MuiderNieuws

17 augustus 2016

MuiderNieuws 17 augustus 2016


Nieuwe snelweg gaat open

Nu nog leeg, maar na komend weekend vol met auto's. Foto: Christian Pfeiffer

MUIDEN - Er moet komend weekend nog heel wat werk gedaan worden, maar het gaat dan toch echt gebeuren: het aquaduct gaat deels open. Vanaf maandag zoeven de eerste auto's onder de Vecht door.

Het werk aan het aquaduct heeft enkele jaren geduurd, maar vooral de laatste maanden kreeg het bouwwerk steeds meer vorm. Pal naast de oude snelweg ligt nu het grootste aquaduct van Europa, twaalf banen breed.

Komend weekend wordt het aquaduct dus aangesloten op de snelweg en wordt er onder meer nog gewerkt aan de spoorbrug van Muiderberg. Het wordt een weekend vol afsluitingen

Lees verder op pagina 3.

Weer problemen met de Spieringbrug

MUIDEN - De Spieringbrug heeft weer problemen gehad. Afgelopen dinsdag stond de brug weer zeker een uur vast.

Er wordt nog steeds gekeken naar waar de problemen vandaan komen. De brug werd gebouwd door Dekker-Ooms en daar wordt de brug nu nog door beheerd. De bouwer heeft nog geen commentaar gegeven op de problemen met de brug.

Enkele weken geleden was het ook al een paar keer raak. Halverwege afgelopen maand waren er zelfs twee dagen achter elkaar problemen, een week later stond de brug nog een keer vast. Er konden daardoor geen boten onder de brug door.

De aannemer heeft de problemen steeds voor even kunnen oplossen, maar er werd toen nog verder onderzoek gedaan. Er wordt nog gekeken of de problemen geheel opgelost kunnen worden.

Spieringfestival gaat van start

MUIDEN - Nog heel even en dan barst het Spieringfestival weer los. Het feest staat zaterdag gepland, maar een dag eerder staan er eveneens al optredens op het programma.

Vanwege al het werk aan het aquaduct en de snelweg komend weekend wordt het Spieringfestival heel anders dan de afgelopen jaren. Door de zeer beperkte toegang tot Muiden heeft het Spieringfestival al eerder besloten de markt en andere onderdelen van het feest te schrappen. Er komen wel meerdere bands het toneel op om er alsnog een groot feest van te maken.

De bands staan zaterdag voor Café Ome Ko aan de Herengracht en voor Taveerne De Mol aan de Amsterdamsestraat. Naar Ome Ko komen De Goeie Gasten, de Bluesbreakers en Jetset Live. Voor De Mol treden Revolver, Plunck en Bassline op. Het programma start om twee uur en duurt tot half twee 's nachts. Als opwarmertje staan er de avond voor het festival ook optredens op het programma. De Mol heeft studentencoverband Oranje Boven, Ome Ko heeft Callahan.

Het hele programma staat op www.spieringfestival.nl.

19

Muider woningen werden er tussen nu en een jaar geleden opengebroken

Drie dagen geld inzamelen voor You better PINK

Foto: Ruth van Kessel

Doe mee, geef geld en steun mensen met borstkanker

WEESP - In 2014 werd bij ruim 17.000 Nederlanders borstkanker vastgesteld. Dat is bijna de hele bevolking van Weesp. De Weespse Sandra van der Spruit haalt met haar initiatief You better PINK zo veel mogelijk geld op voor borstkankeronderzoek. Het WeesperNieuws en Radio Weesp helpen een handje, om te beginnen tijdens het Sluis-en-bruggenfeest.

Radio Weesp gaat tijdens het Sluis-en-bruggenfeest (25, 26 en 27 augustus) uitzenden onder de noemer 'Heel Weesp helpt!' Alle programma's komen live vanuit het varende huisje De Vuurlinie, waarvoor het organisatiecomité van het Sluis-en-bruggenfeest een mooie plek in Smal Weesp beschikbaar stelt. De programma's worden gepresenteerd door 'bekende Weespers'. Die mogen achter de microfoon plaatsnemen na een donatie van minimaal 100 euro. Aan de lijst met betalende presentatoren wordt achter de schermen al druk gewerkt.

Luisteraars kunnen ook doneren, heel graag zelfs! Bij de kraam van You better PINK voor de Grote Kerk aan de Nieuwstraat, waar Sandra van der Spruit en haar steun en toeverlaat Tamara Schippers gedurende het hele Sluis-en-bruggenfeest staan, kan tegen betaling een verzoekplaat worden aangevraagd. De enthousiaste dames hebben daar ook allerlei andere leuke acties voor jong en oud om geld in het laatje te brengen. Bovendien hopen we dat Weespers zelf inzamelingsacties willen starten om bij te dragen. We denken aan vriendengroepen, buren, kinderen, verenigingen enzovoort. Zo roepen we de succesvolle inzamelingsactie van 2012 in herinnering, toen we met z'n allen ruim 10.000 euro ophaalden voor de hulphond van Caroline Vink.

Vanwege het 25-jarig bestaan van het WeesperNieuws zet de krant You better PINK dit jaar extra in de spotlights met acties en extra publiciteit. De radioactie tijdens het Sluis-en-bruggenfeest is daar de voorbode van.

In oktober (de borstkankermaand) komt het WeesperNieuws met een serie indringende artikelen over Weesper vrouwen die vertellen over hun leven met borstkanker. De Weesper winkeliers doen ook op allerlei manieren mee, bijvoorbeeld met de actie 'Weesp kleurt roze', waarmee in de borstkankermaand geld wordt ingezameld via speciale aanbiedingen.

Veiling
Last but not least komt er een veiling van opvallende items, begerenswaardige arrangementen en ander mooi spul om op te bieden: allemaal om geld in te zamelen voor You better PINK. Op 21 september verschijnt er bij het WeesperNieuws een speciale You better PINK-bijlage waarin meer informatie staat over de winkelactie en de veiling. De advertentieopbrengst van deze bijlage gaat geheel naar You better PINK. In de tussentijd is er meer informatie te vinden op de websites van WeesperNieuws, Radio Weesp en You better PINK.

Diner
De tomeloze en belangeloze inzet van Sandra van der Spruit en Tamara Schipper voor You better PINK werkt zeer aanstekelijk, althans op onze redactie. Hun verhaal hebben we al vaker verteld, maar we brengen het graag nog eens naar voren. Het is de derde keer dat Sandra er volop tegenaan gaat om zo veel mogelijk geld op te halen voor Pink Ribbon. In 2011 en 2013 organiseerde de Weespse feestavonden in het Dorpshuis van Nigtevecht. Die avonden waren een succes en ze heeft ervan genoten, maar Sandra wilde dit jaar graag wat anders. Ze koos voor een groot benefietdiner in de Grote Kerk en kreeg niet alleen steun van Tamara Schipper, maar ook van tal van Weesper winkeliers die het diner mogelijk maken.

Het diner vindt plaats op 5 november, de dag waarop een zeer goede vriendin van Sandra overleed aan borstkanker. Daar komen we aan de trieste aanleiding voor You better PINK, maar ook aan de kracht en motivatie van Sandra en Tamara om zich vele uren, dagen, weken en maanden in te zetten voor hun actie. De twintig tafels voor tien personen in de Grote Kerk waren in een mum van tijd uitverkocht. Daarmee is de inzameling nu al een succes. Maar aandacht voor borstkanker is er nooit genoeg en geld daarvoor ook niet. Op tal van andere manieren willen Sandra en Tamara met You better PINK nog meer geld inzamelen. Het WeesperNieuws helpt ze daar graag bij. U toch ook?!

Verkeer mag eindelijk onder aquaduct door

Vele wegen afgesloten voor grote klus

Nu nog gebroederlijk naast elkaar: de oude (links) en de nieuwe snelweg (rechts). Foto: Rijkswaterstaat

GOOISE MEREN - Het is het spektakelstuk van jaren bouwen aan de snelweg A1: dit weekend wordt een deel van de nieuwe snelweg in gebruik genomen. Dat betekent een weekeinde vol afsluitingen en omleidingen. Om daarna te wennen aan de nieuwe op- en afrit Weesp/Muiden.

Vanaf maandag rijdt het verkeer van Amsterdam richting het Gooi onder het nieuwe aquaduct. Dat betekent dat komend weekend een enorme verbouwing plaats gaat vinden. De nieuwe brug tussen de A9 en A1 over het Amsterdam-Rijnkanaal moet worden aangesloten, de tunnel onder het aquaduct klaargemaakt.

Tegelijkertijd wordt bij Muiderberg de oude spoorbrug afgebroken en de nieuwe op zijn plek geschoven. Dat betekent dat het treinverkeer tussen Weesp en Almere een week plat moet.

Foto: Rijkswaterstaat

Treinverkeer naar Almere vanaf vrijdag een week lang plat

De gevolgen voor automobilist en treinreiziger op een rijtje:

Vanaf nu tot maandag 22 augustus 05.00 uur:
Op- en afrit Muiden (3) op A1 richting Amersfoort/Almere is afgesloten.

Vrijdag tot maandag 22 augustus 05.00 uur:
A1 richting Amersfoort/Almere tussen knooppunten Diemen en Muiderberg is afgesloten. Lokale wegen afgesloten voor doorgaand verkeer. Afrit Muiderberg op de A6 richting Amsterdam is afgesloten.

Zaterdag tot maandag 22 augustus 05.00 uur
Afrit Muiden-Oost en Muiden op A1 richting Amsterdam afgesloten.
Zondag tot maandag 22 augustus 05.00 uur
A1 richting Amsterdam, tussen knooppunten Muiderberg en Diemen is afgesloten.

Treinverkeer
Vrijdag gaat het treinverkeer tussen Weesp en Almere een week lang plat. Bij Muiderberg wordt de nieuwe spoorbrug op zijn plek gelegd. Van vrijdag 19 augustus 21.30 uur tot vrijdag 26 augustus 12.30 uur is er geen treinverkeer tussen Almere Oostvaarders – Weesp – Naarden/Bussum. NS zet bussen in.

Nieuwe situatie
Als het eerste deel van de nieuwe A1 in gebruik is genomen, zal het verkeer van en naar Weesp en Muiden opnieuw moeten wennen aan de op- en afritten. Wie bijvoorbeeld vanuit Weesp naar Almere of 't Gooi wil, rijdt via een grote slinger naar de nieuwe oprit en kruist de nieuwe snelweg daarbij twee keer bovenlangs. Verkeer richting Amsterdam maakt nog gebruik van de oude A1. Als dat allemaal maar goed gaat op de nieuwe kruising op de Weesperweg, waar de situatie dus opnieuw verandert. Onderstaand plaatje van Rijkswaterstaat verschaft alvast enige duidelijkheid.

Als later ook het verkeer richting Amsterdam van de nieuwe A1 gebruikmaakt, worden de oude A1 en de Vechtbrug gesloopt. Het oude asfalt wordt hergebruikt. Op de plek van de oude A1 komt in het westen een natuurgebied. Daar waar nu nog het talud van de A1 ligt, komt een brede watergang met rietkragen als onderdeel van het natuurcompensatiegebied de Waterlandtak, meldt Rijkswaterstaat.

Naarder Ferry Weertman pakt goud op Spelen

GOOISE MEREN - Naarder zwemmer Ferry Weertman heeft dinsdag goud gepakt op de Olympische Spelen. De 24-jarige langeafstandszwemmer bleek de beste te zijn op de 10 kilometer open water zwemmen. "Het is gelukt! Er kwam een fotofinish aan te pas, maar mijn droom is uitgekomen: Olympisch kampioen!", laat Weertman op zijn blog weten.

Het was lang wachten of Weertman daadwerkelijk goud had gewonnen. Hij tikte duidelijk als eerste aan, maar op het scorebord stond een Griekse winnaar. Na een eeuwigdurende minuut of drie werd duidelijk dat de Naarder de nieuwe Olympisch kampioen was.

Het werd een gedenkwaardige race waar Weertman excelleerde in de baai van Copacabana in Rio de Janeiro. De marathon van 10 kilometer zwemmen in open water duurde bijna twee uur. In het water streden 25 zwemmers om de eerste plaats. Weertman bleef lange tijd rustig in de achtervolgende groep zwemmen, zijn energie zo veel mogelijk sparend. Hij bleef kalm en ook zijn slag was rustig.

Echt spannend werd de wedstrijd toen er nog zo'n 1500 meter te zwemmen was. Weertman zwom het gaatje met de koploper dicht. Dit gebeurde bij de boei. Weertman wist zich uitstekend te positioneren en zwom op kop.

Met een machtige eindsprint zette Weertman zijn concurrenten op afstand. De hand van Weertman tikte als eerste het bord aan. Het computersysteem signaleerde echter de Griekse zwemmer Spiros Gianniotis als winnaar. Wordt het goud? Wordt het zilver? Officieel bleef het lang ongewis, maar de tv-kijkers hadden al duidelijk gezien dat Weertman als eerste aankwam. Uiteindelijk kwam uit de bus dat de twee dezelfde tijd hadden: 1:52:59.8. Maar het was Weertman die het goud pakte. Een prachtige overwinning waar de nummer 2 van het afgelopen WK vijf jaar voor in voorbereiding is geweest.

Nu Weertman goud op zak heeft, zal hij bij terugkomst in Naarden worden gehuldigd door de gemeente Gooise Meren.

Marleen Sanderse, wethouder van Sport van de gemeente Gooise Meren, is erg trots op Weertman. "Zoiets gebeurt niet vaak. We zullen dan dit moment ook niet zomaar voorbij laten gaan. We zijn nu bezig met de voorbereidingen om hem te huldigen. Ik vond het een spannende finish en een fantastische prestatie."

De Bussumse hei op haar mooist

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Genieten op de hei rondom Bussum deze dagen. Het is augustus en de heideplanten bloeien volop. En dat levert geweldig mooie plaatjes op. De paarse kleur van de heide, de moskleurige grassen met daarboven een knalblauwe lucht en een enkele witte wolk. Het is niet verwonderlijk dat veel Bussumers deze plek steevast noemen als hun lievelingsplek om te vertoeven. Op de achtergrond zien we het Bussumse paviljoen Heidezicht, een plek die uitgroeide tot een populaire ontmoetingsplek.

Voorstel voor opvang van ex-asielzoekers klaar

Gemeenteraad bespreekt plannen na zomerreces

Waar gaan de ex-asielzoekers wonen? Foto: Christian Pfeiffer

GOOISE MEREN - Het gemeentebestuur heeft een eerste voorstel af voor de opvang van ex-asielzoekers (statushouders). Dat laat men weten aan de gemeenteraad na vragen van de PvdA.

Wat de gemeente exact gaat doen om ex-asielzoekers op te vangen wordt pas later bekend.

De gemeente vertelde eerder al te denken aan het versneld bouwen van starterswoningen of het maken van semipermanente huisvesting zoals containerunits. Veel bewoners hebben al geopperd om leegstaande kantoren om te bouwen tot woningen.

Maar het zou ook goed kunnen dat het gemeentebestuur met heel andere plannen op de proppen komt om de knelpunten weg te werken.

Na zomerreces
Het voorstel moet nog op de agenda van de gemeenteraad gezet. Verwacht mag worden dat de gemeenteraad het voorstel meteen na het zomerreces gaat bespreken. De gemeenteraad moet akkoord gaan met het voorstel voordat de plannen meer vormgegeven kunnen gaan worden.

De gemeente werkt aan de plannen omdat het nog een grote groep ex-asielzoekers aan onderdak moet helpen, maar daarvoor tot nu toe slechts beperkt plek heeft. De gemeente hecht er waarde aan dat lokale woningzoekenden geen nadeel ondervinden vanwege de komst van de groep statushouders: ze zouden net zo snel aan een sociale huurwoning moeten kunnen komen.

Grote groep
De rest van het jaar komen er nog 78 ex-asielzoekers naar de gemeente.

De gemeente meldde afgelopen week al dat deze opvang verder vooralsnog op rolletjes verloopt.

Verkopers kunnen vaker legitimatie vragen

GOOISE MEREN - Verkopers van alcohol in de gemeente Gooise Meren vragen in ongeveer de helft van de gevallen naar legitimatie als een minderjarige alcohol probeert te kopen. Dat heeft de GGD onderzocht.

De regionale instantie stuurde zogeheten 'mysteryshoppers' op pad, minderjarigen die alcohol probeerden te kopen. Er werden in totaal 104 pogingen ondernomen bij 52 locaties.

Bij elf locaties kregen de minderjarigen alcohol mee. Bij 16 locaties één van de twee keer. Bij de andere 25 locaties werd allebei de keren naar een legitimatie gevraagd. Dat is 48 procent van de gevallen.

Gooise Meren scoort gemiddeld in vergelijking met andere buurtgemeenten. Zo controleren Wijdemeren (15 procent) en Laren (30 procent) erg slecht, maar doen Hilversum (56 procent) en Weesp (65 procent) het een stuk beter.

Tientallen zien Weesper van flat springen

WEESP - Een bewoner van de Gemeenschapspolderweg is zondagmiddag van de derde verdieping van zijn flat gesprongen. Tientallen mensen zagen het gebeuren.

Aan het eind van de middag kwam de melding dat de bewoner dreigde van het balkon te springen. De buurt was ondertussen uitgelopen. Hulpdiensten kwamen massaal op de melding af, onder meer de brandweer van Weesp en Amsterdam werd ingezet.

Maar terwijl een onderhandelaar en meer assistentie onderweg waren, sprong de bewoner. Hij raakte zwaargewond. Voor de medische bijstand landde op het bedrijventerrein na het voorval de traumahelikopter om trauma-artsen te brengen. De bewoner is uiteindelijk met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is onbekend.

Ophef
De Gemeenschapspolderweg en de Sinnigvelderstraat werden geruime tijd afgesloten. De schok was groot in de buurt, vooral omdat velen stonden te kijken. Na het voorval bleven buurtbewoners nog lang op straat, ondanks verzoeken van agenten om weg te gaan. De bewoner zorgde al langer voor ophef.

Weespse klaar op Spelen

WEESP - Het is Selena Piek niet gelukt om op de Olympische Spelen de halve finales van het badmintontoernooi te halen. De Weespse verloor afgelopen maandag, samen met dubbelpartner Eefje Muskens, haar kwartfinale tegen het Zuid-Koreaanse koppel Jung Kyung-eun en Shin Seung-chan: 2-1.

Selena en Eefje begonnen zwak aan hun duel en bleken kansloos in de eerste game. Daarna werd het duel een stuk spannender. De twee Nederlanders waren gewaagd aan de nummers 5 van de wereld en werkten zelfs vier matchpoints weg. Met zes achtereenvolgende punten won het tweetal de tweede game en werd een derde game uit het vuur gesleept.

De derde game begon erg spannend en ging lang gelijk op. De tegenstanders pakten echter halverwege een voorsprong en gaven die vervolgens niet meer weg.

Het verlies betekent dus dat Selena en Eefje uitgeschakeld zijn op de Olympische Spelen. Eerder werd Selena met gemengddubbelpartner Jacco Arends ook al uitgeschakeld.

Golf-vereniging eist toegang

WEESP - De Golfvereniging Weesp eist toegang tot de golfbaan. Volgens de vereniging mogen zij het terrein van de golfbaan gewoon betreden, onder meer om noodzakelijk onderhoud te plegen.

Volgens voorzitter Paul van Rosmalen heeft de vereniging een advocaat in de arm genomen om toegang af te dwingen. "De tijd dringt nu echt. Als er geen onderhoud komt, dan is het te laat. De eigenaar van het Golfcentrum mag ons de toegang niet ontzeggen." Sinds afgelopen week hangt er een groot slot op het hek van de golfbaan. De sluiting was compleet onverwachts.

Verder met Hogewey

WEESP - Na de opknapbeurt van winkelcentrum Hogeweij wordt ook de omgeving door de gemeente aangepakt. De gemeente Weesp heeft het eerst ontwerp daarvoor nu af.

Er komen nieuwe 'fietsnietjes' en prullenbakken rondom het winkelcentrum. Vooral voor het parkeren van fietsen komt er veel ruimte. Daarnaast gaat de gemeente bomen planten en komt er nieuwe bestrating.

Het werk moet vanaf oktober van start gaan.

Alarm om jeukend poeder

WEESP - Wat was dat jeukende en irriterende poeder dat afgelopen woensdag door een Weespse aan de Nijhoffstraat werd gevonden? Het is niet duidelijk.

De vrouw vond het poeder bij het uitlaten van de hond. Het irriteerde. Ze nam het mee en belde de brandweer, die de melding serieus nam. Ze kwamen poolshoogte nemen en namen het spul mee. Het poeder wordt nog nader onderzocht, maar lijkt ongevaarlijk.

Peter Beense naar S&B

WEESP - Ook Peter Beense treedt op tijdens het Sluis-en-bruggenfeest. De Amsterdamse volkszanger maakt zaterdagmiddag zijn opwachting bij café Toeters en Bellen.

Beense is geen onbekende op het Sluis-en-bruggenfeest. Hij is al vaker geweest. Zijn optreden is altijd een hoogtepunt op het feest. Beense zingt zaterdagmiddag om 17.00 uur.

'We stonden met onze blonde koppies bij de laatste acht'

Selena Piek strandt op Spelen

Selena Piek is trots, maar ook erg teleurgesteld. Foto: RTV-NH

WEESP - Het is badmintonster Selena Piek niet gelukt om op de Olympische Spelen de halve finales van het badmintontoernooi te halen.

De Weespse verloor maandag, samen met dubbelpartner Eefje Muskens, haar kwartfinale tegen het Zuid-Koreaanse koppel Jung Kyung-eun en Shin Seung-chan: 2-1. Eerder werd Selena met gemengddubbelpartner Jacco Arends ook al uitgeschakeld.

Het duel
Selena en Eefje begonnen maandag zwak aan hun duel en bleken kansloos in de eerste game. Daarna werd het duel een stuk spannender. De twee Nederlanders waren gewaagd aan de Koreanen, de nummers vijf van de wereld, en werkten zelfs vier matchpoints weg. Met zes achtereenvolgende punten won het tweetal de tweede game en werd een derde game uit het vuur gesleept.

Spannend
De derde game begon erg spannend en ging lang gelijk op. De tegenstanders pakten echter halverwege een voorsprong en gaven die vervolgens niet meer weg.

Het verlies betekent dus dat Selena en Eefje uitgeschakeld zijn op de Olympische Spelen.

Jammer
Tegen mediapartner NH laat Selena meteen na afloop weten: "Dit is heel erg zonde. We waren heel dicht bij de volgende ronde. We begonnen niet zo goed, maar we kwamen goed terug. Op het laatste moment sloegen de Zuid-Koreanen een niet te overbruggen gat. Jammer, want er had meer in gezeten. De tweede game viel er iets van ons af en we zagen dat de tegenstanders nerveus werden. Op papier hadden ze dik van ons moeten winnen, maar we kwamen goed in het spel. Dat is zonde om niet vast te houden."

Een kans
"We zijn erg trots. We staan op een Olympisch toernooi. Wel met onze twee blonde koppies bij de laatste acht. Dit had ik van tevoren gehoopt, maar we moesten wel twee andere sterke koppels verslaan. Nu ben ik natuurlijk teleurgesteld, want ik heb gewoon een bloedhekel aan verliezen. Dit was absoluut een kans om voor meer te gaan."

Vier jaar
De 24-jarige Weepse ziet een grote toekomst voor zich. "Ik hoop nog een tijdje mee te kunnen. Dit toernooi levert veel ervaring om uit te putten. Wat mij betreft staan we er over vier jaar gweer. Voor nu is het gewoon even echt klote", zo besluit Piek.

Selena Piek heeft een dijk van een seizoen achter de rug. In de lente werd bekend dat zij naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro mocht. Deelname aan de Olympische Spelen was de afgelopen jaren het hoofddoel van de Weespse. Jarenlang streed ze over de hele wereld om deelname aan de Spelen zeker te stellen.

Het was voor het eerst na acht jaar dat er Nederlandse badmintonners naar de Olympische Spelen gingen.

Column

Ontspullen

Stephanie Prinssen is tekstschrijfster, yogadocent en betrokken bij Weesp Gastvrij. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff.

Eén voor één kieperde ik de kastplankjes de diepte in

Zomers bivakkeer ik graag in een tentje. Primitief provisorisch prutsen, leven met zo min mogelijk, even terug naar de natuur. Maar stortbuien trotseren onder dun ripstop nylon in een klamme slaapzak? Mij niet gezien. Om over de motterende aaneenschakeling van grijze dagen en nachten met nulpunt als temperatuur nog maar te zwijgen. Minimalistisch leven, las ik bij opruimgoeroe Marie Kondo, kan ook thuis. Van haar mag je alleen die spullen bewaren waar je echt om geeft. En toegegeven, de hoeveelheid overbodige huisraad bij ons loog er echt niet om. Hoe dat toch allemaal ongezien door de voordeur was binnengeslopen, mij een raadsel. Achteloos aangeschaft, opgestapeld met een vergeten reden, bewaard, ach waarom ook al weer? Dat vroeg om aanpak en om niet lullen maar poetsen. Ontspullen, dat werd mijn devies. En voor ik Lars kon uitleggen wat dat nou was, stonden er zes uitpuilende vuilniszakken, drie bananendozen vintage prullaria en een halve, doorgezaagde boekenkast op de gang. Allemaal uit één kamer, nota bene. Wiens kamer dit was, verklap ik even niet. Het werd tijd om het zootje naar de stort te dirigeren, bij de GAD naast de Karwei. Dat ik daar niet vaak kom, had je vast al door. Ik hapte er even naar adem. Wat een efficiëntie, wat een structuur! Gigantische groene containers boden in het gelid elk materiaal zijn eigen plekje. Hydraulische armen torenden erboven uit en walsten tergend traag het afval plat. Dat was pas ontspullen, zeg! Eén voor één kieperde ik de kastplankjes de diepte in. Bij het restafval stonk het verstikkend naar vuilnis, maar ik hield mij groot. Uit een doos trok ik de klok zonder wijzers en de Spaanse danseressenpop die met stift was beklad. Hop, pletten die hap. Ik kreeg er echt lol in. Tot er, krèts, een porseleinen schoteltje brak. Oei, was dat niet van oma? Ik rommelde wat in de dozen aan mijn voeten en viste het bijpassende kopje eruit. Van het sierlijke oortje ontbrak elk spoor. Toch leek het een kostbaar kleinood. Maar mijn lieve oma kreeg ik er niet mee terug, dus krats, daar brak ook het kopje onder de wals.

Eén voor één kieperde ik de kastplankjes de diepte in

Stunten Anna en Mael weer bij Kindertriatlon?

Bijna klaar voor de start... Foto: André Verheul

WEESP - Worden Anna Morsink en Mael Plasschaert weer de snelsten bij de Kindertriatlon? Volgende week zondag vindt het evenement weer plaats rond de Vest.

Er zijn weer veel inschrijvingen voor de jaarlijkse Weesper Kindertriatlon. Op dit moment hebben zo'n 120 enthousiaste kinderen tussen de 7 en 15 jaar zich al aangemeld. Onder de deelnemers bevinden zich ook de beide titelverdedigers van vorig jaar: Anna Morsink uit Weesp en Mael Plasschaert uit Almere.

"Het zal voor beiden niet meevallen om hun titel te prolongeren, omdat de sport onder jongeren steeds serieuzer wordt aangepakt. Sommige maken onder professionele leiding vele uren per week. Dit voorjaar hebben kinderen ook deelgenomen aan een serie triatlontrainingen onder leiding van de plaatselijke TTW en zwemvereniging Triton. Andere kanshebbers bij de meisjes zijn Fleur Dijkhuizen en Arwen de Vries. Bij de jongens gaan Marnix vd Bosch en Julien Luursema het Mael moeilijk maken", zo vertelt organisator Koen Beenken.
De deelnemers worden weggeschoten door de nieuwe Weesper triatlonheld Ricardo Scholten. "Ontzettend gaaf om het te mogen doen! Ik moest nu kiezen tussen het startschot geven bij de Kindertriatlon of mijn titel verdedigen bij de Royal Run van Soestdijk. Die keuze was snel gemaakt."

Voor de Kindertriatlon kun je je nog inschrijven tot en met zaterdag 27 augustus via www.kindertriatlon.com Op de laatste dag van de zomervakantie klinkt om 11.00 uur het startschot voor de 100 m zwemmen, 800 m fietsen en 800 m hardlopen, nog steeds op het oude parcours bij de Vest.

Te koop gevraagd tegen prima prijs: oud goud, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, baartjes goud en zilver, muntverzamelingen etc. Fa. Kevelam te Garderen 0577-461955 lid NVMH

Acupunctuur in Weesp! Bang voor naalden? Geen probleem, ik werk ook met laseracupunctuur. Tel: 0294-785331
www.ackrufy.nl

Na de vakantie wat kilo's kwijtraken? Meld je aan voor een cursus Fit & Slank in 8 weken. Vanaf 6 sept. 19.30 uur in kapsalon Coupes and Looks in Weesp. Simpel en doeltreffend afvallen met gezonde voeding. www.fitenslank.nl/alwine-hoeben

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

VERLOREN donker blauwe Samsung S3 mini telefoon met foto's van mijn pasgeboren baby. In centrum Weesp op vr. 29/7 of zat. 30/7. Wil hem dolgraag retour.. Beloning voor vinder. 06-24256861

Een winkel vol!
Kleding en speelgoed

Topmerken / lage prijzen
LANNEKE
Nieuwstraat 39 Weesp
0294-416464 / lanneke.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Vrouw van 68 zoekt vriendschap met man, leeftijd plusminus 68 met auto. Telefoonnummer 06-38044894 Weesp en omstreken

Nieuw leven voor 'De Hoed'

Keerzijde: ToVeNaar moet pand 1 september verlaten

Gebouw De Hoed wordt een cultureel centrum. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Gebouw De Hoed aan het Adriaan Dortsmanplein wordt een multicultureel centrum. Hoewel nog niet alle puntjes op de i zijn gezet, wordt hier achter de schermen wel hard aan gewerkt. Het plan is om het pand de komende tijd flink te renoveren zodat het volgend jaar zomer open kan en de Vesting haar eigen cultureel centrum heeft.

'Dit moet een plek worden voor iedereen die iets wil doen'

Een plek van ontmoeting en ontspanning midden in de Vesting is een langgekoesterde wens van een betrokken groep Vestingbewoners die hiervoor vorig jaar al uitgebreid voorstander van waren. Zo verzochten ze het gemeentebestuur van Naarden dit al te regelen voor de fusie en voor de overdracht aan de Nationale Monumenten Organisatie. Dat kon toen niet geregeld worden. Maar de nieuwe eigenaar, de Stichting Monumenten Bezit, bleek heel welwillend te zijn. En dus wordt alles in orde gemaakt om het pand geschikt te maken. De huurders moeten eruit zodat het asbest geruimd kan worden en het renovatiewerk van start kan gaan. En dus is ook toneelvereniging ToVeNaar verzocht voor 1 september haar repetitieruimte en opslagplek in De Hoed leeg te halen. Voorzitter Martin Vlug van de toneelvereniging vertelt dat afgelopen weekend de spullen al zijn ingepakt en dat aanstaande zaterdag tussen 9.00 en 13.00 uur een flink aantal decorstukken verkocht zullen worden. De opbrengst zal gebruikt worden om de verhuizing te financieren.
Vlug vertelt dat hij begin juli te horen kreeg dat de huur werd opgezegd en dat zijn vereniging op zoek moest naar een alternatieve locatie. "Een behoorlijke tegenvaller. We hadden ook geen geluiden gehoord dat het eraan zat te komen. We hebben hier vijf jaar met plezier gezeten. In september staan onze jeugdgroep en volwassenengroep klaar voor de repetities. Maar we hebben geen oefenruimte meer. Wel hebben we contact gehad met de verhuurder, de Stichting Monumenten Bezit (SMB), en zijn er alternatieve locaties aangeboden. Die waren helaas óf te klein óf te vochtig om onze spullen in op te slaan." Al met al noemt hij het een enorme tegenvaller dat ze uit De Hoed moeten. Toch heeft hij goede hoop dat er een andere plek wordt gevonden. "Ik blijf optimistisch. Het is wel jammer dat er geen persoonlijk contact is geweest met de groep mensen achter het cultureel centrum. We hebben dan ook officieel niet gehoord of we als huurders terug kunnen komen na de verbouwing."
De SMB laat weten te hopen snel aan de slag te kunnen met het gebouw. "We zullen een korte periode bezig zijn, maar het vergunningentraject kost ook tijd. Daarna gaat de nieuwe exploitant, een groep inwoners van de Vesting, het pand als multiculturele ruimte beheren. Om alles te kunnen regelen moet de toneelvereniging er 1 september uit zijn. We zoeken mee naar alternatieve locaties, maar dat is nog niet zo gemakkelijk. Het was overigens geenszins onze bedoeling ToVeNaar te verdrijven. We willen juist van De Hoed een nieuwe, leuke bestemming maken die gebruikt kan worden door inwoners uit heel Naarden."
Dat laatste is ook de uitdrukkelijke wens van de groep Vestingbewoners achter de plannen voor het cultureel centrum. Aya de Lange, die veel op het gebied van cultureel regelt, doet namens hen, voorzichtig, het woord. Want nog lang niet alles is rond. "We zijn nu met de SMB in gesprek, maar we moeten nog kijken hoe we alles vorm gaan geven. Waarschijnlijk vanuit een stichting. We moeten alles nog formaliseren. In ieder geval zijn we vol goede moed. Wij willen dat De Hoed een plek wordt voor iedereen die iets wil doen", vertelt ze.
Vorig jaar deed De Lange al samen met Vestingbewoner Frans Muthert een oproep aan de gemeente om het beheer over te nemen en het pand beschikbaar te stellen als culturele ruimte. Daar zouden clubs, verenigingen en andere groepen samen kunnen komen. Bijvoorbeeld voor jamsessies, open podia, bridgedrives, films, lezingen en andere evenementen. Een grote ontmoetingsplek in de Vesting zou volgens de betrokken Vestingbewoners voor vele clubs, ondernemers en verenigingen een diep gekoesterde wens zijn. En zoals het er nu uitziet, zal die wens vanaf volgend jaar zomer uitkomen.

Jan Amos Comenius inspireert 26 kunstenaars

Ontmoet deze zondag de artiesten achter de werken

Moderne interpretaties gebaseerd op het leerboek van Comenius uit 1658.

NAARDEN - Het bekende leerboek van Comenius heeft recent 26 kunstenaars geïnspireerd een kunstwerk te maken. Het doel is de zintuigen te prikkelen. Het resultaat is de komende tijd te zien in het Comenius Museum in Naarden.

De werken zijn te zien op de tentoonstelling 'Wereldbeeld'. Hiervoor diende het boek Orbis Sensualium Pictus uit 1658 als inspiratie. Het boek was een leerboek voor kinderen met afbeeldingen van alledaagse voorwerpen, dieren en werkzaamheden, vergezeld met een stukje uitleggende tekst.
Elganan Jelsma, curator: "In een wereld waar we alles kant-en-klaar aangedragen krijgen, waar iedereen met de 'waarheid' komt, hebben we kunstenaars en kunst nodig om ons aan het denken te zetten, om ons te prikkelen. En dat is wat Comenius ons wilde leren. 'Want er is niets in het verstand dat niet eerst in de zintuigen was'."
Bezoekers kunnen aanstaande zondag tussen 15.00 en 16.00 uur in gesprek gaan met de kunstenaars Elize van der Werff, Peggy Eras en Jose van 't Rood.

Maaike past wel even op dit kasteel

Weespse twee maanden châteaudame in de Franse Morvan

Maaike Groeneveld met 'haar ' kasteel.

door Ruth van Kessel

WEESP - Tot eind augustus zwaait de Weespse Maaike Groeneveld de scepter over Château Valogne in de Morvan in het zuiden van de Bourgogne. Een domein waarvan er meer zijn in la douce France: met kamers en appartementen in het kasteel en een camping op het terrein.

De scepter zwaaien is misschien niet helemaal de waarheid, maar klinkt wel leuk. Een Weespse die begin juli haar koffers pakte, met haar twee honden op de achterbank naar Frankrijk reed, om daar op Château Valogne de vakantiedrukte in goede banen te leiden. Ze helpt hiermee de Nederlandse eigenaars van het kasteel: Ingeborg en Eduard de Boer uit Muiden. 'Een manusje van alles', zo noemt Maaike zichzelf: ze zet het ontbijt klaar voor de gasten, maakt de bedden op en de kamers schoon bij kamerwisseling en zorgt dat het sanitair dat diep onder het kasteel huist, spic en span blijft. Het WeesperNieuws belt haar op een rustig tijdstip.

'Soms fantaseer ik hoe de gravin en gravin hier vroeger leefden'

Kun je me horen?
"Het is goed dat we een vaste tijd hebben afgesproken, want in het kasteel heb ik lang niet altijd bereik. Ik sta hier nu op de rand van het landgoed en kan je prima verstaan. Leuk dat je belt!"

Alle gasten tevreden?
"Ontbijtjes zijn gegeten en alles is weer schoon. Nu heb ik een paar uur de tijd aan mezelf. Alle tijd om een boek te lezen of heerlijk te wandelen met mijn twee honden. Het is hier zo mooi: een glooiend lieflijk landschap. Ik geniet elke dag weer."

Hoe kom je hier terecht?
"Via een artikel in de krant herkende mijn vriend Ped van Broeckhuysen deze twee Muidenaren nog uit de scheepswereld, waarin wij allebei ook actief zijn. Met een vriendengroep besloten we om op het château te logeren. Dat was in de winter van 2010. We vonden het er zo leuk dat Ped en ik vier jaar terug onze vakantie ook in de Morvan hebben doorgebracht, deze keer op de camping. Toen ik zag hoe druk Ingeborg en Eduard het hadden met al die gasten, heb ik mijn hulp aangeboden voor de zomerperiode. Dit doe ik nu voor het derde jaar."

Kun je zo lang van huis?
"Normaal werk ik in de zomerperiode als stuurvrouw op rondvaartboten in Amsterdam. Juli en augustus zijn meestal de rustige maanden, dus dan kan ik wel weg en voor dit jaar had ik nog geen rondvaarten gepland. Mijn vriend maakt als stuurman vaartochten tussen Noorwegen en Spitsbergen en ik zit dus lekker hier."

Zie je er ook uit als een jonkvrouw?
"Nee, hoor. Ik draag gewoon een Frans werkschort. In de winter is er trouwens wel een thema: 'Jonkvrouwen en jonkheren'. Dat krijg je met een kasteel van een heuse graaf en gravin. Ze leven niet meer, hoor, maar liggen begraven in het dorpje."

Voel je wel nog wat van de oude sfeer?
"Het kasteel is niet heel oud, uit 1860, maar is gebouwd met allemaal middeleeuwse kenmerken. Heel sfeervol. In twee torens zijn kamers en appartementen gebouwd, in een toren wonen de eigenaars en een toren moet nog gerenoveerd worden. Dan is er nog een grote ontbijtzaal en een ontvangsthal. Zelf ben ik gek op een lange gang die niet open is voor publiek, maar ik kom er graag: er hangen nog hangers met kleding en capes, er staan oude schoenen en met een beetje fantasie kan ik me voorstellen hoe de graaf en gravin hier leefden. Ook is er nog een oude apotheek."

Niet bang voor geesten?
"Nee joh, het is een hartstikke fijne plek hier. Ik voel me heel erg thuis. Onze twee honden ook. In de zomer is het binnen heerlijk koel of ze liggen in de schaduw bij de waterput. Zelf geniet ik van de uurtjes aan het eind van de dag als ik het terras open en koele drankjes voor de gasten serveer. Dan hangt er zo'n lekker sfeertje."

Verder nog iets?
"Eh, had ik al verteld dat ik in de winter voor 95 sledehonden op Spitsbergen zorg. Dan wonen we op een ingevroren schip... maar dat is weer een ander verhaal."

De club waar Selena Piek leerde badmintonnen

Olympische sporten in Weesp (deel 3)

WEESP - Genietend van de Spelen in Rio vragen we ons af: hoe staat het eigenlijk met de Olympische sporten in Weesp?

Vandaag: badminton.
Bij Badminton Club Weesp (BCW) kunnen ze toch maar mooi zeggen dat ze een Olympiër hebben opgeleid: Selena Piek. Uiteraard zijn haar verrichtingen in Rio op de voet gevolgd door badmintonnend Weesp. "Het is al weer lang geleden dat ze bij ons speelde", weet Anita van Deventer van BCW zich te herinneren. "Het was meteen duidelijk dat ze een grote zou worden en ze vertrok al op jonge leeftijd bij ons. Het blijft geweldig dat een van je vroegere jeugdleden is uitgegroeid tot zo'n internationale topper."

BCW kent een actieve jeugdafdeling en brengt zes competitieteams in de strijd. Die spelen regionaal en landelijk, het hoogste team in de landelijke derde divisie. Een zeer behoorlijk niveau dus, maar BCW blijft toch ook een gezelligheidsvereniging. "Daar staan we bekend om", zegt Anita. Het trekt de betere recreanten aan, die vaak meteen op het hoge niveau kunnen instromen. Zo blijft het niveau in de vereniging hoog en daar trekken andere BCW'ers zich weer aan op. Als de competitiegangers al bekend staan om hun plezier, zal het bij de recreantenteams helemaal gezellig zijn. BCW kent een trouwe groep recreanten die op donderdag en zondag graag een shuttletje slaan.

De hoogste teams van BCW spelen op landelijk niveau. Foto: Yannick uit den Boogaard

Optrekken aan het hoge niveau van BCW

BCW telt zo'n honderd leden. "Er is een vaste kern, maar we zouden best wat meer leden willen hebben", zegt Anita. Ze hoopt op een Selena Piek-effect, maar verwacht ook het nodige van de Verenigingenmarkt, waar de BCW'ers alle belangstellenden informeren over de mogelijkheden bij de vereniging. Wie lid wordt in september betaalt geen inschrijfgeld. Andere manieren om kennis te maken met de badmintonsport zijn het Oliebollentoernooi op 29 december en het altijd groot aangepakte Open Toernooi op 25 en 26 maart 2017.
Er zijn mensen die wat neerbuigend doen over de sport met de shuttle. Een campingsport, zeggen ze dan. Maar er zit een groot verschil tussen een beetje overslaan op de camping en een serieus potje badminton. "Het is conditioneel behoorlijk zwaar. Als je het niet gewend bent, merk je dat meteen. Wil je een beetje op ons niveau meekomen, zul je behoorlijk moeten aanpoten. Kun je nagaan hoe dat op is het niveau van Selena: dat gaat zo hard dat je de shuttle amper nog kunt zien."

De Weesper kerken houden samen een VakantieBijbelWeek voor kinderen.

woensdag 17 augustis

Voorlezen met en voor Senioren

Bibliotheek Gooi en meer vestiging Weesp 10.30 uur

Het kan gebeuren. U (of uw partner) houdt van lezen, maar om de een of andere reden is lezen wat moeilijker voor u geworden. Om u te laten genieten van literatuur, gedichten of mooie artikelen is er nu elke woensdag een voorleesochtend. Natuurlijk gaat het niet alleen om het voorlezen. Er is ook gelegenheid om te genieten van een kopje koffie. Of te praten over het boek of gedicht dat wordt voorgelezen. Deelname is kosteloos. U betaalt alleen voor een kopje koffie. U hoeft zich van tevoren niet aan te melden. Kom gewoon als u zin heeft. Voor meer informatie: weespdementievriendelijk@gmail.com. Locatie: Bibliotheek Weesp, aanvang 10.30 uur.

vrijdag 19 augustus

Kinderrondleiding met schatzoeken

Grote kerk Weesp 13.30 uur

Speurtocht, schatzoeken en spelen bij Don Bosco. Voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Start 13.30 uur voor de Grote Kerk. Om 16.30 uur kun je bij speeltuin Don Bosco worden opgehaald. (Bij slecht weer wordt er ter afsluiting op een andere locatie binnen gespeeld). Deelname: € 5,50 (inclusief toegang Don Bosco, limonade en verrassing uit de schatkist). Volwassenen betalen € 2,50. Opgeven bij cora.sloot@mooiweesp.nl. Meer info: mooiweesp.nl/kinderen.html.

Stadswandeling

Grote Kerk Weesp 19.00 uur

Ontdek historisch Weesp en maak een wandeling met de Historische Kring. In de zomer vertrekt er elke vrijdag om 19.00 uur vanaf de Grote Kerk aan de Nieuwstraat in Weesp een ervaren stadsgids. Aanmelden niet nodig. Kosten 3,50 euro per persoon. De wandeling duurt anderhalf uur.

zaterdag 20 augustus

Zomers buiten dansen

Weesp

Buiten dansen op een mooie plek in de natuur is een bijzondere ervaring; met de frisse lucht en je blote voeten in het gras voel, hoor, zie en ervaar je nadrukkelijk de natuur. Aanmelden: info@biodanzametmarlie.nl. Deelname aan deze workshop kost € 15,-.

Welkom-in-Weesp-boot

Steiger Stationsweg 10.30 uur

Maak een rondvaart met de Welkom-inWeesp-boot. Vertrek om 10.30 en om 13.30 uur vanaf de steiger bij café het Helletje. De vuurlinie vaart naar Fort Uitermeer en terug, deelname kost 7,50 incl. een kopje koffie. Kaartjes zijn te koop in het café.

Welkom in Weesp rondleiding

Centrum Weesp 13.30 uur

Een leuke manier om Weesp te ontdekken. Uitgebreide stadswandeling met bezoek aan monument. Voor kinderen is er een speurtocht voor onderweg. Na afloop is er koffie, thee of limonade en gelegenheid om informatiemap over Weesp door te bladeren. Start 13.30 uur voor de Grote Kerk, Nieuwstraat 31. € 5,50 incl. koffie/thee. Meer info: mooiweesp.nl/welkom.html. Aanmelden via cora.sloot@mooiweesp.nl.

maandag 22 augustus tot vrijdag 26 augustus

VakantieBijbelWeek

Lichthuis 9.45 uur

De Weesper kerken houden samen een VakantieBijbelWeek voor kinderen uit Weesp, Muiden, Muiderberg en Driemond. In het Lichthuis wordt in de week van maandag 22 tot en met vrijdag 26 augustus elke ochtend vanaf 9.45 uur geknutseld, gezongen en nog veel meer. Het thema van dit jaar is 'Aan tafel'. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Kinderen mogen die week zo vaak komen als ze maar willen.

Foto: Ruth van Kessel

Neem een duik in onze eigen duiktank
Een aantal weken geleden hebben we al gemeld dat er dit feest een grote duiktank komt te staan op de Herengracht. Hier kan nu ook op de donderdag, maar zoals we eerder schreven uiteraard ook nog op de vrijdag en zaterdag van het feest een duik in gemaakt worden.

Deze superleuke ervaring wordt begeleid door ervaren PADI-nstructeurs en assistenten van Scuba Education Amsterdam.

Via de website www.sbfeest.nl/deelnemers is het inmiddels ook mogelijk je voor deze activiteit vooraf in te schrijven via www.sbfeest.nl/deelnemers.

We zoeken nog teams voor het touwtrekken
Het touwtrekken hebben we dit jaar weer teruggeplaatst naar de zaterdagmiddag. Maar we zoeken nog steeds teams die het aandurven op onze speciale pontonbaan.

Voor degene die het niet weet, in Weesp doen we net als elders touwtrekken met twee teams, een touw en een scheidsrechter. Onze locatie is echter uniek: dat is namelijk op het water boven op pontons en dit maakt deze activiteit zeer spectaculair. Niet alleen kracht telt mee, maar ook zeker tactiek en uithoudingsvermogen.

Dus twijfelde je nog om met je vrienden, familie of collega's mee te doen, twijfel dan niet langer en schrijf je snel in via www.sbfeest.nl/deelnemers

Nog een paar handjes zou mooi meegenomen zijn
Zonder vrijwilligers is het voor ons als organisatie niet mogelijk om de geplande activiteiten neer te zetten. Wij zijn dan ook nog op zoek naar enkele vrijwilligers die ons op donderdagmiddag en avond willen helpen bij de op- en afbouw van de Wild Water Race.

Ook op de vrijdagmiddag en de vrijdagavond zoeken we nog enkele handjes voor de op- en afbouw van het Kinderwaterparadijs.

Heb je even de tijd om je handen uit de mouwen te steken? Meld je dan nu direct aan via vrijwilligers@sbfeest.nl. Wij én de deelnemers zullen je erg dankbaar zijn!

Mariannes warming-up

Mark Combee
startnummer 2412

De eerste keer zwaaide Mark al zwemmend vrolijk om zich heen

Als zwemtrainster was het mijn taak om Mark aan het borstcrawlen te krijgen. De eerste keer dat Mark namelijk meedeed met de triatlon zwaaide hij al zwemmend vrolijk om zich heen naar iedereen en de tweede keer heeft hij zich al kletsend met de begeleiders op de boot door het zwemonderdeel geslagen. Het voornemen van dit jaar: we gaan eens echt trainen. Een goede, maar dat trainen volhouden is nog lastig, want "ik weet dat het toch wel goed komt". Hij heeft wel een sportief verleden, met onder andere voetbal, korfbal, tennis en tafeltennis, in zijn geschiedenisboekje staan. Op dit moment is het echter allemaal veel minder, aangezien werk en privé toch belangrijker zijn geworden. En dat zou die triatlon best wel eens lastig kunnen maken. Mark schreef zich daarom in bij de TTW, ging zwemmen en hardlopen en zakte in opkomstpercentage naar beneden gedurende het jaar. Toch hoopt hij op minstens een evenaring van zijn snelste tijd (met nog maar één finish achter zijn naam moet dat lukken), maar gaat vooral voor de gezelligheid en de finish. "Al die mensen die je aanmoedigen en je naam roepen, daar doe ik het voor!" Dus mocht u die badmuts met nummer 2412 schoolslag zien zwemmen, vertel hem dan vooral dat hij borstcrawl kan en schreeuw Mark met z'n allen naar de finish. Doe dat maar bij ons allemaal, nu we het er toch over hebben.

Voordat Marianne Klijnstra op 4 september zelf van start gaat, vraagt ze zich af hoe andere Weesper deelnemers dat toch aanpakken, die WeesperNieuws Triatlon. ¶ Foto: Christian Pfeiffer

Protestantse Gemeente
Zondag 21 augustus 10.00 uur
Grote Kerk
ds. P. ter Veen

Parochie van Levend Water
Vrijdag 19 augustus 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
G. Rizzo

Zondag 21 augustus 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
J. Haen

Dinsdag 23 augustus 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
Liturgiegroep

NPB
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente
Zondag 21 augustus 10.00 uur
OAZ-gebouw
R. Bogaerds

Letterlijk in de schoenen van een oud iemand staan

Marinka Hilders brengt de relatie van ouderen met de dood in beeld

Marinka als mevrouw B., 87 jaar.

door Ruth van Kessel

WEESP - Gefascineerd door het eindige van een mensenleven en benieuwd naar wat de wetenschap dat het leven stopt met een mens doet, maakte Marinka Hilders, 21 jaar, een bijzonder afstudeerproject voor haar opleiding. Zij slaagde daarmee voor haar opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. Een mooi resultaat, maar nog waardevoller vindt ze dat ze met deze ervaring de kloof tussen jong en oud voor zichzelf kleiner heeft gemaakt.

Voor het afstudeerproject van haar opleiding kreeg Marinka Hilders de vrije hand. Alles mocht ze als onderwerp nemen, zolang het maar een uiting was van haar creativiteit. Marinka koos voor een ervaring, gevangen in een fotocollage. Aanleiding was de zin die ze opving van een oudere dame, die zei toen ze afscheid nam van haar vrienden na een middag gezelligheid in de ouderensoos in het Lichthuis: "Tot ziens, ik hoop dat jullie er allemaal volgende week nog zijn." Het werd de titel van haar fotoproject.

Marinka als mevrouw Van G., 85 jaar

'In hun kleding in hun woonkamer in hun thuis, hoe intiem is dat?'

Wat raakte je?
"Die terloopse opmerking illustreerde in één zin de realiteit van oudere mensen: hun leven kan zomaar ineens zijn afgelopen. Dat kan iedereen natuurlijk overkomen, maar bij oude mensen is die kans wel groter. Hoe zou het zijn om op die drempel te staan, vroeg ik me af. Je ziet aan ouderen dat ze al een heel leven hebben geleefd. Ik sta zelf nog aan het begin van het leven, ik weet niet wat het leven mij gaat brengen en of ik überhaupt wel zo oud mag worden als de mensen die ik voor het project heb benaderd."

Wat wilde je laten zien?
"Met deze fotocollage heb ik een poging gedaan om hun positie te begrijpen en even letterlijk in hun schoenen te staan. Het is niet alleen de momentopname van de foto die een glimp laat zien van hoe het is om oud te zijn, maar het is alles eromheen: het benaderen van de mensen, een afspraak maken, samen koffiedrinken en praten over het project, het leven en hun gedachten over de dood. En dan samen de kleding kiezen. Dat ik daar zit in hun lievelingsstoel, in hun kleding in hun woonkamer in hun thuis, hoe bijzonder en intiem is dat?

'Hoe het is om oud te zijn en een heel leven te hebben geleefd?'

Je draagt zelf graag vintagekleding?
"Ook dat heeft me aan het denken gezet over de dood. Toen ik een jurk op een vintagemarkt kocht ontdekte ik pas later een naamlabel in de kraag. Ik ben die naam gaan googelen en ontdekte dat die jurk van een Duitse dame is geweest. Dit maakt duidelijk dat het leven niet stopt als je doodgaat, maar alleen dat van jou. De rest leeft door."

Inspiratie

Marinka Hilders heeft zich bij haar afstudeerproject 'Ik hoop dat jullie er volgende week allemaal nog zijn' laten inspireren door beeldende kunstenaars. Op haar weblog Marinkahilders.wordpress.com legt zij uit hoe ze deze invloed heeft verwerkt in het eindresultaat. Aan de fotocollage werkten vijf Weesper dames mee.
Een korte film van het werkproces is te zien op www.weespernieuws.nl.

Wat heb je zelf met de dood meegemaakt?
"Ik was erbij toen mijn oma overleed, inmiddels een aantal jaren geleden. Hoewel ik heel verdrietig was, vond ik het ook heel bijzonder dat ik erbij was. Het was voor mij zo voelbaar: het ene moment leefde mijn oma nog en het andere moment was ze dood. Ik kan me niet indenken hoe het is om dood te gaan, dat kan niemand, maar ik heb ontdekt - ook in de gesprekken voor deze collage - dat oude mensen niet bang zijn om dood te gaan. Niet bang zijn om het leven los te laten, niet bang zijn voor wat ze niet weten."

Is dat te vangen in een foto?
"Ik vind ouderen niet alleen fascinerend door hun verhalen, maar ook vind ik dat ouderen een bepaalde schoonheid hebben. Niet alleen zijzelf, maar ook in de spullen om hen heen die ze een leven lang hebben verzameld. En de kleding die ze dragen, hun manier van doen. Het is alles bij elkaar wat het plaatje bijzonder maakt."

Dat het leven voorbijgaat?
"Hoe het is om oud te zijn, een heel leven te hebben geleefd en te weten dat de dood steeds dichter nadert. Dat je niet meer hoeft te dromen van een toekomst, omdat je je toekomst al hebt geleefd."

Weet je nu hoe het is om oud te zijn?
"Dat weet ik nog steeds niet en ook niet hoe het zal zijn als je eenmaal zover bent dat er niet veel meer is om naar uit te kijken. Dat je verleden vele malen groter is dan je toekomst. Maar in het proces van de totstandkoming van de foto's voor de collage heb ik zo veel over mijzelf en ouderen geleerd, dat ik kan stellen dat in ieder geval voor mij de kloof tussen jong en oud zijn kleiner is geworden."

Column

Vakantie

Het is weer vakantietijd. Bij ons op kantoor vaak een drukkere periode omdat we allemaal om de beurt genieten van een welverdiende vakantie en ons kantoor derhalve niet volledig bemand is.

Ik vind de mensen op straat vaak ook relaxter tijdens de vakantieperiode. Of het nou het sporadische mooie weer is of de vrije tijd, mensen lijken zich wat meer te ontspannen. Lekker bij een bezichtiging verschijnen in een jurkje, korte broek en op slippers!

Zoals gezegd genieten de mensen bij ons op kantoor om de beurt van de vakantie. Dit om een zo optimaal mogelijke bezetting te houden en ervoor te zorgen dat ons kantoor altijd bemand is. Zo gebeurde het dat ik op een maandagmorgen alleen op kantoor was. Dat heb ik geweten! Net nadat ik m'n eerste kopje koffie had getapt ging de telefoon. Ik was op dat moment nog uiterst ontspannen en pakte de telefoon vol enthousiasme op. Terwijl ik aan de telefoon was, volgde het tweede telefoontje en tegelijkertijd ook het derde... Waarschijnlijk was het de ontspannenheid van de mensen die ik eerder noemde die ervoor zorgde dat iedereen lekker de tijd nam om uitgebreid met mij over de woningen van gedachten te wisselen. Dit terwijl ik de lampjes van lijn 2, 3 en soms 4 maar zag knipperen... U snapt dat mijn respect voor mijn medewerkers op kantoor die dit dagelijks meemaken groeide en groeide.

Verder zorgen de oplopende temperaturen soms voor kolderieke situaties. Zo had één van mijn collega's een paar jaar geleden een bezichtiging op een tropisch warme dag. Mijn collega en zijn cliënten werden allerhartelijkst ontvangen door de verkopend makelaar die enthousiast over de woning vertelde. Toen kwamen ze op de eerste verdieping en wierpen een blik in de tuin van de buren. In de tuin lag een schaars geklede dame te genieten van het mooie weer. De rest van de bezichtiging nam de aandacht van de makelaar duidelijk af. Het buurhuis bleek ineens een stuk interessanter...

Creëer je eigen spa

Als je je badkamer comfortabel inricht, beleef je er elke dag nog meer plezier van.

De badkamer kan wel een opknapbeurt gebruiken, maar hoe hij er precies uit moet komen te zien weet je nog niet helemaal. Er zijn een paar punten waar je van tevoren goed over na moet denken.

Vloerverwarming

Wel of geen vloerverwarming? Vloerverwarming brengt veel voordelen met zich mee. Ten eerste is de verwarming niet meer zichtbaar in de badkamer, maar netjes weggewerkt onder de vloer. Dit betekent ook extra ruimte in de badkamer. Ten tweede heeft vloerverwarming een positief effect op de stookkosten, doordat de temperatuur constant gehouden wordt. Ten derde wordt de warmte door de badkamer verspreid. En vergeet vooral die warme voeten niet!

Voor je daadwerkelijk voor vloerverwarming kiest zal je toch de voor- tegen de nadelen af moeten wegen. Zo geeft vloerverwarming niet altijd (snel) genoeg warmte en moet er voor nog een extra warmtebron gekozen worden. Daarnaast moet er genoeg ruimte in de badkamer worden vrijgehouden om de vloerverwarming optimaal te gebruiken.

Tegels

Om een goede keuze voor de tegels te maken is inspiratie nodig. Hoe krijg je die? Maak je eigen bord op Pinterest en ga naar verschillende badkamerspecialisten. Bedenk voor jezelf welke uitstraling jij leuk vindt en welke stijl bij jou past, want de keuze van de tegels is zeer bepalend voor de ruimte. Ben je eruit welke kleur tegels er op de vloer komt en welke op de wand? Dan is er nog de vraag hoe er betegeld gaat worden en de optie om bepaalde delen te benadrukken door een afwijkende tegel.

Technologie

Er zijn van die voorzieningen die het leven leuker en makkelijker maken en deze zijn ook terug te vinden in de badkamer. Denk aan een verwarmde spiegel waardoor deze niet meer beslaat. Of een elektrische kraan die alleen aangaat als je je hand in de buurt houdt. Je verbruikt hierdoor veel minder water en hoeft ook niet met vieze handen de kraan open te draaien. Wel zo hygiënisch! En dan heb je nog de badkamerradio of -televisie, voor de ultieme ontspanning.

Finishing touch

Om van de badkamer echt een fijne ruimte te maken zijn er puntjes op de i nodig. Zorg dat je badkamer lekker ruikt door geurstokjes of een geurkaars neer te zetten. En plaats één of meerdere planten. De badkamer kan vaak wel wat groen gebruiken. Verstop rommeltjes in leuke mandjes of kistjes en haal de handdoeken juist tevoorschijn door ze opgerold op een plank te leggen. Klaar ben je!

WOZ-waarde in Gooi en Vechtstreek hoog

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is in 2016 voor het eerst sinds 2010 weer gestegen. Op 1 januari 2016 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 209.000 euro.

In heel de regio Gooi en Vechtstreek ligt de WOZ-waarde hoger dan het landelijk gemiddelde, met als uitschieters Blaricum (530.000 euro) en Laren (542.000 euro). Dit blijkt uit de gegevens van het Centraal Bureau van de Statistiek. Weesp heeft van de regio de laagste WOZ-waarde (224.000 euro).

TUIN


Er zijn niet veel planten die zo'n aantrekkingskracht op vlinders hebben als de vlinderstruik. Met kleuren in wit, blauw, roze of lila is de plant een opvallende verschijning in de tuin. Deze tuinplant bloeit door tot laat in de nazomer.
Kijk op www.gooiswoonnieuws.nl voor de verzorgingstips.

TIP!

Foto: Topmuurstickers.nl


Vind jij het lastig om kleur aan te brengen in je interieur? Dan maakt Topmuurstickers.nl het je nu heel makkelijk met posters in alle soorten en maten. Neem deze grote lijst met veren in verschillende kleuren waarmee je je industriële, Scandinavische woonkamer in één keer een botanisch tintje geeft.