MuiderNieuws

15 april 2015

MuiderNieuws 15 april 2015


Hotelplan nu te massief

Provincie wil aanpassingen plan Brediusdriehoek

MUIDEN - Muiden heeft van de provincie Noord-Holland aandachtspunten gekregen voor de verdere ontwikkeling van de Brediusgronden.

De gemeente wil daar sportvoorzieningen, maximaal 50 woningen, een hotel en groen mogelijk maken en heeft daarvoor een vraag ingediend bij de provincie. Die heeft gekeken of dit bouwen buiten bestaand gebied voldoet aan de provinciale eisen.

De Brediusgronden liggen buiten bestaand bebouwd gebied, maar zijn in de Provinciale Structuurvisie aangewezen als transformatiegebied. Dat betekent dat nieuwe verstedelijking toegestaan is. Wel moet het plan voldoen aan de regels die in de Structuurvisie staan. Zo moet het plan voldoen aan ruimtelijke kwaliteitseisen. GS heeft het plan voor advies voorgelegd aan de Adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling (ARO) en neemt het advies van de ARO over. Het hotel lijkt een te massieve ontwikkeling op de plek waar je het historische en kleinschalige Muiden binnenkomt. GS dringt er bij Muiden op aan goed te kijken naar de ruimtelijke inpassing. Daarnaast vraagt GS de gemeente de inrichting van het gebied beter aan te laten sluiten op de huidige verkaveling.

De Waterlandtak zal na verlegging van de A1 worden aangelegd door Rijkswaterstaat als compensatie voor het verlies van natuurgebieden door de aanpassingen aan de snelweg. De Waterlandtak is een natuurgebied dat fungeert als belangrijke schakel tussen het Naardermeer en het IJmeer. Het Brediusterrein grenst aan de Waterlandtak. GS geeft de gemeente mee dat de ontsluiting van het Brediusterrein geen invloed mag hebben op de Waterlandtak.

Het dagelijk bestuur van de provincie vraagt de gemeente Muiden deze aandachtspunten mee te nemen bij het opstellen van het ontwerpbestemmingsplan.

Bibliotheek Muiden blij met touchtafel

MUIDEN - In de bibliotheek is sinds kort een touchtafel te vinden: een soort hele grote iPad waarop gespeeld kan worden.

Vestigingsmanager Lique Jobben: "Steeds meer mensen ontdekken de bibliotheek als een fijne plek om te werken. Bijvoorbeeld in het leercentrum, gemoedelijk naast de scholieren die er hun huiswerk onder professionele begeleiding aan het maken zijn. De Bibliotheek is gehuisvest in de Kazerne. Een prachtige locatie. Maar wel een beetje verstopt. Als je eenmaal binnen bent, ben je verkocht. We zijn alive and kicking!"

Meubels gevonden in lege schuur

MUIDERBERG - De diefstal van tuinmeubels en andere spullen uit de omgeving van de Zilvermeeuw en Rietgors is opgelost. Wijkagent Efred Kool heeft ze na onderzoek gevonden.

De afgelopen tijd kwamen er opvallende aangiftes binnen van het verdwijnen van dingen uit tuinen rond de Zilvermeeuw. Kool besloot een onderzoek in te stellen en sprak met buurtbewoners. Samen met een BOA van de gemeente wist hij de spullen uiteindelijk allemaal te traceren op de Pim de Haanlaan op het grondgebied van Naarden.

De spullen bleken naar een afgesloten loods te zijn gesleept, waarschijnlijk door jongeren die er een hangplek van hadden gemaakt. De meeste meubels zijn weer terug bij hun rechtmatige eigenaar, maar wijkagent Kool roept iedereen op die nog spullen mist zich te melden. Er zijn nog een flink aantal spullen waarvan de herkomst onbekend is.

Zwarte opoefiets gestolen

MUIDERBERG - Vanaf de Tesselschade is vorige week in de nacht van dinsdag op woensdag een fiets gestolen.

De fiets, een zwarte opoefiets met een zwart rekje voorop, werd tussen 20.00 en 13.00 uur de volgende dag gestolen.

60

jaar moet de nieuwe damwand aan de Zuidpolderweg meegaan

Alsnog geen kinderpardon voor Dima

Grote teleurstelling voor Muidens gezin

Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Weer een tegenslag voor de kleine Dima. Haar bezwaar tegen de afwijzing van het kinderpardon is ongegrond verklaard. Nu wacht de rechter.

Kent u Dima nog? In 2008 kwamen haar ouders in Muiden wonen. Een jaar later werd Dima geboren en weer anderhalf jaar later kreeg zij een broertje: Yosif. Toen Dima vijf jaar werd, vroegen haar ouders kinderpardon aan voor hun dochter. Dat werd afgewezen. In oktober vorig jaar was Muiden in rep en roer omdat de 5-jarige Muidense dreigde te worden uitgezet, samen met haar ouders en broertje. Een grote actie, 'Dima moet blijven', werd op touw gezet en tientallen mensen togen naar het stadhuis om een petitie te overhandigen aan burgemeester Marleen de Pater.

Als laatste redmiddel naar de rechtbank, die moet beslissen

En nu is het weer mis, zo schrijft Linda de Wit op Bloggin' You waar ze de zaak nauwlettend volgt. De hoop was gevestigd op het bezwaar dat de familie maakte tegen de afwijzing, maar nu is het bezwaar afgewezen.

Volg de zaak

Blogster Linda de Wit uit de gemeente volgt al vanaf het begin de zaak op de voet. Via haar website Blogginyou.nl is haar verhaal over Dima en haar familie te lezen.

Wie naar de site surft kan aan de rechterkant in een zoekveldje zoeken op Dima. Dan staan alle berichten onder elkaar.

Linda de Wit: "De reden hiervoor komt totaal uit de lucht vallen. Ze zeggen nu dat er geen asiel is aangevraagd voor de kinderen en dat dat in de eerste plaats ook niet hoefde, maar dat er later door de staatssecretaris een andere regeling kwam… Blablabla. De kinderen zijn geboren in de tijd dat de ouders een verblijfsvergunning hadden! Verdriet, wanhoop… de blik in de ogen van deze papa en mama…"

Wanhoop
De wanhoop is van het blog af te lezen. Chronologisch worden de gebeurtenissen van de afgelopen maanden beschreven. Vreemde gesprekken met de Immigratie- en Naturalisatiedienst: het staat er allemaal op.

De familie laat het er, samen met de hulp van de school en andere vrienden, niet bij zitten. De volgende stap is een gang naar de rechter. De Wit is ervan overtuigd dat er fouten bij de IND zijn gemaakt.

Haar zus Inge de Wit laat ondertussen weten dat de situatie van de familie schrijnend is. Er is bijna geen geld en er is dringend behoefte aan een goed huis. Zaken die moeilijk te regelen zijn. "Twee onschuldige kinderen die de dupe zijn van een zwaar ontmoedigingsbeleid van de IND. Daar waar de asielzoekers zich 24/7 zeer correct moeten gedragen, spelen zij vals spel. Twee kinderen die hier in Nederland geboren zijn en net zoals jij en ik Nederlander zijn. Dima, een blij en lief meisje dat niet anders weet dan dat dit haar thuis is… en Yosif, een jongetje van bijna 4 die zwaar autistisch is. De dagelijkse specialistische hulp die hij nodig heeft zal hij nooit in Irak krijgen", zo besluit Linda.

Brunchconcert in de Kazerne in Muiden

Het orkest van G.A. Heinze treedt zondag op. Eigen foto

MUIDEN - Een concert op een bijzondere locatie: zondag houdt GA Heinze een brunchconcert, waarbij orkest en slagwerk zich presenteren aan het publiek.

Dit keer op een aparte locatie, namelijk De Kazerne in Muiden. Het is voor het orkest een nieuwe plek om zich te manifesteren. De zaal is open vanaf 10.00 uur, waarna de brunch om 10.30 uur begint. Wie mee wil doen aan de brunch vooraf wordt aangeraden contact op te nemen met de organisatie.

De toegang tot het concert, dat om 12.00 uur begint, is vrij. Meer informatie via gaheinze.nl.

Info-avonden over dementie

MUIDEN - De broers Hasenaar geven samen met de gemeente Muiden vanavond (woensdag) in de Kazerne de eerste van twee informatieavonden over dementie.

"Wij roepen iedereen op die hiermee te maken heeft of denkt dat dit wellicht in de nabije toekomst kan gaan spelen om deze informatieavond(en) te bezoeken. Liefst met de gehele familie of bekenden", zo vertelt Pieter Hasenaar. Op de avond wordt voorlichting en uitleg gegeven.

De broers Hasenaar zijn bekend van hun dementia-App, een speciale app voor de mobiel die de omgeving rond mensen met dementie ondersteunt.

Wie vanavond niet kan, kan volgende week donderdag terecht in de Rijver in Muiderberg. Beide avonden zijn van 19.30 tot 21.30 uur.

Sweet is blij met fusiebesluit

MUIDEN - Een grote stap op weg naar de gemeente Gooise Meren. Zo reageert Gedeputeerde Elvira Sweet op de stap van de Tweede Kamer om het wetsvoorstel voor de fusie van Bussum, Naarden en Muiden aan te nemen.

Sweet speelde als gedeputeerde een grote rol toen de eerste fusieplannen tot stand kwamen. Over het aannemen van het wetsvoorstel zegt ze nu: "Ik ben er blij mee. Daarmee komt er een krachtige gemeente die in staat is om de gemeentelijke taken democratisch gelegitimeerd uit te voeren en om de dienstverlening van de inwoners van de nieuwe gemeente te verbeteren."

De Tweede Kamer nam het wetsvoorstel woensdag aan. Alleen de Eerste Kamer moet er nog haar zegje over doen. Dat gebeurt later.

SC Muiden lanceert sponsorplan

MUIDEN - In de kantine van SC Muiden wordt zaterdag het nieuwe sponsorplan van de club gepresenteerd. Iedereen is welkom.

Onlangs heeft de sponsorcommissie met input van een student van de Hogeschool van Amsterdam een sponsorplan geschreven voor de komende jaren. Op zaterdag wordt deze gepresenteerd in de kantine van SC Muiden om 12.00 uur.

Zonnebloem-uitje over de Vecht

Foto: De Zonnebloem

Weesp - Op de eerste echte zachte lentedag van dit jaar (donderdag) hebben de deelnemers van de Zonnebloem Weesp genoten van een compleet verzorgde boottocht over de Vecht. Rond tien uur 's ochtends vertrok het schip de ms Jan Plezier vanaf het Buitenveer richting het centrum. Via de Hoogstraat werd koers gezet over de Vecht in de richting van Utrecht. Het personeel van het schip en de vrijwilligers van de Zonnebloem verwenden de deelnemers met hapjes, drankjes en een diner. De opvarenden konden binnen en op het dek genieten van het uitzicht.

Kinderen kunnen beweegdiploma halen

Zaalsportclub wil jeugd meer laten bewegen

MUIDERBERG - Het is een proef om de jeugd meer te laten bewegen. Nijntje, de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) en Zaalsportclub Muiderberg werken samen om kinderen uit Muiden en Muiderberg tussen de 2 en 6 jaar een 'beweegdiploma' te geven.

Kinderheld Nijntje is ambassadeur van het Beweegdiploma. "Het keurmerk Beweegdiploma geeft onder andere aan dat wij lesgevers hebben die daadwerkelijk peuters en kleuters op een juiste en veilige manier leren hoe ze alle belangrijke vormen van bewegen kunnen leren. Dat doen we in een leuke sfeer waarin spelenderwijs leren centraal staat. Na gemiddeld 20 uur ontvangen de kinderen het Beweegdiploma met Nijntje erop en krijgen ze een leuke badge", aldus het trotse bestuur van de Zaalsportclub.

In juni 2013 werd tijdens het Groot NK Fantastic Gymnastics in Ahoy Rotterdam het Beweegdiploma geïntroduceerd voor kinderen van 2-6 jaar. De KNGU heeft de ambitie om eind 2017 40.000 Beweegdiploma's uitgereikt te hebben.

Nijntje, de grote kinderheld, helpt fanatiek mee

Jaap Wals (directeur KNGU): "Wij willen met het Beweegdiploma een stimulans geven aan bewegen op jonge leeftijd nog voordat de kinderen naar de basisschool gaan. Het belang van dit diploma voor de latere sportieve carrière en leefstijl wordt op aansprekende wijze benadrukt. Nijntje is bij uitstek een karakter dat zeer tot de verbeelding spreekt van peuters, kleuters en hun ouders en grootouders. Wij zijn bijzonder blij dat Zaalsportclub Muiderberg in De Rijver op maandagmiddag aan de slag gaat met het Beweegdiploma en wensen alle peuters en kleuters uit Muiderberg en Muiden veel beweegplezier!"

Vandaag (15 april) is de eerste wedstrijd, toeschouwers zijn daarbij welkom. Wie daar meer over wil weten kan terecht op www.zaalsportclub.nl.

Jan Pronker

Politiechef Eenheid Amsterdam
Weesper sinds 1978
60 jaar

Op straat of achter het bureau?
"Ondanks dat ik een bureaufunctie heb, probeer ik toch geregeld op straat te zijn: de wijk in met een wijkagent of bij evenementen en calamiteiten kijken hoe alles verloopt."

Je levensmotto?
"Blijf jezelf en verleg je grenzen."

Hoe kwam je in Weesp terecht?
"Toen ik in Amsterdam ging werken, heb ik eerst 1,5 jaar in de Bijlmer gewoond, vlak bij de plek waar later het vliegtuig van El Al zou neerstorten. In 1978 verhuisde ik naar Weesp."

Beste eigenschap?
"Geduld."

En je slechtste?
"Ik ben behoorlijk eigenwijs."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat ik een Feyenoordfan ben."

Waar ben je trots op?
"Onze dochter Marit. Zij is inmiddels fysiotherapeut, bewegingswetenschapper en nog steeds een sportbeest. Na een zware blessure heeft ze na 2 jaar revalidatie met succes het baanskiën weer opgepakt en doet ze aan waterpolo en triatlon."

Favoriete plek in Weesp?
"De Groene Punt."

Je kunt niet zonder?
"Sport: voetbal, hardlopen, fitness en skiën."

Welke poster hing er boven je bed?
"Feyenoord en Creedence Clearwater Revival."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met Michail Gorbatsjov. Een bijzondere man, die verantwoordelijk was voor het einde van de Koude Oorlog, het communisme en de Sovjet-Unie."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Het ware gezicht van het kwaad' van John Tamerus en Joost van Slobbe."

Als je een dag burgemeester was?
"Dan zou ik de leegloop in het centrum aanpakken."

Wel lokaal nieuws houdt je bezig?
"De ontwikkeling van de Bloemendalerpolder."

Auto van Weesper vol gestolen sieraden

WEESP - Een 21-jarige Weesper is zaterdagavond in Zeddam aangehouden op verdenking van een inbraak in 's-Heerenberg. Zo meldt de politie.

Een getuige meldde de politie dat hij twee verdachte personen had gezien in de omgeving van de Wittejufferstraat in Zeddam.

Toen agenten daar aankwamen, zagen zij twee mannen. Bij het zien van de politie gingen de twee ervandoor. Na een achtervolging kon één van de twee (de Weesper) in de kraag worden gevat. De ander wist te ontkomen.

Agenten troffen bij fouillering een autosleutel bij de Weesper aan. In de omgeving vonden zij de auto die bij de sleutel hoorde; hierin werd een tas met sieraden aangetroffen. Korte tijd later kwam er een melding van een woninginbraak in 's-Heerenberg binnen. De sieraden die bij de Weesper in de auto werden aangetroffen, bleken te zijn ontvreemd bij die inbraak. De Weesper zit vast voor nader onderzoek.

AH centrum schrapt uren op zondag

WEESP - Een opmerkelijke boodschap op een bord voor de deur van de Albert Heijn aan de Achtergracht: de winkel gaat op zondag weer korter open.

Vanaf zondag is de winkel weer tussen 12.00 en 17.00 uur open en niet op de langere openingstijden van 10.00 tot 19.00 uur die eerder door de gemeente mogelijk werden gemaakt. De vestiging van de grootgrutter aan de Amstellandlaan blijft overigens wel gewoon open van 10.00 tot 19.00 uur. Als in juli de nieuwe winkel van de Albert Heijn opengaat in het nieuwe winkelcentrum aan de Achtergracht, dan is dat met de langere openingstijden.

Eis: 7 ton terug

WEESP - Ruim 680.000 euro eist het Openbaar Ministerie van twee Weespers die worden verdacht van het telen van hennep in zeecontainers aan de Korte Muiderweg.

De twee werden in december 2011 van hun bed gelicht nadat de politie een tip had gekregen dat er op de boerderij een hennepkwekerij gevestigd zat. In de schuur en in zeecontainers onder de grond trof de politie 950 hennepplanten aan.

Discussie Hogeweyselaan monddood

Autodealers mogen wel. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - De beperkingen voor winkels aan de Hogeweyselaan worden voorlopig niet versoepeld. Dat komt door provinciale regels, zo werd vorige week duidelijk in de raadscommissie Stadsontwikkeling.

De gemeente wordt beperkt door de provincie, die een flinke vinger in de pap heeft bij het bepalen welke winkels op bedrijventerreinen mogen komen. Op autodealers en groothandels na heeft de gemeente op dit moment bijna geen mogelijkheid om winkels op bedrijventerreinen toe te staan.

Black&White als eerste klaar in het nieuwe winkelcentrum

Monique Abma met hond Toon voor de nieuwe gevel van Black&White. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Je kan al echt zien hoe het er straks uit gaat zien: de eerste winkel in het nieuwe winkelcentrum aan de Achtergracht/Groeneweg, Dierenspeciaalzaak Black&White nadert haar voltooiing. Eigenaresse Monique Abma: "Hier kan een mens toch alleen maar blij mee zijn?"

"Wauw, wat wordt het een grote winkel", is de opmerking die Monique Abma de laatste maand het meeste hoort in haar zaak aan de Groeneweg, die nu haar vierde maand verbouwing ingaat. "Was het hier altijd al zo groot? En wat is het lekker licht en ruim!" Ze kan er alleen maar om lachen: "Het oogt natuurlijk heel anders nu al het bruin weg is, alles wit is en de stellages nog niet op hun plek staan. We hebben ook extra ramen gekregen en aan de voorzijde is er een kleine hoek bij gekomen. Helemaal super is dat de trimsalon is verplaatst naar een nieuwe lichte ruimte op de hoek. In totaal hebben we er 26 m2 bij gekregen. Maar de grootste metamorfose is toch wel de gevel; vind je het niet prachtig worden?" Niets te merken van stress, vermoeidheid of irritatie bij de enthousiaste hondentrimster over de lange periode waarin zij haar zaak moet runnen tussen de verbouwingsperikelen door. "Ach, het houdt een mens flexibel en als ik zie wat we ervoor terugkrijgen kan ik alleen maar blij zijn."

'Stress? Ik focus en verheug me alleen op het eindresultaat'

Wanneer is het klaar?
"Eind april of begin mei hoopt de bouwer klaar te zijn. En dan moeten wij aan de slag met schilderen en inrichten. Dus wanneer zal het klaar zijn? Eind mei? Het maakt mij niet zo veel uit: als het klaar is is het klaar. Ik kan wel gaan stressen, maar daar heb ik geen zin in. Ik focus en verheug me op het eindresultaat."

Feestje

Wanneer de verbouwing klaar is en de zaak is ingericht, zal de winkel als voorbeeld voor de rest van het nieuwe winkelcentrum officieel worden geopend door afgevaardigden van de gemeente en van de Grutterij. Een aanleiding voor een feestje, vindt Monique Abma van de dierenspeciaalzaak en meteen een mooi moment om stil te staan bij het 25-jarig bestaan van Black&White. De invulling van het feest is nog niet bekend.

Maar het hele traject zal best heftig zijn geweest, toch?
"Natuurlijk vind ik het vervelend als mensen geen parkeerplaats kunnen vinden door alle werkzaamheden. Dat hebben we opgelost door aan te bieden om zware spullen als zakken kattengrit thuis te bezorgen. Maar verder alleen maar lof voor de verbouwer NTB: het bouwteam heeft voortdurend met ons meegedacht over hoe we de trimsalon en de winkel door konden laten gaan. De gevel is bijvoorbeeld op zondag vernieuwd, dat is toch geweldig! En dat de meeste klanten het verbouwingsproces positief met ons doormaken en ons trouw zijn gebleven, dat helpt natuurlijk ook."

'Nu je het zo vraagt, ben ik eigenlijk best wel trots op die 25 jaar'

Waar verheug je je het meest op als het af is?
"Dat we weer ons totale aanbod kunnen tonen: de ruitersportattributen, de aquariumafdeling en de grote accessoires voor honden en katten konden we echt niet kwijt tijdens de verbouwing. En we gaan natuurlijk allerlei nieuwe producten in huis halen, die kunnen we straks mooi laten zien. Ik vind het ook heel leuk dat ik zo meteen een hoekje voor mijn eigen Nieky'z sieradenlijn voor hond, paard en mens kan inrichten. Het gaat prachtig worden."

Een kroon op je 25-jarig bestaan?
"Door een vraag van een klant realiseerde ik me ineens dat het inderdaad 25 jaar geleden is dat ik begon met een kleine trimsalon annex dierenspeciaalzaak aan de Oudegracht. Niet voor te stellen, hè. Op dat adres heb ik twee jaar gezeten, voordat ik de kans kreeg om naar dit pand te verhuizen. In 2002 heb ik de winkel uitgebreid met het pand op nummer tien, ondanks de continue stroom aan berichten dat ze het hier plat zouden gooien. Ik heb me er nooit zo druk om gemaakt. Ik geniet van mijn werk, waarin mijn creativiteit en liefde voor dieren samenkomen, en roei met de riemen die ik heb. Trots? Nu je het zo vraagt, ben ik dat eigenlijk best wel."

Volop spelen, swingen en dineren op Koningsdag

De tokkelbaan komt nu aan de Nieuwstad. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Achter de schermen werkt Oranjevereniging Weesp hard om er ook dit jaar een wervelende Koningsdag van te maken. Hier alvast een voorproefje van wat Weesp allemaal kan verwachten op 27 april.

Voor jong en oud wordt het genieten op Koningsdag, die traditioneel start met de aubade op het Grote Plein. De kermis is vanaf donderdag 23 april aan de Aetsveldselaan, dat is ook de locatie van de vrijmarkt. De braderie is traditiegetrouw aan de Nieuwstraat. De Nieuwstad wordt een uitdagend kinderparadijs voor avontuurlijke kinderen met een stormbaan, een klimwand en een tokkelbaan. Een paar aquarollen in de gracht zorgen voor spannend speelplezier.

Voetjes van de vloer
Een Kids DJ Oranjeshow in de middag, een djembéband, een optreden van de Muziektuinclub met optredens van Kids Popbands en Wannabee en 's avonds een disco. Als het aan de organisatie ligt wordt het een swingende boel op het Grote Plein. Voor wie wat meer van rustig houdt, kan genieten van een carillonconcert of meedoen aan een schaaktoernooi.

Onder het motto 'Voor elke portemonnee een betaalbaar diner' is er dit jaar voor de derde keer een Oranjediner. Met een toegangskaart, voor € 2,- te koop bij Oma's Kastje, Kantoorboekhandel De Kleine Prins en Bakkerij Abbekerk, kunnen mensen deelnemen aan het Oranjediner bij verschillende restaurants - herkenbaar aan een Oranjeposter - in het centrum. Elk restaurant heeft zijn eigen Oranjemenu en bepaalt zijn eigen Oranjeprijs. Bij het toegangsbewijs is een welkomstdrankje inbegrepen. Het volledige programma staat volgende week in het WeesperNieuws.

Verliest Weesp deze Sybilla?

Eigenaar brengt 'De vier evangelisten' terug naar de veiling

Bij een bezoek van wethouder Tuning in 2014 hing 'De vier evangelisten' nog op haar plek. Foto: Gemeentemuseum

door Ruth van Kessel

WEESP - Onthutst moest oud-conservator van het gemeentemuseum, Aukje Zondergeld, vorige week toekijken hoe haar geliefde Sybillaschilderij 'De vier evangelisten' door de veilingmeester van Christie's werd meegenomen. Totaal onverwachts had de eigenaar, die het schilderij van de Weesper schilder aan het museum in bruikleen had gegeven, besloten tot verkoop en gaat het in juni bij Christie's onder de hamer.

Tien jaar geleden kreeg het Weesper Gemeentemuseum het schilderij 'De vier evangelisten' van Sybilla gratis in bruikleen. Aukje Zondergeld herinnert zich nog heel goed hoe blij ze toen was. Kort daarvoor had ze namens de gemeente meegeboden in een veiling waar dit schilderij te koop werd aangeboden. Ze 'verloor'.

'Misschien lukt het om met crowdfunding het schilderij te kopen'

Hoe blij verrast was ze dat enkele weken later de koper die haar en Weesp voor was geweest, het gerestaureerde schilderij alsnog naar Weesp kwam brengen: 'Dit schilderij hoort in Weesp ter aanvulling van jullie collectie', zo verklaarde de gulle gever zijn beweegredenen. Zondergeld, die destijds bezig was met een tentoonstelling over Sybilla ter ere van Weesp 650, was de koning te rijk.

Oude rommel
"Het museum heeft niets gedaan om het schilderij te behouden voor Weesp", vertelt een geagiteerde Zondergeld. Haar woede richt zich op de voormalige kwartiermaker van RHC Ronde Venen en Vecht, die volgens haar van het vorige college in de periode van mei 2014 tot en met 31 maart 2015 de volledige volmacht over de collectie en het museum had gekregen.

Sybilla's in Weesp

Weesper Gijsbert Janszoon Sybilla (1597 - 1655) was naast zijn functie als burgemeester en gasthuismeester ook schilder. Hij had dezelfde leermeester als Rembrandt. Nergens zijn er meer schilderijen van Sybilla bij elkaar als in Weesp: 'Salomé' en 'De 7 werken van barmhartigheid' in het stadhuis en 'De Cijnspenning', 'De Kruisafname', 'Het College en de Magistraat' in het museum. De RK parochie Levend Water bezit 'De Graflegging'.

Niet alleen deze Sybilla, maar ook een portret van burgemeester Bletz, geschilderd door Nicolaas van de Waaij, is volgens de oud-conservator door het toedoen van de kwartiermaker zo uit Weesp verdwenen en staat het in het depot van het Amsterdams Museum. Zondergeld: "Theo Meereboer vond het allemaal maar niets hier in Weesp. Toen hij aan het roer zat, heeft hij veel spullen van het museum weggedaan en bestempeld als rommel. Doodzonde en ergerlijk. In de ogen van de vrijwilligers ging hij wild tekeer. Het verzoek van de eigenaar van 'De vier evangelisten' van Sybilla om het schilderij terug te halen is nooit bij de gemeente aangekomen. Het is domweg van de muur gehaald op de laatste dag dat het RHC hier nog zeggenschap had. Als we het hadden geweten dan hadden we misschien nog wat kunnen doen. Nu wordt het schilderij in de zomer geveild en hebben we geen idee waar het straks terecht gaat komen."

Crowdfunding
Volgens wethouder Peter Eijking was de gemeente wel op de hoogte van het verzoek, maar was de eigenaar niet van zijn voornemen om het schilderij op de vrije markt te verkopen te weerhouden. De man had ook de vrije hand in zijn handelen, want het bruikleencontract dat voor tien jaar vast lag, was verlopen. Eijking wil alsnog een poging wagen: "We hebben een eerste contact met de eigenaar gelegd en hopen dat hij met een redelijk bedrag voor het schilderij akkoord gaat. We hebben deze aankoop niet meegenomen in de begroting van het museum, dus als we iets willen zal het geld in een vorm van crowdfunding bijeen moeten worden gebracht."

De wethouder hecht veel waarde aan de collectie van Sybilla in Weesp en wil zich dan ook inzetten om ook 'De vier evangelisten' weer terug te krijgen in het museum.

Niet onze schuld
RHC Ronde Vecht en Venen wast in de discussie haar handen in onschuld. Bernadine Ypma van het Regionale Historisch Centrum stelt: "Het is aan de wethouder wat hij wil doen met het schilderij. Het RHC heeft de opdracht afgerond en is nu niet meer verbonden aan het museum." Zondergeld hoopt intussen van harte dat wethouder Eijking erin slaagt om met crowdfunding wat te bereiken: "Dat moet toch haalbaar zijn. Anders hangt het schilderij straks ergens in China aan een muur en is het voor kunstliefhebbers verloren. Dat zou toch eeuwig zonde zijn."

Nieuw: Elektrische sloep te huur op Vecht in Weesp

Stef van Riggelen in zijn sloepen bij de Schalkse. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Eindelijk is een vaartocht over de Vecht in een open sloepje voor alle Weespers binnen handbereik: Weesper Stef van Riggelen van Sloep Huren Weesp heeft vanaf deze maand twee elektrische sloepjes in de verhuur. De ligplaats is aan de steiger van De Schalkse aan de Ossenmarkt.

Fluisterzacht glijdt het bootje door het water. De bediening is simpel met slechts een aan-en-uitknop en de accu is goed voor 8 uur vaarplezier. Zonder kapitein, zonder vaarbewijs, simpelweg genieten van een dagje op het water. De bootjes van vijf meter zijn te huur voor een dagdeel of een hele dag en met een beetje inschuiven passen er zeven mensen in. Van Riggelen: "Met z'n zessen zit je rianter, maar het kan wel. En als je wilt, kan de Schalkse er ook nog een picknickmand bij verzorgen."

Rompslomp
Een eigen bootje is niet iedereen gegeven en geeft ook veel rompslomp. "Die zorg haal ik helemaal weg, als je een bootje huurt hoef je alleen maar te genieten. De Vecht vanaf het water blijft een unieke beleving", zegt Van Riggelen, die in zijn andere leven grafisch ontwerper is. Varen is zijn grootste hobby en het liefst zit hij in de zomer hele dagen op het water. Vorig jaar begon hij al met de verhuur van zijn eigen ONJ sloep, met hemzelf als kapitein erbij. "Dat is een succes, maar nu kunnen mensen ook zonder mij op pad."

Open dag
Op 25 april houdt Sloep Huren Weesp een open dag van 14.00 - 17.00 uur en mogen mensen zelf een proefvaart maken. Opstapplaats is de steiger van de Schalkse aan de Ossenmarkt.

Werk aan de nieuwe A1: het aquaduct is lek, maar dat hindert niet

Kleurrijk schouwspel. Oude tapijten worden gebruikt voor drogen beton. Foto's: Christian Pfeiffer

WEESP - Het was voor de aannemers ook een raadsel waarom de bak van het nieuwe aquaduct onder de Vecht door ineens lek raakte, maar besloten werd om de bouwput meteen preventief onder water te zetten om verdere schade te voorkomen. Het is een hobbel zonder veel gevolgen, zo zegt de aannemer.

Want over anderhalf jaar (eind 2016) moet het aquaduct al helemaal af zijn. Twee keer vijf rijstroken plus twee wisselstroken onder de Vecht door: het grootste aquaduct van Europa. Deze zomer is de naastgelegen Spieringbrug al af. Die is speciaal voor het lokale verkeer en moet de kern van Muiden ontlasten. Wie op dit moment langs de bouwput rijdt ziet in het droge deel kleurrijke doeken. Weet u wat dat zijn? Resten tapijt van een fabriek. Die zijn over het beton aangebracht samen met plastic om snelle droging te voorkomen. De resten tapijt waren over en daarom goedkoop.

Als het aquaduct af is en in gebruik genomen, wordt de oude A1 weggehaald en omgetoverd tot groen. Ook de grote A1-brug wordt gesloopt. Dat moet in 2020 klaar zijn.

Duikers in bak aquaduct op zoek naar lekkage.
De Lange Muiderweg is voor het werk omgelegd.
In de grote bouwput: de nieuwe Spieringbrug.
Bouwput aquaduct grootste bouwput in bouwput van hele nieuwe A1. Volgt u het nog?
Bak snel onder water gezet, steigers staan er nog.
Betonvlechters aan het werk.
Hier werken honderden mensen per dag.
Impressie van de nieuwe Spieringbrug.
Op de kaart: de bouwput aquaduct bij Muiden.
Impressie van het nieuwe aquaduct.

Volgende week: een kijkje bij de spoorkruising Muiderberg

Toneelgroep Weesp maakt zich op voor vuurdoop

Toneelgroep Weesp speelt 'Het Huis van Bernarda Alba'.

door Marieke van Veen

WEESP - Was ik nog maar jong, dacht Karin Boelen (55) uit Weesp toen ze in 2013 hoorde dat Zone 1380 van start ging met theaterlessen voor jongeren. Groot was de vreugde toen de theaterschool een jaar later met een proefles voor volwassenen kwam. Inmiddels is Toneelgroep Weesp een feit.

"Toneel spelen en zingen doe ik al zo lang ik me kan herinneren. Ik heb bij diverse amateurgezelschappen gespeeld en vele workshops gevolgd." Toen Zone 1380 met theaterlessen voor volwassenen kwam, was dat voor de Weespse echt op het juiste moment. "Ik was heel erg toe aan iets nieuws. Ik geniet er met volle teugen van. De lessen van Danielle Meyer zijn even leuk als leerzaam, en onze groep is gezellig en enthousiast."

Het resultaat van de wekelijkse lessen en repetities is volgende week te zien in Theaterpand Weesp. Dan voert de nieuwe Toneelgroep Weesp 'Het Huis van Bernarda Alba' van Frederico Garcia Lorca op. Karin speelt Bernarda, een autoritaire vrouw die voor de tweede keer weduwe wordt en haar dochters tot acht jaar rouw en afzondering dwingt. De spanningen in het huis stapelen zich op. "Bernarda is een verbitterde, gemene vrouw. Ik betrap mezelf erop dat ik het heerlijk vind om haar te spelen. Juist omdat we tegenpolen zijn. Het was heel spannend om haar karakter in mezelf op te zoeken."

De voorstellingen zijn op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 april. Vrijdag en zaterdag om 20.30 uur, zondag om 14.00 uur. Kaarten zijn voor € 7,50 per stuk te koop via theaterpandweesp.nl. De zaal is een uur voor aanvang open.

Protestantse Gemeente
Zondag 19 april 10.00 uur
Grote Kerk
ds. W.J. Lamfers

Zondag 19 april 19.00 uur
Grote Kerk
Gereformeerde Bond
ds. J. den Dikken

Parochie van Levend Water
Vrijdag 17 april 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Zondag 19 april 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

Dinsdag 21 april 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

NPB
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente
Zondag 19 april 10.00 uur
OAZ-gebouw
N. Groot

zaterdag 18 april

Pluk de lente

Uiteraard Uitermeer viert het voorjaar op zaterdag 18 april met 'Pluk de lente op het fort', waarbij er van 12.00 – 16.00 uur voor jong en oud valt te genieten van natuuractiviteiten, demonstraties en een tentoonstelling.

Body Stress Release

De praktijk van Body Stress Release bij De Theetuin is verbouwd. Op zaterdag 18 april is er van 13.00 uur tot 16.00 uur een open dag.

Fortenvaarexcursie

De start van het fortenseizoen wordt in Weesp gevierd met een fortenvaarexcursie van Fort Ossenmarkt naar Fort Uitermeer op zaterdag 18 april. Kosten: € 19,50. Reserveren via telefoonnummer 06-27 49 83 52.

Gongbad

Spirit Connection verzorgt een gongbad in de Van Houtenkerk aan de Oudegracht. Zaterdag 18 april, aanvang: 20.00 uur. Toegang € 27,50. Kaartverkoop via info@spiritconnection.nl.

Medium

Medium Liesbeth van Dijk komt naar Weesp, bekend van het tv-programma Het Zesde Zintuig. Zondag 19 april verzorgt ze consulten bij TruePoint aan de Nieuwstad. Reserven via info@truepoint.nl. De kosten voor een consult bedragen 50 euro.

Emma's Lentetoer

Zondag 19 april 2015 houdt Toerfietsclub Weesp de 8e editie van Emma’s Lentetoer voor het Emma Kinderziekenhuis. De start is van 9.30 tot 10.30 uur bij TFC Weesp aan de Papelaan 126 in Weesp. Het inschrijfgeld is minimaal 8 euro. Inschrijven bij de start.

Jamsessie

Iedere muzikant, zanger en band, jong of oud is zondag 19 april welkom in de City of Wesopa om samen muziek te maken. Aanvang 15.00 uur, zaal open 14.30 uur. Vrij entree.

woensdag 15 april

Meezingavond

Er is woensdag 15 april een meezingavond in hotel Hart van Weesp. Het repertoire: Hollandse liedjes van alle tijden. Deelname is gratis.

Schoolvoetbal

Op woensdagmiddag 15 april worden op de velden van FC Weesp de rayonfinales van het KNVB schoolvoetbaltoernooi gehouden. Iedereen is welkom.

donderdag 16 april

Wattcher

De Bibliotheek aan de Oudegracht houdt donderdag 16 april een themaochtend over Wattcher, een apparaatje waarmee je energie kunt besparen. Aanvang: 10.00 uur.

Vrouwen van Nu

Op uitnodiging van de Vrouwen van Nu verzorgt Remedica een presentatie over Genieten van het leven. Locatie: Rabobank. Aanvang: donderdag 16 april om 20.00 uur. Niet-leden betalen € 2,50.

Bingo Aetsveld

Bingo Aetsveld organiseert een gezellige bingo op donderdag 16 april. Aanvang om 20.00 uur in bar Olympus. Voor halen en brengen kunt u bellen met 410 362.

Film: Selma

In de City of Wesopa is donderdag 16 april de film 'Selma' te zien, over Martin Luther King. Aanvang 20.00 uur, entree € 8,-.

vrijdag 17 april

Doorgefokt

Sara Kroos heeft een nieuwe voorstelling: 'Doorgefokt' (12+). Op vrijdag 17 april probeert ze de show met leesvoorstellingen uit in Theaterpand Weesp. Tijd: om 20.00 uur én 22.15 uur. Kaarten zijn voor 10 euro te koop via www.theaterpandweesp.nl.

Workshop Biodanza

Marlie Wetemans en Lucie van der Veer verzorgen vrijdag 17 april een workshop Biodanza. Locatie: YogaToday Achtergracht. Tijd: 19.30 uur. Deelname € 15,-. Aanmelden: info@biodanzametmarlie.nl.

Vrijdag 17 t/m zondag 19 april

Bloembollenfestijn

Van vrijdag 17 tot en met zondag 19 april wordt in De Theetuin op de Ossenmarkt het jaarlijkse Bloembollenfestijn gehouden. Met: de modeltuin, een bollen- en plantenmarkt, lezingen, een expositie en een terras. Elke dag van 10.00 tot 17.00 uur. Gratis toegang.

Vrijdag 17 en zaterdag 18 april

Niet Schieten!

De mannen van Niet Schieten! spelen vrijdag en zaterdag in de City hun voorstelling 'Kusje d'r op?' Aanvang 20.30 uur, entree € 17,50. Kaarten zijn verkrijgbaar via wesopa.nl.

maandag 20 april

Mantelzorgers

Versa Welzijn houdt iedere eerste maandag van de maand een contactgroep voor mantelzorgers. De bijeenkomsten vinden plaats van 9.30 - 11.00 uur bij Versa in Gebouw Papelaan 99. Deelname is gratis. Aanmelden: 06-50632925 of 0294-410578.

Zwangerschapscursus

Er gaat bij B-Prepared een nieuwe zwangerschapscursus van start, bedoeld voor vrouwen die uitgerekend zijn in augustus. De cursus loopt van maandag 20 april tot en met maandag 6 juli. Kijk voor aanmelden op www.bprepared.vpweb.nl.

Seniorweb

Seniorweb houdt elke maandag van 10.00 uur tot 12.00 uur een inloopochtend in De Bibliotheek aan de Oudegracht. Voor informatie over computercursussen en hulp en ondersteuning op het gebied van computers, tablets en smartphones.

dinsdag 21 april

Youp van 't Hek

Youp van 't Hek en Thomas Verbot staan dinsdag 21 april met 'Mooie Verhalen' in Theaterpand Weesp. Uitverkocht.

Inloopochtend Versa

Versa Welzijn houdt iedere dinsdag van 10.00 -12.00 uur een inloopochtend in de aula van de Papelaan 99. Tijdens deze ochtenden kunnen Weespers vragen stellen aan de sociaal werker, kennismaken en koffie drinken met buurtgenoten en informatie uitwisselen.

Breicafé/buurthuis

Buurtvereniging De Achtergracht houdt elke dinsdag in het OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan een breicafé. Van 13.00 tot 16.30 uur.

Vrijwilligers

Voor Administratie voor Elkaar is de Vrijwilligerscentrale op zoek naar mensen die bezoekers wil helpen met het invullen van formulieren, het ordenen van post, het uitzoeken van gegevens en dergelijke. Bel voor deze en andere vrijwilligersvacatures naar 410578.

FC Weesp kan play-offs weer vergeten

Gat met top wordt groter na nederlaag

FC Weesp lijdt te veel nederlagen, zoals twee weken geleden tegen Hoofddorp. Foto: Herman Hermsen

WEESP - Te veel verspeelde kansen. FC Weesp kan de play-offs van komend voorjaar, om te kunnen promoveren naar de eerste klasse, zo goed als vergeten. Afgelopen weekend verspeelde FC Weesp de laatste kans om nog mee te kunnen doen aan het spannende slot van het voetbaljaar.

FC Weesp verloor afgelopen weekend van Legmeervogels (2-3), alweer de zevende nederlaag van het jaar. Dat FC Weesp verloor kwam vooral door het ondermaatse voetbal. Vooral voor rust was het voetbal geen moment hoogstaand te noemen. Aan de bal maakte FC Weesp veel verkeerde keuzes en foutjes. Legmeervogels maakte deze fouten ook, maar kon wel op voorsprong komen. Halverwege de eerste helft werd een aanvaller van Legmeervogels ten val gebracht. De gegeven strafschop werd zonder problemen benut door de tegenstander van FC Weesp.

Nadat de score geopend was kwamen er voor zowel FC Weesp als Legmeervogels meer kansjes. Vlak voor rust kwam FC Weesp, wat verrassend, terug. Een scherp genomen corner van Kick van Aelst werd, na wat gerommel door Legmeervogels, tegen de touwen gewerkt door de teruggekeerde Wouter Spanjerberg.

Zaterdag FC Weesp houdt kansje op play-offs

Na de rust bleven foutjes de twee ploegen parten spelen. Er gebeurde echter wel meer. Vlak na rust moest aanvoerder Ramon Westland van het veld af na twee gele kaarten. FC Weesp probeerde te herstellen, maar kreeg een tweede tegentreffer te verwerken. Een knappe goal achter het standbeen langs zette Legmeervogels wederom op voorsprong.

Vlak daarna werd het nog erger voor FC Weesp. Na de rode kaart voor Westland en de tegentreffer moest ook Jesse van Huisstede van het veld af met een rode kaart. De topscorer had kritiek op de scheidsrechter en werd daarvoor bestraft. Met negen man kwam FC Weesp voor een zware opgave te staan, zeker toen Legmeervogels ook haar derde goal kon maken. FC Weesp probeerde er het beste van te maken en had nog heel even kansen. Er kwam een tweede Weesper goal, gemaakt door Marcin Kmiecik na goed werk van Thijs Visser. Er was zelfs nog kans op 3-3, maar het ontbrak FC Weesp aan geluk.
FC Weesp staat na afgelopen weekend 4 punten achter op de top 4 van het klassement. Er staan nog 4 duels op het programma. Datzelfde gat zou FC Weesp moeten overbruggen om nog mee te kunnen doen aan de play-offs. Komend weekend treft FC Weesp koploper Zeeburgia, dat afgelopen weekend punten verspeelde tegen nummer laatst DVC Buiksloot.

Zaterdagelftal houdt kans
Waar het eerste zondagelftal van FC Weesp de play-offs wel kan vergeten, heeft de zaterdagelftal nog wel een kansje om mee te doen. Afgelopen weekend won de ploeg van SV Diemen: 3-6.

FC Weesp startte goed en was het meest aan de bal. Toch kwam de tegenstander op voorsprong na een wat vreemd schot. Voor rust volgde zelfs een tweede tegentreffer. Na de wat slechtere eerste helft kwam FC Weesp na rust op stoom. FC Weesp zette meteen de toon door vlak na de aftrap te scoren: Lesley Las van Bennekom schoot raak. Snel daarna stond het alweer 3-2 door een benutte strafschop van Jordy Neeft en een doelpunt van Joshua Hobbelink. SV Diemen kwam nog terug tot 3-3. Een hattrick van Rang Salih bezorgde FC Weesp echter alsnog een afgetekende zege.

FC Weesp heeft nog 4 duels te gaan. Of FC Weesp mee mag doen hangt af van wie er kampioen wordt, wie de derde periode pakt en of de ploeg zelf blijft winnen. Komend weekend speelt FC Weesp tegen DOB. Daarna volgen nog Eemnes, VIOD Tienhoven en Zuidoost United.

We Have pakt eerste plaats op veld

WEESP - Na een tegenvallend zaaljaar waarna de ploeg zelfs degradeerde, hebben de handbalsters van We Have een goede start van de tweede helft van het veldjaar achter de rug. Afgelopen weekend wonnen de Weespers van koploper Havas: 18-11. Daardoor staat We Have vooralsnog eerste.

We Have speelde sterk. Vooral de start was erg goed. De Weesper handbalsters kwamen al snel op voorsprong door goed samenspel en meerdere kansen. Ook de achterhoede stond erg goed. Na de eerste helft stond We Have al op een comfortabele 12-4 voorsprong.

Na rust kon Havas heel even terugkomen toen We Have terugzakte. Daarna kon We Have weer de rug rechten en met meerdere doelpunten alsnog een afgetekende zege boeken.

We Have aan kop
We Have heeft door de zege nu evenveel punten als Havas en hetzelfde doelsaldo. Toch staan de Weespers nu eerste, omdat de ploeg nog een duel tegoed heeft.

Er kan de komende weken echter nog van alles gebeuren. We Have heeft nog 5 duels te spelen. De komende twee weken treffen de Weespers twee keer ASV, dat momenteel op de laatste plaats staat. Een goede kans dus om verder afstand te nemen van de nummer twee.

Nederlaag voetbalsters

WEESP - Een grote tegenslag voor de voetbalsters van FC Weesp. De Weespers kregen een zware nederlaag te verwerken tegen AFC: 0-6.

FC Weesp speelde voor rust nog naar behoren, maar stond na de eerste helft toch op een 0-2 achterstand. Na rust was het spel vele malen slechter en gaf FC Weesp veel kansen weg. Veel foutjes, een slechte achterhoede en het verspelen van kansen zorgde ervoor dat de ploeg geen potten kon breken. AFC was een stuk sterker en scoorde nog 4 goals.

Waterpoloërs langs DWT

WEESP - Een gehavend Triton heeft afgelopen weekend gewonnen van DWT: 8-4.

De Weespers konden toch een goed team op de been brengen doordat veel spelers van het tweede team meededen. Dat had succes. Met veel druk op de tegenstander waren de Weespers het hele duel beter dan DWT. Aanvallend werd er goed opgebouwd en werden de kansen goed benut.

Soet terug in Team TTW

WEESP - Het Eerste Divisie TTW Team heeft een nieuwe samenstelling gekregen. Binnen het team van vorig jaar was bonje ontstaan.

De kern van het team wordt nu gevormd door Bas Aalst, Marc Schouten, Ronald Warmerdam, Robert Parinussa en Arjen Soet. Arjen komt over van de Dolfijn en keert terug in zijn vertrouwde Weesp. Meetrainend lid is para-triatleet Bas Parinussa. Atleten uit het EreDivisie Team van de TTW zullen waar nodig inspringen.

De Weesper triatleten Tim en Daan Jacobs zijn overgestapt naar Eerste Divisie Team TVA en ook Ricardo Scholten en Daan Hagenstein maken (vooralsnog) geen deel meer uit van het team.

Meer dan 200 Weespers op startlijst WeesperNieuws Triatlon

Foto: Marieke van Veen

WEESP - Iedereen die zich heeft ingeschreven voor de WeesperNieuws Triatlon kan dit jaar starten. Nou ja, bijna iedereen. Afgelopen vrijdag zijn de startnummers verloot.

Er hebben zich 451 sportievelingen ingeschreven, zo'n 50 minder dan vorig jaar. Onder hen zijn net zo veel Weespers: ruim 200. Op vier (te) late inschrijvers na heeft iedereen een plekje op de startlijst kunnen krijgen. Er staan 75 dames op de lijst, voor ruim de helft afkomstig uit Weesp.

Ook dit jaar zijn er weer twee starts. De snellere atleten beginnen in de eerste race, terwijl in de tweede race de meeste Weespers in actie komen. De WeesperNieuws Triatlon is dit jaar op zondag 6 september. De verdeling van de startnummers ging via loting bij de notaris (zelf ook al vele jaren deelnemer). Het resultaat staat op de website van de Weesper Triatlon.

MHCW pakt punt

WEESP - De hockeyers van MHCW hebben afgelopen weekend een punt overgehouden aan het treffen met het hoger geklasseerde Alliance. De Weespers kwamen tot 3-3.

MHCW staat na afgelopen weekend op een wat teleurstellende zevende plaats. Komend weekend speelt MHCW tegen koploper Bennebroek.

Klassieke Renaults op bezoek

Zondag 19 april in Weesp

Allerlei fraaie klassiekers zijn zondag te bewonderen in Weesp.

Liefhebbers van klassieke Renaults opgelet. De 'Club d'Anciennes Renault des Pays-Bas', de Nederlandse vereniging van klassieke automobielen van Renault, is zondag 19 april te gast bij de Weesper Renaultdealer Arend Auto aan de Hogeweyselaan 201.

Tussen 10.30 en 13.00 uur maakt een groot aantal eigenaren vanuit geheel Nederland met hun fraaie klassieke Renaults hun opwachting. Deze met liefde gerestaureerde voitures zijn volop te bewonderen voor alle belangstellenden. Naast de Renault-types R4, R8, R16, die velen zich nog zullen herinneren, zijn er ook nóg oudere modellen aanwezig, zoals de Juvaquatre, de Dauphine en de 4cv. Mogelijk zijn er ook nog enkele vooroorlogse modellen present. De eigenaren zullen zeker tekst en uitleg willen geven over hun hobbyauto. Ook is er een mobiele crêperie aanwezig.

Rondrit
De automobielen zullen aan het begin van de middag vertrekken voor een mooie tourrit over de fraaie wegen en weggetjes in de nabije omgeving van Weesp. Tevens wordt er halverwege de rit nog een bezoek gebracht aan het Muiderslot, om uiteindelijk aan het eind van de middag (zo rond 16.00 à 16.30 uur) terug te keren bij Arend in Weesp. De dag wordt afgesloten met een verfrissend drankje (natuurlijk alcoholvrij, omdat het hier een autovereniging betreft) en een eenvoudig hapje. Kijk voor een voorproefje op www.renaultklassiek.nl.

Nefkens van start in Naarden

De Peugeot 208 Style voor de heer Van Beuningen.

Broekhuis Naarden heeft zijn vestiging verkocht aan Nefkens, met 25 vestigingen de grootste Peugeot-dealer van Nederland.

Alle medewerkers zijn meegegaan naar de nieuwe eigenaar. De eerste Peugeot onder de nieuwe vlag is afgeleverd door verkoper Wouter Hartsink. Het is de nieuwe Peugeot 208 Style, gekocht door de heer Van Beuningen uit Weesp. Vestigingsmanager Bob van Stempvoort is al helemaal gewend aan de nieuwe naam. "Een andere naam is natuurlijk even wennen, maar dat ging eigenlijk wel snel. Het merk dat we voeren blijft natuurlijk hetzelfde, evenals de service die we bieden. We zijn nu bezig om ons de bedrijfscultuur van Nefkens eigen te maken. Daar is niet veel voor nodig, want zowel Broekhuis als Nefkens heeft dezelfde filosofie: onze klant staat op de eerste plaats. Elke aflevering is een beleving en een feest voor de klant. Dat willen wij zo plezierig mogelijk maken."

Spectaculaire Renault Sport op AutoRAI

Watertanden bij de Renault-stand op de AutoRAI.

Renaults passie voor autosport krijgt op de AutoRAI een extra boost. Het Franse merk haalt namelijk zijn jongste racecreatie naar Amsterdam: de spectaculaire Renault Sport R.S. 01 met 367 kW (500 pk) vermogen en een topsnelheid van 300 km/uur. Samen met de andere showprimeur, de Renault Clio R.S. 220 EDC Trophy, krijgt de stand een sterke sportieve signatuur.
De Renault Sport R.S. 01 is speciaal ontwikkeld voor de raceklasse Renault Sport Trophy. De raceauto valt op door een spectaculaire en ook aerodynamisch uitgekiende vormgeving. Het ontwerp is tot stand gekomen onder leiding van de Nederlander Laurens van den Acker. De voorbumper en de grote achtervleugel zorgen voor veel neerwaartse druk, zodat grip bij hoge snelheden maximaal is. Op topsnelheid bedraagt de downforce maar liefst 1,7 ton.

De Renault Sport Trophy biedt plaats aan twintig zogenoemde Pro-Amteams, bestaande uit een professionele coureur en een amateur. De winnaar van de Pro-categorie krijgt een uitnodiging om mee te doen aan een speciaal trainingsprogramma, om daarna mee te rijden in het Japanse Super GT-kampioenschap.

Kia Picanto nog sportiever op de AutoRAI 2015

Kia introduceert op de AutoRAI 2015 de SportsLine, een nieuwe topuitvoering van de Picanto. Met sportieve accessoires zoals 15" lichtmetalen velgen, sideskirts en speciale bumpers in carrosseriekleur, maar ook privacyglas, een verwarmbaar stuu, en elektrisch inklapbare buitenspiegels met led-richtingaanwijzers. De Picanto SportsLine wordt aangedreven door de bekende 1.2 CVVT-motor van 63 kW (85 pk) en kost € 14.395,-, terwijl de vijfdeursversie leverbaar is vanaf € 14.795,-.

Stoere Opel Adam Rocks S

Allesbehalve schattig en zeker niet ingetogen – dat is de gloednieuwe Opel Adam Rocks S. Die beleeft zijn wereldpremière op de AutoRAI 2015, van 17 tot en met 26 april in Amsterdam. Met zijn stoere, gespierde uiterlijk, stoffen Swing Top-dak en krachtige 1,4-liter Turbo-motor, is de 3,75 meter lange Adam Rocks S de droomauto voor wie een sportief rijgedrag wil combineren met avontuurlijke looks, het vrije gevoel van open rijden en uitgesproken design. De krachtige 1.4 Turbo-motor van 110 kW/150 pk met Start/Stop-technologie neemt genoegen met slechts 5,9 liter benzine per 100 kilometer in de gecombineerde cyclus en stoot 139 g/km CO2 uit.

Ervaren Amerikaanse docent geeft Engelse les op elk niveau aan scholieren en volwassenen, ook examentraining en scriptiebegeleiding. Jeremiah: 06-15570129

Te huur: onze ligplaats te Weesp - Aquamarin. Bootbreedte max. 2,9 meter. Bootlengte max. ca. 8 meter. Tot 1 april 2016 voor 950,00 euro. 0294-413784 / 06-25219886

Banz Bord design wandmeubel te koop. Hoogglans zwart hout met deuren van gecoat glas met aluminium kaders. 2 bovenkasten en planken, 3 onderkasten en 3 onderlades. Voorzien van 3 halogeen 10W inbouwspots met dimmer. Totale breedte 3,5 m.
06-51386309.

Kamer te huur, 200 m. van station Naarden-Bussum. Eigen keukentje en douche, huur € 400,00 per maand. Huisdieren niet toegestaan. Tel.: 06-14390115

Kamer gezocht voor onze Engels sprekende stagiaire, masterstudente landschapsarchitectuur WUR (Wageningen). Per direct, periode 3,5 maand. Graag contact opnemen met Niek Roozen 06-20409509 of via de mail info@niekroozen.com

Schilder heeft tijd. Hoge kwaliteit, redelijk tarief, vrijblijvende prijsopgaaf.
Tel.: 06-55955587

GARAGESALE, zondag 19 april van 13-17 uur, Ossenmarkt 27. Komt u ook?

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?

Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Hebt u een verstandelijk gehandicapte zoon of dochter van 18-30 jaar (zzp3 of zzp4)? En bent u op zoek naar woongelegenheid? Vraag
informatie aan bij woongroep
bussum@hotmail.com

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel: 0294-418722

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Veluwse boederij te koop. Vr. pr. € 89.000 k.k. te Ermelo. Sleutelklaar. 035-6935525 / 06-22393323

Veluwse boederij te huur 70 m2 in Ermelo, gemeubileerd € 700,- per maand ex. 035-6935525 / 06-22393323

OUTLETPRIJZEN
kleding en speelgoed
LANNEKE
Nieuwstraat 39
Weesp - tel.: 416 464
naast het gemeentehuis

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan/boten en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

WONING VERHUREN? Vertrouwd verhuren aan expats en organisaties INTERHOUSE HILVERSUM 035-303 13 20 www.interhouse.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Te koop: Buitenboordmotor 4-takt, 4 PK, circa 20 uur vaartijd. 0294-414650