MuiderNieuws

13 mei 2015

MuiderNieuws 13 mei 2015


Verkeersheuvel wekt woede

IJburgers nog moeilijker naar de Maxis

MUIDEN - Weer gedonder rondom de aanrijroute voor IJburgers naar de Maxis. Het gaat nu niet om de afgesloten Nuonweg, maar nu is er ineens een drempel geplaatst door de gemeente Diemen.

Die recent aangelegde verkeersheuvel zou het niet langer mogelijk maken om, komende vanaf de Uyllanderbrug, de parallelweg langs de A1 richting Maxis op te draaien. Bewoners van IJburg zijn woest op de gemeente Diemen, meldt AT5.

VVD
De Amsterdamse fractie van de VVD stelde al vragen over de kwestie aan het college van B en W van Amsterdam. De parallelweg maakt de rit aanzienlijk korter. De weg is volgens de VVD dan wel eigenlijk een busbaan, maar voorziet volgens de partij in een grote vraag naar een goede en korte verbinding tussen IJburg en de Maxis. "Na het afsluiten van de Nuonweg in juli 2014 lijkt dit de volgende poging van Diemen om het Amsterdammers moeilijk te maken om de Maxis te bereiken zonder via de A1 tientallen kilometers om te hoeven rijden."

Overigens is de weg vanuit Diemen wel open voor autoverkeer, behalve tussen 16.00 en 19.00 uur op werkdagen, zo staat op een verkeersbord langs de weg. De gemeente Diemen kon niet zeggen wanneer en waarom de verkeersheuvel zou zijn aangelegd.

Al jaren
De discussie over de bereikbaarheid van de Maxis voor IJbugers ettert al jaren. Eerst concentreerde de discussie zich op de Nuonweg, de weg achter de Maxis langs die tijdelijk werd opengesteld toen de verbinding tussen IJburg en de A10 nog niet af was. In 2014 werd deze ontsluiting geopend en was het voor wegbeheerder Diemen het moment om die Nuonweg meteen af te sluiten. Officieel omdat de verkeersveiligheid niet op orde was, maar Diemen stak niet onder stoelen of banken dat het ook wel erg goed uitkwam dat winkelcentrum Maxis vanuit Diemen daarmee veel moeilijker te bereiken werd. In Diemen was kort daarvoor net het winkelcentrum helemaal opgeknapt.

IJburg dupe
IJburgers werden de dupe, want die konden nu veel moeilijker naar de Maxis. Al snel werd duidelijk dat er gesmokkeld kon worden door op de nieuwe ontsluiting van IJburg te keren en via de parallelweg van de A1-brug alsnog naar de Maxis te rijden. Maar dat kan nu dus ook niet meer. Ondertussen oefent de gemeenteraad van Amsterdam ook nog druk uit op Diemen om wel een goede alternatieve route te zoeken voor iedereen die vanuit IJburg of Diemen boodschappen wil doen bij de Maxis.
Die oplossing is er nog niet, wel is er ruim een kwart miljoen euro geïnvesteerd in een onderzoek naar oplossingen en de toekomst van de Nuonweg.

Hoe lang heeft de Elisabeth Smit nog in zich?

Foto: Christian Pfeiffer

MUIDEN - De voorste mast hangt nog schever, de romp van de driemaster barst door de druk open en de spanten zijn door en door rot. Hoe lang heeft de Elisabeth Smit nog in zich?

Het bekende schip voor de havenmond van Muiden was even inzet van een verkiezingsstrijdje rondom de waterschapsverkiezingen, maar ondertussen is het weer gewoon stil rondom het wrak. Het is wachten tot de eerste mast het begeeft tijdens een zomerstorm. Het lijkt erop dat het niet lang meer gaat duren.

Vier auto's doelwit op P+R-terrein

MUIDEN - Op het P+R-terrein aan de Maxisweg zijn de afgelopen week vier auto's opengebroken. De parkeerplaats blijft geliefd bij boeven.

De eerste inbraak was op Bevrijdingsdag, in een grijze geparkeerde Toyota Aigo. Er worden onder meer een laptop en een TomTom vermist. Vrijdag werd een grijze Renault Mégane doelwit. Daar werd een koffer vermist. Die dag werd er ook een inbraak gemeld in een blauwe Volkswagen Golf. Uit die auto werd de radio meegenomen. Een dag later werd er een grijze VW Passat opengebroken, ook voor de radio.

74

staan we op de Misdaadmeter AD. En dat is minder hoog (positief) dan vorig jaar (58)

Jas weg

MUIDEN - Wie heeft de jas meegenomen van een man die vorige week vrijdag naar de trombosedienst in de Kazernestraat ging?

De man bezocht de dienst rond 10.20-10.30 uur en bleek daarna zijn jas te missen met daarin zijn sleutels.

Veelzijdig en toegankelijk. De charme van OFF

'Deze fotografen ondernemen op eigen initiatief'

Erik-Jan Geniets en Frank Detrixhe coördineren het OFF-fotofestival.

MUIDERBERG - Veelzijdige en toegankelijke fotografie voor een breed publiek: dat is de charme van het Fotofestival Naarden-OFF volgens Erik Jan Geniets, beroepsfotograaf uit Naarden en Frank Detrixhe, vrijetijdsfotograaf uit Muiderberg.

Samen coördineren zij het Fotofestival-OFF. "We bieden een platform voor iedereen die op eigen initiatief wil exposeren tijdens het fotofestival." Het Fotofestival Naarden-OFF bestaat al sinds het tweede FotoFestival Naarden in 1991. "Het Festival-OFF is een verzameling van alle fotografen die tijdens het FotoFestival Naarden op eigen initiatief iets ondernemen", schetst Erik Jan het kenmerkende ervan. Zowel beroepsfotografen als amateurs doen mee met het Festival-OFF. "Iedereen die wil exposeren kan dus meedoen. We hebben bijvoorbeeld ook vaak exposities van fotografen die voor het 'gewone' festival zijn afgewezen en via het Festival-OFF toch een plek kregen. Binnen het OFF-circuit hebben we daarentegen ook fotografen gehad die later aan het 'gewone' festival meededen; het is mooi dat het naast elkaar kan bestaan", aldus Frank.

OFF-locaties

Aan het Festival-OFF kunnen zowel professionele als vrijetijdsfotografen meedoen. De exposities van het Festival-OFF zijn te bezichtigen van 14 mei t/m 21 juni. De foto's zijn te bezichtigen op 25 verschillende locaties in Naarden-Vesting. Onder andere in het Stadskantoor, Het Spaanse Huis en rond de Grote Kerk. De OFF-exposities zijn te herkennen aan de witte vlaggen met het OFF-logo. Meer informatie: www.festival-off.nl.

Fotogroep Delta F, waar Frank deel van uitmaakt, pionierde met het Festival-OFF in 1991. "In 1990 kwam ik de term 'OFF' in Arles in Frankrijk tegen op het fotofestival daar. Vervolgens hebben we de term in Naarden geïntroduceerd en exposeerde ik met de fotografen van fotogroep Delta F onder de naam 'Festival OFF'. Erik Jan heeft de organisatie in 1995 samen met Eddy van Wessel, die de Zilveren Camera heeft gewonnen voor zijn fotoserie over de opstand in Syrië, wat professioneler aangepakt door de coördinatie te verzorgen en sponsors te gaan zoeken. Zij lieten bijvoorbeeld folders, posters en vlaggen maken", vertelt Frank.

OFF is tegelijk met het normale festival. Foto: Bob Awick

'De kwaliteit is vaak heel goed, maar soms ook dramatisch slecht'

Het verschil met het festival dat de stichting 'FotoFestival Naarden' organiseert, is dat er geen ballotage plaatsvindt en de deelnemers zich ook niet aan een thema hoeven te houden. Voor het Festival-OFF is iedere fotograaf vrij om te exposeren wat hij wil. "We willen geen vast thema omdat fotografen het op eigen initiatief ondernemen. Er zijn wel fotografen die aanhaken op het thema, maar dat is niet verplicht. Dat sturen wij niet. Wij kijken ook niet naar de kwaliteit. Fotografen financieren hun eigen expositie en wij als coördinatoren zorgen ervoor dat er een vlag komt en dat de fotografen genoemd worden op de website en in het promotiemateriaal. Dat is onze belangrijkste taak"', geeft Erik Jan aan. "Wij faciliteren de deelnemende fotografen dus hoofdzakelijk", vult Frank aan.

"De kwaliteit is vaak heel goed, maar soms ook dramatisch slecht", geeft Erik Jan kritisch aan. "Maar daar geven we bewust geen sturing aan. Anders organiseer je eenzelfde soort festival dat de stichting FotoFestival Naarden al doet. De grap is nu juist dat mensen op eigen initiatief iets kunnen doen en de gelegenheid krijgen er iets van te maken. Dan is het niet onze taak om de kwaliteit te bewaken. Dan verlies je ook het hele idee uit het oog om fotografen die buiten het 'gewone' festival vallen, een podium te bieden."

'Je gaat mensen uitsluiten en dat is niet juist'

"Dan ga je mensen uitsluiten en dat willen we juist niet. Wij willen juist een ander circuit aanboren. Het grote voordeel van het Festival-OFF is dat we nog meer fotografie bieden. Er is dus nog meer te zien in Naarden en dat trekt weer meer publiek aan. We krijgen ieder jaar veel enthousiaste reacties van bezoekers. Ze ervaren het als toegankelijke fotografie die niet zo artifarti is. Dat is tenminste de sfeer die ik proef", aldus Erik Jan.

Zeilen voor Nepal

MUIDEN - Aan boord voor het goede doel: in samenwerking met de Stichting Nepalimed Holland organiseert de Muider Compagnie een benefietvaartocht op zondag 31 mei.

De opbrengsten van deze zeilmiddag gaan voor 100% naar de slachtoffers van de aardbeving in Nepal.

De betrokkenheid van de Muider Compagnie met Stichting Nepalimed is geen toeval, want de zuster van scheepseigenaar Menno Hoekstra heeft samen met haar man een grote bijdrage geleverd bij de opbouw van een ziekenhuis met een aantal medische hulpposten in de buitengebieden ten oosten van Kathmandu in Nepal. Meer informatie op www.muidercompagnie.nl.

Loterij Zonnebloem van start

MUIDEN - De Zonnebloem Muiden-Muiderberg is weer van start gegaan met de jaarlijkse lotenverkoop. Vrijwilligers komen dan weer aan de deur.

"We beginnen in het oude dorp van Muiderberg en onze vrijwilligers gaan wekelijks door totdat heel Muiderberg en Muiden bezocht is. De opbrengst van de loterij komt in zijn geheel ten goede aan het werk van de Zonnebloem", zo vertelt de organisatie.

De uitslag is op 26 oktober vanaf 17.00 uur bekend. De hoofdprijs is 15.000 euro.

Survival rond Hemelvaart

MUIDERBERG - Voetbalclub SC Muiderberg organiseert op 14 en 15 mei 2015 voor de 21e keer een Hemelvaartjeugdsurvival op en rond het complex van SC Muiderberg.

Bij dit spektakel zijn meer dan 175 deelnemers en medewerkers direct betrokken. Iedereen die het leuk vindt, mag de nacht van donderdag op vrijdag in tenten overnachten op het sportcomplex. De F-junioren slapen echter onder begeleiding in de sportzaal. De twee dagen bestaan uit veel spelletjes die natuurlijk alles met voetbal te maken hebben, een avond samen, een uitgebreid programma op de vrijdag en een prijsuitreiking vrijdagmiddag.

De survival bij de voetbalclub wordt elk jaar gehouden en is altijd een groot succes. Meer informatie op www.scmuiderberg.nl.

Automobilist ziet wielrenner over het hoofd

Foto: Bob Awick

MUIDEN - Een 53-jarige Laarder wielrenner werd vorige week donderdag over het hoofd gezien door een automobilist op de Amsterdamsestraatweg. De twee botsten en de Laarder raakte gewond. De automobiliste (een 39-jarige Naardense) kon door een vrachtwagen de kruising niet helemaal goed overzien en miste de fietser. Die klaagde na de aanrijding over pijn aan zijn rug en nek. Voor de hulpverlening werd de straat donderdagochtend tijdelijk afgesloten.

Rob Visser

'Poortwachter van Weesp'
Weesper sinds ?
51 jaar

Foto: Ruth van Kessel

Poortwachter?
"Die naam kreeg ik omdat ik altijd met mooi weer voor mijn deur aan de Stationsstraat zit.Ze noemen me ook wel voordeurzitter en de rijkste man van Weesp, haha."

Mooie ontmoeting?
"Ik heb een keer een vrouw kunnen helpen met haar mobiele telefoon. Ze was radeloos. Ik zei: pak een stoel en neem een bakkie koffie. Het kwam allemaal goed."

Beste eigenschap?
"Humor, vriendelijkheid en geloven in het goede."

En je slechtste?
"Ik kan ongeduldig zijn."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat ik MS heb. Ik loop er niet mee te koop, want ik ben nog steeds dezelfde Rob."

Wat doe je verder in het leven?
"Muziek luisteren, films kijken en buiten zitten als het kan."

Met 1000 euro?
"Ga ik kleding kopen en met wat ik overhoud anderen gelukkig maken."

En met een miljoen?
"Schulden aflossen, huis laten schilderen en inrichten. Wat er overblijft geef ik aan de Voedselbank voor mensen die het harder nodig hebben dan ik."

Trots op?
"Mijn dochters, mijn vader, vrienden en kennissen."

Levensmotto?
"Geniet, het leven is te kort."

Beste filmklassieker?
"'One Flew over the Cuckoo's Nest' uit 1975."

Droomauto?
"Ik heb drie keer een Lamborghini Murcielago voorbij zien komen, prachtig!"

Als je burgemeester was?
"Zou ik me hard maken voor eenheid in de fracties: geen geruzie, maar puur en eerlijk met elkaar besluiten nemen ten gunste van de Weespers."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Dat het beetje bij beetje beter gaat met de binnenstad."

Inzenden Fotomobiel verlengd tot vrijdag

WEESP - Nog een week kunnen foto's worden ingezonden voor de wedstrijd Weesper Fotomobiel, een fotografiewedstrijd voor de jeugd tijdens Weespers aan de Wand.

De wedstrijd wordt dit jaar na het grote succes van vorig jaar opnieuw gehouden tijdens de kunstmanifestatie Weespers aan de Wand en is bedoeld voor de jeugd tussen de 12 en 18 jaar. De foto's moeten met de mobiele telefoon worden gemaakt.

Het thema is dit jaar 'Jij en de ander'. Meer voorwaarden en insturen kan op de website www.weesperfotomobiel.nl. Insturen kan nog tot volgende week vrijdag.

De winnende foto's komen tijdens de grote expositie Weespers aan de Wand te hangen in de Van Houtenkerk; de eerste prijs bestaat onder andere uit een uitgebreide workshop van fotograaf Eric Hage.

Jubal verbindt naam aan de Weesper Cultuurprijs

Beide partijen trots op culturele deal

Sjoerd Huisingh (Jubal), Koos Kappert (Cultuurprijs) en Marcel Linthorst (Jubal).

WEESP - Jubal is de nieuwe hoofdsponsor van de Cultuurprijs. Dus Weesp maakt in december kennis met de Weesper Jubal Cultuurprijs.

Het Domijn had de afgelopen jaren zijn naam verbonden aan de prijs, maar dat was vorig jaar voor het laatst. En dus moest de organiserende stichting Weesper Kunst en Kultuur op zoek naar een nieuwe geldschieter. Dat bleek nog niet makkelijk, maar het lukte.

Maandag werd de Stichting Jubal als de nieuwe hoofdsponsor gepresenteerd. De stichting beheert de nalatenschap van de opgeheven muziekvereniging en investeert dat in maatschappelijke en culturele activiteiten. De Cultuurprijs speelt daar een belangrijke rol in, vindt Jubal. Beide partijen schudden elkaar maandag de hand voor het bekende beeld van Marte Röling aan de Achteromstraat. De trots spat van de deal af. Er worden nog kandidaten gezocht voor de Weesper Jubal Cultuurprijs, de Eervolle Vermelding en de Aanmoedigingsprijs van dit jaar. Opgeven kan via anton.pastor@versatel.nl.

Goede Tijden in Weesp

WEESP - Bianca is ziek, maar wil dit tegen niemand vertellen. Vechtend tegen haar verdriet voert ze een moeilijk telefoongesprek op een brug. In Weesp.

Trouwe fans van 'Goede Tijden, Slechte Tijden' in Weesp hebben het maandagavond vast gezien: Weesp was ineens het decor van de 5146ste aflevering van de soap. De molens kwamen duidelijk in beeld, net zoals de Hoogstraat waar een scène werd gefilmd op de Lange Vechtbrug.

Controles op het water

WEESP - Er gaat dit seizoen meer gecontroleerd worden op te hard varen op de Vecht. Dat zegt de provincie Noord-Holland.

"We gaan strenger controleren op vaarsnelheid van zowel de beroeps- als recreatieve vaart. Ook wordt het vaargedrag in de gaten gehouden en waar nodig zal de provincie bij overtredingen handhavend optreden", zo meldt de provincie. "Overtreders riskeren, afhankelijk van de mate van de snelheidsovertreding, een fikse boete."

Medewerkers van de provincie zullen vaker aanwezig zijn op en langs de wateren. Het zomervaarseizoen loopt van 1 april tot 1 oktober 2015. De strengere handhaving is al gestart.

Brughelften komen steeds meer samen

Het schiet op met de nieuwe brug. Foto: Bastiaan Miché

WEESP - Nog een paar weken bouwen en dan is de nieuwe verbindingsbrug tussen de A1 en de A9 sluitend. De twee brughelften zijn bijna bij elkaar.

Het gaat hard met de bouw van de nieuwe brug over het kanaal. De overspanning maakt deel uit van het omvangrijke werk aan de nieuwe snelweg A1. Toen het WeesperNieuws een paar weken geleden op bezoek ging bij de bouw van de brug, waren de aannemers net begonnen met het naar elkaar toe bouwen. Nu zijn de bruguiteinden bijna samen.

'Cafe Lavi heeft de sfeer van een kroeg, maar dan eigentijds'

Yentl van den Berg: 'Ik hoop dat mensen van alle leeftijden Café Lavi weten te vinden.' Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP – Ze gaat voor de sfeer van een gezellige bruine kroeg, maar dan in een modern jasje: met trots presenteert Yentl van den Berg haar eigen Café Lavi, het nieuwe horeca-etablissement op de kop van de Achteromstraat met terras aan de sluis. "Toen op 17 april de deuren voor het eerst opengingen, wist ik: Dit is het, mijn droom komt uit!"

Ze noemt zichzelf een gezelligheidsdier en een nachtmens. Zo lang Yentl van den Berg zich kan herinneren voelt ze zich beter naarmate de avond vordert en komt ze 's ochtends wat lastiger op gang. Dus toen de wens om een eigen onderneming te starten steeds groter werd was de keuze snel gemaakt: een eigen café waar mensen zich thuis voelen. Café Lavi is voor iedereen.

'Bij ons thuis was het een zoete inval, niets was mijn moeder te veel'

Wat voor een café is Café Lavi?
"Een plek die voelt als een verlengstuk van je huiskamer. Waar je gezellig kunt kletsen met vrienden, kunt borrelen of een feestje kunt bouwen. Een plek waar je je vrienden ontmoet. Of je nu 20, 40 of 60 jaar bent, ik hoop op een gezellige mix van leeftijden."

Wat zijn de reacties?
"Helemaal top. Allerlei soorten mensen vallen hier binnen, ook mensen die na het sluiten van cafés de Amstelstroom en de Oorbel een beetje zoekende waren, voelen zich thuis bij Café Lavi. Ze vinden het gezellig hier, dat hoor ik van veel gasten. En daar ga ik natuurlijk voor."

'Alles in Café Lavi is door mij bedacht, dat voelt ontzettend goed'

Wat heb je met gezelligheid?
"Ik ben opgegroeid als een levensgenieter. Zo lang ik me kan herinneren was ons huis altijd de plek in de buurt waar geborreld werd: kaasje erbij, mee-eten, barbecue, het kon nooit op. Het was dan ook altijd een zoete inval bij ons thuis, voor mijn moeder was het nooit te veel en elke aanleiding werd groots gevierd. Als kind vond ik dat helemaal geweldig."

Borrelhapjes

Café Lavi is zeven dagen per week open. Yentl van den Berg: "Nu serveren we taart bij de koffie en zorgen we voor borrelhappen, maar in de toekomst wil ik Café Lavi langzaam uitbouwen met wellicht ook een kleine lunchkaart. Een paar goede broodjes, niet te uitgebreid, maar wel genoeg voor de lekkere trek. Alles echter stap voor stap. Nu eerst het terras verder inrichten en vooral erg genieten van het feit dat we open zijn."

Yentl van den Berg woonde tot haar negende in Weesp, totdat ze met haar moeder meeverhuisde naar Naarden. Na een tijd in Gelderland keerde het gezin na tien jaar weer terug naar Weesp en had Yentl na haar middelbareschooltijd allerlei banen. Yentl: "Heel gevarieerd allemaal: bij een autobedrijf, functies in de modewereld en de laatste jaren als vloermanager in een kledingzaak. Op mijn 29ste besloot ik dat ik voor mezelf wilde beginnen."

Hoe ging dat?
"Ik heb echt stilgestaan bij de vraag: waar word ik nu gelukkig van? Ik ging altijd al graag uit, wist dat ik een nachtmens was en vooral dat ik graag gezelligheid om mij heen creëer. Het was een nu-of-nooitgevoel. Nu heb ik nog de tijd en ruimte om me volledig te focussen op het stevig neerzetten van Café Lavi."

Bijzondere naam?
"Niet als je bedenkt dat in dit pand uit 1628 bierbrouwerij De Leeuw gevestigd was. Lavi betekent leeuw in het Hebreeuws, de taal waar ook mijn naam uit voortkomt. Als je het op zijn Frans uitspreekt als 'la vie', betekent het 'het leven', iets waar wat mij betreft niet genoeg van genoten kan worden. Ik vind het een mooie dubbele betekenis.
Hard gewerkt?
"Het was twee maanden hard buffelen om alles voor elkaar te krijgen. Aan alles wat hier staat of hangt heb ik meegewerkt en over beslist: de kleuren, de leidingen, maar ook het bier en de wijn die we schenken, alles is mijn eigen keuze. Dat geeft een ontzettend goed gevoel. Bij de opening werd ik ineens overvallen door het resultaat: wat is het hier fris en gezellig. Precies dat gezellige café dat ik voor ogen had en ik dacht: yes, hier doe ik het voor!"

F*ck die Onzekerheid live in de City of Wesopa

Vreneli Stadelmaier van SheConsult. Foto: Ruth van Kessel

door Marieke van Veen

WEESP - Vreneli Stadelmaier gaat met F*ck die Onzekerheid het theater in. De Weespse heeft haar gelijknamige boek samen met een theatermaakster bewerkt tot een livevoorstelling, waarin ze haar presentatie combineert met muziek, film en interactie. Maandag 18 mei staat ze in de City of Wesopa.

Stadelmaier is directeur/oprichter van SheConsult. Dit bureau coacht en traint hoogopgeleide vrouwen met loopbaanvragen. De Ladies Night is echter voor alle vrouwen (én mannen) die met onzekerheid te maken hebben of anderen daarmee willen helpen. Ook ouders met onzekere kinderen en werkgevers met vrouwen in dienst zijn van harte welkom.

Belemmerende gedachten
De voorstelling begint met een presentatie 'Dress to impress' door Renée van den Berg Tap van Ambition & Fashion over personal branding, styling en presentatie. Daarna neemt Vreneli Stadelmaier het publiek mee door haar boek. In haar show gaat ze uit van krachtige vrouwen die onnodig onzeker zijn door de belemmerende gedachten die vrouwen nog wel eens willen hebben. Door dit bespreekbaar te maken en tips en trucs te delen, hoopt ze vrouwen van deze gedachten af te helpen.

Voorverkoop
Kaarten voor de Ladies Night in de City of Wesopa zijn voor 15 euro per stuk te koop bij Fallati Fashion, De Kleine Prins en via de website sheconsult.nl. De zaal gaat om 19.00 uur open. Het prgramma start om 19.30 uur. Na de voorstelling is er een korte discussie en de mogelijkheid om vragen te stellen. Afsluitend is er een borrel in de foyer van de City.

Voedingsadvies

Kersvers Voedingsadvies houdt de hele maand mei gratis inloopspreekuur. Weespers zijn van harte welkom voor korte vragen en het meten van vetpercentages. Het gratis consult duurt maximaal 15 minuten. Maandag van 19.00 tot 19.30 uur bij One Fitness aan de Hogeweyselaan, vrijdag van 13.30 tot 14.30 uur bij Fysio Aetsveld aan het Mr. Kooimancentrum.

Protestantse Gemeente
Hemelvaartsdag
Donderdag 14 mei 10.00 uur

Grote Kerk
ds. M.C. Hage

Zondag 17 mei 10.00 uur
Grote Kerk
ds. M.C. Hage

Zondag 17 mei 19.00 uur
Grote Kerk
Gereformeerde Bond
kand. P. de Koning

Parochie van Levend Water
Hemelvaartsdag
Donderdag 14 mei 10.00 uur

H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
J. Haen

Vrijdag 15 mei 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Zondag 17 mei 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Dinsdag 19 mei 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Deze week geen dienst

Evangelische Gemeente
Hemelvaartsdag
Donderdag 14 mei 10.00 uur

Locatie: Nieuwstad 50
A. Buitenhuis

Zondag 17 mei 10.00 uur
OAZ-gebouw
R. Bogaerds

vrijdag 15 mei

Wijkborrel

Wijkoverleg Hogeweij houdt vrijdag 15 mei van 15.30 uur tot 17.30 uur een Happy Hour in het grand café van de Hogeweyk. Alle bewoners van de wijk zijn welkom voor een drankje en een praatje.

Mannen van Naam

De City trakteert! Weespers mogen gratis naar de laatste voorstelling van het seizoen: Mannen van Naam. Ton Smulders, Ad Grooten en Wilbert van Duinhoven stonden alle drie aan de basis van de bekende band Pater Moeskroen. Drie mannen die hun sporen in de muziek ruimschoots verdiend hebben. Op 15 mei in de City of Wesopa, aanvang 20.30 uur. Entree gratis, reserveren is gewenst: info@wesopa.nl.

woensdag 20 mei

Comedy Night

Leerlingen van de cabaret- en comedyworkshop van Zone 1380 spelen woensdag 20 mei in Theaterpand Weesp hun eigen materiaal. Voor sommige de eerste stappen op het podium, voor andere een try-outmoment van materiaal waar ze verder mee gaan. Aanvang: 20.30 uur, entree € 5,-. Reserveren via zone1380.nl.

Vrouwen van Weesp

De Stichting Vrouwen van Weesp duikt de geschiedenis van Weesp in. Luc Cornelissen van de Historische Kring Weesp verzorgt een rondleiding door het oude centrum.

Mamacafé: Boekstart

In De Bibliotheek wordt woensdag 20 mei een Mamacafé gehouden. Aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen zijn van 10.00 tot 11.30 uur welkom om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Ennegram-lezing

Wie ben je echt? Dat is het thema van de Enneagram-lezing die Willem Jan van de Wetering en Ans Roes woensdag 20 mei geven in Bibliotheek Weesp. We gebruiken maar een klein deel van ons potentieel. Het Enneagram is een psychologisch model dat inzicht geeft in gedrag, laat zien hoe je tot verandering kunt komen en je laat ontdekken wat je verborgen talenten zijn. Zaal open vanaf 19.30 uur, entree € 7,50

donderdag 21 mei

Jane Austen

De Bibliotheek aan de Oudegracht houdt donderdag 21 mei een themaochtend voor ouderen. Deze bijeenkomst staat in het teken van schrijfster Jane Austen en 'Pride and Prejudice'. Er worden filmfragmenten vertoond. Tijd: van 10.00 tot 12.00 uur.

Avond voor zzp'ers

Bibliotheek Weesp houdt donderdag 21 mei weer een avond voor zzp'ers. Jeroen Brouwer, starterscoördinator bij de Rabobank, verzorgt een presentatie over visie, focus en inzicht. Diverse methodieken komen aan bod. Inloop en koffie vanaf 19.30 uur. Entree voor leden van de bibliotheek € 3,- / niet-leden betalen € 7,50.

Bingo Aetsveld

Bingo Aetsveld organiseert een gezellige bingo op donderdag 21 mei. Aanvang om 20.00 uur in bar Olympus bij sporthal Aetsveld. Voor halen en brengen kunt u bellen met 0294-410 362.

Film: 'Torn'

In de City draait donderdag 21 mei de film 'Torn'. Twee families worden tot elkaar veroordeeld als hun zonen omkomen bij een bomaanslag. Eén autochtoon Amerikaanse jongen en één van Pakistaanse afkomst. Een bom en een Pakistaan, dan is één en één snel twee. Aanvang 20.00 uur, entree € 8,-.

vrijdag 22 mei t/m 25 mei

Weespers aan de Wand

Gedurende het pinksterweekend van vrijdag 22 mei tot en met maandag 25 mei 2015 wordt de 18e editie van kunstmanifestatie Weespers aan de Wand gehouden. Deze expositie heeft de Van Houtenkerk en de Weesper synagoge als hoofdlocaties. Langs de Nieuwstad is werk van schoolkinderen te zien, er liggen kunstobjecten in de Oude Gracht en er hangt kunst in de winkeletalages. De inzendingen voor Weesperfotomobiel hangen in De Bibliotheek en de Van Houtenkerk. Nieuw dit jaar is een expositie in het stadhuis waar scholieren van het Vechtstede College werken met het thema 'Van Gogh' exposeren. De officiële opening is vrijdag 22 mei om 16.15 uur in de Van Houtenkerk.

woensdag 13 mei

Rode Kruis Soos

Het Rode Kruis houdt woensdag 13 mei een ouderensoos in Gebouw Papelaan 99. Belangstellenden kunnen tussen 13.30 en 15.30 uur binnenlopen voor een kopje koffie, een praatje en een spelletje. De entree is 2 euro.

Meezingavond

Er is woensdag 13 mei een meezingavond in hotel Hart van Weesp. Het repertoire: Hollandse liedjes van alle tijden. Een accordeonist zorgt voor de muzikale begeleiding. Aanvang: 20.00 uur. Deelname is gratis.

zaterdag 16 mei

Viswedstrijd

Zaterdag 16 mei kunnen kinderen samen met een volwassene als koppel een wedstrijd vissen met de Algemene Weesper Hengelaarsbond. Verzamelen: 13.30 uur, Slijkstraatbrug. Er wordt gevist in de Oudegracht. Voor voer/maden zorgt de AWHB, een hengel is te leen. Meedoen is gratis, aanmelden: jeugd@awhb.nl.

maandag 18 mei

F*ck die Onzekerheid

Vreneli Stadelmaier uit Weesp houdt op maandag 18 mei een inspirerende presentatie van haar boek 'F*ck die Onzekerheid', de bestseller over vrouwelijk zelfvertrouwen. In het voorprogramma 'Dress to impress' over personal branding, styling en presentatie door Renée van den Berg. Theater City of Wesopa, Herengracht 23, 19.30 uur. Kaarten 15 euro.

maandag 18 mei

Seniorweb

Seniorweb houdt maandag 18 mei van 10.00 uur tot 12.00 uur in De Bibliotheek aan de Oudegracht de laatste inloopochtend van dit seizoen. Voor informatie over computercursussen en hulp en ondersteuning op het gebied van computers, tablets en smartphones. In de nazomer worden de inloopochtenden weer opgestart.

dinsdag 19 mei

Breicafé

Buurtvereniging De Achtergracht houdt elke dinsdagmiddag in het OAZ-gebouw aan de Fijnvandraatlaan een breicafé. Van 13.00 tot 16.30 uur.

Inloopochtend Versa

Versa Welzijn houdt iedere dinsdag van 13.30 tot 15.30 uur een inloopochtend in de aula van de Papelaan 99. Tijdens deze ochtenden kunnen Weespers vragen stellen aan de sociaal werker, kennismaken en koffiedrinken met buurtgenoten en informatie uitwisselen.

vrijdag 22 mei

Bandjesfestival

Aanstormend talent in Theaterpand Weesp. Vrijdag 22 mei staan er jonge beginnende bands op het podium die inspirerende, mooie, maar vooral leuke rockmuziek spelen. Na afloop draait er een dj. Reserveren gaat bij dit evenement alleen via de mail: patrick@zone1380.nl. Kaarten kunnen alleen contant aan de zaal worden betaald: 5,- per ticket. Aanvang: 20.30 uur.

zaterdag 23 mei

Gooi Got Talent

De finalisten van Gooi Got Talent strijden in een livefinale om de eerste plaats. Locatie: Theaterpand Weesp, 20.30 uur. Entree: € 10,-. Plaatsen reserveren via zone1380.nl.

Speurtocht Argus

Korfbalvereniging Argus houdt zaterdag 23 mei een speurtocht door Weesp. Alle kinderen uit Weesp mogen meedoen. De start is om 11.00 uur bij de kantine van Argus aan de Papelaan 126. Het groepje dat het snelst het eindpunt heeft gevonden en het juiste antwoord weet, wint een mooie prijs. Aanmelden: activiteiten@wkvargus.nl. Deelname is gratis.

zondag 24 mei

Voor (on)gelovigen

Cabaretier Sara Kroos, predikant Tom Mikkers en tekstschrijver Coot van Doesburgh houden een dienst die voor iedereen toegankelijk is. Gelovig, ongelovig en alles daar tussenin. Met verhalen, zo nu en dan een lach, liedjes en kleine en grote vragen uit de hoge hoed. Entree € 8,50 / Reserveren via www.zone1380.nl.

dinsdag 26 mei

Mamacafé

In De Bibliotheek wordt dinsdag 26 mei een Mamacafé gehouden. Aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen zijn van 10.00 tot 11.30 uur welkom om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

De raad doet het in tweeën, met een Politiek Plein

WEESP - De discussie over de Laurentiuskerk is zo complex dat de gemeenteraad de behandeling voor het aanpassen van het bestemmingsplan over twee maanden gaat spreiden. Dit om iedereen mee te laten praten.

Een behandeling in de gemeenteraad gaat altijd via een raadscommissie: een commissie waarin alle politieke partijen zitten. Die bespreken de maandelijkse onderwerpen van de gemeenteraad voor. Zo wordt al duidelijk hoe de politieke partijen denken en of het raadsstuk aangepast moet worden.

Het aanpassen van het bestemmingsplan is voer voor de raadscommissie Stadsontwikkeling en Beheer die volgende week dinsdagavond om 20.00 uur voor het eerst naar de plannen gaat kijken. Vervolgens wordt het dossier niet doorgestuurd naar de gemeenteraad, maar vastgehouden. Dan wordt er voor Weespers en andere belanghebbenden halverwege juni een Politiek Plein gehouden: een openbare discussieavond in het stadhuis waarvoor alle Weespers worden uitgenodigd. Ook daar zijn afgevaardigden van de politieke partijen bij om te luisteren naar de meningen. Het Politiek Plein is een nieuw instrument en werd twee maanden geleden voor het eerst ingezet rondom de discussie over het Gemeentemuseum: een groot succes, want veel Weespers kwamen meepraten.

Dan komt het stuk een maand later weer in de raadscommissie Stadsontwikkeling en Beheer. Die bespreekt het dan nog een keer en zal het plan doorsturen naar de gemeenteraad die er, volgens planning, op 1 juli een knoop over doorhakt.

Wie de discussie wil volgen, moet de volgende data in de agenda noteren:

- Dinsdagavond 19 mei: eerste discussie raadscommissie Stadsontwikkeling en Beheer. Op het stadhuis om 20.00 uur.
- Woensdag 17 juni: Politiek Plein. Op het stadhuis om 20.00 uur.
- Dinsdag 23 juni: tweede discussie raadscommissie Stadsontwikkeling en Beheer. Op het stadhuis om 20.00 uur.
- Woensdag 1 juli: behandeling aanpassing bestemmingsplan in de gemeenteraad.

Kerkweek op Radio Weesp

WEESP - Bijna geen enkel dossier heeft zo veel impact op Weesp als het dossier Laurentiuskerk. En nu de discussie over de toekomst van de kerk een hoogtepunt gaat bereiken, besteedt Radio Weesp deze hele week speciale aandacht aan de kerk.

In het actualiteitenprogramma Lokaal Centraal wordt en is de afgelopen week elke dag aandacht besteed aan de kerk en de gevolgen die de discussie in de raad heeft. Elke werkdag om 18.00 uur komen voor- en tegenstanders van de huidige plannen langs in de studio om hun standpunt toe te lichten.

Moet Weesp vechten voor het behoud van de toren? Of juist alles op alles zetten om de tuin en/of het hele gebouw te behouden? Is dat allemaal wel haalbaar? We vroegen het onder meer aan de katholieke parochie. De Kerkweek op Radio Weesp: luister elke werkdag om 18.00 uur op 106.5 FM en luister terug via www.radioweesp.nl.

Moet de gemeenteraad straks gewoon tekenen bij het kruisje?

WEESP - Het bouwplan Laurentiushof moet goedkeuring krijgen van de gemeenteraad omdat het bestemmingsplan gewijzigd moet worden. De gemeente is zelf geen partij en heeft niet zo heel veel te eisen.

De kerk en de grond zijn van het katholieke bisdom, dat een overeenkomst heeft gesloten met ontwikkelaar C.T.J. Van Vliet, een overeenkomst tussen twee private partijen. De gemeente Weesp heeft zelf geen eigendom op het terrein en beslist alleen over het wijzigen van het bestemmingsplan en het verlenen van een sloopvergunning voor het gebouw.

Betekent dit dan dat de gemeenteraad moet tekenen bij het kruisje? Nee. De raad kan de kaders van het bestemmingsplan zo aanpassen dat een aantal aanpassingen in het bouwplan afgedwongen worden. En dat is precies wat er waarschijnlijk gaat gebeuren.

Toch wordt het balanceren tussen de belangen van alle verschillende partijen. Als de raad te strenge eisen stelt, is de kans dat Van Vliet afhaakt. Dan moet er een nieuwe ontwikkelaar worden gezocht die mogelijk weer hele andere plannen met het terrein en de kerk heeft.

Het is een positie die de politieke partijen zelf ook wel inzien. De discussie lijkt zich de komende weken te gaan spitsen op de details zelf en niet zozeer over het wel of niet doorgaan van het bouwplan zelf.

Woningen op plek kerk: het plan Laurentiushof

WEESP - Het bouwplan dat ontwikkeld wordt voor de plek van de Laurentiuskerk luistert naar de naam Laurentiushof.

Uit de eerste schetsen, die vorige week in het WeesperNieuws stonden, blijkt dat een groot deel van het kerkgebouw gesloopt gaat worden om plaats te maken voor een appartementengebouw van vier lagen. Aan de voorkant blijven de eerste twee traveeën, de toren en de pastorie staan. Dit om het aangezicht van de Kom niet te veel aan te tasten. In de tuin achter de kerk komen huizen aan de kant van de Kerklaan en aan de kant van het Binnenhof.

De tuin blijft voor een deel onbebouwd en wordt semi-openbaar. Straks moet het mogelijk worden om door de tuin heen over te steken van het Binnenhof naar de Kerklaan.

Het plan is ontwikkeld door ontwikkelaar C.T.J Van Vliet in samenwerking met aannemerbedrijf Van Wijnen. De afgelopen maanden zijn er al bijeenkomsten gehouden waar toekomstige kopers hun wensen op tafel konden leggen. De kopers, opvallend veel vijftigplussers, zien het liefst appartementen.

Wie meer over het plan wil weten en de denkrichting waarin ontwikkeld wordt, kan terecht op de website Laurentiushofweesp.nl.

Protest voor behoud groene parochietuin

WEESP - Een groep omwonenden maakt zich ernstig zorgen over de plannen voor de Laurentiuskerk en vooral voor de gevolgen voor de tuin. Zij zijn bezorgd dat de tuin door de bebouwing vernietigd wordt.

De buurtbewoners streven naar een nieuw plan waarbij de tuin onbebouwd blijft en openbaar wordt voor alle Weespers. Zij zijn online een petitie gestart voor Stadspark Weesp voor het behoud van de enige groene long die de stad nog heeft. In de tuin staan een aantal zeer oude bomen. Afgelopen weekend zijn er in het centrum honderden raamposters verspreid. Weespers worden opgeroepen die voor het raam te hangen en zo de aandacht van de Weesper politiek voor het probleem te vragen.

Volgens de actiegroep wordt nu wel voorgesteld dat de tuin openbaar wordt, maar is dat een fopspeen. Als de bouwplannen doorgaan, zo zeggen zij, dan wordt de tuin vast afgesloten. Meer informatie en de petitie is te vinden op www.stadsparkweesp.nl.

Cuypersgenootschap: kerk van onschatbare waarde

WEESP - Vanuit alle richtingen rijzen het dak van de kerk en de toren boven de bebouwing uit. Het Cuypersgenootschap pleit voor het behouden van de gehele kerk.

Het Cuypersgenootschap is een vereniging die zich inzet voor het behoud van bouwkundig erfgoed uit de negentiende en twintigste eeuw. Het genootschap bemoeit zich actief met de discussie over de toekomst van de Weesper kerk.

Hoogleraar Gerrit Vermeer schreef een rapport voor het genootschap over de kerk en komt tot de conclusie dat de Laurentiuskerk misschien wel het meest beeldbepalende bouwwerk van het stadsgezicht van Weesp is.

Volgens Vermeer mag dat stadsgezicht ook niet zomaar veranderd worden omdat dit vanuit rijkswege beschermd is. Wat dat precies inhoudt, daar verschillen de meningen over, maar duidelijk is wel dat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (voorheen: Monumentenzorg) meekijkt met de discussie in Weesp.

Het schip van de Laurentiuskerk is ontworpen door architect Theo Asseler, een tijdgenoot van de beroemde architect Cuypers. Asseler is, zo concludeert Vermeer in zijn onlangs gepubliceerde onderzoek, tot op heden nog geen bekend architect, maar toch kwamen al veel van zijn werken op de monumentenlijst terecht. Niet omdat bekend was dat hij de architect was, maar omdat zijn ontwerpen werden uitgekozen.

Het Cuypersgenootschap zet zich in de discussie in voor het behoud van de pastorie, kerkgebouw en toren en pleit voor een herbestemming van het gebouw en dus een nieuw plan.

De Laurentiuskerk in elf feiten

Foto: Brian Elings

WEESP- De discussie rondom de toekomst van de Laurentiuskerk komt tot een climax: vanaf volgende week gaat de Weesper politiek zich buigen over het bouwplan van Van Vliet voor de kerk. We zetten alles op een rijtje.

Wie is ervoor? Wie is ertegen en waarom? Feiten, cijfers. Dit is alles wat je moet weten over de kerk. Alle besprekingen van de gemeenteraad en het Politiek Plein zijn publiekelijk toegankelijk. Nog voor de zomer moet er een beslissing zijn genomen. Linksom of rechtsom: een beslissing met een impact die jaren niet in Weesp is genomen. Volg het de komende weken allemaal via www.weespernieuws.nl.

De eerste steen: 1 april 1875

In 1874 begonnen de voorbereidingen en op 1 april 1875 werd de eerste steen gelegd. Op 24 augustus 1876 werd de kerk gewijd aan Sint-Laurentius en Maria Magdalena. Architect Theo Asseler ontwierp de kerk. Wegens geldgebrek werd van de toren alleen het onderste deel gebouwd. Die werd in 1900 afgebouwd naar een ontwerp van A. Bruning.

De kerk is van de kerk

WEESP - De Laurentiuskerk, de tuin en de parochie zijn nog steeds in eigendom van de katholieke kerk, ook al kerkt de Parochie van Levend Water sinds een jaar in de Meester P.J. Troelstralaan.

De kerk kan nog altijd beslissen dat alle plannen niet doorgaan of de leegstaande kerk en de rest te verkopen aan een andere partij. Het zou op dit moment alleen het einde betekenen van alle plannen die nu gemaakt zijn. Ook is er al een intentieovereenkomst met Van Vliet, maar meer niet. Mocht de gemeenteraad groen licht geven, dan wordt de kerk op een gegeven moment verkocht. Voor hoeveel geld is niet bekend.

Waarom geen rijks-monument?

WEESP - De kerk is geen rijksmonument, wel een gemeentelijk monument.

Kort door de bocht: in de 19de eeuw zijn veel van dit soort kerken gebouwd. Ook is in de jaren 70 van de vorige eeuw de binnenkant geverfd en een groot deel van het interieur vervangen, wat de kerk heeft aangetast. Voor een gemeentelijk monument moet de raad toestemming geven om te slopen. Dat is de enige bescherming.

Die eeuwige slechte fundering

WEESP - Het kerkgebouw behouden en daarin huizen bouwen of een andere functie verzinnen is volgens onderzoeken onmogelijk door de slechte fundering.

Als sinds de jaren 20 van de vorige eeuw kampt de kerk met funderingsproblemen. De oostzijde is op een gedempte sloot gebouwd en zakt hard. Dat maakt alle plannen voor het kerkgebouw kostbaar. Het zakken van de kerk stabiliseren kost 300.000 euro, renoveren en versterken kost boven de miljoen.

De toren van de Laurentiuskerk is het hoogste gebouw van Weesp. Met de bouw staken de katholieken de protestanten in de 19de eeuw letterlijk naar de kroon. Dit was hun revanche.

Op de foto is goed te zien hoe de kerk in de bebouwing van de Kerklaan, Herengracht en het Binnenhof is verweven. Boven in de foto is nog net de nieuwbouw te zien van project 't Weespergilde. In de wandelgangen een schrikbeeld: dat project is te dicht op elkaar gebouwd.

Lipdubs voor bedrijven

Iris van Velsen zet met feestonderneming stap naar bedrijfsleven

Geen feestje is te gek voor Iris van Velsen van Studio Vier. Foto: Brian Elings

door Ruth van Kessel

WEESP - Als je mensen uit hun comfortzone haalt, bevorder je creativiteit en productiviteit. Zegt Iris van Velsen. Deze jonge onderneemster uit Weesp verkondigt haar boodschap namens haar nieuwe bedrijfje Studio Vier. Met het beproefde concepten uit de wereld van vrijgezellenfeestjes daagt ze nu de zakelijke markt uit. "Ik kan echt wat toevoegen aan een bedrijf."

Het begon voor Iris van Velsen allemaal met het volgen van haar hart: doen wat je leuk vindt en weten waar je goed in bent. Zo besloot ze haar studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening nog even niet te verzilveren en richtte ze zich eerst op haar grote passie: ze werd dansdocent. Zich bewegend in een dynamische omgeving met allemaal enthousiaste jonge mensen begon ze naast het dansen met de organisatie van bijzondere vrijgezellenfeestjes: lipdubs, flashmobs, rapworkshops, wat een mogelijkheden. Haar bedrijf was geboren.

Ook werknemers zijn uit hun comfortzone te lokken.

'Als ze eenmaal los zijn, gaan mensen helemaal uit hun dak'

"Nu wordt het tijd om bedrijven in beweging te zetten", vindt de onderneemster met haar onuitputtelijke netwerk. Studio Vier neemt een vlucht: in juli 2014 gestart vanachter de laptop aan de keukentafel, maakte Van Velsen in januari 2015 de overstap naar een bedrijfsruimte aan de Pampuslaan. "Deze move biedt mij de rust en de focus om mijn bedrijf verder uit te breiden. Bewust zoek ik nu de zakelijke markt op, want ik heb ontdekt dat mijn producten en werkwijze echt wat toevoegen aan een bedrijf."

Lipdubs, flashmobs, wat kan een bedrijf daar nu mee?
"Haha, dat zou je niet zomaar kunnen verzinnen als activiteit voor een bedrijf, hè? Maar het is ontzettend leuk om met elkaar iets neer te zetten. Iets wat je anders nooit zou doen. Mensen gaan buiten hun kaders, verlaten hun comfortzone en ontdekken een nieuwe kant van zichzelf. Dit soort activiteiten is ontzettend leuk om te doen als teamuitje, maar vooral ook als teambuildingsinstrument is het een geweldig middel. Je gaat namelijk met elkaar samenwerken om tot een mooi resultaat te komen. En achteraf heb je een tastbare herinnering."

'Een flashmob als start van een feest, hoe leuk wil je het hebben?'

Eh, maar wat is een lipdub eigenlijk?
"Een lipdub is een videoclip die in één take wordt opgenomen en waarin een nummer wordt geplaybackt. Het is over komen waaien uit Amerika en is heel populair op scholen: het liefst met een hele groep – vanaf tien is het leuk, maar met z'n vijfhonderden is het echt helemaal te gek – ga je een nummer playbacken waarbij de camera de groep volgt. Ikzelf werk meestal met groepen van tien tot vijftien man en een cameraman, dat is heel goed behapbaar. Wordt het groter, dan moet ik meer mensen inzetten. De deelnemers oefenen de tekst en per stukje tekst delen we ze in groepen in en draaien maar. En dat op een leuke locatie. Mensen gaan helemaal uit hun dak: dansen, het nummer uitbeelden, playbacken, zo leuk om te zien hoe vrij mensen zich gaan voelen."

Dat klinkt als uit je comfortzone gaan?
"Ja, wanneer doe je nu zoiets? Wanneer mag je je als volwassene weer eens verkleden met een gek petje, pruik of bril en je anders voordoen? En vooral de muziek werkt heel aanstekelijk: het is altijd vrolijk en stimulerend en zet mensen letterlijk in beweging. En het hele proces van samen toewerken naar een mooi resultaat is voor deelnemers heel positief en bevredigend."

Al sinds haar vijfde is Van Velsen verslaafd aan dansen. Toen ze elf jaar was danste ze al in het demonstratieteam van De Dansstudio en vanaf haar 17de ging ze er lesgeven. Een ideale bijbaan voor naast haar studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening. In 2011 studeerde ze af en bleek de crisis in volle gang te zijn. Toen ze na veel moeite een baan vond, realiseerde ze zich dat werken als SPH'er niet het leven was dat ze wilde leiden. Al die mensen met problemen, de treurnis, is dit wat ik op mijn 21ste voor de rest van mijn leven wil doen? Die vraag stelde zij zichzelf. Nee dus, ze voelde zich niet happy bij dat werk.

Een weggegooide studie dus?
'Nee, helemaal niet. Veel tools die ik daar heb geleerd kan ik inzetten bij de activiteiten en evenementen.

Kinderfeestjes

Studio Vier organiseert samen met Vanessa Voogd van Vanessa Design ook kinderfeestjes voor kinderen vanaf vier jaar tot ver in de middelbareschoolleeftijd. Van Velsen: "We beginnen dan met het versieren van cupcakes of taart en daarna gaan de kinderen los met een van de activiteiten van Studio Vier. Het is geweldig om te zien hoe vrij kinderen zijn. Zij verzinnen dingen die wij als volwassenen niet zouden bedenken."

Out of the box, dat is jouw motto?
"Klopt, altijd net even anders dan iemand verwacht. Hoe minder uitgekristalliseerd de vraag, hoe liever ik het heb. Alles is mogelijk, zolang je niet in beperkingen denkt. En dat doe ik nooit."

Geef eens voorbeelden?
"Wat wil je horen? Elk weekend heb ik een tot drie activiteiten, dus keuze genoeg. Als ik terugkijk op afgelopen maand dan hoort de videoclip die ik met een vriendinnengroep in Valkenburg heb gemaakt tot een van de hoogtepunten. Unieke beelden van een groep vriendinnen die het nummer 'Girls just wanna have fun' van Cindy Lauper zingt. Echt een prachtig resultaat!"

En nog meer?
"De flashmob die we vorige week hebben gemaakt met een vriendengroep is ook geweldig. Ze kwamen bij me met de vraag of ik hun een dans kon aanleren die zij dan gaan opvoeren bij de opening van een bruiloft. Zulke ideeën vind ik echt gaaf. Twee uurtjes oefenen en je hebt al een prachtig effect en achteraf een tastbare herinnering. Want elke activiteit krijgen de deelnemers op een USB-stick mee naar huis."

Waar droom je van?
"Nu ga ik altijd met een team naar de mensen en bedrijven toe of ik regel een locatie. Hoe leuk zou het zijn als Studio Vier straks een eigen locatie heeft voor al haar evenementen en activiteiten? Liefst hier in Weesp, daar droom ik van."

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel: 0294-418722

Te koop: Opel Tigra. In goede staat. APK tot 24-6-2015,
€ 900,-. Tel.: 06-51636068

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Zin in vakantie op Curaçao? Voor een accommodatie
www.villavermaire.nl

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?

Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Veluwse boederij te koop. Vr. pr. € 89.000 k.k. te Ermelo. Sleutelklaar.
035-6935525 / 06-22393323

Veluwse boederij te huur 70 m2 in Ermelo, gemeubileerd
€ 700,- per maand ex.
035-6935525 / 06-22393323

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

OUTLETPRIJZEN
kleding en speelgoed
LANNEKE
Nieuwstraat 39
Weesp - tel.: 416 464
naast het gemeentehuis

Te koop gevraagd: oud blikspeelgoed/treinbaan/
treinen. Oud Marklin mag oud en/of defect zijn.
Tel.: 035- 6938689

FC Weesp met lege handen

Geen play-offs voor zaterdag, absurd doelpuntenfeest zondag

FC Weesp won wel, maar kwam toch tekort voor de play-offs. Foto: Bastiaan Miché

WEESP - Het elftal deed wat het moest doen, maar het was zaterdag toch geen feest voor het zaterdagelftal van FC Weesp. De Weespers kwamen tekort voor deelname aan de play-offs om te kunnen promoveren.

FC Weesp kwam tekort doordat concurrent Eemboys verrassend won van het al geplaatste Eemnes. Zelf wonnen de Weespers wel afgetekend: Zuidoost United werd met 9-0 verslagen. Toch was men na afloop teleurgesteld.

FC Weesp had totaal geen problemen met de veel lager geklasseerde tegenstander. De Weespers zetten al snel veel druk en kregen voldoende kansen om te scoren. Dat deed het elftal dan ook volop. Grote man aan de kant van FC Weesp was Sasja Fransen. De topscorer maakte vier van de Weesper doelpunten. De andere doelpunten werden gemaakt door Alexander Fransen, Patrick Pastor, Karel Voigt en Rang Salih (2x).

FC Weesp was veel beter dan Zuidoost United. Foto: Bastiaan Miché

Met weer een zege op zak werden de Weespers derde en daarmee presteerde de ploeg het afgelopen jaar naar behoren. Een wat slechtere reeks duels, onder meer met een nederlaag tegen Eemboys dat nu naar de play-offs mag, koste FC Weesp echter de kop in de jacht naar een terugkeer naar de derde klasse.

Spektakel voor zondagelftal
Een waar voetbalspektakel afgelopen weekend voor het eerste zondagelftal van FC Weesp. De Weesper sloten het voetbaljaar af met een absurd doelpuntenfeest: tegen de nummer laatst DVC Buiksloot werd het 6-8.

De neutrale toeschouwers langs de velden van de Amsterdamse club werden vermaakt met een leuke pot voetbal. Aan twee kanten kon het spel beter, maar dat maakte het duel erg spannend. Voor rust stond het 3-2 voor de Amsterdammers, na rust maakte FC Weesp de achterstand dubbel en dwars goed. Opvallend was dat FC Weesp aan slechts een kwartier genoeg had om 4 doelpunten te maken en daarmee afstand te nemen van de Amsterdammers. Toen het 4-8 stond geloofde FC Weesp het wel. De tegenstander kreeg de kans om de schade een beetje te repareren en de marge terug te brengen naar twee doelpunten.

Aan de kant van FC Weesp was Jesse van Huisstede de grote man. De topscorer van de tweede klasse hoogde met 5 goals zijn toch al forse doelpuntentotaal op tot 34 treffers. De andere Weesper doelpunten werden gemaakt door Thijs Visser, Rick van den Burg en Kick van Aelst.

Na de zege van afgelopen weekend staat FC Weesp op de zevende plaats van het klassement. De grootste tegenvaller het afgelopen jaar was een lange reeks nederlagen enkele weken geleden. Daardoor kwam FC Weesp tekort om mee te kunnen doen met de top van het klassement en was de hoop op deelname aan de play-offs eveneens snel vervlogen.

Tweede elftal kan promoveren
De twee eerste elftallen van FC Weesp staan met lege handen, maar het tweede zondagelftal heeft nog wel kans op een feestje. De Weespers stelden afgelopen weekend deelname aan de play-offs zeker en maken daarmee nog kans om te promoveren naar de reservehoofdklasse.

Geen feest voor eerste elftallen, wel kansen voor tweede

FC Weesp speelt de komende twee weken twee duels voor de eerste ronde. Mocht FC Weesp goede resultaten boeken, dan volgt de twee weken daarna nog een ronde en kan FC Weesp dus echt promoveren.

FC Weesp treft de komende twee weken eerst De Kennemers, een oude bekende. Twee jaar geleden speelden de eerste elftallen van de twee clubs tegen elkaar om te kunnen promoveren naar de eerste klasse.

MHCW houdt kans op klassebehoud

WEESP - MHCW heeft nog steeds een goede kans om de komende weken klassebehoud zeker te stellen. De Weespers pakten afgelopen weekend knap een punt tegen het beter geklasseerde De Reigers: 3-3.

MHCW begon sterk en bleek al snel een stapje beter dan de tegenstander. Dat leverde meteen enkele kansen op, maar MHCW kon nog geen doelpunten maken. Waar de Weespers vergaten te scoren, deed de tegenstander dat wel. Voor rust kwam de tegenstander op een 1-0 voorsprong.

Na de eerste helft besefte MHCW dat het kansen had op een goed resultaat. Na rust kwam de ploeg terug door een doelpunt van Nina Gorter na een goede aanval van Bibi Bogaerts. De Weespers kwamen wederom op achterstand te staan, maar konden ook nu weer terugkomen. Merel van Kassel zette MHCW op 2-2 en kon de ploeg even later zelfs op voorsprong zetten. Op het laatste moment kon de tegenstander toch nog een punt pakken na een reeks strafcorners waarvan er één werd benut.

Toch zorgde het punt van MHCW ervoor dat de ploeg ondertussen 3 punten los staat van de gevarenzone. Komend weekend speelt MHCW tegen IJsseloever.

Argus komt tekort tegen Hebbes

WEESP - Het spel was met vlagen goed, maar toch hebben de korfballers van Argus geen punten kunnen pakken tegen de studenten van Hebbes, de nummer twee van het klassement. De Weespers kwamen met 9-18 tekort.

Argus focuste vooraf vooral op een goede achterhoede, waarmee de tegenstander tegengehouden moest worden. Argus startte echter onscherp en moest al snel achter de feiten aan lopen. Veel foute passes zorgden er daarnaast eveneens voor dat Argus amper aan aanvallen toe kwam. Na de eerste helft stond het 7-11.

Na de rust stond de achterhoede een stuk sterker te spelen en was de aanval ook secuurder. Qua spel konden de Weespers goed meekomen met de veel beter geklasseerde tegenstander. Doordat Argus echter vergat meerdere kansen te benutten, bleef de achterstand op het scorebord staan en won Hebbes.

Argus staat na afgelopen weekend nog steeds laatste.