MuiderNieuws

3 juni 2015

MuiderNieuws 3 juni 2015


KNSF zwaait de deuren open

Iedereen van harte welkom op kruitfabriekterrein

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Een opmerkelijke ommezwaai kunnen we het gerust noemen: jarenlang was het muisstil achter de hekken van het KNSF-terrein, maar nu gaan ze wagenwijd open voor iedereen die ook maar iets wil weten over het bouwplan De Krijgsman.

Zet u het even in de agenda? Zondag wordt vanaf 10.00 uur voor het eerst een open dag gehouden op het KNSF-terrein. Muiders zijn van harte welkom om zich te laten voorlichten over alle woningbouwplannen. Op het terrein moeten de komende jaren zo'n 1300 huizen komen in de nieuwe wijk De Krijgsman. En er is een leuk extraatje: over het terrein is een route uitgezet naar een van de kruitloodsen. Gegarandeerd explosievenvrij.

Via de website BuitenwonininMuiden.nl wordt alweer een aantal maanden reclame gemaakt voor het bouwproject. Als de gemeenteraad voor het einde van het jaar akkoord geeft kan het snel gaan met de bouw.

Meer nieuws deze week: KNSF nieuwe eigenaar Hoogerlust

Daarbovenop kwam deze week het nieuws dat ontwikkelaar KNSF Vastgoed ook de nieuwe eigenaar en ontwikkelaar is van het terrein van zorgboerderij Hoogerlust en de bijbehorende boerderij Vechthoeve, ook wel bekend als het Pippi Langkoushuis. Daar werd een ambitieus plan gepresenteerd (meer op pagina 3).

Het is een opvallende ommekeer van de ontwikkelaar van het KNSF-terrein. Na jarenlange radiostilte wordt nu actief de publiciteit en de connectie met Muiden gezocht. Rondom het project Hoogerlust is veelvuldig gebruikgemaakt van lokale bedrijven en bij de planontwikkeling is zwaar geleund op de Vechtvisie van de Vechtplassencommissie: een advies hoe er rondom de Vecht ontwikkeld moet worden.

En ook is er ineens een oplossing voor de volkstuinen die moeten verdwijnen: KNSF Vastgoed reserveert alvast minimaal één hectare op het terrein van de zorgboerderij.

De tijd dat Muiden en KNSF elkaar actief in de rechtbank bevochten met zware juridische procedures en absurde claims lijkt daarmee wel een beetje voorbij.

Meer op pagina 3.

Floris V vraagt aandacht voor voetbal

Foto: Matthijs Wink

MUIDEN - Protest van SC Muiden. De voetballers vroegen zaterdag op een ludieke manier aandacht voor hun nijpende situatie.

Om 10 uur 's morgens verzamelden vele SC Muiden fans zich bij de poorten van het Muiderslot, waar na kloppen op de poort Graaf Floris V tevoorschijn kwam. Na een korte toespraak door de herrezen graaf, waarbij de gemeente werd opgeroepen actie te nemen, volgde een mars door Muiden die eindigde op het terrein van SC Muiden. De herrijzenis van Floris trok veel bekijks in de stad.

Met vuist dwars door abri

MUIDEN – Een 22-jarige Leeuwarder is zondagochtend vroeg opgepakt omdat hij met zijn blote vuist een raam van een abri aan de Weesperweg insloeg. Dat meldt de politie.

Jammer genoeg voor de man zag een agent in burger het voorval. Die overmeesterde de jongen meteen en droeg hem over aan surveillerende agenten. De man heeft een boete gekregen.

Avond over Bredius

MUIDEN - In de Kazerne is dinsdag 16 juni een informatiebijeenkomst over de planvorming voor het Brediusterrein.

In 2014 is een aantal ateliersessies met bewoners van de aangrenzende wijk georganiseerd. Mede op basis daarvan is de hoofdopzet van het stedenbouwkundig plan voor de Bredius gemaakt. Deze opzet is met de deelnemers aan het atelier en de raadscommissie besproken. De reacties zijn verwerkt.

De afgelopen maanden is hard gewerkt om alles af te ronden. De informatieavond is van 20.00 tot 22.00 uur.

9

die windkracht werd gisteren gemeten op het IJmeer

Poging inbraak

MUIDEN – Een poging tot inbraak aan het Karveel, tussen vorige week dinsdag en donderdag. De politie hoopt dat iemand iets gezien heeft.

Bij het huis werd geprobeerd de voordeur open te breken, maar dat lukte niet. Mogelijk werden de daders gestoord. Getuigen kunnen zich melden op 0900-8844.

Zorgboerderij Hoogerlust op de schop

Pippi Langkoushuis wordt restaurant

Ruwe schets van de plannen, met rechtsboven de betrokken partijen bij de presentatie vrijdag.

door Christian Pfeiffer

WEESP - KNSF Vastgoed is de nieuwe eigenaar van zorgboerderij Hoogerlust en omliggende gronden. Grootse plannen zijn er voor, met onder meer een restaurant in het Pippi Langkoushuis.

Hoogerlust

Zorgboerderij Hoogerlust aan de Weesperbinnenweg (afslag Weesperweg bij de stoplichten) is nu al het bezoeken waard.

Elke zaterdag is het boerenwinkeltje bij de boerderij open waar lokale producten worden verkocht en producten van de boerderij. Van 10.00 tot 16.00 uur.

Kent u het Pippi Langkoushuis nog? Het is de bijnaam voor boerderij Vechthoeve. Een oude 'kringenwetboerderij' langs de oever van de Vecht. De boerderij stond daar in de weg bij de aanleg van de nieuwe snelweg A1 en werd eind 2013 op spectaculaire wijze verplaatst over de rivier naar een nieuwe plek op het terrein van zorgboerderij Hoogerlust. Sindsdien staat het huis leeg en dat is te zien: het hout is op delen rot en een opknapbeurt is hard nodig.

'Wij geloven in deze plek, het is hier upcoming'

Het terrein van Hoogerlust en de zorgboerderij zijn aan het begin van het jaar door de overheid op de markt gebracht. Het hele complex is gekocht door KNSF Vastgoed. Met een ambitieus plan voor uitbreiding van de zorgboerderij wonnen zij de openbare aanbesteding. Vrijdag werden de plannen gepresenteerd.

En daar was ook onder meer Maurice van Kesteren. In het Weespse bekend van restaurant 't Weesperplein waar hij jarenlang het boegbeeld van was. Hij vertrok in januari en we weten nu waarom. Hij gaat in de Vechthoeve een restaurant beginnen waar gekookt kan worden met de producten van de zorgboerderij. Een droomlocatie. "Het moet een restaurant worden met een luxe uitstraling, met een terras aan de Vecht en misschien een aanlegsteiger", zo vertelt Van Kesteren. Het restaurant moet ook werkplekken bieden aan de cliënten van de zorgboerderij.

Het is een uniek plan voor Hoogerlust dat is gepresenteerd. Waar er nu nog zo'n 15 mensen dagelijks op de Muidense boerderij rondlopen, moet dat straks verdrie- of verviervoudigen naar ongeveer 50 per dag. Die cliënten kunnen straks op de boerderij terecht omdat ze psychische problemen hebben of een beginnende vorm van dementie. Wie actief blijft voelt zich beter, zo is de gedachte. Op het nieuwe Hoogerlust komt een grotere winkel, een nieuwe stal voor kippen (eieren moeten een van speerpunten worden) en er wordt ook gekeken of er zorgwoningen gebouwd kunnen gaan worden, woningen voor mensen met een zorgbehoefte. Wie zo'n woning betrekt, koopt of huurt de zorg erbij. De investeringen voor het project komen van de KNSF. Ontwikkelaar Marcus Wieringa: "Wij geloven in dit plan omdat we hier op een unieke ontwikkellocatie zitten: onder de rook van Amsterdam en twee nieuwe woonwijken naast de deur, de wijk Bloemendalerpolder en De Krijgsman. Het is hier upcoming." De plannen moeten dit jaar meer vorm krijgen.

Voetballers willen duidelijkheid over komend seizoen

Floris V trekt door Muiden. Foto: Bob Awick

MUIDEN - Wat gaat er gebeuren als SC Muiden weg moet van de huidige plek? De voetballers zijn de onzekerheid zat en dringen aan op duidelijkheid.

Uiteindelijk moeten er voetbalvelden aan de Brediusgronden komen, maar die liggen er voor het nieuwe seizoen nog niet. 1 juli moeten de voetballers weg van hun huidige complex, dus de nood is hoog.

Floris V werd zaterdag de eerste 'erevoorzitter voor één dag', een titel die de komende tijd rouleert om continu aandacht te vragen voor de problematiek van de club.

Boos om zanddepot

MUIDEN - De PvdA is boos op het college om de vergunningsaanvraag voor een zanddepot van de KNSF.

De sociaaldemocraten stellen dat het niet om een depot gaat maar om het bouwrijp maken van het KNSF-terrein. En dat mag nog niet, omdat het bestemmingsplan nog niet is goedgekeurd.

Het college van B en W is het niet met die lezing eens. Zij stellen dat het zanddepot tijdelijk is en dat als het bestemmingsplan niet wordt goedgekeurd het zand moet worden weggehaald.

Pampus de lucht in

MUIDEN - Vliegeren op Pampus: dat kan dit weekend.

Zaterdag en zondag is er op het forteiland een festival over vliegeren en kitesurfen. Er zijn demonstraties met bijzondere vliegers die afhankelijk van de wind hoger dan 100 meter gaan, kinderen kunnen hun eigen vlieger knutselen en krijgen workshops hoe ze die in de lucht kunnen houden. Meer info op www.pampus.nl.

Orgelconcert

MUIDEN – Organist Koos Damman geeft zaterdag een orgelconcert in de Grote Kerk.

Hij speelt werken van De Cabeçon, Saxer, Bach en Rheinberger. De aanvang is om 14.00 uur. De toegang is gratis.

Brandweer Muiderberg wint eerste prijs

Foto: Brandweer Muiderberg

MUIDERBERG - De brandweerpost Muiderberg pakte zaterdag de eerste prijs bij de gewestelijke hoofdklassewedstrijden in Aalsmeer. De vaardigheidstoets werd georganiseerd door de brandweer Aalsmeer. Het scenario waarbij een vliegtuig was neergestort werd door verschillende brandweerposten uitgevoerd. De post Muiderberg wist het incident het veiligst en het snelst op te lossen. Als tweede eindigde de ploeg van Graft de Rijp. Op 26 september strijdt Muiderberg in de finale, samen met nog zes andere ploegen, om de eerste plaats van Nederland.

Saskia van Oostveen


Docente Vechtstede College
Geboren en getogen Weesper
34 jaar

Vrijdag een mooi feest gehad?
"Het examengala was zeer geslaagd! Iedereen had zich mooi opgedoft, er was een casino en de sfeer was super."

Een speciaal examengala voor jou?
"Een beetje wel, omdat het mijn allerlaatste op het Vechtstede College was."

Jouw hoogtepunt op school?
"Met ons team RUN VSC meedoen aan de RopaRun vorig jaar: het saamhorigheidsgevoel op school was heel bijzonder."

Trots op?
"Dat ik twee keer de WeesperNieuws triatlon heb gedaan."

Wie is je grote voorbeeld?
"Mijn moeder: zij is altijd lief, vrolijk en positief en steunt me door dik en dun."

Wat is je beste eigenschap?
"Ik hoor wel eens dat ik zorgzaam en betrokken ben."

En je slechtste?
"Ik kan enorm ongeduldig zijn en thuis ook enorm lui."

Met 1000 euro?
"Zou ik een dansfeest geven met alles erop en eraan."

En met een miljoen?
"Dat feest wordt dan een afscheidsfeest, want dan ga ik een wereldreis maken en in elk land een tijdje werken bij een vrijwilligersorganisatie."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat ik dans onder de douche."

Over tien jaar?
"Woon ik in een warm land met zon, zee en strand."

Mooiste jeugdherinnering?
"Koninginnedag in Weesp: iedereen verkleed, de optocht, zingen voor het stadhuis en dan naar de kermis en een kaneelstok eten."

Compliment aan Weesp?
"Dat elk seizoen het centrum er gezellig uitziet: met Kerstmis de verlichte boot in de Kom, in de lente de bloembakken."

Als je burgemeester was?
"Zou ik een maak-kennis-met-je buur(t)man-evenement organiseren om mensen en organisaties te verbinden."

Lowbudget Festival: wat je met een beperkt budget kunt doen

Zaterdag in Bussum

De Cliëntenraad van de gemeente Bussum. Foto: Yvette Geerts

MUIDEN - Met een beperkt budget kun je een hoop doen. Soms zijn het heel voor de hand liggende oplossingen en soms moet je iets creatiever zijn. Het eerste Lowbudget Festival in Bussum, op 6 juni in de voormalige Studio Concordia, is de plek waar al die tips en ervaringen gedeeld worden.

Een stoelmassage, een ruilhoek, een loopbaancoach, de modeshow 'Vintage to Impress', portretfotografie, mindfulness en een positiviteitscoach, wethouder Miriam van Meerten die een workshop geeft over de Gelukskoffer en een workshop van Jacqueline Zuidweg waarin zij zich richt op de groep Kinderen en zzp'ers: een klein aantal van de activiteiten die tussen 14.00 en 17.30 uur plaatsvinden. Het Lowbudget Festival komt uit de koker van de Cliëntenraad Sociaal Domein van de fusiegemeenten Bussum, Muiden en Naarden. Zij liepen al langer met het idee rond om iets bijzonders te doen voor mensen en gezinnen met een beperkt budget. De wethouders van de drie fusiegemeenten waren enthousiast en toen er een bedrag beschikbaar kwam vanuit de overheid voor armoedebestrijding en preventieve schuldhulpverlening konden de plannen uitgevoerd worden.
Wethouder Henny Timmerman van gemeente Muiden laat weten dat ze er trots op is dat de drie gemeenten de handen ineen hebben geslagen. Timmermans: "We hopen dan ook zo veel mogelijk inwoners uit de drie fusiegemeenten te mogen ontvangen."

Lindeke Mast, Rob Suurbier en Northon Flores Troche zitten in de Cliëntenraad en vertellen waarom ze dit Lowbudget Festival zo waardevol vinden en wat ze ermee hopen te bereiken. Mast: "Met dit festival willen we behalve voorlichting ook een gevoel meegeven aan mensen. Het Lowbudget Festival geeft inzicht in kansen en mogelijkheden wat je met een klein budget kunt doen. Wij denken dat je dat niet bereikt wanneer je bijvoorbeeld mensen met een uitkering € 25,- geeft. Bovendien mag dat niet, want dat is inkomenspolitiek." Suurbier valt haar bij: "We willen hen hiermee echt een cadeau geven." Op deze dag krijgen bezoekers talloze tips en ideeën over wat je met weinig geld kunt doen.

Suurbier: "Perspectief bieden is juist voor die groep belangrijk." Mast: "Armoede is niet enkel een kwestie van weinig of geen geld hebben, het is vooral ook ploeteren om te overleven. Daarom willen we juist ook kijken naar het innerlijke beeld van de mensen zelf. Zodat ze zelf merken wat er allemaal kan en ze inzicht krijgen in de mogelijkheden." Alle inwoners van Bussum, Naarden en Muiden zijn welkom. Een aantal van hen, 1.200, krijgt een persoonlijke uitnodiging. Dit zijn mensen die een uitkering of een specifieke toeslag krijgen en dit is juist de groep die de gemeente wil bereiken. Mast: "We willen juist die mensen graag bereiken en hen een fijne dag bezorgen." Waarom dan niet alleen een festival voor mensen met een uitkering? Mast: "Budgetteren is voor iedereen interessant en het zou fijn zijn als we zo een integratie tussen de verschillende groepen inwoners krijgen."

Meer info op www.clientenraad-bussum-muiden-naarden.nl.

Infoavond toekomst station

WEESP - De gemeente houdt dinsdag 16 juni een informatieavond over het stationsgebied in Weesp. Hiertoe is besloten toen bleek dat veel aanwezigen na de informatieavond van ProRail in maart nog volop onbeantwoorde vragen hadden.

De gemeente gaat daarom op eigen initiatief de buurt en andere belangstellenden bijpraten over de laatste stand van zaken.

Om zo veel mogelijk Weespers de kans te geven deze avond bij te wonen is gekozen voor twee shifts. Zowel om 19.00 uur als om 20.30 uur wordt er een presentatie verzorgd.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft besloten om twee extra sporen bij Weesp aan te leggen, een besluit met grote impact. Het station kan op de huidige plek niet blijven liggen en moet worden verplaatst. Hiervoor is een budget van 120 miljoen euro beschikbaar.

Aanmelden voor de informatieavond op 16 juni is verplicht en kan door tot vrijdag 12 juni contact op te nemen met mw. S. Reimus: info@weesp.nl of (0294) 491 391.

IJzerdieven

WEESP – Twee ijzerdieven zijn maandagochtend vroeg op heterdaad betrapt aan de Heemraadweg. Daar waren ze balkonhekken aan het stelen.

De balkonhekken van de flat worden vervangen en de oude liggen bij de flat. Een getuige merkte rond half vijf twee mannen op die de hekken aan het inladen waren in een aanhangwagen. De gewaarschuwde politie wist de mannen te betrappen. Het gaat om twee inwoners van Almere van 43 en 48 jaar oud. De twee zijn opgepakt.

Flink wat fietsen gestolen

WEESP – Op het gebied van woninginbraken was het de afgelopen week rustig, maar dat geldt niet voor fietsendiefstallen. Zo meldt de politie.

Vijf fietsen zijn er de afgelopen dagen gestolen en bijna allemaal van het merk Cortina. De fietsendiefstallen nemen de afgelopen weken weer langzaam toe en de politie vraagt dan ook om oplettendheid.

Een dag in een kooi om Indiase meisjes te bevrijden uit bordelen

Elisa Piek uit Weesp doet zaterdag mee aan Lock Me Up in Rijswijk.

door Marieke van Veen

WEESP - Elisa Piek uit Weesp laat zich zaterdag vrijwillig 12 uur opsluiten in een kooi om geld in te zamelen voor noodhulporganisatie Free a Girl. De lerares (21) geeft in het dagelijks leven les aan groep 3 op een basisschool in Almere. "Als ik me bedenk dat in India veel meisjes al op die leeftijd, 6/7 jaar, in een bordeel belanden, word ik misselijk van woede en verdriet."

Hoe ben je betrokken geraakt bij Lock me Up?
"Via het badmintonwereldje ken ik Robin Albersen, fundraiser voor Free a Girl. Lock me Up is een landelijke actie. Bij 22 restaurants door heel Nederland staan van 2 tot en met 6 juni van die kooien. Robin is coördinator voor de actie bij restaurant De Wits in Rijswijk, zijn woonplaats. Toen hij vroeg of ik mee wilde doen, heb ik geen moment geaarzeld. Als ik met 12 uur afzien twee meisjes kan bevrijden van seksuele uitbuiting, doe ik dat met liefde."

'Die meisjes worden verkocht door hun familie of ontvoerd'

Was je al bekend met Free a Girl?
"Ik kende de organisatie en de actie vooral van de documentaire van Yolanthe Sneijder-Cabau: 'Sex voor 5 euro'. Die film heeft me destijds al ontzettend geraakt. Toen ik werd benaderd, ben ik me nog meer in het onderwerp gaan verdiepen. Het gaat me heel erg aan het hart. Ik sta voor de klas in groep 3 op basisschool 't Zonnewiel in Almere en geef dus les aan kinderen van 6 en 7 jaar. In India worden veel meisjes al op die leeftijd gevangen gehouden in bordelen. Ze worden verkocht door hun familie of ontvoerd. Dat is eigenlijk niet voor te stellen, het maakt me gewoon misselijk van woede en verdriet."

Wat wordt er van jou verwacht?
"Ik neem zaterdag 6 juni op het terras van het restaurant voor een aaneengesloten periode van 12 uur plaats in een kooi van 1 bij 2 meter. De erbarmelijke omstandigheden van de meisjes in die bordelen worden zo veel mogelijk nagebootst. Ook wij krijgen alleen wat water en rijst. Mensen, organisaties, scholen en bedrijven kunnen me sponsoren. Het is de bedoeling dat ik minimaal 2500 euro ophaal, maar zover ben ik helaas nog lang niet."

'Ik zou ook graag een paar dagen meehelpen in een opvanghuis'

Wat gebeurt er met het geld dat jij ophaalt?
"Daarvan kunnen twee meisjes bevrijd worden. Daar blijft het uiteraard niet bij. Die meisjes gaan een uitgebreid traject in van onderwijs, opvang en traumaverwerking met als einddoel re-integratie. Dat kost natuurlijk veel geld."

Free a Girl

Free a Girl is een noodhulporganisatie die zich inzet om jonge meisjes uit gedwongen prostitutie te bevrijden. Daarnaast investeert de stichting in opvang, traumaverwerking, medische zorg, onderwijs en beroepsopleidingen en re-integratie van de slachtoffers. De afgelopen zes jaar heeft de stichting bijgedragen aan de bevrijding van meer dan 3.300 meisjes uit bordelen in Azië.

Je zult nooit weten welke meisjes dankzij jou een kans krijgen op een beter leven...
"Nee, maar ik ga binnenkort twee maanden rondreizen door Azië: Cambodja, Laos en Thailand. Ook daar is Free a Girl actief. Ik ben van plan de afdelingen daar te bezoeken om te kijken hoe het geld wordt besteed. Ik ga proberen of ik ter plaatse misschien ook iets kan betekenen. Ik zou bijvoorbeeld graag een paar dagen meehelpen in een opvanghuis."

Hoe kunnen de lezers van het WeesperNieuws jou sponsoren?
"Op verschillende manieren: door zaterdag naar Rijswijk te komen en geld te stoppen in de bus naast mijn kooi. Of door geld te doneren via www.freeagirl.nl/lockmeup. Als je in het menu klikt op 'deelnemers', verschijnt er een zoekbalk in beeld waarmee je me makkelijk kunt vinden. Sponsoren kan al vanaf € 2,50. Trouwens: als er bedrijven, scholen en verenigingen in Weesp zijn die op de een of andere manier willen aanhaken, dan sta ik daar heel erg voor open." (Reacties kunnen worden gemaild naar marieke@weespernieuws.nl.)

Rondjes rennen om school voor hulp aan Nepal

En nog een rondje! Foto: Christian Pfeiffer

door Marieke van Veen

WEESP - Op initiatief van Luna en Menno uit groep 7 van de Kors Breijerschool werd er afgelopen vrijdag een sponsorloop gehouden voor Nepal. De opbrengst is nog niet bekend, maar hun schoolgenootjes hebben zo hun best gedaan dat er straks vast een mooi bedrag naar Giro 555 gaat.

Het gekozen goede doel heeft te maken met Luna, die haar roots in Nepal heeft en daar familie heeft wonen. Binnen die familie is door de aardbeving een dodelijk slachtoffer gevallen en zijn huizen vernield. Luna's goede vriend en klasgenootje Menno kwam vervolgens met het idee voor een sponsorloop: "Luna vertelde over wat er met haar familie was gebeurd en in de klas zagen we beelden in het Jeugdjournaal. Het is heel erg nu in Nepal. Er zijn veel mensen doodgegaan en er zijn veel huizen kapot. Er is veel verdriet."

Luna's familie in Weesp doet wat ze kan om de getroffen verwanten in Nepal te helpen. "We proberen zelf ook zo veel mogelijk geld bijeen te krijgen", vertelt oom Shiva Rimal-Mulder. Hij heeft zijn jongste jaren doorgebracht in een dorpje in de buurt van het getroffen gebied. "We hopen snel te kunnen starten met de herbouw van de ingestorte huizen."

Het geld van de sponsorloop gaat naar Giro 555 (Samenwerkende Hulporganisaties) voor noodhulp aan alle slachtoffers van de aardbeving. De focus ligt nu vooral op medische zorg en onderdak. De opbrengst van de sponsorloop is nog niet bekend omdat de bovenbouw per rondje werd gesponsord. Luna en Menno zijn druk aan het tellen en maken over twee weken het bedrag bekend.

'Ik zie niets, maar voel des te meer'

Sport- en ontspanningsmassagepraktijk Mensix bestaat 10 jaar

Carl-Pieter van den Hazel aan het werk als verzorger van Geinburgia. Foto: Marieke van Veen

door Ruth van Kessel

WEESP - "Masseren doe je met je handen, niet met je ogen", zegt Weesper Carl-Pieter van den Hazel heel nuchter. De blinde sportmasseur is de vaste verzorger en masseur van het eerste elftal van de Driemondse voetbalclub Geinburgia en viert deze maand het tienjarig bestaan van zijn sport- en ontspanningsmassagepraktijk Mensix in Weesp.

Voor dit seizoen zit het voor Carl-Pieter van den Hazel er weer op. Afgelopen zaterdag was de slotdag bij S.V. Geinburgia, de blessures vielen mee. Sinds een jaar is de sportmasseur de vaste verzorger van het eerste team. Hoe handig is dat als je niet kunt zien? Hoe doe je dat als een speler ineens geblesseerd in het veld ligt? Van den Hazel lacht: "De ervaring is dat de meeste spelers al weer snel opstaan. Is dat niet het geval, dan laat ik mij snel naar de speler toe brengen of iemand anders heeft al eerste hulp verleend. Is het ernstig, dan gebeurt de behandeling toch langs de kant en heb ik mijn beide handen tot mijn beschikking."

'Stoer: ik reed al vanaf mijn zevende jaar in een auto met chauffeur'

Maar kun je een pleister plakken als je niets ziet?
"Ja, dat is een lastig dingetje voor mij, maar gelukkig niet voor mensen die wel kunnen zien. Een pleister is zo geplakt. Gelukkig komen open wonden bij voetbal maar weinig voor. Natuurlijk vind ik het vervelend dat ik in een noodgeval niet meteen alle EHBO kan verlenen, maar daar staan mijn massagekwaliteiten tegenover."

Van den Hazel (45) werd blind na een hersenvliesontsteking toen hij zeven jaar was. Hij verloor niet alleen zijn zicht, maar ook zijn gehoor: met zijn rechteroor hoort hij niets en links heeft hij een gehoorapparaat. In het gesprek merk je niets van de doofheid en ook door zijn gebrek aan zicht laat hij zich niet belemmeren. Hij praat gemakkelijk over zijn beperking en legt uit hoeveel hij ziet: "Ik zie met één oog een beetje licht en donker. 's Avonds moet ik er wel aan denken om de lamp aan te doen, voor mijzelf maakt het geen verschil."

Je praat met humor over je beperking?
"Ik kijk altijd naar wat ik wel kan en relativeer de keerzijde. Ik was nog jong toen het gebeurde en dus nog flexibel. Pas in de pubertijd merkte ik dat klasgenoten anders op mij reageerden. Maar ik was ook interessant: ik reed al vanaf mijn 7de met een auto met chauffeur, haha. Na de lagere school met aangepast onderwijs, waar ik met mijn beperking heb leren omgaan, heb ik bewust gekozen voor een reguliere middelbare school."

Omdat je niet anders wilde zijn?
"Nee, omdat ik me niet wilde beperken. Zeker in de tijd van voor de computer op scholen was het voor mij, maar ook voor docenten, een hele klus om mij te begeleiden. Toen ik in 1990 mijn eerste laptop kreeg werd het leven een stuk eenvoudiger. Ook reis ik heel Europa door: een kwestie van goede voorbereiding. Dat wel. Als systeembeheerder werkte ik tot 2002 in de automatisering, toen brak de crisis uit en kwam ik tot de conclusie dat het niet te doen zou zijn om als blinde 32-jarige in deze tak nog aan de slag te komen."

En nu ben je al tien jaar sportmasseur.
"Ik ben er nog elke dag dankbaar voor. Na mijn opleiding kreeg ik de kans om stage te lopen bij FC Weesp en mijn vaardigheden te ontwikkelen. En hoe, ik ben er tot 2011 gebleven, een heerlijke tijd. Ik ben eenzelfde sportmasseur als ieder ander met dezelfde opleiding en ervaring. Dat ik niet kan zien is misschien wel een voordeel. Ik laat mij niet afleiden door beeld en ben volledig gefocust op wat ik voel: de spanning in de spier, de reactie van de persoon op de aanraking en het effect van de massage. Op mijn website vermeld ik bewust niet dat ik blind ben. Ik vind dat niet ter zake doen. Mensen voelen zich soms wat ongemakkelijk bij de eerste ontmoeting, maar dat wordt meestal gauw minder omdat ik gemakkelijk over mijn beperking praat. Het is de kwaliteit van de behandeling waarom ze weer terugkomen. Dat is het grootste compliment."

Mensix jubileumactie: een massagebehandeling met 5 euro korting.

Gastvrij Weesp toont Weesp op haar best

Weesp maakt zich op voor culinair, cultureel en shoppingfestival

Vrijwilliger promoot Weesp Gastvrij op het gastvrije Weesper Watersport Festival. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Het aftellen kan beginnen: met een bomvol programma aan leuke activiteiten moet het festival Weesp Gastvrij op zaterdag 27 juni groots en aantrekkelijk worden en Weesp op de kaart zetten. Voor de Weespers zelf, maar het is ook bedoeld als een aangename kennismaking voor niet-Weespers met onze stad.

Poppentheater Fatsnerran in De Bibliotheek, Weesper koren en dansschool Van Harten in de Van Houtenkerk, theater op straat en in de City of Wesopa en Zone 1380, klassieke muziek door Weesper ensembles in de Synagoge, draaimolen en knutselen voor de kinderen, speciale culinaire hapjes in de Weesper horeca, leuke aanbiedingen in de Weesper winkels en nog veel meer: Weesp Gastvrij toont Weesp op haar best. Cabaretier Dolf Jansen en singer-songwriter Ruben Annink zijn de grote publiekstrekkers op deze dag die van 10 uur 's ochtends tot 10 uur 's avonds duurt. De laatste puntjes worden de komende weken op de i gezet; het volledige programma staat in een special bij het WeesperNieuws van 17 juni.

Weespers in touw
Weesp wil tijdens Weesp Gastvrij laten zien waar ze goed in is: met elkaar iets neerzetten en er een feestje van maken op cultureel, culinair en shoppinggebied. Het initiatief komt van de nieuwe organisatie Weesp Marketing, voortkomend uit de Weesper toeristenorganisatie VVW en vorige week officieel opgericht. Weesp Marketing is een brede groep van 65 vrijwilligers vanuit verschillende invalshoeken zoals de WDO, culturele instellingen, de gemeente en 'gewone' Weespers die de stad een warm hart toedragen. De organisatie wil Weesp neerzetten als een stad voor jonge gezinnen, moderne ondernemers en de actieve en creatieve bezoeker. Een bruisend en historisch stadje langs de Vecht: relaxed, gastvrij en creatief en dicht bij Amsterdam. Weesp Gastvrij is slechts één van de activiteiten van de nieuwe organisatie. Andere projectgroepen houden zich bezig met het Weesper Sloepen Netwerk, een collectieve promotiecampagne van Weesp en de bouw van een varend Weesper Clubhuis.
Voorzitter van Weesp Marketing André Wierper: "De bereidheid van Weespers om in actie te komen voor hun stad is enorm. Ik wist het al, maar dat het enthousiasme zo groot is heeft me aangenaam verrast. Weespers houden echt van hun stad!"
Wie wil volgen hoe het initiatief en het programma van Weesp Gastvrij zich ontwikkelt kan een kijkje nemen op www.weespgastvrij.nl en op de gelijknamige Facebookpagina.

'Geweldig hoe Weespers bereid zijn in actie te komen voor hun stad'

HotPod

YogaToday doet zaterdag 21 juni mee aan de Internationale Yoga Dag. De ochtendlessen met extra activiteiten zijn die dag gratis en worden opgedragen aan vrijheid en geluk voor alle levende wezens. Aanmelden hoeft niet. 's Middag staat de HotPod in de Pranazaal. Met 38 °C wordt de zomer verwelkomd. Deelname Hot Yoga € 18,50. Aanmelden: 06-21 572555.

Protestantse Gemeente
Zondag 7 juni 10.00 uur
Grote Kerk
ds. A. Groeneveld

Zondag 7 juni 19.00 uur
Grote Kerk
Gereformeerde Bond
ds. W. van den Brink

Parochie van Levend Water
Vrijdag 5 juni 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
G. Rizzo

Zondag 7 juni 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
G. Rizzo

Dinsdag 9 juni 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente
Zondag 7 juni 10.00 uur
OAZ-gebouw
R. Speelman

woensdag 3 juni

Thema-avond Zorg

Op verzoek van de Vrouwen van Weesp verzorgt Willemien Posthumus een thema-avond over de kwaliteit van de zorg in Nederland. Locatie: Gebouw Papelaan 99. Aanvang: 19.30 uur.

Mamacafé

In De Bibliotheek wordt woensdag 3 juni een Mamacafé gehouden. Aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen zijn van 10.00 tot 11.30 uur welkom om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Thema: Kinderoefentherapie.

Digisterker

De Bibliotheek aan de Oudegracht start woensdag 3 juni met de cursus Digisterker. In vier lessen leren de deelnemers om te gaan met digitale publieksdiensten van de overheid, zoals het aanvragen en gebruiken van DigiD, het opzoeken van gemeentelijke informatie op internet en het uitzoeken van toeslagen. De Bibliotheek werkt voor deze cursus samen met Seniorweb. Belangstellenden kunnen zich aanmelden aan de balie of via 0294-412704 of weesp@debibliotheek.org.

donderdag 4 juni

Alzheimer Café

Tijdens het Weesper Alzheimer Café op donderdag 4 juni komt Sjef van Bommel vertellen over zijn boek 'Ik ben niet kwijt' over het leven met zijn partner Thom, die aan dementie leed. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Het programma start om 19.30 uur. De toegang en koffie is gratis. De avond vindt plaats in Hotel Hart van Weesp aan de Herengracht.

'Birdman'

De Oscar-winnende film 'Birdman' draait donderdag 4 juni in de City. Met Michael Keaton, Emma Stone en Edward Norton. Birdman is een film over acteren, de vergankelijkheid van roem en zelfrespect. Aanvang 20.00 uur, entree € 8,-.

zaterdag 6 juni

Bakker Borsch

Bakker Borsch in winkelcentrum Hogewey houdt zaterdag 6 juni een proeverij. Mensen kunnen kennismaken met speciale broodsoorten en een kijkje achter de schermen nemen. De bakker geeft uitleg over verschillende graansoorten en desem. Ook is er een granenquiz, met als hoofdprijs een jaar lang gratis brood.

Koeschijten

FC Weesp houdt op zaterdag 6 juni een open dag. Een van de activiteiten is 'koeschijten', een loterij, waarvan de trekking op bijzondere wijze plaatsvindt. Het hoofdveld wordt in honderden vakjes met lotnummers verdeeld. Dan worden de koeien losgelaten. De eerste vier vakjes waar een koe haar vlaai deponeert is goed voor prijs. De hoofdprijs is € 450. De opbrengst is voor de jeugd van FC Weesp. Een lot kost € 5,-.

Kangoeroe Klup

Korfbalvereniging Argus houdt zaterdag 6 juni en zaterdag 13 juni een Kangoeroe Klup. Kinderen van 2 tot en met 6 jaar kunnen lekker komen spelen en sporten met leeftijdsgenootjes. Het gaat om spelletjes met ballen, pionnen, hoepels en meer. Van 10.00 tot 11.00 uur bij Argus aan de Papelaan.

Grote Kerk open

De Grote Kerk aan de Nieuwstraat is ook deze zomer elke zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur voor het publiek geopend. Tevens worden er op bescheiden schaal tweedehands boeken verkocht.

woensdag 10 juni

Rode Kruis Soos

Het Rode Kruis houdt op woensdag 10 juni een ouderensoos in Gebouw Papelaan 99. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje en een spelletje. De entree is 2 euro.

PuberOuderCafé

Het Centrum voor Jeugd en Gezin houdt samen met ouders een PuberOuderCafé voor ouders van pubers in de leeftijd van 10 tot 18 jaar. Na een korte inleiding volgt een discussie over pubers en sociale media. Welke regels heb jij en hoe handhaaf je die of heb je helemaal geen regels en laat je het aan de puber zelf over? Hoe houd je het gezellig in huis en hoe ga je zelf om met sociale media? De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 10 juni 2015 in 't Zaaltje van Aaltje. Inloop: vanaf 19.45 uur. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar info@cjgweesp.nl.

donderdag 11 juni

Film: 'Wild'

De film 'Wild' is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijfster Cheryl Strayed. Na jaren roekeloos geleefd te hebben, een heroïneverslaving en een op de klippen gelopen huwelijk neemt Cheryl Strayed een drastisch besluit. Ze besluit helemaal alleen de Pacific Crest Trail te gaan lopen, een tocht van meer dan 1600 km. Donderdag 11 juni 2015 / 20.00 uur / City of Wesopa / € 8,-.

Gelukscafé

Op zaterdag 20 juni komt de geluksroute naar Weesp. De geluksroute staat voor: waar wordt jij gelukkig van en wil je dat met anderen delen. Donderdag 11 juni is er nog een gelukscafé waarin iedereen zijn of haar initiatieven en ideeën kan delen, inspiratie op kan doen of zich aan kan sluiten bij een initiatief van iemand anders. Dit gelukscafé vindt plaats bij Aaltje op de Herengracht van 20.00 tot 22.00 uur. Voor meer informatie kijk op geluksroute.nu of geluksroute weesp op Facebook.

donderdag 4 juni

Tablet Café

Seniorweb houdt donderdag 4 juni van 10.00 tot 12.00 uur een Tablet Café en inloopspreekuur in De Bibliotheek van Weesp. Senioren kunnen komen kennismaken met tablets, e-readers en smartphones. De deelname is kosteloos. Er wordt duidelijke uitleg gegeven over onder meer het installeren van apps, het binnenhalen van e-books en het koppelen van e-mailadressen.

vrijdag 5 juni

Filosofisch Café

Filosofische praktijk Thymia houdt vrijdag 5 juni een filosofisch café in De Bibliotheek. Het café begint om 15.00 uur met een consult. Aamnsluitend is er van 16.00 tot 18.00 uur een dialoogtafel, dit keer met het thema 'zinvolle ontmoetingen'. Gratis inloop.

zondag 7 juni

Van Houtensalon

In de Van Houtenkerk wordt zondag 7 juni een Van Houtensalon gehouden. Het programma: 'Vier meesterwerken voor vier handen' door Christine Kamp en Gerrie Meyers. Met werken van Bach, Mozart, Beethoven en Schubert. Aanvang concert 15.00 uur, zaal open 14.30 uur.

'Birdman'

De Oscar-winnende film 'Birdman' draait zondag 7 juni in de City. Met Michael Keaton, Emma Stone en Edward Norton. Birdman is een film over acteren, de vergankelijkheid van roem en zelfrespect. Aanvang 20.00 uur, entree € 8,-.

maandag 8 juni t/m ma 29 juni

Beeldhouwen

Frans van Dorst (docent Beeldhouwen aan de Gooise Academie in Laren) verzorgt een zomercursus beeldhouwen op de terrassen van een landhuis aan de Keverdijk in Weesp. Het accent ligt op steen of hout. In overleg was of klei. Data: ma 8 t/m vrij 12 juni, ma 22 t/m vrij 26 juni, ma 29 juni t/m vrij 3 juli. Cursusprijs € 230,-. Aanmelden: 020-6223647 / 06-39045395 / fransvandorst@telfort.nl.

dinsdag 9 juni

Mamacafé: beauty

In De Bibliotheek wordt dinsdag 9 juni een Mamacafé gehouden. Aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen zijn van 10.00 tot 11.30 uur welkom om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Inloopmiddag Versa

Versa Welzijn houdt iedere dinsdag van 13.30 tot 15.30 uur een inloopmiddag in de aula van de Papelaan 99. Tijdens deze ochtenden kunnen Weespers vragen stellen aan de sociaal werker, kennismaken en koffiedrinken met buurtgenoten en informatie uitwisselen.

woensdag 10 t/m 14 juni

'Plastic'

De kinderen van de Citybende spelen de voorstelling 'Plastic'. Het publiek wordt van harte uitgenodigd het vierde internationale Plastic-congres bij te wonen. Voorheen gehouden in Boston, Singapore, Shanghai en nu in Weesp. Besproken wordt de zorgelijke situatie die mondiaal is ontstaan rondom het exponentieel toenemende verbruik van plastic, met als direct gevolg de welbekende plastic soep die op dit moment als een uitdijend monster de omvang van het continent Europa heeft aangenomen. Voorstellingen op woensdag 10 juni 15.00 uur, vrijdag 12 juni 19.30 uur, zaterdag 13 juni 19.30 uur en zondag 14 juni 15.00 uur. Entree € 8,-. Kaarten via wesopa.nl.

Vrijwilligers

WEESP - De Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn bemiddelt tussen vrijwilligers en organisaties. Er zijn uiteenlopende vacatures beschikbaar.

Voor ouderencentrum De Wintertuin worden gastvrouwen en gastheren gezocht. Ook speeltuin Don Bosco heeft nieuwe gastvrouwen en gastheren nodig, met name voor de zondagmiddag. Kijk eens op www.versavrijwilligerscentrale.nl.

Boer Boy Griffioen

Foto: Christian Pfeiffer

Vakmannen

Moderne jonge ondernemers in een ambachtelijk vak. Elke dag gepassioneerd in de weer met hun vak, hun product en hun klanten. En ze zijn trots op hun beroep, heel trots. De komende weken gaat het WeesperNieuws langs bij deze vakmannen.

Terwijl de foto wordt gemaakt staat er een filmploeg om de hoek reclamefilmpjes in de winkel te maken en zit verderop een groot melkmerk te vergaderen. Je kan zeggen wat je wil, maar een standaardboerderij is De Groene Griffioen niet. Dat beaamt ook Boy Griffioen (31).

Boy is dan ook geen standaardboer. Hij werkt zich een slag in de rondte en heeft drie banen: boer, kaasmaker en geluidstechnicus. Een prima combinatie vindt hij zelf. De meeste tijd gaat in de boerderij zitten, dan komt kaasmaken en dan de techniek bij de radio.

Twaalf jaar is hij nu samen met Wendela (31). De twee zijn het gezicht van De Groene Griffioen, al is Boy wat vaker op de achtergrond bezig. De biologische boerderij aan de Lange Muiderweg wordt elk jaar succesvoller. Boy maakt per week zo'n 100 kilo kaas, maar dat moet in de toekomst meer worden. Soms is het nu al op. Het is die eigen smaak die klanten blijft lokken.

Het mag dan drukker worden, maar zijn baan als geluidstechnicus opgeven zou hij niet willen. Het is zijn binding met de muziek. Eentje die ook te zien is in hun gloednieuwe boerderij. De ontvangstruimte kan in een oogwenk worden omgebouwd tot geluidsstudio, met aparte techniekruimte ernaast.

Inschrijving tweede editie Step4Semmy geopend

Eric van Dijk (rode step) gaat de Cauberg weer op. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Stichting Semmy houdt zondag 4 oktober de 2e editie van Step4Semmy. Aan de eerste editie deden meerdere Weespers mee. Organisator Erik van Dijk hoopt dit jaar meer plaatsgenoten de Cauberg op te krijgen.

Stichting Semmy zamelt geld in voor onderzoek naar hersenstamkanker bij kinderen. Aanleiding hiervoor is de 5-jarige Semmy uit Weesp, die in 2007 aan deze vorm van kanker overleed.

De ouders van Semmy richtten een stichting op en voor en door die stichting vinden er het hele jaar door tal van activiteiten plaats. Zo wordt er al jaren een Run4Semmy tijdens de Marathon van Amsterdam gehouden en sinds vorig jaar is er dus ook een stepchallenge.

Step4Semmy wordt gehouden in Valkenburg. Deelnemers dienen per step twintig keer de Cauberg te beklimmen. De deelnemers moeten zelf op zoek gaan naar sponsors. Het doel is om per persoon minimaal 500 euro bijeen te krijgen. Vorig jaar was de opbrengst 18.000 euro.

De Cauberg heeft een lengte van 1050 meter. Wie aan de challenge mee wil doen, dient dan ook in een goede conditie te verkeren. "In Weesp zijn de trainingen weer gestart, de nieuwkomers kunnen zich aanmelden en meetrainen", aldus Eric van Dijk. De steps kunnen op verschillende plaatsen in Nederland worden gehuurd.

Inschrijven voor het evenement kan via www.step4semmy.nl. Aanmelden voor het meetrainen of een keer vrijblijvend meesteppen kan door een mail te sturen naar info@stichtingsemmy.nl.

Kijkvitrines in De Hogeweyk brengen herinneringen tot leven

'Het is belangrijk dat de bewoners het fijn vinden om hier rond te scharrelen'

Facilitair manager Eloy van Hal bewondert met een bewoner de miniatuurkermis. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Met de onthulling van een buitengewoon fraaie miniatuurkermis heeft verpleeghuis De Hogeweyk vorige week donderdag het project Doehuis afgesloten. De aanwezige bewoners keken hun ogen uit. En dat was ook precies de bedoeling.

Het project is een paar jaar geleden in gang gezet. Een team van medewerkers en vrijwilligers heeft ervoor gezorgd dat bewoners tijdens hun wandeling in hun 'wijk' dingen tegenkomen die verrassen, waarbij ze zich iets herinneren en dat kunnen delen met anderen.

'Als onze bewoners zich thuis voelen, hebben ze minder last van stress'

Blijven verrassen
Denk hierbij aan nostalgische gevels, informatieborden, kunstexposities en miniatuurlandschappen. Het project is financieel ondersteund door de Stichting Vrienden van Hogewey. Nu het laatste landschap is afgerond, vond De Hogeweyk het tijd om het project ook af te ronden. "Tegelijkertijd zullen we ermee doorgaan, want we zullen altijd ons best blijven doen om de bewoners te verrassen", vertelde facilitair manager Eloy van Hal.

Herinneringen ophalen
Na een gebakje en de onthulling kregen de aanwezigen de tijd de miniatuurlandschappen te bewonderen. Het drieluik met de boerencamping, de kermis en de stad met veel bewegende elementen brachten bij de bewoners uiteenlopende herinneringen naar boven. Eloy van Hal keek samen met een bewoner naar de vitrines. "Ging u vroeger ook wel eens naar de kermis, meneer?", wil de manager weten. De man begint direct jeugdherinneringen op te halen aan de kermis in Abcoude. Zo simpel werkt het dus.

Rondscharrelen
Dat het Doehuis zijn vruchten afwerpt merkt voorlichter Sanne van de Graaf al langer. "Als jij en ik naar buiten gaan voor een wandeling komen we van alles tegen. Spelende kinderen, iemand die in de tuin werkt, een gezellig winkeltje, een mooi standbeeld, reuring. Dat willen we in De Hogeweyk ook. Het is belangrijk dat de bewoners het fijn vinden om hier rond te scharrelen, dat ze verrast worden maar zich tegelijkertijd ook vertrouwd voelen."

Schuurtje
Als voorbeeld noemt ze het schuurtje dat ook in het kader van het Doehuis is gemaakt. Er staat een bankje voor en binnen staan bezems. Een van de bewoners was vroeger boer. Het bankje bij het schuurtje is zijn favoriete plek. Hij kan er uren zitten met een sigaartje, hij voelt zich er duidelijk thuis. "Mensen moeten hier zichzelf kunnen zijn en kunnen doen waar ze zin in hebben. Dementie brengt vaak angst en stress met zich mee. Als onze bewoners zich thuis voelen, hebben ze daar veel minder last van."

Echte wijk
Van de Graaf nodigt Weespers uit om de kijkvitrines met eigen ogen te aanschouwen. "Dat verdienen ze! Ze krijgen een plek in de etalage van de Technische Diens; deze afdeling heeft een eigen winkel aan onze boulevard, waar ook winkeltjes, een café en een restaurant zitten. Iedereen is welkom hier. Dat is ook de bedoeling van De Hogeweyk: het is een echte wijk met straten, pleinen, steegjes, hofjes en een parkje en daar horen ook mensen bij. Een levendige omgeving is voor onze bewoners heel fijn en een bezoek aan De Hogeweyk is zeker ook voor Weespers de moeite waard. In ons restaurant kun je trouwens heerlijk eten."

Diamanten huwelijken: altijd een eigen verhaal

Familie De Lang: 'Onze ark vroor in de winter van 1957 scheef vast'

De burgemeester op bezoek bij Wim en Grad de Lang. Foto: Christian Pfeiffer

door Marieke van Veen

WEESP - Niet iedereen haalt zestig jaar huwelijk, vooral vandaag de dag niet. Daarom wordt dit jubileum in Weesp naar goed gebruik nog steeds beloond met een bezoekje van de burgemeester. Vorige week moest Bas Jan van Bochove twee keer op pad. Blijkbaar is mei al decennialang een populaire trouwmaand.

Donderdag was het feest in Aetsveld. Wim (85) en Nel (82) Hofman-Onstenk waren die dag op de kop af zestig jaar getrouwd. Dat werd 's middags met koffie en taart gevierd in hun huis aan het Kruisland in Aetsveld, waar het paar al 38 jaar woont.

Media-aandacht voor Wim en Nel Hofman-Onstenk. Foto: Marieke van Veen

Bulldozers
Ze kwamen uit Amsterdam, maar wilden vanwege Wims werk als boekhouder in Hilversum graag deze kant op en dan het liefst een huis met een tuin. Ze waren destijds een van de eerste bewoners van de toen nog wijk in aanbouw. Toen Wim en Nel hun huis betrokken reden de bulldozers af en aan, zo vertelden ze aan de burgemeester.

Kattenshows
Er werd tijdens het bezoek ook veel gepraat over reizen. Nel heeft als keurmeester op kattenshows heel Europa door gereisd. Wim vergezelde haar na zijn pensioen graag op deze tripjes. Tegenwoordig keurt de Weespse alleen nog op kattenshows in Nederland. Wel gaan de twee nog steeds twee keer per jaar naar Turkije - altijd naar hetzelfde hotel tussen de sinaasappelplantages. Nel: "Het is dat we ons diamanten huwelijk met de familie wilden vieren, anders hadden we daar nu gezeten. Nu gaan we waarschijnlijk in september."

De hort op
Wim en Nel zijn nog erg actief. Met de trein of de Wmo-taxi komt het paar overal. "Je hoeft bij pa en ma niet spontaan binnen te vallen. De kans is groot dat je dan voor een dichte deur staat, want ze zijn vaak de hort op", vertelt hun zoon lachend. Hij kan altijd nog contact zoeken via social media, want zijn moeder zit op Facebook.

Wim en Grad
Een dag eerder was Bas Jan van Bochove op bezoek geweest bij Wim (84 jaar) en Grad (86) de Lang in de Rembrandt van Rijnstraat. Samen met de burgemeester werd er achter de piano gezongen en gelachen. Voor dit diamanten bruidspaar was dit bezoek het tweede feestje, want de heugelijke gebeurtenis was tweede pinksterdag - de echte trouwdag - al gevierd met de zes kinderen en acht kleinkinderen.

Vastgevroren
Wim en Grad kwamen in de jaren vijftig in Weesp wonen. De eerste jaren op een kleine ark aan de Vecht waar ze samen met de eerste twee kinderen in de winter van '57 scheef vastvroren. Het was armoe troef, zo vertelden de kinderen. Toen de derde uit ruimtegebrek buiten moest slapen greep de kerk in en konden ze naast de Laurentiuskerk wonen. Uiteindelijk konden ze na vele omzwervingen hun droomhuis aan de Rembrandt van Rijnstraat betrekken. De twee hebben zestig jaar lang een tuin gehad op Kweeklust. Met een verhaal hierover stonden ze in 2011 ook al eens in deze krant.

Bootjes, bootjes en nog meer bootjes

De Kom is het hart van het Weesper Watersport Festival. Foto's: Ruth van Kessel

WEESP - Gezellige drukte, veel muziek en sterke zeemansverhalen rond de Kom en langs de Vecht. De stemming op het Weesper Watersport Festival zat er zaterdag goed in. De organisatie had deze 25ste editie extra uitgepakt met de komst van een marinevloot- en roadshow: voor de Laurentiuskerk demonstreerden de mariniers hun stoere werk en vertelden van alles over de schepen. Kinderen gingen de uitdaging aan met de klimwand. Volle terrassen, vrolijke shantykoren, aquabubbels, leren over oude ambachten en het leven op zee: de organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde dag.

Kennismaken met het stoere werk van de marine.
Overal shantykoren in het centrum.
Oude ambachten.
Dean vangt de grootste brasem in Smal Weesp Foto: AWHB
Spelevaren in de Kom
Griezelen met de tovenaar van De Vliegende Hollander

Twee keer feest voor MHCW

A-jeugd beste van de topklasse, klassebehoud dames

De A-jeugd van MHCW werd afgelopen weekend kampioen van de topklasse.

WEESP - Twee keer feest afgelopen weekend op en rond de hockeyvelden van MHCW: afgelopen zaterdag werd het A-jeugdteam van de Weesper club kampioen van de hoofdklasse, een dag later stelden de hockeysters van de club klassebehoud zeker.

Vooral zaterdag was er sprake van grote feestvreugde toen het A-jeugdteam kampioen werd. De jonge Weesper hockeyers bleken de beste ploeg van de topklasse. Dat mag knap genoemd worden: het was voor het eerst dat een team van de Weesper club kampioen werd op dat hoge niveau. De Weesper hockeyers waren nog maar net gepromoveerd naar de topklasse en konden meteen goed meekomen met hun tegenstanders. Afgelopen weekend won de ploeg de beslissende wedstrijd tegen Phoenix, waardoor de eerste plaats zeker was. Met het kampioenschap sluiten de jongens een succesvol hockeyjaar af: ze wonnen de voorcompetitie, de zaalcompetitie en nu dus ook de veldcompetitie.

Voorzitter van MHCW André Lauterslager spreekt over een uitzonderlijk goede lichting. Hij verwacht dat het eerste herenteam hier het volgend seizoen zijn voordeel mee gaat doen qua samenstelling van de selectie.

Het team speelde voor het eerst topklasse.

Klassebehoud voor hockeysters
Een dag later was het weer feest: toen kon het eerste damesteam van de club, na een zwaar hockeyjaar, klassebehoud zeker stellen. De Weespers verloren zelf wel met 3-2 van Fletiomare, maar doordat concurrent Castricum punten verspeelde was de ploeg toch zeker van klassebehoud. De Weespers werkten hard om de tegenstander te verslaan en zelf de stap naar klassebehoud te zetten, maar de ploeg kwam toch tekort. Doelpunten van Merel van Kassel en Suzan Droomers waren onvoldoende voor een goed resultaat tegen Fletiomare.

Nederlaag voor hockeyers
Smetje op het verder overwegend goede weekend voor de Weesper hockeyclub was de nederlaag van het eerste herenteam. De Weespers, al zeker van klassebehoud, verloren van Spandersbosch: 2-1.

Dat MHCW al zeker was van klassebehoud was qua spel ook goed te merken. De Weespers speelden futloos en het duel kende geen echte hoogtepunten. MHCW kon één keer een achterstand goedmaken door een doelpunt van Karel Bueno, maar zag Spandersbosch weer op voorsprong komen. Een tweede Weesper goal bleef achterwege.

We Have komt tekort voor kampioenschap

Foto: Bastiaan Miché

WEESP - Geen feest afgelopen weekend voor de handbalsters van We Have. De Weespers verspeelden hun kans op het kampioenschap door een nederlaag tegen streekgenoot SV Zeeburg: 9-12.

We Have en SV Zeeburg startten stroef en hadden vooral problemen met scoren. Het duurde lang voordat het spel op gang kwam. Na de eerste helft stond het 6-8. Na de rust was het spel amper beter. De achterhoede van We Have stond goed, maar aanvallend kwam de ploeg tekort. SV Zeeburg kon meer potten breken en won met 9-12.

Door de nederlaag komt We Have tekort voor het kampioenschap. De Weespers hebben nu nog evenveel punten als koploper Havas, maar de Almeerders hebben nog een duel tegoed en daarnaast ook een beter doelsaldo.

Hoofdklasse ver weg voor tweede elftal FC Weesp

Omar en Milan Brons van Team TTW. Foto: Barry Dooper

WEESP - FC Weesp staat komend weekend voor de loodzware opgave om nog te promoveren naar de reserve-hoofdklasse. De Weespers verloren afgelopen weekend het eerste play-offduel tegen Hillegom: 5-1.

FC Weesp kreeg geen kansen om Hillegom te verslaan en moest al snel genoegen nemen met de nederlaag.

FC Weesp kan nog wel promoveren. Als FC Weesp de tegenstander met 4-0 verslaat, komt het alsnog allemaal goed. Maar afgaande op het spel van de twee ploegen afgelopen weekend zou dat een waar wonder zijn voor de Weesper voetbalclub.

Argus komt veel tekort

WEESP - Argus heeft afgelopen weekend geen punten overgehouden aan het duel met De Eemvogels. De Weesper korfballers kwamen veel tekort tegen de nummer twee van het klassement en verloren met 6-16.

Argus kon voor rust nog goed meekomen, maar moest na rust genoegen nemen met de nederlaag. De Eemvogels was veel sterker en kon fors afstand nemen van Argus.

Vliegende start voor Team TTW

WEESP - Team TTW heeft de 4e plek behaald tijdens de opening van het Eredivisieseizoen op de NK Olympische Afstand in Weert. Niet eerder klasseerde het Weesper triatlonteam zich zo hoog in de eredivisie.

Door puik teamwork van Mark Hamersma, Omar Brons, Chris Brands en Cesar Beilo – met superknechten Milan Brons en Steff Overmars in een vrije rol – finishte het team heel dicht bij elkaar in de subtop van het veld. Dat leverde de hoge positie in de teamuitslag op.

Zin in vakantie op Curaçao? Voor een accommodatie
www.villavermaire.nl

Gevraagd: Dierenartsassistent(e) / verkoopmedewerk(st)er,
zie vacature op
www.deboerdierenruiter.nl.

Schilder heeft tijd. Hoge kwaliteit, redelijk tarief,
vrijblijvende prijsopgaaf.
Tel.: 06-55955587

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel: 0294-418722

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

OUTLETPRIJZEN
kleding en speelgoed
LANNEKE
Nieuwstraat 39
Weesp - tel.: 416 464
naast het gemeentehuis

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?

Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808