MuiderNieuws

21 oktober 2015

MuiderNieuws 21 oktober 2015


Dit weekend: Hardzeildagen

Hoge Wier en de Nil Desperandum ronden de boei in 2012. Foto: Yannick uit den Boogaard

MUIDEN - Muiden maakt zich weer op voor de traditionele Hardzeildagen dit weekend.

De Hardzeildagen beginnen vrijdagavond met de inschrijving. Zaterdag en zondag strijden de schepen om de prijzen. De Hardzeildagen zijn de traditionele afsluiting van het zeilseizoen. Het is de 37ste keer dat de wedstrijd wordt gehouden. Meezeilen kan op heel veel schepen van de bruine vloot, zoals onder meer de Sanne Sophia die voor dit weekend een speciaal arrangement heeft.

Vrijdag 23 oktober:
De schepen varen Muiden binnen. Kleine visserij, botters & skûtsjes liggen bij de Stichting Jachthaven Muiden (links na het Muiderslot), de tjalken en klippers meren af voor en na de Groote Zeesluis.

's Avonds: inschrijving (van 21.30 uur tot 22.30 uur) en openingsfeest in de Kazerne. Met HappyBierHour in de Kazerne vanaf 21.30 uur tot 22.30 uur. Einde 02.00 uur.

Starttijden (zaterdag en zondag):
10.30 uur, voor 10.40 uur botters & kwakken, visserij staal onder de 14 meter
10.40 uur, voor 10.50 uur kleine en middelgrote tjalken tot 23 meter
10.50 uur, voor 11.00 uur grote tjalken > 23 meter & skûtsjes/westlanders & visserij staal boven de 14 meter
11.00 uur, voor 11.10 uur alle klippers
11.10 uur, voor 11.20 uur Muidense kajuitzeiljachten

Zaterdag 24 oktober
09.00 uur:
Palaver. In tegenstelling tot voorgaande jaren nu in de Kazerne; de te zeilen baan wordt bekendgemaakt.
09.30/10.30 uur:
De deelnemende schepen varen de haven uit richting het startschip; dit spektakel is goed te volgen vanaf de dijk en vanuit de haven.
16.00 uur:
De eerste schepen komen weer binnen aan de Herengracht.
21.00 uur:
Iedereen gaat mee naar de Kazerne; hier staat een lekkere liveband al warm te draaien;
tijdens de avond worden hier de dagprijzen uitgereikt.
02.00 uur:
Einde.

Zondag 25 oktober
09.00 uur
Palaver. Wederom in de Kazerne; de schippers krijgen de wedstrijdbaan van zondag te horen; die is korter dan die van zaterdag omdat na afloop ook de overall prijsuitreiking plaatsvindt.
10.00 uur:
Aanvang start zeilwedstrijden, uiteraard heel leuk om naar te kijken vanaf de Zeedijk bij de Westbatterij van de zeeverkenners.
16.00 uur:
De schepen zijn weer terug in de haven.
17.00 uur:
Prijsuitreiking van de overall prijzen van het weekend in de Kazerne, met afsluitende muziekavond.

Maandag 26 oktober
Blauwe maandag. De haven loopt weer leeg, een aantal schepen blijft liggen om volgende week als slaapschip te dienen tijdens de roeiwedstrijden van Muiden-Pampus-Muiden.

Door politie dronken naar huis gebracht

MUIDEN - Een 76-jarige Muider is zondag door de politie thuisgebracht omdat hij dronken op straat lag. Hij kreeg ook nog een boete.

De politie werd rond 21.50 uur gebeld dat er iemand op de Weesperweg lag bij de brandweerkazerne. Toen agenten ter plaatse kwamen vonden ze de Muider die erg diep in het glaasje had gekeken. Zij besloten de man thuis te brengen.

Haak en peddel weg

MUIDEN - Uit een bootje aan het Jan Kerstenpad zijn donderdagochtend een pikhaak en een peddel gestolen. Zo meldt de politie.

De boot stond op het droge. De peddel en pikhaak werden tussen 06.15 en 09.35 meegenomen. De pikhaak had een houten steel.

Wie iets meer weet over de opmerkelijke diefstal kan contact opnemen met de politie op 0900-8844.

1979

was de eerste editie Hardzeildagen. Dit wordt de 37ste keer

2 / 20

Sportweek
In uw editie stond vorige week een mooi artikel over de sportweek in Muiden en Muiderberg. Maar tot mijn verbazing stond er nergens in dat Muiderberg en Muiden diverse sportverenigingen hebben, terwijl de foto bij dit artikel in de sportzaal van het Anker is genomen.
Er werd genoemd dat 55-plussers vaak met sporten stoppen. In Muiden is op maandagmiddag in 2007 speciaal daarvoor een gymles opgezet in het kader van het Galm Project. Henny Woering en Jan Bovenlander van MSV 68 hebben daarvoor in 2008 de Muider Roemer ontvangen. Overigens is het een enthousiast artikel en ik hoop dat er veel mensen aan deze sportweek mee zullen doen en de sportverenigingen zo meer leden krijgen.
Ayla Blum

Natuurmonumenten wil ganzen gaan vergassen

Ganzen zitten broedvogels in Naardermeer in de weg

Er zijn te veel ganzen rondom het Naardermeer en dat moet aangepakt worden, zo stelt Natuurmonumenten. Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Het loopt de spuigaten uit met de ganzen in het Naardermeer. De populatie van de vogels is enorm en daarom wil Natuurmonumenten de beesten vanaf volgend jaar gaan vangen en vergassen. Om hoeveel ganzen het precies gaat, is niet duidelijk. Het aantal zal in de duizenden lopen. Het doel is dat andere vogels in het Naardermeer hierdoor weer een kans krijgen.

De ganzenkolonies groeien enorm de laatste jaren, een provinciaal probleem. Probleem is dat de ganzen vooral het malse gras eten bij de boeren in de omgeving en vervolgens slapen in het Naardermeer. Boeren die schade hebben kunnen vervolgens wel weer een vergoeding krijgen uit het Faunafonds, maar omdat de schade toeneemt en de kosten voor het fonds hoger worden, brokkelt het maatschappelijk draagvlak voor die vergoedingen af, zo zegt Natuurmonumenten.

Ganzen worden gevangen als ze weerloos zijn

Eieren behandelen
De provincie Noord-Holland heeft begin vorige maand ontheffing gegeven aan de Faunabeheereenheid voor de aanpak van de grauwe gans, brandgans, nijlgans, Canadese gans, kolgans en rietgans in het natuurgebied van Natuurmonumenten. Van 1 maart tot 1 mei mogen de eieren van de ganzen worden behandeld tegen uitkomen en van 15 mei tot 15 juli mogen de ganzen worden gevangen als ze in de rui zijn. Dan zijn ze weerloos. Het gaat daarbij specifiek om ganzen die niet overwinteren in het Naardermeer.

Een woordvoerder van Natuurmonumenten bevestigt de plannen voor het Naardermeer. "Er is op dit moment draagvlak voor de bestrijding van de ganzen. Het afvangen van de vogels in de rui is volgens ons de meest diervriendelijke methode." Vooral de aalscholver, purperreiger, zwarte stern, snor en grote karakiet moeten baat hebben bij het terugbrengen van het aantal ganzen. Die vogels hebben last van de ganzen en de populaties in het Naardermeer slinken. Er worden minder broedparen geteld.

Dierenbescherming pleit voor diervriendelijke alternatieven

Verzet
Binnen de jaagwereld wordt er met gefronste wenkbrauwen gekeken naar het plan. De jagers stellen dat het vangen van grote hoeveelheden weerloze ganzen in de rui heel wat anders is dan het jagen op ganzen die wel wegvliegen.
Een jager schiet tot een tiental ganzen per dag op een goede jacht, maar met het afvangen van ganzen in de rui gaat het om honderden per dag die worden opgedreven en in netten worden gevangen om vergast te worden. Dat mag pas sinds kort.
Tegen de methode is landelijk verzet, onder meer door de Dierenbescherming die pleit voor meer diervriendelijke alternatieven.
Buhr
Overigens wijst Gerard Buhr, lokale kenner van het Naardermeer en vogelaar, Natuurmonumenten aan als schuldige van de ganzenplaag. "Door overal in Nederland wetlands te creëren komen er steeds meer ganzen. De Nederlandse boeren hebben heel goed gras op hun weilanden en omdat er overal poeltjes water zijn, hebben ze broedplekken en genoeg te drinken."

Geen moeite
Buhr heeft geen moeite met het vangen en vergassen van de ganzen. "Er werd ook afgeschoten. Dat vind ik ook niet altijd humaan. Met name op zaterdag zie je de aangeschoten ganzen uit de lucht naar beneden vallen. Ze zijn niet altijd in één keer dood. De ganzen liggen dan nog zo een half uur te klapwieken en te spartelen totdat de jager ze de nek omdraait. Vergassen vind ik op zich geen verkeerde ontwikkeling."

Vogelwerkgroep
Ook de Vogelwerkgroep Het Gooi en Omstreken houdt de ontwikkelingen in het Naardermeer in de gaten en gaat in gesprek met Natuurmonumenten over de plannen.

G.A. Heinze viert verjaardag met concert

MUIDERBERG - Muziekvereniging G.A. Heinze bestaat dit jaar 115 jaar. Dit wordt gevierd met een jubileumconcert op zondag 1 november in De Rijver.

Naast het orkest en de slagwerkgroep van G.A. Heinze zal ook het harmonieorkest PVO uit Soest zijn medewerking verlenen. Donateurs, vrienden, familie en andere belangstellenden zijn vanaf 11.45 uur welkom in de Rijver. Het concert begint om 12.00 uur en de toegang is gratis.

SC Muiden welkom in Naarden

NAARDEN - Wat voetbalclub NVC betreft mag het 'dakloze' SC Muiden komen voetballen op de velden van de Naardense club aan de Amersfoortsestraatweg. Dat laat de club weten na gesprekken met zijn Muidense buurman.

Voetbalclub SC Muiden heeft al een tijd geen complex meer omdat het oude complex van de club bebouwd gaat worden met huizen. Het duurt nog even voordat de voetbalclub terecht kan op een eventueel nieuw complex. De club zoekt nu naar ander onderdak om toch te kunnen voetballen. NVC laat weten open te staan om SC Muiden te helpen. De twee clubs hebben samen al besproken of het überhaupt mogelijk is om de teams uit Muiden te laten voetballen. "Op de zondag is dat geen probleem, op de zaterdag zal dat wat meer passen en meten worden. Maar we denken dat het mogelijk moet zijn", laat NVC-voorzitter Rob Snijders op de website van de club weten. Afgelopen weekend voetbalde het eerste elftal van SC Muiden al een wedstrijd op het veld van NVC. Of SC Muiden de komende tijd structureel mag gaan voetballen op de Naardense velden hangt nu af van de gemeenten Naarden en Muiden. NVC huurt de velden van de gemeente. Naarden en Muiden moeten samen onderhandelen over de eventuele huur van de NVC-velden.

Auto weg

MUIDEN - Op de parkeerplaats van de Rijksweg is in de nacht van vorige week dinsdag op woensdag een Mitsubishi Pajero gestolen.

De auto werd tussen 17.00 en 06.00 uur meegenomen. De politie heeft de zaak nog in onderzoek. Getuigen kunnen bellen met 0900-8844.

VOMM presenteert projecten aan publiek

Foto: VOMM

MUIDERBERG - De Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking Muiden en Muiderberg VOMM presenteerde woensdag twee steunprojecten aan een talrijk publiek in de Rijver, projecten die werden toegelicht door de bevlogen hulpverleners in eigen persoon. In Nepal steunt VOMM Namasté Projects, een particuliere vrijwilligersorganisatie die een weeshuis steunt in Namjung. Uit Nairobi was Peninah Nthenya Musyimi aanwezig om haar project Safe Spaces te presenteren. Peninah groeide op in de sloppen. Ze wist het met volharding tot juriste te schoppen. Nu is ze rolmodel.

Patrick van Capel

Lid van Beiaardkring Weesp
Weesper sinds 1998
49 jaar

Beiaardkring?
"Sinds een jaar ben ik lid. Met het carillon heeft Weesp iets unieks in handen: wij zorgen ervoor dat het instrument ook echt wordt bespeeld. Binnenkort willen we de concerten ook via internet verspreiden."

Heb jij de verrassing voor Gjalt Zondergeld bedacht?
"Ik zat in het publiek van 'Surprise' en heb toen wel het idee van een beiaardconcert geopperd. Omdat Gjalt opkomt voor de historische waarde van onze stad vond ik het wel passen."

Jouw favoriete carillonstuk?
"Afgelopen zomer speelde Malgosia Fiebig sonates van Mozart: schitterend."

Wat doe je verder in het leven?
"Naast werk en gezin met vier kinderen speel ik basgitaar."

Met wie wil je een goed gesprek?
" Thé Lau."

Jouw beste en slechtste eigenschap?
"Als ik iets doe, dan doe ik het goed. Ik kan maar één ding tegelijk."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat ik tussen mijn 9de en 13de jaar gevaarlijke capriolen uithaalde als slaapwandelaar."

Over tien jaar?
"Houd ik met mijn vrouw Andrea fietsvakanties. Primitief!"

Favoriete herfstvakantie?
"Bokbier, Terschelling, storm."

Welke poster hing er boven je bed?
"Veel elpeehoezen: Bob Dylan, U2, The Cure, enzovoort."

EK zonder Nederland…?
"Prima, ik ben het gestuntel van Oranje zat."

Favoriete stek in Weesp?
"De groene rand van Aetsveld."

Welk boek ligt er naast je bed?
"'Catch 22' van Joseph Heller."

Als je burgemeester was, dan?
"Zou ik de toren van de Grote Kerk weer openstellen op Open Monumentendag."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De vorderingen bij Leeuwenveld en de A1. Fascinerend, maar ook een beetje droevig."

Drie verkiezingsdebatten in aanloop Gooise Meren

Donderdag 5 november is Muiden aan de beurt

Op zoek naar klare taal: zijn ze voor of zijn ze tegen? Foto: Christian Pfeiffer

MUIDEN - Enter Media, uitgever van MuiderNieuws, NaarderNieuws en BussumsNieuws, houdt in nauwe samenwerking met GooiTV en de toekomstige gemeente Gooise Meren drie verkiezingsdebatten in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Het eerste debat is op dinsdagavond 27 oktober in het stadhuis van Naarden. Op donderdag 5 november is de kazerne in Muiden de locatie en het slotdebat wordt gehouden op maandag 9 november in het gemeentehuis van Bussum. Alle debatten starten om 20.00 uur en duren maximaal twee uur.
Per avond komen vijf stellingen aan bod waar telkens twee partijen over zullen debatteren, waarna ook de andere partijen zich in het debat kunnen mengen. Dat alles gaat in een redelijk snel tempo zodat het geen langdradige avond wordt en de bezoeker met veel informatie huiswaarts kan keren.

Parkeren, burgemeester
Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn onder andere: dorpsraad, voorzieningen, parkeren, toerisme en de profielschets voor de toekomstige burgemeester. Sommige onderwerpen zullen in twee debatten terugkeren, maar dan met andere partijen die tegenover elkaar staan.

De drie avonden worden geleid door hoofdredacteur André Verheul van Enter Media en tv-presentator Ruud Bochardt van GooiTV. De lokale tv-zender zal het laatste debat ook uitzenden.
18 november
De gemeenteraadsverkiezingen (officieel: herindelingsverkiezingen) worden gehouden op woensdag 18 november. De komende tijd wordt in deze krant veel aandacht besteed aan de standpunten van de verschillende politieke partijen. Vanaf deze week verschijnt wekelijks een pagina met daarin aandacht voor twee verkiezingsthema's. In één oogopslag is duidelijk hoe de partijen hierover denken. Deze krant werkt hierbij samen met de StemWijzer. De Stemwijzer Gooise Meren is inmiddels geopend. Door vragen te beantwoorden via gooisemeren.stemwijzer.nl wordt direct duidelijk welke partij het beste past bij het opgegeven profiel.

De politieke partijen organiseren zelf ook nog allerlei bijeenkomsten en momenten waarop ze zichzelf laten zien. Denk aan bezoeken in de wijk en flyeren op de markt. Daarnaast is al aangekondigd dat diverse Haagse politici hun gezicht in Bussum, Naarden en/of Muiden laten zien om de campagne van hun lokale afdelingen te steunen.

GooiTV nodigt in het politiek-maatschappelijke discussieprogramma 'In Derde Termijn' verschillende politici uit. Zaterdag 31 oktober zijn de spoorwegovergangen onderwerp van gesprek. De Bussumse wethouder Nen van Ramshorst (GroenLinks) gaat in debat met Roel Kamphuis van de ChristenUnie over de verbetering van de veiligheid van de spoorwegovergangen.

PvdA-lijsttrekker Gerard Boekhoff is ook aanwezig om te praten over de zorg. Wie nog een prangende vraag heeft aan deze Bussumse wethouder kan deze mailen naar redactie@bussumsnieuws.nl.

Vakantie: extra alert op boeven

WEESP – De politie vraagt deze week een extra oogje in het zeil te houden omdat het herfstvakantie is. Dan zijn veel mensen weg.

"Als we allemaal extra opletten, dan helpt dat", zo zegt wijkagent Walter Langendorff. "Het is handig om te weten of je buren op vakantie zijn. Zo kun je meteen de politie bellen als je geluiden hoort terwijl het niet kan."

De politie ziet vaak een piek in de inbraakcijfers rond de herfstvakantie. Bij verdachte situaties mag 112 worden gebeld.

Gemeente naar Ymere-directie voor impasse bouwplan

WEESP - De onderhandelingen over wie de inrichting van de openbare ruimte aan de Kostverlorenstraat gaat betalen, duurt voort. De gemeente gaat binnenkort met de centrale directie van Ymere praten.

Ymere wil graag gaan bouwen op de plek waar tot voor kort de gesloopte Kostverlorenflat stond, maar ziet wel graag dat de gemeente de kosten van het inrichten van de openbare ruimte op zich neemt.

Wethouder Peter Eijking liet deze week aan de Weesper politiek weten dat hij dat niet van plan is en dat de onderhandelingen met de regionale afdeling van Ymere vastzitten. Eijking stapt daarom naar de centrale directie van Ymere om te kijken of hij daar een doorbraak kan forceren.

Meer woningen verkocht

NAARDEN - Het gaat vooralsnog goed op de Naarder woningmarkt: er worden meer woningen verkocht. Dat valt te concluderen aan de hand van recente gegevens van NVM-makelaars.

De afgelopen negen maanden werden er 184 woningen verkocht, dezelfde maanden een jaar eerder waren dat er nog 33 minder. Daarmee wordt de trend van de afgelopen jaren voortgezet: het aantal verkopen neemt vanaf halverwege 2012 al toe.

'Als we niets doen is het orgel straks niet meer bespeelbaar'

Benefietconcert voor restauratie Bätzorgel

Chris Bavinck voor zijn geliefde Grote Kerk. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Nu is de beurt aan het Bätzorgel, vindt de Stichting Vrienden van de Grote Kerk. Van het door hen georganiseerde benefietconcert gaat de volledige opbrengst naar de restauratie van het orgel. Het benefietconcert is zaterdag 7 november.

Leden van het Radio Filharmonisch Orkest en vocaal ensemble Voices brengen die avond werken van Felix Mendelsohn-Bartholdy en Gabriel Fauré ten gehore. Chris Bavinck van de Stichting Vrienden van de Grote kerk is in zijn nopjes: het belooft een prachtige avond te worden. En omdat iedereen die meewerkt aan het concert dit belangeloos doet, verwacht hij dat het concert een flinke bijdrage zal leveren aan de kosten van de gewenste restauratie van het Bätzorgel.

Het Bätzorgel is dringend aan restauratie toe. Foto: Jan Broenink

'Het Bätzorgel is een monumentaal instrument'

Blij met dit benefietconcert?
"Toen dirigent Piet Philipse na de prachtige uitvoering van de Johannes Passion dit voorjaar door onder meer vocaal ensemble Voices hoorde dat het Bätzorgel dringend gerestaureerd moest worden, bood hij spontaan dit benefietconcert aan. Ik vind het geweldig dat iedereen geheel belangeloos op zo'n passende manier de schouders zet onder dit project."

Wat moet er gebeuren aan het orgel?
"Het wordt een hele grondige restauratie waarbij de vervanging van de windladers - het aandrijfsysteem van het orgel - het meest noodzakelijk is. Anders is het orgel niet meer bespeelbaar en dat zou verschrikkelijk zijn. De kosten voor de restauratie zijn geraamd op zo'n twee ton euro."

'Elke keer als ik het Angelusklokje hoor luiden, geniet ik

Een hoop geld?
"Het orgel is in 1823 door de gebroeders Bätz in Utrecht gemaakt. Orgels zijn nu eenmaal duur en Weesp mag er trots op zijn en koesteren dat de Grote Kerk zo'n monumentaal instrument onder haar hoede heeft."

Een kerk zonder orgel?
"Dat kan absoluut niet. Een eredienst zonder orgel is ondenkbaar. Daarbij worden er ook regelmatig orgelconcerten in de kerk gehouden."

Wat doet Vrienden van de Grote Kerk?
"Het kerkbestuur zorgt voor het reguliere onderhoud van de Grote Kerk. Als vrienden richten wij ons op initiatieven die zorgen voor geld voor onderhoud van bijzondere dingen van de Grote Kerk. Zo zijn met onze hulp onder meer de secco's op de pilaren weer zichtbaar geworden. Een andere doelstelling is dat we graag willen dat iedereen van dit mooie historische gebouw kan genieten en daarom organiseren we openbare activiteiten als diners, lezingen en concerten."

Wat motiveert jou persoonlijk?
"Ik geniet enorm van dit prachtige middeleeuwse gebouw midden in de stad. Als stichting hebben we al veel mooie dingen in ere hersteld. Persoonlijk ben ik erg blij dat we het Angelusklokje weer tot leven hebben kunnen brengen. Elke keer als ik dat hoor luiden dan raakt mij dat."
Kaarten à 15 euro zijn verkrijgbaar bij Lanneke, De Kleine Prins en de Primera of 7 november aan de deur. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

Column

Droge voeten

Toen wij vakantie vierden op een Grieks eiland, voor stromen vluchtelingen de Griekse stranden overspoelden, hoorden wij dat Weesp gedeeltelijk onder water zou staan. Dat bestaat toch niet, was onze eerste reactie. Bij terugkomst waren er sporen van golfslag in onze tuin! Het water was dus behoorlijk hoog geweest. Inmiddels zijn er wel maatregelen genomen door waterschap en gemeente. Bergbezinkbassins – een mooi woord voor het spelletje galgje - en gemalen staan nu ons ten dienste zodat we droge voeten kunnen houden. Toch kunnen we zelf ook misschien iets doen om wateroverlast tegen te gaan…

We zien steeds meer steen, houden we dan niets over?

Binnen de bebouwde kom zien wij steeds meer steen. Verzorgingshuis Oversingel staat in een voormalig park, de tuin van de voormalige villa van Casparus is deels volgebouwd, een deel van de voetbalvelden van FC Weesp gaat bebouwd worden, de grond van de voormalige Gereformeerde Kerk aan de Waarschapsstraat wordt bebouwd. Verstening alom. Houden we dan niets mee over? Ja. Toch wel. De Groene Punt blijft groen. Misschien een schamel stukje groen, maar toch. Maar niet alleen wordt er steeds meer bebouwd binnen de bebouwde kom, ook in de tuinen zien we steeds meer steen. Prachtige tuingrond wordt belegd met fraaie tegels en stenen. Woonhuizen hebben steeds vaker een volledig stenen voor- en achtertuin. Weinig onderhoud, makkelijk schoon te houden. Er zijn voordelen aan verbonden…

Zijn er dan ook nadelen? Ach, een kniesoor die daarop let? Nadelen zijn onder andere dat het in de zomer veel warmer / heter wordt rond je huis. De tuin met planten, struiken en bomen heeft vaak schaduw en het groen zelf reguleert ook de temperatuur. Een ander voordeel is de waterafvoer. De tuinen die bestaan uit grond en planten houden veel meer regenwater vast, met als gevolg dat er niet in een keer enorme waterstromen door het rioolstelsel moeten worden afgevoerd en Weesp kan overstromen. Laten we met onze tuinen zorgen voor onze eigen droge voeten! Trouwens, met een groene tuin heb je als voordeel dat ook onze gevleugelde vrienden een plekje krijgen in de tuin. Wel zo gezellig!

Digitale zelfverdediging in nieuw Privacy Café

WEESP - Bij het Privacy Café op maandag 16 november in De Bibliotheek aan de Oudegracht leren de bezoekers hun persoonlijke gegevens te beveiligen. "Zie het als digitale zelfverdediging", verklaart initiatiefnemer Christiaan Zierleyn.

Wie meedoet, staat steviger in zijn schoenen tegenover nieuwsgierige bedrijven, weetgrage overheden en digitale criminelen, zo belooft hij. Het café begint om 18.00 uur met een kleine introductie over hoe het internet nou echt werkt. Wat zijn metadata? Wat zijn trackingcookies? En waarom is encryptie het antwoord op alles?

Daarna gaan de deelnemers aan de slag met de Internetvrijheid Toolbox van de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. Deze toolbox bevat alle tips om jezelf te beveiligen. Zierleyn adviseert belangstellenden deze avond hun smartphone, tablet of laptop mee te nemen. De toegang is gratis. Basale computervaardigheden zijn nodig om mee te kunnen komen. Locatie: Bibliotheek Weesp.

Moeten de auto's uit de Vesting?

Verkiezingen gemeenteraad Gooise Meren: dit vinden de 10 partijen ervan

GOOISE MEREN - Op 18 november mag u naar de stembus om de allereerste gemeenteraad van de nieuwe gemeente Gooise Meren te kiezen. Wat zijn belangrijke thema's en wat zijn de standpunten van de partijen?

Wij helpen u op weg in samenwerking met ProDemos van de StemWijzer. Op deze pagina twee stellingen plus wat de partijen ervan vinden. U kunt uw politieke voorkeur testen aan de hand van 30 stellingen op

GooiseMeren.StemWijzer.nl

Wat vindt u? Moet de gemeente het autoverkeer in de vestingen Naarden en Muiden beperken? Foto: Christian Pfeiffer

Autoverkeer

Stelling: De gemeente moet het autoverkeer in de vestingen Naarden en Muiden beperken.

D66 - Eens
Om de vestingen van Naarden en Muiden te verlevendigen, pleit D66 voor autoluwe zones en autovrije zaterdagen/zondagen. Dit zorgt voor een gezondere leefomgeving voor bewoners en is goed voor het ondernemersklimaat.

PvdA - Eens
Autoluwe vestingkernen maken de historische centra aantrekkelijker voor bezoekers. Een autoluwe omgeving stimuleert de leefbaarheid, het toerisme en daarmee de economie en de werkgelegenheid.

CDA - Eens
In beide vestingen wonen en werken veel inwoners. Er is ook sprake van sluipverkeer. Dat vindt het CDA onwenselijk. Wij willen maatregelen om het sluipverkeer tegen te gaan.

GroenLinks - Eens
De vestingen zijn uniek cultureel erfgoed. Daarmee zijn ze een belangrijke toeristische trekker. GroenLinks wil dat deze centra aantrekkelijk blijven: zonder auto's die op zoek zijn naar een parkeerplek en uitlaatgassen op de terrasjes. Een autoluw centrum vereist wel goede parkeervoorzieningen buiten het centrum (zoals op het bastion in Naarden). Maar ook bereikbaarheid met de fiets en het openbaar vervoer moet worden verbeterd, zodat er minder autobewegingen nodig zijn.

Gooise Ouderenpartij - Eens
Om verkeersoverlast en CO2- en fijnstofuitstoot te reduceren zou dit een goed uitgangspunt kunnen zijn, maar de GOP wil graag via burgerparticipatie met alle directbetrokkenen het beperken van het autoverkeer bespreken en tot een gedragen besluit komen.

ChristenUnie - Eens
Met name doorgaand verkeer moet worden omgeleid. De gemeente Hoevelaken b.v. heeft zijn winkelstraat ontlast door het sturen van het doorgaande verkeer om het centrum heen. Volledig verkeersvrij maken is onwenselijk. Het maakt de vestingen tot een museum en bevordert de bereikbaarheid en leefbaarheid in de vesting niet.

Hart voor Bussum - Eens
Voor het behoud van de vestingen Naarden en Muiden is het onvermijdelijk dat het autoverkeer afneemt. Door betere regulering van parkeren en verkeer kunnen de vestingen echt autoluw worden en daarmee aantrekkelijker worden voor met name bezoekers.

VVD - Oneens
De VVD wil een toegankelijk centrum met een goede doorstroming. Ondernemers en bewoners moeten winkels en voorzieningen makkelijk kunnen bereiken. Bij evenementen kunnen de vestingen in Naarden en Muiden voor verkeer worden afgesloten.

TROTS - Oneens
Bereikbaarheid is van groot belang voor de economie. Het inrichten van parkeerfaciliteiten buiten de vestingen en het bieden van shuttleverbindingen kan een goed alternatief zijn voor bezoekers, die dan ook meer van de vestingen kunnen genieten.

50Plus - Oneens
50PLUS vindt deze stelling te algemeen. Waar noodzakelijk kan het autoverkeer beperkt worden, maar we moeten oppassen dat bepaalde doelen niet onbereikbaar worden.

Elke wijk een eigen budget?

Moeten de bewoners meer te zeggen krijgen over de groenvoorziening in hun wijk? Foto: Bob Awick

Wijkraden

Stelling: Er moeten wijkraden komen die een eigen budget voor leefbaarheid krijgen.

VVD - Eens
Het is van belang dat de betrokkenheid van inwoners op het niveau van woonkernen een plaats krijgt. Wel moet worden gewaakt voor bestuurlijke spaghetti; met andere woorden: duidelijkheid over wat wijkraden wel en niet kunnen. Een eigen budget moet verder doelmatig besteed worden.

D66 - Eens
D66 ziet wijkraden als middel om inwoners meer zeggenschap te geven over hun leefomgeving. Het zelf regelen van de groenvoorziening of het bieden van voorzieningen voor jongeren zijn voorbeelden waarvoor een wijkbudget gebruikt kan worden.

PvdA - Eens
In een wijk weten mensen heel goed wat er nodig is en wat er speelt. Wijkraden bevorderen de betrokkenheid van inwoners bij hun leefomgeving.

GroenLinks - Eens
Mensen weten zelf het beste wat in hun eigen wijk nodig is. GroenLinks vindt dat inwoners daarom zelf een budget zouden moeten krijgen om hun wijk te verbeteren. Buurtbewoners kunnen dan zelf bepalen hoe ze een leefbaarheidsbudget willen besteden.

ChristenUnie - Eens
Bij de fusie van de drie gemeentes gaat makkelijk de eigen identiteit verloren. De wijkraden dragen eraan bij dat de inwoners betrokken blijven en aansluiting houden bij de gemeente. Het budget kan worden ingezet voor het ontplooien van activiteiten die de verbondenheid met elkaar bevordert. De wijkraden hebben een signaleringsfunctie voor de gemeente.

TROTS - Eens
Wijkbewoners weten vaak het best waaraan behoefte bestaat. Met een eigen budget wordt participatie en zelfwerkzaamheid gestimuleerd en is de controle op vandalisme en onderhoud vanuit de wijk ook groter.

50Plus - Eens
50PLUS wil dat de inwoners meer betrokken worden bij hun wijk. Dat kan niet zonder geld, dus een beperkt budget is noodzakelijk.

Hart voor Bussum - Eens
Inwoners zijn de deskundigen in hun eigen wijk. Door met wijkraden te werken krijgen inwoners daadwerkelijk ruimte en verantwoordelijkheid om samen met anderen in hun eigen buurt de leefbaarheid te verbeteren door samen oplossingen te vinden.

CDA - Geen van beide

Er bestaan in Gooise Meren verschillende vormen van wijkraden, sommige hebben al budget dat ingezet kan worden voor leefbaarheid. Het CDA vindt deze initiatieven van onschatbare waarde en wil dat stimuleren waar mogelijk. Wijkraden moeten alleen niet door de gemeente opgelegd worden.

Gooise Ouderenpartij - Oneens
De GOP is van mening dat de gemeente wijkraden moet faciliteren, maar de toekenning van eigen budgetten is vooralsnog een stap te ver. Activiteiten voorkomend uit burgerparticipatie kunnen van de GOP wel rekenen op financiële steun.

Bijzondere plekken van Gooise Meren in nieuw boek

Het nieuwste boek van Theo van Oeffelt is vanaf deze week te koop. Foto: Yvette Geerts

Hoeveel mooie en bijzondere plekken zijn er in de Gooi- en Vechtstreek? Volgens Bussumer Theo van Oeffelt veel, verrassend veel. Maar liefst 111 staan er in zijn boek '111 plekken in de Gooi- en Vechtstreek die je gezien moet hebben', dat deze week verschijnt. Wij keken vooral naar de pagina's over Bussum, Naarden en Muiden.

Het boek is een soort reisgids die zich uitstrekt over een gebied van zo'n 270 vierkante kilometer. Bekende plekken als de Koepelkerk in Bussum, Pampus voor Muiden en Speelpark Oud Valkeveen in Naarden staan er in. Maar ook plekken die niet voor iedereen bekend zijn, waaronder De Vernissage in Bussum, Het Waterkeringpad, een wandelroute van 36 kilometer dat door Muiden loopt, Kinderboerderij 't Mouwtje in Bussum, het Weegschaalmuseum in Naarden, en Spiegelplas in Nederhorst den Berg, met het schoonste en helderste water van Nederland, Een bonte en tegelijkertijd bijzondere verzameling van buitenplaatsen, horeca, speeltuinen, musea, recreatiegebieden, historische gebouwen, winkels en zelfs een aantal hooibergen. 111 plekken met als bonus nog eens 111 tips uit de omgeving.

En die 111 plekken hebben als het ware moeten strijden om een plekje. Het hadden er veel meer kunnen zijn als je Theo mag geloven. De longlist die hij begin dit jaar maakte was lang, veel te lang en er stonden te veel gebouwen op volgens zijn uitgever. Theo lacht wat verontschuldigend. "Bijna al mijn boeken gaan over (monumentale) gebouwen, maar dit boek moest wat gevarieerder en bovendien leuk zijn voor iedereen. Jong én oud." Hij las zich maandenlang helemaal suf en deed veel onderzoek. Hij vond informatie op internet, in historische archieven en kreeg veel tips van de mensen in zijn directe omgeving. In maart van dit jaar stapte hij op zijn fiets. Drie maanden lang doorkruiste hij de vijftien dorpen en steden. Naast Bussum, Naarden en Muiden fietste hij ook door onder andere Ankeveen, Blaricum, Hilversum, Kortenhoef en Laren. De Vecht, het Gooimeer en de Gooyersgracht vormen de natuurlijke grens van het gebied met zo'n 245.000 inwoners.

De Fransche Kamp in Bussum. Foto: Theo van Oeffelt
Hotel Het Rechthuis in Muiderberg Foto: Theo van Oeffelt

'Alles wat in het boek moest komen staat erin, maar het blijft een keuze'

Selectie
Bij de selectie van de 111 plekken liet hij zich met name leiden door het verhaal erachter. "Ik wil vooral het verleden, de historie, koppelen aan het nu. Uitleggen waarom het is zoals het is en waarom het er staat", is zijn verklaring. Soms was dat informatie die hij zelf kon vinden, zoals bij Hotel Het Rechthuis in Muiderberg, waar de veranda eind 19e eeuw dienst deed als het wachthuis van de Gooische stoomtram. Deze tram verbond Amsterdam met Laren en kreeg al snel de bijnaam 'De Gooische Moordenaar', vanwege het grote aantal ongelukken met dodelijke afloop. "De stoomtram raasde echt met een enorme vaart voorbij, maar bracht wel kunstenaars vanuit Amsterdam naar Laren, zoals ook de bedoeling was." Theo kan er zelf uren enthousiast over vertellen. Zoals hij zelf ook soms urenlang geboeid luisterde naar de verhalen over vroegere tijden. Zijn ontmoeting met de bewoonster van de voormalige schrijvershut van Frederik van Eden is daar ook een mooi voorbeeld van. Naast historische verhalen is er ook ruimte voor nieuwe initiatieven in zijn boek. Het Hoofdkantoor in Bussum op de hoek van de Spiegelstraat en de Herenstraat is daar één van. Op die plek stond voorheen een benzinestation. Ook veel aandacht voor de natuur in de regio. Wie weet eigenlijk dat de naam De Fransche Kamp stamt uit 1672? Toen werd het gebruikt als legerplaats voor de Franse troepen tijdens het beleg van Naarden-Vesting.

Verrast
Theo groeide zelf op in Laren, woonde enige tijd in Amsterdam en keerde in 1995 terug naar het Gooi. Je zou zeggen dat hij het Gooi al goed kende. Maar ook hij werd regelmatig verrast door de veelzijdigheid en de plekken die hij ontdekte. Theo fietste van Weesp naar Laren en van Huizen naar Kortenhoef.
"Ik heb het Gooi echt herontdekt in die maanden." Beeldentuin De Zanderij in 's-Graveland was voor hem de meest verrassende ontdekking. "Wie ik er ook over vertel, bijna niemand kent het. De beeldentuin staat vol met beelden van over de hele wereld, verzameld door de oude tuinman en de dienstbode van de voormalige buitenplaats Jagtlust."

Theo fietste van Weesp naar Laren
en van Muiderberg naar Kortenhoef

Bustocht door Gooise Meren

BUSSUM - Erfgoedorganisaties uit Bussum, Naarden en Muiden hebben bustochten uitgezet door Gooise Meren waarbij gidsen vertellen over de omgeving.

Belangstellenden betalen vijf euro om mee te kunnen met de rit. Onderweg wordt twee keer uitgestapt voor een korte wandeling. De tocht gaat langs historisch interessante plaatsen. De eerste tocht is op vrijdag 30 oktober en vertrekt vanuit Bussum bij Sportcentrum de Zandzee. De tocht duurt drie uur. Opgeven kan door te mailen naar bustochtgooisemeren@tussenvechteneem.nl.

Verbouwings- plannen voor Gooische

BUSSUM - De Bussumse hockeyclub Gooische heeft plannen om haar complex volgend jaar geheel te verbouwen. De gemeente wordt gevraagd 500.000 euro mee te betalen.

De club wil een moderner clubgebouw en twee zogenoemde zandvelden moeten vervangen worden door een waterveld en een semiwaterveld. De club zou daarmee weer voldoen aan alle moderne standaarden van de hockeywereld.

Actieve jacht op ganzen

NAARDEN - Natuurmomenten gaat werk maken van het actief vangen en doden van ganzen in het Naardermeer.

Hoewel nu al regelmatig enkele ganzen worden afgeschoten door jagers wil Natuurmomenten nu duizenden ganzen gaan vangen en vergassen. Met deze maatregel wil de vereniging de natuur beschermen tegen de vele vogels omdat ze ook veel schade aanrichten.

Filmhuis Bussum

Recent kreeg het Filmhuis een nieuwe entree.

De gemeente Gooise Meren zit vol met leuke winkels, bezienswaardigheden en natuurschoon. Iedere week pikt de redactie en speciaal plekje uit een van de gemeenten om zeker niet te missen. Vandaag: Filmhuis Bussum, waar altijd wel iets te beleven is.

Zo startte afgelopen maandag het drie dagen durende Cinekidfestival. Een selectie van films gericht op kinderen met daarnaast nog allerlei activiteiten. Games, installaties, 3D-puzzels en apps waarmee kinderen zelf aan de slag kunnen. 'Kijken met je handen', noemt Janine Beulink, directeur van Filmhuis Bussum, het.

In de zomer werd er drie weken druk verbouwd, terwijl de filmvoorstellingen gewoon doorgingen. De entree werd verplaatst naar de oorspronkelijke plek, aan de waterkant, er kwam een nieuwe garderobe en ook de kassa kreeg een nieuw plekje. Het is het eerste deel van de verbouwing, laat Beulink weten. Het plan is om volgend jaar voor de zomer te starten met het verbouwen van het café.

Deze herfstvakantie is het Cinekidfestival.

Het Filmhuis draait naast een klein clubje vaste medewerkers vooral op vrijwilligers die de techniek, de bar, de kassa en allerlei andere activiteiten voor hun rekening nemen. Het zijn er zo'n 150 in totaal. In Filmhuis Bussum worden natuurlijk vooral films gedraaid, maar het is ook een plek waar je kunt vergaderen en een feestje vieren kan er ook. Met of zonder film.

Zzp'ers

Choco Loco

Kinderconcert So What heeft in november het thema 'Choco Loco'. Verken met Sjakie de chocoladefabriek en luister naar hemelse modderklanken, ratelende hagelslag en pralinerende trompetten. Zondag 8 november om 11.00 uur in de Van Houtenkerk. Muziek van Mozart, Tsjaikovski, Miles Davis en James Brownie. Toegang: volwassenen € 7,50 / kinderen € 5,-.

Protestantse Gemeente Zondag 25 oktober 10.00 uur Grote Kerk ds. M.C. Hage

Zondag 25 oktober 19.00 uur
Grote Kerk
Gereformeerde Bond
ds. J.L.W. Koppenhol

Parochie van Levend Water
Zondag 25 oktober 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Dinsdag 27 oktober 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente
Zondag 25 oktober 10.00 uur
OAZ-gebouw
B. Reitsma

Vrijwilligers gezocht

WEESP - Vanwege de herfstvakantie is de Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn deze week gesloten

Het volgende inloopspreekuur is dinsdag 27 oktober van 13.30 tot 14.30 uur in Papelaan 99. Er is behoefte aan medewerkers voor het preventief huisbezoek aan ouderen in Weesp. Voor Vluchtelingenwerk Weesp worden maatschappelijk begeleiders gezocht. En voor het Vechtstede College wordt uitgekeken naar een lesassistent voor lessen in beeldende vorming. Op www.versavrijwilligerscentrale.nl staan nog meer vacatures.

woensdag 21 oktober

Mamacafé

In De Bibliotheek wordt woensdag 21 oktober een Mamacafé gehouden. Aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen zijn van 10.00 tot 11.30 uur welkom om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Winnie de Poeh

Marjo Dames speelt woensdag 21 oktober in de City de jeugdvoorstelling 'Winnie de Poeh'. Om 14.00 en om 1600 uur. Entree € 7,50. Winnie de Poeh, Knorretje en Konijn willen de nieuwe dieren Kanga en Roe het bos uitjagen, maar gaandeweg worden ze gelukkig goede vrienden.

Film in de bieb

Omdat het herfstvakantie is, is er woensdag 21 oktober in de bibliotheek een jeugdfilm te zien voor kinderen van 6 jaar en ouder. Welke film er wordt vertoond is nog een verrassing, maar wie er naar vraagt in de bieb krijgt stiekem al wel antwoord. De toegang is gratis. De film begint om 14.30 uur.

Meezingen

Wie van zingen houdt, kan komen meezingen in Hotel het Hart van Weesp. Accordeonisten zorgen voor de muzikale begeleiding. Aanvang 20.00 uur. Toegang gratis.

zaterdag 24 oktober

Fair trade hapjes

Op zaterdag 24 oktober gaat de Fairtradeweek van start. De Wereldwinkel Weesp viert dit door die dag allerlei hapjes te serveren die gemaakt zijn van chocolade uit de hele wereld.

Halloweenfeest

Speeltuin Don Bosco sluit zaterdag 24 oktober het seizoen af met een Halloweenfeest. Kom je ook spelen verkleed als heks of pompoen? Van 15.00 tot 19.00 uur.

Katinka Polderman

Katinka Polderman staat zaterdag 24 oktober in de City met haar cabaretvoorstelling 'Polderman tiert welig'. Al ruim tien jaar geldt droogkloot Polderman als een van de best bewaarde geheimen van de Nederlandse en Vlaamse theaters. Toch maakte ze al vier voorstellingen vol vrolijk cynisme, subtiele lompheid, doortimmerde liedjes en hilarische oneliners. Aanvang 20.30 uur. Entree € 16,50.

zondag 25 oktober

Z.O.O. Size Matters

De herfstconcerten in de City gaat zondag 25 oktober van start met een uitvoering door Z.O.O. Gitaarduo: Size Matters. Peter Constante en Marion Schaap spelen werken van de barokke Scarlatti en Bach tot sprankelende Venezolaanse klanken. Aanvang 11.15 uur. Entree € 9,50 / kinderen tot 12 jaar € 5,-.

Film: 'De Minions'

De City sluit de vakantie af met de film 'De Minions' (Nederlands gesproken). De eencellige gele organismes ontwikkelden zich tot dienaren van verwerpelijke meesters. Na een heleboel van hen per ongeluk gedood te hebben – van de Tyrannosaurus Rex tot Napoleon – hebben de Minions geen meester meer om te dienen en worden ze depressief. Voor kinderen vanaf 6 jaar. Entree: 5 euro.

Zondagmiddagborrel

In Het Lichthuis wordt zondag 25 oktober een zondagmiddagborrel gehouden voor dertigers. Voor Weespers tussen de 25 en 40 jaar die echt contact zoeken met de mensen om zich heen, maar niet goed weten waar en hoe. Van 15.30 tot 17.30 uur. Kinderen kunnen worden meegenomen, er is genoeg voor ze te doen.

dinsdag 27 oktober

Mamacafé: fotografie

In De Bibliotheek wordt dinsdag 27 oktober een Mamacafé gehouden. Aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen zijn van 10.00 tot 11.30 uur welkom om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Er is dit keer een workshop fotografie.

Rechtswinkel

Rechtswinkel Weesp houdt elke dinsdag spreekuur in Gebouw Papelaan 99. Weespers kunnen hier zonder afspraak terecht voor hulp bij juridische problemen. Tijd: van 19.30 tot 20.30 uur. Van iedere bezoeker wordt per consult een bijdrage naar draagkracht gevraagd met een minimum van €2,-.

Breicafé

Buurtvereniging De Achtergracht is elke dinsdagmiddag open voor buurtactiviteiten zoals breien, biljarten of een praatje. Openingstijden: 13.00 - 16.30 uur. Locatie: OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan 2. Gratis entree.

doorlopend:

Bestuursleden 4/5 mei

Stichting Nationale Herdenkingen Weesp zoekt nieuwe mensen voor de financiën, de website en het bestuur. De stichting verzorgt de herdenking op 4 mei en organiseert activiteiten op scholen. Eenmaal per vijf jaar zijn er activiteiten op en rond Bevrijdingsdag. Informatie bij Mary Schouten: 0294 - 411624 of 06-57101129.

Zwemmen

Zwemmen met een beperking bij Triton wordt uitgebreid naar twee banen. Hierdoor is er ruimte voor nieuwe zwemmers. De training is maandag van 19.20 uur tot 20.10 uur in het Victoriabad. Voor kinderen en volwassenen met een lichamelijke of verstandelijke beperking met een (aangepast) A-diploma. Info: zmb@triton-weesp.nl.

donderdag 22 oktober

'Amy'

Vanwege de grote belangstelling wordt de documentaire 'Amy' nog een keer vertoond in de City. Datum: donderdag 22 oktober om 20.00 uur. Entree € 8,-.

Voedselbank

Iedere donderdag is er de mogelijkheid tot het inleveren van producten ten behoeve van de Voedselbank. Tijdstip tussen 12.30 en 13.00 uur in de Grote Kerk, ingang Waagplein.

vrijdag 23 oktober

Hans Dorrestijn

Vrijdag 23 oktober is er in de City een documentaire over Hans Dorrestijn te zien: 'De kunst van het lijden'. Dorrestijn presenteert zich graag als een open boek. In zijn publicaties spreekt hij op komische wijze over zijn tragische jeugd, mislukte relaties, minderwaardigheidscomplexen, seksuele afwijzing en alcoholisme. In de documentaire wordt de lach afgezet tegen het werkelijke gevoelsleven van de schrijver. Aanvang 20.00 uur entree € 8,-.

vrijdag 23 oktober tot zondag 25 oktober

Antiekmarkt

In de Van Houtenkerk wordt een antiek-, brocante-, kunst- en designbeurs gehouden. Met vintage design, speelgoed uit voorbije jaren, spannende art-deco-objecten, antiek glas, porselein, zilver en nog veel meer. Openingstijden: vrijdag 23 oktober van 11.00 tot 18.00 uur, zaterdag 24 oktober van 11.00 tot 18.00 uur en zondag 25 oktober van 11.00 tot 17.00 uur.

maandag 26 oktober

Inloop Seniorweb

Seniorweb houdt elke maandag inloopspreekuur in De Bibliotheek aan de Oudegracht. De vrijwilligers bieden hulp en ondersteuning bij problemen met smartphones, tablets en pc's. Van 10.00 uur tot 12.00 uur.

woensdag 28 oktober

Rode Kruis Soos

Het Rode Kruis Weesp houdt woensdag 28 oktober een soos in Gebouw Papelaan 99. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor een praatje, kopje koffie en een spelletje. De toegang bedraagt € 2,-.

Ontspanningstherapie

De Vrouwen van Weesp houden op 28 oktober ontspanningstherapie met Henny Ottenhoff. Gebouw Papelaan 99. Aanvang 19.00.

donderdag 29 oktober

Film: 'Masaan'

in de City draait donderdag 29 oktober de Indiase film 'Masaan'. In de stad Benares gelden traditionele regels en gebruiken. In deze film volgen we vier jongeren die ieder op hun eigen manier tegen deze tradities aanlopen. Aanvang 20.00 uur. Entree € 8,-.

zaterdag 31 oktober

Tombaz

Zangeres Meral en haar band Tombaz vullen de City zaterdag 31 oktober met muziek uit Istanbul. Met Turkse tango's, drinkliederen, gezongen verhalen uit de harem van de sultans van het Ottomaanse rijk en liefdesliederen uit de stad aan de Bosporus. Aanvang 20.30 uur. Entree € 12,50.

zaterdag 31 oktober en zondag 1 november

Firma Vocaal

Firma Vocaal treedt op in concertzaal van De Adelaat met de voorstelling 'Fabulous Favourites'. Zaterdag 31 oktober om 20.00 uur, zondag 1 november om 14.30 uur. De vocalgroup staat onder leiding van Gerard van Amstel, band Orphan-P zorgt voor de muzikale begeleiding. Entree € 12,50 / kinderen tot 12 jaar € 8,-. Voorverkoop via firmavocaal@icloud.com.

Vernielingen bij Singelscholen

Foto: Politie Weesp

WEESP - Er hebben de afgelopen tijd diverse vernielingen plaatsgevonden bij de Triangel en de Van der Muelen Vastwijkschool. Waarschijnlijk is hangjeugd hier verantwoordelijk voor. De politie vraagt om alertheid. Onder meer het schuurtje achter De Triangel heeft het moeten ontgelden. De politie zoekt getuigen en vraagt of buurtbewoners aan de bel willen trekken als ze jongeren bij de scholen zien rondhangen. Wie een vernieling ziet kan direct 112 bellen. Politie Weesp zit sinds vorige week op Facebook. Daar worden dit soort berichten voortaan gepost.

Opluchting om Laurissa

WEESP - Familie en vrienden zijn opgelucht dat de 17-jarige Laurissa Smit weer boven water is. Het meisje is inmiddels ook veilig thuis.

Laurissa werd sinds zondagochtend vermist. Ze was na een nachtje logeren in Amersfoort niet teruggekeerd naar haar woongroep in Weesp. Haar zus Kelly maakte zich zorgen en startte met familie, vrienden en kennissen een zoektocht

Laurissa woont sinds een jaar in Weesp, in een woongroep van Lijn 5 in Leeuwenveld. In de nacht van zaterdag op zondag logeerde ze bij Kelly in Amersfoort. Maar na haar vertrek uit Kelly's huis was ze niet naar de woongroep in Weesp teruggekeerd. Ze werd voor het laatst gezien op het treinstation van Amersfoort.
Kelly en haar moeder maakten zich zorgen om hun zus/dochter, omdat Laurissa begeleiding nodig heeft. Tot hun oplichting werd het meisje maandag aan het eind van de middag teruggevonden in een woning in Breda. Volgens zus Kelly maakt Laurissa het goed.

Jongeren in Weesp komen amper aan een huurwoning

Analyse: De sociale huurmarkt zit op slot

Er is weinig doorstroming in de huurmarkt. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - De sociale huurmarkt in Weesp zit op slot. Dat concluderen de gemeente en Ymere in een gezamenlijke analyse van de huurmarkt.

Vooral jongeren tussen de 23 en 35 jaar komen maar heel moeizaam aan een huurwoning in Weesp. Circa 1500 mensen maken deel uit van die categorie. De slagingskans was in 2014 onder de 5 procent. Boven de 65 jaar stijgt de kans om een huis te huren enorm. Maar juist heel weinig senioren zoeken een woning.

Weinig doorstroming
De gemeente en woningcorporatie zeggen dat de huurmarkt in Weesp daarmee 'op slot zit'. Er is te weinig doorstroming. Oplossingen zijn er nog niet. Weesp kent ook relatief gezien veel sociale huur in vergelijking met de gemeenten in de regio. 38 procent van de huizen is een sociale huurwoning. Er zijn daarentegen weer weinig huizen in de vrije sector te huur.
De problemen werden in kaart gebracht voor de Weesper politiek die zich binnen enkele maanden wil buigen over een nieuwe Woonvisie voor Weesp.

VVD wil opheldering zandwagens

WEESP - Ook de Weesper VVD heeft vragen over de zandtransporten over bedrijventerrein Noord. De zandwagens moeten nog deze maand gaan rijden.

In vijf vragen aan het college van B en W vraagt de VVD onder meer of het college zich herkent in het beeld dat de bedrijven op Noord te laat zijn betrokken bij de plannen.

Ook vragen de liberalen zich af of de gemeente de staat van de wegen op het bedrijventerrein voor en na de zandtransporten in kaart brengt om eventuele schade te herkennen. En dan is er ook nog de vraag wie eventuele schade gaat betalen. Ook zijn er vragen van de VVD over hoeveel voertuigbewegingen er straks nou zijn, want daar circuleren nog verschillende cijfers over.

Eerder stelde D66 ook al vragen over de transporten en dan met name over de fietsersoversteek bij de Spoorbrug. Bedrijven zijn boos en vrezen overlast.

Herfstconcert met Z.O.O: Size Matters

WEESP - De herfstconcerten in de City gaan aanstaande zondag weer van start. Gitaarduo Z.O.O. is de eerste met de muziekvoorstelling Size Matters.

Peter Constante en Marion Schaap spelen werken van de barokke Scarlatti en Bach tot sprankelende Venezolaanse klanken. "Bach op gitaar klinkt heel bijzonder", verklaart organisator Louky Schöne haar keuze voor Z.O.O. "Daarbij vind ik dat gitaarmuziek heel goed bij de herfst past."

De herfstconcerten beginnen dit jaar om 11.15 uur, een kwartiertje later dan voorheen. "Dat is om de kerkbezoekers ook de kans te geven het concert bij te wonen. Zij haalden door de kerkdienst 11.00 uur net niet. Entree € 9,50 / kinderen tot 12 jaar € 5,-.

Politie houdt fietsen over noodbrug in de gaten

WEESP – Fietsen en brommen op de pontonbrug over de Vecht heeft de aandacht van de politie. Er mag alleen over de tijdelijke brug worden gelopen.

Toch negeren veel mensen die de Vecht oversteken dit verbod. "Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties", zo vertelt wijkagent Angela Vos. "De brug is een voetpad."

De noodbrug blijft nog tot eind oktober liggen. Dan moet het werk aan de Lange Vechtbrug zijn afgerond.

Treinwissels in de war

WEESP - Er waren dinsdagmorgen problemen met de treinen rondom station Weesp. Er was sprake van een wisselstoring.

Tussen Weesp en Schiphol, Weesp en Almere, Weesp en Amersfoort en Weesp en Amsterdam Centraal reden minder treinen door de storing. Volgens de NS moesten reizigers rekening houden met een extra reistijd die kon oplopen tot een uur. Rond 13.00 uur was het probleem opgelost.

Laatste zondag van de maand: koopzondag

Slenteren door het centrum. Foto: Ruth van Kessel

WEESP - Zin om zondag lekker een frisse neus te halen? Dan is een wandeling door het centrum van Weesp misschien een idee, want het is koopzondag.

Bovendien wordt het dit weekend overwegend droog, niet koud en zo nu en dan zonnig, voorspelt Radio Weesp-weerman Pieter de Blois op pagina 2 van deze krant.

De deelnemende winkels zijn die dag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Sommige winkeliers hebben speciaal voor koopzondag een bepaalde actie of aanbieding.

Kerkborrel in het Lichthuis

WEESP - In Het Lichthuis wordt zondag 25 oktober een zondagmiddagborrel gehouden voor dertigers.

Dominee Marije Hage: "Voor Weespers tussen de 25 en 40 jaar die echt contact zoeken met de mensen om zich heen, maar niet goed weten waar of hoe." De borrel is van 15.30 tot 17.30 uur. Kinderen kunnen worden meegenomen.

FC Weesp zakt verder weg

Weesper tweedeklasser ten onder aan fouten

FC Weesp kwam op voorsprong door een doelpunt van Bart Tijnagel. Foto: Bastiaan Miché

WEESP - Voetballend was het nog wel voldoende, maar FC Weesp heeft afgelopen weekend weer een nederlaag geleden. De tegenvallend presterende Weespers kwamen met 2-4 tekort tegen koploper ZSGO/WMS en zakten daardoor af naar de voorlaatste plaats van het klassement.

FC Weesp, dat het wederom moest doen met een gehavend team, startte goed en was voor rust sterk. Het spel van de Weesper ploeg werd al snel beloond met een doelpunt: Bart Tijnagel, normaal gesproken reservespeler, opende de score met een bekeken schot. ZSGO/WMS herstelde zich echter meteen en kon met twee snelle doelpunten de voorsprong overnemen. Dat FC Weesp het zo snel weggaf, kwam vooral door foutjes.

Halverwege de eerste helft kwam FC Weesp weer terug. Na een fout van de ZSGO/WMS-keeper kon Milan Geertsma scoren op een pass van Bart Tijnagel. Nog voor rust maakte de Amsterdamse koploper de schade weer ongedaan, waardoor het na de eerste helft 2-3 stond.

FC Weesp kwam na rust tekort. Foto: Bastiaan Miché

Na de rust kwam ZSGO/WMS een stuk meer aan de bal dan daarvoor en bleek het ook sterker dan FC Weesp. Toch kreeg FC Weesp nog even een goede kans op de 3-3 toen Geertsma op doel schoot maar de keeper zag redden. ZSGO/WMS kreeg nog amper kansen maar maakte wel de 2-4, waarmee FC Weesp verslagen werd.

FC Weesp staat na afgelopen weekend op de voorlaatste plaats. De Weespers hebben dan wel evenveel punten als de twee concurrenten daarboven, maar hebben een slechter doelsaldo.

Zaterdagelftal verslaat Hertha
Zonder al te veel problemen heeft het zaterdagelftal van FC Weesp afgelopen weekend gewonnen van Hertha. De Weespers waren met 1-3 te sterk.

FC Weesp mocht het spel maken tegen Hertha, maar van echt hoogstaand voetbal was geen moment sprake. FC Weesp kwam met gemak tot 3 doelpunten door Joshua Hobbelink (2x) en Armando Cuvelaj. Het ontbrak Hertha aan kracht om, behoudens die ene treffer, wat terug te kunnen doen.

Het zaterdagelftal van FC Weesp staat na afgelopen weekend op de derde plaats, met twee punten achter op de koploper. De nummer twee van het klassement heeft echter nog een duel tegoed. Voor komend weekend staan er geen duels op het programma.

Hoog bezoek voor MHCW

WEESP - Hockeyclub MHCW verwacht komende maand hoog bezoek: Naomi van As en Billy Bakker brengen op 7 november een bezoek aan de Weesper club.

De twee Oranje-spelers komen een 'Volvo Clubbonusmeter' brengen, waarmee MHCW geld kan sparen. Daarnaast kunnen leden van de club vragen stellen en natuurlijk een handtekening scoren.

Voetbalsters te sterk voor hekkensluiter

WEESP - De voetbalsters van FC Weesp hebben afgelopen weekend gewonnen van het Almeerse Waterwijk. De Weespers kenden geen problemen met de nummer laatst en trokken met 4-1 aan het langste eind.

FC Weesp bleek vanaf het eerste moment beter dan de nummer laatst en kwam al snel op voorsprong door een doelpunt van Robien Lorent. Even later kon Tess Brunekreef de voorsprong verdubbelen. De Almeerders deden echter voor rust wat terug. Na de rust deed FC Weesp er een schepje bovenop en werd er feller gevoetbald. De tegenstander had daar geen antwoord op. Door twee doelpunten van Sanne van Dalen boekte FC Weesp een afgetekende zege.

Hockeysters MHCW verslaan Reigers

WEESP - Het bleef lang spannend, maar de hockeysters van MHCW hebben afgelopen weekend wel gewonnen van plaaggeest Reigers. De Weesper hockeydames waren met 1-0 te sterk.

De twee teams bleken al snel aan elkaar gewaagd. MHCW kwam echter op voorsprong door een velddoelpunt van Bibi Bogaert. Na de rust bleef het duel ongemeen spannend, hoewel het hockeyend wel beter kon aan de kant van de Weespers. De tegenstander zette MHCW onder druk, maar het ontbrak de ploeg aan kracht om een doelpunt te maken.

Hockeyers komen tekort
De hockeyers van MHCW hebben afgelopen weekend wederom een nederlaag geleden. De jonge Weesper ploeg verloor met 4-1 van Gouda, dat tot afgelopen weekend evenveel punten had. MHCW staat na afgelopen weekend op de laatste plaats.

Geen stunt voor Selena Piek op Denmark Open

WEESP - Geen stunt afgelopen weekend van badmintonsters Selena Piek en Eefje Muskens op het Denmark Open. De Weespse en haar dubbelpartner lootten zwaar op het hoog aangeschreven toernooi en werden al na de eerste ronde uitgeschakeld. De Chinese zusjes Ying en Yu Luo bleken te sterk.

Het Nederlandse tweetal probeerde het nog wel tegen de sterke zusjes, maar kwamen steeds net tekort. Ying en Yu Luo wonnen met 21-17 en 21-18 van Piek en Muskens.

Het Denmark Open is een toernooi uit de Superseries Premier, het allerhoogste niveau. Vorig jaar bereikten de Nederlandse badmintonsters nog de tweede ronde. Voor Piek en Muskens staat deze week alweer het volgende toernooi op het programma: de French Open gaat van start.

Ik zoek een ervaren huishoudelijke hulp voor de dinsdag en de vrijdag, 4 uur per keer. Eventueel mogen het ook 2 verschillende hulpen zijn, eventueel vriendinnen, zij kunnen dan voor elkaar inspringen als 1 van hen niet kan werken. Af en toe een extra dag werken voor extra klussen. Ik zoek wel iemand die heel precies is, de hoeken en gaten ook bijhoudt en eventueel zelf inzicht heeft in de werkzaamheden.
Tel.: 06-10424349

Kennismaking charmante vrouw, 68 jr, sl. houdt van wandelen, fietsen, golf en watersport, ook van muziek en kunst en zoekt een vriendelijke man (weduwnaar) voor een serieuze kennismaking. E-mail: lvanderbent@planet.nl

Posicom geeft individuele therapie en training bij problemen omtrent pesten en / of bij het verwerken van een pestverleden. Voor kinderen, pubers en volwassenen. Meer informatie op:
www.posicom.nl

Sound of Crystals richt zich op: 1. Ontspanning bij stressgerelateerde klachten. 2. Energetische onbalans. 3. Aanpakken van chronische ongemakken. 4. Dichter bij je gevoel en jezelf te komen. in oktober 20% korting. Mail: info@soundofcrystals.nl

55+ eetclub Weesp in oprichting kan nog leden gebruiken. Wekelijks samen eten, koken bij toerbeurt. Geen culinaire hoogstandjes vereist, wel leuke tafelgesprekken en verse maaltijden. Mail naar
ingridthuis@upcmail om je op te geven!

Te huur: verwarmde garagebox Sinnigvelderstr. 26 m2 met elektra en roldeur. Ideaal voor droge opslag. € 225,-/mnd. Tel.: 06-53723637 of
spaartopper@zonnet.nl

VAKANTIEAANBIEDING KLIMMEN of BOOGSCHIETEN € 16,50 p.p. Intro-les incl. drankje/zakje chips en bij klimmen ook bungy-swing van het balkon. Start 11-13-15 uur, graag telefonisch reserveren. Nieuw ATB verhuur. Rock Steady 035-6925000 www.rocksteady.nl

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

SCOOTERS te koop: VESPA en PIAGGIO uit voorraad laagste prijs incl. 2 jaar garantie. Alle merken leverbaar
SCOOTERDUMPER.NL grote collectie nieuw en gebruikt 0294-414108 / 06-12868539 Bloemendalerweg 41 A Weesp

HAARDHOUT, 25 netten ca. 1 kuub € 79,50 (superdroog). Vanwege de brugafsluiting Lange Vechtbrug bezorgen wij tijdelijk gratis thuis (in Weesp). Voor meer info:
Tuincentrum H. vd Wurff, Lange Muiderweg 12.
Tel.: 0294-412978

PASFOTO'S nodig? Vroom&Nobbe optiek maakt ze! Amstellandlaan 6,
Hogeweij. Tel.: 0294-414100

OUTLETPRIJZEN
kleding en speelgoed
LANNEKE
Nieuwstraat 39
Weesp - tel.: 416 464
naast het gemeentehuis

KAARTVERKOOP GESTART Voorstelling Firma Vocaal 31 okt. en 1 nov.
www.firmavocaal.nl

Gevraagd: winkelmedewerkster/dierenartsassistent.
Zie vacature op
www.deboerdierenruiter.nl

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SCOOTER reparatie, alle merken, snel en vakkundig ! Ma t/m Za SCOOTER WEESP Bloemendalerweg 41 A, 0294-414108 / 06-53656082 RDW-erkend. Tevens oude / kapotte scooters gezocht. GRATIS opgehaald !