijft vaak lang en het is altijd een fijne en hechte groep."

Een eigen krukje

Het leukste van haar werk vond ze het contact met de klanten. Wie naar Bijvoet gaat, komt daar voor kwaliteit, persoonlijk advies en goede service. Dus wordt er voor elke klant de tijd genomen. "Je leert de meeste echt kennen. En na zo'n lange tijd verkoop je ook weer voetbalschoenen aan een kind, waarvan de vader als jongen ook al voetbalschoenen bij je kocht. Dat is toch heel bijzonder." Alie is wat klein van stuk. Omdat ze niet bij alle rekken en stellingen kon, kreeg ze jaren geleden van haar collega's een eigen krukje. Ze heeft er dankbaar gebruik van gemaakt. Dat krukje blijft, want ook de opvolger van Alie is niet erg groot.

Gedag zeggen

Vrijdag was de winkel uitbundig versierd met ballonnen, slingers en oude foto's. Het kon niemand ontgaan dat het een speciale dag was. Bovendien had huidige eigenaar Hans van der Pouw vorige week een advertentie op de voorpagina van het WeesperNieuws gezet, zodat klanten de kans hadden om Alie gedag te zeggen. Dat gebeurde dan ook volop. Het was een komen en gaan van mensen die Alie geluk kwamen wensen, vaak met een cadeautje of een fles wijn erbij. Op haar beurt mocht Alie deze dag 21% korting geven, de helft van de 42 jaar die ze er heeft gewerkt.

Alie stopt met werken omdat ze op haar kleinzoons gaat passen: "Dat wil ik er niet 'bij' doen, daar wil ik echt van gaan genieten."

Na bier en jenever heeft Weesp nu ook weer chocolade

Wim Boom (links) en Guy Raasveld staan te popelen om open te gaan. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van veen

WEESP Patisserie & Chocolaterie Boom opent deze week de deuren in de Slijkstraat. Vanaf aanstaande vrijdag kunnen Weespers hier terecht voor desserttaarten, macarons, eclairs, bonbons, chocoladerepen, koek- en suikerwerk en nog veel meer.

De patisserie is een initiatief van Wim Boom en Guy Raasveld. Boom is patissier en maakt alles, Raasveld regelt de inkoop, promotie, boekhouding en dergelijke.

Wims overgrootvader was de geheimbrander van Van Houten

Weesp heeft verschillende adressen waar men terecht kan voor bonbons en taarten, maar de nieuwe patisserie wordt een klasse apart, beloven de jonge ondernemers. Alles wordt vers en ambachtelijk bereid en bevat uitsluitend fairtradegrondstoffen en verse kruiden en vruchten. Geen kunstmatige toevoegingen dus.

Koekenbakker

Raasveld: "In Frankrijk heb je als patissier aanzien, in Nederland ben je een 'koekenbakker'. Daar heb je dan acht jaar voor gestudeerd. Wij gaan laten zien dat het echt vakmanschap is." Boom wist als kind al dat hij dit vak in wilde. Na de lagere school ging hij naar de bakkersschool, daarna volgden nog diverse specialistische opleidingen. Hij ging aan de slag bij bakkerij Abbekerk, maar een eigen zaak lonkte. Via een collega kwam hij in contact met Raasveld, manager bij Connexxion, maar met behoefte aan een nieuwe uitdaging. Ze besloten samen de stap te wagen en iets bijzonders neer te zetten.

Het zit in de genen

Weesp is gebouwd op de productie van bier, jenever en chocolade. Die oude fabrieken en brouwerijen zijn verdwenen, maar dankzij nieuwe initiatieven krijgt Weesp deze producten weer terug. We hadden al Wispe Bier, later werd Anker Jenever geïntroduceerd en nu is er Boom Chocolade, met een flinke toef Van Houten. Boom is namelijk achterkleinzoon van de geheimbrander van Van Houten.
De ware chocoladeliefhebber zal de winkel niet kunnen negeren. Booms varianten op de Picasso-bonbon zijn een lust voor alle zintuigen. Er zitten zulke donkere, robuuste smaken en vormen bij dat wij ons kunnen voorstellen dat papa's op Vaderdag voortaan ook een doosje bonbons krijgen. Verder zijn er zelfgemaakte confituren, zelfgemaakte chocoladepasta's (waaronder één met 75% cacao!) en koffie te koop. Er komen bovendien enkele tafeltjes te staan zodat mensen hier ook kunnen afspreken voor een kop koffie met iets lekkers. Een webshop is in de maak.

Nieuwe Nieuwstad: meer blik langs kade

Tot aan kerst omrijden via Aetsveldselaan

De Nieuwstad gaat maandag voor drie maanden op de schop. Er komen meer parkeervakken langs het water van de Oudegracht.

Voor het sluitstuk, vlak voor kerst, moeten ook fietsers flink omrijden.

WEESP Het zicht op de gracht wordt minder als straks de herinrichting van het tweede deel van de Nieuwstad gereed is. De twee keer acht haakse parkeervakken worden vervangen door 19 parkeervakken in de lengte. De rij blik wordt vijf keer onderbroken door een perkje, waar zicht op de gracht blijft.

Dat betekent dat er tussen het terras van Meijers en het kippenbruggetje aan weerszijde auto's geparkeerd kunnen staan. Alleen het laatste stukje, tussen de Sam van Gentsteeg en de Wolleweversbuurt, blijft autovrij.

Het ontwerp voor de herinrichting is mede tot stand gekomen in samenwerking met de bewoners van dit deel van de Nieuwstad.

Het gaat worden zoals hier, het winkeldeel van de Nieuwstad.
De straat wordt breder, deze stoep verdwijnt, parkeren gaat in de lengte en wordt onderbroken door vijf perkjes met grachtzicht. Foto's: André Verheul

Auto's rijden om via de Aetsveldselaan, fietsers via de Achtergracht

Drempels

Er komen drie verkeersdrempels, want de straat wordt ingericht als een 30 km-zone. De drempels komen ter hoogte van de wooncomplexen Tussen de Grachten en de Wintertuin. Nummer drie ligt om de hoek, voorbij de Wolleweversbuurt, in de richting van de Utrechtseweg. De rijbaan wordt 5,5 meter breed. De stoep aan de grachtzijde verdwijnt. Rijbaan en stoep worden voorzien van nieuwe stenen, maar niet van die peperdure als in het winkeldeel van deze straat, dat vier jaar geleden werd heringericht.

Omrijden

De werkzaamheden duren drie maanden en beginnen maandag. Het werk begint bij de Pleinbrug en wordt opgedeeld in vier fases zodat niet de hele straat openligt. Het autoverkeer rijdt al die tijd om via de Aetsveldselaan en de Hugo de Grootlaan. Fietsverkeer kan tot eind november via de Achtergracht en de Wolleweversbuurt. In de laatste drie weken voor kerst moeten ook fietsers omrijden via de Aetsveldselaan en Hugo de Grootlaan.

www.weesp.nl/nieuwstad

Terrassen: balans vinden tussen levendigheid en leefbaarheid

Hoe meer stoelen hoe meer vreugd?

De discussie over terrassenlocaties gaat deze winter verder.

door André Verheul

WEESP De balans vinden tussen levendigheid en leefbaarheid, daar gaat het om in de lastige discussie over een gemeentelijk beleid voor terrassenlocaties. De Weesper politiek gaat de wintermaanden gebruiken om de regels nog eens stevig tegen het licht te houden.

Het toenemende aantal kleine gevelterrassen en grotere terrassen aan het water loopt in de Weesper binnenstad momenteel richting de 25. Het einde is nog niet in zicht, want bestaande en toekomstige horecaondernemers, zo weten we nu al, willen ook graag de stoeltjes buiten zetten.

'We moeten geen tweede Muiden willen worden'

"Hoe meer stoelen, hoe meer vreugd", zal de een zeggen. "Totdat je in het centrum woont", zal de binnenstadbewoner antwoorden. Er treedt geluidshinder op en als je niet zelf op het terras zit, wordt het zicht op de grachten er niet mooier op. Aquariums, worden de plexiglazen terraswanden genoemd, die bij sommigen op minder mooie dagen vaak hinderlijk als opslagplaats dienen.

Wethouder Peter Eijking (PvdA) kwam dinsdagavond voor de derde keer met een voorstel, maar ook deze keer stuurde de raadscommissie hem terug. Het is de bedoeling om de boel wat aan banden te leggen, zo probeerde de wethouder uit te leggen. Maar zowel bewoners als raadsleden zien in het collegevoorstel vooral de ruimte die er aan horecaondernemers geboden blijft worden om overal maar tafels en stoelen buiten te zetten, zowel langs het water als langs de gevels.

Het zijn misschien niet eens de inhoudelijke bezwaren waar de raadscommissie over valt. Wat er vooral op tegen is, is dat er een ingrijpend besluit voorligt waarvan de voors en tegens nog niet goed met alle betrokkenen zijn doorgesproken. De tijd is nog niet rijp.

Vier insprekers (binnenstadbewoners) pakten zowel het proces als het voorstel kritisch aan. Er wordt veel ruimte gegeven aan horecaondernemers, terwijl voor de gevolgen voor de leefbaarheid in de binnenstad te weinig aandacht is, zo luidt een terugkerend kritiekpunt. "Ik ben oprecht bezorgd", zei een van de bewoners. "We moeten geen tweede Muiden of Amsterdam willen worden."

De weerstand van binnenstadbewoners zit ook horecaondernemers niet lekker. Martin Boer (namens de Weesper horecavereniging) stelde voor om eerst een inhoudelijke gespreksronde met ondernemers en bewoners te houden met als doel nader tot elkaar te komen en een betere balans te vinden tussen levendigheid en leefbaarheid. Goed idee, vond de raadscommissie. De wethouder moet opnieuw aan het werk.

Fiets kwijt? Best kans dat-ie hier ergens ligt...

Verscholen in het hoge gras langs het spoor: het fietsenkerkhof. Of eigenlijk: de tijdelijke fietsenopslag. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP Langs het fietspad naar de Spoorbrug liggen tientallen fietswrakken in het gras, zo attendeerde een oplettende lezer ons. We namen poolshoogte en inderdaad: het is een vreemd gezicht, zo'n 'fietsenkerkhof'.

Het gaat om een terrein naast de gebouwtjes van de Gasunie. De fietsen liggen achter slot en grendel. Van wie zijn al die fietsen en wat doen ze daar? Volgens de gemeente gaat het om fietswrakken en weesfietsen die in september tijdens een opruimactie van het station zijn verwijderd. Al eerder waren ze beplakt met een waarschuwingssticker, maar niemand haalde ze weg. "Deze fietsen verkeren in verwaarloosde staat en zijn technisch niet in orde. Eigenaren hebben ruim de tijd gehad om de fiets op orde te brengen of weg te halen", aldus de gemeente. Normaal worden de fietswrakken op de gemeentewerf gestald, maar daar is nu even geen ruimte. De gemeente wil ze nog gaan afdekken met zeil. De fietsen blijven nog enkele maanden bewaard voor het geval een eigenaar zich meldt. Daarna worden ze vernietigd.

'In Gooi en Vechtstreek blijven is in belang inwoners Weesp'

Regio Gooi en Vechtstreek wil Weesp binnenboord houden

Als Weesp voor Amsterdam kiest, verlaat het de Regio Gooi en Vechtstreek. Een doemscenario voor deze uitvoeringsinstantie. Directeur Igor Meuwese legt uit.

Weesp, aan de rand van de Gooi en Vechtstreek. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP Mocht Weesp de Regio Gooi en Vechtstreek verlaten dan zou dat zeer spijtig zijn, zegt directeur Igor Meuwese. "Wij doen dingen goed, óók voor de inwoners van Weesp. Bovendien: wij hebben Weesp ook nodig."

Zorg, afvalverwerking, woonruimteverdeling, ambulancedienst, GGD: voor de uitvoering van deze en andere zware taken is Weesp stevig vervlochten in de Regio Gooi en Vechtstreek, de uitvoeringsinstantie namens alle gemeenten in deze regio. Dat speelt een zeer belangrijke rol in de afweging die de gemeenteraadsleden van Weesp moeten maken over de bestuurlijke toekomst. Want de keuze die de raad zichzelf heeft voorgelegd (aansluiten bij Gooise Meren of bij Amsterdam) heeft gevolgen voor de samenwerking binnen de Regio Gooi en Vechtstreek. Een keuze voor Amsterdam zou namelijk betekenen dat Weesp de Regio Gooi en Vechtstreek zal verlaten.

Is het voor de Regio belangrijk dat Weesp blijft?

Igor Meuwese. Foto: Dick Jongerden

'Verliefd? Wij zijn al 43 jaar getrouwd met Weesp'

Meuwese: "Weesp is onlosmakelijk verbonden met dit gebied en is een belangrijke partner in deze regio. Als Weesp naar Amsterdam trekt, verandert de streek natuurlijk niet, maar wel de samenwerking in ons hele gebied."

Stel dat, wat merken de inwoners van Weesp daarvan?

"Wij voeren een aantal belangrijke taken uit en dat doen we goed. Met een aantal van onze uitvoerende diensten staan we in de top 3 van Nederland. We hebben bijvoorbeeld geen wachtlijsten en je kunt de zorg kiezen die bij je past, ook bij je levensovertuiging. Dat zijn elementen waarbij de inwoners van Weesp profiteren van onze goede samenwerking binnen de regio. En dan nog iets: het gaat ook om nabijheid. Het is vaak mensenwerk. Het is prettig als een jeugdarts iemand van een lokale school kent. Dat soort netwerken bouw je niet zomaar op en die dreigt Weesp toch kwijt te raken."

En als Weesp zegt: bestuurlijk kiezen we voor Amsterdam, maar we blijven gebruikmaken van de diensten uit Gooi en Vechtstreek?

"Dat lijkt mij in de praktijk heel lastig. We hebben met elkaar een regionale samenwerkingsagenda vastgesteld en de gemeenteraden bepalen wat wij doen voor de inwoners. Dat is één pakket en daar kun je niet de dingen uitpikken die je wel of niet wilt. Amsterdam heeft bijvoorbeeld de woonruimteverdeling geregeld via Woningnet. Daar zal Weesp dan bij moeten aansluiten, dat kun je niet ook in de Regio Gooi en Vechtstreek blijven doen."

Zegt u eigenlijk: bij een keuze voor Amsterdam gaat er voor de inwoners van Weesp veel veranderen, bij een keuze voor Gooise Meren verandert er bijna niks?

"Die stelling is absoluut waar. Dat komt omdat we al veel uitvoeren voor de gemeente Weesp: de ambulancedienst, de GGD, de consultatiebureaus, Veilig Thuis, de GAD, alle inkoop van de zorg. Dat zijn grote taken met veel dagelijkse inwonerscontacten."

Toch zeggen de winkeliers en Weesp Marketing: geef ons maar Amsterdam. Dat is bestuurskrachtiger op het gebied van toerisme en grote infrastructurele vraagstukken én Amsterdam heeft een grotere invloed in Den Haag dan Gooise Meren.

"De Gooi en Vechtstreek is onderdeel van de Metropoolregio Amsterdam en werkt op die grote vraagstukken al intensief samen met Amsterdam. Dan doen we met 33 andere gemeenten. Als Metropoolregio zijn wij gesprekspartner in Den Haag en in Europa. In de Metropoolregio is de Gooi en Vechtstreek, met Weesp en met Gooise Meren, een volwaardige gesprekspartner, juist op die grote thema's."

Vindt u dat de andere regiogemeenten voldoende laten merken hoe belangrijk het ook voor hen is om Weesp aan boord te houden?

"Gooise Meren zegt dat ze verliefd is op Weesp. Het gebaar dat zij nu maken is een oprechte belangstelling om goede dingen te gaan doen voor de inwoners van Weesp. Trouwens, verliefd? Als regio zijn wij al 43 jaar getrouwd met Weesp. Elk huwelijk kent zijn hobbels, maar wij hopen dat wij, via Gooise Meren, die samenwerking met Weesp gewoon kunnen voortzetten: in het belang van de inwoners."

Het idee lijkt te bestaan dat Weesp toch vaak de buitenstaander in de Gooi en Vechtstreek is of is geweest. Is dat gevoel terecht?

"Wij bedienen veel gemeenten die allemaal hun eigenheid hebben - en dat moet ook. Het is een diverse regio. Maar er zit ook veel gemeenschappelijks in. Op een regionaal podium hadden we deze week een presentatie van Niek Roozen, de landschapsarchitect uit Weesp. Daarbij waren ook raadsleden en de wethouder uit Weesp aanwezig. En zo zie ik dat altijd. Weesper raadsleden zijn betrokken, het college van B en W is dat ook en Weesper ambtenaren zijn dagelijks te vinden in ons pand. Het beeld van een buitenstaander herken ik totaal niet."

Besluit over toekomst begint te leven

Burgemeester Bas Jan van Bochove. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP Nog vijf weken en dan neemt de gemeenteraad van Weesp een besluit over de bestuurlijke toekomst. Wordt het Gooise Meren waarmee uiteindelijk wordt gefuseerd, of valt de keuze toch op Amsterdam?

Beide gemeenten hebben hun bidboek overhandigd in de vorm van een reactie op door Weesp gestelde vragen en vastgestelde kernwaarden. Je kunt het omschrijven als hun samenwerkings- en fusieaanbod, maar het woord liefdesverklaring is ook al gevallen. Burgemeester Bas Jan van Bochove heeft daar met belangstelling kennis van genomen, zo laat hij weten. "Boeiend om te zien hoe beide gemeenten dat gedaan hebben." Inhoudelijk gaat hij er niet op in: het is aan de leden van de gemeenteraad om op 9 november de keuze te maken.

Van Bochove heeft het gevoel dat de zaak steeds meer begint te leven, ook onder inwoners. Dat is ook precies de bedoeling, want Weesp heeft er veel energie ingestoken om de inwoners bij het proces te betrekken. Zo is er lange tijd geleden al een toekomstpanel geformeerd van Weespers die willen meedenken. Dit panel komt zaterdag bijeen om hun reactie te geven op de liefdesverklaringen.

Amsterdam en Gooise Meren komen pitchen, Weesp op zeepkist

WEESP De burgemeester van Gooise Meren en de loco-burgemeester van Amsterdam komen naar Weesp om elk hun samenwerkings- en fusieaanbod te presenteren. We moeten ons daar een pitch van maximaal tien minuten bij voorstellen.

Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst op 18 oktober in de Grote Kerk van Weesp (aanvang 20.00 uur). Belangstellenden in de zaal kunnen daarna met vragen komen. Op 30 oktober is er opnieuw een bijeenkomst in de Grote Kerk. Dan moeten de fracties uit de Weesper gemeenteraad 'op de zeepkist' en kleur bekennen. Het publiek zal dan willen weten wat zij (vooralsnog) concluderen uit alle informatie die voor handen is. Die raadsvergadering waarin het besluit valt, op 9 november, vindt ook plaats in de Grote Kerk vanwege de te verwachten grote publieke belangstelling.

WVGV Basketbal groeit gestaag door

Nog twee spelers en ook de jeugd U18 kan competitie spelen

Archief: huldiging jonge basketballers in 2016. Foto: Bastiaan Miché

door Ingrid Voet

WEESP Het gaat goed met WVGV Basketbal. De club is sinds vier jaar terug van weggeweest en groeit gestaag. Drie teams spelen in competitieverband, en als het even meezit vanaf januari een vierde team met spelers onder de 18 (U18).

In 2013 werd de basketbalvereniging voorzichtig nieuw leven ingeblazen met de zogenaamde euro-trainingen. "We vonden het zonde dat er al zo lang geen basketbalclub meer was in Weesp en we kregen veel verzoeken van mensen die wilden spelen", vertelt trainer Mike Neuhuys. Het was een proef, maar er bleek veel animo voor te zijn en dus werd na een half jaar de vereniging weer opgestart. "We hebben één seizoen alleen getraind, maar halverwege dat seizoen gingen mensen al vragen: wanneer gaan we spelen? Het jaar daarna zijn we in de competitie gaan spelen met teams U12, U14 en U16."

'Soms lijkt het wel of we in de Champions League spelen'

De club groeit gestaag: er spelen nu drie (jeugd)teams in de competitie en één team van de jongste kinderen dat alleen nog traint. Daarnaast is er iedere week een uurtje training voor volwassenen die recreatief willen basketballen. Voor het team U18 zijn er net te weinig spelers om aan de competitie mee te gaan doen. "Een of twee nieuwe spelers erbij en we kunnen in januari starten. Basketbal hoef je niet te kunnen, dat leer je gewoon, als je maar een beetje balgevoel hebt. Liefst dan ook met een eigen, vaste trainer voor dat team, die zoeken we nog. Een diploma is niet nodig, affiniteit met basketbal en deze leeftijdsgroep natuurlijk wel. Het is een erg leuk team om te trainen. Over een paar jaar stromen deze spelers ook weer door en het zou goed zijn als zij onze dames 1 en heren 1 kunnen gaan vormen. Dan groeien we uit van een jeugdvereniging naar een volwaardige vereniging."

Trainers en scheidsrechters

Het succes is er dus, maar dat heeft ook gevolgen: er zijn meer mensen nodig om dat allemaal te regelen. Was het gebrek aan ouderparticipatie in het verleden een reden om te stoppen, nu gaat dat juist erg goed. "Veel ouders doen dingen in het bestuur. Bij uitwedstrijden lijkt het soms wel of we in de Champions League spelen, dan rijden er wel 10 auto's en allemaal vol, met spelers en toeschouwers. Dat is een heel goed teken natuurlijk. Alleen voor het trainen en fluiten van wedstrijden moet je er zelf wel genoeg van weten of zelf gebasketbald hebben. Ook die mensen zijn van harte welkom."

www.weespbasketbal.nl.

Eerste punt voor FC Weesp is binnen

WEESP FC Weesp heeft in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen genoegen moeten nemen met één punt. Tegen DCG werd het 2-2.

Rogier van der Nes was niet fit genoeg om te spelen, zodat Marcin Kmiecik in de basis startte. In de eerste helft was er lange tijd niets te beleven. De Weespers waren het eerst dicht bij een doelpunt. Een corner van Daan Brandse werd door Oseanu Doorn ingekopt, maar door een van de verdedigers van DCG van de lijn gehaald. Vlak voor rust schakelde DCG snel om en stuurde de linksbuiten de diepte in. Die kon door naar het strafschopgebied, omspeelde een verdediger van FC Weesp en schoot de bal precies in de verre hoek. In de tweede helft ging FC Weesp meteen op jacht naar de gelijkmaker. Thijs Visser was dichtbij, maar mikte te hoog. Korte tijd later werd een vrije trap van Daan Brandse door Zaka Lamhamdi over de keeper heen gekopt. Een verdiende gelijkmaker.

Strafschop

Daarna volgden grote kansen over en weer, waarbij het een wonder was dat het maar 1-1 bleef. Drie minuten voor tijd kwam DCG opnieuw op voorsprong, opnieuw via de linkerkant. De voorzet vanaf de vleugel werd door de spits binnengeschoten. FC Weesp bleef knokken voor een punt en werd beloond. Marcin Kmiecik ging neer in het strafschopgebied, waarna Milan Geertsma de penalty onhoudbaar binnenschoot.

Voetbaltechnisch zal er misschien nog het nodige aan te merken zijn geweest op het spel van de Weespers, maar het eerste punt is binnen en het aantal gecreëerde kansen plus de strijdlust tot de laatste minuut geven de burger moed.

Van der Burg en Philips winnen eerste Golf Sixes Weesp

WEESP Op de golfbaan van Weesp werd zondagmiddag het eerste Nederlandse Golf Sixes toernooi gehouden, een nieuwe toernooiopzet die de golfwereld verovert. De drukbezochte wedstrijd werd gewonnen door Bram van der Burg en Loes Philips. Golfvereniging Weesp organiseert het hele jaar toernooien en wedstrijden. Naast leden van de vereniging deden ook de leraren van Golfschool Weesp mee.

Argus klaar voor de koploper

WEESP Argus heeft volop vertrouwen getankt richting de korfbaltopper van volgende week. Thuis werd KVA 7 met 18-9 verslagen.

De scores vielen al snel aan de kant van Argus en de tegenstander kon alleen gevaarlijk worden door middel van strafworpen. De Weesper korfballers gingen met een comfortabele voorsprong (10-4) de rust in en konden de wedstrijd in de tweede helft rustig uitspelen. Gelukkig stokte de doelpuntenmachine niet en kwamen de Weespers net als vorige week op het fraaie aantal van 18 treffers uit.

De winst op KVA 7 is belangrijk in de strijd om de eerste plaats in hun poule. Volgende week wacht het duel met koploper Vlug & Vaardig / KCN 2. Argus moet winnen om zich herfstkampioen te mogen noemen.

MHCW wacht op winst

WEESP De eerste teams van Mixed Hockey Club Weesp wachten nog steeds op de eerste overwinning.

De dames verloren zondag met 4-1 van AMVJ. Van de vier duels tot dusver werd alleen thuis tegen Bennebroek een puntje gepakt. Daarmee staan de hockeysters uit Weesp samen met Spandersbosch onderaan.

De heren waren er zondag tegen Hoorn dichtbij (2-3), maar staan na vier duels met nul punten onderaan.

Adviesraad: uitvoering sociaal domein moet op veel punten beter

Gebrek aan maatwerk, wachtlijsten voor behandeling, wantrouwen om privacy

Op het gebied van het sociaal domein hapert er nog veel in de gemeente Weesp, blijkt uit een lijst van de Adviesraad Sociaal Domein met daarop elf belangrijke aanbevelingen.

De zorgvraag wordt geïnventariseerd aan de keukentafel. De Adviesraad vindt dat hier meteen duidelijk moet worden hoeveel de eigen bijdrage bedraagt. Foto: Bastiaan Miché

WEESP De Adviesraad Sociaal Domein Weesp signaleert sinds 2014 signalen uit de samenleving over het sociaal domein. Op basis daarvan heeft ze een dringend advies opgesteld aan de politieke partijen in het licht van de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Het WeesperNieuws zet deze oproep aan de lokale politici en beleidsmakers op een rij.

1. Inwoners maken zich zorgen om hun privacy. Er wordt veel informatie gevraagd en vastgelegd zonder dat duidelijk is waartoe dit dient. Ook is niet duidelijk wie inzage heeft. Dit geldt in het bijzonder voor de jeugd-ggz. Dit werkt wantrouwen in de hand. In 2018 wordt er nieuwe (Europese) privacywetgeving van kracht. Hét moment om het privacybeleid transparant vast te leggen.

2. In 2016 is het 'VN Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap' door Nederland geratificeerd. Dit betekent dat heel Nederland werkt aan een toegankelijke samenleving voor mensen met een beperking, zowel op fysiek, psychisch als sociaal gebied. Er is in Weesp aandacht voor fysieke toegankelijkheid, maar de aandacht voor andere belemmeringen, zoals stigmatisering of discriminatie op de arbeidsmarkt, is beperkt. Wij roepen op om op dit punt beleid te formuleren en de uitvoering te handhaven.

Jongeren komen voor GGz-behandeling op wachtlijst

3. De beoogde aanpak op maat van de individuele behoefte van een persoon komt onvoldoende van de grond. De benadering van klanten door gemeentelijke uitvoeringsorganisaties is nog te veel gericht op regelgeving. Dit zien we onder andere bij de Participatiewet. Het moment is gekomen om uitvoeringsorganisaties het mandaat te geven om gemotiveerd af te wijken van regelgeving waar dit bijdraagt aan individueel maatwerk.

4. U verwacht van burgers zelfredzaamheid en eigen regie. U wilt minder bureaucratie. De volgende maatregel draagt daaraan bij: maak bij de aanvraag van een voorziening in het kader van de WMO in een vroegtijdig stadium (tijdens het eerste keukentafelgesprek) concreet duidelijk hoeveel de eigen bijdrage bedraagt. Dit biedt mensen de gelegenheid zelf een afweging te maken: doorgaan met de aanvraag of zelf een oplossing zoeken.

Controle over regionale ontwikkelingen is beperkt

5. Inwoners van Weesp hebben recht op onafhankelijke cliëntondersteuning, maar dit is niet voldoende bekend. Onafhankelijke cliëntondersteuning draagt bij aan ondersteuning op maat en het versterken van eigen regie.

6. In Weesp bestaat geen cliëntenraad voor mensen met een uitkering. De uitvoering van sociale zaken is ondergebracht bij Stichtse Vecht, een gemeente zonder aparte cliëntenraad voor mensen met een uitkering. Niet duidelijk is wie de belangen van Weesper cliënten bij Stichtse Vecht behartigt.

7. Er zijn veel signalen dat de sociale dienst te weinig rekening houdt met individuele situaties waarbij maatwerk gevraagd wordt. Er wordt regelmatig slecht gecommuniceerd. Een aanzienlijk deel van de uitkeringsgerechtigden bestaat uit mensen met een loonwaarde kleiner dan 40%. De adviesraad pleit voor een actievere begeleiding voor deze doelgroep gericht op het realiseren van werk / participatie op maat.

8. Er ontstaat in Weesp meer behoefte aan woningen voor specifieke doelgroepen, zoals mensen met een psychische stoornis. Het is van belang voldoende woningen voor specifieke doelgroepen te realiseren en goed te spreiden over de gemeente. Betrek ook Weespersluis hierbij.
9. Jongeren die zijn verwezen naar de GGz jeugdzorg moeten tijdig hulp krijgen. Het uitblijven van hulp kan ernstige gevolgen hebben voor de jongere en zijn omgeving. De praktijk laat zien dat er tijdig een intake plaatsvindt, maar dat jongeren voor de behandeling op een wachtlijst terechtkomen. Het nieuwe college moet toezien op een adequate uitvoering, conform de nieuwe afspraken die de minister hierover met GGz-aanbieders heeft gemaakt.

10. Er is in Weesp geen onafhankelijke regeling waar burgers terecht kunnen met klachten over het sociaal domein. De Adviesraad Sociaal Domein pleit voor een 'ombudsman' die klachten behandelt én onderzoek kan doen naar de kwaliteit en rechtmatigheid van het gemeentelijk handelen.

11. De regionalisering van de uitvoering van beleid in het sociaal domein neemt hand over hand toe. De grens tussen ontwikkeling en uitvoering van beleid is onduidelijk. Inspraak en advies op regionaal niveau zijn niet geregeld. De democratische controle over regionale ontwikkelingen is beperkt. De Adviesraad Sociaal Domein pleit voor het behoud van specifiek op Weesp gericht beleid in het sociaal domein.

Ten slotte: deze periode is ingezet op goede communicatie en korte lijnen tussen college, politiek en samenleving. Dit heeft prima gewerkt.

Karoline On Line komt na TIA's bij moeder in actie voor Hersenstichting

Bingogala in Hart van Weesp, met heel veel prijzen van lokale winkeliers

Foto: Femmie Photography

door Marieke van Veen

WEESP Krijn van der Spoel uit Weesp werkt aan een een groot bingogala, dat begin volgend jaar moet plaatsvinden in hotel Hart van Weesp. Hij is zelf de gastvrouw, als zijn alter ego Karoline On Line. De opbrengst gaat naar de Hersenstichting Nederland.

Krijn van der Spoel organiseert als Karoline On Line evenementen voor bedrijven en gezelschappen. Eens per jaar zet hij belangeloos een bingofestijn op poten, gekoppeld aan een goed doel. Dat de Weesper dit jaar kiest voor de Hersenstichting heeft te maken met zijn moeder Ans.

'Mijn moeder is hersteld, maar veel mensen hebben dat geluk niet'

Niet iedereen heeft geluk

Ans van der Spoel kreeg in maart 2015 een reeks TIA's (transient ischemic attack, een tijdelijke hapering van de bloeddoorstroming in de hersenen). Van der Spoel: "Ze is gelukkig volledig hersteld. Maar veel mensen hebben niet zo veel geluk. Daarom is er meer geld nodig voor onderzoek naar TIA's, zodat ze sneller te diagnosticeren én beter te behandelen zijn. Om deze persoonlijke reden heb ik daarom besloten om de Hersenstichting dit jaar als goede doel te kiezen."
Van der Spoel is druk bezig met het samenstellen van een goedgevulde prijzentafel. Hij heeft veel lokale ondernemers aangeschreven en op die manier ook veel lokale prijzen weten binnen te halen. Denk hierbij aan een koffie- en theepakket van Karakter, een high tea bij Le Perron, ijstaarten van Nelis' IJssalon, kerstpakketten van Pronk Juweel, behandelingen bij Beauty Boulevard Weesp, gourmetschotels van slagerij Van Donk, een horloge van juwelier Hans Luijer, een rondvaart over de Vecht van Weesp Marketing, een Anker-set van Slijterij Overmars en nog veel meer. Hotel Hart van Weesp stelt gratis de locatie beschikbaar en zorgt bovendien voor hapjes.

Ook sponsors van buiten Weesp haken aan. Zo liggen er straks ook hotelbonnen, een rondvaart door Amsterdam, een Canon camera, dinerbonnen, theaterkaarten, een TomTom actioncamera, mooie flessen wijn en vip-kaarten voor Eurovision in Concert op tafel.
De voorverkoop van de bingokaarten is inmiddels gestart. Een bingo-envelop kost 30 euro. Daarvoor speelt de deelnemer alle vier de rondes mee met drie kaarten en ontvangt daarnaast drie loten voor de tombola. Een dubbele envelop kost 57,50 euro. Deze optie is beperkt beschikbaar.

Betalen via een Tikkie

De bingo-enveloppen zijn te bestellen door een bericht te sturen naar bingoloten@galaweesp.nl of 06-34 75 22 00. De aanvrager krijgt vervolgens een betaalverzoek via Tikkie. De loten liggen klaar op de avond zelf. Ook Le Perron heeft de bingo-enveloppen in de voorverkoop. Een zeer beperkt aantal enveloppen (zonder tombola-loten) is aan de deur verkrijgbaar voor 35 euro.

Blijven slapen

Het bingogala vindt plaats op zaterdag 13 januari 2018 van 20.00 tot circa 23.00/23.30 uur in Hotel Hart van Weesp aan de Herengracht. Wie na afloop wil blijven slapen, kan een mail sturen naar info@hartvanweesp.nl. Voor bezoekers van het bingogala geldt een speciaal tarief.

Meer informatie, ook voor sponsors, staat op galaweesp.nl.

Preventieweek moet valpartijen ouderen terugdringen

In De Wintertuin deden ouderen vorige week oefeningen.

door Marieke van Veen

WEESP Het is de Week van de Valpreventie. In de aanloop naar deze campagne werden er in Weesp diverse voorlichtingsbijeenkomsten gehouden die het aantal valpartijen onder senioren moeten terugdringen.

Ouderenverenigingen KBO en PCOB verzorgden donderdag 21 september een informatiemiddag in het Lichthuis. Ergotherapeute Ingrid Zalme en fysiotherapeut Roy Hek vertelden wat ouderen zoal kunnen doen om vallen te voorkomen. Ook deden zij met de aanwezigen lichaamsoefeningen.

Een steun in de badkamer kan veel leed voorkomen.

'Laat geen spullen slingeren naast het bed of op de trap'

Informatie en oefeningen
Vorige week dinsdag was er een soortgelijke bijeenkomst in De Wintertuin, zie foto linksonder. Aan 35 geïnteresseerde ouderen deed fysiotherapeut Willem van Lindenberg het belang van goede spierkracht, conditie en balans uit de doeken. Aansluitend gaf Ingrid Zalme informatie over het belang van een goede inrichting van de woning, deelde ze tips voor veilig gedrag in en om huis en benadrukte zij de noodzaak van oogcontroles, verantwoord medicijngebruik, goed schoeisel en beweging. Ook deze middag werd afgesloten met een half uur werken aan lenigheid, kracht en conditie.

Handige checklist
Zalme en Van Lindenberg hebben bovendien een handige checklist gemaakt waarmee ouderen, hun familie en/of hun verzorgers hun situatie en woning kunnen controleren op valrisico's. Daarin staan allerlei tips waarmee veel leed kan worden voorkomen, zoals het laten plaatsen van wandsteunen in badkamer en toilet, geen losse spullen laten slingeren naast het bed of op de trap, dagelijks dertig minuten wandelen of tuinieren en voldoende nachtrust nemen.
2500 doden per jaar
In Nederland belanden jaarlijks ongeveer 100.000 ouderen op de SEH als gevolg van een val. Bijna veertig procent daarvan moet wegens ernstig letsel worden opgenomen in het ziekenhuis. Daarvan overlijden er meer dan 2.500. Van de overlevers komt een groot deel niet meer terug in de oude woonomgeving. Schrijnend, en het kost de samenleving ook handenvol geld. Jaarlijks gaat het in Nederland om een bedrag van € 890 miljoen. Door de vergrijzing wordt voor het jaar 2030 bovendien een verdubbeling tot een verdrievoudiging van deze cijfers verwacht. Daarom wordt er steeds meer werk gemaakt van valpreventie. Weesp doet mee aan een regionale aanpak. Professionals en vrijwilligers op het gebied van welzijn en zorg proberen het probleem terug te dringen met voorlichting, bewegingscursussen en interventies.