MuiderNieuws

27 juli 2016

MuiderNieuws 27 juli 2016


De laatste aquaductloodjes

De laatste kilometers asfalt worden aangelegd in het aquaduct. Straks razen hier de auto's over twaalf banen snelweg. Foto: Christian Pfeiffer

MUIDEN - Nog iets meer dan drie weken en dan gaat het aquaduct open voor verkeer. Werklieden zijn bezig om de laatste hand te leggen aan het enorme bouwwerk.

De bouw is in duizelingwekkend tempo gegaan en nu ligt naast Weesp het grootste aquaduct van Europa, twaalf banen breed. 19 augustus gaat het eerste deel open in een heel spannend weekend, een weekend waarin alles tegelijkertijd wordt gedaan.

Lees er meer over op pagina 14/15.

Na zomer plan voor opvang ex-asielzoekers

Gemeentebestuur werkt nog aan plannen

GOOISE MEREN - Het gaat nog even duren voordat we weten hoe de gemeente onderdak gaat verzorgen voor een grote groep ex-asielzoekers (statushouders). Er wordt achter de schermen nog gewerkt aan plannen en een voorstel aan de raad.

De gemeente moet het hele jaar een groep van 142 ex-asielzoekers opvangen. Een groot deel daarvan heeft de gemeente al aan onderdak kunnen helpen, maar de rest wacht nog. Daar komt nog eens bovenop dat de gemeente volgend jaar weer een andere groep moet gaan helpen. Er bestaat een grote kans dat deze groep nog groter wordt dan nu het geval is. Daarom moet er een plan komen om de opvang goed te regelen.

Het voornaamste probleem: de gemeente heeft een beperkt aanbod van sociale huurwoningen en hecht er belang aan dat lokale woningzoekenden door de hulp aan statushouders niet langer hoeven te wachten op een huurwoning. De gemeenteraad onderstreept dat.

Na zomer meer bekend
Achter de schermen wordt nu dus verder gewerkt aan plannen. Na de zomer wordt er snel meer bekend. Dat het wat langer duurt komt doordat de gemeente meer tijd nodig heeft om alles goed te regelen.

Fietser probeert hond te helpen

MUIDEN – Met het warme weer van de afgelopen dagen heeft de politie veel meldingen gehad van honden die opgesloten zaten in auto's.

Aan de Amsterdamsestraatweg sloeg een fietser zelfs een raam van een geparkeerde auto in om een hond te bevrijden van de warmte. Althans, dat dacht de fietser.

Achteraf gezien was het inslaan niet echt nodig, de auto was speciaal ingericht voor het vervoer van honden en werd actief gekoeld. De eigenaar was even een blokje om met een andere hond die aan boord was.

Meteen bellen
De politie zegt dan ook dat iedereen die denkt een oververhitte hond te zien, meteen moet bellen. De politie komt dan langs om de situatie te beoordelen en er eventueel naar te handelen.

13,50

kost een kaartje voor het Muiderslot voor volwassenen

De dame links op de foto is een nazaat van de familie Weber.

De naam van deze rubriek zet mij altijd aan het denken. Dan vraag ik me af of de tijden wel echt veranderen? Gedurende de jaren 1568-1648 was in ons land de 80-jarige oorlog aan de gang, terwijl in Duitsland de 30-jarige oorlog woedde. In die tijd verliet een voorvader van mijn vrouw, Baerent Dirckzn Feldhuisen of Feldhausen, het Duitse Munster om zich onder de naam Veldhuisen in ons land te vestigen. Een voorouder van mijn moeder, Johan Jacob Weber uit Waldeck in Duitsland, is na zijn trouwen op 22 februari 1787 in mijn geboorteplaats Zandvoort gaan wonen. Voor het volgende geval moeten we terug naar Duitsland, waar in die tijd Ernst Landwaart in Uffeln, Noord-Rhein Westfalen woonachtig was. Hij trouwde op 28 juli 1765 met Hendrikje Colverschoten uit Maarsbergen en vestigde zich in Weesp. De naam Landwirt werd Landwaard. Er zijn nog vele andere families die zich vanuit het buitenland in Weesp hebben gevestigd, zoals Wierper, Dalmulder, Nordemann, Winkelman, Bavinck en Van der Muelen. Toen in 1685 het Edict van Nantes werd herroepen verviel in Frankrijk de vrijheid van godsdienst. De protestanten, ook wel hugenoten genoemd, kwamen voor de keus te staan: terugkeer naar de R.K. Kerk of emigratie. 70.000 Fransen kozen voor ons land, waarvan 12.000 zich in Amsterdam en omgeving vestigden. Sommige achternamen herinneren ons hier nog aan. Voorbeelden: Plessius (du Plessis), Blansjaar (Blanchard), Frumeau (Fremaux), Moree (Morré) enzovoort. Vele mensen verlieten hun land vanwege gebrek aan vrijheid of om het maatschappelijk beter te krijgen. Dit gebeurt nu ook weer volop. Komen uw voorouders ook uit het buitenland? En wilt u mij hierover vertellen? U kunt mij bellen op nummer 0294 - 411261.

Weerbericht

Wisselvallig en minder warm
Na een koele start kwam halverwege deze julimaand de zomer goed op stoom. Inmiddels zijn er 8 zomerse dagen geteld (25+ graden) tegen 10 normaal. Deze week zakt het zomerweer wat in omdat de westelijke stroming sterker wordt. De wisselvalligheid neemt toe. In het weekend schuift een uitloper van het Azorenhogedrukgebied naderbij. De buienkans wordt dan kleiner.

Donderdag + vrijdag
Voor zowel donderdag als vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht. Het kan soms enige tijd regenachtig zijn. Nu en dan schijnt de zon. Later op vrijdag kan het mogelijk wat breder opklaren. Er waait een matige zuidwestenwind, die vrijdag toeneemt tot vrij krachtig. De nachtelijke minima schommelen rond 14 graden, in de middag oplopend tot zo'n 21 graden.

Het weekeinde
Zaterdag en zondag is het wisselend bewolkt met wat meer droge perioden en zonneschijn. Er ontstaan stapelwolken die vooral landinwaarts lokaal het buienstadium kunnen bereiken. Er waait een overwegend matige westenwind. De minima variëren rond 13 graden. In de middag wordt het circa 20 graden. Na het weekeinde loopt de temperatuur geleidelijk weer iets op.

Weetje
De periode van circa 20 juli tot 20 augustus staat bekend als de 'hondsdagen'. De heldere ster Sirius in sterrenbeeld 'Grote Hond' komt in die periode gelijk op met de zon en is daardoor niet zichtbaar. Het is de (gemiddeld) warmste periode van het jaar. In deze juli ging het ook die kant op. Deze week levert de temperatuur weer iets in. De zomer van 2016 blijft grillig.

Van de lezers

Museum Weesp
Hierbij wil ik ingaan op 'De gemeente belicht' in het WeesperNieuws van 20 juli, waarin de huidige conservator Lisette Zijp vertelt over de nieuwe opzet van ons Gemeentemuseum. Ik ben twaalf jaar lang vrijwilliger in dit museum geweest en draaide een keer per week en om de vier weken zelfs twee keer per week dienst. De bezoekers die ik sprak waren altijd enthousiast over de collectie en presentatie, waarvan ook het gastenboek getuigt. Het woord 'stoffig' is hierbij geen een keer gevallen. Wat wel in die tijd speelde is dat ons museum zo min mogelijk mocht kosten waardoor er ook weinig mogelijk was, in tegenstelling tot heden waarbij dit museum terecht gepromoot wordt als een belangrijk onderdeel van ons lief stadje.
Tilly Koperberg

Spieringfestival wordt noodgedwongen intiem

Muiden is 19 augustus door werk A1 weer even Vesting

Spieringfestival altijd goed druk, zoals hier op de Herengracht. Foto: Matthijs Wink

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Gekscherend wordt gezegd dat Muiden in het weekend van 19 augustus weer een echte vesting is, en er zit er een kern van waarheid in. Voor de finale van het werk aan de A1 wordt de stad bijna helemaal afgesneden van de buitenwereld. Maar het Spieringfestival gaat gewoon door.

"In een overleg met Rijkswaterstaat en de gemeente over de afsluiting van de A1 over de plaatsing van de spoorbrug Muiderberg blijkt nu pas dat het omleggen van lussen van op- en afritten veel uitgebreider uitvalt dan verwacht", zo begint organisator Pieter van Buijtenen zijn verhaal. "Het is zo erg dat we niet weten of standhouders, bezoekers en artiesten Muiden überhaupt op tijd zullen kunnen bereiken. Vanaf vrijdagavond tot maandagochtend is Muiden een vesting!"

Alleen maar Muider bands op de podia in de stad

Daarom heeft de Stichting Spieringfestival besloten de markt en extra activiteiten in z'n geheel te annuleren en het muziekfestival door te laten gaan met bands uit de directe omgeving, lees Muiden, zodat iedereen zeker weet dat de muzikanten er ook kunnen komen.

"Er wordt nu een nieuwe invulling gemaakt voor het podium DeMol/DePoort en voor het podium Café Ome Ko."

Eerder stond daar nog Wolter Kroes ingetekend als publiekstrekker. "We gaan voor een gezellig Muider feest op vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus, waarbij Muiden via de KNZ&RV ook nog gastheer is voor de Flevorace, waar 170 schepen verwacht worden", zo vertelt Van Buijtenen.

Het Spieringfestival krijgt daarmee dit jaar een opvallend intiem sfeertje, ongeveer gedwongen voor alleen Muiders. "Muiden is Muiden, we roeien met de riemen die we hebben. Het SpieringMuziekFestival is misschien iets kleiner, maar minstens zo gezellig. We doen waar we goed in zijn: samen een feestje bouwen."

Het Spieringfestival is al sinds 1998 het muziekfestival van Muiden. Het doel is niet alleen de inwoners van Muiden, Muiderberg en de omliggende regio een fijne muzikale dag te bezorgen, maar ook jonge muzikale talenten een podium te bieden om voor een breed publiek hun spel ten gehore te brengen.

Meer is te vinden op www.spieringfestival.nl.

Warm weer: strand en terrasjes propvol

Drukte op het Muiderbergse strand. Foto: Bob Awick

MUIDEN - Met verreweg de warmste dagen van het jaar tot nu toe was het afgelopen week erg puffen en zweten. Net als de rest van Nederland haalden Muiden en Muiderberg temperaturen boven de 30 graden.

Dat het warm was kon je vooral op straat goed merken: vele Muiders en Muiderbergers namen plaats op een terrasje voor een koud drankje. Een voorbeeld: de terrasjes aan de sluis van Muiden zaten dagenlang propvol.

Maar wat werkt er nou beter om lekker af te koelen dan een frisse duik? Het Muiderbergse strand trok vele bezoekers.

Pampus wordt weer drijf-in

MUIDEN - Pampus wordt weer een 'drijf-in'-bioscoop. Volgende week vrijdag en zaterdag wordt er aan de haven van Pampus weer een film vertoond.

Pampus houdt het evenement al enkele jaren en kan steeds weer rekenen op een groot aantal bezoekers. De bezoekers komen met een bootje naar het forteiland om, dobberend op het water bij maanlicht, een film te kijken. De film start meteen na zonsondergang, rond half 10.

Er wordt kaarten verkocht voor de twee filmavonden op www.pampus.nl. Welke film er wordt vertoond is nog niet bekend.

Aantal WW'ers gedaald

GOOISE MEREN - Het aantal WW'ers daalt. Dat valt te concluderen aan de hand van de laatste gegevens van het UWV.

Afgelopen maand kregen 1204 bewoners van de gemeente elke maand een werkloosheidsuitkering. Een maand eerder lag dat aantal nog een krappe twee procent hoger, maar toen was het aantal eveneens al gedaald. Gooise Meren hoort hoe dan ook tot de snelst dalende gemeenten van de streek: alleen het aantal WW'ers van de gemeenten Eemnes en Weesp daalde de afgelopen maand meer.

De gemeente telt nog wel steeds meer WW'ers dan exact een jaar geleden: toen lag het aantal nog zes procent lager, maar het gaat nu dus langzaamaan weer wat beter.

Gesprekken over monumenten

GOOISE MEREN - Er wordt momenteel achter de schermen gepraat door bestuurders en beheerders van monumenten over het laten toetreden van monumenten tot de Stichting Goois Erfgoed.

Dat laat de gemeente weten na vragen van de PvdA.

De Stichting Goois Erfgoed werd afgelopen jaar door de gemeente opgezet om lokale monumenten te beschermen. De gemeente laat weten dat er nog geen monumenten zijn ondergebracht in de stichting. Wanneer dat wel gebeurt en welke monumenten dat zijn, is nog niet bekend.

Spieringbrug heeft last van kuren

Foto: Christian Pfeiffer

MUIDEN - De Spieringbrug heeft meerdere dagen last gehad van problemen. Er wordt nog gezocht naar de oorzaak. Vooral afgelopen week waren er problemen. De brug bleek twee dagen lang een groot deel van de dag niet open te kunnen. Afgelopen maandag was het weer raak en had de brug wederom kuren. Door de problemen konden er geen boten onder de brug door. De aannemer heeft de problemen steeds voor even kunnen oplossen, maar er wordt nog verder onderzoek gedaan. De aannemer probeert de oorzaak te achterhalen en de brug dan geheel te repareren.

Onderzoek naar versneld bouwen Bloemendalerpolder

Bouw zou eerder moeten starten

Wordt de eerste paal straks eerder geslagen? Foto: André Verheul

WEESP - De projectontwikkelaars van de Bloemendalerpolder onderzoeken of de wijk Weespersluis versneld kan worden aangelegd. Dat gebeurt vanwege de enorme vraag en de gunstige woningmarkt.

Tot nu toe is er altijd gesproken over 10 jaar bouwen in de polder tussen Weesp en Muiden. Weespersluis zou de komende jaren in zeker tien tot twaalf verschillende fasen worden neergezet; de voorbereidingen voor de eerste fase worden op dit moment al getroffen. De verkoop start dit jaar. Maar omdat er op voorhand al zo veel vraag is naar de huizen is er nu een onderzoek of de wijk sneller kan worden aangelegd, zo bevestigen de ontwikkelaars. Hoe snel, of het logistiek kan, en of het financieel allemaal mogelijk is, zijn de onderwerpen van het onderzoek. Wanneer er een beslissing wordt genomen, is nog niet bekend.

De wijk Weespersluis telt uiteindelijk minimaal 2750 huizen, twee basisscholen, een supermarkt, een recreatieplas en een natuurgebied. Deze maand ging de gemeenteraad van Weesp definitief akkoord met de bouw.

Nuonweg blijft vooralsnog dicht

MUIDEN - De Nuonweg, de weg achter de Maxis, blijft voorlopig dicht. De gemeente Diemen heeft de Nuonweg terecht afgesloten in 2014. Dat heeft de rechter in Amsterdam vrijdag bepaald, dat meldt Het Parool.

De eigenaar van winkelcentrum Maxis in Muiden vroeg de rechter of Diemen het besluit om de Nuonweg, het stukje Overdiemerweg over het terrein van de Nuoncentrale, weer te sluiten wel had mogen nemen.

Belangen
Volgens advocaat Jeroen Heuving van Maxis waren de belangen van Maxis niet meegewogen in dat besluit. IJburgers, die zonder de Nuonweg een langere route naar het winkelcentrum moeten rijden, zouden er veel minder vaak boodschappen komen doen.

Tijdelijk
Volgens de rechter is er wel voldoende rekening gehouden met de belangen van Maxis, maar is de verkeersveiligheid belangrijker. Bovendien was het vanaf het begin (de weg ging in 2010 open, red.) duidelijk dat de openstelling tijdelijk zou zijn, zodat de eigenaren van het winkelcentrum ervan uit konden gaan dat de situatie weer zou veranderen, aldus de rechtbank volgens Het Parool.

Onderzoek
De gemeente Amsterdam onderzoekt nog of met de nodige verkeerstechnische maatregelen de weg toch weer open kan. Kosten: 3,4 miljoen euro, exclusief mogelijke planschadeclaims, plus de jaarlijkse onderhoudskosten van 150.000 euro. Die zijn helemaal voor Amsterdam en dan moet de Diemense gemeenteraad nog instemmen met een bestemmingsplanwijziging.

Weesp praat weer over kerk

WEESP - De Laurentiuskerk komt na het zomerreces opnieuw op de agenda van de gemeenteraad. Eigenaar Cees van Vliet heeft zijn plannen aangepast en gaat nu voor het behoud van de hele kerk. Dat meldt het Weesper gemeentebestuur.

De vorige beslissing van de politiek ging uit van gedeeltelijke sloop. Om de kerk te behouden en de bebouwing in de tuin te beperken, moeten de kaders gewijzigd worden. Daar moet de raad in september opnieuw naar kijken.

Het college gaat in de raadsinformatiebrief ook in op vragen die de Stichting kerk en stadspark Weesp heeft ingediend tijdens de laatste commissievergadering Stadsontwikkeling en Beheer. De stichting heeft een feitenonderzoek gedaan en concludeert op basis daarvan onder meer dat de gemeenteraad onjuist en onvolledig is ingelicht en dat kerkeigenaar / projectontwikkelaar Cees van Vliet onvoldoende transparant te werk gaat.

Het college van B en W erkent dat er per ongeluk een document ontbrak bij het vorige raadsvoorstel, maar dat dit is nagezonden nog voor de besluitvorming plaatsvond. Verder is alle informatie openlijk met de raad gedeeld, zo schrijft het college. Dat Van Vliet de onderzoeksresultaten waarop hij de nieuwste ontwikkelingen baseert niet openbaar maakt, vinden B en W geen reden tot achterdocht.

Poep op de stoep? Meld het!

Foto: Bob Awick

MUIDEN - Waar ligt er hondenpoep in de gemeente? Je kunt het nu aangeven op een speciale Hondenpoep-app.

De makers van de app benadrukken dat ze geen hekel hebben aan honden, maar wel graag zien dat hondeneigenaren actief de uitwerpselen van hun trouwe viervoeter opruimen. De app werkt eenvoudig: kom je een drol tegen, dan maak je er een foto van. Daarna tag en deel je de locatie van de drol. Vervolgens kun je op de poepkaart zien waar er drollen zijn gesignaleerd.

Auto's vatten vlam aan Nooit Gedacht

MUIDEN – Een startpoging met kortsluiting leidde vrijdagochtend vroeg tot een felle autobrand aan de Nooit Gedacht.

De eigenaar van de auto probeerde iets na vieren in de ochtend de auto te starten, die kortsluiting maakte en vervolgens in brand vloog. Die brand was fel, ook een naastgelegen auto vatte vlam.

Snel geblust
Toen de brandweer ter plaatse was, waren de vlammen snel onder controle. De auto's moeten als verloren worden beschouwd.

Vorig jaar: 50 nieuwe Muidertjes

WEESP - Er werden het afgelopen jaar 50 kleine Muidertjes geboren. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Dat betekent dat er per duizend Weespers ongeveer acht baby's werden geboren. Dat is gemiddeld genomen minder dan in de rest van Nederland. Van alle Muider baby's was meer dan de helft een jongetje. Ook zijn veel kinderen in Weesp het tweede kind in het gezin. 46% van de moeders in Muiden is getrouwd; ook minder dan het landelijk gemiddelde.

Schuur opengebroken

MUIDEN – Uit een schuur aan de Noordpolderkade is vorige week dinsdag een fiets gestolen. Zo vertelt de politie.

De inbraak werd gepleegd tussen 08.00 en 11.00 uur. Een grijze Batavus damesfiets wordt vermist.

Caroline en Viktor: op naar het WK ParAgility in Tsjechië

Bijna dagelijks trainen op het veldje

Viktor zet z'n beste beentje voor.

door Marieke van Veen

WEESP - In Caroline Vinks leven is sporten altijd belangrijk geweest. Ook toen bij haar MS werd vastgesteld, bleef ze steeds zoeken naar een sport die die nog wél mogelijk was. Paardrijden en rolstoeldansen heeft ze moeten opgeven, maar daar is nu ParAgility voor in de plaats gekomen. Dat gaat haar en Viktor goed af. Ze mogen volgende maand voor Nederland uitkomen op het WK in Tsjechië.

Agility is een behendigheidssport waarbij baasjes hun honden door een parcours met sprongen, tunnels en andere obstakels moeten leiden. Bij de variant ParAgility hebben die baasjes een beperking. Caroline en Viktor beoefenen deze sport inmiddels een kleine vier jaar. Vink: "Ik moest eerst een hondenschool zien te vinden die het met ons aandurfde, maar dat was nog niet zo simpel. Uiteindelijk vonden we een school in Huizen die ons wel wilde hebben, ook al waren wij voor hun ook het eerste parateam."

Caroline en Viktor vormen een goed team. Foto's: Bert Doppenberg

'Bij me wegrennen vond Viktor moeilijk, normaal mag hij dat niet'

Bij agility draait het om het vertrouwen tussen hond en baas, bij ParAgility is dat wat ingewikkelder. Natuurlijk is Viktor gewend om alert te zijn en opdrachten uit te voeren. Hij is een hulphond, het baasje helpen is zijn dagelijkse taak. De Weespse: "Maar op het parcours moet ik hem soms vooruit sturen, dan moet hij bij me wegrennen. Dat is voor hem heel vreemd, want tijdens zijn werk mag hij dat juist niet, dan moet hij in de buurt blijven."

Vink is ook aan ParAgility gaan doen om Viktor meer te bieden dan het werk dat hij voor haar doet. "Hij moet ook wel eens vrij zijn en zich kunnen ontspannen, dit leek me een leuke en goede manier. Tijdens het trainen of een wedstrijd is onze samenwerking heel anders dan wanneer hij als hulphond aan het werk is." Toch is en blijft Viktor op de eerste plaats een hulphond. "Als we een parcours afleggen dan lijkt hij er helemaal voor te gaan, maar ik heb wel eens meegemaakt dat tijdens een training mijn armsteun op de grond viel en dan schiet hij meteen weer in de hulphond-stand."

'In een groep met alleen rolstoelers maken we echt een kans'

Het WK is van donderdag 25 tot en met zondag 28 augustus in het Tsjechische Frydek Mystek. Vink gaat met haar eigen auto en heeft ook zelf een prettige accommodatie geregeld: "Dat moet wel in de parasport. De handicaps lopen enorm uiteen en zijn van invloed op het vervoer en het verblijf dat het best bij iemand past." Aan het WK doen 17 landen mee. Vink en Viktor moeten drie keer in actie komen: een springparcours, een parcours met hindernissen en nog een springconcours. Voorafgaand aan elke ronde krijgen ze tien minuten om het parcours te verkennen, want dat is natuurlijk heel anders dan het veldje aan de Fijnvandraatlaan waar ze meerdere keren per week oefenen.

Vink kijkt enorm uit naar het WK: "We doen vaker wedstrijden, maar dan is er geen aparte groep met rolstoelers. Tegen lopers leg ik het uiteindelijk af, daar ben ik in een rolstoel niet wendbaar genoeg voor. Maar op het WK strijd ik alleen tegen andere rolstoelers en maken we dus echt kans!"

Column

Overhouden mag

Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: dominee Marije Hage.

Regelmatig zien wij vlaggen hangen in Weesp. De laatste weken vaak rood-wit-blauwe vlaggen met een schooltas in top. Het is direct duidelijk: een geslaagde voor de middelbare school. Die vlag en die tas erbij zegt ons genoeg. Dat is het leuke van vlaggen. We laten er iets mee zien aan anderen. Een gebeurtenis. Een gevoel. Meestal een blij gevoel. Soms een trots gevoel. Ook een gevoel van: ik hoor erbij. Wie zou de vlag niet hijsen als je kind is geslaagd? Iedereen toch zeker?

'Met vlaggen laten we iets zien aan anderen, meestal een gevoel'

Niet alleen voor het behalen van een diploma voor de middelbare school vlaggen we in Weesp. Soms vlaggen we bij verdrietige gebeurtenissen en meestal vanwege blije. Bij Koningsdag en verjaardagen van de koninklijke familie gaat er - als het even kan - een oranje wimpel mee omhoog. "Waarom eigenlijk?", vroeg iemand mij op Koningsdag. Het antwoord wist ik niet. Maar eerlijk gezegd: er is geen antwoord. Nederlanders zijn gewoon die oranje wimpel gaan gebruiken. Geen officiële instantie heeft dat gevraagd. Dat is het aardige van vlaggen.

En de Weesper vlag? Op 13 juli 1595 werd deze vastgesteld door de Staten van Holland en West-Friesland. Tegelijk met de stadsvlag van Muiden. Weesp kreeg een vlag met horizontale banen blauw, wit, blauw met in de middelste witte baan twee zwarte letters WS. Muiden kreeg precies dezelfde vlag, alleen met twee zwarte letters MD. En daarna? De Muider stadsvlag werd afgeschaft vanwege de samenvoeging met Muiderberg. De Weesper vlag raakt in de vergetelheid. Uiteindelijk was er nog één Weesper vlag over. Deze historische vlag wilde de toenmalige burgemeester afschaffen en vervangen door een modern ontworpen exemplaar. Gelukkig is dat anders gelopen! De Weesper vlag is tegenwoordig regelmatig zichtbaar op het water en in de stad en… wappert dag en nacht. 's Avonds de vlag niet strijken heet overhouden, hoorde ik van een buurman. En dat mag bij de Weesper vlag. Misschien is het na het opheffen van de gemeente Muiden tijd om de stadsvlag van Muiden weer in ere te herstellen? Muiden en de Muiders houden daarmee een historisch cadeau over aan de fusie met Naarden en Bussum. En… overhouden mag!

Schapen komen nog deze zomer terug naar Weesp

WEESP - De schansenschapen keren volgende maand of de maand erop terug in Weesp voor een volgende graasronde. De gemeente laat weten: "de schapen zijn uit het oog, maar niet uit het hart".

Eind juni graasde een kudde van 150 schapen voor het eerst de schansen van Weesp af. De dieren konden rekenen op enorme belangstelling.

Wethouder Herman Tuning: "Ik ben ontzettend blij dat de schapen zo warm onthaald zijn in Weesp en kan bijna niet wachten op de volgende ronde!"

"Weespers toonden zich erg betrokken bij de schapen en de herder. Het was mooi om te zien hoe verschillende meelevende bewoners direct aangesneld kwamen om de herder te helpen toen hij met een lekke band op een van de schansen stond."

Het voordeel van schapen ten opzichte van grasmaaiers is dat de kosten lager zijn en dat het de biodiversiteit van de schansen ten goede komt.

Wie meldt zich als vrijwilliger?

Hele bestuur Bussum Cultureel wil ermee stoppen

Theo Dekker wil 'het bordje' graag doorgeven. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Bussum Cultureel zoekt vrijwilligers die in het bestuur willen. De drie leden willen er namelijk allemaal mee stoppen. Ze hebben allemaal hun eigen redenen, maar de boodschap is duidelijk: er moeten nieuwe vrijwilligers opstaan om het feest volgend jaar door te laten gaan.

Drie dagen kunst en cultuur. Dat is waar Bussum Cultureel sinds 2003 voor staat. Theo Dekker is vanaf het eerste moment bij het feest betrokken geweest. Hij was destijds voorzitter van het Elcker Theater en organiseerde de Elcker Evenementen.

"Dat was zoiets als we nu op de zaterdag hebben van het feest. In 2003 nam burgemeester Willem Holthuizen afscheid en vroeg de gemeente mij, ik was ook programmeur bij het Goois Jazz Festival, om een soortgelijk evenement op te zetten, maar dan iets groter. Dat werd een driedaags festival en daarmee was de eerste editie van Bussum Cultureel geboren", blikt hij terug.

'Ik vind dat het feest wel wat verjonging kan gebruiken'

'Het festival heeft veel potentie en kan nog groter groeien'

De gemeente, die het initiatief had genomen, trok zich steeds meer terug en ook de subsidie werd afgebouwd. Het bestuur heeft zich de afgelopen jaar flink ingezet om het feest steeds beter neer te zetten. Maar nu wordt het dus tijd dat andere mensen het stokje overnemen. "Natuurlijk hebben we meer mensen die zich bezighouden met de organisatie, zoals Miriam Smets en Ernst Schmidt van Artes, maar het bestuur loopt leeg. Ik ben nu 77 jaar en ik vind dat het feest wel wat verjonging kan gebruiken. We hebben ook allerlei ideeën liggen voor vernieuwing, maar we komen daar steeds niet aan toe."

Als voorbeeld geeft hij het betrekken van de basisscholen bij Bussum Cultureel. "Het zou toch leuk zijn als alle kinderen werken aan een kunstproject, het liefst met de computer. En een andere wens is dat we het evenement uitbouwen naar een platform. We hebben al een beginnetje gemaakt met de website. We willen graag dat buiten het festival om mensen met elkaar in contact kunnen komen op het vlak van kunst en cultuur."

Het huidige bestuur, bestaande uit voorzitter Johan Vroegindewei, algemeen bestuurslid Dick Boere en penningmeester Theo Dekker, hoopt dat hun opvolgers ook met frisse ideeën komen om het festival naar een hoger niveau te tillen. "Het festival heeft veel potentie. Dit jaar is de Langste Eettafel weer terug en de ART Fair op zondag kan nog veel groter groeien. Ik denk ook dat het klassieke concert nog veel meer in zich heeft."

Toekomst
De komende tijd zal het bestuur hard op zoek moeten naar opvolgers. Ook staat een gesprek met de gemeente op de planning. Want hoe zit het met het subsidiebeleid? En hoe willen ze dat het feest wordt doorgezet nu Bussum valt onder de gemeente Gooise Meren?

Het bestuur denkt dat het feest niet tot haar recht komt als het in drie kernen gevierd gaat worden. De editie 2017 zou dan ook nog, als het aan hen ligt, in dezelfde vorm onder de noemer Bussum Cultureel of desnoods Gooise Meren Cultureel, door kunnen gaan.

Aanmelden
De mensen die gezocht worden moeten bereid zijn om van januari tot en met september één keer in de twee weken te vergaderen. Ook moeten ze een doe-mentaliteit hebben en veel zelf regelen. De nieuwe voorzitter moet een netwerker zijn met contacten in Bussum. De nieuwe penningmeester moet een financiële achtergrond hebben. Mirjam Smets trekt grotendeels de organisatie en blijft bij het feest betrokken.

Wie interesse heeft in een bestuursfunctie kan contact opnemen via bussumcultureel.nl of mail naar mail@bussumcultureel.nl. Het evenement valt dit jaar op 9, 10 en 11 september.

Het complete programma staat binnenkort in deze krant.

Mooie vloeren, goede kwaliteit, klein prijsje

Ulrike in haar Vloerenoutlet. Foto: Bob Awick

BUSSUM - De nieuwe vloerenoutlet in de Bussumse Vlietlaan is nu een paar weken open. Eigenaresse Ulrike de Koster denkt dat er zeker in deze regio vraag is naar haar producten. "Wij leveren mooie vloeren van een goede kwaliteit en dat allemaal voor een klein prijsje."

De prijzen zijn laag omdat ze restproducten van de fabriek verkopen. Dat betekent overigens niet dat ze alleen maar kleine hoeveelheden afleveren. "We hebben al onze vloeren opgeslagen in Hilversum. Vanuit daar kunnen we heel snel leveren. En mocht daar niet genoeg zijn, dan bestellen we bij in de fabriek en hebben we het binnen 24 uur. Alles wordt gratis bezorgd."

Snelle levering
Snel leveren is dan ook een van de pluspunten van de Bussumse winkel. "Als je iets ziet kunnen we het dezelfde dag nog aan huis bezorgen. Onze vakbekwame stoffeerders komen het tapijt voor een klein prijsje leggen. En we leggen natuurlijk ook het laminaat, het zeil of de pvc-stroken die we verkopen."

"Omdat we een outlet zijn hanteren we een lage prijs. Ik huur een klein pand, de opslag is elders en dat scheelt al een hoop. Ook kopen we rechtstreeks in. Onze prijs kan zomaar de helft minder zijn dan bij andere winkels. En de kwaliteit, vaak Duits, is erg goed. Stukken beter dan bij een doe-het-zelfwinkel. Ik ben iemand die opkomt voor klanten met een minder budget, maar die wel een mooie vloer willen."

Ulrike komt zelf uit de tapijtwereld en heeft hier heel veel ervaring mee. "Ik heb heel veel tapijt gelegd. Egaliseren, schuren, alles. We hebben altijd aan grote projecten gewerkt zoals scholen en ziekenhuizen, noem maar op."

Ze weet dus precies waar ze het over heeft en wat ze verkoopt. Het aanbod is divers. "Van karpetten tot kokosmatten en grastapijt. Het aanbod is modern. Het enige dat we niet hebben zijn parket en houten vloeren."

Tapijt, pvc-stroken, laminaat, grastapijt, kokosmatten en karpetten

De zaak is te vinden aan de Vlietlaan 48 naast Weijntjes hang- en sluitwerk. De Vloerenoutlet is ook buiten openingstijden op afspraak te bezoeken. "Speciaal voor mensen die werken en anders niet langs kunnen komen. Dan doe ik de deur om 20.00 uur open, dat is geen probleem. Ook kom ik bij de mensen thuis als dat handiger is, bijvoorbeeld bij mensen die slecht ter been zijn. Daar rekenen we niets voor en het is geheel vrijblijvend."

11 / 20

19-22 augustus: grote finale werk aan A1

Dat weekend gaan het aquaduct, viaduct en spoorbrug open

WEESP - De handtekening werd vijf jaar geleden gezet door de minister. De eerste vrachtwagen met zand werd 'pas' eind 2013 gelost en over minder dan een maand razen we al met zijn allen over twaalf rijbanen onder de Vecht door. Het weekend van 19 tot en met 22 augustus is de grote finale van jaren bouwen aan de nieuwe snelweg A1.

Impressie van het nieuwe aquaduct met twaalf rijbanen. In de spits zijn zeven banen tegelijkertijd één kant op open. Foto: Rijkswaterstaat

Wie naar cijfers kijkt zou er bijna van gaan duizelen. In 2011 tekent minister Schultz van Haegen voor wat tot dan de grootste opdracht voor wegenbouw is in Nederland: het project Schiphol-Amsterdam-Almere: een hele rits aan enorme wegenbouwprojecten tussen Schiphol en Almere om de doorstroming te verbeteren. Een rechtstreeks gevolg van het niet doorgaan van de snelweg A6/A9 langs Weesp en de verwachte groei van Almere.

Het project bestaat uit 63 km weguitbreiding, de renovatie van 5 grote knooppunten, 130 nieuwe of aangepaste viaducten, bruggen of anderszins. Kosten? 4,7 miljard euro.

Een van de belangrijkste bouwputten is de A1 langs Muiden en Weesp: 23 km weguitbreiding, 138 km nieuw asfalt, 60 nieuwe viaducten waaronder vier grote: de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal, het aquaduct bij de Vecht, de spoorbrug bij Muiderberg en de Hollandse Brug bij Muiderberg. En dat voor iets meer dan 900 miljoen euro. In een razend tempo gaat de bouw in 2013 van start. We weten inmiddels niet beter dan dat er een bouwput ten noorden van Weesp ligt. Aan de Korte Muiderweg (daar: Weesperweg) ligt het grootste aquaduct van Europa.

De nieuwe verbindingsbrug tussen de A1 en de A9 over het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto: André Verheul
Herfst 2013: sloop oude boerderijen aan de Rijksweg. Hier loopt nu de snelweg. Foto: Christian Pfeiffer
Herfst vorig jaar: de nieuwe Spieringbrug in gebruik genomen. Foto: Matthijs Wink
Deze herfst: nooit meer voor de brug hoeven wachten op de snelweg. Foto: Christian Pfeiffer
Eind 2013: bouw begint met opspuiten zand in de Bloemendalerpolder. Foto: Christian Pfeiffer
Eén weekend: drie enorme projecten in gebruik.

Treinverkeer tussen Almere en Weesp gaat een week plat

19 augustus
Toch zit het er al bijna op. In het cruciale weekend van 19 augustus wordt een groot deel van de nieuwe A1 in gebruik genomen. Rijkswaterstaat stelt de rijbanen van het aquaduct voor verkeer uit Amsterdam richting Muiderberg open, tegelijkertijd met de nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal, de nieuwe verbinding tussen de A9 en de A1. In die week is ook het treinverkeer tussen Amsterdam en Almere een hele week stilgelegd. Bij Muiderberg wordt de nieuwe spoorbrug op zijn plek geschoven. Eerder deze lente maakte de brug al de oversteek van de bouwplaats naar een tijdelijke plek boven de snelweg A1, naast de oude spoorbrug. Daar is de brug verder afgebouwd. In die bewuste week is het stilleggen van het treinverkeer nodig om de oude spoorbrug af te breken en de nieuwe spoorbrug vervolgens op de fundamenten te schuiven.

Rijkswaterstaat wil het liever allemaal in één heel heftig weekend proppen dan verschillende afsluitingen over verschillende weken. Voor Weespers betekent het wel dat zowel treinreizigers als automobilisten een weekend last ondervinden. Een maand later gaat het aquaduct de andere kant op 'open', dus voor verkeer richting Amsterdam.

Dan komt er definitief een einde aan het wachten voor de open brug op de A1. De enige brug die straks nog draait over de Vecht is de nieuwe Spieringbrug, die vorig jaar al in gebruik werd genomen. Die brug is bestemd voor lokaal verkeer.

Drukste stuk
Ondanks de tegenvallende groei van Almere blijft de verwachting dat het aquaduct gaat uitgroeien tot een van de meeste drukke stukken snelweg van Nederland. Op dit moment rijden er elke dag nog 185.000 auto's en andere voertuigen langs Weesp. Dat moeten er in 2030 ruim 307.000 zijn.

Na de ingebruikname van de nieuwe A1 wacht een nieuwe monsterklus: het afbreken van de oude snelweg. Op de plek waar nu nog alle auto's rijden komt natuur. Daarvoor moet eerst al het asfalt worden afgebroken en weggevoerd. Muiden zal straks onherkenbaar veranderen. De enorme betonnen snelwegbrug wordt afgebroken en daarmee krijgt het vestingstadje het oude aangezicht vanaf de Vecht terug. Wie straks richting Muiden kijkt, ziet de stad weer liggen aan de rivier.

2020
Al het werk rondom Weesp moet in 2020 klaar zijn. Het hele project tussen Schiphol en Almere in 2026.

Column

Keuze

Moet ik naar de bank of naar een onafhankelijke hypotheekadviseur?

Wanneer u een nieuwe woning wil kopen of uw lopende hypotheek wil aanpassen, moet u niet alleen keuzes maken op het gebied van de hypotheek zelf, maar ook over de adviseur die u begeleidt bij uw keuze. Elke adviseur moet u natuurlijk altijd zo goed mogelijk adviseren. Het grote verschil tussen een adviseur van een bank (of andere hypotheekverstrekker) en een onafhankelijk adviseur zoals wij, is dat de eerste alleen over de producten van zijn eigen bank adviseert.

Als onafhankelijke adviseur kijken wij ook naar andere aanbieders op de hypotheekmarkt. En dat kan zeker tegenwoordig flink schelen in uw maandlasten. U kunt denken aan lagere hypotheekrentes van wel 0,5% op een 10 jaar vast rentetarief. Dat scheelt duizenden euro's per jaar!. Er komen namelijk steeds meer geldverstrekkers die vaak financieel interessante hypotheken met lage rentes aanbieden. Maar staar u niet alleen blind op de rente. Ook de voorwaarden van een hypotheek zijn erg belangrijk. Welke mogelijkheden bieden ze u om de hypotheek tussentijds aan te passen? Om extra af te lossen? Sommige hypotheken zijn goed voor de verstrekker, maar niet voor u. Een eigen adviseur van deze aanbieder zal u dit niet vertellen.

Daarnaast kijken wij verder dan de hypotheek. Wij hebben ook een pensioenvergunning en brengen de risico's die u moet verzekeren in kaart. U kunt denken aan het risico op arbeidsongeschiktheid, overlijden, werkeloosheid en weinig pensioeninkomen. We onderzoeken ook in hoeverre u kunt besparen op de premies van uw (woon)verzekeringen.

Een hypotheek is meestal de grootste financiële verplichting die u aangaat in uw leven. Een goede keuze kan u over de jaren veel geld schelen én meer zekerheden bieden. Wij helpen u graag om die keuze weloverwogen te maken.

Zwembad in je tuin

Dit familiehuis in Laren heeft een verwarmd zwembad én het staat te koop!

Met de zomerse temperaturen van afgelopen week zou iedereen wel een zwembad in de tuin willen. En dat terwijl er genoeg huizen te koop staan in de Gooi & Vechtstreek die voorzien zijn van een zwembad. We hebben een aantal van deze huizen op een - willekeurig - rijtje gezet:

LAREN

Ankeveen
Hilversum
Blaricum
Huizen

In Laren vind je dit familiehuis. Gelegen aan een brede laan op loopafstand van zowel het natuurgebied als het centrum. De woning heeft in de achtertuin een verwarmd buitenzwembad, waardoor je er ook bij minder hoge temperaturen plezier van kunt hebben. > Loggere Makelaardij

ANKEVEEN

Deze landelijke woning is gelegen in Ankeveen. Achter het huis is een grote, zonnige tuin te vinden met daarin een verwarmd zwembad (8 x 4 m). Hier heb je alle privacy die je kunt wensen en uitzicht op een groot natuurgebied. > De Koster cs Makelaars

HUIZEN

Aan een doodlopende zandweg in Huizen ligt deze royale villa die is voorzien van een weelderige tuin. Het grote zwembad in deze tuin maakt het mogelijk dat je met een groot gezelschap kunt genieten van deze luxe. > Noor Söhngen Makelaardij

HILVERSUM

In 1928 is deze vrijstaande villa in een bosrijke omgeving in Hilversum gebouwd. De tuin heeft niet alleen een verwarmd zwembad, maar ook een vijverpartij en paardenstallen. De totale oppervlakte van dit perceel bedraagt ruim 8.000 m². > Voorma en Walch Makelaarsgroep

BLARICUM

In Blaricum is deze semibungalow te vinden op een perceel van 5.160 m², met aangelegde bostuin. De zonnige tuin is omsloten door hekwerk waardoor er veel privacy is in het verwarmde buitenzwembad (10 x 5 meter). Er is vanaf hier directe toegang tot de heide. > Kappelle Onroerend Goed Laren

Kijk voor meer informatie en het complete woningaanbod van Gooi & Vechtstreek op www.gooiswoonnieuws.nl.

Nieuwe regels hypotheek beschermen huizenkoper

Deze maand zijn de nieuwe hypotheekregels ingegaan, zo meldt het ministerie van Financiën. Huizenkopers zijn vanaf nu beter beschermd.

Banken en andere hypotheekverstrekkers moeten consumenten die een hypotheek willen afsluiten een informatieblad geven dat er overal in de EU hetzelfde uitziet. Ook moet het jaarlijkse kostenpercentage bij de hypotheek vermeld worden. De bedoeling is dat consumenten verschillende hypotheken beter kunnen vergelijken.

Nieuws


De gemiddelde leeftijd waarop jongeren het ouderlijk huis verlaten en zelfstandig gaan wonen is tussen 2006 en 2016 gestegen van 23,6 jaar naar 24,6 jaar. Dat meldt CBS.

Zowel jongere als oudere adolescenten gaan later op zichzelf wonen. Daarnaast keren ze ook vaker terug.

Tip!


We gaan stralende weken tegemoet, want de zonnebloem staat centraal. Iedereen kent deze gele bloem, maar de zomerkoningin is ook verkrijgbaar in oranje, bruin, crème en donkerrood. De zonnebloem staat sowieso, in elke kleur en vorm, garant voor een flinke portie zomergevoel.

Wij zijn op zoek naar een lieve, actieve, betrouwbare oppas voor dinsdag en woensdagen in Weesp, Leeuwenveld voor onze twee kinderen van 2 en 5 jaar. Liefst in bezit van een rijbewijs. Interesse? Bel Kathelijne 06-17755028

Huis te vol, rommelig of niet praktisch? BEL vrijblijvend Opruimcoach Renate: 0294-269903
www.OpruimcoachRenate.nl

Na de vakantie wat kilo's kwijtraken? Meld je aan voor een cursus Fit & Slank in 8 weken. Vanaf 6 sept. 19.30 uur in kapsalon Coupes and Looks in Weesp. Simpel en doeltreffend afvallen met gezonde voeding? www.fitenslank.nl/alwine-hoeben

Cursus ZWEEDS voor beginners A1+ en gevorderden A2-B1 start 13 sept, olv erv. ZW/NL docent, in Weesp, GRATIS PROEFLES, ensabel@telfort.nl, 06-51322253

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

TE HUUR verwarmde garagebox 26 m2 Sinnigvelderstr Weespv.v. elektra, verlichting en elektrische roldeur. € 225 p/mnd. Info spaartopper@zonnet.nl of 06-537 23 637

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! voor expats en organisaties. Interhouse Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl expats / corporate / investors

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Een winkel vol!
Kleding en speelgoed

Topmerken / lage prijzen
LANNEKE
Nieuwstraat 39 Weesp
0294-416464 / lanneke.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

T.k. Polyester boot
€ 1.950 4 m. trailer € 250,- motor € 100,- defect. 0294-261642