MuiderNieuws

25 februari 2015

MuiderNieuws 25 februari 2015


Muizenfort Museum dicht

Vrijwilligers stoppen ermee na mislukte onderhandelingen

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Het Muider Muizenfort Museum is dicht. De vrijwilligers hebben besloten de deuren niet meer te openen. Ze zijn teleurgesteld in de gemeente.

Het Muizenfort Museum wil vernieuwen en heeft daar de afgelopen drie jaar plannen voor gemaakt, ook aangewakkerd door een idee van de gemeente Muiden om het oude fort te verkopen. Dat plan lijkt inmiddels van de baan, maar de plannen voor het museum liggen er.

"Het plan voor het nieuwe Muizenfort gaat uit van het realiseren van een vernieuwd, professioneel museum met onder andere presentaties over de historie van (vesting) Muiden, het erfgoed van Fortenland en de Hollandse Waterlinies. Het fort wordt gratis toegankelijk voor alle Muiders en overige bezoekers en zal tevens gaan dienen als een informatiecentrum over Muiden met o.a. een VVV-post", zo schrijft het Muizenfort Museum.

Onrendabel. Zo zegt de gemeente Muiden. De financiële onderbouwing is onvoldoende en daarom wil het college van B en W niet meewerken. Onzin, zo zegt het museum. Er is een businessplan en dat plan is gemaakt door een professional. Verder zijn er gesprekken geweest met subsidiegevers en die zeggen dat genoemde subsidiebedragen niet onrendabel zijn. En wat voor risico is er? "Volgens ons kunnen de voorliggende plannen voor de gemeente zonder risico worden uitgevoerd door afspraken te maken dat de gemeente het huurcontract kan ontbinden bij het niet behalen van afgesproken doelstellingen."

"De tijd van steeds maar weer nieuwe plannen maken is naar onze mening voorbij, het is nu zaak om tot uitvoering over te gaan", zo stelt het Muizenfort. En dus blijft tot die tijd de deur dicht en heeft Muiden een museum minder.

De hoop is gevestigd op de fracties van de politieke partijen. Die krijgen binnenkort bezoek van het Museum. Die moeten dan in de gemeenteraad met een plan komen die de plannen van het Muizenfort Museum waar kunnen maken.

Op 9 augustus 2007 werd de Stichting Muider Muizenfort Museum officieel opgericht en waren de werkzaamheden binnen en buiten het Muizenfort reeds in volle gang. Het museum bestaat uit een binnenexpositie in het Muizenfort en een loopgravencircuit ter plaatse van de frontwallen met diverse voorzieningen dat het fort uit 1874 met een originele groepsschuilplaats uit de mobilisatieperiode 1939-1940.

Kunstwerk voor schoonmaken Vecht

Foto: Christian Pfeiffer

MUIDEN - De Posthoornslak van Ron Moret is het kunstwerk dat Muiders de komende jaren aan de grote schoonmaakbeurt van de Vecht moet herinneren: een cadeautje van het Waterschap.

Het kunstwerk is onlangs geplaatst, al staat op het naamplaatje maart 2015. De officiële 'onthulling' van het kunstwerk volgt nog. Opvallend is de plek van het werk: hier werden bij het schoonmaken van de rivier door de baggeraars in mei 2012 de stoffelijke overschotten van twee vermiste vrouwen gevonden in een auto.

Schot in bouwplan polder

MUIDEN - Nog voor de zomer moet het bestemmingsplan voor de woonwijk in de Bloemendalerpolder af zijn en aan de gemeenteraden van Weesp en Muiden worden voorgelegd. Zo melden de ontwikkelaars.

Het bestemmingsplan is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de wijk met ruim 2700 huizen tussen Weesp en Muiden. De wijk wordt gebouwd in tien verschillende delen. De eerste paal moet volgend jaar al de grond in gaan. Daarvoor wordt er achter de schermen hard gewerkt aan de plannen voor de eerste fase. "In dit eerste deel van het woonlandschap komt een woonwijk met ruime kavels, brede lanen en veel groen. In de eerste fase worden niet alleen woningen gebouwd, maar krijgt ook een deel van het landschap al vorm", aldus de ontwikkelaars.

Gratis naar fusietoneel

MUIDEN - De gemeentenodigt alle inwoners uit voor de theatervoorstelling 'Tijd voor samen'. Het Bussumse gezelschap Theater Draad treedt 10 maart op in Muiderberg en 17 maart in Muiden.

De rolverdeling tussen overheid en samenleving verandert. Theater Draad zet gedachten, meningen en ervaringen om in theater. Dat doen zij door de verhalen uit het publiek direct terug te spelen. De gemeente verwerkt de opbrengst van de avond in nieuw beleid.

10 maart in De Rijver in Muiderberg en op 17 maart in de Kazerne in Muiden. Van 20.00 tot 22.00 uur. Inwoners kunnen zich vóór 8 maart aanmelden bij Jur Jongman: j.jongman@muiden.nl.

13,8

procent is een huis goedkoper geworden het afgelopen jaar, zo zegt het blad Vastgoed

2 / 24

Raad kiest weer voor veld naast bos. En de rechter

Actievoerders gaan verder met juridische strijd

Het veld naast het Kocherbos. Komt hier ooit een hockeyveld? Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

MUIDERBERG - De gemeenteraad van Muiden is opnieuw akkoord gegaan met een hockeyveld naast het Kocherbos. En dat zet de deur open voor een nieuwe juridische strijd. De vraag is: wie wordt hier nu beter van?

Het was te verwachten: vorige week besloot de Muider gemeenteraad het bestemmingsplan opnieuw aan te nemen dat de aanleg van een tweede hockeyveld voor de hockeyclub MHC Muiderberg mogelijk maakt. De raadsleden moesten zich opnieuw over het plan uitspreken omdat het vorige bestemmingsplan terug was gestuurd vanwege vormfouten. Muiden houdt vast aan de ingeslagen weg en neemt daarbij voor lief dat de juridische messen worden geslepen.

November 2013: actie tegen veld. Foto: Hart voor Muiderberg

Feit is dat er nog steeds geen veld ligt en dat er voorlopig ook niet lijkt te komen

Het tweede hockeyveld in Muiderberg: al sinds jaar en dag een hoofdpijndossier en inzet van de afgelopen twee gemeenteraadsverkiezingen. In de lente van 2012 koos de gemeenteraad definitief voor een veld naast het Kocherbos als locatie. Een locatie waar veel weerstand tegen is: er wordt gevreesd voor het landelijke aangezicht van Muiderberg. Wie nu komt aanrijden ziet weilanden, een bochtige weg met bomen en de groenstrook van het Kocherbos. Dat moet zo blijven: zo vinden onder meer de actiegroepen Hart voor Muiderberg en Groen Muiderberg.

Acties volgden. Muiden ging door. In 2013 stelde de gemeenteraad het bestemmingsplan op om de aanleg mogelijk te maken. De actievoerders stapten naar de rechter. Het proces heeft tot aan de Raad van State gelopen, en met succes. Die constateerde onlangs dat er fouten in het bestemmingsplan zitten en stuurde het terug naar de gemeenteraad. En zo zijn er zeker twee jaar verloren gegaan. De raadsleden gingen vorige week opnieuw met het bestemmingsplan akkoord en de juridische strijd kan nu opnieuw beginnen.

Eerste beslissing over locatie veld werd al in 2012 genomen

Toch was de gemeenteraad al lang niet meer zo unaniem als in het begin. De meerderheid werd gevonden met 8 stemmen voor en 5 tegen. Openlijk wordt de vraag gesteld of dit proces nog wel doorlopen moet worden: want helpt of schaadt dit de hockeyclub nou wel of niet? Raadslid Erik Pieter Vlaanderen liet zich zelfs op Facebook ontvallen dat hij de hele besluitvorming ondemocratisch vindt. "Ik heb de democratische beginselen met de paplepel ingegoten gekregen, en weet dat het soms mee zit en soms tegen zit in het leven, maar hier heb ik slecht van geslapen", zo zegt hij. Het steekt hem dat de hele inspraakprocedure voor dit bestemmingsplan maar helemaal is overgeslagen.

Ondemocratisch of niet, feit is dat er nog steeds geen veld ligt en dat er voorlopig ook niet lijkt te komen. Een veld dat hard nodig is: de club heeft ruimte nodig.

De provincie Noord-Holland voert ook druk uit op het plan. In het plan wordt het parkeerterrein van de Joodse begraafplaats gebruikt om de auto's te stallen. Muiden veranderde de functie van het stukje land van bos naar parkeerplaats. Maar de provincie heeft in het nieuwe natuurbeheerplan de grond toch weer aangemerkt als bos. Voor de praktijk maakt dit weinig uit: de auto's staan er al en blijven er ook wel even staan, maar voor de beeldvorming is het in het papieren plan een klap.

Actiegroep Hart voor Muiderberg verwacht dat de Raad van State het bestemmingsplan opnieuw naar de prullenbak verwijst omdat er volgens hen weer vorm- en procedurefouten zijn gemaakt. Barbara Mounier: "Dit betekent dat mensen in de komende periode opnieuw bezwaar kunnen maken tegen deze locatie (of hun bezwaar kunnen aanvullen) en dat we over een paar maanden weer voor de rechter staan om over het bestemmingsplan te laten oordelen."

Als het aan de actievoerders ligt wordt er gekeken naar een goed alternatief. "Er zijn meerdere alternatieven. Ga niet wachten tot de rechter dit onzalige plan definitief in de prullenbak gooit - dan zijn we qua sportmogelijkheden nog verder van huis. Over een paar maanden gaan we fuseren: het zou fijn zijn als er tegen die tijd een oplossing is."

Dashboard vakkundig uit elkaar gehaald

MUIDEN - Een opvallende auto-inbraak, woensdag op het P+R-terrein aan de A1. Het dashboard van een auto werd vakkundig uit elkaar gesleuteld.

Volgens de politie gingen de dieven zeer professioneel te werk om de toerenteller uit een dashboard van een grijze Volkswagen Tiguan te halen. De hoop is dat de inbraak gezien is door iemand. Die wordt gevraagd contact op te nemen met de politie.

Kentekenplaten
Twee dagen later werden op het parkeerterrein de kentekenplanten van een Opel Corsa gestolen. Even verderop bij de Maxis werden in de nacht van maandag op dinsdag de platen van een blauwe Ford Focus gestolen. Getuigen kunnen bellen met 0900-8844.

Kunstcafé houdt lezing Leo Gestel

MUIDEN - Het Kunstcafé houdt volgende week vrijdag een lezing over schilder Leo Gestel.

De lezing wordt gegeven door Anne van Lienden, conservator van Singer Laren. Leo Gestel (1881-1941): kort na 1900 behoorde Leo Gestel met Piet Mondriaan en Jan Sluijters tot de belangrijkste vernieuwers van de Nederlandse schilderkunst. Hij experimenteerde met uiteenlopende kunststromingen, van het pointillisme tot het expressionisme.

Het Kunstcafé is in restaurant Floris V. De lezing begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. Ook zijn er mogelijkheden om vooraf te eten bij het restaurant. Er is een speciaal kunstmenu.

Reserveren
Reserveren voor de lezing met vermelding van aantal personen via info@rietblum.nl.

Frituur raakt overhit

MUIDEN - Een frituurpan van snackbar De Loper aan het Vestingplein is donderdagavond oververhit geraakt. De brandweer werd gebeld.

Gelukkig voor alle aanwezigen sloeg de vlam niet in de pan door kordaat optreden van de medewerkers en hoefde de brandweer alleen maar te komen om de pan achteraf te controleren.

Schuurtje aan de Horn in vlammen op

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Aan de Horn is maandag een houten schuurtje in vlammen opgegaan. Door ingrijpen van de bewoners kon erger worden voorkomen. De brand brak rond half twaalf 's morgens uit. Tussen het huis en de volière was vuur ontstaan in een schuurtje. De spullen in het gebouwtje vatten snel vlam. Bewoners wisten de vlammen met een tuinslang onder controle te houden tot de brandweer Weesp arriveerde. Die had het vuur snel uit. Er zijn geen gewonden gevallen. Ook de vogels in de naastgelegen volière maken het goed.

Veertig kastanjes dodelijk ziek: ze worden gekapt

Bijna 30 aan de Amsterdamsestraatweg

Ruim 30 kastanjes moeten om. Foto: Christian Pfeiffer

MUIDEN - Langs de Amsterdamsestraatweg moeten bijna 30 kastanjes worden gekapt. Ze zijn doodziek. Ook op andere plaatsen in Muiden worden kastanjes omgehaald.

De gemeente heeft in november ongeveer 1300 bomen in Muiden en Muiderberg geïnspecteerd. "Bij deze laatste inspectie zijn veel kastanjebomen aangemerkt als 'gevaarlijke bomen' doordat zij zijn aangetast zijn door de kastanjebloedingsziekte", zo vertelt de gemeente. "Bij de visuele inspectie worden de kroon, de stam en de stamvoet beoordeeld. Aan de hand van de bevindingen worden onderhoudsmaatregelen vastgesteld." 40 bomen zijn zo ziek dat ze binnenkort gekapt worden.

In Muiden en Muiderberg gaan bomen om aan de Amsterdamsestraatweg (27), Maxisweg (3), Vestingplein (6), Lange Gangh (1), Kloosterstraat (1), Echolaan (1) en Frans Halsplantsoen (1). De gemeente benadrukt dat de bomen worden omgehaald omdat herstel niet meer mogelijk is. In de meeste gevallen wordt na het kappen overgegaan tot herplant op die plek.

Anneke Born

Enthousiaste vrijwilliger
Weesper sinds 1964

Wat vrijwillig je zoal?
"Ik heb diverse bestuursfuncties gehad bij gymnastiekvereniging Kracht en Vlugheid, het Rode Kruis, 25 jaar bij de Weespernieuws Triatlon en nu bij de Historische Kring."

Wat is jouw levensmotto?
"Iedereen heeft recht op een tweede kans."

Welk historisch gebouw moet absoluut behouden blijven?
"De katholieke Laurentiuskerk met haar pastorie."

Wat doe je verder in het leven?
"Ik vind het heerlijk als de kinderen en kleinkinderen langskomen. Verder geniet ik van vakanties met de caravan in Oostenrijk, wandelen, fietsen en ik knutsel graag."

Beste eigenschap?
"Altijd zorgen voor een ander?"

En je slechtste?
'Ik kan moeilijk nee zeggen."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat ons dakterras zo heerlijk is: in de zomer genieten met een boek en luisteren naar de klanken van het carillon."

Favoriete stek in Weesp?
"Ik bracht mijn jeugd door aan de 's-Gravelandseweg. Het zicht op de molens, de kerktorens en de brug is nog steeds favoriet."

Je kunt niet zonder?
"Joop, mijn man."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Mijn overleden broer Peter."

Waar maak je je druk om?
"Het rijgedrag van automobilisten in het centrum."

Skivakantie of weekje naar de zon?
"Heerlijk de wintersport."

Met een miljoen?
"Onze kinderen verrassen en een nieuwe caravan en auto aanschaffen. En een donatie aan het Ronald McDonaldhuis."

Als je een dag burgemeester was?
"Dan zou ik door het centrum lopen en aantekenen hoe slecht de trottoirs zijn."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Wat gaat er gebeuren met onze mooie schansen?"

Inbraken

WEESP – Een golf van inbraken is het niet meer, maar toch worden er bovengemiddeld veel inbraken gemeld in Weesp. Ook deze week weer.

Vorige week dinsdagavond ziet een oplettende buurtbewoner aan de Waarschapsstraat een man die opvalt door zijn gedrag. De man gaat ook weg als de getuige poolshoogte gaat nemen. Samen met een buurman wordt bij de huizen in de buurt gekeken. In een blijkt ingebroken. Aan de achterkant is een raam opengebroken en de slaapkamer is doorzocht. Mogelijk zijn er sieraden weg.

Er werd nog meer ingebroken. Aan de Nolenslaan was het dinsdag raak. Daar werd bij een huis tussen 17.30 en 21.00 uur aan de achterkant een raam opengebroken. Het is nog onbekend wat er weg is. Een bewoner van de Heemraadweg komt die dag thuis en ziet dat zijn deuren openstaan. Het huis blijkt doorzocht en twee MacBooks zijn weg.

Die nacht, in de nacht van dinsdag op woensdag, wordt er ingebroken bij een bedrijf aan de Pampuslaan. Er wordt een rolluik geforceerd en gereedschap meegenomen. Overdag op woensdag wordt een huis aan de Zeeburgstraat opengebroken. Een iPad en horloge worden meegenomen. Als laatste wordt een poging tot inbraak gemeld tussen donderdag en zondag aan de Grote Weer. Daar werd geprobeerd het slot van een achterdeur te forceren.

Kitty Jong in sectorbestuur FNV

WEESP - PvdA-raadslid Kitty Jong neemt zitting in het sectorbestuur van de vakbond FNV Overheid. Zij werd met grote meerderheid gekozen.

De vakbond kent speciale besturen voor bepaalde sectoren. Die werden onlangs gekozen. De Weespse kreeg 527 van de 1348 stemmen. Jong begint in maart aan haar nieuwe functie van een dag in de week.

Alarm na klap tegen trein

WEESP - Groot alarm op het spoor bij Weesp dinsdagochtend. Even leek het erop dat een intercity iemand had geraakt. Dat bleek tot ieders opluchting niet het geval.

Een machinist van een langsrijdende intercity schakelde de hulp van de politie in nadat hij ter hoogte van het rangeerterrein aan de Sportparklaan.

Win kaartjes voor George en Eran

George en Eran lossen de wereldvrede op. Foto: Jean van Lingen

WEESP - De Nederlandse Syriër George en de Israëlische Hollander Eran zijn de beste vrienden. In de conflictkomedie 'George & Eran lossen wereldvrede op' buigen zij zich over de problemen in het Midden-Oosten.

Het WeesperNieuws mag voor deze voorstelling (vrijdag 6 maart, 20.30 uur) 2 x 2 vrijkaarten weggeven. Belangstellenden kunnen tot en met zondag 1 maart een mail sturen naar marieke@weespernieuws.nl. De winnaars krijgen 2 maart bericht. Kaarten zijn te koop via wesopa.nl.

'Als Johanna's man overlijdt, gaat ze met zijn lijk op reis'

Boekengala met theaterstuk: 'Toneeltekst is ook literatuur'

Remy van Tilburg speelt de koetsier in Johanna de Waanzinnige. Foto: Christian Pfeiffer

door Marieke van Veen

WEESP - Voor het Weesper Boekengala op zaterdag 7 maart zoeken De Kleine Prins en Theaterpand Weesp opnieuw de samenwerking. Dat leidt tot een avond vol lokale schrijvers gecombineerd met een bijzondere toneelvoorstelling. De theaterdocenten van Zone1380 staan voor één keer samen op de planken, want: "Toneelteksten zijn óók literatuur", zo zegt Remy van Tilburg van Zone1380.

Waarom een theatervoorstelling tijdens een boekengala?
"Daar kom je als je samenwerkt met Theaterschool Zone1380 al snel op uit. We konden met het thema van de Boekenweek van dit jaar ook goed uit de voeten. Toneelteksten zijn net zo goed literatuur. Maar dan levendiger."

'Het thema van dit jaar is waanzin, daar konden we wel wat mee'

Het thema is 'waanzin'. Er gaat flink gekrijst worden?
"Nee, dat zou te makkelijk zijn. We hebben gekozen voor het verhaal van Johanna de Waanzinnige. De waanzin zit 'm in deze voorstelling vooral tussen de snelle schakeling tussen fantasie en realiteit. Johanna de Waanzinnige was de bijnaam van de Spaanse koningin Johanna van Castilië. Ze had psychische problemen, maar toen haar man Filips overleed raakte ze nog meer verward. Ze is toen per koets op reis gegaan en naam haar overleden man mee. Ons stuk begint als de koets vast komt te zitten in de modder."

Wie mag het lijk spelen?
"Bas Moser speelt Filips, Dieuwertje Stienstra is Johanna en ik ben de koetsier. Overigens komt Filips in onze voorstelling in het hoofd van Johanna tot leven. En steeds als ik opkom, neemt de realiteit het over en is Filips weer zo dood als een pier. Ik doe ook de regie. Met veel plezier, want het is een interessant stuk. Leuk ook om een keer samen met andere docenten van Zone1380 op de planken te staan, normaal is onze samenwerking eigenlijk vooral lesinhoudelijk."

Boekengala

Het Weesper Boekengala is zaterdag 7 maart in Theaterpand Weesp. Aanvang: 20.30 uur. Diverse Weesper schrijvers maken hun opwachting, waaronder Mel Wallis de Vries, Rindert Kromhout, Lars Boom en Vreneli Stadelmaier. Ook is er muziek, een literaire quiz met mooie prijzen en voeren de docenten van Theaterschool Zone1380 de voorstelling Johanna de Waanzinnige op. Entree € 7,50. Reserveren via zone1380.nl.

'Leuk om eens met de andere docenten op de planken te staan'

Lees je zelf veel?
"Nou, vooral toneelstukken. Alleen als ik op vakantie ga, lees ik boeken. En zelfs dan vraag ik me continu af of het verhaal zich leent voor een theaterstuk. Maar dat heb ik met alles: iets wat me overkomt, iets wat ik zie op straat, een verhaal dat iemand me vertelt... Kan ik daar wat mee? Dan probeer ik het meteen toe te passen, of ik schrijf het op als een idee voor later."

Hoe bevalt het bij Zone1380?
"Ik zit er al sinds het eerste uur bij. Het is mooi hoe de school zich ontwikkeld heeft en het is nog mooier om daar deel van uit te maken. Ik vind het zo leuk om met jongeren te werken. Een aantal leerlingen is al doorgestroomd, onder meer naar de Toneelacademie in Maastricht en naar het Koningstheater in Den Bosch. Natuurlijk is het jammer als ze uitvliegen, maar het is ook wel weer geweldig dat wij ze op weg hebben kunnen helpen."

Je bent een Zwollenaar. Dat is nogal wat heen-en-weergereis?
"Om die reden ben ik nog niet zo lang geleden naar Amsterdam verhuisd. Dat bevalt prima. Maar ik werk ook nog steeds in Zwolle, als dramadocent op het Meander College. Dus in plaats van heen en weer te reizen naar Weesp, reis ik nu heen en weer naar Zwolle. En toch bevalt dat beter."

Had je voor je Zone1380-avontuur überhaupt wel eens van Weesp gehoord?
"Ik ken Sara Kroos en Daniëlle Meyer al van voor de oprichting van Zone1380. Toen zij hier kwamen wonen, leerde ook ik Weesp kennen. Om eerlijk te zijn: zonder die twee was ik hier vast nooit terechtgekomen."

Wat Aaltje betreft blijft iedereen hangen

Gijs Numan en Jordi Dekker nemen er alvast eentje. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - "Op een gegeven moment werden we wel heel erg een echt restaurant". Huh? Maar Gijs Numan en Jordi Dekker zijn bloedserieus. Ze willen met hun Aaltje veel meer zijn dan dat.

Een café voor mensen die van een biertje houden maar niet naar de kroeg willen. Een adres waar je stamppot kunt eten als je geen zin hebt om alleen voor jezelf te koken. Een plek waar je op zondag zonder ergernissen met het hele gezin uit eten kunt omdat er in de achterzaal een kinderbioscoop is. Bingo's. Vrijdagmiddagborrels. Bierproeverijen. Ga maar door. Nog even en Aaltje is een buurthuis. Numan: "Wel in die zin dat mensen hier altijd welkom zijn. Je hoeft echt niet meteen een driegangenmenu te bestellen. Als iemand alleen komt voor een biertje aan de bar of een glas wijn met een worstplankje, dan vinden wij dat ook prima."

Het café-restaurant krijgt meer en meer de vorm die de twee mannen voor ogen hadden. "Het ontstaat gaandeweg. We hebben altijd een plek gewild voor alle doelgroepen. Maar er kwam een moment waarop we alleen maar gerechten aan het uitserveren waren. Er zat te weinig schwung in. Toen zijn we de boel gaan opkloppen met activiteiten. We hebben deze week een speciaalbierweek met onder meer een gratis proeverij. We zullen er niet om liegen: natuurlijk hopen we dat mensen daarna blijven eten. Maar andersom doen we het ook. De maandelijkse bingo is pas om 21.00 uur, juist als het rustiger begint te worden. We willen dat mensen het hier zo leuk vinden dat ze de hele avond blijven hangen. En dat ze als ze eenmaal wel naar huis gaan, heel snel weer terugkomen."

Protestantse Gemeente Zondag 1 maart 10.00 uur Grote Kerk ds. M.C. Hage

Zondag 1 maart 19.00 uur
Lichthuis
Gereformeerde Bond
P. de Koning

Parochie van Levend Water
Woensdag 25 februari 19.30 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Meditatieve viering

Zondag 1 maart 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
G. Rizzo

Dinsdag 3 maart 10.00 uur
Kapel
Woord en Communieviering
J. van Meeteren

Woensdag 4 maart 19.30 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Meditatieve viering

NPB
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente
Zondag 1 maart 10.00 uur
OAZ-gebouw
C. Terpstra

woensdag 25 februari

Rode Kruis Soos

Het Rode Kruis houdt op woensdag 25 februari een ouderensoos in Gebouw Papelaan 99. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje en een spelletje. De entree is 2 euro.

Mamacafé

Het Centrum voor Jeugd en Gezin, het consultatiebureau, de Verloskundige Praktijk Weesp en De Bibliotheek houden woensdag 25 februari een Mamacafé in De Bibliotheek. Aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen zijn van 10.00 tot 11.30 uur welkom om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

donderdag 26 februari

Ladies Night

De City of Wesopa houdt een Ladies Night. Vertoond wordt de film 'Gooische Vrouwen 2', met in de pauze een glas prosecco. Aanvang 20.00 uur. Entree: € 11,- (inclusief bubbels).

Bingo

Buurtvereniging de Achtergracht houdt donderdag 26 februari om 14.00 uur een bingo. Locatie: OAZ gebouw Fijnvandraatlaan 2. Zaal open: 13.30 uur.

Infoavond uitvaart

Op donderdag 26 februari beantwoorden Charles Benschop en ds. W.J. Lamfers vanaf 20.00 uur in Het Lichthuis (Waagplein 10) vragen over een uitvaart. Entree: € 2,-.

zondag 1 maart

Dansmeester Bach

Cellisten laten zich graag inspireren door de cellosuites van Johann Sebastian Bach. Hij schreef zes suites die dezelfde opbouw hebben. Eerst een stuk om je warm te spelen, de Prelude. En dan de klassieke opeenvolging van dansen, zo afwisselend mogelijk gegroepeerd en in vorm afstammend van een lange traditie. Bach zelf danste er niet meer op. Dansers Marijn Stijl (22) en Tessa Wouters (22) gaan de uitdaging aan. Zondag 1 maart om 15.00 uur in de Van Houtenkerk.

Mees Kees

De City viert de voorjaarsvakantie met een filmmiddag voor de jeugd. Op het bioscoopscherm wordt de film 'Mees Kees op de planken' vertoond. Mees Kees en zijn leerlingen maken zich op voor de eindmusical. Schooldirectrice Dreus heeft zelf een voorstelling geschreven, maar die is oersaai. Mees Kees en zijn klas besluiten er hun eigen draai aan te geven. Aanvang: 14.00 uur, entree 5 euro.

maandag 2 maart

Brigitte Kaandorp

Brigitte Kaandorp komt naar Weesp. Ze speelt maandag 2 maart in Theaterpand Weesp met nieuwe muzikanten een try-out van haar voorstelling 'Grande de Luxe'. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar bij boekhandel De Kleine Prins.

Seniorweb

Seniorweb houdt elke maandag van 10.00 uur tot 12.00 uur een inloopochtend in De Bibliotheek aan de Oudegracht. Voor informatie over computercursussen en hulp en ondersteuning op het gebied van computers, tablets en smartphones.

dinsdag 3 maart

Mamacafé

Het Centrum voor Jeugd en Gezin, het consultatiebureau, de Verloskundige Praktijk Weesp en De Bibliotheek houden dinsdag 3 maart een Mamacafé in De Bibliotheek. Aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen zijn van 10.00 tot 11.30 uur welkom om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.


Dikke jas Concert

Christiaan de Jong verzorgt dinsdag 3 maart een Dikke Jas Concert op klassieke gitaar. Met muziek van renaissance tot heden. Composities van Luys de Nervaez, John Dowland, Domenico Scarlatti, Fernando Sor, Francesc Tarrega, Heitor Villa Lobos, Astor Piazzolla en improvisaties. In de Van Houtenkerk, aanvang 12.30 uur. Entree: vrije gift.

Breicafé/buurthuis

Buurtvereniging De Achtergracht houdt elke dinsdagmiddag in het OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan een breicafé. Van 13.00 tot 16.30 uur.

donderdag 5 maart

Inloopochtend

De Bibliotheek aan de Oudegracht houdt donderdag 5 maart een inloopochtend. Deze ochtenden geven de inwoners van Weesp de kans elkaar te ontmoeten en bij te praten. Tijd: van 10.00 tot 12.00 uur.

'Dear White People'

'Dear White People' is een komedie over het systemische racisme op een elitaire Amerikaanse universiteit. Deze film is donderdag 5 maart te zien in de City. Aanvang 20.00 uur, entree € 8,-.

Alzheimercafé

Het Alzheimercafé van donderdag 5 maart staat in het teken van alcoholgebruik en dementie. Gastspreker is Kristopher van Zanten (Psycholoog NIP). De zaal is open om 19.00 uur. Het programma start om 19.30 uur en eindigt om 21.30 uur. De toegang en koffie is gratis. Het Café vindt plaats in hotel Hart van Weesp aan de Herengracht.

donderdag 5 maart tot zondag 8 maart

Kamermuziekfestival

De tweede editie van het Weesp Chamber Music Festival in de Van Houtenkerk wordt gehouden van donderdag 5 tot zondag 8 maart. Dit festival biedt Weespers de kans om dicht bij huis en laagdrempelig professionele topmusici te horen. Om ook kinderen kennis te laten maken met klassieke muziek wordt het festival gekoppeld aan klassikale introductielessen op de Weesper basisscholen, een open podium in Fort Ossenmarkt en een jeugdconcert in eerdergenoemde kerk. Alle concerten van het festival zijn voor de jeugd tot 18 jaar toegankelijk voor € 5,-. De entreekaarten voor volwassenen variëren van € 10,- tot € 17,50. Er zijn ook combinatiekaarten en passe-partouts verkrijgbaar.

vrijdag 6 maart

Marjolein Meijers

In 'Oud en Nieuw' borduurt Marjolein 'Berini' Meijers voort op haar fraaie reeks muziektheaterprogramma's vol onvervalste humor en levensleed, gegrepen uit de gebeurtenissen van alledag. Vrijdag 6 maart treedt ze op in Theaterpand Weesp, aanvang: 20.30 uur. Entree: € 15,-. Reserveren via zone1380.nl.

Wereldvrede

Sinds de Nederlandse Syriër George en de Israëlische Hollander Eran voor een toneelvoorstelling samen in één broek moesten, zijn zij de beste vrienden. Vrienden die elkaar alles durven te zeggen. Vrienden die een ruzie niet uit de weg gaan. Vrijdag 6 maart spelen zij in de City de voorstelling 'George en Eran lossen de wereldvrede op'. Aanvang 20.30 uur, entree € 15,50. Kijk op pagina 17 voor een mail-en-winactie.

zaterdag 7 maart

Boekengala

Theaterpand Weesp en boekhandel De Kleine Prins houden samen het Weesper Boekengala. Met Weesper schrijvers, muziek, een literaire quiz met mooie prijzen en nog meer. Datum: zaterdag 7 maart, aanvang: 20.30 uur. Entree € 7,50. Kaartverkoop via www.zone1380.nl.

Mrs. Hips

Schud je heupen los, want het Duo Mrs. Hips komt zaterdag 7 maart naar Weesp. In de jaren 90 maakte zangeres Simone Roerade een wereldtour met Candy Dulfer, scoorde een nummer-1-hit in Spanje met haar band Hips en zong met veel bekende artiesten in binnen- en buitenland. In het duo waarin ze nu speelt is er nóg meer ruimte voor Simones powerstem, maar ook voor het scheurende Hammondorgel van de tweede helft van het duo, Rob Geboers. Aanvang 20.30 uur, entree € 12,50.

vrijdag 27 februari

Inloopatelier

Op 27 februari is er een inloopatelier servies beschilderen in het atelier van Yvonne de Ridder op de Dammerweg 4a in Weesp. Tijd van 10.00-12.30 uur. Inschrijving via y.de.ridder1@kpnplanet.nl.

woensdag 4 maart

Meezingavond

Er is woensdag 4 maart een meezingavond in hotel Hart van Weesp. Het repertoire: Hollandse liedjes van alle tijden. Een accordeonist zorgt voor de muzikale begeleiding. Aanvang: 20.00 uur. Deelname is gratis.

Afslankcursus

Dinsdag 10 maart start er nieuwe afslankcursus bij FysioTrainingscentrum Weesp. De tien lessen worden verzorgd door gewichtsconsulent Juul van Ginneken en fysiotherapeut Willem van Lindenberg. De cursus wordt afgesloten met een kookworkshop bij Kookers.nl. Kosten: € 75,-. Inschrijven via info@fysiotrainingweesp.nl of 0294-450065.

Vrijwilligers

Versa Vrijwilligerscentrale zoekt mensen voor de Voorleesexpress van De Bibliotheek. Deze vrijwilligers gaan kinderen met een taalachterstand thuis voorlezen. Belangstellenden kunnen bellen met 410578. Ook houdt de Vrijwilligerscentrale elke dinsdag van 13.30 tot 14.30 uur een inloopspreekuur in gebouw Papelaan 99.

12 / 24

14 / 24

15 / 24

16 / 24

Van Roden vult Carré met rode harten

Foto: Ben van Roden

WEESP - Vijfhonderd hartballonnen die uit de lucht vallen in een uitverkocht Carré: een spectaculair gezicht. Ben van Roden Decoraties uit Weesp heeft drukke maanden achter de rug en leverde voor zes bijzondere optredens van Fedde le Grand de ballonnen. Het dansspektakel in een uitverkocht Carré was het sluitstuk van een enerverende periode. Terwijl de bekende dj zijn publiek opzweepte met zijn muziek, lieten Ben en Geke van Roden middels speciale dropzakken honderden glanzende hartballonnen los. Natuurlijk ging het publiek ermee aan de haal.

De perfecte wenkbrauwen vind je op het industriepark

Klanten komen van heinde en ver naar Faryal

Faryal in haar eigen salon. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Sinds de opening van haar salon op het Van Houten Industriepark begin januari, is de behandelkruk van wenkbrauwspecialist Faryal Badloe zelden leeg. Maar de inwoners van Weesp hebben haar nog niet ontdekt. "Ik wil dat ook Weespers weten dat ze er in slechts 15 minuten veel beter uit kunnen zien."

Faryal werkt al ruim 25 jaar in de schoonheidsbranche. Bijna acht jaar heeft ze bij Rob Peetoom in de Bijenkorf gewerkt. In die periode werd de wenkbrauw steeds belangrijker en de Weespse ontwikkelde een passie en talent voor het shapen, modelleren en pigmenteren van wenkbrauwen.

Faryal trok een jaar uit voor het ontwikkelen van een concept en een eigen productenlijn en ging daar 9 maanden geleden mee de boer op. "Ik ben begonnen met een stand op evenementen zoals beurzen en braderieën. Dat liep meteen storm. Mensen stonden gewoon in de rij." Het succes zit 'm volgens haar in 'kleine verandering, groot verschil'. "Mijn Perfect Brows Treatment duurt nog geen kwartier en kost slechts 14,95, maar je ziet er direct beter uit."

De volgende stap was een eigen salon. "Met mijn adviezen en producten kom je thuis een heel eind, maar als je je nieuwe brows echt mooi wil houden, moet je elke 3, 4 weken terugkomen. Daar wilde ik graag een vast adres voor hebben. Ik zit nu op het Van Houten Industriepark in het A-gebouw. Het is mooi, fris en ruim. Vanuit het hele land komen mensen hierheen omdat ze hun wenkbrauwen alleen aan mij toevertrouwen. Dat vind ik heel speciaal." Faryal hoopt dat ook Weespers (vrouwen én mannen) haar gaan ontdekken: "Zelfs de meest kaalgeplukte wenkbrauw krijg ik weer mooi, desnoods door middel van permanente make-up."

Kinderen betalen voor nieuwe bomen

WEESP - In Brazilië zijn maandag tientallen nieuwe bomen geplant. Het planten van de bedreigde boomsoorten werd betaald met geld dat twee leerlingen van de Triangel hebben ingezameld.

Tigo (9 jaar) en Joshua (10 jaar) uit groep 6 van de Triangel begonnen twee jaar geleden hun eigen club om bomen te redden: De Natuurhelden.

Hun doel is naar eigen zeggen dat er minder bomen gekapt worden en meer bomen op de wereld komen, want zonder bomen kunnen wij niet leven. Na hun spreekbeurt over bomenkap in de regenwouden van Zuid-Amerika werden andere kinderen enthousiast en bedacht de klas diverse manieren om geld in te zamelen: muziek maken op Koningsdag, lege flessen inzamelen, armbandje en koekjes verkopen, auto's wassen en andere klusjes voor familie en buren. Zo werd er een bedrag van 350 euro opgehaald.

De stichting Apremavi doet onderzoek en beheert een groot stuk bos in de Itajaí Vallei in het zuiden van Brazilië. Zij hebben afgelopen maandag voor ieder kind uit de klas één boom geplant. Vorig jaar maakten de kinderen naambordjes die naar Brazilië opgestuurd zijn. De kinderen kozen hun eigen boom uit een lijst met 20 bedreigde boomsoorten. Op foto's en een filmpje kon de klas zien hoe hun bomen in Brazilië geplant zijn.

Weesp op 1 maart in 'Nederland Heeft Het'

WEESP - Weesp komt weer op tv. Het RTL4-programma 'Nederland Heeft Het!' zendt op zondag 1 maart om 15.55 uur een aflevering over Weesp uit.

Twee weken geleden zijn er opnames gemaakt in de stad. Onder meer in het Gemeentemuseum, op de Vecht en in het centrum.

'Nederland Heeft Het' is een programma waarin Dirk Taat wekelijks de mooiste plekjes van Nederland bezoekt. Daarbij gaat hij op zoek naar het verhaal achter deze plekken en informeert hij de kijker over de mogelijkheden van de locaties. Hij onderzoekt tevens de geschiedenis en samen met een vertegenwoordiger van een stad of dorp neemt hij een kijkje binnen de gemeenschap.

De gemeente Weesp heeft een deel van de opnames gefinancierd. Ook verschillende ondernemers, zoals Eeterij De Schalkse, hebben een steentje bijgedragen.

Herman Pleij komt naar Weesp

WEESP - Auteur Herman Pleij komt naar Weesp. Hij praat maandagavond 9 maart in de Van Houtenkerk.

Onlangs verscheen zijn boek 'Moet kunnen' waarin hij op zoek gaat naar de Nederlandse identiteit. De Nederlander houdt niet van gezag, wel van zeuren en wil zelf bepalen wat mag en wat niet mag. Ons nationale motto is daarom nog altijd: 'Moet kunnen'.
Pleij laat graag zijn licht schijnen over onze volkscultuur en geschiedenis, maar ook over voetbal of schaatsen

Pleij komt naar Weesp in de Boekenweek. Die is van 7 tot en met 15 maart. Kaarten kosten 12,50 euro en zijn verkrijgbaar bij De Bibliotheek.

Humor en levensleed met Meijers

WEESP - In 'Oud en Nieuw' borduurt Marjolein 'Berini' Meijers voort op haar muziektheaterprogramma's vol onvervalste humor en levensleed, gegrepen uit de gebeurtenissen van alledag.

Vrijdag 6 maart treedt ze op in Theaterpand Weesp aan de Herengracht, aanvang: 20.30 uur. Entree: € 15,-. Reserveren via zone1380.nl.

Nog voor zomer plan Bloemendalerpolder

WEESP - Nog voor de zomer moet het bestemmingsplan voor de woonwijk in de Bloemendalerpolder af zijn en aan de gemeenteraden van Weesp en Muiden worden voorgelegd. Zo melden de ontwikkelaars.

Het bestemmingsplan is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de wijk met ruim 2700 huizen tussen Weesp en Muiden.

De wijk wordt gebouwd in tien delen. De eerste paal moet volgend jaar al de grond in gaan. Er wordt achter de schermen al hard gewerkt aan deze plannen. "In dit eerste deel van het woonlandschap komt een woonwijk met ruime kavels, brede lanen en veel groen. In de eerste fase worden niet alleen woningen gebouwd, maar krijgt ook een deel van het landschap al vorm", aldus de ontwikkelaars.

Lees meer over de bouwplannen in het dossier Bloemendalerpolder op weespernieuws.nl.

Broedende vleermuizen, geen werk aan schansen

WEESP - Er worden tot de herfst geen bomen onderhouden of gekapt op de schansen van Weesp. Dit om broedende vleermuizen niet te storen.

Dit heeft de gemeente besloten na klachten van Kees en Bianca de Graaf van de stichting Flora- en Faunabescherming Weesp over de onderhoudsplannen.

De gemeente en het echtpaar botsen over het onderhoud van de schansen van Weesp en de Nieuwe Achtkant in het bijzonder.

Er wordt voorlopig ook niet gemaaid op schans De Nieuwe Achtkant. Eerst komt er een onderzoek naar winterverblijfplaatsen van de ringslang. Ook wordt er door een extern bureau een plan gemaakt hoe er gemaaid moet worden: de natuurliefhebbers vinden dat met de huidige maaiplannen te veel natuur wordt vernietigd.

18 / 24

Vrijuit praten over pubers

'Worden die andere ouders ook niet horendol van de telefoon de hele dag?'

Pubers willen zich nog wel eens verschansen achter mobiele apparaten. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Zelfs de schattigste peuter wordt ooit een puber. Geslachtshormonen leiden tot lichamelijke veranderingen en het humeur verandert mee. Vaak niet ten goede. Hoewel dat tijdelijk is, kun je als ouder best wel eens met de handen in het haar zitten. Zo ook Els Sonépouse uit Weesp. In haar zoektocht naar antwoorden en erkenning belandde ze bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. Samen komen zij nu met een nieuw initiatief: het PuberOuderCafé.

"Mijn oudste is inmiddels 25. Hij heeft amper echt gepuberd. Hoe anders is het bij mijn jongste van 15... Soms snap ik helemaal niets van haar. Is het omdat ze een meisje is? Of omdat ze een andere vader heeft?"

PuberOuderCafé met filmpjes, discussies, een quiz en boeken

Els Sonépouse wijt een deel van de problemen aan het digitale tijdperk waarin we leven: "Ze zit de hele dag naar die stomme telefoon te turen. Gek word je ervan. Ik wil graag weten hoe andere ouders daarmee omgaan."

'Schroom niet om het CJG binnen te stappen, ze helpen je graag'

Opvoedvragen
Sonépouse heeft vriendinnen die ook een puber in huis hebben. "Natuurlijk zijn onze kinderen een favoriet gespreksonderwerp. Maar ik zou graag een klankbord willen hebben en er zijn vast meer ouders die daar behoefte aan hebben." De Weespse stapt met haar opvoedvragen wel eens binnen bij Gwen Bouwens van het Centrum voor Jeugd en Gezin in het Gezondheidsgebouw aan de Hugo de Grootlaan. "Dat zijn altijd fijne gesprekken. Ik kan het andere ouders met zorgen echt aanraden. Misschien dat voor sommigen de drempel hoog is, maar dat hoeft echt niet. Het CJG is er juist voor hulp en ondersteuning. Ze helpen je daar graag!"

Mamacafé voor pubers
Tijdens eens van die consulten zag Sonépouse in het Centrum voor Jeugd en Gezin een poster hangen van het Mamacafé. Zoiets zou ook ideaal zijn voor pubers, dacht ze. "Maar dan wel zonder de pubers erbij. Bij het Mamacafé nemen de ouders hun baby's en/of peuters mee, maar dat lijkt me voor onze doelgroep een slecht plan. Het is juist fijn om eens vrijuit over het gedrag van je puber te kunnen praten zonder dat dit tot het gebruikelijke gezucht en gesteun leidt. Ik zit ook in de ouderraad van het Vechtstede College en heb de plannen ontvouwd tijdens een ouderavond op school. Er werd enthousiast gereageerd en er waren - heel fijn - ook ouders die me wel wilden helpen bij het opzetten van een PuberOuderCafé."

Puberquiz
Het eerste PuberOuderCafé wordt dinsdag 10 maart gehouden in het zaaltje van café-restaurant Aaltje aan de Herengracht. "We beginnen met een grappig introductiefilmpje om het ijs te breken. Daarna gaan we discussiëren aan de hand van stellingen en we doen een quiz. Boekhandel De Kleine Prins is er ook met een tafel met opvoedboeken. Echt een thema voor deze eerste avond heb ik niet. Verschillende onderwerpen komen aan bod en ook voor de input van de bezoekers staan we open." Het programma start om 20.00 uur. Vooraf aanmelden wordt op prijs gesteld: info@cjgweesp.nl.

Voor moeders én vaders
Sonépouse heeft geen idee waar deze eerste editie toe gaat leiden."We gaan het gewoon een keer proberen. Misschien komt er een maandelijks PuberOuderCafé of misschien slechts eens per kwartaal. En misschien wordt het wel helemaal niks. Mag ik trouwens nog even benadrukken dat ik hoop dat er ook vaders komen. Moeders en vaders gaan namelijk heel verschillend met pubergedrag om, dus voor de discussie is het fijn als er zowel vrouwen als mannen aanwezig zijn."

Wat vindt Sonépouses puberdochter er eigenlijk van dat haar moeder een PuberOuderCafé aan het opzetten is: "Ze weet het niet eens, denk ik. Ik zal het haar maar eens gaan vertellen."

Werk bij het kanaal: pijlers nieuwe brug staan

Nieuwe brug verbindt straks de A1 met de A9

Nieuwe pijlers brug rijzen op naast het kanaal. Foto: Rijkswaterstaat

WEESP - Het enorme talud van de nieuwe snelwegbrug die straks de nieuwe A1 met de A9 moet verbinden, rijst op in de Bloemendalerpolder. Bij het Amsterdam-Rijnkanaal wordt hard gewerkt aan de pijlers.

Wie de bouwput bij de Vecht gewend is en het werk wat daar verzet wordt, vergeet bijna dat even verderop ook een kunststukje wordt uitgehaald. Over het kanaal wordt naast de huidige A1-brug een compleet nieuwe brug gebouwd. Voorlichter Peter Hollaar van Rijkswaterstaat vertelt: "Hier bouwen wij een uitbouwbrug, zoals wij dat noemen." Drie pijlers van de brug zijn nu in aanbouw. "Het worden ook drie afzonderlijke viaducten. Links en rechts voor de rijbanen die straks de A1 en de A9 gaan verbinden en de middelste wordt de nieuwe wisselstrook." De brug is gefundeerd op honderden heipalen. Sommige steken nog uit de grond. Daarop staan de drie pijlers. "De brug wordt parabolisch aan de onderkant voor de sterkte. De gebruikte methode heet 'uitbouwen' en wordt maar weinig in Nederland toegepast. Het scheepvaartverkeer heeft daardoor nauwelijks last van het werk."

20 / 24

Zaterdagelftal mag verder

FC Weesp hakt knoop door: toch zaterdagelftal, elk jaar gesprek

De komende jaren toch een eerste elftal op zaterdag. Foto: Yannick uit den Boogaard

door Sjoerd Stoop

WEESP - Er bestaat een grote kans dat FC Weesp de komende jaren toch een eerste elftal op zaterdag houdt. Dat hebben het elftal en het bestuur van de Weesper voetbalclub afgelopen week besproken en deze week bekendgemaakt.
Er was de afgelopen weken veel ophef rond het eerste zaterdagelftal van FC Weesp. Het bestuur van FC Weesp besloot afgelopen maand te stoppen met het eerste elftal op zaterdag. Het plan was om alleen het zondagelftal verder te steunen. Het geld dat op zaterdag bespaard zou worden, zou ten goede komen aan het jeugdvoetbal van FC Weesp. De stap van het bestuur van de voetbalclub zorgde voor veel ophef, vooral onder de spelers, staf en supporters van het elftal.

Een goed gesprek tussen het elftal en het bestuur zorgde er afgelopen week voor dat de zaken er nu toch anders voor staan. Het zaterdagelftal kan gewoon doorgaan. Vanaf komend jaar moet het team het wel doen met een lager budget. Daarna wordt er elk jaar geëvalueerd voordat het budget eventueel verder gekort wordt. Het elftal zelf reageert opgelucht. "We kunnen nu gewoon verder gaan. Dat voelt heel goed. Vooral voor de jongens, maar zeker ook voor ons", zeggen hoofdcoach René van Vark en elftalleider Arie van Overeem op Radio Weesp.

Hoe heeft het team de afgelopen weken beleefd?
"Het waren vooral een paar hele vreemde weken. We waren met z'n allen heel erg geschrokken toen we hoorden dat het bestuur had besloten om te stoppen met het eerste elftal op zaterdag. Veel jongens waren boos, vooral omdat het zo rauw op hun dak kwam. Er heerste vooral een gevoel van onmacht. We hebben er met z'n allen zelfs even over nagedacht om er maar helemaal mee te stoppen, maar hebben toch hoop gehouden op een goede afloop."

Afgelopen week was er een gesprek met het bestuur over de toekomst. Hoe was dat?
"Heel erg verhelderend. We hebben het bestuur geprobeerd op andere gedachten te brengen. We hebben onze argumenten op tafel gelegd en verteld waarom we zelf denken dat het bestuur een verkeerde keus maakt. Als het elftal echt zou stoppen zou het best wat teweeg brengen. Deze jongens voetballen al zo lang samen. Het bestuur kon zich wel vinden in onze argumenten. We hebben een goed gesprek gehad en een goede tussenweg gevonden om de komende jaren toch verder te gaan."

Hoe gaat het nu verder?
"Voor komend jaar moeten we het doen met een lager budget. Erg zonde, maar het moet maar. Daar kunnen we wel mee leven. Er volgt nu elk jaar een soort evaluerend gesprek over de toekomst. We gaan dus elk jaar praten met het bestuur voordat het bestuur het budget eventueel verder gaat korten. Dat zou dus kunnen betekenen dat alle ellende volgend jaar nog een keer van voor af aan start, maar we hebben het vertrouwen dat het nu wel goedkomt en we de komende jaren verder kunnen."

Welk gevoel houdt het team over aan de afgelopen weken?
"Het was allemaal heel vervelend, maar het heeft ook wel weer een goede kant. We hadden al een heel hecht team en de afgelopen weken is dat alleen maar sterker geworden. Dat merk je aan alles. Deze jongens gaan voor elkaar door het vuur. Niet alleen naast het veld, maar ook op het veld. We hadden even de vrees dat door al het gedoe de resultaten even tegen zouden vallen, maar de eerstvolgende zaterdag stonden de jongens er gewoon en werd er geknokt en gewonnen. We gaan nu alles op alles zetten om te promoveren en misschien wel kampioen te worden. Dan kunnen we dit voetbaljaar met een goed gevoel afsluiten."

FC Weesp doet goede zaken

WEESP - Met een knappe zege op het hoger geklasseerde Quick 1890 AFC heeft FC Weesp afgelopen goede zaken gedaan. De Weespers wonnen met 2-4 en maakten daarmee het gat met de concurrent goed.

FC Weesp speelde net wat feller en scherper dan de tegenstander. Het was goed te merken dat de Weespers erop gebrand waren om de tegenstander te verslaan. Dat lukte goed. Met meerdere doelpunten werden de Amersfoorters knap aan de kant gezet.

De achterstand op de top 3 bedraagt voor FC Weesp na afgelopen weekend nog maar 4 punten. FC Weesp treft komend weekend het sterke FC Abcoude dat maar twee plaatsen lager staat.

Geen problemen zaterdag
Zonder al te veel problemen heeft het zaterdagelftal van FC Weesp afgelopen weekend gewonnen van Buitenboys. De Weespers waren met 5-0 te sterk voor de Almeerders.

FC Weesp kwam al vlak na de aftrap op voorsprong door een doelpunt van Karel Voigt. Al snel daarna zorgde topscorer Sasja Fransen voor de 2-0. Daarmee was het duel meteen gespeeld. FC Weesp kon 'freewheelen' naar een afgetekende zege op Buitenboys. De andere doelpunten kwamen van Kobus den Uijl, nog een keer Voigt en Armando Cuvelaj.

FC Weesp staat na afgelopen week nog steeds op de tweede plaats. De achterstand op koploper Eemnes bedraagt 5 punten, maar de Weespers hebben nog een duel tegoed. Vlak achter FC Weesp staat OSM'75 op een achterstand van 4 punten. De concurrent heeft echter nog twee duels tegoed op FC Weesp. Komend weekend speelt FC Weesp tegen 't Gooi.

Voetbalsters pakken punt
Een knap punt voor de voetbalsters van FC Weesp afgelopen weekend. De Weesper dames pakten een punt tegen eeuwige rivaal Buitenveldert: 1-1.

FC Weesp was erop gebrand om de eerdere 5-1 nederlaag tegen de Amsterdammers goed te maken. Dat was al snel te merken. De Weespers speelden fel, maar kwamen wel op achterstand te staan. Dat werd echter snel weer goedgemaakt. Een prachtgoal van Naomi Hoffmeister zorgde ervoor dat FC Weesp een punt kon pakken.

FC Weesp staat na afgelopen weekend op de negende plaats. De achterstand op de top 5 bedraagt 5 punten. Het eerstvolgende duel van FC Weesp staat gepland voor volgende week tegen WV-HEDW.

Schaatsers STG Viking schaatsen records aan flarden

Schaatster Lauri Rand (links) verbeterde het baanrecord op de 500 meter. Archieffoto

WEESP - Een trainingsweekend heeft de schaatsers van STG Viking afgelopen weekend meerdere records opgeleverd. De schaatsers stonden afgelopen zaterdag op de Groningse schaatsbaan Kardinge voor een schaatswedstrijd.

Zowel de jeugd als de meer ervaren schaatsers kwamen sterk voor de dag. De jeugd van de Weesper schaatsclub was goed voor 27 persoonlijke records.

De twee hoogtepunten van de dag kwamen op naam van Peter Bos en Laurie Rand. Bos schaatste als Master een baanrecord. Hij legde de 300 meter in een tijd van 27 seconden en 42 honderdsten af. Rand klokte op de 500 meter een tijd van 51,3 seconden en verbrak daarmee een baanrecord op de Groningse baan dat al negentien jaar stond.

22 / 24

Nanny&Co zoekt voor gezin in Weesp erv. en gediplom. oppas. Voor woe. en vrij. hele dag. Ervaring met baby's vereist. Meer info: info@nannyco.nl of 071-5127242

Gevr. chauffeur (M/V) die schrijfster begeleidt naar boekpresentaties, geluidstechniek&boekverkoop regelt. Onregelm. tijd overdag, avond & wknd, ca. 2x p/mnd SheConsult 020-3080644

Te huur: Kantoorruimtes in kleinschalig verzamelgebouw. Units van 18 en 24,5 m2. Prijs vanaf € 350 excl. BTW.
COMPLICITY - Weesp - 0294 484 620 www.complicity.nl

Gedipl. pedicure ook
diabetes/reumapatiënten.
Jan Tooropstraat 3.
06-54 74 08 47.

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel: 0294-418722

Fit en Slank voor de zomer? Kijk op www.ahaconsult.nl voor Fit&Slank cursussen in Weesp! 8-weekse cursus
inclusief BTW voor € 135,-. Kosten (deels) vergoed door verzekering. Meer info? Bel 06- 29269023.

Schilder heeft tijd. Hoge kwaliteit, redelijk tarief, vrijblijvende prijsopgaaf.
Tel.: 06-55955587

TTW Rijschool, proefles 25 euro, rijles 35 euro per uur, introductieles 06-31990810

Ga fris de lente in. Doe mee met maand van NIX www.
30dagenzonderalcohol.nu

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! Voor expats en organisaties Interhouse Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl

Met spoed gezocht: gitarist voor rockband Burning Strings in Weesp. Leeftijd c.a. 17-20 jaar. Elke maandagavond repetitie met professionele begeleiding. Telefoonnummer: (06) 34 10 80 84 e-mail:
thebandburningstrings@gmail.com www.facebook.com/BurningStringsWeesp

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?

Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Heeft u een verstandelijk gehandicapte zoon of dochter van 18-30 jaar (zzp3 of zzp4)? En bent u op zoek naar woongelegenheid? Vraag
informatie aan bij woongroep
bussum@hotmail.com.

Dames Veteranen B van de Mixed Hockey Club Weesp zoekt versterking. Leeftijdscategorie 30-45, hockeyervaring gewenst. Het team bestaat sinds vorig jaar en combineert fanatisme met gezelligheid. De meeste teamleden wonen in Weesp en hebben jonge kinderen. Neem contact op met Nancy Dekens op dekens@dekensgroenendaal.nl als je een keer mee wilt trainen.

Gratis proefles Aikido, Aikido is een combinatie van verschillende vechttechnieken die werden beoefend door de samoerai van Japan. Proefles is gratis. Iedereen van 5 tot 60 is welkom.
www.aikidojodiemen.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Voor baby & peuter
LANNEKE

kraamcadeaus/verzorging
speelgoed/kleding
Nieuwstraat 39 Weesp
naast het gemeentehuis

Haardhout: ca. 1 kuub
€ 77,50
(goed droog)
Voor meer info: Tuincentrum
H. vd Wurff. Tel: 0294-412978
Wij bezorgen ook aan huis

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan/boten en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Weesp
Diverse ligplaatsen te huur

hoofdsteiger van Aquamarin
Huur € 825,- per seizoen
Info: De Vuurtoren makelaardij
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl

Te koop: ronde salontafel van eikenhout. Formaat: doorsnee: 100 cm. hoogte: 42 cm. In goede staat. t.e.a.b. Tel.: 06-20 43 70 36

24 / 24