MuiderNieuws

21 juni 2017

MuiderNieuws 21 juni 2017


VVD: ozb omlaag na meevaller

GOOISE MEREN De VVD pleit ervoor om de voorgestelde verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) te verlagen. Dat kan omdat de gemeente Gooise Meren meer geld krijgt van het Rijk dan verwacht.

Met het verlagen van de verhoging hoopt de VVD voor een deel de coalitieafspraken na te komen. VVD, D66, CDA en GL beloofden de woonlasten voor bewoners van Gooise Meren niet te verhogen. Dat gaat volgend jaar toch gebeuren.
Vooral Bussumers worden daar de dupe van. Bussumers werden tot nu toe steeds gecompenseerd voor de hogere woonlasten waar ze sinds de gemeentefusie mee te maken kregen, maar de constructie met compensatie mag wettelijk niet meer. De woonlasten gaan daarmee ook voor Bussumers komend jaar omhoog en worden even hoog als voor de bewoners van Naarden, Muiden en Muiderberg. De VVD hoopt dat nu dus te beperken, zo laat woordvoerder Hugo Bellaart weten. Met het plan zou de ozb voor bewoners van Naarden, Muiden en Muiderberg wat dalen en voor Bussumers minder stijgen.

Volgens de VVD is het terugschroeven van de verhoging een logische stap. Een jaar geleden viel de bijdrage vanuit het Rijk tegen en moest het tekort worden opgelost met een verhoging van de ozb. De partij noemt het consequent om andersom hetzelfde te doen.

Het VVD-voorstel wordt volgende week besproken door de gemeenteraad.

Gooise Meren kan Weesp minder bieden dan Amsterdam

GOOISE MEREN Buurgemeente Weesp kan bij een verregaande gemeentelijke samenwerking of fusie overduidelijk meer verwachten van Amsterdam dan van Gooise Meren.

Onderzoeksbureau KplusV uit Arnhem zette beleid en taken van Weesp af tegen die van Amsterdam en Gooise Meren.

Op nagenoeg alle punten komt het grote Amsterdam als een krachtiger partner uit de bus dan de nieuwe gemeente Gooise Meren, die op veel terreinen nog haar weg moet vinden. De onderzoekers keken onder meer naar economie, sociale voorzieningen, infrastructurele projecten, sport, cultuur en WMO.

Spel nog niet gespeeld

Dit alles betekent niet dat het spel al gespeeld is: integendeel. Weesp heeft namelijk een aanbestedingslijst van eisen en wensen opgesteld en wil van beide gemeenten weten in hoeverre ze daarin tegemoetkomen.

Om eens twee punten te noemen: het behouden van het open landschap rond Weesp en de invloed van Weespers bij beslissingen die Weesp aangaan. Wat nou als de garanties van Amsterdam op die gebieden achterblijven?

De gemeenteraad van Weesp zoekt een andere gemeente om vergaand mee samen te werken en heeft de keuze teruggebracht tot Amsterdam en Gooise Meren. In november hakt de Weesper raad de knoop door.

Klopjacht op snelweg nadat man stopteken negeert

Foto: Albert-Jan Sluis

MUIDEN Na een ware klopjacht hebben agenten maandag op de snelweg een automobilist uit Almere aangehouden. De man sjeesde even daarvoor met hoge snelheid langs Muiderberg en negeerde een stopteken. Het gebeurde 's ochtends rond acht uur. De man ramde onderweg nog twee auto's, maar kon rond Laren tot stoppen worden gedwongen.

Nuonweg open?

Foto: Christian Pfeiffer

De veelbesproken Nuonweg moet weer open, zo meent de gemeente Amsterdam. Er wordt nu aan gewerkt. Gooise Meren werkt mee.

3

Kan de veelbesproken Nuonweg snel weer open?

Amsterdam probeert weg te openen, Gooise Meren werkt graag mee

De Nuonweg achter de Maxis langs was een snelle weg van Muiden naar Amsterdam. Drie jaar geleden werd de weg gesloten. Dat leidde tot veel protest.

De Nuonweg sloot enkele jaren geleden. Archieffoto: Christian Pfeiffer

MUIDEN De veelbesproken Nuonweg moet snel weer open. Althans, dat wil de gemeente Amsterdam. De gemeente Gooise Meren laat weten mee te werken. Als alles volgens plan verloopt kunnen de eerste auto's volgend jaar of het jaar daarop weer de weg op. Voor het zover komt moet er nog wel het een en ander gebeuren, maar de gemeente heeft goede hoop dat het lukt.

De Nuonweg, of beter gezegd de Overdiemerweg zoals de weg echt heet, was een paar jaar een snelle route om van Muiden naar Amsterdam te komen en andersom. Zonder verkeersdrukte op de weg, gewoon lekker doorrijden. Vele automobilisten maakten maar al te graag gebruik van het weggetje achter de Maxis langs.

Op slot na aanpassingen

Amsterdam vraagt Diemen en Gooise Meren mee te werken

Tot werd besloten de weg op slot te doen. Dat had alles te maken met de grote aanpassingen aan de snelweg rond Diemen en IJburg. Daar werd de zogenoemde oostelijke ontsluiting van IJburg gemaakt en werd de Uyllanderbrug aangelegd, de verbinding tussen Diemen en IJburg. Vooral de gemeente Diemen hamerde erop dat de Nuonweg afgesloten zou worden. De gemeente vreesde extra sluipverkeer tussen Muiden en Amsterdam-Zuidoost en stak ook niet onder stoelen of banken dat het de Diemense ondernemers niet slecht uitkwam als de rechtstreekse weg tussen Diemen en winkelcentrum Maxis afgesloten werd.

Daar stond tegenover dat veel Muiders, ondernemers van de Maxis en bewoners van IJburg de weg graag open hadden. Vooral de Maxis vreesde dat het aantal bezoekers sterk zou teruglopen. Er was veel protest en zelfs een stap naar de rechter, maar zonder succes.

Amsterdam wil weg open

Nu moet de weg, op voorspraak van de gemeente Amsterdam, weer opengesteld worden. Amsterdam heeft besloten te proberen de weg weer te openen en heeft de gemeenten Diemen en Gooise Meren gevraagd een verklaring af te geven dat ze achter het openstellen van de Nuonweg staan. De gemeente Gooise Meren laat na raadsvragen van de lokale VVD weten dat te gaan doen, maar heeft nog wel enkele voorwaarden. Zo stelt de gemeente dat er wel enkele noodzakelijke aanpassingen aan de Pampusweg moeten worden gedaan en dat de aansluiting van de Nuonweg op de Maxisweg en de brug binnen het project vallen.

Diemen moet meewerken

Of de gemeente Diemen zomaar gaat meewerken valt te betwijfelen. De gemeente Diemen was faliekant tegen heropening van de weg. Hoe Diemen er nu in staat is niet bekend. Het gemeentebestuur heeft er tot op heden nog niet over gesproken. Dat gaat wel snel gebeuren. De gemeente verwacht over twee weken meer te weten.

De gemeente Gooise Meren heeft goede hoop dat de weg op termijn weer open zal gaan. Hoe lang dat gaat duren is nog niet bekend en hangt af van het hele voorbereidingstraject. Het is nu eerst wachten op de verklaringen van Diemen en Gooise Meren. Als die binnen zijn zal de gemeente Amsterdam het project om de weg weer te openen verder opstarten. Gooise Meren verwacht dat het zeker nog een jaar of twee jaar gaat duren voordat de weg weer open gaat.

Extra mogelijkheden paspoort aanvragen

GOOISE MEREN Vanwege de zomerperiode kunnen bewoners tot aan augustus vaker zonder afspraak terecht op het gemeentehuis om een paspoort of identiteitskaart aan te vragen.

De balies van het gemeentehuis gaan op dinsdag- en donderdagochtend van 8.30 tot 11.00 uur extra open voor mensen zonder afspraak.

Wethouder Franx: "We willen dat inwoners met een gerust hart hun vakantie kunnen voorbereiden en hun paspoort of ID-kaart op tijd hebben."

G.A. Heinze geeft concert

MUIDERBERG Muziekvereniging G.A. Heinze geeft op zaterdag 1 juli een zomerconcert in de tuin van Huize Caecilia (Brink 24).

De vereniging laat weten dat ze vorig jaar voor het eerst speelden in de tuin van de voormalige woning van componist en dirigent G.A. Heinze. Dit beviel zo goed dat er met een vervolg dit jaar een nieuwe traditie is geboren. "Ook deze keer zal het orkest het muzikale seizoen onder het genot van een hapje en een drankje afsluiten. Wij nodigen iedereen uit om de zomer in te luiden met de klanken van onder meer de Argentijnse tango, Franse chansons en de swingende muziek van Tom Jones."

Het concert begint op zaterdag 1 juli om 15.30 uur; de toegang is gratis.

Bibliotheken in Naarden en Muiden blijven open

Overhandiging handtekeningen. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN De gemeente Gooise Meren en Bibliotheek Gooi en meer zijn eruit: de vestigingen Naarden en Muiden blijven open.

Er moest vanaf 2018 voor 250.000 euro bezuinigd worden, maar dat is nu teruggebracht naar 131.500 euro. De Bibliotheek en de gemeente zetten de koers voort om van de bibliotheek een eigentijdse voorziening te maken. Dit is de uitkomst na een onafhankelijk onderzoek. Beide partijen onderschrijven het onderzoek en zijn tevreden over de uitkomst. De gemeenteraad had de opdracht gegeven om te onderzoeken of een bezuiniging van 250.000 euro in 2018 en de daaropvolgende jaren gerealiseerd kon worden, met het advies dat de gemeente en de Bibliotheek samen tot een oplossing moeten komen over de bezuinigingsopdracht. Op verzoek van beide partijen heeft bureau Hiemstra en De Vries gekeken naar de bezuinigingsmogelijkheden en in hoeverre de bibliotheek kan zorgen voor meer inkomsten.
Een van de conclusies is dat een bezuiniging van 250.000 euro alleen haalbaar is als de vestigingen in Naarden en Muiden sluiten. Maar dat wil niemand. De gemeente en de Bibliotheek hechten grote waarde aan een bereikbare bibliotheekvoorziening in de kernen. De Bibliotheek zet haar koers voort om van de bibliotheek een eigentijdse voorziening te maken voor de inwoners van Gooise Meren.
De bezuiniging van 131.500 euro wordt voornamelijk in 2018 gerealiseerd. 70.000 euro was al gerealiseerd voordat de bibliotheken gingen fuseren. De Bibliotheek voelt hier geen effect van. Met het omvormen van de vestiging Breeduit in Bussum-Zuid naar een Bibliotheek op School (BOS) wordt een bezuiniging gerealiseerd van 41.500 euro, de 20.000 euro komt uit een voordeel door de fusie van de bibliotheek en extra inkomsten die de bibliotheek volgend jaar haalt uit nieuwe activiteiten.

Veel steun voor actie voor behoud Tergooi

BUSSUM De Bussumse actie voor het behoud van het Blaricumse Tergooi-ziekenhuis heeft de afgelopen weken al meer dan 6000 handtekeningen opgeleverd. Dat laten de actievoerders weten. De actie gaat nu verder de regio in.

De actie loopt vanwege de naderende sluiting van Tergooi. De afgelopen weken konden mensen op veel plekken tekenen om te protesteren voor het behoud van het ziekenhuis. Dat werd dus veel gedaan. "Het enthousiasme om te tekenen is erg groot en bewoners starten zelfs eigen initiatieven om meer handtekeningen op te halen", vertelt actievoerder Peter-Jan Schatens.

De Bussumer merkt dat er maar weinig mensen op de hoogte zijn van de plannen met het ziekenhuis. "Er is verbazing en soms ook boosheid, voor veel mensen komt de sluiting onverwacht", aldus Schatens.

Meer handtekeningen

De handtekeningenactie gaat voorlopig door. Er worden ook verder in de regio handtekeningen opgehaald. "We gaan door tot zeker 10.000 handtekeningen. Afgelopen week heb ik het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport benaderd om de handtekeningen aan minister Schippers te mogen overhandigen. Daarnaast heb ik de minister gevraagd het inmiddels financieel en qua marktontwikkeling rammelende Zorgpark Plan Monnikenberg te toetsen aan de huidige marktontwikkeling in de zorg."

Een handtekening zetten kan in Bussum bij een groot aantal supermarkten.

Iets minder WW'ers in Gooise Meren

MUIDEN De gemeente Gooise Meren telt iets minder mensen met een WW-uitkering dan een jaar terug. Stond de teller vorig jaar nog op 1223, nu zijn het er 1170. Dat is een daling van 4,3 procent. Gemiddeld daalde het aantal WW'ers in Gooi en Vechtstreek met 8,4 procent.

De teller staat nu op 5476 WW-uitkeringen, blijkt uit cijfers van het UWV. Op landelijk niveau zijn eind mei 2017 385.636 WW-uitkeringen verstrekt. Dit is 15.847 (3,9 procent) minder dan een maand eerder en 62.292 (13,9 procent) minder dan een jaar geleden.

Het WW-percentage, dat is het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, is in de regio Gooi en Vechtstreek met 4,2 procent iets lager lager dan het landelijk gemiddelde (4,3 procent).

Opvallend

In de Gooi en Vechtstreek groeit het aantal banen voor werknemers de komende twee jaar minder hard dan het aantal zelfstandigen (1,2 procent tegenover 1,4 procent). Dit is opvallend, aangezien in geheel Nederland het aantal banen voor werknemers in 2017 en 2018 sterker groeit dan het aantal zelfstandigen.

In Gooi en Vechtstreek nam het aantal zelfstandigen tussen 2003 en 2016 toe van 17.000 tot 26.000. Het aandeel zelfstandigen in de werkzame beroepsbevolking is hiermee gegroeid van 14 procent in 2003 tot 21 procent in 2016. Gooi en Vechtstreek heeft hiermee een hoger percentage zelfstandigen dan landelijk (17 procent).

Voor het aantal banen voor werknemers geldt het omgekeerde. Vooral het aandeel van vrouwen, hoogopgeleiden, ouderen en mensen met een migratieachtergrond in het aantal zelfstandigen steeg ten opzichte van 2003. De sterkste stijging van het aantal zelfstandigen wordt verwacht in de sectoren specialistische zakelijke dienstverlening, zorg en welzijn en bouwnijverheid.

Verklaringen

Er zijn meerdere verklaringen voor de toename in het aantal zelfstandigen. Zo is het aantal zelfstandigen tijdens de recessie onder andere toegenomen door de beperktere mogelijkheden om als werknemer aan de slag te gaan. Op dit moment speelt de algemene trend tot flexibilisering van de arbeidsmarkt een belangrijke rol in de toename van het aantal zelfstandigen.

Een doorsnee week van de burgemeester

GOOISE MEREN Burgemeester Han ter Heegde heeft een half jaar als burgemeester Gooise Meren achter de rug. Maar wat doet de burgemeester nou allemaal?

De gemeente volgde een doorsnee werkweek van de burgemeester en legde het vast. De burgemeester had het druk met vergaderen, maar was ook veel op straat: onder meer om afval op te halen, maar ook om de deelnemers van de avondvierdaagse te verwelkomen.

De beelden van de week van de burgemeester staan op www.muidernieuws.nl.

Opknapbeurt voor de muziektent aan de Brink

Foto: Dorpsraad Muiderberg

MUIDERBERG De muziektent aan de Brink wordt momenteel onder handen genomen. Het koepeltje wordt van top tot teen opgeknapt. Dat werk wordt gedaan door een groepje betrokken bewoners van het dorp. De spullen daarvoor, vooral een hoop hout, worden geleverd door de gemeente. Als alles volgens plan verloopt wordt het werk nog deze maand afgerond.

Laurentiuskerk stroomt vol met verhalen van vroeger

Nog één keer kijken voordat de ingrijpende verbouwing begint

Het open huis in de Laurentiuskerk trok zaterdag vele honderden belangstellenden. Het heien voor de nieuwe fundering ging gewoon door.

Wethouder Eijking ontfermt zich over de heipaal.

WEESP Midden in de Laurentiuskerk staat voormalig pastor Jan Divendal een beetje om zich heen te kijken. Hij kent deze plek als geen ander: ontelbare keren ging hij hier de mis voor. Nu staat hij anderhalve meter lager in het zand.

De vloer is weggehaald en de grond is anderhalve meter uitgegraven. De bovenkant van de funderingskolommen ligt daarmee bloot. Eigenaar Cees van Vliet stelde de kerk zaterdag enkele uren open voor belangstellenden. Het liep storm als op kerstavond. Jan Divendal was ook komen kijken. De vraag wat hij ervan vond werd meerdere keren aan hem gesteld. Het is prima zo, luidde het antwoord. Een opvatting die iedereen lijkt te delen.

Reünie

Weespers maakten gretig gebruik van het open huis zaterdag in de Laurentiuskerk. Foto: André Verheul

Herinneringen aan de mis op zondag kwamen weer even boven

Het open huis op zaterdag had veel weg van een reünie. Er werd gekeken, in het rond en omhoog. Nog even snel een fotootje maken. Jong en oud wisselde verhalen met elkaar uit over 'vroeger, weet je nog...'. Er werd gewezen naar plekken, waar dan weer een verhaal bij kwam. Niet alleen in de kerk, ook in de tuin. Speciale momenten, fijne herinneringen, het kwam allemaal weer even boven. "Misschien doen we het in een later stadium van de verbouwing nog wel een keer", zei Cees van Vliet over het open huis. Hij beantwoordde vele vragen van bezoekers. Wat is nu precies de bedoeling? Komt hier een muur? Wat gebeurt er met de klok uit de toren? En kan dat heien in de kerk geen kwaad?

16 meter diep

Tijdens het open huis ging het werk aan de nieuwe fundering gewoon door. Er werd gelast en geheid. Holle palen, waar later beton in wordt gestort, gaan tot soms wel 16 meter de grond in. Uiteindelijk wordt dat een constructieve vloer van 45 centimeter dik gewapend beton die dienstdoet als fundering. Die vloer, stevig rustend op 130 palen van gewapend beton, wordt bevestigd aan de bestaande funderingskolommen en muren. De bezoekers herkenden die bevestigingsplekken aan de oranje kruizen. Op enig moment neemt de nieuwe vloer het gewicht van het gebouw over en dan stopt het verzakken. Daarna kan de ingrijpende verbouwing beginnen. Het zicht dat de bezoekers zaterdag nog hadden op het hoge gewelfde plafond gaat verdwijnen. Er komen verdiepingen en tussenmuren om de nieuwe functies mogelijk te maken: een proefbrouwerij, een yogaschool en woon- en werkruimtes. In de toren komt een hotelkamer. Toch blijft in alle vertrekken de oude Laurentiuskerk herkenbaar, legde architect Janton Stork uit aan de bezoekers, die zijn ontwerpen aandachtig bestudeerden.

Flesje Wispe

Twee dagen eerder bediende wethouder Peter Eijking de heimachine tijdens een officieel moment waarmee het begin van de werkzaamheden in de kerk werden gevierd. Hij wist te vertellen dat de Laurentiuskerk dateert van 1874 en dat de laatste van de 676 palen destijds werd versierd en door de stad werd gereden voordat hij in de grond verdween. "Het is maar een ideetje", hintte hij naar Van Vliet. "De Weesper Laurentiuskerk begint aan zijn tweede jeugd", zo vervolgde Eijking met een geschiedenislesje over de vele kerken die naar Sint Laurentius zijn vernoemd. De allereerste (San Lorenzo al Verano in Rome) werd in 330 gebouwd door Keizer Constantijn. "En die staat er nog steeds! Dus ik wens Cees van Vliet met deze kerk hetzelfde succes toe als Keizer Constantijn had met de zijne." De wethouder zette vervolgens de heimachine in werking. In de koker van de heipaal verdwenen een flesje Wispe en een flesje Anker, het bier en de jenever die vanaf volgend jaar in deze kerk worden gebrouwen en gestookt. Van Vliet liet in vogelvlucht het proces nog eens voorbijkomen dat voorafging aan dit feestelijke moment. "De centrale vraag is altijd geweest: kunnen wij dit prachtige gebouw voor Weesp behouden? Daar is veel over gezegd. En ik vind dat bij een dergelijk beeldbepalend gebouw iedereen er ook iets van móet vinden. Het heeft geleid tot het plan dat er nu ligt. Het praten is nu afgelopen, we gaan aan de slag."

Open huis gemist?
Op weespernieuws.nl meer foto's en een filmpje.

Dit zijn alle geslaagden van het Casparus en Vechtstede College

Gezakt of geslaagd, de telefoontjes zijn gepleegd

Naar goed gebruik publiceert het WeesperNieuws elk jaar de namen van de geslaagden van de lokale middelbare scholen. Gefeliciteerd!

Foto: André Verheul

Casparus College

* Vmbo-B Handel & Administratie
Didi Del Sante, Amsterdam ZO
Walid Essakili, Weesp
Mohammed Farah, Weesp
Ilyaas Ishak, Diemen
Sareime Nortan, Amsterdam ZO
Yasmin Oulad Ali, Amsterdam

* Vmbo-K Handel & Administratie
Rehman Asmat, Diemen
Yeraz Ayana, Diemen
Hasnain Butt, Diemen
Simon Jan Engele, Weesp
Paul Fosu-Mensah, Amsterdam ZO
Vanesa Hanna, Weesp
Tessa Kool, Amsterdam ZO
Justin Markiet, Diemen
Quincy Mulder, Amsterdam
Amber van Overeem, Weesp
Bradley Serwaa, Amsterdam
Mariye Söner, Weesp
Raisa Struiksma, Weesp
Imrane Yakhlaf, Weesp
Nani Yavas, Diemen
Charissa van Zuijlen, Weesp

* Vmbo-B Techniek
Emmanuel Asantiwaa, Amsterdam
Wesley Blom, Nigtevecht
Robin Keijzer, Amsterdam ZO
Sem Koopmans, Diemen
Dijan Sedoc, Amsterdam ZO
Darin Shabak, Weesp
Willem Soede, Ankeveen
Julian van Velthoven, Weesp
Max Verdonk, Weesp
Danique van der Voort, Maarssen

* Vmbo-K Techniek
Sofyan Atijany, Weesp
Jordy van Drie, Weesp
Saimon Fissum Gebremichael, Amsterdam
Jovan van Heckers, Amsterdam ZO
Donny van der Kolk, Weesp
Tim de Vries, Weesp

* Vmbo-B Zorg en Welzijn
Tyrique Baloche, Diemen
Kiesha Ehigiene, Amsterdam ZO
Maryam Gasjimov, Weesp
Danique Lakeman, Weesp
Ghizlan Lemrini, Weesp
Jarmo Stokhof, Zandvoort
Naomi de Vries, Weesp

* Vmbo-K Zorg en Welzijn
Jahmilia Banel, Amsterdam ZO
Zeynep Bildirici, Weesp
Safae Boullouh, Weesp
Sem Buitendijk, Weesp
Jennifer Copier, Abcoude
Lisa Kracht, Diemen
Sammy van der Laan, Nederhorst
Nancy Meijer, Amsterdam ZO
Riley Reemnet, Diemen
Raisa Ruitenbeek, Weesp
Nafisa Sheikh, Weesp
Arancha van Zee, Muiden
Eva de Zeeuw, Weesp

Vechtstede College

*Mavo
Yasmina Ahmrioui, Weesp
Ismail Akchich, Nederhorst
Fleur van Amersfoort, Weesp
Nienke van Apeldoorn, Amsterdam
Laura Appelman, Weesp
Hajar Assa, Weesp
Alexandra Augusto da Silva, Diemen
Virtue Badu, Amsterdam
Zep Bartels, Weesp
Miles Bekker, Diemen
Abdellah Bennamari, Weesp
Sam Bezemer, Weesp
Paulina Boame, Amsterdam
Sil Bos, Nederhorst
Marit Broerse, Diemen
Ilse Bulten, Nederhorst
Nisha Chand, Nederhorst
Dana Colombo, Weesp
Puck Dammers, Abcoude
Seger Dinant, Diemen
Lars Ebbers, Weesp
Eva Ellenbroek, Weesp
Leroy Gefferie, Amsterdam
David Gemser, Amsterdam ZO
Steven van Gils, Muiden
Isis van Graas, Diemen
Jay de Graeve, Diemen
Mengjie Grijpink, Weesp
Ricardo Hidalgo Pro, Amsterdam ZO
Liam van der Horn, Weesp
Esra Jansen, Muiden
Jesse de Jong, Muiden
Jacco de Jongh, Weesp
Joeri Jonker, Amsterdam
Lennart Jonker, Weesp
Lars de Keyzer, Weesp
Eva Kiela, Weesp
Melissa Kilarciyan, Diemen
Jip Koolen, Diemen
Floris Koomen, Muiden
Robin de Kwant, Diemen
Manon van der Linden, Amsterdam
Niels Opdam, Weesp
Elisio Opromolla, Diemen
Linsey Quatfass, Weesp
Joyce Robijn, Nigtevecht
Roy van 't Root, Weesp
Rebecca Rustell, Weesp
Ramiro Sanmoestaman, Weesp
Ilse Sikkens, Diemen
Roy Stoffers, Diemen
Dohkmaj Swankhuizen, Weesp
Julia Swier, Weesp
Massoud Tangestani, Diemen
Gijs Thieme, Diemen
Dana Tiemens, Weesp
Elvira Tops, Weesp
Jelena Tsie A Foeng, Diemen
Vita Uljee, Amsterdam
Lisa van der Velden, Diemen
Luke Visser, Weesp
Noëll Waeijen, Weesp
Romi Westmaas, ALMERE;
Melle Willemsen, Weesp
Antje Yap, Amsterdam ZO
Eray Yilmaz, Weesp
Taco van Zelm, Nigtevecht

* Havo
Ismaïl El Alami, Diemen
Dion Arendse, Weesp
Aleyna Ayar, Weesp
Thomas Bastiaan, Amsterdam
Pien van den Berg, Diemen
Liza Boerma, Diemen
David Boersen, Amsterdam
Tim Bonouvrié, Weesp
Thijs Bordewijk, Weesp
Rick Bouricius, Weesp
Silke van der Brug, Weesp
Siem van Burgel, Muiderberg
Koen Buskermolen, Diemen
Taoufik Chabrani, Weesp
Julian van Dijk, Weesp
Laura van Dijk, Diemen
Valerie Dolman, Nederhorst
Laura Driessen, Muiden
Tim van Elk, Amsterdam ZO
Erica van Emden, Diemen
Rick de Gijsel, Diemen
Charlotte Godthelp, Loenen a/d Vecht
Christian Gontha, Diemen
Marieke Gorter, Nederhorst
Noémi Gorter, Weesp
Neeltje van de Griend, Weesp
Maud Grijpink, Weesp
Mara de Groot, Weesp
Jeremy Hansma, Weesp
Beau Hasenaar, Muiden
Ids Haverkate, Abcoude
Kimo Haverkate, Abcoude
Sam Heijman, Diemen
Meau Hewitt, Weesp
Bas Hoeboer, Diemen
Desiree Homan, Amsterdam
Roos Hondeveld, Amsterdam ZO
Esmée Hulsman, Weesp
Alexandra Iburg, Amsterdam ZO
Maya van der Kaaij, Weesp
Dennis Kaale, Weesp
Roy Keijzer, Bussum
Vanity Koch, Diemen
Madelief Koopmans, Diemen
Perry Koorndijk, Weesp
Berkan Köse, Diemen
Damian Kreek, Diemen
Wessel Kuijpers, Diemen
Nesrine Kzize, Almere
Melle Lammers, Muiden
Sterre van der Land, Weesp
Rick Lekkerkerker, Weesp
Lars Lodewijckx, Diemen
Maran Maged Welson, Weesp
Kencho Marbus, Weesp
Mounir Mechrouh, Diemen
Victor van Meer, Weesp
Anouk Meijer, Nederhorst
Niels Meijer, Nederhorst
Isabel Meijll, Diemen
Mandy Methorst, Amsterdam
Cheyenne de Moor, Diemen
Roma Noordermeer, Diemen
Christiano Nurse, Diemen
Nena Ockhuisen, Weesp
Bryan van de Pol, Weesp
Sjoerd Pontman, Weesp
Sue Rietmeijer, Diemen
Thirza Robijn, Nigtevecht
Tirza van Rooij, Weesp
Maaike Ros, Weesp
Vivian Ruitenbeek, Weesp
Floris Schaefers, Weesp
Ryan Schulze, Muiden
Melissa Schuringa, Nederhorst
Rochelle Schuurmans, Weesp
Luke Soede, Weesp
Roan Somberg, Weesp
Max ter Steege, Weesp
Luna Stomp, Nigtevecht
Chantal Tammens, Nigtevecht
Tim Thijssen, Nigtevecht
Lisette van Tholl, Weesp
Floor Tijssen, Weesp
Koen van der Tuin, Muiden
Jordi Varkevisser, Weesp
Ruben Voorwalt, Weesp
Martijn Vrijhoef, Nederhorst
Michelle Warta, Nigtevecht
Sharon Wenneker, Nederhorst
Vera Widman, Muiden
Mylène Wildschut, Nederhorst
Liza van der Wurf, Diemen
Laura van der Wurff, Weesp
Dion Zijlstra, Diemen

* Vwo
Nienke Aalbers, Weesp
Anja Bekema, Weesp
Britt Bom, Weesp
Brend Boorsma, Weesp
Femke van den Bos, Weesp
Anna Calderon Garcia, Muiden
Michaja van Capel, Weesp
Kasper van Dijk, Weesp
Daniël Donker, Weesp
Niklas Düpre, Diemen
Iza Edel, Weesp
Sonja van Engen, Weesp
Anouk de Graaf, Weesp
Mark de Gruijter, Muiden
Ilse Haan, Diemen
Floor ter Haar, Weesp
Elaine Hakkaart, Weesp
Remy den Hartog, Abcoude
Coen Heere, Weesp
Niels van Hese, Weesp
Fabienne van Hienen, Weesp
Suzanne Holst, Diemen
Renske Huiberts, Weesp
Cipo Impellizzeri, Weesp
Nadine Jonkhart, Nigtevecht
Chiara Knuver, Weesp
Leon Krabbe, Weesp
Roel Krekels, Nigtevecht
David Kruijning, Nigtevecht
Maura Kruijning, Nigtevecht
Nikki Lauterslager, Nigtevecht
Lars Lentz, Diemen
Ruben van Loon, Nigtevecht
Solana van Maanen, Diemen
Irina Montanus, Weesp
Matthijs Mulder, Weesp
Janneke Noij, Weesp
Frieke Oosterheert, Weesp
Mees Reneman, Weesp
Wessel Rodenburg, Nederhorst
Tim Ruting, Diemen
Joanita van Santen, Weesp
Nynke Schutte, Nederhorst
Melanie Seuren, Weesp
Jaimie Slingerland, Amsterdam
Matthew Spaargaren, Amsterdam ZO
Noam Spier, Weesp
Aleksandra Stolc, Weesp
Amy Stuurman, Diemen
Merel Timmer, Muiden
Robin Verheul, Weesp
Sander Verheul, Nederhorst
Kiki Vermeulen, Amsterdam
Jylles van der Vliet, Nederhorst
Jet Vollers, Nederhorst
Tjerk de Vries, Amsterdam
Thomas Warga, Weesp
Pieter Willems, Muiden
Janey Wilschut, Amsterdam
Nienke van der Zee, Weesp
Rinze Zegwaard, Weesp

De vlag hangt uit, de toekomst ligt open

Vier geslaagden over de examens, hun plannen en de extra lange zomervakantie

Vele tientallen jonge Weespers kregen vorige week het verlossende telefoontje: geslaagd! Ze beginnen aan een nieuw hoofdstuk van hun leven.

Charissa van Zuijlen gaat voor de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid, uiteindelijk wil ze bij de politie.

Suzanne Brakenhof (18)

Goois Lyceum (Bussum), vwo

Ze wist zeker dat ze het niet had gehaald. Toch belde Suzannes mentor vorige week met goed nieuws. "Ik heb geloof ik tien minuten lang gevraagd of het wel klopte, of mijn naam wel echt boven die uitslag stond." Het was wel met de hakken over de sloot, maar de Weespse weet niet beter. "Ik heb elk jaar moeten knokken om over te gaan, het hing altijd om tienden. Elk jaar zeiden ze: 'Suzanne, misschien is het voor jou beter om havo te gaan doen.' Maar daar wilde ik niets van weten. Dan maar harder werken en leren dan de anderen, en dan maar minder vrije tijd. Ik had het er voor over. Ik ben blij dat ik heb doorgezet, want het is me toch maar mooi gelukt!"

Niels van Hese slaagde cum laude voor TVWO: 'Ik heb heus wel geleerd, maar nooit uren hoeven blokken'.
Na vijf jaar met de hakken over de sloot heeft Suzanne Brakenhof nu toch een VWO-diploma.
Dennis Kaale rsut even uit. Hij heeft drie vakantiebaantjes om zijn rijlessen te kunnen betalen.

Ondertussen zit Suzanne alweer volop met haar neus in de boeken. Ze is vrijwilliger bij molen de Vriendschap en wil dit najaar haar molenaarsexamen halen. Daar heeft ze ook de tijd voor, want ze neemt een tussenjaar. "De afgelopen zes jaar zijn zwaar geweest, ik moet eerst goed uitrusten voor ik de volgende stap kan zetten. Met de molen bezig zijn, geeft me ontspanning. Tegen dat examen zie ik niet op. Ondertussen kan ik ook goed nadenken over wat ik verder met mijn leven wil. Ik heb namelijk nog geen idee welke opleiding ik straks wil gaan doen. Ik ben te druk bezig geweest met leren, me oriënteren schoot erbij in. Ik ben in het derde jaar nog wel naar een open dag geweest van de TU in Delft omdat ik dacht dat bouwkunde wel iets voor mij zou zijn. Maar pfff... zo veel natuurkunde en wiskunde, ik moest er niet aan denken. Misschien denk ik daar na een paar maanden rust wel anders over."

Dennis Kaale (16)

'Ik krijg straks alleen de vakken die echt mijn interesse hebben'

Vechtstede College, havo

"Ik geef het toe: mijn cijferlijst had mooier gekund, maar het is zulk lekker weer dat ik geen zin heb in een herkansing." Dennis heeft naar eigen zeggen zijn wiskunde-examen behoorlijk verkloot. "Gelukkig had ik scheikunde juist redelijk goed gemaakt, waardoor ik mijn cijfer voor dat vak heb kunnen opkrikken. Hierdoor ben ik ondanks die 4 voor wiskunde gelukkig toch geslaagd." Maar liefst drie (vakantie)baantjes heeft de Weesper deze zomer: bij de Kwalitaria in Aetsveld, bij de Spar in Aetsveld en bij Oral Comp. Want ook al is hij pas 16, Dennis wil zo snel mogelijk zijn rijbewijs halen.

"Ik ben een grote autosportfan en heb er nu de tijd en het geld voor." Als hij op zijn zeventiende slaagt, zal hij tot zijn achttiende met een coach naast zich moeten rijden: "Dat is dan maar zo, ik wil gewoon heel graag rijden." De Weesper heeft nog twee, misschien zelfs drie vakanties in het vooruitzicht: "Ik ga in juli met vrienden van zwemmen een lang weekend naar Groningen en ik ga in augustus met mijn ouders naar Duitsland en Oostenrijk. Heel misschien komt daar nog een derde vakantie bij met een andere vriendengroep."

'Na het veilige Casparus College ben ik klaar voor een grote school'

Na de zomervakantie begint Dennis aan de studie elektrotechniek op de Hogeschool van Amsterdam. "Je hoort steeds meer dat er veel behoefte is aan vakmensen, dus dit lijkt me een goede keuze. Het lijkt me ook heel leuk: een beetje met draadjes rommelen en dat het uiteindelijk dan nog werkt ook. Die opleiding duurt vier jaar. Misschien ga ik daarna nog verder leren of ik zoek een baan. Die baan moet vooral leuk zijn. Ik ga liever elke dag met plezier naar mijn werk voor een modaal salaris dan met tegenzin voor een hoog salaris."

Charissa van Zuijlen (17)

Casparus College, vmbo-K

Charissa vond de periode tussen de examens en de uitslag stressvoller dan de examenperiode zelf. "Dat wachten was zenuwslopend. Ik wist ook echt niet of ik het wel gehaald had." Een dag na het verlossende telefoontje is ze naar school gegaan om haar cijferlijst te tekenen. "Voor Engels had ik een 8,2! Terwijl ik daar eigenlijk niet heel goed in ben."

De Weespse is aangenomen voor de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid op het ROC in Almere. "En daarna ga ik waarschijnlijk de politieacademie doen. Dat had vanwege mijn leeftijd - ik word deze zomer 18 - nu ook al gekund, maar ik kies bewust voor een vooropleiding zodat ik straks meer keuzes heb. Als ik nu meteen naar de politieacademie ga, leg ik mezelf al wel erg vast." Het ROC is een veel grotere school dan het kleinschalige Casparus College. "Toen ik van de basisschool kwam was het Casparus College voor mij heel fijn. Het is een kleine school, iedereen kent elkaar en praat met elkaar. Ik begon met de juniormavo, maar besloot dat ik op het Casparus wilde blijven. Ik voelde me er zo thuis. Nu durf ik zo'n grote school wel aan."

Charissa werkt bij de Albert Heijn aan de Achtergracht en draait deze zomer extra diensten. Als ze niet werkt, spreekt ze graag buiten met vrienden af. "Ik ga niet op vakantie, dat hoeft van mij ook niet per se. In Weesp is het ook heel gezellig, we hebben echt een hele leuk vriendengroep."

Niels van Hese (18)

Vechtstede College, T-vwo

Niels is cum laude geslaagd voor het tweetalig VWO van het Vechtstede College. TVWO betekent dat het leeuwendeel van de vakken hem in het Engels zijn aangeboden. Dat ging hem goed af: op zijn cijferlijst pronkt voor Engels een 9,4. Zijn 'slechtste' cijfer is een 6,7 voor Nederlands - nog steeds een cijfer waar menig leerling jaloers op zal zijn. "Het is me makkelijk af gegaan; ik heb heus wel geleerd, maar ik heb nooit uren hoeven blokken."

De Weesper gaat natuur- en sterrenkunde studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Hij wil graag werken in de ruimtevaart. "Niet per se als astronaut, maar als ontwerper." Niels beseft dat hij met een studie aan de UvA zijn comfortzone uit stapt. Hij is de enige van zijn jaar die voor deze bijzondere opleiding kiest. "Maar ik heb er vooral veel zin in. Ik ga me straks bezighouden met vakken en onderwerpen die écht mijn interesse hebben. Ik heb op het Vechtstede College een fijne schooltijd gehad, maar bepaalde vakken - zoals Duits - vond ik wel erg saai."

De extra lange zomervakantie gebruikt Niels om meer te werken (bij supermarkt Deen) en om leuke dingen te doen met vrienden. Die vrienden kent hij vooral van school. "Ook al gaan we straks allemaal een andere kant op, ik denk wel dat we vrienden blijven. Ik blijf in Weesp wonen, dus 's avonds kunnen we gewoon afspreken."

Stalfeest XXL

WEESP Een soort stalfeest, maar dan hipper, groter en swingender. Afgelopen zaterdag werd op Boerderij Krokus aan het Honswijckerpad de eerste editie van het Funky Farm Festival gehouden. Zowel de bezoekers als de organisatie kijken terug op een geslaagde dag. De festivalgangers konden de hele middag en 's avonds tot zonsondergang in het weiland chillen, dansen en lekker eten en drinken. Vele dj's zorgden voor zomerse klanken en het warme weer zorgde voor een extra zomerse sfeer. Het feest is bedacht en opgezet door de Weespers Bobby Zamaray, Karel Voigt en Rick Stol. Of het festival volgend jaar opnieuw wordt gehouden, is op dit moment nog niet bekend.

Foto's: Bastiaan Miché

Foto's: Bastiaan Miché