MuiderNieuws

21 november 2018

MuiderNieuws 21 november 2018


Bussumer aangehouden zaak Edita

BUSSUM / MUIDEN Onderzoek naar de dood van Edita Moliené uit Naarden heeft vorige week vrijdagochtend geleid tot de aanhouding van een 43-jarige man uit Bussum.

De recherche onderzoekt de betrokkenheid van de aangehouden verdachte. Ook onderzoekt het team of er nog andere personen betrokken zijn bij de dood van Edita Moliené. De vrouw uit Naarden werd donderdag 20 september 2018 gevonden in de Muidertrekvaart nabij de Maxis in Muiden. Haar lichaam was gewikkeld in een plastic opblaaszwembad. Omdat de recherche uitgaat van een misdrijf werd een Team Grootschalige Opsporing geformeerd.

Opsporingsprogramma Opsporing Verzocht besteedde meerdere keren aandacht aan het onderzoek en getuigen werden opgeroepen hun informatie met het onderzoeksteam de delen. De informatie die na de oproep binnenkwam heeft er in ieder geval voor gezorgd dat de tijdlijn van haar laatste dagen in leven duidelijker is geworden.

Getuigen

Het is gebleken dat Edita op maandag 10 september 2018 nog leefde. Op donderdagmiddag 13 september 2018 is het opgevouwen zwembad al door getuigen gezien in de Muidertrekvaart. Het onderzoeksteam is nog steeds op zoek naar mensen die Edita tussen maandag 10 september 2018 en donderdag 13 september 2018 hebben gezien.

Pepernoten en poffertjes in Muiderberg

MUIDERBERG Na een eerste drukke week brengt Sinterklaas met zijn Pieten zaterdag ook een bezoek aan Muiderberg.

De sint komt rond 13.45 uur aan op het strand, waarna hij verder het dorp intrekt. Op De Brink wordt door de Pieten allerlei lekkers uitgedeeld en voor de grote trek zijn er ook gratis poffertjes. Voor ouders is er voor de gezelligheid een bar.

Sinterklaas veilig aan land in Muiden

Foto: Annemarie van Lieshout

MUIDEN De aankomst per boot van de goedheiligman in Muiden werd een groot feest met heel veel bezoekers. Een groot aantal enthousiaste kinderen en ouders wachtten Sinterklaas en zijn Pieten op aan de kade. Burgemeester Han ter Heegde en wethouder Geert-Jan Hendriks verwelkomden Sinterklaas namens de gemeente.

Sinterklaasbank

Sinterklaas is met zijn Pieten in het land en kinderen verheugen zich op 5 december. De Sinterklaasbank zorgt ervoor dat het feest voor alle kinderen is.

3

Nieuwe vacatures Vrijwilligerscentrale

Sherpa zoekt een computermaatje voor een cliënt. Foto: Pixabay.

WEESP De Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn biedt deze week de volgende vacatures aan:

Jeugdzorglid Adviesraad Sociaal Domein

Om te zorgen dat het beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, jeugd en maatschappelijke participatie van de gemeente aansluit bij de praktijk heeft de gemeente Weesp een Adviesraad Sociaal Domein. Dit is een onafhankelijke adviescommissie die met de gemeente meedenkt over vormgeving en uitvoering van het beleid, problemen die inwoners van Weesp ervaren bij maatschappelijke participatie signaleert en die onder de aandacht brengt. De Adviesraad zoekt een enthousiast nieuw lid met (ervarings)deskundigheid op het gebied van jeugdzorg. Organisatie: Adviesraad Sociaal Domein Weesp

Preventief huisbezoek bij ouderen in Weesp

De vrijwilligers waar Versa Welzijn naar op zoek is, bezoeken 75+-ouderen eenmalig thuis. De vrijwilliger geeft informatie en advies en vult een vragenlijst in en signaleert vragen en opmerkingen over het zelfstandig wonen en de leefomgeving. De vrijwilliger kan doorverwijzen naar de ouderenadviseur van Versa Welzijn. Organisatie: Versa Welzijn Buurtwerk Weesp

Vrijwilliger voor de fietsles

In samenwerking met Versa wordt er door een vrijwilliger van de Buurtkamer fietsles gegeven. Er zijn meerdere aanmeldingen, maar slechts één vrijwilligster. Wie wil helpen bij het geven van fietsles? Versa zorgt voor de benodigdheden. Kom gerust eens langs. Je inzet kost je hooguit een paar uurtjes per maand. Organisatie: Versa Welzijn Buurtwerk Weesp

Een computermaatje voor Dries

Dries is een jongeman van 33 jaar en heeft een licht verstandelijke beperking. Hij woont in Muiden en zoekt een maatje dat hem helpt bij het aanleren van basisvaardigheden zoals opstarten, afsluiten, mailen en info opzoeken op de computer. Organisatie: Sherpa

Interesse?

Kom eens langs tijdens het wekelijkse inloopspreekuur van de Vrijwilligerscentrale op dinsdag van 13.30 tot 14.30 uur in Gebouw Papelaan 99. Of maak een afspraak via 06-15 87 56 92 / vcweesp@versawelzijn.nl.

Weerbericht

Komend weekeinde kans op natte sneeuw en regen

Het is in deze novemberweek voor het gevoel winters koud. Door een hogedrukgebied boven Scandinavië is de stroming oostelijk met koude continentale luchtaanvoer. Vrijdag wordt door een lagedrukgebied boven Biskaje iets minder koude lucht aangevoerd. In het weekend breidt het lagedruksysteem zich uit tot over het Noordzeegebied. De kans op neerslag neemt dan toe.

Donderdag en vrijdag

Voor donderdag wordt droog weer verwacht. Af en toe schijnt de zon. Er waait een matige oostenwind. In de nacht vriest het licht (rond -1 graad). Overdag wordt het 4 graden. Ook vrijdag blijft het droog en naast wolkenvelden schijnt nu en dan de zon. Bij een matige wind tussen oost en zuidoost wordt het met een maximum van 6 à 7 graden iets minder koud.

Het weekeinde

Zaterdag neemt na een nacht met opklaringen de bewolking vanuit het zuiden toe. In de loop van de dag kan het even gaan regenen, met een kleine kans op eerst wat natte sneeuw. Ook zondag is er vrij veel bewolking. Mogelijk kan er soms wat lichte regen vallen. Er waait een matige oostenwind. In de nacht wordt het rond 2 graden, overdag stijgend naar 7 graden.

Weetje

Het koude novemberweer zet naar verwachting niet door. Echt winterweer was het 25 jaar geleden, in november 1993. Vanaf 16 november vroor het in de meeste nachten matig, tussen -5 en -10 graden. Op 7 dagen bleef het ook overdag vriezen. In de nacht naar 23 november 1993 werd het bijna -10 graden. Na deze vroege kou volgde een zachte en zeer natte winter.

Van de lezers

Van de lezers

Ga lopen

Over wel of geen Zwarte Piet wil ik het niet hebben, maar heb me wel geërgerd aan de reactie van de winkeliers van de Nieuwstraat en Slijkstraat die steen en been klaagden over de tijdelijke afsluiting van het Grote Plein ten behoeve van de prozwartepietendemonstratie. Voor hen zou het een hele slechte dag zijn geweest omdat automobilisten niet bij de winkels konden komen. Hallo, mensen hebben ook benen om mee te lopen of te fietsen. Misschien moeten we de bevolking van Weesp daar eens mee gaan opvoeden. Mensen, pak wat minder de auto.
Wil van Rheenen

Bewoners Oversingel en kinderen Kind & Co sporten samen

Foto: Sjoerd Stoop

WEESP Jonge Weespertjes hebben vrijdagmiddag samen gesport met hun wat oudere plaatsgenoten. Dat deden ze met de buurtsportcoach. De bewoners van Oversingel en de kinderen van KMN Kind & Co vermaakten zich kostelijk met de grote 'parachute' waarmee ze wapperden om een bal door het gaatje te krijgen. Dat ze het leuk vonden straalde ervanaf.

5000 gezichtjes stralen op pakjesavond

'We helpen kinderen uit gezinnen die leven in stille armoede'

Sinterklaas is met zijn Pieten in het land en dus verheugen alle kinderen zich op 5 december. Gelukkig is de Sinterklaasbank er om ervoor te zorgen dat het feest voor iedereen is.

Elisa Nuij met haar pietenhond. Foto: Marjolein Volmer

GOOISE MEREN Stichting De Sinterklaasbank werd twaalf jaar geleden opgericht. Het ging toen om vijftig kinderen die een cadeau ontvingen en dat aantal is gegroeid naar meer dan 5000.

"Met de Sinterklaasbank willen wij alle kinderen mee laten doen met het sinterklaasfeest, compleet met voorpret en een zelf gewenst cadeau, ook als de ouders dat niet kunnen betalen", vertelt oprichtster en voorzitter Elisa Nuij uit Bussum. Inmiddels runt zij de bank samen met vijf andere vrijwilligers.

Stille armoede

De stichting heeft geld nodig om het volgend jaar weer te organiseren

Ze vertelt hoe het allemaal begon: "In 2016 hebben we besloten om het anders aan te gaan pakken omdat we zagen dat juist de kinderen uit gezinnen die leven in stille armoede buiten de 'sinterklaasboot' vielen. De werkende ouders, zoals ondernemers, zzp'ers of een alleenverdienende ouder, moeten vaak rondkomen van een minimaal inkomen en vallen buiten alle voorzieningen."

Geen cadeaus

"We zijn begonnen bij de voedselbank, maar gaandeweg zagen wij dat die kinderen steeds werden voorzien door plaatselijke initiatieven, maar de kinderen uit de 'stille' gezinnen kregen geen cadeaus."

"Daarom maakt de Sinterklaasbank nu gebruik van intermediairs zoals een huisarts, psycholoog of basisschool. In ieder geval iemand die professioneel betrokken is bij een gezin en op de hoogte is van de financiële situatie. Zij melden het gezin bij ons aan. Alleen kunnen er op dit moment geen aanmeldingen meer gedaan worden, want we zijn druk bezig om de ruim 5000 kinderen via de intermediairs een verlanglijst te mailen."

Andere sinterklaasactie

Wel is er nog een andere sinterklaasactie tot en met dinsdag 4 december. "Elke dag geven wij kinderen uit een gezin een cadeau. Iedereen kan een gezin aanmelden die het moeilijk heeft, maar die zelf geen hulp vraagt."

Elisa legt uit hoe het precies werkt: "Je kunt een mail sturen naar info@sinterklaasbank.nl met een beschrijving van het gezin en waarom juist zij het verdienen. Wij kiezen dan een gezin uit en mailen via degene die ze heeft aangemeld een verlanglijst met barcode waarmee ze naar Intertoys kunnen om een cadeau te kopen van 25 euro."

Op deze manier geeft de Sinterklaasbank de kinderen het sinterklaascadeau en een mooie jeugdherinnering. "Daar doen doen we het voor," aldus de Bussumse.

Doneren

De cadeautjes zijn allemaal betaald, maar de stichting heeft wel geld nodig om het volgend jaar weer te organiseren. "We hebben echt sponsors nodig. We krijgen geen subsidie en worden niet ondersteund door loterijen of BN'ers, maar gunnen de kinderen graag een leuk sinterklaasfeest. "

Koekjes bakken

Overigens kan geld doneren ook op een andere manier. Elisa vertelt enthousiast het verhaal over hoe een mevrouw die werkt bij een bedrijf in Bussum een spontane actie begon met het bakken van koekjes, cakes en taartjes. "Die heeft ze verkocht voor de Sinterklaasbank. Ze heeft al 1250 euro opgehaald en daarmee veel kinderen blij gemaakt. Fantastisch!"

Meer informatie over stichting De Sinterklaasbank staat op www.sinterklaasbank.nl.

Muiderslot is dit weekend het kasteel van Sinterklaas

De sint slaapt met zijn Pieten in het Muiderslot.

MUIDEN Het is een goed bewaard geheim dat Sinterklaas, als hij in Nederland is, één weekend op kasteel het Muiderslot logeert samen met zijn Pieten. De goedheiligman ontvangt dan graag de kinderen op zijn kasteel met een persoonlijke groet.

De deuren van het kasteel van Sinterklaas staan op zaterdag 24 en zondag 25 november open. Volg de route en kom tot vlak onder het dak waar de dakpiet je bij praat over de wonderlijke routes en avonturen over de daken. Daarna begint de tocht omlaag door het kasteel. Langs een echt oefendak - waar kinderen door de schoorsteen kunnen om hun pietendiploma te halen - door de postkamer, het pakjesdepot en door de slaapkamer van Sinterklaas. Ondertussen is het een drukte van belang: de Pieten rennen rond, want de pakjes moeten ingepakt worden, gedichten geschreven en liedjes geoefend. Tussen de bedrijven door maakt de Goedheiligman graag even tijd om alle kinderen te ontvangen in de Ridderzaal. Uiteraard staan het paard van Sinterklaas en de circuspieten op het slotplein.
Informatie en het bestellen van e-tickets voor een tijdsblok kan
via www.muiderslot.nl.

Tentoonstelling over de Sint in Muizenfort

MUIDEN Het Muizenfort staat de komende weken vol met allerlei wetenswaardigheden over Sinterklaas. De Historische Kring Stad Bussum heeft een speciale tentoonstelling samengesteld.

Van Sint Nicolaasbeeldjes en sinterklaasboeken tot diverse kaarten. Verder zijn er ook historische foto's van verschillende jaren waarin de sint de Vestingstad aandeed. Alle spullen komen uit een privécollectie. De tentoonstelling is te bekijken tot en met vrijdag 7 december van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag zijn de deuren van 10.00 tot 14.00 uur geopend.

Bijeenkomst toekomstige pleegouders

GOOISE MEREN Om het dringend tekort aan pleegouders in 't Gooi en de Vechtstreek terug te dringen is er op donderdag 29 november een informatiebijeenkomst over de pleegzorg.

Pleegouders, pleegkinderen en aanbieders van pleegzorg zitten klaar om vragen te beantwoorden. De bijeenkomst vindt plaats op 29 november van 19.30 tot 21.00 uur in het Regiokantoor aan de Burgemeester de Bordesstraat 80 in Bussum (naast de brandweer).

In heel Nederland is een tekort aan pleegouders. Hierdoor is er onvoldoende opvang voor kinderen die (tijdelijk) niet bij hun eigen ouders kunnen wonen. Ook in deze regio zijn er zeker honderd extra pleegouders nodig, berichtte de regio Gooi en Vechtstreek al eerder. Het gaat om kinderen tot 21 jaar die thuis in een onveilige situatie verkeren.

Wie bij de bijeenkomst in Bussum aanwezig wil zijn, kan zich aanmelden via www.pleegoudergv.nl of stuur direct een mail naar pleegouder@regiogv.nl.

Vanaf 1 december schaatsen op de Schoutenwerf

Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

MUIDEN Schoutenwerf organiseert in combinatie met Muidercompagnie en Fortevenementen een schaatsbaan op de Werf in Muiden.

Er is een 375 vierkante meter grote schaatsbaan van echt ijs aangelegd met daarnaast een verwarmde tent waar je in winterse sferen kunt genieten van bijzondere hapjes en drankjes.

Het evenement is op het terrein van de Schoutenwerf aan de Hellingstraat 30 van zaterdag 1 december tot en met zondag 6 januari. Er kan dagelijks geschaatst worden. Ook worden er curlingcompetities en ijshockeywedstrijden georganiseerd, elke week een georganiseerde borrel, kinderdisco en kunnen er bedrijfs- of groepsarrangementen geboekt worden waarbij de Muidense Winterspelen onder het genot van een hapje en drankje centraal staan.

Voor actuele informatie over activiteiten en baaninformatie kijk op www.schaatsenopdewerf.nl of check de Facebookpagina 'Schaatsen op de werf'.

Han ter Heegde paar dagen thuis na val van fiets

BUSSUM Burgemeester Han ter Heegde is gisterenmiddag van zijn fiets gevallen. Hij maakt het goed, maar is wat gekneusd en zal een paar dagen thuis moeten blijven om bij te komen.

De gemeente laat weten dat Ter Heegde de komende dagen hierdoor niet bij publieke optredens aanwezig zal zijn. Morgen (woensdag) zal Charles Wiss, plaatsvervangend voorzitter van de raad, Nico Schimmel installeren als nieuwe wethouder.

De burgervader hoopt volgende week weer aan het werk te gaan.

Bevlogen spel van belangrijk Dudok Amsterdam Quartet

Foto: Marco Borggreve

MUIDERBERG Het Dudok Amsterdam Quartet geeft zondag 25 november om 15.00 uur een concert in de Kerk aan Zee. Het Quartet breekt een lans voor het Derde strijkkwartet van de vergeten Duitse componist Hans Pfitzner. Het viertal gooit hoge ogen door hun originele programmering en bevlogen spel. Kaarten à 15 euro zijn te koop via www.concertaanzee.com.

Komend weekend geen treinverkeer

Volop gewerkt langs het spoor. Foto: Jaap van Hassel

NAARDEN/BUSSUM Er rijden het hele weekend geen treinen tussen Hilversum, Naarden-Bussum en Weesp omdat er gewerkt wordt aan het spoor.

Op de stations Hilversum, Hilversum Media Park, Bussum-Zuid en Naarden-Bussum worden bussen ingezet om reizigers naar Weesp te brengen. Dat gebeurt ook andersom, vanaf Weesp tot aan Hilversum. Door het busvervoer duurt de reis wat langer dan normaal. De NS roept reizigers op van tevoren de reisplanner op www.ns.nl te raadplegen.

Omwonenden station: ga in augustus op vakantie

ProRail al bezig met voorbereidingen monsterklus rondom station

ProRail heeft grootscheepse plannen om komende zomer het gehele gebied rondom station Naarden-Bussum aan te pakken. Er komen minder sporen, treinen gaan harder rijden, het station krijgt een extra entree en er komen faunapassages bij het Naardermeer. Er staat nogal wat werk op stapel en daarom kwamen heel wat omwonenden afgelopen donderdag naar het gemeentehuis om informatie op te halen en vragen te stellen.

Wethouder Geert-Jan Hendrikse krijgt actiepunten overhandigd namens omwonenden Generaal de la Reijlaan. Foto: Jaap van Hassel

NAARDEN / BUSSUM De inloopavond trok veel mensen aan, die zich allemaal bogen over grote papieren met daarop de plannen. Dat leverde vooral nog veel vragen op bij de aanwezigen.

Grootste verandering in de ProRail-plannen is dat er nog maar twee sporen overblijven, het station aan de kant van de Action een entree krijgt en de rails worden verlegd waardoor de trein richting het Naardermeer niet meer 80, maar 130 kilometer per uur gaat rijden. Tel daar nog de faunapassages en de ondertunneling bij de Karnemelkse sloot bij op en dan heb je in grote lijnen de plannen die deze zomer klaar moeten zijn. Om al het werk rond te krijgen zal er bijna de hele maand augustus geen enkel treinverkeer mogelijk zijn. Hiervoor worden bussen ingezet.

Geluidsoverlast

Vragen en opmerkingen zijn welkom. Foto: Jaap van Hassel
Diverse plannen op en rond het spoor. Foto: ProRail
Spoorwerkzaamheden in beeld. Foto: ProRail
Inwoners bekijken de plannen. Foto: Jaap van Hassel

Tussen 3 en 26 augustus zal het werk de klok rond doorgaan

Wie bijvoorbeeld geluidsoverlast vrezen, zijn Toon Kessen en zijn buren. Ze wonen aan het spoor aan de Juliana van Stolberglaan. "Ik hoor dat ze dag en nacht met werkzaamheden bezig zullen zijn in augustus. Dat betekent nogal wat voor ons. Je kan erover praten of een briefjes in de bus doen, maar ik mis nu wat de impact van al dat geluidsoverlast op ons gezin zal zijn. We hebben drie kinderen. De werklui zijn straks dag en nacht aan het werk. Ik weet niet of we dan in ons huis kunnen blijven."

Geen treinen in augustus

Geen treinen komend weekend tussen Weesp en Hilversum

ProRail en de wethouder winden er geen doekjes om. Beide partijen stellen dat omwonenden het best op vakantie kunnen gaan in augustus. Want tussen 3 en 26 augustus zal het werk de klok rond doorgaan. "Zal er dan ook extra surveillance vanuit de politie zijn als iedereen op vakantie is en de huizen leeg staan?" Waar kunnen we heen met klachten als het zover is?" Het zijn zomaar wat vragen die leven op de bijeenkomst.

Andere zorgen die geuit worden gaan bijvoorbeeld over het kappen van de bomen. Wat doet dat met het geluid en het aanzicht? Hoe wordt de vrijgekomen grond ingericht? Hoe komt de nieuwe entree er aan de kant van de Action uit te zien? En waar komt die precies? Blijft de tunnel naar de andere kant van het spoor gehandhaafd? Waar gaat de NS bussen parkeren als het treinverkeer plat ligt? De vragen vliegen over tafel en de experts doen hun best het allemaal zo goed mogelijk uit te leggen.
Toch blijkt nog niet alles in kannen en kruiken. Zo is er nog geen ontwerp voor de entree van het station aan de westzijde. De Historische Kring Bussum, gebruiker van een grote vleugel in het stationsgebouw, heeft te horen gekregen dat ze weg moet. Maar waarheen? Daar is nog geen antwoord op.

Meepraten

De gemeente zal de inwoners nog uitgebreid spreken over twee zaken die de aandacht hebben. Wethouder Geert-Jan Hendriks heeft (tijdelijk) de portefeuille en vertelt wat het plan is.
"We moeten bekijken hoe we het station toegankelijk willen maken. Zo moeten we bijvoorbeeld de aanrijroute vanaf de kant van de Action goed bestuderen. Verder werkt de gemeente aan een bredere gebiedsvisie. Ook daarbij gaan we met inwoners praten over de beste oplossingen. Er is veel potentieel en wat willen we precies? Als de sporen weg zijn komt daar veel grond vrij en daar moet een plan voor komen. Ook zie je dat de parkeerplaats vaak leeg is, dat kan anders."

In de zaal lopen ook bewoners van het buurtcomité Generaal de la Reijlaan. Onder andere Ludo Mees en Ben de Veth zetten zich al jaren en jaren in voor een veiliger overweg. "We hebben onze punten overhandigd aan de wethouder en hopen dat onze zorgen en suggesties goed opgepakt worden. We hebben al heel wat wethouders zien komen en gaan. We hopen echt dat er nu een aantal eenvoudige punten worden meegenomen zoals het doortrekken van de fietspaden op de spoorwegovergang met duidelijke markering. Dat is zoiets dat toch gemakkelijk te realiseren moet zijn."

Minder 'kedeng, kedeng'-geluid

Namens ProRail laat Eric Rehbergen weten dat ze er klaar voor zijn. "Tot nu toe liggen we op schema en zijn we gelukkig nog geen tegenvallers tegengekomen. We hebben die periode echt nodig als je bekijkt hoeveel werk we moeten verrichten. Het spoor bij Naarden-Bussum is toe aan groot onderhoud. De systemen kun je onderhouden, maar nu is het moment om ze te vervangen. Het is zo veel dat het niet gefaseerd in een paar weekenden kan. Het doel is om het spoornetwerk klaar te maken voor de toekomst, zodat er meer treinen kunnen rijden: iedere tien minuten een. Het zogenoemde metromodel betekent maximaal 6 intercity's en 6 sprinters per uur. De treinen gaan straks ook harder rijden omdat de Gooiboog komt te vervallen. Of dat meer herrie geeft? Nee. Van 80 naar 130 kilometer per uur betekent niet automatisch meer geluidsoverlast. We verwijderen ook 17 wissels en dat merken de omwonenden. Als een goederentrein over een wissel rijdt, dan hoor je 'kedeng, kedeng' en dat geluid valt straks weg."

Het voorbereidende werk is al begonnen. Komend weekend wordt de aanleg van de onderdoorgang bij de Karnemelksloot voorbereid. Dit betekent dat er op 24, 25 en 26 november geen treinen rijden tussen Weesp en Hilversum.

De overweg bij de Comeniuslaan wordt ook grondig aangepakt. Hier komen zogenoemde automatische halve overwegbomen. Het geluid van de bellen is niet iets waar omwonenden om staan te springen. De bomen zullen hier vaker opengaan dan nu het geval is. De gemeente heeft aangegeven de aanrijroute als een 'auto te gast'-straat in te willen richten.

Slochterenlaan

Bewoners van de flat aan de Slochterenlaan zijn ook extra nieuwsgierig naar de plannen. Zij zullen straks veel meer voertuigen en reizigers voor hun deur krijgen. "Oh bah, nog meer auto's", constateert een flatbewoonster. Lucy van Vrijberghe is vooral benieuwd of de groene speelweide aan de andere kant van de flat wel behouden blijft. "Daar ben ik groot voorstander van."

Kees Peters is bij met wat hij ziet: "Het station is vanuit het Spiegel en het Ministerpark straks veel beter te bereiken. Je komt aan en klimt zo het perron op in plaats van om te rijden of te wachten totdat de spoorbomen bij de Comeniuslaan opengaan." Paul Klein ziet niets nieuws. "De plannen zijn steeds uitgesteld, het is al de derde keer dat het wordt aangekondigd. Het lijkt erop dat het nu wel door zal gaan. Ik wil wel weten waar de uitgang precies komt. Ook hoop ik dat de nachttreinen weer gaan rijden."

'Geef Weesp zijn historische zeilschepen terug'

Rooie Gerrit is op een missie

'Rooie' Gerrit Portengen jaagt een schip op een windstille dag. Eigen foto

WEESP Weesper schipper 'Rooie' Gerrit Portengen is op een missie. Hij ziet voor zich dat mooie oude zeilschepen een vaste plek krijgen in het stadsbeeld van Weesp. Zijn missie heet: 'Weesp onder zeil'.

"Weesp is bekend met de binnenvaart onder zeil. Logisch, de Vecht werd druk bevaren. Grote klippers en dikke tjalken brachten hooi vanaf Marken en aardappels en turf uit Drenthe. Na de Tweede Wereldoorlog werden de eerste aardappels met een zeiltjalk voor hongerenden in Weesp aangevoerd en gelost in het pakhuis van Wiggemansen, waar nu Aaltje in gevestigd is", zo steekt de schipper van wal.

Jaagpad

'Zeilschepen in Weesp als museumhaven, mooier kan niet'

"Waar nu de woonboten liggen aan de Lange Muiderweg was destijds het jaagpad naar Muiden. Bij tegenwind of windstille dagen werden de schepen getrokken met mankracht of door de scheepsjager en zijn paarden. Het was een harde tijd. De schipper woonde met zijn gezin aan boord. Dat waren vaak grote gezinnen. Iedereen werd bij het welzijn van het schip betrokken: laden, lossen en dus ook het jagen." Jagen, dat heeft Portengen in zijn jonge jaren zelf ook gedaan. Deze schitterende foto bij dit artikel dient als bewijs.

In de zeiltijd lag de Kom van Weesp vol met zeilschepen. Wat is er vandaag de dag van die tijd overgebleven? "Het geuzenbloed is er nog. Enthousiastelingen ontdekten de mooi gelijnde rompen van de glorie van het verleden: onze monumenten met een beschermde status. Vaak verpauperd of verbouwd tot woonschip. Wij haalden ze uit de grachten en brachten ze terug tot het zeilende bedrijfsvaartuig! Alleen geen kolen, turf of aardappels in het ruim, maar levende have. We zeilen met betalende passagiers waardoor oude ambachten herleven zoals de zeilmaker, blokkenmaker en Rederij voor de Wind in Weesp. Gevestigd aan de Ossenmarkt alhier. We maken tochten met de Jacobsschelp vanuit Weesp op het IJsselmeer of de Vecht", zo prijst Portengen zijn eigen handel graag nog even aan.
Maar het gaat hem om een groter goed. Een hoger doel. Hij noemt dat 'Weesp onder zeil' en ziet daarbij voor zich dat mooie oude zeilschepen een vaste plek krijgen in het stadsbeeld van de historische waterstad Weesp. Dus niet alleen die twee schepen in de winter, zoals nu. Hoe dat dan moet met de toenemende moderne scheepvaart in de zomer is een van die praktische bezwaren die Portengen nog even niet in de weg laat staan. "Breng die varende monumenten weer terug in Weesp. Verrijk de Kom van Weesp met een ereplaats voor hen die vergeten waren. Zeilschepen in Weesp als museumhaven. Mooier kunnen wij, Rooie Gerrit Portengen en Bertie Geurts, het niet bedenken. Een comité van aanbeveling wacht op het groene licht. Voor 'Weesp onder zeil'. Wij hebben het podium, nu nog de invulling! Laat Weesp niet achterblijven. Andere steden gingen ons voor. Geen eenmalige happening. Het geschenk aan Weesp. Dank u."

Landrotten

Wie denkt mee? Wie stapt in? Wie pakt de handschoen op? Dat is wat 'Rooie' Gerrit Portengen en Bertie Geurts vragen. Het is een boodschap die is gericht aan de gemeente, ondernemers en andere initiatiefrijke landrotten te Weesp aan Zee.

14 / 32

Zaterdagavond komt Sint aan in Naarden; kom op tijd het kan druk worden. Foto: Bob Awick

Donderdag 22 november

Dag-bustocht

9:00 uur | Wijkpost De schakel Naarden

Een mooie dagtocht met de bus over de Veluwe. Met gids en volledig verzorgd: € 53,00. Opgeven in De Schakel of tel. T v.d Horst 035 6949312.

Spreekuur Administratie voor Elkaar

10:00 uur | Wijkcentrum Uit Wijk Bussum

Wekelijks spreekuur Administratie voor Elkaar. Voor allerlei vragen over administratie en diverse (gemeentelijke) formulieren, uitleg en hulp bij het invullen. Vragen over toeslagen en andere financiële regelingen.

Workshop website bouwen

10:00 uur | Galerie Pouloeuff Bussum

Met een website kan je je creatieve werk op je eigen manier onder de aandacht brengen. In deze workshop van Bas Verweij voor jonge culturele ondernemers maak je in o.a. kennis met WordPress en leer je je eigen portfolio te publiceren en beheren.

Koffieochtend

10:00 uur | De Kazerne Muiden

Elke donderdagochtend is er een koffie/ thee inloop in buurtkamer de kazerne. Alle inwoners uit Muiden zijn van harte welkom voor een lekker vers kopje koffie. Van 10.00-12.00 uur. Er worden geen vaste kosten gevraagd maar een kleine vrijwillige bijdrage.

Goois Maculacafé

14:00 uur | Het Trefpunt Bussum

Deze keer komt een medewerkster van Passend Lezen vertellen welke mogelijkheden voor slechtzienden er zijn bij dez organisatie. Ook niet-leden van de MACULA vereniging en partners zijn welkom. gratis entree Aanmelding is gewenst bij Marijke Vierbergen tel 035-6233838 of 06-22 24 86 80

Taallessen voor mannen

17:30 uur | AC Jan Ligthart Bussum

Op 6 september 2018 start er weer een cursus lezen en schrijven voor mannen. Het gaat om mannen van zowel autochtone als allochtone afkomst, die hun Nederlandse taal willen verbeteren. De lessen zijn op maandag en donderdag van 17.30 uur tot 19.30 uur. Aanmelden op 0620742117.

Duurzaamheidscafé

19:30 uur | AC Jan Ligthart Bussum

Het Duurzaamheidscafé Gooise Meren over de kracht van het collectief. Sprekers: Lucas Mol (Dutch Mountain & De Groene Afslag), Jesse Jorg (WeTheCity) en Paul Doorenbosch (Duurzaam RemCom).

Vrijdag 23 november

Ontmoet de buurtsportcoach

11:00 uur | Bibliotheek Bussum

Ontmoet de buurtsportcoach in de Bibliotheek in Bussum. Meer bewegen? Op zoek naar een leuke sportieve activiteit? De buurtsportcoaches geven advies over het beweegaanbod in de regio, een gezonde levensstijl en actief blijven meedoen.

Creativiteitsgroep

13:30 uur | SCAN Naarden

Speciaal voor voor jongens en meisjes 4 t/m 7 jaar. Heb je zin om te plakken, knippen, verven? Dan zit je goed bij de creativiteitsgroep van de SCAN. Elke vrijdagmiddag van 13.30 uur tot 15.00 uur worden er mooie knutselwerkjes gemaakt.Kosten €2,40 per keer info Jose de Groot 035-6943262.

Zaterdag 24 november

Sinterklaasintocht

17.30 Arsenaal Naarden Vesting

Het voorprogramma begint al om 16.30 uur. Sinterklaas komt om 17.30 uur aan in de haven bij het Arsenaal. Na het onthaal een feestelijke optocht door de Vesting. Het kan erg druk worden, fietsen worden op drie plekken gestald; Utrechtse Poort, monument aan de Burgemeester van Wettumweg en bij Scouting Olaf aan de Amsterdamsestraatweg. Afsluiting van het feest met Sint en pieten in de Grote Kerk rond 19.00 uur.

Gooise Operrette

16.00 uur | Wilhelmina Kerk

Wederom net als in 2017 zal de Gooise Operettevereniging voor ons optreden. Inloop vanaf 13.30 en samen zijn na 16.00 uur.Entree voor ASGM leden €5 en voor niet-leden €15. Aanmelden tot uiterlijk 20 november bij Paul van Vliet tel 035-7505658

Workshop acryl gieten

10:00 uur | Atelier Comello-Art Bussum

Workshop acryl gieten. Voor meer informatie zie www.comello-art.nl/masterclass-acryl-gieten of bel Jacqueline Comello 06-17704781.

Winter Bazaar

10:00 uur | Broedplaats

Winter Bazaar op de Broedplaats aan de Piet Heinlaan t/o 23, Bussum. Deze keer in de Gym van Elk Gooisch Matras Komt Van Pas. Brocante, kleding, speelgoed, sint- en kerst-kado's enz

Vrouwen in de kunst

10:30 uur | WOC Bellefleur Naarden

Een cursus kunstgeschiedenis van zes lessen die in het teken staat van zes intrigerende vrouwelijke kunstenaars. Zie voor meer informatie www.artemisomnibus.nl

Figuren maken van marsepein

13:30 uur | Bakkerij van Breemen Bussum

Een workshop van een zaterdagmiddag om met elkaar bij Bakkerij van Breemen marsepeinen lekkernijen te maken voor Sinterklaas. aanmelden via www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl. Kosten 20 euro.

Zondag 25 november

Lezing

12:00 uur | NIA studio Art of Moves Naarden

Wat leren onze kinderen over seksualiteit via alle media (beelden van seks op tv, in films en reclame, muziekvideo's en porno-industrie) en seksuele opvoeding op school? Wat zijn de gevolgen? En wat kunnen wij doen ter verbetering en herstel?

Knuffelworkshop

14:00 uur | YogaYvonne Naarden

Knuffelworkshop: Verbinding door Aanraking. Verbinden met jezelf en van daaruit met de ander(en). Reactie deelnemer: "Ik dacht dat het niets voor mij zou zijn. Nu weet ik dat het wel voor mij is. Sterker nog, ik heb het nodig".

Concert

14:30 uur | Wilhelmina Kerk

Handels Messiah in de Wilhelminakerk van Bussum Op 25 november om 14:30 in de Wilhelminakerk Bussum. Uitvoerenden: Heleen Meijer sopraan, Daniëlla Buijck alt, Alan Belk tenor Palle Fuhr Jørgensen bas. Vocaal ensemble Voices en het Wilhelminaconsortium.

Maandag 26 november

High Tea in Zonnestraal

10:00 uur | BPB Bussum

Brasserie Zonnestraal is gevestigd in het Termeulen paviljoen, onderdeel van het voorm. sanatorium Zonnestraal te Hilversum. We hebben daar een heerlijke High Tea geregeld. U wordt thuis opgehaald en gebracht. Tel 035-7504192 ma t/m woe; vr v 10.00 tot 12.00 uur.

Brainstorm-NAH

13:00 uur | Wijkcentrum Uit Wijk Bussum

Heeft u blijvende restverschijnselen als gevolg van een hoofdtrauma, ziekte, bloedingsstoornis? Kom dan naar de lotgenoten-activiteitengroep op de maandagen van 13:00-14:30.

Gayatri mantra meditatie

20:15 uur | Praktijk Zijn met wat is Bussum

De Gayatri mantra is een krachtige oproep voor vrede, licht en wijsheid voor alle situaties in de wereld. Na de recitatie zitten we in stille meditatie. Iedereen is welkom. Bijdrage: €9,- Graag van tevoren opgeven via premakasha@online.nl

Dinsdag 27 november

Hatha Yoga

uur | Heartfelt Bussum

Gratis proefles.

Muziek met Peuters

9:15 uur | De Gooische Muziekschool Bussum

Muziek met Peuters Decemberfeest start 27, 28 en 30 november bij De Gooische Muziekschool. Themacursus met 2 lessen Sint en 2 lessen Kerst. Lekker samen muziek maken. Meer informatie www.degooischemuziekschool.nl.

Wens(kerst)kaarten

9:30 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

Wens(kerst)kaarten maken met Chinese of Japanse penseelstreken. Docente Ruomei Tan. Kosten 25 euro. Materiaalkosten 10 euro. aanmelden via www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl

Effectief communiceren

9:30 uur | Versa Vrijwilligerscentrale Bussum

In deze training krijgt u inzicht in de eigen coachingsvaardigheden en stijl. U krijgt uitleg over de structuur van het coachingsgesprek en oefent daarmee. U leert door te doen. Voor deze training kunt u zich opgeven via www.vagev.nl

Buurt-spreekuur

11:30 uur | Wijkpost De schakel Naarden

Iedere tweede en vierde dinsdag van de maand: Spreekuur van de Wijkagent, de Wijkcoach, organisatie MEE en het Buurtplatform in samenwerking met Wijkpost de Schakel.

Handwerkclub ASGM

14:00 uur | WOC Palmpit

De bestaande groep is vol maar bij genoeg animo wil ik per 1 januari 2019 een tweede groep oprichten op de andere dinsdagen. DRita Beun-Kroonenburg, 06-46547533 rita@beun.net.

Sieradengroep 7 t/m 12 jaar

15:30 uur | SCAN Naarden

Vind je armband, ketting en oorbellen leuk? Dan is sieraden maken iets voor jou! Je gaat zelf een armband, ketting of oorbellen maken. Dinsdagmiddag 15.30 tot 17.00 uur. kosten €2,40 per keer. info Jose de Groot:035-6943262.

Woensdag 28 november

Oosterse filosofie

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Kennismaking met de oosterse filosofie. Boeddha, Confucius,Lao tse en de Bhagavad Gita. Aanmelden via www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Spieghelcafé

10:00 uur | Spieghelkerk Bussum

Gelegen direct achter de Spieghelkerk, Nieuwe 's-Gravelandseweg 34.

Technoclub

13:30 uur | SCAN Naarden

Op de woensdagmiddag is er techniek les voor jongens en meisjes van 9 t/m 12 jaar. We gaan zagen, boren, hameren. We werken met hout, metaal en andere materialen. Tien lessen voor €24,00 Tijd: 13.30-15.00 uur info Jose de Groot 035-6943262.

Fitstap trainingen

19:00 uur | WOC Bellefleur Naarden

Fitstap is een nieuw, uniek beweegprogramma. Met Fitstap voel jij je in 12 weken (weer) fit en vitaal. Daarbij staat een gezonde geest in een vitaal lichaam centraal. Fitstap is er voor elke conditie. Stel je vraag aan FitStapcoach Tineke 06-53315736. www.fitstap.nl

SinterklaasBingo

19:30 uur | Wijkpost De schakel Naarden

Bijna Sinterklaas. Bingo met mooie prijzen en na afloop een loterij. Kosten € 3,50 per kaart incl. 2 consumpties.

Eerste Remembrance Day For Lost Species

Het totale verlies aan natuur, of het nu gaat om dieren, planten, stilte of duisternis: veel mensen voelen echte rouw. De wereldwijde Remembrance Day is er om invulling te geven aan die rouw. De dag wordt dit jaar voor het eerst in Nederland - in het Naardermeer - georganiseerd.

Thijn Westermann richtte in 2011 de Werkgroep Groen Muiderberg op. Foto's: Yvette de Vries

MUIDERBERG "Het is echt een moment om stil te staan bij het verlies aan natuur", vertelt Thijn Westermann. Zij organiseert namens Groen Muiderberg de allereerste Remembrance Day for Lost Species in Nederland. Op 30 november wordt in het Naardermeer stilgestaan bij het uitsterven van diersoorten, planten en het verlies aan stilte en duisternis.

In andere delen van de wereld wordt deze dag al langer georganiseerd. In Gooise Meren wordt stilgestaan bij de verliezen op het gebied van natuur en biodiversiteit en de rol die de mens hierin speelt. Maar ook hoe het tij kan worden gekeerd. Thijn roept, ook met deze Remembrance Day, op tot bewustwording. "Het verlies is niet in geld uit te drukken." Wat haar betreft moet bij elke beslissing, of het nou om het aanleggen van een weg gaat of over maaibeleid, de natuurwaarden meegenomen worden. "Er moeten afwegingen worden gemaakt tussen natuur, milieu en economie. Er moet meer balans komen." Volgens haar sluiten veel mensen zich ook af voor de negatieve gevolgen. "Het verlies is niet in geld uit te drukken. Er gaat zo veel natuur verloren, de CO2-normen en de klimaatdoeleinden halen we niet. Feiten en kennis zijn kennelijk nog steeds niet genoeg, niet voor consumenten en niet voor beleidsmakers, om er echt iets aan te doen." Het programma is gevarieerd met sprekers als René Bos, Denker des Vaderlands en ontdekkingsreizigster en schrijfster Arita Baaijens. Luc Hoogenstein, ecoloog Natuurmonumenten vertelt het verhaal van het ontstaan van het Naardermeer. Verder is er muziek, wordt er kunst gemaakt, is er een gezamenlijke maaltijd en zijn er tal van rituelen. Rond 21.30 uur is een korte stille tocht met als eindpunt het Naardermeer.

De Remembrance Day is op de Meerkade 7 in Muiderberg. Aanmelden via info@groenmuiderberg.nl. De toegang is gratis, de biologische vegetarische maaltijd kost € 15,-.

Het Naardermeer zou 100 jaar geleden eigenlijk een vuilnisbelt worden.
Nu grazen er nog volop runderen.
Bessen zijn een belangrijke voedingsbron voor vogels.
Verschillende bloemen zijn belangrijk voor de biodiversiteit.

Rindert Kromhout vertelt over zijn nieuwe boek

Presentatie bij Pezzi Pazzi

Rindert Kromhout met 'En ik was zijn held'. Foto: Ingrid Voet

WEESP Vorige week verscheen het nieuwste boek van de Weesper schrijver Rindert Kromhout. 'En ik was zijn held' heet het en het is zijn tweede boek over schrijver Klaus Mann. Donderdag vertelt hij erover bij boekhandel Pezzi Pazzi.

Wie kent ze niet: Kleine Ezel, Kikker, Bil en Wil en Erge Ellie en Nare Nellie? Kromhout bracht ze tot leven in zijn kinderboeken. Maar voor (jong)volwassenen heeft Kromhout inmiddels ook al een stapeltje boeken geschreven en daar is er nu een bij gekomen. Het begon met de trilogie over de Bloomsbury Groep, een bijzondere groep kunstenaars en schrijvers in Engeland in de eerste helft van de vorige eeuw.

Met zijn boeken over de Bloomsbury Groep had Kromhout de smaak te pakken voor historische romans. Kromhout was al heel lang bewonderaar van het werk van Klaus Mann, de zoon van de beroemde schrijver en Nobelprijswinnaar Thomas Mann. "Hoe is het nou als je schrijver wilt worden terwijl je vader een van de beroemdste schrijvers van zijn tijd is? En met wie Klaus ook nog eens een zeer gecompliceerde relatie had. Dat gaf veel stof voor een roman." En nu dus een tweede. De historische romans van Kromhout zijn geschreven voor lezers vanaf een jaar of 15. Ze worden ook wel gelezen door jongeren, maar toch vooral door volwassenen, merkt hij.

'En ik was zijn held' is ook in Weesp verkrijgbaar bij boekhandel Pezzi Pazzi in de Slijkstraat. Rindert Kromhout komt donderdag 22 november om 20.00 uur in de boekhandel vertellen over het boek en voorlezen. Na afloop is het mogelijk vragen te stellen en het boek te laten signeren. Ook scholieren vanaf 15 jaar zijn welkom. Toegang vrij, aanmelden via: info@pezzipazzi.nl.

Golfen voor het goede doel

Golvereniging Weesp komt met The Weesper Match.

WEESP Golfvereniging Weesp houdt zaterdag 24 november in samenwerking met de golfschool, de brasserie en de golfbaan een goededoelenwedstrijd: The Weesper Match.

Inspiratiebron voor dit evenement is The Match op Thanksgiving in Amerika. Dan gaan Tiger Woods en Phil Mickelson in Las Vegas een weddenschap gaan op diverse holes. Hierop kan men inzetten. De opbrengst wordt geschonken aan een goed doel. Bij Golfvereniging Weesp kun je ook inzetten op Beat the Pro: wie legt de bal dichter bij de hole? De opbrengst wordt geschonken aan de voedselbank van Weesp. In de maand december is deze bijdrage erg welkom. De vereniging zoekt nog sponsors; belangstellenden kunnen mailen naar wedstrijden@golfverenigingweesp.nl. De wedstrijd is voor de leden, maar sponsors mogen zich ook inschrijven, mits in het bezit van een handicap 36 of lager.

Sinterklaas en de Vlucht door de Lucht

WEESP In de City of Wesopa zondag 25 november het zevende avontuur van De Club van Sinterklaas. De verwende Floor vraagt aan haar steenrijke vader een zwembad vol chocolademunten. Wanneer zelfs Sinterklaas hem niet kan helpen, ontvoert hij de sint en eist 1 miljoen munten. Lukt het de Pieten om de munten te maken zodat de sint op tijd is voor pakjesavond? Aanvang 14.00 uur, een kaartje kost € 6,-.

Aanstormend cabarettalent

Leerlingen vooropleiding spelen zelfgemaakt materiaal. Foto: Pixabay

WEESP In Theaterpand Weesp staan 26 november jonge talenten met hun zelfgemaakte materiaal op de planken.

Op het podium staan maandagavond de leerlingen van de vooropleiding van Theaterschool Zone 1380. Zij hebben de afgelopen maanden gewerkt met cabaretregisseur Jessica Borst en cabaretier Sara Kroos.

Schrijven en schrappen

Na hard werken en veel schrijven en schrappen, staan ze met hun zelfgemaakte materiaal op de planken van Theaterpand Weesp. Sara Kroos neemt de presentatie van deze avond voor haar rekening.

Verrassend

De theatermakers beloven het publiek een avond vol jonge talenten die u nog weleens zouden kunnen verbazen qua humor en scherpte.

Kom kijken, kom lachen, en kom ze een hart onder de riem steken met een warm applaus.

Aanvang 20.30 uur, entree € 5,-.

Speculaaspop versieren met chocola

WEESP Zaterdag 24 november kun je een speculaaspop versieren met chocolade in Museum Weesp. Mooi te combineren met een bezoekje aan de wisselexpositie over chocolade in het museum. Aanvang 14.00 uur, toeslag € 2,- op de entreeprijs.

De Kleine Deukjesdag komt eraan

Op woensdag 28 november kost uitdeuken slechts € 25

Stuivenberg repareert alle schade, maar op 28 november alleen kleine deukjes. Foto: Brian Elings

WEESP Op woensdag 28 november aanstaande organiseert Schadenet Stuivenberg Weesp, na het eerdere grote succes bij andere filialen, een speciale actiedag om kleine deukjes te laten verwijderen. Alleen op deze dag kan dat vervelende deukje dan tegen een zeer aantrekkelijke prijs hersteld worden: klaar terwijl de klant wacht.

Schadenet Stuivenberg Weesp staat die dag met een gespecialiseerd team klaar om deukjes ter grootte van maximaal een 2-euromuntstuk direct te verhelpen, zonder spuiten. Heeft u een grotere deuk in uw auto, dan kunt u uiteraard ook altijd terecht voor een scherpe offerte.

Alléén op woensdag 28 november van 08.00 tot 16.00 uur bent u, na het maken van een afspraak, van harte welkom voor de reparatie van kleine deukjes tegen een sterk gereduceerd tarief van 25 euro per deuk.

Normaliter kost het herstellen van een kleine deuk veel meer, maar door het bundelen kan dit nu veel goedkoper; uw voordeel is vijftig procent ten opzichte van de normale prijs. Aanmelden kan telefonisch door te bellen met 0294 - 480083.

Over Schadenet Stuivenberg

Schadenet Stuivenberg Weesp aan Flevolaan 31 is al vele jaren een begrip in de regio. Wekelijks worden hier tientallen autoschades hersteld voor zowel de particuliere als de zakelijke markt. Het bedrijf heeft samenwerkingsovereenkomsten met o.a. Achmea, Topherstel en Schadegarant.

Schadenet Stuivenberg Weesp is onderdeel van de Reco Autoschadegroep met in totaal meer dan 15 vestigingen, alle gevestigd in de Randstad en Flevoland. Reco maakt deel uit van de landelijke keten Schadenet.

Schadenetreco.nl

0294 - 480083

29 / 32