MuiderNieuws

5 oktober 2016

MuiderNieuws 5 oktober 2016


Eten op Pampus ook 's winters

Dineren op zomeravonden bleek schot in de roos. Foto: Pampus Events

MUIDEN - Deze zomer werden er voor het eerst 's avonds etentjes gegeven op forteiland Pampus. Een succes. De avonden komen deze winter terug. Zo meldt organisator Pampus Events.
"Vanwege het overdonderende succes van Zomerlicht, poppen we graag in de winter weer op! Meer nog dan in de zomer is Forteiland Pampus in de winter een plek van verstilling, een plek waar de tijd stilstaat, een unieke plek waar je je in een andere wereld waant." Wat het programma precies wordt, is nog geheim.

Geheimzinnige KNSF-deal

Zelfs de rechter mag de overeenkomst niet zomaar inzien

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Wat is er toch zo geheim aan de overeenkomst tussen de gemeente Gooise Meren en projectontwikkelaar KNSF? De gemeente weigert openbaring van de stukken en ook de rechter mocht ze vorige week niet zien. Terwijl voor het bouwproject Bloemendalerpolder (amper 500 meter verderop) de overeenkomsten door iedereen gedownload kunnen worden.

In 2014 sloot de toenmalige gemeente Muiden een monsterdeal met projectontwikkelaar KNSF. Alle claims en ruzies werden in een keer uit de weg geruimd. Allebei een knieval. Er mocht van de gemeente gebouwd gaan worden op het terrein van de kruitfabriek en de KNSF liet alle claims richting de gemeente vallen. Maar wat er nou precies allemaal overeengekomen is, blijft geheim.

Rechter sommeert
Als een valse waakhond zit de gemeente Gooise Meren op de stukken. Zelfs de gemeenteraad mocht in 2014 niet alles zien en RTV NH is al sinds 2015 bezig met het openbaar krijgen van de contracten. Vorige week stapte de regionale zender naar de rechter. En daar bleek dat zelfs de rechter de stukken niet had gekregen van de gemeente. Dat kwam Gooise Meren op een standje te staan, want hoe kan de rechter de geheimhouding toetsen als ze de stukken niet kent?

Schimmige deals
Het voedt de geruchten dat er schimmige deals in de overeenkomst staan. Onder meer over het uitruilen van grond, waardoor delen buiten de boeken kunnen blijven. Of over wie er nou de verantwoordelijk is voor de wegen die naar het nieuwbouwproject moeten komen te liggen.

Bloemendalerpolder
Zo vreemd is de vraag voor openbaring niet. Een stukje zuidelijker, in de Bloemendalerpolder, is de overeenkomst tussen de private (projectontwikkelaars) en publieke (gemeenten en provincie) partijen gewoon openbaar. Iedereen die hem wil lezen kan hem downloaden van de projectwebsite. Het enige wat daar voor het publiek vertrouwelijk blijft is de financiële onderbouwing, maar dat is logisch.

Meer op pagina 3.

Geen bier bij Ome Ko

MUIDEN - Op last van de gemeente mag er tot vrijdagavond 18.00 uur geen alcohol bij Ome Ko worden geschonken.

Het café is twee keer betrapt op het verkopen van alcohol aan minderjarigen, zo vertelt de gemeente.

En dus mag Ome Ko deze week van maandag tot vrijdagavond geen alcohol schenken.

Voorlichting op markt

MUIDEN - In Muiden en Muiderberg wordt deze week een veiligheidsmarkt gehouden. Op de veiligheidsmarkt geven instanties tips wat inwoners zelf kunnen doen om de veiligheid te vergroten.

Dinsdag 11 oktober: 10.00 tot 13.00 uur parkeerterrein achter de SPAR, Muiderberg. 14.00 tot 16.30 uur Vestingplein, Muiden

3

plek brandweer Muiderberg bij regionale Borsentrofee (brandweerwedstrijd)

Van de lezers

Crematoriumplek
Een reactie op het artikel met wethouder Eijking op bladzijde 11 van het WeesperNieuws van vorige week. Ook ik was op de tribune aanwezig bij de vergadering van de commissie SOB. Kennelijk beleefde de wethouder een heel andere vergadering dan ik meemaakte. Voor agendapunt crematoriumplek was de toon al gezet door het voorafgaand handelen van het college. Het voorstel beoogde de raad voor Landscroon te laten kiezen. Zo'n keuze vraagt wel om heldere gegevens en feitelijke argumenten. Het collegevoorstel bevatte op deze punten nauwelijks iets of was tegenstrijdig (over o.a. parkeren). Ook op schriftelijke vragen van raadsfracties werd niet inhoudelijk gereageerd. Het college schoffeerde de raad met korte antwoorden in de trant van 'dat komt later wel' of 'dat weet je wel'. Bij het inspreken kwam de vastgoedman van Yarden een en ander meedelen van wat kennelijk al met het college was bekokstoofd. Tijdens de bespreking kwamen van de zijde van het college geen aanvullende gegevens. Kortom: Met nauwelijks informatie werd de raad verzocht te kiezen tussen Landscroon en Landscroon. Of zoals de nieuwe hopman van de WSP-fractie het kernachtig uitdrukte: "Ik wil niet kiezen, want ik kan niet kiezen". En die door het college geschapen onmacht leidde alle fracties in de commissie tot de unanieme afwijzing van dit stuk. En nu is de wethouder "heel boos". Blijft de vraag waarom het college zo handelde. Aangenomen dat het geen bestuursvandalisme is zou het college dan, gegeven het dualisme, in de marge van het bestuurskrachtonderzoek hebben willen toetsen hoe ver de raad zich zou laten manipuleren?
John van Baars

Weerbericht

Aanhoudend droog, vrij koud, perioden met zon
De eerste oktoberdagen was een lagedrukgebied actief met buien. Het was van korte duur. Tot na het weekeinde zwaait een sterk Scandinavisch hogedrukgebied de scepter. Dat leidt tot een oostelijke stroming met aanvoer van droge continentale lucht. Deze luchtsoort is in oktober al vrij koud. Geen nazomer, maar rustig droog herfstweer met een mix van zon en lage wolken.

Donderdag + vrijdag
Op beide dagen blijft het droog. Er is kans op zonneschijn, maar er zijn ook wolkenvelden. In de nacht kan er mist ontstaan of lage bewolking. Er waait een matige noordoostenwind. In de winter zou het in deze situatie hard vriezen. In oktober wordt het dan nog circa 14 graden. De nachtelijke minima schommelen rond 5 à 6 graden. Dat is vrij koud voor begin oktober.

Het weekeinde
Ook voor het weekeinde wordt droog weer verwacht. Er is ruimte voor de zonneschijn naast wolkenvelden met in de nacht en vroege ochtend mistkansen. De matige noordoostenwind is vrij koud. De maxima liggen tussen 12 en 14 graden. Normaal voor begin oktober is 16 à 17 graden. In de nacht daalt het kwik tot rond 5 graden met lokaal kans op vorst aan de grond.

Weetje
September was een indrukwekkende weermaand. De gemiddelde min/max temperatuur was 17,3º tegen 14,5º normaal. Een 3e plaats op de lijst 'warmste septembermaanden sinds 1901'. Alleen in 1999 (17.4º) en 2006 (17,9º) was september nog iets warmer. Verder was het zeer droog. De droogste maand dit jaar tot nu toe. Het was ook de zonnigste september sinds 1959.

Stukken van de KNSF-deal, zijn die nu kwijt of niet?

Wethouder zegt van niet, maar ambtenaren zijn niet zo zeker

Wat staat er in de deal tussen Muiden en KNSF beschreven? Foto: Matthijs Wink

door Christian Pfeiffer

MUIDEN - Als een kleuterjuf heeft de rechter vorige week de gemeente Gooise Meren op de vingers getikt rondom het KNSF-dossier. De gemeente wil, of kan, niet de stukken rondom het bouwplannen openbaren. Zijn ze kwijt?

RTV NH heeft met de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) om inzage in de stukken gevraagd waar de deal van 2014 tussen de toenmalige gemeente Muiden en projectontwikkelaar KNSF in staat beschreven. De deal waarmee woningbouw op het terrein van de voormalige kruitfabriek mogelijk wordt. Bovendien vroeg de regionale omroep ook om de stukken die ten grondslag lagen aan de totstandkoming van die deal. Dat verzoek werd door NH overigens al in april 2015 gedaan. Muiden is nu Gooise Meren, maar de gemeente blijft weigeren en dus volgde vorige week een gang naar de rechter.

Gemeente moet alles binnen 6 weken oplepelen

Daar bleek dat zelfs de rechtbank geen inzage in de stukken krijgt en daardoor niet kan beoordelen of ze terecht door de gemeente worden achtergehouden. Volgens de uitleg van ambtenaren in de rechtbank is er "weinig te vinden". De rechter gaat niet in die bewering mee en tikte de gemeente fiks op de vingers: binnen zes weken moeten alle documenten boven tafel komen zodat de rechter kan inzien of ze geheim moeten blijven. Dat zei de rechter in een tussenuitspraak in de zaak. De definitieve uitspraak komt als alle stukken zijn ingeleverd.

Interessanter nog is de beantwoording van vragen van verantwoordelijk wethouder Hendrik Boland, een dag later (woensdag) aan de gemeenteraad van Gooise Meren. Op verzoek van de PvdA ging hij dieper in op de kwestie. Hij vertelde de gemeenteraad dat er in ieder geval geen stukken "kwijt zijn", zoals een dag eerder in een verslag van onze mediapartner NH is beweerd. Boland zei tegen de raad: "Nee, er is niks kwijt."

KNSF

Nog deze maand gaat de gemeenteraad weer een besluit nemen over de bouwplannen voor het KNSF-terrein.

Het bestemmingsplan moet opnieuw worden vastgesteld nadat de Raad van State een eerder bestemmingsplan vernietigde. De problemen die met dat plan waren zijn nu, volgens de gemeente, 'gerepareerd'.

Gooise Meren blijft openbaring overeenkomst weigeren

Maar uit een opname van de rechtszaak blijkt nu dat de ambtenaren wel degelijk zeggen dat het nog maar de vraag is of de gevraagde stukken er nog zijn, en of ze te bereiken zijn. "Het zit niet op de Gooise Meren-computers." Dat heeft onder meer te maken dat betrokken ambtenaren niet meer werkzaam zijn voor de gemeente.

Een ambtenaar zei in de rechtszaal: "Die mensen bestaan wel, maar zijn niet direct aanspreekbaar. Daar moeten we moeite voor doen, zo schat ik in. Eigenlijk zouden we het in het gemeentehuis moeten vinden, op een harde schijf. Maar als het bij iemand buiten ons gemeentehuis ligt... Daar gaan we niet over. Wij moeten daar de beschikking over hebben. Wij kunnen die verzoeken wel bij die mensen neerleggen, wat daar nog beschikbaar is." Hij klonk in ieder geval een stuk minder stellig dan de wethouder. Is de gemeente de stukken, nota bene van het grootste bouwproject binnen de gemeentegrenzen de komende jaren, nou kwijt of niet?

Wethouder Boland liet gisteren in een vervolgreactie weten dat hij bij zijn uitspraak blijft. Volgens een woordvoerder zijn ze de documenten echt niet kwijt en heeft de wethouder "in ieder geval bedoeld dat er nu een onderzoek naar de missende stukken loopt zodat ze aan de rechtbank geleverd kunnen worden." De PvdA is in ieder geval erg ontevreden over het antwoord en wil er op korte termijn meer duidelijkheid over hebben.

Verder liet wethouder Boland al duidelijk doorschemeren dat de gemeente Gooise Meren in beroep zal gaan als de overeenkomsten openbaar moeten worden gemaakt van de rechter. De gemeente wil niet dat de stukken naar buiten komen. Wat de gevolgen eventueel zouden zijn als ze toch openbaar worden, daar wil de wethouder niet op vooruitlopen. Daarmee blijft de echte vraag onbeantwoord: wat er is nu zo verschrikkelijk geheim aan die deal dat echt niemand dat te weten mag komen?

Gratis fitheidscan tijdens Sportweek

MUIDEN - Fysiotherapiepraktijk Van der Horst haakt met een gratis fysiofitheidscan in op de Sportweek van Versa. Inwoners van Muiden en Muiderberg kunnen gratis laten checken hoe het met hun conditie is gesteld.

De scan moet belangstellenden de eerste stap bieden om (weer) in beweging te komen. Per deelnemer wordt een half uur uitgetrokken. Aan de hand van vragen, lichaamskenmerken en een conditietest geeft de fysiotherapeut een persoonlijk beweegadvies.

De fysiofitheidscan is dinsdag 18 oktober van 9.00 tot 12.00 uur in het Anker 2. Die week houdt Versa Welzijn ook de Sportweek in Muiden en Muiderberg. De scan is voor inwoners van alle leeftijden. Aanmelden kan via 0294-264901 of info@therapievanderhorst.nl. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Bij grote belangstelling wordt een tweede ochtend georganiseerd.

Concert aan Zee weer van start

MUIDERBERG - Afgelopen zondag was er weer Concert aan Zee in Muiderberg. Het vierde seizoen van deze kamermuziekserie in de Kerk aan Zee begon met een de uitvoering van een drietal strijkkwartetten door het Utrecht String Quartet.

Dit internationaal vermaarde gezelschap speelde eerst opus 18, no 4 van de jonge Beethoven. Het strijkkwartet van Samuel Barber, met daarin het overbekende adagio werd hallucinerend vertolkt. En met Tsjaikovski, opus 11 no 1 toonden zij hun vakmanschap. Hun jarenlange samenwerking leidt tot hecht samenspel. De goedgevulde kerk was zeer enthousiast en dwong met Piazzola nog een fraaie toegift af.

Er volgen nog zes concerten in dit vierde seizoen. De serie heeft inmiddels een groep trouwe bezoekers aan zich weten te binden. Er blijkt in Muiderberg volop belangstelling te bestaan voor professionele kamermuziek in een ongedwongen sfeer op de zondagmiddag. Op 6 november komen de blazers van 'De Bezetting speelt' naar Muiderberg met een programma waarbij ieder stuk een eigen stijl en klankkleur heeft door verschillende combinaties van hoorn, fluit, klarinet, hobo en fagot.

Meer informatie is te vinden op www.concertaanzee.com.

Schoentje van Maria Tesselschade

Foto: Archeoplan Delft

Heeft zij op dit muiltje op het Muiderslot rondgetippeld? Een diamanten ring en een schoen die zijn gevonden bij archeologisch onderzoek in Alkmaar zijn "met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid" van de 17de-eeuwse dichteres Maria Tesselschade. Maria Tesselschade Visscher (1594-1649) maakte deel uit van de Muiderkring, waar ook beroemde schrijvers als Huijgens, Bredero en Vondel toe behoorden. Ze wordt vaak beschreven als de muze. De archeologische vondsten zijn vanaf februari te zien op een expositie in het Stedelijk Museum Alkmaar.

Nieuwe vrijwilligersprijs voor inwoners van Muiderberg

Dorpsraad wil actievelingen eren

MUIDERBERG - De kersverse Dorpsraad Muiderberg komt met een nieuwe vrijwilligersprijs: de 'Muiderbergse Echo'.

De prijs, bestaande uit een afbeelding van de Echomuur in het Echobos naar een schilderij van Heleen van Lynden, zal voor de eerste keer worden uitgereikt op donderdag 12 januari tijdens een nieuwjaarsreceptie in De Rijver.

Voordragen
Inwoners kunnen vanaf nu kandidaten voordragen. In aanmerking komen personen die zich gedurende langere tijd op vrijwillige basis hebben ingezet voor de Muiderbergse gemeenschap. "Deze inzet levert een positieve bijdrage aan de leefbaarheid, sociale cohesie, sportbeoefening, kunst, cultuur, milieu en/of de natuur", aldus de Dorpsraad in een persbericht.

De prijs wordt begin volgend jaar voor het eerst uitgereikt

Aanmelden
Namen van kandidaten (dit kunnen ook groepen personen of een organisatie zijn) kunnen met een goede motivering worden gestuurd naar John Haug, Regenwulp 3, 1399 KN Muiderberg (e-mail: secretaris@dorpsraadmuiderberg.nl) of via het contactformulier op de website www.dorpsraadmuiderberg.nl. Sluitingstermijn 31 oktober. Een commissie beoordeelt of kandidaten aan de criteria voldoen en doet een voorstel aan het bestuur voor de uitverkiezing van 'Vrijwilliger van het jaar'.

Dorpsraad
De Dorpsraad Muiderberg is op 10 december 2015 opgericht als opvolger van de Bewonersvereniging Muiden/Muiderberg. In een convenant met de gemeente staan de taken en bevoegdheden. Met de gemeente werkt de Dorpsraad aan de leefbaarheid, de leefomgeving en (sociale) veiligheid. Vrijwilligers spelen daarbij een belangrijke rol.

De Dorpsraad zelf werkt op dit moment met circa dertig vrijwilligers, inclusief de vijf bestuursleden.

Autoschade Herstel Weesp verder bij Stuivenberg

WEESP - Autoschade Herstel Weesp (Pampuslaan) is overgenomen door Stuivenberg Autoschade (Flevolaan). Bertus Vinju gaat aan het werk bij Schadenet Stuivenberg, zodat zijn klanten in de nieuwe situatie een vertrouwd gezicht houden.

Vinju begon zijn herstelbedrijf 35 jaar geleden. "Het was altijd hard werken, maar dat heb ik altijd met veel plezier gedaan. En nog steeds", aldus de ondernemer. De toekomst ziet hij met vertrouwen tegemoet. Hij zegt ervoor te zullen zorgen dat zijn klanten ook bij Stuivenberg uitstekend worden geholpen en de service krijgen die ze gewend zijn. Of misschien nog wel beter.

In zelfstandig verder gaan, ziet Vinju helaas geen toekomst meer. Opgaan in Schadenet Stuivenberg bood uitkomst, hoewel het op dit moment een dubbel gevoel geeft. Het pand aan de Pampuslaan wordt vanaf januari deels verhuurd aan Scooterdumper, dat nu aan de Bloemendalerweg zit.

Stuivenberg Autoschade is sinds 1 januari van dit jaar onderdeel van de Reco Autoschade Groep. Dat zijn elf schadebedrijven die zijn aangesloten bij Schadenet en de Focwa.

Save-Me werkt samen met Natuur-monumenten

WEESP - Het Weesper bedrijf Save-Me gaat samenwerken met Natuurmonumenten. "Een fantastische boost", meldt Jur van der Slikke.

Save-Me is een veiligheidssysteem, verpakt in een armband of een ander product, met een code die met een mobiele telefoon kan worden uitgelezen. Hierdoor kunnen omstanders en hulpverleners snel de juiste hulp bieden of de juiste mensen contacten als dat nodig mocht zijn. Van der Slikke opereert vanuit CityStarter aan het Stationsplein. Het platform is sinds april live. Het contact met Natuurmonumenten kwam spontaan tot stand: "Ze hadden van ons gehoord en namen contact op". De samenwerking houdt in dat er een gratis Save-Me Premium-profiel wordt aangeboden bij een MTB-vignet. Zo'n vignet is nodig om gebruik te maken van de MTB-paden van Natuurmonumenten. Op deze manier hopen beide organisaties een bijdrage te leveren aan de veiligheid tijdens het mountainbiken.

Ombouw kantoorkolos in volle gang

Alleen het betonnen skelet staat nog.  Foto: Eric Willemsen

WEESP - Het gaat hard met het ombouwen van de oude kantoren naar huizen aan de Amstellandlaan. Alleen het betonnen skelet staat nog.

Van het oude, leegstaande kantoorgebouw op de hoek van de Amstellandlaan worden appartementen gemaakt. Ook komen er inpandige bergingen, parkeerplaatsen en een fietsenstalling. Er komen 16 verschillende typen appartementen in het goedkope en middensegment. De appartementen op de begane grond krijgen een tuintje, de andere een balkon.

Aandacht voor foutparkeren

WEESP - De politie heeft vorige week op de Papelaan op foutparkeerders gecontroleerd. Rondom de Kors Breijerschool bezondigen flink wat ouders zich aan wildparkeren.

De politie snapt dat ouders hun kind het liefst zo dicht mogelijk bij de deur afzetten, maar wijst erop dat foutparkeren rondom scholen nog gevaarlijker is voor kinderen.

Er zijn geen bekeuringen uitgeschreven, maar wel waarschuwingen uitgedeeld. De school gaat een stukje zetten in de schoolkrant.

Cathelijne kookt voor BN'ers

WEESP - Cathelijne Kok van pannenkoekenrestaurant 't Cathshuis kookt deze week voor bekende Nederlanders.

De Weespse doet mee aan een nieuw televisieprogramma van de EO, werktitel Downtown Dinner, waarvoor tv-producent Skyhigh momenteel bezig is opnames te maken. Er wordt gefilmd in restaurants waar mensen met een verstandelijke handicap in de keuken staan. In duo's gaan de teams voor elkaar koken. Er schuift in elk restaurant ook een BN'er aan. Maandag was dat zanger Frans Duijts. Woensdag zijn er opnames in 't Cathshuis. Welke bekende Nederlander er naar Weesp komt, is een verrassing.

Op pad met inbrekers- gereedschap

WEESP - De politie heeft vorige week een Weesper aangehouden die gezien de spullen die hij bij zich had weinig goeds van plan was.

De man had inbrekersgereedschap in zijn auto liggen en dat is in strijd met regels in de APV. De spullen zijn in beslag genomen en de man heeft een bekeuring gekregen. De politie houdt hem in de gaten, het gaat om een bekende van de politie.

Einde aan feestje

WEESP - De politie heeft vrijdag een eind gemaakt aan een feestje in een woning aan het Stationsplein.

Buurtbewoners hadden last van luide muziek en geschreeuw. Rond middernacht kwam de politie vertellen dat het wat zachter moest.

'Laat ons studeren en actief zijn'

Mohammed Badran sprak namens jonge vluchtelingen op de VN-top in New York

Mohammed Badran aan het woord tijdens de VN-top over vluchtelingen.

door Ruth van Kessel

WEESP – Verbluft liet hij de wereldleiders achter, zijn speech was totaal niet wat ze hadden verwacht van een jonge vluchteling: hier stond geen slachtoffer, maar een krachtige jongeman die de wereldleiders een spiegel voor hield. Weesper Mohammed Badran, 22 jaar, sinds 2013 in Nederland na een vlucht uit Syrië, sprak namens een grote groep jonge vluchtelingen op de VN-top in New York.

Mohammed Badran maakte op 20 september indruk op de Obama-top over vluchtelingen. De laatste dagen in New York gaf hij veel interviews over wat hij als representant van jonge vluchtelingen de wereldleiders duidelijk wilde maken: 'Zet vluchtelingen niet in de wacht, laat ze actief projecten leiden en geef jonge vluchtelingen toegang tot hoger onderwijs, zodat wij kunnen terugkeren en in de toekomst onze huizen weer kunnen opbouwen.' Het WeesperNieuws blikt met Badran terug.

'Met goed onderwijs kunnen wij straks onze huizen weer opbouwen'

'Wish me luck' zei je voordat je in het vliegtuig naar New York stapte.
"Als één van de initiatiefnemers van Stichting Syrische Vrijwilligers Nederland (Syvnl) heb ik een aanvraag gedaan om op de top te mogen spreken. Dat het is gelukt is heel bijzonder. Vervolgens heb ik via Facebook gevraagd aan jonge vluchtelingen wat zij wilden dat onze boodschap was aan de wereld en eigenlijk was dat bovenal: Laat ons onze opleiding afmaken zodat wij met kennis en vaardigheden ons land weer kunnen opbouwen. Ik heb het idee dat die boodschap wel is overgekomen. Ik heb veel positieve reacties gehad."

Je houding maakte ook indruk?
"Ik denk dat ze verwacht hadden een slachtoffer van de oorlog te zien, iemand die nederig dankbaar is dat hij is opgevangen. Dankbaar zijn we ook, maar we zijn meer dan een slachtoffer. Ik wilde laten zien dat wij als jonge vluchtelingen krachtige mensen zijn met idealen voor de toekomst. Dat wij niet alleen maar vragen om hulp, maar juist hulp kunnen bieden in de mondiale crisis die aan de gang is. Maar dan is het wel noodzakelijk dat we ons kunnen ontwikkelen en actief mogen deelnemen aan de maatschappij en niet als vluchteling in de wacht worden gezet."

Want dat was je eigen ervaring?
"Als je na een moeilijke vlucht uiteindelijk ergens neerstrijkt begint het lange wachten. Wachten op je status, wachten op een nieuw leven. Dat duurt heel lang, vooral als je als energiek jong mens staat te popelen om actie te ondernemen. Met mij gaat het nu goed, ik studeer culturele antropologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en het netwerk binnen Stichting Syvnl blijft maar groeien."

Wat doet stichting Syvnl?
"Syvnl stimuleert dat vluchtelingen vrijwilligerswerk kunnen doen en sociale projecten kunnen opzetten. Inmiddels hebben we een database van 600 mensen, zitten we naast Amsterdam nu ook in Utrecht en zijn we bezig om hetzelfde initiatief ook in Duitsland en Zweden vorm te geven. Het actief bezig zijn is belangrijk voor mensen om zich mens te blijven voelen. We leren van elkaar."

Je waarschuwde op de top ook voor het gevaar van het ontstaan van een parallelle maatschappij?
"Als mensen door het lange wachten kansen worden ontzegd kunnen ze gefrustreerd raken. Als die frustraties gevoed blijven worden is het wachten op problemen in die groep. Iedereen floreert bij een actief burgerschap."

Vind je de top succesvol geweest?
"Het is een eerste stap. Maar de afspraken die gemaakt zijn zijn vaag en gaan niet snel genoeg. Iedere dag sterven er mensen door de oorlog. Dat heb ik ook op de top gezegd: Als wereldleiders niet slagen een oplossing te vinden in de vluchtelingencrisis en de Syrische crisis, dan is deze top niet anders als al die andere conferenties waar niets is uitgekomen."

Hoe voel je je?
"Bovenal voel ik schaamte over wat er gebeurt in de wereld. Maar daarnaast wil ik me niet door alles naar beneden laten trekken. Ik voel me sterk en ga voor een betere toekomst." Meer weten over het werk van Syvnl? Zie www.syvnl.nl.

Start (para)medische voorziening in Weespersluis

Huisartsen, apothekers, fysio- en huidtherapeuten starten gezondheidscentrum

Het (para)medische team van het nieuwe gezondheidscentrum Weespersluis.

door Ruth van Kessel

WEESP - In de aanloop naar een gezondheidscentrum in de nog te bouwen nieuwbouwwijk Weespersluis in de Bloemendalerpolder slaan Apotheek Veldsema en huisartsenpraktijk Schuurman & Franke alvast de handen ineen: eind oktober starten zij met een huisartsspreekuur en medicijnuitgiftepost in een tijdelijk gezondheidscentrum aan het Lijsbet Eelantsplein in Leeuwenveld 1.

Het was apotheker Joost Pesser die al een poos een oogje had op een prachtige hoekpandje in Leeuwenveld 1: ideaal om met meerdere disciplines bij elkaar te gaan zitten op een zeer bereikbare locatie voor mensen uit Leeuwenveld en straks de Weespersluis in aanbouw. Prima om de eerste jaren te overbruggen en gezondheidszorg op korte afstand aan te kunnen bieden aan nieuwe inwoners van de Bloemendalerpolder. Een veelgehoorde wens van inwoners in spe, zo staat te lezen op het woonwensenlijstje van Weespersluis. Na geduldig wachten tot het pand vrijkwam, nam Pessers contact op met de Huisartsengroep Weesp, waarvan huisarts Fleurique Franke voorzitter is. Het plan werd omarmd en omgezet in daden: vanaf 24 oktober is gezondheidscentrum Weespersluis een feit met dependances van Apotheek Veldsema, huisartsenpraktijk Schuurman & Franke, fysiotherapie van OREC (Orthopedisch Revalidatie en Expertise Centrum) uit Hilversum en huid- en oedeemtherapie van Paramedische Praktijk Bussum.

'We groeien mee met het aantal nieuwe inwoners'

De huisartsen beginnen met een bescheiden spreekuur 's ochtends van 8.00 tot 9.00 uur en 's middags van 17.00-18.00 uur, meegroeiend met het aantal patiënten dat van de nieuwe locatie gebruik wil maken. Apotheek Veldsema volgt de huisartsen in deze tijden, met aanvankelijk alleen een uitgiftepost; patiënten kunnen kiezen waar ze hun medicijnen willen ophalen. Pessers droomt al van een uitgiftemachine voor medicijnen, waarbij mensen hun bestelling uit een apparaat aan de muur kunnen trekken. De fysiotherapeuten van OREC, die nauw samenwerken met orthopedische specialisten, willen vanuit het gezondheidscentrum hun Weesper patiënten pre- en postoperatief begeleiden en richten daartoe een specialistische oefenruimte in. Daarnaast zijn ze gespecialiseerd in nek- en rugklachten en sportgerelateerde problematiek. Jorik van Toorenburg van OREC: "Wij begeleiden een brede groep patiënten op basis van wetenschappelijk onderzoek en we zijn blij dat we nu ook in Weesp onze expertise kunnen aanbieden." Angela Koenders van Paramedische Praktijk Bussum biedt op deze nieuwe locatie huid- en oedeemtherapie aan.

'Borstkanker is geen feest, maar dit feest is wel nodig'

Interview Sandra van der Spruit

WEESP - Sandra van der Spruit (49) verloor in 2007 een goede vriendin aan de gevolgen van borstkanker. Sindsdien zamelt de Weespse met haar stichting You better PINK geld in voor Pink Ribbon: "Ik doe dit voor Katja en voor al die andere vrouwen én mannen die met deze ziekte te maken hebben". In een maatschappij die momenteel de naam heeft verhard en egoïstisch te zijn, raakt de overweldigende steun en medewerking die ze van iedereen krijgt haar diep.

Sandra van der Spruit, oprichter van You better PINK. Foto: Christian Pfeiffer

Voor het benefietdiner op 5 november zocht Sandra van der Spruit een mooie foto van Katja Wakelkamp, de vrouw en het verlies waarmee voor Sandra het You better PINK-avontuur begon. Herinneringen genoeg, maar een geschikte foto had ze niet en daar leek ook moeilijk aan te komen. Tot er op een dag een envelop zonder afzender op de deurmat lag. Nietsvermoedend maakte ze hem open. Baf. Dan kun je 9 jaar verder zijn, het verdriet blijft.

Wat ga je doen met die foto?
"Die laten we zien in de Grote Kerk. Samen met Rick van der Kroon, die momenteel furore maakt als Dutch Diamond, zing ik 'You've got a friend'. Dat nummer hebben Rick en ik in 2007 opgenomen voor de crematie van Katja. Het diner is op haar sterfdag. Daarom wil ik het graag weer zingen, ook al weet ik dat het me heel zwaar gaat vallen."

Vertel eens over Katja...
"Ik ken haar van mijn werk. Ze was mijn bazin, ik was haar secretaresse. Toen ik daar wegging, hebben we contact gehouden en werden we vriendinnen."

'Met Rick zing ik 'You've got a friend', net als op Katja's crematie'

Wanneer ging het mis?
"Op haar 32ste kreeg ze borstkanker. Ze heeft toen een heel proces doorlopen en werd na vijf jaar 'schoon verklaard'. Dat was in januari. In juli zou ze verhuizen naar Schotland. Ze was druk bezig met inpakken, maar kreeg zo'n pijn in haar rug dat ze daar niet mee verder kon. Haar moeder zei toen: 'Ik laat jou niet zo gaan, je gaat eerst naar de dokter'. Toen bleek de kanker in haar botten te zitten."

Was er nog hoop?
"Ik had haar al een tijdje niet gezien toen ik haar op nieuwjaarsdag ging opzoeken in het ziekenhuis. Ze lag in een tweepersoonskamer. Op de deur stond haar naam en nog een andere naam. Ik liep naar het ene bed, maar dat was Katja niet. Dus liep ik naar het andere bed, maar dat was Katja ook niet. Net toen ik me wilde omdraaien om iemand te zoeken, hoorde ik: 'Hé San, ik ben het wel'. Dat was zó erg. Dat je je vriendin gewoon niet meer herkent. Begin januari zeiden de artsen dat ze haar verjaardag op 11 maart niet zou halen. Gelukkig hadden ze het mis en heeft ze nog ruim 3,5 jaar geleefd."
Reservetijd. Hoe ging ze daarmee om?
"Ze heeft nog een paar goede jaren gehad. Ze heeft eerst een periode bij haar ouders ingewoond om aan te sterken. Rondscharrelen werd lopen en toen ze sterk genoeg was heeft ze een huis gekocht, en een auto en is ze allemaal leuke dingen gaan doen. Ze heeft niet meer gewerkt, maar is wel actief gebleven binnen de Rotary. Ondanks dat ze geen toekomstperspectief had, heeft ze die reservetijd goed benut. Katja was dan ook een hele sterke vrouw, een doorzetter."

'Van een privéleven is op dit moment amper sprake, maar het is het waard'

Toch komt dat moment...
"Ja. Op een gegeven moment ging ze rap achteruit. We wisten dat het er nu toch echt aan zat te komen. Ze wilde alles opruimen, uitzoeken en regelen. Ze wilde het netjes achterlaten. Ik was eerder haar secretaresse geweest en dat werd ik die laatste weken in feite weer. Het was heel bijzonder om haar met die praktische zaken te kunnen helpen, juist omdat ik aan de situatie zelf niets kon veranderen. Je staat verder zo machteloos, dan is het fijn dat je toch iets voor iemand kunt doen. Op maandag 5 november 2007 is ze gestorven. Ze is 43 jaar geworden."

Wanneer ontstond het idee voor You better PINK?
"Ik werk bij de NOS en in 2008 deden we verslag van 'A Sister's Hope Walk', een wandelevenement waarmee geld wordt opgehaald voor borstkankeronderzoek. Dat deed me heel veel. Ik besloot het jaar daarop samen met een vriendin mee te lopen en heb zo 2300 euro bij elkaar gesprokkeld. Maar het bleek niks voor mij. Door blessures en blaren heb ik 'm niet kunnen uitlopen. In 2009 overleed mijn vader. Toen dat allemaal een beetje bezonken was, wilde ik weer iets gaan doen. Net toen ik me aan het oriënteren was, kreeg ik een mail van Pink Ribbon waarin mensen werden opgeroepen mee te doen aan de borstkankermaand. Onderin stond een zinnetje: 'Of organiseer je eigen evenement'. Dát is het, dacht ik meteen."

Oktober is Borstkankermaand

Oktober is de maand waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor borstkanker. In de aanloop naar het benefietdiner You better PINK op zaterdag 5 november publiceert het WeesperNieuws elke week een interview met een Weespse die met borstkanker te maken heeft (gehad). We trappen af met Sandra van der Spruit, haar goede vriendin Katja Wakelkamp overleed in 2007 op 43-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker. Dit was voor Sandra de reden om You better PINK op te richten. In de afgelopen jaren heeft ze zo'n 30.000 euro weten in te zamelen voor Pink Ribbon, met als doel borstkankerpatiënten een beter leven te bieden.

En dan stamp jij dus gewoon een feest uit de grond?
"Dat is mij op het lijf geschreven. Ik denk dat ik de belangrijkste zaken al binnen tien minuten na dat mailtje van Pink Ribbon geregeld had. Ik heb eerst contact opgenomen met Alfred Kersbergen om de locatie - het Dorpshuis van Nigtevecht - vast te leggen. En toen heb ik Rick van der Kroon gebeld of hij wilde komen optreden. Locatie, muziek, dat zijn toch de pijlers van een feest. De eerste editie was op 1-10-'11, de tweede op 2-11-'13 en nu dus de derde op 5-11-'16. Na twee keer een feest, wilde ik eens iets anders doen - ook om het voor mezelf leuk te houden. Dit jaar is het dus een benefietdiner met entertainment en daar nog van alles omheen, zoals de veiling die nu online staat op youbetterpink.nl en de actie 'Weesp kleurt ROZE' gedurende de maand oktober met roze aanbiedingen in de Weesper winkels, restaurants, sportcentra en salons."

Denk je wel eens: waar ben ik aan begonnen?
"Van een privéleven is op dit moment inderdaad amper sprake, maar het is het allemaal waard. Ik doe dit tenslotte voor Katja en voor al die andere vrouwen én mannen die met deze ziekte te maken hebben. Natuurlijk, na de zoveelste hindernis, autorit of bespreking denk ik wel eens 'pfffff'... Maar als er dan weer iets lukt, denk ik YES!"

En wat vinden die vrouwen en mannen er zelf van?
"Er is wel eens tegen me gezegd: borstkanker is geen feestje. Dat klopt en zo zie ik het ook echt niet. Maar evenementen organiseren is mijn manier geld in te zamelen en iets voor borstkankerpatiënten te kunnen betekenen. En op de opbrengst van bijna 30.000 euro in de afgelopen jaren, ben ik nog steeds trots. En ja, dan moet het soms rozer dan roze zijn. Alles voor de hoogste opbrengst!"

Je brengt wel wat teweeg!
"Gelukkig organiseer ik deze editie samen met Tamara Schipper. Samen hebben we winkeliers, ondernemers en veel Weespers zo enthousiast gekregen dat ze mee willen doen. Deze editie is veel meer werk dan die vorige twee bij elkaar en Tamara weet van wanten, dus dat is heel fijn! Mooi ook om te zien dat een lokaal initiatief in deze tijden van verharding van de maatschappij zoveel betrokkenheid teweeg brengt. Of je nou een tafel voor het benefietdiner hebt gekocht voor duizend euro of een emballagebonnetje doneert, het is wat mij betreft allemaal belangrijk, want iedere euro telt."

'The man who knew infinity' draait donderdag in de City.

woensdag 5 oktober

Kinderboekenspel

Bibliotheek Weesp | 14.30 uur

Spelmiddag vanwege de Kinderboekenweek. Er is een route uitgezet met vragen en opdrachten rond het thema van de Kinderboekenweek: 'Opa's en oma's'. Entree gratis.

Puzzle Theatre: 'Plastic'

City of Wesopa | 15.00 uur

Familievoorstelling. Hoe verrassend is de wonderlijke wereld van een plastic zak? Grappige en kleurrijke figuren worden geboren en transformeren zichzelf zo veel als ze willen. Ze vullen zichzelf, legen zichzelf, vliegen, eten elkaar op, vervelen zich… Door: Puzzle Theatre Bulgarije, Internationaal Jeugdtheater i.s.m. Poppentheater A'Veen. Entree € 7,50, jarige kinderen gratis.

Thema-avond borstkanker

Papelaan 99 | 19.00 uur

De Vrouwen van Weesp houden een thema-avond over borstkanker o.l.v. mw. Goli Abdurahman (actief lid BKVN) en Mamma Rosa.

Meezingen

't Hart van Weesp | 20.00 uur

Meezingen met het Hollandse lied onder begeleiding van accordeons.

Geen paniek

Theaterpand Weesp | 20.30 uur

Cabaretier Marjolijn van Kooten en psychiater Bram Bakker staan met hun voorstelling ‘Geen Paniek’ in Theaterpand Weesp. Een cabaretvoorstelling die het taboe doorbreekt rondom depressie. Kaarten via theaterpandweesp.nl.

donderdag 6 oktober

Tablet Café over virusscanners

Bibliotheek Weesp | 10.00 uur

Iedereen wil zijn apparaten beveiligen tegen schadelijke software. Maar welke virusscanner is geschikt? U krijgt tips waarop u kunt letten bij de aanschaf en het gebruik hiervan. U kunt ook binnenlopen met andere vragen over pc, tablet, e- reader of smartphone. Ook voor niet-leden.

Alzheimer Café Weesp

Hart van Weesp | 19.30 uur

Het Alzheimer Café Weesp bestaat 8 jaar. Daarom een speciaal muzikaal programma met Ingmar Rip als gastspreker. Hij combineert het ABC (Altijd, Begrip, Compassie) met begrippen uit The Sound of Music. Inloop vanaf 19.00 uur. Entree en koffie gratis.

The man who knew infinity

City of Wesopa | 20.00 uur

De briljante, autodidacte wiskundige Srinivasa Ramanujan groeit in armoede op in het Indiase Madras, maar door zijn uitzonderlijke talent schopt hij het uiteindelijk tot de prestigieuze Universiteit van Cambridge. Als buitenstaander wordt hij met gemengde gevoelens ontvangen. Regie: Matt Brown, UK, 2016. Entree € 8,-.

vrijdag 7 oktober tot en met zaterdag 8 oktober

Ophalen oud papier

Weesp | 8.00 uur

Vrijdag wordt in het centrum van Weesp het oud papier opgehaald. Zaterdagmorgen is de rest van Weesp aan de beurt. Voor beide dagen geldt: het papier graag buiten zetten voor 08.00 uur.

zaterdag 8 oktober

Molenwedstrijd

Roeivereniging Weesp | 9.00 uur

Roeivereniging Weesp verwacht 200 jeugdploegen voor de zeventiende Molenwedstrijd. Kinderen van 10 tot en met 18 jaar uit het hele land strijden in de skiff en dubbeltwee in diverse categorieën om de medailles. Ook is er zelfgebakken taart voor een goed doel. De eerste start is om 09.00 uur, de laatste finish rond 16.30 uur.

Grote Kerk geopend

Grote Kerk | 13.00 - 16.00 uur

De Grote Kerk is gedurende de zomermaanden geopend voor publiek. Er zijn tweedehands boeken te koop, er is een kunstexpositie en de bezoekers kunnen het gebouw bezichtigen.

Muizenhuis knutselen

Weesper Boekhandel | 14.00 uur

Tussen 14.00 en 15.00 uur kunnen kinderen vanaf 6 jaar een eigen kamer voor Sam en Julia uit het Muizenhuis komen knutselen. Kosten: 5 euro.

Heel Weesp Schrijft - Kids

Weesper Boekhandel | 16.00 uur

De kindereditie van Heel Weesp Schrijft. Elke deelnemer krijgt drie minuten de tijd om uit eigen werk voor te lezen. Dat mag van alles zijn: van een verhaal of een opstel tot een gedicht of een dagboekfragment. De hoofdprijs is een bezoek van een kinderboekenschrijver aan de klas van de winnaar. Aanmelden kan via: marijehage@gmail.com.

zondag 9 oktober

Workshop Yoga Massage

Yoga Today | 12.00 uur

Ontspannend en speels kennismaken met verschillende technieken en genieten van de massages die je ontvangt die middag. Van 12.30 tot 17.00 uur. Kosten € 47,50. Informatie: www.yogatoday.nl of bel 06-215 72 555.

Jazzconcert

Van Houtenkerk | 14.00 uur

Op initiatief van Thomas Posthuma klinkt er elke tweede zondag van de maand jazz in de Van Houtenkerk. Met Diana Burta (zang), Michiel Buursen (piano), Marco van Os (bas) en Martijn Klaver (drums). Entree: 10 euro.

maandag 10 oktober

Seniorweb

Bibliotheek Weesp | 10.00 uur

Informatie over cursussen, hulp en ondersteuning bij problemen met pc, tablet, smartphone etc.

Zwangerschapscursus

Verloskundige Praktijk | 12.00 uur

Voor zwangere dames die uitgerekend zijn in december of januari. De cursus loopt tot 7 december. De 9 lessen zijn op de maandag van 19.00 tot 20.00 uur. Inhoud: conditietraining, praktische informatie en yogatechnieken.Voor info bprepared.vpweb.nl.

Koffiemiddag

De Wintertuin | 14.00 uur

Iedereen is welkom om onder het genot van een kopje koffie, thee of een glas fris een spelletje te komen doen of aan te schuiven aan de kletstafel. Entree 2 euro. Vooraf aanmelden is niet noodzakelijk.

dinsdag 11 oktober

Breicafé

OAZ-gebouw | 13.00 uur

Buurtvereniging De Achtergracht stelt haar buurthuis OAZ gratis open voor het breicafé. Kun je of wil je breien leren, kom dan gerust langs tussen 13.00 en 16.30 uur. Biljarten kan ook, maar uitsluitend op afspraak.

Rechtswinkel geopend

Papelaan 99 | 19.30 uur

De Rechtswinkel is op dinsdagavond open voor juridisch advies. Er wordt een bijdrage gevraagd van € 2,-.

Mediteren in Weesp

Fort Ossenmarkt | 20.00 uur

Proefles stiltemeditatie. Voor info en aanmelden zie Facebookpagina Gewoon Zijn Meditatie of bel 06-48194266.

woensdag 12 oktober

Administratie voor Elkaar

Gebouw Papelaan 99 | 9.30 uur

Inloopspreekuur voor Weespers met vragen op administratief gebied, zoals hulp bij schrijven van brieven aan organisaties en het invullen van allerhande formulieren.

Mamacafé Weesp

Bibliotheek | 10.00 - 11.30 uur

Voor (aanstaande) moeders en vaders van jonge kinderen. Om elkaar te ontmoeten en ervaringen en tips uit te wisselen.

'Mijn oma Josephina'

City of Wesopa 14.00 uur

Door Theatergroep Locals. Kinderboekenweekvoorstelling in samenwerking met Bibliotheek Weesp en De Kleine Prins (4+). Oma's zijn oud. Heel oud… Sommige waren er al voordat er dinosaurussen bestonden. De oma van Roos heet 'oma' . Én Josephina Florence. Dat klinkt als een liedje. Aanvang programma Kinderboekenweek om 14.00 uur, voorstelling om 15.00 uur. Entree € 5,-.

CityQuiz: Blijven Broeden!

City of Wesopa 20.30 uur

Je buigt je met je teamgenoten over verrassende en uitdagende vragen over actualiteit, politiek, geschiedenis, wetenschap, kunst, film of muziek. Deelname per team € 15,-. Aanmelden: cityquiz@wesopa.nl.

verder

Alzheimer Nederland

Alzheimer Nederland is op zoek naar Weespers die in de week van 7 tot en met 12 november in Weesp langs de deuren willen gaan ten behoeve van de jaarlijkse collecteweek. De opbrengst wordt gebruikt voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun omgeving. Aanmelden kan via dorinanl@hotmail.com of 033-3032661.

Protestantse Gemeente Zondag 9 oktober 10.00 uur Grote Kerk ds. M.C. Hage

Zondag 9 oktober 19.00 uur
Grote Kerk
Gereformeerde Bond
A.N.J. Scheer

Parochie van Levend Water
Vrijdag 7 oktober 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

Zondag 9 oktober 10.00 uur
H.H. Laurentius en Maria
Magdalenakerk
Eucharistieviering
J. Haen, G. Rizzo, J. van Meeteren

Dinsdag 11 oktober 10.00 uur
Kapel
Woord & Communieviering
J. van Meeteren

NPB
Zondag 9 oktober 10.30 uur
Van Houtenkerk
H. Henrichs

Evangelische Gemeente
Zondag 9 oktober 10.00 uur
OAZ-gebouw
S. van Hattem

Vrijwilligers gezocht

WEESP - De Vrijwilligerscentrale helpt organisaties bij het werven vrijwilligers. De centrale houdt elke dinsdag inloopspreekuur van 13.30 tot 14.30 uur. Wie op zoek is naar een leuke en/of zinvolle vrijetijdsbesteding kan binnenstappen voor een kennismakingsgesprek en informatie over de beschikbare vacatures.

Op dit moment wordt er voor Handjehelpen uitgekeken naar iemand die alleenstaande moeder Selma (43) wegwijs wil maken in Weesp. Verder geeft Computer Club Weesp aan op zoek te zijn naar nieuwe vrijwilligers voor het verzorger van training over bijvoorbeeld het gebruik van apps. En Administratie voor Elkaar heeft behoefte aan uitbreiding van de afdeling thuisadministratie. Interesse? Een gesprek op afspraak is ook mogelijk: 0294-410578.

De Fiets Fixer Gediplomeerd fietsenmaker doet alle werkzaamheden aan uw fiets voor scherpe prijzen. defietsfixer@hotmail.com 06-53404131

Haardhout wind- en ovengedroogd in netten. Haardhout wind- en ovengedroogd in kooien, ca. 1,9 kuub strak gestapeld. In Eiken, Essen en Berken. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff 0294-412978

Te koop gevraagd tegen prima prijs: oude gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, baartjes goud en zilver, muntenverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

MEDITEREN IN WEESP, Stiltemeditatie Een moment stil zijn. Dinsdagavond van 20.00 – 21.00, start proefles 11 oktober in Het Fort aan de Ossenmarkt. Voor info en aanmelden zie facebook ‘Gewoon Zijn Meditatie’ of bel 06-48194266.

TANDPROTHETISCHE
PRAKTIJK WEESP

Theo Nuyens
Kunstgebitten en reparaties
klaar terwijl u wacht
(ind. mogelijk)
Bent u slecht ter been,
wij komen ook aan huis
E. du Perronstraat 38
1382 SZ Weesp
Tel.: 0294-418722

Sportmassage,klachtenbehandeling:rug/schouder/nek,tennis/muisarm 06-18701953

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Een winkel vol!
Kleding en speelgoed

Topmerken / lage prijzen
LANNEKE
Nieuwstraat 39 Weesp
0294-416464 / lanneke.nl

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Azobe steigerdel. gegroefd dik25 mmx145br. NW € 12 per meter. Nu 3 jaar oud per deel 3m € 12,-, ook azobe onderbalk. 06-24750730

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure, schoonheidsnagelsalon 15m2. Inlichtingen; 035-6935525/06-22393323

Lieke ging als kleuter al mee op papa's wakeboard

Vader én dochter in de prijzen op het NK Wakeboarden in Zwolle

Pascal Ketelaars werd vorige maand 2e op het NK. Dochter Lieke (inzetje) werd 3e.

door Marieke van Veen

WEESP - Toen Pascal Ketelaars (36) een jaar of vijftien geleden op vakantie was in Hongarije hadden ze daar op de camping een kabelbaan voor watersporten. Sindsdien is hij verkocht. Ook zijn 8-jarige dochtertje heeft hij aangestoken. Samen brengen ze heel wat uurtjes op het water door en samen stonden ze vorige maand ook op het podium op het NK in Zwolle.

"Wakeboarden is eigenlijk waterskiën maar dan met twee voeten op een board", legt Pascal Ketelaars uit op Radio Weesp. "Het is vergelijkbaar met snowboarden, maar dan op het water. Je kunt het achter een boot doen, of met een kabelbaan. Lieke en ik doen het bij Cablepark Almere. In en rond Weesp mag het niet met de boot."

Spierkracht

Wakeboarden is een waterskisport die ontstaan is in Californië. Surfers gingen bij te weinig branding surfen op de hekgolf van hun skiboot. Spierkracht is erg belangrijk bij de uitvoering van de jumps en tricks. Technisch is het een veeleisende sport, elke spier in het lijf wordt gebruikt. Wakeboarden kan achter een boot of met behulp van een kabelbaan. Met zo'n kabelbaan worden snelheden bereikt van 30 km per uur.

Van Backrolls en Air Raleys tot Bunny hops en Powerslides

Pascal doet sinds een jaar of 15 aan wakeboarden. Toen hij begon stond de sport nog in de kinderschoenen. "Kinderen als Lieke kunnen het nu leren op een klein baantje, maar wij moesten het zelf maar uitzoeken. Je probeerde eerst op het water een keer rond te komen en als dat ging je verder met andere trucjes." Er zijn tientallen 'tricks' om onder de knie te krijgen; van Backrolls en Raleys tot Bunny Hops en Powerslides.

Steeds meer trucjes
Ook Lieke is inmiddels volop trucjes aan het leren. Ze zit al sinds haar vijfde op wakeboarden. "Ik had toen net mijn zwemdiploma. In het begin vond ik het heel moeilijk, maar ik kan steeds meer trucjes." Trotse vader Pascal vindt het leuk dat zijn dochtertje de sport ook heeft ontdekt. "Ik nam haar als kleuter al mee op mijn wakeboard, dus eigenlijk is het niet zo vreemd."

NK in Zwolle
Half september deden vader en dochter mee aan het Nederlands Kampioenschap Wakeboarden in Zwolle. Pascal werd tweede in de categorie Masters, Lieke behaalde de derde plaats in de categorie mini-ladies. Mooie prestaties, maar: "Het deelnemersveld is de afgelopen jaren wel sterk teruggelopen. Er worden vanuit de bond steeds minder grote wedstrijden in Nederland georganiseerd. Jammer. Een paar jaar terug moest ik het nog opnemen tegen 40 man, nu mag je al blij zijn als je de helft daarvan bij elkaar krijgt." De Weesper had ook graag meegedaan aan het EK op 18 september in Maurik, maar dan had hij eerst punten moeten scoren bij wedstrijden in het buitenland. "En dat gaat me te ver, ik heb ook mijn werk en mijn gezin."

Inmiddels is het herfst. Lieke houdt het wakeboarden tijdens de koudere maanden voor gezien en focust zich nu op hockey bij MHC Weesp. Pascal niet: "Wakeboarden en kitesurfen kun je in principe het hele jaar doen. Ik ga gewoon door, het is verslavend."

Voetbaldames versterken koppositie

WEESP - Onder het 'genot' van de ene na de andere keiharde bui en spelend op een modderveld werd er zondag écht ouderwets voetbal gespeeld in Zaandam. Een gladde bal, een nog gladder veld en dames van top tot teen onder de modder tekenden het wedstrijdbeeld.

Of het lag aan het feit dat de dames aan deze omstandigheden moesten wennen of niet; er werd slecht gespeeld. Het lukte Weesp niet om de controle over de wedstrijd te krijgen. Bij (korte) vlagen wisten de dames het eigen spel wél te laten zien. Op deze momenten verloren de Zaandamse dames de grip op Weesp. Uit een van deze momenten kwam de mooie goal van Sharon de Jong. 0-1 was dan ook de ruststand.

Punten mee naar huis
Ook in de tweede helft werden de dames niet gespaard door de weergoden. Weesp wist nu wel te laten zien wie deze wedstrijd moest en zou gaan winnen. Er werd een stuk beter gespeeld. Ondanks dat er zich nog kansen voordeden, kwamen er geen doelpunten meer bij. Toch is Weesp nooit écht in gevaar geweest. Er had wederom aan het doelsaldo gewerkt moeten worden, maar de drie punten gaan weer mee naar Weesp. De vrouwen versterken hiermee de koppositie.

Volgende week volgt de thuiswedstrijd tegen nummer laatste Oosthuizen.

Muiderberg te sterk voor FC Weesp

WEESP - Het zaterdagteam van FC Weesp heeft zaterdag 1 oktober zijn derde nederlaag geleden.

Muiderberg nam een 2-0 voorsprong, die daarna nauwelijks in gevaar kwam. Ook na de late aansluitingstreffer wist FC Weesp geen vuist te maken. Voor het eerst sinds enkele seizoenen draait het team niet mee in de top van het klassement.

Aanstaande zaterdag (8 oktober) moeten de Weespers naar Sporting Martinus.

Max (14) krijgt headsetclinic van Jeroen Manschot

Max Zuidinga en Jeroen Manschot. Foto: Serge Zuidinga.

WEESP - Vorige week was de 'Week van de Scheidsrechter'. Vanuit de KNVB werden bij amateurclubs clinics gegeven door topscheidsrechters. Bij FC Weesp kwam zaterdag Jeroen Manschot langs.

Manschot is scheidsrechter in het betaald voetbal. Hij fluit onder meer de Jupiler League. In Weesp gaf hij aan Max Zuidinga (14) een headsetclinic.

Middels headsets kunnen scheidsrechters tijdens de wedstrijd op afstand communiceren met hun assistenten. Max kreeg verschillende tips en trucs en mocht bovendien de headset houden.

Tegen OSV voor de beker

WEESP - FC Weesp heeft OSV (zondag) geloot in de KNVB-beker.

Deze wedstrijd wordt op zondag 23 oktober in Weesp gespeeld. OSV staat momenteel onderaan in de derde klasse A.

Nissan Micra wordt steeds slimmer

Sterke groei in Europa

De nieuwe Micra is slimmer, schoner en leuker, zegt Nissan.

Auto's worden slimmer, schoner en leuker. Hightech-oplossingen gaan samen met zinderend design. Het rijdende bewijs is de vijfde generatie Nissan Micra die debuteert op de Autosalon die nu in Parijs wordt gehouden.

'Deze Micra voelt zich perfect thuis in de stad', vat Paul Willcox van Nissan Europe samen. "Ons hele modellengamma is enorm in ontwikkeling. Dat brengt ons dichter bij de toekomst volgens onze Intelligent Mobility-visie. Hierin beschrijven we hoe auto's zullen rijden, worden aangedreven en ook steeds meer integreren in ons leven. De nieuwe Micra is een bouwsteen hiervan."

Nissan werkt met Intelligent Mobility aan makkelijker, veiliger en schoner autorijden. Intelligent Drive is een belangrijk onderdeel, de automatische piloot die autonoom rijden dichterbij brengt. Dan is er het programma Intelligent Power, dat zorgt voor efficiency en vermogen, met als speerpunt elektrisch rijden.

Groei verkopen
De Europese resultaten van Nissan groeien. Vooral de sterke verkoop van Crossovers en EV's zorgde voor rugwind. In West-Europa noteerde Nissan aan het einde van financieel jaar 2015 een verkooptoename van 9,4 procent. Grote stijgers zijn Spanje (+19,3 procent), Duitsland (+13,2 procent), Italië (+8,8 procent), het Verenigd Koninkrijk (+4,2 procent) en Frankrijk (+3,9 procent).

100.000ste Toyota-hybride in Nederland

Het feestnummer is te winnen in de hybrideactie.

Toyota Nederland heeft afgelopen week een historische mijlpaal bereikt door de magische grens van 100.000 hybride auto's te passeren. Het feestnummer is een Toyota Prius.
Om dit te vieren wordt het 100.000e exemplaar binnenkort cadeau gedaan aan de winnaar van een recente hybrideactie. Bijna 1.000 automobilisten deden eraan mee door deze zomer een hybride proefrit te maken bij de Toyota-dealer of tijdens het Hybrid Experience Weekend bij Toyota-importeur Louwman & Parqui. De Prius wordt op 7 oktober hier uitgereikt.

Duurzame revolutie
In 1997 zag de eerste generatie Toyota Prius het levenslicht. Dat Toyota een Full Hybrid – met zowel een benzinemotor als een elektromotor – in massa ging produceren, was destijds ongekend. Al in zijn introductiejaar werd de Prius in Japan echter uitgeroepen tot Car of the Year.

De Toyota Prius bleek een schot in de roos. De auto ontketende een duurzame revolutie in de autowereld. De tweede generatie Prius werd in 2005 in Europa eveneens verkozen tot Auto van het Jaar met een overweldigende voorsprong.

Opel komt met MOKKA X en nieuwe Zafira

De MOKKA X vervangt de Mokka.

De Opel Mokka en de Opel Zafira Tourer zijn de afgelopen jaren veel verkochte modellen gebleken. Dus tijd voor vernieuwing, zegt Opel.

De Mokka wordt vervangen door de nieuwe MOKKA X en de Zafira Tourer door de nieuwe Zafira. Beide zijn fraai gelijnde modellen die voorzien zijn van de nieuwste ontwikkelingen op veiligheids- en multimedia gebied. Sinds afgelopen weekend staan de nieuwe modellen in de showroom van Opel-dealer Van Kouwen in Amsterdam Zuidoost. Er kan worden proefgereden met beide modellen, ook op zondag tijdens de koopzondag van 11.00 tot 16.00 uur. Voor de snelle beslissers is er extra voordeel te behalen. Speciaal geprijsde intropakketten op de Zafira en 3 jaar gratis Opel Onstar met 4G WIFI en de afleverkosten cadeau. Dit geldt op alle nieuwe Opels die dit kwartaal gekocht worden en geeft al gauw een voordeel van meer dan € 1000,-.

Verjaardagspartijtje Volvo 850

Foto: Bastiaan Miché

Wie aan Volvo denkt, denkt aan een betrouwbare en degelijke auto. De belichaming van dit imago moet wel de Volvo 850 zijn. Afgelopen week was er in Hilversum een grote meeting. Want de 850 is jarig. Op Zonnestraal kwamen liefhebbers van het model samen ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van deze trouwe vierwieler. Onze fotograaf Bastiaan Miché maakte een fotoserie, die te zien is op HilversumsNieuws.nl.

Nieuwe Discovery tussen de LEGO

Land Rover heeft de nieuwe generatie Discovery op spectaculaire wijze onthuld. De nieuwe fullsize zevenpersoons Discovery maakte zijn werelddebuut op het grootste LEGO-bouwwerk ter wereld: een dertien meter hoge LEGO-versie van de beroemde Tower Bridge in Londen (5,8 miljoen steentjes). De vijfde generatie Discovery profiteert van Land Rovers sterke, veilige en lichte fullsize-SUV-architectuur. Bovendien is de Discovery ontworpen, ontwikkeld en gebouwd met de hulp van enkele van de 1.300 jonge, getalenteerde engineers die momenteel deelnemen aan opleidingsprogramma's bij Jaguar Land Rover.

Rabobank Gooi & Vecht maakt het verschil

Het afgelopen half jaar is Rabobank Gooi en Vechtstreek, ontstaan uit twee banken, samengesmeed tot één bank.

"Onze bankpas is niet beter of slechter dan die van de andere banken. Daarom maken in onze wereld in toenemende mate ménsen het verschil." Johan Drost, directievoorzitter Rabobank Gooi en Vechtstreek, windt er geen doekjes om. "Dat verschil willen we maken in elke situatie."

Het afgelopen half jaar is Rabobank Gooi en Vechtstreek ontstaan uit twee banken, samengesmeed tot een stevige, flexibele no-nonsensebank. De nieuwe koers is in vier klantbeloften vastgelegd. Johan Drost: "Die klantbeloften staan zwart op wit en iedereen mag ons daar voortdurend op aanspreken. Om het verschil te maken moet onze bank allereerst betrokken zijn. Als betrokken bank denken we in het belang van de klant, van de organisatie en van de samenleving waarin we actief zijn. Ook hebben we een actieve rol in lokale netwerken. Daarnaast participeren we in projecten die erop gericht zijn om onze omgeving te versterken."

De tweede klantbelofte: Het draait om u, om respect en inlevingsvermogen. "We zoeken naar de vraag achter de vraag, we tonen onze betrokkenheid en zorgen ervoor dat de klant binnen 24 uur aan tafel zit met een specialist. We zien de vraag om een hypotheek niet in eerste instantie als een verzoek om financiering, maar als de aanzet tot het realiseren van een droom."

Rabobank Gooi en Vechtstreek werkt oplossingsgericht. "Zo kom je tot onverwachte creatieve oplossingen die ook nog eens de financiële zelfredzaamheid van mensen bevorderen. Zo denken we mee over niet zo voor de hand liggende financieringen, zoals crowdfunding."
Afspraken maken, afspraken nakomen. Johan Drost is daar duidelijk in. "We willen het elke dag beter doen. Open en eerlijk. We beloven niet meer dan we waar kunnen maken en we doen graag meer dan we beloven. Een afspraak maken doen we op het tijdstip dat het de klant het beste uitkomt." Rabobank Gooi en Vechtstreek gaat met deze koers opnieuw verder dan het leveren van dienstverlening alleen.

Eind oktober begint een week waarin Rabobank Gooi en Vechtstreek met allerlei activiteiten laat zien waar de bank voor staat.

Een fijne plek om te werken

Werken vanuit huis wordt steeds populairder en zo gek is dat niet. Dat scheelt weer in de file staan en koffie uit een automaat. Bovendien kunnen veel mensen zich thuis beter concentreren. Zorg dan ook dat je thuiswerkplek een prettige werkplek wordt.

Plaats je werkplek op een lichte plek in huis en investeer. Vooral een goede bureaustoel mag niet onderschat worden. Zorg daarnaast dat de bovenkant van je beeldscherm op ooghoogte is. Je bent het meest werklustig als je genoeg frisse lucht inademt. Dit kan al door het raam open te zetten, maar ook planten hebben een luchtzuiverende werking.

Koolmonoxidemelder ontbreekt in veel huizen

In nog geen een op de drie huishoudens hangt een koolmonoxidemelder. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond onder 6000 panelleden.

Koolmonoxide (CO) is een gevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas en hout. Eind 2015 bleek uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid dat koolmonoxide niet alleen vrij kan komen bij slecht functionerende gashaarden en keukengeisers, maar ook bij moderne, goed onderhouden, cv-ketels. Een koolmonoxidemelder waarschuwt consumenten bij een verhoogde concentratie van CO.

Duurzaam


Op de Dag van de Duurzaamheid wil Urgenda laten zien hoe groot de duurzaamheidsbeweging in Nederland al is, door mensen en organisaties die met duurzaamheid bezig zijn op te roepen van zich te laten horen en 'nieuwe mensen' bij duurzaamheid te betrekken. Lees op de volgende pagina welke organisaties uit Weesp, Bussum, Hilversum en Huizen hieraan meedoen.

Columnist van deze week: Bertram Terpstra.

Interieur


Een openhaard is een warmtebron die een positief effect op je energiekosten kan hebben, maar daarnaast kan het een echte eyecatcher in huis zijn. Heb jij al langere tijd een openhaard waar je op uitgekeken bent? Betegel je oude schouw en hij is direct als nieuw!

NIEUWS


Consumenten met een woekerpolis verwachten te veel van hun adviseurs bij het zoeken naar een oplossing, volgens klachteninstituut Kifid. Adviseurs hoeven naast het zorgvuldig adviseren van consumenten alleen de oorspronkelijke polis aan te passen of om te zetten.

TIP!


Breng gezelligheid in de keuken door barkrukken te plaatsen. Op deze manier wordt de keuken nog meer een ontmoetingsplek waar je samen met het eten bezig bent en gezellig met elkaar kunt kletsen. Barkrukken geven je keuken direct een andere, ongedwongen uitstraling.

Regio actief tijdens Dag van de Duurzaamheid

Dé dag waarop duidelijk wordt hoe groot de duurzaamheidsbeweging al is.

Tijdens de landelijke Dag van de Duurzaamheid, op maandag 10 oktober, vinden door heel Nederland duizenden duurzame activiteiten plaats. Op initiatief van duurzaamheidsorganisatie Urgenda laten bedrijven, burgers, overheden, scholen en maatschappelijke organisaties samen zien dat duurzaamheid niet alleen noodzakelijk is, maar ook inspirerend, innovatief en winstgevend.

Basisschool

Ook in de regio Gooi & Vechtstreek staan er verschillende activiteiten op de planning. Op De Terp in Weesp en dr. Maria Montessori in Huizen wordt voorgelezen en gaan voorlezers in gesprek met leerlingen over duurzaamheid. Op KinderCampus Brede Basisschool en BSO voor Ervaringsgericht onderwijs, beide in Hilversum, worden de kinderen uitgedaagd om zo min mogelijk afval achter te laten. In de dagen voor maandag 10 oktober zullen kinderen bij de start en het einde van de schooldag, mede leerlingen en ouders laten zien en vertellen, wat hun ideeën zijn om dit doel te bereiken. Ouders worden opgeroepen om mee te denken met hun kinderen.

Tony's, Tesla en ID&T

Organisaties

In het Spant in Bussum worden drie minicolleges gegeven door topsprekers (Tony's Chocolonely, Tesla en ID&T) waarin je handvatten krijgt die je kunt toepassen op je eigen duurzame ondernemerschap. Good2Connect organiseert tezamen met diverse andere Hilversumse ondernemers de 'Dag van de Duurzaamheid Hilversum' waarbij niet alleen duurzaamheid maar juist winst voor mens, maatschappij en milieu centraal staan. Bedrijven, winkels, restaurants en non-profit organisaties die hier praktisch mee aan de slag willen, worden van harte uitgenodigd.

Topprioriteit

"De Dag van de Duurzaamheid is hèt moment van het jaar om de duurzaamheidsbeweging in Nederland nog zichtbaarder, groter en manifester te maken. We willen een circulaire economie die draait op duurzame energie en groene grondstoffen, want het klimaat is zichtbaar aan het veranderen.", aldus Urgenda directeur Marjan Minnesma

De afgelopen zeven jaar is de Dag van de Duurzaamheid uitgegroeid tot dé dag waarop duidelijk wordt hoe groot de duurzaamheidsbeweging al is. Iedereen kan meedoen; van kleine persoonlijke acties in huis, met de straat of met de buurt tot een grote actie in de stad of op het werk.

Column

Uitdaging

Designa Interieur & Architectuur creëert al vele jaren exclusieve huizen en sfeervolle interieurs. Alles disciplines worden gebundeld en samen met de beste professionals adviseren wij in de wereld van het exclusieve wonen. Steeds meer mensen realiseren zich dat zij bij het creëren van die gewenste kwaliteit en sfeer de hulp van woonspecialisten nodig hebben. Bij Designa Interieur & Architectuur maken wij de juiste keuzes voor u en schakelen wij de beste specialisten in. In de woonbranche is een vertrouwensrelatie met de klant ook van groot belang. Kwaliteit en vertrouwen: daar draait het om.

Sinds 1994 ben ik actief in de wereld van het mooie wonen en heb door de jaren heen ervaren hoe belangrijk het is om de wensen van de klant centraal te stellen. Afhankelijk van de opdracht stellen wij als architectenbureau bij elk project een optimaal team samen van de beste vakmensen op het gebied van onder meer architectuur, interieurontwerp, verlichting, klimaatbeheersing, duurzaamheid, veiligheid, domotica en tuinontwerp. Eén teamlid staat altijd van tevoren vast: de klant. Door de interactie tussen de opdrachtgever en ons team van specialisten kunnen we samen tot een inspirerend ontwerp komen. Ons uitgangspunt voor een ontwerp is wat de klant wenst, wat hij ons vertelt. Daar luisteren wij heel goed naar. De basis voor elk project is het 'Plan van Eisen en het Plan van Wensen'.

Ons enthousiasme over het vak is aanstekelijk. Wij hebben een duidelijke mening over architectuur, wonen en over de rol die Designa Interieur & Architectuur bij het realiseren van een fantastische leefomgeving kan spelen. Iets creëren is het mooiste wat er is. Toen ik jong was, werkte ik als stagiair op een ontwerpbureau en werd direct gepakt door de creativiteit en passie waarmee de designers in de weer waren om een prachtig ontwerp te maken. Dat was het moment waarop ik dacht: dat wil ik ook. Ook nu, na al die jaren, vind ik mijn werk nog steeds elke dag boeiend en fascinerend. Met Designa ben ik ruim twintig jaar geleden begonnen omdat ik vrij en onafhankelijk wilde zijn. In al die jaren heb ik in ieder geval één ding geleerd: je bent zo goed als je laatste werk. Daarom kun je in ons vak nooit achteroverleunen.

Het enthousiasme is aanstekelijk

Iedere dag is weer een nieuwe uitdaging!

Huis op het oog. En nu?

Afgelopen zaterdag was de Open Huizen Dag. Misschien heb je wel een aantal leuke huizen gezien en besloten dat je een bod wilt uitbrengen op één van de huizen.

De volgende stap is dat je gaat onderhandelen. Bedenk van tevoren hoeveel je maximaal voor het huis over hebt en op welke punten je bereid bent tot concessies. Zo weet je het meteen of verder onderhandelen zin heeft. Probeer meerdere manieren te bedenken om tot overeenstemming te komen. Is de prijs niet onderhandelbaar? Wellicht valt er wel te onderhandelen over de overdrachtsdatum of roerende zaken. Onthoud dat onderhandelen een proces is met twee winnaars: de verkoper verkoopt zijn huis voor een goede prijs en jij krijgt het huis dat je graag wilt hebben voor een bedrag dat u ervoor over heeft.

Kom maar op met de herfst!

Komende weken staat de chrysant in het zonnetje! Je kunt ze makkelijk combineren met andere prachtige bloeiers, zoals de roos en anthurium. Door de bloemen in allemaal verschillende vormen en kleuren vaasjes te zetten, krijg je een vrolijk geheel!

Geniet wel twee tot drie weken lang van de chrysanten met de volgende tips.
- Kies een schone vaas en vul deze met kraanwater op kamertemperatuur (en vul regelmatig bij).
- Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
- Snij of knip de chrysantenstelen 3-5 cm schuin af.
- Zorg dat er geen blad in het water hangt.
- Zet chrysanten niet op de tocht, in de volle zon, bij een fruitschaal of bij de verwarming.

Design & antiek

Van vrijdag 21 tot en met zondag 23 oktober vindt in het Hotel Lapershoek, Hilversum, de Design en Antiekbeurs plaats.

Voor de 8e keer opent VAD Fairs haar deuren voor liefhebbers & verzamelaars. DE VAD (Verenigde Antique Dealers) Fair is een gevarieerde antiek beurs met kwaliteit voor iedere budget als kenmerk.