MuiderNieuws

13 december 2017

MuiderNieuws 13 december 2017


Toekomstplannen voor het Echobos


MUIDERBERG Er staat heel wat te gebeuren met het Echobos. De gemeente heeft plannen om het bos een forse opknapbeurt te geven.

Afgelopen week werden de plannen gepresenteerd aan buurtbewoners, er kwamen er ongeveer 40 op af. "Aan de hand van tekeningen, plaatjes en foto's hebben we uitleg gegeven over de toekomstplannen van het Echobos", vertelt Pam Rusman van de gemeente. Het Echobos moet een plek worden waar bewoners graag naar toe gaan en waar natuur en cultuurhistorie samenkomen. Rusman: "Het Echobos heeft dringend onderhoud nodig; hier en daar is het te donker, waardoor de bomen niet goed groeien. Vrijwilligers zijn samen met de gemeente al bezig geweest met het dijkdoorbraakmeertje. Zo hebben we de slootkanten aangepakt, zodat er een geleidelijke overgang is van droog en nat. Op die manier willen we de natuurwaarde vergroten."

5

Woningen Vondelstraat ontruimd na gaslek

MUIDEN De brandweer heeft woensdag aan de Vondelstraat acht woningen moeten ontruimen vanwege een gaslek in de straat. De bewoners moesten tijdelijk elders worden ondergebracht.

Het gaslek werd rond half één gemeld en ontstond door werkzaamheden aan de straat. De brandweer was snel ter plaatse en ontruimde uit voorzorg de woningen.

Netbeheerder Liander moest er aan te pas komen om de problemen op te lossen. Twee uur later mochten de bewoners weer naar huis.

Muiden klaar voor de kerstdagen

Foto: Guus Kroon

MUIDEN De kerstdagen komen er weer aan en dus staat er, zoals al vele jaren elk jaar, weer een grote kerstboom op de Groote Zeesluis. De metershoge boom werd vlak voor het weekend geplaatst door de lokale brandweer. Dat was weer een hele klus, maar met vereende krachten stond de boom vlot en stevig op zijn plek. De boom staat er een paar weken.

Politieke terugblik

Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

'Lokale politiek is hartstikke verslavend', meent wethouder Marleen Sanderse. Toch stopt ze in maart.

8/9

Weerbericht

Wisselvallig, rond 5 graden en kans op nachtvorst

Een lagedrukgebied lag zondag en maandag boven West-Frankrijk. De westelijke stroming werd daardoor tijdelijk geblokkeerd. Met een noordoostenwind stroomde koude lucht binnen. Opdringende fronten van het lagedrukgebied zorgden vanuit het zuiden voor sneeuw. Het trekt verder naar Scandinavië, waardoor de stroming westelijk wordt. Met die aanlandige wind wordt het minder koud.

Donderdag en vrijdag

Na een deels regenachtige woensdag wordt ook voor donderdag vrij veel bewolking verwacht. Er vallen enkele buien in de vorm van regen, hagel of natte sneeuw. Ook vrijdag kunnen er enkele buien vallen, lokaal met natte sneeuw. Af en toe klaart het op. In de nacht daalt het kwik tot dicht bij het vriespunt. Overdag wordt het 4 à 5 graden. Er waait een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.

Het weekeinde

In het weekeinde kan de temperatuur in de nacht iets onder het vriespunt duiken, lichte vorst, tot circa -1 graad, in de middag oplopend naar circa 5 graden. Het weerbeeld daarbij is wisselend bewolkt. Af en toe schijnt de zon, maar de kans op enkele winterse buien is vrij groot. Dat kan wederom in de vorm van regen, hagel of natte sneeuw zijn. Er waait een meest matige wind tussen west en zuidwest.

Weetje

Er was zondag en maandag enige tijd sprake van flinke sneeuwval, 10-20 cm. Ook in december 2012 kwam het rond de 7e die maand korte tijd tot sneeuwval van betekenis. In de koude december van 2009 viel meer sneeuw: 20 cm, dat tot de kerstdagen bleef liggen. Een dik pak sneeuw (20-40 cm) viel in de ijzige december van 2010. Dat bleef vrijwel de gehele maand liggen.

Van de lezers

Foto: Christian Pfeiffer

Van de lezers

Cultuurprijs

Een mooi gebaar dat stimuleert. Het lijkt mij ook wel moeilijk beslissen. Er is nog veel cultuur die in aanmerking zou kunnen komen.
Zoals het varend erfgoed ter plaatse aanwezig. Aan de Ossenmarkt en 's winters in de Kom liggen tjalken en klippers van rond 1900. Wij nemen waar dat daar veel bewondering voor is en er worden vele foto's van genomen. Zij hebben een rijk verleden en een rijke historie.
Hiermee samen worden ook oude ambachten in stand gehouden. Dat van zeilschipper en masten-, blokken-, zwaarden- en zeilmaker. Het klinken van schepen waarbij eeltige knuisten de scheepsplaten laten buigen om daarna aan elkaar te klinken, wordt ook nog toegepast.
Alles wat hiermee verweven is moet gerespecteerd worden, zo ook het vaargebied. Vaak heb ik mij als schrijver/dichter laten gelden, tot in de Tweede Kamer met een petitie van 25000 handtekeningen tegen de inpoldering van de Markerwaard aan toe. De horizon gered, hoera.
Het leven van de wind bestaat al sinds mensenheugenis; molens, windmolens, zeilschepen: geef ze de eer die hen toekomt.

Winter
Zo zeilt zij als een vogel
gedreven door de wind
Soms heeft zij ook wel nukken
Gelijk een lastig kind
Maar als je haar behandelt
Zoals zij dat wil
Zal zij u dankbaar wezen
Gegroet
Ik lig nu stil

Tekst en gedicht van
Gerrit Portengen

Afbeelding op een oude kerstkaart.

Over veertien dagen is het alweer kerst, een geschikte periode om over het verleden na te denken. Over het afgelopen jaar, maar ook over de tijd dat ik mijn militaire dienstplicht in Indonesië vervulde. Bijna 2,5 jaar was ik in Indië, zoals wij het noemden en ik heb daar veel meegemaakt. Soms vroeg ik mij af waar de kerstgedachte gebleven was en constateerde bij mijzelf een aanvaarding van de ruwe tijd en ruw optreden. Van een kerstgedachte was toen geen sprake. Is daar nu dan wel sprake van? Wat is kerstfeest? Kerstmis is een christelijk feest waarop de geboorte van Jezus Christus wordt gevierd. Het woord is een samenstelling van 'kerst' en 'mis'. Het woord 'kerst; is uit 'Christus' ontstaan en het woord 'mis' betekent 'viering in de kerk'. Jezus Christus is volgens de christenen geboren omstreeks het jaar nul, maar pas rond 400 is men het kerstfeest gaan vieren. In die tijd vierde men in Europa het midwinterfeest en het zonnewendefeest om te vieren dat de kortste dag van het jaar voorbij was en de dagen begonnen te lengen. Het werd weer langer licht en zo werd het feest van het licht geboren. Er ontstonden zogenoemde 'joolfeesten', waarbij veel gegeten en gedronken werd. Door het ontstaan van het Christendom en de geboorte van Jezus ontstond het huidige kerstfeest, waarin verschillende elementen verwijzen naar voorchristelijke en Germaanse tradities. Volgens onderzoeker J.J. Mak heette in de middeleeuwen kerstavond 'dikkevretsavond' en bestond de viering ervan hoofdzakelijk uit eten, drinken en spelen. Hij noemt het het belangrijkste feest van het jaar. De hervorming heeft de jool kunnen temperen, maar ook nu bestaat de kerstviering bijna geheel uit wereldlijke zaken. Ik wens u een prettige kerst!

Protestantse Gemeente
Zondag 17 december 10.00 uur
Grote Kerk, ds. M.C. Hage

Zondag 17 december 19.00 uur
Lichthuis
Gereformeerde Bond, ds. W. van den Brink

Parochie van Levend Water
Vrijdag 15 december 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria Magdalenakerk
Eucharistieviering, G. Rizzo

Zondag 17 december 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria Magdalenakerk
Eucharistieviering, G. Rizzo en J. van Meeteren

NPB
Zondag 17 december 10.30 uur
Van Houtenkerk, Kerstbrunch

Evangelische Gemeente
Zondag 17 december 10.00 uur
OAZ-gebouw, P. Stolk

Een bijzondere decemberdag in de tijd van Charles Dickens

Muiden verandert in Engelse stijl met historisch aangeklede straatjes

Muiden zet zaterdag de klok zo'n 170 jaar terug naar de tijd van Dickens. Kom naar de kerstmarkt, verkleed als straatmeid of heer van stand.

Muiden wordt zaterdag heel even Dickens-stad. Archieffoto: Bob Awick

MUIDEN Het centrum ziet er zaterdagdag dan ook erg Engels uit met historisch aangeklede straatjes, oude ambachten, entertainment en een gezellige kerstmarkt.

Die dag lopen er dames en heren van goede stand rond, maar ook straatmeiden en boerenknechten. Marktkooplui brengen hun waren aan de man en ambachtslieden laten zien dat ze hun vak verstaan. Misschien stap je zelfs zomaar het kerstverhaal van Ebenezer Scrooge in. De Dickensdag is een initiatief van het Comité Openbare Feesten. De vraag aan het comité is: waarom? "Omdat het leuk is. Het geeft Muiden wat extra's rond de feestdagen. Maar uiteraard wordt het pas echt een succes als er veel inwoners verkleed komen. De origineelste zelfgemaakte kostuums maken kans op een leuke prijs." Kledingvoorbeelden en tips staan op www.DickensinMuiden.nl.

Straatvermaak

De organisatie is er klaar voor.

Historische straatjes in het centrum met aangeklede gevels

De Amsterdamsestraat en Sluisstraat worden omgetoverd tot historische straatjes met aangeklede gevels, acteurs, ambachtslieden en straatvermaak.
In het oude stadje tonen de tingieter, mandenmaker, palingroker en glasgraveerder hun ambacht. Ook lopen er in stijl verklede acteurs rond en een goochelaar vermaakt de bezoekers met zijn goocheltrucjes. De kerstmuziek wordt gepresenteerd door een kinderkoor en de Crescendo kerstband die op verschillende locaties spelen. Als je wilt, kun je in Dickens-stijl op de foto. Op de Herengracht is een kerstmarkt met natuurlijke en ambachtelijke producten, zoals thee, bier, kaarsen, zeepjes, honing en kerstversiering, maar ook brocante artikelen. Ook is er een boekenmarkt en kerstbeeldjes kun je kopen in de rooms-katholieke kerk aan de Herengracht. De markt staat er van 14.00 tot 21.00 uur. Voor kinderen is in de zaal van café Gieling om 15.00 en 17.30 uur de film 'The Muppets Christmas Carol' te zien. Een ander hoogtepunt op Dickensdag is The Christ­mas Ex­pe­rien­ce, een groep van 25 en­ter­tai­ners die tussen 15.00 en 20.00 uur kerstliedjes zingen en in gesprek gaan met het publiek op het terras van Ome Ko. Een uurtje later, om 16.00 uur, geven de Goeie Gasten optredens bij Graaf Floris V. En de horeca laat zichzelf ook van zijn beste Engelse kant zien. Wie die dag in Muiden is, kan met korting een bezoek aan het Muiderslot brengen. Daar worden speciale bonnen voor uitgedeeld. Het Muiderslot is open van 12.00 tot 17.00 uur. De kaartverkoop is tot 16.30 uur. Voor vervoer rijdt er een En­gel­se dub­bel­dek­ker tus­sen de par­keer­plaat­sen van de Maxis, de bus­hal­te bij de brand­weer­ka­zer­ne en het oude en de nieu­we P&-terrein naar het centrum van de stad.

Roeiers moeten Naardertrekvaart delen

Eerder gemaakte afspraken naar de prullenbak

Er wordt straks meer gevaren op de trekvaart. Foto: Bob Awick

door Sjoerd Stoop

NAARDEN De roeiers van Roeivereniging Naarden moeten het water van de Naardertrekvaart straks gaan delen. Er komt meer ruimte voor pleziervaart en toerisme. Dat hebben de gemeente en de provincie bepaald.

De roeivereniging had tot nu toe nagenoeg het alleenrecht oop de Naardertrekvaart. Ze dachten daartoe ook voor de komende jaren goede afspraken te hebben gemaakt, maar de gemeente en de provincie zetten daar nu een streep door. De reden: de Naardertrekvaart wordt weer een volwaardig vaarwater. Dat plan valt onder het project Naarden Buiten de Vesting, een meerjarenplan om het landelijk gebied rond Naarden aan te pakken. De Naardertrekvaart moet een vaarverbinding worden naar het Gooimeer.

Straks meer plaats voor andere boten op Naardertrekvaart

Als de afspraken voor het gebruik van de Naardertrekvaart door de roeivereniging stand zouden houden, dan zou het hele plan met de Naardertrekvaart geen zin hebben. Dan had de roeivereniging recht op genoemde 'bloktijden' waarop ze de Naardertrekvaart mochten gebruiken. Dat zou tot gevolg hebben dat er nauwelijks plek zou zijn voor ander vaarverkeer. Dat maakte het hele plan onrendabel. De afspraken moesten dus, hoe vervelend ook, op de schop.

Andere boten

De gemeente en de provincie komen nu met andere afspraken voor de roeivereniging. De roeiers mogen elke dag van de week varen op de Naardertrekvaart, maar moeten er genoegen mee nemen dat er straks ook andere boten varen. Daardoor kan het gebeuren dat de roeiers even hun riemen terug moeten trekken of even aan de kant moeten als ze een andere boot passeren. En dat zal soms even passen en meten worden, want de Naardertrekvaart is niet heel breed.

Beperkte tijden

Toch hoeven de roeiers niet helemaal te vrezen dat het straks zigzaggen wordt tussen de andere boten door. De andere boten zullen de Naardertrekvaart vanzelfsprekend vooral tijdens het hoogseizoen aandoen. En zelfs dan gaat de sluis pas vanaf elf uur 's ochtends draaien, waardoor er tot elf uur nauwelijks andere boten op het water zullen zijn. Dat valt weer mooi samen met de schema's van de roeivereniging, zo verwacht de gemeente, want na analyse blijkt dat verreweg de meeste roeiers 's ochtends roeien.

De problemen blijven beperkt, al zal de roeivereniging dus wel wat water bij de wijn moeten doen.

Karakter buitenplaats moet versterkt

Vervolg van de voorpagina

De werkgroep wil ook dat het karakter als voormalige buitenplaats, namelijk de buitenplaats Rustrijk, meer naar voren komt door bijvoorbeeld het aanplanten van stinzenplanten. Daar komen dan insecten op af.

Ook is er een groepschuilplaats (bunkers) en misschien is het een idee om die weer open te maken voor excursies met daarbovenop een uitkijktoren. Vroeger stond er namelijk op die plek een theekoepel waar je over de dijk heen de zee kon zien. "De ruimte tussen de echomuren vinden we verder saai, dus daar willen we op lange termijn ook plannen voor maken om het levendiger te maken. Het zijn allemaal leuke ideeën; we gaan ze uitwerken in een beheer- en uitvoeringsplan."

Eerste Stelling van Amsterdam-vijfje geslagen op Pampus

MUIDEN Oud-minister Ronald Plasterk heeft donderdag op Pampus het allereerste Stelling van Amsterdam-vijfje geslagen. Het was de ceremoniële eerste slag van de nieuwste herdenkingsmunt. Het Stelling van Amsterdam-vijfje is de zesde bijzondere munt in de Nederlands Werelderfgoed-herdenkingsmuntenreeks. Op de munt prijkt het Weesper Fort Ossenmarkt.

Sneeuwval zorgt voor veel ellende

REGIO Scholen die eerder dicht gingen, uitvallende bussen en treinen, spekgladde wegen en vooral ook heel veel omgewaaide bomen. De sneeuw zorgde naast al het vermaak ook voor veel gedoe in het Gooi en de Vechtstreek.

De brandweer kreeg zondag en maandag in totaal zo'n 170 meldingen, zegt een woordvoerder, met name over omgewaaide bomen en vallende takken. Vooral op zondag was het met 150 meldingen een gekkenhuis. Maandag kwamen daar ondanks de enorme sneeuwval niet eens zo veel meldingen bij - slechts twintig - maar dat kwam ook doordat de gemeenten zelf al veel vuil werk opknapten. Wel was de brandweer nodig toen een vrouw in haar woning aan de Prinsenstraat was gevallen en bekneld raakte.

Maar dat laatste had dus vrij weinig met de sneeuw te maken. Voor zover bekend vielen er door die sneeuw geen gewonden. "Het is allemaal goed verlopen, daar zijn we blij mee", aldus de zegsman.

Burgemeester: 'Burger merkt weinig van fusie brandweer'

GOOISE MEREN De Veiligheidsregio's van de Gooi en Vechtstreek en Flevoland, kort gezegd de brandweer en de ambulance, hebben het voornemen om te gaan fuseren. Daarmee kan de komende jaren veel geld worden bespaard.

De plannen worden momenteel door de politiek besproken. "Er wordt gesproken over fuseren omdat de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek momenteel relatief veel geld kost. Dat komt omdat we een kleine regio zijn, maar wel heel erg verstedelijkt. Fuseren met Flevoland kan enorme voordelen opleveren", zo vertelt burgemeester Han ter Heegde in het tweewekelijkse gesprek van BussumsNieuws op GooiTV.

Als de fusie er komt, zullen burgers er nauwelijks iets van merken, zo verwacht de burgemeester. "Dat is ook echt een randvoorwaarde. Voor de burgers, maar ook voor bijvoorbeeld de brandweervrijwilligers, mag er niets veranderen."

'Lokale politiek is hartstikke verslavend'

Wethouder Marleen Sanderse is dol op haar werk, maar zal toch na de gemeenteraadsverkiezingen stoppen als wethouder. Tot die tijd wil ze nog zo veel mogelijk zaken afronden. Hoe kijkt ze terug op het afgelopen jaar? En wat kunnen we nog van haar verwachten?

Marleen Sanderse werkt aan een visie op de openbare ruimte. Van veel inwoners hoorde ze terug dat ze met veel plezier in Gooise Meren wonen. Foto: Bob Awick

U heeft een pittig jaar achter de rug. Bent er zelfs een tijdje tussenuit gegaan. Hoe gaat het ermee?
"Het gaat nu heel goed met mij. Ik heb in het voorjaar een zware buikoperatie gehad, maar daar ben ik bijna helemaal van hersteld. Daarom heb ik de keuze gemaakt om vanaf maart, na de gemeenteraadsverkiezingen, te stoppen met de politiek. Maar uiteindelijk kom ik wel weer terug hoor. Lokale politiek is hartstikke verslavend."

Wat wilt u voor uw vertrek in ieder geval nog realiseren?
"Ik wil graag de visie openbare ruimte op orde hebben, dat staat gepland voor februari. We hebben heel veel informatie opgehaald bij de inwoners. Dat is gebeurd door 'razende reporters', ambtenaren die de wijk in zijn gegaan. Mensen konden aangeven wat ze belangrijk vinden. Verkeersveiligheid, overlast van hondenpoep en natuur werden veel genoemd. Veel mensen vonden groen zelfs belangrijker dan parkeerplaatsen. Verder was het heel leuk om te horen dat veel mensen heel blij zijn dat ze hier wonen. Ze zijn blij met zaken zoals sportfaciliteiten, natuur en cultuur binnen handbereik."

En kan de gemeente hier wat mee?
"De gemeente wil graag dat er een omslag komt. Ik merk dat veel inwoners nog naar de overheid kijken als er iets opgelost moet worden. Het extra handhaven, het plaatsen van borden, dat soort zaken. Maar de samenleving, dat zijn wij met z'n allen. Wij willen kijken hoe inwoners zelf zaken kunnen oplossen."

'De samenleving, dat zijn wij met z'n allen. Samen kijken hoe we zaken oplossen'

Heeft u hier een voorbeeld van?
"Stel dat de gemeente wordt gebeld door een inwoner die de buurvrouw een tijd niet heeft gezien en wil dat wij er wat aan doen. Dan vragen wij: wat heeft u nodig om dit zelf op te lossen? Wij kunnen bijvoorbeeld het nummer van de wijkcoach of de GGZ geven, zodat die inwoner met de juiste informatie zelf durft aan te bellen. We kijken dus meer ondersteunend dan oplossend."

U bent ook druk geweest met de sportvisie.
"De sportvisie is afgerond en bevat uitgangspunten. Blijkbaar hebben we niet genoeg duidelijk gemaakt dat het hier best een grote ingreep betreft. We waren drie gemeenten en nu één. Dat betekent dat je dus ook een systeem gaat hanteren voor het beheer van organisaties en voor de financiering. We gaan per sportclub kijken wat de gevolgen zijn. Het beleid moet overal hetzelfde worden en transparant zijn, zonder afspraken uit het verleden."

'Participatie wordt vaak verward met compromissen sluiten. Dat hoeft niet'

Vorig jaar wilde u de verwachtingen op het gebied van burgerparticipatie managen. Is dat gelukt?
"We zetten hier in ieder geval wel al stappen in. Neem de gewenste uitbreiding van supermarkt Deen in Bussum. We hebben nog steeds voor- en tegenstanders van het onderwerp. En dat is prima. Het doel bij participatie is zo veel mogelijk kennis en kunde bij omwonenden en experts op te halen. Participatie wordt vaak verward met compromissen sluiten. Dat hoeft niet. Het einddoel is ook niet draagvlak creëren."

Hoe staat het met de verkeersplannen voor het centrum van Bussum?
"Heel mooi om te zien dat we wel 12 insprekers hadden. Veel relevante punten zijn ingebracht op uitvoerend niveau en dat komt later aan de orde. We moeten ook afwegingen maken. Moet de gemeente bijvoorbeeld een toilet neerzetten op het Wilhelminaplantsoen? En hiervoor gemeenschapsgeld aanwenden? Of kunnen we mensen doorverwijzen naar een winkel?"

Er is veel te doen geweest over het treinspoor en de overgang bij de Comeniuslaan in Naarden. Hoe kijkt u daar op terug?
"Het was best een ingewikkeld project, waarbij zowel ProRail als de gemeente bij betrokken was. Dat gaf wat onduidelijkheid over wie over wat gaat. We kijken nu samen met omwonenden hoe we de wegen naar de overgang toe kunnen inrichten. We hebben hier goede sessies over gehad. Dat de treinen straks 130 kilometer per uur gaan rijden, daar kan de gemeente niets aan doen. Wel is het goed om de veranderingen aan te geven en de verwachtingen te managen."

Hoe bevalt het om wijkwethouder te zijn?
"Mijn wijken hebben een speciaal plekje. Ik heb in Naarden de Keverdijk en in Bussum het Brediuskwartier en de Oostereng. Ik word op de markt in Naarden heel vaak aangesproken over allerlei zaken. Dan roept mijn zoontje Pieter: 'Mam, gaan we nog?' Ik vind het wel heel leuk dat ik zo gevonden word. In de Westereng zijn we nu bezig met een onderzoek om te kijken wie de smaakmakers in de buurt zijn. Dat zouden we wel in iedere wijk in Gooise Meren willen doen. Met name in Bussum zijn de inwoners nog lang niet zo actief georganiseerd als bijvoorbeeld de dorpsraad in Muiderberg."

Waar bent u trots op?
"Dat we stappen zetten in toegankelijkheid. Het is niet ergens een vinkje achter zetten, maar de hele houding van de gemeente. Het is fijn wanneer iets niet speciaal voor een specifieke doelgroep wordt ontworpen, maar voor iedereen."

Wie verdient een pluim?
"De Stichting Samen Doen. Deze mensen organiseren iedere week een maaltijd voor ouderen in Muiden en Muiderberg in de PC Hooftschool. Ook hebben ze 's middags smaaklessen met kinderen en het eten hiervan wordt 's avonds geserveerd aan de ouderen."

Tot slot: nog een boodschap voor je opvolger na maart?
"Ga veel naar buiten, praat met de mensen in Gooise Meren. Luisteren en daarna pas handelen."

Om 02.38 uur verdwijnt Oskar van Alphen in de Kerklaan uit beeld

Politie: 'Voor nieuwe fysieke zoekactie hebben we eerst meer informatie nodig'

Anderhalve week na zijn verdwijning ontbreekt nog steeds ieder spoor van de 46-jarige Oskar van Alphen uit Weesp.

Ook met honden werd gezocht. Foto: Robin Voorhamm

WEESP Oskar van Alphen (46) is voor het laatst gezien in de Kerklaan, ter hoogte van Kapsalon Kalle. Dat blijkt uit camerabeelden, gemaakt in de nacht van zijn verdwijning.

De blinde Weesper passeerde die beveiligingscamera in de nacht van vrijdag 1 op zaterdag 2 december om 02.38 uur, zo laat de politie weten. Daarna ontbreekt ieder spoor van de Weesper.

Gangen nagaan

De Kerklaan, waar Oskar in de nacht van zijn verdwijning voor het laatst is gespot.

Het slechte weer bemoeilijkte het werk van de Signihonden

De politie en familie hopen op nieuwe tips, en daarmee ook op nieuwe aanknopingspunten. Op dit moment is er geen enkele aanwijzing over wat er met Oskar is gebeurd en waar hij kan zijn. Het onderzoek concentreert zich nu vooral op het natrekken van tips en het nagaan van Oskars gangen. De politie: "Voor een nieuwe fysieke zoekactie hebben we eerst meer informatie nodig." Oskar had die avond zijn mobiele telefoon niet bij zich, waardoor uitpeilen weinig helpt.

In en rond het water

'Hij ging waarschijnlijk via de Schilderswijk, wie heeft iets gezien?'

De politie heeft samen met de brandweer dagenlang gezocht in wateren tussen het centrum en Oskars huis aan de Sportparklaan. Ook familie, vrienden en andere betrokkenen kamden de omgeving uit. Gevreesd wordt dat de blinde Oskar die nacht in het koude water is beland. Hoewel hij nog niet is gevonden blijft dit de meest reële mogelijkheid, maar de politie houdt alle opties open. Ook Oskars woning, berging en internetgebruik zijn onderzocht. Zondag kwamen de vrijwilligers van Signi met zoekhonden naar Weesp. De slechte weersomstandigheden bemoeilijkten het speuren naar de vermiste Weesper. Vanwege de sneeuw en gladheid werd een nieuwe burgerzoekactie zondagochtend afgelast. "De veiligheid van vrijwilligers staat voorop", zo lichtte de organisatie dit besluit toe.

Cafébezoek

Oskar van Alphen bracht vrijdag - zoals vaker - een bezoek aan het café. Deze avond zat hij in Bijna Thuis aan de Nieuwstad. Na sluitingstijd ging hij te voet naar huis. Zijn familie sloeg de volgende dag alarm toen bleek dat Oskar niet thuis was gekomen. Wie informatie heeft die de politie op weg kan helpen, wordt verzocht te bellen met 0900-8844. Een woordvoerder van de familie vraagt nadrukkelijke hulp aan de bewoners van de Schilderswijk/Nijhoffstraat: "Aan de hand van camerabeelden waar Oskar wel en niet op staat, valt te concluderen dat hij via de Schilderswijk en de Nijhoffstraat is gelopen of wilde lopen. Dat is ook een voor de hand liggende route. Hopelijk is er iemand in deze buurt die meer weet of misschien ook camerabeelden heeft?"

'We doen het goed omdat we samen nog altijd zo'n goed en fijn team zijn'

Zenzi Kappers bestaat vijf jaar, Manon van der Meij blikt terug

Vanaf links: Amber, Manon, Armanda, Carmen en Marieke. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP Vijf jaar geleden dreigde Manon van der Meij haar leuke baan te verliezen. Er was een manier om dat te voorkomen: zelf een kapsalon openen. Dat heeft meer dan goed uitgepakt. Voor iemand die nooit de ambitie heeft gehad om ondernemer te worden, heeft de Weespse haar zaken goed voor elkaar.

Toen de toenmalige werkgever van Manon vertelde dat het doek viel voor kapsalon Cheap en Chic in de Slijkstraat, was dat voor de kapster en haar collega's een grote klap. Manon: "We dreigden niet alleen onze baan kwijt te raken, maar ook alles wat we samen hadden opgebouwd. Daarom wilden we als personeel proberen een doorstart te maken, maar... wie van ons wilde die verantwoordelijkheid op zich nemen? Ik had geen kinderen en was daar ook nog niet mee bezig, dus heb ik gezegd: dan doe ik het." Drie weken later was Zenzi Kappers een feit.

'Alle tijd voor de klant, zonder op de klok te hoeven kijken'

Het is maar goed dat het destijds allemaal zo snel moest, anders was ze misschien teruggekrabbeld: "Niet dat ik spijt heb, integendeel. Ik heb zo veel steun gehad van familie en vrienden. Maar ik heb gewoon nooit zo de ambitie gehad om voor mezelf te beginnen. Dat we het zo goed doen ligt echt niet per se aan mijn ondernemerskwaliteiten, dat komt vooral omdat we samen nog altijd zo'n goed en fijn team vormen. Onze klanten voelen dat terug in de sfeer, dat is denk ik een belangrijke reden waarom mensen graag bij ons binnenstappen."

Dat binnenstappen gebeurt nog steeds zonder afspraak. Manon: "Zo werkten we in de kapsalon hiervoor ook, en onze vaste klanten waren daaraan gewend. Ik vind het zelf ook veel prettiger. Ik kan de tijd voor iemand nemen, zonder steeds op de klok te hoeven kijken. Wel was het zo dat - omdat de klandizie toenam - de wachttijden op een gegeven moment erg lang werden. Dat we hebben opgelost door het team uit te breiden. Er zijn nu elke dag drie kapsters aanwezig, dat werkt goed."

Met de feestdagen voor de deur is het deze periode wel drukker dan normaal: "Niet dat mensen zich nog echt helemaal opdirken, maar je merkt wel dat ze het liefst voor de kerst nog even naar de kapper gaan. Ondanks het enorme aanbod in thuisproducten verliest de kapper nauwelijks terrein. De verftechnieken die nu in zijn, balayage, ombre enzovoorts, zijn veel te ingewikkeld om zelf thuis te doen."

Inmiddels is Manon ook moeder geworden: samen met Ron Vlaar kreeg ze in april zoontje Levi. "Het gaat heel goed met hem, hij groeit als kool. Als ik aan het werk ben, is Levi bij familie. Dat is een heel fijn idee. Een werkende moeder zijn bevalt me prima."

Simran's gaat de klanten verwennen met een proeverij

Rishi Sewkaransing in zijn afhaalcentrum Simran's. Foto: Sjoerd Stoop

door Astrid Maas

WEESP Rishi Sewkaransing begon drie jaar geleden zijn afhaalcentrum Simran's met traditionele Surinaamse en Javaanse gerechten en vrijdag trakteert hij de klanten op een proeverij.

Rishi (42) is op zijn negende, samen met zijn moeder, uit Suriname naar Nederland gekomen. "We zijn gaan wonen in Rotterdam. Als jongvolwassene kwam ik erachter dat ik graag een eigen zaak wilde hebben." Met zijn moeder is hij in 1991 een rotizaak in Den Haag begonnen. "Mijn moeder heeft me de liefde van het koken bijgebracht en de zaak liep heel goed. Maar helaas zaten we in wijk met een bestemmingsplan, met als gevolg dat alles werd gesloopt. Daardoor werden we gedwongen om de stekker uit onze zaak te halen. Heel jammer."

Klanten kunnen vrijdag verschillende gerechten gratis proeven

Na verschillende baantjes werd Rishi rijinstructeur in Amsterdam: "Om elke dag vanuit Rotterdam naar Amsterdam te gaan, nam veel tijd in beslag en ik heb toen besloten om in Amsterdam te gaan wonen. Ook omdat ik in die tijd een eigen rijschool wilde starten. Een vriend vroeg of ik samen met hem naar een woning in Weesp wilde kijken en via via kwam ik in gesprek met iemand die ook kantoorruimtes verhuurde. En zo ben ik hier terechtgekomen. In mijn achterhoofd zat nog wel de liefde voor koken en ik kwam erachter dat er in Weesp geen afhaalcentrum was met Surinaamse en Javaanse gerechten. Ik ben op zoek gegaan naar een ruimte en vond een geschikt pand aan de E. du Perronstraat. Nu zit ik hier alweer drie jaar. Vanaf de eerste dag gaat het heel goed en daarom wil ik mijn driejarig bestaan met de klanten vieren."

"Ik ben erachter gekomen dat Weespers gek zijn op traditionele rotigerechten en sinds twee jaar is er ook Wok Together, waar klanten in de zaak zelf hun gerecht kunnen samenstellen en dat wordt dan direct gewokt. En we kunnen nu ook de Indische keuken aanbieden. De reacties van de klanten zijn zeer waardevol voor ons en ze vinden het eten heel lekker. Daarom willen we graag iets terugdoen met de proeverij op vrijdag vanaf 16.00 uur. Klanten kunnen verschillende gerechten gratis proeven. Ook is er een speciale actie met het meest favoriete gerecht en dat is de roti kipfilet met ei, aardappels, kouseband of pompoen voor 6,50 euro. Deze actie is alleen voor klanten die het gerecht komen afhalen."
Inwoners uit Weesp en omstreken kunnen zeven dagen in de week terecht bij het afhaalcentrum. Meer informatie staat op www.simrans.nl. De gerechten kunnen ook aan huis worden bezorgd.

Winterstop: hockeycoaches maken tussentijdse balans op

Heren 1 en Dames 1 hadden een wisselvallige start

De eerste seizoenshelft zit erop voor MHC Weesp. Hoofdcoaches Allard van Winsen en Rosanne Steenbeek vertellen hoe het ervoor staat.

De Dames 1 van MHC Weesp. Foto: MHCW

Heren 1

Voor de heren stond er aan het begin van dit seizoen een nieuwe coach voor de groep. Allard van Winsen kwam over van Muiderberg H1 en begon met de mannen aan een nieuw traject. "De doelstellingen waren klassenbehoud en middenmoot en aan het eind van het seizoen een basis hebben om door te kunnen groeien", aldus Van Winsen over het streven van de Heren 1 voor dit seizoen. Terugkijkend op de eerste elf wedstrijden wordt die ambitie niet opgeschroefd. "Wel denk ik dat wij meer punten kunnen gaan pakken in de tweede seizoenshelft." Door de wedstrijden heen is het team volgens hem erg gegroeid: "Als je nu kijkt naar de groep staat er echt een team. Gezien de gemiddelde leeftijd zijn we denk ik wel tegen een aantal teleurstellende momenten aangelopen, waardoor we onszelf simpelweg niet beloond hebben." Wellicht dat er in de tweede seizoenshelft nieuwe gezichten te zien zijn bij de Heren 1. Van Winsen: "Als we versterking krijgen, kunnen we wat gaan schuiven in de opstelling en hiermee ook tactisch de volgende stap gaan maken." MHC Weesp neemt de tijd om te bouwen aan een goede en sterke Heren 1, en dat zal ook de tweede seizoenshelft het geval zijn. "Dit jaar spelen er ook steeds meer jongens uit de A-jeugd mee met ons. Dit is om de doorloop van deze jongens naar de senioren wat soepeler te laten verlopen. Dat is zowel in tactisch als in fysiek opzicht beter", aldus de coach. Hij ziet de tweede seizoenshelft vol vertrouwen tegemoet: "De afgelopen weken hebben we al stappen gemaakt, en die stappen moet we door gaan zetten. Daarnaast gaan we vanaf het tweede seizoenshelft ook met de club kijken of we een tweede team kunnen maken zodat je nog een scherpere selectie kunt krijgen voor volgend seizoen."

Dames 1

'We overwegen een Heren 2 in de hoop op een scherpere selectie'

Bij de doelstelling van Dames 1 lag het anders, vertelt Rosanne Steenbeek, hoofdcoach van de dames. "We wilden proberen om in het linkerrijtje mee te gaan doen." De afgelopen weken zijn ze daar anders tegenaan gaan kijken. De dames begonnen het seizoen anders dan verwacht. "We begonnen wat moeizaam aan de competitie, want qua spel speelden we eigenlijk vaak erg goed, alleen viel het dan elke keer weer net niet onze kant op", legt Steenbeek uit. Toch trekken de dames de laatste paar wedstrijd steeds meer naar zich toe. "Uit de laatste drie wedstrijden hebben we zes punten. Het is voor ons natuurlijk fijn om te merken dat al onze inspanningen ook beloond worden." De dames zijn elke wedstrijd als een finale gaan beschouwen en dat werkte: "We kwamen in een lekkere flow terecht, waarbij iedereen het maximale uit zichzelf haalde. Daarom vind ik het stiekem wel jammer dat we nu al de winterstop in gaan", grapt ze. Over de doelstelling van de tweede seizoenshelft wil Rosanne weinig meer zeggen dan: "Nieuwe ronde, nieuwe kansen!"

De hockeyteams verruilen het buitenveld de komende maanden voor de zaal.

We Have deelt punten met koploper

WEESP Een knap punt afgelopen weekend voor de handbalsters van We Have. De Weesper tweedeklasser pakte met 20-20 een punt tegen koploper AHC'31.

We Have startte sterk en met veel vechtlust. Met de sterkte van de koploper daartegenover was het duel meteen al spannend. We Have kreeg goede kansen, maar benutte deze soms wel wat slecht. AHC'31 kwam steeds op voorsprong, maar zag We Have ook steeds weer terugkomen. Dat had mede te maken met het sterke keeperswerk van Lisanne van Rossum: ze stopte onder meer drie penalty's.

Sterke achterhoede

Na de eerste helft stond We Have op slechts een punt achterstand en probeerde na rust terug te komen. Vooral door de sterke achterhoede werd het AHC'31 moeilijk gemaakt. Zelf scoren bleef wel lastig, maar met het gelijkspel was de ploeg na afloop meer dan tevreden.

We Have staat na afgelopen weekend nog slechts twee punten achter de koploper. De ploeg heeft nog negen duels te gaan en heeft daarmee nog alle kans op een goede eindklassering aan het eind van het seizoen.

Korfballers Argus sterk tegen Reflex

WEESP Een sterk Argus heeft afgelopen weekend met afstand gewonnen van het lager geklasseerde Reflex. De Weesper korfballers waren met 30-12 een maatje te groot voor de ploeg.

Argus speelde noodgedwongen met een wat ander team dan normaal, maar dat was amper te merken. De Weespers begonnen scherp en stonden na de eerste helft al op een 14-7 voorsprong. De zege was daarmee al zo goed als zeker.

Meer doelpunten

Na de rust bleek Argus geen moment te stoppen. De tegenstander legde de Weespers geen strobreed in de weg en Argus bleef maar doorgaan met scoren.

Met de afgetekende score op het scorebord kon Argus vertrouwen tanken voor de komende weken. Argus staat na afgelopen weekend op een gedeelde derde plaats. De achterstand op koploper TOP bedraagt drie punten.