MuiderNieuws

29 oktober 2014

MuiderNieuws 29 oktober 2014


Stekker uit buitenhaven

Ontwikkelaar haakt boos en teleurgesteld af

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Ontwikkelaar Dinant trekt de stekker uit het plan voor een buitenhaven voor de kust van Muiden. De ontwikkelaars zijn boos en teleurgesteld over de houding van de gemeente.

In een pittige mail naar de gemeenteraad steken Paul en Ronald Dinant hun teleurstelling niet onder stoelen of banken met een opsomming van vele teleurstellingen door de jaren heen. "De havenontwikkeling lukt alleen als de gemeente met ons aan de ontwikkeling wil werken. De gemeente zegt wel hard mee te willen werken aan de planontwikkeling, maar ze heeft een jaar lang allerlei barrières opgeworpen. Ook nu nog zou de havenontwikkeling mogelijk zijn door hard mee te werken aan de ontwikkeling en ervoor te zorgen dat onze aanvraag van augustus in februari 2015 in de raad komt. Ons is medegedeeld dat deze bereidheid er niet is", zo vatten Paul en Ronald de situatie samen. "Het doel was om een haven te ontwikkelen, de economie van Muiden een boost te geven. (...) In plaats daarvan zal Muiden verder afglijden, er zullen meer winkels en panden leeg komen te staan, er zullen bedrijven, net als de zeilmakerij, verdwijnen. Het college en de raad zijn verantwoordelijk voor de ondernemers en hun gezinnen en werklozen die perspectief op een baan gegeven had kunnen worden", zo zijn de harde woorden."Wij vinden het onbegrijpelijk dat de procedurevorm belangrijker wordt gevonden dan dit doel." Dinant stelt verder met een grote restschuld te blijven zitten.

Wethouder Rob Meerhof laat in eerste reactie weten dat wat hem betreft er nog steeds gepraat wordt. "We verschillen van inzicht wat de beste weg is om te bewandelen. Een bestemmingsplan of omgevingsvergunning. Ik ben nu bezig alles op een rijtje te zetten. Volgende week praat de gemeenteraad over de kwestie. Wat mij betreft gaan we door. "

Hardzeildagen: rond de boei bij Pampus

Foto: Yannick uit den Boogaard

MUIDEN - Een felle strijd dit weekend op het water. Voor de 36ste keer werden de Hardzeildagen gezeild. Het weer zat mee. Behalve op zaterdagochtend, toen liet de wind het afweten. Gelukkig trok het daarna bij.

De Hardzeildagen betekent een weekend feest in Muiden. De haven bruist van activiteit en in de Kazerne wordt het glas geheven. Op pagina 7 een mooi fotoverslag van Matthijs Wink. Muiden kan zich opmaken voor een andere wateractiviteit dit weekend: Muiden-Pampus-Muiden komt eraan.

Gordijnen dicht bij inbraken

MUIDERBERG – Er is geprobeerd in te breken bij de Vinkebaanschool. Vorige week is in de nacht van maandag op dinsdag geprobeerd de voordeuren open te breken.

Het lukte echter niet om binnen te komen. De braakschade werd de volgende morgen ontdekt toen de school werd geopend. Een inbraak in een huis aan het Karveel, tussen dinsdagochtend en woensdagmiddag, lukte wel. Daar werd de voordeur opengebroken. Het hele huis werd overhoop gehaald en er worden twee auto's vermist. Dieven namen de geparkeerde Volvo V70 en een Mini mee. Wat er verder wordt vermist, is nog niet bekend. De politie meldt dat het opvallend is dat de gordijnen werden gesloten bij de inbraak. Dat is de laatste tijd wel vaker gebeurd.

4

Afrit 4 van de A1 is in de nacht van donderdag op vrijdag tijdelijk dicht

'Ik nodig u uit met de boot naar Bussum te komen'

Is Gooise Meren een goede gemeentenaam of niet?

Zou de Kom van Biegel het meer van Bussum zijn? Foto: Jessica de Jong

BUSSUM/NAARDEN/MUIDEN - Allemaal leuk en aardig, vindt Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum, maar die naam Gooise Meren heeft geen enkel draagvlak bij de bevolking. Dat valt reuze mee, meent Jens Duyts van de VVD in Muiden; het is een naam waar alle drie de gemeenteraden zich in kunnen vinden. Beide raadsleden gingen er zaterdag over in debat in het VARA-programma Spijkers met Koppen op Radio 2.

Naarden, Bussum en Muiden gaan per 1 januari 2016 fuseren en de naam van die nieuwe gemeente wordt Gooise Meren. De drie gemeenteraden namen daar vorige week maandag na lang vergaderen een besluit over. Maar Hart voor Bussum, de grootste oppositiepartij in Bussum, kan zich daar slecht bij neerleggen.

"Voor Gooise Meren is geen enkel draagvlak onder de inwoners. En toch is het die naam geworden", zo trapt Munneke Smeets het debat op de radio af.
Duyts: "De nieuwe gemeente ligt aan een aantal meren in het noordelijk deel van het Gooi, het dekt dus de lading."
Munneke Smeets: "Dan nodig ik iedereen uit met de boot naar Bussum te komen. Wij zijn een zandgebied met veel heide. Goosie Zanden zou al beter zijn. De naam Gooiland is vaak ingediend, dat zou al op meer draagvlak kunnen rekenen."
Duyts: "Maar ook Bus naar Muiden is ingediend. En Fabiansdorp, toevallig ingediend door Fabian. Ook allemaal hele goede namen hoor. Ik bedoel maar: voor elke naam is wel wat te zeggen. Het is een zoektocht geweest waarbij we eerst de inwoners gevraagd hebben met suggesties te komen. We wilden het buiten het politieke gevecht houden, vandaar dat een commissie ernaar gekeken heeft. Die kwam met een shortlist waar drie namen op stonden: Naarden-Bussum, Naardingerland en Gooise Meren. Gooise Meren is er uitgekomen als de naam waar iedereen zich in kan vinden."

'Wat zijn wij dan straks? Een Gooi-smeerder ofzo…?'

Munneke Smeets: "De meerderheid van de raden in Bussum en Naarden was voor Naardingerland, Muiden was voor Gooise Meren. De angst was zo groot dat het dan Bussum zou worden (als de gemeenteraden er niet uitkomen, krijgt de fusiegemeente de naam van de grootste gemeente - red), dat ze maar gekozen hebben voor Gooise Meren. Het gekke is dat ieder raadslid heeft gezegd dat het geen mooie naam is en toch heeft men ervoor gekozen. Het is een keuze uit angst. Maar er staat nog niks vast. De gemeenteraad van de nieuwe gemeente moet de naam nog bekrachtigen."

Duyts: "Waar we al het hele fusietraject mee bezig zijn is om iets te kiezen waar iedereen zich in kan vinden. Dus laten we dan ook een naam kiezen die eer doet aan alle gemeentes. Naarden-Bussum en Naardingerland doen dat niet. Met Naarden-Bussum zouden we Muiden tekort doen en Naardingerland bekt niet altijd even lekker. En Gooise Meren is een goede naam, denken wij."
Munneke Smeets: "Laten we dan ook die meren hebben. Bovendien, denk even na, dan wonen we straks in Gooise Meren en wat zijn we dan? Een Gooi-smeerder ofzo…?"
Duyts: "Ik ben een Muiderberger. Ik rij elke dag naar huis toe en dan kom ik langs een bord 'Muiderberg' met daaronder in kleine letters 'gemeente Muiden'. Straks rij ik naar huis toe, staat daar nog steeds dat bord Muiderberg, maar dan staat er met kleine lettertjes 'gemeente Gooise Meren' onder. Ik ben er hartstikke blij mee."

'De drie raden hebben dit besluit genomen, het is een fait accompli'

Munneke Smeets: "Door bewoners zijn 784 namen aangedragen. Eén persoon heeft Gooische Meren aangedragen, in een andere spelling dus. Gooise Meren stond dus niet op de longlist, terwijl dat wel het belangrijkste criterium was. Daarnaast mocht het geen fantasienaam zijn - dat is dit wel - en moest het herkenbaar voor het gebied zijn - en dat is dit niet. We voldoen dus niet aan onze eigen criteria, dus zijn we ongeloofwaardig."

Duyts: "In Muiden was de naam 'Naardermeer' heel populair. Dat is een van die meren waar wij aan liggen en dat kan mevrouw Munneke Smeets maar niet vinden. De fusie is een noodzaak. We zijn druk bezig daar vorm aan te geven. De naam is een belangrijke factor daarin. Alle drie de gemeenteraden hebben het besluit genomen dat het Gooise Meren wordt. Dus het is een fait accompli."

Munneke Smeets: "Ik maak me er druk om omdat deze naamgeving symbolisch is voor hoe de hele fusie er doorgedrukt wordt. Op de longlist stond ook Juinen. Dat was een veel betere naam geweest."
De hele discussie is terug te luisteren via spijkersmetkoppen.vara.nl.

Muiden vraagt om miljoenen Rijk

MUIDEN - Muiden heeft aan het Rijk 29 miljoen euro gevraagd om aan alle financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Dat blijkt uit een brief van Muiden aan het ministerie, in handen van Muideninfo.nl.

De brief is begin maart aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken geschreven. Muiden verzoekt het ministerie om eenmalig een bedrag van tientallen miljoenen over te maken om de begroting op orde te krijgen voor 2015. Het college van B en W van Muiden stelt dat ze de miljoenen nodig hebben vanwege de afspraken die zijn gemaakt met ontwikkelaar KNSF over de bouw van de nieuwe wijk.

Het college belicht dat ook Muiders bijdragen, doordat de gemeentelijke lasten sterk stijgen. Maar dat is niet genoeg. De 29 miljoen euro is nodig om alle zaken goed af te wikkelen en Muiden zonder erfenissen uit het verleden in 2016 te laten fuseren. Daarom heeft Muiden in 2015 het geld al nodig.

Heinze in het Rechthuis

MUIDERBERG - Muziekvereniging G.A. Heinze treedt zaterdag op in het Rechthuis in Muiderberg.

Het is een dansavond: 'A Night Like This'. De harmonie zal nummers spelen van Stevie Wonder, Michael Bublé, Andrew Sisters, Burt Bacharach, Caro Emerald en Adele. Ook treedt zangeres Cleo op en er wordt gedanst door leerlingen van Dansstudio Van Harten.

De dansavond zal in de stijl van de jaren 50/60 zijn en Heinze nodigt iedereen dan ook uit om de dansvloer te vullen. De avond start om 20.00 uur. Kaarten kosten € 7,50 en zijn aan de deur verkrijgbaar of te reserveren via jmeulen@xs4all.nl.

Vogelshow

MUIDERBERG - Vogelvereniging De Kwartel uit Muiden/Muiderberg organiseert komend weekend weer de jaarlijkse Vogelshow in multifunctioneel centrum De Rijver.

De tentoonstelling wordt op vrijdag 31 oktober geopend om 20.00 uur en is daarna tot 22.00 uur open. Verder op zaterdag 1 november van 10.00 tot 18.00 uur en op zondag 2 november van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens de show worden ruim 200 vogels getoond, waaronder kanaries, parkieten, tropische vogels en uiteraard ook kwartels. Er is een grote verloting en een tombola met prijzen. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Er zijn ook vogels te koop. Voor info: vogelverenigingmuidenmuiderberg.nl.

De Muziekkaravaan komt naar Villa Zeezicht

Foto: SKBNM/Suzanne Heuts

De Muziekkaravaan van De Muziekfabriek doet Villa Zeezicht in Muiderberg aan om lessen te geven aan kinderen van 1 tot en met 8 jaar. Iedereen kan zich inschrijven. De Muziekkaravaan biedt de 1- tot 4-jarigen 'Muziek op schoot' om samen met hun ouders te genieten van muziek. Voor de 4- tot 6-jarigen zijn er lessen Muziek in Beweging. 6-plussers die niet kunnen kiezen welk instrument ze willen bespelen, kunnen verschillende instrumenten uitproberen. En voor de 6- tot 8-jarigen zijn er lessen waarin ze muziek leren maken met de gekste materialen. De cursus start woensdag.

Zaterdag en zondag; drie keer naar Pampus op en neer

Sloeproeiers aan start Muiden-Pampus-Muiden

Muiden-Pampus-Muiden in 2011. Foto: Matthijs Wink

MUIDEN - De Hardzeildagen zijn net achter de rug en Muiden mag zich alweer opmaken voor een groot ander waterevenement: dit weekend is Muiden-Pampus-Muiden.

Drie keer een rondje Pampus in een weekend. Dat is het concept van MPM. De afsluitende race van het seizoen in Muiden kan onstuimig zijn. Mede gezien de tijd van het jaar worden alle weertypen verwachten: storm, regen, mist, maar ook fraai najaarsweer. Een rondje Pampus kan ook wel eens een (te) zware opgave zijn. Gezelligheid is troef, zeker tijdens het beroemde feest op zaterdagavond.

Muiden-Pampus-Muiden wordt zaterdag en zondag gehouden. Twee keer op zaterdag en een keer op zondag wordt de 7,5 kilometer om Pampus heen geroeid. Er is plaats voor maximaal 120 sloepen. De start en de finish zijn in de Muider haven.

Extra trots na toekenning Muider Roemer

De stichting Muiden Pampus Muiden organiseert al sinds 1992 het sloeproei-evenement. Volgens sommigen mag het de leukste wedstrijd van Nederland worden genoemd. Het evenement vindt ieder jaar plaats op het terrein van de Koninklijke Nederlandsche Zeil- & Roeivereeniging in Muiden.
Omdat het de laatste wedstrijd van het seizoen is, worden ook de FSN-prijzen op het MPM-podium uitgereikt. De zaterdag wordt traditioneel afgesloten met een daverend feest en zondag na de wedstrijd wordt dit nog eens dunnetjes overgedaan.

"Wij zijn extra trots als organisatie van dit grote event, want afgelopen jaar heeft de gemeente Muiden 'De Muider Roemer' toegewezen aan ons. De Roemer is een prijs van het gemeentebestuur, bedoeld om iets of iemand die een bijzondere prestatie heeft geleverd in het zonnetje te zetten. Wij kregen de Roemer vanwege de langdurige inzet op het gebied van sport. Hier zijn we natuurlijk enorm trots op", zo vertelt voorzitter Jacob Jan Stuyt in het voorwoord van het magazine van de race.

De eerste damesteams gaan zaterdag om
10.30 uur van start

Hij hoopt verder de samenwerking met Muiden te kunnen uitbreiden. Hij kondigt verder aan dat de polyester gigs meestarten met de houten gigs. Er wordt dan ook achter de schermen om een eigen klasse gerealiseerd voor dit type schip, zodat het principe van de eenheidsklasse in stand gehouden wordt.

De eerste damesteams gaan zaterdag om 10.30 uur van start. De eerste herenteams starten om 12.00 uur. De tweede startserie is vanaf 14.00 uur, zondag vanaf 10.30 uur is de derde startserie.

Meer informatie is te vinden op www.muidenpampusmuiden.nl.

Harm Hasenaar

Van ontwerpbureau Harm Hasenaar
Muider sinds: 1966
Leeftijd: al 8 jaar 40

Foto: Christian Pfeiffer

Hoe is het op de studio?
"Meer ideeën dan tijd :)"

U was aan het brainstormen?
"Klopt, het communicatieplan voor de dementia-app bedenken"

Die app, hoe gaat het daarmee?
"Heel goed, van de zes te integreren functies zijn er al twee gereed. De app zal voor het einde dit jaar klaar zijn en in januari gelanceerd worden."

Wat houdt u verder bezig?
"Dat we door slechtbetaalde mensen gemaakte goedkope producten kiezen boven kwaliteit die om de hoek te halen is en ook nog eens langer meegaat. Think global, act local!"

Wat weet bijna niemand over u?
"Dat ik een enorme muziekfan ben en vaak in Paradiso te vinden ben."

Boek lezen of tv-kijken?
"Ik werk 's avonds vaak ook nog dus ik kijk meestal daarna nog even tv of liever nog WappZapp, dan kijk je on demand gewoon echt wat je zelf wilt zien."

Met wie zou u eens een goed gesprek willen?
"Oei, met zo veel: politicoloog Jonathan Holslag, architect Rem Koolhaas, filmregisseur Ridley Scott en veel meer."

Favoriete plek in Muiden?
"Achter de beer op de Herengracht kijken naar de schepen die voorbij varen richting het IJmeer met het Muiderslot op de achtergrond. Geen filmdecor dat daar tegenop kan en ik zie het elke dag!"

Welk lokaal nieuws houdt u bezig?
"Eigenlijk alles wel, echter op dit moment ben ik benieuwd of het doorgaande verkeer na het openen van de Spieringbrug straks eenrichting gaat worden en vanuit welke richting? Mijn wens zou zijn dat 's ochtends de kinderen veilig naar school kunnen gaan."

Als u een dagje burgemeester van Muiden was, dan…
"...zou ik ons voorstel voor het maken van een goed CityMarketingplan veel financiële armslag geven zodat we de gemeente voor iedereen een beetje meer op de kaart kunnen zetten."

Afbijt over auto gegooid

MUIDERBERG – Iemand heeft dit weekend verfafbijt over een geparkeerde bruine Ford aan de Paulinelaan gegooid. De auto raakte beschadigd.

Volgens de politie moet het voorval zijn gebeurd tussen zaterdag en maandag. De afbijt kwam op de motorkap en linkerzijkant terecht. Daar is de lak beschadigd.

Meer schade aan auto's in Muiden: aan de Maxisweg werden dit weekend de kentekenplaten van een Ford Focus gestolen

Halloween op Pampus

MUIDEN - Pampus houdt vrijdag een Halloweenevent voor gezinnen.

De speciale Halloweenboot naar het eiland in het IJmeer vertrekt om 16.00 uur vanaf de Herengracht in Muiden. Op het eiland zijn verschillende activiteiten, zoals knutselen met pompoenen en, als de zon onder is, een spannende speurtocht in het donkere fort. Tot slot worden er pannenkoeken met limonade geserveerd en roosteren kinderen hun eigen marshmallows in het kampvuur. Om 19.00 uur vaart de Halloweenboot weer terug naar Muiden over het pikdonkere IJmeer.

Roemer-winnaars gezocht

MUIDEN - Jaarlijks reikt het gemeentebestuur van Muiden de prijs 'De Muider Roemer' uit.

Voor deze prijs komen verenigingen, instellingen, een groep personen óf een inwoner van de gemeente in aanmerking, die een bijzondere bijdrage hebben geleverd op het gebied van welzijn, sport of kunst & cultuur.

Kent u iemand die wel een pluim verdient? Draag deze persoon/organisatie dan voor en stuur uiterlijk vrijdag 28 november een brief naar het college van B en W, Postbus 3, 1398 ZG Muiden.

3D printen in de Bibliotheek

MUIDEN - In de Muider Bibliotheek staat sinds een paar dagen een 3D-printer.

De printer staat tijdens de openingsuren zo veel mogelijk aan. Ook is het binnenkort mogelijk om een eigen ontwerp te laten printen.

Muiders die willen komen kijken en vragen hebben over de 3D-printer zijn van harte welkom.

De 36ste Muider Hardzeildagen

Mist, tegenlicht, Hardzeildagen. Mooie combinatie. Foto: Matthijs Wink

MUIDEN - Mist op zaterdag, wind op zondag. Het waren de Muider Hardzeildagen wel. De sfeer was, zoals vanouds, weer prima.

De 36ste Muiderhardzeildagen waren het alweer. Afgelopen jaar was het jubileum.

Naast het varen stond ook dit jaar natuurlijk weer het feesten centraal. Dat gebeurde wederom in de Kazerne. Die was dan ook afgeladen. En maandag rustig bijkomen op 'Blauwe Maandag'.

Achter elkaar verlaten de schepen de haven, de mist in. Foto: Matthijs Wink
Drukte in de haven. Foto: Matthijs Wink
Langzaam steekt de wind op. Foto: Matthijs Wink
Uiteindelijk kan er volop gezeild worden. Foto: Matthijs Wink
Na lange dag weer de haven in. Foto: Matthijs Wink
Niet iedereen blij met schepen. Foto: Matthijs Wink

De Hardzeildagen zijn het mooist op het water. Dat weet Matthijs Wink als geen ander. Hij voer met de schepen mee op het IJmeer en maakte deze mooie serie met foto's. We konden bijna geen keuze maken en daarom een hele fotopagina. Mist en schepen, een prachtige combinatie. Botters, kwakken, tjalken, klippers, skûtsjes, westlanders en visserijstaal: ze waren allemaal vertegenwoordigd op het water.

Wie trouwens wil weten welke schepen welke prijzen hebben gehaald in welke klasse, kan terecht op de website www.muiderhardzeildagen.nl. Daar zijn alle uitslagen te downloaden.

Weesp wijst fusie Wijdemeren af

Politieke partijen zitten niet te wachten op weer een gemeentelijke herindeling

In 2010 voerde Bussum fel campagne tegen een fusie met Weesp. Dat weet Weesp nog heel goed. Foto: Bob Awick

door Christian Pfeiffer

WEESP - Drie jaar na het mislukken van de gemeentelijke fusie tussen Weesp, Muiden, Naarden en Bussum (GV4) moet Weesp niet denken aan weer een fusieplan. Wijdemeren mag dan met Hilversum en Weesp willen fuseren, de Weesper gemeenteraad zegt nee.

Dat is in het kort de boodschap die de politieke partijen vorige week gaven bij de behandeling van het idee van Wijdemeren om op korte termijn al te fuseren. De opvallend unanieme raadsleden van D66, VVD, WSP, PvdA, GroenLinks en CDA spraken allemaal hun steun uit voor het handhaven van de gemeentelijke samenwerking met Stichtse Vecht en Wijdemeren die begin 2013 in gang werd gezet. Alleen Duurzame StadsBelangen (voorheen Artikel 50 Weesp), liet zich niet over het onderwerp uit.

Idee voor fusie werkte tot 2012 verlammend op het stadhuis

Dat Wijdemeren nu ineens interesse heeft in een samengaan met Hilversum laat de Weesper partijen koud. Sterker nog: Weesp moet eigenlijk niet aan Hilversum denken. Recent nog haalde Weesp de uitvoering van Sociale Zaken weg uit Hilversum omdat het zo slecht liep. Als Wijdemeren niet meer mee wil doen, dan is dat best. Weesp wil desnoods wel door met alleen Stichtse Vecht.

En een fusie? De schrik van het debacle rondom de GV4-fusie is nog altijd voelbaar. In het voorjaar van 2012 schoot de Tweede Kamer de GV4-fusie van Weesp, Muiden, Naarden en Bussum af. De beslissing kwam na een jarenlange strijd. Bussum wilde niet met Weesp fuseren en frustreerde met succes het proces.

Los van het feit dat hierdoor Weesp niet opging in een nieuwe gemeente, zat de fusiedreiging veel beslissingen in de weg, zowel bestuurlijk als intern op het stadhuis. De gemeenteraad wist niet of de beslissingen die zij namen wel uitgevoerd konden worden in de toekomst en de ambtenaren van de gemeente Weesp wisten jarenlang niet waar ze aan toe waren. Dat had ook zijn weerslag op het aantrekken van nieuwe medewerkers. Een plan voor gemeentelijke herindeling werkt verlammend op de gemeentelijke organisatie.

Burgemeester Bas Jan van Bochove vertelde een maand geleden nog op Radio Weesp dat hij merkte dat er nieuw elan in de organisatie is nu er duidelijkheid is over de toekomst van Weesp. Bestuurlijk en politiek kan Weesp daardoor groeien. De jaren van onzekerheid liggen nog vers in het geheugen.

Weesp is sterk en hoeft op dit moment niet te denken aan een fusie om alle taken goed uit te voeren, zo vindt de raad. PvdA en D66 vinden echter wel dat het tijd wordt voor een debat met politiek, ondernemers en Weespers over de toekomst op de lange termijn. D66 is bang dat anders de provincie Noord-Holland voor Weesp een beslissing neemt en dat wil de partij voor zijn. Een niet onterechte angst: binnen de provincie wordt continu nagedacht over de toekomst van de regio. Daarom moet Weesp snel een duidelijk plan maken voor haar eigen toekomst.

De andere partijen vinden op dit moment zo'n discussie wat vroeg. "We moeten geen overhaaste beslissingen nemen, maar alle besluiten rationeel afwegen en nemen op basis van feiten", zo vatte CDA-fractievoorzitter Jan Renzenbrink samen.

Burgemeester Van Bochove brengt deze week het standpunt van de Weesper gemeenteraad over aan de provincie Noord-Holland. Hij zal dit doen in een gesprek over de toekomst van de regio. Recentelijk vroeg Weesp ook al uitstel van de bestuurskrachtmeting aan. De provincie wil namelijk gaan meten hoe sterk bestuurlijk Weesp is. De laatste keer dat dit gebeurde is al meer dan tien jaar geleden en toen was de bestuurskracht ondermaats en moest Weesp fuseren.

De bestuurskrachtmeting moet volgend jaar zomer plaatsvinden. Dat is oneerlijk, zo meent de gemeente Weesp. Door de enorme en bovendien ingewikkelde veranderingen in het Sociaal Domein heeft de gemeente daar de handen vol aan. Weesp heeft dan ook om een jaar uitstel gevraagd, zodat er een jaar extra de tijd is om de zaken goed op orde te krijgen.

Het Magneet-ijspaleis aan de Achtergracht

WeesperNieuws toont tot einde van het jaar pareltjes uit gemeentearchief

20 op 21 februari 1948, Magneet aan de Achtergracht brandt uit. Foto: RHC Vecht en Venen

door Christian Pfeiffer

WEESP - Binnenkort moet hier de bouw van het nieuwe winkelcentrum beginnen. Maar na een fikse brand op een winterdag in 1948 had Weesp voor een dag een ijspaleis.

Bijna 4.500 foto's over Weesp: de beeldbank over Weesp van het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen staat online. Het WeesperNieuws pikt er tot het einde van het jaar wekelijks een pareltje uit.

Een foto van het oude pakhuis van jeneverstokerij het Anker. Uitgebrand. Het bluswater bevroren op de muren. In het pand zat rijwielenfabriek Magneet. Het bedrijf was flink ingekrompen. Na de inval van de Duitsers in 1940 krijgt Magneet het moeilijk: Verdoner is Joods, en het bedrijf wordt ook als Joods beschouwd. In 1942 moet Magneet de gebouwen ontruimen om plaats te maken voor Fokker en verhuist naar de Achtergracht. Na de brand gaat de rijwielenfabrikant naar Villa Casparus.

De beeldbank van het RHC is te vinden via rhcvechtenvenen.nl.

Vrijwilligers gezocht

De Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn is op zoek naar een ICT'er die de website van de Vrouwen van Weesp wil beheren. De werkzaamheden beslaan 1 tot 2 uur per maand. Voor wooncentrum Oversingel zijn er extra handen nodig in het restaurant. Wie wil de bewoners begeleiden naar en bij de maaltijd? Belangstellenden kunnen reageren door te bellen of te mailen: 0294-410578 vcweesp@versawelzijn.nl. Binnenlopen tijdens het wekelijkse inloopspreekuur kan ook. Dat is elke dinsdag van 13.30 tot 14.30 in Gebouw Papelaan 99. Er zijn nog meer openstaande vacatures. Zo is er bij het Rode Kruis behoefte aan een promotievrijwilliger en zoekt het Muiderslot een schatbewaarder voor het beheren van de museumcollectie.

Protestantse Gemeente Zondag 2 november 10.00 uur Grote Kerk ds. W.J. Lamfers

Parochie van Levend Water
Zondag 2 november 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Dinsdag 4 november 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente
Zondag 2 november 10.00 uur
OAZ-gebouw
Hr. Th. Meij

donderdag 30 oktober

Buurthuis met bingo

Buurtvereniging De Achtergracht houdt elke donderdag een buurthuis in het OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan. Donderdag 30 oktober is er een bingo. Het buurthuis is van 13.00 tot 16.30 uur.

CDA-ledenvergadering

CDA Weesp houdt donderdag 30 oktober om 20.00 uur een ledenvergadering in de Rabobank aan de Irenelaan. Op de agenda staan de nieuwste ontwikkelingen rond de samenwerking met Wijdemeren en Stichtse Vecht, de verkiezingsprogramma's voor het Waterschap AGV en het afscheid van de voormalige raads- en bestuursleden. Belangstellenden zijn welkom.

Film: 'The Double'

De film 'The Double' draait donderdag 30 oktober in de City. Een beklemmende gestileerde film naar de gelijknamige novelle van Fjodor Dostojevski. Aanvang 20.00 uur, entree € 8,-.

zondag 2 november

Jamsessie

In de City wordt zondag 2 november een jamsessie gehouden. Iedere muzikant, zanger en band, jong of oud is welkom om samen muziek te komen maken. De sessie staat onder leiding van Raoul Ferreira. Belangstellenden kunnen hun eigen instrument meenemen, maar er is ook een complete backline met drums, keyboard, microfoons, gitaar en basversterkers aanwezig. Aanvang: 15.00 uur. Gratis entree. Publiek is welkom.

Film: 'Zwei Leben'

Vanwege de grote belangstelling vertoont de City nogmaals de film 'Zwei Leben'. Datum: Zondag 2 november, aanvang 20.00 uur. Een Noorse psychologische thriller die de ideologische verdwazing van Europa laat naschokken. Entree € 8,-.

Van Houtensalon

De Van Houtensalon eert op muzikale wijze de Van Houtentijd. Met Marieke van der Ven (tapdans) en Gerrie Meyers en Christine Kamp (piano quatre-mains). Werken van Moszkovski, Fauré, Langlais en Kattenburg. Aanvang: 15.00, de Van Houtenkerk is open vanaf 14.30 uur. Entree: € 12,50.

maandag 3 november

Inloop Seniorweb

Seniorweb houdt elke maandag van 10.00 uur tot 12.00 uur een inloopochtend in De Bibliotheek aan de Oudegracht. De vrijwilligers geven informatie over cursussen en bieden hulp en ondersteuning bij problemen met computers, tablets en smartphones.

Fotografiecursussen

Eric Hage start in november met nieuwe cursussen en workshops. Deelnemers kunnen kiezen uit Fotografie voor beginners en Spelen met licht (ledjes en batterijen). De lessen zijn geschikt voor deelnemers tussen de 8 en 88 jaar. Kijk voor data en inschrijfmogelijkheden op www.erichage.com of bel 0294 415125.

Kerstshow Karin Bloemen

Karin Bloemen speelt maandag 3 november een leesvoorstelling van haar kerstshow in Theaterpand Weesp. Met het script nog in de hand komt ze samen met Irene Moors en Leona Philippo de grappen en verhalen uitproberen. Aanvang: 20.30 uur. Entree 15,-. Reserveren via theaterpandweesp.nl.

woensdag 5 november

Meezingavond

Er is woensdag 5 november een meezingavond in hotel Hart van Weesp. Met Hollandse liedjes van alle tijden. Aanvang: 20.00 uur. Deelname is gratis.

Mamacafé

In De Bibliotheek aan de Oudegracht wordt woensdag 5 november een Mamacafé gehouden. Vaders, moeders en jonge kinderen kunnen elkaar hier ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Deze week is er een thema: Muziek op schoot. Tijd: van 10.00 tot 11.30 uur.

Vrouwen van Weesp

De Vrouwen van Weesp houden een thema-avond over Internationale Vrouwendag. In gebouw Papelaan 99. Aanvang 19.00 uur.

Mantrazingen

Bij Truepoint aan de Nieuwstad is er woensdag 5 november van 20.00 tot 21.30 uur mantrazingen. De sessie wordt begeleid door Anja Timmermans en Jacob van der Wijk. Reserveren via info@truepoint.nl. Deelname kost € 15,-.

donderdag 6 november

Cursus Excel

Seniorweb Weesp verzorgt vanaf donderdag 6 november een computercursus Excel. De cursus bestaat uit zes dagdelen. De lessen worden op donderdagochtend gegeven in De Bibliotheek. De cursus kost 70 euro + 20 euro voor het lesboek. Aanmelden kan via weesp@swleercentra.nl.

Cursus fiets repareren

Op uitnodiging van de Volksuniversiteit verzorgt Sam Halbertsma een cursus fiets repareren. De startdatum is donderdag 6 november, aanvang: 19.00 uur. De deelnemers leren in twee lessen de meest voorkomende defecten te verhelpen. De kosten bedragen € 55,-. Inschrijven kan via www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Alzheimer Café

Het Alzheimer Café Weesp van donderdag 6 november staat in het teken van de nieuwe regels van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Gastspreker: Angela van Dril. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Het programma start om 19.30 uur. De toegang en koffie zijn gratis. Locatie: Hotel Hart van Weesp.

'A Most Wanted Man'

In de City draait donderdag 6 november de film 'A Most Wanted Man' naar het boek van John le Carré. Een karakterschets van een gedesillusioneerde man die zich in een onmenselijke wereld vastklampt aan de afgekalfde resten van zijn idealen. Aanvang 20.00 uur, entree € 8,-.

woensdag 29 oktober

Pubquiz

De City houdt woensdag 29 oktober een pubquiz. Meedoen kan met een team van maximaal 5 personen. Het inschrijfgeld bedraagt 15 euro per team. Opgeven via cityquiz@wesopa.nl. Aanvang quiz 20.30 uur. Publiek is welkom.

vrijdag 31 oktober

Happy Hour

Wegens het succes van de vorige keer organiseert het wijkoverleg Hogeweij opnieuw een Happy Hour. Het comité nodigt wijkbewoners uit voor een biertje, wijntje of frisje in Grand Café Hogeweyk. Datum: vrijdag 31 oktober van 16.30 tot 18.00 uur.

zaterdag 1 november

Carte Blanche

Cabaretier Daniël Arends geeft zichzelf Carte Blanche. Een schone lei. Geen kaders, geen beperkingen. Alle luiken in het hoofd mogen open, alle krochten in de geest worden verkend. Om los te gaan en rauw te zijn. Aanvang 20.30 uur. Voorstelling uitverkocht.

zaterdag 1 november en zondag 2 november

Firma Vocaal

Firma Vocaal geeft zaterdag 1 november en zondag 2 november concerten in de Ide van Amstelzaal (gebouw van De Adelaar). Het thema is Zonnestralen. Het zaterdagconcert is om 20.00 uur, het concert op zondag om 14.30 uur. Kaarten kosten 12,50 per stuk, kinderen 8 euro. Reserveren via firmavocaal@icloud.com.

zaterdag 1 november tot zondag 9 november

Chocomania

Van 1 tot 9 november is in de Van Houtenkerk 'Chocomania', de opvolger van het Chocoladefestival van vorig jaar. Nieuw dit jaar is de wedstrijd 'Heel Weesp bakt'. Stadsherstel Amsterdam roept Weesp op om chocoladetaarten te gaan bakken. Op zaterdag 1 november zal door een jury de mooiste en lekkerste taart worden gekozen. Voor kinderen tot en met 12 jaar is er een gedichtenwedstrijd. Het volledige programma van Chocomania is te vinden op de website stadsherstel.nl.

vrijdag 7 november

Karin Bloemen

Theaterdiva Karin Bloemen speelt vrijdag 7 november in Theaterpand Weesp een aangepast programma met liedjes. Voorstelling is uitverkocht.

Snuffelmarkt

De vereniging Protestantse Vrouwen op Weg houdt vrijdag 7 november 2014 een verkoopdag met snuffelmarkt in Het Lichthuis aan het Waagplein. Van 10.00 uur tot 22.00 uur zijn er veel leuke koopjes, een Rad van Avontuur, diverse verlotingen en kinderactiviteiten. De opbrengst komt ten goede aan de Grote Kerk.

zaterdag 8 november

Haarvlechtworkshop

Selina Siersmaa verzorgt zaterdag 8 november een haarvlechtworkshop in Weesp. De deelnemers leren van 10.30 tot 12.30 uur vlechten op een eigen model. Kosten: 14 euro, inclusief een hapje en een drankje. Aanmelden: 0627588631.

Chocomania

Vanaf zaterdag staat de Van Houtenkerk in het teken van Chocomania.
1-11: Heel Weesp bakt
2-11: Kinderconcert
2-11: Van Houtensalon
4-11: Dikke Jas Concert
5-11: Gedichtenwedstrijd
7-11: Chocodiner + film
8-11: Chocodiner + film
9-11: Jazz + High Tea
Kijk op stadsherstel.nl voor meer info, tijden en kaarten.

Feestelijke heropening Wereldwinkel

Foto: Marieke van Veen

WEESP - Met tromgeroffel dat in de hele binnenstad te horen was, werd zaterdagochtend de vernieuwde Wereldwinkel in de Nieuwstraat heropend. Drumband La Banda Bachetta vulde de straat met sambaklanken. Wethouder Astrid Heijstee benadrukte in een toespraak het belang van de Wereldwinkel, waar door vrijwilligers eerlijke, duurzame en gezonde producten vanuit de hele wereld worden verkocht. Ook hing ze samen met voorzitter Ad Vendrig nieuwe banieren op. De winkel is opgefrist in neutrale tinten, zodat het kleurrijke assortiment goed tot zijn recht komt.

'Koester de middenstand, je kunt in Weesp alles krijgen'

Jolanda's Lederwaren bestaat 35 jaar

Jolanda Roest-Veldhuisen in haar winkel. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Eigenlijk wilde ze niet in de krant, maar de reacties tijdens haar jubileumweekend waren zo hartverwarmend dat Jolanda Roest-Veldhuisen haar bescheidenheid opzij schuift.

Afgelopen weekend vierde Jolanda's Lederwaren in de Nieuwstraat het 35-jarig bestaan met een kortingsactie. Er werd echter net zo veel gebracht als gekocht. Beide dagen stroomden de gelukswensen, bloemen en cadeautjes binnen. Jolanda is er nog beduusd van.

"Het klinkt heel lang, 35 jaar, maar de tijd is omgevlogen. De afgelopen jaren van economische crisis en wegwerkzaamheden zijn voor geen enkele ondernemer makkelijk geweest, maar ik haal nog steeds zo veel plezier uit dit werk. Het samenstellen van nieuwe collecties, het fijne contact met de klanten... het blijft leuk."

De positieve reacties op haar jubileum kon Jolanda goed gebruiken, want soms wordt ze wel eens moe van de negativiteit. "Als er een nieuwe winkel komt in Weesp vraagt iedereen zich af voor hoe lang. En er wordt geklaagd over het winkelaanbod. Zo jammer, want je kunt in Weesp alles krijgen. Ik zeg: niet mopperen, maar koesteren!"

Een zeepkist met echte auto-onderdelen

Arjan, Corne en Joost met hun DENSO zeepkist.

WEESP - 'Als wij niet gaan winnen?!' Voor de jaarlijkse zeepkistenrace op het Casparus College hebben drie leerlingen hun zelf ontworpen zeepkist gebouwd met echte auto-onderdelen van DENSO. Het team staat in de startblokken.

Arjan Meijer, Joost Linschoten en Corné de Jong zijn heel tevreden over hun ontwerp. Hun zeepkist is aan de voorkant breed en aan de achterkant smal en kan daarom, denken deze leerlingen van de afdeling Techniek Breed, goed en snel manoeuvreren over het parcours van de race die op 18 november op het schoolplein wordt gehouden. Arjan: "Omdat het een technisch project is hebben we auto-onderdelenleverancier DENSO benaderd om ons te sponsoren en te ondersteunen. Een zeepkist is tenslotte een auto in het klein. Ze zeiden meteen ja, superleuk! We hebben zelfs een autoradio ingebouwd."

De zeepkistenrace is een van de populairste schoolopdrachten van het jaar: wie maakt de beste en snelste zeepkist? Vierdejaarsleerlingen van de afdeling Techniek Breed krijgen de opdracht: vind een sponsor voor een budget van 150 euro, ontwerp een zeepkist en maak een raming van de kosten van de materialen die je nodig hebt. Veel Weesper bedrijven verlenen hun medewerking. Op school werken de leerlingen zes weken aan het project. In een presentatie tonen de leerlingen aan ouders en sponsors op de dag van de zeepkistenrace hoe het proces is verlopen. Lukte het om met elkaar samen te werken? Welke aanpassingen moest je doen? Voor de leerlingen geldt echter maar een ding: wie wint de race?
Manager Sjoerd Dijkstra van DENSO aarzelde geen moment toen Arjen, Joost en Corné hem benaderden voor sponsoring: "Dit past binnen onze policy om scholen te ondersteunen. Wij zijn erg trots op het team en hopen op een podiumpositie. De jongens hebben het hartstikke goed gedaan."

Groot onderhoud aan spoorbrug

WEESP - Kan Sinterklaas wel naar Weesp komen? ProRail gaat groot onderhoud uitvoeren aan de spoorbrug, de brug waar Sinterklaas met zijn pakjesboot doorheen moet.

De spoorbrug is twee weken dicht voor alle scheepvaart. Zaterdag 15 november, de dag dat de Sint aankomt in Weesp, valt daar middenin. Schepen mogen de brug niet passeren.

Matjan van Kessel van de Stichting Sinterklaas Intocht Weesp heeft de situatie onder de aandacht gebracht en de verzekering gekregen dat Sinterklaas gewoon naar Weesp kan komen. De voorbereidingen voor de intocht gaan gewoon door.

Tango Aliado in stadhuis

WEESP - Ensemble Tango Aliado verzorgt het Stadhuisconcert van vrijdag 14 november.

Françoise van Varsseveld (viool), Mariken Zandvliet (piano), Lucas Stam (cello) en Gert Wantenaar (bandoneon) brengen wervelende tango's van Astor Piazzolla en ingetogen milonga's van oude meesters ten gehore. Aanvang 20.15 uur. Het stadhuis is geopend vanaf 19.30 uur.

De toegangsprijs bedraagt € 12,-. Jongeren tot 16 jaar mogen gratis naar binnen.

Benzinedieven vluchten weg zonder fiets

WEESP – Benzinedieven die vermoedelijk zijn gestoord tijdens hun werk hebben zaterdagavond hun spullen achtergelaten bij een auto aan de Fijnvandraatlaan.

De spullen werden rond 21.00 uur aangetroffen. Onder een auto bleek de benzinetank lek te zijn gestoken. Daaronder lag een jerrycan met benzine. Achter de auto stonden twee fietsen met nog een jerrycan met benzine en een mes.

De spullen zijn in beslag genomen, getuigen worden gezocht.

Dader van mishandeling mag toch op Casparus blijven

WEESP - De jongen die verantwoordelijk wordt gehouden voor een mishandeling op het Casparus College begin september, wordt toch niet van school verwijderd. Zo laat de schoolleiding weten.

Dat is anders dan de school aanvankelijk meldde. Kees Elsinga van de Gooische Scholen Federatie vertelde eerder tegen de redactie van het WeesperNieuws dat de verwijderingsprocedure voor de jongen was gestart. Ook omdat de dader ernstige gedragsproblemen zou hebben, zo stelde Elsinga toen.

Bezorgde leerlingen trekken nu weer aan de bel. "Jammer genoeg blijken toen twee zaken bij ons door elkaar te zijn gehaald", zo vertelt plaatsvervangend rector Van der Meulen van het Casparus College nu. "Er was nog niet eerder een voorval met de betreffende jongen geweest. Hij is daarom alleen van de afdeling Techniek gehaald."

De zaak is voor de school hiermee afgehandeld.

Mooie handen

WEESP - Schoonheidsspecialiste Sandra Pels geeft namens de Volksuniversiteit een cursus Handverzorging.

De cursus bestaat uit twee maandagavonden, de eerste op maandag 17 november om 20.00 uur. Locatie: Jan Tooropstraat 13. De kosten bedragen 40 euro + 10 euro lesmateriaal. Inschrijven kan via www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Weesp, 1904: Beschimmelde woningen zonder water en riool

Voorpublicatie uit 'De Geschiedenis van Weesp, Deel 2'

Noodwoningen bij Ducroo en Brauns, ca. 1900 Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Halverwege volgende maand verschijnt het boek de 'Geschiedenis van Weesp, Deel 2' van Aukje en Gjalt Zondergeld. De lezer wordt meegenomen van ruwweg 1850 tot 1945. Van politiek, industrialisatie, armenzorg, de oorlogen, alles over Weesp in die periode staat erin. Een voorproefje. Hoe ging Weesp om met wonen?

Van Houten was niet de enige die de noodzaak van woningbouw erkende en ook niet de enige die iets wilde ondernemen. Allerlei particulieren zagen mogelijkheden voor zichzelf en reageerden ad hoc op de grote vraag naar woningen. Achtererven, pleintjes en steegjes - vooral in het zuidelijk deel van de stad, maar ook aan de andere kant van het Smal Weesp aan de Herensingel - werden door 'huisjesmelkers' volgebouwd met een niet al te beste kwaliteit huizen. Huizen veelal zonder water-toevoer en zonder toilet. Er kwam geen kritiek op en toezicht van de plaatselijke overheid was er niet, omdat de stad hier geen taak zag. Op het terrein van de particuliere woningbouw had de gemeente zich niet te begeven.

Het betrof dus particuliere verantwoordelijkheid. Controle op de kwaliteit van de overal in de stad verrijzende woonwijkjes, waaraan zelfs de meest elementaire voorzieningen ontbraken, was er dan ook niet. Dokter J. de Rooy gaf een verbaasd commentaar op de nieuwbouw. 'Het is verwonderlijk met hoe weinig overleg en nadenken hier nieuwe woningen worden gebouwd', verzuchtte hij. i De vloer van de benedenverdieping bijvoorbeeld, lag op straatniveau, terwijl deze een flink eind boven de grond op een laag metselwerk zou moeten rusten, waardoor vocht en schimmel in de woning minder gauw vrij spel zouden hebben.

'Verwonderlijk met hoe weinig nadenken hier wordt gebouwd'

Het stadsbestuur kon weinig met opmerkingen als die van dokter De Rooy en deed er dan ook niets mee. Pas de landelijke wetgeving, met name de Woningwet van 1901 verschafte de gemeenteraad de nodige bevoegdheden om tegen ondeugdelijke particuliere bouwprojecten op te treden. Het woningonderzoek, naar aanleiding van deze wet in Weesp in 1904 uitgevoerd, gaf een ontluisterend beeld van de woonomstandigheden van de meeste arbeiders in Weesp. Omstandigheden, die decennialang - gedurende de tweede helft van de zeventiger jaren en de hele jaren tachtig en negentig - het dagelijks leven van veel Weespers er bepaald niet gemakkelijker op hebben gemaakt. Zonder dat er door de plaatselijke overheid ook maar enige sturing aan werd gegeven, zonder enige controle, werden binnen een paar decennia op dezelfde oppervlakte ruim tweemaal zoveel Weespers ondergebracht. Buiten de vesting mocht immers niet gebouwd worden!

Het slechtst was, volgens het onderzoek van 1904, de behuizing aan de Middenstraat en aangrenzende stegen er aan toe en ook de Achtergracht en zijn omgeving. Daar bevonden zich de meeste eenkamerwoningen zonder drinkwater-voorziening, gootsteen of toilet. ii De pasgebouwde woningen aan de Herensingel hadden meestal collectieve wc's, terwijl de bovenwoningen ervan zonder watervoorziening zaten. Op het - na de verplaatsing van de vuilnisbelt - vrijgekomen terrein tussen Achterherengracht en Herensingel waren in de jaren negentig in rap tempo diverse arbeiderswijkjes uit de grond gestampt, zoals de Julianastraat en gedeelten van de Herensingel. De Afrikaanderbuurt was ook zo'n wijk. Zonder enig plan werden huurwoningen neergezet veelal zonder watervoorziening of wc. Vrijwel nergens hadden deze 'huisjesmelkers' voor bestrating gezorgd met als gevolg dat het huisvuil niet langs de goten kon worden weggeveegd of kon wegregenen. Op deze, in het natte jaargetijde modderige wegen bleef daardoor de afval van de huishoudens op straat liggen.

Te koop

'De Geschiedenis van Weesp, Deel 2 ' wordt 14 november gepresenteerd in de BoekenArk. Het boek behandelt de geschiedenis van Weesp van 1850 tot 1945 en is de opvolger van het eerste deel dat loopt vanaf het ontstaan van Weesp tot 1850.

'De Geschiedenis van Weesp, Deel 2' is vanaf verschijnen te koop voor 34,50 euro.

Het slechtst was de behuizing aan de Middenstraat

Ongeveer de helft van de totale woningvoorraad bestond uit twee- en driekamerwoningen. Een kwart ervan was volgens de commissie die het woningonderzoek in 1904 uitvoerde, bouwvallig, zeer vochtig en daarom slecht voor de gezondheid. Ook slecht voor de gezondheid waren de vochtige kelderwoningen aan het Buitenveer waar de watervoorziening ontbrak, waar geen gootsteenafvoer en geen toilet was en waar de muren bedekt waren met schimmel. Beschamend was bijvoorbeeld de woonsituatie van de orgeldraaier Martinus Bakker, bijgenaamd 'Het Bakkertje', die in een klein huis aan de Oudegracht woonde. Hij was een bekende figuur in Weesp. Hij werd vaak op bruiloften en partijen gevraagd, maar trok ook wel met zijn orgeltje langs de deuren. Er werd verteld dat hij als het regende, om zijn orgeltje te sparen, alleen met de slinger langs de deuren ging. Van 'Het Bakkertje' is in 1925 een schilderij gemaakt door Thom Posthuma. Met vrouw en acht kinderen had Martinus Bakker de beschikking over één kamer en een zolder. De zolder was zo verrot dat de commissie er niet op mocht. In een net zo klein huisje even verderop, in een 'oude woning met veel vocht', woonde een gezin met tien kinderen, in de leeftijd van twee tot twintig jaar. Voor de 'poeiermeiden', die 'op kamers' waren, was de situatie al niet beter. Een aantal van hen, in de kost bij de logementhouder Adriaan van Zelst op de hoek van de Middenstraat en de Jan Boutsteeg, had onderdak gekregen in een woning waarvan burgemeester De Haan de eigenaar was. De enquêtecommissie had voor dit bouwsel geen goed woord over. Het was volgens hen een zeer oud gebouw met slechte kap, uitgeweken muren, lekkage en ongedierte. iii

Wie waren het, die dergelijke huizen lieten bouwen? Behalve de gemeente zelf, de Hervormde diaconie, een enkele boer en een belegger uit Amsterdam, die 57 woningen aan de Herensingel exploiteerde, ging het vooral om Weesper middenstanders en mensen uit de bouw, zoals Plaat, Bockweg, Prent en de toenmalige burgemeester De Haan. De meeste woningen verhuurde de bakker Van Asselt en de kruidenier J. Vorsselman, naar wie een hele straat genoemd is. Ook de kruidenier D. de Man en de timmerman A. Zwaan hadden belegd in huizen. De commissie was van mening, dat vooral de woningen die Zwaan verhuurde eigenlijk afgekeurd zouden moeten worden. iv. Pas in 1906 begon het gemeentebestuur, gesteund door de Woningwet van 1901, tegen deze misstanden in actie te komen.

Werden er geen fatsoenlijke huizen gebouwd? Zeker wel, maar het waren er niet veel en voor de arbeiders en de dagloners, die het minst verdienden, was die bouw niet bestemd.

i GAW, Doos Gemeenteverslagen 1877-1890, verslag 1882, onder 'Medische Politie'.
ii Voor de meest schokkende bevindingen van de enquêteurs, zie M.van Melle, Nirwana aan de Vecht. Weesp 1991,6.
iii M. van Melle, Nirwana aan de Vecht, 6.
iv M. van Melle, Nirwana aan de Vecht, 6.

Zwaarbevochten zege voor waterpoloërs

Weespers scoren net een punt meer

Vechtlust leverde de waterpoloërs een punt op. Foto: Yannick uit den Boogaard

WEESP - Een zwaarbevochten zege, maar wel het volle pond voor de waterpoloërs van Triton. De Weespers waren met 11-10 net een stapje sterker dan de nummer laatst De Waterwolf. De Weesper eersteklasser kon met de zege wat afstand nemen van de onderste plaatsen van het klassement.

De Weespers speelden afgelopen weekend sterk. Vooral de start van de ploeg was goed. De Weesper ploeg kon al snel weglopen van de tegenstander. Met een paar goede aanvallen volgden al snel meerdere doelpunten. Met de doelpunten stond er al snel een comfortabele voorsprong op het scorebord. De Weespers leken geen problemen te hebben.

De Waterwolf kwam echter toch nog terug. Door wat om te zetten werd de nummer laatst een stuk sterker. Daar kwam nog eens bovenop dat de Weespers vergaten afspraken na te komen en de tegenstander zonder problemen het kaas van het brood kon laten eten. Daardoor verspeelden de Weespers dus een voorsprong, maar werd het duel wel een stuk spannender. Vooral toen De Waterwolf terug kwam tot 8-9 moesten de Weespers weer even vol aan de bak. De ploeg schrok echter snel genoeg wakker en kon op het allerlaatste moment alsnog een zege pakken. Dat was, over het hele duel, wel terecht te noemen.

Er moest hard worden geknokt. Foto: Yannick uit den Boogaard

Er werd vooralsnog slechts één keer verloren. Dat doet maar één ploeg beter

Voor de ploeg van Weesper coach Robbert Snel scoorden Jeroen van der Vliet (4x), Christiaan Visser (2x), Stan den Hartog (2x), Rob Mooijman, Richard Overmars en Walter Pouw.

Stand van zaken
Na de zwaarbevochten zege van afgelopen weekend staan de Weesper waterpoloërs op de achtste plaats van de stand. De achterstand op de koploper bedraagt ondertussen negen punten.

Het voornaamste probleem van de Weespers was de afgelopen weken dat de ploeg vooral vergat om net een stapje extra te zetten. Daardoor werd er te vaak net een punt verspeeld en moesten de Weespers de punten delen met de tegenstander. Er werd vooralsnog slechts één keer verloren. Dat laatste doet slechts één ploeg van het klassement beter.

Komende weken
De Weespers hebben de komende weken goede kansen om een goede slag te slaan. De komende weken staat de ploeg tegen vooral beter presterende tegenstanders. Komend weekend staat het treffen met De Vuursche op het programma, een week later volgt het duel tegen koploper De Snippen. De komende maand volgen ook nog duels tegen De Vaart, dat twee plaatsjes hoger staat dan de Weespers en duels tegen het lager geklasseerde Aquarijn en De Aalscholver.

Weer nederlaag FC Weesp

WEESP - Weer een nederlaag na een tegenslag voor FC Weesp. De Weespers startten goed tegen het veel hoger geklasseerde Kampong, maar verloren alsnog: 1-4.

FC Weesp leek vooral voor rust heer en meester. Met goede aanvallen zorgden de Weespers voor voldoende gevaar. Na een half uur spelen stond er ook een knappe voorsprong op het scorebord toen Ramon Westland na een goede corner de score met een kopbal kon openen. Meerdere goede kansen volgden, maar FC Weesp vergat de kansen te benutten. Kampong rook daardoor bloed en zette zelf gas. Voor rust konden de Utrechters met twee knappe goals de achterstand ongedaan maken. Het bleek een klap voor FC Weesp. Na rust werd het voetballend allemaal een stuk slechter en kreeg FC Weesp nog twee goals om de oren.

Tegenvaller zaterdagelftal
Goed voetbal was afgelopen weekend onvoldoende voor de voetballers van het zaterdagelftal van FC Weesp. De Weespers verloren met 2-1 van BZC'13.

FC Weesp speelde het hele duel goed en kwam ook al vroeg op voorsprong door een doelpunt van Patrick Pastor. De tegenstander kon daar echter al snel wat tegenover zetten en toonde veel vechtlust. Met twee doelpunten werd de achterstand al snel ongedaan gemaakt. FC Weesp zakte door de nederlaag naar de zesde plaats.

We Have start met nederlaag

WEESP - Vooral doordat de spelergroep gehavend was heeft We Have afgelopen weekend het eerste zaalduel van het jaar verloren. De Weespers verloren met 23-19 van promovendus Leidsche Rijn.

We Have had volop problemen met de sterke tegenstander. Leidsche Rijn kwam snel op voorsprong en We Have keek de hele eerste helft tegen een achterstand aan. Na de rust konden de Weespers het heel even weer oppakken, maar ook toen bleef de tegenstander een stapje te sterk. We Have kreeg met 3 penalty's nog een goede kans om terug te komen, maar de Weespers faalden.

Sterke start handballers
Een sterke start afgelopen weekend voor de handballers van We Have. De Weespers waren een stuk sterker dan het beter geachte Venus/Nieuwegein en wonnen met 30-21.

We Have startte slecht en keek al snel tegen een achterstand aan. Door het een en ander om te zetten werd de achterstand nog voor rust knap weggewerkt. Na rust bleek We Have heer en meester en werd de tegenstander zonder problemen verslagen.

Forse klap MHCW

WEESP - Een forse nederlaag tegen de koploper afgelopen weekend voor MHCW. De Weesper hockeyers verloren met 0-6 van Bennebroek.

MHCW startte nog goed en zette druk, maar vergat kansen af te maken. Bennebroek bleek vooral scherp op Weesper fouten en strafte veel meteen af. Dat leverde de ploeg na de eerste helft ook al een afgetekende 0-4 voorsprong op.

Na de rust moest MHCW aan de bak. De ploeg kon echter onvoldoende tegengas geven tegen de sterke koploper. Er volgden weer meerdere tegendoelpunten.

Hockeysters komen tekort
Een spannend duel, maar wel een nederlaag voor de hockeysters van MHCW afgelopen weekend. De Weesper hockeysters verloren met 1-2 van het felle VVV.

De tegenstander begon sterk, MHCW kon vooral voor rust nog aanhaken en goed hockeyen. De Weespers kwamen wel op achterstand. Na de goal kwam er steeds meer gevaar van de kant van MHCW. Voor rust kon Susan Droomers met een strafbal een goal maken. Na de rust zakte MHCW wat terug en zette VVV meer druk. Hoewel de Weesper keepster erg sterk stond te spelen, kon VVV toch nog een tweede goal maken.

Voetbalsters FC Weesp zetten nederlaag recht

Foto: Herman Hermsen

WEESP - Met een afgetekende zege op WV-HEDW hebben de voetbalsters van FC Weesp zondag de forse nederlaag van een week eerder rechtgezet. De Weesper dames waren met 4-0 te sterk voor de Amsterdammers.

FC Weesp was vanaf de aftrap een stuk sterker dan de tegenstander en bleef de Amsterdammers net een stapje voor. Toch duurde het lang voordat FC Weesp ook kon scoren; de eerste helft bleef doelpuntloos.


Na rust kwamen de dames van FC Weesp met veel vertrouwen terug het veld op en dat was in alles goed te merken. Met een paar goede gecontroleerde aanvallen werden doelpunten gemaakt. Naomi Hoffmeister (2x), Tess Brunekreef en Hylkia van der Kroon bezorgden FC Weesp een eclatante zege.

Zaterdag Nationale Opel Testdag

Bandenactie bij Van Kouwen

Tijdens de Opel Testdag ziet de Opel de garage ook weer eens...

Alweer voor de 21e keer houdt Opel de Nationale Opel Testdag (NOTD) bij de Opeldealers. Zoals elk jaar vindt deze wintertestdag op de eerste zaterdag van november plaats.

Tijdens de NOTD kan de Opelrijder zijn auto gratis op 18 punten laten testen. Daarna kan het Opel Winterplan certificaat worden aangeschaft waarmee de Opel-rijder tot het voorjaar (1 april 2015) gedekt is tegen eventuele gebreken aan de elf meest wintergevoelige onderdelen. Het Opel Winterplan kost 25 euro, leden van myOpel lid betalen € 19,50. Bij het aanschaffen van het certificaat worden ruitensproeiervloeistof en motorolie gratis bijgevuld en ligt er een gratis Opelparaplu klaar. Wie op zaterdag 1 november niet in de gelegenheid is om langs te komen, kan een afspraak maken om op werkdagen tussen 3 en 15 november alsnog langs te komen voor de gratis controle.

De Opel Testdag is altijd een feestje. Zo zijn er voor de kinderen ballonnen en kleurplaten, kan er een kijkje worden genomen achter de schermen en staan er aantrekkelijke modellen (nieuw en gebruikt) klaar voor een proefrit.

Bandenactie Van Kouwen
Opeldealers voegen vaak nog meer acties toe aan de Testdag. Zo heeft Van Kouwen, Opeldealer in Mijdrecht, Aalsmeer, Hoofddorp en Amsterdam, de hele maand november een superscherpe winterbandenactie: elke tweede Vredesteinband voor 1 euro. De aanbieding geldt voor de meest gangbare maten.

Vijfde generatie Corsa belooft veel

De Opel Corsa krijgt een guitig gezicht.

De Opel Corsa is een bestseller: in 32 jaar werden van de vier voorgaande generaties 12,4 miljoen exemplaren verkocht. Binnenkort is er een nieuwe Corsa. En die belooft veel.
De Astra en de Corsa zijn Opels populairste modellen, elk jaar goed voor ruim een kwart van de verkopen. Eind dit jaar rolt de nieuwe Corsa van de vijfde generatie van de band. Een auto met een vernieuwde uitstraling die een nog betere rijervaring biedt met een nieuw onderstel en geoptimaliseerde stuurinrichting. Hij combineert Duitse kwaliteit met fraaie vormgeving, buitengewone connectiviteit en een uitstekende prijs-prestatieverhouding. De nieuwe generatie motoren levert topprestaties bij een laag verbruik.

"De Opel Corsa heeft altijd veel waardering gehad, met name vanwege zijn aantrekkelijke styling en het efficiënte ruimtegebruik binnen de compacte dimensies", zegt Dr. Karl-Thomas Neumann, CEO van Opel. "Ik ben ervan overtuigd dat deze vijfde generatie, met zijn hoge comfortniveau, de moderne rijhulpsystemen en het nieuwe infotainment, het succes van de Opel Corsa zal continueren. En ik beloof dat de rijervaring van de nieuwe Corsa iedereen aangenaam zal verrassen."

Wisselen!

Hoe fraai het najaar nog is, het is verstandig nu al een afspraak te maken voor een winterbandenwissel. Daardoor voorkomt u wachttijden én onveilige situaties. Zo tipt de Bovag.

Al bij 7 graden boven nul merkt u het verschil tussen zomer- of winterbanden onder uw auto. Bij koud en nat weer is er meer grip op de weg en is de remweg beduidend korter. Het verschil wordt helemaal duidelijk als er sneeuw op de weg ligt. Als u dan bij 50 kilometer per uur op winterbanden een noodstop maakt, kan de remweg op zomerbanden zomaar het dubbele zijn. Als de eerste sneeuwvlokken vallen, bedenkt ineens half Nederland dat het handig is om even de banden te laten wisselen. Daarom is het beter het nu al te doen.

Iniesta er vandoor met eerste Pulsar

De Pulsar, de nieuwe nieuwe, ruime hatchback van Nissan, staat sinds deze week in de showroom. Zelf spreekt Nissan van 'de verrassing in het C-segment'. Dat komt door de innovaties, zoals het Nissan Safety Shield, maar ook door de ruime maten. Zo heeft de Pulsar de langste wielbasis, de meeste beenruimte achterin en de grootste kofferbakruimte in het C-segment. Onder de motorkap ligt een krachtige maar zuinige turbomotor. De Pulsar is ontworpen en ontwikkeld voor Europa en wordt gebouwd in de Nissanfabriek in Barcelona. Dat brengt ons bij de meneer hierboven: de allereerst Pulsar was voor Andres Iniesta, geniale middenvelder van FC Barcelona.

up! is de beste stadsauto

De Volkswagen up! is door de Consumentenbond uitgeroepen tot 'Beste uit de test' in de categorie stadsauto's. Om het label te krijgen, moeten auto's bovengemiddeld hoog scoren op essentiële punten. Belangrijke criteria zijn rijgedrag en gebruiksgemak. Auto's komen alleen voor het Consumentenbondpredicaat in aanmerking als ze de maximale score van vijf sterren bij EuroNCAP hebben behaald. Bovendien moet zij goed zijn voor minstens vier van de vijf sterren bij de EcoTest. Afschrijving en betrouwbaarheid zijn ook belangrijke beoordelingspunten.

NIEUW: GLS afhaal- en verzendpunt in Weesp bij Vroom en Nobbe optiek, w.c. Hogeweij. Tel.: 0294-414100

Op 4 nov. start er een meditatietraining in Fort Ossenmarkt. Mail voor meer informatie naar: Inbalanzmet
meditatie@gmail.com.

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, met ervaring en goede ref. Mevr. Kim 10 euro p/u.
Tel.: 06-11412386

Je wilt je onderneming laten groeien maar allemaal bijzaken slokken jouw tijd op. Denk eens aan een freelance (virtueel) assistent!
Kan ik je helpen?
www.happyworks-support.nl

Woningruil: Aangeb: ruim nieuwbouwhuis Papelaan, opgel. dec. 2013. 1e verd: 3 slpkmrs, ruime badk, 2e verd: mog. 1 of 2 slpkmrs. Vloerverw., nieuwe keuken, voor- en achtertuin, kindvriendelijk. € 870,- Gevr: soc. huur max.
€ 699,-. 06-34610922

Gezocht: Oppas aan huis voor 1 à 2 dgn: ma/di/woe, om onze zoon van 4 jr. van school (Kors Breijer) te halen (14.00 tot ~17.30 uur). Leeftijd min. 17 jr., vergoeding afh. van leeftijd/ervaring; start jan. 2015; mirjamvankan@hotmail.com

Te huur: Kantoorruimtes in kleinschalig verzamelgebouw. Units van 18 en 24,5 m2. Prijs vanaf € 350 excl. BTW.
COMPLICITY - Weesp - 0294 484 620 www.complicity.nl

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel: 0294-418722

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of hecht u aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Haardhout: ca. 1 kuub € 77,50 (goed droog). Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff. Tel.: 0294-412978. Wij bezorgen ook aan huis.

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, fiets, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Voor baby & peuter
LANNEKE

kraamcadeaus/verzorging
speelgoed/kleding
Nieuwstraat 39 Weesp
naast het gemeentehuis

Nieuw in Muiden: Formulieren-brigade+licht-Juridische advies = gratis!! blondiatsea@yahoo.com

24 / 24

Nieuw BOG

Vlietlaan 78 te Bussum

Huurprijs € 850,= p.m.

Op de aanlooproute naar de winkelpromenade van Bussum gelegen geheel gerenoveerde winkelruimte van ca. 77 m² met pantry, toilet, kelder en een frontbreedte van ca. 5 m. met grote ramen.

Nieuw BOG

Flevolaan 27 H te Weesp

Huurprijs € 950,= p.m.

Op industrieterrein Noord, op de eerste verdieping, gelegen representatieve kantoorruimte van ca. 90 m² voorzien van fraai dakterras van ca. 65 m², moderne toiletgroep en kitchenette.

Nieuw BOG

Flevolaan 72 te Weesp

Huurprijs € 1.250,= p.m.

Representatieve kantoorruimte van ca. 106 m², gelegen op de eerste verdieping en voorzien van airconditioning, alarm, moderne toiletgroepen, kitchenette en vier kantoorkamers.

Nieuw BOG

Reeweg 12-13 te Nederhorst den Berg

Huurprijs € 2.500,= p.m.

Op kleinschalig bedrijventerrein gelegen bedrijfsruimte van ca. 254 m² voorzien van kantoorruimte op de entresol van 140 m² en alle faciliteiten. Kan compleet verhuisklaar worden opgeleverd.

Te koop

Oudegracht 35 te Weesp

Vraagprijs € 665.000,= k.k.

Uniek object om wonen en werken te combineren! Statig grachtenpand, gebouwd in de 18e eeuw, met ca. 30 m² besloten en privacy biedende stadstuin.

Te koop

Utrechtseweg 114 A te Weesp

Vraagprijs € 1.295.000,= k.k.

Op een fantastische locatie gelegen vrijstaande woonboerderij, woonoppervlak ca. 270 m², gebouwd als "zomerhuis" in 1918, op 8000 m² eigen grond met vrij uitzicht over polderlandschap.

Verlaagd in prijs

Lakenkopersweg 132 te Weesp

Huurprijs € 795,= excl.

In de kindvriendelijke woonwijk "Aetsveld" op de eerste verdieping gelegen royaal driekamer appartement met zeer ruime, zonnige tuin van ca. 30 m² welke te bereiken is vanaf het balkon.

Verhuurd

Groenlandsekade 59-20 te Vinkeveen

Huurprijs € 695,= p.m.

Fantastisch gelegen recreatie-hoekwoning, met een woonoppervlak van ca. 60 m², voorzien van een ruim en zonnig terras op het zuidwesten en de mogelijkheid voor de aanleg van een boot.

Verhuurd

Korendragershof 113 te Weesp

Huurprijs € 895,= excl.

Zeer verzorgd driekamer appartement van ca. 60 m², gelegen op de eerste verdieping, voorzien van een ruime zonnige tuin van ca. 30 m² en een berging op de begane grond.

Verhuurd

Achteromstraat 4 C te Weesp

Huurprijs € 895,= p.m.

Midden in het historische stadscentrum gelegen tweekamer appartement van ca. 60 m² verdeeld over de eerste en tweede verdieping. Dit stadsappartement is niet voorzien van een buitenruimte.

Verhuurd

Bezaan 14 te Huizen

Huurprijs € 1.095,= p.m.

Drive-in woning, met een woonoppervlak van ca. 150 m², voorzien van fraai aangelegde achtertuin op het zuiden met achterom, eigen parkeerplaats, luxe sanitair. Te huur voor minimaal 1 jaar.

Verhuurd

Griend 4 te Huizen

Huurprijs € 1.250,= p.m.

Aan doodlopende weg, op een "eiland" gelegen middenwoning, met uitzicht over water en fraai aangelegde tuin op het zuiden met drie eigen ligplaatsen met directe uitvaart naar het Gooimeer.

Verkocht onder voorbehoud

Sinnigvelderstraat 333 te Weesp

Vraagprijs € 145.000,= k.k.

Op de vijfde woonlaag gelegen geheel gerenoveerd vierkamer appartement van ca. 87 m² voorzien van zonnig balkon op het westen, dubbele beglazing, lift en berging in de onderbouw.

Verkocht onder voorbehoud

Buitenveer 10-12 te Weesp

Vraagprijs € 209.500,= k.k.

Geheel te moderniseren winkel-woonhuis met winkelruimte (nr. 10) alsmede een bovenwoning (nr. 12), beide met een vloeroppervlak van ca. 64 m,² voorzien van een tuin grenzend aan Smal Weesp.

Verkocht onder voorbehoud

Chirurgijnsweg 16 te Weesp

Vraagprijs € 249.500,= k.k.

Royale eengezinswoning, met een woonoppervlak van ca. 110 m², voorzien van voortuin en achtertuin op het noordwesten met vrijstaande berging en achterom, gelegen op 137 m² eigen grond.