MuiderNieuws

14 november 2018

MuiderNieuws 14 november 2018


'Geen ellende langs strand'

MUIDERBERG De boodschap aan zowel de Dorpsraad Muiderberg als de gemeente is luid en duidelijk: 'Geen strandhuizen op het Muiderbergse strand'. Daarbij moet men ook van de rest van de kust - vanaf de Hollandse Brug tot aan Muiden - afblijven.

Ruim 150 inwoners van Muiderberg verschenen afgelopen donderdag tijdens een vergadering van de Dorpsraad om te praten over actuele thema's. De Dorpsraad kreeg er flink van langs. Inwoners lieten hun ongenoegen blijken, bijvoorbeeld over plannen om meer toeristen te trekken. "Niemand wil toeristen, ze zijn een plaag, waarom faciliteren we die", klonk het. De emoties liepen hoog op en meerdere keren werd met een beschuldigende vinger naar zowel de Dorpsraad als de gemeente gewezen. Aanwezigen vonden dat de Dorpsraad zich veel eerder had moeten uitspreken tegen de plannen van Ron Bot, eigenaar van de Zeemeeuw, voor de bouw van 24 strandhuizen nabij zijn strandpaviljoen. Ook kreeg de Dorpsraad het verwijt dat ze de plannen te lang onder de pet hadden gehouden. En er was forse kritiek op de plannen voor een toeristische vaarroute die Muiden met Naarden moet verbinden. De bruggen moeten dan vaker open en dat zou overlast voor het verkeer geven. De aanwezige ambtenaar, die heel wat kritiek te verduren kreeg, beloofde dat in de economische visie komt te staan dat alle plannen bij het karakter van het dorp moeten passen.

5

Gas geven of remmen op stuk snelweg bij Gooise Meren

GOOISE MEREN Er gaan stemmen op om de maximumsnelheid tussen Amsterdam en het Gooi te verhogen naar 130 km/uur. De gemeenteraad van Gooise Meren ziet dat niet zitten.

Sterker nog: de raad nam eerder deze week een voorstel aan om te onderzoeken en ervoor te pleiten of de maximumsnelheid op de snelweg juist omlaag kan op een deel: het stukje tussen Naarden-West en Naarden-Bussum zou van 120 km/uur naar 100 km/uur moeten gaan. Dat zou beter zijn voor de verkeersveiligheid en voor het milieu.
De VVD in de Tweede Kamer komt met het plan om de maximumsnelheid daar juist te verhogen. Ze meent dat dat kan. De Kamer moet nog over het voorstel stemmen.Als de twee voorstellen het halen zou het kunnen dat je straks over een groot deel van de snelweg 130 km/uur mag rijden en je langs Naarden flink moet remmen, terwijl je nu juist wat gas bijgeeft.

Het allereerste meidenteam van SC Muiderberg wint eerste thuiswedstrijd

MUIDERBERG Voor het eerst in haar geschiedenis heeft SC Muiderberg een meidenteam dankzij de inspanningen van de club om dit voor elkaar te krijgen. De meiden tot dertien jaar speelden afgelopen zaterdag hun tweede wedstrijd, nadat ze eerder in de jongenscompetitie speelden. Deze thuiswedstrijd wisten ze met 3-1 te winnen.

Auto over de kop, bestuurder aangehouden

MUIDEN Een dronken bestuurder heeft zaterdagavond flink wat aanrijdingen met schade veroorzaakt in Muiden.

De politie kreeg de melding dat er iemand nogal vreemd zou rijden en meerdere aanrijdingen had veroorzaakt. De auto bleek later ook te zijn gecrasht en lag op zijn kant met de bestuurder er nog in. De brandweer kwam er aan te pas om de man te bevrijden. Nadat hij was onderzocht door ambulancepersoneel is hij aangehouden en meegenomen naar het bureau.

Nieuwe toren

Foto: André Verheul

Twee jaar na de fatale brand is de Laurentiuskerk weer compleet. De nieuwe spits, het kruis en de haan werden donderdag op de kerk gehesen.

5

Blij met nieuwe leden: tennis en taart bij Geinburgia

Een taart van 72 cm ter ere van 72 nieuwe leden. Foto: TV Geinburgia

DRIEMOND Met maar 72 nieuwe leden in 2018 hoort Geinburgia bij de snelstgroeiende tennisverenigingen van Amsterdam.

Dat werd laatst gevierd met een taart van 72 cm. "De enige die we voor ons moeten laten is TV Kadoelen, maar die doet mee aan een speciaal project van de bond en de gemeente", aldus voorzitter Kok. "Bij ons is de groei tot stand gekomen door de beste promotie die je als club kunt hebben: mond-tot-mondreclame."

Twee jaar geleden zat de club in zwaar weer, maar nu ziet de toekomst er zonnig uit. "Misschien ligt Driemond niet zo gunstig voor een ov-verbinding, maar wie met de auto komt, kan hier gemakkelijk en gratis parkeren. Daardoor zijn we aantrekkelijk voor mensen die elders in de stad geen balletje kunnen slaan vanwege wachtlijsten. Een belangrijk deel van de aanwas komt ook van 50-plussers die weer in beweging willen komen." Belangstellenden kunnen in het winterseizoen een keer komen kijken tijdens de tweewekelijkse zondagmiddaginstuif op de binnenbanen in het naastgelegen sportcentrum Matchzo. Niet-leden kunnen meedoen voor 5 euro per keer. "En omdat ze snel worden opgenomen bij de 'derde helft', zien ze meteen hoe gezellig het in Driemond is", verzekert Kok.

Weerbericht

Droog met zonnige perioden, geleidelijk kouder

Het zachte novemberweer loopt deze week ten einde. Boven het continent ontwikkelt zich een hogedrukgebied dat zich in het weekeinde naar Scandinavië verplaatst. Het groeit uit tot een zeer krachtige hogedrukblokkade. Het blijft dan ook voorlopig droog. Aan de zuidflank komt een oostelijke stroming op gang waarmee koude continentale lucht onze richting uitstroomt.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag wordt droog en vrij zonnig weer verwacht. Het wordt in de middag 12 à 13 graden. Er waait een zwakke tot matige zuidoostenwind. Ook vrijdag blijft het droog. Er kan in de nacht mist of lage bewolking ontstaan die overdag langzaam oplost. Nadien kan de zon weer schijnen. Er waait een meest zwakke zuidoostenwind. Het wordt zo'n 10 à 11 graden.

Het weekeinde

De temperatuurdaling zet tijdens en na het weekeinde verder door. In de nacht naar zondag vriest het licht. In de nacht en ochtend is er kans op mist. Zaterdag kan het vrij zonnig zijn. Ook zondag schijnt de zon, maar met kans op enkele wolkenvelden. Zaterdag wordt het zo'n 9 graden. Zondag hooguit 7 à 8 graden. Er waait een iets in kracht toenemende oostenwind.

Weetje

Er zijn dit jaar tot nu toe 16 dagrecords gesneuveld. Dat waren 13 warmtedagrecords, maar ook 3 koudedagrecords in februari en maart en in september. Het jaar 2018 strooit niet alleen met temperatuurrecords, maar is ook zeer zonnig. Het recordzonnige jaar 2003 lijkt te worden overtroffen. In de Bilt staat de teller nu op 1962 zonuren tegen in totaal 2021 uren zon in 2003.

Van de lezers

Nieuwe vacatures Vrijwilligerscentrale

WEESP De Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn biedt deze week de volgende vacatures aan:

Ondersteuner
Ontmoetingsdag

De Stichting Quest for Wisdom Foundation (QFWF) is op zoek naar praktische handen voor het helpen organiseren van de jaarlijkse Ontmoetingsdag. Het doel is om bij te dragen aan een open samenleving met culturele diversiteit. Organisatie: Quest for Wisdom Foundation

Gamedesigner

Ook zoekt QFWF een gamedesigner voor de verdere ontwikkeling van de game Quest for Wisdom. De voorkeur gaat uit naar iemand met ervaring met het ontwikkelen van games en beheersing van query (javascript en PHP). Organisatie: Quest for Wisdom Foundation

Taal voor thuis

Spreekt het je aan om samen met een andere vrijwilliger wekelijks een groepje volwassenen te begeleiden? Je oefent met hen aan de hand van speciaal ontwikkeld cursusmateriaal. Ouders leren over diverse activiteiten op peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en scholen en hoe ze hier zelf aan kunnen bijdragen. Indirect worden ouders zelf ook (taal)vaardiger zodat ze hun kind beter kunnen ondersteunen. Organisatie: Bibliotheek Gooi en meer

Vrijwilliger Muiderhuis

In het Muiderhuis worden geheugengerelateerde activiteiten georganiseerd voor inwoners uit Muiden en Muiderberg. Het Muiderhuis is iedere dinsdag geopend van 10.00 tot 13.00 uur. Er nemen circa 12 mensen deel aan de activiteiten. Ter ondersteuning van deze activiteiten zoekt Versa enkele vrijwilligers die helpen met spelletjes, de krant lezen, een soep bereiden, knutselen of een praatje te maken. Ook verzorgen de vrijwilligers koffie, thee en de lunch. Organisatie: Versa Welzijn Muiden-Muiderberg

Interesse?

Woensdagmiddag 21 november zijn de mensen van de Vrijwilligers Centrale van 14.30 tot 16.00 uur in de bibliotheek van Weesp. Of kom eens langs tijdens het wekelijkse inloopspreekuur van de Vrijwilligerscentrale op dinsdag van 13.30 tot 14.30 uur in Gebouw Papelaan 99.

'Er moet helemaal niets gebeuren tussen de Hollandse Brug en Muiden'

Muiderberg wil helemaal niet meer toeristen trekken

Economische visie, kustvisie, het maakt de inwoners van Muiderberg allemaal niet uit. Ze willen maar een ding: dat er niets gebeurt vanaf de Hollandse Brug tot aan Muiden.

Een bomvolle kantine van SC Muiderberg waar de vergadering werd gehouden. Foto: Yvette de Vries

Vervolg van de voorpagina

MUIDERBERG Zowel de Dorpsraad als de gemeente kreeg donderdag heel wat kritiek te verduren. Maar hoe het weerwoord ook klonk, het leek tegen dovemansoren gezegd. Bij de inwoners zit de angst en wantrouwen dat ze niet, of niet op tijd, geïnformeerd worden er inmiddels zo diep in dat ze nauwelijks nog vertrouwen hebben in gemeente noch Dorpsraad.

De Dorpsraad liet de aantijgingen vanuit de inwoners bij de bijeenkomst gelaten over zich heen komen. Even later reageerde ze op alle commotie door aan te geven dat de plannen voor de strandhuisjes, op verzoek van Bot, in januari van dit jaar vertrouwelijk waren besproken. Maar dat toen al voor alle individuele leden van de Dorpsraad duidelijk was dat ze hier niet achter zouden staan. "We zijn wel degelijk in gesprek gegaan met de gemeente hoe we deze plannen kunnen tegenhouden."

'Aan de kust bouwen is hetzelfde als het Vondelpark volbouwen'

Onder de pet gehouden

Vooral het vermoeden dat er allerlei plannen door beide partijen onder de pet worden gehouden, zorgt voor veel boosheid en wantrouwen onder de inwoners. Dat er al vier jaar overleg is tussen de gemeente en ondernemer Ron Bot over de bouw van 24 strandhuizen bijvoorbeeld. Het verweer van de gemeente hierin is dat ze de plannen toen al afgewezen heeft.

De ondernemer heeft ondertussen niet stilgezeten, hij paste zijn plannen aan en kocht ook een groot stuk grond van de Joodse Gemeente voor het realiseren van een parkeerplaats. Alle commotie heeft er inmiddels wel voor gezorgd dat een en ander nu on hold staat.

De emoties in de zaal namen gedurende de bijeenkomst alleen maar toe, ondanks enkele pogingen van onder meer raadsleden E.P. Vlaanderen en Jens Duyts om de gemoederen tot bedaren te brengen. "Aan de kust bouwen is hetzelfde als het Vondelpark volbouwen. Muiderberg moet de oase blijven die het is." Ook de Stichting Strandrecreatie Muiderberg sprak zich onomwonden uit tegen alle plannen voor de kust. "De economische visie en de kustvisie zijn nog in de maak, we zijn dus nog op tijd. We willen geen strandhuizen en geen andere ellende."


Naarden buiten de Vesting

Een ander heet hangijzer zijn alle plannen voor het realiseren van een toeristische vaarroute tussen Muiden en Naarden. Tot nu toe was dit vooral een Naarder aangelegenheid geweest. Niet helemaal terecht bleek, omdat dit ook gevolgen voor Muiderberg en Muiden heeft. Met name voor de doorstroming van verkeer.

De ambtenaar gaf toe dat vooral de verkeersstroom bij de Hakkelaarsbrug dan een ingewikkelde zaak wordt. Een inmiddels gestart verkeersonderzoek, waarvan de resultaten in december bekend worden, moet daarover meer duidelijkheid geven.

De ambtenaar beloofde met haar hand op haar hart dat er ook hier niets vastligt. "We zijn nog in een onderzoekende fase."

Raadslid en inwoner van Muiderberg E.P. Vlaanderen probeerde de gemoederen op dat punt ook wat tot bedaren te brengen, maar voegde er wel aan toe dat het een besluit is van de provincie en dat het niet de raad van Gooise Meren is die het laatste woord heeft.

Laurentiuskerk weer compleet met torenspits en groen kruis

Hijsspektakel trekt honderden toeschouwers

Twee jaar na de fatale brand is de Laurentiuskerk weer compleet. De nieuwe spits, het kruis en de haan werden donderdag op de kerk gehesen.

Alsof het niks was werd de spits naar zijn plek gehesen, veertig meter boven de Herengracht.  Foto: André Verheul

WEESP Op de kade stonden donderdag honderden mensen die niks van het spektakel wilden missen. Sommige stonden er al vanaf negen uur en naarmate het moment suprême naderde kwam er steeds meer volk bij. Het geduld van de toeschouwers werd wat op de proef gesteld omdat het zeker een uur langer duurde voordat er echt gehesen kon worden. Toen de torenspits eenmaal op de kerk stond klonk er gejuich en applaus.

'Het ging helemaal volgens plan, het had niet beter gekund'

Cees van Vliet volgde het hijsen van zijn torenspits tussen de bouwlieden, op enige afstand van de kraan. De herontwikkelaar van de Laurentiuskerk oogde ontspannen, maar het deed hem veel.

Groot applaus toen de spits op de toren stond.

"Het ging helemaal volgens plan, het had niet beter gekund" , zei hij na afloop met een brede lach. De klus was door een team van experts tot in de kleinste details voorbereid. "We hebben vooraf herhaaldelijk gezegd: jongens, hebben we echt aan alles gedacht?" Toen om 11.48 uur het echte hijswerk kon beginnen, ging het snel. Alsof het niks was werd de spits naar zijn plek gehesen, veertig meter boven de Herengracht. Bij Van Vliet viel een last van zijn schouders. "Kippenvel." En nu weer over tot de orde van de dag. "De kerk is nog lang niet af. In feite zijn we nu net zover als twee jaar geleden."
Later die middag lieten burgemeester Bas-Jan van Bochove en kerkbestuurder Gerard Tijssen zich in 'een bakje' naar 65 meter hoogte hijsen om hoogstpersoonlijk de windhaan terug op de spits van de Laurentiuskerk te plaatsen. Toen de haan was bevestigd en blonk in de mooie novemberzon steeg er opnieuw een applaus op van de belangstellenden die toekeken. Via sociale media deelden Weespers 's avonds volop foto's van het groene kruis: het baken van Weesp is terug.

Nieuwe buslijnen

MUIDEN Er gaan vanaf december twee nieuwe streekbussen rijden, waardoor de gemeente Gooise Meren een stuk bereikbaarder wordt. Het gaat om de buslijnen 209 en 609.

Buslijn 209 rijdt straks elke dag op het traject Amsterdam-Bijlmer ArenA - Muiden P+R-terrein - Muiderberg - Naarden-Vesting - Blaricum Ziekenhuis Tergooi - Laren en vice versa. Buslijn 609 rijdt alleen op werkdagen tijdens de ochtendspits op het traject Amsterdam-Bijlmer ArenA - Muiden P+R-terrein - Muiderberg - Naarden Gooimeer-Noord - Blaricum Ziekenhuis Tergooi - Laren Brink en vice versa. De bereikbaarheid met het openbaar vervoer was al langer een probleem. Sinds het verleggen van de snelweg en daarmee het verplaatsen van het P+R-terrein was het voor Muiders en toeristen een stuk lastiger om de stad te bereiken. Dat kwam vooral doordat de bushaltes op grotere afstand liggen, er iets minder bussen rijden en de bussen niet meer overal stoppen. De bushaltes blijven overigens wel op afstand liggen.

Zondag intocht Sinterklaas

MUIDEN Sinterklaas komt zondag 18 november aan in Muiden. Rond 14.00 uur wordt hij bij de Grote Zeesluis verwacht.

Hij krijgt een speciaal ontvangstcomité met onder meer de burgemeester en muziekvereniging Crescendo die op de kade klaar staan. De sint pakt vervolgens zijn rijtuig voor een rondgang door de stad met als eindbestemming de Kazerne. Die gaat om 15.00 uur open zodat alle kinderen Sinterklaas een handje kunnen geven. Om 16.00 uur is het feest afgelopen.

Maxis Muiden wisselt van eigenaar

MUIDEN De Maxis heeft een nieuwe eigenaar. Een consortium van vastgoedinvesteerder Angelo Gordon en Cairn Real Estate is de nieuwe eigenaarvan het winkelcentrum.

Het winkelcentrum kampt met flink wat leegstand, maar de nieuwe eigenaar verwacht dat tij te kunnen keren. Dat moet samen met de bestaande en nieuwe huurders gebeuren. De oorzaak van de leegstand is divers.

Veel partijen positief over plannen Vefferhuis, maar geld is er nog niet

Voormalig onderduikershuis als educatief centrum voor de jeugd

Een huis als herinnering aan een Bussums onderduikersgezin en centrum voor vrijheid. De Stichting Het Vefferhuis heeft er één miljoen euro voor nodig.

Het gezin Veffer dat drie jaar ondergedoken heeft gezeten. Foto: familiearchief Veffer

BUSSUM "Het is een stuk geschiedenis waar Bussum trots op mag zijn", aldus Annet Betsalel van de Stichting Het Vefferhuis. Een gezin dat in de Tweede Wereldoorlog in Bussum heeft ondergedoken gezeten en waar de hele buurt zich voor heeft ingezet. Met de stichting proberen ze sloop van het huis aan de Vaartweg 26 en de achtergelegen loods te voorkomen en het om te toveren tot een educatief centrum voor de jeugd.

In totaal is er één miljoen euro nodig om het pand aan te kopen en de plannen te realiseren en de tijd dringt. Voor 15 november moet een financier zich hebben gemeld. Annet hoopt op uitstel van de strakke deadline. "Een paar weken geleden kregen we van de eigenaar van het pand opeens deze deadline." Ze hebben een lokale bank benaderd die positief tegenover de plannen staat, maar wel meer tijd nodig heeft.

Educatief centrum

Er is één miljoen euro nodig om het pand aan te kopen en de plannen te realiseren en de tijd dringt. Foto: Bob Awick

'Hier heeft de buurt geholpen met eten, maar ook door het stil te houden'

Steun van de gemeente is er ook en die zullen ze ook hard nodig hebben omdat voor het realiseren van de plannen een bestemmingswijziging nodig is.

Annet vertelt dat het college van Gooise Meren enthousiast is en ook de burgemeester was onder de indruk. Behalve dat het om het behoud van het pand met haar historie gaat, willen ze er namelijk ook een leerschool voor democratie en vrijheid van maken. Volgens Annet is dat hard nodig. "Als ik zie dat er in Polen een fakkeloptocht is voor een witte maatschappij en dat de Franse president Macron tijdens de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog oproept tot verdraagzaamheid, lijkt het wel of we niets van de Tweede Wereldoorlog hebben geleerd."
Voor haar is het realiseren van het Vefferhuis van groot maatschappelijk belang. "Natuurlijk hebben we het Anne Frankhuis. Maar daar zijn de onderduikers verraden. Hier heeft de buurt geholpen met eten, maar ook door het stil te houden. Daar mag je als Bussum best wel trots op zijn." Het gezin met zes kinderen dat er drie jaar ondergedoken heeft gezeten, heeft de oorlog overleefd, mede dankzij de inzet van de buurt. Afgelopen zaterdag was een van de zoons, Barry Veffer, op bezoek bij Annet en bezochten ze samen het huis aan de Vaartweg. "Het was een emotioneel moment."
Om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen vestigt de stichting haar hoop op banken en particuliere beleggers en zoekt ze de publiciteit op. Afgelopen zondag besteedde ook Hart van Nederland er aandacht aan. De stichting wil er geen museum van maken, maar een educatief centrum met virtual reality en serious gaming om zo de jeugd op een eigentijdse manier te laten zien dat democratie en vrijheid kwetsbaar zijn en zeker niet vanzelfsprekend.

'Bussum mag trots zijn op dit stukje geschiedenis'

Handjevol demonstranten, overal agenten, winkeliers over de rooie

Zwartepietendiscussie doet meer kwaad dan goed

Het Grote Plein is afgezet voor de demonstratie van Pro Zwarte Piet. Veel drukker werd het niet.

WEESP Aan de demonstratie van de actiegroep Pro Zwarte Piet zaterdag op het Grote Plein deed een handjevol mensen mee. Het waren er zo weinig dat besloten werd de afsluiting van het Grote Plein twee uur eerder op te heffen. En daar waren de winkeliers in de Nieuwstraat en Slijkstraat blij mee, want die hadden een heel slechte omzet vanwege het feit dat de binnenstad nagenoeg onbereikbaar was.

'Voor veel ondernemers echt een heel slechte dag'

'Leeg' is het trefwoord van deze zaterdag. Vrijwel leeg was het Grote Plein, compleet leeg was een afgezet vak in de Nieuwstraat voor mensen die tégen Zwarte Piet wilden demonstreren, heel veel parkeervakken waren leeg en ook veel winkels waren nagenoeg leeg. Omdat er gevreesd werd voor schermutselingen tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet waren er wel veel agenten op de been: zo ongeveer elke demonstrant had zijn eigen agent. Onder het handjevol demonstranten waren nauwelijks Weespers. De paar demonstranten die er waren, kwamen van heinde en ver. Dat hebben we eerder gezien bij de demonstraties tégen Zwarte Piet tijdens de sinterklaasintochten van voorgaande jaren. Dit jaar wil Kick Out Zwarte Piet opnieuw komen.
Inmiddels klaagden de Weesper winkeliers van de Nieuwstraat en Slijkstraat steen en been over het afgezette Grote Plein. "Ik weet niet waar de gemeente mee bezig is, maar dit slaat natuurlijk helemaal nergens op", liet slager Maarten van Donk namens de winkeliers weten. "Dit is voor veel ondernemers echt een heel slechte dag, terwijl de zaterdag normaal gesproken de beste dag van de week is. Het is ongelooflijk dat dit allemaal heeft kunnen gebeuren." De winkeliers waren dan ook blij dat de actievoerders hun boeltje pakten, waarna rond half twee het Grote Plein weer werd vrijgegeven.
De organisator van de Actie Groep Pro Zwarte Piet wijst erop dat de gemeente de plek heeft aangewezen. "Wij zijn door de gemeente daar geplaatst, terwijl wij in eerste instantie een andere locatie hadden uitgekozen waarbij niemand gehinderd zou worden." Maar dat is achteraf. Op social media ging het er in de aanloop naar deze demonstratie dermate fanatiek aan toe dat de burgemeester zich genoodzaakt voelde stevig te anticiperen. Veiligheid voor alles.

Laatste nieuws: een groep Weespers deelt op de dag van de intocht op de Slijkstraatbrug en voor de City of Wesopa kleurrijke stickers en vlaggetjes uit. De bedoeling is: draag ze op je jas als je voor verdraagzaamheid bent. Maar op social media is dit olie op het vuur. Door het fanatisme raakt zoetjesaan de grens in zicht van wat de burgemeester in het kader van openbare orde en veiligheid nog kan doen. De vraag dringt zich op wat dichterbij is: een doorbraak in de pietenimpasse of een intocht die niet meer veilig kan worden georganiseerd.

14 / 28

Zondag komt Sinterklaas naar Bussum, de winkels zijn ook open. Foto: Bob Awick

Donderdag 15 november

Koffieochtend

10.00 uur | De Kazerne Muiden

Elke donderdagochtend is er een koffie/thee-inloop in Buurtkamer de Kazerne. Alle inwoners uit Muiden zijn van harte welkom voor een lekker vers kopje koffie. Van 10.00-12.00 uur.

Administratie voor Elkaar

10.00 uur | Wijkcentrum Uit-Wijk

Voor allerlei vragen over administratie en diverse (gemeentelijke) formulieren, uitleg en hulp bij het invullen. Vragen over toeslagen en andere financiële regelingen.

Lezing

14.00 uur | WOC Spieghelwijck Bussum

Lezing en film over de begintijd van de tv, die vanuit Bussum werd verzorgd. Voor de toenmalige inwoners een sensatie: mensen die je net nog op tv zag, kwam je daarna gewoon op straat tegen: Dorus, Swiebertje, Pipo de Clown, Willem Duys. 035-6932318.

Administratie voor Elkaar

14,00 uur | SCAN Naarden

Administratie voor Elkaar; wekelijks inloopspreekuur voor hulp bij administratie, uitleg van formulieren en hulp bij het invullen, vragen over toeslagen en gemeentelijke en financiële regelingen.

Mariatentoonstelling

16,00 uur | Comenius Museum

Het Comenius Museum is van oorsprong een katholiek Mariaklooster. Daarom is aan de kunstenaars van het AKKV (oorspronkelijk Katholieke Kunstenaarsvereniging) gevraagd om een Mariakunstwerk te maken. Daarnaast zijn er oude Mariabeelden te zien.

Koningslezing

20.00 uur | Remonstranten Naarden-Bussum

Jacco Eltingh won met partner Paul Haarhuis alle grandslamtoernooien. Tegenwoordig draagt hij zijn ervaring met motivatie en inspiratie over in tennisclinics en lezingen. Hij zal spreken over 'Sport als geloof of als leidraad voor het leven.'

Vrijdag 16 november

Themaochtend

10.00 uur | Bibliotheek Bussum

Themaochtend in het kader van 'Nederland Leest' over voeding: 'Taste Before You Waste'. Je leert deze ochtend hoe je een bewustere koper kunt zijn en krijgt de beste bewaartips voor groente, fruit en meer.

SeniorWeb Inloopspreekuur

10.00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen van 10.00-12.00 uur zit een team computerdeskundigen van SeniorWeb voor u klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden.

GeheugenHuis

10.00 uur | Wijkcentrum Uit Wijk

Een ontmoetingsplek voor en door mensen met (beginnende) geheugenproblemen en/of mantelzorgers. We spelen o.a. geheugenspellen, doen creatieve activiteiten, drinken gezellig koffie en lunchen met elkaar. Meer info: elindhout@versawelzijn.nl.

Ontmoet de buurtsportcoach

11.00 uur | Bibliotheek Bussum

Meer bewegen? Op zoek naar een leuke sportieve activiteit? De buurtsportcoaches geven advies over het beweegaanbod in de regio, een gezonde levensstijl en actief blijven meedoen.

Creativiteitsgroep

13.30 uur | SCAN Naarden

Voor jongens en meisjes van 4 t/m 7 jaar. Er worden mooie knutselwerkjes gemaakt. Kosten: € 2,40 per keer. Info: Jose de Groot, 035-6943262.

Herfstmarkt

19.00 uur | Vrije School Michael

Ssfeervol,duurzame, unieke en bijzondere decembercadeaus. Vrijdagavond 16 november wordt de Michael School in Bussum omgetoverd tot een warme, sfeervolle herfstmarkt vol met sint- en kerstcadeaus.

Concert

20.00 uur | Wilhelmina Kerk

Naast de zelden uitgevoerde Mis voor koor & blazers van Stravinsky hoort u geestelijk werk van Brahms en Mendelssohn en werk voor blazers van Gabrieli. Toegang: € 15,- in voorverkoop (reserveren@hannieslingerland.nl of Boekhandel Los), zaal: € 17,50.

Zaterdag 17 november

Landelijk Atelier Weekend

10.00 uur | Pietra Piet Atelier Bussum

Tijdens het Landelijk Atelierweekend op 17 en 18 november opent Pietra Piet voor het eerst de deur van haar nieuwe atelier in Bussum. Beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur.

Vrouwen in de kunst

10.30 uur | WOC Bellefleur Naarden

Een cursus kunstgeschiedenis van zes lessen die in het teken staat van zes intrigerende vrouwelijke kunstenaars. Www.artemisomnibus.nl.

Landelijke Atelierweekend

11.00 uur | Atelier Sharon Manassen Bussum

Interessante experimenten zijn te zien tijdens het Landelijk Atelierweekend 2018 op 17 en 18 november (11.00 uur tot 17.00 uur van Sharon Manassen en Edith van Eijden.

Zondag 18 november

Intocht Sinterklaas

12.30 uur Wilhelminaplantsoen

Sinterklaas komt naar Bussum. Voorprogramma onder leiding van Paul Passchier. Sinterklaas komt om 13.00 uur aan. Daarna maakt hij een ronde door het dorp. Om 15.00 uur is hij op het podium op het Julianaplein.

Psychosomatiek

10.30 uur | de Besant Hall Naarden

Lezing door Henk Fransen. In 2015 lanceerde hij de videoreeks 'De zoektocht naar genezing'. In 2016 creëerde hij het eerste medicijnloze ziekenhuis van Nederland.

Schuttersdag

14.00 uur | Vestingmuseum

Op elke eerste en derde zondag van de maand is het Schuttersdag op het Nederlands Vestingmuseum. De kanonniers nemen je mee terug in de tijd en laten je de geschiedenis zelf ervaren. Tussen 14.00 en 16.00 uur laten de kanonniers het vestinggeschut bulderen.

Expositie: 'Spelen met Licht'

14.00 uur | Galerie Pouloeuff

Galerie Pouloeuff licht de donkere wintermaanden in Naarden-Vesting op met een nieuwe expositie. Het thema van licht is in deze bijzondere presentatie op verschillende manieren vertaald in de getoonde werken.

Maandag 19 november

Seniorencafé

10.30 uur | Stokjes en Lepel

De consumpties zijn voor eigen rekening.

Brainstorm-NAH

13.00 uur | Wijkcentrum Uit-Wijk

Heeft u blijvende restverschijnselen als gevolg van een hoofdtrauma, ziekte, bloedingsstoornis? Kom dan naar de lotgenoten-activiteitengroep op de maandagen van 13.00-14.30 uur.

Boekbespreking

19.30 uur | Bibliotheek Bussum

Boekbespreking van Charlotte Mutsaers 'Een harnas van hansaplast'. Winde Flinterman zal met de cursisten dit boek bespreken elke eerste maandagavond van de maand (5x). Aanmelden via www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Medicijn Boeddha mantra meditatie

20.15 uur | Praktijk Zijn met wat is Bussum

De Medicijn Boeddha mantra is een krachtig gebed met een diepe wens voor heling voor alle mensen die het nodig hebben. Na de recitatie zitten we in stille meditatie. Bijdrage 9 euro. Opgeven via premakasha@online.nl.

Dinsdag 20 november

Oefengroep Nederlandse Taal

10.00 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk

Spreken, lezen, schrijven en/of grammatica oefenen met Nederlandse vrijwilligers. Gratis deelname. Info: Esther Lindhout, 06-27025703.

Sieradengroep

15.30 uur | SCAN Naarden

Voor meiden van 7 t/m 12 jaar. Kosten: € 2,40 per keer. Info: Jose de Groot, 035-6943262.

Excel

19.15 uur | Bibliotheek Bussum

Excelcursus, de basisfunctie van het rekenprogramma met vele toepassingen. Aanmelden via www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Basiscursus kalligrafie

19.30 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

In 10 lessen wordt onder begeleiding van Marjolein Keuning stap voor stap de basistechnieken van het kalligraferen aangeleerd, op dinsdagavond van 19.30-21.30 uur in Bussum. Aanmelden: 035-6910152.

Lezing

19.30 uur | Werkschuur Naarden

Lezing door Wouter Slors, beheerder Free Nature met collega Arjen Boerman. Over begrazing met sociale kuddes. Arjen legt uit hoe dat werkt en Wouter vertelt over de dagelijkse praktijk rond het Naardermeer. Aanmelden: wouter.slors@freenature.nl.

Lezing

20.00 uur | AC Jan Ligthart

In deze lezing en uitgebreider in zijn laatste boek 'Goed Eten' betoogt Michiel Korthals dat voeding en landbouw het menselijk bestaan betekenis geven.

Woensdag 21 november

Oosterse filosofie

10.00 uur | Bibliotheek Bussum

Kennismaking met de oosterse filosofie. Boeddha, Confucius, Lao tse en de Bhagavad Gita. Aanmelden via www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Spieghelcafé

10.00 uur | Spieghelkerk Bussum

Nieuwe 's-Gravelandseweg 34, Bussum. Loop even binnen voor een praatje en een kopje koffie. Elke woensdag van 10.00-11.30 uur.

Kunstlezing

10.30 uur | Bibliotheek Bussum

De maandelijkse kunstlezingen op de derde woensdag door Henk Roos gaan weer van start. Deze keer is het onderwerp 'Classic Beauties' in de Hermitage te Amsterdam. Entree € 4,- voor ASGM-leden en € 6,- voor niet-leden. Koffie uit de automaat € 0,50.

Technoclub

13.30 uur | SCAN Naarden

Op de woensdagmiddag is er techniekles voor jongens en meisjes van 9 t/m 12 jaar. We gaan zagen, boren, hameren. We werken met hout, metaal en andere materialen. 10 lessen voor € 24,-. Tijd: 13.30-15.00 uur. Info: Jose de Groot, 035-6943262.

Lezing

14.30 uur | WOC Bellefleur Naarden

Henk Butink geeft een presentatie over het oeuvre van Antoni Gaudi DEEL 2. Aanvang 14.30 uur. (Zaal open vanaf 14.00 uur.) Kosten: € 4,- (inclusief 1 kopje koffie/thee). Adres: WOC Bellefleur. Mackaylaan 11a in Naarden. Www.wocbellefleur.nl.

Tekenen

15.15 uur | SCAN Naarden

Er is nog plek voor kinderen van 5 t/m 12 jaar die het leuk vinden om goed te leren tekenen. Kosten 10 lessen: € 33,-. Info: Jose de Groot, 035-6943262.

Schakeldiner

16.45 uur | Wijkpost De schakel

Driegangendiner. Kosten: € 8,- inclusief drankjes. Opgeven in De Schakel of bij R. de Beer: 0294-777906.

Trotse atletiekdochters, het zwarte gat en de voetbalschoenen van Jari

City of Wesopa vier dagen lang place to be voor sportgekken

Ron Vlaar is erbij op de avond waarop de film over hem wordt vertoond. Foto: Gerard Overmars

WEESP Vier dagen lang was de City of Wesopa the place to be voor Weesper sportgekken. Films met voetballers, wielrenners, denksporters, zwemmers, tennissers, gamers, fervente supporters en andere mensen aan wie een steekje los is. Het leverde verrassende belevenissen op.

Een greep daaruit. Een vader die met hulp van zijn telefoon zijn zoons uitlegt wat voor een damheld Ton Sijbrands is. Dezelfde vader die met zijn eigen vader op de foto gaat bij de voetbalschoenen van Jari Litmanen, samen met David Endt. De vrijwilligster van de City die nietsvermoedend haar bridgehelden ontmoet. De moeder die trots bij een fragment van Ellen van Langen kan vertellen dat haar dochters volop aan atletiek doen. De voetballer die in de Uitkijk zijn eigen eerbetoon krijgt en helemaal niet van beton blijkt. Een kringgesprek (ja, echt) tussen bridgers, een dammer, Weesper schakers, een huisarts/natuurkundige en onze filmoperatrice over de impact van kunstmatige intelligentie op hun sport en op het leven. Weesper Feyenoordfans die met elkaar het gevoel delen dat je dat niet voor de lol bent en zo hoop blijven koesteren. De muzikant die op verzoek van Karsten Kroon het nummer 'Ik ben een renner' een uur van tevoren heeft ingestudeerd en tot ontroerends toe ten gehore brengt.

Een uniek WK (Weesper kampioenschap) tafelvoetbal wordt zaterdagmiddag op het grote scherm vertoond en van livecommentaar voorzien door nieuwe organisatietalenten. Ricardo Scholten die het zwarte gat beschrijft waarin hij twee maanden lang terechtkwam na het voltooien van de Iron Man op Hawaï en zijn voorlopige afscheid van deze bijna onmenselijke sport aankondigde. Waar hij toch zo veel plezier aan beleeft. Of René Godlieb die, terwijl badmintonster (zeg geen 'shuttelen') Selena Piek instemmend knikt, vertelt over welke offers je ook in je sociale leven moet brengen. En Frits Schalij, die het jubileum aankondigt van zijn club nog steeds schaatsende vrienden, waaronder Ard Schenk (hoopt volgend jaar 75 te worden), Peter Nottet, Hilbert van der Duim en Jan Bols. In Davos of op de Noorse camping bij Kees Verkerk. Komt daar weer een nieuwe sportfilm aan? Met zichtbare trots vertelt de eerste e-sportjournalist van Nederland hoe hij aan de wieg stond van een booming wereld. Aan verbaasde toeschouwers legt hij uit dat het FIFA-spel op een kansloze strategie is gebaseerd. Beneden speelt de 12-jarige onverstoorbaar verder. "Nog twee kills en ik heb m'n record."
En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Iedereen heeft zijn eigen beleving van een heerlijke vier dagen. Gewoon omdat we allemaal een beetje gek van sport zijn. Volgend jaar weer?

Gewoon omdat we allemaal een beetje gek van sport zijn

WeesperNieuws Extra: de andere kanten van het sportieve succes

Sint bezoeken in zijn werkkamer op de echte pakjesboot

Twee dagen in de Kom van Weesp

De Hydrograaf, aka Pakjesboot 12. Foto: André Verheul sr

WEESP Pakjesboot 12, de enige echte stoomboot van Sinterklaas, ligt dinsdag 20 en woensdag 21 november in de Kom van Weesp. Kinderen en hun ouders kunnen dan komen kijken hoe de Sint en de Pieten leven en werken.

De Hydrograaf van rederij Hollands Glorie doet dienst als stoomboot van Sinterklaas, ook wel Pakjesboot 12 genoemd. Het schip is meer dan 100 jaar oud. Het werd gebouwd in de periode 1909-1910 op een scheepswerf in Rotterdam. Het kreeg toen de naam Hydrograaf en werd op 4 mei 1910 in gebruik genomen door de Koninklijke Marine als hydrografisch opnemingsvaartuig, dat metingen aan de zeebodem uitvoerde.

Ook werd het schip diverse keren gebruikt door onze toenmalige koningin Wilhelmina voor werkbezoeken aan plaatsen in de Zuid-Hollandse en Zeeuwse wateren, waarbij ze meermaals ook aan boord overnachtte. Aan het begin van WO II week het schip uit naar het veilige Engeland. Als pakjesboot van Sinterklaas doet de Hydrograaf dit najaar eerst Zaanstad aan. Na de landelijke intocht bezoekt het historische schip een aantal steden zoals Zaandam, Weesp, Spakenburg, Almere, Haarlem en Leiden, om vervolgens door te varen naar Rotterdam en af te sluiten in Willemstad. Aan boord kunnen kinderen en hun ouders met eigen ogen zien hoe Sint en de Pieten leven en werken. In de kombuis bakken Pieten pepernoten en testpieten controleren het speelgoed. Sint is te vinden in zijn werkkamer, waar hij achter zijn bureau aan het werk is met het Grote Boek. In het pakjesruim wordt nog hard gewerkt om alle cadeautjes op tijd ingepakt te krijgen.

Wie de magie van Sinterklaas aan boord wil beleven, kan voor € 9,50 een kaartje bestellen via pakjesbootdagen.nl.

Open huis bij tien kunstenaars

Burney Bavelaar is een van de deelnemers.

WEESP Het is deze week Nationale Kunstweek, met als afsluiting een Open Atelierweekend. Dit jaar doen ook Weesper kunstenaars daaraan mee.
Tijdens het Open Atelierweekend stellen (beroeps)kunstenaars hun atelier open. Dat is voor geïnteresseerden dé uitgelezen kans om kunstenaars aan het werk te zien en het biedt kunstenaars de kans hun werk te tonen aan nieuw publiek.

De Weesper deelnemers zijn: Dieuwke Tamsma aan de Julianastraat 6 (beeldende kunst), Romero Art Studio aan de Meidoornlaan 807 (foto's, tekeningen en schilderijen), Yola Kemperman aan de Oudegracht 23 (schilderijen), het Weesper Fotoatelier aan de Oudegracht 25, Renée Blom (grafiek), Burney Bavelaar (beelden) en Eric Hage (kalligrafie en ruimtelijk werk) aan het Verlengd Buitenveer 15 en Nico Pronk (tekeningen), Jan de Wringer (schilderijen en tekeningen) en Just Walter (beelden) in Atelier de Ontdekking aan de Achtergracht 105. De ateliers zijn zaterdag 17 en zondag 18 november open van 11.00 tot 17.00 uur.

Kunst in de Van Houtenkerk

Dirk van Someren laat nieuw werk zien, gebaseerd op boeketten.

WEESP Vier kunstenaars exposeren volgend weekend samen in de Van Houtenkerk. Hun sterk uiteenlopende stijlen leveren de bezoeker een boeiende tentoonstelling op.

Elisabeth Copijn exposeert met de hand opgebouwde vaas- en schaalplastieken met zelf ontworpen glazuren. Velen kennen haar werk van Weespers aan de Wand. Maria de Waard exposeert haar, veelal gelaagde, abstracte schilderijen, gebaseerd op thema's als landschappen en ruimtes. Zij heeft al eerder geëxposeerd in de Van Houtenkerk. Dirk van Someren laat nieuw kleurrijk werk zien, gebaseerd op vrolijke boeketten. Hij was jarenlang deelnemer aan Weespers aan de Wand en houdt regelmatig open atelier in Fort Ossenmarkt. Ine de Cock uit Nijmegen toont beelden van onder meer hardsteen. Thema's zijn vogels en vrouwfiguren. Openingstijden: zaterdag 24 en zondag 25 november van 12.00 tot 17.00 uur.

Lichtjesavond op Karspelhof

Foto: Joris van Kesteren

WEESP Met gelijkgestemden en op een sfeervolle manier een overledene herdenken, kan donderdag 22 november tijdens de Lichtjesavond van Myosotis. Deelnemers zijn om 18.30 uur welkom, dan worden de herinneringskaarsjes uitgereikt. Om 19.00 uur begint de lichtjesceremonie. De avond wordt omlijst met muziek. Ter afsluiting is er koffie, warme chocolademelk of glühwein.

'Het Muizenhuis' in de City of Wesopa

Foto: Bas Schneider

WEESP Mariska Simon is gespecialiseerd in muziektheater gebaseerd op kinderboeken. Zondag staat ze in de City met 'Het Muizenhuis' naar de boeken van Karina Schaapman. Aanvang 14.00 uur. Volwassenen € 10,- / kinderen € 7,50. Foto: Bas Schneider.

'Mensen moeten zonder een bezwaard hart het leven kunnen loslaten'

Centrum voor Levensvragen helpt stervende mensen bij het vinden van antwoorden

Als de dood nabij is, kunnen angst, schuld en schaamte de kop opsteken. Het Centrum voor Levensvragen helpt bij het vinden van zielenrust.

Het nieuwe Centrum voor Levensvragen richt zich in eerste instantie op palliatieve zorg. Foto: Pixabay

REGIO Over de zin van het bestaan lopen de gedachten sterk uiteen. Het is voor veel mensen ook niet iets waar je in het dagelijks leven veel bij stilstaat. Maar wie te horen krijgt dat het einde nabij is, worstelt vaak met gevoelens en dilemma's. Een deel van die mensen vindt antwoorden en gemoedsrust bij familie en vrienden, maar er zijn ook te veel mensen die die innerlijke strijd niet kunnen bespreken met hun naasten. Omdat ieder mens vredig afscheid moet kunnen nemen van het leven richt het nieuwe Centrum voor Levensvragen zich nu vooral op palliatieve zorg.

'Mooi initiatief'

Het centrum is vorige maand geopend met een symposium. Ongeveer 120 hulpverleners waren daarbij. "Wat we vooral hoorden was: wat een mooi initiatief, wat fijn dat dit er nu is", blikt coördinator Everdien Gardner terug. De eerste hulpverlening is inmiddels in gang gezet. "We zijn gestart en enthousiast, dus het is belangrijk dat de inwoners van de Gooi en Vechtstreek weten dat we er zijn."

'Drie kwart van de stervende mensen worstelt ergens mee'

Gardner is zelf lange tijd verpleegkundige in een hospice geweest en heeft dus ervaren hoe belangrijk spirituele zorg in de laatste levensfase is: "Drie kwart van de stervende mensen worstelt met een kleine of grote levensvraag. Dat is veel. En zeker als de tijd begint te dringen, drukt dit zwaar op mensen." Ze geeft een paar voorbeelden van waar mensen mee kunnen zitten: "De een vraagt zich af wat nu eigenlijk de zin van zijn bestaan is geweest. De ander worstelt met een onverwerkte gebeurtenis uit het verleden. En weer een ander weet niet goed hoe ze afscheid moet nemen van een kind dat in het buitenland woont en niet in de gelegenheid is hier naartoe te komen. De issues lopen dus enorm uiteen."

Klankbord

Consulenten met verschillende achtergronden voor uiteenlopende levensvragen

Het centrum levert met name geestelijke bijstand. Regelen dat het kind in het buitenland toch naar Nederland komt om afscheid te nemen, is niet aan de orde. "Wij onderzoeken vooral de vraag en de gevoelens en functioneren dus in wezen als klankbord in die innerlijke strijd. Door de juiste vragen te stellen hopen we dat de cliënt zelf een antwoord vindt, zodat hij of zij uiteindelijk zonder een bezwaard hart afscheid van het leven kan nemen."

Omdat de levensvragen van de cliënten sterk uiteenlopen, werken er bij het centrum consulenten met verschillende achtergronden. Gardner: "Als iemand ons inschakelt kijken we eerst naar: wat is er aan de hand en wat is er nodig? Vervolgens koppelen we de juiste hulpverlener aan de cliënt. De hulpverlening - de gesprekken dus - vinden bij de aanvrager thuis plaats, of telefonisch - dat kan ook. Omdat we de hele regio bedienen hebben we geen vast kantoor, hoewel we een ruimte van Viore mogen gebruiken, dus daar afspreken kan in theorie ook nog." De eerste drie consulten zijn gratis. De hulpverlening die het centrum biedt, wordt - in ieder geval het eerste jaar - bekostigd uit fondsen. Het Centrum van Levensvragen is een initiatief van het Netwerk Palliatieve Zorg Gooi & Vechtstreek, Amaris, Hilverzorg, Hospice Kajan, Inovum, Tergooi en Vivium en is mede mogelijk gemaakt door het Mr. Roelsefonds en het Coöperatiefonds van Rabobank.

Te dichtbij

Als je ergens mee worstelt, moet je dat toch eigenlijk met een naaste kunnen bespreken? Die vraag wordt Gardner geregeld gesteld. "Maar soms is dat te dichtbij. Gevoelens van schaamte of schuld zijn vaak moeilijk om op te biechten uit angst dat je naasten je met andere ogen gaan bekijken. Dan kan het prettiger zijn om te praten met iemand van buitenaf, een deskundige bovendien."

Het centrum is op kantooruren bereikbaar via 06-260 554 38 en info@centrumlevensvragengooi.nl.

25 / 28