MuiderNieuws

1 april 2015

MuiderNieuws 1 april 2015


Bussum: geen fusie meer

Tweede Kamer praat er vanavond over

door Christian Pfeiffer

NAARDEN - In de Tweede Kamer wordt vanavond gepraat over de fusie. Het belooft een heet debat te worden. Bussum heeft op het allerlaatst de steun ingetrokken: de buren zijn het niet eens met de financiële oplossing voor Muiden. Naarden dringt juist aan op haast.

Leek het deze fusieronde lang goed te gaan, gaat Bussum weer in de remmen. "De voorgestelde herindeling is op deze manier ongewenst en onacceptabel", schrijft het gemeentebestuur aan de Kamer. Aan de vooravond van de Kamerbehandeling zwijgt Naarden in alle toonaarden over het nieuwe Bussumse standpunt. Wethouder Marcel Adriani, portefeuillehouder Fusie, wil er maar één ding over kwijt. "Wij hopen van harte dat de Tweede Kamer positief over de fusie beslist."

Het probleem zit hem erin dat Naarden en Bussum altijd bij het Rijk hebben aangegeven met Muiden te willen fuseren, mits die zonder schulden in Gooise Meren stapt, zodat de Naarders en Bussumers niet na 1 januari 2016 geconfronteerd worden met bezuinigingen of belastingverhogingen om kwesties uit het verleden te repareren. Muiden heeft een langlopend geschil met een projectontwikkelaar waardoor er een forse schadeclaim boven de gemeente hangt.

Minister Ronald Plasterk belooft een deel van de schulden met afspraken af te dekken, maar niet alles. Reden voor Bussum om toch van de fusie af te zien. "Rijk en provincie hebben ons jarenlang voorgehouden dat alle financiële problemen netjes opgelost zouden worden, maar deze beloftes worden op geen enkel vlak nagekomen", klonk het vorige week in de Bussumse raad.De Tweede Kamer vergadert vanavond om 18.30 uur plenair over het wetsvoorstel. Op korte termijn volgt een vergadering waarin gestemd wordt.

Telefoondief gezien en gepakt

MUIDEN - Een dief die donderdag een telefoon stal bij de volkstuinen aan het Kerstenpad werd gezien en even later door agenten opgepakt. Zo deelt de politie mee.

Rond half twaalf zag een Muider hoe de dief bij een van de tuinhuisjes een telefoon en wat geld meenam. De getuige belde de politie en gaf een goed signalement door. Ook kon hij zijn eigen telefoon volgen op Google Maps met de telefoon van zijn vrouw.

De politie besloot meteen een zoekactie op touw te zetten en de Muider ging achter het signaal aan. Dat signaal leidde in de richting van het station van Weesp. Uiteindelijk werd de man gevonden op de rotonde van de Korte Muiderweg in Weesp.

De dief werd daar in de boeien geslagen en gefouilleerd. De telefoon werd teruggevonden. Die is terug naar de rechtmatige eigenaar. De 40-jarige Amsterdammer zit vast en zal zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden.

Lege winkels bij de Maxis door grote storing

Foto: Christian Pfeiffer

MUIDEN - Na een uur stroomstoring was het vrijdag stil bij winkelcentrum Maxis. Vanaf de parkeerplaats stond een file van bezoekers die het voor gezien hielden.

De stroomstoring trof daarmee het winkelcentrum hard. De meeste winkels moesten hun deuren sluiten omdat er geen stroom was. Pinbetalingen waren bijvoorbeeld niet mogelijk. De grote storing hield ruim een miljoen huishoudens in Noord-Holland in zijn greep. Het duurde anderhalf uur voor er weer stroom was. De fout lag slechts enkele meters achter de Maxis, bij het verdeelstation bij de Nuoncentrale.

1

melding van schade door de storm kwam er gisteren binnen bij brandweer Muiden

2 / 24

Vaarseizoen maandag van start met Vlaggetjesdag

Muiden maakt zich weer op voor nautisch feest

Bezoek aan de boten, daar draait het op Vlaggetjesdag toch voornamelijk om. Foto: Matthijs Wink

MUIDEN - Alle Muider schippers nodigen iedereen maandag weer uit om een kijkje te komen nemen op de vloot tijdens Vlaggetjesdag, het traditionele begin van het zeilcharterseizoen.

Volgens de organisatie wordt Vlaggetjesdag 'groter dan ooit' met een recordaantal deelnemende schepen. En daar zitten hele speciale schepen bij: de pakjesboot van Sinterklaas en het stoomschip ss Succes met werkend stoomorgel zijn te bezichtigen. Dit is het grootste nog werkende stoomorgel van Europa. Ook zal er weer een aantal Volendammer kwakken te bewonderen zijn, een Volendamse ontwikkeling op de traditionele botter.

Vlaggetjes is van 11.00 tot 16.00 uur, voornamelijk langs de kade aan de Herengracht. "Er is alle gelegenheid om rond te kijken en kennis te maken met de traditionele zeilschepen, waarvan sommige al meer dan honderd jaar oud zijn. En alsof dat alles niet genoeg is, zijn er ook nog tal van extra activiteiten georganiseerd tijdens Vlaggetjesdag. Wie durft, kan bijvoorbeeld met een snelle RIB van Even Los het water op", zo meldt de organisatie.

Organisatie: Vlaggetjesdag groter dan ooit

Op de Herengracht is een markt met oude nautische ambachten, zoals een zeilmaker, nettenboer en vismandenmaker. Er is een recordaantal koren en shantykoren dat op de schepen en op de kade zal zingen. Er is een draaiorgel, er zijn muzikanten en de horeca in Muiden pakt uit met speciale menu's en acties. Verder ontbreken ook de poffertjeskraam, de haringkar en de palingroker niet.

Stichting Vaarwens ligt met de Meander V in de sluis. Daar wordt uitleg gegeven over de vaartochten die de stichting maakt met zieke mensen.

Wie vrienden van buiten Muiden wil uitnodigen, wordt door de organisatie gevraagd de auto buiten de vesting te laten parkeren. Er wordt binnen de vesting een aardige drukte verwacht. Speciaal voor Vlaggetjesdag is op de Noordpolderweg een grote parkeerplaats gemaakt in het weiland.

Naast de gebruikelijke activiteiten op Vlaggetjesdag zijn ook Forteiland Pampus en het Muiderslot open voor publiek. Beide musea hebben speciale acties voor het paasweekeinde. Wie op het Muiderslot het Gouden Valken Ei vindt kan één dag een échte ridder op het Muiderslot worden. Tijdens de paasdagen op 5 en 6 april worden er op het Muiderslot tussen de honderden paaseieren een aantal Gouden Valkeneieren verstopt. Na loting wordt op 7 april bekendgemaakt wie van de gelukkige vinders van zo'n speciaal ei met Pinksteren terug mag komen om tijdens het middeleeuws kampement één dag als ridder te leven.

Meer paaseieren. Maar dan op Pampus. Het eiland opent vandaag weer de deuren voor het publiek na de winter en heeft voor dit weekeinde extra activiteiten. Van eieren zoeken (wie vindt de Choco Pampus Paashaas?) tot eierraces en van paashaasmaskers knutselen tot op de foto met de Pampuspaashaas. De stichting staat ook met een kraampje op de Herengracht.

En voor de leesliefhebbers signeert de Muidense auteur Suzanne Hazenberg vanaf 14.00 uur voor de deur van Hip haar nieuwste boek: 'De debutant'. Meer activiteiten op www.vlaggetjesdagmuiden.nl.

Oude auto-accu's krijgen nieuw leven op Pampus

MUIDEN - Batterijen van oude elektrische auto's worden op Pampus gebruikt om elektriciteit in op te slaan. Gisteren werden de batterijen onthuld aan het grote publiek.

Pampus zet daarmee de eerste stap op weg naar een zelfvoorzienend en duurzaam bestaan en bedrijfsvoering. Het is een proef. Het is nog niet duidelijk of deze batterijen op grote schaal een tweede leven kunnen krijgen.

"Huishoudens en bedrijven met bijvoorbeeld eigen energiebronnen zoals zonnepanelen zouden in de toekomst hun opgewekte energie erin kunnen opslaan en zo deels zelfvoorzienend kunnen worden. In de toekomst zullen duizenden van deze batterijen beschikbaar komen", zo vertelt het bedrijf ARN, een van de initiatiefnemers van het project.

VVN Muiden fuseert met Gooi

MUIDEN - De Veilig Verkeer Nederland afdelingen Weesp-Muiden en Gooi Noord gaan samen. Zo hebben de twee afdelingen op een gezamenlijke bestuursvergadering besloten.

Enkele bestuursleden hebben na een lange staat van dienst aangegeven het stokje over te willen dragen. Omdat het met name in Weesp en Muiden niet makkelijk bleek nieuwe bestuursleden te vinden, is besloten de krachten te bundelen.

Alexander Bruch, tot nu toe voorzitter van de afdeling Weesp-Muiden zegt daarover: "Het is mooi dat deze samenwerking tot stand is gekomen. Binnen de afdeling Gooi Noord is een aantal enthousiaste mensen actief die de nodige ervaring heeft met alle aspecten van verkeersveiligheid. We kunnen in Weesp en Muiden profiteren van deze ervaring."

Vanuit de nieuwe afdeling zullen de contacten worden onderhouden met de gemeentes in de regio.

Stroomstoring begon achter de Maxis

Hier begon vrijdag de grote storing. Foto: Christian Pfeiffer

MUIDEN - De grote stroomstoring begon in het grote stroomverdeelstation achter de Maxis.

Dat is grondgebied van de gemeente Diemen. In Nederland staan diverse belangrijke hoogspanningsstations van waaruit 380kV wordt getransporteerd. Diemen is zo'n schakel.

Weekmarkt afgelast vanwege storm

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Een lege markt gisterochtend. Vanwege de storm kwamen veel marktkooplui niet opdagen. Later werd besloten de markt voortijdig af te breken. De harde windstoten zorgden voor te gevaarlijke situaties. Ook in andere delen van Weesp zorgde het weer voor overlast. Bij de Marsmanstraat waaiden dakdelen van een flat af. De brandweer nam met een hoogwerker een kijkje op het dak. Bij de Kostverlorenflat zijn de doeken van de steigers afgehaald om te voorkomen dat de stellages door de wind worden gepakt.

Dieven plunderen rekening

WEESP – Met een slinks truc is een man vorige week bestolen van zijn pinpas. Er is 1200 euro van zijn rekening verdwenen.

De man werd dinsdag rond 12.15 uur in de Keulsevaartstraat aangesproken door een stel. Terwijl de vrouw hem in gebrekkig Duits de weg vroeg, viste haar handlanger ongemerkt een pinpas uit de portemonnee van de Weesper.

Toen het slachtoffer zijn pas liet blokkeren, bleek hij te laat. Er was al 1200 euro gepind. Signalement man: circa 1,70 meter / rond de 35 jaar / tenger / donker gekleed / kort haar. Signalement vrouw: circa 1,80 meter, 26/27 jaar / kort kapsel / opvallend grote ogen. De twee leken Oost-Europees. De politie is bereikbaar op 0900 - 8844.

Isolde Zandee

Oprichtster van YogaToday
Weesper sinds 2007
48 jaar

Foto: Ruth van Kessel

Jouw favoriete yogavorm?
"De meeste vormen vind ik heerlijk. Het is voor mij altijd in het moment: hoe ik me voel, in welke vorm ik zin heb of waar ik behoefte aan heb."

Ultieme rustmoment?
"Als ik mediteer."

Groot misverstand over yoga?
"Dat je er lenig voor moet zijn. Dat hoeft helemaal niet. Wel is het zo dat je van yogabeoefening leniger wordt."

Wat doe je verder in het leven?
"Genieten!"

Jouw levensmotto?
"Pluk de dag."

Je beste eigenschap?
"Er willen zijn voor een ander en luisteren."

En je slechtste?
"Chocolade."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat ik al heel lang kung fu wil leren."

Paashaas of kerstkonijn?
"Paashaas. Pasen is zo'n mooie tijd van het jaar."

Wat is je favoriete plek in Weesp?
"Het terras tegenover YogaToday aan de sluis."

En waar kom je liever niet?
"Op het bedrijventerrein, weinig inspirerende omgeving."

Jouw wens voor Weesp?
"Dat de Weesper middenstand gaat bloeien met veel leuke winkeltjes waar een stroom blije bezoekers op afkomt en de terrasjes bevolkt."

IJsje of kroket?
"IJsje, maar als de vegetarische kroket lekkerder wordt staat die op nummer 1."

Jouw ideale paasweekend?
"Tijd met mijn ouders doorbrengen en verder lekker thuis lummelen."

Als je burgemeester was, dan?
"Zou ik meer van het oude stadsgezicht terugbrengen."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De Bloemendalerpolder. Het zou goed zijn voor de stad als die volledig bij Weesp komt."

Isolde Zandee

Oprichtster van YogaToday
Weesper sinds 2007
48 jaar

Foto: Ruth van Kessel

Jouw favoriete yogavorm?
"De meeste vormen vind ik heerlijk. Het is voor mij altijd in het moment: hoe ik me voel, in welke vorm ik zin heb of waar ik behoefte aan heb."

Ultieme rustmoment?
"Als ik mediteer."

Groot misverstand over yoga?
"Dat je er lenig voor moet zijn. Dat hoeft helemaal niet. Wel is het zo dat je van yogabeoefening leniger wordt."

Wat doe je verder in het leven?
"Genieten!"

Jouw levensmotto?
"Pluk de dag."

Je beste eigenschap?
"Er willen zijn voor een ander en luisteren."

En je slechtste?
"Chocolade."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat ik al heel lang kung fu wil leren."

Paashaas of kerstkonijn?
"Paashaas. Pasen is zo'n mooie tijd van het jaar."

Wat is je favoriete plek in Weesp?
"Het terras tegenover YogaToday aan de sluis."

En waar kom je liever niet?
"Op het bedrijventerrein, weinig inspirerende omgeving."

Jouw wens voor Weesp?
"Dat de Weesper middenstand gaat bloeien met veel leuke winkeltjes waar een stroom blije bezoekers op afkomt en de terrasjes bevolkt."

IJsje of kroket?
"IJsje, maar als de vegetarische kroket lekkerder wordt staat die op nummer 1."

Jouw ideale paasweekend?
"Tijd met mijn ouders doorbrengen en verder lekker thuis lummelen."

Als je burgemeester was, dan?
"Zou ik meer van het oude stadsgezicht terugbrengen."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De Bloemendalerpolder. Het zou goed zijn voor de stad als die volledig bij Weesp komt."

Bewoners Oversingel maken paasmandjes voor Voedselbank

Sjaals voor de winter vielen ook in de smaak

Er wordt hard doorgewerkt om alles af te krijgen. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Dat ze zich in de herfst van hun leven koesteren in de warme zorgen van Oversingel, betekent niet dat de bewoners zich het lot van minderbedeelde stadsgenoten buiten de muren van het bejaardenhuis niet aantrekken, integendeel.

Al weken wordt er tijdens de creatieve uurtjes hard gewerkt aan paascadeautjes voor de Weesper Voedselbank: een snoezig handgemaakt kuikentje in een zelfgebreid mandje gevuld met chocolade-eitjes. En dat ruim veertig keer.

Woensdag moet alles klaar zijn, zodat de attenties bij de uitgifte van donderdag 2 april aan de ontvangers kunnen worden verstrekt. Het is niet de eerste keer dat de creatieve bewoners hun handen uit de mouwen steken voor de Voedselbank, zo laat begeleider Rob Ladru weten.

"Afgelopen winter hebben we sjaals gebreid. Daar hebben we leuke reacties op gehad." Volgens hem vinden de ouderen het fijn om het nuttige met het aangename te combineren.

'Penoza' in Weesp

WEESP - Bewoners van de Roskamstraat werden vooraf per brief gerustgesteld: in de straat zijn dinsdag schoten te horen. Niets aan de hand: er wordt een nieuw seizoen van 'Penoza' opgenomen.

In een huis waren de hele dag opnames van de bekende serie. Tussen 17.00 en 20.00 werd er met losse flodders geschoten. Dat kon buiten te horen zijn, zo stond in een brief die in de straat is bezorgd. Het nieuwe seizoen van de succesvolle KRO-serie 'Penoza' is dit najaar op tv te zien.

Kattenjacht

WEESP - De Dierenbescherming en de gemeente gaan proberen om de verwilderde katten aan de Aetsveldselaan te vangen. Er zijn vangkooien geplaatst.

De gevangen katten worden naar een dierenarts gebracht waar ze gesteriliseerd of gecastreerd worden. Na de ingreep mogen ze weer terug. Bewoners van de Aetsveldselaan klagen al tijden over verwilderde katten die in de buurt wonen. De katten zijn agressief en plassen en poepen in de tuinen. De gemeente roept op om de katten niet te voeren.

Stroomstoring legt Weesp plat

Stroomstoring legt treinverkeer plat. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Het leven in Weesp lag vrijdagmorgen goeddeels plat. Ook onze stad had last van de stroomstoring die Noord-Holland in zijn greep hield.

Het uitvallen van de stroom had overal gevolgen: stoplichten vielen uit, winkels gingen dicht, op de stations stonden reizigers te wachten op treinen die stilstonden in de polder en in de Meidoornflat kwam een lift vast te zitten. De oorzaak van de storing lag volgens netbeheerder Tennet uit Diemen in het stroomverdeelstation achter de Maxis.

Stroomstoring legt Weesp plat

Stroomstoring legt treinverkeer plat. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Het leven in Weesp lag vrijdagmorgen goeddeels plat. Ook onze stad had last van de stroomstoring die Noord-Holland in zijn greep hield.

Het uitvallen van de stroom had overal gevolgen: stoplichten vielen uit, winkels gingen dicht, op de stations stonden reizigers te wachten op treinen die stilstonden in de polder en in de Meidoornflat kwam een lift vast te zitten. De oorzaak van de storing lag volgens netbeheerder Tennet uit Diemen in het stroomverdeelstation achter de Maxis.

VVW-boot is bedoeld als varend clubhuis van Weesp

Volgens de VVW gaat het er zo uitzien: kleiner dan op de tekening die omwonenden vorige week lieten zien.

WEESP - Nieuwe activiteiten, dagarrangementen, verbetering van de uitstraling en het uitzetten van een sloepennetwerk: de VVW is op verschillende terreinen bezig om het toerisme in Weesp van impulsen te voorzien. De al veelbesproken VVW-boot in de vorm van een vuurliniehuisje speelt daar een centrale rol in.

Om met die boot te beginnen, de VVW spreekt liever van een 'clubhuis voor Weesp'. De VVW wil het inzetten als 'het varende clubhuis van de stad'. Als het niet onderweg is, ligt het (alleen in de zomer) afgemeerd aan de eigen VVW-steiger aan de Hoogstraat. Het varende clubhuis is geen doel op zich, maar een onderdeel van een groter marketingplan voor Weesp, zo legt Ronald Willemsen van de VVW (Vreemdelingen Verkeer Weesp) uit.

Meepraten

De VVW houdt een informele bijeenkomst voor mensen die willen meedenken over Weesp-promotie in de breedste zin van het woord. Het doel is om kennis te maken en ideeën uit te wisselen, maar vooral om te kijken op welke vlakken er kan worden samengewerkt. Diverse verenigingen en instanties zijn al uitgenodigd voor deze bijeenkomst: vrijdag 17 april, 16.00-18.00 uur, Restaurant Aaltje, Herengracht.

Nieuw evenement
Dat marketingplan voorziet ook in nieuwe activiteiten. Zo wordt er gewerkt aan een culinair, creatief en cultureel evenement getiteld 'Gastvrij Weesp', waarvoor 27 juni als datum is geprikt. Horeca, winkels en theaters presenteren dan een programma waarbij 'ontdekken en proeven' centraal staat. Een andere groep vrijwilligers onderzoekt de haalbaarheid van een sloepennetwerk en weer een groep is bezig dagarrangementen op te zetten. Nog weer een andere groep wil met de gemeente sparren over de infrastructuur en de uitstraling van Weesp.

'Ruim 50 vrijwilligers bezig om Weesp op de kaart te zetten'

"In totaal zijn er nu meer dan vijftig vrijwilligers betrokken bij het plan om Weesp op de kaart te zetten."
Maar niet iedereen is enthousiast en heeft hetzelfde belang. Enkele bewoners van de Hoogstraat en de Ossenmarkt willen de VVW-boot niet de hele zomer voor hun deur en zijn een handtekeningenactie gestart bij wijze van protest. Veel buurtgenoten tekenden, zeker nadat ze de tekening hadden gezien die de initiatiefnemers van deze actie hadden gemaakt en waarop te zien was hoe de beoogde eyecatcher zou uitkomen aan de de VVW-steiger aan de Hoogstraat. We plaatsten die tekening vorige week in de krant.

Wat Willemsen betreft raakte die tekening "kant noch wal". Hij liet daarom een eigen visualisatie maken, te zien op deze pagina. Op het eerste gezicht is er niet veel anders, behalve dat het perspectief van de andere kant is. Maar volgens Willemsen waren de bewoners nogal uitgeschoten met de lengte en hoogte. "Het valt dus allemaal veel kleiner uit, namelijk: 6,5 x 3,3 x 4 meter. Erachter blijft de vaarweg van minstens 21 meter breed intact."

'Ook Weesp heeft te maken met teruglopende bezoekersaantallen'

Gesprek
De VVW heeft al eens met omwonenden gesproken en wil binnenkort opnieuw een gesprek om uit te leggen wat precies de bedoeling is. Willemsen legt uit. "Het is een middel om nieuwe bezoekers naar Weesp te lokken, maar tegelijk is het een infokantoor over activiteiten, horeca, winkels, scholen, verenigingen en zelfs wonen in Weesp. Doordat het mobiel is, zul je het tegenkomen bij allerlei evenementen binnen Weesp en daarbuiten. Vandaar: het varende clubhuis van Weesp." Volgens de VVW is het hard nodig om meer mensen naar de binnenstad te krijgen. Met andere woorden: toeristen moeten het teruglopende aantal winkelpubliek compenseren. Een van de verontruste bewoonsters, Ruth Thiadens, pleitte in het WeesperNieuws van vorige week om het lokken van toeristen vooral gematigd te doen. "We willen toch geen Amsterdam worden waar we worden platgelopen door de toeristen?" Volgens de VVW is een dergelijke massaliteit niet de bedoeling, maar is het voor alles en iedereen in Weesp wel van levensbelang dat er meer bezoekers komen dan nu.

Onaangenaam verrast door drie jonge boompjes

Drie nieuwe boompjes tussen Ravelijn en Bastionweg.

WEESP - Wanneer er ergens een boom wordt gekapt, leidt dat niet zelden tot verontwaardiging. Maar in Aetsveld komt het nu ook voor bij het planten van bomen.

De gemeente Weesp plantte onlangs drie jonge elzen op een open veldje tussen het Ravelijn en de Bastionweg. Ze staan op dezelfde plek waar eerder grote bomen zijn weggehaald, ook elzen. Roman van Woerden is een van de bewoners met een nieuwe boom achter zijn huis en tuin. Hij is niet blij. "Toen die grote bomen hier stonden, kwam er geen spatje zonlicht meer in onze tuin en woning. Dat was ook de reden waarom die bomen zijn weggehaald. Dat was zeven jaar geleden." Toen de Weesper plots die drie nieuwe boompjes achter zijn tuin zag, was zijn verbazing dan ook groot. Hij vreest dat die, eenmaal tot wasdom, zijn tuin en huiskamer opnieuw in de schaduw zullen zetten. En zijn buren denken er net zo over, zegt Van Woerden.

Volgens de gemeente steekt de zaak iets anders in elkaar. Zo staat de nieuwe aanplant tien meter verder van de erfgrens af, zodat het wel mee zal vallen met de belemmering van het zonlicht. Bovendien staan er nog drie hoge oude elzen die bijna 'op' zijn en binnen een jaar of vijf weggehaald zullen worden. Per saldo staan er straks dus minder bomen, die ook nog eens verder van de huizen af staan. Prima toch?

Van Woerden is nog niet helemaal overtuigd, maar moet toegeven dat de herplant zich aanvankelijk ongunstiger voordeed. Eén ding blijft hem storen: dat hierover vooraf niet even overleg is gepleegd met de omwonenden. De gemeente beloofde tegen Van Woerden op dat punt beterschap.

Win kaarten voor Koen en Rens van Lieve Bertha

Lieve Bertha zingt eigenzinnige Nederlandstalige liedjes.

WEESP - Lieve Bertha is een (neder)popduo bestaande uit Koen Brouwer (23) en Rens Polman (23). Vrijdag 3 april spelen ze in de City hun voorstelling 'Ongekust'. Onder de lezers van het WeesperNieuws worden twee keer twee vrijkaarten verloot.

Koen en Rens kennen elkaar al sinds de basisschool. Na de middelbare school hadden ze het zo druk met hun kunst- en muziekprojecten dat studeren erbij inschoot.

Ze willen Nederland veroveren met hun liedjes, filmpjes en optredens. Daarmee zijn ze aardig op weg. In 2012 wonnen de mannen de publieksprijs in de categorie 'Singer-Songwriter' van de Grote Prijs van Nederland. En hun brutale filmpjes komen geregeld voorbij op tv, tijdens 101tv van BNN.

In 'Ongekust' zingen ze eigenzinnige, Nederlandstalige liedjes. Het publiek kan rekenen op meerstemmige zang, poëtische teksten, innemende persoonlijkheden, theatrale performances en bijzondere publieksparticipatie.

En wie die Lieve Bertha is? Tijdens een bezoek aan een kringloopwinkel stuitte het duo op een oud zwart-witportret waarop een excentrieke dame te zien is. Ze kochten de foto, hingen hem boven de schouw en noemden de onbekende vrouw sinds die dag Bertha. De bewuste foto is te vinden op www.lievebertha.nl.

Gratis naar 'Ongekust'? Mail naar info@wesopa.nl onder vermelding van 'Lieve Bertha'. Onder de inzendingen worden door het theater twee keer twee vrijkaarten verloot. Wie verzekerd wil zijn van een plaats, kan voor € 12,50 een kaartje kopen via wesopa.nl. Aanvang 20.30 uur.

Protestantse Gemeente
Witte donderdag
Donderdag 2 april 19.30 uur

Grote Kerk
ds. M.C. Hage

Goede Vrijdag
Vrijdag 3 april 19.30 uur

Grote Kerk
ds. W.J. Lamfers

Paaswake
Zaterdag 4 april 22.00 uur

Grote Kerk
ds. A. Groeneveld

Pasen
Zondag 5 april 10.00 uur
Grote Kerk
ds. M.C. Hage

Zondag 5 april 19.00 uur
Grote Kerk
Gereformeerde Bond
ds. W. van den Hul

Parochie van Levend Water
Witte donderdag
Donderdag 2 april 19.00 uur

H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
J. Haen

Goede Vrijdag
Vrijdag 3 april 14.30 uur

H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Liturgiegroep

Vrijdag 3 april 19.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
J. Haen

Paaswake
Zaterdag 4 april 21.30 uur

H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
J. Haen

Pasen
Zondag 5 april 10.00 uur

H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
G. Rizzo en J. van Meeteren

Dinsdag 7 april 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Witte donderdag
Donderdag 2 april 19.30 uur

Van Houtenkerk
ds. A. van de Kuil

Pasen
Zondag 5 april 10.30 uur

Van Houtenkerk
Paasbrunch

Evangelische Gemeente
Pasen
Zondag 5 april 10.00 uur

OAZ-gebouw
Th. Meij

donderdag 2 april

Inloopochtend

De Bibliotheek aan de Oudegracht houdt donderdag 2 april een inloopochtend. Weespers kunnen elkaar hier ontmoeten en bijpraten. Tijd: van 10.00 tot 12.00 uur.

Alzheimer Café

Donderdag 2 april is er een Alzheimer Café in hotel Hart van Weesp. Zaal open vanaf 19.00 uur. Het programma is van 19.30 tot 21.30 uur. Toegang en koffie zijn gratis.

The Imitiation Game

In de City draait donderdag 2 april de film 'The Imitiation Game', een eerbetoon aan een miskende oorlogsheld. 20.00 uur / € 8,-. Kaarten via wesopa.nl of bij het verkooppunt in De Bibliotheek.

woensdag 8 april

Rode Kruis Soos

Het Rode Kruis houdt op woensdag 8 april een ouderensoos in Gebouw Papelaan 99. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje en een spelletje. De entree is 2 euro.

Filmavond

Stichting Vrouwen van Weesp houdt woensdag 8 april een filmavond. Locatie: Gebouw Papelaan 99. Tijd: 19.30 uur.

Mamacafé

In De Bibliotheek wordt woensdag 8 april een Mamacafé gehouden van 10.00 tot 11.30 uur voor vaders, moeders en kinderen tot 4 jaar. Deze week met een workshop baby- en kinderfotografie.

City Quiz

De City of Wesopa houdt woensdag 8 april een City Quiz. Aanvang 20.30 uur. Met vragen over onder meer: kunst, geschiedenis, taal, film en muziek. Meedoen kan met een team van maximaal 5 personen. Het inschrijfgeld bedraagt 15 euro per team. Opgeven: cityquiz@wesopa.nl.

woensdag 1 april

Meezingavond

Er is woensdag 1 april een meezingavond in hotel Hart van Weesp. Het repertoire: Hollandse liedjes van alle tijden. Muzikale begeleiding met accordeons. Aanvang: 20.00 uur. Deelname is gratis.

vrijdag 3 april

Don Bosco

Het speeltuinseizoen gaat vrijdag 3 april (Goede Vrijdag) van start. Deze middag mogen de kinderen paaseitjes zoeken en trakteert Nelis op ijs. Ook wordt het nieuwe klimparcours feestelijk geopend. Van 12.30 tot 17.00 uur. Toegang: € 2,- per kind voor niet-leden.

Lieve Bertha

De muziek van Lieve Bertha is nederpop met een vleugje kleinkunst. Vrijdag 3 april om 20.30 uur in de City of Wesopa. Entree € 12,50. Kaarten via wesopa.nl of bij het verkooppunt in De Bibliotheek. Zie de mail- en winactie onder op deze pagina.

zaterdag 4 april

Paaseispeurtocht

Bakkerij Cor Mühl aan de Nieuwstad houdt zaterdag 4 april tussen 9.00 en 12.00 uur een paaseispeurtocht voor kinderen tot en met 12 jaar. De speurtocht start om 9.00 uur in de winkel. Daar wordt het zoekgebied bekendgemaakt. De kinderen mogen per persoon 5 chocolade-eieren zoeken en mee naar huis nemen. In elk ei zit een bon waarmee leuke prijzen te winnen zijn.

maandag 6 april

Kinderconcert

So What verzorgt maandag 6 april een kinderconcert in de Van Houtenkerk. Met klassieke, jazzy en speelse klanken voor kinderen van 2 tot 100 jaar. Aanvang: 11.00 uur. Toegang kinderen € 5,00 | volwassenen € 7,50.

dinsdag 7 april

Dikke Jas Concert

Christiaan de Jong verzorgt een Dikke Jas Concert in de Van Houtenkerk aan de Oudegracht. Aanvang: 12.30 uur, toegang gratis, vrijwillige bijdrage.

Breicafé/buurthuis

Buurtvereniging De Achtergracht houdt dinsdag 7 april in het OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan een breicafé. Van 13.00 tot 16.30 uur.

donderdag 9 april

Vechtmere

Bewonerscollectief Vechtmere houdt donderdag 9 april om 19.30 uur een informatieavond aangaande de aankoop van huizen aan zittende huurders. Iedereen is welkom in Bar Olympus, sporthal Aetsveld.

Film: 'Zurich'

'Zurich' is een ontroerende, intense roadmovie van Sacha Polak over verraad, eenzaamheid, onmetelijk verdriet en vergeving. Deze Nederlandse film is donderdag 9 april te zien in de City. Aanvang 20.00 uur, entree € 8,-.

vrijdag 10 april

Stadhuisconcert

Het Stadhuisconcert van vrijdag 10 april wordt verzorgd door het Meander Kwartet. De violisten brengen de 'Sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze' van Joseph Haydn ten gehore. Aanvang 20.15 uur. Het stadhuis is geopend vanaf 19.30 uur. De toegangsprijs bedraagt € 12,- / jongeren tot 16 jaar gratis.

vrijdag 10 en zaterdag 11 april

Oud papier

De werkgroep oud papier van de Grote Kerk haalt in Weesp het oud papier op. Het centrum is vrijdag 10 april aan de beurt, de andere wijken in Weesp zaterdag 11 april. Het papier moet om 8.00 uur buiten staan.

zondag 12 april

'Lieve Briefjes'

Stand-upcomedian Cindy Pieterse is huisbespeler van Theaterpand Weesp. Eens per maand speelt zij haar hilarische, gezellige, persoonlijke én actuele 'Lieve Briefjes'. Ze dartelt en dendert op geheel eigen wijze door de actualiteit en het dagelijks leven. Datum: zondag 12 april, aanvang: 15.00 uur. Entree € 7,50. Reserveren via www.zone1380.nl.

doorlopend

Marianne Mak

In Het Lichthuis aan het Waagplein is tot en met eind april een doorlopende expositie te zien met kunstwerken van Marianne Mak. Water en de werking van licht zijn haar voornaamste thema's. Haar stijl is naturalistisch.

Opvallend veel dansacts in de eerste editie van Gooi Got Talent

De eerste vijf finalisten voor de grote finale in mei zijn bekend

Demoteam The Flash van Dansstudio Van Harten imponeert met mooie lijnen en opstellingen. Fotos: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Theaterschool Zone 1380 mag de grenzen dan opgerekt hebben, aan talentenjacht Gooi Got Talent doen nog altijd vooral Weespers mee. De helft van de aanmeldingen bestond uit dansacts, een gevolg van de samenwerking die de school vorig jaar met Dansstudio Van Harten is aangegaan.

De eerste vijf finalisten zijn bekend. Zangeres Kimberley Neysen, dansgroep The Flash, zangeres Janneke de Groot, dansgroep The Squad en band The Wetpaperboys zijn door naar de finale in mei.

The Wetpaperboys scoren met hun mooie samenzang.
Kimberley Neysen maakt zich op voor haar act.

Langer nagelbijten: jury incompleet door stroomstoring

De jury had er vrijdagavond een zware kluif aan. In het afgeladen Theaterpand Weesp aan de Herengracht vond de eerste voorronde plaats van talentenjacht Gooi Got Talent, de regionale opvolger van Weesp Got Talent in 2014.

De stroomstoring van eerder die dag in een groot deel van Noord-Holland zorgde ervoor dat de kandidaten (en hun families) nog wat langer op hun nagels moesten bijten. Juryvoorzitter Remy van Tilburg had last van het ontregelde treinverkeer, zo meldde presentatrice Cindy Pieterse. Toen de theaterdocent om 21.00 uur kwam binnenhollen en plaatsnam naast Daniëlle Meyer van Zone 1380 en Iris van Velsen van Dansstudio Van Harten kon de talentenjacht van start gaan.

The Wetpaperboys ontstond aan de bar van café De Natte Krant

Het was Janneke de Groot, die het programma opende met 'Avond' van Boudewijn de Groot. Het spits moeten afbijten, was voor haar net iets minder spannend dan voor de anderen. Zij deed namelijk ook al mee aan Weesp Got Talent en schopte het ook toen tot de finale. Janneke nam ook de vierde performance voor haar rekening: toen zong ze 'Love goes on' van Ilse de Lange. De jury was van beide liedjes onder de indruk, maar van het tweede nummer nog het meest. "Zo knap dat jij op je 15e al op zo'n volwassen manier deze thematiek kunt bezingen. Je had ons al bij de tweede zin."
De tweede kandidaat van de avond was Rachel Hagen uit Driemond, met haar 11 jaar de jongste zangact. Ze zong 'Diamonds' van Rihanna. De jury prees haar glamoureuze verschijning en sprak de verwachting uit dat haar mooie stem nog veel krachtiger zal worden als ze zangles blijft volgen. Na Rachel werd er een kruk klaargezet voor Kimberley Neysen. Zij begeleidde zichzelf op gitaar terwijl ze 'Once in a Lifetime' van One Direction zong. Ze ontroerde de jury met haar heldere, breekbare stem, maar kreeg als advies om te proberen met haar stem iets lager te komen.

De vijfde act waren de mannen van The Wetpaperboys, een band die is ontstaan aan de bar van café De Natte Krant. Zij zongen/speelden een mix van 'I'm Yours' van Jason Mraz en 'The Lazy Song' van Bruno Mars. Het eerste gedeelte was volgens de jury wat slordig, maar in 'The Lazy Song' werd de close harmony loepzuiver gezongen, zo luidde het commentaar.

Tijdens de pauze werd alles van de theatervloer gehaald om plaats te maken voor de dansacts in het tweede deel van het programma. Die waren om praktische redenen achter elkaar geprogrammeerd. NRGY mocht als eerste, dit is het jongste demoteam van Dansstudio Van Harten (8 tot en met 11 jaar). De jury: "Het is superknap wat jullie doen, zeker op deze jonge leeftijd. Wel kunnen jullie volgende keer misschien iets meer letten op elkaars positie, zodat de invulling van het podium mooier wordt."

The Flash is een demoteam met meiden tussen de 11 en 14 jaar. Zij imponeerden met mooie lijnen in de opstelling en de bewegingen. "Jullie dansen op verschillende muziekstijlen en het is duidelijk te zien dat jullie dat heel goed snappen. Bij elke stijl is ook jullie energie en uitstraling anders." De dansact van Jumpstreet (13 tot en met 16 jaar) werd door de jury omschreven als 'heel smooth'. "Mooie formatie, mooie wisselingen van positie. Vloeiend van strak naar slow... complimenten!"

Ontknoping

De vijf finalisten gaan 22 mei strijden tegen vier of vijf nog onbekende andere acts. Welke dat zijn, wordt bekend na de tweede voorronde op 1 mei. De jury onder leiding van theaterdocent Remy van Tilburg gaf de finalisten naast complimenten ook opbouwende kritiek, waarmee ze hun performances voor de finale kunnen perfectioneren. De deelnemers mogen in de finale dezelfde act doen, maar kunnen er ook voor kiezen om te verrassen met een ander liedje of een andere act.

Demoteam The Squad (16+) sloot de talentenjacht af met een optreden waar de jury erg van onder de indruk was. "Jullie hebben veel energie, die ook nog eens tot een climax komt. Dit is veel meer dan alleen dans. Ik zag ook spelelementen, lijntjes tussen verschillende dansers. We hebben ervan genoten."

De nieuwe editie van de talentenjacht laat zien dat de vijver na Weesp Got Talent nog lang niet is leeggevist. En wie weet wat de tweede voorronde nog brengt?

Een opvoering van Animal Farm hoort thuis op het boerenerf

Na twee jaar in de sporthal trekt het Vechtstede Theater er weer op uit

Regisseuse Dieuwertje Stienstra legt aan Total Audio Suppert uit wat de bedoeling is. Foto: Marieke van Veen

door Marieke van Veen

WEESP - Na twee jaar in de gymzaal - hoe comfortabel ook - had het Vechtstede Theater wel weer eens zin in een locatievoorstelling. En als je dan een bewerking van Animal Farm gaat opvoeren, wijst die locatie zich vanzelf. Een boerenerf dus.

Het is vrijdagmiddag 14.20 uur. Ergens achter op het terrein van boerderij Hartstocht in het Gein in Abcoude staat een groepje mensen te blauwbekken. Ze worden gadegeslagen door grazende koeien en scharrelende kippen. "Daar komt de tribune, als-ie past tenminste. En daar aan de andere kant komen de spelers op." Regisseuse Dieuwertje Stienstra geeft de mannen van Total Audio Support aanwijzingen. Ze knikken dat het prima is, een boerenerf omtoveren tot openluchttheater is blijkbaar geen enkel probleem.

'De koeien en de kippen blijven hier, ze vormen een levend decor'

Rondleidingen
Docent Jos Jak: "We zijn hier al een paar keer geweest, maar de première op 20 april komt nu steeds dichterbij. Het wordt tijd om de puntjes op de i te gaan zetten." Hartstocht is de biologische melkveeboerderij van Henk en Wilma den Hartog, hun kinderen hebben op het Vechtstede College gezeten. Jak: "We mogen hier al jaren met de leerlingen komen voor rondleidingen. Toen de regie vertelde dat ze een bewerking van het boek Animal Farm van George Orwell wilde opvoeren op een boerderij, lag deze locatie voor de hand. Gelukkig vindt de familie het ook leuk."

Regisseurs Dieuwertje Stienstra en Jorn Laponder vragen zich soms wel eens af wat ze zichzelf op de hals hebben gehaald. Stienstra: "Bij een locatievoorstelling is de locatie vaak het uitgangspunt. In dit geval hadden we al een verhaal en pas later de locatie. Dat moet nu samenkomen. Daarbij werken we de voorstelling het liefst samen met de leerlingen uit, maar om dat echt goed voor elkaar te krijgen zouden we ook steeds hier moeten repeteren. Dat gaat niet. Het gaat allemaal dus wel heel anders dan vorig jaar toen we 'Hotel der Krankzinnigen' opvoerden in de gymzaal."

Muziek en dans
De regisseurs wilden het ook graag anders. Niet alleen wat de locatie betreft, maar ook inhoudelijk. "Ook wilden we de functie van muziek graag verder uitbouwen, vertelt Laponder. "Meer samenhang tussen muziek, spel en dans. Daarom hebben we nu ook een nieuwe choreograaf: Pearl Delchot." Er wordt twee keer in de week gerepeteerd op school, na schooltijd op dinsdag en op vrijdag. In de aanloop naar de voorstellingen neemt de repetitietijd toe. Laponder: "Daarom is het fijn om hier nu te zijn. Met de ideeën die we opdoen, kunnen we dinsdag meteen aan de slag."

Dieren
Er komen steeds meer kippen uit de grote stal tevoorschijn, op hun hoede steken ze over naar een kleinere halfopen stal met drie koeien. Hier ligt lekker veel hooi en stro om in te pikken. Ze hebben er geen idee van dat ze straks een rol krijgen in de voorstellingen. "De dieren blijven waar ze zijn. Ze vormen straks als het ware een levend decor." De leraar voelt zich thuis op de boerderij en heeft bovendien veel bewondering voor het boerenbedrijf en het boerenbestaan. "Ik kan me voorstellen dat ons publiek graag ook meer wil weten. Daarom komen we dit jaar met een totaalbeleving. Mensen kunnen ervoor kiezen de voorstelling te combineren met een rondleiding en een driegangendiner." Jak houdt van koken en had in eerste instantie bedacht dat hij de diners zelf ging verzorgen. Maar dat is hem uit het hoofd gepraat. "Stel dat er honderden mensen gebruik van willen maken. Dat moet je aan een professional overlaten."

De totaalbeleving kost 35 euro, exclusief drankjes. Een kaartje voor alleen de voorstelling kost € 7,50. Leerlingen van het Vechtstede College betalen € 5,-. Er zijn voorstellingen op maandag 20, dinsdag 21, woensdag 22 en donderdag 23 april, aanvang 20.00. Reserveren: www.vechtstedecollege.nl.

Fort Uitermeer opent seizoen op zaterdag 18 april

Fort Uitermeer aan het einde van de 's-Gravelandseweg. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Wie heeft er een fraaie foto of een kunstwerk gemaakt met het torenfort van Fort Uitermeer in een prominente rol? De stichting Uiteraard Uitermeer wil het graag weten. "We willen er op zaterdag 18 april een eendaagse expositie mee inrichten", legt Joop van Wijngaarden van de stichting uit.

Zaterdag 18 april is het de dag van 'Pluk de lente op het fort' en tevens de opening van het fortenseizoen 2015. Een dag waarop ook bij Fort Uitermeer aan het einde van de 's-Gravelandseweg een hoop te doen is voor jong en oud. Er zijn natuuractiviteiten, demonstraties en een tentoonstelling over de geschiedenis van Fort Uitermeer. Dat alles van 12.00 tot 16.00 uur.

Daarbij past dus ook een laagdrempelige foto- en kunstexpositie. De stichting Uiteraard Uitermeer, die zich met de exploitatie van het fort en het omliggende terrein bezighoudt, denkt namelijk dat er best wat mensen zijn die ooit een foto, tekening of schilderij van het torenfort hebben gemaakt en dat voor die ene dag in bruikleen willen geven voor de expositie. "Het hoeven geen kunstwerken te zijn, dus iedereen mag meedoen", zo voegt Joop van Wijngaarden er voor de zekerheid nog aan toe. Wie iets denkt te hebben, wordt gevraagd contact op te nemen via info@uiteraarduitermeer.nl of 06-55572422.

De Pluk-de-lente-dag is hoe dan ook een mooie gelegenheid voor iedereen om Fort Uitermeer eens te komen bezoeken. Het is nog maar enkele jaren toegankelijk voor het publiek en daarom nog lang niet bij iedere Weesper bekend, zegt Van Wijngaarden. "Je hebt hier een prachtig uitzicht over de Vecht, maar er is ook veel te leren over de historie."

Aftellen naar start Wielerronde

Honderden renners komen zondag naar Weesp

Het eerste startschot wordt zondag om twaalf uur gelost. Foto: Yannick uit den Boogaard

door Sjoerd Stoop

WEESP - Honderden van de beste amateurs komen zondag weer naar Weesp voor de elfde Weesper Wielerronde. Het eerste startschot staat gepland om twaalf uur. Het belooft weer een waar spektakel te worden. "We hebben er hard voor gewerkt. De top van de Nederlandse amateurs staat weer aan de start", vertelt Jan de Wee.

Het was de afgelopen maanden een hele klus om de Weesper Wielerronde door te kunnen laten gaan. Even leek het er zelfs op dat de bekende ronde van de agenda zou worden gehaald. Dat had allemaal te maken met een gebrek aan sponsors. "We kwamen een paar weken geleden nog een heel groot bedrag tekort. Er was wel even een moment dat we dachten dat we de plannen moesten staken. We hebben toen alsnog besloten de schouders er extra onder te zetten. We hebben er heel hard voor moeten werken, maar wel voor het goede doel: de ronde gaat gewoon door."

'Elk jaar laten de renners weer weten hoe leuk ze het vonden'

Het was dus hard werken om alle geldzaken te regelen, maar qua aantal deelnemers hadden de mensen achter de Weesper Wielerronde ook deze keer geen klagen. "We merken dat steeds meer renners graag naar Weesp komen om mee te doen", vertelt De Wee. "Dat komt vooral omdat we vroeg op de agenda staan, maar ook zeker vanwege het parcours en de sfeer. Het parcours loopt door het centrum van Weesp en over hobbelwegen. Dat maakt het voor de renners een heel avontuur en daardoor is onze ronde anders dan veel andere rondes. Elk jaar laten de renners weer weten hoe leuk ze het vonden. Daarom proberen we het parcours elk jaar hetzelfde te houden."

De honderden renners vertrekken zondag als vanouds weer vanaf de Groeneweg. Het parcours loopt vervolgens over de Achtergracht, het Buitenveer, de Irenelaan en de Van Houtenlaan, waarna de renners weer terugkeren op de Groeneweg. "Aan de start heb je een leuk plekje en kun je veel goed zien, maar als je echt voor het spektakel komt moet je een bocht opzoeken. De bocht naar de Achtergracht, om maar wat te noemen. De renners razen daar met hoge snelheden doorheen. Soms denk je echt dat ze heel hard de hekken in rijden, maar dan gaat het toch nog net goed. Puur genot om naar te kijken."

Het eerste startschot wordt zondag om twaalf uur gelost. Dan vertrekken de Nieuwelingen voor hun race over 40 kilometer. Vervolgens starten om 13.15 uur de Masters 40+ voor de race over 60 kilometer, om 14.45 uur de dames voor een race van 40 kilometer en om 16.00 uur de Masters 40- voor hun race over 70 kilometer.

FC Weesp houdt koers

WEESP - FC Weesp heeft nog steeds een goede kans om de play-offs te halen en te promoveren naar de eerste klasse. De Weespers wonnen zelf met 0-2 van het lager geklasseerde Wasmeer en zagen concurrenten punten verspelen.

FC Weesp was voor rust al de betere ploeg en kreeg al snel goede kansen om de score te openen. Halverwege de eerste helft kon FC Weesp een kans benutten. Door een fout van de achterhoede van Wasmeer kon Ramon Westland de bal onderscheppen en Jesse van Huisstede wegsturen, waarna de topscorer kon scoren. Na rust maakten FC Weesp en Wasmeer, net als daarvoor, veel foutjes. Wasmeer probeerde nu echter meer druk te zetten op FC Weesp en kreeg ook kansen. Doelpunten van de ploeg bleven echter achterwege. FC Weesp kon vooral met scherpe counters voor gevaar zorgen. Eén counter leverde een doelpunt op: Oseanu Doorn stuurde Marcin Kmiecik weg, waarna laatstgenoemde kon scoren. FC Weesp kreeg daarna meer kansen, maar het bleef 0-2.

Zaterdagelftal haakt af
Het wordt een steeds grotere opgave voor het zaterdagelftal van FC Weesp om nog te kunnen promoveren. De Weespers kwamen verder af van de kop van het klassement door een nederlaag tegen Eemboys: 1-2.

FC Weesp kwam voor rust op voorsprong. Na rust speelde Eemboys erg fel en werden er erg veel overtredingen gemaakt. Toch kon de ploeg twee keer scoren en FC Weesp verslaan.

Duel MHCW gestaakt

WEESP - De vele regen van afgelopen weekend heeft ervoor gezorgd dat het duel van de hockeysters van MHCW tegen USHC gestaakt moest worden. De Weespers stonden op dat moment met 1-0 voor.

MHCW was erop gebrand om punten te pakken. De Weespers startten erg fel, maar USHC was wel wat beter. Desondanks kwamen de Weespers wel op voorsprong door een doelpunt van Bibi Bogaert. Door hard te werken kon MHCW de voorsprong vasthouden. Halverwege de tweede helft werd het duel gestaakt. Het restant van het duel moet later worden gespeeld.

Valse start Argus

WEESP - Vooral door het slecht afronden van kansen heeft Argus het eerste veldduel afgelopen weekend verloren. De Weesper korfballers kwamen met 10-15 tekort tegen Sporting Andijk.

Argus startte zwak, waardoor de tegenstander het spel kon maken. Gedurende de speelhelft werd Argus echter steeds beter en kwam de ploeg sterk terug, maar de ploeg bleef kansen verspelen. Na rust werd er slechts één keer gescoord door de Weespers. De tegenstander was constanter en won.

Zure nasmaak Oberon

WEESP - Gewonnen werd er wel afgelopen weekend, maar voor de volleybalsters van Oberon heerst afgelopen weekend vooral het gevoel dat er twee punten waren verspeeld tegen de nummer laatst.

De Weespers wonnen met 3-2 van SVU en verspeelden daarmee twee dure punten in de jacht naar klassebehoud. De volleyballers van de Weesper club verloren met 4-0 van koploper Spaarnestad.

Slappe start nekt Triton

WEESP - Een te slappe start heeft de waterpoloërs van Triton afgelopen weekend de kop gekost tegen De Aalscholver: 10-7.

De Weespers moesten wakker worden en keken al snel tegen een 5-0 achterstand aan. Pas vanaf het derde kwart leken de Weespers wakker geschud en kwam de ploeg op stoom. De schade was toen echter al te groot om nog punten te kunnen pakken.

Blamage vrouwen FC Weesp

WEESP - Een forse nederlaag voor de voetbalsters van FC Weesp afgelopen weekend. Het gehavende team verloor met 0-5 van het nog ongeslagen OSV.

Vlak na de aftrap waren de twee ploegen nog aan elkaar gewaagd. FC Weesp kreeg nog kansen. Nadat voor rust een speelster van FC Weesp geblesseerd moest afhaken, kreeg de ploeg het zwaar te verduren. OSV werd steeds feller. Daar kwam bovenop dat FC Weesp geen kansen kon benutten.

Na rust (0-2) was OSV een maatje te groot voor FC Weesp. Er werden al snel twee doelpunten gemaakt. De Oostzaners kregen ook nog een strafschop. Deze werd, nota bene door de keepster van OSV, benut. Daarmee was de blamage compleet.

BC Weesp heeft geslaagd open toernooi achter de rug

WEESP - Een geslaagd open toernooi afgelopen weekend voor de badmintonners van BC Weesp. Afgelopen weekend deden weer vele badmintonners mee aan het jaarlijkse evenement.

Elk jaar komt de subtop van het Nederlandse badminton naar Weesp om mee te doen aan het evenement. Dat was ook deze keer het geval. De deelnemers maakten het elkaar twee dagen lang erg moeilijk: er werd volop gestreden.

Na de vele wedstrijden op zaterdag werden op zondag de prijzen verdeeld. Voor de beste spelers was er een eerste en een tweede prijs. De vereniging met de meeste punten mocht de wisseltrofee mee naar huis nemen. De finaledag op zondag trok vele bezoekers.

Dacia viert feest op AutoRAI

Twee van de vijf jubileummodellen van Dacia.

Dacia grijpt de AutoRAI 2015 (17-26 april) aan om uitgebreid feest te vieren. De stand staat nagenoeg volledig in het teken van het tienjarig jubileum van Dacia op de Europese markt. De 10th Anniversary-modellen met veel extra's zijn voor het eerst in Nederland te zien.

Die jubileummodellen maakten onlangs hun werelddebuut op de Autosalon van Genève. Ze zijn te herkennen aan hun fraaie donkerblauwe kleur. In het interieur is de kleur terug te vinden in de stoelbekleding en veiligheidsgordels. Deze modellen zijn standaard uitgerust met onder meer airconditioning, cruisecontrol en centrale portiervergrendeling met afstandsbediening. Er zijn jubileummodellen van de Sandero, Logan MCV, Lodgy, Duster en Dokker. Verder toont Dacia op de AutoRAI 2015 de stoere Sandero Stepway en de Logan MCV en Duster in de meeste luxe uitvoering Prestige.

Met Pasen veel voordeel bij de dealer

Autoverkopen stijgen weer

Deze Toyota Aygo is klaar voor de lente.

Nieuwe auto? Waarom niet! Grote kans dat u al wat langer heeft gewacht om iets in te ruilen, dus het is wel weer eens tijd voor iets nieuws, dan wel tweedehands. Tweede paasdag is een uitgelezen kans om eens goed rond te kijken, want veel autobedrijven zijn open en hebben aantrekkelijke acties.

Met Pasen zijn de acties vaak nog scherper. Zeker interessant zijn de gebruikte modellen. De voorraad occasions is vaak groot en dat merk je aan de prijs. Een jonggebruikte auto met veel opties is vaak een slimme keuze, zowel financieel als qua comfort en rijplezier.

De autoverkoop krabbelt trouwens voorzichtig weer op. In februari zijn in Nederland 33.944 nieuwe personenauto's op kenteken gezet; een stijging van bijna 2 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2014. Over januari en februari samen is de stijging al ruim 5% ten opzichte van 2014. Vooral de kleine auto's doen het goed. De Kia Picanto is momenteel de meest verkochte auto in ons land, gevolgd door de Suzuki Alto, de Toyota's Aygo en Yaris en de Renault Twingo. Alles bij elkaar is Renault is op dit moment het populairste merk, gevolgd door Peugeot en Toyota.

Autoliefhebbers kunnen behalve bij de dealers ook hun hart ophalen tijdens de paasraces op Zandvoort. Het is de start van het raceseizoen, met de première van de Formula Renault 1.6 Northern European Cup en de Renault Clio Cup Benelux.

Nieuwe L200 is de pick-up van nu

De vijfde generatie van de L200 heeft nog meer te bieden.

Na negen jaar en een productie van 1,3 miljoen auto's staat de vierde generatie van de Mitsubishi L200 pick-up op het punt vervangen te worden door de geheel nieuwe vijfde generatie.
Dit model is bijzonder belangrijk voor Mitsubishi Motors. De nieuwe L200 is ontwikkeld als de Ultimate Sport Utility Truck die een nieuwe standaard zet op het gebied van betrouwbaarheid, duurzaamheid, interieurcomfort en manoeuvreerbaarheid, om tegemoet te komen aan gevarieerdere eisen die gebruikers aan een dergelijk voertuig stellen.

Los van de nieuwe vormgeving krijgt de L200 een volledig nieuwe, 2,4-liter Clean Diesel-motor met een vermogen van 154 of 181 pk. De nieuwe handgeschakelde zesversnellingsbak (en een nieuwe vijftrapsautomaat) zorgen voor betere prestaties, minder CO2-uitstoot en minder onderhoud. Er is meer binnenruimte bij compacte buitenmaten (en nog steeds met de kleinste draaicirkel in zijn segment: 11,8 meter), terwijl de lengte van de laadruimte kan wedijveren met die van de concurrentie.

De bestuurder stapt in een puike cabine met betere zitpositie, meer rijcomfort en betere geluidsisolatie.

Eerste in nieuwe kentekenreeks

Foto Menno Ridderhof Foto: Menno Ridderhof

De kentekencombinaties met drie letters in het midden zijn opgebruikt, dus is er een nieuwe reeks begonnen. Nu met drie cijfers in het midden. De eerste kentekenplaat van deze nieuwe reeks werd door verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (rechts op deze foto van Menno Ridderhof) afgeleverd bij een Haagse Kia-dealer. Die laat een Kia Rio een jaar kosteloos rijden voor de Stichting Het Vergeten Kind. Actrice Babette van Veen (links) is daar ambassadrice van. Het eerste kenteken uit de laatste serie werd in maart 2013 ook al op een Kia gemonteerd, toen op een Picanto voor de Stichting Save the Children.

Ford Edge te zien in Amsterdam

De vraag naar SUV-modellen neemt maar toe, dus Ford brengt in de loop van dit jaar een derde model in dit marktsegment: de Edge. Hij is deze maand al te zien op de AutoRAI. De technologisch geavanceerde Edge wordt het vlaggenschip van het Europese Ford SUV-assortiment, naast de middelgrote Kuga en de compacte EcoSport. Hij is uitgerust met Adaptive Steering, waardoor de auto makkelijker manoeuvreerbaar is en meer rijcomfort biedt.

Heb je een bijzonder kind? Die veel zorg en aandacht nodig heeft? Ik kan u daarbij helpen. Bel me gerust. Veronica 06-27363030. www.didactrice.nl

Bourgogne luxe 6-pers huis zomervak nog vrije weken sully.nl 0643285650

Mooie ligplaatsen te Nederhorst den Berg www.spiegelzicht.nl 06-29024159

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel: 0294-418722

Heeft u een verstandelijk gehandicapte zoon of dochter van 18-30 jaar (zzp3 of zzp4)? En bent u op zoek naar woongelegenheid? Vraag informatie aan bij woongroepbussum@hotmail.com

Dames veteranen B van MHCW zoekt versterking. Leeftijdscategorie 30-45, hockeyervaring gewenst. Het team bestaat sinds vorig jaar en combineert fanatisme met gezelligheid. De meeste teamleden wonen in Weesp en hebben jonge kinderen. Neem contact op met Nancy Dekens op dekens@dekensgroenendaal.nl als je een keer mee wilt trainen.

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan/boten en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

OUTLETPRIJZEN
kleding en speelgoed
LANNEKE
Nieuwstraat 39
Weesp - tel.: 416 464
naast het gemeentehuis

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808.

WONING VERHUREN? vertrouwd verhuren aan expats en organisaties INTERHOUSE HILVERSUM 035-303 13 20 www.interhouse.nl

MOTORFIETSEN te koop GEVRAAGD alle merken en bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar. Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. 06-25418595.

Enthousiaste verkoopmedewerk(st)er, 32 uur per week. Zie vacature op www.deboerdierenruiter.nl

24 / 24

Nieuw

H.R. Holsthof 85 te Weesp

Huurprijs € 795,= per maand exclusief

Op de derde woonlaag gelegen in 2012 geheel gerenoveerd tweekamerappartement van ca. 56 m² met balkon op het westen, berging in de onderbouw, dubbele beglazing en centrale (blok)verwarming.

Nieuw

Achtergracht 116 te Weesp

Vraagprijs € 239.500,= k.k.

Op unieke locatie gelegen stadswoning voorzien van zonnige tuin op het zuidwesten, grenzend aan "De Vest", met aangebouwde berging. Dient van binnen gemoderniseerd te worden.

Nieuw

Chirurgijnsweg 4 te Weesp

Vraagprijs € 259.000,= k.k.

In het kindvriendelijke Aetsveld gelegen middenwoning met vier slaapkamers en voorzien van ruime voortuin en fraai aangelegde achtertuin op het noorden met vrijstaande berging en achterom.

Nieuw

Wollenweversbuurt 8 te Weesp

Vraagprijs € 325.000,= k.k.

In het centrum, met vrij uitzicht en rondom heel veel groen, gelegen intieme, prachtig afgewerkte, supergezellige, bijzonder ingedeelde en vooral heel comfortabele stadswoning (woonoppervlak ca. 110 m²).

Nieuw + direct verhuurd

Hoogstraat 57 C te Weesp

Huurprijs € 950,= per maand exclusief

Op de derde/bovenste verdieping van herenhuis "Huize de Vecht" gelegen driekamerappartement met vrij uitzicht over de Vecht en Fort Ossenmarkt, voorzien van zonnig balkon op het zuidwesten.

Nieuw + direct verhuurd

Achterherengracht 21 te Weesp

Huurprijs € 995,= per maand exclusief

Midden in het centrum, op de verdieping gelegen tweekamerappartement van ca. 100 m² (inclusief hal op de begane grond van ruim 20 m²) met modern sanitair en open keuken met inbouwapparatuur.

Verlaagd in prijs

C.J. van Houtenlaan 28 te Weesp

Vraagprijs € 359.000,= k.k.

30er jaren hoekvilla voorzien van vrijstaande stenen garage/berging van ca. 22 m² en zonnige ruim 20 meter diepe achtertuin op het westen. Dit object dient volledig te worden gemoderniseerd.

Verkocht onder voorbehoud

Jan Prinsstraat 87 te Weesp

Vraagprijs € 119.500,= k.k.

Op de vierde en tevens bovenste woonlaag gelegen tweekamer (v/h driekamer) appartement van ca. 56 m² voorzien van balkon, berging in de onderbouw en dubbele beglazing in kunststof kozijnen.

Verkocht onder voorbehoud

Reigersweide 154 te Weesp

Vraagprijs € 125.000,= k.k.

Geheel gerenoveerd studio-appartement van ca. 53 m² voorzien van nieuwe, luxe, moderne badkamer, open keuken met diverse inbouwapparatuur, dakkapel voor en vrij uitzicht aan de achterzijde.

Verkocht onder voorbehoud

Mr. J.C. Bührmannlaan 65 te Weesp

Vraagprijs € 259.000,= k.k.

In de kindvriendelijke woonwijk "De Klomp" gelegen op de begane grond uitgebouwde middenwoning, geheel voorzien van dubbele beglazing in kunststof kozijnen en bestrate voor- en achtertuin.

Verkocht onder voorbehoud

Laarderweg 278 te Bussum

Vraagprijs € 325.000,= k.k.

Nabij het natuurgebied de 'Bussummerheide' gelegen geheel gerenoveerde hoekwoning voorzien van bijgebouw van 28 m², garage (elektrische roldeur) en kantoorruimte met eigen entree.

PAASKNUTSELEN
zaterdag 4 april
11.00 tot 15.00 uur
op het Weesper Plein

Kom je gezellig langs?