MuiderNieuws

23 maart 2016

MuiderNieuws 23 maart 2016


'De mobiele units rol je zo een leegstaand gebouw in'

Hart voor Bussum presenteert oplossing woningentekort

Een unit met wifi, een koelkast, douche, toilet en een keuken zet je zo midden in de kamer. Foto: NovéFlex

Mobiele units oplossing
voor tekort goedkope huur?

GOOISE MEREN - Het tekort aan sociale huurwoningen, dat door de komst van statushouders nog nijpender is geworden, moet snel opgelost worden. Dat vindt Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum.

Ze heeft daarvoor een plan dat vanavond gepresenteerd wordt op het gemeentehuis. Mobiele units met een douche, toilet en keuken die je in een leegstaand gebouw naar binnen rolt: een idee dat is ontwikkeld door de Universiteit van Twente.

'Beter alternatief dan huisvesting in containers'

Het klinkt als een soort plug-and-play: de woonmachine is een mobiel apparaat met douche, toilet, koelkast, keukenblok en een aansluiting voor elektra, wifi, riool en water. Het is zelfvoorzienend, duurzaam en je hoeft geen leidingen aan te leggen In principe kan elk leegstaand kantoorpand zonder al te veel kosten in een mum van tijd omgetoverd worden tot een pand met zelfstandige woonunits. Voor stoelen, kasten, een tafel en een bed moet je dan zelf zorgen. En als de woonruimte niet meer nodig is klap je de unit weer in en rijd je hem naar buiten en kun je hem hergebruiken. Aan de woonmachine hangt wel een prijskaartje van € 17.500 (excl. BTW). Goedkoper dan wanneer je een pand helemaal moet ombouwen, volgens Joost Nijhuis van het bedrijf NovéFlex dat de woonmachines aan de man probeert te brengen. "Je kunt de unit inklappen en weer ergens anders neerzetten." De kleinste unit is al geschikt voor vier personen. Nijhuis, die ook de presentatie in Gooise Meren verzorgt, is inmiddels met een aantal gemeentes in gesprek. Een gemeente zou al een bestelling van vijftien stuks hebben toegezegd. Deze komen in twee leegstaande schoolgebouwen waar statushouders in gevestigd worden. "Een klaslokaal van ongeveer 40 vierkante meter is heel geschikt", aldus Nijhuis. Ook Woerden, Utrecht en Den Haag zouden al belangstelling hebben. Munneke Smeets hoopt dat Gooise Meren ook voor het idee open staat.

Anders kijken
Het gaat Munneke Smeets vooral om een andere manier van kijken naar oplossingen voor het tekort aan sociale huurwoningen. "Je kunt wel weer twee jaar wachten totdat er nieuwe woningen zijn gebouwd, maar het probleem is er nu en dat moet opgelost worden."

4000 euro voor Wandelen met Water

De kinderen zijn trots op het bereikte resultaat. Foto: VOMM

MUIDEN/MUIDERBERG - Wandelen voor Water was weer een groot succes. Ongeveer 150 leerlingen van alle vier basisscholen in Muiden en Muiderberg wandelden voor het goede doel. Met plezier en enthousiasme gingen ze van start en ontvingen ze een herinneringslintje bij binnenkomst. Er is ongeveer 4000 euro opgehaald. De Organisatie Ontwikkelingssamenwerking Muiden Muiderberg is erg blij met de samenwerking met de basisscholen hier en is trots op de leerlingen. In Kenia kan met behulp van dit geld regenwater beter opgevangen worden.

Hennep gevonden, drie arrestaties

MUIDEN – In een huis aan de Kloosterstraat zijn gisteren honderden hennepplanten gevonden. Drie verdachten zijn aangehouden.

De ontdekking werd in de ochtend gedaan door de politie. De drie verdachten werden bij het huis ingerekend. Het is nog niet bekend waar ze vandaan komen en hoe oud ze zijn. In het huis werden zo'n 400 planten gevonden. Die waren verdeeld over vier verschillende ruimtes.De politie is een groot onderzoek naar de vondst gestart.

17

schepen doen dit jaar mee met Vlaggetjesdag, meer op pagina 3

Van de lezers

Bomenkap
Ruim twee jaar geleden betrokken we met onze kinderen een nieuwbouwwoning in de Papelaan. Een mooie bomenrijke buurt. 's Ochtends wakker wordend met het geluid van kwinkelerende vogeltjes. Een maand later werden drie dode bomen achter onze woning weggehaald en in de dadendrang ook de enige levende, een sierwilg, omdat de groenstrook achter de Papelaan een plantsoen moet worden. Maanden daarna werden alle bomen voor de nieuwbouwwoningen gekapt. Ze mankeerden niets, maar dit was nodig voor herinrichting van de Papelaan. Meer overzicht en veiligheid en er werden bomen teruggeplaatst. Van een laan is geen sprake meer, want die paar teruggeplaatste boompjes zijn sprieten, en de veiligheid is zeker niet beter geworden. De drempels zijn zo laag dat de Papelaan een racebaan is geworden, het eenrichtingsverkeer wordt stelselmatig genegeerd. Zaterdag werden de laatste grote bomen achter de Papelaan weggehaald. Twee hoge berken, een verzamelpaats voor spreeuwen. Ze stonden aan de steeg naar de Jan Tooropstraat. Er zal wel een 'goede' reden voor zijn, maar nu is er amper een boom meer te zien. Uit welk raam we ook kijken, een grote boom valt ver te zoeken en het geluid van vogeltjes is niet meer te horen.
Bram en Riz Jongerius

In mijn jeugd hadden huisvrouwen vaste dagen voor huishoudelijke taken:

Maandag: wasdag
Dinsdag: strijkdag
Woensdag: gehaktdag
Donderdag: kuisdag
Vrijdag: visdag
Zaterdag: klusjesdag
Zondag: kerkdag

Hoewel de wasmachine al in 1851 werd uitgevonden deed men tot in de vorige eeuw de was met de hand. Daarvoor was van alles nodig: tobbes, wringers, wasborden, stampers en droogrekken. Omdat het men vaak ontbrak aan ruimte, werd de was op de stoep gedaan. Ondertussen werd er gekletst en geroddeld. Om de was op dinsdag te kunnen strijken, moest deze wel droog zijn. Een centrifuge en/of droger was er nog niet. Bij blijvend slecht weer werd de was op lijnen en rekken in huis opgehangen. Maar als de was droog was, was het strijken geblazen. Woensdag was het vroeger en misschien nog steeds wel gehaktdag. Dit had te maken met de distributie van vlees van het abattoir naar de slagerij. Op maandag werd de koelcel gevuld, dinsdag werd er uitgebeend en woensdag werd er gehakt gedraaid. Donderdag de kuisdag. Kuisen wil zeggen schoonmaken en ook in ons huis werd dat gedaan, maar ik moet zeggen dat dit ook wel op vrijdag gebeurde. Vrijdag visdag heeft te maken met de vastenregels binnen de rooms-katholieke kerk. Zaterdag was het klusjesdag, dan werd onder meer de stoep geveegd en schoongespoeld. In mijn jeugd hadden de meeste huizen nog geen douche en als klein kind werd je op zaterdag gewassen in de teil. Volwassenen wasten zich aan de wastafel en trokken vervolgens schoon ondergoed aan. Of je nam tegen betaling een bad in het badhuis. Zondag ging een groot gedeelte van het Nederlandse volk naar de kerk en dacht na over de dingen des levens.

Weerbericht

Overgang naar wisselvallig weer, minder koud
Het blokkerend hogedrukgebied bij Schotland verdwijnt en maakt plaats voor een omvangrijk Atlantisch lagedrukgebied. Er stelt zich daarmee een sterke zuidwestelijke luchtstroming in. Door de invloed van het lagedrukgebied wordt verwacht dat het paasweekeinde wisselvallig gaat verlopen met een soms aanwakkerende wind. Pluspunt is wel dat het minder koud wordt.

Donderdag en vrijdag
In de nacht naar donderdag vriest het licht (-1 à -2 graden). Overdag schijnt eerst de zon af en toe. In de loop van de dag neemt de bewolking toe. In de avond bestaat er kans op wat regen. In de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend regent het enige tijd. Later klaart het geleidelijk op. Er waait een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Het wordt beide dagen 9 à 10 graden.

Het paasweekeinde
In het paasweekend wordt het circa 12 graden. De nachten verlopen vorstvrij. Zaterdag is het wisselend bewolkt met wat zonneschijn. Op een lokale bui na blijft het meest droog. Zondag, 1e paasdag, kan het eerst enige tijd regenen, later op de dag klaart het op. Op 2e paasdag is het wisselend bewolkt met kans op een bui. Er blaast een vrij krachtige zuid- tot zuidwestenwind.

Weetje
Dit jaar valt Pasen vroeg (27/28 maart). De kans op een koude Pasen is in maart iets groter. Tijdens de zeer vroege Pasen van 2008 (23/24 maart) viel nog sneeuw. 's Nachts vroor het tot -5 graden, even koud als met Pasen 2013 (31 maart/1 april). In 2005 werd het op 1e paasdag (27 maart) zowaar 16.5 graden en op 2e paasdag 1989 (27 maart) werd het zelfs 20.3 graden.

Vlaggetjesdag markeert weer begin vaarseizoen

Chartervloot bouwt maandag weer een feestje in Muiden

Mooie schepen vormen natuurlijk weer het hart van Vlaggetjesdag. Foto's: Matthijs Wink

MUIDEN - Het is zover: het vaarseizoen gaat weer beginnen. Op tweede paasdag, maandag, wordt traditiegetrouw het zeilcharterseizoen geopend met Vlaggetjesdag.

De Muider schippers nodigen bezoekers uit om hun schepen te bewonderen en ook op de kade is er van alles te doen. Dit jaar wordt Vlaggetjesdag grootser dan ooit met een recordaantal deelnemende schepen.

En daar zitten hele speciale schepen bij: onder andere de pakjesboot van Sinterklaas zal present zijn in de Groote Zeesluis.

Zeilschepen te bezoeken.

Nog nooit deden zo veel schepen mee met Vlaggetjesdag

In de sluis ligt ook de ss Succes, een klassiek stoomschip met aan boord een stoomorgel; de ss Succes zal één keer per uur spelen. Ook zullen er weer een aantal Huizer botters te bewonderen zijn. Daar kan ook opgestapt worden.

Veel extra activiteiten
Van 11.00 tot 16.00 uur verwelkomen de schippers belangstellenden aan boord. Er is alle gelegenheid om rond te kijken en kennis te maken met de traditionele zeilschepen, waarvan sommige al meer dan honderd jaar oud zijn.

Ook begin seizoen voor Pampus. Muiderslot heeft gouden ei

Op de wal
Er zijn ook veel dingen te doen op Vlaggetjesdag. Op de Herengracht is een markt met oude (nautische) ambachten. Er zijn (shanty)koren die op de schepen en op de kade zingen, er is een draaiorgel, er zijn muzikanten en de horeca pakt uit met speciale menu's en acties. Verder ontbreken ook de poffertjeskraam, de haringkar en de palingroker niet. De scouting bakt hamburgers.

Traditiegetrouw trekt Vlaggetjesdag veel bezoek van buiten Muiden. Wie mensen van buiten de stad uitnodigt kan ze het beste adviseren te parkeren op een van de twee parkeerterreinen langs de A1. Die zijn over het algemeen redelijk goed te bereiken.

Pasen
Omdat het ook het paasweekend is, zijn Pampus en het Muiderslot te bezoeken. Voor Pampus is het de opening van het seizoen. Op het Muiderslot kan gezocht worden naar een gouden ei waarmee de vinder voor een dag ridder of jonkvrouw mag zijn. Meer op internet: www.vlaggetjesdagmuiden.nl.

Goeie opbrengst van benefiet

MUIDEN - Het benefietconcert voor de stichting ALS heeft bijna 760 euro opgebracht. De organisatoren zijn trots.

De gebruikelijke samenwerking van Muziekvereniging Crescendo en de Activiteitencommissie van de Grote Kerk in Muiden werd dit jaar uitgebreid met de medewerking van zangkoor Noot voor Noot uit Muiderberg. Alhoewel de kerk niet helemaal vol zat, was de sfeer prima.

Stempassen met 2011

MUIDEN - In Muiden zijn de stempassen voor het referendum op 6 april verspreid. Op die passen staat de datum 2011. En dat is gewoon goed.

Over het identiteitsbewijs is te lezen dat dit minimaal geldig moet zijn tot 7 april 2011: er mag namelijk worden gestemd met een id-bewijs dat maximaal vijf jaar is verlopen. Vandaar de datum 2011.

'Meer doen voor vluchteling'

GOOISE MEREN - De regio Gooi en Vechtstreek moet meer doen voor de opvang van vluchtelingen. Dat vindt de PvdA. Zij willen dat er meer initiatieven komen en roepen hun collega's van de andere partijen op om aan te sluiten.

Met uitzondering van de opvang op Crailo zijn er in deze regio nog nauwelijks initiatieven voor opvang gerealiseerd, stelt de PvdA.

Bommeltentoonstelling op het Muiderslot

Foto: Muiderslot

Op het Muiderslot is zondag de tentoonstelling 'Van Muiderslot tot Bommelstein, middeleeuwse droomkastelen' feestelijk geopend door Irwin Toonder (links) en Bert Boer. Natuurlijk waren Tom Poes en Olie B. Bommel er ook bij. De tentoonstelling vormt de aftrap van jubileumjaar 75 jaar Tom Poes en het themajaar 'Wonen in de middeleeuwen' op het Muiderslot en is een coproductie van Rijksmuseum Muiderslot en de Toonder Compagnie. "Het is weer als nieuw en het aardige is dat het toch helemaal oud is", aldus Bommel.

Toelating door loting leidt voor het eerst tot teleurstellingen

Kinderen moeten uitwijken naar andere school

Niet vanzelfsprekend een plek op de school van je keuze. Foto: Ruth van Kessel

WEESP - Voor het eerst na de invoer in 2014 van het gezamenlijke toelatingsbeleid hebben Weesper basisscholen vijf kinderen en hun ouders moeten teleurstellen: voor hen is er na loting geen plaats op de school van hun eerste of tweede keuze als ze straks in het najaar vier jaar worden en naar school gaan.

De Singelscholen zijn al jaren het meest in trek als het gaat om het aantal aanmeldingen: zowel voor de Van der Muelen-Vastwijkschool als voor de Triangel waren er negen aanmeldingen te veel. Dit leidde in de lotingsronde in maart tot een teleurstelling voor 18 kinderen die niet op de school van hun eerste keuze geplaatst konden worden. Daarvan vond het grootste deel nog een plek op de school van hun tweede voorkeur. Vijf kinderen moeten nu uitwijken naar een school waar ze niet voor gekozen hebben. De loting gebeurt met het computersysteem 'scholenring', waarbij rekening wordt gehouden met broertjes/zusjes op dezelfde school en een evenredige verdeling van zorgleerlingen over de zes basisscholen. Het totaal aantal beschikbare plekken in Weesp is nog steeds voldoende.

Broertjes: 'Weerstand Gooise Meren bepalend'

GOOISE MEREN - De toenemende weerstand van vooral Bussum was een van de voornaamste redenen om het plan voor twaalfhonderd vluchtelingen op Crailo te laten varen. Dat stelt burgemeester Broertjes van Hilversum. "Het draagvlak nam af", vertelde de burgemeester donderdag tegen de raadsleden.

De burgemeesters van de regio besloten anderhalve maand geleden om het eerste plan voor de opvang van twaalfhonderd vluchtelingen op Crailo van tafel te vegen en terug te gaan naar een aantal van 600 vluchtelingen. Dat kwam onder meer door de weerstand van bewoners van Bussum en het wegvallende draagvlak van de gemeenteraad van Gooise Meren, aldus Broertjes. Een dag na het besluit om het vluchtelingenaantal te halveren zou de VVD van Gooise Meren een motie indienen die opriep tot kleinschalige opvang van twaalfhonderd asielzoekers op bijvoorbeeld drie locaties. Dat was volgens Broertjes een signaal dat de plannen aangepast moesten worden. Op dezelfde dag dat de motie zou worden aangenomen had het Opvangverbond daarom besloten het aantal te halveren.

Alleen de teruggang naar 600 vluchtelingen kon de opvangplannen op Crailo nog redden, zo stelt Broertjes. Volgens hem zou het Opvangverbond anders uit elkaar zijn gevallen.

Als het aan Broertjes zelf had gelegen was het plan om twaalfhonderd vluchtelingen op te vangen op Crailo gewoon doorgegaan. Volgens hem heeft Gooise Meren echter net wat meer te zeggen over Crailo dan de gemeente Hilversum zelf en Laren, omdat Bussum op steenworp afstand ligt en daardoor het meest merkt van de vluchtelingenopvang.

Inbraak afvalstation

WEESP – Inbrekers hebben in de nacht van donderdag op vrijdag ingebroken in het GAD-scheidingsstation aan de Nijverheidslaan. Zo vertelt de politie.

Op het terrein werd de kantine opengebroken. Daar wordt geld vermist.

Een dag eerder, vorige week woensdagochtend vroeg, was de Albert Heijn aan de Achtergracht doelwit van inbrekers. Daar werd aan de zijkant een raam ingeslagen waarna de inbrekers een hoeveelheid sigaretten meenamen. Dat was omstreeks 03.15 uur.

Zondagochtend vroeg was het raak bij twee naast elkaar liggende bedrijven aan de Pampuslaan. Daar probeerden inbrekers bij een bedrijf binnen te komen. Dat mislukte, maar ze hadden meer succes bij de buren. Ook daar werd via het dak ingebroken. In het bedrijf werd wel het licht aangedaan, maar er wordt vooralsnog niets vermist.

Schaapjes tellen

WEESP - De schapen komen naar de schansen. B en W hebben de gemeenteraad een concreet voorstel gedaan voor een eenmalige proef met een schaapskudde.

Er wordt al jaren gesproken over het plan om het maaien van de schansen te stoppen en vier keer per jaar een kudde schapen naar Weesp te halen om het gras te kortwieken. De kudde bestaat uit 150 schapen en verblijft in zo'n periode enkele dagen in de stad. Er komt ook een herder met een hond mee om de boel te begeleiden. Het voordeel is, zo schrijft het college, dat de kosten lager zijn en dat het inzetten van schapen goed is voor de biodiversiteit van de schansen. Door het heen en weer lopen, grazen en poepen verspreiden zaden van planten zich beter. De schapen mogen niet grazen op de speelvelden en de uitlaatplaatsen.

Burendag trekt vooral kinderen aan

Met zijn allen op de foto. Foto: George Hoogervorst

WEESP - De Burendag van het buurtpanle Noord-West / Hogeweij is zaterdag goed bezocht.

Er waren bijzonder veel kinderen op de activiteiten afgekomen. Er was onder meer een naaitafel waar vilten figuren gemaakt konden worden, er werd geschminkt en er werden handmassages gegeven. Alexander Bauwens trad op met zijn poppentheater en in de middag kwamen de Wetpaperboys muziek maken. Hapjes, drankjes en presentjes waren gesponsord door de winkeliers uit winkelcentrum Hogeweij.

Kleedkamers HCAW klaar

BUSSUM - Het heeft even geduurd, maar HCAW heeft een kersvers kleedkamergebouw. De werkzaamheden aan het gebouw werden de afgelopen dagen zo goed als afgerond.

De bouw van het kleedkamergebouw startte afgelopen najaar. Bouwvakkers hebben de afgelopen weken stug doorgewerkt.

De bouw van de kleedkamers van de Bussumse honk- en softbalclub was al langer een wens van de club. Er stond al jaren een sterk verouderd gebouw. De gemeenteraad van Bussum keurde de bouwplannen anderhalf jaar geleden al goed, maar de bouw van de kleedkamers werd vertraagd.

Treinverkeer uren stil

WEESP - Er reden gistermorgen enkele uren geen treinen tussen Naarden-Bussum en Weesp. Dat had te maken met een zelfdoding.

Het ongeluk gebeurde even voor half elf, waarna het spoorverkeer meteen werd stilgelegd. Na het voorval stond er nog lang een trein met passagiers stil op het spoor. De treinreizigers moesten door de politie geëvacueerd. Het spoorverkeer kon rond één uur weer worden hervat.

6 / 24

Voedselbank kan op nieuwe locatie professioneler aan de slag

Veel belangstelling afgelopen week bij de opening van de nieuwe hal. Foto: Bob Awick

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: Yvonne Craig, sinds 1,5 jaar voorzitter van de Voedselbank Naarden/Bussum/Hilversumse Meent.

door Yvette de Vries

NAARDEN - Elke week staan er zo'n 160 mensen in de rij om hun voedselpakket bij de Voedselbank op te halen. En het aantal mensen dat een beroep moet doen op de Voedselbank zal in de toekomst alleen maar groeien is de verwachting. De Voedselbank is dus keihard nodig, vertelt voorzitter Yvonne Craig. De verhuizing afgelopen week naar een nieuwe locatie waar de boel ook direct kunnen professionaliseren komt dan ook als geroepen.

Met de nieuwe locatie is Craig dan ook erg blij. Ook al moeten ze nu huur betalen, terwijl ze op de oude locatie gratis zaten. Maar deze nieuwe locatie heeft dus wel zeker voordelen. Zo zijn ze voor de komende vijf jaar verzekerd van een plek en daardoor kunnen ze de inrichting professioneler aanpakken met bijvoorbeeld goede inpaktafels. Dat was niet alleen een wens, het moest ook om te kunnen voldoen aan de Arbo-voorwaarden voor de ruim 140 vrijwilligers die er werken en de voedselveiligheid. De feestelijke opening was vorige week vrijdag. Met ruim 120 bezoekers was er veel belangstelling.

De groep mensen die een beroep doet op de Voedselbank is divers. Van iemand die diep in de schulden zit tot mensen met een levenslange verslaving of een vader of moeder die er na een scheiding alleen voor komt te staan. Een ding hebben ze allemaal gemeen: ze hebben allemaal minder dan 45 euro in de week beschikbaar voor eten en kleding. "Er vindt een pittige screening met intake plaats", hekelt Craig het soms heersende beeld dat je zomaar achter in de rij kunt aansluiten.

'Het is niet zo dat deze mensen zomaar hun hand ophouden'

In de tien jaar dat de Voedselbank Naarden/Bussum/Hilversumse Meent bestaat is het aantal mensen dat er gebruik van maakt gestegen van 40 naar 160. De crisis is zeker voor de klanten van de Voedselbank nog lang niet over, weet Craig. Volgens haar heeft het merendeel ook de pech dat ze hun leven niet meer op de rit zullen krijgen. Waarmee ze meteen een van de vooroordelen over de klanten van de Voedselbank aanstipt. "Het is niet zo dat deze personen zomaar hun hand ophouden. Een groot deel van hen kan niet meer werken. Ze zijn al jaren verslaafd of zitten psychisch in de knoei."

Cijfers

In Nederland zijn 162 voedselbanken en acht distributiecentra aangesloten bij de landelijke organisatie van Voedselbanken. Ze zijn verdeeld over acht regio's met meer dan 500 uitdeelpunten. Alles wordt gedaan door vrijwilligers. Op www.voedselbankennederland.nl is meer te lezen over voedselverspilling en armoede. In totaal verdwijnt in Nederland zo'n 800 miljoen kilo aan voedsel in de vuilnisbak: per persoon ruim 50 kilo.

Screening
Van de 140 vrijwilligers zijn er 25 die zich met screening bezighouden. Echt alles moet op tafel als je in aanmerking wilt komen voor een voedselpakket. De toelatingseisen zijn uiterst streng. Zit je boven de norm van 45 euro dan kom je niet in aanmerking. En elke zes maanden herhaalt het riedeltje zich. Dan moet je opnieuw aantonen dat je het zonder de Voedselbank niet redt. Na drie jaar houdt het sowieso op, dan zul je ergens anders aan moeten aan.
Het klinkt hard, maar het zijn wel de regels. Craig laat er ook geen onduidelijkheid over bestaan. "Het is geen verworven recht en we zijn geen verlengstuk van de gemeente. Sterker nog, we moeten het stellen zonder ondersteuning van de gemeente. We zijn een zelfstandige organisatie van vrijwilligers. Van mensen voor mensen." Waarom ze het doen? Omdat ze zich realiseren dat sommige mensen in het leven pech hebben.

Nog meer aandacht voor acties en het werven
van donateurs

Van de 140 vrijwilligers is er een aantal dat zich al vanaf het begin met hart en ziel inzet. Er zijn mensen die helpen met het inpakken en de uitgifte, maar er zijn ook chauffeurs. "Het is soms echt pittig", vertelt Craig. "Het gaat niet alleen om voedsel, je hoort en ziet ook de problemen die mensen hebben." Dat geldt vooral voor de 25 vrijwilligers die zich bezighouden met de intake en screening. Maar ook bij de uitgifte is het heel confronterend, vindt ze. De organisatie is strak en werkt als een geoliede machine. Maandag wordt er heen en weer gereden, onder andere naar de hoofdlocatie van de Voedselbank in Amsterdam, woensdag is inpakdag en donderdag worden de pakketten op vier locaties uitgegeven. Twee locaties in Bussum, één in de Hilversumse Meent en één in Naarden. Met de 140 vrijwilligers redden ze het nog maar net. Craig: "We zijn altijd wel op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Een aantal mensen stopt na een tijdje en het aantal klanten neemt juist toe." Ze nam zelf anderhalf jaar geleden de voorzittershamer over van mede-oprichter Ab van der Pol en zag het aantal uren dat ze aan het werk is voor de Voedselbank toenemen. Het slokt zo'n vijftien uur per week van haar tijd op, naast haar baan in Amsterdam. Maar ze lijkt niet te stoppen. De verhuizing naar een nieuw pand grijpt ze, samen met het 7-koppige bestuur, aan om de organisatie nog verder te professionaliseren. Nog meer aandacht voor het werven van donateurs en meer coördinatie bij de verschillende acties, zoals de inzet van scholen.

De schijf van vijf
Van wasmiddel tot blikken groenten, tandpasta, tandenborstels, brood, vers fruit en melk. Van alles en nog wat zit er in de voedselpakketten. De grootte van het pakket varieert, afhankelijk van de gezinsgrootte. Maar ook voor inhoud van de pakketten gelden strenge regels. Het gaat echt om de dagelijkse boodschappen. Wasmiddel kan er wel in, maar telefoonhoesjes niet. Die kregen ze laatst aangeboden. Allemaal heel lief bedoeld, ziet ook Craig, maar dat past niet bij de Voedselbank. "We kijken ook heel goed naar de schijf van vijf, waarbij de voorkeur uitgaat naar volkoren producten." Maar het is en blijft lastig. Neem zoiets als een pak koffie. Dat is natuurlijk heel welkom, maar niet iedereen heeft een koffiezetapparaat. En ja, soms is er opeens een overschot, zoals vorig jaar tijdens de boycot van Rusland. Toen zaten ze met een berg tomaten en appels die ze bijna niet kwijt konden. Overschotten of blikken met voedsel die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten, krijgen een plekje op de kiestafel. Die mogen de klanten dan als extraatje meenemen. Het zijn vaak de producten die ze krijgen van lokale supermarkten en groothandels.

De Voedselbank is volledig afhankelijk van vrijwilligers, donateurs en inzamelingsacties. Met het geld dat ze ophalen of gedoneerd krijgen vullen ze voor een groot deel de voedselpakketten, maar er moet vanaf nu ook huur van worden betaald. Hoe schappelijk dat bedrag ook is. Het is hard werken om dat allemaal rond te breien, maar ze hebben wel een aantal heel trouwe donateurs. In het rijtje dat Craig opsomt komen naast NLdoet en de lokale serviceclubs (Rotary en Lions) ook namen als Hocras, wijnhandel Griffioen (opslagruimte) en die van Bouwbedrijf De Groot voorbij. De voorzitter is blij met die lokale betrokkenheid. Voor haarzelf was dat ook een van de redenen om haar schaarse vrije tijd juist aan de lokale Voedselbank te spenderen.

Slager Maarten van Donk: 'Die Gouden Worst is van ons allemaal'

Slagerij Van Donk scoort bij het worstmakersgilde

Het Worstmakersgilde komt het 'worstbeeld' brengen. Foto: Slagerij Van Donk

door Marieke van Veen

WEESP - Dat de producten van Slagerij Van Donk met goud worden bekroond is eigenlijk geen nieuws meer. Dat gebeurt ieder jaar. Maar dat je een 'Gouden Worst' krijgt vanwege al die prijzen is toch wel heel bijzonder. Slager Maarten van Donk is er zo verguld mee dat hij zijn klanten dit voorjaar letterlijk in de bloemetjes gaat zetten.

"Ze belden een uur van tevoren dat ze moussaka, ontbijtspek, saucijzenbroodjes, gekookte worst en leverworst kwamen halen." Met 'ze' bedoelt Van Donk de mensen van het Worstmakersgilde. Dat de slager zo kort van tevoren op de hoogte werd gebracht, gebeurt met opzet: "Anders zou je op die worst voor de jury extra je best kunnen doen en dat wil de organisatie niet. Ze willen de producten proeven die je ook aan je klanten verkoopt."

'Alles wat wij maken, maken we met veel liefde en aandacht'

Constante kwaliteit
Maar wat de Weesper ondernemer betreft hadden ze ook prima onaangekondigd kunnen komen: "Alles wat wij maken, maken we met veel liefde en aandacht. Onze klanten moeten op constante kwaliteit kunnen rekenen. Niet dat een bepaalde worst de ene keer zout smaakt en de andere keer juist flauw." Tegelijkertijd moet je je klanten ook kietelen, vindt Van Donk. "Ze moeten verrast worden door je assortiment, je moet ze uitdagen om soms ook eens wat anders te proberen. Zo heb ik nu hagedissensoep met croutons van muizenstaart..." Goh nou, dat klinkt inderdaad... interessant.

Gezelligheid
Maar Van Donk maakt een dolletje, zoals hij eigenlijk de hele dag door doet. Toen zijn vader Ad de zaak aan Maarten overdeed, bleef het personeel in dienst. Zij hielden hun baan, maar kregen er wel een heel andere baas voor terug. "Mijn vader was van de oude stempel, ik ga heel anders met mijn werknemers om. We lachen heel wat af en hebben het gezellig met elkaar. De manier van mijn vader werkte, maar mijn manier werkt ook. Die prijzen en de toenemende drukte in de winkel zijn daarvan het bewijs."

Consument wil kwaliteit
Hoewel je veel andere ondernemers nog wel eens hoort mopperen dat de consument de afgelopen jaren de hand op de knip heeft gehouden, zegt Van Donk daar nauwelijks last van gehad te hebben. "Misschien juist omdat mensen bewuster met hun geld omgaan. Ze betalen liever iets meer voor goede kwaliteit, dat is althans mijn ervaring." De slager verwacht drukke dagen tegemoet te gaan: "Niet zo druk als met kerst en in de bbq-tijd, maar we merken het altijd wel dat Pasen eraan komt. Vooral onze gourmetschotels, paasrollades en de wat luxere vleeswaren voor de paasbrunch doen het in deze periode goed."

Cadeautje voor de klanten
De eerdergenoemde producten kregen het predicaat goud. Omdat het de tiende keer is dat de gekookte worst en de leverworst van Slagerij Van Donk met goud worden bekroond, kwam het Worstmakersgilde in Weesp een 'Worstbeeld' uitreiken. De trotse slager nam het beeldje samen met zijn team in ontvangst: "Want dit hebben we samen voor elkaar gekregen, die prijs is van ons allemaal." Om de prijs te vieren heeft Van Donk ook een leuke verrassing voor zijn klanten in petto: deze week zijn de winnende worsten in de aanbieding én hij deelt als paasattentie voorjaarsbloembollen-op-pot uit.

Roeien in Weesp is populairder dan ooit

Roeivereniging Weesp houdt zaterdag haar halfjaarlijkse open dag

De roeivereniging Weesp vierde in 2013 het 35-jarig bestaan met een vlootschouw. Foto: Roeivereniging Weesp

WEESP - Roeien in Weesp lijkt populairder dan ooit. Voor wie zelf ook eens wil ervaren hoe het voelt om te roeien op de Vecht houdt de roeivereniging aan de Utrechtseweg zaterdag een open dag van 13.30 tot 16.30 uur.

De prachtige ligging van de Roeivereniging Weesp aan de kronkelende Vecht draagt zeker bij aan de populariteit van roeien in Weesp. Na elke bocht wacht je weer een ander landschap. Voorzitter Steven de Nie roeit zelf al 27 jaar over dit stuk water en krijgt er nooit genoeg van: "Waar vind je nou dat je met een paar slagen naar links ineens dwars door Weesp vaart en als je rechts afslaat schitterende buitengebieden langs je heen glijden?" De voorzitter roemt de fysieke voordelen van de sport: "Je gebruikt al je spieren evenredig en je bepaalt zelf hoe hard je je wilt inspannen. Hierdoor is de sport voor alle leeftijden aantrekkelijk." De vereniging richt haar pijlen met de open dag vooral op jongeren tot veertig jaar, maar iedereen is zaterdag meer dan welkom om zelf in de boot te stappen of droog te roeien op een roeiapparaat en te genieten van demonstraties met de skiff.

Palmpaasstokken voor ouderen

Foto: Christian Pfeiffer

WEESP - Zo'n 25 leerlingen van oecumenische basisschool De Terp in Aetsveld hebben afgelopen vrijdag in de katholieke kerk aan de Troelstralaan Palmpasen gevierd. Ze hadden zelfgemaakte paasstokken meegenomen. Na het zingen van een paasliedje werden de versierde stokken uitgedeeld aan de aanwezige ouderen. Die konden deze geste erg waarderen. Palmpasen is na Kerstmis en Pasen een van de belangrijkste christelijke feestdagen. Op deze dag wordt de triomfantelijke intocht van Jezus Christus in Jeruzalem herdacht.

Weesper Koningsdag is gered, programma voor jong en oud

Aubade, vrijmarkt, stormbaan en nog veel meer

Koningsdag kan dit jaar toch doorgaan. Foto: Ruth van Kessel

door Marieke van Veen

WEESP - Het nieuws dat Weesp dit jaar geen Koningsdag zou gaan vieren, heeft blijkbaar de juiste mensen wakker geschud. Er is een nieuwe organisatie opgestaan, waardoor het feest toch door kan gaan.

Karin Sonneveld maakt bekend dat er een programma komt voor jong en oud. Zij somt op: een aubade, een Oranjeborrel, een activiteit op Oversingel, een kindervrijmarkt, een braderie, een podium op het Grote Plein met dans, muziek en show en kinderactiviteiten zoals aquabubbles, een stormbaan en springkussens.

Voor de activiteit op Oversingel zoekt de Weespse nog zangers en zangeressen die het Wilhelmus goed kennen. Ook laat ze weten dat er nog enkele braderiekramen beschikbaar zijn. En wat extra verkeersregelaars zijn ook zeer welkom. Voor wie nog niet eerder verkeersregelaar was, is er een korte online cursus beschikbaar via de gemeente Weesp. Sonneveld: "Dus wil je zingen, het verkeer regelen of een kraam huren, mail naar koningsdagweesp@xs4all.nl of bel naar 06-82 19 57 87 en laat een bericht achter. We gaan er met elkaar een feestelijke Koningsdag van maken!"

2003: Bitchfight met fatale afloop

Bloemen en kaarsjes voor Naouel. Foto: André Verheul sr.

WEESP - Het WeesperNieuws bestaat 25 jaar en blikt daarom elke week terug op nieuws uit het verleden. Deze week: de dood van de 18-jarige Naouel El Massaoudi uit Hilversum. Ze werd in 2003 in Weesp doodgestoken door een ander meisje.

Een ruzie over jongens: meer was het niet, maar het was genoeg om een conflict tussen twee meidengroepen totaal uit de hand te laten lopen.

De 18-jarige Naouel uit Hilversum krijgt het aan de stok met een plaatsgenootje als ze ontdekt dat dit meisje met haar vriendje heeft gezoend. De door jaloezie gevoede ruzie wordt steeds grimmiger als vriendinnen van beide meiden zich er ook mee gaan bemoeien. Op donderdag 23 oktober 2003 is Naouels liefdesrivale op bezoek bij een vriendin in Weesp. Naouel weet dat en gaat met versterking naar de flat in de Willem de Merodestraat.

Ze wordt in eerste instantie niet binnengelaten. Maar als Naouel zegt dat ze alleen maar is gekomen om te praten, doet de bewoonster toch de deur open. Vanaf dat moment gaat het gruwelijk mis. Witheet van woede stormt Naouel op haar liefdesrivale af, slaat haar, geeft haar een kopstoot en bijt tot bloedens toe in haar neus. Hierop grijpt de bewoonster van de flat een mes en steekt Naouel twee keer in de rug. Ook een ander meisje loopt messteken op, maar zij overleeft de aanval. Naouel niet: zij overlijdt enkele uren later in het ziekenhuis.

In februari 2004 veroordeelt de rechter de 19-jarige Weespse tot 2 jaar gevangenisstraf en TBS wegens doodslag. Noodweer wordt afgewezen omdat de Weespse zelf de deur heeft opengedaan.

Het verhaal is in 2012 verfilmd voor het tv-programma 'Van God Los'. Deze aflevering, 'Bitchfight' genaamd, trok op de dag van de eerste uitzending 432.000 kijkers.

Rechter twijfelt aan vergunning zandrijden

WEESP - De projectontwikkelaars in de Bloemendalerpolder onderzoeken op dit moment hoe zo snel mogelijk de zandtransporten gestart kunnen worden. De rechter besliste woensdag dat het zandrijden voorlopig niet mag beginnen omdat hij twijfelt aan de vergunning.

"We inventariseren op dit moment de mogelijke vervolgstappen met het oog op een zo spoedig mogelijke hervatting van de werkzaamheden", zo laten de ontwikkelaars in reactie op de rechtszaak weten.

De rechter heeft uitgesproken twijfels te hebben over de juistheid van de door de gemeente Weesp verstrekte omgevingsvergunning voor het aanleggen en het gebruiken van de loswal die nodig is om zand te transporteren van de loskade aan het Amsterdam-Rijnkanaal naar de Bloemendalerpolder. Er zal nader gekeken moeten worden of er voor de aanleg en het gebruik van de loswal een milieueffectrapportage noodzakelijk was. Daar is een volgende zitting bij de rechtbank voor nodig. Tot die tijd is de verleende vergunning geschorst en is het gebruik van de loswal niet mogelijk. De loswal, de transportband en de vultrechter mogen blijven staan.

Infoavond mantelzorg

WEESP - Speciaal voor mantelzorgers houdt de gemeente dinsdag 29 maart een informatieavond. Iedereen die voor een ander zorgt is welkom.

Tijdens de avond vertelt de gemeente meer over de huidige mantelzorgondersteuning en krijgt iedereen de ruimte om wensen en ideeën te delen. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en vindt plaats op de Papelaan 99.

Nieuwe AH in april open

WEESP - Eind april moet de nieuwe Albert Heijn aan de Achtergracht open. Dat vertellen medewerkers aan de klanten van de winkel.

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de nieuwe winkel, naast de deur van de oude. De Albert Heijn verhuist straks naar dit deel van het winkelcentrum dat al is gebouwd. Dat gebeurt dus, als alles volgens planning verloopt, eind april.

Slopen
Daarna wordt de huidige Albert Heijn gesloopt om plaats te maken voor het andere deel van het winkelcentrum.

Ontruiming na gaslucht

WEESP - Op last van de brandweer is vanmiddag een kantoorpand aan de Amstellandlaan ontruimd nadat binnen een gaslucht was geroken.

De werknemers moesten buiten wachten totdat de brandweerlieden het pand hadden doorgemeten op schadelijke stoffen. Nog niet zo lang geleden brak voor de deur van dit kantoorpand een grote gasleiding.

Er bleek niets aan de hand. Binnen werd niets gemeten en de werknemers mochten snel weer naar binnen.

Magic Circus komt eraan

WEESP - Begin april strijkt het Magic Circus weer neer in Weesp met de nieuwe voorstelling 'Sottosopra'.

Dat is Italiaans voor ondersteboven en tijdens de show wordt al snel duidelijk waarom voor deze naam gekozen is. Zaterdag 2 en zondag 3 april wordt de voorstelling opgevoerd in de tent aan de Aetsveldselaan. Aanvang: 16.00 uur opgevoerd. Kaarten bij de kassa.

Hel's Kitchen gaat bijna open

Degelijke kookspullen, maar ook leuke kookgadgets en hebbedingetjes

Helma de Boer heeft zin in haar Hel's Kitchen Foto: Ruth van Kessel

door Ruth van Kessel

WEESP - De posters op de deur kondigen het al een poosje aan: op 2 april opent Helma de Boer haar Hel's Kitchen in de Slijkstraat. Elke dag is de Weespse in het pand te vinden en met vereende krachten wordt de vroegere kinderboekwinkel in een eigentijdse kookwinkel getransformeerd. WeesperNieuws mocht al even spieken.

Meteen bij binnenkomst valt het licht en de hoogte van de ruimte op. Helma de Boer heeft het verlaagde plafond eruit gehaald en meteen ademt het pand een andere sfeer. De Boer gaat voor fris modern met een industriële look. De toonbank, natuurlijk een keukenblok, domineert de winkel. Stellingen langs de wand en dozen met mooie kookspullen en servies die wachten om uitgepakt te worden. "Het is een hels karwei", lacht De Boer. "Maar ik voel me als een kind in een snoepwinkel: ik mag alles bepalen en ga natuurlijk voor de spullen die ik zelf mooi, leuk en handig vind. Wat is dit leuk!"

'Keukens zijn tegenwoordig de eyecatcher in een huis'

Hel's Kitchen...?
"Ik woon al tien jaar met veel plezier in Weesp. Er is volop leuke horeca en leuke winkels, maar het ging me steeds meer opvallen dat het hier ontbreekt aan diversiteit. Met Hel's Kitchen wil ik het aanbod in Weesp mee helpen verbreden. Voor de oudere Weespers: zie mijn winkel als een Moolhuizen 2.0. Ik heb zelfs anderhalf jaar geleden bij dat pand aangebeld met het voorstel om het te huren. Maar dat was toen geen goed moment. Nu huis ik met Hel's Kitchen in de vroegere kinderboekenwinkel De Kleine Prins: ook een prachtig pand op een prachtige locatie."
Hoezo een kookwinkel?
"Ik miste in Weesp een winkel waar je inderdaad die mooie en goede kookspullen kunt kopen. Keukens - kijk alleen al maar rond in Leeuwenveld - zijn tegenwoordig de eyecatchers van een huis. Mensen willen daar mooie spullen neerzetten: keukenspullen die goed zijn en die gezien mogen worden. Vanaf zaterdag 2 april aanstaande kun je daarvoor terecht bij Hel's Kitchen."


Wat kunnen we kopen?
"Ik ga voor degelijke merken als Creuset, Fissler en Solis, allerhande keukenspullen die kwalitatief goed zijn en die goed ogen. Design. Ook kun je terecht voor mooie serviezen, zoals van Asa Germany en het Deense Nordal. Er is zo veel: bamboe broodtrommels, bestek, ik wil het hogere segment, maar ook aparte spullen en hebbedingen."

Je gooit zelf volledig het roer om?
"Na vijftien jaar teammanager te zijn geweest in het BovenIJ-ziekenhuis, vind ik het leuk om aan wat nieuws te beginnen. Mijn overtuiging is dat je altijd alles kunt leren door het gewoon te doen. Met mijn opleiding Sociaal Pedagogisch Hulpverlener lag het aansturen van een zorgafdeling ook niet voor de hand. Ik spring graag in het diepe: net als destijds met drie jaar voorzitterschap van de S&B-feesten en nu in een eigen winkel die dicht bij mijn hobby koken ligt."

Ook wel een dappere stap?
"Als ik er niet in zou geloven zou ik het niet doen. Winkelen is een beleving geworden en daar spring ik op in: mensen zich welkom laten voelen. Persoonlijke service is de meerwaarde. Ook ben ik bezig met andere ondernemers met hoe we Weesp met Weesp Gastvrij goed op de kaart kunnen zetten en het aanbod in Weesp naar een hoger plan kunnen trekken."

18 / 24

Vlaggetjesdag in Muiden is een populair uitje op tweede paasdag.

donderdag 24 maart

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

Paasworkshop bij De Palmpit.

Iedereen is welkom van 09.30-12.00 uur.

Paasworkshop bloemschikken

De Palmpit 10.00 uur

Workshop paasstukjes maken. Kosten: € 22,50 p.p. incl. materiaal. Voor deelname opgeven bij Co Amesz 033-2982675.

Open Eettafel

De Palmpit 17.30 uur

Elke maandag- en donderdagmiddag. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Tiny House: minder huis, meer leven.

Soupurbe 20.00 uur

Lezing door Monique van Orden en Marjolein Jonker. Locatie: AC Jan Ligthart, Brinklaan 36a, Bussum. Toegang gratis. Aanmelden via: www.soupurbe.nl.

vrijdag 25 maart

Minifacials dr Baumann

Indisha, 10.00 uur

Minifacials dr Baumann SkinIdent omdat Indisha in Bussum 5 jaar bestaat. Maak kennis met dit hypoallergene pure cosmeticamerk. Kosten € 35,-. Meer info en boeken: 035-691 08 83.

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Voor beginners en gevorderden. Opgeven: 035-6918829.

Mondharmonica spelen

De Palmpit 14.00 uur

Zelf muziek maken op de mondharmonica. Het gaat om liedjes van vroeger. Uit het hoofd, zonder muzieknoten.

Theesessie

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Iedereen is welkom voor een praatje, een spelletje en een gezellig glaasje wijn.

zaterdag 26 maart

Concert Spirituel

Majella Kapel, 20.30 uur

De Tindalstichting biedt jaarlijks een Concert Spirituel als alternatief voor een herhalende gang naar Bachs meesterwerken: de Matthäus- of Johannes Passie. Luigi Boccherini: Strijkkwintet opus 39 en Stabat Mater. Joseph Haydn: Maria querit Christum filium. Kaarten 25 euro via tindal.nl.

Minifacials & visagie

Indisha, 12.00 uur

Een minifacial van 25 min en daarna visagie door dr Hauschka-specialisten. Kosten € 10,-. Aanmelden: 035-6910883.

zondag 27 maart

Lezing

Spieghelkerk 19.30 uur

Dokter Wil de Jong houdt een lezing over 'Oplossingen voor je vermoeidheid'. Deelnemers ontdekken de oorzaken van vermoeidheid. Toegang gratis.

maandag 28 maart

Vlaggetjesdag

Muiden, 11.00 tot 16.00 uur

Muiden staat in het teken van Vlaggetjesdag. Ga aan boord van de schepen, geniet van muziek, hapjes, de oude ambachtenmarkt, maak een vaartochtje of bezoek het Muiderslot en Pampus.

Paasbrunch

De Palmpit 10.30 uur

Ontvangst met koffie en gebak en om 12.30 uur een paasbrunch. Daarvoor wordt op een groot scherm een film vertoond. Aansluitend is er een bingo- en spelletjesmiddag. Entree: € 10,-. Maximaal 40 personen. Aanmelden: 035-6938786.

dinsdag 29 maart

Inloopspreekuur Rechtswinkel

De Palmpit 19.30 uur

Bij de Rechtswinkel kan iedereen terecht voor juridische vragen. De medewerkers zijn vrijwilligers met een juridische praktijkervaring. Zij geven een vrijblijvend advies of sturen door naar een advocaat of instantie. Neem alle schriftelijke gegevens mee naar het spreekuur voor een goed advies.

Wandeling door Rome

Bibliotheek Bussum 20.00 uur

Spreker: Wim Dooge. Entree € 15,-

woensdag 30 maart

Fietstocht

WOC Bellefleur 10.00 uur

Fietstocht vanaf Bellefleur aan de Mackaylaan 11a in Naarden onder leiding van de buurtsportcoach. Start: 10.00 uur. Maximaal 35 kilometer, zelf lunch meenemen. Onderweg een stop voor koffie. Er wordt alleen bij redelijk weer gefietst. Inlichtingen: Bianca Wieman, buurtsportcoach. Telefoonnummer: 06-39 63 46 84.

donderdag 31 maart

Jouw digitale voetspoor

Soupurbe 20.00 uur

Een lezing over big data door Behzad Rezaei. Aanvang 20.00 uur. Locatie: AC Jan Ligthart, Brinklaan 36a, Bussum. Toegang gratis. Aanmelden via: www.soupurbe.nl.

Informatiebijeenomst vrijmetselarij

Logegebouw 20.00 uur

De Naardense vrijmetselaarsloge Jan Amos Comenius houdt een informatiebijeenkomst voor mannen die in het toetreden tot de loge geïnteresseerd zijn. Vooraf aanmelden bij secretaris@comeniusloge.nl.

zaterdag 2 april

Repair Café

Wijkpost De schakel 10.00 uur

De eerste editie van het Repair Café waarop iedereen kapotte spullen kan laten repareren. Van kleding tot stofzuiger, van stoelpoot tot opwindhondje: alles kan door de handige techneuten worden gerepareerd.

Demodag dr Alkaitis

INDISHA, pure cosmetics & co 13.30 uur

Huidpresentatie & minifacial door internationaal dr Alkaitis-trainster. Inclusief samples. Kosten € 20,- Meer info en boeken: 035-691 08 83.

Demo Florascent bioparfums

INDISHA, pure cosmetics & co 13.30 uur

Een 100% pure parfum die lekker (lang) ruikt? Bestaat dat? Welke geur past bij jou? Florascent-specialiste Simone geeft antwoord op je vragen en advies op maat. Meer info en reserveren: 035-691 08 83.

Bingo voor ALS

Achter de Linde, 17.00 uur

Team ALS Bussum houdt een bingo met mooie prijzen. De opbrengst gaat naar onderzoek naar de ziekte ALS. Locatie: Buurthuis Achter de Linde, Godelindedwarsstraat 34 te Bussum. Zaal open 19.15 uur, aanvang 20.00 uur. Omdat de bingo in 2011 een succes was, werken we nu met inschrijvingen. Opgeven op teamALSbussum@hotmail.com.

Zondag 3 april

Gooise Merenloop

Muiderslot, 11.00 uur

De Gooise Merenloop is een hardloopwedstrijd door de nieuwe gemeente. Finish is in Bussum. Aanmelden via gooisemerenloop.nl.

Muzikale lezing

Palmpit 14.30 uur

Door Dorinde Smit-Duizentkunst over de familie Strauss en André Rieu. Entree: € 4,-.

Maandag 4 april

Hoofdkantoor 09:00 uur

Open Koffie

Speciaal voor ZP-ers uit Naarden, Bussum. Samen netwerken, ervaringen delen en koffie te drinken. Aanmelden is niet nodig. Adres: Herenstraat 24 in Bussum.

Versa vrijwillgerscentrale

*Vivium Zorggroep, De Antonius Hof zoekt voor een gespreksgroep een medebegeleider. Om beurten bereid je een onderwerp met de bewoners voor en leidt het gesprek.

*Volksuniversiteit Naarden-Bussum zoekt iemand die Facebook, Twitter en LinkedIn kan opzetten en de interne medewerkers leert hiermee om te gaan.

*Natuurmonumenten, Moestuinderij Stadzigt Naarden zoekt iemand voor de handel.

*Stichting Rijksmuseum Muiderslot zoekt een winkelmedewerker voor de museumwinkel.

Filmhuis Bussum

'The Big Short'. Foto: Jessica de Jong

*In KNIELEN OP EEN BED VIOLEN, naar Jan Siebelinks bestseller, drijft zijn vaders overgave aan de bijbel beide ouders tot eenzaamheid. *In het poëtische AN groeit een onwaarschijnlijke vriendschap bij verleidelijk voedsel.
*Meubelmaker ELSER beraamde een bomaanslag op Hitler toen velen de nationale volkstrots nog vierden. *THE ASSASSIN is een martialartsfilm vol visuele poëzie. Over de keuze tussen loyaliteit of eigen gevoelens.
*THE BIG SHORT volgt twee buitenstaanders die hun slag probeerden te slaan uit de economische crisis toen de banken die nog niet zagen aankomen.
*Documentaire ERBARME DICH toont wat de Matthäus Passion voor verschillende mensen betekent. *In DE MISSIE mocht kolonel Joost de Wolf op de voet worden gevolgd tijdens de VN-vredesmissie in een instabiel Mali. Laveren tussen politiek, defensie en diplomatie.
*LES INNOCENTES schildert het angstige bestaan van nonnen in een Pools klooster aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.
*Docudrama THE EXPERIMENTER toont de creatieve wetenschapper Stanley Milgram, die in de jaren 60 verontrustend veel mensen bereid vond om in opdracht een vreemde te pijnigen.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling. *FAMILIEFILMS: een juweeltje voor kleuters, STORM. Zo beleeft een 3-jarige een verhuizing.

'Goed moment voor nieuwe Renault'

Kopers van een nieuwe Renault Clio kunnen tijdens de Salon de Promotion van Arend in Weesp en Amsterdam gratis upgraden naar een Renault Clio Estate. Dat betekent twee keer voordeel: want naast de upgrade ter waarde van € 1.500,- geldt er een extra inruilwaarde. Er is meer. Zoals de totaal nieuwe Renault Mégane. Deze dynamische middenklasser met een onderscheidend design is te bewonderen bij Arend Auto. De Salon de Promotion loopt nog tot en met maandag 28 maart 2016 (tweede paasdag). "Door de extra inruilwaarde, die kan oplopen tot € 4.000,-, is dit is echt wel een heel goed moment om een nieuwe Renault te kiezen", zegt Huub van den Brule van Arend Auto.

Van Kouwen ruimt met Pasen voorraad op

Van Kouwen houdt dit jaar tijdens Pasen een grote voorraadopruiming. Tot en met 28 maart geldt er op een Opel Mokka uit de voorraad een korting van € 4.500,-. Op de Corsa is het voordeel € 3.300,- en op de Zafira, Insignia, Adam en Astra tot € 3.000,-.

Daarnaast biedt het autobedrijf tijdens de paasshow € 1.000,- extra inruil boven op de AutotelexPRO-waarde bij aankoop van zowel nieuwe als gebruikte auto's vanaf € 10.000,-. Met zo'n 300 scherp geprijsde occasions op voorraad is het aanbod zeer gevarieerd. Wie niet wil kopen, kan wellicht uit de voeten met Private Lease-aanbiedingen vanaf € 239,- all-in per maand. De Opel-vestigingen in Amsterdam-Zuidoost, Aalsmeer en Hoofddorp en het occasioncentrum in Mijdrecht zijn op tweede paasdag open.

Groot licht dat anderen niet verblindt

Optimaal zicht in het donker.

Ford heeft nu een koplamp bedacht die groot licht geeft zonder andere bestuurders te verblinden. Namelijk door - hoe simpel - de lichtstralen die andere bestuurders kunnen verblinden te blokkeren.

Of dat systeem een beetje goed werkt, is te testen in de nieuwe S-MAX, Galaxy en Edge, want daar is dit grootlicht beschikbaar. Het systeem werkt samen met Adaptive Front Lighting System, dat de hoek van de koplampstraal en de intensiteit aanpast op basis van o.a. snelheid, verlichting en stuurhoek.