MuiderNieuws

10 februari 2016

MuiderNieuws 10 februari 2016


Dima mag in Nederland blijven

Staatssecretaris breekt dossier open

MUIDEN - Dima mag in Muiden blijven. Het is groot feest in huize Al Temieme. De 7-jarige Dima en haar familie hebben na jaren strijd te horen gekregen dat zij officieel in Nederland mogen blijven.

Dima was vorige week jarig en op die dag kwam dus het mooiste verjaardagscadeau dat ze zich kon wensen.
Dima, haar broertje Yusef en haar ouders Dina en Firas kwamen 9 jaar geleden naar Nederland als vluchtelingen uit Irak.

Het gezin heeft vanaf dat moment veel meegemaakt. In 2011 werd hun verblijfsvergunning ingetrokken omdat het weer veilig zou zijn in Irak. In 2014 kreeg het gezin te horen dat Dima niet in aanmerking zou komen voor het kinderpardon, maar dat ze nog een half jaar in Nederland mochten blijven. En nu eindelijk, 9 jaar na hun aankomst in Nederland, mag het gezin definitief blijven.

"Ze hebben alleen maar gehuild, gehuild, gehuild van blijdschap", zegt Linda, een vriendin van het gezin tegen RTV NH.

Met de beslissing is een einde gekomen aan een jarenlange strijd. Een strijd die in 2014 nog honderden Muiders op de been bracht voor het stadhuis. Daar werden toen handtekeningen overhandigd. Burgemeester Marleen de Pater beloofde alles in het werk te stellen om Dima in Nederland te houden.

Een belofte die eind vorig jaar nogmaals werd onderstreept door locoburgemeester Henny Timmerman. Die stuurde een, noem het gerust indrukwekkende, brandbrief van drie kantjes naar staatssecretaris Dijkhoff om aandacht te vragen voor de schrijnende situatie van de 7-jarige Muidense.

Timmerman vroeg in de brief aan de staatssecretaris om een eenmalige uitzondering te maken. En dat heeft hij gedaan, zo liet hij de gemeente deze maand weten.

Dima en haar gezin krijgen een verblijfsvergunning.

Valentijnsconcert voor alle vrijwilligers

Foto: Frank Blum

MUIDEN - Onder het motto 'U doet wat voor anderen, wij doen wat voor u', is er zondagmiddag 14 februari om 15.00 uur in de Grote Kerk weer een Valentijnsconcert speciaal voor alle mensen in Muiden en Muiderberg die vrijwilligerswerk doen. Het wordt de elfde aflevering van een Muidense traditie die altijd weer een volle kerk trekt.

Het publiek mag genieten en meedoen met de liefdevolle muziek van Muziekvereniging G.A. Heinze en met liefdesliederen in vele talen door het wereldkoor Noot voor Noot. Het concert is gratis. Zaal open om 14.30 uur.

Autokraker op heterdaad gesnapt

MUIDEN - Herengrachtbewoners zagen zaterdagavond hoe een inbreker probeerde hun BMW voor de deur open te breken. De man ontkwam.

Het was door de bewegingssensor van de lamp voor de deur dat de bewoners rond tien voor zeven toch even uit het raam keken. Daar zagen ze een onbekende man bij hun auto staan die er meteen vandoor ging. Hij had geprobeerd in te breken in de auto. Er is weinig bekend, behalve dat de inbreker tussen de 25-30 jaar oud was, donker haar had en een jas met een opvallend logo op de rug aanhad. De politie zoekt getuigen.

Ambulance

MUIDEN - De politie hoopt dat iemand heeft gezien hoe vrijdagmiddag aan de P.C Hooftlaan een bestuurder met een autoambulance een geparkeerde Renault Clio aan puin reed.

De schade aan de linkerkant van de auto is groot. Het voorval gebeurde rond 12.30 uur. De bestuurder van de autoambulance reed door, mogelijk omdat hij niks doorhad. Getuigen kunnen bellen met 0900-8844 of zich melden bij wijkagent Efred Kool.

Avond over Jeroen Bosch

MUIDEN - het Kunstcollectief Muiden/Muiderberg houdt vrijdag 26 februari een lezing aan de hand van beelden over werk van Jeroen Bosch. Door Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Bosch leefde van ca. 1450 tot 1516. Het Kunstcafé vindt plaats in de Heerenkamer van Floris V. Inloop vanaf 19.30 uur en de aanvang van de lezing is 20.00 uur. Reserveren voor de lezing met vermelding aantal personen bij: info@rietblum.nl

40

Muider huizen stonden er gisteren te koop op Funda. De duurste? 895.000 euro

'Ik wil mensen verbinden vanuit een geloofstraditie'

Gerben Hoogterp aan de slag als dominee in Muiden

Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

MUIDEN – Na een jaar zonder heeft de Grote Kerk weer een eigen dominee: zondag werd Gerben Hoogterp bevestigd, zoals dat heet en daarmee begon voor de Fries zijn eerste echte werkdag in Muiden. Hoogterp: "Mijn missie als predikant is om mensen te verbinden. Ik hoop van harte dat ik voldoe aan de verwachtingen en deze missie ook in Muiden waar kan maken.

Gerben Hoogterp (56) is de eerste parttime dominee van de Protestantse Gemeente Muiden. Hij verdeelt zijn werkweek over zijn werk als ziekenhuispredikant in Heerenveen en het predikantschap in Muiden. De twee functies vullen elkaar goed aan, vindt de kersverse dominee: "Bij beide sta ik midden tussen de mensen en in de moderne samenleving. De twee werelden houden mijn blik fris." En voor die frisse blik gaat Terpstra: "Met de verhuizing naar Muiden is dit de vierde keer dat mijn vrouw Lies en ik beiden weer van nul af aan beginnen. Ik was stadspredikant in Antwerpen, daarna woonden we in Druten en was ik predikant van de gemeente in het land van Maas en Waal en de laatste twaalf jaar als ziekenhuispredikant in Friesland. Het is spannend om telkens je oude leven los te laten, maar vooral het uit je comfortzone stappen geeft een nieuwe boost. Lies is als pedagoog/psycholoog net begonnen aan een nieuwe baan in Almere, onze twee kinderen studeren in Delft en ik mag in Muiden aan de slag. We hebben er veel zin in."
Wat brengt u mee naar Muiden?
"Ik ben door de kerkgemeente beroepen vanwege mijn openheid en mijn ideaal mensen te verbinden vanuit de geloofstraditie van de kerk. Ik was de laatste twaalf jaar gemeenteraadslid en fractievoorzitter van GroenLinks in Leeuwarden. Ook die verbinding – tussen de moderne samenleving en het traditionele geloof – sterkt mij in mijn missie om samen met de katholieke parochie – fysiek onze buren hier in Muiden – van betekenis te kunnen zijn voor de Muider gemeenschap. Maar eerst wordt het voor mij luisteren naar wat er leeft in Muiden."

'Het is mooi als de kerken en Muidenaren samen optrekken"

Wat is uw eerste indruk?
"Ik ben nog helemaal vol van de bevestigingsdienst van zondag. De mix van al die nieuwe gezichten met de vertrouwde aanwezigheid van mijn familie, collega's en vrienden, de prachtige zang van de cantorij, het orgel en de entourage van het prachtige kerkgebouw was overweldigend. De Protestante Gemeente Muiden is met haar driehonderd leden bescheiden, maar opvallend actief. Die energie voel je en ik ben blij dat ik daar als predikant deel van mag uitmaken."
Friesland, België, Brabant, Muiden?
"Het leek ons leuk om eens op een centrale plek in Nederland te wonen en te werken. Muiden verrast me steeds weer. We wonen er nu twee weken en de eerste ochtend werden we wakker van een vliegtuig dat vlak over ons huis vloog. Wauw, wat een geweld. Met de A1 om de hoek en de spoorlijn is het een kruispunt van wegen. Hoe opmerkelijk is het dan om hier de rust te ervaren met uitzicht vanuit ons huis op de polder en het Muiderslot. Dat contrast van drukte en rust fascineert me. En als fervente fietser kan ik niet wachten om de wijde omgeving en de mooie Vecht op de fiets te ontdekken."

Gaat u de politiek missen?
"Het was me wel een week van loslaten, moet ik zeggen. Vorige week werd ik verrast met een lintje voor mijn politieke werk in Leeuwarden. Dat was leuk. Nu blijf ik wel lid van GroenLinks, maar niet actief. Dat kan niet vind ik: politiek actief zijn in de gemeente waarin je ook predikant bent."

Waar ligt voor u de uitdaging?
"We leven steeds meer in een participatiemaatschappij. De gemeente zocht iemand met een oecumenische drive. Ik denk niet in wij en zij, mijn Lies is van huis uit katholiek, maar in kerken en Muidenaren samen. In die ontwikkeling ligt mijn uitdaging."

'Het is de vierde keer dat mijn vrouw Lies en ik van nul af aan beginnen'

Raad start zoektocht burgemeester

GOOISE MEREN - De gemeenteraad gaat vanavond (woensdag) van start met de zoektocht naar de eerste vaste burgemeester van Gooise Meren.

De raadsleden starten alle procedures op voor het werven van de burgemeester. Als eerste moet de gemeenteraad laten weten aan welke criteria de burgemeester moet voldoen: er wordt een zogenaamde profielschets opgesteld. Daarnaast wordt er een vertrouwenscommissie benoemd. Daarna kan de sollicitatieprocedure van start gaan.

Het gaat nog wel even duren voordat we weten welke burgemeester straks het ambtsketen van de gemeente Gooise Meren draagt. Als alles volgens plan verloopt wordt de burgemeester komende zomer voorgedragen en benoemd.

Nieuwe naam bedrijven- vereniging FIN

GOOISE MEREN - De FIN Bedrijvenvereniging Naarden – Bussum heeft haar naam veranderd in FIN Bedrijvenvereniging Gooise Meren. Dat betekent dat bedrijven uit Muiden en Muiderberg zich nu ook kunnen aansluiten.

Het besluit viel vorige week op de ledenbijeenkomst. Naarden en Bussum zijn opgegaan in den nieuwe gemeente Gooise Meren en het bestuur van de FIN vond het een goed idee dit in de naam van de vereniging tot uiting te brengen. Bedrijven gevestigd in Muiden of Muiderberg die zich bezighouden met activiteiten die niet vallen onder detailhandel of de kleinschalige horeca kunnen vanaf 1 januari 2016 ook lid worden van de vereniging.

OZB-aanslag later

GOOISE MEREN – De ozb-aanslag voor de inwoners van Muiden, Muiderberg, Naarden en Bussum valt dit jaar ruim twee maanden later op de mat dan gebruikelijk. De reden? Er zijn nog geen tarieven.

Het is aan de gemeenteraad om de nieuwe ozb-tarieven vast te stellen en dat gaat de komende tijd gebeuren. Dat zal overigens nog een flinke klus worden, het verschil is per kern behoorlijk groot. Muiders en Muiderbergers betalen nu het meest, Bussumers het minst.

Pas als de tarieven bekend zijn gaan de aanslagen de deur uit. De gemeente verwacht in april. Alle eigenaren van huizen en bedrijven krijgen een aanslag voor de gemeentelijke lasten.

Genoten van etentje bij Fort H

Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN - Een lekker glaasje witte wijn was nog maar het begin van een heerlijk diner bij Fort H in Muiden voor het echtpaar Van 't Woud. Co van 't Woud had het diner namelijk gewonnen omdat hij rond de jaarwisseling meedeed aan de Gooise Meren Quiz in deze krant. De inwoner van de Hilversumse Meent vond de vragen niet lastig en besloot de antwoorden in te sturen. Hij won en vond dat het nu tijd was om zijn prijs in ontvangst te nemen. Het echtpaar kwam met de bus en laat weten dat het eten uitstekend was; ze hebben genoten!

Denise van de Ven

Woont in Muiderberg sinds 1995
Uitvaartonderneemster
50 jaar

Bijzonder beroep, was dat ook je droom als kind?
"Ik wilde regisseur worden. Tijdens mijn studie Theater- en Filmwetenschappen intrigeerde theater als ritueel me. Nu houd ik me al zo'n 15 jaar bezig met de uitvaart als overgangsritueel."

Koffie met cake of liever een borrel bij een uitvaart?
"Je maakt steeds vaker mee dat er een toost wordt uitgebracht op iemands leven."

Mooiste plek in Muiden?
"Het strandje aan het IJmeer in Muiderberg. De ene dag zie je een schouwspel van zo'n 100 zwanen en de volgende dag stormt het en zijn de luchten adembenemend."

Een dag burgemeester van Gooise Meren, wat zou je doen?
"Ik zou het project Bruto Gemeentelijk Geluk starten, in navolging van het Bruto Nationaal Geluk in Bhutan. Dus extra aandacht voor het milieu, sociale waarden en het innerlijk geluk van de inwoners."

Wat zou je doen met 1 miljoen?
"Een bezinningsplek bouwen in een natuurlijke omgeving. Iedereen die behoefte heeft aan een stilte-, oplaad- en innerlijk rustmoment is daar dan welkom."

Welk boek lees je nu?
"'De Paardenjongen' van Rupert Isaacson. Een waargebeurd verhaal waarin de schrijver vertelt over de zoektocht naar een vorm van heling voor hun autistische zoon."

Hobby's?
"Dansen, schilderen, zwemmen, wandelen en naar de film of het theater."

Wat mist Muiden?
"Een plek om te dansen."

Waar heeft Muiden te veel van?
"Rondslingerend vuil op het strandje van Muiderberg in de zomer."

Wie zou je ooit nog eens willen ontmoeten?
"James Cameron, de regisseur van 'Avatar'."

Waar wil je op toosten?
"De schoonheid van het leven."

Bussumse verdachten van mensensmokkel gepakt

Marechaussee: ramp weten te voorkomen

Op 19 januari wordt een busje doorzocht. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De marechaussee heeft, naar nu bekend is geworden, enkele Bussumers aangehouden als verdachten van mensensmokkel.

De Bussumers worden ervan verdacht een mensensmokkelbende te hebben gevormd. De bende had het plan om met een boot asielzoekers naar Engeland te brengen. De bende kon worden opgerold toen een boot met 24 vluchtelingen en 2 verdachten op het punt stond om de oversteek te maken. Dat kon worden voorkomen. Er werden twee mensen aangehouden, waarop een lang onderzoek volgde.

Het groepje Bussumers werd afgelopen maand aangehouden. Het gaat om drie mannen en een vrouw tussen de 23 en 45 jaar. Ze staan volgende maand voor de rechter. De marechaussee en enkele rechercheurs namen na de aanhouding van de Bussumers enkele auto's en een boot in beslag. De marechaussee vermoedt dat de gepakte Bussumers onderdeel waren van een groter mensensmokkelnetwerk. De vluchtelingen moesten voor de overtocht naar Engeland flink betalen.

Vijf arrestaties voor wietkwekerij

MUIDERBERG - Vijf verdachten zijn aangehouden na de vondst van een wietkwekerij aan de Nienhuis Ruyskade, vorige week in de nacht van woensdag op donderdag.

Rond 5.05 uur kwam er een melding van getuigen die knallen hadden gehoord bij een woning aan de Nienhuis Ruijskade. Agenten gingen erheen en zagen dat de flink beschadigde voordeur van de woning openstond. De agenten besloten naar binnen te gaan, waar zij een in werking zijnde hennepkwekerij aantroffen met ongeveer 200 planten. Er was verder niemand in de woning aanwezig. Een buurtbewoner verklaarde dat hij een knal had gehoord en daarna een auto had horen wegrijden. Recent zijn vijf mensen opgepakt.

Ochtend over levenseinde in bieb

MUIDEN - In de Muider Bibliotheek wordt volgende week woensdag een themaochtend gehouden over het levenseinde. Vanaf 10.00 uur.

Irene de Oude, voormalig verpleegkundige in de palliatieve zorg en schrijfster van 'Keuzes rond het Levenseinde' vertelt over de huidige maatschappelijke ontwikkelingen en verheldert begrippen rondom dit thema. Ook is er de mogelijkheid voor het stellen van vragen. De toegang is vrij.

Meer informatie op www.bibliotheekgooienmeer.nl.

Neergestoken jongen maakt het goed

BUSSUM - De zaterdagnacht neergestoken Bussumse jongen (17) maakt het naar omstandigheden goed. Dat meldt de politie.

Het slachtoffer ligt nog in het ziekenhuis, maar verkeert volgens een woordvoerder van de politie niet meer in levensgevaar.

De Bussumer werd neergestoken nadat er een opstootje ontstond tussen het groepje mensen om hem heen en een man en een vrouw. De man en de vrouw, twee Bussumers van 29 jaar, werden na het voorval aangehouden aan de Laarderweg. De politie laat weten dat het tweetal nog vastzit en wordt verhoord. Het onderzoek naar de steekpartij loopt nog.

Bouw winkelcentrum al 30 weken stil

Bouwput al 30 weken onaangeroerd. Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - De bouw van het winkelcentrum aan de Achtergracht ligt al 30 weken stil. Een aanfluiting in het algemeen en een parkeerprobleem in het bijzonder. Hoe lang duurt dit nog?

Sinds juli wordt er niet verder gebouwd aan het winkelcentrum en het parkeerdek daarboven. Bewoners en ondernemers in de buurt zijn de dagelijkse problemen met parkeren en laden en lossen zat. Zowel Ahold (Albert Heijn) en De Grutterij (opdrachtgever) kunnen nog geen antwoord geven hoe het nu verder moet.

6 / 24

'Je komt hier om te sporten voor jezelf, op je eigen tempo'

Samen genieten van de buitenlucht.

Testdag

Alle 55-plussers kunnen dit jaar op zaterdag 12 maart meedoen aan een fittest. Er worden dan diverse gratis sportieve workshops gegeven. Bovendien kunnen de personen zich inschrijven voor een beweegprogramma van 12 weken onder leiding van de buurtsportcoach, om daarna door te stromen naar één van de sportverenigingen en sportscholen in de buurt. De fittest is op zaterdag 12 maart in de Lunet en begint om 9.15 uur.
Vorig jaar deden 100 mensen mee aan deze sportieve dag.

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week buursportcoach Carola Turan die ouderen stimuleert om samen actief te zijn.

door Jessica de Jong

GOOISE MEREN - Een jonge vrouw gevolgd door drie ouderen op gymschoenen over de Vestingwallen. Ze wandelen stevig door, hebben een flesje water in hun hand. Buurtsportcoach Carola Turan is in haar nopjes, want ze heeft weer een paar senioren zover dat ze samen actief bewegen. Ze hoopt dan ook dat veel mensen uit Bussum en Naarden haar binnenkort weten te vinden en zullen aansluiten bij het sporten op de donderdagochtend.

Clen Hoogland en Carola doen een paar oefeningen.
Clen, Carola, Let en Nelly doen oefeningen met een waterfles in de hand. Foto's: Jessica de Jong

'Nu maak ik hier in Naarden wandelvrienden'

Alweer een jaar draait nu het sportprogramma van de gemeente om senioren de mogelijkheid te geven samen te sporten. Het begint iedere donderdag om 10.00 uur met een inloop bij voetbalclub NVC in Naarden met een bakkie koffie. Er wordt gezellig gepraat en daarna wordt er samen gesport. De ochtend is om 12.00 uur afgelopen. De deelnemers betalen 2,50 per keer. Zo blijft het toegankelijk en laagdrempelig, is het idee. Na een aarzelend begin wordt de groep senioren steeds wat groter. Maar er is plek voor veel meer actieve inwoners van Gooise Meren. Verzamelplek is altijd NVC, waar ze graag meewerken aan het project. "Het is van groot belang dat senioren bewegen en een plek hebben om elkaar te ontmoeten. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om daar een steentje aan bij te dragen," vertelt Robert Jansen van NVC die het project van harte ondersteunt.

Voor iedereen
Carola Turan is de sportcoach die de ouderen meeneemt voor een stevige workout. En daar kan echt iedereen aan meedoen, vertelt ze. "Het initiatief is voor iedereen vanaf 50 jaar en ouder. Ook als je erg fit bent of juist niet en met een stok loopt; iedereen mag en kan meedoen. Je komt hier om te sporten voor jezelf, op je eigen tempo. Ik pas het programma zo aan, dat niemand zich bezwaart hoeft te voelen omdat ze bijvoorbeeld de groep zouden ophouden. We hebben bijvoorbeeld met hockey twee fanatiekelingen, die moet ik wel eens wat afremmen om het leuk te houden voor de groep" , lacht ze. Ondertussen gaan de oefeningen, onder een strakblauwe hemel met een klein zonnetje, gewoon door. Niet alleen stevig doorstappen, maar ook de armen omhoog, draaien met het bovenlijf, de knieën aanraken; het hoort er allemaal bij. Ondertussen wordt gezellig gekletst. Nu is het maar een klein clubje, maar als er meer dan tien meelopen, dan moet Carola wel eens haar best doen om boven het geklets uit te komen. "Dat is wel erg leuk om te zien. Sporten is op deze manier ook heel sociaal. Ze kennen elkaar eerst niet, maar ik hoor dat sommigen elkaar nu ook buiten de sport opzoeken."

Iedere week staat er iets anders op het programma. Balspellen, tafeltennis als het regent. Juist die afwisseling is wat Nelly Luiten (80) zo aanspreekt. "Turnen, skiën, tennis, ik heb alles gedaan. Nu het tennissen vanwege mijn leeftijd niet meer gaat, vond ik dit wel leuk om te proberen. In maart is er ook een dag waarop je verschillende sporten kunt uitproberen, daar wil ik ook zeker heen."
Naast haar loopt Let Kuhn. Vandaag is ze 83 geworden. Ze heeft haar witte gympen aan en zin in een lekker stevige wandeling. Het is dan ook genieten in het zonnetje op de wallen in de Vesting. Een betere start van een verjaardag is bijna niet te denken. Ze kijkt al uit naar het einde van de wandeling, want dan zal ze trakteren. Sportief gezien komt ze heel goed mee met de groep. "Ik heb mijn hele leven aan hockey gedaan. Zeezeilen is ook iets wat ik altijd graag heb gedaan. Twee jaar geleden nog ben ik met een vriendje naar Stockholm gevaren. Ik ben gewoon sportief aangelegd." Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat zij op haar leeftijd alles meedoet en geniet van de ochtend. Wie ook meeloopt, is Clen Hoogland (79). Voor hem is zo'n wandelingetje als dit een lachertje. Hij is namelijk fanatiek lange afstandswandelaar geweest. Hij vertelt trots dat hij in 2014 het punt bereikte waarop hij 2,5 keer de wereld is rondgelopen. "Ik heb daar 25 jaar over gedaan en ruim 3000 tochten gelopen. Er waren tijden dat we ieder weekend 100 kilometer wandelden. Ik heb gewandeld in Nederland, België, Frankrijk, maar ook Israël, Japan, China." En zelfs ondanks zijn enorme ervaringen kan hij erg genieten van een klein wandelrondje door Naarden. "Op mijn leeftijd moet je wel iets rustiger aandoen. Toen ik las dat ze hier ook aan sportief wandelen deden, was ik erg benieuwd wat dat inhield. Aan al mijn tochten heb ik internationale wandelvrienden overgehouden. Nu maak ik hier in Naarden wandelvrienden."

Filmhuis Bussum

Tous les chats sont gris.

*In PUBLIEKE WERKEN zijn 19e-eeuws Amsterdam en Drentse turflanden levensecht gereconstrueerd.
*In THE LADY IN THE VAN woont een oude dame (Maggie Smith) jarenlang op de oprit van schrijver Alan Bennett. Waargebeurd.
*De bikkelharde Apple-gigant STEVE JOBS geportretteerd.
*THE DANISH GIRL ontroert wanneer een kunstenaar als vrouw verder gaat.
*Jongen en meisje in BLACK zijn verliefd, maar uit verschillende bendes uit de Brusselse banlieues.
*Bitterzoet PROBLEMSKI HOTEL schetst het leven in een azc.
*In CAROL verbeelden Cate Blanchett en Rooney Mara de liefdesrelatie tussen twee vrouwen in de vijftiger jaren.
*In VLEESVERLANGEN onderzoekt een knipperlichtvegetariër haar dilemma's door de oorsprong van haar biefstukje onder ogen te zien.
*In het ingetogen spannende TOUT LES CHATS SONT GRIS achterhalen een pubermeisje en een privédetective haar echte vader.
*FRANCOFONIA schetst hoe Louvre-directeur Jaujard tijdens de Duitse bezetting 'zijn' kunstschatten wil veiligstellen.
*JANIS: LITTLE GIRL BLUE, een intiem portret van Janis Joplin.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
*FAMILIEFILMS: REIS NAAR HET NOORDEN en DUMMIE DE MUMMIE EN DE SFINX VAN SHAKABA over de zoektocht naar een geheimzinnig beeldje.

Versa vrijwillgerscentrale

*VluchtelingenWerk Naarden zoekt een maatschappelijk begeleider. U begeleidt nieuwe cliënten en helpt bij het vinden van de diverse instanties en bevordert het zelfredzaam worden in de Nederlandse samenleving. (9978)
*Vivium zorggroep Naarderheem zoekt 'visite'. Zijn er mensen die af en toe bij bewoners langs willen komen om een praatje te maken? (9963)
*Vivium Zorggroep Naarderheem zoekt baasjes en huisdieren. Rondom de dieren willen wij met de bewoners activiteiten organiseren. (9961)
Stichting wijkpost De Schakel zoekt medewerkers voor ons 'Schakeldiner-kookteam'. (9992)

donderdag 11 februari

BoodschappenPlusBus

Inzicht & Beweging-voorlichting voor ouderen bij Fysio Bussum inclusief gratis lunch.
U wordt thuis opgehaald en gebracht. Ritprijs 5 euro. Bel ma. t/m vr. van 10.00 tot 12.00 uur 035-7504192.

Bridgen

Bridgen in WOC Spieghelwijck Iepenlaan 354a, van 9.30- 11.00 uur.

Volksuniversiteit

Cursus 'Schrijf je eigen levensverhaal' door Hedwig van Lier. Vier bijeenkomsten door Volksuniversiteit Naarden-Bussum. Aanvang 14.30 uur. Locatie: Bibliotheek. Wilhelminaplantsoen 18, Bussum. Kosten 75 euro.

vrijdag 12 februari

Themamaaltijd

Themamaaltijd bij De Palmpit aan de Koekoeklaan. Aanvang 17.30 uur. Kosten € 10,-. Aanmelden: 035-693 87 86.

Biljarten

Biljarten voor beginners en gevorderden in WOC Spieghelwijck Iepenlaan 354a van 10.00- 12.00 uur. Opgeven: 035-6918829.

Theesessie

Theesessie in WOC Spieghelwijck Iepenlaan 354a van 14.00 – 16.30 uur. Met een praatje, een spelletje en een glaasje wijn.

Canto Ostinato

Een Valentijns Canto Ostinato-ligconcert van Jeroen en Sandra van Veen. Locatie: Grote Kerk Naarden. Aanvang 20.30 uur. Kerk open: 19.45 uur. Zelf een matje meenemen. www.theaterkantoor.nl/canto.

zaterdag 13 februari

ViJoS

Jaarlijks concert van Drum- en Showband ViJoS in Spant! Aanvang 20.00 uur. Kaarten via www.vijos.nl of aan de kassa. Toegang € 10,-.

Viering

Viering van 100-jarig bestaan van de Vrij-Katholieke Kerk. Locatie: Internationaal Theosofisch Centrum, Meentweg, Naarden

Mediumschap

Workshop Mediumschap bij Nimis centre of light. Van 10.00 17.00 uur, T.B. Huurmanlaan 15 te Bussum. Aanmelden via 035 - 6420307.

Repair Café

Repair Café van 10.00-13.00 uur in activiteitencentrum Jan Ligthart, naast de Mariakerk, Brinklaan 36A. Voor reparaties van kleine defecten aan kledingstukken, huisraad, huishoudelijke apparaten, fietsen en dergelijke.

zondag 14 februari

Themadienst

In de Wilhelminakerk in Bussum vindt op 14 februari een speciale ontmoeting plaats voor jongvolwassenen en gezinnen tot 50 jaar. Aanvang: 9.00 uur met ontbijt en start themadienst Second Love om 10.00 uur.

Theeconcert

Theeconcert van het Domstad Blazersensemble in de Majellakapel, Iepenlaan, Bussum. Aanvang 14.00 uur. Entree € 10,-, www.majellakapel.nl.

Dvd-voorstelling

Dvd-voorstelling bij De Palmpit aan de Koekoeklaan 3, Bussum. Aanvang 14.30 uur. Toegang € 2,-. Omdat het Valentijnsdag is, is er op deze middag ook gratis inloop.

maandag 15 februari

Kunstgeschiedenis

Cursus kunstgeschiedenis 'Kunstenaarsparen' door Diana Kostma in De Palmpit, Koekoeklaan 3 te Bussum. Van 14.30 - 16.00 uur. Opgeven via 035-8884795 of info@artemisomnibus.nl. Kosten: € 85,- voor 6 lessen.

Yoga

Yoga oefeningen in WOC Spieghelwijck Iepenlaan 354a, Bussum. Van 10.15 – 11.30 uur.

Lezing

Lezing door het CCIV over 'Verarming en verrijking in Nederland' door drs. H. Crijns. Aanvang 20.00 uur. Locatie: Wilhelminakerk, Wilhelminaplantsoen 14 Bussum. Entree 6 euro.

Seniorencafé

ANBO Seniorencafé in Brasserie Stokjes en Lepel, Nassaustraat 3b, Bussum. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Tabletcursus

Tabletcursus voor android in WOC Bellefleur, op eigen tablet (geen iPad). De cursus bestaat uit 5 lessen op maandagmiddag van 13.00 – 15.00 uur. Van 5 februari t/m 21 maart 2016. Kosten: € 45,-. Locatie: Mackaylaan 11 in Naarden. 035-6953117. Aanmelden verplicht.

dinsdag 16 februari

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken in Bellefleur, Mackaylaan 11-A te Naarden van 20.30 - 22.00 uur.

Fotopresentatie

Fotopresentatie door Klaas Oosterom met historische beelden van de gemeente Gooise Meren. Locatie: Antonius Hof, Bussum. Aanvang: 14.30 uur. Toegang gratis.

ANBO-lunch

Maandelijkse ANBO-lunch, aanvang 12.30 uur. Locatie: Brasserie Njoyz, Veerstraat 12 te Bussum. Consumpties zijn voor eigen rekening. Aanmelden via 035 - 6944483.

Filmmiddag ANBO

Filmmiddag ANBO met 'The Lady in the Van'. Locatie: het Filmhuis, Brediusweg 1 te Bussum. Kosten: euro 7,75. Kaarten aan de kassa of via www.filmhuisbussum.nl. Aanvang film 14.00 uur.

woensdag 17 februari

Muzikale tour

Muzikale tour met Amalia: lezing met cd's en piano. Aanvang 14.00 uur. Locatie: kerkzaal links naast de Majellakapel, ingang Iepenlaan 26, Bussum. Entree: € 5,50. Opgave: amalia.bus@kpnmail.nl.

Theemiddag

Theemiddag in WOC Spieghelwijck Iepenlaan 354a Bussum. Van 14.00 – 16.30 uur. Met kaarten, puzzelen en een glaasje drinken.

Lezing

Lezing door Diana Kostman over 'Spaanse meesters uit de Hermitage'. Aanvang 14.00 uur. Zaal open 13.30 uur. Toegang: € 3,-. Locatie: WOC Bellefleur, Mackaylaan 11 in Naarden.

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken in De Heul, Koekoeklaan 3, Bussum van 18.30 - 20.00 uur.

Kunstlezing

ANBO Kunstlezing door Henk Roos over het museum voor modern realisme MORE in Gorssel. Van 10.30 - 12.30 uur. Locatie: Wilhelminakerk, Wilhelminaplantsoen 14, Bussum. Leden: 4 euro, niet-leden 5 euro.

Je grenzen verleggen in een bad vol ijsklontjes

Annemarie van Aken uit Weesp. Foto: Yogatoday

WEESP - Je moet er midden in de winter maar zin in hebben. Vijftien deelnemers dompelden zich zaterdagmiddag in een ijsbad bij YogaToday aan de Achtergracht. Zij namen deel aan een Icemanworkshop. Volgens de methode Iceman van Wim Hof wordt je immuunsysteem door de kou letterlijk wakker geschud. Deelneemster Annemarie van Aken (foto) is het goed bevallen: "Ongelofelijk hoe je alleen met je ademhaling je grenzen kunt verleggen." Bij voldoende animo gaan de trainers Robbert Fokkens en Iris Premselaar deze workshop vaker doen in Weesp.

2002: wolkbreuk maakt einde aan Blijwater

Het ingestorte zwembad. Foto: André Verheul sr.

WEESP - Het WeesperNieuws bestaat 25 jaar en blikt daarom elke week terug op nieuws uit het verleden. Deze week: zwembad Blijwater, dat bij veel Weespers nog steeds nostalgische gevoelens oproept. In 2002 stortte het zwembad in. Herstel bleek niet haalbaar.

Op zaterdag 24 augustus werd Nederland geteisterd door hevige regenval. In het hele land ontstonden problemen: van vele ongelukken op de snelwegen tot dreigende dijkbreuken en instortende gebouwen. Ook Weesp bleef niet gespaard. Er viel hier binnen 24 uur 101 millimeter regen en dat leidde er onder meer toe dat het platte dak van zwembad Blijwater aan de Basisweg deels instortte. Daarover werd door ons natuurlijk uitgebreid bericht, maar ook de landelijke media besteedden er aandacht aan.

Allengs werd duidelijk dat het zwembad als verloren moest worden beschouwd. Herstel van het toch ook wel verouderde gemeentebad bracht te hoge kosten met zich mee. Het complex werd gesloopt. De gemeente ging op zoek naar een exploitant die op dezelfde plek een nieuw zwembad wilde bouwen en exploiteren. Het was John Theuws van ZIB uit het Noord-Brabantse Rijen die wel brood zag in een zwembad in Weesp, gecombineerd met een Spa Wellness. In november 2004 ging het zwembad open voor publiek. Het aangrenzende saunacomplex opende in mei 2005 de deuren.

Kinderen konden weer naar zwemles in hun eigen woonplaats en ook lokale sportverenigingen als zwem- en poloclub Triton en Trim- en Trainingsgroep Weesp hoefden voor hun trainingen niet meer uit te wijken naar zwembaden in de regio. Dat is natuurlijk fijn, maar onder veel Weespers is nog steeds heimwee naar zwembad Blijwater. Menigeen koestert warme herinneringen aan die eindeloze zomers in of aan de rand van het buitenbad.

Weesper Moppen zijn blij met doorstart carnaval in Weesp

Feestweekend afgesloten met haringhappen

Volle bak in La Ruelle. Foto: Herman Hermsen

WEESP - Met het traditionele haringhappen hebben de Weesper Moppen dinsdagavond in La Ruelle het carnaval in Weesp afgesloten. De vereniging blikt terug op een geslaagd feest en is blij en trots dat er toch een doorstart is gemaakt.

In april vorig jaar maakten de Weesper Moppen bekend dat de carnavalsvereniging werd opgeheven. Er waren onvoldoende gegadigden voor een volledig bestuur. Eind november werd echter naar buiten gebracht dat de vereniging het liefst toch door wilde gaan, hetzij met een minder uitgebreid programma.

Dat heeft goed uitgepakt, want het was er niet minder gezellig om. Bistrot La Ruelle in de Slijkstraat zat zaterdag en zondag vol feestelijk verklede mensen. Een blaaskapel en een dj zorgden voor de muziek. Maandag stapten de Weesper Moppen in vol ornaat op de trein naar Oeteldonk (Den Bosch), om een dagje carnaval in het Zuiden mee te pakken. Gisteravond werd er onder het genot van een 'harinkie' nog even teruggeblikt op het feest.

De Weesper Moppen bestaan dankzij de doorstart 55 jaar; de vereniging wil dat volgend jaar groots vieren.

Gemeenten zetten punt achter samen- werking

WEESP - De gemeente Weesp pakt de taken in het sociaal domein voorlopig zelf op. Vorige week woensdag is per direct bijna de hele samenwerking met Wijdemeren en Stichtse Vecht gestopt.

Dat hebben de gemeenten bekendgemaakt. Het was al een tijdje duidelijk dat het samenwerkingsverband tussen de Vechtgemeenten op sterven na dood was, maar nu is er ook per direct een punt gezet achter bijna alle taken die gezamenlijk werden uitgevoerd. Alleen op het gebied van belastingen loopt de samenwerking nog.

"De dienstverlening aan inwoners verandert niet. Ook blijft de toegang van de gemeente Weesp, waar inwoners terecht kunnen met (hulp)vragen over zorg en ondersteuning, onveranderd", belooft de gemeente.

Eerder werd ook al aangegeven dat deze maand duidelijk wordt hoe B en W de toekomst van Weesp zien. Er worden onder meer gesprekken gevoerd met Diemen en Gooise Meren over mogelijke samenwerking.

Franse bistro in oude pand van Rimini

WEESP - Op de plek waar tot voor kort het Italiaanse restaurant Rimini zat, komt een Franse bistro van Anouk Klauwers. Zo weet horecamakelaar Arends.

Op de site staat: "Anouk heeft veel ervaring in diverse horecazaken, waaronder het bekende Sluizer in Amsterdam. De bistro zal een authentiek Parijse sfeer krijgen, waar men voor vriendelijke prijzen de echte Franse keuken kan gaan proeven. Na een korte verbouwing hoopt Anouk op 1 maart de deuren van de nieuwe zaak (de naam is nog niet bekend) te kunnen openen. (...) Ik heb de verkopers begeleid en geadviseerd."

Rimini vertrekt naar de Nieuwstad. Daar heropent het restaurant in april de deuren.

Restauratie Bätzorgel

WEESP - De restauratie van het bijna 200 jaar oude Bätzorgel van de Grote Kerk is van start gegaan. Donderdag zijn de vier loodzware blaasbalgen overgebracht naar orgelbedrijf Van Vulpen in Utrecht voor reparatie. De verwachting is dat de restauratie in oktober klaar is.

De kosten liegen er niet om: 145.000 kost de operatie. Met subsidie van de RCE (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), de provincie Noord-Holland en geld bijeengebracht door de Stichting Vrienden van de Grote Kerk is het grootste deel van de kosten gedekt. Het ontbrekende deel wil de Protestante Gemeente dekken met de actie Adopteer een pijp, waarmee mensen uitgenodigd worden hun naam aan een van de orgelpijpen te verbinden.

In oktober zal het orgel met een feestelijk concert weer in gebruik worden genomen.

Zonnepanelen aangezet

WEESP - Met het laten branden van een lamp heeft burgemeester Bas Jan van Bochove vandaag de zonnepanelen van De Triangel 'aangezet'.

Nadat de burgemeester een 'zon' onthulde en de lamp aanstak, zongen de kinderen samen 'De Sunshine Rocker'. Daarna leerden ze kort hoe de zonnepanelen werken. De zonnepanelen werden afgelopen december al op het dak geplaatst. Ze moeten genoeg stroom leveren voor de hele school. In de aula hangt een scherm waarop continu de opbrengsten van de panelen te zien zijn.

Vestingnarren vieren groots feest

Lekker druk langs de route.

NAARDEN - Een prachtige optocht met vele karren, flink wat toeschouwers en veel muziek. Carnavalsvereniging De Vestingnarren kan terugkijken op een prachtige carnavalsoptocht door Wallegat.

De optocht werd zaterdag gehouden en ging vanaf de Amersfoortsestraatweg via de Keverdijk naar de Vesting. Met onder andere de prinsenwagen met daarop Prins Ravel L, de adjudanten, de raad van elf en de Vestingsterren en met de jeugdwagen met Prins Max en adjudant Daan, met karren vol Disneyfiguren, kermisklanten, roze suikerpinnen, botsauto's, spoken en muziek van Nardinc, MCC en ViJoS werd het een prachtig feestje. Ook het krijgen van de sleutel op het stadhuis was een mooi hoogtepuntje voor de Vestingnarren. Het feest ging natuurlijk nog vrolijk door en wel in het feestpaleis in De Sprong.

Heel wat opvallende creaties.
De prins met zijn gevolg en de wethouders.
Prachtige optocht door de Vesting. Foto's: Bob Awick

Nog meer feest
Zondag was de tweede feestavond met de opvallende titel 'Dit kan echt niet meer'. Dan was er nog roze maandag en op dinsdag de stunt en het haringhappen. Kortom: een ontzettend druk programma voor De Vestingnarren. Ze hebben een bijzondere periode achter de rug, zeker ook omdat ze dit jaar het 50-jarig jubileum vieren.

50 meter hoge boogbrug wordt in mei over snelweg geplaatst

255 meter lang, 50 meter hoog, 17 meter breed en 8400 ton zwaar. Foto's: André Verheul

MUIDERBERG - De verbreding van de route Schiphol Amsterdam Almere gaat in hoog tempo voort. Knooppunt Muiderberg gaat helemaal op de schop. Met als blikvanger de spoorbrug met 50 meter hoge boog. Het gevaarte staat nu nog langs de snelweg, maar wordt in mei (precieze datum nog onbekend) over de snelweg geplaatst. Een operatie die zijn weerga niet kent.

Wie voorbij Naarden het knooppunt Muiderberg nadert, rijdt het grootste infraproject van Nederland op dit moment binnen. Voor 5 miljard euro worden hier snelwegen opgeschoven, bruggen gebouwd, landtunnels aangelegd en knooppunten ontward. Dat alles moet de doorstroming verbeteren. De truc zit 'm vooral in het scheiden van verkeersstromen. Wie vanuit 't Gooi naar Schiphol moet, kan straks op de A1 voorbij Naarden al de rijstrook kiezen naar de A9 en verder. Dat scheelt op de A1 in- en uitvoegen, oftewel de verkeersmanoeuvres die files veroorzaken. Rijkswaterstaat noemt dat "het wevende verkeer eruit halen." Dat doen ze ook op andere plekken en uiteraard in beide richtingen. Zo ontstaat een ingenieus geheel van rijstroken, spitsstroken, bruggen, viaducten en fly-overs.

Waar op andere locaties van dit megaproject nog wel eens gebruik kan worden gemaakt van bestaande wegen of viaducten, moet bij knooppunt Muiderberg alles op de schop. Alle viaducten gaan eruit en worden vervangen door een hoger, lager, breder of langer exemplaar. Dat gebeurt gefaseerd: eerst wordt het nieuwe geplaatst en in gebruik genomen, daarna wordt het oude gesloopt. Of "geamoveerd", zoals ze dat hier zeggen.

Een knap staaltje werk.
Verderop langs de A1: Aquaduct Vechtzicht bij Muiden.
Drie nieuwe bruggen over het Amsterdam-Rijnkanaal.
Het werk gaat dag en nacht door.
De brug staat nu nog naast de snelweg, in mei gaat hij eroverheen.

De blikvanger is nu al de nieuwe spoorbrug. Hij is in de wijde omtrek te zien. Een slank ontwerp, zo wordt het genoemd. Dat is dan vooral te zien als je in het verlengde staat: 17 metertjes breed, precies genoeg voor twee sporen. Vanuit elke andere hoek is het ding vooral groot. 255 meter lang en 50 meter hoog om precies te zijn. De constructie weegt 8400 ton en staat nu op een bouwplaats naast de snelweg. In mei wordt het op speciale karretjes geplaatst en daarmee verreden tot over de snelweg. Pas dan wordt de betonnen vloer gestort en worden de rails en de bovenleiding gemonteerd. In een weekeinde in augustus, als het treinverkeer wordt stilgelegd, wordt het huidige spoorviaduct weggehaald en wordt de boogbrug op zijn plek geschoven.
Het opmerkelijke is dat de ingrijpende aanpassing van deze spoorbrug er niet voor het treinverkeer is, maar voor het autoverkeer dat eronderdoor moet. Ter plaatste is net voldoende ruimte om alle benodigde rijstroken kwijt te kunnen. Pilaren die het spoorviaduct ondersteunen kunnen daar niet meer bij. Dus moet er een spoorbrug komen die de hele 255 meter kan overspannen. Om die overspanning te krijgen zonder dat de brug doorbuigt, is een 50 meter hoge stalen boog nodig. Dat is de langste overspanning die tot dusver is gemaakt. De boog blijft lichtgrijs van kleur, zodat hij op de meeste dagen van het jaar wegvalt tegen de lucht.

Verderop bij Muiden wordt bijna 24/7 doorgewerkt om het grootste aquaduct van Europa op tijd af te krijgen. Op 28 augustus moeten hier de eerste auto's onder de Vecht door kunnen razen. Die dag is ook de nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal voor het eerst in gebruik.

GAD op zoek naar betere manieren van afvalinzameling

Wekelijkse optocht van vrachtwagens door Weesp, dat moet anders

Centrumbewoners moeten het met vuilniszakken doen. Verre van ideaal.

door Ruth van Kessel

WEESP - Ouwe troep? Hup, naar de GAD. Het afvalscheidingsstation van GAD Gooi en Vechtstreek zit sinds 1994 aan de Nijverheidslaan en is een van de vier stations in deze regio. Wat dat betreft zijn de zaken uitstekend geregeld in Weesp. Op andere gebieden van afvalinzameling kan het hier anders, creatiever, beter. De GAD zoekt naar verbeteringen en werkt aan de proef.

Het afvalscheidingsstation is er voor grotere partijen recyclebaar of milieuschadelijk afval dat inwoners van Weesp zelf wegbrengen. Het gewone huisvuil gaat zoals bekend in de kliko's of, in het centrum van Weesp, in de vuilniszakken die eens per week worden opgehaald. Daarnaast mogen bedrijven geen gebruik maken van de GAD, met als gevolg een wekelijkse optocht van commerciële en GAD-vuilniswagens door Weesp.

Op het afvalscheidingsstation aan de Nijverheidslaan. Foto: Brian Elings
Het liefst wil de GAD voor iedereen een ondergronds afvaleiland in de buurt. Tot die tijd denderen er vuilniswagens door de stad. Foto: Christian Pfeiffer

'Achteraf scheiden is technisch mogelijk, maar vele malen duurder'

Dat moet beter kunnen, vindt ook George Koster, al 15 jaar werkzaam bij de GAD. "Al die zware stinkbakken door de straten, dat is gewoon niet goed. Niet goed voor het milieu en niet goed voor het wegdek en de huizen, dat moet echt anders."

Geen winst

De GAD werkt voor de gemeenten Blaricum, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp, Gooise Meren en Wijdemeren. Dat doen ze met zo'n 100 man in de buitendienst en ongeveer 25 medewerkers op het hoofdkantoor in Bussum. De bedrijfsvoering is als volgt: de inkomsten komen uit de opbrengsten van het afval. De kosten van de bedrijfsvoering gaan daarvan af. Het verschil wordt door de inwoners betaald met de afvalstoffenheffing. De GAD mag geen winst of verlies draaien.

Wat zou er anders moeten?
"In winkelcentrum Kerkelanden in Hilversum zijn we bezig met een proef om alle afval, zowel bedrijfs- als huishoudelijk afval, in het winkelcentrum gezamenlijk door een en hetzelfde bedrijf op te laten halen. Dat betekent ophalen van een aantal gezamenlijke fracties onder regie van de GAD. Met deze proef hopen we te komen tot een nieuw integraal afvalmodel voor centrumgebieden in de regio met als doel meer hergebruik, minder vervoersbewegingen en een efficiëntere inzameling. Het is een landelijke proef. Het wordt heel goed ontvangen, want voor de winkeliers en bedrijven is het afvalvraagstuk een stuk eenvoudiger geworden en ook voor de commerciële afvalinzamelaars is het efficiënter. Als de proef slaagt, hopen we in deze regio te kunnen volgen."

'Je zou bijvoorbeeld het afval ook op zaterdag kunnen ophalen'

Een andere manier van denken?
"Weesp zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat het niet meer wil dat afval overdag wordt opgehaald, maar 's avonds of op zaterdag. Weesp heeft er als oude gemeente met al die oude straatjes en oude huizen belang bij om de autobewegingen van die zware vuilniswagens te minimaliseren. Kleinere wagens, elektrische auto's, we moeten wat creatiever en op maat gaan opereren."
Waarom toch al dat gehamer op scheiden aan de bron? Achteraf scheiden is technisch mogelijk en misschien wel zo efficiënt?
"Het is waar dat achteraf scheiden technisch volledig uitvoerbaar is, maar het is vele malen duurder. Ook met de investeringen in kliko's, ondergrondse containers en voorlichting ben je met bronscheiding goedkoper uit. Daarbij is het minder belastend voor het milieu, omdat er minder schadelijke stoffen worden verbrand. Daarnaast willen we dat mensen zich steeds bewuster worden van wat ze allemaal weggooien. Vandaar dat we binnen de GAD niet meer praten over afval, maar over grondstoffen die hergebruikt kunnen worden. We stellen ons met de voorlichtingscampagne Van Afval Naar Grondstof (VANG) ten doel dat huishoudens voor 2020 75% van hun afval scheiden. Om dit te bereiken willen we het mensen zo gemakkelijk mogelijk maken en ze faciliteren. In het gewest zitten we nu op 54%, dus we hebben nog veel te winnen."

Wat gaan jullie doen?
"Door mensen zo veel mogelijk voor te lichten en ze bewust te maken dat het echt zin heeft om te scheiden: met folders, met artikelen en reclame in de media en met voorlichting op scholen informeren we mensen over wat er gemaakt wordt van de verschillende soorten afval. Dat is allemaal terug te vinden op de website van de GAD. Mensen willen dat weten. Verder treden we altijd met bewoners in contact, zoals nu bij de inspraakronde over de inzamelstructuur."

De vuilniszak in het centrum, wanneer verdwijnt die uit het straatbeeld?
"Dat is een volgende slag: we willen dat er een alternatief voor de zak komt. Het liefst gaan we ervoor dat elk huishouden op een behapbare loopafstand hun afval gescheiden in een ondergronds afvaleiland kwijt kan. Dat is natuurlijk niet zomaar georganiseerd, daar komt heel veel bij kijken, maar dat is wel waar we uiteindelijk naartoe willen. Dan is het afgelopen met het ophalen van huishoudelijk afval en verdwijnt de vuilniswagen uit het centrum."

Hard werken aan volgende Wielerronde

Ronde moet eerbetoon worden aan Jan de Wee

Als alles volgens plan verloopt komen er op 27 maart weer topamateurs naar Weesp. Foto: André Verheul

door Sjoerd Stoop

WEESP - Er wordt achter de schermen hard gewerkt aan de volgende Weesper Wielerronde. Als alles volgens plan verloopt denderen er op zondag 27 maart toch weer honderden renners door het centrum van Weesp.

Dat er een grote kans bestaat dat er toch weer een volgende wielerronde komt, mag opvallend worden genoemd. Lang leek het erop dat de ronde van afgelopen jaar de laatste was nadat de stuwende kracht ander de ronde, Jan de Wee, overleed. Enkele trouwe medewerkers besloten echter vlak na het wegvallen van De Wee de schouders te zetten onder hoe dan ook nog één ronde. "Als eerbetoon aan Jan", vertelde Rico van Onna namens het groepje op Radio Weesp.

Vanwaar het plan om tóch een ronde te houden?
"Een van de mensen van ons groepje, Bert Gentenaar, heeft Jan op zijn sterfbed beloofd dat er hoe dan ook nog één ronde zou komen als eerbetoon. Zo'n belofte moet je nakomen. Bert heeft een groepje mensen verzameld en vanaf dat moment begonnen we met werken. We gaan er met z'n allen vol voor om de ronde op poten te zetten. Hoe dan ook voor één keer, maar het zou zomaar kunnen dat het vaker lukt."

Wat gaat er exact gebeuren?
"We gaan de ronde in principe houden zoals het al was, zoals Jan het al jaren deed. Dat betekent dat de beste amateurs van het land weer naar Weesp komen om te koersen over een prachtparcours. Daarnaast werken we aan wat extraatjes. We werken onder meer aan een ronde voor triatleten, want daar heeft Weesp er tenslotte veel van. We zitten vroeg in het seizoen en hopen daarom dat het voor veel triatleten weer gaat kriebelen en dat ze op de fiets stappen en meedoen."

'Een paar weken van tevoren hakken we de knoop door'

Hoe staan de zaken ervoor?
"Achter de schermen werken we al een aantal maanden aan de ronde. We hebben veel vergaderd en heel veel geregeld. De ronde staat al vermeld op de kalender van de KNWU, dus de renners kunnen zich al aanmelden. Het gaat er ons vooralsnog om dat we voldoende sponsors verzamelen om de ronde te kunnen betalen. Dat wordt de grootste klus. Zoals gezegd doen we het vooral als eerbetoon aan Jan en vooral daarom hopen we dat de trouwe sponsors nog één keer meehelpen."

Wanneer weten we of het echt lukt?
"We hakken pas een paar weken van tevoren de knoop definitief door. De komende weken gaan we hard doorwerken om te zorgen dat alles goed komt."

Selena pakt weer twee keer goud

Foto: Niels van de Griend

WEESP - Weer twee keer goud voor badmintonster Selena Piek. De Weespse was afgelopen weekend met dubbelpartners Eefje Muskens en Jacco Arends oppermachtig op het NK.

Selena en haar dubbelpartners waren verreweg de besten van het deelnemersveld: tot aan de finale werd er geen enkele game verloren. Met Jacco Arends bleef Selena ongeslagen, met Eefje Muskens verloor ze slechts één game. Selena was na afloop apetrots op haar twee gouden plakken.

De Weespse heeft nog steeds een goede kans om komende zomer mee te doen aan de Olympische Spelen.

Slechte slotfase nekt Argus

WEESP - Een teleurstellende slotfase heeft de korfballers van Argus afgelopen weekend punten gekost tegen de nummer laatst Sporting Andijk. De Weespers kwamen met 13-9 tekort.

Argus had, vanwege eerdere goede resultaten tegen dezelfde tegenstander, goede hoop om punten mee te kunnen nemen naar Weesp. De Weespers startten ook sterk en stonden al snel op een voorsprong. Toch kon de tegenstander terugkomen. Na de eerste helft stond het 6-6.

Na de rust bleven de twee teams lang aan elkaar gewaagd. Daarna stapelde Argus echter fout op fout, waardoor Sporting Andijk alsnog won.

Eerste plaats Van de Griend

WEESP - Cees van de Griend heeft afgelopen weekend goed gepresteerd op een groot internationaal jiujitsu-toernooi in Hamburg.

De Weesper won al zijn partijen en pakte knap een gouden plak.

Met de goede resultaten zet Van de Griend een grote stap richting kwalificatie voor het WK onder de 21 jaar van komende maand.

Triton-masters pakken negen keer goud

Foto: Triton

WEESP - Triton-routinier Paul Bunnik keerde behangen met medailles terug van het Open Nederlandse Masters Kampioenschappen korte baan in Papendrecht: zes keer goud en twee keer zilver.

Enkele gouden plakken kreeg Paul in de schoot geworpen, omdat er in zijn leeftijdscategorie (H60+) geen concurrentie was. Maar op andere nummers was er sprake van spannende finales. Opvallend waren Pauls PR's op de 50 school (slechts 0.50 sec boven het Nederlands Masters Record H60+), de 200 vlinder en de 400 wissel.

De Weesper was apetrots op het succes. "Het gaf een heel erg goed gevoel om met zo veel medailles terug naar Weesp te gaan", vertelt Bunnik achteraf. "Het geeft veel vertrouwen voor het EK dat er nu aankomt. Ik hoop daar ook goed te presteren."

Andere deelnemers
Tim Bunnik deed niet voor zijn vader onder en nam 9 medailles mee naar huis, waarvan twee goud. Hij zwom 8 PR's. Ook Angela Koekoek, Ellen Parma en Caroline Schreuder droegen bij aan de flinke medailleoogst van Triton, die op dit NK opliep tot 9 x goud, 13 x zilver en 5 x brons.

Marco en Piet

Foto: André Verheul sr

Een koude dag in de winterstop van januari 1994. AZ, toen nog uit de Eerste Divisie, is in Weesp voor een oefenduel. Niet trainer en oud-international Piet Schrijvers, maar Weesper doelman Marco Ruitenbeek is de grote publiekstrekker. We zien ze beiden op deze archieffoto van André Verheul sr.

Opel Astra zeer populair in heel Europa

Opel doet het goed en deze Astra is daar een belangrijke oorzaak van.

De Opel Astra is een Europese hit. In januari stegen de verkopen met 43 procent. En dan moet de Astra Sports Tourer nog komen.

Voor Opel is 2016 bijzonder positief van start gegaan met het beste januari-resultaat sinds 2011. "Dat laat zien dat onze nieuwe producten in de smaak vallen", aldus Peter Christian Küspert van de Opel Group. "De binnenkort uit te brengen Astra Sports Tourer en de nieuwe Mokka X zullen de verkoop dit jaar beslist verder aanjagen." Van de nieuwe Astra zijn sinds de start van de levering in november vorig jaar inmiddels meer dan 17.500 exemplaren geregistreerd. Het aantal orders zit al boven de 100.000. De Opel Mokka laat over januari een stijging van 5,5 procent zien en een registratieaantal van ongeveer 12.500 exemplaren. In Nederland zijn afgelopen maand 2.938 nieuwe Opels geregistreerd: een stijging van 11.1 procent.

IONIQ van Hyundai is er in drie soorten

Liever elektrisch, hybride of plug-in hybride?

De IONIQ van Hyundai wordt 's werelds eerste model waarbij je kunt kiezen uit drie aandrijflijnen: volledig elektrisch, hybride en plug-in hybride. Hij komt deze zomer naar ons land.
De levering in Nederland start met de hybride- en de volledig elektrisch aangedreven versie. Deze laatste komt dit jaar nog in aanmerking voor 4 procent bijtelling. Later dit jaar volgt de IONIQ met plug-in hybride-aandrijving.

Met de IONIQ presenteert Hyundai een compleet nieuwe hybride-generatie, met aan de basis een volledig nieuw ontworpen chassis. Rijdynamiek en een perfecte wegligging stonden bij het ontwerp namelijk altijd voorop. De ingenieurs hebben dat onder meer bereikt door de batterijen onder in de bodemplaat te integreren. Dat zorgt voor een laag zwaartepunt, een directe stuurrespons en een stabiel bochtengedrag. De IONIQ dankt zijn dynamiek tevens aan de multilink-achterwielophanging met dubbele, laag geplaatste draagarmen. De carrosserie van de Hyundai IONIQ bestaat voor 53 procent uit geavanceerd ultrasterk staal en lichtgewicht aluminium. Ook de motorkap, de achterklep, de balken achter de voor- en achterbumper en de delen van de wielophanging zijn van aluminium gemaakt.

FIAT betaalt de BTW van 500-modellen

Instappen vanaf 12.406 euro

Het is nu een goed moment om de 500 te kopen.

Goed nieuws voor wie wel wat voordeel kan gebruiken: Fiat-dealers geven tot 15 februari 21 procent korting op de Fiat 500, 500C, 500L en 500X. Dat komt dus neer op een auto waarover je de BTW niet hoeft te betalen. Er zit ook nog een aanbod bij van een financiering van drie jaar zonder rente.

In het geval van de 500 kan die oplopen tot bijna 3.000 euro. Instappen in de nieuwe 500 kan nu tijdelijk vanaf 12.406 euro. Voor de 500C is de tijdelijke vanafprijs 14.886 euro. Bij aankoop van een 500L (Living) is de korting maximaal 3.897 euro en de instapprijs bedraagt tijdelijk 15.786 euro. Op de 500X krijg je tijdelijk maar liefst tot 4.664 euro voordeel, instappen kan nu voor 18.295 euro. De korting per uitvoering verschilt, afhankelijk van de catalogusprijs en de gekozen opties. Deze actie is geldig op zowel ongekentekende voorraadmodellen als nieuw bestelde auto's.

De Fiat 500 is 357 cm lang, 163 cm breed en 149 cm hoog. Het exterieur bevat alle karakteristieke elementen van de voorloper uit de jaren vijftig en combineert dat met de technologie van nu. Kijk maar naar de ronde koplampen, met z'n LED-dagrijverlichting en de achterlichten die meer dan ooit verwijzen naar die van de originele Fiat 500. De 500 koop je niet voor de ruimte, maar wel melden voor de zekerheid dat de achterbank groot genoeg is voor twee personen. De bagageruimte biedt een inhoud van 185 liter en 550 liter met neergeklapte leuning van de achterbank.

Opladen bij Tergooi

Met de Tesla naar het ziekenhuis? Geen probleem bij Tergooi. Daar staan nu laadpalen, zodat het mogelijk is om tijdens het ziekenhuisbezoek elektrische auto's op te laden. Er staan in totaal acht van die laadpalen: vier in Hilversum en vier in Blaricum. Tergooi voorziet hiermee in de behoefte van een groeiend aantal patiënten, bezoekers en medewerkers. De laadpalen staan in Hilversum op P2, in het voorste gedeelte en het achterste gedeelte. In Blaricum staan de laadpalen op P1 en P3.

Op dit moment bekijkt het ziekenhuis ook hoe in de nabije toekomst elektrische fietsen opgeladen kunnen worden bij Tergooi.

Met de SpaceTourer kun je alles

We doen ons best om niet meteen aan de good old Volkswagenbus te denken bij het zien van deze SpaceTourer. Toch is hij echt van Citroën. Er zijn Citroën-ontwerpen die meer in het oog springen, maar deze is niet minder bijzonder om in te rijden. Zo is er plaats voor drie zitrijen en dus negen personen. Maar iets anders kan ook. Want dat is het met deze SpaceTourer: hij biedt diverse mogelijkheden voor de indeling van het interieur en is daarmee een nieuwe auto voor gezinnen en zakelijke rijders.

Elke week vol 2ehands-antiek-retro uit Inboedels & Zo open elke vr.+zat. 10-17 u. Koninginneweg 66, K'hoef. kijk op www.inboedelsenzo.nl

VOORNEVELD TYRES.
Zeer voordelige autobanden,motorbanden en scooterbanden. Ook elke zaterdag open van 09.00 tot 13.00. Kijk op
www.voorneveld-tyres.nl

Opruimcoach Renate voor uitmesten, opruimen van huishoudens 0294-269903

Doorbreek uw gewoontegedrag. Doe mee! Meer info: www.30dagenzonderalcohol.nu

MEDITATIEWORKSHOP 'Gewoon Zijn'op zondag 14 februari in het OAZ-Gebouw aan de J.A. Fijnvandraatlaan 2 van 13.30-15.30 uur. Meer info of aanmelden? Bel 06-38104942 offb. Gewoon Zijn Meditatie

Over mijn adoptie, naamswijziging, autisme, zikavirus, etc www.rhido.nl

VOETVERZORGING WEESP, uw Provoet-pedicure. Voor de professionele voetverzorging: kloven, eelt, likdoorns, nagelproblemen etc. voor een afspraak: 06 - 26963020
www.voetverzorgingweesp.nl

Wij zoeken een leuke schoonmaakmedewerker(ster) voor een project in Weesp en in Oostzaan. Kijk op de site www.ruudzander.nl

Haardhout (goed droog) ca. 1 kuub 25 net € 79,50. In kist ca. 1,25 kuub. In kooi gestapeld ca. 1,9 kuub € 210,00. Voor meer info: Tuincentrum H vd Wurff. Tel.: 0294-412978

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Gezocht winkelmedewerker met kennis in acquaristiek. Zie vacature op
www.deboerdierenruiter.nl.

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Pesten een probleem? Kijk eens op www.posicom.nl

LANNEKE'S Aanbiedingen
op het kraampje voor de
winkel. Nieuwstraat 39
Weesp Tel.: 0294-416464
Speelgoed en kleding.
Kijk ook op lanneke.nl

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Te huur: Studio 30 m2 in souterrain gemeubl. incl. G,W,EL. € 525,-. Inl. 035-6935525 / 06-22393323.

Verzamelaar zoekt LP's/singles genre pop, rock, jazz, blues, soul, reggae. Bel 06-53197138