MuiderNieuws

20 april 2016

MuiderNieuws 20 april 2016


Concert slot muziekproject

Kinderen brengen weken oefening in de praktijk. Foto: Bob Awick

MUIDEN/MUIDERBERG - 78 leerlingen van alle vier de basisscholen hebben de afgelopen weken meegedaan aan 'Het Fantastische Muziekproject' van de Gooische Muziekschool dat werd betaald door de Stichting Jubal. Maandag was de einduitvoering in de Nicolaaskerk.

Het is voor het eerst dat de leerlingen van de P.C. Hooftschool, de Jozefschool, de Oranje Nassauschool en de Vinkenbaan hieraan meededen. 'Het Fantastische Muziekproject' wordt al enkele jaren in Weesp gehouden en is daar een groot succes.

Muziekvereniging
Het project is voor de leerlingen van groep 5 en laat de leerlingen kennismaken met muziek. In Muiden en Muiderberg zijn de plaatselijke muziekverenigingen nauw betrokken bij dit project. In Muiden Crescendo en in Muiderberg G.A. Heinze.

Uitvoering
De leerlingen begonnen eind februari met de muzieklessen en sloten het project maandag af met een uitvoering in de kerk. Onder grote belangstelling van tientallen ouders, leerkrachten en verzorgers lieten de kinderen horen wat zij de afgelopen tijd hebben opgestoken. Dat kon na afloop rekenen op een luid applaus van alle aanwezigen. Ook de organisatoren kijken tevreden terug op de eerste keer Muziekproject in Muiden en Muiderberg.

Kinderen willen af van hondenpoep op veldje

MUIDEN - Kinderen van de wijk West hebben in de buurt een brief rondgebracht waarin ze buurtbewoners vragen hun honden niet meer los te laten lopen.

Bij het voetballen trappen ze steeds in de poep. Op het trapveldje met de doeltjes stikt het namelijk van de drollen. Dit komt, volgens de bewoners die de poep zat zijn, door hondenbezitters die niet goed in de gaten hebben waar hun trouwe viervoeters hun behoefte doen. Het gevolg: vieze voetbalschoenen en een vieze bal.

4

jongeren kregen vorig jaar een HALT-straf in Muiden

Programma Koningsdag Muiden & Muiderberg

In Muiden dit jaar geen feesttent

Hoe is het weer dit jaar op Koningsdag? Kan de zonnebril weer op? Foto: Matthijs Wink

MUIDEN/MUIDERBERG - Voor het eerst is er dit jaar rond Koningsdag geen feesttent in Muiden, maar het Comité Openbare Feesten gaat er toch een gezellig feest van maken. Ook in Muiderberg is genoeg te doen.

Muiden: Koningsdag
09.45 uur
Uitreiking ballonnen - Herengracht
10.00 uur
Aubade
10.15 uur
Koffie met Oranjegebak - Ome Ko
10.45 - 12.00 uur
Kinderspelen
12.00 – 16.00 uur
Vrijmarkt - Naarderstraat
12.00 – 16.00 uur
Speelstraat - Amsterdamsestraat
12.00 uur
Versier je cake - Vonkplein
12.00 – 15.00 uur
Clown Paljasso - Centrum
12.00 – 15.00 uur
Schmink en glittertattoo door Diana - Centrum
14.30 – 16.00 uur
Spelen voor volwassenen

15.00 – 19.00 uur
Band Party Mood - Ome Ko
16.30 – 19.00 uur
Jan Vogel - De Mol

Muiderberg: Koningsdag
11.00 uur
Vrijmarkt - de Brink
13.00 uur
Start muziek, later komt Roel van Haren zingen
13.00 uur
Start activiteiten zoals stormbaan, trampolinespringen een draaimolen.
19.00 uur
einde

De aubade van Muiden is ook dit jaar gewoon in Muiden

Muiden: 29 april: Kazerne
11.00 – 11.30 uur
Poppentheater Cassiopeia voor de kleintjes vanaf 3 jaar
15.00 – 17.00 uur
Kinderbingo
20.00 – 24.00 uur
Bingo voor volwassenen

Muiden: 30 april: Kazerne
20.00 uur
Playback je gek! Iedereen, jong en oud mag zijn playbackkunsten vertonen in dé ultieme Lip Sync-competitie, aansluitend feestavond.

Feestweek gaat door: daarna veel te doen in Muiden

Muiden: 1 mei: Kazerne
10.00 – 16.00 uur
Bromfietsrit naar Volendam, verzamelen voor de Kazerne (o.l.v. Cees v.d. Water)
14.00 – 17.30 uur
Wandelen/fietsen met high tea (verzamelen voor de Kazerne)
20.00 – 24.00 uur
Klaverjassen

Muiden: 4 mei
19.00 uur
Herdenkingsdienst Grote Kerk
19.30 uur
Stille tocht, onder begeleiding van 2 tamboers met omfloerste trom, naar de algemene begraafplaats
20.00 uur
2 minuten stilte, aansluitend kranslegging en defilé

Muiderberg: 4 mei
19.30 uur
Dodenherdenking met medewerking van G.A. Heinze en dominee Jonkers op de Brink
20.00 uur
2 minuten stilte

Muiden: 5 mei
10.15 uur
Voertuigen van Het Gooi Bevrijd rijden door Muiden
12.00 – 13.00 uur
Buitenconcert Crescendo - Herengracht
13.00 – 14.30 uur
Wandeling langs de Wereldoorlog (met Guus Kroon)
14.30 – 16.00 uur
Mini-expositie i.s.m. Historische Kring Stad Muiden en muziek uit de oorlogsjaren - de Kazerne
16.00 – 20.00 uur
Bevrijdingsparty met livemuziek van John Brouwer - de Kazerne

Gratis borrel voor secretaresses

MUIDEN - Alle secretaresses zijn vrijdag welkom een gratis borrel te komen doen bij Brasserie Herengracht, de Tafel van Muiden en Muiden Maritiem.

"Een namiddag om de door ons hooggewaardeerde secretaresses in het zonnetje te zetten door middel van een VIP-treatment. Jullie verdienen het! Er zijn uiteraard géén kosten aan deze borrel verbonden, het is ons cadeau aan jou! Van tevoren aanmelden is wel gewenst", zo schrijven de organisatoren. Meer op muidenmaritiem.nl.

Het is donderdag Nationale Secretaressedag.

Verhaaldozen

MUIDEN - In de Grote Kerk vindt zaterdag de officiële opening plaats van de tentoonstelling 'De Verhaaldozen'.

Alle kunstwerken in deze tentoonstelling zijn gemaakt door pater Jan Haen uit Weesp. En zoals de naam al weergeeft zijn de schilderingen door hem letterlijk gemaakt op kartonnen dozen, in allerlei formaten. Pater Haen geeft hiermee het leven van Jezus weer, vanaf de aankondiging van Zijn geboorte tot aan de hemelvaart. Na dit speciale openingsmoment is de collectie ook nog te bezichtigen tijdens de zomeropenstelling van de kerk op zaterdagen.

Dikke krassen in Porsche

MUIDERBERG - Aan de Rembrandtlaan in Muiderberg is vorige week in de nacht van maandag op dinsdag een Porsche bekrast.

De blauwe Porsche 924S stond geparkeerd en werd tussen maandagmiddag en dinsdagochtend flink beschadigd. Achter de bijrijdersdeur zaten twee grote verticale krassen, zo meldt de politie. Getuigen worden gezocht.

Half uur controleren op sluipen

MUIDEN - Agenten hebben zondagmiddag even gecontroleerd op sluipverkeer op de Maxisweg. Er werden in een half uur vier boetes uitgedeeld.

Het is verboden voor autoverkeer om over de parallelweg langs de A1 te rijden.

Brommobiel voor de derde keer omgeduwd

WEESP - Voor de derde keer is de brommobiel van Wilma omgeduwd. Zaterdagnacht lag de Canta op z'n kant langs het Singel. Of het nu om vandalisme of baldadigheid gaat, Wilma is er kapot van. De Weespse heeft een chronische nierziekte en terminale longkanker. Het autootje is haar alles: daarmee kan ze naar de supermarkt, naar haar kinderen en heeft ze in de laatste maanden van haar leven nog een beetje plezier. Maar nu moet het karretje weer naar de garage en dus is Wilma voorlopig weer aan huis gekluisterd. De politie zoekt getuigen: 0800-8844.

AH verhuist en Hogeweij start met grote opknapbeurt

Sloop huidige supermarkt start begin mei

Oude Albert Heijn dicht. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - De Albert Heijn aan de Achtergracht gaat vier dagen dicht voor de verhuizing naar het nieuwe pand. Zaterdag 23 april kan er voor het laatst boodschappen in de huidige winkel worden gedaan.

De supermarkt verhuist naar het nieuwe deel van het winkelcentrum dat al gebouwd is. Zondag 24 tot en met woensdag 27 april is de winkel gesloten. Donderdag 28 april opent de nieuwe Albert Heijn aan de Achtergracht de deuren. Begin mei wordt gestart met de sloopwerkzaamheden aan de oude winkel. Er wordt rekening gehouden met het aantreffen van asbest. Na de zomervakantie moet op deze locatie een nieuw winkelpand kunnen worden gebouwd.

Deze week begint ook de grote opknapbeurt van winkelcentrum Hogeweij. Naar de renovatie is lang uitgekeken. Er wordt al zeker tien jaar gesproken over het opknappen van het winkelcentrum. Ambitieuze plannen onder de naam Hart van Hogeweij sneuvelden door de crisis. De Kostverlorenflat werd wel gesloopt, zoals afgesproken.

Hogeweij krijgt een enorme facelift. Alle gevels worden vernieuwd met roodbruine baksteen en de luifels worden vervangen door transparante overkappingen. Ook wordt er groot onderhoud uitgevoerd aan daken en installaties.

Een andere in het oog springende verbetering wordt de nieuwe entree. Aan de kant van de Amstellandlaan moet een zes meter hoge doorgang komen. Het winkelcentrum blijft gewoon open tijdens de werkzaamheden.

Zorgen om verkeer rond 'het Willem'

BUSSUM - Verkeersdrukte rond het Willem de Zwijger College zorgt voor steeds meer ongemakken. Dat stelt Hart voor Bussum, dat er vragen over stelt aan het gemeentebestuur.

Het komt met regelmaat voor dat schooljeugd met de fiets of de scooter over de stoep heen gaat. Het gebeurt dan dat voetgangers worden aangereden. De gemeente plaatste twee jaar geleden plantenbakken op de stoep om de problemen op te lossen, maar nu keren de problemen weer terug. Volgens Hart voor Bussum komt dat door een te grote verkeersdruk 's ochtends. De honderden fietsers en scooteraars moeten de stoep wel op vanwege de vele auto's en het vrachtverkeer op de weg, zo stelt Hart voor Bussum.

Hart voor Bussum hoopt dat het gemeentebestuur de problemen onder de loep neemt en aan gaat pakken.

Skatebaan zo goed als af

BUSSUM - Er staan nog wat hekken omheen, maar het kan al: skaten op de skatebaan aan de Ceintuurbaan. De gemeente heeft het werk aan het skatepark zo goed als achter de rug.

Waar tot enkele maanden geleden het oude skatepark nog lag, staat nu een veel modernere baan. De baan kwam er met steun van de gemeente en na samenspraak met de vaste skaters van het park: het aanpakken van de skatebaan was al langer een wens van skatende jeugd, ze hebben het skatepark samen met een ontwerper ontworpen.

Hekken
De hekken rond het skatepark moeten nog worden weggehaald, maar de afgelopen dagen werd er al volop geskatet op de baan.

Makelaar voor een dag

WEESP - Het waren de meest enthousiaste leerlingen die zich bij Gooi On Stage bij de tafel van makelaar Monika meldden. Het makelaarsvak lijkt ze wel wat en dus mochten ze komen proeven.

Monika Vries van de Vuurtoren deMakelaars.nl nam de leerlingen donderdag mee naar Hoogstraat 58 om daar de sterke verkooppunten van het huis te bepalen. Monika vond het erg leuk om te doen: "Verrassend en verfrissend hoe jongeren naar een huis kijken." Gooi on Stage werd begin april in Bussum gehouden. Leerlingen konden daar kennismaken met bedrijven om te kijken of hun interesse in een bepaalde beroepsgroep ligt. Uit Weesp deed de Vuurtoren mee.

Brede school in Aetsveld?

WEESP - De gemeente en de scholen in Aetsveld willen de mogelijkheden van een brede school in de wijk verkennen. De huidige schoolgebouwen lopen op hun eind.

De Terp en de Hobbedob zijn zo'n 35 jaar oud en in 2020 zijn de schoolgebouwen afgeschreven. Er wordt nu zoetjesaan nagedacht over de toekomst. Er wordt bekeken wat de beste optie is: renovatie of nieuwbouw. De scholen gaan starten ondertussen het overleg met hun achterban. Donderdag praat de raadscommissie Welzijn over de toekomst van de basisscholen in Weesp. De komst van een school in Leeuwenveld valt daar ook onder.

Première The King afgelast

WEESP - De première van The King van het Vechtstede Theater is een paar uur voor aanvang afgelast. De gemeente heeft vanwege de brandveiligheidseisen geen vergunning afgegeven, zo liet het Vechtstede College weten.

The King zou dinsdagavond in loods 13 van Pronk Juweel op het Van Houten Industriepark in première gaan. De spelers kregen aan het begin van de middag te horen dat de voorstelling niet door ging.

Rector Jan Verhulst van het Vechtstede College hoopt dat de voorstellingen van vandaag, morgen en vrijdag wel doorgang kunnen hebben.

Verras mama met een karikatuur aan de muur

WEESP - Karikaturen zijn misschien niet altijd even flatteus, maar lijken juist daarom wel vaak sprekend. Wie zijn moeder wil verrassen met zo'n grappige tekening van zichzelf, kan meedoen aan de Moederdagactie van de Weesper winkeliers.

Komend weekend krijgen klanten bij besteding van minimaal 10 euro van de deelnemende winkeliers een bon om in te vullen. Uit alle inzendingen worden maar liefst 80 winnaars getrokken.

Een sneltekenaar maakt zaterdag 7 mei in Weesp een tekening van de kinderen, zodat zij hun moeder zondag 8 mei (dan is het Moederdag) met het kunstwerk kunnen verrassen. Alle kinderen uit het gezin mogen/kunnen op de tekening.

Programma Koningsdag in krant van 26 april

BUSSUM - Het complete programma voor Koningsdag in Bussum staat volgende week in deze krant.

BussumsNieuws verschijnt vanwege de feestdag een dag eerder. De krant wordt dus op dinsdag 26 april verspreid. Uiteraard is het programma vanaf volgende week ook te vinden op www.bussumsnieuws.nl.

6 / 24

'De draagbare kunstnier is dichterbij dan ooit'

Tom Oostrom is zelf bij bijna alle evenementen aanwezig. Foto: Yvette de Vries

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende mensen. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: Tom Oostrom, directeur van de in Bussum gevestigde Nierstichting.

door Yvette de Vries

BUSSUM - Hij is inmiddels 6 jaar directeur van de Nierstichting en in die periode zijn er behoorlijk wat ontwikkelingen geweest. Toegegeven, het zwaartepunt van de aandacht in de strijd ligt nog steeds op preventie. Maar er gloort hoop aan de horizon. De draagbare kunstnier is dichterbij dan ooit. Die moet de kwaliteit van leven voor nierpatiënten aanzienlijk verbeteren.

De eerste editie was een groot succes. Foto: Bob Awick

'Onderzoek naar de draagbare kunstnier financierden we zelf'

Ook durven ze bij de Nierstichting voorzichtig te denken aan de kans dat de ziekte ooit genezen kan worden. Maar daar is veel geld en onderzoek voor nodig. Met collecties, donaties en activiteiten als het wandelevenement de Rode Loper van afgelopen zaterdag in Naarden haalt de Nierstichting geld op. Met de eerste editie van het wandelevenement liepen achthonderd mensen mee en inmiddels staat er al bijna 90.000 euro aan sponsorgeld op de teller.

Draagbare kunstnier
In 2005 al liet de Nierstichting weten dat een implanteerbare kunstnier binnen 10 jaar mogelijk moest zijn. Daar was wel veel geld voor nodig: zo'n 30 miljoen euro. Het was een stip op de horizon, maar deze boodschap kreeg wel veel aandacht in de landelijke media. Het was een bewuste zet van de Nierstichting. Oostrom: "Deze stip op de horizon hadden we geformuleerd omdat er nieuwe technologische ontwikkelingen waren die verkleining en op termijn zelfs implantatie van een kunstnier mogelijk zouden maken." Vooruitlopend daarop is de Nierstichting eerst aan de slag gegaan met een tussenfase: de draagbare kunstnier. Geld om onderzoek en ontwikkeling daarvan te financieren was lastig te vinden. "Een groep onderzoekers stond al klaar, dus we besloten het toen zelf te financieren." Die aanpak was in die tijd vrij nieuw en ze moesten er een aparte stichting, naast de Nierstichting, voor in het leven roepen. Er wordt intensief samengewerkt met twee bedrijven uit het buitenland en met de universiteiten van Utrecht en Maastricht.
Het onderzoek dat in 2007 startte resulteerde eind 2015 in een eerste model dat nu uitvoerig wordt getest binnen de muren van een laboratorium. De eerste testresultaten zijn hoopvol, volgens Oostrom. Hij hoopt dat eind 2017 de eerste testen bij een groep patiënten kunnen worden gedaan.

Kunstnier

De draagbare kunstnier maakt voor een nierpatiënt een wereld van verschil. Een nierpatiënt maakt nu drie keer in de week de gang naar het ziekenhuis om zijn nieren te laten dialyseren. Met een draagbare kunstnier is dat verleden tijd. Terwijl een nierpatiënt nu vooral in de 'overleefstand' staat, kan hij of zij met de draagbare kunstnier weer een redelijk normaal leven hebben omdat hij kan dialyseren waar en wanneer hij maar wil.

'De zichtbaarheid, een week lang, is niet in geld uit te drukken'

Preventie
Er wordt ook veel geld gestoken in voorlichting en preventie. Logisch, vindt Oostrom. "De ziekte is onomkeerbaar en wordt vaak te laat ontdekt." Vroegtijdig opsporen en een gezonde levensstijl zijn je grootste kans om geen nierpatiënt te worden. De directeur maakt daar wel een kanttekening bij. "Bij een deel van de nierpatiënten is er geen aanwijsbare oorzaak " Wel is bekend dat te veel zout eten de bloeddruk verhoogt en daarmee het risico op hart- en vaatziekten. En het kan nierschade veroorzaken of (versneld) verergeren. De Nierstichting ontwikkelde daarom de Zoutmeter, een app waarmee je meet hoeveel zout je eet en hoe je dat kunt verminderen.
Tijdens de jaarlijkse collecteweek in september halen de collectanten gemiddeld 3,3 miljoen euro op. Het liefst zouden ze al het geld, ook van de donaties, besteden aan onderzoek, ontwikkeling en preventie. Maar ook filmpjes, spotjes en andere uitingen zijn hard nodig. En de collectie levert meer op dan geld: namelijk zichtbaarheid. "Die zichtbaarheid, een week lang, is niet in geld uit te drukken. Ook zorgt het voor binding met de vrijwilligers." Het aantal vrijwilligers waar de Nierstichting jaarlijks op kan rekenen is maar liefst 75.000. Daar zitten collectanten tussen, maar ook wetenschappers die helpen met het beoordelen van onderzoeksaanvragen en artsen en verpleegkundigen die meegaan op de reizen die de stichting jaarlijks voor nierpatiënten organiseert.

De Nierstichting krijgt geen geld van de overheid en is afhankelijk van donaties en collectes. Oostrom ziet daar vooral de voordelen van in. "We zijn eigenlijk een sociale onderneming. Elk jaar in januari staat de teller op nul en dat motiveert enorm", aldus de gedreven directeur die vindt dat dit tot nu toe wel zijn mooiste baan is. "Het leukste aan mijn baan is de energie die ik ervan krijg en de mensen met wie ik samenwerk. We hebben allemaal de bevlogenheid om het voor elkaar te krijgen."

De Weesper variant van 'Orange Is The New Black'

Voorstelling 'Uitgekleed' van Toneelgroep Weesp vier keer uitverkocht

Toneelgroep Weesp brengt in 1,5 uur karakters tot leven. Foto: Daniëlle Meyer

WEESP - Na het succes van 'Het huis van Bernarda Alba' speelde Toneelgroep Weesp vorige week 'Uitgekleed', gebaseerd op de Netflix-gevangenisserie 'Orange is the new Black'. Alle vier de voorstellingen in het Theaterpand Weesp waren volledig uitverkocht.

Waarom kozen jullie voor OITNB?
Regisseur Daniëlle Meyer: "Al eerder hadden we het over deze serie gehad en hoe goed we het vonden. Iemand zei spontaan en ook een beetje als grapje: kunnen we dáár niet eens iets mee? Iedereen was voor en als regisseur was ook ik ervan overtuigd dat het verhaal zich perfect leende voor een theaterbewerking. Bovendien was het idee om samen iets te maken een enorme uitdaging."

Wat kreeg het publiek?
Len Bavinck (zittend, vierde van links): "Een avond met muziek, zang, film en uiteraard toneelspel. Het verhaal zit sterk in elkaar en wie goed naar de tekst heeft geluisterd, ontdekte de mooie verhaallijn. Vrouwen tot elkaar veroordeeld in een gevangenis: verraad en onschuld liggen vlak bij elkaar."

'We hebben zelf ook nogal wat grenzen moeten verleggen'

Hoe hebben jullie je voorbereid?
Marike Drexhage (niet op de foto): "We hebben meegedaan aan Prison Escape, een ontsnappingsspel waarbij je drie uur wordt opgesloten in de Noordsingelgevangenis. Op het moment dat de deur achter je dichtgaat voel je wat het gevangenisleven met je doet en hoe het is om helemaal op jezelf teruggeworpen te worden. Verder moesten we een monoloog voorbereiden waarin we vertelden waarom we 'in de bak' terecht waren gekomen. Die monologen waren allemaal anders en heel realistisch. We realiseerden ons dat er voor iedereen dingen zijn die ervoor kunnen zorgen dat je de grens van de wet over gaat."

Hoe was het repetitieproces?
Leslie Newhall (staand rechts): "Leerzaam! De eerste drie maanden hebben we geleerd over warming-up en methodacting. Langzamerhand kregen we een beeld van de mogelijke personages. Na de kerstbreak was er een script en werden de rollen verdeeld. Toen zijn de echte repetities begonnen. Steeds een bedrijf neerzetten en dat herhalen. Zo spannend."

Wat vind je zelf van het stuk?
Wendy Martin (zittend eerste links): "Wij hadden zelf zo veel lol bij de repetities en vonden het soms zo hilarisch. Het verhaal is scherp en vol humor. Er zit veel afwisseling in en er gebeurt best veel. Danielle wist precies wat ze in ons naar boven wilde halen voor de personages."

Albertine, jij bent nieuw in de groep?
Albertine (zittend uiterst rechts): Het was een hechte groep van vorig jaar, maar ik ben met open armen ontvangen. Het is een hele bijzondere groep vrouwen, totaal verschillend, maar we kleuren elkaars leven. In dit stuk hebben we nogal wat grenzen moeten verleggen, maar omdat er zo'n veilige en vertrouwde sfeer was konden we dat aan."

Wat is de kracht van dit stuk?
Anne Koeleman (staand links): "De televisieserie laat je heel knap meeleven met de meest gestoorde personen. Om ook die diepte te geven aan een theaterstuk van anderhalf uur leek me een onmogelijke opgave,. Maar het is goed gelukt om onze karakters uit te werken, ze komen echt tot leven en zijn heerlijk om te spelen."

Vanwege het succes wordt Uitgekleed nogmaals opgevoerd tijdens Weesp Gastvrij. Kaarten via zone1380.nl.

Alle kinderen moeten kunnen musiceren of dansen
Jeugdcultuurfonds voor kansarme kinderen

Jeugdcultuurfonds van kracht voor kansarme kinderen uit Weesp

De afsluiting van het 'Fantastisch Muziekproject' in de concertzaal aan de Papelaan. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Het Jeugdcultuurfonds is sinds maandag een feit. En de Rabobank stopte meteen 5.000 euro in de pot. Dat werd bekendgemaakt tijdens de feestelijke aftrap in de concertzaal aan de Papelaan.

Kinderen of jongeren kunnen soms om financiële redenen niet meedoen aan culturele activiteiten. Het Jeugdcultuurfonds stelt zich tot doel om kinderen van financieel minder draagkrachtige gezinnen op laagdrempelige manier een kans te bieden zich te ontwikkelen op cultureel gebied.

De Rabobank Foundation ondersteunt het Jeugdcultuurfonds - het helpen van kinderen uit kansarme gezinnen die graag op muziek- of dansles gaan - en draagt voor de start van het Jeugdcultuurfonds 5.000 euro bij.

Fantastisch Muziekproject
Aan de Papelaan werd maandag het 'Fantastisch Muziekproject' van Jubal en de Gooise Muziekschool afgesloten. Basisschoolleerlingen gaven daar een concert. Dat was natuurlijk het uitgelezen moment om de start van het Jeugdcultuurfonds te vieren.

Inspiratie opdoen in de Theetuin

Foto: Marieke van Veen

WEESP - Tuinliefhebbers konden afgelopen weekend inspiratie opdoen in de Theetuin. De voorjaarsbollen in de modeltuin stonden volop in bloei. Wie thuis ook zoiets wilde creëren kon terecht op het pleintje bij de tuinwinkel. Daar werden bollen, planten, tuindecoratie en dergelijke verkocht. Vanwege het Bloembollenfestijn was het Theehuis ook geopend. Het volgende evenement is met Pinksteren in mei. Dan wordt er een kunstweekend gehouden. De tuin is dagelijks te bezichtigen van 10.00 tot 17.00 uur, zon- en feestdagen uitgezonderd.

Win vrijkaarten voor 'De Joodse Bruidjes'

Worstelen met oorlogstrauma's. Foto: Whataboutfish /Tim v/d Most

WEESP - Ook de City of Wesopa doet mee aan Theater na de Dam. Rond de 4 mei-herdenking worden in veel Nederlandse theaters voorstellingen opgevoerd die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. In Weesp speelt Stichting Goppe vrijdag 29 april het tragikomische stuk 'De Joodse Bruidjes'. Lezers van het WeesperNieuws kunnen vrijkaarten winnen.

'De Joodse Bruidjes' gaat over het leven, de dood en de herinnering van twee Joodse vrouwen op leeftijd. Verschillende verhalen en generaties komen samen in een verpleeghuis in Amsterdam. De vrouwen en hun Duitse verpleger worstelen met oorlogstrauma's van zichzelf en de familie. Ze proberen de regie over hun eigen leven te houden, maar worden dagelijks geconfronteerd met het verleden. Ondanks de verschillen zijn ze uiteindelijk op elkaar aangewezen.

Na ruim 70 jaar dat er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog kunnen de laatste overlevenden uit de concentratiekampen en de onderduik hun verhaal nu nog kwijt. Als zij daar tenminste toe in staat zijn. 'De Joodse Bruidjes' is een tragikomisch portret waarin waargebeurde verhalen vermengd zijn met fictie. Het stuk is geschreven door historica Mieke van Zeben. De spelers zijn Diana Dobbelman, Rick Nicolet en Martin Willem van Duijn. De regie is in handen van Jori Hermsen, in Weesp ook bekend als regisseur van toneelgroep Paleis Wesopa.

De voorstelling is vrijdag 29 april om 20.30 uur. Kaarten kosten 12,50 per stuk en zijn verkrijgbaar via wesopa.nl. Speciaal voor de lezers van het WeesperNieuws houdt de City een mail-en-winactie. Er worden twee keer twee vrijkaarten verloot. Kans maken kan door een mail te sturen naar info@wesopa.nl onder vermelding van 'Vrijkaarten Joodse Bruidjes'. Meedingen kan tot en met maandag 25 april. De winnaars krijgen van de City bericht.

Meer bandjes gezocht voor Weesp Got Talent

Voorrondes verplaatst naar mei

Broken Strings deed mee aan Weesp Got Talent 2014. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Waar blijven de bandjes? Dat vraagt Pim Laan van Theaterpand Weesp zich af. Hij organiseert dit jaar namens het theater de talentenjacht Weesp Got Talent. Het valt hem op dat het aantal aanmeldingen qua bandjes dit keer achterblijft.

"Solozang, kleinkunst, cabaret en dans: dat hebben we al wel. Hoewel ook voor die categorieën de inschrijving nog steeds geopend is. Maar voor de afwisseling in de voorrondes zou het leuk zijn als we er nog wat bandjes bij zouden hebben", legt Laan uit. Inschrijven kan via info@zone1380.nl.

Tijdens de vorige edities deden er aardig wat bands mee. Maar een aantal daarvan is inmiddels opgeheven. Broken Strings (foto) en Drummer Gezocht M/V zijn gestopt en Guido, Simon, Eva en Eva waren een gelegenheidsband en zijn nu (individueel) bezig met andere projecten.

Overigens zijn de voorrondes en de finale om organisatorische redenen verplaatst. De voorrondes zijn nu op 7 en 21 mei en de finale op 25 juni. Na de voorrondes kan er via weespernieuws.nl worden gestemd op de finalisten. De uitslag weegt mee in het juryoordeel.

Waar is de libelle?

WEESP - Jarenlang stonden ze samen trots op hun plateau in de Vest. Maar ze zakten steeds schever en werden steeds groener. En nu is er zelfs eentje verdwenen.

Circa anderhalve week geleden is een deel van het kunstwerk weg. Niemand lijkt te weten waar het is. Weet u het wel? We horen het graag: redactie@weespernieuws.nl.

Brutale inhaalactie

WEESP – Wie weet meer over een brutale verkeersmanoeuvre waarbij vorige week dinsdagavond een auto beschadigd raakte op de Plataanlaan? De politie zoekt getuigen.

Rond half negen 's avonds reed een man in zijn witte Mitsubishi Outlander over de Casparuslaan en sloeg bij de stoplichten rechtsaf naar de Plataanlaan. Hij werd daarbij onverwachts ingehaald door een busje, dat hem vervolgens afsneed om weer op de juiste rijbaan te komen. Het busje raakte daarbij de Outlander en die raakte fors beschadigd aan de linkervoorkant. Het busje reed door. De politie hoopt dat iemand iets gezien heeft en zich meldt via 0900-8844.

Volle bak Heel Weesp Schrijft

WEESP - Linda Gillisen is de winnaar van de eerste editie van Heel Weesp Schrijft. Zij las vrijdag in De Weesper Boekhandel een stuk uit haar tienerroman in wording voor.

De voordrachtavond was een groot succes. Met 17 deelnemers zat de wedstrijd helemaal vol. Spannende verhalen, eigen gedichten, delen van boeken: het kwam allemaal voorbij. Initiatiefneemster Marije Hage overweegt een vervolg en ook een aparte kindereditie.

ING filmt spot in Weesp

WEESP - Er was maandag een filmploeg in Weesp voor opnamen voor een nieuwe ING-reclame.

De hele dag waren er opnames in de Roskamstraat en bij de Nieuwstraat. Het onderwerp van de reclame zijn huizen en de verkoop daarvan.

Het is nog niet bekend wanneer de commercial op tv is te zien.

Aanvraag zes festivals in Diemerbos

WEESP - Er staan dit jaar zes festivals in het Diemerbos in de planning. Dat blijkt uit een vergunningaanvraag die ook in de gemeente Weesp is ingediend.

Vorig jaar werden voor het eerst festivals in het natuurgebied toegestaan. Dat leidde toen tot een klachtenregen uit de Weesper wijk Noord-West.

Binnen zitten
Bij een westelijke wind draagt het geluid tot in de buurt. Volgens buurtbewoners was het vooral in de flats erg hard. "Ik ben binnen gaan zitten met alles dicht en de radio keihard aan, ik werd er gek van", zo vertelde een flatbewoonster toen.

De vergunningaanvraag voor is voor festivals op 23, 24, 30, 31 juli en 3 en 4 september. Dit zijn allemaal zaterdagen en zondagen.

Maaimachine gestolen

WEESP – Er is in de nacht van vrijdag op zaterdag ingebroken in een loods aan de Eemmeerlaan.

De inbrekers gingen ervandoor met een maaimachine, een laptop en gereedschap. De dieven kwamen binnen via de roldeur.

Werk aan appartementen Geweststrook gaat snel

Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Het werk aan de appartementen voor het Gewest vordert gestaag. De bouwvakkers hebben afgelopen week de eerste bakstenen van de gevels geplaatst. Daardoor valt op enkele plekken al goed te zien hoe de appartementen gaan worden. Als alles volgens plan verloopt, dan wordt volgende maand het hoogste punt gehaald. De appartementen worden, mits alles volgens planning verloopt, rond de laatste week van september opgeleverd.

Rotary Bussum brengt jong en oud samen met musical

Een leuk uitje én een try-out die ertoe doet

Senioren worden verwelkomt in de school. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Bewoners van Amaris De Veste, Schans, Bonnet en Basteien hebben woensdag genoten van de try-out van de musical van het Goois Lyceum. De 70 senioren konden de voorstelling bezoeken op initiatief van Rotary Bussum. Deze club had een project opgestart om ouderen en jongeren met elkaar in contact te brengen. "De ouderen hebben een leuk uitje en de jongeren een try-out die ertoe doet."

De genodigden genoten van de musical We Will Rock You, gebaseerd op de liedjes van Queen. Gillis Koomen, voorzitter van de Rotary Bussum: "Vorig jaar hebben we ter gelegenheid van ons 75-jarig bestaan eenzame ouderen meegenomen naar een musical. Dat heeft ons verder doen nadenken. Iedere grote middelbare school brengt een maal per jaar een fraaie, semiprofessionele musical op de planken. Hoe mooi zou het zijn als we ervoor kunnen zorgen dat ouderen en jongeren elkaar dan ontmoeten. Het Goois Lyceum is de eerste school met wie we dit nu gaan proberen. Het vervoer, de toegang, de koffie: het kost de ouderen niets en de artiesten kunnen spreken van een try-out die ook goed is voor een uitmuntende première. Ik denk dat we zo een prachtige kruisbestuiving creëren om twee generaties bij elkaar te brengen."

Jeu-de-boulesclub zoekt jongere leden

Een deel van de leden. Rudi Rutgers staat in het midden met de beige jas. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Lekker buiten, mensen ontmoeten, een kopje koffie en natuurlijk jeu-de-boulen. Weliswaar op recreatief niveau, maar men dient zich wel aan de regels te houden en het kan er ook best fanatiek aan toe gaan. De Jeu de Boules Club Bussum bestaat 30 jaar en de leden genieten enorm van het spel, dat bijna dagelijks wordt gespeeld aan de Ceintuurbaan.

Voorzitter Rudi Rutgers wil graag aangeven dat de sport niet per se voor senioren is. "We hebben hier leden van 58 tot 90 jaar oud. Maar we staan ook open voor mensen vanaf 55 jaar. Laat ze maar komen", zegt hij uitdagend. Binnenkort, op de langste dag van het jaar, komt ook een hele groep in de leeftijd van 35 tot 45 jaar oud naar de jeu-de-boulesbaan voor het 'yuppentoernooi'. "Dat is nu voor het derde jaar en ze zijn altijd enorm enthousiast."
Meestal blijft het bij deze eenmalige bijeenkomst en dat is toch heel wat anders dan in Frankrijk, waar Rutgers zelf als vrachtwagenchauffeur kennismaakte met petanque. "In ieder Frans dorpje wordt het gespeeld. Kleine kinderen spelen het al. Zoals wij trainen voor voetbal, zo is dat met petanque in Frankrijk. Hier in Bussum spelen we recreatief. We houden wel onderling wedstrijden en we spelen om de beker tegen Huizen. Doordat we niet lid zijn van de bond, kunnen we de kosten voor de leden laag houden."
De club telt ruim 100 leden. "Soms overlijden een paar spelers en komen er weer een paar bij. Er komen zelfs mensen met de rollator of de scootmobiel. Recent hebben we een paar weduwen die lid zijn geworden. Ze zeggen nu dat ze heel blij zijn dat ze de stap hebben genomen. Hier komen kan het verdriet niet wegnemen, maar je bent er even uit. Het is een heel sociaal gebeuren; zo hebben we vanwege het jubileum ook een uitje en daarnaast ons jaarlijkse etentje."
Een keer komen kijken aan de Ceintuurbaan kan altijd en is vrijblijvend.

Bussumer weer terecht

BUSSUM - De Bussumer waar de afgelopen weken naar gezocht werd, Weis Seraj (23), is weer terecht. Dat laat de politie weten.

De politie laat weten dat Seraj contact heeft gehad met een ambassade in het buitenland. "Ze weten waar hij zich bevindt", laat een woordvoerder weten. Waar de Bussumer precies was de afgelopen twee weken en nu is, is niet bekend. Seraj verdween twee weken geleden plotseling. Hij vertrok van huis voor een afspraak, maar bleek daarna spoorloos. Er werd al snel alarm geslagen.

Extra parkeer-drukte rond Meerweg

BUSSUM - Werkzaamheden aan de Meerweg zorgen momenteel voor extra parkeerdrukte rond de sportparken.

Er wordt aan de Meerweg gewerkt aan een betere waterafvoer. Dat werk duurt het hele jaar en moet ervoor zorgen dat de Meerweg en de straten daaromheen geen wateroverlast meer hebben als het hard regent: er wordt een waterberger gemaakt aan de Karnemelksloot.

Parkeerplaatsen opgeheven
Momenteel wordt er gewerkt aan het stuk Meerweg langs de velden van BFC. Normaal gesproken worden er nog auto's geparkeerd langs de Meerweg, maar vanwege de werkzaamheden werden de parkeerplaatsen opgeheven. Daardoor kan er nu nog maar beperkt geparkeerd worden. BFC roept bezoekers daarom op om de auto te laten staan en anders naar de sportvelden te komen.

Straks beter
Na de werkzaamheden aan de Meerweg kan er nog beter geparkeerd worden bij de sportvelden: er komen meer parkeerplaatsen.

Bouw-commissies gaan samen verder

GOOISE MEREN - De Vrouwen Advies Commissie Naarden-Bussum (VAC) en de Woon Advies Commissie Weesp-Muiden (WAC) gaan fuseren. Dat hebben ze deze week bekendgemaakt. Het samengaan van de twee heeft te maken met de gemeentefusie van Gooise Meren.

De twee bouwcommissies geven gevraagd en ongevraagd advies aan gemeenten, bouwplanontwikkelingsmaatschappijen, woningcorporaties, aannemers en particulieren op bouwplannen voor de gemeenten Weesp en de vroegere gemeenten Naarden, Bussum en Muiden.

Dat gebeurt op praktische punten in de bouw en vanuit het oogpunt van de bewoner, waarbij zij streven naar een zo hoog mogelijk wooncomfort voor de bewoner.

De fusie moet binnen twee jaar afgerond zijn.

Bussumse met auto te water langs N236

BUSSUM - Een Bussumse vrouw (42) is donderdagavond met haar auto in de sloot naast de Gooilandseweg (N236) terechtgekomen nadat ze de macht over het stuur verloor. Zo vertelt de politie.

De Bussumse kwam met haar wielen in de berm terecht en probeerde de auto weer de weg op te sturen, maar schoot door de manoeuvre aan de andere kant van de weg af, de sloot in. Mogelijk was losliggend grit op de rijbaan de oorzaak van het ongeluk.

De vrouw bleef ongedeerd. Wel was er schade aan de auto. De auto moest na het ongeluk worden weggesleept.

19 / 24

Karl, de klantentaxi

Autobedrijf Van Kouwen is sinds het begin van dit jaar een nieuwe weg ingeslagen. Het bedrijf is weer uitsluitend gespecialiseerd in het merk Opel en stelt alles in het werk om een 10 als klanttevredenheidsbeoordeling te krijgen. Theo van Kouwen zegt: "Wij zijn de enige dealer in Nederland die een gratis vervangende Opel Karl meegeeft tijdens onderhoud én lage bedragen hanteert voor grotere vervangende auto's. Daarnaast laten wij ook nog dagelijks een gratis klantentaxi rondrijden vanuit onze vestiging in Amsterdam. Ook gaan wij voor het leveren van topkwaliteit van onze werkzaamheden en diensten en daar wil ik persoonlijk heel serieus op toezien."

Mitsubishi gaat voor de bij

Mitsubishi helpt de bij te beschermen.

Wereldwijd neemt de bijensterfte toe en dat heeft invloed op iedereen. Mitsubishi meldt zich nu als partner van I Love Beeing, dat een methode heeft ontwikkeld om bijen te beschermen.
Het automerk en I Love Beeing willen over vier jaar 100 miljoen mensen bewustmaken van het belang van bijen en 15 miljoen hectare bijvriendelijke planten, bomen en bloemen aanplanten – een duurzame basis voor 25 miljoen bijenkolonies.

Mitsubishi helpt imkers van I Love Beeing mobiel te houden. Bijvoorbeeld met de compacte en zuinige Space Star voor ritten in de stad. Een Mitsubishi Outlander PHEV is beschikbaar voor grotere afstanden. En voor de grote klussen staat een echt werkpaard klaar: de Mitsubishi L200 pick-up.

Weekeindje bijzondere Citroëns kijken

Het eerste volle weekend van mei is traditiegetrouw gereserveerd voor Citromobile, de Citroën-beurs waar jaarlijks ruim 10.000 liefhebbers van het merk uit heel Europa naartoe komen. Speciaal voor deze gelegenheid komt de Citroën e-Méhari naar Nederland, een moderne en vrolijke voiture. Op de stand van DS Automobiles staan alle DS-modellen en er is een onderdelen- en accessoiresmarkt. Citromobile vindt dit jaar plaats op 7 en 8 mei in Expo Haarlemmermeer en is geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Ruim 2000 kilometer op één tank

Onderweg even langs bij Opel in Rüsselsheim.

De Zwitser Felix Egolf, bekend als onafhankelijk zuinigheidsexpert, heeft met een Opel Insignia een afstand van maar liefst 2.111 kilometer afgelegd op één volle tank brandstof. Hij reed van Luzern via het Opel-hoofdkantoor in Rüsselsheim naar Cuxhaven en via Hannover en Kassel naar Zürich.

Egolf reed in een standaard Opel Insignia met een 100 kW (136 pk) sterke 1.6 CDTI ecoFLEX-dieselmotor met handbediende zesversnellingsbak. Zijn gemiddelde dieselverbruik: 3,46 l/100 km, zo'n 10 procent minder dan de fabrieksopgave. "Ik wilde de 2.000 kilometerbarrière al enige tijd doorbreken, maar ik kon de juiste auto niet vinden", aldus Egolf na zijn geslaagde recordpoging. "De Opel Insignia bleek de ideale auto. Mede dankzij de Continental Eco Contact 5-banden met een lage rolweerstand en de uitstekende aerodynamica van de Insignia (Cw-waarde 0,26) lukte het."

Ford test op hobbels en kuilen

Technologie voorkomt schade

Op dit testcircuit is de weg nog slechter dan in de rest van België.

Kuilen, verkeersdrempels en andere onregelmatige wegdekken zijn een kostbaar probleem geworden voor automobilisten over de hele wereld. Ford komt daarom in actie.

De autobouwer heeft een helse weg van 1,9 kilometer aangelegd met daarin exacte replica's van een aantal van de ergste kuilen en andere risico's die te vinden zijn in wegen over de hele wereld. Wat is het doel van deze destructieve weg, die funest is voor de wielophanging? Ingenieurs leveren een bijdrage door sterkere chassissystemen en innovaties te ontwikkelen, zodat Fords beter bestand zijn tegen de steeds slechter wordende wegen over de hele wereld. Het leidde tot technologie die detecteert dat een wiel in een kuil terecht is gekomen, zodat de wielophanging wordt aangepast. Dat kan eraan bijdragen dat schade aan de wielophanging wordt voorkomen.

Dat testen is geen half werk. Met de nieuwe Transit is bijvoorbeeld vijfduizend keer over deze verschrikkelijke testweg gereden.

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats en organisaties. Interhouse Hilversum 035-303 13 20 www.interhouse.nl

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Pesten een probleem? Kijk eens op www.posicom.nl

Koningsdag Garage Sale! 27 april 2016 vanaf 10 uur Kerkstraat 6 in Weesp

Te koop gevr. tegen prima prijs: oud goud, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zila. munten, baartjes zilver en goud, muntverzamelingen etc. Munthandel Kevelam. Garderen 0577-461955 lid NVMH

VERLOREN vrijdag 15 april: zilveren hanger van een ketting, centrum Weesp
06-52107594

Gedipl. pedicure ook diabetes/reumapatiënten. Jan Tooropstraat 3. Tel.: 06-54740847

Openlucht Vlooienmarkt Muiden 24 april, WC Maxis Pampusweg 1, Meedoen? DonEvents.nl 0294-237320

PASFOTO nodig? Vroom optiek maakt ze! Amstellandlaan 6, tel.: 0294-414100.

Sieradenweekend in Wereldwinkel Weesp! Onze nieuwe collectie is binnen. Alleen dit weekend (22 t/m 24 april) ontvang je 10% korting op alle fairtrade sieraden.

Haardhout (goed droog) ca. 1 kuub 25 net € 79,50. In kist ca. 1,25 kuub. In kooi gestapeld ca. 1,9 kuub € 210,00. Voor meer info: Tuincentrum H vd Wurff. Tel.: 0294-412978

Weesp
Diverse ligplaatsen te huur

hoofdsteiger van Aquamarin
Huur € 850,- per seizoen
Info: Vuurtoren demakelaars.nl
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

LANNEKE'S Aanbiedingen
op het kraampje voor de
winkel. Nieuwstraat 39
Weesp. Tel.: 0294-416464
Speelgoed en kleding
Kijk ook op lanneke.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808