MuiderNieuws

27 maart 2015

MuiderNieuws 27 maart 2015


10 miljoen voor Muiden

Stad komt onder curatele te staan van het Rijk

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - De gemeente Muiden krijgt 10 miljoen euro om de financiële problemen op te lossen. Muiden komt wel onder curatele van het Rijk te staan. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken besloten.

Het is definitief. Muiden krijgt een Artikel-12-status en heeft daarmee volgens het Rijk een slechte structurele financiële status. Het is de gemeente zelf die de afgelopen jaren bewust aanstuurde op het verkrijgen van de status om daarmee de financiën rondom het bouwplan op het KNSF-terrein rond te krijgen. De Artikel-12-status is ook een belangrijk middel om Muiden zonder financiële zorgen de fusie met Naarden en Bussum in te leiden.

De 10 miljoen euro is gebaseerd op een berekening van het ministerie over de investeringen die nodig zijn voor het bouwplan De Krijgsman op het terrein van de voormalige kruitfabriek. Een ingewikkelde berekening waarin rekening wordt gehouden met de huidige rente en de lopende leningen. Ook krijgt Muiden iets meer omdat er wat achterstallig onderhoud is, onder meer aan de wegen.

De gemeente Muiden is blij met de 10 miljoen euro. "Muiden was een gezonde gemeente, is dat nu en in de toekomst nog steeds. Het rapport geeft de beoogde fusiepartners inzicht hoe Muiden er financieel voor staat, nu en in de toekomst: Muiden wordt schoon aan de haak opgeleverd, zonder financiële tekorten", zo staat in een persbericht. Ook wil de gemeente dat de nieuwe gemeente Gooise Meren geen last heeft van de KNSF-problematiek. "Het college van Muiden vindt dat de financiële gevolgen van De Krijgsman, binnen of buiten het artikel-12-kader, niet voor rekening van de Muidense burger mogen komen of die van de inwoners van Gooise Meren. Dit standpunt zal Muiden in blijven nemen."

Opvallend is dat fusiepartners Naarden en Bussum nog niet willen reageren op het rapport. Zowel het Naardense als het Bussumse college van B en W stelt dat zij nog het rapport aan het doorlezen zijn. Morgenavond bespreekt Bussum het in ieder geval in de raadscommissie.

De Bussumse lokale partij Hart Voor Bussum, altijd al kritisch volger van de fusie, heeft haar zegje al klaar. "Dit is nog erger dan wij dachten", aldus Marieke Munneke Smeets, fractievoorzitter. "Met dit rapport verliest de Bussumse coalitie elke geloofwaardigheid. Samen met het college hebben zij Bussum kritiekloos in deze fusie gedwongen en nu moeten Bussumse inwoners de rekening gaan betalen." Munneke Smeets stelt dat veel investeringen helemaal niet vergoed worden en dat er meer dan tien miljoen nodig is om alles te regelen.

Het is nu aan de Tweede Kamer om te gaan praten over de fusie en eventuele extra maatregelen die worden genomen om alle financiële risico's af te dekken. De Kamerleden buigen zich daar volgende maand over. Dan staat het wetsvoorstel voor de fusie van Muiden, Naarden en Bussum op de agenda.

Voor het zover is, staat er eerst nog een 'technische briefing' over de financiële problemen van Muiden op het programma. Volgende maand volgt een plenaire behandeling in de Tweede Kamer. Dat wil zeggen dat de Kamerleden praten over het voorstel om de gemeenten samen te voegen en de gemeentegrens in de Bloemendalerpolder te wijzigen, voor er wordt besloten of het wetsvoorstel wordt aangenomen.

Muider Roemer voor Maarten van der Veer

Foto: Bob Awick

MUIDERBERG - Maarten van der Veer heeft zaterdag de Muider Roemer gekregen. Locoburgemeester Henny Timmerman kwam de onderscheiding overhandigen in de Rijver.

Van der Veer krijgt de onderscheiding voor zijn werk voor de trimclub Muiderberg. Die bestaat 40 jaar en Maarten is al meer dan 35 jaar actief betrokken. Henny Timmerman speechte: "U laat ook nooit verstek gaan, weer of geen weer, regen of sneeuw, de les gaat altijd door. Ook in de vakanties bent u er en is er koffie gezet."
Vorig jaar ging de Roemer naar Muiden-Pampus-Muiden.

VVD winnaar verkiezingen in Muiden

MUIDEN - In Muiden is de VVD als de grootste uit de bus gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen 2015.

D66 heeft ook flink wat winst geboekt. De PvdA verliest behoorlijk.

Dit is de uitslag in Muiden:
VVD (21%),
D66 (20,9%),
PvdA (12,8%),
CDA (11,7%),
PVV (9,3%),
SP (6,2%),
GroenLinks (5,2%),
PvdD (4,7%),
50PLUS (3,3%),
Ouderenpartij (1,1%),
Christenunie/SGP (1,1%),
Hart voor Holland (1,0%),
Pirantenpartij (0,7%),
Vrouwenpartij (0,4%),
Multicultureel Plus Partij (0,1%)

De opkomst was 57,6%

Provinciale Statenverkiezingen 2011 Muiden
VVD (27%)
PvdA (17%)
D66 (16%)
CDA (12%)
PVV (10%)
GroenLinks (6%)

Opkomst was toen 67%

Verduistering niet te zien

MUIDEN - De zonsverduistering is vrijdag boven Muiden niet goed te zien geweest.

De zonsverduistering begon om 9.30 uur en duurde tot 11.48 uur. Het hoogtepunt was rond half elf. Het weer was echter spelbreker: het was te bewolkt om de zonsverduistering goed mee te kunnen krijgen.

De volgende, voor ons zichtbare, totale zonsverduistering staat op de agenda voor 12 augustus 2026.

57,6

procent was de opkomst bij de Statenverkiezingen

2 / 24

'Een kind van vier swipet over de beeldschermen'

P.C. Hooftschool investeert in digitale toekomst

De gedeelde groep 7/8 maakt samen huiswerk op de nieuwe Chromebooks. Foto: Christian Pfeiffer

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Digitaal is de toekomst, ook voor scholen. En terwijl lezen en boeken centraal blijven staan bij de P.C. Hooftschool, is onlangs de overstap gemaakt naar een nieuwe digitale lesmethode. Zonder Windows.

"Kinderen van 3, 4 jaar die bij ons op school komen, swipen met hun vinger over de beeldschermen." Het is een voorbeeld van directeur Remko van der Heijden hoe ingeburgerd de tablet al is bij de kinderen. Internet, computers, smartphones, apps, in de cloud: termen die voor kinderen heel normaal zijn. De ontwikkeling gaat razendsnel en de P.C. Hooftschool gaat daarin mee. Onlangs werden bijna 20 laptops aangeschaft en tablets voor de kleuters zijn onderweg.

Barbara Kop-Groenewegen en Remko van der Heijden. Foto: Christian Pfeiffer

Opvallend: de keuze viel op Google en niet op Windows

Opvallend is de keuze om geen Windows te nemen. De Hooftschool schakelt over naar Google Apps for Education, een nieuw systeem. Remko: "De computers zijn voordeliger geprijsd en Google heeft een aparte tak voor scholen. In het kort komt het erop neer dat leerlingen altijd en overal kunnen inloggen op hun eigen omgeving en kunnen werken aan hun huiswerk en opdrachten. Ook samenwerken is heel simpel: er kan door kinderen in hetzelfde document worden gewerkt."

De overstap naar digitaal: moeder Barbara Kop-Groenewegen moest er in het begin nog wel een beetje aan wennen. "Aan de ene kant wil je niet dat je kind de hele tijd achter een schermpje zit, maar aan de andere kant is dit de werkelijkheid. Een computer is niet meer weg te denken." Van der Heijden springt bij: "We merken juist dat de computer de interactiviteit tussen kinderen verhoogt. Eerst waren we huiverig voor het contact tussen de leerlingen onderling, maar het blijkt dat kinderen juist met elkaar gaan communiceren over hun werk." De computer gaat het boek echter niet verdringen, daar zijn Barbara en Remko van overtuigd. Allebei denken ze dat de school over tien jaar wel digitaler is, maar dat boeken nog steeds een belangrijk element vormen. "Kijk naar onze bibliotheek. Die is en blijft het hart van de school."

Draaimoment Spieringbrug

MUIDEN - De openingstijden van de nieuwe Spieringbrug zijn bekendgemaakt.

De bedieningstijden zijn op maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 16.30 uur. In de zomermaanden wordt de brug ook 's avonds tussen 17.30 en 19.00/20.00 uur bediend; de avondtijden variëren per seizoen. In het weekend en op feestdagen zijn de bedieningstijden doorlopend tussen 9.00 uur en het voor dat seizoen geldende avondtijdstip. In de wintermaanden wordt de brug in het weekend niet bediend.

De openingstijden van de brug zijn verder afhankelijk van het aanbod aan recreatievaart en van het verkeersaanbod. Als er veel schepen onder de brug door willen en het is rustig op de weg, dan mag het bedienend personeel de brug elk kwartier openzetten. Is het druk op de weg, dan wordt de opening van de brug voor de recreatievaart beperkt tot maximaal één keer per half uur.

De Spieringbrug over de Vecht is bijna af. Naar verwachting wordt de brug over twee maanden in gebruik genomen. De brug is voor lokaal verkeer en moet het centrum van Muiden ontlasten.

Avond vol herinneringen met Annegreet van Bergen

Leescafé van de bieb zat lekker vol. Foto: De Biblitoheek

MUIDEN - Annegreet van Bergen bezocht vorige week De Bibliotheek om te vertellen en te luisteren naar verhalen van vroeger.

Van Bergen schreef het boek 'Gouden jaren'. Het staat vol met herkenbare anekdotes, scherpe observaties en schitterende foto's. Het laat zien hoe compleet anders ons leven er een halve eeuw geleden uitzag.

Ook deze avond, in een vol leescafé, luisterde iedereen geboeid. Ook naar de verhalen uit het publiek werd enthousiast geluisterd. Deze verhalen gaat de schrijfster gebruiken voor een volgend boek.

Fietser en brommer botsen

MUIDEN - Een fietser en een brommer zijn vrijdag op elkaar gereden op de rotonde van de Amsterdamsestraatweg. Er raakte niemand echt gewond.

Hoe de twee met elkaar in botsing kwamen is nog onduidelijk. Het ongeluk gebeurde rond half zes 's middags. Er was alleen schade aan de brommer en de fiets.

Kijker terug bij kanon

MUIDEN - Op Pampus staat sinds 2003 een kanon pontificaal op het talud. Dit van oorsprong Duitse kanon werd in 1987 opgedoken in de wateren bij Terschelling door de Makkumer duikvereniging Noordzee.

Een jaar eerder dook Adriaan Paardekooper al een onderdeel van het kanon op: de kijker. Nu Adriaan Paardekooper is overleden, brengen zijn kinderen op verzoek van hun vader op zondag 29 maart de kijker terug naar het kanon op Pampus. En zo zijn kanon en kijker per 1 april met elkaar verenigd, de dag dat Pampus weer geopend is voor bezoek.

Politie houdt grote controle in Weesp

Een van de actielocaties: de Rijnkade. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Honderden gecontroleerde auto's, tientallen actieboetes, circa tien echte boetes en een aanhouding: dat is in het kort het resultaat van de politieactie woensdag. Een succes, aldus de politie. De politie controleerde woensdag op grote schaal de wegen in Weesp en op het station. Dit om inbraken tegen te gaan. Vanwege het lopende CAO-conflict werden er geen bekeuringen uitgeschreven voor lichte vergrijpen. Automobilisten zonder gordel of die geen rijbewijs bij zich hadden kregen een 'actieboete'. Voor de zwaardere vergrijpen werd wel bekeurd.

Grote opruimactie De Vecht zondag een succes

50 Muiders helpen mee op Wereld Water Dag

Veel jongeren helpen mee met opruimen. Foto: Streefkerk


MUIDEN - Ongeveer 50 Muiders waren zondag op de been om de Vecht schoon te maken. Onder leiding van de firma Streefkerk werd goed gehoor gegeven aan de oproep om de rivier schoon te maken op Wereld Water Dag.

Wout Cruijs van Streefkerk: "De roeisloepvereniging Heeren XIV was onze hofleverancier met zo'n 15 personen. Maar ook erg opvallend was het aantal kinderen, zo'n twintig procent, die erg fanatiek waren met opruimen. Ze bereikten plekken waar de volwassenen niet zo snel bij konden en haalden dan ook verrassende vondsten op. Deze kinderen lieten duidelijk hun stem horen: hou op met afval in onze natuur gooien. De sfeer was fantastisch en ik heb sommige deelnemers wel vier of vijf volle vuilniszakken in zien leveren. Ik schat in dat we op die twee vierkante kilometer die wij onder handen genomen hebben zeker 30 kilo vuil weggehaald hebben. Je wilt niet weten wat we allemaal zijn tegengekomen: naast plastic, blikjes, verpakkingen, flesjes en papiertjes kwamen we filters van sigaretten tegen en delen van bankstellen, huisraad en fiets- en auto-onderdelen, waaronder zelfs een radiator met een gedeelte van de smerige vloeistof er nog in. De leukste vondst was een flessenpost met briefje, wat natuurlijk door de kinderen erg spannend gevonden werd."

Het was zondag Wereld Water Dag. Overal ter wereld werd stilgestaan bij het belang van schoon water. Een mooie gelegenheid om de rivier de Vecht eens onder handen te nemen, zo bedacht de Stichting Aquarius. Langs de hele rivier werden de gemeenten en hun inwoners uitgedaagd mee te helpen. In totaal werd de hele Vecht, van Werkendam tot Muiden (140 kilometer), ontdaan van rotzooi in de bermen.

Gouden Bezem
Door Smids ging er ook nog met een ludieke prijs vandoor: De Gouden Bezem, voor het op de been brengen van de meeste vrijwilligers. Daardoor werd uiteindelijk niet alleen de Vecht onder handen genomen, maar ook het Ravelijnspad, de Kalkovens, het Vestingplein en het Ton Kootsingel. Cruijs: "Veel voorbijgangers reageerden ontzettend positief en wilden meer weten over de actie."

Wout Cruijs vervolgt: "Ik hoop dat mensen wat attenter en oplettender met de omgeving omgaan. Het is een kleine moeite om je afval bij je te houden totdat je een vuilnisbak tegenkomt en groter afval weg te brengen naar de belt in plaats van het zonder na te denken in de natuur of op straat te gooien. Onze kinderen en kindskinderen zitten uiteindelijk met een groot probleem als we zo doorgaan. Jammer dat daar door sommige mensen nog te weinig over nagedacht wordt. Erg leuk ook dat de mensen achter het initiatief van het Wilhelminabootje in Weesp, met een groep de Vecht op zijn gegaan en veel afval uit het water hebben gevist."

Muiderslot
De grote schoonmaakactie werd 's avonds afgesloten op het Muiderslot. Een aantal vrijwilligers gingen daar nog heen voor een borrel en een nabeschouwing. Het mooi verlichte Muiderslot was een prachtige locatie om de dag mee af te sluiten.

Annemarieke Spijker


Bestuurslid Weesper TennisClub
Weesper sinds 1985
52 jaar

Een leven zonder tennis?
"Kan ik me niet voorstellen: mijn vader was al betrokken bij het internationale toernooi Het Melkhuisje, ik tennis al van jongs af aan en ik ben sinds 1999 lid van WTC. Zondag is er open dag: iedereen is welkom!"

Wat doe je bij WTC?
"Nu regel ik de bardiensten en de ledenadministratie. Daarvoor was ik lang lid van de jeugdcommissie."

En verder in het leven?
"Werk ik 26 jaar als managementassistente bij Abbott en ben ik recent overgegaan naar Mylan, op dezelfde locatie. Dit jaar zijn Ed en ik 25 jaar getrouwd; we hebben twee dochters Laura en Vera en onze hond Missy."

Beste eigenschap?
"Omgaan met mensen en dingen organiseren."

En je slechtste?
"Ik kan ongeduldig zijn en ben moeilijk te stoppen."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat WTC veel tijd opslokt."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Ik zou mijn opa nog veel willen vragen over zijn leven."

Favoriete stek?
"Mijn achtertuin in Aetsveld met uitzicht op de weilanden."

Ze mogen je wakker maken voor?
"Een plakje superoverjarige brokkel-Edammerkaas."

Welke poster hing er boven je bed?
"Zo'n wazige Hamiltonposter."

Met een miljoen?
"Kopen we een oud boerderijtje met een heerlijke tuin."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Als het maar spannend is, nu een boek van Jack Reacher."

Favoriete vakantie?
"Lekker luieren in zonnig Spanje, Italië of Frankrijk."

Als je burgemeester was, dan?
"Zou ik meer dingen voor de oudere jeugd organiseren en het sporten motiveren."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De vele inbraken in Weesp."

Gemeente onderzoekt versoepeling trouwregels

WEESP - De gemeente gaat kijken of de regels voor trouwen in Weesp versoepeld kunnen worden. Zo gaat er gekeken worden naar de mogelijkheden voor tijdelijke trouwlocaties en trouwambtenaren voor een dag.

B en W komen op korte termijn met een plan hiervoor. De gemeenteraad vroeg hier donderdagavond om.

De VVD wil graag dat de trouwlocaties voor één dag mogelijk moeten worden. De WSP wil kijken naar de tijdelijke aanstelling van trouwambtenaren. Het college heeft tijd nodig om dit allemaal goed op een rijtje te zetten. "Het is niet zomaar een dingetje", zo vertelde burgemeester Van Bochove. Zo moeten de effecten worden doorberekend voor de ambtelijke organisatie en de trouwleges.

Succesvol jaar voor schuldhulp

WEESP - Schuldhulpmaatje kijkt terug op een succesvol 2014. Het was het eerste volledige jaar voor het project.

Schuldhulpmaatje ondersteunt mensen bij het oplossen en voorkomen van schulden. Sinds enige tijd zijn er 11 gekwalificeerde maatjes actief.

In 2014 hebben 19 mensen zich aangemeld. Daarvan zijn er negen mensen succesvol geholpen. Sinds de start in juli 2013 hebben 32 mensen zich bij Schuldhulpmaatje aangemeld.

Terugkijkend op het eerste jaar overheerst tevredenheid bij de organisatie. "Het is een resultaat waar we trots op zijn."

Jongen (15) met geweld beroofd

WEESP - Een 15-jarige inwoner van Weesp is donderdag bijna beroofd van zijn telefoon. Zo maakt de politie vandaag bekend.

Rond 14.30 uur liep de 15-jarige jongen met vrienden over de Casparuslaan toen hij ter hoogte van een bushalte werd aangesproken door een man. Die wilde de telefoon van de Weesper hebben. De jongen gaf deze niet, waarna hij geslagen en geschopt werd. Doordat hij begon te schreeuwen, stopte een aantal automobilisten. Hierop ging de verdachte, met nog een andere man, ervandoor over de Meidoornlaan.