MuiderNieuws

7 mei 2014

MuiderNieuws 7 mei 2014


Vertraging tweede veld

Rechter zet streep door snelle aanleg hockeyveld

door Christian Pfeiffer

MUIDERBERG - Er kan voorlopig niet worden begonnen met de aanleg van een tweede hockeyveld naast het Kocherbos. Er mag niks worden gedaan totdat de Raad van State de zaak inhoudelijk heeft bekeken.

Dat heeft diezelfde Raad van State vorige week besloten. Met het instellen van een 'voorlopige voorziening' voorkomt de rechter dat er al wordt gewerkt voordat mogelijke schade aan de natuur en het aangezicht van Muiderberg door de Raad van State is beoordeeld.

De voorlopige voorziening was aangevraagd door een omwonende en de actiegroepen Groen Muiderberg en Hart voor Muiderberg. Zij vechten fel tegen de aanleg van een tweede hockeyveld voor de Mixed Hockeyclub Muiderberg naast het Kocherbos. De plek werd eind vorig jaar definitief door de gemeenteraad aangewezen als de ideale locatie voor uitbreiding van de hockeyclub. De actievoerders zijn bang dat een veld op die plek de natuur en het aangezicht van Muiderberg schaadt.

Ook stelt de Raad van State dat het niet duidelijk is of er op die plek wel een hockeyveld mag worden aangelegd van de provincie Noord-Holland. Bij de rechter betoogde de gemeente Muiden dat de plannen niet spoedeisend zijn, terwijl de hockeyclub weer aangaf dat dit wel het geval is. Allemaal punten die moeten worden uitgezocht tijdens een bodemprocedure, zo zegt de rechter.

De actievoerders zijn blij. Hart voor Muiderberg laat weten: "Dit komt door de inzet van ons allen. We hebben vertrouwen in de Raad van State. Voorlopig komt er geen tweede hockeyveld op ons prachtige weiland. "

Op zijn vroegst kijkt de Raad van State pas aan het einde van dit jaar naar de zaak. Daarmee is er hoe dan ook vertraging voor de aanleg van het tweede hockeyveld. Die had deze zomer al moeten beginnen.

De uitspraak is een zware domper voor hockeyclub MHC Muiderberg. "Deze zaak ging er alleen om dat de tegenstanders wilden tegenhouden dat er nu alvast gebouwd kon worden. Dat mag je namelijk in theorie doen, ook al heeft de Raad van State zich nog niet definitief uitgesproken in de bodemprocedure. Tijdens die bodemprocedure wordt feitelijk besloten of de wijziging van het bestemmingsplan juist tot stand is gekomen en het veld op die plek mag komen."

De nood is echter hoog bij de hockeyclub. Er is ruimtegebrek. "Er zijn op dit moment zo'n 500 mensen lid van MHC Muiderberg. Veruit de meeste zijn jeugdleden. Ongeveer de helft van onze thuiswedstrijden spelen we nu bij andere clubs. We hebben drie jaar lang gebruik kunnen maken van een half kunstgrasveld bij de voetbalclub. Dit veld is eigenlijk niet geschikt voor hockey en is te klein voor wedstrijden van kinderen. Het was bij iedereen bekend dat dit een tijdelijke oplossing was die ons gedurende deze jaren wat lucht gaf."

"Cynici horen we wel eens zeggen dat MHC Muiderberg straks een derde veld erbij wil. Dit zal niet het geval zijn. Met elke berekening van het toekomstige ledenaantal komen we uit op twee velden."

1700 bezwaren Nuonweg

MUIDEN - Ongeveer 1700 bezwaarschriften tegen het sluiten van de Nuonweg worden vandaag overhandigd aan wethouder Lex Scholten van Diemen.

De Nuonweg, officieel Overdiemerweg, loopt over het grondgebied van Diemen en door de weigering van de gemeente om mee te werken aan openstelling moet de weg achter winkelcentrum Maxis dicht. Dit tot woede van de gemeente Muiden en de Maxis. Ook IJburgers zijn ontzet. Zij verliezen hun directe verbinding met de Maxis.

Er zijn nu 1700 bezwaarschriften ingediend tegen het besluit. Die worden vanochtend aangeboden. Toch lijkt Diemen niet van plan om ineens wel mee te gaan werken aan openstelling van de weg. De gemeente stelde onlangs 14 onrealistische voorwaarden om überhaupt te willen praten over het probleem.

Fietspad Maxisweg verplaatst

MUIDEN - Langs de Maxisweg wordt een tijdelijk fietspad aangelegd. Het huidige fietspad wordt gebruikt voor een ijzeren stellage voor de verplaatsing van hoogspanningskabels.

Voor de bouw van de nieuwe A1 worden de hoogspanningsleidingen in de buurt verplaatst. Om het verkeer op de Maxisweg en de huidige A1 te beschermen, wordt er een stalen beschermingsjuk gebouwd. Het stalen juk komt deels op het fietspad parallel aan de Maxisweg en de Muidertrekvaart te staan.

Het tijdelijke fietspad wordt vanaf vandaag aangelegd en vanaf 12 mei in gebruik genomen. Het werk duurt naar verwachting nog tot juli.

Met begeleiding van stille trom naar Muiderbos

Foto: Matthijs Wink

Onder begeleiding van stille trom vormde zich zondag de stoet van de Grote Kerk naar het Muiderbos waar werd stilgestaan bij de slachtoffers die vielen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Muiden en Muiderberg hebben zondag de oorlogsslachtoffers herdacht. In Muiden gebeurde dat met een dienst in de Grote kerk met toespraken, een gedicht en muziek. Daarna was er een officieel moment in het Muiderbos. In Muiderberg was er een herdenking op de Brink. Daar was na afloop muziek in het Rechthuis.

56

rijksmonumenten telt Muiden volgens het
rijksmonumentenregister

Nieuwe haven Fort H af na lange verbouwing

Een gezellige en unieke jachthaven voor Muiders, zo zeggen trotse eigenaren

Haven Fort H is af, vestingverleden Muiden goed te zien. Foto: Christian Pfeiffer

door Eline Vedder

MUIDEN - De nieuwe jachthaven van Fort H is af. Na maanden werk trappen René Bruijstens, Robert van Linden en Roy Moolhuizen het toeristenseizoen af.

De bekende jachthaven aan de Herengracht is uitgebreid met twintig ligplekken en er kunnen nu boten worden gehuurd. De haven biedt plek aan motorboten, sloepen en zeiljachten. Zomers is er genoeg ruimte voor passanten die Muiden aandoen.

Restaurant en haven met elkaar verbonden. Foto: Christian Pfeiffer

Onderzoek naar een bom uit WOII
zorgde voor vertraging

Acht jaar geleden kwam de haven te koop te staan en René Bruijstens, Robert van Linden en Roy Moolhuizen zagen hun kans. Moolhuizen woont al zijn hele leven in Muiden en was toen eigenaar van restaurant Fort H. Bruijstens komt uit Amsterdam, maar kwam wel al geregeld in Muiden. Bij toeval raakte hij betrokken en houdt zich nu voornamelijk bezig met de financiële kant van de zaak.

Fort H is gebouwd in 1876, tijdens de Frans-Duitse oorlog, het vormt een betrekkelijk nieuw deel van de vesting Muiden dus. De oorlog was reden om het vestingstelsel van Muiden uit te breiden en te verbeteren. Tussen 1874 en 1878 werden in meerdere schansen bomvrije onderkomens, schuilplaatsen en remises aangelegd. Allemaal met een letter uit het alfabet.

'Het restaurant, de haven en Muiden
mooier maken'

En ook de haven lag er al. Toen enige tijd geleden het plan werd opgevat om de haven uit te breiden en op te knappen, bleek dat de provincie Noord-Holland eiste dat dit zoveel mogelijk moest lijken op de orginele werken. Er kwam subsidie beschikbaar. Tijdens de verbouwing kwamen de eigenaren vaak voor verrassingen te staan. Het terrein waarop gewerkt werd is ingewikkeld en de bodem moest gesaneerd worden. Het water in de haven bleek vervuild te zijn en er lagen nog verschillende leidingen onder de grond. De rioolleiding, waterleiding en datakabels moesten worden verplaatst.

Bom
Even leek het er zelfs op dat er mogelijk nog een bom uit de Tweede Wereldoorlog in het water lag. "Vanwege de problemen moesten we extra tijd in de verbouwing stoppen. Dat was erg kostbaar, want tekeningen moesten worden aangepast en het bleek allemaal veel meer geld te kosten dan we van tevoren hadden bedacht", aldus Bruijstens.

Geslaagd
Toch is de verbouwing geslaagd, zo zeggen de heren. De jachthaven is een plek waar vooral mensen uit Muiden, maar ook Huizen, Naarden en andere plekken uit 't Gooi hun boten neerleggen. De jachthaven wordt door Moolhuizen omschreven als een gezellige en kleine binnenhaven, waarbij het restaurant een goede aanvulling is. De twee versterken elkaar. Bruijstens: "Wij werken niet samen met het restaurant, maar we helpen elkaar wel. Zo kunnen we het restaurant, de jachthaven en Muiden mooier maken."

Omdat de bodem van het nieuwe deel niet al te diep is ligt de haven vooral vol met sloepen. Er kunnen ook sloepen gehuurd worden. De parkeergelegenheden van de jachthaven zijn zo ingericht dat het gunstig is voor het restaurant. De parkeerplaatsen zijn in eerste instantie naar voren gebracht in verband met de kabels die tijdens de verbouwing tevoorschijn kwamen, maar als mensen hun auto nu neerzetten op de huidige plek, is het meteen makkelijker om ook naar het restaurant te gaan. Een officiële samenwerking is er niet meer, maar mensen die via het water een hapje willen eten in het restaurant, mogen aanleggen. Daar helpt de jachthaven aan mee.

Moolhuizen
Moolhuizen, die vroeger eigenaar was van het restaurant, heeft ervoor gekozen om zijn volledige energie in de jachthaven te steken. Combineren was niet meer mogelijk. Moolhuizen: "Soms stond ik te werken in het restaurant en dan gebeurde er iets in de haven, of andersom."

De keuze voor de jachthaven in plaats van het restaurant was makkelijk te maken, omdat Moolhuizen zelf ook een watersporter is. Hij komt zelf uit Muiden en zou ook nergens anders een jachthaven willen hebben.
"Behalve in het buitenland misschien, maar het liefst blijf ik in Muiden," aldus Moolhuizen.

Inbraak in twee auto's

MUIDEN - In Muiden zijn de afgelopen week twee auto's opengebroken. Er is volgens de politie weinig buitgemaakt.

Aan de Weesperstraat werd in de nacht van vrijdag op zaterdag bij een grijze Volkswagen Golf een ruit ingeslagen. Er wordt niets vermist. Bij een Volvo V70 werd in de Korte Zeestraat het raam van de bestuurder ingeslagen. Er is wat kleingeld meegenomen. In de auto werd bloed gevonden. Dat is voor onderzoek veiliggesteld.

Muiden stabiel op ranglijst

MUIDEN - In Elseviers lijst van economisch sterkste gemeenten is Muiden iets verder opgeklommen. Muiden bezet nu plaats 37. De laatste twee jaar cirkelde Muiden rond plaats 40, daarvoor was het nog de 85e plek.

Muiden wordt in dit economische overzicht in één adem genoemd met Weesp. Het rapportcijfer 7,25 is hetzelfde als in voorgaande jaren. Er staan ruim 400 gemeenten op de lijst. Weesp/Muiden scoort nog steeds verreweg als beste in deze regio. De economische regio Hilversum blijft een grijze middenmoter, maar klimt wel iets op.

Van den Dikkenberg vertrekt

MUIDEN - Henk van den Dikkenberg vertrekt bij de politie als wijkteamchef Weesp/Muiden. Hij gaat bij de politie iets anders doen.

Van den Dikkenberg werd in 2011 hoofd van het wijkteam Weesp/Muiden. Onder zijn leiding werd vooral ingezet op daling van het aantal inbraken. Met succes, het aantal inbraken liep fors terug. André van de Beld neemt de taken waarnemend over. Van den Dikkenberg gaat zich intern bij de politie richten op een project om meldingen van burgers beter te behandelen.

Schoonmaak

MUIDEN - Op zondagochtend tussen 05.00 en 09.00 uur wordt de Amsterdamsepoortbrug gereinigd. Tussen 08.00 en 12.00 uur is de Hakkelaarsbrug aan de beurt.

Deze momenten zijn gekozen vanwege het weinige verkeer. Geluidshinder wordt er niet verwacht. Verkeersregelaars zorgen voor het afhandelen van het verkeer.

Terugkijken op een geslaagde feestweek

Foto: Yannick uit den Boogaard

Muiden kan weer terugkijken op een geslaagde feestweek. Elke avond was er wel wat te doen in de feesttent. De playbackshow, zaterdagavond, blijft een hoogtepunt. Ook dit jaar weer zorgden eerst de jeugd en later de volwassenen weer voor groot plezier. De tent stond weer vol en het was gezellig. Allerlei bekende artiesten passeerden de revue. Na de playbackshow werden de festiviteiten afgesloten met het grote eindfeest.

Bas Holzhaus

Beroep: Copywriter
Muider sinds: 1971
(Muiderberger vanaf 1961)
Leeftijd: 53

Een slaat de papklok?
"Er zijn heel veel kinderrijmpjes over historische plekken en gebeurtenissen, maar Muiden komt er wat bekaaid vanaf. Daarom heb ik zelf versjes en raadsels geschreven. Samen met tekeningen is dat 'Een slaat de papklok' geworden."

Zzp'er van het eerste uur?
"Ja. In 1979 schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel en sindsdien ben ik eigen baas geweest. Die vrijheid vind ik onbetaalbaar."

Leukste opdracht?
"In 1983 mocht ik meewerken aan het boek 'Bier' van Heineken. Dat betekende me verdiepen in de wereld van het bier. Het werd een boek zoals ik er daarna nog een paar met plezier gemaakt heb: grote artikelen en kleine stukjes, weetjes, wijsheden, liederen en anekdotes. Echt een boek dat 'ritselt' van de informatie."

Wat houdt u verder bezig?
"Ik wissel de serieuze schrijverij graag af met andere teksten, zoals plezierverzen en toneelstukken en het vertalen van songteksten. Daarnaast werk ik aan wat 'kunstige projecten'."

Boek lezen of tv-kijken?
"Boek lezen, absoluut. Al was het maar omdat ik geregeld een kringloopwinkel binnenloop en met iets moois thuiskom. Ik heb een acute leesachterstand."

Waar wordt u gelukkig van?
"Een paar uurtjes op de bank met een stapel oude boeken."

Favoriete plek in Muiden?
"De eigen tuin, zeker als straks het aquaduct klaar is."

Welk lokaal nieuws houdt u bezig?
"Bouwplannen KNSF, de schaal van Muiden. Hoeveel moeten we groeien en hoeveel kunnen we groeien?"

Als u een dagje burgemeester van Muiden was, dan…
"... z
ou ik wel eens willen experimenteren met een autovrij of autoluw centrum."

Verder nog iets leuks…?
"Ik ben met een nieuw boekje bezig, met een paar weken moet het af zijn. Het heeft met oude zeilschepen te maken."

9 miljoen kuub zand voor nieuwe A1

Operatie neemt een jaar in beslag

Het zand wordt met water opgespoten. Foto: Rijkswaterstaat

MUIDEN - In de Bloemendalerpolder wordt 9 miljoen m3 zand opgespoten voor de aanleg van de nieuwe A1. Het zand komt rechtstreeks uit het IJmeer.

Het zand wordt weggezogen door zandschepen. Voor de kust van Muiden varen ze af en aan naar het begin van de pijpleiding die bij de NUON-centrale ligt. Daar wordt het zand de bovenste van de twee leidingen ingespoten. Samen met water komt het in de polder uit. Via de onderste leiding wordt het water weer weggezogen.

Het opgespoten zand vormt het fundament voor de twaalf banen brede snelweg die daar straks komt te liggen.
4,5 miljoen m3 zand wordt via de leiding de polder ingespoten. De andere 4,5 miljoen m3 wordt per vrachtwagen naar de bouwplaats gebracht. Het opspuiten van het zand gaat ongeveer een jaar duren. Dan is het 'werkvlak' gereed, zoals dat in vakjargon wordt genoemd.

Daarna moet het zand jaren inklinken. Pas als de grond goed is gezakt, kunnen de voorbereidingen voor het aanleggen van de snelweg beginnen.
De nieuwe snelweg A1 bij Muiden moet in 2020 in gebruik worden genomen.

Moederdag op Pampus

MUIDEN - Op Pampus wordt zondag een High Tea gehouden, speciaal voor Moederdag.

In samenwerking met cateraar 't Weesperplein is er een High Tea met sandwiches, scones, bonbons en diverse soorten thee.

Het programma begint om 13.30 uur met een tocht van de veerboot vanuit Muiden of Amsterdam IJburg naar het eiland.

Om 16.30 en 17.00 uur varen de veerboten weer terug. De kosten zijn voor moeders en andere volwassenen 33 euro per persoon. Kinderen tot 12 jaar betalen 28 euro, kinderen tot 4 jaar niets. Voor meer informatie en online tickets: www.pampus.nl.

Oorlogen centraal in Muizenfort

MUIDEN - De Eerste en de Tweede Wereldoorlog staan centraal in de nieuwe tentoonstelling 'In Troebel Tyt' in het Muizenfort.

De tentoonstelling is zaterdag voor het eerst te zien en is elke zaterdag tot 31 mei van 10.00 tot 17.00 uur geopend.

Keuring

MUIDERBERG - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht op het spreekuur van 27 mei in De Rijver.

Tarief: Senioren 35 euro en 52,50 euro voor chauffeurs met rijbewijs C/D/E.

PvdA wil sleutelen aan polder

Fractievoorzitter Duncan Borst gaat toch praten over meer goedkope huizen

Nieuwbouw in de Bloemendalerpolder: het laatste woord is er nog niet over gesproken. Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

WEESP - Er kunnen wel degelijk meer goedkope huizen in de Bloemendalerpolder worden gebouwd. Waar een wil is, is een weg, zo betoogt fractievoorzitter Duncan Borst van de PvdA. Samen met coalitiepartners WSP en GroenLinks gaat hij zich daarvoor inzetten.

De discussie begon een week geleden. Vertrekkend wethouder Jean van der Hoeven (CDA) reageerde in het WeesperNieuws op de wens van PvdA en GroenLinks om meer goedkope huizen in de nieuwe wijk Bloemendalerpolder (max 2750 huizen) te kunnen bouwen dan de nu afgesproken tien procent. Onder goedkope huizen wordt verstaan: voor personen met lagere inkomens en een VON-prijs van maximaal € 265.000,- of een woning met vergelijkbare huurprijs qua woonlasten. Dat komt neer op 235 tot 275 woningen voor starters en anderen met lagere inkomens.

'De Woonvisie uit 2011 deugt ook niet,
conclusies zijn verkeerd'

"Onmogelijk", zei wethouder Jean van der Hoeven vorige week in het WeesperNieuws. "Het contract met alle betrokkenen is in beton gegoten."

Polderplan

In 2016 moet de eerste paal de grond in van de nieuwbouwwijk Bloemendalerpolder. De komende jaren moeten er tussen Weesp en Muiden maximaal 2750 huizen worden gebouwd, voornamelijk voor gezinnen die in de omgeving van Amsterdam op zoek zijn naar woonruimte. De huizen vallen voor een groot deel in het middel-dure en dure segment.

Niet onmogelijk
De PvdA denkt daar anders over. "Er is nog geen woning gebouwd, dus onmogelijk is het zeker niet en wat nu misschien niet kan, kan wellicht over een paar jaar wel", zo reageert PvdA'er Duncan Borst. "De vorige coalitie van VVD, CDA en D66 wilde alleen dure woningen bouwen in de Bloemendalerpolder. Ze waren van mening dat er in verhouding te veel mensen met een laag inkomen in Weesp wonen." Een mening die wordt onderschreven door de Woonvisie, gebaseerd op recent marktonderzoek. Het doel van de Woonvisie is om de situatie op de woningmarkt in Weesp goed in kaart te brengen, om vervolgens het beleid aan te passen op de wensen van de woningzoekenden.

Maar die Woonvisie deugt niet, zo roept de PvdA. "De Woonvisie is opgesteld door de vorige coalitie en PvdA, GroenLinks en de WSP zijn het niet eens met de conclusies en daarom wil ik die conclusies ook aanpassen", vervolgt Borst. "Met de feiten zijn we het grotendeels eens, er staat bijvoorbeeld in dat veel Weespers op zoek zijn naar een woning onder de 250.000 euro. Laten we dan vooral zorgen dat er voor jongeren en jonge gezinnen die willen doorstromen voldoende woningen onder de 250.000 euro worden gebouwd." Dat staat haaks op wat in de door de gemeenteraad aangenomen Woonvisie staat: namelijk dat er in Weesp voldoende woningen voor deze doelgroep zijn, maar er doorstroming op gang moet komen door juist in een segment hoger te bouwen.

Borst bestrijdt dat allemaal. "Dat 90% van de woningen in de Bloemendalerpolder meer dan 265.000 euro zullen kosten is volgens ons niet nodig en niet goed voor Weesp. Het hoeft echt geen miljoenen extra te kosten om daar meer betaalbare woningen te realiseren. We kunnen meer woningen bouwen dan de afgesproken 2750, er kan minder groen gerealiseerd worden of we kunnen hoger bouwen dan maximaal drie of vier bouwlagen", zo rekent het kersverse PvdA-raadslid.

Heel Weesp
Een idee waar GroenLinks-fractievoorzitter Max van Dorth zich wel in kan vinden. "Ik weet dat er afspraken zijn gemaakt over de Bloemendalerpolder. Maar er is misschien toch nog te praten met de ontwikkelaars. Onze slogan in de verkiezingen was om minimaal 30 procent betaalbare huizen in Weesp te houden. Niet alleen de Bloemendalerpolder dus, maar we moeten naar heel Weesp kijken. Kan het niet in de polder, dan is er misschien ergens anders plek."

'Protestante vrouwen op weg' viert 85-jarig feestje

Schilderes Anneke Kaai komt vertellen over haar 'Vrouwen in de Bijbel'

'Vrouwen op weg' tijdens de optocht van Weesp 650 in 2005. Tweede van links is Geertje Verhoef.

door Ruth van Kessel

WEESP – Maaltijden koken voor arme gezinnen doen ze niet meer, maar wel zijn ze het hele jaar door nog druk met breien en andere creatieve handenarbeid. Vrouwenvereniging 'Protestante vrouwen op weg' financiert met de opbrengst van hun producten allerlei projecten ten bate van de Grote Kerk en andere goede doelen. En dat al 85 jaar.

Nu er elke vijf jaar wel een feestje te vieren valt met de steeds ouder wordende leden van 'Vrouwen op weg' zoals ze zich sinds de fusie het liefst noemen, wordt het respectabele 85-jarig jubileum bescheiden gevierd. Wel nodigt de vrouwenvereniging voor deze gelegenheid op hun maandelijkse bijeenkomst in mei een bijzondere schilderes uit: Anneke Kaai. Zij staat landelijk bekend om haar schilderijen van 'vrouwen uit de Bijbel' en houdt daar een presentatie over op 12 mei in het Lichthuis. Iedereen is welkom. Aanvang 19.45 uur.

'Op ons initiatief hangen de vier rouwborden weer in de Grote Kerk'

Een gesprek met voorzitter Tini van Bodegraven en Geertje Verhoef, beiden lid sinds respectievelijk de jaren 80 en 70, levert veel goede herinneringen op. In 1929 richtte een aantal vrouwen met steun van de diaconie van de Grote Kerk een club op met als doel arme gezinnen te helpen in de toen heersende crisis. Zij noemden zich 'Hervormde Vrouwenvereniging Hulpverlening' en een grote groep vrouwen kookte maaltijden voor arme gezinnen. Als ze deze gezinnen een maal per week bezochten, namen ze meteen het verstelwerk mee en naaiden nieuwe kleding. De kosten werden betaald door de diaconie van de Hervormde Kerk. Dat ging zo door tot na de tweede wereldoorlog, toen Nederland het beter kreeg en crisishulp minder noodzakelijk werd. Van Bodegraven: "Dat was het moment dat de vrouwenvereniging haar doelstelling veranderde en het financieel bijdragen aan het onderhoud van de Grote Kerk de hoofdmoot werd. Later hebben we dat verbreed tot projecten en hebben wij bijvoorbeeld onlangs de renovatie van de vier rouwborden bekostigd. Het was ons initiatief om deze weer in ere te herstellen en terug te hangen in de kerk." Maaltijden worden er niet meer gekookt sinds 1948, maar wel gaan de dames door met sokken breien – nog steeds erg in trek bij Weesper boeren – en werken ze het hele jaar door thuis aan producten om te verkopen op de bazaar in november. Verhoef: "Met dit geld hebben we veel mooie dingen kunnen doen in Weesp en daarbuiten. Op onze verenigingsavonden hebben we sprekers met interessante onderwerpen. De gemiddelde leeftijd van de vrouwen loopt echter op. In onze hoogtijdagen waren er 300 leden, nu zijn dat er nog 135, waarvan vijftig actief. Nieuwe aanwas is zeker welkom."

Samen herdenken op de Ossenmarkt

Foto: Christian Pfeiffer

Honderden Weespers hebben zondag op de Ossenmarkt het lokale programma rond de dodenherdenking bijgewoond. De ceremonie werd omlijst door muziek van het Weesper Saxofoonkwartet, een rap van Jesse Schilder, zang van de Vrouwen van Weesp en het Weesper Gemengd Koor, poëzie en een toespraak door Petra Bouwman. Na de twee minuten stilte legden burgemeester Van Bochove en locoburgemeester Dasselaar een krans bij het monument, net als de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp. Aansluitend verzorgde Kees Sietsma een lezing in de Grote Kerk.

Benoeming wethouders op 15 mei

WEESP - De nieuwe wethouders van Weesp worden volgende week donderdag benoemd. In de week daarna moet het coalitieakkoord ook af zijn. Zo laten WSP, GroenLinks en PvdA weten.

Astrid Heijstee-Bolt (WSP), Jos van Veen (WSP), Herman Tuning (GroenLinks) en Peter Eijking (PvdA) zijn de vier wethouderskandidaten voor het nieuwe college van Weesp.Volgende week donderdag is er een extra raadsvergadering om de wethouders te benoemen en de nieuwe raadsleden die de vrijgekomen plekken van raadsleden bij de WSP en PvdA opvullen te installeren.

"We hebben er expres voor gekozen om het coalitieprogramma een week later, tijdens de reguliere raadsvergadering, te bespreken. Zo hebben we alle aandacht voor de benoeming", zo vertelt WSP-fractievoorzitter Ad van Gemert.De extra openbare raadsvergadering waarin de wethouders worden benoemd is volgende week donderdag (15 mei) om 20.00 uur in het stadhuis.

Versa en ouderensociëteit De Roskam samen in Papelaan 99

Papelaan 99 moet bruisend hart van Weesp worden

Versa Welzijn huist sinds 1 mei op Papelaan 99. Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - Het was een klus, maar het is gelukt. Sinds 1 mei opereert Stichting Versa Welzijn vanuit Papelaan 99. Een verhuizing die een vernieuwing van de organisatie inluidt. Versa's ouderensociëteit De Roskam verhuist ook naar het nieuwe adres.

Als het aan wijkcoach van Versa Welzijn Weesp Stef Braamhaar ligt, zal een cliënt straks niet meer geconfronteerd worden met een 'ik weet het niet' of 'de betreffende persoon is niet aanwezig'. Braamhaar: "In het verleden gebeurde dat soms en dat is natuurlijk niet wenselijk. Versa grijpt de verhuizing aan om te gaan werken met sociale teams, waarbij sociaal werkers in principe alle vragen kunnen beantwoorden en doelgericht een cliënt kunnen helpen."

De verhuizing van het Van Houten Industriepark naar Papelaan 99 werd ingegeven door kostenbesparing, een bundeling van alle activiteiten op één plek en een meer centrale ligging in Weesp. Extra parkeerplaatsen voor de deur na de herinrichting van de Papelaan moet de bereikbaarheid van het verzamelgebouw vergroten. "Het feit dat we nu met alle diensten in een kantoortuin samenwerken, maakt nu al dat we beter van elkaar zien wat we doen", vertelt de wijkcoach enthousiast. "We grijpen de verhuizing aan om dit jaar nog te werken met sociale teams met allround sociaal werkers die desgewenst door kunnen verwijzen naar specialisten op de deelgebieden. Het enige dat voor cliënten verandert, is dat ze doeltreffender geholpen worden." Ouderensociëteit De Roskam krijgt een eigen ingang in het gebouw. Versa Welzijn blijft dezelfde diensten als voorheen bieden: Algemeen Maatschappelijk Werk, Vrijwilligerscentrale, vrijwillige thuiszorg, wonen/welzijnadviseur, mantelzorgondersteuning en schuldhulpverlening. Braamhaar: "Papelaan 99 als bruisend middelpunt van Weesp."

Papelaan wordt nog dit jaar 30-km-zone

WEESP - De maximumsnelheid op de Papelaan wordt teruggebracht tot 30 km/u. De straat wordt opnieuw ingericht. Zo heeft het college van B en W besloten.

Nog dit jaar moet de Papelaan (van de Plataanlaan tot en met de Breitnerstraat) worden aangepakt.

In de Papelaan worden verkeersdrempels aangelegd, langsparkeervakken gemaakt en trottoirs aangepast zodat deze beter beloopbaar worden. De bomen worden vervangen door nieuwe. De straatstenen worden ook vervangen, waardoor de straat dezelfde uitstraling krijgt als de Jozef Israëlsstraat.

Het ontwerp is met de bewoners gemaakt en ligt van 7 mei tot 29 mei 2014 ter inzage in het informatiecentrum op het Stadskantoor. Er kunnen zienswijzen worden ingediend.

La Diva opent deze week

WEESP - In de Slijkstraat zwaait deze week een nieuwe winkel de deuren open. La Diva van Ilona Gorter richt zich op mode voor de vollere vrouw.

La Diva zit op de plek waar vorig jaar zomer nog Cyrilla Damesmode zat. De verbouwing is maandag afgerond. Het is nog wachten op de pinautomaat en dan kunnen de deuren open."Ik heb er waanzinnig veel zin in", zo vertelt Ilona Gorter. Na jaren in de horeca te hebben gewerkt, besloot ze na wat vrije tijd te hebben genomen om deze winkel te openen.

In mei geen testalarm

WEESP - Het luchtalarm wordt deze maand niet getest. Het had afgelopen maandag getest moeten worden, maar omdat het toen Bevrijdingsdag was, is daarvan afgezien. Zo laat de Veiligheidsregio Gooi & Vechtstreek weten.

"Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft geadviseerd het alarm niet te testen op Bevrijdingsdag, dat dit jaar op de eerste maandag van de maand mei valt", zo staat te lezen in de verklaring van de Veiligheidsregio. Het luchtalarm wordt normaal gesproken altijd getest op de eerste maandag van de maand om precies 12.00 uur.

Eerste successen voor Schuldhulpmaatjes

WEESP - De Schuldhulpmaatjes zijn een jaar actief in Weesp. Terugkijkend op het eerste jaar constateert de werkgroep dat negen mensen worden geholpen, in twee gevallen al succesvol.

Eind maart 2013 werd de oprichtingsakte getekend. De Schuldhulpmaatjes zijn een initiatief van de katholieke kerk en de Protestantse Gemeente in Weesp en Driemond, Muiden en Muiderberg.

"Na de zomer is het echte werk begonnen waarbij de maatjes zijn ingezet om iedereen die daar behoefte aan heeft te helpen hun leven financieel weer op de rails te krijgen", vertelt Anne Hage van Schuldhulpmaatjes.

Om mensen in of na een schuldsaneringstraject te helpen, of beter nog te voorkomen dat ze erin terecht komen, is het project Schuldhulpmaatjes gestart. Vrijwilligers helpen hun medemens bij het op orde krijgen en houden van hun huishoudboekje.

Noord tijdje zonder stroom

WEESP - Een deel van het bedrijventerrein Noord heeft woensdag zonder stroom gezeten. Ook in Diemen en Amsterdam-Zuidoost was er geen stroom. De storing was rond vier uur verholpen.

Ongeveer 1000 aansluitingen in de buurt van Weesp zaten zonder stroom. In de regio Amsterdam liep dat op naar 55.000 aansluitingen. In Weesp bleek alleen een deel van het bedrijventerrein Noord te zijn getroffen.

Ook het treinverkeer had last van de storing. Er reden minder treinen vanaf Weesp.

Weer wijn proeven in de winkels

WEESP - De Weesper Wijnproeverij krijgt een vervolg. Zondag 25 mei kan er tijdens de koopzondag weer wijn worden geproefd in het centrum.

In tien speciaalzaken kunnen deelnemers wijnen proeven en beoordelen. Dat is op zich al een feest, maar er is ook nog eens een etentje mee te winnen.

In oktober vorig jaar werd de Weesper Wijnproeverij voor het eerst gehouden, toen een groot succes.

In de deelnemende winkels liggen aanmeldingsformulieren voor de wijnproeverij.

De wijkzuster maakt comeback in Weesp

De Wijkgerichte Thuiszorg werkt vol frisse moed aan omslag

WEESP - We schreven het al eerder: Oversingel gaat verdwijnen. Dit geldt voor alle bejaardenhuizen in Nederland die -deels -gefinancierd worden door de overheid. Zorg aan huis bieden, is goedkoper - zo heeft de regering uitgerekend. Die verzorging en verpleging geschiedt door de Wijkgerichte Thuiszorg; een moderne versie van de wijkzuster. Deze medewerkers van Vivium hebben inmiddels een frisse start gemaakt met de omslag in de (ouderen)zorg. Omdat iedereen vroeg of laat te maken krijgt met Wijkgerichte Thuiszorg, besloot het WeesperNieuws het team WeespCentrumAetsveld een weekje te volgen.

De wijkverpleegkundigen in Weesp komen met de fiets aan huis. Foto: Christian Pfeiffer

Maandag 07.45 uur

Barbara Jonkvorst fietst vanaf Aetsveld naar het Gezondheidsgebouw aan de Hugo de Grootlaan waar het kantoor van het wijkteam gevestigd is. Het is tweede paasdag en daardoor rustiger dan normaal. Een aantal cliënten is bij familie en ook een collega is vrij. Barbara begint de werkdag met het lezen van het logboek. Daarin worden alle bijzonderheden genoteerd waarvan de medewerkers op de hoogte moeten zijn. Ze checkt haar agenda en werkmail en stapt vervolgens met de werkbrief en diensttelefoon op de fiets. Op maandagochtend heeft ze een vaste route door Aetsveld. Het fijne hiervan is dat de cliënten weten waar ze aan toe zijn: "Doordat we een relatief klein team zijn, zien cliënten veel dezelfde gezichten. Hierdoor bouw je iets op met elkaar en dat komt ook de kwaliteit van de zorg ten goede." Terwijl Barbara haar cliënten verzorgt - denk aan insuline spuiten, douchen, wondzorg en stomazorg - rinkelt de telefoon regelmatig. Een mevrouw belt dat haar zwachtels niet meer goed zitten en dat ze eigenlijk niet kan wachten tot de volgende dag. "Ik zal een collega bellen zodat er straks iemand bij u langskomt", belooft ze. Een andere mevrouw belt omdat ze denkt dat ze haar medicatie niet heeft gekregen. Barbara gaat langs om haar gerust te stellen. 's Middags werkt de Weespse op kantoor. Ze maakt de planning voor de komende dagen, regelt nog wat andere zaken en gaat weer de wijk in. Om 17.45 uur schakelt ze de telefoon over naar het avondteam. Na een korte overdracht fietst ze naar huis om aan te schuiven bij haar gezin.


Dinsdag 07.25 uur

'De vrouw is 's avonds laat gevallen en heeft uren op de grond gelegen'

Marjolein Verhoeff rijdt vanuit Breukelen naar Weesp. Om 7.40 uur pakt ze haar fiets uit de schuur van Oversingel. Na het doorspitten van de mail en het logboek gaat ze op pad. Een van de cliënten op de lijst is een echtpaar waar Marjolein al een tijd niet geweest is. Ze laten duidelijk blijken dat ze het leuk vinden om haar weer eens te zien. "Je wordt gewaardeerd, dat doet je goed." Rond 12.30 uur is Marjolein terug op kantoor. Ze verwerkt gegevens van die ochtend, voert wat administratieve werkzaamheden uit en bestelt medicatie en insulinenaaldjes voor een mevrouw waar ze die ochtend langs is geweest. Ook belt ze met het CIZ over een indicatie en aanvraag voor nachtzorg voor een cliënt. Er is weer een nieuwe lading mailtjes binnengekomen. Eén daarvan gaat over een man die eens per week door de Thuiszorg wordt geholpen met douchen. "Dat is niet meer genoeg. Deze meneer krijgt er een tweede douchemoment bij." Terwijl ze dit regelt, eet ze een boterham. De nieuwe praktijkverpleegkundige van de huisartsen Schuurman en Franke stapt binnen. Ze komt zich voorstellen en wil meteen ook even overleggen over een gemeenschappelijke cliënt. Marjolein schrijft het op. Ze heeft geen tijd meer om er direct mee aan de slag te gaan, want de cliënten zitten op haar te wachten. Na de middagronde is ze om 17.10 uur terug op kantoor. De avondcollega's worden bijgepraat, de wijktelefoon doorgeschakeld en Marjolein kan terug naar Breukelen.


Woensdag 08.00 uur

Insuline spuiten, medicijnen geven, wassen, aankleden; de tijd vliegt

Joop Plas verruilt zijn eigen gewone fiets voor een elektrische fiets van de Wijkgerichte Thuiszorg. "Die fietsen heerlijk en gaan lekker snel". Zijn eerste cliënt is een vrouw met wie de werkdag voor Joop wel vaker begint. Ze heeft diabetes en de wijkverpleegkundige spuit insuline bij haar in. Voor een ouder echtpaar verricht hij wat hand-en-spandiensten, hij zalft en druppelt de ogen van een mevrouw en bezoekt een dementerende meneer. "Die wil eigenlijk niets meer, maar ja... we kunnen hem ook niet aan zijn lot overlaten." Wonden verbinden, medicijnen toedienen, controleren of iemand zijn medicijnen wel heeft geslikt, Joop komt er zijn ochtend wel mee door. En blijkt een cliënt nog niets te hebben gegeten, dan smeert hij met liefde nog even snel een boterham. Bij Joop zelf schiet de lunch er nog wel eens bij in, omdat de telefoon vaak blijft rinkelen. Na de lunch is het tijd voor administratieve klusjes: mailtjes beantwoorden, met huisartsen overleggen, intakegesprekken voeren, zorg plannen, evaluatielijsten verwerken. "Die laatste leveren belangrijke informatie over onze cliënten, maar bevatten daarnaast ook prachtige verhalen over wat zij met ons meemaken!" Dan gaat Joop weer op pad: een nieuw rondje medicijnen geven en insuline spuiten. De dag vliegt voorbij. Moe maar voldaan koppelt Joop zijn elektrische fiets aan de oplader en trapt op zijn eigen fiets naar huis.


Donderdag 07.50 uur

Marjolein Verhoeff bekijkt haar planning en beseft dat het een drukke dag gaat worden. Om 13.00 uur wordt ze verwacht op een teamvergadering. Dat betekent dat ze nog meer dan normaal bij elke cliënt op de klok moet letten. Ze springt om 8.00 uur op de fiets en doet haar ronde zo efficiënt mogelijk. Toch kan Marjolein niet voorkomen dat ze pas om 13.10 aanschuift. Tijdens de vergadering eet ze haar lunch. Om 15.00 loopt de bijeenkomst op zijn eind. Het is hoog tijd om weer op pad te gaan, maar uitgerekend nu komen er ook allerlei telefoontjes vanuit de zorglijn binnen. Deze cliënten zitten niet in de planning, maar de wijkverpleegkundigen zullen er ondanks hun toch al drukke schema wel even naartoe moeten. Zo wordt een cliënte ontslagen uit het ziekenhuis, dus moeten de zorgmomenten thuis plotsklaps worden hervat. En twee cliënten hoeven van de trombosedienst hun avondmedicatie niet in te nemen. In plaats van medicijnen brengen, haalt Marjolein ze hier juist weer weg. Na de middagzorg is het weer tijd voor de overdracht: "Je wilt alles zo goed mogelijk achterlaten voor je collega's, ook in het belang van de cliënten. Het zit allemaal in je hoofd, het is soms lastig om dat allemaal duidelijk over te brengen - zeker na zo'n lange werkdag." Pas om 19.00 uur zit ze in de auto.

'De zorg is een uitdagend vak'

Barbara Jonkvorst (38)

Bij Vivium sinds 2013: "Het is een uitdagend vak. Je kunt veel betekenen voor mensen die in een moeilijke periode of in hun laatste levensfase zitten."

Marjolein Verhoeff (32)

Bij Vivium sinds 2002: "Mijn moeder werkt ook in de zorg, dat heeft mij gemotiveerd. Wat me aanspreekt is de omgang met mensen en de waardering."

Adelien Verbeek (57)

Al jaren bij Vivium: "Het is fijn om als wijkverpleegkundige te werken omdat je mensen in hun eigen omgeving ontmoet. Tegelijk moet je vaak improviseren omdat niet alle hulpmiddelen aanwezig zijn."


Vrijdag 07.45 uur

Adelien Verbeek leest de bijzonderheden van de afgelopen dagen door en gaat op stap. Ze geeft de diensttelefoon aan een collega zodat ze zich volledig op haar cliënten van die ochtend kan concentreren: "Het kan erg storend zijn als er steeds gebeld wordt." Ze fietst naar Aetsveld en bezoekt vijf mensen aan wie ze uiteenlopende zorg en verpleging verleent. De laatste cliënte doet er wel erg lang over om de deur open te doen. Eenmaal binnen wordt duidelijk waarom: de vrouw is de vorige avond gevallen en heeft uren op de grond gelegen voor ze erin slaagde haar zoon te bellen. Ze zit onder de blauwe plekken. Adelien helpt de vrouw met wassen en aankleden en zet thee. Als de zoon op dat moment ook nog even langskomt, stelt ze alarmzorg aan hem voor: bij nood hoeft zijn moeder dan alleen een knop in te drukken. Ze belooft dat er later op de dag nog iemand komt kijken. Lunch op kantoor: ondertussen worden er telefoontjes gepleegd en mailtjes beantwoord. Een cliënte komt na twee weken ziekenhuis weer thuis en Adelien loopt de voorraad medicijnen en materialen na aangezien de apotheek in het weekend dicht is. Dan weer de wijk in, op naar een terminaal zieke vrouw. Met de familie bespreekt Adelien hoe de nachten geregeld gaan worden. Dan gaat ze langs bij een man die steeds een open been heeft. Eindelijk ziet het been er goed uit. De oefeningen op de hometrainer in de woonkamer werpen hun vruchten af. Een meneer belt dat hij zich helemaal niet lekker voelt. Adelien gaat bij hem langs. De man blijkt vooral erg eenzaam. Ze belooft een kennis van hem te vragen om die avond bij hem langs te gaan. Om 17.15 uur is ze terug op kantoor. Voor Adelien is de dag omgevlogen en altijd te kort. Hoe anders is dat voor de meeste van haar cliënten die vaak aan huis gekluisterd zijn en voor wie de bezoeken van de Thuiszorg het (sociale) hoogtepunt van de dag zijn. Voor Adelien naar huis fietst, vraagt ze haar avondcollega of die nog even bij de gevallen mevrouw langs wil gaan om te kijken hoe het gaat en om haar eventueel naar bed te helpen.

Guido, Simon, Eva en Eva winnen eerste editie Weesp Got Talent

Irene Moors (rechts) roept Guido, Simon, Eva en Eva uit tot winnaar van Weesp Got Talent. Ruby (links) werd tweede. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Toen Irene Moors afgelopen vrijdag de winnaar van Weesp got Talent bekend ging maken, zaten Guido, Simon, Eva en Eva al bijna voor Broken Strings te klappen. Groot was de verrassing toen ze hun eigen namen hoorden. "Nooit gedacht dat wij zouden winnen", vertelt Guido Hoek (op de foto de derde van links) die een paar dagen later nog steeds op een roze wolk zit. "We wilden eigenlijk alleen maar een mooi nummer neerzetten."

De overwinning kwam als een grote verrassing?
"We hebben geen moment gedacht dat we serieus een kans maakten. De concurrentie was zo groot. Bij de voorbereidingen besloten we daarom gewoon een heel mooi nummer neer te zetten, daarop lag voor ons de focus."

Waar kennen jullie elkaar van?
"Eva van Drie en Simon Akkerman ken ik van het Vechtstede College. We zaten ook bij het Vechtstede Theater. Eva Smit ken ik van Zone 1380, de theaterschool die ook Weesp Got Talent organiseert. We maken allemaal al langer muziek, maar nog niet zo lang samen."

Guido: samen met Simon, Eva en Eva valt alles op zijn plek

Vandaar dat er geen bandnaam is?
"Inderdaad. Maar nu we gewonnen hebben en graag samen meer willen doen, is dat wel iets waar we over na gaan denken."

Jullie gaan samen verder?
"Nou, het smaakt in ieder geval naar meer. We hebben gewonnen vanwege ons samenspel en de harmonie in onze stemmen. Het zou raar zijn om het hier dan maar bij te laten. Het lijkt me te gek om op een mooie dag op straat in Amsterdam te spelen. Op de Dam bijvoorbeeld of op de Noordermarkt. En dat mensen dan zo geraakt worden dat ze blijven staan om te luisteren."

'Wij waren ervan overtuigd dat Broken Strings zou winnen'

Wie had je zelf ingeschat als grote kanshebber?
"De rockband Broken Strings. Ze zijn steengoed, schrijven hun eigen materiaal en hebben veel ervaring. Fantastisch dat wij hebben gewonnen, maar het was meer dan prima geweest als Broken Strings er met de hoofdprijs vandoor was gegaan."

En welk optreden heeft je verrast?
"Janneke de Groot. In de voorronde zong ze in een mooie jurk 'Make You Feel My Love' van Adele en nu deed ze kleinkunst, 'Zeur niet', geschreven door Annie M.G. Schmidt. Dat had ik even niet zien aankomen, ik vond dat ze het heel goed deed. Ik heb van alle optredens genoten trouwens. Wat een superinitiatief van Zone 1380 is dit."

De top drie

Alle winnaars Weesp got Talent:

1.Guido, Simon, Eva en Eva

Imponeerden met hun versie van The Boxer (Simon&Garfunkel).

2. Ruby Rademaker

Vermaakte en ontroerde met een conference over zichzelf.

3. Drummer (V) Gezocht

De meidenband zong een eigen nummer (Live your Life) en won de poll op weespernieuws.nl.

Je hebt ook solo meegedaan aan een voorronde. Dat was niet goed genoeg voor de finale, doet dat nog pijn?
"Helemaal niet. Het leerde me dat ik niet muziek wil maken in mijn eentje, in het juiste gezelschap kom ik veel meer tot mijn recht. Zeker samen met Simon, Eva en Eva, dan valt alles op zijn plek."

Doe je volgende keer weer mee?
"Dan ben ik officieel geen inwoner van Weesp meer en dat is een voorwaarde voor deelname. Ik begin eind deze zomer aan de toneelacademie van Maastricht en verhuis ook die kant op."

Huh? Geen rockacademie voor jou?
"Ik maak ontzettend graag muziek, maar mijn hart ligt bij het theater. Toen Zone 1380 de deuren opende in Weesp ben ik daar meteen lessen gaan volgen. Dat heeft me zoveel gebracht. Zonder hun geweldige coaching en begeleiding zou ik nooit op de toneelacademie zijn aangenomen."

De hoofdprijs was 500 euro. Wat gaan jullie daarmee doen?
'Niet specifieks, we verdelen het. Ik ben straks een arme student die elke euro goed kan gebruiken."

'Maak mij dat wijs' verbindt jongeren en ouderen

Project 'Maak mij dat wijs' vindt plaats in de bibliotheek. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Wat kunnen jongeren opsteken van de communicatie van vroeger en wat kunnen ouderen leren van de communicatie van nu? Dat is het thema van 'Maak mij dat wijs', een project dat 13 mei van start gaat in de bibliotheek. Het project brengt jongeren en ouderen bij elkaar met als uiteindelijk doel de ontwikkeling van een app.

In zes bijeenkomsten gaan jongeren en ouderen met elkaar in gesprek over communicatie. Hoe communiceerden mensen vroeger met elkaar in een wereld van voor de smartphone en internet? Hoe was het om afhankelijk te zijn van een telefoon die op een vaste plaats in huis hing of nog verder terug in de tijd, van uitsluitend briefwisseling? Hoe hield je contact met vrienden en familie als je op reis ging? Wat was het voordeel van deze 'beperkte' communicatie? Anderzijds, wat zijn de voor- en nadelen van het altijd bereikbaar zijn voor je sociale en zakelijke omgeving van nu? Jongeren en ouderen kunnen veel van elkaar leren, denken de initiatiefnemers. Het uiteindelijke doel, een app voor smartphones en tablets, is gericht op het wegwijs maken van ouderen in de communicatie van nu.
Initiatiefnemer van het project 'Maak mij dat wijs' is de Stichting Creative Aid. Samen met De Bibliotheek, Seniorweb en Versa Welzijn wil deze stichting de werelden van jongeren en ouderen verbinden. Het project wordt gesteund door het Oranje Fonds en het VSB Fonds. 'Maak mij dat wijs' start op 13 mei van 16.00 tot 17.30 uur in de bibliotheek. De bijeenkomsten zijn verder op 20 mei, 27 mei, 3 juni, 10 juni en 17 juni op dezelfde tijd. Deelnemers hoeven niet aan alle bijeenkomsten mee te doen. Deelname is gratis. Aanmelden via info@creativeaid.nl of vraag ernaar in de bibliotheek.

19 / 24

Protestantse Gemeente
Muiden

Zondag 11 mei 10.00 uur
Grote Kerk
J.M.F. Bellwinkel

Parochie van Levend Water Muiden

Vrijdag 9 mei 10.00 uur
Nicolaaskerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Zondag 11 mei 10.00 uur
Nicolaaskerk
Eucharistieviering
G. Rizzo en J. van Meeteren

Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB Weesp

Zondag 11 mei 10.30 uur
Van Houtenkerk
R.M. Nepveu

Evangelische Gemeente Weesp

Zondag 11 mei 10.00 uur
OAZ-gebouw
R. Speelman


MHCW houdt kans op 2e plek

Weesper hockeyers kunnen nog steedspromoveren

MHCW is een stuk sterker. Foto: Yannick uit den Boogaard

door Sjoerd Stoop

WEESP - Met een afgetekende zege op Athena hebben de hockeyers van MHCW de kans op de tweede plek een stuk vergroot. Doordat de Weespers zelf wonnen met 8-4 en de concurrenten punten verspeelden, staat de ploeg nu gedeeld tweede.

MHCW had geen problemen met Athena en stond al snel op een 5-0 voorsprong. De Weespers waren veel sterker dan de Amsterdammers, waardoor de zege zeker was.

MHCW boekt met gemak een afgetekende zege. Fotos: Yannick Uit Den Boogaard

Na de rust kon Athena wat terugdoen, maar een ommekeer bleef achterwege. Elke aanzet van MHCW leverde een goal op. Dat gaf genoeg vertrouwen om ook af en toe wat terug te kunnen zakken.

"Dat we na rust wat toegaven was wel zonde, maar aan de andere kant leverde het ons ook geen schade op", concludeerde MHCW-speler Dennis van Kooij na afloop. "We hebben gewoon goed gespeeld en gedaan wat we moesten doen. Dat we nu nog kans maken om te promoveren geeft een goed gevoel. Aan de andere kant maak je wel meteen een hele grote stap naar de eerste klasse. We moeten er nog wel even over nadenken, maar we moeten de tweede plek hoe dan ook nastreven."

Hockeysters komen tekort
Met een forse nederlaag hebben de hockeysters van MHCW niet voor een stunt kunnen zorgen tegen koploper Qui Vive. De Weespers deden het voor rust nog goed, maar kwamen na rust tekort: 0-7.

MHCW speelde voor rust sterk en kon de koploper vaak vastzetten. Met goed spel zorgden de Weespers steeds voor gevaar. Vlak voor rust kon de tegenstander toch op voorsprong komen. Na rust was alles anders. De tegenstander zette wat meer aan dan daarvoor en was stukken sterker dan de Weespers. Zonder al te veel problemen werd er gebouwd aan een forse zege en werd MHCW weggespeeld.

Hoewel MHCW zeven tegengoals kreeg, kon MHCW-speler Merel van Kassel vrede hebben met de forse nederlaag tegen de koploper. "Deze dames doen nog mee om de eerste plaats. Als je na rust zag hoe ze speelden en hoe goed ze waren, kun je daar alleen maar respect voor hebben", conludeerde de Weespse. "Aan de andere kans was het wel jammer dat we na rust het goede spel van daarvoor geen vervolg konden geven. We hadden voor de rust het gevoel dat we sterk speelden en kansen hadden. Dat was na rust zeker een tegenvaller. Maar het was geen schande om verslagen te worden door deze goede en sterke ploeg. Volgende week gaat het weer beter."

FC Weesp verslaat degradant

WEESP - Voetballend kon het allemaal nog wel wat beter, maar FC Weesp heeft afgelopen weekend een afgetekende zege geboekt op Blauw-Wit Amsterdam. De Weespers konden vooral na rust de doelpunten maken en stapten met 5-1 van het veld.

FC Weesp moest voor rust nog op gang komen en maakte veel foutjes. Toch kwam er ook van de Amsterdamse kant geen groot gevaar. FC Weesp kon vlak voor rust op voorsprong komen door een doelpunt van Bart Tijnagel. Na de rust was het spel van FC Weesp een stuk beter. Kans op kans volgden, al bleven er vele onbenut. De Weespers konden echter wel de voorsprong vergroten. Door doelpunten van Robert Vermeulen, Koen Buddenberg, Jasper Spanjerberg en Jesse van Huissteden werden de toeschouwers langs de kant toch nog vermaakt.

De spelers van FC Weesp stapten dan ook tevreden van het veld. "De jongens hebben het goed gedaan", concludeerde FC Weesp-coach Karel Knaap na afloop. "Het spel kan nog wel veel beter. Dat was de laatste weken ook goed te merken. De fouten moeten weg en dan wordt het al heel anders. Maar voor nu staat de zege gewoon. Dat telt. Nu wacht komende week SO Soest, dat de eerste plek dan zeker kan stellen. We gaan er alles aan doen om dat feestje tegen te houden."

Forse nederlaag zaterdagelftal
Een week voor het sleutelduel om klassebehoud tegen Cobu Boys heeft de zaterdag van FC Weesp een forse nederlaag geleden. De Weespers kwamen vooral na rust veel tekort tegen Eemnes, dat de Weespers met 2-8 van de mat veegde.

FC Weesp moest meteen al ver terugzakken en kwam ook al snel op achterstand te staan. Toch kon de ploeg nog even de rug rechten en de schade ongedaan maken door goals van Kobus den Uyl en Sasja Fransen. Eemnes sloeg daarna meteen weer toe en kon voor rust de voorsprong op 2-4 zetten. Na de rust probeerde FC Weesp de schade te repareren, maar dat bleek tevergeefs. Eemnes kon standhouden en de voorsprong verder vergroten.

Goede zege voetbalsters
Met een zege op Hercules hebben de voetbalsters van FC Weesp het jaar goed afgesloten. De Weespers wonnen zondag met 2-4 en staan daardoor net onder de top-3.

FC Weesp kon de zege al voor rust zeker stellen met 4 doelpunten. Na de rust deed Hercules nog wat terug, omdat FC Weesp wat terugzakte. Een echte ommekeer bleef echter achterwege, waardoor FC Weesp tevreden van het veld stapte.

Barry Dooper vijfde na 'strakke race'

Links Barry Dooper, rechts Daniel Nagel.

Barry Dooper is in vorm voor de Eredivisie Triathlon. Tijdens de laatste test, zaterdag in de kwart van Breukelen, werd de Weesper vijfde.

Barry maakt deel uit van het Hotel het Hart van Weesp/Team TTW, dat in de Eredivisie Triathlon uitkomt. Teamgenoot Daniel Nagel uit Naarden verscheen in Breukelen eveneens aan de start, dus ook de onderlinge samenwerking werd getest. Zo werd er door beiden tactisch gereden op het fietsonderdeel, waarbij in een faire race jacht werd gemaakt op de koplopers. Als nummer 4 en 5 gingen de TTW'ers met het lopen van start.

Het harde fietsen eiste zijn tol: Barry kreeg kramp en Daniel kon het tempo niet volgen. Uiteindelijk finishte Barry in een mooie tijd van 1:54:48 op een vijfde plek overall en als eerste bij de H40. Daniel kon de top 10 net niet houden maar finishte ook sterk in 1:56:32.

Wij zoeken een zelfstandige en betrouwbare hulp die ons kantoor in Muiden kan komen schoonmaken in de avonduren (om 18:00) voor circa 4 uur per week. E-mail: nadine@yachts.nl of bel 0294-261264.

-YOGATODAY- Deze week
starten: cursus CarrYoga:
postnataal met je kindje, cursus Zwangerschapsyoga, cursus Mindfulness &
Meditatie en a.s. zaterdag: workshop Adem en Extase Meditatie. Meer info www.yogatoday.nl of bel/mail met Isolde: 06-21572555

Garage te huur in Weesp voor 2 of 3 maanden (juli, augustus en evt. september). Met brug en gebruik gereedschap
€ 600,- per maand. Ruimte voor 2 auto's. Info:
06-47466311.

HONDENWASDAG BIJ SALON WEESP Zaterdag 17 mei (v.a. € 10,- per hond) opgeven via salonweesp@gmail.com

Te huur: Kantoorruimtes in kleinschalig verzamelgebouw. Units van 18 en 24,5 m2. Prijs vanaf € 350 excl. BTW.
COMPLICITY - Weesp - 0294 484 620 www.complicity.nl

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Gezocht: Verkoopmedewerk(st)er voor 32 uur per week. Ervaring met ruitersport is een pré.
Zie de vacature op
www.deboerdierenruiter.nl.

Tuinonderhoud! o.a. heggen en bomen snoeien, tegels groenvrij maken, grasveld verticuteren en bemesten. Bel: 035-6223676. Alle klussen in en rondom het huis
www.edregelthet.nl

Kom op vrijdag 9 mei van 16.00 tot 20.30 uur naar de trendworkshop! Gratis huid-, haar-, make-up-, nagel-, wimperadvies, stoelmassage en tenen lezen! En nog veel meer. Je bent van harte welkom. www.beautyboulevardweesp.nl. Jan Tooropstraat 13, 0294-450250.

Aikido in Diemen, vanaf 14 mei begint de Aikidojodiemen aikidoschool. Aikido is een combinatie van verschillende technieken en vechttechnieken die werden beoefend door de samoerai van Japan. Iedereen van 5 tot 60 is welkom. www.aikidojodiemen.nl

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Voor baby & peuter
LANNEKE
kraamcadeaus/verzorging
speelgoed/kleding
Nieuwstraat 39 Weesp
naast het gemeentehuis

Weesp
Diverse ligplaatsen te huur
hoofdsteiger van Aquamarin
Huur € 750,- per seizoen
Info: De Vuurtoren makelaardij
0294-432323
welkom@demakelaars.nl

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of hecht u aan uw privacy?

Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Kantoor/bedrijfsruimte: Zuiderzeelaan/Keurstraat 90/140/160 m2. Toilet, pantry, airco, eigen ingang. Vanaf € 850,-.
Casparusbeheer
06-21272757

Schilder en
verbouwingen!
Voor alle klussen in en
rondom het huis
Bel: 035-622 36 76
www.edregelthet.nl

Gedipl. pedicure ook
diabetes/reumapatiënten.
Jan Tooropstraat 3.
Tel.: 06-54740847

Verhuis- en Transportbedrijf Van der Linden. 24-uursservice. Tel.: 06-54304112

Schilder heeft tijd, hoge kwaliteit, redelijk tarief,
vrijblijvende prijsopgaaf.
Tel.: 06-55955587

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator, gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Moederdagtip: Geef een massage kado of gewoon voor jezelf. Boek nu! 06-13441488